Hyperplázie děložní sliznice

Hyperplázie je stav, kdy dochází ke zmnožení buněk. V děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoříme o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá.

Hyperplázie je stav, kdy dochází ke zmnožení buněk. V děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoříme o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá. Lékař vysloví podezdření na hyperplazii děložní sliznice při gynekologickém vyšetření na základě anamnézy a ultrazvukového vyšetření. Pak je potřeba ověřit tuto diagnózu definitivním rozborem sliznice děložní vyšetřením histologickým, (což je vyšetření tkáně pod mikroskopem). Materiál pro toto vyšetření se získává tzv. biopsií (odběrem tkáně) při hysteroskopii.

Hyperplazie děložní sliznice se zpravidla projevuje abnormalitami děložního krvácení. Především se vyskytuje nepravidelné krvácení, někdy dochází k tzv. spottingu (špinění), nebo může docházet k silnému nebo častému krvácení. Méně často bývá hyperplazie endometria zcela bez projevů.

Příčinou vzniku tohoto stavu je nadměrného působení estrogenů. Estrogeny, ženské pohlavní hormony, mohou být tělu dodávány z vnějšku, nebo si je tělo vytváří samo (např. tukové buňky tvoří estrogeny v hojné míře, nádory vaječníků taktéž).

Hyperplazie endometria se nejčastěji vyskytuje u žen v období okolo menopauzy, a poté po menopauze. U mladších žen se hyperplazie vyskytuje poměrně vzácně.

Podle typu hyperplazie sliznice děložní (typická či atypická, simplexní či komplexní) se odvíjí i její léčba. Určité typy hyperplazie mohou znamenat i předrakovinné změny a proto se musíme vždy ujistit odběrem a histologickým vyšetřením o jaký typ hyperplazie endometria se jedná. Základem terapie je odstranění nadměrného hormonálního působení estrogenů, v případě, kdy je to možné. V určitých případech můžeme použít medikamentózní terapii, v jiných bychom měli přistoupit k chirurgickému výkonu – odstranění dělohy – z důvodu riizika nádoru sliznice děložní.

Komentáře (77)

  • Kateřina

    Dobrý den, chci se poradit ohledně způsobu léčby hyperplazie endometria. Je mi 25 a tento problém mi lékař zjistil nedávno. 15. den po začátku poslední menstruace mělo endometrium 12 mm. Lékař mi doporučuje hormonální tělísko, ale ráda bych znala nějaké alternativy, které bych mohla zvážit. Antikoncepci brát nechci, špatně jsem ji v minulosti snášela. Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, diagnosa hyperplazie endometrie se stanovuje jedině z biopsie endometria, stanovení diagnozy z ultrazvuku není tak přesné. V případě vysokého endometria po menses je možné, že máte v děloze polyp, ten se dá elegantně odstranit hysteroskopií, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Janča

    Dobrý den,ráda bych se zeptala z jakého důvodu se mi nechce utvořit děložní sliznice?? Menstruaci jsem měla většinou nepravidelnou. U prvního těhotenství jsem rodila v sedmém měsíci u druhého jsem potratila. Od nového roku krvácení nepravidelné...dva měsíce nic,pak silné krvácení,opět dva měsíce nic. Ale pak jsem krvacela asi měsíc v kuse. Paní doktorka mi udělala histologii,za měsíc přišli měsíčky a po nich opět krvácení, kdy už jsem musela nosit plenu, abych vůbec někam mohla... To mi nasadila prášky po kterých to ustalo. Měla jsem dostat slabou menstruaci, kterou jsem dostala a už bylo jen špinění, ale opět se mi rozjelo silné krvácení s kusy masa, takže opět předpokládám, že sliznice. Už jsem z toho zoufalá a velmi unavená, protože ztratím velké množství krve. Děkuji

  • Jana

    Dobrý den, mám následující problém. Je mi 49 let a pravidelně mám roky menstruaci po 22-23 dnech. Poslední pravidelnou menstruaci jsme měla na konci dubna, v květnu za 30 dní, pak velmi slabou za 41 dní. Nyní je to už 40 dní a žádná menstruace, jen lehké špinění a výrazné bolesti v kříži. Před 10 dny jsem byla na pravidelné gynekologické kontrole, nic zvláštního paní doktorka nezjistila, jen výška endometria byla 14 mm. Paní doktorka tak konstatovala, že do 1-2 dnů dostanu menstruaci. Co bohužel nenastalo. Může to být začátek přechodu, ale při takto vysokém endometriu? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v období přechodu je nepravidelná menstruace spíše pravidlem, při takto vysoké sliznici je vhodné zkontrolavat dutinu děložní pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Marcela K.

    Dobrý den, mám po umělém oplodnění před 17 lety syny. Je mi 52 let,momentálně mám řezavé bolesti vpravo v podbřišku. Několokrat jsem měla cysty na vaječníku,které mi vymizely. Na CT mi našli možný myon.....měl mne došetřit gynekolog. Myom mi nenašel jen,že mám zvětšenou dělohu. Mám návaly horka,opožďuje se mi menstruace. Původní gynekolog mi tvrdíl,že menopauzu nemám a předepisoval mi Proveru,abych měla menstruci providelnou a doporučil vziť celý vnitřek preventivně.Nový gynekolog kterého mám nyní týden,mi dělal vnitřní ultrazvuk...cysty ani myom nenašel jen zvětšenou dělohu a doporučil mi Proveru nebrat. Prosím o Váš názor...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, Vaše potíže mohou svědčit pro počínající přechod, ne vždy se nález z CT shoduje s nálezem na ultrazvuku. Na potíže může pomoci hormonální úprava.

  • Marie

    Dobrý den, jelikož se už snažíme delší dobu s přítelem o miminko a nedaří se nám. Mám dojem že chyba je u mě. Mám nepravidelnou mestruaci mám tyto dny jenom jednou za rok a to většinou v lednu na začátku a pak celý rok ne s gynekologem jsem to řešila ale pan doktor mi řekl že můžu být jedině ráda že tyto dny nemám ale já jsi nemyslím že je to dobré. Děkuji brzy se těším na odpovědět

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při absenci měsíčků je častá i absence ovulace, zde může být otěhotnění problém, bylo by vhodné komplexní gynekologické vyšetření.

  • Jitka

    Dobrý den beru Zlyndu už 17dni a stále krvácím a nechce to ustát a poboliva mi i v podbřišku kontaktovala jsem i doktora a ten řekl abych to brala dál tak nevím zda není něco špatně. Antikoncepci mám po několika letech a mezi jsem měla i tělísko při kterém jsem spinila. Je mi 48 a měla jsem teď problémy s menstruaci 7dni spinila a pak 6dni menstruace asi už 3roky ale stále mám vysokou sliznici.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, při negativině pokračujte v užívání, po menses je vhodná kontrola u gynekologa.

  • Monika

    Dobrý den je mi 44.let beru letrox 75 na hypof.šž ,nebyvol na vt, již před rokem se mi zbláznila Ms přicházela častěji byla silná pak po nějaké době se zase oddálila třeba až o 35-40 slabá nebo přeskočila o 1až 2 měsíce nyní nemám ms už 9.měsíc.bolesti ani výtoky nemám na pos gyn prohlídce mi Mudr řekla že se mi zmenšil hodně myom a že mám sestup dělohy a že ji mám prokrvenou.Jinak místo ms krvácení mám migrény a nějak se divně potím jako navalí tepla mám to trvá chvíli přijde to zničeho nic,nemohu spát , přibrala jsem nekouřím nepiji.pohyb mám nikdy sem nebrala antik..Můžete mi prosím poradit .Zda to půjde na email.mi napsat děkuji za váš čas .MD

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, snížená funkce štítné žlázy i myom mohou mít vliv na menstruační krvácení, pro korekci lze užít některou z metod anikoncepce dle doporučení ošetřujícího gynekologa.

  • Martina Š.

    Dobrý den.2 roky beru activel a dnes na kontrole mě byli řečeno,že mám větší sliznici.Ted mam brát activele jako antikoncepci.Mela bych začít krvácet aby se zmenšila.co když ne.neco špatně?děkuji za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při užívání hormonální substituční terapie po menopauze by neměla být vysoká děložní sliznice, je ke zvážení provedení hysteroskopického vyšetření, pokud dostanete menstruaci, určitě po ní jděte na kontrolu k registrujícímu gynekologovi

  • Jana Č.

    Zdravím Vás pane doktore, Jsem žena po přechodu, a mám vysoké endometrium 15mm,na zadní straně jsem měla 2cm široce přisedlý korporátní polyp s četnými kalcifikacemi, který byl odstraněn hysteroskopem,následně provedena sondáž 8 cm ,-histologie negativní!!//po měsíci kontrola u mého gynekologa,endometrium zůstalo stále vysoké 15 mm,//může to být problém ? neb je vše v pořádku když výsledky histologie byly negativní ? Díky za informaci i váš čas 🌞S pozdravem jČerná

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, 15 mm vysoké endometrium v menopauze je příliš vysoké. Neznám konkrétní nález histologie, ale mohlo se jednat např. o polyp děložní či hyperplazii endometria. Pokud by nález takto vysoké sliznice přetrvával i nadále je vhodné zvážit event. hysterektomii, což je odstranění dělohy.

  • Lucie

    Dobrý den, Je mi 34 let, mám jedno dítě. Před 2 roky mi byla udělaná biopsie z děložní dutiny, která vyšla v pořádku. Byla dělaná, protože se menu gynekologovi zdalo vyšší endometrium. Nyní jsem na kontrole měla hyperplastickou dělohu do 16 mm- hyperplazia endom., hypermenohoae. Jsem objednána na zákrok: HS, abrazem. Ms mám pravidelnou, pouze od porodu silnou. Zákroku se nebráním, ale znamená to tedy ze je u mě rakovina dělohy již v počátku? Mám se toho obávat? Bylo mi navrženo telisko nebo hormon. antik. v tabletach. Vzhledem k tomu, ze nevylučuji druhé těhotenství, budou stačit k upravení tablety? Moc děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, endometrium 16 mm je přiliš vysoké. Vhodné bude provedení hysteroskopie, což je vyšetření, při kterém se prohlédne dutina děložní optikou hysteroskopu a provede se odběr tkáně k histpologickému vyšetření. Bez histol. vyšetření je předčasné nález hodnotit, od výsledku histologie se odvíjí i další léčba jako je podání gestagenů ve formě intrauterinního systému s levonorgestrelem jako je např. Mirena či Levosert nebo podání gestagenů ve formě tablet. Více o hysteroskopii se dozvíte na webu: www.ambulantni.hysteroskopie.cz

  • Markéta

    Dobrý den, ráda bych znala další názor na nutnost hysterektomie. Je mi 34 let, dvě děti, před dvěma lety provedena konizace (CIN III), pozitivní rodinná anamnéza (maminka i její maminka umřely v 54 letech Ca dělohy, vaječníků). Já mám půl roku problém s velmi silnou menstruací nereagující na hormonální léčbu (silné krvácení 15 dnů, 7 dnů pauza). Na hysteroskopii zjištěna glandulární cyst. hyperplazie + myom. Doporučena hysterektomie se zachováním vaječníků. Je možný i jiný postup? Přeji pěkný den

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, glandulární cystická hyperplazie endometria je prekancerozou pro vznik endometroidního carcinomu in situ. Pokud máte silnou menstruaci a v děloze ještě zjištěnu myomatozu je hysterektomie, tj. odstranění dělohy s ponecháním vaječníků adekvátním zákrokem.

  • Dominika

    Dobrý den, rada bych se poradila, protože si již nevím rady. Před dvěmi lety jsem vysadila antikoncepci a rozhodil se mi cyklus. Často jsem měla spineni. Po roce se cyklus ustálil, ale poslední rok mám neustále problémy. Skoro každý den spinim, někdy i krvacim, odchází krevní sraženiny mimo periodu. Na gynekologii mi bylo provedeno sono, ultrazvuk, test na chlamydie, cytologie a vše je v pořádku. Gynekolog mi řekl, ze mám sklon čípku takový, ze se tam vše dobre dostane a proto vznikají záněty. Zánět byl prelecen antibiotiky, poté polygynaxem, nyní čípek vypada již lépe. Ale zase jsem tam, kde jsem byla před zánětem čípku opět spineni, krvácení a sem tam při vyplachu odchází krevní sraženiny tmave barvy. Ještě dodávám důležitou informaci, ze spinim, krvacim jen když jdu na zachod. Lecim se se stitnou zlazou. Plus se mi mezi obdobím ovulace na 1-2 dny nafoukne bricho a mám strasne bolesti c podbrisku. Už jsem z toho vážně zoufalá, protože mi to omezuje život a nikdo mi nedokáže pomoct.Děkuji za rady

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud opakovaně krvácíte mimo cyklus po dobu více jak jednoho roku mohou být příčinou patologické změny děložní sliznice či endometrální polyp. Vhodné bude provedení diagnostické hysteroskopie, při které se prohlédne dutina děložní pomocí optiky hysteroskopu a odebere se vzorek endometria k histologickému vyšetření. Hysteroskopii je možné provést ambulantně bez užití celkové anestezie. Více se dozvíte na webu www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Pavlína

    Dobrý den, už nevím kde se mám zeptat na radu,pomoc. Od dubna 2021 mám opakovaně menstruaci během užívání antikoncepce.Gynekolog mi předepsal vitaminy C na neprůchodnost krve a novou antikoncepci.Pomohlo to tak na 2 měsíce a šla jsem znova a znova jsem dostala vitaminy a další kontrola byla v listopadu 2021 kde jsem zrovna krvácela opět i během užívání antikoncepce tak jsem dostala prášky na zastavení menstruace NORETHISTERON ZENTIVA a dostala jsem zase novou antikoncepci tentokrát mám značku Zlynda a teď v lednu 2022 jsem měla další kontrolu kde jsem zase krvácela pan doktor mě řekl že vidí nízkou děložní sliznici takže mam dobrat antikoncepci a uvidíme co bude dál a kdyžtak mam volat a přijít na kontrolu. Takže pořad mam nepravidelně menstruaci. A dneska jsem krvácela i po sexu a poměrně hodně. Už si nevím rady tak píšu o radu tady Předem děkuji Veselá

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud opakovaně krvácíte i po změně hormonální antikoncepce mohou být příčinou patologické změny děložní sliznice či endometrální polyp. Vhodné bude provedení diagnostické hysteroskopie, při které se prohlédne dutina děložní pomocí optiky hysteroskopu a odebere se vzorek endometria k histologickému vyšetření. Hysteroskopii je možné provést ambulantně bez užití celkové anestezie. Více se dozvíte na webu www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Martina

    Dobrý den, chci na Vás směřovat dotaz. Je mi 21 let. Před rokem mi byla nasazena hormonalni antikonceoce z důvodu vyšší děložní sliznice. Hormonální antikoncepci, ale nechci dlouhodobě užívat, necitím se po ní dobře a proto bych chtěla vědět zda dá postupovat s nějakou jinou alternativou než prášky. Popřipadě zda se hormonální antikoncepce na tento typ potíží hodí. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hormonální antikoncepce existuje i v jiných formách než tabl. Je možné použít náplasti, ze kterých se hormony vstřebávají transdermálně a svými metabolity nezatěžují játra. Vhodný je také vaginální kroužek, který se zavádí do pochvy. Pokud jste měla potvrzenu vyšší děložní sliznici, tak je ideálíní použití některého intrauterinního systému, což je nitroděložní tělísko s obsahem levonorgestrelu. Jedná se např. o Levosert, Mirenu a další IUS. Je možná i aplikace intramuskulní - Depo-Provera inj. Tutu bych ve vašem věku nedoporučoval. Po aplikací 2-3 inj. krvácení úlpně vymizí a někdy trvá delší dobu než se cyklus po vysazení znovu obnoví.

  • Iva P.

    Dobrý den, ráda bych měla odpověď na můj dřívější dotaz ze dne 27.9., protože se mám sama do půl roku rozhodnout jak budu postupovat a názory lékařů, které jsem navštívila se liší. . Je mi 80 let a mám 3 děti.Byla mi udělána pro malé krvácení hysteroskopie + ablace polypu.Výsledek histologie: byly nalezeny různě velké souvislé částice, některé s polypozním povrchním reliefem, ve fibrozním stromatu s endometriálními žlázkami různého vzhledu-inaktivními i cystickými atrofickými, někde s několika hyperplastickými bez atypií. V některém bloku ve stromatu se shlukem drobných cév,svědčící pro benigní endometriální polyp. V jednom bloku je stroma polypu výrazně prosáklé, překrvené až ložiskově prokrvácené , v jiném bloku v okolí jsou ložiska hlenu. Ráda bych Vás poprosila o zhodnocení nálezu a dalším postupu léčby. Myslíte, že je vhodná nebo nutná hysterektomie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, dle výsledku histologického vyšetření pravděpodobně odstranění dělohy nebude nutné. Endometrální polypy někdy recidivují, což znamená, že se mohou objevit znovu. Pokud se jednalo o první výskyt endometrálních polypů je hysteroskopické odstranění dostatečným výkonem.

  • Andrea D.

    Dobrý den , je to půl roku co mám menstruaci velmi slabou a krátkou ,většinou tak den. Gynekolog mi minulý měsíc řekl,že mám krev v deloze. V lednu jdu na další ultrazvuk. Co to pro mě znamená, hrozí mi něco vážného ? Omlouvám se, jestli tento dotaz nepatří do této skupiny

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokum máte v děloze krev, jedná se o hematometru. Při tomto nálezu je vhodné provést hysteroskopické vyšetření, při kterém se opikou prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek k histologickému vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Katka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat… už 8 měsíců kojim a před 2 a půl měsíci jsem mela pohlavní styk. Po porodu jsem ještě nedostala menstruaci a můj gynekolog mi řekl ze mám zvětšenou sliznici. Muže to být těhotenství když jsem mela naposledy sex 12.10.? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotná s největší pravděpodobností nejste. Pokud jste měla pohlavní styk před 2 a půl měsíci na ultrazvukovém vyšetření by byl vidět gestační vak i s plodem nejenom zvýšená sliznice.

  • Klára

    Dobrý den. Jsem 4 měsíce po porodu. Už po 4 jsem byla na kontrole u své gynekoložky. Pokaždé mi namerila větší sliznici. Prvne 6mm, pak 8 a teď dokonce 10. 10mm dokonce kdyz jsem byla 7.den cyklu. Poslala mě na hysteroskopii. Dnes mě šíleně bolí vpravo v podbřišku. Jsem 2 dny po ovulaci. Je pravda, že na UZ nebyl pravý vaječník vidět. Tak zda to nemůže být cysta. Trpím na ně. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k prokázání cysty je potřeba provést ultrazvukové vyšetření malé pánve. Pokud jste absolvovala hysteroskopii, dle výsledku histologického vyšetření se domluvte se svým gynekologem na eventuální další léčbě.

  • Nikola

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat menstruace mi stále Este nedorazila a už je to 10 dní 10.11.2021 jsem byla na ginekologii a pan doktor mi řekl na začátku kontroli že to vypadá na gravitidu a pak když jsem šla na ultrazvuk tak mi řekl že mám zvisenou slznici že mám přijít na kontrolu za 14 dni že teď je to jen týden a že v týdnu nevidí nic tak za 14 dni jdu na kontrolu ale jsem moc zvědavá co to může bejt mohou by to být těhotenství děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste nedostala menstruaci můžete být těhotná nebo se jedná o poruchu menstruačního cyklu. Pokud na ultrazvuku ještě není vidět gestační váček doporučuji provedení gravitestu z moči nebo odběr krve v laboratoři na hladinu HCG, což je lidský choriogonadotropin. Toto vyšetření těhotenství potvrdí nebo vyvrátí dříve než ultrazvukové vyšetření.

  • Olča

    Dobrý večer, mám občas pobolívání v podbříšku. Nevim jestli je to normální nebo ne. Dělohu nemám 11let.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při pobolívání v podbříšku po odstranění dělohy záleží také na tom, zda byly při operaci odstraněny vaječníky. Vhodné je vyšetření malé pánve ultrazvukem vaginální sondou. Obdobné potíže mohou být také vertebrogenního charakteru, zde by připadalo v úvahu neurologické či rehabilitační vyšetření.

  • Blanka N

    Dobrý den, pane doktore, je mi 63.let, chodím pravidelně na preventivní prohlídky.Učinila jse tak i ve čtvrtek 21.10.Pan doktor mě indikoval HSK explorace/SA biopsie endometria.Mám prý dělohu endm.6.mm Hyperplazia endometrii post.menopausa 6.mm RES Hyperplazia endometrii..post.menopausa. HSK explorace/ SA biopsie endometria. Jsem z toho zmatená ,nemám žádný problém, nekrvacim a a ni mě nebolí břicho ,ci pod břichem.Mám. mít krátkodobou asi 10 až 15.minut anestezii.Jestě nikdy jsem ji neměla.Mám strach.O co se prosím jedná?Niky, nic jsem na prevenci neměla.Děkuji za vysvětlení a radu, zda to musím absolvovat JMůžu mít i rakovinu???.Nedá se to řešit třeba léky.Děluji moc.Blanka.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Zuzana

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, je výška sliznice 12-13 mm na 23. deň cyklu (cyklus mám dlhý 30 dní) vysoká? Kvôli tomu užívam duphaston na 15.-21. deň cyklu, pretože som mala menštruácie s krvnými zrazeninami. Počas užívania duphastonu, krvácam normálne 2 dni a 2 dni len špiním. Histológiu zo sliznice mi odobrali pred necelým rokom a výsledok bol v poriadku. Delohu mám otočenú dozadu, môže to s tým nejako súvisieť? Vždy som však mala nižší progesterón. Ďakujem.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iva Pánková

    Dobrý den pane doktore. Je mi 80 let a mám 3 děti.Byla mi udělána pro malé krvácení hysteroskopie + ablace polypu.Výsledek histologie: byly nalezeny různě velké souvislé částice, některé s polypozním povrchním reliefem, ve fibrozním stromatu s endometriálními žlázkami různého vzhledu-inaktivními i cystickými atrofickými, někde s několika hyperplastickými bez atypií. V některém bloku ve stromatu se shlukem drobných cév,svědčící pro benigní endometriální polyp. V jednom bloku je stroma polypu výrazně prosáklé, překrvené až ložiskově prokrvácené , v jiném bloku v okolí jsou ložiska hlenu. Ráda bych Vás poprosila o zhodnocení nálezu a dalším postupu léčby. Myslíte, že je vhodná nebo nutná hysterektomie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Julie

    Dobrý den. Je mi 50 let, do března jsem užívala Duphaston na udržení menstruace. V březnu jsem již menstruaci nedostala, přestala jsem Duphaston užívat. Nemám žádné potíže, ale na poslední kontrole jsem měla výšku sliznice 8mm. Dle lékaře to vypadá, že ještě menstruaci dostanu.. snad byla na sonu patrná cystička na vaječnících. Občas mám průhledný, vazký výtok. Příští kontrolu mám až v únoru. Je tahle výška sliznice v pořádku? Často tu narazím na sliznici mnohem nižší a je doporučováno další vyšetření. Nerada bych něco zanedbala. Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Katerina Rabova

    Dobry den, byla jsem na hysteroskopii jiz po 2.duvod nepravid menzes. Ve zprave je uvedeno disfunkcni hyperlazie endometria. Trpim roky silnou menzes. Muj dotaz zni, pokud vzorek nebude mit prekarcinozu obejdu se bez hormonu? Spineni i nadmerna ms mi "nevadi". Hormony nechci, mirena mi nevyhovovala. Dekuji. K. R.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Vera P.

    Dobry den chtela bych se zeptat kdys sem byla na operaci s delohou a byla mi stranena... Tadum kdi sem bila 21.072021 tak to probjehlo dobre a vcera sem trosku zacala krvácet co by asi nemnela si mislim tak nevim co mam delat prosim dejte mi vedet dekuji...

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Petra

    Dobry den pane doktore, od ledna jiz neberu HA. Prestala jsem ji brat, jelikoz posledni dva mesice s antikoncepci jsem zacala spinit mimo cyklus. S manzelem se pokousime o miminko. Od unora mi MS chodi v intervalu 27-33 dni. Ale jiz tyden pred MS zacinam spinit. (Hnede spineni, s kousky tkane, vlasecnicemi), vypadá to jak stara sliznice. Pote to prejde po cca 6 dnech rovnou k MS. Ovulaci si hlidam BT,hlenem, bolestmi i ovulacnimi testy. Dochazi k ni v prumeru mezi 14-16 DC. Ale jelikoz zacnu tyden na to špinit, tak asi nemá vajicko dost casu na uhnizdeni. V cervnu jsem mela i pres spineni pozitivni test, hcg v krvi, ale tyden na to bohuzel prisla opozdena MS. Na gynekologii jsem byla v unoru(brala se moč, krev a ster delozniho cipku) vse v poradku. Stitna zlaza pry take v normalu. Dr mi na spineni nic nedal, pry je to porad ovlivnene hormony, ze se to ustálí. Pane doktore, je mi jiz 35 let, dve deti jiz mam(z minuleho manzelstvi) . (Otehotneni vzdy do 3 mesicu). Prosim co byste mi doporucil na spineni pred MS? Jak jde videt schopna otěhotnět jsem, ale vypada to, ze to spineni mi v tom brani. Dekuji za nazor.

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den. Příčin Vašeho špinění může být hodně. Počínaje infekcí (znětem), přes hormonální poruchu bu\´d na úrovni vaječníků, nebo i jiných hormonů (štítná žláza, hormon prsní žlázy aj.) až po změny na sliznici v dutině děložní či přítomnost endometriálního polypu či svalového uzlu v dutině děložní. Z částí potíží jistě pomůže Váš gynekolog, konkrétně s vyloučením děložního problému se můžete obrátit i na naše ambulantní pracoviště, kde se umíme do dělohy podívat malou kamerou, odebrat vzorky či odstranit drobnou patologii.

  • Hana

    Dobrý den, chci se zeptat, 31.5. 2021 jsem byla na kyretáží, měla jsem zvýšenou děložní sliznici asi 7 mm. Nyní mám dodržovat 6 nedělí. Ale nevím, kdy má dorazit menstruace po kyretáží na internetu píšou za 4 až 6 týdnů. Začala jsem špinit a mám bolesti jako kdyby měla dorazit menstruace. Tak se chci ujistit co a jak. děkuji Vám za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po kyretáži se dostaví krvácení obvykle za 4-6 týdnů, tak jak jste zjistila na internetu.

  • Anna

    Dobrý den. Je mi 66 let a byla jsem na pravidelné prev. prohlídce a paní doktorka mi naměřila zvýšenou sliznici 4,2. Nemám žádné problémy, ani neužívám žádné léky. Je možné nějak předejít dalšímu zvětšení, třeba vitamíny, strava. Taky jsem prodělala v prosinci kovid , i když v bez větších problémů, ale pořád se cítím unavená. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Vámi popisovaná výška sliznice je vyšší než bývá obvyklé ve Vašem věku. Doporučuji provedení hysteroskopie a odběr sliznice k vyš. histologie. Dle výsledku poté další postup.

  • Anna H.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho po kyretáži je v normě slabé krvácení? Po výkonu v lékařské zprávě mimo jiné je psáno: Materiál NESUSPEKTNÍ odeslán na histologii, tak se to vždy píše, nebo je to podezřelý nález? Moc děkuji za odpověď. A.H.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano můžete slabě krvácet. Dále doporučuji vyčkat výsledků histologie, které většinou bývají do 7dnů.

  • Martina

    Dobrý den, pane doktore, ráda bych se zjistila v záležitosti otěhotnění. Je mi 48 let, mám nepravidelnou a slabou menstruaci, léčím se biolog. léčbou na MS. Na kontrole mi lékařka naměřila výšku děložní sliznice 4,8 mm. Řekla mi, že se blíží menopauza. S manželem jsme dosud praktikovali přerušovaný styk, antikoncepci jsem nikdy nebrala. Zeptala jsem se paní doktorky, zda je nutnost se stále při sexu takto chránit. Odpověděla, že ne. Měla jsem z toho radost. Řekla jsem to i manželovi. Ovšem stále mám pochybnosti a opravdu bych nechtěla v tomto věku a s primární dg MS řešit nechtěnou graviditu. Prosím, opravdu mohu být v klidu? Nebo mám chtít raději jiné vyšetření kvůli potvrzení nemožnosti otěhotnění? Omlouvám se za - asi zvláštní - dotaz... Děkuji za brzkou odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můžete se s lékařkou domluvit k odběru FSH (folikulostimulační hormon) zda již jste v menopause či nikoliv. Těhotenství může u ženy být i v 51letech. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Ivana

    Dobrý den jsem po 2 kyretaze. Po prvé jsem ji měla asi před dvěma roky s narkozou silně jsem krvacela a před půl rokem jsem měla ambulantní že mám zvýšenou sliznici dostávám menstruaci až po dvou až třech měsících teď mám opět zase zvýšenou sliznici a spinila jsem dostala jsem norethisteron abych se rozkrvacela. Když to nedostanu mám jít zase na kyretaz. Jemi 49 let. Bylo mi navrženo tělísko. Chci poprosit o radu jestli si to tělísko dát.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano LNG-IUS (nitroděložní insert-tělísko) lze použít. Mělo by snížit intenzitu krvácení. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Karla P.

    Dobrý den, mám prosbu, v listopadu mi byl odstraněn polyp, dle biologického nálezu bylo uvedeno : objemné částice polypů korporálniho endometria s ložiskem atypické hyperplazie vel 3x2 mm. Ve zprávě není nikde uvedeno, zda se jedná o maligní polyp. Jelikož je mi 56 let, můj gynekolog mi navrhuje odstranění dělohy, z důvodu možného vzniku zhoubného bujení. Nejsem přesvědčena o jeho návrhu a operaci nechci postoupit. Dočetla jsem se že existuje i medikamentózní terapie, a že odstranění dělohy je až v některých krajních případech. Prosím o Váš názor. Děkuji Karla

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného bohužel souhlasím s kolegou. Vzhledem k tomu, že v histologii vyšla prekanceróza (přednádorový stav) resp.atypická hyperplazie doporučuji rovněž hysterektomii.

  • Klara

    Dobrý den, mám dotaz,bude mi 40 let a mám 3 děti. Již dva měsíce mám špinění,krvácení.Od ledna mám již po druhé Mirenu.Kvuli krvácení jsem navštívila gynekologa,zjistil zvětšující sliznici i přestože mám Mirenu.Nasadil mi na měsíc orgametril 1xdenne/tab. Bohužel situace je stejná??Krvácení,bolesti v podbřišku a v kříži.Můžu být již v tomto věku v přechodu? Jaký byste zvolil dále postup? Mohla bych jít ambulantně na hysteroskopii?Děkuji za odpověď.K.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutno zjistit příčinu krvácení, zda je tělísko ve správné pozici, zda se nejedná např.o zánět či jiný problém. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho konkrétní domluvu stran dalšího postupu.

  • Renata

    Dobrý den, Pokud mohu, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2013 mi byla diagnostikována rakovina prsu ve věku 48 let. Po operaci prsu mi byla doporučena ablace, kterou jsem podstoupila. Následovaly 4 cykly chemoterapie a 3 roky zoladexu současně s tamoxifenem, který beru do dneška. Kontroly na onkologii jsou zatím v pořádku. Pravidelně chodím na gynekologii 2x ročně. Při pravidelném měření děložní sliznice, která byla až do letošního dubna 3,7mm – tedy v pořádku, byla při posledním vyšetření (22.10.) ve výšce 5,8mm. Pravdou je, můj gynekologický lékař mi dříve říkal, že do 5 mm je výška děložní sliznice v normě. Nyní mi lékař sdělil, že se nemám znepokojovat, že vyšší sliznice je dána tamoxifenem. Mám přijít na jaře na pravidelnou cytologii. Výtok ani špinění nemám. Ještě doplňuji, že v roce 2010 jsem podstoupila konizaci čípku (CIN I a II). Samozřejmě, při listopadové kontrole na onkologii budu informovat svoji lékařku. Děkuji za Vaši odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano Tamoxifen může dělat subendometriální edém (otok sliznice) ale také polypy či jiné obtíže. Spíše bych doporučil kontrolní UZ a dle toho ev. hysteroskopii s abrasí (prohlédnout dutinu děložní při zákroku). Blíže zkonzultujte cestou registrujícího gynekologa.

  • veronika

    dobry den byla jsem na hysteroskopii nyní cekam na vysledky a mam docela obavy co mi rekne doktor.Jsem po 1diteti skoro 3roky ted odstavuji od mateřského mleka. Placenta po porodu mi nesla ven tak me uspaly a vytahli ji.Je možné ze stale kousek mi tam zustal??Dr rikal ze mam velkou sliznici nebo kousek placenty. Uz 4 mesic mam menstruaci cca 13dni (5dni skoro nic a pak klasicka menstruace) drive uplne normální 6dni.Bude pak treba operace nebo neco horsiho?dekuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné že v dutině děložní zůstaly residua (zbytky placent.tkáně) po porodu a odtud pramení Výše popsané potíže. Doporučuji její chirrugické vyčištění (resp dle Vámi popsaného již provedený výkon) s odesláním materiálu na histopatologický rozbor.

  • Hana P.

    Jsem 70 zena . Jsem fit a velice aktivni nekourim neberu zadne prasky prakticky zdrava vaha 64 kg na 165 cm -DG Endometrialni hyperplasia zjistena Ultrazvukem v Cervnu 18 milimetru ale nekrvacim moje potize jsou jen bolesti v krizi velice ciltiva a zvetsena prsa/ mamogram je ok / bolesti v podbrisku jako pri menstruaci a az do trisel . Mam potize usnout a spat celou noc / caste buzeni a pri moceni si musim stoupnout abych se vyprazdnila / mocovy mechyr je ok bez zanetu / mela jsem CT tela vse je OK zadne neg. nalezy strev ani organu nejsou Krev laborator vsechno ok i stitna zlaza v normalu .Mela jsem odebrany vzorek z delohy na biopsii ale vysledek nebyl mozny udelat nebot vzorek pry byl moc maly Chteji me opet jen odebrat vzorek na biopsii / ktery byla velice bolestiva pri vedomi / ale ja si myslim ze by bylo lepsi udelat kyretaz a pri tom odebrat vetsi vzorek na biopsii a i tim si myslim moje potize ktere mam ted zmizi ?? Snad jsme vse popsala ok a predem moc dekuji za vasi odbornou radu co bych mela podniknout prakticky mam tyhle neprijemne potize 3 mesice a pred tim jsme nikdy nemela gyn problemy a zadne hormony neberu jen v prechodu jsme mela krem progesteron a estrogen namazat na kuzi na stehna Tesim se na vasi odpoved Hana Patik Calgary Canada / tady je vse zpomalene pry kvuli Covidu ?? Jsem zdravotni sestra ale uz v duchodu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji HSK /hysteroskopii/ s abrasí a odebráním vzorku sliznice z hrdla i dutiny děložní k vyloučení přednádorových či nádorových změn.

  • Ida

    Dobrý den, 19 let jsem užívala HA, užívání jsem ukončila v lednu 2019 z důvodu častých a silných migrén. Bylo mi 47 let. Po vysazenir se rok a půl nedostavila menses, proto se můj gynekolog přiklonil k názoru, že jsem v přechodu. Krvácení se objevilo až v květnu letošního roku. Odeslal mě na hysteroskopii, jelikož měl názor, že po roce a půl už by menses přijít neměla..Navíc výška děložní sliznice byla 5,3mm.. Na hysteroskopii jsem šla s krvácením, nicméně proběhla. Po ni se dostavilo silné krvaceni, několikrát jsem vyhledala lékařskou pomoc, aby se vyloučily případné komplikace. Výsledky hysteroskopie jsem pak konzultovala s gynekologem pouze telefonicky, kdy mě víceméně informoval o tom, že se nic vážného neděje a mám přijít na kontrolu za půl roku. A teď k nynějšímu problému- po dvou měsících jsem opět začala krvácet. Jsem přesvědčená, ze je to menstruace. Předcházel ji PMS, bolest prsou, "nafoukle" břicho, chutě, nervozita. Je možné po roce a půl, aby se dostavila menses? Je možné, abych začala krvácet necelé dva měsíce po hysteroskopii, pokud to neni menses? Bojím se jit k lékaři, aby mě znovu neodeslal na hysteroskopii nebo rovnou na odstranění dělohy. Je možné provést nějaký např.krevní test, ze kterého lze zjistit, zda moje tělo má za sebou klimakterium? Přikláním se k mému laickemu "selskému" názoru, že mému tělu dlouho trvalo, než se vyčistilo od HA, proto tak dlouhá absence menses. Je možné, aby 7 týdnů po hysteroskopii bylo na děloze "něco špatně" Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lze skutečně provést testaci - odběrem FSH (folikulostimulačního hormonu) - je-li jeho hodnota nad 40 IU/ml pak se jedná o "klimakterium". Je-li uvedená hodnota menší pak se může jednat o nepravidelné menstruační krvácení, za předpokladu, že je vyloučená organická příčina krvácení (zánět,polyp,myom, přednádorový či nádorový stav) např.pomocí HSK. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Katka

    Dobrý den, Je mi 35 let, mám syndrom Pco a dlouhodobě se snažím o otěhotnění. Po neúspěšné hormonální léčbě jsem podstoupila IVF, ale po odběru vajíček jsem dostala hyperstimulační syndrom, proto nedošlo k transferu. Asi po 2 měsících mi byl proveden KET, který byl neúspěšný. Na imunologii zjistili, že si vytvářím protilátky proti embryu a tak bych musela užívat léky proti imunitní reakci. Do toho všeho mi nyní genetika potvrdila Lynchův syndrom. Již delší dobu špiním, ale můj gynekolog mě neustále uklidňoval, že je to jen hormonální, že se nemám bát. Nyní jsem podstoupila hysteroskopii a biopsie odhalila že mám : pokročilé proliferativní a hyperplastické endometrium bez atypií buněčné tkáně, dále intenzivní smíšeně zanícená sliznice endocervixu bez dysplazie. Je možné při tomto nálezu vůbec otěhotnět? Mám ještě jedno embryo. Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené bude obtížné, ale nikoliv nemožné. Nutno vyřešit postupně jednotlivé potíže, resp.léčit jednotlivé diagnosy, které zde uvádíte ve spolupráci Vašeho registrujícího gynekologa a IVF specialisty. Zvážit například můžete s partnerem i vajíčka cizí dárkyně.

  • Lenka

    Dobrý den, měla jsem endometrium 20 mm, byla jsem poslána na hysteroskopii a abrazi a teď jsem zjistila, že HSK děláte ambulantně. Chci se zeptat, jestli jsem mohla mít tento zákrok u vás ambulantně, nebo se abraze dělá v narkóze? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ambulantní hysteroskopii lze provést i na našem pracovišti za určitých podmínek - blíže se doporučuji objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz Nejprve ke konsultaci, poté k samotnému výkonu.

  • Jana

    Dobrý den pane doktore. Mám 73 let 2 dní jsem trochu špinila. Teď už je vše v pořádku. Paní doktorka mě doporučila vyškrab. Mám zvětšenou sliznici 8 mm. Před půl rokem jsem byla na zákroku s narkozou, nedělala mě dobře. Teď už se bojím, musím to absolvovat? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený výkon doporučuji stejně jako Vaše lékařka, lze provést však i v ambulantním režimu na našem pracovišti, lze se objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Andrea

    Dobrý den, před několika lety se u mě v období ovulace začalo objevovat 1 - 3 dny dlouhé drobné krvácení. Zpravidla jen po fyzické zátěži (hodně jsem cvičila). Má gynekoložka potvrdila, že se o nic vážného nejedná a některé ženy to tak prý mívají. Tento měsíc pociťuji ovulaci později než obvykle. Již skoro dva měsíce necvičím (byla jsem nucena k odpočinku kvůli otřesu mozku). Ke krvácení dochází, avšak poněkud zvláštním způsobem. Třikrát se objevilo v intervalu ob den, k večeru, po teplé sprše. Změnila jsem v poslední době jídelníček a začala doplňovat chybějící vitamíny a minerály, také jsem bohužel byla ve stresu kvůli pracovním záležitostem. A z toho důvodu také spím méně než obvykle. Je možné, že mám jen "rozházený" cyklus, a proto tato změna, anebo by bylo vhodné řešit to u gynekologa? Žádné bolesti nepociťuji, pouze klasické lehké ovulační pnutí. Bolestivé mívám pouze menstruace, ale nikdy mi na běžné prohlídce nebylo diagnostikováno nic podezřelého. Jsem prý po všech stránkách ukázková pacientka. Ještě dodám, že je mi 29, antikoncepci neberu, jsem bezdětná a o příznak těhotenství se jednat nemůže, jelikož jsem již několik měsíců bez partnera.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,bude-li uvedené přetrvávat déle jak 2měsíce pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa s došetřením a stanovením postupu, při ev.zhoršení potíží i dříve.

  • Hana Č.

    Dobrý den pane doktore prosím o radu již skoro tři měsíce nemenstruuju,na gynekologii chodím každý měsíc dnes mi lékařka pověděla že mám velmi nízko sliznici..dostala jsem ATB Macmimor a pokud bolesti břicha nepřestanou mám přijít za 2 měsíce a čekat až přijde menstruace.Pokilud budou bolesti i nadále mám přijít za týden na vyvolávací injekci.. přijde mi to takové všelijaké nic nevím a moc to nikdo neřeší.. prosím o Váš názor děkuju s pozdravem Hanka Č.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji kontrolní UZ za týden a dle toho případně aplikaci injekce AGL(Agolutinu-hormon progesteron) k vyvolání menses.

       

  • Veronika

    Dobrý den pane doktore, je mi 43 let, mám odebraný jeden vaječník i s vejcovodem pro cystu větších rozměrů, na druhém vaječníků cca 5x rozrušovanou cystu vše cca od 19 let. Cca před rokem mě začala zlobit pravidelnost menstruace z délky cca do 5 dnů bylo cca13 dní mezi menstruací špinění po zátěži ( cvičení ve fitness, delší túry cca 25 – 40 Km, po styku) při styku občas bolesti. Špinění vždy do 48 hodin odeznělo. Následně mi můj ošetřující lékař diagnostikoval polyp, polyp byl sledován a 15.1.2020 jsem podstoupila histereskopii kde byl odstraněn ze zadní stěny polyp 2,5 x 2x 1 cm . Dle histologie tubulární metaplazie endometrialních buněk. Závěr byl že vzorek nesplnuje parametry endometriálního plypu. Jdu k lékaři na kontrolu a s výsledky, ale tak trochu mám obavy metaplazie je buněčná změna tkáně a já jsem tak trochu geneticky zatížená otec matky adenokarcinom střeva, můj otec a jeho bratr oba adenokarcinom jeden slinivka druhý žalude a jejich otec leukémie. Může se jednat o něco co by se mělo více hlídat, případně je důvod k provedení genetických testů. Vím že adenokarcinom u žen může být právě v děloze. Děkuji Veronika

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych nejprve výsledků a dle toho ev.odeslání ke genetikovi stran provedení testů. V případě zhoubného nádoru děložního těla tj.vyjde-li karcinom endometria pak je nutné odstranit dělohu celou,tzv. provedení hysterektomie. Blíže pak dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Julie

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 48 let, jsem v klimakteriu. Několikrát mi již vynechala menstruace, vždy zhruba po 3 měsících mi gynekolog krvácení vyvolal injekcí. Mám myomy a zvýšenou sliznici. Gynekolog mi nasadil Duphaston na 3/4 roku, aby předešel vynechání menstruace a možnému silnému krvácení. Je i jiná varianta nebo je to vhodná cesta? Po půlročním užívání je výška sliznice cca12mm. Děkuji. Ještě chci doplnit, že měření proběhlo 13 den cyklu. Od 12 dne cyklu mě pobolívá podbřišek i břicho, tyto obtíže již mám asi rok na ultrazvuku břicha zjištěna pouze zvětšená děloha myomatozní. Užívám Sarapis soja, je to dobrá volba? Jestli správně chápu v kontextu svých potíží mám méně progesteronu, nepřidávám si ještě více estrogenů díky Sarapisu a tak více potíží? Ještě jednou děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v normě a souhlasím s ním. Sarapis soja můžete rovněž užívat nebude-li efekt je možno vyzkoušet FYTOFEM (ale nutno užívat minimálně 3 měsíce aby byl efekt). Oba preparáty tj.Sarapis ani FYTOFEM estrogeny neobsahují – jsou na přírodní bázi proto možno bezpečně užívat.

       

  • Hana Š.

    Dobrý den, je mi 58 let, po přechodu, při preventivní prohlídce mi p. doktorka řekla, že mám vysokou sliznici ( nevím kolik, ale prý je to na hraně), objednala mne cca za 2,5 měsíce na kontrolu, s tím, že by to mohl být polyp, potom že by bylo nutné odstranění. Chtěla bych se zeptat, zda kontrola za 2,5 měsíce je dostatečná a zda v případě zákroku by bylo možné absolvovat zákrok ambulantně bez narkózy a zda je pro tento zákrok nějaké bližší pracoviště než ve Slezku, jelikož jsem od J. Hradce Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li vyšší sliznici než 5mm pak v menopause je provedení hysteroskopie vhodné, obzvláště máte-li klinické potíže ve smyslu nepravidelného či silného krvácení. Blíže proberte s registrujícím gynekologem. Lze se objednat na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Ve Vašem kraji bohužel pracoviště neznám.

       

  • Hana K.

    Dobrý den,letos mi bude 55let a přes rok už nemám menstruaci. Dnes jsem byla na preventivní prohlídce a mám endo 4,7mm,jinak všechno v pořádku. Je naděje,že se mi sliznice sníží nebo začnu krvácet? Hrozí nějaké nebezpečí? Prosím o vysvětlení. Děkuji K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, sliznice do 5mm je v normě, krvácet by jste neměla. Doporučuji dodržovat 1xroční intervaly prohlídek, při potížích /krvácení, silné bolesti, zapáchající výtok aj./kdykoliv.

       

  • Michaelaa

    Dobry den byla sem u sve lekarky ktera me zistila zvecenou zlznici furt nevym co to znamena dobrala sem leky co mi dala a sla sem po dobrani leku znovu na prohlytku a rekla mi ze us se ji zda v poratku nevym proc furt me boly bricho podbrichem mam Strach bojim se bych nebula vazne nemmocna ? 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, upravila-li se výška endometria resp.děložní sliznice není nutný zákrok (tzv.hysteroskopie s abrasí). V opačném případě je zde zvážení výkonu.

       

  • Marie

    Dobrý den.Mám 11 letou dceru a jsem už dost zoufalá. Dostala první mestruaci a od té doby mensruuje skoro pořad už jsme byli u lékářky a ta nejdříve udělala krevní testy které jsou prý v pořádku , pak nasadila vitamíny(exacyl, acidum folicum, ascorutin,)pořad to bylo stejné.Tak při poslední kontrole nasadila hormón orgametril.A dcera má pořád velkou sliznici alespoň takhle mi to říkala. Můžu poprosit o radu co to všechno znamená a nebo co by to mohlo být a jak dál se asi bude postupovat s léčbou. Dost se bojím o dceru.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v pořádku, osobně bych místo Orgametrilu zvolil jiný gestagen, ale není rozhodující. Bude-li dcera i nadále silně a zdlouhavě krvácet, pak tzv“hormonální kyretáž“. Cyklus se na základě léčby bude stabilisovat,nemusíte mít obavy. Blíže doporučuji dořešit s registrující ev.dětskou gynekoložkou ve Vašem okolí.

       

  • Homolova

    Dobry den, mnela bych dotaz, doktorem mne byla zjištěna hyperplazie endometria po dlouhém krvaceni a doporučil mi buď prášky nebo nitrodelozni tělísko… Chtěla jsem se zeptat jestli je možné i odstranění dělohy na vlastni žádost… Nechci brát prášky a také jsem proti telisku… Děkuji a přeji hezký zbytek dne

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné, doporučuji řešit cestou registrujícího gynekologa s tím, že trváte na chirurgickém řešení, tj.hysterektomii (odstranění dělohy).

       

  • alica

    Dobrý deň, mám 24 rokov, prvý styk s mojím priateľom som mala až tohto roku, z toho dôvodu som preto až teraz šla na prvú gynekologickú prehliadku,kde mi vzali stery. Nemala som do teraz žiadne vážnejšie problémy, teraz mám problém s opakovanou mykózou. Z cytologie mi vyšiel nález bez nádorových zmien, no vo vyslednom hodnotení je metaplazia. Je to bežný nález v tomto veku? Mala by som sa niečoho obávať? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mykózu je třeba přeléčit, nález je uspokojivý. Nutné jsou pravidelné 1xroční prohlídky včetně stěrů neurčí-li Váš registrující gynekolog jinak.

       

  • Angela

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat.Je mi 43 let Menstruaci mám stále pravidelnou 28-31 dnů.Asi rok mám ale silnou menstruaci – občas i kusy sraženiny. Navíc krvácím asi 4 dny silněji a pak je 2 dny pauza – bez špinění. Poté začne znovu krvácení které přechází postupně do špinění trvá asi do 10dne. Cyklus jsem vždy měla delší 8-10 dní ale bez pauzy. Dle UZ mám prý zvýšenou děložní sliznici – nyní jsem brala od dubna Duphaston ,ale zlepšení není – MS je o trochu slabší . Pan doktor se zmínil o hysteroskopii – chtěla bych se zeptat zda by byla i pro mě vhodná ambulantní hysteroskopie.Ráda bych se vyhnula narkoze a hospitalizaci. Měla jsem 2x císařský řez. Slyšela jsem že ambulantní hysteroskopii dělá i Mudr Skalický v České Třebové. Děkuji za Váš názor.Angela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ambulantní hysteroskopii lze absolvovat na našem pracovišti: www.ambulantni-hysteroskopie.cz a možno se objednat, případně i u MUDr.Skalického v České Třebové (osobně neznám)

       

  • Radka

    Dobrý večer pán doktor,som v perimenopauze mám 48 rokov,diagnostikovanú hyperplazia bez atypii a asi rok problém s nepravidelnym menzes( naposledy maj,august a november).Problém je v tom,že mavam veľmi silne krvacanie až tri týždne,v maji som na zastavenie brala norethisteron 6 dní,v septembri kyretaž a teraz čakám na zavedenie Mireny s tým,že mám na 5 deň brať Norethisteron 5 dní a potom zaviesť Mirenu.Viac menej som nie veľmi stotožnena s Mirenou.Je možné až do prechodu brať Norethisteron pri silnej metroragii?Pri pokuse o iny druh hormonov mi nebolo dobre(Femoston).Ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s vložením LNG-IUS /Mireny/ se ztotožňuji, postup je zcela správný a vidím ho ve Vašem případě jako nejoptimálnější řešení. Gestageny v II.fázi cyklu,tj. Norethisteron lze taktéž užívat, bude-li se uvedené opakovat je na zvážení i chirurgické řešení ve smyslu hysterektomie /odstranění dělohy/

       

  • Dagmar

    Dobrý den pane doktore. V květnu jsem byla u Vás na hysteroskopii-polyp, histol. nic zásadního. Menstruace přišla asi za 3 týdny-slabá, trvala asi 10dní. Pak přišla další za 7 týdnů -týden slabá, ale pak brutální krvácení. Takže znovu HSK +abraze. Histol. hyperplasie endometria bez atypií. Paní doktorka chce tedy nasadit Norethisteron. Chci se jen zeptat, zda je třeba možné uvažovat o ablaci? Děkuji Vám . Dagmar

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, volil bych rovněž stejný postup jako Vaše lékařka,tj.nasazení NES/Norethisteronu/.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore, minulý týden jsem podstoupila ukončení těhotenství v 17.tt pro vvv plodu. Bohužel jsem to prožila již podruhé, v dubnu 2017 mi ve stejném týdnu zjistili zmlklé těhotenství v důsledku torze pupečníku u zdravého plodu. Podstoupila jsem nyní i revizi děložní dutiny. Na kontrole u mé gynekoložky mi pátý den po revizi řekla, že se děloha moc nezavinuje a je vysoká děložní sliznice – 16 mm. A že je možné, že mě čeká ještě další revize. Na kontrolu však jdu až za 3 týdny. Nikdy jsem s výškou sliznice problém neměla. Chtěla bych se zeptat, čím může být v mém případě vyšší sliznice způsobena, když byla provedena revize a zda je šance, že se sama upraví. A taky zda mi to může nějak zhoršit pravděpodobnost dalšího otěhotnění. Děkuji za odpověď. Zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, provedl bych UZ kontrolu s odstupem týdne, bude-li přetrvávat podezření na ne zcela vyčištěnou dutinu děložní je možné že se zákrok bude muset ozpakovat. Na další těhotenství by mělo mít jen minimální vliv. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Nina

    Dobrý den, paní doktorka mi doporučila během dvou let již třetí kyretáž při hyperplazie děložní sliznice, nebo užívání atikoncepce, chtěla bych znát Váš názor. Je mi 41 let, bezdětná. Děkuji. N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, řídil bych se dle výsledku histologie, na zvážení je zde léčba gestageny perorální formou případně tělískem.

       

  • petra

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou hysteroskopii 8 den cyklu, při které mi byl nalezen a odstraněn polyp a z histologického rozboru mi bylo zjištěno A) fragmenty isthimického endometria a za B,C) fragmenty dysfunkčního proliferačního endometria s ložisky komplexní hyperplázie bez atypií a já jsem Vás chtěla poprosit co to pro mne znamená a zda to může mít vliv na nezdařené ivf cykly konkrétně na implantaci embryí? Můj gynekolog mi to nijak nevysvětlil. Ještě podotýkám, že mi je 33 let. Mockrát Vám děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoříme o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá. Zpravidla se projevuje abnormalitami děložního krvácení. Především se vyskytuje nepravidelné krvácení, někdy dochází k tzv. spottingu (špinění), nebo může docházet k silnému nebo častému krvácení. Méně často bývá hyperplazie endometria zcela bez projevů.Příčinou vzniku tohoto stavu je nadměrného působení estrogenů. Estrogeny, ženské pohlavní hormony, mohou být tělu dodávány z vnějšku, nebo si je tělo vytváří samo (např. tukové buňky tvoří estrogeny v hojné míře, nádory vaječníků taktéž).
      Podle typu hyperplazie sliznice děložní (typická či atypická, simplexní či komplexní) se odvíjí i její léčba. Určité typy hyperplazie mohou znamenat i předrakovinné změny a proto se musíme vždy ujistit odběrem a histologickým vyšetřením o jaký typ hyperplazie endometria se jedná. Základem terapie je odstranění nadměrného hormonálního působení estrogenů, v případě, kdy je to možné. V určitých případech můžeme použít medikamentózní terapii, v jiných bychom měli přistoupit k chirurgickému výkonu – odstranění dělohy – z důvodu riizika nádoru sliznice děložní. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

  • Marcela

    Dobrý den dnes mi doktorka oznámila že mám nedorostlou sliznici proto nemohu přijít do jiného stavu. Je to rok co jsem prestala užívat injekci depoveru. Antikoncepci jsem nasadila měsíc po vysazení injekce a od srpna 2017ji neberu. Mohu ještě mít děti? Doroste mi sliznice? Jemi 35 a moc bych chtěla miminko. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, střední doba početí pro ženy,které otěhotní je cca 10měsíců po podání poslední injekce Depo-Provera s rozpětím však od 4 do 31měsíců. Doporučuji foláty /přípravky s kyselinou listovou-Nosifol,Inofolic,aj./,režimová opatření a neotěhotníte-li do 6měsíců dále dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lada

    Dobrý den pane doktore, je mi 42 let. Cca před 5 lety jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro CIN III. Od té doby všechno v pořádku. Kvůli silné a dlouhotrvající menstruaci (10 dní) mi gynekoložka nasadila antikoncepci. Před 6 měsíci jsem začala užívat antikoncepci Mirelle. První 4 měsíce byly naprosto bez problémů. Poslední 2 měsíce slabě špiním a menstruace je opět silná a dlouhotrvající. Moje gynekoložka mi změnila antikoncepci. Nyní užívám již druhý týden Asamute. Špiním stále. Gynekoložka mi řekla, že to může ještě trvat třeba i 2 měsíce, než se tělo vyrovná s novou antikoncepcí. Může to být pravda? Nebo může jít o něco vážnějšího?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší registrující gynekoložky je správný. V případě,že však krvácení bude přetrvávat déle jak následující 2měsíce pak je nutné problém dále řešit.

       

  • Lenka

    Dobrý den, prosím Vás, mám k Vám dotaz. Dne 18.9.2017 jsem byla na Hysteroskopii. Nic nebylo nalezeno. Podstoupila jsem toto vyšetření … abnormální krvácení mimo periodu, které bohužel stále přetrvává a nyní mám i bolesti jako před periodou i zad. Každým dnem čekám na výsledky histologie. Prosím Vás, o co se může jednat ( zánět vaječníků ) a co mám dále dělat. Děkuji Vám za Vaši případnou odpověď L.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin může být několik (od hormonálních přes benigní,tj.nezhoubné změny až po přednádorový nebo nádorový stav), proto bych vyčkal výsledků histologie a dle toho stanovení dalšího postupu se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Marcela

    Dobry den prajem prosim o radu. Mam 40 rokov a vo februari som asolvovala odstranenie polypu v maternici. Zaver parologa je korporalne endometrium vzhladu pokrocilej proliferacie az vcasnej sekrecie s usekom prostej hyperplazie, bez atypii. Gynelolog mi nasadil Progesterone, ktore som netolerovala nasledne Duphaston. Je skutocne nevyhnutne pri tomto diagnostickom zavere uzvivat tieto hormonalne tabletky? Duphaston uzivam asi 4 mesiace, mam viacere neziaduce ucinky, zvysenie vahy, zvacsenie a bolest v prsnikoch, zavodnovanie a opuch noh, sexualne nechutenstvo ap. Som po kompletnom odstraneni stitnej zlazy a uzivam denne lieky L-Thyroxin. Nemala by som skor ako dostanem hormonalne tabletky absolvovat nejaky hormonalny test (napr. z krvi)?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vašeho registrujícího gynekologa je zcela správný. Hormonální test není nutno provádět. Blíže doporučuji dořešit přímo s registrujícím gynekologem.

       

  • Petra

    Dobrý den, Dnes mi bylo řečeno, že mam hyperplazii sliznice. 3tydny zpět mi gynekolog provedl hysteroskopii. Nálezů bylo více a před půl rokem zhoršený výsledek cytologie. Nyni cyt. OK. Cca 11 let zpět proběhlo „vypalování“ čípku skrz špatnou cyt. Jsem po 2 porodech, chceme další dítě. Hormonální antikoncepci neberu cca 8let. Doktor mi napsal Foxenette jako preventivní léčbu, dnes sliznice opět přes 3mm. Je nutné brát HA celoživotně (jak mi mudr. doporučil), nebo existuje přírodnější prevence? Nejsem zastánce HA. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám konkrétní situaci lze obtížně soudit. Na základě Vámi uváděných údajů (hyperplasie děložní sliznice – neuvádíte přesněji typ) bych doporučil gestagenní antikoncepci v tabletách případně zavedení nitroděložního tělíska s levonorgestrelem (šetrnější než „klasická“antikoncepce). Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka

    Dobry den prosim o radu.V cervenci mela zamlkly potrat,byla sem na vycisteni delohy.Ale menstruaci sem nedostala do ted a vcera sem si udelal test a je pozitivni nevim co mam delat.Bojim se ze to nebude v poradku.!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v nejbližší době provedení UZ vyšetření +event.odběr krve cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Rosemary

    Dobrý den,pane doktore.Velmi prosím o Váš názor.Je mi 46 let a lékař diagnostikoval hyperpazii.Stav je indikací pro odebrání dělohy.Jako druhou možnost mi nabídl Mirenu.Ze sliznice neodebral žádné vzorky.Jsem po CMP z antikoncepce,po několika operacích cyst,mám alergii na téměř všechna ATB.Dříve jsem velmi trpěla na záněty.Mám chronickou infekci močového měchýře a další zdravotní problémy.Absolvovala jsem devět narkoz.Mám si prý sama vybrat,co podstoupím,Nikde momentálně není jiný volný gynekolog,proto velmi prosím o Vaše vyjádření.Mirena mi bude dělat problémy kvůli zánětům,migrénám-domnívám se-a též si nejsem jista,zda je vůbec možné ji použít po CMP.ještě připojuji,že na vaječníku mám další cystu.Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ačkoliv nemám zcela přesné informace /záleží na typu hyperplasie atd./ tak na základě Vámi uváděných anamnestických údajů a klinických potížích se také přikláním k chirurgickému řešení,tj. odebrání dělohy. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Marcela

    Dobrý den,je mi 50roku a asi 1,5roku nemám menstruaci.Je to 2dny co jsem byla na gynekologii z důvodu bolesti v podbřišku.Pan doktor mi řekl na základě ultrazvuku,že mám přebytek hormonů (140%) v děloze.Dostala jsem injekci na vyvolání menstruace s tím,že pokud by se nekonalo,budu muset na kyretáž,že to může být az nebezpecne,kontrolu mám za 3tydny.Jsem hodně unavená, bolavá a mám i neustále zvýšenou teplotu.Je rozhodnutí mého lékaře spravne?dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uváděná informace „přebytek hormonů na 140%“ je velmi zavádějící. Důležité je UZ vyšetření a výška děložní sliznice, kterou zde neuvádíte.Na základě popisovaných skutečností bych dodržel postup Vašeho registrujícího gynekologa. V případě zhoršení potíží pak ev. cestou pohotovostní služby v místě spádu.

       

  • Gabriela

    Dobry den,mam 47r. bola som už 4x na kyretaži,pre polypy v maternici.Dnes som obdržala hystologicky nalez…myslim,že nie je vysledok dobra. Môžte mi prosim vas opisať vysledok? dakujem nerovnomerne secernujuce endometrium,sučasť polypu korpusoveho typu,izolovane fragmenty nenapadnej endocervikalnej sliznice a pružok viacvrstevnateho dlaždicoviteho epitelu bez dysplazie. Zachytene tiež mikrofokusy skvamozneho epitelu s low grade skvamoznou intraepitelnou leziou,,,lahka dysplazia LSIL / CIN 1 a so zmenami suvisiacimi s infekciou HPV p 16+ Dakujem za skoru odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se přednádorové změny na děložním čípku lehkého stupně- LG léze („low-grade“ lesions) které ve většině případů sám organismus ženy dokáže zlikvidovat i bez chirurgického zákroku , u vyšších stupňů je již třeba chir.zákroku tzv.konizace. Je ovšem NUTNÁ pravidelná dispenzarizace resp. sledování Vaším registrujícím gynekologem, ostatní doporučuji dořešit přímo konkrétně se svým lékařem včetně intervalu sledování.

       

  • Alena

    Dobrý den. Omlouvám se za následující dotaz, ale věřím, že mi ho zodpovíte. Proč se metoda ambulantní hysteroskopie v ČR více nerozšířila? Vše, co jsem o ní četla na netu, se mi líbí. Jsem potenciální klientka. Zaráží mne, proč není žádné zdravotnické zařízení např. v Praze nebo v Brně, které by ji provádělo. Není to přece úplná novinka. Jaký je pravý důvod, že se nerozšířila dál? Lékaři ji nevěří? Nebo preferují hysteroskopii s narkózou jako bodově cennější zákrok? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Provádění hysteroskopie v ambulantním režimu vyžaduje dlouholetou zkušenost, speciální vybavení atd. Zdaleka ne každý lékař je ochoten se tímto směrem specializovat, resp. investovat jak, čas, tak energii, v neposlední řadě i finanční investici. Ano, máte pravdu, je mnohem lehčí pacientku uspat a neřešit „jemnou operativu“, finančně to i s narkózou vyjde pro zdravotnické zařízení stejně. Nikdo moc neřeší, co je výhodnější pro pacienta…
      Nicméně, nejsme jediné pracoviště v ČR, tento ambulantní výkon provádí několik jiných lékařů v celé ČR. Naše pracoviště je ale určitě největší, s nejdelší tradicí.
      V současné době připravujeme knižní publikaci „Atlas panoramatické hysteroskopie“ o 19ti kapitolách, s 600 fotografiemi. Kniha bude křtěna jako jediná na Endoskopických dnech v Olomouci, třeba to přesvědčí mnoho ostatních kolegů.

  • Martina

    Dobrý den,je mi 42 let chtěla bych se zeptat ohledně silné menstruace,v srpnu 2016 a lednu 2017 jsem byla na vyškrab dělohy, v srpnu mi z histologie nebylo nic zjištěno brala jsem léký na zmenšení dělohy 3 měsíce.Po vysazení jsem zase začla krvácet a nepřestávala jsem dokonce mi ani Norethisteron nezabral .V lednu druhý vyškrab, lekař mi s histologie zjistil polyp, pán doktor mi napsal gynprodyl,začala jsem ho brát 16 den po vyškrabu a hned 3 den užívaní jsem začala hodně krvácet ,zase Norethisteron 5 dnů jsem nekrvácela. V únoru 28 jsem šla na další vyškrab a zase mam za sebou 17 dnů po a silně krvácím mám určený termín 29.3 na odstranění dělohy a dneska je 21.3 a já pořad krvácím silně,pan dokror mi zase napsal Nrethisteron beru ho druhý den, minule mi taky nezabral.Mám domluveno že když do pátku nepřestanu krvácet tak zase na vyškrab,myslíte že mě potom můžou vzít na odstranění delohy,když to bude 5 dní po vyšrabu? Nic mě vživotě tak netrápilo jak to krvácení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě je hysterektomie, tj.odstranění dělohy na místě. Při akutním zhoršení potíží /resp.krvácení/ doporučuji ihned konkrétně řešit s pracovištěm, které termín dalo.

       

  • Alena

    Dobrý den mám 2a pul měsíce po odebrání děloho s vejcovody duvodem byla hyperplazie s atypiemi kdy po histol.mi byl zákrok doporučen vzhledem k výsledkum.po měs.jsem na kontrole u gyn.oznámila že mám bolesti v podbříšku a při močení načež mi bylo řeeno že je to po operaci a že se to hojí a na ultrazvuku bylo vše ok před 14 dny jse to už zhoršilo a tak jsem navštívila prakt.lekáře kde mi po odběru moči zjistili vysoké hodnoty bakterií na močových cestách .antb. užívám již 8 den a bolesti se stupnují do přes bok do zad tak jsi už nevím rady jestli je možné aby to takhle probíhalo u lekářky mi už přijde že je obtěžuji děkuji za radu

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi popisované obtíže se mi jeví spíše urologického charakteru, proto doporučuji došetření z tohoto hlediska

       

  • Gabriela

    Dobrý den, po druhém porodu jsem absolvovala 4x čištění dělohy z důvodu nárůstu děložní sliznice (nyní 2,5 roku po porodu). Jestli se správně domnívám tak mám hypeplazii. Byla jsem na gynekologii domluvit se na zavedení Mireny. Po uzltrazvukovem vyšetření byl v děloze opět nějaký nárůst ale pan doktor v tom problém nevidí,že tělísko lze zavést. Je to v pořádku? Po zákrocích žádná léčba neprobíhala. Děkuji za odpověď G.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi popisovaný způsob léčby se mi jeví jako adekvátní

       

  • Martina

    Dobrý den,je mi 42 let chtěla bych se zeptat ohledně silné menstruace,v srpnu 2016 a lednu 2017 jsem byla na vyškrab dělohy, v srpnu mi z histologie nebylo nic zjištěno brala jsem léký na zmenšení dělohy 3 měsíce.Po vysazení jsem zase začla krvácet a nepřestávala jsem dokonce mi ani Norethisteron nezabral .V lednu druhý vyškrab, lekař mi s histologie zjistil polyp, pán doktor mi napsal gynprodyl,začala jsem ho brát 16 den po vyškrabu a hned 3 den užívaní jsem začala hodně krvácet ,zase Norethisteron 5 dnů jsem nekrvácela,těd zase krvácím,už si nevím rady,zvažuji výměnu lékaře,chtěla bych se zeptat jestli by jste určila jiný postup?třeba odebrání dělohy? Mám 110 kg a pan doktor mi dělohu odebrat nechce.Už mě to hodně trápí.děkuji předem za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je u Vás na zvážení tzv.termoablace endometria /blíže na www.myomy.cz/ nebo pak odebrání dělohy=hysterektomie, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem, případně jiným lékařem. Právo na jeho změnu samozřejmě máte.

       

  • Petra

    Dobry den,je mi 30let.z duvodu neplodnosti jsem byla na laparoskopii.byl objeven polyp 2x3mm a dle histol.byl v predrakovinovem stavu(znamky atypicke hyperplazie) a v jednom miste toho polypu vznikajici karcinom.vse konzultovano na onkogynekokogii.zaver:nador omezen na dutinu delozni,postoupeni do myometria nebylo prokazano.bude nasledovat lecba progesteronem z duvodu ze chci postoupit ivf protoze deti nemam.chci se zeptat tim ze tam vznikl nador mam na cele deloze hyperplazii?jaka je uspesnost lecby progesteronem,mam sanci ze deloha bude v poradku a ja budu moct na oplodneni?dekuji.Petra

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Vámi popsaný postup je maximální snaha o záchranu Vaší dělohy a Vaší plodnosti. Naděje na úspěšnost je poměrně velká, ovšem za podmínky velice pečlivého sledování.

       

  • Helena

    Dobrý den, můj dotaz se týká endometrie=sliznice děložní mě při vyšetření byla zjištěna v hodnotě 6mm což není prý dramatické, mám určité projevy o kterých jsem informována sledovat a za 3 mě. na kontrolu. Trochu jsem procházela PC z informacemi a protože těch nění nikdy dost když člověk pochybuje, tak si dovoluji napsat o Váš názor a radu. Jsem ročník 1941,měla jsem v 25 cystu,následkem toho jsem
    potratila pak jsem čekala na operaci,mám jen pravý vaj. v 29 jeden porod,vše v pořádku, v 38 přerušení těhotenství, žádné další problémy kromě maličkostí v přechodu již nemám, léčím se 20 let se štítn.žlázou, léky užívám jen euthyrox loo- celkem 550 týdně, na tlak locren, příležitostně jen ibalgin 200 při mimořádnostech se zády.Mám mít nějaké obavy? Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář

      Osobně u svých pacientek doporučuji u svých pacientek při výšce sliznice na 4mm (resp. nad 5mm)podrobnější hysteroskopické vyšetření, kdy se tenkou kamerkou podíváme dovnitř dělohy, odebereme vzorky, případně odstraníme to, co tam nemá být.
      Toto provádíme ambulantně i pro pacientky jiných gynekologů, zvažte, zda by Vás tento postup neuklidnil.

  • Anna

    Dobry den, v srpnu mi byla po kyretazi (nonstop silne krvaceni) zjistena prosta hyperplazie, ale s nekolika lozisky s clear cell metaplazii a vcetne lehkych atypii, je mi 30 let a panem doktorem mi byly nasazeny progestiny (duphaston), nyni budu sledovana UZ a v lednu me ceka kontrolni HSK … je v tomto pripade jeste mozne uvazovat o druhem diteti? Muze se tento stav vubec vratit do normalu? Vsude se docitam, ze se jedna o predrakovinovy stav a vetsinou doporucuji delohu odstanit. Moc dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Léčba u kolegy je dle mého správná, lednový zákrok přinese jasno v tom, zda léčba pomůže. Dělohu odstraňujeme u žen, které již svojí generační funkci splnily. Ve Vašem případě by to znamenalo, že po odstranění dělohy byste již děti mít nemohla. Pokud léčba pomůže, děti mít můžete, stav se normalizuje. I tak je nutno v budoucnu velice pečlivě sledovat.

       

  • Lenka

    Dobrý den pane doktore. Asi jsem ten vzácnější případ, je mi 31 let, v lednu 2016 jsem podstoupila první kyretáž, poté jsem brala 3 měsíce Proveru 100 mg, poté další kyretáž (18.5.), na kontrole na ONK mě pustili s tím, že jsem v pořádku. Poté měla přijít MS, ale dostavila se až 25.7. od té doby stále krvácím, 8.8. jsem dostala Norethisteron a i přes ten krvácím. Paní doktorka, když jsem jí volala, se zmínila, že se asi hyperplázie vrátila, ale že uvidíme až po dobrání prášků a následném vyšetření. Celý tento koloběh začal poté, co jsem došla do CARu, protože se nám nedařilo s miminkem. Má otázka zní, co bude následovat? Očividně na mě hormony neplatí, miminko opravdu moc chceme, ale mám strach, jestli ho vůbec budeme moct mít. Když se zeptám některého s ošetřujících lékařů proč to tak je, že jsem přeci moc mladá na něco takového, tak odpověď nemají a jen řeknou, to se tak někdy stane, že se buňky zblázní. Nikdo pro mě nemá odpovědi a já už začínám být zoufalá :-/

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Za určitých okolností může i u mladé ženy bohužel dojít k změnám sliznice děložní na úrovni buněk, které popisujete. Neznám sice podrobnosti (typ hyperplázie aj.), ale podle popisu věřím, že lékaři dělají maximum, aby Vám dělohu vyléčili. Osobně bych doporučil určitě s odstupem opět odebrat vzorek sliznice ke kontrole.

       

       

  • Monika

    Dobrý den. Uz dva roky mam spineni mimo mestruaci. Muj gynekolog mi doporucil uzivat od 15. dne cyklu norethisteron 10 dni . Dnes jsem musela jit na kontrolu k jinemu lekari a ten tvrdil ze norethisteron dlouhodobe neni zrovna to nejlepsi reseni. Navrhoval mii Mirenu. Jinak se lecim s roztrousenou sklerozou a mam alergii na antibiotika. Poradil by jste mi, jak mam dal postupovat? Je mi 45 let a norethisteron uzivam 2 roky. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář

      V první řadě musíte mít odběr sliznice z dělohy (ideálně ambulantní hysteroskopií, to je pro ženu s roztroušenou sklerózou to nejrozumnější a nejšetrnější). Tím se vyloučí jiná (i vážnější) příčina špinění či krvácení. To je naprosto nutné! Může se takto totiž projevovat endometriální polyp, přestavby sliznice děložní a to až směrem k předrakovinným změnám. Není radno to podceňovat! Teprve pak má smysl debata o úpravách cyklu hormonálně, ať již norethisteronem nebo hormonálnmím tělískem nebo jakkoliv jinak.

       

  • jana

    dobrý den jsem 9 let po rakovibě děl.čípku, léčba byla chemo+ozařování, poslední 3 roky při sexu i po silně krvácím z pochvy, asi je na vině popálená poševní sliznice. Je možná nějaká léčba, či nějaké jiné řešení téhle nepříjemné situace? děkuji Jan

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bude nutné navštívit gynekologa, tyto problémy po internetu bohužel neumím vyřešit. Samozřejmě přichází v úvahu lokální léčba, ale záleží, zda je pro Vás vhodná (a dokumentaci, ani Váš věk, ani nic jiného neznám)

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.