Komentáře (317)

  • Anna

    Dobrý den má dotaz je mi 43 má tři děti ale chtěla bych otěhotnět před 2mesici jesem otěhotněla aniž bych to plánovala ale bylo to zamlklé těhotenství a chi se zeptat co bych měla brát abych znovu a co nejrychleji otěhotněla děkuju

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně můžete používat běžně dostupné potravinové doplňky z lékárny.

  • Dana H.

    Dobrý den, dotaz pokládám za svojí neteř. Je ve 35. týdnu těhotenství, pravidelně chodí ke svému gynek. na prevent. kontroly, dle lékaře vše v pořádku. Bydlí v Praze, kde musí mít ještě před porodem vybranou porodnici. Po návštěvě porodnice na Bulovce, jí příjmová doktorka předepsala heparin, který si má inj. aplikovat do břicha až do porodu, protože v anamnéze má uvedenou trombózu DK před 8 lety, indikace nebyla stanovena na podkladě vyšetření. Kromě otoků a nízkého tlaku si na nic neztěžuje, je prvorodička, 30 let. Můj dotaz zní, jaký je váš názor na ten heparin. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tromboza DK je určitě rizikový faktor, užívání LMWH ve 3 trimestru gravidity v naprosté většině případů nemá negativní účinky. Je na zvážení i užívání LMWH v šestinedělí, ev. konzultace hematologa

  • Denisa D.

    Dobrý den. Chci se zeptat směrem k možnosti sportování. Aktuálně jsem 6tt, tedy v začátcích. Učím se už nějakou dobu tenis, nicméně jsem se úplně nedočetla, že by byl tenis vhodným sportem v počátcích těhotenství. Jak to vidíte vy? Díky za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, u fyziologické gravidity nejsou v I. trimestru omezení, aktivitu přizpusobte aktuálnímu zdravotnímu stavu

  • Veronika

    Dobrý den, prosím ráda bych se zeptala na možnost kvasinkové infekce v prvním trimestru (11+0) a její možnou léčbu či rizika. Dnes jsem byla u své lékařky na kontrole a zmínila jsem se o občasném výtoku, hlenovitého charakteru, bílé až zeleno-žluté barvy. Nezapáchá, nesvědí, žádné problémy související s tím nepociťuji. I před těhotenstvím jsem dost trpěla na různé výtoky, tak mě ani nenapadlo, že by to mohl být problém. Lékařka z popisu poznala, že jde o kvasinkovou infekci, nedělala žádné stěry a předepsala mi léčbu globulus cum natrio tetraborico 600mg na noc, tři dny za sebou. Lékařka mě vcelku vyděsila, že jde o riziko pro plod a proto se to musí léčit (výtoky mám celých těch 11týdnů), tak jsem ani neuvažovala, že bych ji neposlechla. Ale pak mi v lékárně řekli, že rozhodně není dobré v prvním trimestru nic zavádět. A nyní tedy vůbec nevím, co je větší riziko - jestli možná kvasinková infekce a nebo léčba v prvním trimestru. Na další kontrolu jdu za 14dní. Budu velmi vděčná za Vaši radu. Předem děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, lokální léčba v těhotenství je možná, riziko pro plod je minimální.Řiďte se doporučením gynekologa.

  • Helena

    Dobrý den. Jsem ve 27tt těhotenství. Lékařka mi dělala náběry na hsv 1,2, na cmv a na parvovirus B19. Jedno z toho mi vyšlo pozitivní (teď nevím který). Nejsem si vědoma, že bych byla v nejbližší době nemocná. Pouze koncem února mi bylo 2 dny špatně. Kašel, rýma 38.5teplota a manžel měl virovy zápal plic. Na genetice kolem 20/22tt bylo vše v pořádku. Lékařka mě odesílá znova na genetiku a ještě mám prý ke všemu hraniční normu plodové vody vody (minimum). Jaká je šance, že se plod nakazil a jaká jsou rizika? Opravdu je to tak vážné jak se docitam na internetu? A jaký je postup dál? Děkuji za Vaši odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tyto infekce můžou představovat riziko pro miminko, je nutné došetření na vyšším pracovišti s určením dalšího postupu

  • Karel

    Dobrý den,chci se vás pane doktore zeptat. Přítelkyně je v 17 týdnů a má bolesti a tvrdost břicha někdy nahoře někdy dole trvá to cca tyden. Prý to jsou bolesti jak u slepého střeva nechce nebo se boji do nemocnice. Na kontrole u gynekologa ji pan doktor předepsal magnesium. Potřebuji poradit děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý, diagnostika podle příznaků je svízelná a obtížná, při přetrvávajících potížích je nutná opětovná kontrola gynekologem, na zvážení může být i chirurgickék vyšetření.

  • Helen

    Dobrý den. Ve 20tt mi byl zjištěn zkrácený děložní čípek cervikometrie 24mm, měla jsem infekci. Na dalších kontrolách se zatím čípek dle cervikometrie drží na 35mm. Nyní jsem ve 26tt. Na dnešní kontrole opět 35mm, ale čípek měkký. Zavádím 2 tobolky Gynprodylu a 2x denně Magnosolv. Prý hrozí předčasný porod. Myslela jsem, že vadí především zkracující se čípek. Může čípek ještě nějakým zázrakem ztuhnout? Dodržuji klidový režim. Děkuji za Vaši odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, palpační vyšetření je narozdíl od cervikometrie subjektivní. Pokračujte v nastavené medikaci

  • Sára

    Dobrý den, již 3 týdny se každý den potýkám s nevolností. Po celý den mám nízký tlak (který mám běžně ale momentálně ho pociťuji více) nemám hlad ani chuť k jídlu a když už si dám jídlo tak mám pořád pocity na zvracení ale nezvracím. Nasadila jsem dietu ale bohužel pocity na zvracení neustály. Dělala jsem si 2 těhotenské testy, které byly negativní a menstruaci jsem měla. Myslíte, že by mohla být i tak šance těhotenství? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při správně provedeném těhotenském testu je šance na těhotenství velmi nízká i když vaše příznaky pro I trimestr gravidity jsou relativně typické. Pokud bude nevolnost a nízký tlak přetrvávat měl by Vás vyšetřit praktický lékař

  • Zuzana

    Dobrý den 12.4jsem bílá na prohlídce u gynekologa dělal mi prohlídku s tím že vše je v pořádku až na vysoké hodnoty děložní sliznice měla sem dvakrát pozitivní test a 2 x negativní na ultrazvuku zatím nic neviděl menstruaci mám po 28dnech poslední byla 4.3stim že se měla dostavit 1.4 dostavila se až 5stim že bílá úplně slabá a jen 3dnypichl mi injekci agolutin stim že do 14dni pokud se nedostaví budu asi těhotná celý. Měsíc mě pobiliva v podbřišku ne furt a na levé straně když sedím co to může být může to být těhotenství jak se roztahuje děloha dekuju

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vaše potíže mohou souviset s těhotenstvím, takto se může projevit i těhotenství mimoděložní, měl by vás vyšetřit gynekolog

  • Petra

    Dobrý den, mám na vás dotaz.Můj otec byl na vyšetření scinti skeletu a já jsem ho vezla po vyšetření domů cca 30minut,byla jsem v 7.týdnu těhotenství.Nyní ve 13.týdnu jsem byla asi 15minut v čekárně nukleární medicíny.Je možné poškození miminka? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, šance na poškození plodu je zanedbatelná.

  • Tereza M.

    Dobrý den před 3 lety jsem byla mimoděložně těhotná podstoupila jsem operaci. Momentálně jsem těhotná znovu a přítel po mě chce potrat. Chtěla bych se zeptat jaké jsou možné komplikace.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně u umělého přerušení těhotenství jsou komplikace vzácné. Při chirurgickém výkonu to je selhání metody, komplikace anestesie, poranění dělohy, silné krvácení.

  • Michaela M.

    Dobrý den, moje dr. má dovolenou, jsem ve 39tt, mám slabý výtok a svědění, mám podezření na kvasinkovou infekci, jelikož na ně oprvadu hodně trpím. Mohu si v tomto týdnu vzít globule (Glob.vag.cum natr.tetrabor.)? Na poslední kontrole jsem měla čípek vysoko ale otevřená na prst? Neublíží to miminku? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nejste alergická, tyto čípky předepisuji často a mám s nimi dobrou zkušenost, klidně je užijte

  • Martina J.

    Dobrý den, Jsem v 17tt a v noci se často budím, mám pocit neklidných nohou a občas se mi špatně dýchá. Mám takový divný pocit jako bych nemohla pořádně "dodýchnout". Přes den je vše v pořádku,jen mám od začátku těhotenství tuhnutí břicha. Čím to může být? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin může být celá řada, většinou souvisí s růstem plodu a s hormony. Přesto by byla vhodná kontrola praktickým lékařem.

  • Jana

    Dobrý den, právě jsem zjistila, že jsem těhotná. Nicméně zhruba týden po pravděpodobném oplodnění mi přišly výsledky, že lehké obtíže, které jsem řešila již delší dobu jsou způsobené bakterií ureaplasma. Brala jsem tak antibiotika azitromycin. Teď mám však strach, že ta infekce, případně antibiotika, mohla plod poškodit. Je to možné?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, u azithromycinu nebyly prokázány vyloženě teratogenní účinky, dodržte termíny kontrol stanovené vaším gynekologem

  • Olena

    Dobrý den, jsem v 32tt, už několik týdnů držím dijetu, kvůli těhotenské cukrovce. Je to normální že za poslední několik dní jsem zhubla na 1.5 kg. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na tento úbyt váhy může mít vliv i množství vypitých tekutin

  • Petra

    Dobrý deň, chcela by som opýtať, po akej dobe od operácie análnej fistuly môžem rodiť prirodzeným spôsobom, pýtam sa preto, či sa mi môže stať,že by som musela ist z tohto dôvodu rodiť sekciou, keďže pri prirodzenom pôrode sú veľké tlaky na konečník. Vopred ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto je na zvážení v porodnici se zprávou od proktologa

  • Marketa K.

    Dobrý den, dnes jsem zjistila, že jsem těhotmá, podle velikosti plodu 8+6. Bohužel jsem to zjistila takhle pozdě, protože jsem před tím měla nepravidelnou menstruaci. V pátek jsme měli oslavu a mohla jsme vypít třeba 3 piva a 1 lahev vína za celý večer. Teď mám obrovské výčitky,ale doopravdy jsem nevděla, že jsem těhotná. Od teď se alkoholu nedoknu, jen mě zajímá, jestli to, jak jsem pila na oslavě ,mohlo poškodit plod a zda jsem udělala obrovskou chybu, že jsem pila? Děkuji M..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, alkohol v graviditě není doporučován, zpět to nevezmete, dodržte pravidelné kontroly a vyšetření včetně screeningů v graviditě.

  • Karolína

    Chtěla bych se zeptat chci být porodní asistentka a můj dotaz je zda nejde pracovat v tomto oboru jinak než vystudovat střední školu nějakou ukončenou maturitou a poté bakalářské studium na vysoké škole. Nešlo by to jinou cestou moc Vás prosím nešlo by to udělat nějak jinak moc mi na tom záleží se stát porodní asistentkou. Moc Vás prosím poraďte zda to nejde udělat nějak jinak než takto moc vám děkuji za odpověď. Karolína

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je mi známo, je nutné vystudovat obor porodní asistence na vysoké škole. Podmínky příjimacích zkoušek jsou zveřejněny na jednotlivých fakultách.

  • Michaela

    Dobrý den. Jsem nyní v 8 týdnu a poslední 2 týdny cítím každý den tlak, jakoby v oblasti čípku. Do toho se mi stává pokaždé, když jdu na velkou, že při ne příliš silném zatlačení cítím v tomto místě, v oblasti čípku bolest, která potom přetrvává do druhého dne, ale cítím ji jen když jdu na malou. Další den ustane a opět cítím jen tlak. Myslíte, že je to v pořádku a může se to stávat nebo se může jednat o nějaký zánět? Výtoky nemám. Děkuji Vám.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je možné, že potíže souvisí se zvětšující se dělohou, ta dokáže tlačit jak na oblast močového měchýře, tak oblast konečníku. Po šestinedělí se potíže upraví.

  • Simona H

    Dobrý den, ve středu jsem byla objednaná na preventivní prohlídku ke svému gynekologovi, ráno jsem si udělala těhotenský test a byl slabě pozitivní. U dr. jsem to řekla, řekl, že na ultrazvuku nic nevidí,ale že je to ještě moc brzy, tak mi vzal krev a druhý den když jsem si volala na výsledky krve, tak mi oznámili, že je negativní. Jenže já mám testy stále pozitivní, čárku stále silnější. Zkouším víc druhů testu a všechny pozitivní. Čím by to mohlo být? Je nějaká šance, že jsem těhotná nebo je v tom nějaký zdravotní problém? Mám stejné příznaky jak u prvního dítěte. Za 14 dní se mám objednat, když nedostanu měsíčky, ale je to strašně dlouhá doba a ta velká nejistota mě strašně ubijí. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, test z krve je přesnější, ale je možné, že jste teď čerstvě otěhotněla, kontrola UZV za 14dní , když nebudou výrazné potíže je dostatečná.

  • Nikola

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat týden po styku jsem začala mít nutkání pořád chodit močit, hlava se mi motala a postup času se to zhoršuje. Hned při těchto příznacích jsem si dělala test a negativní. I postupem dnů jsem test zopakovala 2x a negativní. Může jít takto brzy po styku o příznaky těhotenství nebo je to nějaký jiný zánět. Jsem docela z toho ve stresu a vůbec nevím co by to mohlo být a na výsledky z moče teprve čekám. Menstruaci mám dostat příští pátek.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při opakovně negativním těhotenském testu je těhotenství nepravděpodobné. Pokud ale nepřijde menstruace, vyšetření gynekologem je vhodné.

  • Denisa

    Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu nebo spíše odpověď. Od července 2021 se snažíme o miminko je mi 29 let. Zdravotně jsem zcela v pořádku s ničím se nelečím. V srpnu jsem prodělala tzv. Chemické těhoteství (asi) . Hormony hcg byly vysoké a postupně se vytratily. Od té doby se mi vše srovnalo menstruace mám v pořádku na dny , ovulaci též. Snažíme se v plodných dnech. A stále nic. Čím to je? co se v těle ženy děje , když se nechrání a přesto to nejde. Čím to je? Jediný co , že jsem prodělala v mládí konizaci čípku . Jinak nic víc. Proč se to v srpnu podařilo, ale přesto to nevyšlo? A proč to stále nejde čím to může být? Předem moc děkuji za odpověd Denisa

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i biochemická gravidita je plusový bod. Na udržení těhoteství má vliv velké množství faktorů, většina párů otěhotní do jednoho roku od začátku aktivní snahy. Poté je vhodné začít vyšetřování obou partnerů.

  • Martina

    Dobrý den, před otěhotněním jsem si pravidelně doma dělala masáž baňkami na stehnech. Můžu pokračovat i v těhotenství? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v těhotenství můžete bez obav pokračovat

  • Zita P.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Chtěla bych vědět jestli jsem těhotná bylo by to tak 4.tyden. Brali mě krev na HCG ale nepoznám výsledek . Mám 2.39 mlU/ml. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tato hodnota je nevypovídající bylo by vhodné při absenci menses zopakovat těhotenský test nebo odběr krve za týden

  • Lenka

    Hezký den, jsem ve 27. týdnu těhotenství. Před měsícem jsem jednou slabounce krvácela ale byla jsem pozitivní na koronavirus, tedy mě nikdo nevyšetřil a řekli mi, že to mám pozorovat. Nyní se to stejné opakovalo jeden den v týdnu. Shodou okolností jsem byla odpoledne na preventivním vyšetření u svého pana doktora, ten v rámci prevence projel ultrazvukem srdíčko miminka a mně prsty prověřil čípek. Výsledkem bylo, že je prý vše v pořádku. Den po krvácení se nic nedělo ale poté se situace s krvácením opakovala po dobu tří dnů. Vždy po ráno jemně zabarvený výtok, během dopoledne špinění a odpoledne klid. Pohlavní styk jsem neměla. Poradíte mi prosím, jestli mám naléhat na nějaká vyšetření. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je možné, že po palpačním vyšetření u gynekologa nastalo špinění, které s tím souvisí, a setkávámse s tím často. Při přetrvávajícím krvácení je ale nutná opět gynekologická kontrola.

  • Karla K.

    Dobrý den, Jsem na začátku 8. týdne těhotenství. Zatím probíhá vše v normálu. Avšak dnes ráno jsem krvácela. Trvalo to ani ne 2. sekundy. Neměla jsem přitom žádné bolesti ani křeče. Nejdříve jsem si myslela že jsem se "počůrala" a po kontrole to bylo krvácení. Mohlo by to znamenat něco vážnějšího? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, špinění v prvním trimestru je relativně časté a ne vždy to musí znamenat katastrofu. Je určitě nutná gynekologická kontrola

  • Veronika

    Dobrý den, Jsem na úplném začátku prvního těhotenství. Nechci nic podcenit a tak jsem si koupila doplňky stravy. Rozpustné calcium (400 mg) s vitamínem C (80mg), vitamin D (25 mcg). A soubor vitamínů Pregnacare, kde je znovu vitamin D, vitamin C a další. Je tam i kyselina listová ale jen 400 mikrogramů. Není těch vitamínů moc a té listovky naopak málo? Moc děkuji za odpověď, hezký den

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je to v pořádku, Je doporučováno užívání 400-800ug KL pro den, pokud nemáte přidané rizikové faktory /obezita, užívání antiepileptik, porucha vstřebvání v trávicím traktu apoid./

  • Ilona

    Dobrý den, mohla bych se zeptat zda je mozne ze jeste zacne bit srdicko kdyz jsem mela posledni ms 11 1.2022 a tento tyden ještě nebilo nebo se mam radsi připravit na zamlklé těhotenství. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ne vždy velikost embrya a s tím související srdeční činnost odpovídá dataci těhotenství podle posledních menses, Některé plody jsou třeba menší a srdečí činnost nastupuje později, v ranném vývoji je to ale složité....vyčkejte další kontroly u registrujícího gynekologa

  • Eliška B.

    Dobrý den. Potřebovala bych prosím poradit. Jsem trochu zoufalá. Se stálým partnerem se nějakou dobu snažíme o miminko. Netlačilime na pilu,jen to tak zkoušíme. Ale 4.2. mi skončila menstruace, po tom jsme měli nechráněný sex 7.2. Bohužel se mi stalo to,že jsem měla chráněný sex 8.2. s jiným mužem. Než si dal ochranu opravdu ve mě byl chviličku. (Toho 8.2. jsem ještě neměla plodné dny) Plodné dny se u mě projevily 10.2. a ovulace mi vycházela na 13.2. S partnerem jsem měla nechráněný sex 10.2.,11.2. a i v den ovulace 13.2. Menstruace se mi opozdila a 3.3. jsem měla pozitivní těhotenský test. Prosím Vás, podle nějakých výpočtu jsem otěhotněla v týdnu,kdy jsem měla sex i s jiným mužem. Já mu věřím,že se opravdu nic nestalo,ale proto se ptám. Mohlo se stát,že bych otěhotněla s tím jiným partnerem,když to bez ochrany bylo jen chviličku? Víte,jsem z toho rozčarovaná. Tak dlouho se nějak snažíme a teď to přišlo. Děkuji moc za každou informaci. A nezlobte se za takový dotaz.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nikdo Vám nedokáže říct, kde je pravda. Řídit se podle plodných dnů, ovulace atd. poskytuje pouze míru pravděpodobnosti.

  • Helena

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Jsem ve 20tt těhotenství. Asi 14 dní jsem pozorovala u sebe žlutý hustý výtok. Bez zápachu, bez bolestí a "cukání" v pochvě, nejspíš čípek. Dnes na kontrole mi paní doktorka řekla, že mám zkrácený čípek na 24mm. Předepsala mi 1xdenne 2tablety Gynprodylu, 1xdenne Azitromycin, na noc zavádět Macmiror a 1x denně Magnosolv. A klid na lůžku. Paní doktorka nebyla moc optimistická, že mám počítat i s nejhorším. Opravdu je to tak vážné? Jaké jsou šance na donošení? Děkuji za Vaši odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, čípek zkrácený ve 20tt těhotenství jen na 24mm značí riziko pozdního potratu nebo předčasného porodu, dodržujete medikaci lékaře, i klidový režim. Určitě budete častěji kontrolována.

  • Kristýna

    Dobrý den, ještě před těhotenstvím a po celou dobu beru vitamíny na vlasy, nehty a pleť od VENIRY a k tomu komplexní vitamíny pro těhotné od začátku těhotenství. Nyní jsem v 18. týdnu a chtěla jsem se zeptat, zda mám VENIRU vyřadit a zda nemohlo dojít k nějakému poškození plodu skrz velké množství vitamínů. Děkuji za dopověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, naprostá většina potravinových doplňků by neměla mít vliv na těhotenství, pokud máte chuť užívat specifické doplňky pro těhotné, nabízí se např. Ogestan, Chytré miminko atd., atd.

  • Eva

    Dobry den, Rada bych se zeptala: o vikendu jsem mela nechraneny sex, naposledy v nedeli rano. Nasledujici patek mi vysel pozitivni ovulacni test, ve ctvrtek byl jeste negativni. V nedeli jsem zacala krvacet, bolelo me bricho a celkove mi nebylo dobre. Je mozne, ze jsem otehotnela a vzapeti hned potratila? Nebo to muze mit jinou pricinu? A je nutne jit na nejakou kontrolu? Dekuji, s pozdravem Eva.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, přesnou diagnosu vám asi nidko nesdělí. U některých žen se po ovulaci objevuje špinění, souvisí to s poklesem hormonů a neznamená to hned patologii. Jinak dokáží otěhotnět i ženy s negativním ovulačním testem.

  • Vanda

    Dobrý den vážený p.doktore, jsem v Peru na dovolené, zjistila jsem, že jsem těhotná, cca 5tý týden. Než jsem to zjistila, dělala jsem fyzicky náročné úkony, cestuji hromadnou dopravou, pila jsem coca-colu a jedla možná né úplně vhodné jídla. Měla jsem 2x paralen. a to všechno v posledních 7 dnech. Začala se u mě projevovat bolesti podbříška, zvýšená teplota, zimnice, bolest celého těla, bolest hlavy, dále 1x krvácení- velmi slabé + 2x průjem. K mému gynekologovi se dostanu až za týden, kdy mi letí letadlo zpět. Prosím máte nějaké doporučení? Co mám dělat a jak se mám stravovat abychom s miminkem přežili? Můžu brát nějaký lék na bolest hlavy? Koupila jsem si vitamíny, jako kyselinu listovou, železo, omega 3 mastné kyseliny a Multivitamin (s vápníkem a hořčíkem). Děkuji S pozdravem Vanda

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na snížení teploty a proti bolesti je vhodný paralen, pokud nemáte alergii. Krvácení v I. trimetru je relativně časté a ne vždy znamená katastrofu. Je nutné ale gynekologické vyšetření.

  • Adelaine

    Dobrý den, mám zvláštní dotaz, ale přesto bych se chtěla zeptat. S přítelem jsme se delší dobu snažili o miminko, pan gynekolog nám predepsal clostilbegyt. Brala jsem ho 2 měsíc a zadařilo se, nyní 2.3.2022 jsem podle prvniho screeningu 14+0tt, jinak nám to vycházel 13+4tt. Poslední menstruace 27.11.2021. Podle všech aplikací mi vychází otěhotnění první týden v prosinci. Chtela bych se zeptat, zda je možné že jsem otěhotněla 24. Listopadu? I poté co jsem od 27.11 do 3.12 měla menstruaci ? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, přesné datum otěhotnění nemá žádný klinický význam. Ve skutečností Vám nikdo nedá přesnou odpověď. Nejpřesnější datace těhotenství je podle I. trimestrálního screeningu. Ten často nevyjde stejně i ženám po transferu embrya.

  • Diana

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné otěhotnět, když jsme měli s přítelem nechráněný sex s vyvrcholením do mě po skončení menstruace ( asi 3 den) a vysadila jsem antikoncepci. Jestli ano doporučujete užití postinoru? Nebo jiné alternativy? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste měla nechráněný styk 3 dny po skončení menstrruace těhotenství nelze vyloučit, možné je užití poskoitální antikoncepce - Postinor tbl., Escapelle tbl. apod. nebo zavedení nitroděložního tělíska, při prokázané graviditě event. umělé přerušení těhotenství.

  • Irena

    Dobrý den chtěla sem se zeptat 22.1.sem měla poslední menstruaci , s přítelem se snažíme o miminko, od té doby sme měli sex co druhéj den četla jsem že to je lepší , 19.2. Sem měla dostat menstruaci ta nedorazila začalo poboliva pod bříšku a zad jak kdyby měla dojít menstruace tak sem si udělala 20.2.tehotensky test a ukázala se slabá čárka skoro nešla vidět tak sem si udělala druhý den ráno a už to nebylo tak slabé vidět ovulaci přesně nevím kdy sem měla podle měsíčku to vycházelo od 3.2. Do 7.2. A podle toho sme měli sex co druhéj den jak sem psla, ráno mám pocit na zvracení, pak po jídle taky co to může znamenat předem vám děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, jestliže výsledek těhotenského testu z moči nebyl přesvedčivý doporučuji odběr krve v laboratoři k stanovení hladiny HCG, což je lidský choriongonadotropin.

  • Sabina K

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat - jsem po 1ZT (vývoj pravděpodobně ustal v 10tt, zjistilo se to ve 12tt), minulý rok jsem přišla o miminko v 38tt (strangulace). Na vyšetřeních mi byla zjištěna Leidenská mutace heterozygot a podezření na antifosfolipidový syndrom (teprve se dovyšetří). Nyní jsem nejspíše opět těhotná (cca 8tt) + jsem nedávno prodělala mírný covid, je třeba v mém stavu brát nějaké léky na ředění krve? Po tom všem, co jsem si prošla, mám teď hrozný strach… děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte prokázanu Leidenskou mutaci budé vhodné absolvovat s ohledem na nově zjištěné těhotenství hematologické vyšetření, kde se hematolog vyjádří zda bude nutné užívat léky k ředění krve.

  • T.

    Dobrý den. Při zpožděné menstruaci (pátek) krásně pozitivní test. Dle aplikace 4tt+4.Druhý den(sobota) už slabší čárka + slabé červené krvácení. Neděle už jen duch. Pondělí menstruace (pocit v podbřišku jako obvykle, žádné kusy ničeho, bolesti jako obvykle). Je nutné navštívit gynekologa? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste měla menstruaci a těhotenský test z moči je nyní negativní není v současné době nutná návštěva gynekologické ambulance.

  • Natalia

    Dobry vecer prajem mam otazku uz 4 dni ma velmi boli na lavej strane podruska a aj na lavej strane chrbta dole... s manzelom sa snazime o babatko ,,ale mam pcos,, pred 16 dnami sme mami nechraneny pohlavny styk pred vcerom a aj dnes som si spravila teh. testy ale ukazalo mi aj pred vcerom aj dnes velmi slabulinka ciarka po limite. Mozem byt tehotna ?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud si nejste jistá s výsledkem těhotenského testu z moči doporučuji odběr krve v laboratoři na stanovení hladiny HCG, což je lidský choriongonadotropin.

  • Nikola

    Dobrý den, nyní jsem ve 22 tt, zajímalo by mě zda je normální, ze mi několikrát denně tvrdne bricho a proč někdy cele a někdy je to třeba jen taková tvrda kulatá boule? Není to bolestivé, spis nic moc příjemného.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, tvrdnutí břicha patří k nejčastějším těhotenským komplikacím. Stahy děložní svaloviny neboli kontrakce se fyziologicky vyskytují již od 6. týdne těhotenství, jako následek růstu dělohy a plodu. Těhotná žena je začne vnímat zhruba od 20. týdne gravidity, a to zejména po větší fyzické námaze, jako je například úklid nebo svižná rychlá chůze. V druhé polovině těhotenství se nepravidelné kontrakce vyskytují stále častěji a jsou intenzivnější. Mnohdy je pro nastávající maminku obtížné odlišit tvrdnutí břicha od příznaků předčasného porodu. V 22. týdnu je vhodné při tvrdnutí břbřicha užívání přípravků s magnesiem jako je např. Magnosolv ganulat 1x denně nebo tbl. magn. lact. 3x1 tbl.

  • Bl

    Dobrý deň Pán Doktor. Menštruačne problémy nemám vždy max.2 dni mi mešká.Moja menštruacia za Január bola od 11.1-14.1 a s priateľom sme mali 29.1. pohlavný styk (nechránený). Z dňa 12.2-13.2 v noci prišlo mierne špinenie v ružovej farbe,neskôr hnedej a do rana sa mi menštruacia spustila normálne. Bolia ma mierne kríže čo nezvyknú,inak je všetko v norme. Moja bazálna teplota bola 9.2 kedy sme mali tiež pohlavný styk (nechránený) vysoká a to 37,14 do dňa 12.2 kedy mi klesla na 36,74 (par hodín pred MS) Je možné,žeby som bola tehotná ale menštruacia ešte prišla ? Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud mestruace proběhla v termínu je velmi málo pravděpodobné, že by jste byla těhotná, vyloučit zcela se to však nedá. doporučuji provedení gravitestu z moči, event. odběr krve v laboratoři na hladinu HCG, což je lidský choriogonadotropin.

  • Irena K.

    Dobrý den, vadí v cca 5.tydnu těhotenství účast na střelbě na uzavřené střelnici? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 5. týdnu těhotenství účast na střelbě ničemu nevadí.

  • Markéta

    Dobrý večer, potřebovala bych se prosím zeptat. Před devíti dny jsme s přítelem měli pohlavní styk s kondomem, který se ale protrhl, přítel nevyvrcholil a já jsem měla před menstruací. (Menstruaci nemívám vždy přesně v termínu a někdy je hodně slabá, vodnatá a nebo silná.) Pak jsem si ještě ten den večer vzala postkoitální antikoncepci. O pár dní později se dostavila slabá menstruace. Dnes, tedy 9.den od pohlavního styku jsem si udělala domácí krevní těhotenský test, u kterého jsem viděla jasnou čárku v zoně C. Když jsem se ale dívala delší dobu, měla jsem pocit, jestli jsem náhodou neviděla ještě velmi nepatrnou šedou čárku v oblasti T. Druhá osoba, která tento test viděla řekla, že je tento test jasně negativní. Chtěla bych se prosím zeptat, jestli na krevních těhotenských testech jsou úplně jemné šedé čárky už při zakoupení, že by byli na místech C a T. A také jestli mohu být těhotná. Moc děkuji a přeji krásný večer, Markéta

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nevím jaký těhotenský test jste zakoupila. Nejlépe bude prostudovat podrobně příbalový leták. Pokud jste užila postkoitální antikoncepci a menstruace se objevila, tak je otěhotnění velmi málo pravděpodobné.

  • Silvie B

    Dobrý den Chtěla bych se vás zeptat, jsem těhotná asi 6 týdnů a vůbec nevím jestly si to mám nechat. Mám s toho strašnou hrůzu a strach. V prvním těhotenství jsem od 5 měsíce trpěla záněty který vedli až k pylonefritide.. ležela sem 3 v nemocnici a asi 7 krát se mi to vrátilo takže jsem až do porodu brala prakticky antibiotika. A ještě jsem do toho o měsíc porodila dřív a vůbec to pro mě nebylo jednoduché. Pak se to časem všechno srovnalo. Ale když jsem teď znovu těhotná mám strach , že se to vrátí znovu a nevím jestli to nemám přerušit. Tak by mě zajímalo jaká je šance že se to vrátí? Snažím se hodně pít a beru i brusinky na podporu , četla jsem na internetu , že můžu tomu předejít...děkuju za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, rizikovými faktory pro vznik pyelonefritidy v těhotensrví jsou nuliparita a nižší věk těhotné. Pyelonefritida se vyskytuje nejčastěji v druhém a třetím trimestru, kdy je stáza moči a hydronefróza výraznější, pouze k 10–20 % případům tohoto onemocnění dochází v průběhu prvního trimestru gravidity. Pyelonefritida – zánět ledvinných pánviček – těhotných je poměrně časté onemocnění; zjevně probíhající zánět je diagnostikován u 2 % gravidních, další probíhají bezpříznakově. Častěji bývají pravostranné, neboť těhotná děloha tlakem na pravý močovod ztěžuje odtok moče, častější jsou u těhotných s významnou bakteriurií a s vývojovými odchylkami odvodných močových cest. Akutní onemocnění začíná vysokými teplotami, někdy s třesavkami, bolestmi v krajině ledviny vystřelujícími do tříselné krajiny. Je-li zároveď zánětem postižen i močový měchýř, bývá časté nucení k močení a pálení při močení. Krajina postižené ledviny je velmi bolestivá na poklep a otřesy. Chronicky probíhající forma onemocnění se projevuje mírnějšími teplotami nebo zvýšení teploty chybí, bolest v krajině ledviny je občasná, zvětšuje se při pohybech. Krajina ledvin reaguje bolestí na hlubokou palpaci a na otřesy (poklep). Léčení se provádí na lůžkových odděleních, jednak klidem, dietou a léky, které je nutno vybírat podle pokročilosti gravidity. Po odeznění choroby je nezbytná pravidelná kontrola, poněvadž je možná recidiva – nové vzplanutí choroby.

  • Ruzena

    Dobrý den chtěla bych se poradit jelikož nevym kde začít před 3mesici jsem otěhotnila z důležitých důvodu jsem musela na interupci jelikož teď sem nedostala Ms a vyšel pozitivní test takže sem znova otěhotnila při poslední návštěvě u svého gynekologa my bylo zdeleno že nesmím otehotnit cos se stalo

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přerušení těhotenství je možné až po 6 měsících od předchozí interrupce.

  • Iva

    Dobrý den, od potvrzení těhotenství zavádím Utrogestan, 100mg, 2-0-2, včera ráno jsem bohužel zjistila, že nemám další balení a bohužel se mi ho podařilo sehnat až dnes ráno, nicméně včerejší obě dávky (ráno a večer) jsem vynechala. Začínám teď 13tt, jsem již po prvním screeningu (25.1.2022), který byl zcela v pořádku, nicméně doktor mi řekl, ať jej raději užívám do 15tt. Obávám se teď, zda může mít toto vynechání 2 dávek nějaký negativní vliv? Mockrát děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vynechání 2 dávek Utrogestanu 100 mg by nemělo mít na průběh těhotenství vliv.

  • Lucie.K

    Dobrý den, jsem v 8 týdnu těhotenství, u doktora jsem již byla. Mám dotaz ohledně kapek do nosu, na kterých jsem závislá bohužel. Mám stále už několik let ucpaný nos, bez rýmy. Řešila jsem to už na ORL, alergologii, nikde na nic nepřišli a tudíž jsem byla dál nucena si šplíchat každý den běžné spreje. Ty s mořskou vodou absolutně nepomáhají nebo spreje typu Rýma stop atd. A mám teď strach, abych miminku nemohla nějak ublížit? Používám jej 2 krát denně, jinak se mi špatně dýchá a je to velmi nepříjemné. Ptala jsem se doktora, ale nedokázal mi odpovědět, prý na příští kontrolu mám donést spreje co používám a podívá se na to. Děkuji moc za odpověď. (Používám na střídačku Dětský Olynth, nebo Otrivin, Vicks)

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obecně by se v průběhu 1 trimestru těhotenství, t.j. do konce 12. týdne neměly užívat žádné léky. Užití Vámi popisovaných kapek na nosní sliznici by nemělo vadit. V případě pochybností doporučuji doplnit genetické vyšetření ke stanovení event. rizika. Zda se mohou tyto přípravky používat v graviditě se dozvíte také z příbalového letáku.

  • Monika K.

    Dobrý den, Prosím, proč mám v 7,8Tt veliké břicho? Musela jsem si koupit těhotenské kalhoty. Jím normálně. Dokonce lépe- méně a často a vyváženěji. Trpím nevolnostmi. Ale to břicho???? Nafouknutí či jiné obtíže s vyprazdnovanim nejsou, nějak zvlášť. HCG ovlivňuje hladké svalstvo, ale až takhle? A jak to prakticky se stalo? Až tak :-( děkuji za odpověď!!

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, děloha v 7-8 týdnu těhotenství je jen lehce zvětšená oproti stavu, kdy jste těhotná nebyla. Přibírání na váze může být způsobeno zvýšenou chutí k jídlu v těhotenství. Za celé těhotenství se přibírá v průměru kolem 13 kg.

  • Martina

    Dobrý den,jsem nyní v 18. týdnu a od minulého týdne mám zavedený stent z ledviny do moč.měchýře. Trápí mě bolesti zad. Můj dotaz zní:mohu si dát vanu? Nebo to již se stentem není možné? Na urologii mi k tomu nikdo nic neřekl, protože “nikdo s takovým dotazem za nimi ještě nikdy nebyl” . A tak zkouším své štěstí zde. Dekuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, stent je laicky řečeno trubička, která slouží k zprůchodnění močovodu. Užití vany by nemělo mít na funkci stentu žádný vliv.

  • J. Ivana

    Dobrý den. Před dvěma dny som mala pozitivní těhotenský test. Na gynekologiu som objednaná na prvý termín až 9.2. Dnes som bohuzial mala zvysenu teplotu 37,8. Antigen test na coronu negativní. Mám sa niecoho obávat a zajst si na pohotovost,alebo je to v poriadku? Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, teplota nad 38 st. Celsia může způsobit poškození plodu. Pravděpodobně se jedná o počínající těhotenství, pokud mate virozu či Covid-19 doporučuji klidový režim, dostatek tekutin a vitamínů.

  • Adriana

    Dobrý den , Chtěla bych se zeptat. Byla jsem na revizi po zamlklém potratu v 11tt . Bylo to 30.11.2021. MS se nedostavila a včera jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivní . Je to vůbec možné ? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste byla na revizi dutiny děložní 30.11.2021, těhotenství je možné.

  • K S

    Dobrý den, na jaře mi bude 31 let a mám za sebou 3 císařské řezy (07/2015, 08/2017 a 10/2019), při posledním mi byly odebrány vejcovody (situace podpisu souhlasu byla naprosto nekorektní, což jsem si v daný moment ani nemohla stihnout uvědomit). S odstupem času jsme s manželem přesvědčeni, že to byla chyba, a proto jsme se rozhodli pro naplnění našeho snu o velké rodině pomocí IVF. Ovšem zde nastává problém, byla jsem na konzultaci v IVF centru a u své dr. - lékař v CARu mi sdělil, že děložní stěna není ztenčená, jizva má nejtenčí tloušťku 7mm, srůsty nejsou nijak extrémní, a tudíž nevidí problém v dalším těhotenství (samozřejmě jsem byla informována o rizicích, která jsem ochotna podstoupit). Moje gynekoložka mi sice sdělila ty samé výsledky, ale s dalším těhotenstvím nesouhlasí, prý kvůli jizvě, 7mm se jí zdá málo. Zajímalo by mě tedy, zda 7mm jizva je vážně málo. Děkuji Klára S.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mezi nejzávažnější porodnické komplikace patří riziko ruptury jizvy děložní, které dosahuje 0,2–3,8 %, a riziko děložní dehiscence, které dosahuje 0,6–3,8 %.Tyto komplikace jsou spojeny s vysokou neonatální, ale i mateřskou morbiditou a mortalitou. Další komplikací spojenou s následnou graviditou je implantace plodového vejce do oblasti jizvy po císařském řezu. Jedná se o raritní, ale závažnou formu mimoděložní gravidity, která se vyskytuje v poměru 1 : 1800 gravidit. Při ruptuře mimoděložní gravidity v jizvě dochází k masivnímu krváceni, ktere je spojeno s výraznou mateřskou mortalitou a morbiditou. Zásadní roli v řešení těchto porodnických komplikací hraje včasná ultrazvuková detekce abnormální implantace plodového vejce do jizvy. Podle údajů uváděných v dostupné literatuře je dostatečná tloušťka děložní stěny v místě jizvy po císařském řezu 4-5 mm.

  • Tereza

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli při užíváí Orgametrilu ( byl mi nasazen hned po vysazení HA na úpravu cyklu, se kterým sem před užíváním HA měla problémy) můžu otěhotnět? Vysadila jsem antikoncepci, měsíc jsem nebrala žádné prášky a můj gynekolog mi na prohlídce rovnou napsal Orgametril na úpravu cyklu. Šla jsem na prohlídku za účelem snahy o miminko, doktor říkal, že je u mě vše v pořádku, ale nasadil Orgametril na úpravu cyklu. Beru ho 2x denně ráno a večer 22,23,24,25,26 den cyklu. Je možné otěhotnět při braní Orgametrilu? Miminko bychom si už moc přáli. Moc děkuji za odpověď!

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud užíváte Orgametril tablety 22-26. den cyklu, tak otěhotnění je možné.

  • Veronika

    Dobrý den, lze nějak vysvětlit, že poslední menstruaci jsem měla 7. 10., ale těhotná jsem až cca od 19. 12.? Tudíž mi jedna menstruace vynechala. Těhotenský test jsem měla ještě 24. 12. negativní, 31. 12. již pozitivní. Velikost plodu je 10. 1. cca 7,5 mm a podle gynekologa jsem 5+1 TT. Lze otěhotnět takovou dobu po poslední menstruaci a nemůže to znamenat nějaký problém? Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, je možné, že jste otěhotněla později. Menstruace mohla vynechat např. po stresu nebo očkování vakcínou proti Covid-19. Určení stáří těhotenství podle ultrazvukového vyšetření je velmi přesné a podle délky plodu lze stanovit stáří těhotenství prakticky na den přesně.

  • Lenka

    Dobrý den, 31.12., jsem měla pozitivní těhotenský test, zatím hodně slabou čárku, o 2 dny později už silnější, dělala jsem si citlivější test 10mq. Myslím si, že jsem těhotná od 19.12., další styk jsem měla až 25.12., ale poslední menstruaci jsem mela 21.11., ale mám hodně nepravidelný a dlouhý cyklus-35-50 dní. Dnes jsem byla na ultrazvuku a paní doktorka mě řekla, že je to úplný počátek, ani mě neřekla přesný týden, embryo má 13mm. Mám strach jestli se vyvíjí dobře podle doby početí, protože všude čtu, že by mělo být větší. V minulosti jsem měla 2 zamlklé potraty. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, délka emrya 13 mm odpovídá asi 7 a půl týdne gravidity, počítáno od poslední menstruace. Shoduje se to tedy s Vaší poslední menstruaci, která byla 21.11.2021. Zatím se tedy těhotenství vyvíjí dobře.

  • Terka h

    Dobrý den, chci se zeptat jaka je sance ze jsem tehotna. S pritelem jsme pouzili ochranu (kondom), se kterym nic nebylo, konci mi cyklus, tento cyklus mi nasli na vysetreni folikularni cystu, radsi jsem si vzala pilulku po (cca 32h). Po té mi nic nebylo, zadne vedlejsi ucinky. Muzu ocekavat MS v normalnim terminu, nebo jaky to ma vliv? A jaka je sance ze jsem tehotna? (Bylo to poprve)

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste použili kondom, který nebyl porušený je šance na otěhotnění nízká. "Pilulka po" chrání před nechtěným otěhotněním během 72 hodin po nechráněném sexuálním styku. Použila jste tedy komb. metod, otěhotnění je prakticky vyloučeno. Menstruaci můžete očekávat v obvyklém termínu. Pokud by se menstruace nedostavila proveďte si test na vyloučení gravidity z moči.

  • Karel H.

    Může žena když má ovulaci a přijede manžel a po třech týdnů když má mít menzes a nedostala ho,aby během těch pár dní otěhotněla a poznala to, když po tolika letech a sexu nikdy taková pravděpodobnost nebyla? potřebuju jistotu snažili jsme se tolik let a na jednou mi řekne po třech měsících co jsem nebyl doma a měli jsme sex a byl jsem 3 týdny doma a nemá menzes je to pravděpodobne , že jestli to je mnou a hlavně jestli to hned jde poznat po těch třech týdnech,dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k ovulaci dochází nejčastěji v polovině cyklu, t.j. pokud ma žena cyklu 28 dnů, tak k ovulaci dochází nejčastěji po 2 týdnech. Délka gravidity se počítá od prvního dne poslední menstruace. Můžete si tedy podle délky gravidity vypočítat, zda se délka těhotenství shoduje s dobou, kdy jste byl 3 týdny doma.

  • Petra Š.

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. Dostala jsem od své gastroeneteroložky léky Prosulpin (psychosomatické obtíže, mám celiakii, jsem trochu psychicky labilnější). Plánuji těhotenství (jedno dítě doma již mám) a zajímalo by mě, zda bude vadit užívání Prosulpinu 50 v co nejnižší dávce (1/2 tbl na noc)? Tento lék zvyšuje v těle prolaktin. Nerada bych miminku popř. ublížila. Nebo by bylo vhodnější lék užívat třeba až po 8. tt? Četla jsem, že zvýšená hladina prolaktinu může mít vliv na dozrávání vajíček. Mám za sebou již v minulosti anembryomolu, v té době jsem otěhotněla 2 měsíce po vysazení tohoto léku. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Petra

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obecně by se neměly užívat žádné léky do konce 1.trimestru, což je do ukončeného 12.týdne těhotenství. O vhodnosti užívání se domluvte s ošetřujícvím psychiatrem. Vhodné bude i doplnění genetického vyšetření ke stanovení rizika ev. postižení plodu.

  • Michala F.

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o vyhodnocení hodnot pohlavních hormonů, jsem těhotná 15+6 tt a potřebuji vědět, zda nemám nízké hodnoty těchto hormonů, zda vaječníky správně fungují. Progesteron 92,03 nanomol/l, 28,94 nanogramy/ml Estradiol 16.417,6 Moc děkuji za zprávu, Michala F.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Vámi uváděné hladiny hormonů jsou v normě.

  • Lucie

    Dobrý večer. Nedávno mi byla zjištěna cysta o velikosti 6.cm. O dva dny později sem zjistila,že jsem v 5.týdnu. Od paní doktorky mi byl napsán prášek Gynprodyl ,a blokurima . Mám velké problémy s čuranim, nemůžu se úplně vyčurat ,a teď co mám tyhle prášky, je to ještě horší .Přes den chodím každou hodinu, a v noci jdu i třikrát . Cítím, že ve mě zůstává moč. Chtěla sem se zeptat jestli neexistuje něco opravdu účinného i pro těhotné. Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte pocit, že se nemůžete vymočit je namístě urologický vyšetření ke zjištění, zda v močovém měchýři nezůstávají po vymočení zbytky moči.

  • INA

    Dobrý den. Mám dotaz . 5.11. jsem měla sex, pak jsem si po něm vzala jednorázovou antikoncepci- myslím že to bylo EllaOne...20.11. jsem dostala menstruaci , skončila mi 25.11....asi den po ní jsem měla sex a asi dva tři dny od toho cítím bolest prsou , bolest spodní části zad a cítim se jinak a divné..je možný že bych měla takto brzo nějaký příznaky...nebo můžu být těhotná do toho 5.11. ? to je spíš nepravděpodobný když jsem užila tu antikoncepci a dostala mestruaci...nebo ne ? Předem díky

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste dostala menstruaci, tak pravděpodobně těhotná nebudete. Jestliže chcete mít jistotu, že nejste těhotná doporučuji provedení gravitestu z moči či odběr krve v laboratoři na hladinu HCG, což je lidský choriongonadotropin.

  • Andrea

    Dobry den, mam jeste dotaz na ockovani proti Covidu ve 23.tt pri jiz vic nez mesic zvysenem CRP (25-35) a slabeho obcasneho spineni krve pri utirani. Pri hlubsim steru na cipku stale krev. Po nasazeni 2 antibiotik jiz lekarka nevi, jak dal postupovat. S plodem i cipkem vypada vse v poradku. Rada bych sla na druhou davku ockovani ale bojim se, abych v tomto stavu telu a plodu neublizila jeste vic.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti onemocnění Covid-19 je možné aplikovat v těhotenství po dokončení I. trimestru grav., t.j. po skončení 12. týdne gravidity. Potíže, které popisujete pravděpodobně s očkováním proti onemocnění Covid-19 nesouvisí.

  • Bohdana

    Dobrý den, jsem v 8 tt a začala jsem trochu špinit. Jela jsem na pohotovost ( byl víkend) a paní doktorka mě předepsala macmiror a gynprodyl. Mám Leidenskou mutaci, tak se bojím , aby ty hormony mimču nebo mě neublížily. Na hematologii jdu za 10 dnů. Moc děkuji a přeji hezký den

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, gynprodyl je hormonální progesteronová léčba.Je určený pro poruchy související s nedostatkem progesteronu v těhotenství. Vám ani miminku užívání gynprodylu neublíží. Macmiror je lék určený k léčbě poševních zánětů a také Vám ani miminku užívání neublíží.

  • Eva

    Dobrý deň, chcela by som sa len informovať.. pravdepodobne som tehotná. Vyšiel mi 2x pozitívny test, mám rôzne tehotenské príznaky. Aktuálne podľa kalkulačky som v 8 týždni a 5 deň... keď som volala doktorke, že som a chcem ísť na prehliadku objednala ma na dátum kedy budem už v 11.tyzdni. Nie je to neskoro? Mám ísť skôr alebo mam počkať..ide o prvú prehliadku. Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, prohlídka v 11. týdnu gravidity je v pořádku, v tomto týdnu se obvykle odebírá krev na laboratorní vyšetření a provádí se ultrazvukové vyšetření. Pokud nemáte žádné potíže není dřívější vyšetření nutné.

  • Jana

    Dobrý den,jsem v 5,týdnu těhotenství a gynekolog mi nedoporučil do 12.tydne očkování (covid),ale nebyl si jistý,kam a jak to ohlásit.Ma to do systému ISIN hlásit obvodní lékař nebo gynekolog?Uznava to pojišťovna jako kontraindikací k proplacení PCR testu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování vakcínou proti Covid-19 je vhodné až po skončení I. trimestru, tedy po ukončení 12. týdne.

  • Katka P.

    Dobrý den, chci se zeptat zda může mít špatný vliv na plod braní léků na zánět horních cest dýchacích. Jedná se o Amoksiklav, který jsem brala 3+0 - 4+0, a Clarinase 3+0 - 3+3. Bohužel jsem zjistila že jsem těhotná až po dobrání léků. Děkuji za odpověď. Hezký den.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 1.trimestru, t.j. do konce 12. týdne těhotenství by jste neměla pokud možno užívat žádné léky. Pokud jste tyto léky užívala bude vhodné doplnit genetické vyšetření.

  • Verča

    Dobrý den pane doktore, Jsem v 6. týdnu těhotenství a nejsem očkovaná a chtěla jsem se zeptat na Váš odborný názor, zda si myslíte, že je vhodné a bezpečné se nechat během těhotenství naočkovat a popřípadě kdy je nejlepší doba nebo zda to může mít negativní vliv na mě i na plod. Stále se bojím negativních účinků, ale zároveň také vlivu Covidu na plod. Děkuji mockrát za Vaši radu

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti Covidu-19 se doporučuje u těhotných po skončení I. trimestru gravidity, tj. po ukončení 12. týdne těhotenství. Onemocnění Covid-19 může způsobit ztrátu těhotenství, proto je vhodné se nechat očkovat.

  • Gabriela

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa Vás opýtať, či by ste mi vedeli poradiť. Som v 20tt tehotenstva a uz cca 2 týždne mám pálenie pri močení, bola som u gynekológa a ten mi vysetril moc a predpísal Monural a tiez mi urobil kultivaciu posvy. Zistili sa mi 3 bakterie v posve a na to mi predpisal Macmiror. Doužívala som bo pred pár dňami a pálenie este pretrváva, nie v takej intenzite a najmä vždy ráno po prebudení, cez deň je to celkom lepšie, keď pijem veĺa vody. Išla som teda opäť ku gynekológovi a ten mi vysetril posvu, povedal, ze tam nic nevidi a moc poslal na vysetrenie, kde mi zistili este erytrocyty ale vraj nie v takej miere ako predtým. Povedal, že mám skúsiť piť urologický caj a že ak to neprestane mám ísť za obvodnou lekárkou a tá ma vypíše na urológiu. Čítala som, že urologický čaj nie je dobrý v tehotenstve, je dôvod sa obávať? A tiež sa chcem spýtať, či to nemôže byť nejaká baktéria ešte v pošve aj keď pri vysetrení nič nevidel, prípadne nemôže to byť len z prechladnutia, alebo to može byť niečo vážnejšie? Ďakujem pekne.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vhodným urologickým čajem je Leros močové cesty, užívejte 3 šálky denně. Dále můžete doplnit přípravek Blokurima, první den užívejte 4 sáčky denně, druhý den 3 sáčky a další dny už jen po jednom sáčku. Dodržujte dostatečný pitný režim. Pokud potíže budou přetrvávat navštivte urologa nebo praktického lékaře.

  • Petra

    Dobry den, mam za sebou 2 zamlkle tehotenstvi. Pri steru mi zjistili ureaplasma parvum. Zadne obtize ani priznaky nemam. Je treba UP zalecit, aby nedochazelo k potratum ci k problemum v tehotenstvi? Jaky byste navrhoval postup? Atb bych se idealne vyhnout ci jich alespon nebrat zbytecne moc. Predem dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bakterie ureaplazma urealyticum, která se přenáší pohlavním stykem a patří do skupiny mykoplasmat, je nejmenším zástupcem vnitřní flóry člověka. Tato bakterie, která je charakteristická absencí buněčné stěny, se vyskytuje až u 40 až 50 % sexuálně aktivních osob, a to jak žen, tak mužů. V případě, že je žena těhotná, tato bakterie se přenáší z matky na plod. Vzhledem k tomu, že v průběhu porodu je ureaplazmatická infekce předána dítěti prostřednictvím porodních cest, může díky tomu bohužel dojít k nejrůznějším zdravotním komplikacím, jako je například předčasný porod, nízká porodní hmotnost dítěte, spontánní potrat a další. Co se týče otázky vlivu bakterie ureaplazmy urealyticum na plodnost, do této chvíle výzkumy nepotvrdily její přímý vliv. Nicméně například u mužů může způsobit zánět varlete, nadvarlete nebo prostaty či také zánět močové trubice. Kromě toho některé výzkumy odhalily, že bakterie mohou působit na pohyblivost spermií. Nicméně výsledky zatím nejsou potvrzené. I proto je dobré v případě problémů s početím podstoupit vyšetření, které odhalí přítomnost této bakterie. Pokud budou výsledky pozitivní, je nezbytná léčba vhodnými antibiotiky. Přestože o bakterii ureaplasma mnoho žen ani neví, k jejich aktivaci může dojít právě v případě těhotenství. I u žen je tak žádoucí ještě před plánovaným těhotenstvím ověřit, zda se ve vaší genitální flóře skutečně nenachází bakterie ureaplazma urealyticum. V případě odhalení přítomnosti této bakterie je nezbytné zahájit vhodnou léčbu antibiotiky a předejít tak případným komplikacím v těhotenství. Jak bylo zmíněno, bakterie se přenáší pohlavním stykem. A právě z důvodu možného přenosu by měl být vyšetřen jak muž, tak žena.

  • Karolína L.

    Dobrý den, chci se zeptat, jsem v 11tt těhotenství. Podstoupila jsem odběry na 1.trimestrální screening a za týden mě čeká ultrazvuk. Mě by ale zajímalo zda je nutné podstoupit odběry na toxoplasmózu a štítnou žlázu? Toxo. jsem prodělala jako 5leta a štítnou žlázu nemám, takže by mě zajímalo zda je to nutné a nebo stačí ten screening na zjištění nějakých problémů. Předem děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, odběry na toxoplazmozu i štítnou žlázu v těhotenství je vhodné provést.

  • Barbora

    Dobrý den chci se zeptat 22.10 jsem měla poslední menstruaci a trvá mi to 7 dní...tedka jsem začala 18.11 spinit 2 dny sílilo a včera 21.11taky jen špinění.Chci se zeptat mám to brát jako menstruaci nebo nn a jestli můžu být těhotná.S přítelem se snažíme každý den abych otěhotněla.Děkuji za odpověď Dvořáčková

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud krvácí tak jak popisuje, tak se velmi pravděpodobně o těhotenství nejedná. Pokud chcete mít jistotu proveďte si těhotenský test z moči nebo si nechejte v laboratoři vyšetřit krev na hladinu HCG, což je lidský choriogonadotropin.

  • Marcela

    Dobrý den, jsem ve 24tt a dnes jsem pro vyšší CRP ,kašel ,rýmu a subfebrilie dostala ATB-Ospamox. Bohužel mi zároveň vyšel pozitivní test na covid. Kromě zhoršeného dýchání to zvládám dobře, ale chtěla jsem se zeptat na rizika ,která to má pro miminko? (mám vyšší riziko preeklampsie a beru na noc Anopyrin 150mg a dále Letrox na št.žl.) děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, onemocnění Covid-19 může způsobit i ztrátu těhotenství. Doporučuji se obrátit na svého ošetřujícího gynekologa.

  • Monika

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, pokud užívám lék Furon na odvodnění, že mi z krve na gynekologii nezjistí těhotenství? Už mám 10 dní zpoždění, ale test i krev negativní. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud je laboratorně vyšetřená krev na hladinu HCG, což je lidský choriongonadotropin negativní, tak se o těhotenství nejedná. Přípravek Furon, který užíváte na tom nic nemění.

  • Martina Z.

    Dobrý den, jsem v 13 týdnu těhotenství a chci se zeptat, když jsem byla zvikla chodit do sauny před otěhotněním, mohu i teď? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, saunování se důrazně nedoporučuje v první trimestru těhotenství. Plod totiž prochází největším vývojem a reaguje na velké změny, proto se nedoporučuje v tomto období, aby byla žena vystavována tělesné teplotě vyšší než 38 stupňů Celsia, což by mohlo mít negativní vliv na vývoj plodu. Saunování se rovněž nedoporučuje ženám, které jsou v rizikovém těhotenství.

  • Zuzana

    Dobry den, jsem v šestém týdnu a potřebuji uklidnit. Nemam žádné příznaky včetně vynechání ms a citlivých prsou. Na ultrazvuku jsem byla v 5 týdnu a bylo moc brzy. Asi 2 dny po ultrazvuku me slabé píchalo v levém podbřišku. Je to normální? V jeden okamžik pichani trosku zesílilo a pak přestalo. Od te doby sem tam cítím popíchnutí nebo slabý tlak. Mohla bych pichani v pobrisku přikládat zadrženým větrům, kdyz to reknu lidově? Ten den jsem se citila velice nafoukla… od te doby se vyhýbám jídlum, ktere by me mohly nafouknout. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, děloha se v těhotenství postupně zvětšuje. Pocity, které popisujete mohou být způsobeny jejím růstem. Pokud trpíte na plynatost, vyhýbejte se pokrmům, které ji způsobují - jako např. zelí, luštěniny, cibule apod.

  • Adel

    Dobrý den,snažíme se s manželem o miminko už přes 3/4 roku a stále nic. Nedoporučite mi nějaké vitamíny na podporu otěhotnění nebo tak něco.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, je vhodné užívat přípravky s kyselinou listovou známou jako vit. B9 a dalšími vitamíny. Těchto přípravků je celá řada. Jedná se o volně prodejné léky. V každé lékárně Vám ochotně poradí.

  • Šárka Č.

    Dobrý den prosím vás je tak trochu hloupý se na tohle ptát ale je možné že tělo nedokáže poznat že jsem jiném stavu poněvadž když jsem si dělala první test tak mi vyšel tak že druhý pruh byl velmi slabě vidět a po určitém čase si dělala druhý test a ten vyšel negativní a mám i periodu ale vtip je v tom že mám pravidelně pohyby poraďte mi prosím bojím se jít k lékaři aby jsi nemysl že jsem nějaký blázen děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte na mysli pohyby plodu, tak ty se objevují kolem poloviny těhotenství, tedy kolem 20.týdne gravidity. Pokud máte periodu a gravitest vyšel negativní, tak s největší pravděpodobností těhotná nebudete. Doporučuji proto navštívit svého registr. gynekologa.

  • Š.

    Dobrý den, prosím pěkně mám na Vás velkou prosbu. V červenci mi vyšla špatně cytologie HSIL, byla jsem poslána na biopsii, ta byla negativní, následně nabrána nová cytlogie, která potvrdila opět HSIL, takže mě poslali na konizaci, výsledky z histologie negativní a prý se jednalo-jedná o chronický zánět čípku a je prý všechno v pořádku pokud nemám žádné problémy. A teď můj dotaz, po měsíci od konizace jsem měl pohlavní styk a chceme miminko, myslíte, že ve snažení můžeme pokračovat? V nemocnici prý seříznutí čípku provedli šetrně, protože věděli, že chci mít ještě dítě. Moc děkuji za Vaši odpověď a názor. Šilhavá

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po konizaci čípku děložního je těhotenství možné. Při konizaci dojde k odstranění části děložního hrdla a zhruba 3-6 měsíců trvá, než se hrdlo děložní zahojí. Proto se doporučuje otěhotnět nejdříve za tuto dobu.

  • Andrea

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, s manželom sa snažíme o bábätko. Vzhľadom na situáciu sú isté obavy. Ak by som teraz otehotnela, môže mať koronavírus vplyv na vývin bábätka? Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, podle nynějších znalostí o koronaviru by Covid-19 neměl mít vliv na těhotenství. Nebyl prokázán přenos viru z matky na plod v průběhu těhotenství a při porodu. Virus nebyl nalezen v plodové vodě ani v mateřském mléce. V současné době však není dostatečné množství relevantních dat.

  • Monika

    Jsem tehotna a jiz od 26tt me trapi problemy se zkracenym deloznim cipkem. Od 26-28tt jsem byla hospitalizovana v nemocnici. 3 dny po propusteni jsem byla na kontrole u svoji gynekolozky, ktera me opet poslala do nemocnice se stejnym nalezem jako predtim (cipek 13mm). Chci jen dodat ze mi vazne staci hodinova prochazka a cipek zase vypada jakobych ani nikdy nelezela. V nemocnici si me chteli nechat do 34tt, ale ve 32tt jsem podepsala reverz s tim ze uz si to chci vazne odlezet doma. Po 3 dnech me opet kontrolovala moje gynekolozka.. ale takovym zpusobem ze jsem z toho hotova jeste ted. Z niceho nic do me narvala 3 prsty.. na rukavice si nedala ani gel a zacala mi mackat bricho.. bolelo to a ja sebou cukla, na to mi jen rekla at se uklidnim. Bricho me z toho pak bolelo cely den a spodek jsem citila jeste dalsi 3dny. Chtela me opet poslat do nemocnice s tim ze jsem udajne otevrena na 3cm a ze at si tam semnou delaji co chcou. Ja hospitalizaci odmitla.. vzhledem k tomu ze si zavadim rano a vecer utrogestan, tak vim ze jsem tam dole nebyla nejak velka.. samozrejme jsem se nevyhla hromade vyhruzek a recem o tom co jsem to za matku a ze se ve me dite muze hybat mrtve jeste 3 dny.. psychicky me to dost vzalo.. ted doma 14dni dodrzuju prisny klidovy rezim jako v nemocnici a citim se fajn.. Jenze ted ve stredu me ceka dalsi vysetreni (to uz budu 34+3) a ja bych se vas chtela zeptat jestli muzu vaginalni vysetreni odmitnout a nechat se vysetrit jen pres bricho. Je ve 34tt mereni delozniho cipku opravdu nutne?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vaginální vyšetření odmítnout můžete, délku čípku a otevření hrdla děložního lze zjistit provedením cervikometrie ultrazvukovým vyšetřením.

  • Eva

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc a radu, mám 34r a som v 7tt+2 - čakáme prvé dieťa, včerajšia návšteva môjho obvodného lekára potvrdila tehotenstvo aj gestačný vak - všetko by malo byť podľa jeho slov v poriadku, avšak pýtala som sa ho na veľa vecí a nevedel mi poradiť - povedal mi, že ešte nemal pacientku s osteomyelitídou, preto prosím Vás ak by ste mi vedeli odpovedať budem Vám veľmi vďačná. Mám chronické rany vo veľkosti cca 1cm na kolene a predkolení, ktoré si pravidelne denne ošetrujem - používala som na dezinfekciu Cutasept F, peroxid vodíka, inadine mriežky a natierala som okolie ialugen plus mastičkou. S týchto prípravkov podľa slov môjho gynekológa nemožem nič okrem peroxidu. Taktiež som brala každé cca 3mesiace ATB - augmentin 1000mg v kombinácii s ciprofloxacínom 500mg v dlžke 2týždne. CRP sa mi pohybuje od 8 do 24. Vždy keď stúpne nasadzujú sa ATB. K tejto liečbe som mala pridané aj injekcie polyoxidonium. Takto už fungujem cca 6rokov, keďže amputáciu končatiny odmietam. Moje otázky: 1. Čím by som mohla nahradiť Cutasept F aby som spoľahlivo rany dezinfikovala a neublížila pri tom bábätku? 2. Ktoré ATB by som mohla v tehotenstve namiesto ciprofloxacinu? 3. Ako nahradiť polyoxidonium? prípadne nejake doplnky ktoré podporujú imunitu? Wobenzym, imunoglukan? Mate s tym skusenosti? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Aneta N

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat ms byla 1-6.9, ale pohlavní styl až 17.9. Momentálně jsem těhotná, ale sama doktorka mi nedokáže říct v kolikatym jsem. Každý týden říká jiný týden a podle ultrazvuku mi říká ze má jít vidět srdíčko a ze nejde takže je dítě s postižením. To mi přijde ale moc brzo na takový závěr. Minuly týden se teprve poprvé objevil na ult. Kde byl jen Vacek a uprostřed tečka momentálně je vevnitř už kulička. Ale podle ni jsem cca 5-6 týden. Přijde mi to jako blbost a moc rychlý závěr. Chtěla bych prosím vědět vás názor. Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Pavlína

    Dobrý den chci se zeptat zda mám nějakou šanci otěhotnět když jsem měla jednou mimoděložní těhotenství.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat měla sem pohlavní styk s přítelem bez ochranný dělala sem si test měla sem slabou čárku a ten druhej negativní menstruace jsem nedostala měsíc bolí mě kozy a mám je pevné někdy mě bolí záda a pod břichem děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, včera mi začala menstruace a menstruační bolesti. Dnes ráno při močení jsem po utření našla na papírovém kapesníku jakýsi útvar, cca 1cm velký. Útvar byl oblý a do kulata,na jedné straně byl lehce do špičky. Mohu se zeptat o co se mohlo jednat? Mohlo by se jednat o potrat?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Eliška

    Dobry den, je mi 34let a stále mě trápí akne. Nyní jsem na začátku tehotenstvi (první měsíc). Asi už 5let užívám vitamin B5 ve vysokych davkach (cca 4-5 gramu denne), coz zabira vyborne. Nizsi davky nezabiraji. Když to vysadím, rapidně se mi zhorší pleť. Rada bych se s vami poradila, zda mohu v dobe tehotenstvi nadále uzivat vitamin B5 ve zminovanych vysokych davkach když už je tělo po takovou dobu na to zvyklé. Predem dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Markéta

    Dobrý den, manžel (28 let) silný kuřák cca 10 let, přestává kouřit. Po jak dlouhé době až bude ,,úplně čistý´´ je bezpečné otěhotnět? Četla jsem o rizikách a mám obrovský strach. Mockrát děkuji za zodpovězení dotazu!

    • MUDr. Petr Kovář


  • Adéla

    Dobrý den, před cca 14dny jsem byla na pravidelné gynekologické prohlídce, něco se mu nezdálo a jelikož se s přítelem snažíme už rok o dítě, tak jeho poslal na spermiograf a mě řekl, že mám přijít 3.den menstruace a že mám mít bavlněné prádlo. Nějak jsem z toho jelen, menstruaci jsem dnes dostala, tudíž za 3dny tam půjdu, jen nevím co a jak. Co chce zjistit a delat když budu mít menstruaci. Mohu jit normálně na tu návštěvu s tamponem? Co mě tam čeká?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Erika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat,týden mám slabě pozitivní těhotenský test a včera jsem měla dostat menstruaci a až dnes ráno jsem zakrvacela.Test ráno stále pozitivní.Mam natekla prsa a bolí mě již 10 dní podbřišek.Spatne od žaludku po jídle.A před 6 dny jsem trochu zaspinila.Mohla jsem potratit? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Nikol

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, příští týden za 4 dny bych měla dostat menstruaci, ale zkusila sem si udělat včera test ráno a odpoledne a byl pozitivní a dnes také. Je možné že můžu být těhotná i před menstruací? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Kristyna

    Jaky mate prosim nazor na ockovani proti covidu v tehotenstvi, kdyz jsem 4+0 byla na prvni davce s rim ze jsem.netusila.ze jsem tehotna. Dnes jsem 15+0 a premyslim jestli se nechat doockovat. Dekuji za nazor

    • MUDr. Petr Kovář


  • Andrea Chromá

    Dobry den. Mela jsem pohlavni styk pri nemz partner ejakuloval do mne. Cca po 12 hodinach jsem dostala menstruaci. Je moznost ze bych i presto mohla otehotnet?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Martin

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat na otázku ohledně kašle v těhotenství. Přítelkyně je asi v 16. týdnu těhotenství a již asi pátým dnem má silné záchvaty kašle. Myslím, že využívá všechny dostupné prostředky ke zlepšení, a již vykašlává z průdušek zahlenění. Záchvaty jsou ale silné, skončí až když přechází téměř do zvracení. Mám ale pocit, že přítelkyni více škodí stres z obavy o miminko. Proto bych se rád zeptal zda existuje reálně nějaké riziko, že dítěti škodí otřesy způsobené kašlem (např. poškozením mozku).? Oba z ultrazvuku víme, že když lékař potřebuje s malým pohnout, řekne ať si přítelkyně lehce odkašle, a už to s ním v děloze dost mele. Myslím, že je to hloupost, z mého názoru si ale moc nebere. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Romana

    Dobrý den, ráda bych se zeptala zda lze otěhotnět způsobem, že se zavede ejakulat do pochvy prstama? Například, pokud by se partner,,udělal" na mé břicho a poté bych prstama zavedla ejakulat do pochvy. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jana

    Dobrý den, je mi téměř 39 let a neplánovaně jsem otěhotněla. V minulosti jsem již jednou prodělala interupci. V současnosti jsem v 7 TT. Moje práce zahrnuje cestování, ca 8h autem jedna cesta 1x za týden, zároveň mám občas stresové zaměstnaní a pracuji 10 a více hodin denně. Chtěla bych se zeptat na názor, jak dlouho lze v tomto režimu v rámci těhotenství "vydržet", jaké hrozí případné komplikace. Dále mě zajímá váš názor na očkování těhotných proti covidu - kdy je doporučeno-není doporučeno se očkovat? Poslední dotaz se vztahuje k tomu, zda vzhledem k věku doporučíte přerušení těhotenství, jaké zdravotní komplikace se mohou vyskytnout do budoucna atd. Předem děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Od podělí do středy jsem měla ms. A od pátku mám citlivost prsou a povolování podbřišku. Můžu být těhotná? Test mi zatím ukázal negativní. Děkuju za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucia

    Dobrý deň, chcem sa opýtať aké sú riziká na začiatku tehotenstva, keďže som brala antibiotika ciprofloxacin 5 dní, lebo som ešte nevedela, že som tehotná v 2tt. Pripadne ako zistiť následky tejto liečby. Momentálne som v 9tt , plod je živý. Ďakujem za vašu odpoveď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Markéta Tichá

    Dobrý den chtěla bych se zeptat mám přes 14 dní zpoždění menstruace příznaky stejně jako u mého minulého těhotenství( zvracení, citlivost bradavek, zvětšená prsa i břicho, ) těhotenství ale testy mi vyházejí negativně. Před třemi dny sem trochu špinila ale to bylo asi jen 3 hodiny a pak to ustalo tak bych se chtěla zeptat co by to mohlo způsobovat jestli se mám obávat nebo jestli to je normální. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Bianca

    Dobrý den, mám zpožděnou menstruaci, ale stává se mi to častěji. Dnes jsme si udělala těhotenský test a vyšel pozitivní. Poslední menstruaci jsem měla 23.7. a k doktoru jsem objednaná až další týden. Alkohol piju jen příležitostně v malém množství, ale v sobotu jsem byla na svatbě a použila jsem trochu přípitek a jednoho malého panáka kvalitního rumu. Může to mít nějak špatný dopad? Četla jsem, že do cca 12 TT je plod vyživován žloutkovým váčkem. Ale na druhou stranu jsem četla, že 4tt je zásadní. Děkuji za informaci.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Katka

    Dobrý den, absolvovala jsem očkování proti Covid-19. V informacích jsem se dočetla, že očkování není doporučováno, pokud jste těhotná či těhotenství plánujete. Mohu se tedy zeptat, po jaké době po očkování je možné těhotenství plánovat? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Stanislav Molnár

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat... S přítelkyní jsme prováděli chráněný sex a naneštěstí se nám protrhl kondom.. po chvilce co jsem ucítil protrhnuti kondomu jsem penis vyndal. Naštěstí jsem neejakuloval. Přítelkyně by měla mít za pár dní menstruaci a v plodných dnech nejsme. Myslíte že by byl dobrý nápad využít postinor? Předem děkuji..

    • MUDr. Petr Kovář


  • Aneta

    Dobry den, planuji tehotenstvi, ovsem mam trvale nizkou hladinu hemoglobinu hodnoty cca 102 . Nove jsem zacala brat zelezo - Ferratab 50mg v davkovani 1-0-1 a chtela bych zaroven brat vitaminy GS Mamavit Prefolin+DHA, kde se vsak v pribalovem letaku pise ze neni v kombinaci s jinymi vitaminy. Tento pripravek vsak obsahuje 20 mg Fe. Chci se tedy zeptat zda to mohu zelezo kombinovat s Mamavitem. Dekuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika

    Dobry den, mela jsem p.styk 16. den cyklu, ktery mi obvykle trva 27-30 dni. Kdy jsme pouzili a doufam spravne nasadili kondom ( zmacknout spicku a nasadit az ke koreni, mozna jsem jen nechala trochu vic mista na ejakulat, ale kondom drzel a tesnil, nevim, zda to vadi)Partner vyvrcholil do me ( do kondomu) a pak penis do 10 sekund vytahl. Kondom stale drzel, jak mel, i behem souloze jsme kontrolovali, sperma bylo ve spicce kondomu, jak ma byt. Presto me poboliva podbrisek, jak pred prichodem menstruace. Myslite, ze i pres ochranu mohu byt tehotna? Nebo to muze byt i polohou pri sexu? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • ELI

    Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz ohledně alkoholu v těhotenství. Příští týden máme s partnerem svatbu a mě by zajímalo, zda si mohu dopřát trošku alkoholu... např. pár drinků nápoje Aperol Spritz (obs. alkoholu cca 11 %.) tak, aby to miminku neublížilo. Aktuálně si dám nejvýše malé černé pivko max 1x za týden. Nerada bych však plod ohrozila. V období svatby budu končit 13. týden. Děkuji a krásný den:)

    • MUDr. Petr Kovář


  • Míša

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem v 7tt. a na první kontrolu jdu až 17.8. jelikož tento týden doktorka má dovolenou,tak až takto jdu na první kontrolu.Chtěla jsem se zeptat,zda je normální,když dneska jsem trochu krvácela,nebo spíš sem měla na kalhotkách trochu krve, spíše nepatrné špinění.Bolesti žádné nemám.Když jsem šla pak znovu na záchod,tak už se krev zatím neobjevila.Tak se ptám jestli mám být v obavách že se něco děje a nebo mám být v klidu.Děkuji za odpověď, Míša.

    • MUDr. Petr Kovář


  • s

    Dobrý den, chci se zeptat před 2 dny jsem mela s přítelem pohlavní styk bez jakékoliv ochrany. chci se zeptat existuji nějaké prášky abych neotehotněla? jsou na předpis nebo ne? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Aneta N.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak dlouho od druhé dávky očkování proti COVID-19 je vhodné počkt, než se člověk začne snažit o miminko. Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Patrik

    Dobry den, mam jednu vaznou otazku ohledne tehotenstvi me pritelkyne. Mam pochybnosti ohledne otcovstvi a potrebuji je vyvratit nebo potvrdit (z toho duvodu ze ve vztahu to skripalo), jedna se o to, ze pritelkyne je tehotna, nas posledni sex byl co vim presne 19. Cervna, od tte doby ne, ted posledne dva tydny cekala mentruaci jenze se neeostavila, doprovazelo to klasicky i bolest prsou i jejich zvetseni, tenhle tyden me to nedalo a na zadost si udelala test ktery byl pozitivni, dnes 5.7. jsme byly na gynekologii kde ji bylo potvrzeno ze je tehotna a vse je v poradku jen ji nerekl o jaky tyden se jedna a rekl ji ze az na druhem 9bjednani po 20.8. ji rekne jestli byje srdicko, byla to jen nejaka mala kulicka asi 2mm v obalu, moje pochybnosti jsou proto, ze od posledniho naseho styku uplynula delsi doba na tak maly plod, nebo je mozne ze takhle ten prubeh je uplne v poradku? Od naseho styku to je cca 7 tydnu. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář


  • Kristýna

    Dobrý den, za dva týdny máme jet s partnerem do maďarských termálních lázní. Jednalo by se pouze o jedno odpoledne v termálech. V tu dobu budu na konci 6 TT. Chtěla jsem se zeptat zda mohu jet a zda bych mohla na chvíli do bazénu s nižší teplotou. Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Iveta

    Dobry den, chtěla bych poprosit o radu. Právě jsem v 19.tt a už několik let se potykam se stafylokokem. Někdy mám období klidu a někdy se projeví. A právě teď po velkém stresovem období, které bylo kvůli komplikacím s těhotenstvím (silné krvácení v 13.tydnu, vcestna placenta, hematomy) se projevil. Mám vyzkoušeno, že mi pomáhalo, když jsem týden užívala šťávu z česneku (přes noc rozmačkaná 1 hlava česneku zasypaná soli), kterou jsem každé ráno užila. Byla z toho vždycky cca 1 lžička stavy z česneku. Jenže teď v těhotenství mám strach užívat takové množství česneku. Proto bych se chtěla zeptat, zda to možné je či nikoliv? Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte prokázán nález stafylokoka doporučuji aplikovat Macmiror vaginální čípky nebo Polygynax vaginální globule. S česnekem zkušenosti nemám.

  • Milada

    med84065285 Dobrý den/večer, obracím se na Vás ohledně názoru na zdravotní problém, který nyní řeším. Dne 21.5.2021 jsem měla poslední menstruaci, další jsem měla mít 19.6.2021, o dva dny později mi vyšel pozitivní těhotenský test. Dne 2.7. jsem navštívila gynekologa, na ultrazvuku nebylo nic vidět a poslal mě na krev ohledně HCG. Hodnota byla 419, dne 8.7. Jsem začala silněji krvácet a hned druhý den jsem navštívila gynekologa, stejný proces a hodnota HCG byla 426, v tento den jsem asi nejspíše potratila a plod jsem sama vyloučila. Dne 13.7. jsem byla opět u lékaře, opět nebylo na ultrazvuku nic vidět a hodnota HCG vzrostla na 535, nyní dojíždím každý třetí den na kontrolu do nemocnice, dne 16.7. hodnota HCG 747, dne 19.7. hodnota HCG 848. Hodnota HCG pomalu stoupá, na ultrazvuku není nic vidět, mimoděložní těhotenství se nepotvrdilo. od 8.7. krvácím nebo spinim. Nyní vyčkavame zda přestanu krvácet a hodnota HCG začne klesat. Doporučili by jste v tomto případě revizi případně laparoskopii nebo nasadili konzervativní léčbu typu, že budeme vyckavat. Bolesti nemám, nezvracím. Jsem z toho již nesvá, ve spoustě činností mě tento stav omezuje. Obávám se, že pokud budeme vyčkávat něco se může stát, případně při dalším otěhotnění se budete to stav opakovat. Děkuji za názory. Milada

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud hladina HCG stoupá nelze vyloučit mimoděložní těhotenství či rezidua po proběhlém potratu. Pomalu rostoucí hladina HCG svědčí spíše po zbytcích po proběhlém potratu. Na zváženou je provedení instrumentální revize dutiny děložní s odběrem materiálu na histologické vyšetření.

  • Lucie J.

    Dobry den, prosim o zopovezeni dotazu, zda kdyz jsem v mesici kvetnu po styku uzila tabletu postinor a v cervenci tabletu ellaone a cyklus v cervenci jiz probehl a nyni jsme se vratila s byvalemu partnerovi a planujeme miminko, je mozne se o neho snazit jiz nyni nebo by dite mohlo byt ovlivneno hormony a mame radeji jeste pockat. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, postkoitální antikoncepce nemá žádný setrvačný účinek. Pokud plánujete miminko není zapotřebí to odkládat kvůli užití Postinoru.

  • Erika

    Dobrý deň , Chcela som sa spýtať čo je pravdy na tom že vakcíny na COVID19 spôsobujú neplodnosť ? Za odpoveď ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, podle aktuálně dostupných informací vakcíny proti onemocnění Covid-19 neplodnost nezpůsobují.

  • Lucie

    Dobrý den, jsem v 19tt a mám níže položenou placentu. Mohu užívat lactobacily - čípky do pochvy? Trpěla jsem mykozou.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přípravek s lactobaciky do pochvy můžete začít užívat.

  • Vendula

    Dobrý den, jsem k vám objednaná na konci července na screening v 1.trimestru, nyní ale zjišťuji názor na očkování proti Covid v těhotenství. Po první dávce očkování jsem zjistila těhotenství a nyní nevím, zda jít na druhou dávku. Jeden lékař je proti a jeden mi řekl, že je určitě pro po 12.týdnu těhotenství. Mohu očkováním miminko nějak ohrozit? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, druhou dávku vakcíny proti Covid-19 můžete absolvovat po 12. týdnu gravidity.

  • Natálie S.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Měli jsme s přítelem přerušovaný styk, ale radši jsem si vzala po asi 40h Escapelle tabletku a asi za týden jsem 4 dny špinila a teďka mám mít menstruaci a nedostala jsem ji, může to být způsobené tou tabletkou nebo je možnost těhotenství ? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, špinění po užití jednorázové hormonální antikoncepce je možné, někdy také bývá nepravidelná menstruace. Pokud máte obavu, že jste těhotná nechejte si vyšetřit krev na hladinu HCG.

  • Věra

    Dobrý den, mám dotaz ohledně možného těhotenství.. V posledních 7měs jsem 2x samovolně potratila.. v 6 a 8tt. Tento měsíc jsme se snažili a menses měla dorazit o víkendu 26/27.června a zatím teda nic. Testovala jsem se brzy už 25.7. (28DC) a test slabě pozitivní tzv. duch.. pak jsem se testovala ted v pondělí 28. + dnes 30.6. a stále stejný duch slabá čárka.. Což mě znervoznuje.. imin.těhotenství byly testy hned znatelně pozitivní i 32DC.. Dnes jsem 33DC a teda zas jen slabě pozitvní.. Tak ted nevím muže jít o biochemické tehu nebo i mimoděložní (což me děsí víc). Mám čekat ještě nebo se objednat k lékaři.. dá se zjistit mimoděložní už tak brzy? .Jen se bojím abych něco nezanedbala páč mimoděložní je nebezpečné. Ted máme jet na chalupu na celý příští týden tak ted nevím zda mám být v klidu a ještě vyčkat.. nebo raděj pořešit lékaře hned.. nebo stačí lékař za týden tj 9.7. či až 12.7. zda nebude pozdě řešit potvrzení těhotenství? Děkuji za názor V.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji provést odběr krve na hladinu HCG, což je lidský choriongonadotropin, event. provedení ultrazvukového vyšetření malé pánve.

  • Iveta R.

    Dobry den, chtela bych se prosim zeptat, jak presny je ultrazvuk ve stanoveni stari plodu. Jelikoz i ma minula menstruace byla velice slaba, chci se zeptat, zda by ultrazvuk poznal 1 mesic rozdil ve stari plodu. Podle doktora a ultrazvuku bylo miminko ve 12tt 55,6mm velke a ve 13+2 68mm. Je mozne, ze je presto dite o mesic starsi? Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biometrické určení stáří těhotenství je velmi přesná metoda. Dle velikosti naměřených parametrů lze určit velikost těhotenství prakticky na den přesně. Rozdíl 1 měsíc v délce těhotenství při pečlivém měření je prakticky nemožný.

  • Anonym

    Zdravím, trpím velmi často na záněty pochvy, proto si po každém styku dělám preventivně výplach Rosalginem. Nyní se začínáme snažit o miminko a nevím, jestli v tom mám pokračovat. Nesnižuje výplach pravděpodobnost otěhotnění? Nechci stále běhat na gynekologii pro léky, ale také nechci mařit snahy díky Rosalginu. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud chcete otěhotnět výplach pochvy Rosalginem po pohlavním styku nelze doporučit.

  • Andrea

    Dobrý den, chci se optat co si mám myslet, měla jsem týdenní spozdeni a po týdnu jsem necelé 3 dny spinila pak 2 dny nic a dneska opět spinim. Nevíte co by to mohlo znamenat? O miminko se snažíme, děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nejspíše se jedná o poruchu menstruačního cyklu. Pokud by se nepravidelné krvácení opakovalo navštivte svého registrujícího gynekologa a dle vyšetření se domluvte na evet. úpravě menstruačního cyklu.

  • Tereza

    Dobrý den, zajímalo by mě, jaký máte názor na cestování autem do Chorvatska. V době dovolené budu ve 14, 15 tt. Prozatím je vše v pořádku. První těhotenství skončilo předčasným porodem v 34 tt. Žádné komplikace jsem neměla. Proto by mne zajímal Váš názor, zda jet či nejen na dovolenou. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, ve 14. či 15. týdnu gravidity můžete dovolenou absolvovat bez problémů. Doporučuji se nepřepínat, nedělat extremní sporty. Běžná dovolená u moře v Chorvastku Vám jistě jen prospěje.

  • Klára

    Dobrý den, v devatenácti letech jsem zjistila, že trpím syndromem polycystickych ovarii PCOS Roky jsem mela nepravidelnou menstruaci a časem mi začaly vypadavat vlasy a hirsutismus Dnes je mi 27 a přes dva roky jsem zdravým životním stylem docilila pravidelne menstruace Minule léto jsme se s partnerem začali snažit o miminko a na první pokus otěhotněli s dvojčaty, o ty jsme kolem 10tt přišli. Což u pcos jsem zjistila, že potratovost je vyšší než u zdravých žen Chtěla jsem se zeptat, zda-li je pcos geneticky přenositelne na dite a zda se dá pomocí ivf nebo jiné možnosti docílit toho aby se to nepřeneslo. Zatím jsem o ivf slyšela jenom u žen, které nedokážou počít přirozenou cestou, což u nás problém si myslim nebude, pokud dokážu dostat menstruaci pod kontrolu. Děkuji za odpověď Klára

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa, který zná Vaše gynekologické nálezy i laboratorní vyšetření.

  • Tereza

    Dobrý den, už 5 den mám zpoždění menstruace (zpoždění nikdy nemívám, buď mám menses pravidelný nebo o pár dní dřív). Zneklidňuje mě ale že při styku 34 dní zpět nám selhala ochrana. Dělala jsem nejmíň 5 těhotenských testů včetně digitálního (pokaždé jiná značka). Všechny z ranní moči a všechny byly negativní. Čekání na gynrkologické vyšetření mi už prijde nekonecne. Chci se proto zeptat, je možné být těhotná a mít po takové době negativních tolik těhotenských testů? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud bylo 5 těhotenských testů negativních je málo pravděpodobné, že by jste byla těhotná, spíše se jedná o poruchu menstruačního cyklu. Pokud chcete mít jistotu, že nejste těhotná nechejte si v laboratoři vyšetřit krev na hladinu HCG.

  • Marie P.

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho se čeká na spermie od dárce?? Budeme um podstupovat brzy právě od dárce. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, záleží na konktétní IVF klinice. Většina IVF klinik má spermie kryokonzervované kapalným dusíkem k použití i do budoucna.

  • Hana

    Dobry den chtela bych se zeptat je mi 31 let jsem po cs 4 roky a nyni zkousime dalsi miminko.posledni ms byla 9.5. Ovulace presne nevim kdy byla a nyni mam uz 6 den zpozdeni testy jsem delala asi 3 a jsou negativni.vzdy mi pred ms bolel podbrisek a prsa a nyni nic jen trochu zacali prsa bolet od vcera citim tlak v podbrisku.Pred tydnem jsem mela vytok ten ustal.myslite ze mam jeste sanci byt tehotna nebo treba mam zpozdeni ze stresu ci nabirani vahy trochu jsem ted pribrala.dekuji za Vas cas a odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud vyšel těhotenský test negativní tak pravděpodobně těhotná nebudete, jedná se spíše o poruchu menstručního cyklu. Nechejte si vyšetřit krev na hladinu HCG. Pokud bude negativní o těhotenství nejde.

  • Denisa J.

    Dobrý den, Mám 3 dny do MS, ta je pravidelná po prášcích Duphaston, test negativní, akné po celém obličeji, trochu i na zádech (jinak mne akné skoro netrápilo). Prsa rozhodně zvětšená a těžší, a když si večer lehnu, tak cítím bušení v krku, až takové nepříjemné. Je možné být těhotná? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vyčkejte do předpokl. termínu menstruae. Těhotenství se dá potvrdit odběren krve na HCG, což je lidský choriongonadotripin nebo i grvaitestem z moči.

  • Barbora M.

    Dobrý deň, chcem sa Vás opýtať na očkovanie proti Covidu v tehotenstve. Rada by som sa dala zaočkovať, som v 27. tt, ide o bezproblémové tehotenstvo. Nevznikajú nejaké problémy na plode pri zaočkovaní? Aký máte čo sa týka tehotenstva a očkovania Vy názor?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování v těhotenství proti Cividu-19 je možné. Kontaktujte svého registrujícího gynekologa.

  • Jana P.

    dobry den. doporucujete uzivani vaginalnich cipku gyntima v tehotenstvi i kdyz obsahuje salvej? jsem 10tt.dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Do 12. týdne gravidity není vhodné užívat žádné léky.

  • Iva M.

    Dobrý den, včera jsem byla u svého lékaře a ten mi řekl, že se otvírám neřekl na kolik jsem otevřená, ale pustil mě domů. Jsem ve 30tt a dnes nějakou dobu pozoruji únik nějaké tekutiny může se jednat jen o moč. Dostala jsem nějaké čípky na noc a Magne B6. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděp. se jedná o únik moči, při odtoku plodové vody by tekutiny bylo více a lékař by Vás odeslal k hospitalizaci

  • Maria R.

    Dobrý deň, som 7 plus 3 týždeň tehotenstva. Posledná menštruácia bola 17.3 podľa poslednej menštruácii by to mal byť už 11 týždeň, otehotnenie nastalo neskôr v 6 týždni bolo vidieť akciu srdca, dnes ju vidieť nie je, plod narástol.Nemam žiadne ťažkosti napriek tomu mi dnes oznámili že akciu srdca nie je vidno a mam podstúpiť kyretaz. Myslíte si že je vhodne počkať, je mozne že by tehotenstvo bolo a akciu bude ešte vidieť? Krv na hcg kí nebrali ešte ani raz.. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud byla akce srdeční při minulém ultrazvukovém vyšetření prokázána a nyní akce srdeční na ultratvuku vidět není, tak došlo k odumření plodu. Počkat sice můžete, ale těhotenství pravděpodobně skončí revizí dutiny děložní.

  • Adéla K.

    Dobrý den, chtela bych se informovat o mém problémů. Zpozdila se mi menstruace o 5 dní nikdy se mi to nestalo. Vždycky maximálně 2 dny. S přítelem jsem neměla pohlavní styk, avšak když jsem byla ve vaně a koupala jsem se, přítel ejukoval do vany. ( V tu dobu jsem měla plodné dny). Poroto bych se chtěla zeptat zda je možné otěhotnět. Ještě musím podotknout, že teď maturují a myslím si, že jsme ve stresu. Dělala jsem si tři těhotenské testy dva z ranní moci a jeden přes den. Všechny vyšly s jednou čárkou tudíž, že těhotná nejsem. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně se jedná o poruchu menstruačního cyklu, která mohla bát způsobena stresem. Pokud máte obavy z těhotenství, doporučuji vyšetření krve na HCG. Do budoucna je vhodné zvážit užívání hormonální antikoncepce.

  • Jana

    Dobrý den, mám asi trochu neobvyklý dotaz, který se týká toho, zda je nutné odcházet z práce kvůli těhotenství, pokud mám práci ve skupině rizika 2 pro rizikové faktory prach a chemické látky. Pracuji jako inspektor ve výrobě, kde se manipuluje s látkami, z nichž některé jsou klasifikované jako nebezpečné. Jedná se však o látky, se kterými nepřicházím do kontaktu každý den a dle mě je riziko nebezpečné expozice poměrně nízké i vzhledem k tomu, že odběru vzorků a veškerou manipulaci provádí většinou kolega. Navíc se jedná o látky, které se přidávají do krmiva zvířatům: různé vitamíny (například vitamín A, který prý je pro těhotné nebezpečný) a minerály (z těch nebezpečných především seleničitan sodný, kobalt), takže při nějaké stopové kontaminaci podle mě ublížit nemohou. Z těch dalších nebezpečných jsou tam nějaká antiparazitika. Přijdu s nimi do kontaktu možná tak jednou za měsíc při odběru vzorku. Odběr probíhá v rukavicích a respirátoru a je to chvilková záležitost. Pokud je kolega zrovna na dovolené, tak to jdu dělat já, ale jinak to prakticky dělá všechno on. Já většinou pracuji s vzorky rostlinných materiálů (obilí, traviny, krmiva), které jsou akorát více prašné, někdy mohou být plesnivé, ale jinak tam také žádné nebezpečí nevidím, pokud člověk není alergik. Jde mi o to, jestli bych měla ještě před plánovaným těhotenstvím změnit práci nebo je OK. Věřím tomu, že bych veškerou manipulaci s těmi látkami, která mají ty H-věty převedla na kolegu, případně ještě jiného kolegu a já pak pracovala pouze s rostlinným materiálem. Nevím však ani, jestli je to možné z hlediska legislativy, pokud mám ve smlouvě práci v riziku 2: rizika prach a chemické látky. Možná by šla upravit pracovní smlouva? Jinak ten prach je nejvíce v té výrobní hale, kam bych chodil kolega. Něco se pak trochu práší i z toho obilí při manipulaci.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v době před otěhotněním by prach a uvedené látky neměly vadit. V 1. trimestru těhotenství tj. do konce 12. týdne těhotenství by jste neměla být vystavena vlivu škodlivých látek. Blíže dořešte se svým závodním lékařem, o jaká rizika jde a event. věc řešte přeřazením na jiné pracoviště nebo vystavením dočasné pracovní neschopnosti.

  • A

    Dobrý den, jsem v 5-6tt, ale pátý týden mi vychází na dny kdy jsem měla menstruaci, ve které jsem měla nechráněný styk bez toho aniž by se do mne kluk "udělal". Jaká je pravděpodobnost toho že by jsem byla oplodněna právě v tuto chvíli?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, délka těhotenství se počítá od 1. dne poslení menstuace. K otěhotnění nejčastěji dochází v období ovulace v polovině cyklu, tedy 2 týdny od začátku menstruace.

  • Zdeňka

    Dobrý den,dcera chce otěhotnět- (zatím se rok nedaří) a chce se nechat očkovat na Covid-19. Je pro ní vakcína vhodná a nemůže uškodit?Děkuji Zdeňka

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti Covid-19 je vhodné absolvovat. Zda se může projevit na plodnosti Vám neřekne ani vakcinolog, klinické zkoušky probíhaly kratší dobu než bývá obvyklé u jiných preparátů.

  • Jana O.

    Dobry den, prosim o konzultaci me soucasne situace. Dne 21.5. jsem byla na gynekologii s tehotenstvim. 6+1, ale vysledkem testu hcg pouze 223. Pani doktorka mi rekla, ze cislo je moc nizke a uvidime za 14dni, ale ze to vypada na neprosperujici tehotenstvi. Dnes 25.5. jsem byla na testu hcg jako samoplatce a vysledek byl 289. Tedy velmi male zvyseni. Do toho jsem zacala jeste lehce spinit. Muze to byt mimodelozni tehotenstvi? Nebo spontanni potrat? Dekuji za radu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud za 4 dny došlo k jen nepatrnému nárustu hodnot HCG, tak jak popisujete, s největší pravděpodobností se jedná o neprosperující graviditu.

  • Simona H.

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem ve 28 TT a doktorka mi zjistila zkrácený děložní čípek 2,5mm byla jsem hospitalizována v nemocnici při propuštění byl nález 30mm dostala jsem magnesium a gynprodil. Mám mít klidový režim a má otázka je zda mohu mít pohlavní styk neboť o tomto mi nic řečeno nebylo tak jen abych neudělala něco špatně . Předem děkuji za odpověď .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, šetrný pohlavní stak je možný. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Kristyna

    Dobrý den, Cele tehotenstvi beru prášky cypralex 10 mg, jeden prášek ráno. Nyní jsem v 32 tt vůbec mě za celou dobu nenapadlo, ze bych tyto prášky měla vysadit či nebrat. Napadlo to až dnes mou známou. Prosím jak bych se měla nyní zachovat? Mám prášky před porodem vysadit? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Cipralex 10 mg tbl. patří do skupiny antidepresiv. Antidepresiva tohoto typu mají jen nízký vliv na plod. Domluvte se se svým ošetřujícím psychiatrem a gynekologem, zda tato antidepresiva ponechat či vysadit.

  • Adriana O.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, tento měsíc jsem čekala menstruaci a myslela jsem si ze došla, jenze byla velmi slabá a trvala 6 dni, da se říct že špinění. Den po ni me tlačilo v podbřišku a mam pocit ze jsem porad v kalhotkách vlhka ale neni to tak. Přitom toto se mi ještě nikdy nestalo je mi 22 menstruaci jsem mela vždy první dva nebo tři dny silnou. A trvala max 4 dny. Tehu test jsem si nedela, myslím si že je na to ještě brzy, myslíte že by se mohlo jednat o tehu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Petra

    Dobrý deň, z dôvodu, že si chcem zvýšiť imunitu, zaujímalo by ma aké dávky vitamínu C, D, zinku a selénu môžem užívať v tehotenstve. Za odpoveď ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v těhotenství doporučuji některý z komplexních přípravků pro těhotné. Více Vás sdělí v každé lékarně.

  • Nela

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v těhotenství 15 tt a trpím na vaginální záněty a močové cesty chtěla bych se zeptat jestli by se mohl brát wobenzym v těhotenství

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Wobemzym v 15.týdnu těhotenmství můžete užívat. Domluvte se se svým ošetřujícím gynekologem.

  • Kata

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zda jedno uziti neurolu 0, 5 ve 13 tydnu muze ohrozit miminko? Dekuji moc za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v těhotenství je vhodné se pokud možno vyhnout užívání léků. Důležitý je 1. trimestr, t.j. do konce 12. týdne. Jednorázové užití tbl. Neurolu by nemělo způsobit vznik žádné vývojové vady. Při užití léků do konce 12. týdne je vhodné genetické vyšetření.

  • Jakub S.

    Dobrý den chci se zeptat přítelkyně 2.1.2021 spala s bývalým na to pak asi dvakrát semnou jednou 4.1.2021 a pak 14.1.2021. 16.3 byla na prvním UZ a tam bylo toto CRL 16.03mm GA 8w2d+-8d EDD 24.10.21 Pak byla na prvním screeningu 19.4 A tam jsem viděl jen GA13w3d Vůbec nevím jestli je dítě moje potřebuju poradit

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k určení otcovství doporučuji genetické vyšetření.

  • Barbora

    Dobrý den, jsem 27 tt a diagnostikovali mi nízko položenou placentu na zadní stěně. Ta se sice vytáhla 3 cm nad okraj, ale opakovaně krvácím. Před 14 dny jsem byla 2 dny hospitalizovaná, nicméně se nic nezjistilo. Teď už znovu 4 den,, krvácím světlou krev,, ...někdy je to jen malinko na papíře, někdy víc na vložce, ale prakticky minimálně jednou denně se to děje. Potom přetrvává i hnědá krev. U Dr jsem byla 2x jen za tento týden a bylo mi řečeno, že je vše v pořádku. Čípek ukázkový, hematom žádný a stále dodržuji klidový režim. Beru ascorutin, utrogestan a hořčík. Panu doktorovi věřím, že nic nezanedbavá...naopak mi řekl, že raději několikrát do nemocnice než jednou něco zanedbat. Jen mi nejde do hlavy jestli to krvácení je jen z cévy... Stává se to, že by takhle často přetrvávalo krvácení?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dle MS jsem dnes v 6+6 tt. Dle pana doktora je vše v pořádku, srdeční akce dnes byla vidět, plod velikosti 2 mm, pan doktor si myslí, že jde o mladší těhotenství. Myslíte, že je vše v pořádku a můžu být v klidu? Nemusí mě znepokojovat velikost 2mm? Četla jsem , že v tomto týdnu by měla být několikanásobně větší. Mate mne, že pokud bych měla o týden posunutou ovulaci, tak že bych měla hodně slabě pozitivní test (vyloženě duch, který byl hodně špatně vidět) již cca 4 den od oplodnění? Čárku jsem pak měla cca 5-6 den. (pokud teda byla ovulace posunuta) děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 7. týdnu grav. je délka plodu 5-8 mm, pokud tedy byl plod velký 2 mm pravděpodobnš jste otěhotněla později.

  • Naděžda H. H.

    Dobrý den ráda bych se zeptala za dceru, je po samovolném potratu, po měsíci otěhotněla a zjistili, že má zánět dala jí paní doktorka doxybene, dcera se bojí, že opět potrati, je tento lék v těhotenství dobrý brát? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v prvním trimestru - t.j. do konce 12. týdne těhotenství se užívání léků nedoporučuje. Pokud brala dcera v I. trimestru Doxybene tbl. doporučuji doplnit genetické vyšetření.

  • Zaneta

    Dobrý deň chcela bi som sa informovať 6 dní mi meškala menstruacia urobila som si tehotensky test bol pozitivni išla som k lekárovi lebo som začala trošku krvácať urobili mi odber krvi a vyšiel negatívny povedali že nie som tehotná Ze som dostala normalnu menštruáciju potom som si zase urobila tehotensky test ale uz bol negatívny takže prosím poraďte mi lebo neviem či som bola tehotná ale či som nepotratila bojím sa neviem prečo mi ukázal tehotensky test pozitivny keď z krvi bol negatívny

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud byla hladina HCG z krve negativní, tak se o těhotenství nejednalo. Test z moči byl pravděpodobně falešně pozitívní.

  • Dana

    Dobrý den, potřebovala bych se zeptat. Žiji v Německu a jsem v 21. týdnu těhotenství. Poslední cca týden mám silnější bolesti a křeče v podbřišku. Občas se objeví bodání, které vystřeluje až do pochvy. Většinou přichází na podvečer až večer, kdy mi bříško i trošku ztvrdne. Když ležím v posteli občas cítím jako kdyby mi tam prasknul balónek nebo bublina, nevím jak to popsat, jako kdyby mi tam něco pukalo. Na kontrole u lékaře bylo vše ok. I porodní asistentka, ke které chodím na kontroly, taky považuje vše za normální. Raději se ptám, protože tu v Německu občas jinak přistupují k různým problémům v těhotenství. Jsem těhotná po druhé, po 10 letech, ale během prvního těhotenství jsem nikdy nic takového necítila ba naopak, do 6 měsíce si člověk ani nevšimnul, že jsem byla těhotná. Tak nevím zda to mám považovat za normální. Moc děkuji za radu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Petra N.

    Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, dle MS jsem dnes v 6+6 tt, ovulace podle mého byla 23.3 a poslední MS 9-13.3. Dle pana doktora je vše v pořádku, srdeční akce dnes byla vidět, plod velikosti 2 mm, pak doktor si myslí, že jde o mladší těhotenství. Myslíte, že je vše v pořádku a můžu být vklidu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 7. týdnu grav. je délka plodu 5-8 mm, pokud tedy byl plod velký 2 mm pravděpodobně jste otěhotněla později.

  • Kamila B.

    Dobrý den chtěla bych se zeptat dnes jsem byla na kontrole na gynekologii a tam mi pak doktor řekl že miminko hodně málo přibírá že má jen 875gramu a jsem 31tt jak podpořit aby miminko probíralo poslali mně na vyšetření do rizikové poradny kolik by přibližně mělo miminko v 31tt vážit váha co má malá odpovídá 29tt děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hmotnost plodu v 31. týdnu těhotenství se pohybuje kolem 1 500 gramů, délka plodu v 31. týdnu gravidity je mezi 40 - 42 cm. Pokud je hmotnost plodu nižší může se jednat o růstovou retardaci nebo nebylo správně určeno gestační stáří plodu.

  • Dana

    Dobrý deň, po dobratí liekov MACMIROR COMPLEX 500 som zistila, že som tehotná. Otehotnieť som mohla medzi 30.3. - 2.4. a od 7.4 som brala Macmiror. Mohli prosím tieto lieky ovplyvniť otehotnenie, alebo poškodiť plod? Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Macmiror complex 500 v tomnto odbobí by neměl mít na vývoj plodu vliv. Doporučuji ještě doplnit vyšetření u genetika, který se vyjádří k event. riziku.

  • Zaneta

    Dobrý deň Meškala mi menstruacia 6 dní urobila som si tehotensky test bol pozitivni išli som k lekárovi lebo som začala spiňit urobil mi odber krvi a povedal že nie som tehotná Ze som dostala normalnu menštruáciju. Teraz sa bojím či som nepotratila poraďte mi prosím

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud byly odběry krve na HCG negativní, potom se o graviditu nejednalo.

  • Aneta

    Dobrý den, trpím nyní vaginální mykózou a jsem v 10. týdnu těhotenství. V lékárně jsem si na doporučení gynekologa zakoupila Jenamazol krém, avšak neprecetla jsem si, že se v těhotenství nesmí používat aplikator. Mohla jsem tím něčemu ublížit? Děkuji za odpověď...

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obecně do konce prvního trimestru, tedy do konce 12.týdne těhotenství se léky nedoporučují. Aplikace antimykotik do pochvy je však pouze lokání léčba - t.j. na slinizci pochvy. Pokud budete aplikovat Jenamazol crem pomocí aplikátoru do pochvy je potřeba jej zavádět šetrně, aby nedošlo k poranění čípku děložního.

  • Monika

    Dobrý den. Chci se prosím zeptat. Na prvním screeningu mi vyšla růstová retardace 1:126 a preeklampsie 1:116. Je vhodné v mém případě brát aspirin? Mám novou gynekoložku, a moc mi k ničemu neřekne. Jsem z toho hodně nervozní. O aspirinu mi nic neřekla, avšak ve zprávě od lékaře mám napsáno že to může být prospěšné. Jsem teď zmatená a bojím se.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, z Vašeho dotazu není jasné kolik týdnů jste těhotná. Doporučuji se poradit s registrujícím gynekologem.

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy nejdříve (kolik dní) po styku lze prokázat těhotenství z krve při užívání hormonální antikoncepce? Děkuji a přeji krásný den :-)

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po pravidelném užívání hormonální antikoncepce je těhotenství prakticky vyloučeno. Ve vyjímečných případech jako je úporné zvracení či průjmy to možné je. V takových případech obvykle není chuť k pohlavnímu styku. Po vynechání i 1 tbl. je nutné se chránit jinak - kondom apod.

  • Iveta M.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké cvičení/pohyby by mohly škodit plodu ve 2.a 3.trimestru těhotenství. Je mi jasné,že např.skoky či cviky v leže na břiše vhodné nebudou. Dočetla jsem se ale například,že takové točky (piruety) také ne. Nerada bych miminko ohrozila (taneční pedagog), prosím, poraďte, co raději vynechat a co naopak nebude problém. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jemné, netrhané pohyby samozřejmě miminku nevadí. O konkrétních cvicích resp.Vaší představě doporučuji prohovořit s registrujícím gynekologem.

  • Marky

    Dobry den,posledni MS byla od 21.3. trvala 5 dni, mam od ledna cykly 28,29,30 dni, na prelomu brezna a dubna jsem mela 8.,11.,15.,16 den cyklu nechraneny styk.Dnes jsem 28DC. Zkousela jsem TT,ale Jen jedna carka.Je mozne,ze je na testovani jeste brzy?Dekuji predem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano, těhotenství nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menstruace za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Dominika

    Dobrý deň prajem. Chcela by som sa opýtať či môžem byť tehotná aj keď nejaké tie príznaky mám. Mali sme styk viac krát počas plodných dní, MS mám pravidelnú, cyklus 28 dní. Momentálne očakávam príchod MS, ale žiadne stavy ako pred ňou nemám. Väčšinou mávam silné bolesti hlavy, teraz nič... Som deň do príchodu MS. Namiesto toho mám trochu zväčšené prsia veľmi svrbia bradavky, som podráždená, vkuse len mením nálady. Skúšala som test s výsledok bol negatívny. Môžem byť tehotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Anna

    Dobrý den. Nyní jsem 19+1tt. Už asi od 17tt jsem začala cítit, že tam mimčo je. Nyní již více jak týden nic necítím. Velký UZ mám 27.4. Myslíte, že je něco v nepořádku a mám jít k MUDr raději dříve. Mám strach, čekám druhé dítě po 18letech.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat včetně Vašich obav pak doporučuji dřívejší kontrolu.

  • Eva

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, menštruácia mi chodí celkom pravidelne, max. rozdiel 2/3 dni. S mužom sa snažíme o bábätko, týždeň mi mešká menštruácia, mám taký zvláštny pocit v podbrušku (ako keby tlak), prsia mám citlivé. Tehotenské testy mi ale ukazujú negatívny výsledok. Môžem byť tehotná? Ďakujem pekne.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost těhotenství nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Kristyna Č.

    Dobrý den, doposud jsem neznala příznaky těhotenství, dokud se o tom nebavili kamarádky. Uvědomila jsem si že mě tak měsíc bolí prsa, píchalo mě v podbřišku bolely vaječníky občas, motá hlava, jsem nafouklá.. Udělala jsem si tedy test byl negativní.. Uklidnilo mě to ale za 5dní mi měla přijít menstruace která nedorazila. Tak jsem si dělala další test po 7denim zpoždění menstruace. .. Opět negativní. Rozhodla jsem se že raději prášky už nebudu brát kdyby náhodou. A po dvou dnech kdy jsem měla brát prášky které jsem nebrala jsem odpoledne krvácela ale trošku tak na jednu slipovou vložku.. Večer mě bolel levý vaječník... Mám strach. Doktorka to uzavřela tím že můj test vyšel negativně.. Ale je to 100%? Mám strach hlavně z mimoděložního těhotenství. Jsem psychicky na dně. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menstruace za 4-5týdnů od poředchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství.

  • Veronika

    Dobrý den, koncem dubna bych chtěla vysadit hormonální antikoncepci a snažit se otěhotnět. Je třeba už teď brát na podporu otěhotnění a rychlou úpravu cyklu nějaké vitamíny/doplňky stravy jako kyselinu listovou nebo Inofolic? Případně co jiného byste mi poradil? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano INOFOLIC už můžete začít užívat nyní.

  • Lucka

    Dobrý den, 2týdny po zpoždění ms jsem byla na odběru HCG a bylo negativní. Je možné že bych i přes to byla těhotná? V kolikátém týdnu ťehotenství pozná lékař něco na utz?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nepravděpodobné. UZ lékař uvidí cca od 4.týdne gestace.

  • Lenka

    Dobrý den, jsem nyní v 7tt. Ovšem,než jsem to zjistila, tak jsem užila jednorázově kokain,což je 4dny zpět. Měla jsem ho po 3ti v životě. Před tím rok a půl rok zpět. Už ho samozřejmě užívat nebudu !!!! Jinak žiji zdravě,snažím se i stravovat zdravě. Jim nyní veškeré vitamíny (kys. listovou, hořčík, železo). Mám šílený , opravdu velký strach o miminko, zda jsem mu nemohla ublížit. Všude čtu o vývojových vadách apod. Děkuji, přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obecně platí, že v počátku gravidity platí zásada "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa ( viroza či alkohol), drogy-jako KOKAIN aj. buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity. Dále doporučuji provedení I.trimestrálního i II.trimestrálního screeningu stran vyloučení případných vývojových vad plodu.

  • Zuzana

    Dobrý den, mám dotaz od 30tt mi dr. Řekl, že je velikost plodu o 14dni menší oproti terminu porodu, ale termin nechal. Mám to chapat tak, že je možné, že budu rodit dýl? Děkuji za info

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutno vyloučit tzv.FGR /růstovou restrici=opožení růstu resp.zastavení růstu plodu/

  • Stefany

    Dobrý den, je to 15 dní co jsem měla s partnerem nechraneny styk a uvědomila jsem si,že jsem si 2 dny nevzala prášky. Mám silné ranní nevolnosti i ztrácím. Občas dojde nevolnost i večer. Mam náchylnější čich a chutě Mám trochu jiné, častěji chodím na malou. Byla jsem i na gyndě, sestřička mi řekla, že na test z moči je ještě brzy ale doktorka mi odmítla vzít krev, na ultrazvuku nic není,tak prý těhotná byt nemohu. Prosím je šance, že těhotná jsem a mam se domáhat testu ,nebo co bych mela prosím dělat? Pracuji ve zdravotnictví a nechtěla bych nejak ohrozit dítě.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se déle jak 5týdnů od předchozí pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa či gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Sara

    Dobry den,chci se zeptat,17.3.2021 jsem mela dostat menstruaci a kdyz neprisla tak jsem si udelala dva testy a vysly pozitivny a vcera jsem zacala trochu krvacet i dneska ale nic me neboli,je to normalny nebo jsem potratila,u sveho doktora jsem jeste nebyla mam tam jit pristi tejden dekuji vam za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa v příštím týdnu a dle toho domluva stran dalšího postupu.

  • Jaroslava B.

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat v únoru 1.2.2021 jsem měla své MS které mám 4 dny ke konci měsíce 27.2.jsem je dostala znova ale měla jen 3 dny slabší. Mívám příznaky pichani pod briskem ,častá únava spavost, a teď mě začali hodně pobolivat prsa Bradavky mám hodně tvrde a na dotek citlivé. Když si stáhnu pod briskem mám ho pevne nevím jak to popsat časté chozeni na malou bez pálení apod...vytok byli ,na schůzku ke svému gynekologovi jsem objednana ale všimam si na svém těle hodně změn skousela jsem test ale negativní nevím jestli je to brzo děkuji moc

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa do 14dnů, při zhoršení potíží cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Maria

    Dobrý deň, zaujímal by ma Váš názor na tehotenskú pomôcku s názvom anaball, ktorá má pomôcť k uľajčeniu pôrodu, respektíve by mala minimalizovať riziko potreby nastrihnutia hrádze pri pôrode. Ďakujem.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano máte-li zájem můžete vyzkoušet. V porodnici s ním máme dobré zkušenosti. Uvedené je individuální dle rodičky.

  • Kateřina

    Dobrý den Jsem 34tt a byla mi zjištěna těhotenská cukrovka (5,3mml/L). Naposledy jsem měla ultrazvuk ve 30tt a tam mi vyšlo že je miminko veliké na 32+1tt. Teď jsem byla na dvou kontrolách u svého gynekologa a ten mi dělal vyšetření tím stylem že si vzal takovou jakoby trumpetku tu mi přiložil k bříšku a podle mě poslouchal srdíčko miminka. Poté prohmatal bříško a změřil metrem dělohu. A to bylo vše vůbec mi nedělal ultrazvuk tak vůbec nevím jak je miminko veliké. Můj dotaz je tyto kontroli bez ultrazvuku stačí??

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další UZ vyšetření a biometrii (váhový odhad) plodu je dle doporučenív 36-37t.g. Doporučuji provést.

  • Barbora

    Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor. Čeká mě prohlídka ve 36. TT. Vím, že mě čeká test na přítomnost streptokoka, ale také měření velikosti plodu. Překvapilo mě, že je váhový odhad zpoplatněn (500kč - proplácí pojišťovna). Uvažuji, že bych odhad odmítla a peníze využila na něco jiného. Zajímalo by mě, jak moc je pro miminko toto vyšetření důležité. Přece jen u předchozího těhotenství mi miminko zmeřili při přidělení do porodnice a odhad mi byl řečen i při kontrole ve 32. TT. Moc děkuji za Váš čas. Barbora

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na uvedené máte právo. Kontrolní biometrie (váhový odhad) plodu je důležité v tom, zda je růst symetrický,tj.normální resp.k vyloučení event.zástavy růstu plodu a na základě toho další postup. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Martina

    Dobrý den, Jsem těhotná dnešním dnem 10tt+5dni. Od 16.2. Mě začali nevolnosti. Zvracela jsem ten den celý den, další den jen ráno 17.2 jsem šla na kontrolu ale bylo mi hrozně a cítila se velmi unaveně, vyčerpaně, doktor mi předepsal prášky TORECAN, které ale nepomohli. Od té doby mám nevolnosti každý den celodenní, někdy zvracim a někdy ne. Ale nemůžu ani jeden den normálně fungovat. Pomáhá mi jen ležet, a spát. Jist se snažím a k zvracení mám někdy co dělat takto raději zaspim. Prosím vás o radu zda jsou tyto stavy normální a popřípadne co doporučujete. Maminka mě stále navádí do nemocnice. Mám štítnou žlázu na které beru denně léky 100/75 letrox. Moc děkuji za jakoukoliv radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možno vyzkoušet COCA-COLA, zázvorové lízátko či jiné. Možností je více. Bude-li uvedené zvracení zesilovat až k prekolapsovým stavů doporučuji došetření cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Soňa

    Dobrý den, prosim jsem ve 2.trimestru těhotenství a trápí mě akné. Akné mam jiz od puberty, ale ted se zhoršilo. Prosim, jake kremy mohu použít? Mohu použít i kremy s obsahem kyseliny salycilove? V kazde lekarne mi rekli neco jineho.. Dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neměly by být použity přípravky s retinoidy. Benzoylperoxidem nebo kyselinou salicylovou. Z přírodních látek je možné použití přípravků s obsahem tea tree či eukalyptového olejíčku nebo přípravky s aloe vera, které mají antibakteriální a protizánětlivé účinky.

  • Simona P.

    Dobrý den, začátkem ledna jsem prodělala onemocnění covid 19. Dne 15.1.mi bylo provedeno CT jen hlavy kvůli podezření na sraženinu v hlavě s tím, že mi dali na břicho ochranou vestu. Nicméně mi byla do žíly dána kontrastní látka. V té době jsem byla v cca 6tt. Vypočteno od prvního dne poslední menstruace která začala 3.12. Ujišťovali mě že látka nemá žádný vliv na plod, jen se musí po porodu u plodu kontrolovat štítná žláza. Teď jsem se dočetla že se těhotným kontrastní látka nepodává. Chci se zeptat, mohlo to nějak ublížit plodu? Co se popřípadě mohlo stát? Do dnešního dne 6.3. probíhá těhotenství bez problému. Teď mě čeká ultrazvuk na vývojové vady. Mockrát děkuji za odpověď P.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa (viroza,alkohol či jiná) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity. Doporučuji absolvování UZ stran vývojových vad plodu a dle toho další postup.

  • Iva

    Dobrý den, byla jsem již na druhém ultrazvuku, podle MS jsem byla 7+4, na minulé kontrole 5+4. Na první kontrole bylo miminko menší asi o 4 dny, na té druhé už asi o týden. Doktor však vypadal spokojeně a nevypadal ničím znepokojený. Mám důvod k obávám? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důvod k obavám mít nemusíte. Po 7.týdnu těhotenství dle UZ by již měla být vidět i srdeční akce plodu.

  • Martina

    Dobrý den, 28.1. jsem si nechala odstranit po sedmi letech hormonální tělísko. Dnes 4.3. jsem byla u gynekologa kvůli podezření na těhotenství. To mi potvrdil a předepsal mi Gynprodyl na podporu, zavádět, jedna tableta večer. O nějakých problémech, komplikacích, kvůli kterým mám nasadit, se nezmínil. Je tento postup obvyklý? Nikdy jsem o tom žádnou nastávající maminku neslyšela mluvit. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Gynprodyl je na "podporu resp.udržení" těhotenství. Postup zcela v normě.

  • Vendula

    Dobry den. Pracuji jako pedagog, moje otazka je ohledne pckovani na Covid-19. Nyni bych mohla jit, ovsem snazime se s manzelem o miminko. V listopadu v 11 tt - zamlkly potrat - v rijnu prodelany covid. Nyni jsme se chteli zase snazit, ale po ockovani mi bylo receno ze je “nutne” pockat zase alespon 6 mesicu a az pote se pokouset. Jaky na to mate prosim nazor a jak dlouho by jste radil pockat po ockovani na kovid s planovanim tehotenstvi vy? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji stejně. Minimální vyčkání 6 měsíců a poté možno opětovně snaha o další koncepci.

  • Kristina S.

    Dobrý den, poslední MS byla 24.1. Sex byl 30.1., 8.2. a 20.2. 21. 2. MS neprisla a 23.2. jsem se udelala digi. teh. test a vyšel s pozitivním výsledkem 1-2 tydny těhotná. Papírkove testy take vychazi pozitivni. 24.2. jsem začala krvácet, jako při MS Dnes 25.2. mi udelala gynekolozka UTZ, nic vidět nebylo, v krvi hodnota hcg negativní. Test ale stále vychazi pozitivní.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hCG je přesnější než těhotenské testy. Dle toho a příchodu další menstruace se doporočuji řídit nadále

  • Teri

    Dobrý den, mám takový divný dotaz. Menstruace mi trvala týden silne a pak 2 týdny slabé krvácení. Týden před další ms to přestalo. Asi 2x tak 1-2 týdny před stykem jsem měla řídkou stolici v rozmezí 2-14 hodin po brání pilulky. Při styku se neudělal ale mohlo mu to ujet. Myslíte že došlo k oplodnění když ms týden po styku dorazila a byla jako vždy? Dnes je to 17 dní od "sexu"

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat. Možnost otěhotnění není veliká, ale nelze ji 100%vyloučit. Blíže dle domluvy cestou registrujícího gynekologa obzvláště nedostanete-li menses do 5týdnů od předchozího.

  • Miriam B.

    Dobrý den, prosím, dceři bylo diagnostikováno zamlklé těhotenství. Není čekací doba 1 týden na čištění dělohy moc dlouhá ? Její trvalá diagnóza je trombofilie. Děkuji .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená čekací doba je v normě nejsou-li klinické potíže /silné krvácení,křeče, teploty aj./

  • Simona

    Dobrý deň, momentálne som v piatom týždni tehotenstva a už tri dni mávam slabšie spinenie. Chcela by som sa Vás opýtať či mám mať obavy. Užívam anopyrin a fraxiparine 0,4 môžu tieto lieky spôsobovať spinenie? Ďakujem za Váš čas

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li se uvedené špinění stupňovat doporučuji co nejdříve návštěvu registrujícího gynekologa, případně gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Bára

    Dobrý den, chci se zeptat docela mě to zneklidňuje a nechci při každém podezření běhat ke gynekologovi zvlášť v současné době. Mám obavu z případného těhotenství. Je menstruace (ač začala být trochu nepravidelná +-3dny). Možná to souvisí se stresem, který teď dost zažívám. A negativní těhotenský test dělaný více než 14 dní po nechráněném styku, (poté jsem ještě pár dělala pořád negativní) dostatečnou zárukou k vyloučení těhotenství? Jak je to vlastně s těhotenskými testy? Četla jsem, že hladina kterou test detekuje je omezená, údajně test hormon nemusí zaznamenat při testování příliš brzy, ALE PRÝ ANI PŘÍLIŠ POZDĚ? To mě šokovalo. Jsem myslela, že čím později tím větší spolehlivost. Je možné, že by třeba 40 dní po styku byl falešně negativní? Ovlivňuje zdravotní stav ženy produkci hcG? Děkuji za vysvětlení.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy nespolehlivé. Spolehlivější k vyloučení těhotenství je hladina hCG z krve a UZ vyšetření cestou registrujícího gynekologa. Nejste-li si jista uvedné doporučuji.

  • Veronika

    Dobry den, Jsem na konci 16t těhotenství a už neco málo přes 14 dni mě přes noc začnou Brnět prsty na rukou, když jsem hodně unavená a neprobudim se včas, probudim se prisernou bolesti v předloktí, prsty jak kdybych měla odkrvene.. levá ruka jen mravenci, v te prave to přechází do výrazných křeči :( začala jsem jist před spaním hořčík to mi cca týden pomohlo ze jsem se ráno jen probudila s necitlivou rukou a mravencenim, ale už to je druhou noc co mám křeče i přes tu pilulku hořčíku před spaním. Mate prosím nějaký tip co by mi pomohlo? Nedovedu si představit takto cely zbytek těhotenství a ani jak udrzim miminko :-(((( cca hodinu trvá než ruku rozhybu, pomáhá chodit a mít ji dolu. Premyslela jsem dávat si po 3 hodinách budík a projít se, ale tedy nevím :-( bojím se, aby to nebylo něco vaznejsiho.. Moc děkuji za radu, v pondělí jsem objednána ke své obvodní lékařce.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji ať Vám registrující gynekolog předepíše Magnosolv por gra a vždy 1sáček ráno a 1sáček před spaní doporučuji rozpustit do 2dcl vody.

  • Lucie

    Dobrý den, pane doktore, mám na Vás prosím otázku. Moje paní doktorka (gynekoložka) mi předepsala lék Amelgen, který bych měla užívat 1x denně na noc (jsem asi v 5-6. TT) V příbalovém letáku jsem četla, že by lék neměl užívat někdo, kdo prodělal trombozu. Já jí prodělala před cca 7 lety. Testy na mutace apod. mi v nemocnici dělali, vše bylo negativní. Od té doby však neužívám HA apod. Nyní jsme se s partnerem snažili cca rok a půl o miminko, a až nyní se povedlo. Jelikož mám problémy se šťítnou žlázou a zdravím obecně (nemám ovulaci, mám pouze 1 vaječník apod.), paní doktorka se proto rozhodla o podání léku "Alemgen". Já se však bojím, aby mi nezpůsobil trombozu, jak je psáno v příbalovém letáku. Moje paní doktorka říká, že by to mělo být v pořádku, já bych však ráda znala ještě názor jiného gynekologa. Předem děkuji za zodpovězení a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, sdílím stejný postup jako kolegyně.

  • Eliška S.

    Dobrý den pane doktore, chci se zeptat zda v mém případě je šance na šťastný konec.. 2.1. byla posledni MS,od 31.1. mam pozitivní testy. 8.2. jsem navstivila sveho gynekologa z důvodu bolesti kříže a podbrisku ,ale při utz byla děloha prázdná (byla sem 5+2) a lékař mi řekl ze si mysli ze toto těhotenství v kočárku neskončí, nicméně mi odebral krev na hcg kde byla hodnota 210 ,tento týden jsem byla znovu na krvi a hodnota hcg byla 309. Testy mam stale silné ale krvácím,příští týden mam znovu přijít na krev ale bylo mi řečeno ze pokud nemam zadne bolesti ani problémy tak s kyretazi mam jeste počkat. Ráda bych znala váš názor a zda je vubec možné že by vše dobře dopadlo. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji dodržet postup kolegů jelikož nutno vyloučit jak mimoděložní těhotenství tak riziko potratu v ranném těhotenství.

  • Monika L.

    Dobry den,moc prosim...prisla uz jsem o 3 miminka a pak mi byla zjistena mutace MTHFR.Byla mi nasazena lecba acidum folicum 1×denne a femibion 1×denne a po otehotneni jsem brala cele tehotenstvi toto davkovani a mam uz 2,5 leteho syna.Ted jsem znovu tehotna v 7tt a mam jinou doktorku a ta mi rekla,ze jsem predavkovana kyselinou listovou at femibion vysadim.Ted se strasne bojim,ze jsem tim ublizila jak sobe,tak malemu treba do budoucna a i nenarozenemu miminku.Co si prosim o tom myslite?Moc dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, miminku jste kyselinou listovou určitě "neublížila". Doporučuje se její užívání v dávce nejméně 400ug/denně u těhotných žen do 12+0 a od 4měsíce v dávce 600ug/denně.

  • Věra

    Dobrý den, chci se zeptat jsem 5tt+4 (loni v prosinci jsem v 6tt+2 měla samovolný potrat) a nyní jen dotaz.. chodím ted na rehabilitace krční páteře, kdy cca 10min elektrolečba na šíji ramena a pak cca 15min uvolnění krku měkké techniky a ukazka nějakého cviku.. vcelku tak 25min tam jsem.. Můžu s tím pokračovat nebo raději ted v 1.trimestru to vynechat.(Ještě bych měla mít 4 návštěvy) Jinak celkové masáže zda jsem zrušila.. jen ted řeším tuto rehabilitaci. Děkuji za radu. V.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným můžete pokračovat.

  • Lenka C.

    Dobrý deň, chcem sa spýtať poslednú menštruáciu som mala 10.11. Testy som si robila každý 3 týždeň a boli pozitívne teraz mi aplikácia ukazuje 13tt. Mala som aj príznaky ako nevoľnosti, boleli ma prsia no teraz menej a trochu som pribrala. Dr idem za dva týždne konečne som sa mohla objednať lebo som bola pozitívna a medzi tým boli sviatky a moja Dr nerobila. Chcem sa len spýtať či to môžem oznámiť priateľovi alebo je šanca ze to nebude tehotenstvo ale len cysta alebo hoc co iné. Musím dodať, že sa mi spravili gen. Bradavice :/ ďakujem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji oznámit partnerovi až po UZ potvrzení těhotenství registrujícím gynekologem.

  • Anna M.

    Dobrý den mám dotaz Už jednou jsem těhotná byla asi před 10 měsíci ale prorazila sem samovolně.a tet se s přítelem snažíme o další.ale nedaří se nám a když mám dostat ms tak mě vůbec nebolí prsa a tento měsíc 3.2.2021.jsme měli pohlavni vstik začala sem víc jist stále chodim curat a chce se mi spát a ještě mě bolí pod priskem...pre 10 měsíc jsem byla v nemocnici aby mě vycistili ale oni mi řekli že až budu mít ms že to vše pujde ven pořád tě mi děkuji mnohokrát

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa během následujících 14dnů.

  • Katarina

    Od 17DC beriem 2x denne progestenalle 200. Dnes je 34DC a menzes neprišiel a domace testy na tehu stále negatívne. Mám očakávať menzes alebo je šanca že som tehotná??

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses do 14dnů doporočuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Nikola

    Dobrý deň...chcem sa spýtať ktorý udsj je smerodajný a presnejší ...lekárka má pozerala vaginálne a bolo že krcok skrátený na 2,5 CM a pre špic prsta a veľká časť plodu nád vchodom, a zas sonom čiže utz cervikometria 3,3 CM bez otvárania ..ktorý udsj je presnejšie a ktorého sa držať ? Som vo veľkom strese a bojím sa...momentálne som 31+00....ďakujem krásne

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tomto případě je validnější cervikometrie - pakliže byla správně provedena.

  • Dana

    Dobrý den, jsem 35. tt a trpím (asi) na kvasinky. Moč je čistá, stěr také, vyzkoušela jsem několikery léky, naposledy Gynellu, ta mi teda neulevila vůbec. Mám už 5. měsíc silný výtok (zeleno-žlutý) a neustále mě to svědí. Myslíte, že je možné v těhotenství používat LR sprej první pomoci? Že by mohl zabrat? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nerozumí zkratce "LR sprej" nelze se k uvedenému vyjádřit.

  • Zuzana

    Dobry den, su prosim uz dostupne informacie , studie ohladom vakcinacie proti covid? Konkretne, ci s otehotnenim treba cakat minimalne mesiac od ockovania ako pri inych vakcinach alebo sa pred pocatim toto ockovanie neodporuca? (Nechceli sme s planovanim rodiny cakat uz ani toho pol roka, kym sa dostaneme na rad v ockovani).

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, splňujete-li kritéria pro vakcinaci (starší 16let,nejste silně alergická na složky vakcíny, neměla jste za posledních 90dnů léčbu protilátkami proti COVID-19) měla by jste dostat vakcínu i když jste těhotná. Uvedené v souladu s Americkou vysokou školou porodníků a gynkeologů, společnosti pro fetální medicínu matek . Dostanete-li totiž COVID-19 běhm těhotenství, máte mnohem větší riziko těžkého průběhu onemocnění než lidé, kteří těhotní nejsou.

  • Tereza T.

    dobrý den, léčím se s gastroesofagealnim refluxem. Má lékařka se mnou nekomunikuje a nemohu se s ní spojit. Chtěla bych se Vás zeptat na užívání léku Omeprazol 20mg v těhotenství, a jaké je možné dávkování? Od problémů s překyselením mi pomáhá dávkování 1-0-1, když si dám pouze ráno, po poledni se objeví bolesti z překyselení. Mám obavy , abych neublížila miminku. Jsem 7+1 tt. Děkuji za Vaší odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Omeprazol lze užívat v průběhu těhotenství. Omeprazol je vylučován do mateřského mléka, ale je nepravděpodobné, že by ovlivňoval kojence při užívání doporučených dávek

  • Aria

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat... jsem v začátku těhotenství , cca 4-5 týden od poslední menstruace. 3 -4 dny před zjištěním těhotenství jsem se nechala naočkovat 3 davkou vakciny proti klistove encefalitide. ( v tu dobu jsem ještě netušila,že už jsem těhotná, spíše jsem nečekala, že by se nám povedlo hned napoprvé otěhotnět. Muže mit toto očkovaní nějaký vliv na plod ? Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zde platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa ( infekce, viroza, alkohol,aj.) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity.

  • Jana K.

    Dobrý den mám dotaz v roce 2006 jsem byla na potratu v 11tt a nevím,zda mi byl podán imunoglobulin.Jsem RH neg. a manžel je RH pozitivní.Nyní jsem ve 27tt. těhotenství a můj gynekolog mi řekl,že není potřeba mi dávat imunoglobulin,ikdyž neví,zda mi byl aplikován.Prý se bude aplikovat až po porodu .Mám strach,aby to neohrozilo miminko?Děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jeste-li RH NEGATIVNÍ URČITĚ doporučuji aplikaci anti-D imunoglobulinu i.m do 29+0.

  • Kateřina

    Dobrý den, jsem v 7 tt těhotenství. Jsem již po jednom potratu a proto mám ze všeho teď strach. Beru vitamíny na kterých je napsané že se mohou jen po konzultaci s lékařem. Ke své jdu až za 2 týdny. Můžete prosím zhodnotit zda je v nich něco,co může miminku ublížit? L-methionin, L-cystin, Biotin, Vitamin B6, Kyselina pantetonová, Měď, zinek, selen, kyselina hyaluronov!, kolagen hydrolyzovaný, pivovarské kvasnice, extrakt z kopřivy a přesličky rolní (7% křemíku) . Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můžete užívat bezpečně nadále.

  • Majda

    Dobrý den, zjistila jsem, že jsem v 6tt. Celou dobu jsem bohužel kouřila. Někde se píše, že pokud žena přestane kouřit v 1. trimestru, dítě nijak neohrozí, ale někde se zase píše, že kouření v 1. trimestru je nejnebezpečnější. Ráda bych se alespoň malinko uklidnila, že jsem dítěti až tak moc neublížila, ale nevím, kde je pravda. Děkuji za dotaz.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zde platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa (kouření, viroza či alkohol) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity.

  • Jana

    Dobrý den, jsem v 9tt po IVF. Chci se zeptat, jestli je možné si barvit vlasy? Neovlivní to vývoj plodu? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené celé těhotenství nedoporučuji, může mít vliv.

  • Viktoria T.

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa opytat na Vas nazor ohladne tehotenstva v tejto pandemickej covid situacii. Je podla Vas mozne otehotniet a neohrozit sa a ani babatko? Ak by  som otehotnela, je v poriadku neabsolvovat gynekologicke vysetrenie pocas 1.trimestra? Ktore prve vysetrenie v ramci tehotenstva je vyslovene nutne a dolezite (v pripade neabsolvovania vysetrenia v 1.trimestri)? Je bezpecne neabsolovat ziadne gynekologicke vysetrenia a dostavit sa az na porod? Co by ste prosim Vas poradili ohladne tehotenstva vseobecne (vyhnut sa mu momentalne), nastavajucej mamicke v tomto pandemickom obdobi, s ohladom na zdravie zeny a babatka? Dakujem Vam velmi pekne za vase odpovede

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnět možno. Důležitě je UZ vyšetření na začátku těhotenství a dále I.trimestrální i II.trimestrální screening. Dále vyšetření mezi 30-32t.g a následně v 37t.g stran růstu plodu. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Těhotenství BEZ ŽÁDNÉ KONTROLY gynekologa v žádném případě NEDOPORUČUJI.

  • Spainka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli může otěhotnění bránit spálovy bacil v pochvě. Léčila jsem se s ním a dle výsledků už ho mám jen ojediněle, proto mi už doktorka nedala žádné léky. Mám ale teď podstoupit inseminaci na reprodukční klinice a chci se zeptat, jestli to má smysl a jestli ten bacil nemůže bránit otěhotnění? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano inseminaci můžete nyní bezpečně podstoupit. Na základě Vámi uvedeného by t.č.nemělo mít vliv.

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu ohledně cesty v těhotenství. Mám zhruba 1 týden zpožděnou menstruaci a vyšel mi pozitivní těhotenský test. Přibližně za měsíc máme s přítelem naplánovanou cestu do Tanzánie. V Tanzánii máme plánovaný 7denní výstup na Kilimajaro, následně 5denní safari a poté týden pobyt na Zanzibaru. Chtěla bych se zeptat na Váš odborný názor, zda je vhodné v tomto stavu o cestě uvažovat nebo ji raději stornovat? Případně může výstup na Kilimajaro a s tím spojená potenciální výšková nemoc ohrozit vývoj plodu (3 noci spaní ve výšce kolem 3 900m, 1 noc ve výšce 4 600m, výstupový den nevyšší vrchol ve výšce 5 895m)? Ke gynekologovi na první vyšetření jsem objednaná na 1.2. V telefonické konzultaci jsem se žádné rady nedočkala. Pouze mi řekl, že je to moje věc, že mi do toho nemůže mluvit, jak se mám v těhotenství chovat. Určitě nechci zbytečně riskovat ohrožení sebe ani budoucího dítěte, ovšem na druhou stranu bych chtěla vědět, jaké je skutečně riziko cestování a vysokohorské turistiky v prvním trimestru? Co přesně hrozí a k čemu může dojít (potrat, vývojová vada,..). Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve gynekologické vyšetření k potvrzení nitroděložního těhotenství. V případě potvrzení cestu NEDOPORUČUJI. Rozhodnutí a zodpovědnost za svůj zdravotní stav je však zcela na Vás.

  • Nika

    Dobrý deň, môže prosim covid 19 ovplyvniť plod hneď na začiatku tehotenstva ? Dostala som covid presne vtedy keď som otehotnela, čiže kým plod ešte nebol ani uhniezdeny. Mala som aj 2 dni teplotu nad 38. Dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zde platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa ( viroza či alkohol) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity.

  • Lucie

    Zdravím, čekám dvojvaječná dvojčata. Podle PM termín 17.4., podle screeningu 11.4., podle vetsiho dovjcete, druhe je cca o tyden mensi. Poslední menstruaci jsem měla 11.7. Posledni pul rok 26denni cyklus. K nechráněnému sexu došlo 23.7. Brzy ráno. Po sexu jsem udělala ovulační test, čárka byla asi z poloviny tmavá jako kontrolní. Další sex byl v noci z 25. na 26.7. tentokrát bez ejakulace. Ale slysela jsem o “kapkach lasky”. Chci se zeptat, jestli je mozne, ze vajicka byla oplozena pri druhem sexu bez ejakulace, byl to bohuzel jiny muz. Nebo treba jedno pri prvnim a druhe pri druhem sexu. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obojí je možné.

  • Lenka

    Dobrý den, může se v těhotenství očkovat proti Covid-19, nebo nedoporučujete? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, studie na zvířatech neprokázaly žádné nebezpečné účinky během těhotenství, nicméně údaje o používání vakcíny Comirnaty či jiné v těhotenství jsou velmi omezené.

  • Blanka

    Dobrý den, mám termín porodu 19.2. 2021 a neustále mě zajímá, kdy jsem otěhotněla. Ten termín je podle poslední MS 15.5. 2020, ale já měla menstruaci docela rozházenou. Na prvním screeningu i na druhém vyšel termín na 17.2.2021. Znamená to, že ovulace byla o 2 dny dříve? Zajímá mě to, protože 29.5. proběhl nechráněný styk v podobě několika zásunů, ale bez ejakulace. 25.5. proběhl nechráněný styk se vším všudy. Mohla bych být těhotná z těch 5 zásunů toho 29.5.? Ikdyž mi vyšel pozitivní ovulační test již 27.5.? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je takto zpětně velmi obtížné určit. Možné je obojí.

  • Karolína

    Dobrý den, Měla bych na Vás dotaz ohledně otěhotnění po prodělaném ZT (v 10tt, plod odpovídal 6+2, v 7t srdíčko bilo), jelikož jsem dostala již třetí názor. V nemocnici mi nabídli namísto revize 1,5tab Mispregnolu. Po týdnu na kontrole UTZ zjištěno 10mm koagulem, aplikována injekce MEM 0,2mg a vydány na 3dny tablety Ergotaminu na dočištění. Do kolika týdnů mohu očekávat první MS? Je nutné i v tom případě (bez revize) dodržovat šestinedělí a kdy je možné se žačít opět pokoušet o těhotenství? Děkuji za Váš názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další menses za 4-6týdnů od aplikace Mispergnolu.

  • Alena S.

    Dobrý deň. Mám na Vás otázku, momentálne kvôli práci nemôžem ísť k lekárovi, a už 2 týždne ma nafukuje, bolia ma prsníky ktoré sa mi aj zväčšili a denne ma pichá v podbrušku. S priateľom túžime po bábätku, môžu byť toto príznaky tehotenstva?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano mohou, je vhodné těhotenství potvrdit/vyloučit.

  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je barvení vlasů v těhotenství bezpečné. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, není uvedené nedoporučuji.

  • Katarína

    Dobrý deň, môžem sa opýtať, či je v tehotenstve bezpečné užívať polygynax? Som v 26.tt a gynekolog mi predpísal tento liek aj napriek tomu, že je v tehotenstve kontraindikovaný. Bojím sa, či je to bezpečné pre plod. Ďakujem.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji dodržet postup kolegy.

  • Alena

    Dobrý den, potřebuji radu🙏. Jsem na začátku těhotenství a pracuji na základní škole. Průběh mám klasický.. nevolnost, únava, bolesti v podbřišku (nic hrozného).. jsem teď na nemocenské kvůli nevolnosti, jelikož do práce dojizdim, vstávám ve 4 ráno a jsem na nohou do 15:00. Radila jsem se se svým obvodním lékařem, který mi řekl, že bude lepší když zůstanu doma z důvodu Covidu, protože se mnou má zkušenosti, že jsem vždy od dětí chytila vše a byla neustále na antibiotikách. Naposledy jsem byla doma se silným zápalem plic. Zůstala jsem tedy doma a po dnešním vyšetření i doktorky na gynekologii, jsem dostala vynadáno, že jsem těhotná pouze na začátku a že do práce klidně můžu, protože to s Covidem všichni přehání. Bylo mi i řečeno, že moje těhotenství na další kontrole už vůbec nemusí být a že můžu být ráda, že jsem vůbec otěhotněla tak rychle po vysazení antikoncepce. Doktorka na mě zvyšovala tak hlas a byla tak nepříjemná, že jsem si ani obrázek z ultrazvuku nevzala a s brekem odešla (hormony pracují). Jsem z ní tak rozhozená, že uvažuji o návratu do práce.. potřebovala bych znát Vaše názory? Děkuji 🙏😐

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je na benevolenci registrujícího gynekologa. Osobně bych se opětovně domluvil s registrující gynekoložkou. Její změna je možná.

  • Vendula

    Dobrý den, asi 10 let obuji s pásovým oparem. Objeví se mi 1-3x do roka, vždy když jsem fyzicky nebo psychicky oslabená (nemoc, stres, námaha apod.) Nyní jsem zjistila, že jsem těhotná (asi 4 týden) s tím, že se mi opět vyskytl opat na lopatce. Opar mám vždy na stejném místě, velikost cca 1cm x 1 cm. Mám teď strach, jaký vliv to má na těhotenství. Čtu, že to v prvním trimestru může poškodit plod. Zároveň jsem našla názor, že při opakovaném oparu riziko není, protože mám v těle protilátky a plod je chráněn. Moc děkuji za Vaši odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zde platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa ( viroza či alkohol) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity.

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dvě otázky . 1) v roce 6/2019 jsem podstoupila konizaci čípku (cin III) negativní opakované testy . Takže je vse v pořádku ,každý půl rok jsem chodila na stery. Od září 2019 se snažíme o miminko ale stále se nedaří . Dle gynekologa mám čípek jako by se nikdy nic nedělalo tkz.v pořádku bez jizev atd... Tudíž je pravděpodobné že mohu normálně otěhotnět ale stále se nedaří.Je tedy možné ,otěhotnět po takto krátké době od výkonu ? 2) Pritel byl v 2020 na testech spermiogramu - má je v pořádku jen nějaký problém se zkapalněním doporučili užívat ACC long 10 dní před moji ovulaci . A ve zprávě je napsáno ,že lze otěhotnět přírodní cestou. U mě gynekolog neshledal žádné skryté vady ale dál se to neřeší , kdy je vhodné vyšetření mě abychom vyloučili neplodnost.dle ultrazvuku mám vaječníky v pořádku dokonce těsně před ovilucai mi dělali ultrazvuk a bylo vidět že se vaječník chystá ... Nějaká rada prosím bude mi 31 a nemám žádné děti a nechci aby mi ujel vlak děkuji . Kateřina

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zahájit vyšetřovací algorytmus neplodnosti jak u Vás tak u partnera, případně odeslání ad IVF pracoviště ve Vašem spádu. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Luciana

    Dobrý den. Poslední menstruace začala 24.11.po vyvolávací injekci. Další menstruace nepřišla. Dva dny po termínu začátku menstruace (24.12.) byl na dvou testech slabý duch. Poté týden negativní testy. Další dva testy se slabým pozitivním výsledkem (4.1.) Dnes opět negativní test. Mohu být těhotná? V průběhu vánočních svátků jsem měla jeden den slabé špinění a týden žaludeční nevolnosti. Jsem z toho zmatená a vůbec nechápu co se děje. Jsem objednaná k lékaři na kontrolu (18.1.),ale do té doby asi odpadnu od nervů. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit. Uvedené nutno cestou registrujícího gynekologa, v případně obtíží cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Petra D.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Je mi 35 let. Mam doma ročního chlapečka, který přišel na svět v 35t.t. Mám po konizaci čípku, zřejmě by to mohla být jedna z příčin předčasneho porodu. Taky se neotočil protože měl pupeční šňůru kolem krku. Na svět přišel císařským řezem. Po porodu mám na děloze varixy. Otazka zní, vzhledem k věku, konizaci, císařskému řezu, předčasnému porodu a varixum na děloze, je pro mě a dítě bezpečné druhé těhotenství? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji další těhotenství plánovat nejdříve za 1,5roku od předchozího. Předčasný porod vzhledem ke konizaci nemohu vyloučit.

  • Martina

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na intenzivní pohyby plodu. Jsem 25+3 tt, druhé těhotenství. Poslední týdny pozoruji zvýšenou aktivitu dítěte, hlavně v noci, kdy mě až vzbudí a třeba dvě hodiny nemohu kvůli kopancum zabrat. U prvního těhotenství s dcerou jsem toto nezažila, proto mě napadá, zda dítě nemůže mít nouzi, třeba z nedostatku kyslíku. Vím, že to může být i umístěním placenty, kterou jsem s dcerou měla umístěnou vpředu a nyní je vzadu, ale až tak silné pohyby někdy i po celý den mě znervózňují. Poslední prohlídka před dvěma týdny proběhla v pořádku, kontrolován jen čípek a poslech plodu. Další je až za dva týdny, nechci zbytečně plašit, proto se na Vás obracím s prosbou, zda je toto ještě normální. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální.

  • Tereza

    Dobrý den. Mám menší dotaz. Jsem ten typ člověka, který se nad vším velmi stresuje a chci si být ve všem jistá. Je mi to trapné, ale momentálně je tohle má jediná jistota. Včera jsme s přítelem měli menší “techtle mechtle,” které zahrnovalo pouze prsty, nikoliv přímý sex. Ačkoliv se možná stalo, že menší část spermatu mohla příteli na prstech zůstat, když vykonával onu akci. Pravděpodobně to muselo být úplné minimum, neb na nich nebylo nic vidět, ale i tak to nechci podcenit. Včera jsem byla první den po konci pravidelné menstruace, ovulaci bych měla mít za 6 dní. Dnes mi bylo ráno poněkud nevolno - bolest žaludku, ale nezvracela jsem, neměla jsem průjem, nic. Pouze bolest. Taktéž jsem zaznamenala chvilkovou citlivost prsou a hnědý hled na toaletním papíru (ten mám od začátku menstruace, ale ani po jejím konci nemizí.) Zároveň často chodím na záchod - což se ale dělo i před tím, než jsme měli onen akt. Momentálně nemám možnost si udělat těhotenský test, ani si zajít ke gynekologovi, proto píši sem. Je možné, že si to jen “vsugerovávám.” Proto se chci zeptat - jaká je možnost, že bych byla těhotná? A pokud je, do kdy bych měla mít čas to řešit, než bych musela jít na potrat? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menstruace do 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa. Interrupci (potrat) lze provést do konce 12.gestačního týdne po UZ změření temenokostrční délky plodu.

  • Lenka

    Dobrý den, prosím o radu měla bych být v 6 tydnu těhotenství potvrzeno jen s tehotenskeho testu k lékaři jsem měla jít 8.1.na potvrzení těhotenství... MS byla u pozdě a o 10 dní.. A po té jsme začala spinit a dnes začala krvácet jedna se o potrat? Ale žádný kus jako embrio že mě nevypadalo děkuji za jakou koliv řadu děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou gynekologické ústavní pohotovostní služby k vyloučení uvedeného.

  • Lucie

    Dneska mám třetí den menstruaci. Ráno se do postele vystříkal přítel a já si to v posteli o pět hodin později dělala vibrátorem a strkala si ho do vagíny. Kdyby přišel vibrátor do styku se spermatem, je možné že bych otěhotněla?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se nejeví pravděpodobné. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Monika

    Dobrý den. Chci se zeptat, jak často je ideální snažit se o miminko? Je snažení co druhý den příliš často? A je vhodné se ihned po styku sprchovat? Příteli odebrali z důvodu rakoviny jedno varle, a brzo bude mít ozařky. Po nich se rok nesmíme snažit o dítě. Vzhledem k našemu věku (partner 40, já 30) bychom neradi čekali za rok, proto se snažíme ještě teď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tato frekvence je zbytečně častá. Sprchovat se je vhodné. Uvedenému rozumím a snahu o koncepci (početí) doporučuji. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

  • Monika L.

    Dobrý den, minulý týden jsem byla na screeningu v 37tt a vše v pořádku až na zvýšené prutoky krve v mozku. Dnes na ctg mělo miminko místy tep až 200 při aktivitě. Proběhlo opakování po hodině a ctg stejné, v klidu tep kolem 140. Malá je v bříšku aktivní hodně již od 30tt. Dle jednoho doktora může být něco špatně, ale dle jiného je to v pořádku když je aktivní furt. Docela mě to vyděsilo. Na kontrolu jdu za tyden. Myslíte, že se mám bát? Děkuji moc.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat další kontroly. Nebude-li CTG v normě přikláním se k hospitalizaci na por.sále a došetření stavu. Při potížích již ihned ad pohotovostní služba.

  • Žaneta V.

    Dobrý den, jsme 25tt už druhý den mám tlak vyšší 128/86 ale hlavně mě děsí zvýšený tep i v klidu kolem 100-112 za min. Teď jen člověk neví zda má odpočívat nebo jet do nemocnice. Na tlak beru dopegyt ráno a večer. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji všechna Vámi uvedená opatření - klidový režim,nezvedat těžké předměty, užívání Dopegytu v předepsaném dávkování. Při zhoršení stavu došetření cestou gynekologické ústavní pohotovostní služby.

  • Andrea

    Hezky den.Chtela bych se zeptat na toto. Neprisla MS (mela prijit 17.12), pak byly 4dny slabeho spineni,udelala jsem si TT a pozitivni,vysel tri dny po sobe pozitivni,carka zesilila dnes,vcera prislo lehke krvaceni. Pravdepodobne otehot.mohlo byt 3.12. Ale krvaceni muze znamenat,ze se nepovedlo usadit vajicko,ze ? Moc dekuji,AS

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, krvácení může uvedené znamenat, ale nemusí. Doporučuji co nejdřívě návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Iveta

    Dobrý den, prosim vás podle poslední MS a xx těhotenských testů jsem 6+4 TT ,k lékaři jdu až první týden v lednu. Zhoršil se mi celkem dost atopický ekzém,všude mám kopřivku a pořád se škrábu.Mohla bych užít aspoň 1/2 dithiadenu nebo Fenistil kapky? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené můžete užít.

  • Sára

    Dobrý den, od poslední menstruace bych měla být 5tt těhotná. Začala jsem maličko špinit jinak mi je dobře, tak jsem raději navštívila pana doktora kvůli špinění. U doktora jsem byla na první kontrole a ten na ultrazvuku nic neviděl jen mi našel na vaječníků cystu. Pověděl mi, ať si udělám těhotenský test znova a objednal mě na další kontrolu za 14 dní. Test jsem si udělala tedy znova byl opět pozitivní. Myslíte, že je ještě obrzo, aby šlo něco vidět na ultrazvuku? Dělá mi to starosti jelikož test byl pozitivní 2x a nevím co si myslet. Děkuji za odpověď Sára

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při následující kontrole pakliže jste "skutečně těhotná" by mělo být již těhotenství na UZ vidět. V opačném případě nutno vyloučit jiné diagnózy. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Janka

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, poslednú menstruaciu som mala 15.oktobra, potom mi meškala menštruacia 30 dní, pohlavný styk som mala na konci novembra 30.11.2020. Dnes 18.12.2020 som zistila že som tehotna. Ako počítať tehotenské týždne ktore sa pocitaju od poslednej menstruacie, ked ja som mala vynechaný celý mesiac??ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejoptimálnější je vyšetření cestou registrujícího gynekologa, kde bude spočteno dle UZ. Tento přesnější.

  • Juliana

    Dobrý deň, mala by som na vás prosbu o zodpovedanie jednej otázky. 8 dní pred menštruáciou som mala nechránený pohlavný styk. Menštruácia mi mešká 5 deň, no cítim bolesti v podbrušku, pri dlhšej prechádzke miestami pichanie v ľavom boku bruška a taktiež mam aj mierne citlivé prsníky. Stále mám hustejší výtok sfarbený do jemne žltej farby. Som taktiež v strese z toho, že mi menštruácia mešká a neviem či tu je aj možnosť, žeby som mohla byť tehotná. Ďakujem pekne za odpoveď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem prvorodička 38+4tt a už mi delší dobu tvrdne břicho i když jsem v klidu.. Do toho už druhý den mám silnou bolest jen v jedné noze + v tříslech.. Je to v pořádku? Nebo mám raději jet na pohotovost? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se uvedené potíže stupňovat doporučuji pohotovostní službu.

  • Irena

    Dobrý den, z pracovních důvodů jsem byla očkována vakcínou MMR Priorix. Dle výrobce toto očkování nesmí být podáno těhotným ženám a otěhotnět by neměly ani měsíc po očkováni. Nikdo mě tímto nevaroval ani neupozornil. Nyní jsem v sedmém týdnu těhotenství a podle přepočtu mého gynekologa jsem v den očkováni byla 5 dnů po oplodnění. Momentálně jsem ve fázi rozhodování, protože jsem byla mým gynekologem upozorněna na možné poškození plodu, které se může projevit až ve druhém nebo třetím roce života. Ještě teď bych mohla podstoupit mini interrupci, ale je to vážně nutné? Je mi 34 let.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano pro uvedené rizika doporučuji stejně jako kolega.

  • petra

    dobry den, prosim vas , robila som si tehotensky test , do 10 min bola len jedna ciarka, odlozila som ho , nedalo mi to a po zhuba hodine som nan kukla a boli dve . vecer som si spravila dalsi a ten bol negat. menzes mi meska 4 dni. je sanca ze je realne pozitivne? nejde mi do hlavy akoby sa tam ta ciarka vzala ? dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano otěhotnění nelze 100% vyloučit. Doporučuji vyčkat 3-4týdny a poté došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Barbora

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je možnost otěhotnění, pokud se do mě partner neudělal, ale měli jsme nechráněný sex (více). Jde o to, že před týdnem jsem vysadila (ze zdravotních důvodů) antikoncepci. Přišla dlouhá menstruace cca (6 dní) a včera skončila. Já nikdy nevím, jaké jsou plodné dny, kord teď po náhlém vysazení a náhle menstruaci. Přemýšlím nad postinorem, protože se toho vážně bojím. Můžete mi říci, zdali je to rozumný nápad nebo mé obavy jsou přehnané? Moc děkuji a pěkný večer.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa a vhodného nastavení způsobu ochrany (tělísko, pilulka, diafragma aj.)

  • Justýna

    Dobrý den,prosím jaké šance mám na otěhotnění s diagnózu polycystických vaječníků,nyní už nemám vůbec mesíčky? Je mi 21,hormonální potíže v rodině již máme,maminka i sestra . Moc vám děkuji s pozdravem Justýna

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano máte, uvedené je na komplexní léčbu cestou registrujícího gynekologa či specialisty v IVF centru.

  • Dominika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, měla jsem o víkend s přítelem nechraneny sex a přítel se udělal ale ne přímo do mě jen na. Můžu být těhotná antikoncepci neberu. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, 100% pravděpodobnost těhotenství nelze vyloučit. Nedostaví-li se menses do 4-5 týdnů od předchozí doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Tereza

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem půl roku po potratu a momentálně jsem v 6 týdnu tehotenstvi a stále mám pokračovat v užívání utrogestanu. Po potratu jsem ho polykala, ale teď v těhotenství nevím, zda ho můžu pořád polykat a nebo bych ho radši měla zavádět. Četla jsem že to zavadeni má větší účinnost. Dávkování mám nastavené 2 tablety na noc. Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží na Vás - zavádět klidně můžete. Metody však nekombinujte - vyberte si pouze jednu.

  • Martina

    Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat jestli je možné že jsem těhotná . Beru antikoncepci Calleto, a v průběhu prvního měsíce brání HA jsem si při druhém týdnu zapomněla vzít HA , na druhý den jsem si vzala dvě tablety . Až při třetím týdnu brání HA jsem měla pohlavní styk se svým přítelem. V průběhu sedmi denní pauzi jsem měla menstruaci . A nyní beru další plato HA . Již druhý den mi není úplně dobře a cítím takový tlak na vaječnících . Od doby před menstruaci jsem pohlavní styk neměla, zapomněla jsem si vzít pouze jeden prášek, který jsem si vzala na druhý den . Je tedy možné že jsem těhotná ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se jeví nepravděpodobné, ale nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menses za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Zuzana

    Dobrý den, 7.10.2020 mi začala poslední menstruace. Poté jsem o týden později byla nemocná 14 dní (nejspíš chřipka), okolo 28.10. jsem si udělala těhotenský test, na kterém byla slabá čárka (opakovala jsem po 3 dnech) a pořád tam byla. Po dalším opakováním čárka vymizela a už tam nebyla viditelná. Dnes je 26.11.2020 a já jsem stále nedostala menstruaci, která je pravidelná. Testy jsou negativní. Včera jsem byla u svého gynekologa, který mi provedl ultrazvukové vyšetření. Sdělil mi, že ovulace proběhla z levého vaječníku, ale neví kdy. Dále byly na ultrazvuku vidět tři takové tečky, které říkal, že neví, co to je a dále, že se tělo na menstruaci nechystá. Sliznice byla 7mm. Dostala jsem injekci progesteronu, která by měla vyvolat do 14 dní nejpozději menstruaci. Je i přesto možné, že ovulace proběhla později a jsem těhotná třeba ve 2. týdnu, takže to ještě nejde vidět ani na ultrazvuku a ani není dostatečné množství HCG. Nebo co by ty tečky mohly být? Předem děkuji za odpověď a omlouvám se, jsem z toho trochu už nervózní, protože takhle se mi menstruace nikdy neopozdila.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup kolegy je správný. Nezačnete-li krvácet do 14dnů doporučuji opakovat návštěvu s odběrem hCG (těhotenského hormonu) cestou registr.gynekologa.

  • Martina

    Dobrý den. Mám dotaz ohledně léků na hubnutí. Nevěděla jsem, že jsem těhotná a 3× denně cca 6 dní jsem brala Orlistat Sandoz. To jsem byla cca 4 týden těhotenství. Myslíte, že je to průser? Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Orlistat doporučuji ihned vysadit. Obecně ale platí, že v počátku gravidity platí zásada "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí.

  • Aneta K.

    Dobrý den, prosím o radu. Momentálně žiji v Egyptě a s mým manželem se snažíme otěhotnět. Hormonální antikoncepci jsem brala 4 roky. Teď už to je rok od její vysazení. Byla jsem u zdejšího gynekologa a ten mi řekl že moje vaječníky jsou neaktivní. Předepsal mi prášky Nolvadex. Prý podporují těhotenství ale na internetu jsem se dozvěděla že tyto léky berou ženy po rakovině prsu. Chci se tedy zeptat zda tyto léky užívat nebo jestli mi neublíží.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Nolvadex doporučuji vysadit a vyhledat odborníka v IVF oblasti v místě výskytu ev.zvážení léčby zpět v ČR (zde na vysoké úrovni).

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak se léčí zánět trojklanného nervu v těhotenství? Jsem 33tt a čekám dvojčata A může to miminka nějak ohrozit?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená otázka je pro specialistu v ORL včetně konkrétního názvu příslušných ATB.

  • Pavla

    Dobrý den, 15.11. jsme měli s přítelem nechráněný pohlavní styk, v mobilu mám staženou aplikaci, kde se zadavá poslení menstruace a ukazovalo mi to, že je tento den vysoká šance na otěhotnění, další menstruaci mám dostat 30.11., další pohlavní styk jsme měli 18.11., nyní mě už dva dny bolí prsa jako na menstuaci, myslíte , že můžu být těhotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Nedostanete-li menses za 4-5 týdnů od předchozí doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Magda

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 12tt a nyní bych měla mít MS, kdybych nebyla těhotná. Od včera mě pobolívá celý podbřišek, spíše vpravo, jak kdybych měla podraždený slepák. Minulý týden jsem byla na prvním screeningu a vše bylo v pořádku. Chci se zeptat, zda je toto pobolívání normální? Nerada bych něco podcenila. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se uvedené potíže stupňovat doporučuji ihned došetření cestou registrujícího gynekologa případně ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Anna

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mela jsme úlet 12.6. , menstruaci me přišla od 28.6.-3.7. po menstruaci jsem vysadila antikoncepci a spala se svým přítelem a otehotnela, zjistila jsme ze jsme tehotna 8.8. a ted jsem v 18. tydnu a termín porodu mam 16.4. vychází to +/- 2 tydny, bylo by nejaka možnost ze by to dítě nebylo přítela? :o Pac kdyby jo tak by termín porodu vysel uz na březen a ne až na duben... takže takhle by to vycházelo ze je to pritela :) ne? A k oplodneni doslo nekdy 22.7. Ptám se jestli by byla možnost otěhotnět kdyz byl úlet a neudělal se do me... a pak by to bylo ve me měsíc.... a otehotnela skrz to az pozde za měsíc.... což mi nepřijde kdyz jsem teprve v 18 tydnu... a ještě jsem v tu dobu úlet brala antikoncepci a pak mela menstruaci

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nepravděpodobné, ale nelze 100% vyloučit.

  • Kamila

    Dobry den chtela jsem se zeptat nejsem nijak zvlast osoba ktera by plasila jen uz se zacinam obavat protoze u prvniho tehotenstvi jsem to nemela jsem 24 tyden posledni tyden mi strasne tvedne brisko i dvakrat do hodiny kdyz lezim citim strasny tlak kdyz chodim boli me spodek normalne pouzivam magnesium ale porad to pretrvava dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve navštívit registrujícího gynekologa stran vyloučení předčasného porodu. Bude-li se uvedené zhoršovat pak i cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Věra K.

    Dobrý den, první měsíc se pokoušíme o rodinu. Mám zpoždění periody už 5 dní a těhotenský test je negativní. Můžete mi prosím vysvětlit, jak je to možné, případně co se může dít? Do teď jsem měla pravidelnou menatruaci. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní může být menstruace nepravidelná,nedostaví-li se menses déle jak 4-5 týdnů od předchozí pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Evca

    Dobrý večer, prosím vás, dnes je to 7dni co mám opožděnou menstruaci, test negativní... Mám citlivá prsa a BT mám pořád kolem 37,2-4. Je možné, že by i tak mohlo jít o těhotenství? Přesně totiž nevím kdy mám ovulaci... Děkuji a hezký večer

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit.

  • Veronika

    Dobrý den ,28.10-2.11. Jsem měla menstruaci .5.11. Začlo znovu špinění . Včera i dnes už to více připomíná menstruaci. Je to spis tmavší až hnědé barvy . Včera večer mi vyšel pozitivní tehotensky test . Jde to nějak zachránit jestli jde o potrat? Můj gynekolog je tu až v úterý . Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li krvácení zesilovat doporučuji ústavní pohotovostní službu gynekologického charakteru dle spádu s vyloučením potratu či jiných těhotenských patologií a dle toho stanovení dalšího postupu.

  • Nikola V.

    Dobrý den Jsem v 7TT. V roce 2017 jsem měla rozsáhlou trombózu v levé dolní části lýtka. Měla jsem ucpanou tepnu od kotníku po koleno. Brala jsem rok prášky na ředění krve Xarelto, injekce do břicha Fraxiparine. Zjistili mi Leidenskou mutaci a protrombinovou mutaci (dle Dr. Vysoké riziko tromboembolie, kombinovaná hereditární trombofilie) která je vrozená ze strany matky, nález v jícnu, babička úmrtí, trombóza v plicích. Můžu se zeptat, zdali je to na rizikové těhotenství? Již jednou jsem prodělala samovolný potrat, bez hospitalizace ale můj gynekolog tomu nepřikládá žádný význam. Pracovní prostředí vyžaduje 12ti hodinové sezení či stání. Můj gynekolog není zrovna vstřícný a jeho přístup je velice laxní. Docela se obávám potíží a na Hematologii mám jít ve 12TT. Chci se jen zeptat na předběžný názor. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,vzhledem k anamnéze považuji za rizikovou. Doporučuji opět hematologické došetření a pravdědodobně LMWH,tj. Fraxiparine po celou dobu těhotenství. Na zvážení je i PN (pracovní neschopnost) vzhledem k rizikovému pracovišti. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem. Máte samozřejmě právo na ev.změnu lékaře.

  • Jana M.

    Dobrý den,snažíme se s přítelem o dítě. Právě jsem dostala autovakcínu na chronickou vaginitidu.E coli ,enterococus fekalis,candida.Pokud by vakcína zabrala ,můžem se během užívání autovakcíny snažit o dítě?Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji začít "snahu" o koncepci po její aplikaci.

  • Lenka

    Dobrý den, 25.9. jsem měla nechráněný přerušovaný sex a následující den jsem dostala menstruaci. Teď je 1.11. a menstruace nikde, ale bolí mě v podbřišku a pociťuji pálení při močení. Poslední dva týdny v práci jsem byla celkem dost ve stresu. Je možnost, že bych mohla být těhotná nebo se jedná pouze o zpoždění kvůli stresu nebo nějaký jiný problém?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5 týdnů od předchozí pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa stran došetření resp.vyloučení těhotenství.

  • XxX

    Dobrý den, ráda bych poprosila o váš názor. Začátkem července jsem byla na konizaci (CNI II- CNI III). Při propouštění mi bylo lékařem sděleno (na můj dotaz), že se můžeme pokoušet o dítě klidně již tři měsíce po konizaci. Což se také děje. Ale v úterý jsem zjistila kontrolní výsledky po konizaci CIN I - mírná změna. Z manželem projíždíme i zahraniční studie a odborné články a všude se uvádí, že tehotestvni s CIN I, není žádný problém.. a že změny/ zhoršení na buňkách během těhotenství jsou nepravděpodobné/ minimální. Rada bych tak znala i nazor jiného lékaře než svého gynekologa. Proto bych Vás ráda poprosila také o váš názor. Předem děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenství s CIN1 lze donosit - poté vhodná kontrola po šestinedělí. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem resp.kolposkopickým expertem.

  • Petra

    Dobrý den, jsem v právě probíhajícím 10tt, v 8tt jsem krvácela a by lmi zjištěný hematom cca 10-15mm. Užívám tablety pro posílení cévních stěn a léky pro podporu těhotenství. Na kontrole u gynekologa v 9tt mi bylo řečeno, že se hematom již začíná vstřebávat, ale že bych se měla vyhýbat pohlavnímu styku. Chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné vynechat jakoukoliv sex. aktivitu i mimo pohl. styk? Ono krvácení se mi totiž spustilo bezprostředně po masturbaci. Moc děkuji, Petra

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, masturbaci nedoporučuji, petting možný.

  • Simona

    Dobry den,jsem nyni 25+5tt,poslednich par dni mam nahnedly vytok a lehke spineni od krve.U svoji gynekolozky jsem byla pred 3 dny,s tim,ze mam citlivejsi cipek,dostala jsem magnezium a Macmiror complex a pry by vse melo odeznit.Ale neda mi to a z toho spineni jsem nesva.Muze to byt priznak nejakych komplikaci?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučená léčba je správná. Při zhoršení potíží ihned cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Eva P.

    Dobry večer. Chtěla bych se s vámi poradit ohledně mého problémů. Snažíme se o miminko, tedy proběhl styk před ovulaci i přímo v den ovulace ( podle kalendare) partě m již 3 děti a vždy se mu podařilo pocit napoprvé a já mám již jedno dítě a také napoprve.protoze jsem nedockava, udělala jsem si test již 6 dní před MS a ukázal se mi tam ,,duch" velice nevyrazna druhá čárka, která po zaschnutí zmizela. Po 3 dnech zpoždění MS jsem si udelala znovu test a bohužel k mému zklamání byl negativni. Teď tedy čekám a již 5. Den a stále se MS nedostavila. Další test si udělám ve středu, to už bude týden po vynechání MS. Potřebovala bych vědět odborný názor nebo příčinu toho, jak je možné, že před tím se pozitivní test ukázal a pak ne. Nemůže se jednat o mimoděložní těhotenství, či nějakou cystu? Děkuji a hezký večer. P.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené testy jsou velmi nespolehlivé a doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa+doplnění UZ vyšetření případně odběrů z krve a dle toho domluvu stran dalšího postupu.

  • Lucie

    Dobrý den, jsem pět let po operaci slepého střeva, jizvu mám přes půl břicha a měla jsem po čase opakovaně abces. Ve 12tt se mi u jizvy udělala boule velikosti tenisového míčku. Byla jsem na chyrurgicke pohotovosti a dále na sonu, kde mi neprokázali kýlu v jizvě a vlastně nic zásadního, jen, že to je něco jako srůsty a, že to pod jizvou je moc pevné podkoží, nebo jak to mám popsat, ale že je možné, že se to bude s rostoucím bříškem zvětšovat. Pak boule zmizela a byl klid. Dnes jsme ve 23tt a boule je opět tady...ale už je velká jako pomeranč a moc mě tahá a bolí při pohybu a o ležení na boku ani nemluvím. Je i vidět pouhým oken když stojím, v leže na zádech tak vidět není, pouze když ležím na boku tak se vyvalí, nebo když stojím jak už jsem zmiňovala. Miminko a jeho pohyby cítím pořád, ale spíše na té levé straně. Chystám se ke svému doktoru, to je samozřejmost, jen ale teď neordinuje, proto se chci zeptat nejdříve tady co by to mohlo být, a jestli to nemůže ublížit miminku. Děkuji moc.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jednou z možností může skutečně být kýla v jizvě, dále bych vyčkal až výsledků vyšetření včetně konsultace s chirurgem.

  • Miroslava S.

    Dobry den, mozem otehotniet ked som v sestonedeli. Som po sekcii a tri tyzdne od porodu. Mala som nechraneny pohlavny styk s partnerom 1 krat

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano otěhotnět můžete.

  • C.B.

    Dobrý den, chci se Vás zeptat mohu jít se svým manželem na venkovní střelnici když jsem 8 týdnů těhotná? Dříve jsme chodili stále, ale ted si nejsem jistá zda je to vhodné. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené v takto ranném stupni nedoporučuji.

  • Klára Č.

    Dobrý den, s přítelem jsme měli v době ovulace nechráněný sex. Po tom se mi dostavila menstruace pouze na 3 dny ( těhotenský test negativní). Druhá menstruace se nedostavila -3 dny zpoždění (nikdy jsem za celou dobu MS zpoždění neměla). Testy jsou opět negativní . Myslíte si , že je nějaká šance , že bych byla těhotná? Děkuji, hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené nelze 100% vyloučit. Bude-li menses vynechávat více jak 4následující týdny doporučuji došetření cestou registrujího gynekologa k vyloučení těhotenství.

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat 3.10.2020 jsem měla dostat menstruaci až do teď jsem však bez. Již asi 2 týdny pociťuji bolest prsou, pocit na zvracení, bolest podbrisku a když jdu na záchod, tak to při močení pálí a přijde mi, ze jsem nucena chodit častěji než obvykle. O miminko se snažíme asi od dubna, proto jsem si udělala těhotenský test a byl negativní. Můžete mi poradit co by to mohlo být?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené potíže mohou být spojeny s počínajícím zánětem močového měchýře a spojeným se stresem ze snahy o těhotenství.

  • Alžbetka

    Dobrý večer. Chcela by som sa spýtať či je možné že 2.10. mi pán doktor oznámil že som tehotná asi 4 týždeň, a týždeň na to začala som špiniť a trochu krvácať,tak som išla k lekárovi a on že nesom tehotná, hovorím ako to keď pred týždňom vravel že som že len čakáme aby bilo srdiečko,( teraz vravel že to môže byť mimomaternicové, tak ja tomu nechápem, keď predtým mi sám ukázal a povedal že som tehotná v maternici), no ja viem že je to ešte skoro. Môže sa stať že nevidel to teraz kvôli tomu že špinim, krvacam? Namesto toho mi pychol vyvolavacku,a nie aby zastavil spinenie. Má šancu prežiť to bábätko ? Môže sa stať že sa pán doktor pletie? V pondelok budú výsledky krvi ... Ďakujem veľmi za odpoveď...

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené mimoděložní těhotenství je NUTNO VYLOUČIT. V ranném týdnu nemusí být na UZ obraze ještě viditelné. Dále dle doporučení kolegů, budou-li příznaky ve smyslu - krvácení,bolestí v podbřišku, aj. ihned cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Marie

    Dobrý den již jsem jednou psala ale asi se dotaz ztratil. Prosím jen o Váš názor. Je mi necelých 33 jsem relativně zdravá neberu trvale žádné léky. První těhotenství s problémem kdy v necelém 7mem měsíci předčasne otvírání vlivem infekce, toto zastaveno a porod proběhl v 38+1 přirozeně bez komplikací v roce 2005.Dalsi těhotenství skončilo v 10tt pro chybějící srdeční akci plodu kyretáží v roce 2007.Treti těhotenství bez problémů pouze s magneziem pro tvrdnuti břicha porod 38+1 přirozeně bez komplikací v roce 2008. Čtvrté těhotenství vyvolano pichnutim plodové vody pro zvýšené jaterní hodnoty v 38+4 porod bez komplikací rok 2019. Poslední těhotenství skončilo předčasným porodem SC v 24+4 který způsobila bezpriznakova infekce. V lékařské zprávě je intraovularni infekce chorioamnitida, zánět choriove plotny a pupečníku. Masivní krvácení.Dcera zemřela. Lékař v nemocnici mi nedoporučil další těhotenství pro možné komplikace. Moje registrujici lékařka je toho názoru že to byla pouhá náhoda a těhotenství po nějaké době možné je. Já se Vas ptám jen na názor. Je toto znovu možné? Jaké je riziko že se infekce bude opakovat? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedné se může zopakovat, ale nelze přesně percentuálně vyčíslit. Další graviditu(těhotenství) bych ve Vašem případě velmi zvážil a spíše ji nedoporučuji.

  • Andrea

    med85818533 Dobrý den, prosím o pomoc/radu. Od roku 2018 jsem měla výsledky cytologie jako na houpačce. Jednou horší, pak lepší, pak zase horší, poté v normě a teď v červnu 2020 jsem měla opět horší výsledek ASC-H. Doktor mi doporučil podstoupit konizaci čípku, ale výsledek prý není nějak vážný jen zhoršený. Nyní čekám na nový výsledek z konce září. V týdnu jsem ale zjistila, že jsem těhotná. Chci se zeptat, zda je to kvůli čípku problém ? Bojím se abych nemusela na interupci. Může se stav čípku během těhotenství zhoršit na tolik, aby byl života ohrožující ? Nebo naopak, se může stav čípku během těhotenství zlepšit ? Dítě je vymodlené, na kontrolu jdu až příští týden a teď jsem několik dní ve stresu, protože nevím co mě čeká. Děkuji za pomoc.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nutno došetřit a vyčkat na výsledek ze září 20 a dle toho stanovit další postup. Vhodná je expertní kolposkopická expertisa. Blíže proberte detailně se svým registrujícím gynekologem či kolposkopickým expertem ve spádu.

  • Bozena

    Pekny den, chcela by som sa opytat, fajcila som prve mesiace tehotenstva, je sanca ze miminko bude v poradku

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je, nelze však predikovat na 100%

  • Kar

    Dobrý den, před pár dny jsem zjistila, že jsem těhotná, už ale pár dní před vynechanou MS jsem začala trpět na silné bolesti v kříži, je to spojené s těhotenstvím? Je to v pořádku, nebo mám vyhledat pomoc? Také mám slabší bolesti v podbřišku podobné těm menstruačním. Mám z každé bolesti nyní strach. Snažili jsme se opravdu dlouho. Má ošetřující gynekoložka je nemocná a musela bych s tím do ambulance v nemocnici. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je spojené s těhotenstvím. Doporučuji různé cvičící techniky, které lze najít i prostřednictvím internetu. Bude-li se zhoršovat pak cestou praktického lékaře stran odeslání na příslušné RHB pracoviště či došetření.

  • Bara

    Dobrý den, jsem v 31tt, chtěla bych se zeptat, jak je to s vdechnutim cigaretoveho kouře pasivně v těhotenství? Nosem či pusou. Po celou dobu těhotenství se vyhýbám zakouřeným prostorům a i když jsou lidé - kuřáci ( moji kamarádi, známí ) ohleduplni, ne vždy se tomu vyhnu, i když ve většině případu je to venku, nebo v místnosti s otevřeným dveřmi či oknem ven. Partner také kouří, je též ohleduplný, ale včera moji chybou jsem vdechla pasivně kouř z jeho cigarety přímo, i když byly otevřené dveře ven a místnost nebyla uzavřena, Muže to mít nějaký špatný vliv na miminko? Opravdu se vyhýbám, jak mohu, ale ne vždy se to podaří. Jsem také ex kuřacka, od okamžiku, kdy jsem zjistila, ze jsem těhotná, úplně na začátku, přestala jsem a teď se bojím toho pasivního kouření. Moc Vsm dekuji za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den jednorázové vdechnutí plodu neuškodí, dále čiňte jako doposud bez větších obav.

  • otýlie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná. Měla jsem s přítelem pohlavní styk, zhruba minutu na začátku nechráněný, poté chráněný. Nyní mám 5 dní zpoždění menstruace. Mám se bát? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit.Nejste-li si jistá, resp.je-li vynechání menses déle jak 4-5 týdnů od předchozí doporučuji navštívit registrujícího gynekologa.

  • Eri

    Dobrý den, chci se zeptat, cykly mám dlouhé cca 29 dnů, dnes jsem 22 den a vyšel mi pozitivní ovulační test, tak nevím zda se s takto kratkou luteální fázi dá otěhotnět? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji dnes a zítra nechráněnou soulož.

  • Kamila

    Dobrý den, dle poslední menstruace jsem momentálně ve 4+4tt. V minulém týdnu jsem absolvovala test na hcg z krve s hodnotou 187, o dva dny později odběr v 7:00 s výsledkem 225, další v 9:00 s výsledkem 245. Nerozumím tomu, že s odstupem hodiny se dva krevní testy takto lišily a hcg tedy naroatlo o 20 jednotek. Dále mám pocit, zda hcg neroste příliš pomalu a nemůže se tedy jednat o neprosperující, případně mimodeložní těhotenství.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně na základě Vámi uvedených hodnot je nutno vyloučit mimoděložní či neprosperující těhotenství. Blíže dle došetření cestou registrujícího gynekologa s nutností přesného dodržení postupu kolegů.

  • Lenka N.

    Dobrý večer prajem, s priateľom sme mali orálny styk a teda jeho spermie ostali v mojich ústach, hneď potom som si jemne vypláchala ústa čistou vodou, potom som však išla na wc, kontrolovala som si krčok maternice, lenže predtým som si naslinila prst kvôli lepšiemu prieniku. Samozrejme, som si až neskôr uvedomila, že pár minút pred tým som mala spermie v ústach a veľmi som sa zľakla, keďže neplánujeme dieťa. Je možné v tomto prípade tehotenstvo alebo je to prakticky výlučne? Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění není veliká, ale nelze ji 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses do 5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Denisa

    Dobrý den, je možné se k vám objednat jen na 2. Screening? Pokud ano jaká je cena Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné se objednat telefonicky u sestřiček, které Vám sdělí termín a cenu na pracovišti, kde chcete aby byl screening proveden.

  • Lenka

    Dobrý den. Dne 26.7. jsem měla první den menstruace. Další očekávaná menstruace se nedostavila, pouze cca týden před očekávanou menstruaci jsem jeden den spinila. O miminko se snažíme, nic méně jsem si udělala již dva testy a oba byly negativní. Je přesto možné abych byla těhotná? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa, obzvláště nedostaví-li se menstruace 4-5týdnů od předchozí.

  • Tereza K.

    Dobrý den. Beru antikoncepci Vreya a zbývají mi 3 prášky do konce platicka a beru pravidelně . Od poslední menstruace jsem neměla pohlavní styk a teď před 4 dny jsem začala špinit (krev). Jiné příznaky nemám. Je možné být v jiném stavu? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost je minimální, ale nelze ji 100% vyloučit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Andrea K.

    Dobry den, chci se zeptat. Minule pondeli jsem byla na kontrole ve 20 tt, cipek 3,7 vse v poradku. Nedavno jsem vsak mela tvrde bricho, jako plne kameni, den v kuse. Brala jsem horcik a nyni je uz vse ok. Myslite, ze muzu byt v klidu? Nebo radeji jet k lekari. Moc dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neopakují-li se stejné potíže není návštěva lékaře nutná.

  • Dana K.

    Dobrý den, jsem na samém začátku těhotenství, ale 9.9. bych měla jít na artroskopii v celkové anestezii. Je to vhodné? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený výkon bych pokud možno odložil, případně dle domluvy konkrétně s provádějícím (indikujícím) ortopedem.

  • Marketa

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. Jsem 28+4 a dnes mám problém se postavit nebo vůbec hýbat jak mě bolí děloha a spodek. Chci se zeptat zda je to normální nebo radši vyhledat lékaře. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat doporučuji vyhledat lékaře.

  • Lenka

    Dobrý den, mohla bych poprosit o radu? Užívám Duphaston 1-0-1 od 17.dne cyklu do 26.dne cyklu pro pravidelnou menstruaci. MS je nyní zcela bez potíží, pravidelná. Chtěla jsem se zeptat, jestli při Duphastonu lze otěhotnět. Předem mockrát děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění při Duphastonu je nepravděpodobné, ale nelze jej 100% vyloučit.

  • Aneta B.

    Dobrý den chtěla bych se zeptat, jsem ve 25 tt a doposud jsem neměla žádné chutě na kouření, od té doby co jsem zjistila že jsem gravidní tak jsem přestala nějak sama kouřit, ani jedna cigareta denně, ale teď začínám mít chutě ale veliké. Co mám dělat?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji cigarety nahradit jídlem, ale v rozumném množství - ideálně čerstvým ovocem či zeleninou.

  • Andrea

    Dobrý den, měla bych dotaz na kyselinu listovou. Začala jsem ji brát až nyní (16 týden těhotenství). Dočetla jsem se na internetu, že mohou u plodů nastat kvůli tomu nějaké problémy. Snažím se jíst už od začátku těhotenství ovoce (jahody, jablka a nektarinky) a trochu zeleniny. Bývalo mi často špatně, proto jsem tomu jídlu moc nedala. Ptám se proto raději odborníka na jeho názor. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kyselina listová je odborníky doporučována v dávce 600-800ug/den. Rovněž Vám doporučuji její užívání.

  • Kiky

    Dobrý den. Mohla bych Vás poprosit o radu ? Nyní jsem v 7. týdnu těhotenství.Dělám vedoucí ve výrobě plastů.Jsem neustále přímo ve výrobě. Zvedám i břemena ,většina z nich má do 10 kg,ale někdy k více.Ale nezvedám je celou směnu. Pracují pouze na ranní směnu. Je toto zaměstnání rizikové? Snažili jsme se dlouhou dobu o otěhotnění a nerada bych něco pokazila . Když jsem se ptala na gynekologii,tak mi to nebylo řečeno.Pan gynekolog mi akorát řekl,že to je na mě. Ale já nevím,jestli tím neohrožuji miminko. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po domluvě s Vaším registrujícím gynekologem doporučuji zvážit PN (pracovní neschopnost) jsou-li Vaše obavy takto vysoké jak uvádíte.

  • Jana

    dobrý den chtěla bych se zeptat od ledna 2020 jsem vysadila ha .cyklus jsem mela krásné pravidelný až do června to se mi zpozdilo o 3 týdny 18 července jsem dostala měsíčky . 26.7. jsem měla nechráněný styk od té doby mě bolí podbřišek a přidali se i prsa. dnes v noci mě strašné pálila Zaha a ráno jsem zvracela dělala jsem si test ale negativní je možné že jsem těhotná ? nebo se testují moc brzo ? děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100% vyloučit. Doporučuji do 14dnů došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa. Při stupňujících se potížích případně cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně očkování v těhotenství. Momentálně jsem v 31.týdnu těhotenství a před dvěma dny na kontrole jsem byla očkovaná proti černému kašli. Po očkováni se mi udělal červený flek na paži a je to i nateklé, při dotyku bolestivé. Mám se o tom poradit s lékařem, nebo je to normální stav po očkování ? předem Vám děkuji za odpověď S pozdravem Petra H.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené sledujte, bude-li se "flek zvětšovat" a budou-li další potíže ve smyslu slabosti, teplot či bolestí pak doporučuji kontrolu na pracovišti, kde očkování proběhlo.

  • Vanesa

    Dobry den prajem, tyzden mi meska menzes, 3 testy mi vysli pozitivne. Išla som k lekarkr ale ta na sone videla iba gestacny vak a malicku bodku. Povedala, ze je este skoro a mam prist o 2 tyzdne. Ale zacala som špiniť. Dostala som lieky Ascorutin. Je to špinenie normálne, alebo to môze byt niečo vážne? Mam občas aj mierne tlaky v podbrušku, ako pred menzesom. Ďakujem.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji klidový režim, nezvedat těžké předměty a do doby další kontroly i bez pohlavního styku stran možného hrozícího abortu (potratu). Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • 001sara

    Dobry den, prosim o radu. Som v 27tt a vcera vecer som si vsimla supiny na dvorci okolo bradaviek (na jednej viac, na druhej menej). Bradavky ma nebolia a nesvrbia.. ked som si nieco o tom citala, spajalo sa to s rakovinou... poradite mi prosim...

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zvážit došetření na dermatovenerologii (kožním lékařství) dle spádu stran vyloučení eksematosních či jiných změn.

  • Bara

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost nákazy listeriozou a kdy se v případě nákazy objevi příznaky, jaké mohou být následky a kdy zahájit včasnou léčbu a minimalizovat tak fatální důsledky. Měla jsem z grilu kur.kridlo a steheni rizek, maso nebylo růžové ani mi nepřišlo syrové, po uděláni bylo béžové, i když po sundani z grilu moc opečene nebylo, křídlo jsem snedla i z kůži. Mám normální prubeh těhotenství a mám samozřejmě strach, i když se možné nákaze snažím vyhýbám. Dekuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat. Příznaky listeriozy se mohou objevit 2 až 60dnů po nákaze. Prozatím uvedené sledujte a objeví-li se potíže pak doporučuji ihned navštívit lékaře. Blíže případně prohovořte s registrujícím gynekologem při další návštěvě v poradně.

  • Simona

    Dobrý den, V době ovulace do mě přítel vyvrcholil. Stalo se to v pondělí, ale dnes (neděle) je mi strašně zle. Bolesti břicha, zvracení, silné krvácení... Těhotenský test jsem si nedělala. Mám v tomto případě navštívit nemocnici nebo to je normální? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se další menstruace do 4týdnů od předchozí pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa. Možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit.Budou-li se uvedené potíže stupňovat pak ihned případně i cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Karin

    Dobrý deň pán doktor, mám 28 rokov a minulý mesiac mi bola vykonaná sekcia v 31. týždni, bábätko zomrelo. Máte skúsenosť, že ďalšie tehotenstvo po sekcii môže byť úspešné, aj keď žena otehotnela aj skôr ako po roku? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, může dojít k nedostatečnému zhojení jizvy po 1.SC za takto krátkou dobu. Dále je zde i riziko vcestné placenty, včetně možného těhotenství v jizvě. Vzhledem k uvedenému doporučuji snahu o další těhotenství zahájit minimálně za 1 rok po předchozím SC. Do té doby doporučuji antikoncepční metodu dle výběru na základě konsultace s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Lenka

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať. S manželom sa snažíme už dlhšiu dobu o bábätko. Pred pár dňami som začala na 19tnasti deň cyklu slabo špinit(môže to byť inplantačne špinenie)? Trvá už štvrti deň , večer a ráno je vždy slabo ruzovi, občas mam pychavu bolesť v ľavom vaječniku ale inak nič ma nebolí. Začala som mať aj prsniky citlivejšie. Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, u některých žen se objevuje implantační krvácení zhruba 11. až 12. den po oplodnění. Toto krvácení je velmi slabé a má podobu špinění, které trvá jeden až dva dny. 19DC jak popisujete se jeví jako nepravděpodobné. Blíže dle domluvy s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Natálie

    Dobrý den... Mám dva měsíce zpožděnou menstruaci. S přítelem nepoužíváme žádnou ochranu a teď mě 2 dny strašně bolí v podbřišku myslíte že bych mohla být těhotná? Děkuji za kladnou odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Bude-li přetrvávat zpoždění menses déle jak 4-5týdnů pak doporučuji ihned došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějak rizikové létání ve 23 týdnu těhotenství. V těhotenství žádné potíže nemám, jen jsem slyšela něco o možném předčasném odtoku plodové vody během vzlétání, tak mě to vyděsilo. Je zde velké riziko, že během letu nastanou komplikace nebo se nemusím obávat? Let trvá jen zhruba 3,5h. Předem moc děkuju za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitá rizika zde jsou a je s nimi nutno počítat. II.trimestr však obecně stran létání patří mezi bezpečné. Konečné rozhodnutí a zodpovědnost je však zcela na Vás pokud Vám cestu Váš registrující gynekolog z nějákého důvodu vysloveně nedoporučil.

  • Marie

    Dobrý den pane doktore, V dubnu jsem vysadila HA , po 2,5 letech ,a menstruace se nastesti hezky upravila, první přišla za 29 dní a druhá za 35 dní, na tu co má přijít teď čekám, měla by v sobotu. Včera jsem byla na preventivní prohlídce u své doktorky a ta mi řekla, že na ultrazvuku vidi silnější sliznici a žluté telisko, byl to 32.den cyklu.....mohu se zeptat, co by to mohlo znamenat?? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené znamená, že je vše v normě a menstruace by se měla co nevidět dostavit.

  • JA

    Dobrý deň. Mám namáhavú prácu a preto potrebujem zistiť či som tehotná o čosi skôr. Je možné 12 dní po pohlavnom styku z krvi zistiť tehotenstvo? Menštruáciu mávam nepravideľnú. Ovuláciu som mala pravdepodobne 2 dni pred stykom. Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano odběrem hCG (těhotenského hormonu) za 14dnů od početí se cca jeho hodnota pohybuje od 3 - 426 IU/ml. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Gabriela

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat, už delší dobu se snažíme o miminko, u dr mám výsledky všechny v pořádku. Teď mám 9 den spozdeni MS, nemivam spozdeni a dnes jsem si dělala těhotenský test a vyšla viditelná ale slabá čárka. Je to normální po takovém spozdeni? Mám udělat za par dni další ? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji další těhotenský test provést s odstupem 2-3týdnů, lépe návštěvu registrujícího gynekologa s dalším došetřením jelikož těhotenské testy nejsou úplně spolehlivé.

  • Vendula

    Dobrý den, nedávno jsem začala brát Orgametril na oddálení menstruace (užívat jsem jej začala 30. den cyklu cca 3 dny před očekávanou ms). Neberu hormonální antikoncepci, ale během užívání Orgametrilu jsem měla nechráněný pohlavní styk. Nyní je to již 5. den po jeho vysazení a stále jsem nedostala menstruaci. Je možné, abych byla těhotná? A kdy nejdříve je možné si udělat těhotenský test? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ačkoliv pravděpodobnost není příliš vysoká, možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Bude-li přetrvávat zpoždění menses déle jak 4-5týdnů pak doporučuji ihned došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

  • Monika

    Dobrý deň, som v 9tt, dnes som absolvovala 2 prehliadku u svojho gynekológa. Pri prvom stretnutí ma informoval o moznosti testov na downov syndrom. Ja mam 36r, priateľ 41r. Tak hrozostrasne mi to opisoval, ze som mala pocit ze uz mam v sebe dieta s downovym syndromom. Spamätala som sa az doma, ze nech nestresujem. Samozrejme, nedostala som odporúčanie na žiadne vitamíny. Tak som si kupila kyselinu listovu a zelezo. Obcas si dam magnezium. Dnes na druhom vysetreni opat len o tych testov a ze ako by som sa rozhodla keby ze mi potvrdia ze su pozitívne. Tak som sa ho opytala, ze ci mi predpise nejake vitaminy. On mi na to povedal, ze zatial nevidi dovod, aby som nejake uzivala. Prosim Vas, je toto normalny pristup? Alebo mam zmenit gynekologa. Dakujem za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vitamíny užívat můžete dle doporučení v lékárně. Vzhledem k věku Vás i partnera testaci Downova sy URČITĚ doporučuji. Na medicínském přístupu kolegy neshledávám pochybení, lidský přístup hodnotit nebudu.

  • Petra

    Dobrý den, jsem v 6tt, těhotná jsem poprvé. Doteď jsem trpěla na velkou únavu, která najednou zmizela. Je to normální takto brzy? Děkuji za odpověď!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální.

  • Gabriela H.

    Dobrý den chtěla bych se zeptat vážím 38kg mám 150 cm je mi 18 let od přírody jsem takto hubená .. jsem zhruba v 5tt .. mám strach aby se něco nestalo když jsem tak hubená ... Lidé mě straší a jsem z toho ve stresu... K Dr jdu až za 2 týdny

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji odpočinek, vyváženou stravu v těhotenství, preparát s kyselinou listovou (foláty)-např.Nosifol,Femibion či jiné, odbourat stres a dále dle pravidelné prohlídky cestou registrujícího gynekologa.

  • Monika

    dobrý den, Měla bych maličko delší dotaz tykajici se sexuálního styku, Je mi 15 let a 4.7. jsme s přítelem chtěli jit na to jenže kondom mu nějak neseděl.. Chvili na to jsem ho udělala a později (cca 5-10minut) jsem si ho tam jednou dala, ale ne celeho jelikoz jsem ještě pana a bála jsem se.. Poté jsem to udelala znova, také né celý (mezi prvnim a druhým zasunutím byla přestávka pár minut) Taky ještě podotknu že 4.7. to byl 6 den mé mestruace.. Jaká je šance že bych mohla byt těhotná? Mimochodem jsem si dělala 8.7. odpoledne kolem druhé hodiny těhotenský test, vyšel negativní ale pořad se bojim že jsem si ho udělala až moc brzo a že bych mohla být těhotná.. tak se ptam jaka je vlastně pravděpodobnost že bych mohla být těhotná vzhledem ke všem okolnostem?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je velmi malá, ale nelze ji 100% vyloučit. Možno těhotenský test zopakovat s odstupem 4týdnů případně cestou registrujícího gynekologa další došetření.

  • Lucie

    Dobrý den, jsem ve 34 tt, ráno jsme se s partnerem milovali a při orgasmu ze mě vystříkla vodnatá tekutina. Je možné, že mohlo jít o plodovou vodu? Nebo se spíše jedná o takzvanou ženskou ejakulaci? Myslím, že jsem ji několikrát zažila i dříve, ale ne v těhotenství. Od rána jsem již žádný výtok nepozorovala (vložka je suchá), ani žádné jiné komplikace nepociťuji, miminko se normálně hýbe. Dost často sice chodím na malou, ale to je v posledních dnech standard. Mám jít raději na nějaké vyšetření? Do poradny jsem objednaná až na příští týden a má gynekoložka má tento týden dovolenou. Moc děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený stav sledujte a nebudete-li si jista či "tekutina bude vytékat nadále" pak doporučuji došetření cestou ambulance por.sálu dle rajónu kde budete rodit.

  • Petra

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem týkající se plánovaným těhotenstvím. Bohužel v roce 2020 nám to už dvakrát nevyšlo a musela jsem podstoupit revizi dutiny děložní. Oba případy proběhly velmi podobně. Po vynechání menstruace a pozitivním těhotenském testu začaly bolesti na pravé straně, vždy to bylo v období, kdy měla přijít "následující" ovulace dle mého cyklu (ten byl pravidelný každý měsíc). A proto se chci zeptat, jestli by nepomohly nějaké doplňky stravy, dívala jsem se na Femibion, NosilFol forte, Inofolic a Fertiprona. Které vychází podle složení nejkvalitnější? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi jmenovaného doporučuji Nosifol Forte či Inofolic. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

  • Sarah

    Dobry den, pred 2 dnema sem mela pohlavni styk a neberu zadnou antikoncepci , partner se do me malinko udelal a ja se sla hned oplachnout, protoze sem byla v soku a lekla se a na papiru byla znamka krve.Chtela sem se zeptat zda muzu byt tehotna a co mam delat abych tomu zabranila. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenství nelze 100%vyloučit. Doporučuji návštěvu u registrujícího gynekologa a předpis vhodného typu antikoncepce přímo pro Vás.

  • Eleanor

    Dobrý den, momentálně se nacházím v zahraničí díky coronavirové situaci. Jsem ve třicátém třetím týdnu těhotenství a na poslední kontrole mi lékař řekl, že mé nenarozené miminko má hlavičku správně velkou, ale obvod pasu je jako ve 30. týdnu těhotenství a nožičky jako ve 29. týdnu těhotenství. Jediné co mi poradili je dostávat nitrožilně proteinovou výživu. Obvod hlavičky je 30,2 cm, obvod pasu 26,1 cm a délka humeru 5,7 cm, váha 1627 g+/-271g tloušťka placenty 3,2 cm, index plodové vody 4,0 cm

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nutné sledovat důsledně a vyloučit riziko růstové restrikce (opoždění v růstu) plodu a dle toho vyvodit dané závěry resp stanovit další postup. Doporučuji dosledování cestou registrujícího gynekologa či gynekologa v místě aktuálního výskytu.

  • Viera

    Dobrý deň, som v 8TT a mám mierne bolesti chrbta, ktoré občas vyrážajú aj do sedacieho svalu. Tiež mám pocit veľmi jemného tŕpnutia bruška na pravej strane. je to vporiadku? Beriem duphaston a anopyrin(mám popri tom aj krémovy biely výtok- od začiatku) a tiež mám sedavé zamestnanie.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stupňují-li se uvedené potíže doporučuji ihned vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu. Stran výtoku možno zakoupit LACTOFEEL vag.gel (volně prodejné - mohou užívat i těhotné ženy)

  • David

    Dobrý den, mám otázku ohledně možného těhotenství. Přítelkyně má velmi nepravidelnou menstruaci. Dne 19.5. Jsme měli pohl. styk. Dodnes nedostala menstruaci. Dle aplikace má menstruaci v průměru každých 36 dni. Včera si dělala těhotenské test, ale ne z ranní moci, byl jasné negativní. Cca minuly týden taktéž. Je nějaká šance, ze by mohla být těhotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance je minimální, ale těhotenství nelze 100% vyloučit. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa partnerky s odběrem hCG (těhotenského hormonu) z krve.

  • Adriana O.

    Dobrý den, měla bych jeden dotaz, 11.6 mě skončila menstruace, dnes 21.6 jsem dvakrát spozorovala na toaletnim papíru růžový výtok který se dal natáhnout jako sliz, dalsi ms bych měla dostat až 10.7 s partnerem se snažíme o miminko už dlouho, hodně jsem četla že může jít o těhotenství. Nechci zbytečně plasit a hned běžet ke gyn. Chtěla jsem se s vámi poradit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menstruace déle jak 5týdnů od předchozí pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Beáta

    Dobrý den, pane doktore, měla bych dotaz. Udělala jsem si tehotensky test, vyšel pozitivní, udělala jsem si i digitální, tam mám také pozitivní, po poslední menstruaci minulý měsíc 29.5. Jsem nepřestala krvácet, nyní to mám jak kdy, nějaký den slabší, další den silnější, digitální test mi ukázal 2-3 a po dvou dnech 1-2, bojím se, byla jsem na gynekologické prohlídce, na ultrazvuku není zatím nic vidět, děloha zvětšená není, ale těhotenský hormon hcg mám zvýšený, na kontrolu jdu za pár dní, ale bojím se, co znamená to krvácení a odlišné týdny na testech, děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutno vyloučit potrat, zamlklé těhotenství včetně možnosti mimoděložního těhotenství. Doporučuji plně dodržet postupu kolegů.

  • Ján N.

    Dobrý deň, mám dotaz a chcel by som sa opýtať či je možné v tehotenstve po 3 mesiaci robiť v práci 24 hodinové služby? Maželka pracuje v zdravotníctve a preto sa obávam že by jej, reps. plodu mohla práca v noci uškodiť. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom a prianím krásneho dňa

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano, nemá-li manželka komplikace v souvislosti s těhotenstvím uvedené směny je možno vykonávat. Blíže dle domluvy s jejím registrujícím gynekologem stran případného vystavení PN (pracovní neschopnosti).

  • Adéla

    Dobrý den, obracím se na Vás s tímto svým aktuálním "problémem". Mám teď 10ti měsíčního chlapečka, ještě zčásti ho kojím, přesto pravidelně menstruuji, no a včera jsem měla nechráněný pohlavní styk a obávám se, že i když to bylo týden před menstruací, je možné, že otěhotním. Bohužel v současné době si neumím představit, že bych do toho kolotoče, co už mám, zvládala ještě další dítě a tak jsem si koupila jednorázovou tabletu ellaOne - jenže v příbalovém letáku jsem si teď přečetla, že jednak je to na odsunutí ovulace (což u mne asi tím pádem smysl nemá, když já jsem určitě byla už po ovulaci..), ale hlavně se u ní nesmí kojit. A to nejméně 36 hodin. CHci se Vás proto zeptat - jak moc riskantní pro moje děťátko to u toho kojení prosím je? Nechci o kojení přijít, byť opravdu kojím spíše už jen v noci, přes den jen výjimečně, když opravdu chce. A myslíte, že je tu velká šance na otěhotnění, když ještě - i když málo - kojím a byla jsem po ovulaci? Moc Vám děkuji a omlouvám se za zmateně položený dotaz. Adéla

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, večerní dávku můžete odstříkat, jinak s kojením není problém. Riziko otěhotnění je malé, ale nelze jej 100% vyloučit. Nebudete-li si jistá resp.nedostaví-li se menses déle jak za 5týdnů od předchozí doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Barbora K.

    Dobry den, Potrebujem radu nakoľko som este nikdy nebola u gynekológa kvôli panickemu strachu z lekarov a tym padom ani nemam svojho lekara.(co samozrejme budem riešiť pocas najbližšich pracovných dni ale zatial by som chcela pocut Vas nazor) Sex. zit som zacala len pred cca polrokom. Vzdy som mala problemy s bolestivou, dlhšou a silnejsou menstruaciou, no posledne 2-3mesiace je akasi slabsia a takmer uplne bezbolestna a trva max. 3-4dni (co sa samozrejme nechcem stazovat) len nerozumiem co sa udialo. Vsetky tehotenske testy ktore som si v tom obdobi robila (nakolko som mala tehot. priznaky napriek MS) , vysli negat. Poslednu MS som mala 20.maja no tiez trvala 3-4 dni a mala som pokoj. No cca tyzden na to som jedno rano uvidela ruzove spinenie, kt. preslo pocas dna do slabeho hnedeho spinenia kt. trvalo 2 dni. Naozaj to bolo slabucke ale predsa bolo. Myslela som, ci to nemoze byt tehotenstvo, no test som si spravila len 4.juna rano a vysiel mi pozitivny. Na druhy den rano som si spravila test znova a ten bol negat. alebo v podstate po par sekundach sa na teste zjavil tzv. duch jedna ciarka bola velmi slabucka. Od toho spinenia citim mierne pichanie v bruchu, bud v strede alebo v mieste, kde su vajecniky, taktiez zaludocnu nevolnost a napínanie na zvracanie, citim sa byt nafuknuta. Par dni som citila bolest krizov. Nemam tieto problémy nonstop, raz su a raz nie su. Pohl. styk (prerusovany)sme s partnerom mali cca 3-4 tyzdne dozadu presne si datum nepamatam. Moja otazka znie, ci je možnosť ze prvý test sa nemylil a mozem byt tehotna napriek menstruacii ale pozitivnemu testu? (samozrejme viem, ze otehotniet mozem hlavne ak sa nechranime ale predsa by som chcela pocut nazor odbornika) Mam strach, ci ked jedna ciarka na teste namiesto toho aby bola na dalsi den silnejsia slabne, ci to nemoze znacit nieco zle a ci by hormon HCG nemal stupat lebo podla tohoto mam strach, ze ak je ciarka slabsia tak klesa... A mozno nakoniec sa spytam sprostu otazku ale preistotu, som velmi chuducka na svoj vek (22) mam cca 33 kg no vysku cca 152 cm ale podla vseob. lekara mam napriek tomu vsetky krvne vysledky v norme a som zdravá az na jednu vec. Trpim uz 6 rokov tetaniou, ak by sa predsa stalo, ze tehotna som, neznamena to pre dieta riziko? Vopred Vam dakujem za odpoved a Vas cas.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je malá, ale přetrvává.

  • Lucie

    Dobrý den Chtěla jsem se zeptat.Jsem v 10.týdnu těhotenství.Stále pracuji ale ve fabrice kde jsem ve styku s různými výpary z olejů..acetonu.. benzínu atd ..může to ohrozit plod a uškodit dítěti? Děkuji za odpověď L.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano může, doporučuji po konsultaci s Vaším registrujícím gynekologem vystavení PN (pracovní neschopnosti)

  • Kristýna D.

    Dobrý den, jsem těhotná 11+3 za 6 dnů jdu na první screening a můj dotaz zní 3 dny mě strašně moc rozbolel zub hlavně v noci no užila jsem v první den 3 paraleny po 3h jelikož ta bolest byla příšerná a ani ledovani nijak nepomohlo. Druhy den jsem užila opět 2 paraleny Ale s tím ze jsem užila druhy paralen po 7h a třetí den též 2 též po delších hodinách .Vím ze se v těhotenství paralen muže ale vím ze asi ne v takovém množství proto by mě zajímalo jestli jsem nemohla nějak ublížit miminku? Moc děkuji za odpověď D.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené na plod nemá vliv. Dále viz.I.trimestrální screening.

  • Marianna

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na denní doporučenou dávku kyseliny listové v prvním trimestru. Užívám 800 vku. Není to prosím moc vysoké? Nemůže způsobit vady na vývoj plodu ? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená dávka tj.800ug/denně je dostačující a působí na správný vývoj plodu.

  • Gabriela

    V prosinci 2019 jsem spontálně potratila (v 6+1tt podle poslední menstruace), nyní jsem dle posl. menstruace v 7+4tt (dle UTZ 6+3tt, je srdeční akce). Moje lékařka mi předepsala Gynprodyl (0-0-1) na podpoření těhotenství. Řekla mi, že se zavádí do pochvy, nicméně v lékarně mi řekli, že se může pouze polykat. Má tento lék opravdu takový vliv na podpoření udržení těhotenství? Může se zavádět nebo užívat perorálně? Je mi 39 let mám již za sebou dvě bezproblémové těhotenství (děti 10 a 7 let), neužívám dlouhodobě žádné léky, s ničím se neléčím. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup kolegyně je správný. Gynprodyl lze zavádět vaginálně i polykat per os. Doporučuji per os 0-0-200mg/večer. Uvedené je na podporu "udržení" gravidity, blíže dle domluvy s registrujcím gynekologem.

  • Julie

    Dobrý den! Od 6 do 11.5 sem měla me nstruaci. 13.5 sem měla s přítelem sex a praskl nám kondom. Do hodiny sem vzala escapelle. Dva dny po tom sem začala strasne rihat a mám to do teď. Čtvrtý den po nehodě me začali bolet prsa a to mám tez do teď plus se mi zhoršila pleť a mám nechuť k jídlu. Mohu byt tehotna dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotná být můžete. Nedostaví-li se menses do 5týdnů od předchozí pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa a dle výsledku domluvu stran dalšího postupu.

  • Barbora

    Dobrý den, píši Vám ohledně teplých koupelích v těhotenství, a to zejména v prvním trimestru. V prvních 3-4 týdnech, když jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná, téměř denně jsem si dopřávala velmi teplé koupele - jednou mě píchalo i v podbřišku. Nyní jsem v 36tt a chtěla jsem se Vás zeptat, zda teplé koupele na začátku těhotenství nemohly mít nějaký negativní vliv na vývoj miminka. Genetika a jiné testy mi vyšly v pořádku, ale tam asi nelze poznat například mentální vývoj jedince atp. Prosím Vás, jaké může mít tato skutečnost následky pro miminko? Na internetu jsem našla mnohé, ale ráda bych znala názor odborníka, popřípadě nějaké procentuální údaj. Mockrát Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by nemělo mít výrazný vliv, obzvláště byly-li genetické testy v normě. 100% vývojových vad však prenatálně odhalit nelze a rovněž stanovení mentálního vývoje jedince taktéž ne.

  • Adéla

    Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné mít 4.den po styku pozitivní těhotenský test a 14 dní po styku vidět na ultrazvuku gestační váček a žloutkový váček ? Nebo je to brzy a otěhotněla jsem dříve. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, žloutkový váček je vidět až od 5+3 čili v průběhu 6.týdně těhotenství určitě ne po 14dnech od styku.

  • Klára

    Dobrý den, Letos v únoru jsem prodělala zamkle těhotenství v 9tt. Dvě menstruace jsem měla v pořádku a nyní mi menstruace meska dva dny,ale těhotenský test mám negativní. Můžu být i přesto těhotná? Nebo je na test ještě brzy. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobně těhotná nejste, ale nelze 100%vyloučit. Vyčkal bych po dobu 4týdnů od předchozí menses a nedostaví-li se pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Romana

    Dobrý den, mám dotaz dne 28.4 sem měla ovulaci a sex s manželem menstruaci jsem měla dostat 7.5 ta se nedostavila zkoušela jsem 13.5 těhotenský test který byl negativní je příliš brzy nebo kdy se může ukázat těhotenství ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano může být příliš brzy. Nedostaví-li se menstruace do 7.6.2020 nebo budou jiné potíže (silné křeče,krvácení aj.) pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

  • Petra

    Dobrý den, jsem těhotná 18+4. Na kontrolu mám jít až za dva týdny. Trápí mě už delší dobu výtok, který nesvědí ani nezapáchá. Je to nepříjemné, protože musím několikrát za den měnit intimku. Poslední dny mi přijde, že je to více. K tomu mě pobolívá v podbříšku. Nevím, zda je to normální s rostoucí dělohou a hormony nebo zda může jít o něco vážnějšího. Prosím o radu. Předem moc děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zakoupení LACTOFEEL VAG.GEL 7xtuby. 1xtuba/večer před spaním (volný prodej a bezpečný v těhotenství). Nebude-li uvedené s efektem pak doporučuji navštívit registrujícího gynekologa.

  • Dana

    Dobrý den, potřebuji potvrdit těhotenství od lékaře, ale ten přerušuje poskytování zdravotních služeb z personálních důvodů. Poraďte mi co mám tedy teď dělat. Pan doktor neposkytl žádné bližší informace ani kam volat nebo se obrátit v případě obtíží. Maminka k dr. také chodí a potřebuje recept na HA a také neví co má nyní dělat. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji přeregistraci k jinému gynekologovi v rajóně, případně cestou ústavní pohotovostní služby.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.