Normální i rizikové těhotenství

Na základě prvního vyšetření v těhotenské poradně lékař zařadí pacientku do některé ze tří skupin rizikovosti – s rizikem malým, středním či vysokým, a podle toho se pak odvíjí další péče.

Těhotné s malým rizikem

Jedná se o těhotné ženy bez rizikových faktorů, s normálními klinickými i laboratorními výsledky v průběhu těhotenství. Kontroly probíhají v intervalu 4–6 týdnů až do 36. týdne těhotenství, od 37. týdne těhotenství 1x týdně.

Těhotné se středním, příp. s vysokým rizikem

Kontrolní návštěvy jsou doporučovány individuálně dle aktuálního zdravotního stavu.

Pravidelná, opakující se vyšetření

  • sběr anamnestických údajů a určení míry rizika
  • zevní vyšetření těhotné s určením hmotnosti a krevního tlaku
  • chemická analýza moči
  • bimanuální vaginální vyšetření
  • detekce známek vitality plodu

Nepravidelná vyšetření

  • komplexní prenatální vyšetření do 14. týdne (laboratorní, ultrazvukové) – těhotná by měla být obeznámena s možnostmi záchytu nejčastějších vývojových vad dítěte (morfologických i chromozomálních)
  • ultrazvukové vyšetření ve 20.–22. týdnu
  • orální glukózo-toleranční test ve 24.–28. týdnu
  • profylaxe RhD aloimunizace u RhD negativních žen ve 27.–28. týdnu
  • laboratorní vyšetření ve 27.–32. týdnu
  • ultrazvukové vyšetření ve 30.–32. týdnu
  • vaginorektální detekce streptokoků skupiny B v 35.–38. týdnu
  • kardiotokografický non-stress test od 36. týdne

Komentáře (2)

  • Jana

    Dobrý den jsme v 15t těhotenství a chraptim bylo mi v lékárně doporučeno( Islandský lišejník pastilky )...přišla jsem domu a zjistila jsem že se mam poradit o tom z lekařem je to na obalu leku..jenze ten ma dovolenou ..jsou bezpečné nebo ne ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano islandský lišejník užít můžete

  • Elizaveta

    Dobry den. Dnes 23.07 jsem mela pohlavni styk se svym partnerem bez kondomu. 21.07 byl posledni den menstruaci. 1) jaka je sance otehotneni? 2) od 20.07. do 22.07 jsem brala axitromicin 500mg 1x denne, pokud doslo k oplezeni, bude to mit nejake nasledky? Dekuji za odpoved S pozdravem E.M

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat, ale možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Doporučuji užití postkoitální antikoncepce nebo vyčkat nástupu další menses, nedostaví-li se tato do 4týdnů od předchozí pak co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.