Těhotenství, normální i rizikové

Na základě prvního vyšetření v těhotenské poradně lékař zařadí pacientku do některé ze tří skupin rizikovosti – s rizikem malým, středním či vysokým, a podle toho se pak odvíjí další péče.

Těhotné s malým rizikem

Jedná se o těhotné ženy bez rizikových faktorů, s normálními klinickými i laboratorními výsledky v průběhu těhotenství. Kontroly probíhají v intervalu 4–6 týdnů až do 36. týdne těhotenství, od 37. týdne těhotenství 1x týdně.

Těhotné se středním, příp. s vysokým rizikem

Kontrolní návštěvy jsou doporučovány individuálně dle aktuálního zdravotního stavu.

Pravidelná, opakující se vyšetření

  • sběr anamnestických údajů a určení míry rizika
  • zevní vyšetření těhotné s určením hmotnosti a krevního tlaku
  • chemická analýza moči
  • bimanuální vaginální vyšetření
  • detekce známek vitality plodu

Nepravidelná vyšetření

  • komplexní prenatální vyšetření do 14. týdne (laboratorní, ultrazvukové) – těhotná by měla být obeznámena s možnostmi záchytu nejčastějších vývojových vad dítěte (morfologických i chromozomálních)
  • ultrazvukové vyšetření ve 20.–22. týdnu
  • orální glukózo-toleranční test ve 24.–28. týdnu
  • profylaxe RhD aloimunizace u RhD negativních žen ve 27.–28. týdnu
  • laboratorní vyšetření ve 27.–32. týdnu
  • ultrazvukové vyšetření ve 30.–32. týdnu
  • vaginorektální detekce streptokoků skupiny B v 35.–38. týdnu
  • kardiotokografický non-stress test od 36. týdne

Komentáře (86)

  • Eva

    Dobrý den, mám dotaz, zda je vhodné užívat v těhotenství vaginální čípky Tyndaflor. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, postupujte dle příbalového letáku. Obecně v těhotenství do pochvy zavádíme co nejméně věcí.

  • Andrea

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste doporučili užívání Rabanonu (extrakt z černé ředkve)...kůra 20dni... Nikde jsem nenašla, zda to mohou těhotné..jsem na úplnem zacatku těhotenství...chtěla bych to zkusit na rozpuštění žlučových kamínků. Měla jsme jít na operaci, ale tu jsme bohužel musela kvůli těhotenství zrušit...děkuji.s pozdravem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně v těhotneství bych byl k těmto doplňkům stravy obezřetný. Přečtěte si příbalový leták.

  • Zdenka

    Dobrý deň. Prosím Vás môže tehotná žena v 16tt užívať tablety MEDOCRIPTINE? Rozhodla som sa ukoncit dojčenie 2rocnej dcérky a pán doktor mi predpísal tie lieky. Vie, že som tehotná.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je otázka, jestli potřebujete zastavovat laktaci. Těhotenství to totiž neublíží.

  • Pavla

    Dobrý den, chci se zeptat, nyní jsem čerstvě těhotná, dle mého gynekologa jsem 5+3. Ale problém je v tom, že jsem před pár týdny byla na laparoskopické operaci lokte (ca 45 min v celkové narkóze a následně kanyly a injekce proti bolesti a brufeny). Chci se zeptat, je možnost, že celková anestezie ovlivní vývoj plodu? Jak velké je riziko? Dnes 5.1.2023 jsem dle gynekologa 5+3 a na operaci jsem byla dne 22.11.2022. Nejsme schopna si dopočítat početí, zda je možné, že jsem šla na operaci již v zárodku těhotenství?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete konzultovat s klinickým genetikem, jestli látky při narkoze nemají teratogenní účinek

  • Nikola

    Dobrý den, po měsici vynechání MS jsem si udělala test a byl jasně pozitivní, ale začala sem krvácet a tak jsem šla do nemocnice na prohlídku kde mi pan doktor těhotenství potvrdil že je to 6+3 bylo vidět i srdičko. Po pár dnech na kontrole u pani doktorky mi řekla, že nic nevidí a že se může jednat o zamlklé těhotenství, ale že mi toho moc neřekne proto že mě vidí poprvé a za tyden uděláme ješte ultrazvuk. Jsem v tom všem nováček a tak mě zajímá jestli se může jedna o špatně diagnodtikované zamlklé těhotenství a zda to může to dopadnout dobře? Bojim se o miminko a jsem z toho nervozní

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pravděpodobně jste potratila, proto není těhotenství vidět.

  • Katerina

    Dobrý den, před rokem a půl jsem porodila chlapečka. Nyní se snažíme o další miminko, uz podruhé za 5 měsíců jsem potratila. Otěhotnět hned, ale plod se nevyvíjí. Nezačne tlouct srdce. Jsem hubena, chodím ven, nemám nějaké velké stresy, skoro nepiju, vůbec nekourim… čím to muže být? Je mi 28 let. Jak se dal postupuje? Na jaké testy se mohu objednat? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů je více, od hematologických, imunologických až po anatomické příčiny. Je možné provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie uvnitř děložní dutiny, která může nepříznivě ovlivňovat růst plodu, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra na rentgenu kde provádíme vyšetření ERCP,jsem tehotna úplně na začátku 1 trimestru je tato práce nebezpečná? Nebo dávky záření se není třeba bát? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dávka bude minimální, ale měli by Vás přeřadit na pracoviště bez záření a rizikových látek.

  • Adéla

    Dobrý den, jsem na úplném počátku těhotenství - 4+3 a trápí mě svědění pochvy a slabý hrudkovitý výtok. Mohu počkat s návštěvou svého gynekologa 3 dny, nebo mám navštívit jiné pracoviště kde mě vezmou, když není přítomen můj lékař? Může tento problém ublížit miminku? Děkuji, Adéla

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v graviditě je vhodné vyšetření výtoku a cílená léčba dle vyšetření.

  • Eva

    Dobrý den chtěla jsem se vás zeptat byla jsem u doktora a zjistil že jsem v 7tt těhotenství ale neviděl tam nikde srdíčko mám strach že jsem přišla o miminko na druhou návštěvu jdu ve čtvrtek mohli byste mi prosím poradit co mám dělat děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nelze dělat nic jiného, než vyčkat kontroly, někdy trvá delší dobu, než se objeví srdeční akce

  • Lukáš

    Dobrý den. Co v překladu znamená zpráva od gynekologa ze dne 16.8.2022: PM 28.7.2022 gest.(2+5) TK 141/103?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, pokud nerozumíte lékařské zprávě, obraťte se na lékaře, který Vám ji psal.

  • Petra

    Dobry den ,jsem 27+6 chytila jsem covid a trapi me uporny kasel. V lekarne rikaji ze na to nic nemuzu. Jsou v tomto tydnu vhodne nejake sirupy nebo kapky na kasel. A je pravda, ze jitrocelivy sirup rozpousti i hlenovou zatku? Prvni porod byl v 35 tydnu cisarem s omotanou pupecni snurou. Ted jsem v 11tt. lehce krvacela pro subplacentarni hematom. Bojim se predcasneho porodu. Potrebovala bych ten kasel dostat nejak pod kontrolu. Dekuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, měl by Vás vyšetřit plicní lékař a doporučit léčbu.

  • Dagmar

    Dobrý den, moje nevlastní sestra (společná matka)nemohla otěhotnět, netvorilo se jí žluté telisko, já nemůžu cca sest ket otěhotnět 3 ivf bez úspěchu nikdy se embrio neudrží.... Je možné, že by neplodnost v mém případě bylo např způsobená špatnou funkcí žlutého tělíska?Mohla by svoji roli hrát genetika?Jaké se provádí vyšetření pro toto zjištění?Jsem objednaná na speciální UZ aby se ještě vyloučila Endometrioza .Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při IVF se zajišťuje dostatečná hormonální podpora, která supluje funkci těhotenského tělíska. Příčin neúspěchu IVF je celá řada, došetří Vás v centru asistované reprodukce,

  • Bára

    Dobrý den, mám dotaz. Před dvěma lety jsem potratila. Poté jsem i s manželem absolvovala genetické testy, které mě nic neodhalili, ale manželovi odhalili Leidenskou mutaci. Nyní jsem opět těhotná, genetička mi předepsala clexane 4000, abych si píchala do 12tt,pro jistotu, aby jsme předešli potratu. Těhotenství mám již potvrzené od gynekoložky, ale ta říkala že je to nesmysl, že když já nic nemám, že to nemá žádný význam. Tak nevím co si teď myslet a zda si clexane píchat dál? Může mi to nějak uškodit?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, k předpisu léků na ředění krve je někdy vícero důvodů, takhle na dálku těžko říct, nicméně vaše dávka LMWH není nijak vysoká, riziko krvácení nebude velké.

  • Pavel

    Dobry den. Moje pritelkyne mi poslala foto ultrazvuku a pry ceka semnou dite. Koukal jsem na foto, ale nejak se mi to nezda. Prosim zaslu vam foto a kouknete se. Nezda se mi datum ultrazvuku. Dekuju Pavel.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, tato poradna neslouží k posouzení ultrazvukových nálezů.

  • Iveta

    Dobrý den měla bych prosím dotaz ohledně svého problému.Momentálně jsem 3 měs po druhém spontánním porodu.Oba porody rychlý a bez žádné komplikace.Jenom asi týden po porodu mi bylo zjištěno,že mi spadnul děložní čípek až do rodidel.Můj gynekolog mi doporučil cviky a řekl mi že časem stejně bude muset bejt odstraněna děloha.Chtela bych se zeptat jestli tento problém jde vycvičit?A jestli by bylo možné ještě mít jedno dítě??Chci se zeptat jestli by další porod mohl bejt ještě spontánní nebo by musel bejt císař?Předem děkuji za odpověď.Iveta 35 let

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, každým porodem trpí pánevní dno ženy, cviky určitě doporučuji, ale opravdu je možné, že když Vám po letech děloha velmi sestoupí, bude potřeba operační řešení, přístupů je více. Těhotensví u ženy s výrazným sestupem dělohy je rizikové, takové případy jsou ale výjimečné.

  • Petra

    Dobrý den, mám dotaz, mám první screening za sebou. Podle výsledků je vše v pořádku, vyšel negativně. Jen jsem si všimla, že mi tam udali špatnou tělesnou váhu. (Udali tam o 30 kg méně). Je to špatné? Zhorší se tím výsledky? Měla jsem radost, že vše dopadlo dobře a teď toto. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dramatický vliv by toto mít nemělo.

  • Tereza

    Dobrý den, V červnu 2022 u mě proběhl samovolný potrat v 6tt, který byl zanedbán ze strany lékařů v tom smyslu, že jsem 18 dní v kuse silně krvácela. Následovala akutní péče v podobě antibiotik na zánět dělohy a léky na zastavení krvácení. Po úspěšném vyléčení zánětu a vysazení léků se však nedostavila očekávaná menstruace. Z toho důvodu návštěva u gynekologa 1.9., kde byla stanovena diagnóza folikulární cysta na vaječníku, výslovně mi bylo řečeno, že nejsem těhotná. Dnes, 14.9. doma pozitivní těhotenský test. Z důvodu čerpání dovolené mojí gynekoložky jsem šla okamžitě do synlabu a jako samoplatce si nechala otestovat hcg v krvi (domnívala jsem se, že test je falešně pozitivní kvůli cystě). Vyšlo mi 3269 hcg!! Může tak vysoký level způsobovat cysta? Upozorňuji, že domácí test 1.9. vyšel negativní. Mohla paní doktorka zaměnit mimoděložní těhotenství za cystu? Je vůbec nějaká naděje, že se jedná o normální těhotenství a mám čekat 2 týdny na svou lékařku nebo mám jít do nemocnice? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jste těhotná a měla byste podstoupit kontrolní gynekologické vyšetření

  • Simona

    Dobrý den, jdu si k vám pro radu protože jsem už zoufalá. Mám bílý, hustý výtok který zapáchá . Bez svědění a pálení . Vyměnila jsem gynekologa protože mi pořad předepisovat antibiotika a bez úspěchu . Druhy doktor to samé. Prej to mám v hlavě a nic to není . Tak jsem tomu po několika letech snažení začala věřit . Jenže teď jsem těhotná a bojím se o plod. Několikrát na kultivaci se vyskytla přemnožena gardenella jenze žádné léky mi nepomáhaji a zánět nechce ustoupit . Doktorka říká pořad něco jiného . Prosím potřebuji vědět vaši radu . Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, terapie chronického výtoku je často velmi svízelná, v graviditě jsou navíc omezené možnosti preskripce léčiv, léčba je nutná na základě gynekologického vyšetření, na dálku pomoci nelze. obecně v graviditě jsou ale účinné např. globulky natrium tetraborici, které jsou šetrné.

  • Eva

    Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala trombózu, tímto bych se ráda zeptala jak probíhá těhotenství a porod, ohledně ředění krve a kde v ČR je možné rodit. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v těhotenství by Vás určtě měl vyšetřit hematolog již v prvním trimestru, poté záleží na výsledcích. Při normálních hodnotách často nejsou nutná nějaká specifická opatření. Je nutné ale hematologické vyšetření!!

  • Vendula

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho musím čekat nez budu moci znovu otěhotnět pokud předchozí těhotenství bylo ukončeno předčasným porodem ve 29 TT císařským řezem musí se čekat cele dva roky nebo by byla možnost otěhotnět už po roce od předchozího porodu děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na komplikacích během nebo po císařském řezu, obecně se doporučuje netěhotnět min. 6 měsíců od výkonu.

  • Andrea

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda po dobrání antibiotik je potřeba čekat nějakou dobu než otěhotním? Abych byla konkrétnější, začátkem roku jsem přišla o mimi ve 3. trimestru, poté jsem otěhotněla a přišla o mimi v 1. trimestru, teď jsme se chtěli začít snažit o mimi na podzim, ale začaly mě zlobit moudráky, což jsem se rozhodla teda preventivně odstranit před tehotenstvim, aby mě nechytly během. Dnes jsem byla na vytrhnuti prvních dvou a za tři týdny jdu na další dva. Dostala jsem antibiotika Augmentin (Na týden). Ms dostanu cca dva dny po vytrhnuti, ovulaci mívám cca 5 dnů po skončení ms, to znamená, že ovulace bude přibližně týden po dobrání antibiotik. Oboje tehotenstvi jsem otěhotněla velmi rychle, proto věřím, že je fakt velká šance, ze otehotnim i teď na poprvé. Byl by tedy problém s těhotenstvím tak brzy po antb? Určitě pochopíte, že se mi nechce čekání prodlužovat a proto to řeším, nicméně nechci nic podcenit, proto mě zajímá Váš názor. Děkuji mnohokrát. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, antibiotika penicilinové řady se užívají často i v těhotenství, omezení zde není.

  • tomicka

    Dobrý den, chci se zeptat. Jsem v 24 tt, na poslední prohlídce mě pan doktor vyděsil, že mám vnitřní branku do tvaru U, že jsem tedy otevřená a že je to špatně. Hrdlo mám ale dlouhé skoro 45mm a čípek tedy prý v pořádku. Mám nařízeno klid a ležet. Já se ale chci zeptat, o jak závažný problém se jedná. Nechci nic podcenit, ale zase nechci jen ležet - bolí mě z toho záda na psychice to nepřidá. Extra bolesti břicha nemám, ale tlačí mě celý spodek. Jak závažný je můj problém, mám se obávat předčasného porodu či nějakých komplikací? Co to může způsobit? Co byste mi doporučili? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tvar U neboli funneling může značit riziko předčasného porodu, důležitá je ale in funkční délka hrdla Nad 30mm je normální a to splňujete, určitě ale dále docházejte na kontroly.

  • Natálie

    Dobrý den, měla jsem nechráněný sex, při kterém se do mě přítel udělal, menstruaci jsem měla 9.8. a sex byl 4 dni poté ,cyklus mám cca 30 dni a doba menstruace je 7 dni, je možné že mohu být těhotná ? a co bych měla dělat ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud budou zpoždené menses 10dní, udělejte si těhotenský test.

  • Andrea

    Dobrý den jenom bych chtěla znát názor i jiného gynekologa. Je mi 34 let jsem v 16 tt letos v lednu jsem v 7 tt potratila. Vykonávám práci kde pracuji s uhlikem(výroba karbonových dílů) s technickým benzínem,lihem a sekundovym lepidlem a celou pracovní dobu musim mit na puse respirator. Dle mého gynekologa práce není nebezpečná že jsem již prošla rizikovou části těhotenství tou tříměsíční tudíž dítěti nic nehrozí. V práci bohužel jiná pracovní pozice není. Tak mě zajímá názor jestli by jste těhotnou ženu nechal normálně v práci. V zákoníku práce je uvedena práce s nebezpečnými chemikáliemi jako riziková. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Osobně si myslím, že pracovat v respirátoru v těhotenství není vhodné. Zaměstnavatel Vám musí určit jinou pracovní pozici

  • Simona

    Dobrý den, jen za Vámi jdu s radou. Byla jsem před měsícem na inseminaci a test po 14 dnech negativní, menstruace nepřišla, tak doktor píchnul vyvolávací injekci, po injekci slabá ms a poté jsem měla nasadit 3-7 DC. clostylbegyt. Akorát teď v neděli jsem si dělala těhotenský test kvůli nevolnostem a byl pozitivní, clostylbegyt jsem okamžitě vysadila, ale 3 dny jsem brala půlku. Má to nějaký špatný vliv na plod?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nepanikařte, absolvujte plánované kontroly u gynekologa

  • AM

    Dobrý den, Menstruace mi začala 26.7. a skončila 5.7. Pár dní po menstruaci bolest v podbřišku a chvilkova nevolnost... Nic co by se nedalo vydržet. V pátek 8.7. Teplota a bolest v podbřišku a plynatost... Udělala jsem si v neděli ráno test těhotensky a vyšel pozitivní... Jenomže dnes krvácím opět a mám šílenou bolest v podbřišku. Jsem těhotná nebo je to jen plany poplach? Teď už na testu je čárka slabší. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těhotenství Vám potvrdí gynekolog, bylo by vhodné vyšetření.

  • Petra W.

    Dobrý den , měla bych dotaz zda-li je možné otěhotnění z vaječníku bez vejcovodu, když je druhý vejcovod v pořádku. Jestli je možné že ten zdravý převezme funkci toho chybějícího a stáhne si vajíčko k sobě? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, je to možné.

  • Lenka

    Dobrý den, zajímal by mne názor na užívání Brufenu na začátku těhotenství. Ještě jsem nebyla na potvrzení těhotenství u svého lékaře, ten má dovolenou, ale měla bych být cca v 6. týdnu. Po dvou potratech (samovolný a mimoděložní těhotenství) se přirozeně dost bojím. Včera mě ale rozbolely zuby šíleným způsobem a neměla jsem u sebe žádný lék. Dnes jsem šla do lékárny a lékárnice mi prodala Brufen. Měla jsem pocit, že se v těhotenství nesmí a tak jsem vyhledávala na internetu nějaké zmínky a skutečně jsem našla, že se nedoporučuje. Nemám ho tedy brát? Doporučila mi k tomu také hořčík, že tělo pak lék lépe vstřebává. Děkuji moc za radu, L. V.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nesteroidní antiflogistika jsou kontraindikovány ve III trimestru těhotenství. Jinak bezpečnější je paralen, pokud nemáte alergii nebo jiné kontraindikace.

  • Anita

    Dobrý den jsem těhotná a poslední menstruace byla 7.dubna ještě jsem nebyla na kontrole ale od ty doby co jsem zjistila že jsem v jiném stavu tak mě strašně bolí pánev ostrá bodavá bolest a vystřeluje mi bolest až do dolní konceti už nemůžu na nohu skoro chodit roste mi i břicho což není možné když jsem teprve tak v malém týdnů těhotenství a ke všemu mě začlo bolet na pravé straně vaječníků tam jak mám bolesti tě pánve bolest se mi stupňuje a zadny lék mi vůbec nepomohl prosím vás o p.koc co to může být? Děkuji vám moc

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, existuje více příčin, nechte se vyšetřit gynekologem, stanoví další postup

  • Nikoleta

    Dobrý den rada by som poznala názor aj iného lekára. Som mamička 3 detí vo veku 5, 3 a 10mesiacov. Všetky tri detičky prsli na svet sekciou. V tehotenstvach žiaden problém nebol a všetci traja sa narodili 39tt. Tak tiež nebol problém ani počas a ani po pôrodoch. Jazvu mam krásnu ( no aká je vo vnútri ťažko povedat) No teraz som 10 mesiacov od poslednej SC a zistila som ze som opäť tehotná. A tu už prestáva byť asi sranda. Stvrta sekcia v priebehu 5 rokov a tak s malym odstupom od poslednej....Najradšej by som si babetko nechala a sama seba nenávidím za myšlienky ktoré mam ale tu už sa treba rozhodovať rozumom, pretože tie 3 kuriatka doma ma potrebujú. Preto by som chcela vedieť aj váš názor. Podstúpiť UPT?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, každé těthotenství u Vás bude velmi rizikové, i provedení dalšího císařského řezu může být velmi náročné. Jestli podstoupit interupci je ale jen na Vás, nikdo Vás nutit nebude

  • Darina V.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat měla sem týden před menstruaci pohlavní styk. Menstruace se, ale nedostavila a pozitivní test nemám. Takže se chci zeptat zda je možné, že jsem těhotná? Mám teď týden zpoždění a zhruba 14dni zpět jsem měla pohlavní styk Popř kdy si udělat test? Moc děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těhotenský test je nejlepší dělat, pokud nejsou potíže, 10. den zpoždění menses

  • Veronika D.

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli vám přijdou tyto hodnoty normální všude píšou že když je projasnění 2,8 mm už se chodí na nějaký vyšetření . Můj gynekolog mě nikam neposlal 164 úderu za minutu ductus venosus 0,680 Volný beta hcg 60,3 iu/l ekvivalenti 1,269 MoM papp 2,00 iu/l ekv 0,713 uterine artery pi 1,54 ekvivalentní 0,930 střední tlak 85,1 ekvivalentní 1,020 trinomie 2 populační 1:991 upravené 1:6732 18:1:2730 upravené 1:20000 13:1:7449 upravené 1:20000 preeklampsie :1:2150 růstova retardace 1:391 spontálni porod 1:136. Je mi 24 let.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, I trimestrální screnning nespočívá jen v měření NT, v případě pochybnosti můžete zvážit ještě dodělání NIPT testů, ty ale nehradí pojišťovna

  • Jana

    Dobrý den. Do kterého týdne jde zjistit hcg z moči?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, pozitivní hCG z moči bývá pozitivní celé těhotenství i v časném šestinedělí

  • Zdena M.

    Dobrý den, dnes 17. den po ovulaci hCG 621. Zdá se mi velice vysoké, dle tabulek by mělo být max 426. Myslíte, že je to v pořádku?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, podle tabulek se moc řídit nelze, záleží i na dynamice vývoje, u vícečetných těhotenství taky hodnoty bývají jiné.

  • Nela Š.

    Dobrý deň,chcela by som sa len opýtať či antibiotiká Znobact 500mg 2 krát denne su vhodné v tehotenstve. Som v 16 tom týždni. Vopred ďakujem za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přípravek Znobact je antibiotikum, které obsahuje účinnou látku cefuroxin se užívá k léčbě dospělých i dětí. Působí tak, že zabíjí bakterie, které způsobují infekce. Patří do skupiny léků nazývaných cefalosporiny. Přípravek Znobact se užívá k léčbě infekcí krku, vedlejších nosních dutin středního ucha, plic a hrudníku, močových cest, kůže a měkkých tkání. Přípravek Znobact se užívá rovněž k léčbě Lymeské boreliózy (infekce, kterou šíří klíšťata). Užívání v 16. týdnu gravidity je možné po dohodě s lékařem, ktreý užívání doporučil.

  • Hilda

    Dobry den Minuly rok v auguste som porodila svoju dcerku cisarkym rezom. Mala omotanu pupocnu snuru okolo nohy, tak som ju nemohla porodit prirodzenou cestou. Skoro 3 mesiace po porode som ostala znovu tehotna (samozrejme neplanovane). Moja gynekologycka ma upozornila na rizika ktore toto tehotenstvo obnasa. Doteraz bolo vsetko v poriadku a aj babatko je zdrave, avsak od minuleho tyzdna pocitujem bolesti brucha a aj jazvy. Momentalne som v 15tt. Podla nej som vysoko rizikova pacientka. Podla mojej gynekologycky to moze byt casom este horsie a moze hrozit aj natrhnutie jazvy alebo vnutorne krvacanie. Mam velke obavy, ci budem schopna alebo ci mam toto tehotenstvo dotiahnut do konca.. Zaujimalo by ma co si o tom myslite do akej miery to moze sposobit zdravotne problemy/komplikacie a ci by sme podla Vas mali zvazit aj ukoncenie tehotenstva? Prve tehotenstvo som mala takmer bezproblemove, akurat ze som dostavala injekcie kvoli mojej krvnej skupine A negativ. Mam 36 rokov, mimo tehotenstva nemam ziadne zdravotne problemy (neberiem ziadne lieky). Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mezi nejzávažnější porodnické komplikace patří riziko ruptury jizvy děložní, které dosahuje 0,2–3,8 %, a riziko děložní dehiscence, které dosahuje 0,6–3,8 %.Tyto komplikace jsou spojeny s vysokou neonatální, ale i mateřskou morbiditou a mortalitou. Další komplikací spojenou s následnou graviditou je implantace plodového vejce do oblasti jizvy po císařském řezu. Zásadní roli v řešení těchto porodnických komplikací hraje včasná ultrazvuková detekce abnormální implantace plodového vejce do jizvy. Podle údajů uváděných v dostupné literatuře je dostatečná tloušťka děložní stěny v místě jizvy po císařském řezu 4-5 mm.

  • Paulína

    Dobrý deň prajem. Som v 17 tt. tehotenstva. Beriem doplnok Ladevita od začiatku tehotenstva a známa mi odporučila, aby som popri tom užívala aj čistú kyselinu listovú. Takže som približne dva mesiace v kuse užívala oba doplnky. Pred sviatkami som sa stretla taktiež s jednou známou, ktorá mi povedala, že to je strašne vysoké množstvo, nakoľko jeden aj druhý doplnok obsahuje cca 800ug, čiže som sa mohla predávkovať. Povedala mi, že by to malo byť ale v poriadku a žiadne škody by to nemalo napáchať na bábätku, nakoľko kyselina listová patrí do skupiny B vitamínov a ostatok sa z tela vylúči. Viete mi prosím poskytnúť odpoveď? Nakoľko som nekľudná a obávam sa, čo všetko sa môže stať. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, LadeeVita je doplněk stravy pro těhotné ženy a kojící maminky. Obsahuje vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Doporučené dávkování 1 kapsle na den. Složení LadeeVita 30 kapslí 1 kapsle: omega 3 DHA 160 mg, omega 3 EPA 32 mg, vitamin C 80 mg (100% DDD), vitamin B3 18 mg (113%DDD), vitamin E 10 mg (83% DDD), vitamin B5 6 mg (100% DDD), vitamin B6 2 mg (143% DDD), vitamin B2 1,6 mg (114%), vitamin B1 1,4 mg (127%), kyselina listová 0,4 mg (200%DDD), vitamin B12 0,0026 mg (104% DDD), vitamin D3 0,01 mg (200%DDD), Biotin 0,05 mg (100% DDD), hořčík 75 mg (20% DDD), mangan 1 mg (50% DDD), železo 27 mg (193%DDD), zinek 10 mg (100% DDD), jód 0,2 mg (133%), selen 0,06 mg (109%), měď 1 mg (100%). Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Nikola

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mi viete poradiť, čo mam robiť v prípade nadmerného potenia dlaní a chodidiel? Momentálne som tehotná a neviem čo robiť, nedá sa to už vydržať. Poprípade či ste sa s takýmto prípadom u tehotných žien už stretli? Ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na ambulanci kožního lékaře.

  • Jana

    Dobry den jsem ve 33tydnu tehotenstvi a pred 14dny mi z ritniho otvoru vyhřeznul vacek velky jako tresen a bolestivy. Kdyz ho zastrcim zpet je to na par minut lepsi ale za chvili je zase venku. Docetla jsem se, ze je to pravdepodobne hemoroid, ktery vznika nasledkem tlaku delohy na spodek, ale co s tim? Bude se to zvetsovat? Mam to resit nebo se to po porodu zase samo vstreba? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi pravděpodobně je jedná o hemeroidy. Je vhodné ošetření mastí Faktum a reponace uzlíku ve sprše do původní polohy. Pokud by se potíže zhoršovaly doporučuji navštívit chirurgickou ambulanci. Po porodu tyto potíže obvykle vymizí.

  • Jana

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na Váš názor k očkování proti Covid 19 v těhotenství. Jsem na konci druhého trimestru, Covid jsem prodělala na začátku roku, jenže před první dítětem jsem prodělala několik potratů i mimoděložní těhotenství a když se podařilo, že čekáme druhé dítě, mám opravdu velkou obavu se očkovat, aby nedošlo k dalším problémům. Když začalo očkování kojila jsem a nebylo to doporučováno, pak jsem již byla těhotná a v prvním trimestru se to rovněž nedoporučovalo, v současné době je to naopak hodně podporováno, navíc se šíří všechny možné katastrofické scénáře u těhotných a ja opravdu nevím, jak se rozhodnout. Nejsem odpůrce očkování, ale v těhotenství si nedovolím vzít ani paralen v důsledku mých velmi špatných zkušeností. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti onemocnění Covid-19 dle aktuálních znalostí lze v 2. trimestru gravidity doporučit. Na konci 2. trimestru dle současných vědomostí nemá očkování proti Covidu-19 negativní vliv na vývoj plodu.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 23.tt a jiz vice nez mesic mam zvysene CRP (25-35) a pritom mirne krvave spinim ( cca 1 denne malicka krvava srazeninka pri utreni popr. hnedy vytok). Ma lekarka jiz priznava, ze se boji at nepotratim ale uz nevi, co se mnou. Po 2 antibiotikach se stale crp kolem 30. Zanet mocoveho mechyre byl jiz vylecen, stery kultivace neg. Posledne mi delala stery hlubsi z cipku kde byla videt krev, coz ji opet znejistilo tak udelala testy na chlamidie. Ocekava opet neg.vysledek a uz nevi, co dal. Mam nasazeny 2 denne progesteron. Vse s plodem i velikost cipku se zda byt v poradku. Co mohu udelat pro predchazeni potratu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k předcházení potratu je vhodné tělesné šetření, nezvedat těžší věci, vyvážená strava, vyhýbat se stresovým situacím, nepřemáhat se. Při již hrozícím potratu je na místě klid na lůžku a medikamentózní podpora, v některých případech je vhodná hospitalizace. V případě běžícího nebo již proběhlého abortu je na místě vždy hospitalizace, během níž je v krátké anestezii odstraněn obsah dutiny děložní, protože v opačném případě by mohlo dojít k jeho infikování, což by ženu mohlo vážně ohrozit.

  • Monika

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi 15 let včera jsem měla svůj první pohlavní styk bez kondomu či antikoncepcí moc to nebolelo jen tlačilo pak jsem se utřela a měla jsem trošku krev pár kapiček ale nekrvácím vůbec už, trošku mě pálí čůrání ale přítel se do mě neudělal vůbec... Bojím se že můžu být těhotná jaký je váš názor??? děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud partner nepoužil kondom a neberete antikoncepci, tak přesto že partner neejakuloval případné těhotenství nelze zcela vyloučit.

  • Daniela Č.

    Dobrý den,je mi 45 let a jsem aktuálně v 7tt(6+4), první ultrazvuk jsem měla minulý týden 25.10. Kde byly vidět dva žloutkové váčky,jednovaječná dvojčata,na ultrazvuku včera 1.11. Byl jeden žloutkový váček a jedno embryo se srdeční akcí,ale druhé embryo nikde nebylo.Lékařka mi říkala,že se stímto ještě nesetkala.v případě jednovaječných dvojčat jsem byla rozhodnuta pro ukončení těhotentsví vzhledem ke komplikacím ,mému věku a mému diabetu 1typu.Mám velké obavy z možného postižení plodu,v loňském roce jsem ukončila těhotentství z důvodu potvrzeného Downova syndromu a vím,že u jednovaječných dvojčat jsou rizika postižení vyšší,jen nevím zda to platí i v případě,kdy z jednovaječných dvojčat zůstane jen jedno,které se vyvíjí?máte prosím nějakou zkušenost? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, zkušenost s odumřením jednoho plodu u jednovaječným dvojčat nemám. Pokud máte obavy z možných chromozomálních aberací, doporučuji provedení genetického vyšetření, 1.trimestrálního screeningu a event. provedení odběru choriových klků.

  • Nikola

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V 30. tt jsem se rozčílila a skončila jsem 4 dny v nemocnici a dále doma na rizikovém těhotenství z důvodu zkracování čípku. V ten moment kdy k rozčílení došlo jsem měla tlak 150/80, běžně mám 110/70, navíc mi v té chvíli ztvrdlo břicho do špičky a hned celé z niceho nic kleslo (nikdy předtím mi břicho neztvrdlo, natož pocitově vědomě kleslo-měla jsem pocit jako bych chvíli své dítě vůbec necítila), poté cca 3 min později jsem zase cítila pohyby i celou dobu pobytu v nemocnici nebyl žádný problém s pohybama. Může mít tato událost vliv na dítě? Po této události se miminko v břiše občas zatřáslo, tak mi to dělá obavy. Nyní jsem 35 tt a vše se zdá v pořádku. Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Janáčkova

    Dobrý den, byla jsem na steru na streptokoka ve 36tt. Při steru to hodně bolelo. Doma když jsem šla na wc, jsem při močení citila velkou bolest a při utreni růžová krev. Později opět na wc bolest a krve už mnohem více a později i tmavě kousky. Je to normální po tomto steru? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lenka

    Dobry den, pane doktore, mam za sebou tehotenstvi po IVF a nyni jsem sledovana jako rizikovejsi, jelikoz mi tvrdne casto bricho i po podavani magnezia, mivam ho ztuhle i nekolik hodin. Za sve dosavadni tehotenstvi jsem podstoupila uz celkem cca 15 ultrazvukovych vysetreni (vcetne dvou velkych utz). Jsem v 25. tt a nyni bych mela chodit na utz kazdy tyden, jelikoz hrozi zkracovani cipku. Minuly tyden jsem byla na pohotovosti vecer a pozvali si me znovu i rano, jelikoz potize pres noc vubec neustavali, takze dva dalsi ultz pres bricho i vaginalne behem 12 hodin. Nechodim na zadne utz "pro zabavu", jen asi musim byt casteji sledovana. Nicmene miminko je ted jiz delsi dobu hlavickou dolu a vim, ze sw vyvyji mozek a mam obavy, aby na nej casty vaginalni ultrazvuk na premereni cipku nemel vliv, kdyz se sviti hned v jeji blizkosti? Dale se chci zeptat, vzhledem k memu tydnu, jeste urcite minimalne na nekolik ultrazvuku pujdu, takze celkovy pocet na konci tehotenstvi bude opravdu vysoky. Nemuze se toto nejak podepsat na zdravi miminka? Ano, cetla jsem, ze vliv to nema, ale toto mi prijde uz opravdu hodne. Jake jsou vase zkusenosti z praxe prosim? Velice Vam dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, standardní ultrazvukové vyšetření by na vývoj plodu nemělo mít vliv. U Dopplerovského vyšetření může vlivem UZ vlnění docházet k většímu prohřívání tkání. Po skončení I. trimestru, tedy 12. týdne těhotenství ani tato Dopleplometrie by neměla mít negativní vliv na vývoj plodu.

  • Kamila

    Dobrý den,dělala jsem si test a zjistila že jsem těhotna,počítám druhý měsíc,do té doby sem neměla o tom ani tušení,a celou dobu užívala denně tvrdý alkohol, víno.premyslim o potratu,co byste mi doporučil,děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste v těhotenství užívala denně tvrdý alkohol je přerušení těhotenství vhodným řešením. V případě, že si těhotenství ponecháte doporučuji genetické vyšetření.

  • Nikola s.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to dnes s ultrazvukem PM jsem měla přibližně 3.11.20 následně jsem měla pohlavní styk v listopadu a pak až 3. 12 20 Následně 14.12 jsem si udělala těhotensky test a byl pozitivní Následně 16 12. 20 jsem šla na gynekologii a tam mi těhotenství potvrdil a napsal 5+6tt 2,2mm Poté jsem šla znovu 31.12.20 a byla jsem v 7+1tt Termín porodu mám 14.8.21 a už se mi neměnil Chci se zeptat kdy jsem mohla otěhotnět děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění došlo kolem 17.11.2020, týdny gravidity jsou udávány od poslední menstruace, t.j. 3.11.2020.

  • Jana

    Dobry den.. som v 30tt, lekarka mi povedala , ze babatko je natlacene velmi nizko...ale ze sa neotvaram.dala mi 3x2tbl magnezia a 3x1 guayacuran az do 37tt. Je to ok? Hlavne ze mam lezat.zaujima ma , ci vyslovene lezat, nemozem sediet na gauci, v posteli?lezat cely den v akejkolvek polohe, ci je dolezite mat vyssie nohy atd.? A moze sa este poloha babatka upravit,alebo hrozi predcasny porod a takto to bude az do porodu? Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního gynekologckého nálezu Vám nemohu poradit. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Nel

    Dobrý den, je mi 23 let. Vyšly mi 2 různé těhotenské testy pozitivně. Jsem bez partnera, jelikož jsme se těsně před tímto zjištěním rozešli. Mám standartni příjem, ale bydlím v garsonce. Budou mě na gynekologii přemlouvat k potratu? Vím, že není rozumné a je sobecké si miminko nechat, pokud mu nebudu moci zajistit plnohodnotný život.. Ale já tk prostě nemůžu udělat.. Myslíte, že mám jako máma šanci? Děkuji...

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, rozhodnutí o osudu gravidity je na Vás. Na gynekologii Vás nebudou přemlouvat, zda si graviditu ponechat či nikoliv.

  • Míša

    Dobrý den, jsem v 7tt a už dva dny mě pobolíva poštípává levé tříslo jak kdyby namožené občas vystřelí pichlavá bolest, hlavně když jsem v klidu nebo si kýchnu. Bolí to i na pohmat přímo v ohybu nohy. Před třemi lety jsem prodělala mimodeložní těhotenství s vnitřním krvácením, přišla o pravý vejcovod a následně kontrolu průchodu druhého a vše bylo v pořádku. Teď jsem ze všeho celkem vyplašená a na 1. kontrolu jdu až ve středu. 5.5. Je možné, že je to normální?? Jinak mě totiž pobolívá celý podbřišek jako před menstruací stejně jako u prvního dítěte. Potřebuju asi trochu uklidnit.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Lucka

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na očkovanie covid 19,v tehotenstve.odporučate alebo nie? ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano v těhotenství doporučuji, jelikož těhotná žena, která onemocní COVID-19 má větší riziko těžšího průběhu.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na velikost plodu. Čekáme dvojčátka. Minulý týden jsem byla 7+6TT a dr mi říkala že je vše v pořádku a velikost podle tabulek tuším 16mm.ale přesně teď nevím. Dnes jsme byly opět na kontrole 8+6TT a velikost plodu je 19.65mm.Mam se nějak obávat? Když jsme byly do minulého týdne podle tabulek a dneska už o několik mm menší? Je to moje první tehu, navíc mi našli hematom a cystu proto častá kontrola kvůli spinění dnes již dr hematom neviděla. A říkala že vše ok. Ale trápí mě ta velikost, na kterou jsem se zapomněla zeptat a teď mi to vrtá hlavou. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vše uvedené v normě, nelze brát exaktně podle tabulek. Dále doporučuji vyčkat další kontroly. Při silném krvácení či přetrvávajícím špinění pak dříve, případně cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Alice

    Dobrý den, je vhodné se před plánovaným těhotenstvím nechat očkovat proti covidu, nebo se raději vakcinaci vyhnout? Nemůže mít očkování potom dopad na těhotenství, plod, cokoli? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je vhodné se naočkovat proti COVID-19 jelikož těhotné ženy pokud onemocní COVID-19 pak mohou mít závažnější a komplikovanější průběh. Uvedené by na plod nemělo mít dopad, přesné studie však t.č.nejsou k dispozici.

  • Ivana

    Dobry den, chcela by som sa opytat na liek Dycinone, som v 7tydzdni tehotentva, od zaciatku špinim,krvacam mam nasadeny Progesteron 3x1a Dycinone 2x1 ,je liek Dycinone vhodny v tehotenstve?Pod plodom je drobny hematom o velkosti 3,5mm.Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano léčba je adekvátní.

  • Martina Z.

    Dobrý den ráda bych se zeptala zda je možné že v sobě něco cítím , pořád se mi zvedá , a nechápu to menstruaci mám v normálu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní gyn.služby dle spádu.

  • Tereza

    Pekny den. Rada bych zjistila nyni presny problem mojich poslednich trech zamlkl. tehotenstvi behem tri let se stejnym partnerem. Je mi 40 Dite jeste nemam. Predtim par interupci v mladi. A mam abnormalni srdcovitou, rohatou delohu s jednim cipkem.Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vývojová vada dělohy (srdcovitá, s jedním rohem) je příčinou zamlklých těhotenství. O způsobu řešení doporučuji rozpravu cestou registrujícího gynekologa či odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • Zdislava

    Dobrý den, jsem povoláním učitelka a mám možnost se objednat na očkování proti COVID 19. Ovšem snažíme se s manželem už čtvrt roku o miminko a nechce se nám s miminkem čekat. Co byste doporučili? Nejprve naočkovat a pak otěhotnět? A za jak dlouho po druhé vakcíně? Nebo na očkování nečekat a doufat, že nic nechytnu? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování proti COVID-19 doporučuji. Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu. Následně doporučuji vyčkat min.6měsíců a poté možno snaha o koncepci.

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se Vás požádat o názor na otěhotněni po prodělaném onemocnění "covid 19". Před měsícem jsme s manželem dostali covid, naštěstí s lehkým průběhem. Už nějakou dobu si ale přejeme druhé miminko, jenže teď váháme, zda můžeme zkoušet už měsíc od nakažení nebo bychom měli nějakou dobu raději vyčkat. Děkuji za Váš názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat očkování proti COVID-19 a poté snahu o další koncepci (těhotenství) cca za 6měsíců po II.dávce . Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu.

  • Petra M.

    Dobrý den, bohužel mi při prvo trimestrální krevním screeningu zjistili akutní toxoplasmózu. Opakovaně odběry v 14tt vyšli následovně: (KFR 1: 1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekci jsem dostala asi v obdobi otěhotnění. Riziko fetální nákazy je podle infektologa zhruba 3%. Paní obvodní gynekolozka mi řekla, že s moji diagnózou je doporučeno přerušení těhotenství. Infektolog vsak nasadil Rovamycin, odporucil pravidelně ultrazvuky a amniocentézu v 18tt. Chtěla bych se zeptat, zda je takováto zdravotna komplikace důvod na UPT? Doporučili byste UPT nebo raději léčbu? Je vůbec možné žádat o UPT po 14tt? Je důvod mat obavy o zdraví plodu? Moc dekuji za odpoved!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, UPT je možno žádat z genetické (zdravotní) indikace do 24t.g. Dobrý den, doporučuji určitě amniocentézu v 18t.g a dále dle výsledků. Samozřejmě konečné rozhodnutí stran přerušení (při 3%riziku nákazy plodu) je na Vás.

  • Michaela T.

    Dobry den, jsem momentalne v 7tt tehotenstvi. kontrola me teprve ceka.Vzhledem k tomu ,ze uz mam za sebou nejaky potrat sla jsem na krev . V pondeli (18.1)jsem mela hcg 17500 a v patek(22.1) 32500 . Je to v poradku? Nekde jsem cetla ze se dvojnasobuje kazdy 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hodnoty je vždy třeba hodnotit v souvislosti s UZ vyšetřením. Tj.nelze jednoznačně usuzovat. Blíže dle domluvy s gynekologem provádějícím kontrolní UZ.

  • Lenka H.

    Dobry den chcela by som sa spyta som cca v 5tt a mala som dva dni velmi slabucke hnedkaste spinenie ...casto chodim na malu potrebu a obcas ma pobolieva jemnucko v podbrusku..mam 36rokov a 3-tie tehotenstvo..myslite ze by som to mala riesit urgentne alebo to je normalne?predchadzajuce tehotenstva boli v poriadku..dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji objednat se do 14dnů ke svému registrujícímu gynekologovi. V případě zhoršení potíží pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Darina V.

    Dobrý den jsem v 9tt těhotenství a mám horečky až skoro 39:( strašně se bojim o miminko. Dávám si po 6h Paralen. Mohu se zeptat zda mohu miminku ublížit teplotami? Moc dekuju

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Paralenem miminku neublížíte, ale bude-li přetrvávat teplota pak doporučuji ihned cestu do hospitalizačního zařízení (nemocnice) a došetření stavu!!!

  • Jana

    Dobry den, rada bych se Vas zeptala jaky je Vas nazor na ockovani proti covidu v 1.trimestru? Zda je dobre se naockovat nebo se lze ockovat kdykoli behem tehotenstvi nebo pockat az po porodu? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, studie na zvířatech neprokázaly žádné nebezpečné účinky během těhotenství, nicméně údaje o používání vakcíny Comirnaty či jiné v těhotenství jsou velmi omezené. Tudíž doporučuji vyčkat až po porodu.

  • Lucie S.

    Dobrý den, v práci dostáváme vitamíny C a D3 (viz příloha) a na zadní straně je napsáno,že nejsou vhodné pro těhotné. Čemuž nerozumím,jelikož se všude píše,že tyto vitamíny jsou v těhotenství důležité. Momentálně jsem ve 22.týdnu těhotenství a vitamíny beru celou dobu,zadní stranu obalu jsem si bohužel přečetla až dnes. Navíc beru ještě omega 3 v tabletách. Chtěla bych se zeptat,jestli je to problém. Mám ty vitamíny přestat užívat nebo je jejich denní příjem optimální. Nerada bych hlavně nějak ublížila miminku. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nepředstavuje problém, můžete užívat dále.

  • Lenka G.

    Dobry den , prosim o radu , je mi 40 , jsem v 9 týdnů teh. často mě bolí v podbřišku jako u zánět močových cest , že nemohu ani chodit , trvá to ale vždy max 30 až 60 minut , a pak zase v pohodě , musím zalest do postele vypít čaj a je to dobré , trpim na to celý život ale teď mam obavy v těhotenství. Je to vždy když se trošku více doma hybu( uklid) krom toho musím často na malou . Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zkusit Magnesium v tabletách či v prášku. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem při příštím vyšetření.

  • Lucia N.

    Dobrý den, prosím moc o informaci, kdy můžu začít s trénováním s balónekem Epino, po té co jsem dobrala Maxmiror? Děkuju moc. (Jsem 37+5) Děkuju.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začít můžete ihned.

  • adéla

    Dobry den chtěla bych se prosím zeptat jestli děláte i 3D ultrazvuk? děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na našem pracovišti 3D UZ provádíme. Doporučuji se objednat do ambulance v Havířově či Hlučíně.

  • Tereza Č.

    Dobrý den,jaké je podle vás riziko preeklampsie když můj výsledek byl 1/143, můj lékař mi dal aspirin jako prevenci,že mám lehce zvýšený hodnoty, začla jsem to tedy řešit a dle ostatních je moje hodnota nízká a riziko malé,jaký je váš názor, děkuji Tereza Č.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tím, že hodnota je malá je větší riziko PET (preeklampsie), tj. postup kolegy je zcela adekvátní a správný.

  • Anna H.

    Dobry den som v 4t tehotenstva a mám problem s hnedym až ružovym vytokom mam bolesti v kryžoch pocit prichadzajucej menstruacii pred 4 mesiacmi som mala mrtvy plod je to vazne? Pretože aj predtim som mala take priznaky a mala som mrtvy plod

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s odstupem 14dnů došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží příp.i cestou ústavní pohotovostní služby.

  • Andrea L.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné užít Herpesin tablety na konci těhotenství. Do porodu mi zbývají 3 týdny. Nikdy jsem genitální herpes neměla a celé těhotenství s manželem nemáme pohlavní styk. Paní doktorka mi tyto tablety napsala i když říkala, že si není jistá zda to je herpes. Nemůže mi to nijak ublížit ani miminku, kdyby to herpes nebyl. Mockrát děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření stavu na jiném pracovišti a dle toho další postup.

  • Veronika K.

    Dobrý den chci se optat je mi 31 let mám za sebou operaci před 10 lety kdy mi bylo mi operoval vaječný z vejce vedeme a zůstal mi tedy pouze pravý v děloze mám dva miomi když úplně nevím ještě jste tam mám protože musím na kontrolu Při poslední kontrole mi doktor neodpověděl když jsem se zeptala zda je tam stále mám měli by tam mít na celé 2cm. Dříve jsem prodělala chlamydie a mám opakované záněty dostávám stále antibiotika nebo macmiror čípky nepomáhá mi to.přibližně před rokem před dvěma lety jsem měla hodně nepravidelné menstruaci silné krvácení takže jsem dostávala léky dnes bych řekla že se to hodně umírnilo. Úplně pravidelnou ale nemám ať si to ok chodím pravidelně ta vždycky vyšla v pořádku. Poslední ultrazvuku přibližně před rokem a půl nebylo zjištěno že na možné zánět dělohy jelikož jsem měla krvácení který nekončilo byly mi nasazeny antibiotika a pak si to upravila od té doby takovéhle problémy nemám chci se optat i přes tyto problémy je možnost vyšetření zda bych mohla být po druhé miminko mé dceři je dnes 12 let Ale našla jsem partnera mladšího s kterým by jsme třeba do dvou let chtěli mít dítě je tam možnost děkuji mockrát za odpověď Veronika

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelzce zcela vyloučit, ale doporučuji uvedené začit řešit CO NEJDŘÍVE cestou registrujícího gynekologa. Nebude-li snaha o koncepci (otěhotnění) úspěšná cca do 12měsíců pak event.zvážení IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Vanesa K.

    Dobrý večer chci se zeptat nikdy sme tomu nerozuměla jsem po prvé těhotná podle menstruace byhc měla být 39+5 a podle ultr jsem 40+3 podle čeho se bere porod?. A kdy mi můžou vyvolat porod? Prý mám pořád dlouhé hrdlo už bych chtěla porodit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodné vyvolání je nezpoději 41+3 dle aktuálního vaginálního nálezu. Termín porodu je jen 1 a stanovuje se nejčastěji podle UZ v 12.týdnu gestace při I.trimestrálním screeningu.

  • Pavla

    Dobrý den, mám 39let, zdravá, aktivní sportovec.Otěhotněla jsem po 2měsích "pokusu" přirozenou cestou. Nebude mě jen kvůli věku gynekolog nutit nastoupit "rizikové těhotenství"?Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, "jen kvůli věku" Vás gynekolog "nutit" nastoupit na PN(pracovní neschopnost) nebude.

  • Veronika

    Dobry den. Po zamlklem tehotenstvi(10tt), nasledne i spontannim potratu(6tt) jsem potreti tehotna (18+0). Od zacatku tehotenstvi beru leky na udrzeni tehotenstvi - Utrogestan (0-0-1) a Gynprodyl (0-0-1). Dle me osetrujici lekarky mam Gynprodyl vysadit, Utrogestan mam do pristi kontroly, ktera bude 20+4, brat dal. Nemuze se neco stat, kdyz zacnu leky vysazovat? Mam hrozne obavy...Moc dekuji za zodpovezeni dotazu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela v normě, doporučuji jeho dodržení.

  • Eliška

    Dobrý den, mám v 20.t.t. Zvýšené JT ast 0,55 alt 0,85 alp0, 95 bilirubin 10. Prosím je to příliš závazne pro dítě? Mám strach že se třeba budou zvyšovat. Co byste doporučili. Děkuji za info. Nerada bych měla těhotenství ukončené dříve než 37.tt

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené odběry nutno zopakovat a zjistit zda JT stoupají či nikoliv a zda nejsou jiné klinické příznaky - svědění plosek nohou,rukou,těla, atd. Dále dle konsultace cestou registrujícího gynekologa.

  • Zlata

    Dobrý den,pane/paní doktore/doktorka..chtěla bych se zeptat,co by jste mi doporučil/a?jsem na začátku 9tt...na kontrole jsem byla na začátku 7tt a podle pana doktora bylo vše v pořádku...jsem na sebe opatrná,dostatečně odpočívám,jím zdravěji,dodržují pitný režim a začala jsem brát před 5dny Femibion1,jako doplněk...velice jsem znejistěla,když po dvou dnech ustoupily veškeré těhu příznaky...nevolnost,bolest prsou...do toho všeho jsem si samozřejmě “chytře” četla na netu a dočetla se o zamlklém těhotenství🙈nekrvácela jsem,ani nešpinila...jen jsem měla takové zvláštní mírné bolesti/křeče v podbřišku...Jsem maličko ve stresu..a nevím,zda zajít na kontrolu k jinému lékaři,když ke svému dojíždím..předem moc děkuji za odpověď..

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji další kontrolu u svého lékaře dle plánu. Budou-li příznaky ve smyslu přetrvávajících křečí v podbřišku, krvácení, aj. pak i kontrolu cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Patrik U.

    Dobrý deň moja manželka mala mať termín pôrodu 27.8 dnes navštívila hnovil termín na november túto skutočnosť zdôvodnili že údajne musela mať samovolni potrat .Je možné aby ošetrujúci lekár tuto skutočnosť po dobu nezistil a Je možné aby to nezaznamenala ani manželka ? Je to pochybenie lekára že to nezistil? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, termín porodu by neměl být v průběhu těhotenství měněn. Stranovuje se na začátku gravidity na základě I.trimestrálního screeningu. Blíže jelikož nemám přesné záznamy z Vaší dokumentace nelze zodpovědět.

  • Jana

    Dobrý den jsme v 15t těhotenství a chraptim bylo mi v lékárně doporučeno( Islandský lišejník pastilky )...přišla jsem domu a zjistila jsem že se mam poradit o tom z lekařem je to na obalu leku..jenze ten ma dovolenou ..jsou bezpečné nebo ne ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano islandský lišejník užít můžete

  • Valentina

    Dobry den chcem sa opytat ci je v poriadku ak mi bolo robene sono naposledy v 20tt a to morfologicke predtym v 12tt taktiez morfologicke a 3 x sono na ambulancii u mojho gynekologa a odvtedy mi moj gynekolog ani raz neurobil kontrolne ultrazvukove vystrenie ani odozvy srdca plodu. Momentalne som v 27tt a na kontrolu idem o 3tt. 10tt je naozaj dost dlha doba bez kontroly plodu odozvy srdca a celkoveho stavu. Alebo takato frekvencia ultrazvukoveho vysetrenia postacuje? Mojej znamej robi lekar sono pri kazdej navsteve (kontrole). Dakujem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dle doporučených postupů ČGPS a nemá-li pacientka klinické potíže uvedené postačuje. Blíže vždy závisí na konkrétním lékaři a konkrétní domluvě s pacientkou.

  • Ivana Š.

    Dobrý den. Jsem v 17 týdnů těhotenství. U vchodu do pochvy jsem našla po levé straně velikou bouli. Není bolestivá. Domnívám se že se jedná absces bartholinyho žlazku. Moje gyn. Má dovolenou a já v neděli odjíždím do Řecka na dovolenou. 10.8. Jdu na prohlídku. Prosím o radu zda si myslíte jestli je boule nebezpečná pro těhotenství zda mohu odjet na dovolenou a řešit až 10.8. Na prohlídce. Popřípadě jestli jsou potřeba sebou na dovolenou antibiotika? Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zvětšuje-li se uvedená "bulka" doporučuji určitě došetření cestou gyn.amb v nemocničním zařízení v nejbližším okolí stran zhodnocení zda není uvedené k provedení výkonu tzv.marsupializaci. Výkon bude obtížné absolvovat v zahraničí, proto odjezd na dovolenou nedoporučuji, ale konečné rozhodnutí je na Vás.

  • Elizaveta

    Dobry den. Dnes 23.07 jsem mela pohlavni styk se svym partnerem bez kondomu. 21.07 byl posledni den menstruaci. 1) jaka je sance otehotneni? 2) od 20.07. do 22.07 jsem brala axitromicin 500mg 1x denne, pokud doslo k oplezeni, bude to mit nejake nasledky? Dekuji za odpoved S pozdravem E.M

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat, ale možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Doporučuji užití postkoitální antikoncepce nebo vyčkat nástupu další menses, nedostaví-li se tato do 4týdnů od předchozí pak co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Radka

    Dobry den. Snedla jsem orechovou buchtu a teprve potom jsem zjistila, ze mouka z vlasskych orechu jiz byla zhorkla. Jde mi o jednorazovy vliv aflatoxinu na plod (12tt) za predpokladu, ze v porci, kterou jsem snedla, bylo 30g techto orechu? Nevolnosti jsem nepocitovala. Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jednorázový vliv by uvedené mít nemělo. Pro aflatoxiny v obilovinách, arašídech, skořápkových plodech, mléku, koření a kojenecké a dětské výživě jsou stanoveny nejvyšší přípustné limity, tudíž předpokládám že uvedené nebylo překročeno.

  • Žaneta N.

    Dobrý den, našly se u mě roupy a rada bych se zeptala, zda - li je pro mě vhodný lék Vermox? Jsem ve 25 tt těhotenství, muže let ublížit miminku? Děkuji N.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Vermox -Mebendazol vykazuje embryotoxické a teratogenní účinky po jednorázové perorální dávce u laboratorních potkanů a myší. Škodlivé účinky na reprodukci u dalších testovaných živočišných druhů nebyly pozorovány. Rizika je nutné posoudit při předepisování v I.trimestru, nyní jste ve II.trimestru. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Kristýna K.

    Dobrý den Prosím co znamená sakrálně polotuhé 2,5 cm hrdlo zevní branka na prst velká část nad vchodem jsem ve 30. Týdnu Mám se začít bát porodu nebo ne Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o popis vaginálního nálezu, dle Vámi uvedeného se nejedná o porod a porodní cesty jsou v tuto chvíli uzavřeny.

  • Ivana D.

    Dobrý den, chci se zeptat : Dcera je v prvním trimestru těhotenství, a než to lékaři zjistili, brala Degan tbl. Může to uškodit plodu, a co dělat ? Děkuji za odpověď Ivana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným by neměl být problém, dále již však neužívat. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

  • Eva

    Dobrý den, mám dotaz, zda je vhodné užívat v těhotenství vaginální čípky Tyndaflor. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, postupujte dle příbalového letáku. Obecně v těhotenství do pochvy zavádíme co nejméně věcí.

  • Andrea

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste doporučili užívání Rabanonu (extrakt z černé ředkve)...kůra 20dni... Nikde jsem nenašla, zda to mohou těhotné..jsem na úplnem zacatku těhotenství...chtěla bych to zkusit na rozpuštění žlučových kamínků. Měla jsme jít na operaci, ale tu jsme bohužel musela kvůli těhotenství zrušit...děkuji.s pozdravem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně v těhotneství bych byl k těmto doplňkům stravy obezřetný. Přečtěte si příbalový leták.

  • Zdenka

    Dobrý deň. Prosím Vás môže tehotná žena v 16tt užívať tablety MEDOCRIPTINE? Rozhodla som sa ukoncit dojčenie 2rocnej dcérky a pán doktor mi predpísal tie lieky. Vie, že som tehotná.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je otázka, jestli potřebujete zastavovat laktaci. Těhotenství to totiž neublíží.

  • Pavla

    Dobrý den, chci se zeptat, nyní jsem čerstvě těhotná, dle mého gynekologa jsem 5+3. Ale problém je v tom, že jsem před pár týdny byla na laparoskopické operaci lokte (ca 45 min v celkové narkóze a následně kanyly a injekce proti bolesti a brufeny). Chci se zeptat, je možnost, že celková anestezie ovlivní vývoj plodu? Jak velké je riziko? Dnes 5.1.2023 jsem dle gynekologa 5+3 a na operaci jsem byla dne 22.11.2022. Nejsme schopna si dopočítat početí, zda je možné, že jsem šla na operaci již v zárodku těhotenství?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete konzultovat s klinickým genetikem, jestli látky při narkoze nemají teratogenní účinek

  • Nikola

    Dobrý den, po měsici vynechání MS jsem si udělala test a byl jasně pozitivní, ale začala sem krvácet a tak jsem šla do nemocnice na prohlídku kde mi pan doktor těhotenství potvrdil že je to 6+3 bylo vidět i srdičko. Po pár dnech na kontrole u pani doktorky mi řekla, že nic nevidí a že se může jednat o zamlklé těhotenství, ale že mi toho moc neřekne proto že mě vidí poprvé a za tyden uděláme ješte ultrazvuk. Jsem v tom všem nováček a tak mě zajímá jestli se může jedna o špatně diagnodtikované zamlklé těhotenství a zda to může to dopadnout dobře? Bojim se o miminko a jsem z toho nervozní

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pravděpodobně jste potratila, proto není těhotenství vidět.

  • Katerina

    Dobrý den, před rokem a půl jsem porodila chlapečka. Nyní se snažíme o další miminko, uz podruhé za 5 měsíců jsem potratila. Otěhotnět hned, ale plod se nevyvíjí. Nezačne tlouct srdce. Jsem hubena, chodím ven, nemám nějaké velké stresy, skoro nepiju, vůbec nekourim… čím to muže být? Je mi 28 let. Jak se dal postupuje? Na jaké testy se mohu objednat? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů je více, od hematologických, imunologických až po anatomické příčiny. Je možné provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie uvnitř děložní dutiny, která může nepříznivě ovlivňovat růst plodu, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Dobrý den, pracuji jako zdravotní sestra na rentgenu kde provádíme vyšetření ERCP,jsem tehotna úplně na začátku 1 trimestru je tato práce nebezpečná? Nebo dávky záření se není třeba bát? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dávka bude minimální, ale měli by Vás přeřadit na pracoviště bez záření a rizikových látek.

  • Adéla

    Dobrý den, jsem na úplném počátku těhotenství - 4+3 a trápí mě svědění pochvy a slabý hrudkovitý výtok. Mohu počkat s návštěvou svého gynekologa 3 dny, nebo mám navštívit jiné pracoviště kde mě vezmou, když není přítomen můj lékař? Může tento problém ublížit miminku? Děkuji, Adéla

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v graviditě je vhodné vyšetření výtoku a cílená léčba dle vyšetření.

  • Eva

    Dobrý den chtěla jsem se vás zeptat byla jsem u doktora a zjistil že jsem v 7tt těhotenství ale neviděl tam nikde srdíčko mám strach že jsem přišla o miminko na druhou návštěvu jdu ve čtvrtek mohli byste mi prosím poradit co mám dělat děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nelze dělat nic jiného, než vyčkat kontroly, někdy trvá delší dobu, než se objeví srdeční akce

  • Lukáš

    Dobrý den. Co v překladu znamená zpráva od gynekologa ze dne 16.8.2022: PM 28.7.2022 gest.(2+5) TK 141/103?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, pokud nerozumíte lékařské zprávě, obraťte se na lékaře, který Vám ji psal.

  • Petra

    Dobry den ,jsem 27+6 chytila jsem covid a trapi me uporny kasel. V lekarne rikaji ze na to nic nemuzu. Jsou v tomto tydnu vhodne nejake sirupy nebo kapky na kasel. A je pravda, ze jitrocelivy sirup rozpousti i hlenovou zatku? Prvni porod byl v 35 tydnu cisarem s omotanou pupecni snurou. Ted jsem v 11tt. lehce krvacela pro subplacentarni hematom. Bojim se predcasneho porodu. Potrebovala bych ten kasel dostat nejak pod kontrolu. Dekuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, měl by Vás vyšetřit plicní lékař a doporučit léčbu.

  • Dagmar

    Dobrý den, moje nevlastní sestra (společná matka)nemohla otěhotnět, netvorilo se jí žluté telisko, já nemůžu cca sest ket otěhotnět 3 ivf bez úspěchu nikdy se embrio neudrží.... Je možné, že by neplodnost v mém případě bylo např způsobená špatnou funkcí žlutého tělíska?Mohla by svoji roli hrát genetika?Jaké se provádí vyšetření pro toto zjištění?Jsem objednaná na speciální UZ aby se ještě vyloučila Endometrioza .Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při IVF se zajišťuje dostatečná hormonální podpora, která supluje funkci těhotenského tělíska. Příčin neúspěchu IVF je celá řada, došetří Vás v centru asistované reprodukce,

  • Bára

    Dobrý den, mám dotaz. Před dvěma lety jsem potratila. Poté jsem i s manželem absolvovala genetické testy, které mě nic neodhalili, ale manželovi odhalili Leidenskou mutaci. Nyní jsem opět těhotná, genetička mi předepsala clexane 4000, abych si píchala do 12tt,pro jistotu, aby jsme předešli potratu. Těhotenství mám již potvrzené od gynekoložky, ale ta říkala že je to nesmysl, že když já nic nemám, že to nemá žádný význam. Tak nevím co si teď myslet a zda si clexane píchat dál? Může mi to nějak uškodit?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, k předpisu léků na ředění krve je někdy vícero důvodů, takhle na dálku těžko říct, nicméně vaše dávka LMWH není nijak vysoká, riziko krvácení nebude velké.

  • Pavel

    Dobry den. Moje pritelkyne mi poslala foto ultrazvuku a pry ceka semnou dite. Koukal jsem na foto, ale nejak se mi to nezda. Prosim zaslu vam foto a kouknete se. Nezda se mi datum ultrazvuku. Dekuju Pavel.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, tato poradna neslouží k posouzení ultrazvukových nálezů.

  • Iveta

    Dobrý den měla bych prosím dotaz ohledně svého problému.Momentálně jsem 3 měs po druhém spontánním porodu.Oba porody rychlý a bez žádné komplikace.Jenom asi týden po porodu mi bylo zjištěno,že mi spadnul děložní čípek až do rodidel.Můj gynekolog mi doporučil cviky a řekl mi že časem stejně bude muset bejt odstraněna děloha.Chtela bych se zeptat jestli tento problém jde vycvičit?A jestli by bylo možné ještě mít jedno dítě??Chci se zeptat jestli by další porod mohl bejt ještě spontánní nebo by musel bejt císař?Předem děkuji za odpověď.Iveta 35 let

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, každým porodem trpí pánevní dno ženy, cviky určitě doporučuji, ale opravdu je možné, že když Vám po letech děloha velmi sestoupí, bude potřeba operační řešení, přístupů je více. Těhotensví u ženy s výrazným sestupem dělohy je rizikové, takové případy jsou ale výjimečné.

  • Petra

    Dobrý den, mám dotaz, mám první screening za sebou. Podle výsledků je vše v pořádku, vyšel negativně. Jen jsem si všimla, že mi tam udali špatnou tělesnou váhu. (Udali tam o 30 kg méně). Je to špatné? Zhorší se tím výsledky? Měla jsem radost, že vše dopadlo dobře a teď toto. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dramatický vliv by toto mít nemělo.

  • Tereza

    Dobrý den, V červnu 2022 u mě proběhl samovolný potrat v 6tt, který byl zanedbán ze strany lékařů v tom smyslu, že jsem 18 dní v kuse silně krvácela. Následovala akutní péče v podobě antibiotik na zánět dělohy a léky na zastavení krvácení. Po úspěšném vyléčení zánětu a vysazení léků se však nedostavila očekávaná menstruace. Z toho důvodu návštěva u gynekologa 1.9., kde byla stanovena diagnóza folikulární cysta na vaječníku, výslovně mi bylo řečeno, že nejsem těhotná. Dnes, 14.9. doma pozitivní těhotenský test. Z důvodu čerpání dovolené mojí gynekoložky jsem šla okamžitě do synlabu a jako samoplatce si nechala otestovat hcg v krvi (domnívala jsem se, že test je falešně pozitivní kvůli cystě). Vyšlo mi 3269 hcg!! Může tak vysoký level způsobovat cysta? Upozorňuji, že domácí test 1.9. vyšel negativní. Mohla paní doktorka zaměnit mimoděložní těhotenství za cystu? Je vůbec nějaká naděje, že se jedná o normální těhotenství a mám čekat 2 týdny na svou lékařku nebo mám jít do nemocnice? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jste těhotná a měla byste podstoupit kontrolní gynekologické vyšetření

  • Simona

    Dobrý den, jdu si k vám pro radu protože jsem už zoufalá. Mám bílý, hustý výtok který zapáchá . Bez svědění a pálení . Vyměnila jsem gynekologa protože mi pořad předepisovat antibiotika a bez úspěchu . Druhy doktor to samé. Prej to mám v hlavě a nic to není . Tak jsem tomu po několika letech snažení začala věřit . Jenže teď jsem těhotná a bojím se o plod. Několikrát na kultivaci se vyskytla přemnožena gardenella jenze žádné léky mi nepomáhaji a zánět nechce ustoupit . Doktorka říká pořad něco jiného . Prosím potřebuji vědět vaši radu . Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, terapie chronického výtoku je často velmi svízelná, v graviditě jsou navíc omezené možnosti preskripce léčiv, léčba je nutná na základě gynekologického vyšetření, na dálku pomoci nelze. obecně v graviditě jsou ale účinné např. globulky natrium tetraborici, které jsou šetrné.

  • Eva

    Dobrý den, před dvěma lety jsem prodělala trombózu, tímto bych se ráda zeptala jak probíhá těhotenství a porod, ohledně ředění krve a kde v ČR je možné rodit. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v těhotenství by Vás určtě měl vyšetřit hematolog již v prvním trimestru, poté záleží na výsledcích. Při normálních hodnotách často nejsou nutná nějaká specifická opatření. Je nutné ale hematologické vyšetření!!

  • Vendula

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho musím čekat nez budu moci znovu otěhotnět pokud předchozí těhotenství bylo ukončeno předčasným porodem ve 29 TT císařským řezem musí se čekat cele dva roky nebo by byla možnost otěhotnět už po roce od předchozího porodu děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na komplikacích během nebo po císařském řezu, obecně se doporučuje netěhotnět min. 6 měsíců od výkonu.

  • Andrea

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda po dobrání antibiotik je potřeba čekat nějakou dobu než otěhotním? Abych byla konkrétnější, začátkem roku jsem přišla o mimi ve 3. trimestru, poté jsem otěhotněla a přišla o mimi v 1. trimestru, teď jsme se chtěli začít snažit o mimi na podzim, ale začaly mě zlobit moudráky, což jsem se rozhodla teda preventivně odstranit před tehotenstvim, aby mě nechytly během. Dnes jsem byla na vytrhnuti prvních dvou a za tři týdny jdu na další dva. Dostala jsem antibiotika Augmentin (Na týden). Ms dostanu cca dva dny po vytrhnuti, ovulaci mívám cca 5 dnů po skončení ms, to znamená, že ovulace bude přibližně týden po dobrání antibiotik. Oboje tehotenstvi jsem otěhotněla velmi rychle, proto věřím, že je fakt velká šance, ze otehotnim i teď na poprvé. Byl by tedy problém s těhotenstvím tak brzy po antb? Určitě pochopíte, že se mi nechce čekání prodlužovat a proto to řeším, nicméně nechci nic podcenit, proto mě zajímá Váš názor. Děkuji mnohokrát. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, antibiotika penicilinové řady se užívají často i v těhotenství, omezení zde není.

  • tomicka

    Dobrý den, chci se zeptat. Jsem v 24 tt, na poslední prohlídce mě pan doktor vyděsil, že mám vnitřní branku do tvaru U, že jsem tedy otevřená a že je to špatně. Hrdlo mám ale dlouhé skoro 45mm a čípek tedy prý v pořádku. Mám nařízeno klid a ležet. Já se ale chci zeptat, o jak závažný problém se jedná. Nechci nic podcenit, ale zase nechci jen ležet - bolí mě z toho záda na psychice to nepřidá. Extra bolesti břicha nemám, ale tlačí mě celý spodek. Jak závažný je můj problém, mám se obávat předčasného porodu či nějakých komplikací? Co to může způsobit? Co byste mi doporučili? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tvar U neboli funneling může značit riziko předčasného porodu, důležitá je ale in funkční délka hrdla Nad 30mm je normální a to splňujete, určitě ale dále docházejte na kontroly.

  • Natálie

    Dobrý den, měla jsem nechráněný sex, při kterém se do mě přítel udělal, menstruaci jsem měla 9.8. a sex byl 4 dni poté ,cyklus mám cca 30 dni a doba menstruace je 7 dni, je možné že mohu být těhotná ? a co bych měla dělat ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud budou zpoždené menses 10dní, udělejte si těhotenský test.

  • Andrea

    Dobrý den jenom bych chtěla znát názor i jiného gynekologa. Je mi 34 let jsem v 16 tt letos v lednu jsem v 7 tt potratila. Vykonávám práci kde pracuji s uhlikem(výroba karbonových dílů) s technickým benzínem,lihem a sekundovym lepidlem a celou pracovní dobu musim mit na puse respirator. Dle mého gynekologa práce není nebezpečná že jsem již prošla rizikovou části těhotenství tou tříměsíční tudíž dítěti nic nehrozí. V práci bohužel jiná pracovní pozice není. Tak mě zajímá názor jestli by jste těhotnou ženu nechal normálně v práci. V zákoníku práce je uvedena práce s nebezpečnými chemikáliemi jako riziková. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Osobně si myslím, že pracovat v respirátoru v těhotenství není vhodné. Zaměstnavatel Vám musí určit jinou pracovní pozici

  • Simona

    Dobrý den, jen za Vámi jdu s radou. Byla jsem před měsícem na inseminaci a test po 14 dnech negativní, menstruace nepřišla, tak doktor píchnul vyvolávací injekci, po injekci slabá ms a poté jsem měla nasadit 3-7 DC. clostylbegyt. Akorát teď v neděli jsem si dělala těhotenský test kvůli nevolnostem a byl pozitivní, clostylbegyt jsem okamžitě vysadila, ale 3 dny jsem brala půlku. Má to nějaký špatný vliv na plod?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nepanikařte, absolvujte plánované kontroly u gynekologa

  • AM

    Dobrý den, Menstruace mi začala 26.7. a skončila 5.7. Pár dní po menstruaci bolest v podbřišku a chvilkova nevolnost... Nic co by se nedalo vydržet. V pátek 8.7. Teplota a bolest v podbřišku a plynatost... Udělala jsem si v neděli ráno test těhotensky a vyšel pozitivní... Jenomže dnes krvácím opět a mám šílenou bolest v podbřišku. Jsem těhotná nebo je to jen plany poplach? Teď už na testu je čárka slabší. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těhotenství Vám potvrdí gynekolog, bylo by vhodné vyšetření.

  • Petra W.

    Dobrý den , měla bych dotaz zda-li je možné otěhotnění z vaječníku bez vejcovodu, když je druhý vejcovod v pořádku. Jestli je možné že ten zdravý převezme funkci toho chybějícího a stáhne si vajíčko k sobě? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, je to možné.

  • Lenka

    Dobrý den, zajímal by mne názor na užívání Brufenu na začátku těhotenství. Ještě jsem nebyla na potvrzení těhotenství u svého lékaře, ten má dovolenou, ale měla bych být cca v 6. týdnu. Po dvou potratech (samovolný a mimoděložní těhotenství) se přirozeně dost bojím. Včera mě ale rozbolely zuby šíleným způsobem a neměla jsem u sebe žádný lék. Dnes jsem šla do lékárny a lékárnice mi prodala Brufen. Měla jsem pocit, že se v těhotenství nesmí a tak jsem vyhledávala na internetu nějaké zmínky a skutečně jsem našla, že se nedoporučuje. Nemám ho tedy brát? Doporučila mi k tomu také hořčík, že tělo pak lék lépe vstřebává. Děkuji moc za radu, L. V.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nesteroidní antiflogistika jsou kontraindikovány ve III trimestru těhotenství. Jinak bezpečnější je paralen, pokud nemáte alergii nebo jiné kontraindikace.

  • Anita

    Dobrý den jsem těhotná a poslední menstruace byla 7.dubna ještě jsem nebyla na kontrole ale od ty doby co jsem zjistila že jsem v jiném stavu tak mě strašně bolí pánev ostrá bodavá bolest a vystřeluje mi bolest až do dolní konceti už nemůžu na nohu skoro chodit roste mi i břicho což není možné když jsem teprve tak v malém týdnů těhotenství a ke všemu mě začlo bolet na pravé straně vaječníků tam jak mám bolesti tě pánve bolest se mi stupňuje a zadny lék mi vůbec nepomohl prosím vás o p.koc co to může být? Děkuji vám moc

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, existuje více příčin, nechte se vyšetřit gynekologem, stanoví další postup

  • Nikoleta

    Dobrý den rada by som poznala názor aj iného lekára. Som mamička 3 detí vo veku 5, 3 a 10mesiacov. Všetky tri detičky prsli na svet sekciou. V tehotenstvach žiaden problém nebol a všetci traja sa narodili 39tt. Tak tiež nebol problém ani počas a ani po pôrodoch. Jazvu mam krásnu ( no aká je vo vnútri ťažko povedat) No teraz som 10 mesiacov od poslednej SC a zistila som ze som opäť tehotná. A tu už prestáva byť asi sranda. Stvrta sekcia v priebehu 5 rokov a tak s malym odstupom od poslednej....Najradšej by som si babetko nechala a sama seba nenávidím za myšlienky ktoré mam ale tu už sa treba rozhodovať rozumom, pretože tie 3 kuriatka doma ma potrebujú. Preto by som chcela vedieť aj váš názor. Podstúpiť UPT?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, každé těthotenství u Vás bude velmi rizikové, i provedení dalšího císařského řezu může být velmi náročné. Jestli podstoupit interupci je ale jen na Vás, nikdo Vás nutit nebude

  • Darina V.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat měla sem týden před menstruaci pohlavní styk. Menstruace se, ale nedostavila a pozitivní test nemám. Takže se chci zeptat zda je možné, že jsem těhotná? Mám teď týden zpoždění a zhruba 14dni zpět jsem měla pohlavní styk Popř kdy si udělat test? Moc děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těhotenský test je nejlepší dělat, pokud nejsou potíže, 10. den zpoždění menses

  • Veronika D.

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli vám přijdou tyto hodnoty normální všude píšou že když je projasnění 2,8 mm už se chodí na nějaký vyšetření . Můj gynekolog mě nikam neposlal 164 úderu za minutu ductus venosus 0,680 Volný beta hcg 60,3 iu/l ekvivalenti 1,269 MoM papp 2,00 iu/l ekv 0,713 uterine artery pi 1,54 ekvivalentní 0,930 střední tlak 85,1 ekvivalentní 1,020 trinomie 2 populační 1:991 upravené 1:6732 18:1:2730 upravené 1:20000 13:1:7449 upravené 1:20000 preeklampsie :1:2150 růstova retardace 1:391 spontálni porod 1:136. Je mi 24 let.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, I trimestrální screnning nespočívá jen v měření NT, v případě pochybnosti můžete zvážit ještě dodělání NIPT testů, ty ale nehradí pojišťovna

  • Jana

    Dobrý den. Do kterého týdne jde zjistit hcg z moči?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, pozitivní hCG z moči bývá pozitivní celé těhotenství i v časném šestinedělí

  • Zdena M.

    Dobrý den, dnes 17. den po ovulaci hCG 621. Zdá se mi velice vysoké, dle tabulek by mělo být max 426. Myslíte, že je to v pořádku?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, podle tabulek se moc řídit nelze, záleží i na dynamice vývoje, u vícečetných těhotenství taky hodnoty bývají jiné.

  • Nela Š.

    Dobrý deň,chcela by som sa len opýtať či antibiotiká Znobact 500mg 2 krát denne su vhodné v tehotenstve. Som v 16 tom týždni. Vopred ďakujem za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přípravek Znobact je antibiotikum, které obsahuje účinnou látku cefuroxin se užívá k léčbě dospělých i dětí. Působí tak, že zabíjí bakterie, které způsobují infekce. Patří do skupiny léků nazývaných cefalosporiny. Přípravek Znobact se užívá k léčbě infekcí krku, vedlejších nosních dutin středního ucha, plic a hrudníku, močových cest, kůže a měkkých tkání. Přípravek Znobact se užívá rovněž k léčbě Lymeské boreliózy (infekce, kterou šíří klíšťata). Užívání v 16. týdnu gravidity je možné po dohodě s lékařem, ktreý užívání doporučil.

  • Hilda

    Dobry den Minuly rok v auguste som porodila svoju dcerku cisarkym rezom. Mala omotanu pupocnu snuru okolo nohy, tak som ju nemohla porodit prirodzenou cestou. Skoro 3 mesiace po porode som ostala znovu tehotna (samozrejme neplanovane). Moja gynekologycka ma upozornila na rizika ktore toto tehotenstvo obnasa. Doteraz bolo vsetko v poriadku a aj babatko je zdrave, avsak od minuleho tyzdna pocitujem bolesti brucha a aj jazvy. Momentalne som v 15tt. Podla nej som vysoko rizikova pacientka. Podla mojej gynekologycky to moze byt casom este horsie a moze hrozit aj natrhnutie jazvy alebo vnutorne krvacanie. Mam velke obavy, ci budem schopna alebo ci mam toto tehotenstvo dotiahnut do konca.. Zaujimalo by ma co si o tom myslite do akej miery to moze sposobit zdravotne problemy/komplikacie a ci by sme podla Vas mali zvazit aj ukoncenie tehotenstva? Prve tehotenstvo som mala takmer bezproblemove, akurat ze som dostavala injekcie kvoli mojej krvnej skupine A negativ. Mam 36 rokov, mimo tehotenstva nemam ziadne zdravotne problemy (neberiem ziadne lieky). Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mezi nejzávažnější porodnické komplikace patří riziko ruptury jizvy děložní, které dosahuje 0,2–3,8 %, a riziko děložní dehiscence, které dosahuje 0,6–3,8 %.Tyto komplikace jsou spojeny s vysokou neonatální, ale i mateřskou morbiditou a mortalitou. Další komplikací spojenou s následnou graviditou je implantace plodového vejce do oblasti jizvy po císařském řezu. Zásadní roli v řešení těchto porodnických komplikací hraje včasná ultrazvuková detekce abnormální implantace plodového vejce do jizvy. Podle údajů uváděných v dostupné literatuře je dostatečná tloušťka děložní stěny v místě jizvy po císařském řezu 4-5 mm.

  • Paulína

    Dobrý deň prajem. Som v 17 tt. tehotenstva. Beriem doplnok Ladevita od začiatku tehotenstva a známa mi odporučila, aby som popri tom užívala aj čistú kyselinu listovú. Takže som približne dva mesiace v kuse užívala oba doplnky. Pred sviatkami som sa stretla taktiež s jednou známou, ktorá mi povedala, že to je strašne vysoké množstvo, nakoľko jeden aj druhý doplnok obsahuje cca 800ug, čiže som sa mohla predávkovať. Povedala mi, že by to malo byť ale v poriadku a žiadne škody by to nemalo napáchať na bábätku, nakoľko kyselina listová patrí do skupiny B vitamínov a ostatok sa z tela vylúči. Viete mi prosím poskytnúť odpoveď? Nakoľko som nekľudná a obávam sa, čo všetko sa môže stať. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, LadeeVita je doplněk stravy pro těhotné ženy a kojící maminky. Obsahuje vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Doporučené dávkování 1 kapsle na den. Složení LadeeVita 30 kapslí 1 kapsle: omega 3 DHA 160 mg, omega 3 EPA 32 mg, vitamin C 80 mg (100% DDD), vitamin B3 18 mg (113%DDD), vitamin E 10 mg (83% DDD), vitamin B5 6 mg (100% DDD), vitamin B6 2 mg (143% DDD), vitamin B2 1,6 mg (114%), vitamin B1 1,4 mg (127%), kyselina listová 0,4 mg (200%DDD), vitamin B12 0,0026 mg (104% DDD), vitamin D3 0,01 mg (200%DDD), Biotin 0,05 mg (100% DDD), hořčík 75 mg (20% DDD), mangan 1 mg (50% DDD), železo 27 mg (193%DDD), zinek 10 mg (100% DDD), jód 0,2 mg (133%), selen 0,06 mg (109%), měď 1 mg (100%). Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Nikola

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mi viete poradiť, čo mam robiť v prípade nadmerného potenia dlaní a chodidiel? Momentálne som tehotná a neviem čo robiť, nedá sa to už vydržať. Poprípade či ste sa s takýmto prípadom u tehotných žien už stretli? Ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na ambulanci kožního lékaře.

  • Jana

    Dobry den jsem ve 33tydnu tehotenstvi a pred 14dny mi z ritniho otvoru vyhřeznul vacek velky jako tresen a bolestivy. Kdyz ho zastrcim zpet je to na par minut lepsi ale za chvili je zase venku. Docetla jsem se, ze je to pravdepodobne hemoroid, ktery vznika nasledkem tlaku delohy na spodek, ale co s tim? Bude se to zvetsovat? Mam to resit nebo se to po porodu zase samo vstreba? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi pravděpodobně je jedná o hemeroidy. Je vhodné ošetření mastí Faktum a reponace uzlíku ve sprše do původní polohy. Pokud by se potíže zhoršovaly doporučuji navštívit chirurgickou ambulanci. Po porodu tyto potíže obvykle vymizí.

  • Jana

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na Váš názor k očkování proti Covid 19 v těhotenství. Jsem na konci druhého trimestru, Covid jsem prodělala na začátku roku, jenže před první dítětem jsem prodělala několik potratů i mimoděložní těhotenství a když se podařilo, že čekáme druhé dítě, mám opravdu velkou obavu se očkovat, aby nedošlo k dalším problémům. Když začalo očkování kojila jsem a nebylo to doporučováno, pak jsem již byla těhotná a v prvním trimestru se to rovněž nedoporučovalo, v současné době je to naopak hodně podporováno, navíc se šíří všechny možné katastrofické scénáře u těhotných a ja opravdu nevím, jak se rozhodnout. Nejsem odpůrce očkování, ale v těhotenství si nedovolím vzít ani paralen v důsledku mých velmi špatných zkušeností. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti onemocnění Covid-19 dle aktuálních znalostí lze v 2. trimestru gravidity doporučit. Na konci 2. trimestru dle současných vědomostí nemá očkování proti Covidu-19 negativní vliv na vývoj plodu.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 23.tt a jiz vice nez mesic mam zvysene CRP (25-35) a pritom mirne krvave spinim ( cca 1 denne malicka krvava srazeninka pri utreni popr. hnedy vytok). Ma lekarka jiz priznava, ze se boji at nepotratim ale uz nevi, co se mnou. Po 2 antibiotikach se stale crp kolem 30. Zanet mocoveho mechyre byl jiz vylecen, stery kultivace neg. Posledne mi delala stery hlubsi z cipku kde byla videt krev, coz ji opet znejistilo tak udelala testy na chlamidie. Ocekava opet neg.vysledek a uz nevi, co dal. Mam nasazeny 2 denne progesteron. Vse s plodem i velikost cipku se zda byt v poradku. Co mohu udelat pro predchazeni potratu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k předcházení potratu je vhodné tělesné šetření, nezvedat těžší věci, vyvážená strava, vyhýbat se stresovým situacím, nepřemáhat se. Při již hrozícím potratu je na místě klid na lůžku a medikamentózní podpora, v některých případech je vhodná hospitalizace. V případě běžícího nebo již proběhlého abortu je na místě vždy hospitalizace, během níž je v krátké anestezii odstraněn obsah dutiny děložní, protože v opačném případě by mohlo dojít k jeho infikování, což by ženu mohlo vážně ohrozit.

  • Monika

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat je mi 15 let včera jsem měla svůj první pohlavní styk bez kondomu či antikoncepcí moc to nebolelo jen tlačilo pak jsem se utřela a měla jsem trošku krev pár kapiček ale nekrvácím vůbec už, trošku mě pálí čůrání ale přítel se do mě neudělal vůbec... Bojím se že můžu být těhotná jaký je váš názor??? děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud partner nepoužil kondom a neberete antikoncepci, tak přesto že partner neejakuloval případné těhotenství nelze zcela vyloučit.

  • Daniela Č.

    Dobrý den,je mi 45 let a jsem aktuálně v 7tt(6+4), první ultrazvuk jsem měla minulý týden 25.10. Kde byly vidět dva žloutkové váčky,jednovaječná dvojčata,na ultrazvuku včera 1.11. Byl jeden žloutkový váček a jedno embryo se srdeční akcí,ale druhé embryo nikde nebylo.Lékařka mi říkala,že se stímto ještě nesetkala.v případě jednovaječných dvojčat jsem byla rozhodnuta pro ukončení těhotentsví vzhledem ke komplikacím ,mému věku a mému diabetu 1typu.Mám velké obavy z možného postižení plodu,v loňském roce jsem ukončila těhotentství z důvodu potvrzeného Downova syndromu a vím,že u jednovaječných dvojčat jsou rizika postižení vyšší,jen nevím zda to platí i v případě,kdy z jednovaječných dvojčat zůstane jen jedno,které se vyvíjí?máte prosím nějakou zkušenost? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, zkušenost s odumřením jednoho plodu u jednovaječným dvojčat nemám. Pokud máte obavy z možných chromozomálních aberací, doporučuji provedení genetického vyšetření, 1.trimestrálního screeningu a event. provedení odběru choriových klků.

  • Nikola

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. V 30. tt jsem se rozčílila a skončila jsem 4 dny v nemocnici a dále doma na rizikovém těhotenství z důvodu zkracování čípku. V ten moment kdy k rozčílení došlo jsem měla tlak 150/80, běžně mám 110/70, navíc mi v té chvíli ztvrdlo břicho do špičky a hned celé z niceho nic kleslo (nikdy předtím mi břicho neztvrdlo, natož pocitově vědomě kleslo-měla jsem pocit jako bych chvíli své dítě vůbec necítila), poté cca 3 min později jsem zase cítila pohyby i celou dobu pobytu v nemocnici nebyl žádný problém s pohybama. Může mít tato událost vliv na dítě? Po této události se miminko v břiše občas zatřáslo, tak mi to dělá obavy. Nyní jsem 35 tt a vše se zdá v pořádku. Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Janáčkova

    Dobrý den, byla jsem na steru na streptokoka ve 36tt. Při steru to hodně bolelo. Doma když jsem šla na wc, jsem při močení citila velkou bolest a při utreni růžová krev. Později opět na wc bolest a krve už mnohem více a později i tmavě kousky. Je to normální po tomto steru? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lenka

    Dobry den, pane doktore, mam za sebou tehotenstvi po IVF a nyni jsem sledovana jako rizikovejsi, jelikoz mi tvrdne casto bricho i po podavani magnezia, mivam ho ztuhle i nekolik hodin. Za sve dosavadni tehotenstvi jsem podstoupila uz celkem cca 15 ultrazvukovych vysetreni (vcetne dvou velkych utz). Jsem v 25. tt a nyni bych mela chodit na utz kazdy tyden, jelikoz hrozi zkracovani cipku. Minuly tyden jsem byla na pohotovosti vecer a pozvali si me znovu i rano, jelikoz potize pres noc vubec neustavali, takze dva dalsi ultz pres bricho i vaginalne behem 12 hodin. Nechodim na zadne utz "pro zabavu", jen asi musim byt casteji sledovana. Nicmene miminko je ted jiz delsi dobu hlavickou dolu a vim, ze sw vyvyji mozek a mam obavy, aby na nej casty vaginalni ultrazvuk na premereni cipku nemel vliv, kdyz se sviti hned v jeji blizkosti? Dale se chci zeptat, vzhledem k memu tydnu, jeste urcite minimalne na nekolik ultrazvuku pujdu, takze celkovy pocet na konci tehotenstvi bude opravdu vysoky. Nemuze se toto nejak podepsat na zdravi miminka? Ano, cetla jsem, ze vliv to nema, ale toto mi prijde uz opravdu hodne. Jake jsou vase zkusenosti z praxe prosim? Velice Vam dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, standardní ultrazvukové vyšetření by na vývoj plodu nemělo mít vliv. U Dopplerovského vyšetření může vlivem UZ vlnění docházet k většímu prohřívání tkání. Po skončení I. trimestru, tedy 12. týdne těhotenství ani tato Dopleplometrie by neměla mít negativní vliv na vývoj plodu.

  • Kamila

    Dobrý den,dělala jsem si test a zjistila že jsem těhotna,počítám druhý měsíc,do té doby sem neměla o tom ani tušení,a celou dobu užívala denně tvrdý alkohol, víno.premyslim o potratu,co byste mi doporučil,děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste v těhotenství užívala denně tvrdý alkohol je přerušení těhotenství vhodným řešením. V případě, že si těhotenství ponecháte doporučuji genetické vyšetření.

  • Nikola s.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to dnes s ultrazvukem PM jsem měla přibližně 3.11.20 následně jsem měla pohlavní styk v listopadu a pak až 3. 12 20 Následně 14.12 jsem si udělala těhotensky test a byl pozitivní Následně 16 12. 20 jsem šla na gynekologii a tam mi těhotenství potvrdil a napsal 5+6tt 2,2mm Poté jsem šla znovu 31.12.20 a byla jsem v 7+1tt Termín porodu mám 14.8.21 a už se mi neměnil Chci se zeptat kdy jsem mohla otěhotnět děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění došlo kolem 17.11.2020, týdny gravidity jsou udávány od poslední menstruace, t.j. 3.11.2020.

  • Jana

    Dobry den.. som v 30tt, lekarka mi povedala , ze babatko je natlacene velmi nizko...ale ze sa neotvaram.dala mi 3x2tbl magnezia a 3x1 guayacuran az do 37tt. Je to ok? Hlavne ze mam lezat.zaujima ma , ci vyslovene lezat, nemozem sediet na gauci, v posteli?lezat cely den v akejkolvek polohe, ci je dolezite mat vyssie nohy atd.? A moze sa este poloha babatka upravit,alebo hrozi predcasny porod a takto to bude az do porodu? Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního gynekologckého nálezu Vám nemohu poradit. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Nel

    Dobrý den, je mi 23 let. Vyšly mi 2 různé těhotenské testy pozitivně. Jsem bez partnera, jelikož jsme se těsně před tímto zjištěním rozešli. Mám standartni příjem, ale bydlím v garsonce. Budou mě na gynekologii přemlouvat k potratu? Vím, že není rozumné a je sobecké si miminko nechat, pokud mu nebudu moci zajistit plnohodnotný život.. Ale já tk prostě nemůžu udělat.. Myslíte, že mám jako máma šanci? Děkuji...

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, rozhodnutí o osudu gravidity je na Vás. Na gynekologii Vás nebudou přemlouvat, zda si graviditu ponechat či nikoliv.

  • Míša

    Dobrý den, jsem v 7tt a už dva dny mě pobolíva poštípává levé tříslo jak kdyby namožené občas vystřelí pichlavá bolest, hlavně když jsem v klidu nebo si kýchnu. Bolí to i na pohmat přímo v ohybu nohy. Před třemi lety jsem prodělala mimodeložní těhotenství s vnitřním krvácením, přišla o pravý vejcovod a následně kontrolu průchodu druhého a vše bylo v pořádku. Teď jsem ze všeho celkem vyplašená a na 1. kontrolu jdu až ve středu. 5.5. Je možné, že je to normální?? Jinak mě totiž pobolívá celý podbřišek jako před menstruací stejně jako u prvního dítěte. Potřebuju asi trochu uklidnit.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Lucka

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na očkovanie covid 19,v tehotenstve.odporučate alebo nie? ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano v těhotenství doporučuji, jelikož těhotná žena, která onemocní COVID-19 má větší riziko těžšího průběhu.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na velikost plodu. Čekáme dvojčátka. Minulý týden jsem byla 7+6TT a dr mi říkala že je vše v pořádku a velikost podle tabulek tuším 16mm.ale přesně teď nevím. Dnes jsme byly opět na kontrole 8+6TT a velikost plodu je 19.65mm.Mam se nějak obávat? Když jsme byly do minulého týdne podle tabulek a dneska už o několik mm menší? Je to moje první tehu, navíc mi našli hematom a cystu proto častá kontrola kvůli spinění dnes již dr hematom neviděla. A říkala že vše ok. Ale trápí mě ta velikost, na kterou jsem se zapomněla zeptat a teď mi to vrtá hlavou. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vše uvedené v normě, nelze brát exaktně podle tabulek. Dále doporučuji vyčkat další kontroly. Při silném krvácení či přetrvávajícím špinění pak dříve, případně cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Alice

    Dobrý den, je vhodné se před plánovaným těhotenstvím nechat očkovat proti covidu, nebo se raději vakcinaci vyhnout? Nemůže mít očkování potom dopad na těhotenství, plod, cokoli? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je vhodné se naočkovat proti COVID-19 jelikož těhotné ženy pokud onemocní COVID-19 pak mohou mít závažnější a komplikovanější průběh. Uvedené by na plod nemělo mít dopad, přesné studie však t.č.nejsou k dispozici.

  • Ivana

    Dobry den, chcela by som sa opytat na liek Dycinone, som v 7tydzdni tehotentva, od zaciatku špinim,krvacam mam nasadeny Progesteron 3x1a Dycinone 2x1 ,je liek Dycinone vhodny v tehotenstve?Pod plodom je drobny hematom o velkosti 3,5mm.Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano léčba je adekvátní.

  • Martina Z.

    Dobrý den ráda bych se zeptala zda je možné že v sobě něco cítím , pořád se mi zvedá , a nechápu to menstruaci mám v normálu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní gyn.služby dle spádu.

  • Tereza

    Pekny den. Rada bych zjistila nyni presny problem mojich poslednich trech zamlkl. tehotenstvi behem tri let se stejnym partnerem. Je mi 40 Dite jeste nemam. Predtim par interupci v mladi. A mam abnormalni srdcovitou, rohatou delohu s jednim cipkem.Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vývojová vada dělohy (srdcovitá, s jedním rohem) je příčinou zamlklých těhotenství. O způsobu řešení doporučuji rozpravu cestou registrujícího gynekologa či odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • Zdislava

    Dobrý den, jsem povoláním učitelka a mám možnost se objednat na očkování proti COVID 19. Ovšem snažíme se s manželem už čtvrt roku o miminko a nechce se nám s miminkem čekat. Co byste doporučili? Nejprve naočkovat a pak otěhotnět? A za jak dlouho po druhé vakcíně? Nebo na očkování nečekat a doufat, že nic nechytnu? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování proti COVID-19 doporučuji. Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu. Následně doporučuji vyčkat min.6měsíců a poté možno snaha o koncepci.

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se Vás požádat o názor na otěhotněni po prodělaném onemocnění "covid 19". Před měsícem jsme s manželem dostali covid, naštěstí s lehkým průběhem. Už nějakou dobu si ale přejeme druhé miminko, jenže teď váháme, zda můžeme zkoušet už měsíc od nakažení nebo bychom měli nějakou dobu raději vyčkat. Děkuji za Váš názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat očkování proti COVID-19 a poté snahu o další koncepci (těhotenství) cca za 6měsíců po II.dávce . Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu.

  • Petra M.

    Dobrý den, bohužel mi při prvo trimestrální krevním screeningu zjistili akutní toxoplasmózu. Opakovaně odběry v 14tt vyšli následovně: (KFR 1: 1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekci jsem dostala asi v obdobi otěhotnění. Riziko fetální nákazy je podle infektologa zhruba 3%. Paní obvodní gynekolozka mi řekla, že s moji diagnózou je doporučeno přerušení těhotenství. Infektolog vsak nasadil Rovamycin, odporucil pravidelně ultrazvuky a amniocentézu v 18tt. Chtěla bych se zeptat, zda je takováto zdravotna komplikace důvod na UPT? Doporučili byste UPT nebo raději léčbu? Je vůbec možné žádat o UPT po 14tt? Je důvod mat obavy o zdraví plodu? Moc dekuji za odpoved!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, UPT je možno žádat z genetické (zdravotní) indikace do 24t.g. Dobrý den, doporučuji určitě amniocentézu v 18t.g a dále dle výsledků. Samozřejmě konečné rozhodnutí stran přerušení (při 3%riziku nákazy plodu) je na Vás.

  • Michaela T.

    Dobry den, jsem momentalne v 7tt tehotenstvi. kontrola me teprve ceka.Vzhledem k tomu ,ze uz mam za sebou nejaky potrat sla jsem na krev . V pondeli (18.1)jsem mela hcg 17500 a v patek(22.1) 32500 . Je to v poradku? Nekde jsem cetla ze se dvojnasobuje kazdy 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hodnoty je vždy třeba hodnotit v souvislosti s UZ vyšetřením. Tj.nelze jednoznačně usuzovat. Blíže dle domluvy s gynekologem provádějícím kontrolní UZ.

  • Lenka H.

    Dobry den chcela by som sa spyta som cca v 5tt a mala som dva dni velmi slabucke hnedkaste spinenie ...casto chodim na malu potrebu a obcas ma pobolieva jemnucko v podbrusku..mam 36rokov a 3-tie tehotenstvo..myslite ze by som to mala riesit urgentne alebo to je normalne?predchadzajuce tehotenstva boli v poriadku..dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji objednat se do 14dnů ke svému registrujícímu gynekologovi. V případě zhoršení potíží pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Darina V.

    Dobrý den jsem v 9tt těhotenství a mám horečky až skoro 39:( strašně se bojim o miminko. Dávám si po 6h Paralen. Mohu se zeptat zda mohu miminku ublížit teplotami? Moc dekuju

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Paralenem miminku neublížíte, ale bude-li přetrvávat teplota pak doporučuji ihned cestu do hospitalizačního zařízení (nemocnice) a došetření stavu!!!

  • Jana

    Dobry den, rada bych se Vas zeptala jaky je Vas nazor na ockovani proti covidu v 1.trimestru? Zda je dobre se naockovat nebo se lze ockovat kdykoli behem tehotenstvi nebo pockat az po porodu? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, studie na zvířatech neprokázaly žádné nebezpečné účinky během těhotenství, nicméně údaje o používání vakcíny Comirnaty či jiné v těhotenství jsou velmi omezené. Tudíž doporučuji vyčkat až po porodu.

  • Lucie S.

    Dobrý den, v práci dostáváme vitamíny C a D3 (viz příloha) a na zadní straně je napsáno,že nejsou vhodné pro těhotné. Čemuž nerozumím,jelikož se všude píše,že tyto vitamíny jsou v těhotenství důležité. Momentálně jsem ve 22.týdnu těhotenství a vitamíny beru celou dobu,zadní stranu obalu jsem si bohužel přečetla až dnes. Navíc beru ještě omega 3 v tabletách. Chtěla bych se zeptat,jestli je to problém. Mám ty vitamíny přestat užívat nebo je jejich denní příjem optimální. Nerada bych hlavně nějak ublížila miminku. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nepředstavuje problém, můžete užívat dále.

  • Lenka G.

    Dobry den , prosim o radu , je mi 40 , jsem v 9 týdnů teh. často mě bolí v podbřišku jako u zánět močových cest , že nemohu ani chodit , trvá to ale vždy max 30 až 60 minut , a pak zase v pohodě , musím zalest do postele vypít čaj a je to dobré , trpim na to celý život ale teď mam obavy v těhotenství. Je to vždy když se trošku více doma hybu( uklid) krom toho musím často na malou . Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zkusit Magnesium v tabletách či v prášku. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem při příštím vyšetření.

  • Lucia N.

    Dobrý den, prosím moc o informaci, kdy můžu začít s trénováním s balónekem Epino, po té co jsem dobrala Maxmiror? Děkuju moc. (Jsem 37+5) Děkuju.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začít můžete ihned.

  • adéla

    Dobry den chtěla bych se prosím zeptat jestli děláte i 3D ultrazvuk? děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na našem pracovišti 3D UZ provádíme. Doporučuji se objednat do ambulance v Havířově či Hlučíně.

  • Tereza Č.

    Dobrý den,jaké je podle vás riziko preeklampsie když můj výsledek byl 1/143, můj lékař mi dal aspirin jako prevenci,že mám lehce zvýšený hodnoty, začla jsem to tedy řešit a dle ostatních je moje hodnota nízká a riziko malé,jaký je váš názor, děkuji Tereza Č.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tím, že hodnota je malá je větší riziko PET (preeklampsie), tj. postup kolegy je zcela adekvátní a správný.

  • Anna H.

    Dobry den som v 4t tehotenstva a mám problem s hnedym až ružovym vytokom mam bolesti v kryžoch pocit prichadzajucej menstruacii pred 4 mesiacmi som mala mrtvy plod je to vazne? Pretože aj predtim som mala take priznaky a mala som mrtvy plod

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s odstupem 14dnů došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží příp.i cestou ústavní pohotovostní služby.

  • Andrea L.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné užít Herpesin tablety na konci těhotenství. Do porodu mi zbývají 3 týdny. Nikdy jsem genitální herpes neměla a celé těhotenství s manželem nemáme pohlavní styk. Paní doktorka mi tyto tablety napsala i když říkala, že si není jistá zda to je herpes. Nemůže mi to nijak ublížit ani miminku, kdyby to herpes nebyl. Mockrát děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření stavu na jiném pracovišti a dle toho další postup.

  • Veronika K.

    Dobrý den chci se optat je mi 31 let mám za sebou operaci před 10 lety kdy mi bylo mi operoval vaječný z vejce vedeme a zůstal mi tedy pouze pravý v děloze mám dva miomi když úplně nevím ještě jste tam mám protože musím na kontrolu Při poslední kontrole mi doktor neodpověděl když jsem se zeptala zda je tam stále mám měli by tam mít na celé 2cm. Dříve jsem prodělala chlamydie a mám opakované záněty dostávám stále antibiotika nebo macmiror čípky nepomáhá mi to.přibližně před rokem před dvěma lety jsem měla hodně nepravidelné menstruaci silné krvácení takže jsem dostávala léky dnes bych řekla že se to hodně umírnilo. Úplně pravidelnou ale nemám ať si to ok chodím pravidelně ta vždycky vyšla v pořádku. Poslední ultrazvuku přibližně před rokem a půl nebylo zjištěno že na možné zánět dělohy jelikož jsem měla krvácení který nekončilo byly mi nasazeny antibiotika a pak si to upravila od té doby takovéhle problémy nemám chci se optat i přes tyto problémy je možnost vyšetření zda bych mohla být po druhé miminko mé dceři je dnes 12 let Ale našla jsem partnera mladšího s kterým by jsme třeba do dvou let chtěli mít dítě je tam možnost děkuji mockrát za odpověď Veronika

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelzce zcela vyloučit, ale doporučuji uvedené začit řešit CO NEJDŘÍVE cestou registrujícího gynekologa. Nebude-li snaha o koncepci (otěhotnění) úspěšná cca do 12měsíců pak event.zvážení IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Vanesa K.

    Dobrý večer chci se zeptat nikdy sme tomu nerozuměla jsem po prvé těhotná podle menstruace byhc měla být 39+5 a podle ultr jsem 40+3 podle čeho se bere porod?. A kdy mi můžou vyvolat porod? Prý mám pořád dlouhé hrdlo už bych chtěla porodit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodné vyvolání je nezpoději 41+3 dle aktuálního vaginálního nálezu. Termín porodu je jen 1 a stanovuje se nejčastěji podle UZ v 12.týdnu gestace při I.trimestrálním screeningu.

  • Pavla

    Dobrý den, mám 39let, zdravá, aktivní sportovec.Otěhotněla jsem po 2měsích "pokusu" přirozenou cestou. Nebude mě jen kvůli věku gynekolog nutit nastoupit "rizikové těhotenství"?Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, "jen kvůli věku" Vás gynekolog "nutit" nastoupit na PN(pracovní neschopnost) nebude.

  • Veronika

    Dobry den. Po zamlklem tehotenstvi(10tt), nasledne i spontannim potratu(6tt) jsem potreti tehotna (18+0). Od zacatku tehotenstvi beru leky na udrzeni tehotenstvi - Utrogestan (0-0-1) a Gynprodyl (0-0-1). Dle me osetrujici lekarky mam Gynprodyl vysadit, Utrogestan mam do pristi kontroly, ktera bude 20+4, brat dal. Nemuze se neco stat, kdyz zacnu leky vysazovat? Mam hrozne obavy...Moc dekuji za zodpovezeni dotazu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela v normě, doporučuji jeho dodržení.

  • Eliška

    Dobrý den, mám v 20.t.t. Zvýšené JT ast 0,55 alt 0,85 alp0, 95 bilirubin 10. Prosím je to příliš závazne pro dítě? Mám strach že se třeba budou zvyšovat. Co byste doporučili. Děkuji za info. Nerada bych měla těhotenství ukončené dříve než 37.tt

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené odběry nutno zopakovat a zjistit zda JT stoupají či nikoliv a zda nejsou jiné klinické příznaky - svědění plosek nohou,rukou,těla, atd. Dále dle konsultace cestou registrujícího gynekologa.

  • Zlata

    Dobrý den,pane/paní doktore/doktorka..chtěla bych se zeptat,co by jste mi doporučil/a?jsem na začátku 9tt...na kontrole jsem byla na začátku 7tt a podle pana doktora bylo vše v pořádku...jsem na sebe opatrná,dostatečně odpočívám,jím zdravěji,dodržují pitný režim a začala jsem brát před 5dny Femibion1,jako doplněk...velice jsem znejistěla,když po dvou dnech ustoupily veškeré těhu příznaky...nevolnost,bolest prsou...do toho všeho jsem si samozřejmě “chytře” četla na netu a dočetla se o zamlklém těhotenství🙈nekrvácela jsem,ani nešpinila...jen jsem měla takové zvláštní mírné bolesti/křeče v podbřišku...Jsem maličko ve stresu..a nevím,zda zajít na kontrolu k jinému lékaři,když ke svému dojíždím..předem moc děkuji za odpověď..

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji další kontrolu u svého lékaře dle plánu. Budou-li příznaky ve smyslu přetrvávajících křečí v podbřišku, krvácení, aj. pak i kontrolu cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Patrik U.

    Dobrý deň moja manželka mala mať termín pôrodu 27.8 dnes navštívila hnovil termín na november túto skutočnosť zdôvodnili že údajne musela mať samovolni potrat .Je možné aby ošetrujúci lekár tuto skutočnosť po dobu nezistil a Je možné aby to nezaznamenala ani manželka ? Je to pochybenie lekára že to nezistil? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, termín porodu by neměl být v průběhu těhotenství měněn. Stranovuje se na začátku gravidity na základě I.trimestrálního screeningu. Blíže jelikož nemám přesné záznamy z Vaší dokumentace nelze zodpovědět.

  • Jana

    Dobrý den jsme v 15t těhotenství a chraptim bylo mi v lékárně doporučeno( Islandský lišejník pastilky )...přišla jsem domu a zjistila jsem že se mam poradit o tom z lekařem je to na obalu leku..jenze ten ma dovolenou ..jsou bezpečné nebo ne ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano islandský lišejník užít můžete

  • Valentina

    Dobry den chcem sa opytat ci je v poriadku ak mi bolo robene sono naposledy v 20tt a to morfologicke predtym v 12tt taktiez morfologicke a 3 x sono na ambulancii u mojho gynekologa a odvtedy mi moj gynekolog ani raz neurobil kontrolne ultrazvukove vystrenie ani odozvy srdca plodu. Momentalne som v 27tt a na kontrolu idem o 3tt. 10tt je naozaj dost dlha doba bez kontroly plodu odozvy srdca a celkoveho stavu. Alebo takato frekvencia ultrazvukoveho vysetrenia postacuje? Mojej znamej robi lekar sono pri kazdej navsteve (kontrole). Dakujem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dle doporučených postupů ČGPS a nemá-li pacientka klinické potíže uvedené postačuje. Blíže vždy závisí na konkrétním lékaři a konkrétní domluvě s pacientkou.

  • Ivana Š.

    Dobrý den. Jsem v 17 týdnů těhotenství. U vchodu do pochvy jsem našla po levé straně velikou bouli. Není bolestivá. Domnívám se že se jedná absces bartholinyho žlazku. Moje gyn. Má dovolenou a já v neděli odjíždím do Řecka na dovolenou. 10.8. Jdu na prohlídku. Prosím o radu zda si myslíte jestli je boule nebezpečná pro těhotenství zda mohu odjet na dovolenou a řešit až 10.8. Na prohlídce. Popřípadě jestli jsou potřeba sebou na dovolenou antibiotika? Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zvětšuje-li se uvedená "bulka" doporučuji určitě došetření cestou gyn.amb v nemocničním zařízení v nejbližším okolí stran zhodnocení zda není uvedené k provedení výkonu tzv.marsupializaci. Výkon bude obtížné absolvovat v zahraničí, proto odjezd na dovolenou nedoporučuji, ale konečné rozhodnutí je na Vás.

  • Elizaveta

    Dobry den. Dnes 23.07 jsem mela pohlavni styk se svym partnerem bez kondomu. 21.07 byl posledni den menstruaci. 1) jaka je sance otehotneni? 2) od 20.07. do 22.07 jsem brala axitromicin 500mg 1x denne, pokud doslo k oplezeni, bude to mit nejake nasledky? Dekuji za odpoved S pozdravem E.M

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat, ale možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Doporučuji užití postkoitální antikoncepce nebo vyčkat nástupu další menses, nedostaví-li se tato do 4týdnů od předchozí pak co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Radka

    Dobry den. Snedla jsem orechovou buchtu a teprve potom jsem zjistila, ze mouka z vlasskych orechu jiz byla zhorkla. Jde mi o jednorazovy vliv aflatoxinu na plod (12tt) za predpokladu, ze v porci, kterou jsem snedla, bylo 30g techto orechu? Nevolnosti jsem nepocitovala. Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jednorázový vliv by uvedené mít nemělo. Pro aflatoxiny v obilovinách, arašídech, skořápkových plodech, mléku, koření a kojenecké a dětské výživě jsou stanoveny nejvyšší přípustné limity, tudíž předpokládám že uvedené nebylo překročeno.

  • Žaneta N.

    Dobrý den, našly se u mě roupy a rada bych se zeptala, zda - li je pro mě vhodný lék Vermox? Jsem ve 25 tt těhotenství, muže let ublížit miminku? Děkuji N.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Vermox -Mebendazol vykazuje embryotoxické a teratogenní účinky po jednorázové perorální dávce u laboratorních potkanů a myší. Škodlivé účinky na reprodukci u dalších testovaných živočišných druhů nebyly pozorovány. Rizika je nutné posoudit při předepisování v I.trimestru, nyní jste ve II.trimestru. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Kristýna K.

    Dobrý den Prosím co znamená sakrálně polotuhé 2,5 cm hrdlo zevní branka na prst velká část nad vchodem jsem ve 30. Týdnu Mám se začít bát porodu nebo ne Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o popis vaginálního nálezu, dle Vámi uvedeného se nejedná o porod a porodní cesty jsou v tuto chvíli uzavřeny.

  • Ivana D.

    Dobrý den, chci se zeptat : Dcera je v prvním trimestru těhotenství, a než to lékaři zjistili, brala Degan tbl. Může to uškodit plodu, a co dělat ? Děkuji za odpověď Ivana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným by neměl být problém, dále již však neužívat. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.