Normální i rizikové těhotenství

Na základě prvního vyšetření v těhotenské poradně lékař zařadí pacientku do některé ze tří skupin rizikovosti – s rizikem malým, středním či vysokým, a podle toho se pak odvíjí další péče.

Těhotné s malým rizikem

Jedná se o těhotné ženy bez rizikových faktorů, s normálními klinickými i laboratorními výsledky v průběhu těhotenství. Kontroly probíhají v intervalu 4–6 týdnů až do 36. týdne těhotenství, od 37. týdne těhotenství 1x týdně.

Těhotné se středním, příp. s vysokým rizikem

Kontrolní návštěvy jsou doporučovány individuálně dle aktuálního zdravotního stavu.

Pravidelná, opakující se vyšetření

  • sběr anamnestických údajů a určení míry rizika
  • zevní vyšetření těhotné s určením hmotnosti a krevního tlaku
  • chemická analýza moči
  • bimanuální vaginální vyšetření
  • detekce známek vitality plodu

Nepravidelná vyšetření

  • komplexní prenatální vyšetření do 14. týdne (laboratorní, ultrazvukové) – těhotná by měla být obeznámena s možnostmi záchytu nejčastějších vývojových vad dítěte (morfologických i chromozomálních)
  • ultrazvukové vyšetření ve 20.–22. týdnu
  • orální glukózo-toleranční test ve 24.–28. týdnu
  • profylaxe RhD aloimunizace u RhD negativních žen ve 27.–28. týdnu
  • laboratorní vyšetření ve 27.–32. týdnu
  • ultrazvukové vyšetření ve 30.–32. týdnu
  • vaginorektální detekce streptokoků skupiny B v 35.–38. týdnu
  • kardiotokografický non-stress test od 36. týdne

Komentáře (7)

  • Martina Z.

    Dobrý den ráda bych se zeptala zda je možné že v sobě něco cítím , pořád se mi zvedá , a nechápu to menstruaci mám v normálu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní gyn.služby dle spádu.

  • Tereza

    Pekny den. Rada bych zjistila nyni presny problem mojich poslednich trech zamlkl. tehotenstvi behem tri let se stejnym partnerem. Je mi 40 Dite jeste nemam. Predtim par interupci v mladi. A mam abnormalni srdcovitou, rohatou delohu s jednim cipkem.Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vývojová vada dělohy (srdcovitá, s jedním rohem) je příčinou zamlklých těhotenství. O způsobu řešení doporučuji rozpravu cestou registrujícího gynekologa či odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • adéla

    Dobry den chtěla bych se prosím zeptat jestli děláte i 3D ultrazvuk? děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na našem pracovišti 3D UZ provádíme. Doporučuji se objednat do ambulance v Havířově či Hlučíně.

  • Veronika K.

    Dobrý den chci se optat je mi 31 let mám za sebou operaci před 10 lety kdy mi bylo mi operoval vaječný z vejce vedeme a zůstal mi tedy pouze pravý v děloze mám dva miomi když úplně nevím ještě jste tam mám protože musím na kontrolu Při poslední kontrole mi doktor neodpověděl když jsem se zeptala zda je tam stále mám měli by tam mít na celé 2cm. Dříve jsem prodělala chlamydie a mám opakované záněty dostávám stále antibiotika nebo macmiror čípky nepomáhá mi to.přibližně před rokem před dvěma lety jsem měla hodně nepravidelné menstruaci silné krvácení takže jsem dostávala léky dnes bych řekla že se to hodně umírnilo. Úplně pravidelnou ale nemám ať si to ok chodím pravidelně ta vždycky vyšla v pořádku. Poslední ultrazvuku přibližně před rokem a půl nebylo zjištěno že na možné zánět dělohy jelikož jsem měla krvácení který nekončilo byly mi nasazeny antibiotika a pak si to upravila od té doby takovéhle problémy nemám chci se optat i přes tyto problémy je možnost vyšetření zda bych mohla být po druhé miminko mé dceři je dnes 12 let Ale našla jsem partnera mladšího s kterým by jsme třeba do dvou let chtěli mít dítě je tam možnost děkuji mockrát za odpověď Veronika

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelzce zcela vyloučit, ale doporučuji uvedené začit řešit CO NEJDŘÍVE cestou registrujícího gynekologa. Nebude-li snaha o koncepci (otěhotnění) úspěšná cca do 12měsíců pak event.zvážení IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Pavla

    Dobrý den, mám 39let, zdravá, aktivní sportovec.Otěhotněla jsem po 2měsích "pokusu" přirozenou cestou. Nebude mě jen kvůli věku gynekolog nutit nastoupit "rizikové těhotenství"?Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, "jen kvůli věku" Vás gynekolog "nutit" nastoupit na PN(pracovní neschopnost) nebude.

  • Jana

    Dobrý den jsme v 15t těhotenství a chraptim bylo mi v lékárně doporučeno( Islandský lišejník pastilky )...přišla jsem domu a zjistila jsem že se mam poradit o tom z lekařem je to na obalu leku..jenze ten ma dovolenou ..jsou bezpečné nebo ne ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano islandský lišejník užít můžete

  • Elizaveta

    Dobry den. Dnes 23.07 jsem mela pohlavni styk se svym partnerem bez kondomu. 21.07 byl posledni den menstruaci. 1) jaka je sance otehotneni? 2) od 20.07. do 22.07 jsem brala axitromicin 500mg 1x denne, pokud doslo k oplezeni, bude to mit nejake nasledky? Dekuji za odpoved S pozdravem E.M

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat, ale možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Doporučuji užití postkoitální antikoncepce nebo vyčkat nástupu další menses, nedostaví-li se tato do 4týdnů od předchozí pak co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.