Hysteroskopie provedená ambulantně je rychlá a bezbolestná

Ambulantní hysteroskopie je velmi šetrná diagnostická a operační metoda v gynekologii bez nutnosti narkózy. Má ve světě již třicetiletou tradici, v ČR ji nabízí asi pět pracovišť.

Je alternativou pro spoustu žen, které jsou jinak kvůli pouhému odebrání vzorků či vyčištění dělohy vyslány k hospitalizaci.

Popis

Jedná se o gynekologický výkon, který bez narkózy umožňuje prohlédnout dutinu děložní speciálním nástrojem (tzv. hysteroskopem), cíleně odebrat vzorky tkání, případně rovnou provést léčebný zákrok.

Cílem výkonu je důkladně prohlédnout dutinu děložní a nepřehlédnout lokální patologii, získat cílenou biopsii nebo řešit drobné léze. Může být využita k diagnostikování stavu (tzv. hysteroskopie diagnostická) i k léčbě (tzv. hysteroskopie operační).

Vyšetření provádí MUDr. Petr Kovář, specialista na ambulantní hysteroskopii, má velké množství zkušeností a na svém kontě již několik tisíc úspěšných zákroků.

Jak se provádí

Zákrok se provádí velice tenkým operačním nástrojem – tzv. hysteroskopem, který má průměr 3 mm a je tedy tenčí, než když se zavádí nitroděložní tělísko. Proto není nutné žádné umrtvení, jenom zcela výjimečně se provádí znecitlivění lokálním anestetikem (podobně jako u zubaře). Žena si také před zákrokem může vzít ibuprofen (např. Brufen) nebo paracetamol (Paralen).

Hysteroskopie v ambulantním režimu má ve světě více než třicetiletou tradici. Pro lepší pochopení metody proto níže zařazujeme vizualizaci výkonu. Autorem je průkopník této metody L. Montevecchi. Metodiku s některými drobnými obměnami používáme také v ČR.

Výhody ambulantní hysteroskopie

S využitím kamery dokáže hysteroskopie včas odhalit i minimální změny či nežádoucí zárodky a zahájit okamžitě léčbu.

Pro provedení není třeba hospitalizace, zákrok se provádí bez nutnosti narkózy, předoperačních vyšetření a odběrů.

Pacientky přicházejí v civilním oblečení a vzápětí také samy odcházejí. Zákrok lze plánovat v čase, který pacientce vyhovuje - např. po pracovní době.

Zákrok trvá velmi krátce: 5 - 15 minut. Není tedy nutná neschopenka nebo dovolená.

Zákrok plně hradí pojišťovny. Na zákrok jsou jen krátké čekací doby.

Vizualizace hysteroskopie, provedené ambulantní metodou

Specializovaný web o ambulantní hysteroskopii

Více se dozvíte na našem specializovaném webu www.ambulantni-hysteroskopie.cz

K dispozici je také online poradna o hysteroskopii

Komentáře (237)

  • Jana

    Dobrý den, beru již 1 rok a 3 mĕsíce antikoncepci Zlynda, protože po porodu jsem hodne krvácela u MS. MS je teď v pohode protože skoro vubec nekrvácím, ale první 3 mesíce jsme hodnĕ špinila mimo cyklu což mi říkala p. doktorka že to je normální. Po 3 mĕsicích špinĕní zmizelo a bylo všechno v pořádku. Po dalších 4 mĕsících začalo znova krvácení, špinĕní mimo cyklo a to každý mĕsíc pravidelnĕ, týden po MS a trvá to 4 dni. Byla jsem na vyšetření za moji p. doktorkou a ta řekla že je to zánet dĕložního čipku protože když jsem byla na vyšetření jsem zrovna mĕla krvácení mimo cyklu, nasadila léčbu pro mne i pro manžela, ale vůbec nezabrala a problém pretrvával. Za 3 mĕsíce jsem znova navštívila p. doktorku a ta mi řekla že když léčba nezabrala tak to nebyl zánĕt dĕložního čípku, ale že to krvácení způsobuje antikoncepce nebo může to byt polyp který není ani vidĕt. Je to možní že u antikoncepce i po roku užívaní že způsobuje krvácení mimo cyklu? Když porovnám na začatku užívání antikoncepce tak to bylo jenom špinĕní v kterejkolvek den, pak jsem byla bez špinĕní a pak to začalo znova ale už spíš krvácení a je to v stejné období týden po MS není to špinĕní jak to bylo na začátku v kterýkolvek den ale má to pravidĕlný interval týden po MS. Mám obavy jestli to není neco horšího.

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dělohy. Příčin krvácení může být bohužel celá řada. Lze absolvovat ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lucie

    Dobrý den, beru 7 let antikoncepci a jelikož plánuji těhotenství tak bych ji chtěla vysadit. Beru bonadeu a nechala jsem si teď udělat testy na 2 trombofilji mutace které vyšli negativní. Přeci jen jsem při užívání přibrala, občas mám návaly a problémy při menstruaci a začala jsem ji užívat kvůli bolestem velkým při menstruaci. Bojím se po vysazeni nějaké srazeniny podle zkušeností ostatních, ekzému nebo vrácení se bolesti. Co by jste mi doporučili abych mohla co nejvíce předejít negativním účinkům?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po vysazení antikoncepce se nezvyšuje riziko vzniku krevních sraženin. To je nejvyšší po jejím nasazení. Pokud by se vrátily bolesti při menstruaci, bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kája

    Dobrý den, jsem diagnostikovaná s PCOS, a momentálně mám mentruaci, která trvá již 12. den (už je slabá, ale když se utřu, je papír vždy růžový). Byla jsem u své doktory a ta se k tomu nevyjádřila (jen mi nabídla antikoncepci. Snažíme se o díte, tak jsem ji odmítla). Cytologie byla v pořádku. Nevím, jeslti mám zvážit změnu doktora, nebo skutečně o nic nejde.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test. Při nepravidelnosti cyklu je vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Sabina

    Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat zda by byla možná konzultace . V roce 2022 září jsem měla diagnostikováno tehotenstvi mola a letošní roku 2024 jsem si vyžádala krevní testy. Bylo mi zjištěn úvazek jednoho hormonu a nasazen progesteron. Teď už vše v normě a folikuly údajně velké . Další kontrola až za 2 měsíce . Partner byl také na spermiogramu a vše také údajně v poradku. Zřejmě to mám i psychického rázu, ze se nám to nedaří. Dělám 12tky a noční smeny . Hodně sportuji i když jsem ted začala méně, kvůli tomu všemu. Je třeba i nějaká přírodní cesta nebo muzu nějaké doporučení co dal prosím ? Dekujeme moc . Kalusova

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, příčin neplodnosti je celá řada, bylo by vhodné ještě u Vás doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze zkombinovat i s vyšetřením průchodnosti vejcovodů, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Elena

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Když mám silnou menstruaci i s kousky sražené krve, které ze mě odcházejí, nevadí v tomto období sex popřípadě masturbace. V obojím případě se mi velmi uleví od křečí či bolesti v prvních 3 dnech. Akorát se obavám té sražené krve, jestli je to při sexu či masturbaci s ní bezpečné.. aby se nějak nedostala hlouběji do těla a nezpůsobila nějaký problém. Moc děkuji za odpověď, S.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pohlavní styk není při menses zakázán, stejně tak masturbace, pokud máte velké bolesti při menses, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Eva

    Dobrý den, je mi 30 let, už od 17ti let léčeny záněty čípku, HSIL, biopsie - negativní. Poté sledována, cytologie vždy v pořádku. Celých 12 let však silně krvácím z čípku při každém vyšetření, lékaři se tomu vždy diví, ale nijak to neřeší. Cytologie stále negativní, DNA HPV test neprokázal high risk typy viru. Je možné, že i přesto bych mohla mít rakovinu děložního čípku?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření ke zobrazení celého kanálu nejen děložního čípku ale i děložní dutiny. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den, jak dlouho se vyvíjí nádor v děloze? Na prohlídce 11/2023 bylo vše v pořádku, nyní 8 let po odstranění vaječníků se mi objevilo krvavé špinění.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vaše špinění nemusí souviset  rovnou s nádorem v děloze, příčinou může být třeba polyp bez nádorových buněk apod.. Je vhodné určitě doplnit hysteroskopické vyšetření k přesné diagnostice, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobry den. Chcela by som sa vas opytat na vas nazor. 2x som potratila. Bola som na genetike - vsetko v poriadku. Vysledky z hematologie mi prisli postou a tiez je vsetko v poriadku, ale v lekarskej sprave mam napisane, ze v tehotenstve zvazit preventivne uzivanie LMWH. Je to podla vas nutne? ... este ma caka endokrinologicke vysetrenie v stredu.

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, ohledně užívání LMWH se domluvte s gynekologem se zprávou z hematologie. Bylo by vhodné zkontrolovat dutinu děložní pomocí hysteroskopického zákroku k vyloučení např. vrozené vady dělohy, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Aneta

    Dobrý den, byla mi diagnostikována vývojová vada dělohy, přesněji uterus unicornis con cornu rudimentario I dx. Podstupuji ivf a mám za sebou již 4 spontánní potraty vždy 5-6 tt. Je nějaká šance na donošení dítěte? Lékaři byli dost skeptičtí a ráda bych znala názor i jiného odborníka. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, zde záleží na anatomických poměrech v děloze. Pokud má embryo uvnitř dělohy dostatek prostoru, šance na otěhotnění existuje. Je možno přesně určit pomocí hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz.¨https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobrý den, prosím o konzultaci. Je mi 43 let, mám tři děti, první a třetí přirozeným porodem, druhé sekcí (rok 2000, 2008 a 2011). Od prosince 2023 nepravidelné krvácení (cca 3-4 týdny krvácení, 3-4 dny pauza. 17. 3. 2024 naměřeno endometrium 11 mm, 24. 3. 2024 edometrium 8-9 mm, po ultrazvuku velmi silné krvácení. Byla jsem objednána 2. 5. 2025 na abrazi dělohy, V den zákroku bylo edometrium 14 mm. Zákrok proběhl bez komplikací. Před zákrokem nebylo žádné krvácení, ale hysteroskopie se nedělala. Byly odebrán materiál z dělohy: z hrdla drobné fragmenty tkáně, z těla vyšší nesuspektní sliznice, zasláno na histologii. Výsledky histologie za 2-3 týdny. Ještě ten den mi byla nabídnuta hysterektomie. Lečím se s revmatoidní artritidou (10 mg týdně methotrextát, 4 mg medrolu denně). Existují i jiné možnosti než hysterektomie? A ještě bych měla dotaz, zda při revmatoidní artritidě bych mohla zvažovat eventuálně nitroděložní tělísko Milena (dočetla jsem se, že revmatoidní artritida nemá moc ráda cizí tělesa v těle :)). Děkuji Vám za odpověď a přeji mnoho spokojených pacientech a mnoho úspěchů.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vynětí dělohy je většinou nutné když nezabere jiné méně agresivní metody léčby. Je na zvážení doplnění hysteroskopického zákroku k přesnému zobrazení dutiny děložní. Hormonální ovlivnění krvácení je také na zvážení, třeba formovou nitroděložního tělíska. Ke zvážení je možnost i provedení termoablace - ,, spálení,, děložní sliznice při hysteroskopickém zákroku - lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Sabina

    Dobrý den, čtrnáct dní zpět jsem byla na hysteroskopii (15 den cyklu), zatím mi ještě nepřišla. Čím to může být způsobeno, mám se něčeho obávat. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, ne vždy musí přijít menstruace přesně na den. Příčin může být více, při zpoždění menses více jak týden je vhodné si udělat těhotenský test.
  • Elena

    Dobrý den, pravidelně mám velmi silnou menstruaci, první dva dny spotřebuji každý den i celé balení nočních vložek. Máme silnou menstruaci v rodině, ale zdá se mi to extrémní. Musím zůstávat doma, motá se mi hlava, někdy i padám. Teď v době státnic a stresu se krvcení ještě zvětšuje. Má gynekoložka mi nabídla jako řešení jen HA. Tu nechci protože po ní hodně přibírám a hlavně mám šílené výkyvy nálad.. Existuje nějaké podpůrná léčba, která by krvácení třeba aspoň zmírnila? Detralex, nebo exacyl nebo jiný lék - třeba i trochu offlabel? Děkuji Vám.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné provést i hysteroskopické vyšetření k vyloučení nepravidelností uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Eva

    Dobrý den, je mi 22 let. Několik let (7) jsem trpěla PPP- bulimií. Od mých 17 let váha kolem 39kg. Od srpna 2023 mám 52kg a 163 cm, ale stále se nedostavila mestruace. Moje gynekoložka problém přikládá tomu, že nevážím 60kg, podle ni musím mít 60kg, jinak prostě menzes nebude. Co je na tom pravdy prosím? Jsem ráda, že jsem se přijmula s 52kg a víc si moje hlava nedovede představit, výsledky krve v pořádku, nutriční také v pořádku.Navíc mi zjistila PCOS, které zatím nijak neřeší. Kde je pravda prosím? Opravdu se menzes dostaví na 60kg? Děkuji. Jěště bych chtěla dodat, že jsem od 15 let brala antikoncepci a přestala jsem ji brát v polovině 21let- tudíž jsem 9 měsíců bez HA

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při normálních hladinách hormonů je vhodné doplnit při absenci menses hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložní dutiny /např. srůsty apod..../, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Karolína

    Dobrý den, snažíme se o miminko, ale po 3 měsících se mi rozhodil cyklus a nepřišla klasická menstruace. Pan doktor mi předepsal Norethisteron na 10 dní a poté na kontrolu prý nemusím a máme se snažit dál, ale moc dobré ohlasy jsem na něj nečetla. Je vhodný při plánování otěhotnění? Děkuji Vám za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, samotný norethisteron Vám stabilizuje cyklus, jak se bude menses chovat poté nikdo neví. Při opakovaných nepravidelnostech cyklu je vhodné doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Renata

    Dobrý den. Mohu poprosit o radu? Je mi 49let a mám asi tři roky třetí tělísko mirenu v řadě. Cca před rokem jsem začala nepravidelně špinit. Někdy po 14 dnech, někdy 2, někdy 7 dní. Doktor mi řekl, že je to normální, že některé ženy špiní i častěji. Dle ultrazvuku tělísko je na správném místě. Dvakrát se mi za poslední rok objevila cysta a zase zmizela. Můžete mi poradit, jestli je to normální? Dost mě to samozřejmě omezuje. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkNepravidelné špinění okolo přechodu bývá časté nicméně je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření, jestli za tím není skrytý nějaký problém v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Michaela

    Dobrý den, pane doktore, Již více než rok a půl mě trápí opakované svědění, pálení, záněty močových cest,suchosti apod. Zjištěny kvasinky, přeléčeno autovakcinou, neustále doplňuji probiotika. Také mi paní doktorka zjistila deformaci děložního čípku (jsem po dvou porodech během 5tilet),ale vysledky cytologie prý byly v pořádku. Problémy odezněly asi ze 60%, avšak stále střídavě pociťuji suchost,nebo výtoky, nebo bolest močového měchýře,ale pocitově "vzadu" jako by ho "dráždil" děložní čípek. Omezuje mě to v běžném i intimním životě, po sexu také dost špiním. Nemůžou moje problémy souviset právě s děložním čípkem? Byla mi nabízená konizace,ale pani doktorka si nebyla jistá,zda by to pomohlo.Opravdu už jsem bezradná, dodržuji životosprávu, nosím bavlněné spodní prádlo,snad všechny preventivní opatření dodržuji... Předem děkuji za odpověď. MP.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vzhledem k opakovanému špinění by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložního čípku nebo v děložní dutině, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Věra

    Dobrý den, byla mi vyšetřena děloha a ve zprávě je napsáno děloha 7 x 4x 4xcm e. hypereechogenita 6,98 mm , na zadní stěně drobná kalcifikace 5 mm. Mohu poprosit o vysvětlení co ta hypereechogenita znamená? Lékař mi sdělil , že ta kalcifikace je možná polyp,ale více mi neřekl. Děkuji. V.P.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tyto nálezy mohou mít více interpretací. Kalcifikace vídáme běžně, při podezření na polyp je vhodné toto ověřit při hysteroskopickém vyšetření, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Petra

    Dobry den, Rada by som sa opytala, ci je mozne previest ambulantnu hysteroskopiu aj pocas menstruacie, alebo vysadne iba po, pripadne pred? Dakujem, S pozdravom,

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den v průběhu menstruace nelze toto vyšetření provést. Děložní dutina je naplněna krví a proto je velmi snížená viditelnost tkání.
  • Lucie

    Dobrý den, jsem již rok a 3/4 od zavedení Mireny a stále mám dlouhou menstruaci (dlouhé spineni cca 12 dni). Je to tak na jednu nanejvýš 2 vložky za den. Stále to řešíme s dr, ale nic jsme nevyresily. Zkusila jsem různé doplňky, vitaminy a nic. Před mirenou jsem měla menstruaci také dlouhou a navíc hodně silnou (což teď není silná). Nevím zda mám vyhledat jiného lékaře a zkusit to konzultovat s jiným, nebo si mirenu nechat vyndat. Jaké mate prosím s tímto zkušenosti. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení špatného úmístění tělíska v děložní dutině, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Martina

    Dobrý den, .Je mi 56 let , 5 let jsem bez menstruace , pravidelně chodím na prevenci. Vše je v pořádku Žádne problémy nemám. Při poslední návštěvě u gynekologa mi paní doktorka naordinovala 2 ampulky Agolutinu,aby se mi odloučila děložní sliznice, která narostla na 4mm. Nic se nedělo. Za měsíc na kontrole sliznice stejná znovu Agolutin . Za 14 dní se mám dostavit na kontrolu s pokud se sliznice neklesne pod 4mm tak budu odeslána na kyretáž. Zak jsem z toho v rozpacích. Děkuji za odpověď a Váš názor. Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při podezření na nepravidelnost děložní sliznice je vhodné provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně bez narkózy viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Julie

    Dobrý den, prosím o radu. Jsem 3 roky od poslední menstruace. Bohužel, od té doby řeším neustálé potíže s výtokem, bolestí v podbřišku a atrofii pochvy. Vždy dostanu léky na přeléčení a po nějaké době mám znovu potíže. Sama jsem díky dostupnosti Ph papírků do pochvy zjistila, že mám neustále Ph 7, což patrně způsobuje moje potíže. Vyzkoušela jsem vše možné dostupné z lékárny na úpravu Ph v pochvě a nic mi nepomáhá. Gynekolog vždy jen krčí rameny. Můžete mi pomoci? Mohl by mi pomoci nějaký lokální hormonální prostředek? Moc děkuji za radu a pomoc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení zánětlivých změn i v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Štěpánka

    Dobrý den,je mi 43 let,bolesti dva roky v podbřišku uprostřed,dle lékaře cytologie a vše v pořádku a abych neměla potíže odstranění dělohy..Byla jsem i na cystoskopii,kolonoskopii vše v pořádku.Menstruace slabá bolestivá,max tři dny,pravidelná.Můj dotaz prosím co dělat přijdu si jak obtížný hmyz u svého dr a co dál.Děkuji!!!!

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit i hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Krásný večer přeji. Jsem po ZP cca 6 tt a teď čerstvě po SP cca 5 tt. Bude 42 let,příteli 40,chápu ,že taky věk hraje velikou roli. Otěhotněla jsem spontánně. Sama už dvě děti mám. S přítelem si moc přejeme ještě jedno dítě. Chtěla bych se zeptat,je potřeba raději podstoupit nějaká vyšetření,než to zase zkusíme? Upřímně se už bojíme do toho jít,aby se to neopakovalo. Moc děkuji za odpověď,případné rady. S pozdravem Jana Valentová

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dva po sobě jdoucí potraty je vhodné došetřit, doporučil bych mimo jiné i hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu nebo na koho se obrátit. Před dvěma roky, zhruba 2 měsíce po covidu (únor 2022), mi začaly mimo jiných obtíží (neurologické, zažívací) gynekologické problémy. Bylo to krátce po menstruaci, kdy se mi stupňovala bolest v pochvě směřující k děložnímu čípku, byla to bolest tlaková kombinovaná s vystřelující bolesti. Shodou okolností jsem aplikovala jako po každé menstruaci krém Vitagyn C, po kterém se mi i spustil hrudkujici výtok. Na gynekologii jen po shlédnutí stavu mi dali klotrimazol tbl a krém na kvasinky, které jsem nikdy předtím neměla. Při braní ani po něm nepřišla žádná úleva od bolesti, jen zmizel výtok. Opět jsem aplikovala Vitagyn C a zase se mi spustil výtok. Radila jsem se po tel s gynekologem a nasadila jsem gynopevaryl, výtok opět zmizel, bolest ne. Poté jsem šla na kontrolu, kde mi ze stěru vyšel pozitivní S. aureus a byla jsem přeléčena Macmiror tbl a Furolin p.o., po kontrolním stěru vše v pořádku, byl proveden i stěr na Chlamydie s výsledkem negativní, ale bolest stále přetrvávala. Zkusila jsem úplně všechny volně prodejné prostředky, výplachy, ale nic nepomáhalo. Zaplatila jsem si MR malé pánve, kde nic nenašli a testy z krve na Chlamydie - negativní. Tak jsem se objednala zase na gynekologii a zastupující gynekolog mi předepsal polygynax, když jsem mu řekla o svém přetrvávajícim problému. Opět bez výsledku. Objednala jsem se tedy do poradny pro poruchy poševního prostředí (cca duben 2023), kde nic nenašli. Poté co se mi spustil opět hrudkujici výtok po gelu, který byl použit při vnitřním ultrazvuku (to jsem zjistila, až doma) jsem se tam znovu objednala. Pan doktor mi odebral vzorek na nativní mikroskopii, která byla prostá leukocytů, ale prý je tam hodně laktobacilu, tak mi nasadil Naxyl na tři měsíce s aplikací po ovulaci. Opět bez výsledku na mé bolesti. Abych to shrnula, hrudkujici výtok se mi spouštěl po aplikaci krému Vitagyn C, čípcích Gynimun rapid, tabletách laktobacilů Gynimun intime care a gelu na vnitřní ultrazvuk. Od doby co bolesti začaly mám při ovulaci jasně žlutý ovulační hlen. Při ovulaci mám ty bolesti "čípku" největší. Jinak jsem bez nefyziologického výtoku a zápachu, od dob bolestí bez sexu. Nyní už asi půl rok nic nepoužívám a jsem poslána do centra pro léčbu bolesti. Předtím jsem se ale ještě chtěla zkusit zeptat tady, jestli to opravdu není gynekologický problém.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo  by vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dělohy, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den, zkouším sílu internetu, protože jsem bezradná. Už téměř 2 měsíce krvácím, můj gynekolog nic nenašel, z krve vyšla mytologie 11, napsal mi doxyhexal a polygynax, že zánět dělohy. Atb mám téměř dobrané, ale zlepšení žádné. Je mi 26 let. Nevíte, co by mohlo být příčinou? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test. Při opakovaném krácení je vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení dalšího problému v děloze, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Klára

    Dobrý den, jsem po RCUI, nejdříve tablety, bohužel jsem začala dost krvácet, tak nakonec jsem musela na sál. Ale proč to píšu. Mám ještě dehistenci jizvy v místě císařského řezu. 2 doktoři se shodli, že by neřešili operativně, ale má gynekoložka tvrdí, že se musí řešit operativně. Tak jsem trochu v rozpacích. Co s tím? Nechci podstupovat další operaci, pokud to není úplně nutné. Když jsem se ptala proč, bylo mi řečeno, že se to nedělá, že to bylo bez efektu a když jsem se ptala na další těhotenství, tak prý bych byla jen víc hlídaná. Co s tím?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné ještě jizvu zhodnotit ,,zevnitř,, při hysteroskopickém zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Michaela

    Dobrý den po šestinedělí mi našly v děloze asi kousek placenty nebo čeho 13mm , posílají mě na kyretaž , je kyretaž fakt nezbytná? Měla jsem na ni jít minulý týden ale skrz nemoc mi to odložily není nějaká možnost že by to odešlo samo děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zbytky placenty je vhodnější odstranit pod hysteroskopickou kontorlou, lze i ambulantně bez narkózy, viz. ambulantni-hysteroskopie.cz
  • Jizka

    Dobrý den, endometrioza mi byla diagnostikována v roce 2012. Poté jsem dvakrát otěhotněla. Jelikož má silnou bolestivou menstruaci začala to paní doktorka řešit antikoncepci nejprve jeden druh, u kterého jsem stále špiněla po celou dobu užívání tablet- vystřídala jsem asi 3 produkty. Poté jsme vysadily zda se to nesrovná. Jelikož jsem neprošla testy při darování krve kde mě paní doktrorka odkázala na gynekologii s hodnotami má gynekoložka nasadila antikoncepci jiný druh. Opět mi produkty nevyhovují opět špiním a mám již druhy produkt na teto bázi. Paní doktorka již říkala že se s tím nedá nic dělat. Chtěla bych se zeptat jak se obvykle dále postupuje a zda opravdu se toto neřeší ? Nedá se to léčit jinak než antikoncepcí ? Moc děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložní dutiny /např. drobný polyp ze kterého můžete špinit/, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lucie

    Dobrý den, Jsem 1,5 roku po prvním porodu a 1 rok mám zavedené první tělísko, 3 leté Jaydess. Lékařem jsem byla upozorněna že až 6 měsíců mohu špinit. Ok. 6 měsíců jsem 3 týdny v měsíci spinila, 1 týden nic. Po půl roce se špinění změnilo na regulérní krvácení podobné menstruaci, různé intenzity. Tudíž již půl roku 3 týdny v měsíci krvácím (v různé intenzitě od špinění po silnou ms), týden mám klid, ale jako bych trpěla premenstruačním syndromem. Tudíž s partnerem nemáme téměř žádné intimnosti a zavedené tělísko mám zbytečně. Může se to ještě spravit nebo je vhodné vyjmutí? Dle gynekologa sedí tělísko dobře a mám se rozhodnout sama. Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření, k vyloučení špatné pozice tělíska. Krvácení 3týdny v měsíci není komfortní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Pavla

    Dobrý den. Nechodím nijak pro řady na internet, ale jsme už zoufalá, jsem 39 let stará a mám dvě dospělé děti. Nepoužívám žádnou antikoncepci. Již delší dobu mám problém s velmi bolestivou menstruací a ovulací. Obojí mi trvá cca 5 dní utrpení, bolesti hlavy, na zvracení, tlak v podbřišku a nebo okolí pupíku atd. Lékař mi dělal hormonální testy a jiné a říká, že je vše v pořádku. Ale teď už druhý měsíc mám při menstruaci šíleně řezavé bolesti, nemohu si ani dosednout jak to bolí do konečníku nebo chodit. Je to většinou druhý až třetí den menstruace a trvá to jeden den. Chvílemi nevím zda je to děloha a nebo močový měchýř , ale říkám si je to jen u menstruace, tak asi deloha. Nepřijde mi to normální, poprvé jsem byla tak v šoku, že jsem nevěděla zda nejít má pohotovost a tak zkouším jestli mi neporadite vy, co by to mohlo být a popřípadě kam se obrátit, když lékař říká, že jsem v poradku. Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, stojí za zvážení provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Naďa

    Dobrý den chci se zeptat ohledně oplodnění jelikož už dlouhou dobu se snažime s přítelem o dítě a vůbec se nám nedaři otěhotnět můžete nám nějak poradit předem děkuji s pozdravem havrankova

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je snaha u páru delší než rok, je vhodné doplnit celou řadu vyšetření včetně např. spermiogramu partnera. Vhodné je provést i hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lenka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat už několik let mi gynekolog léčí výtoky a záněty a nic mi na to nezabírá ani léky z lékárny a pořád se mi výtoky vrací a hrozný zápach. Chtěla jsem se poradit tady jestli nemáte nějakou radu,co s tím,protože já už jsem s toho nešťastná fakt mě to obtěžuje. Zatím se mějte krásně předem,děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, léčba výtoků je obtížná, je vhodné doplnit i u partnera urologické vyšetření, obecně se postup stanoví na základě klinického vyšetření, ev odběrů kultivace a PCR stěrů. U chronických potíží je vhodné doplnit i hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř dutiny děložní, Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Meg

    Dobrý deň, mám nepravidelnú menštruáciu. Na kontrole u svojho gynekológa som mu povedala, že posledné som mala 3 mesiace dozadu(tehotná nie som). Po kontrole povedal, že je všetko v poriadku len tam mám nejaké polypy a že riešiť to budeme keď budem chcieť otehotnieť. Myslíte, že to je správny postup alebo to treba riešiť hneď. Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je podezření na polyp v dutině děložní. Je vhodné jej odstranit již nyní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kateřina

    Dobrý den, je mi 44 let, dlouho jsem kojila a do 14dní, dle gynekologa by se měla dostavit menstruace, ta nepřišla a tak mi píchli injekci na vyvolání menstruace, po týdnu další injekce. Dnes je to měsíc od ukončení kojení a menstruace stále nepřichází. Pan doktor mluvil o operaci pokud menzes nedostanu. Prosím o informaci, někde jsem četla, že menzes může přijít i déle a o operaci jsem se nikde nedočetla. Proč operace a co by se jí řešilo? K lékaři jdu příští týden. Děkuji za odpověd.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, menstruace může přijít i třeba za 6 měsíců po ukončení kojení. Lze ověřit hysteroskopickým vyšetření, jestli není nějaký problém uvnitř dělohy, např. srůsty. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kristýna

    Dobrý den, už dlouhou dobu mě trápí bolesti v oblasti levého vaječníku. Menstruaci mám hodně nepravidelnou a momentálně krvácím od prosince. Antikoncepci neberu, jelikož mi nedělá dobře. Bolesti mě dost omezují, jelikož pracuji jako sanitářka na traumatologii. Často mě berou takové bolesti v oblasti vaječníku, až mám zvýšenou teplotu a zvracím. Bolest mi jde až do části levé nohy. Když jsem s tím byla u své gynekoložky, řekla mi, že neví, co je podle ní nepravidelná menstruace a dala mi kalendář, kam to zapisovat a ať přijdu na další kontrolu za rok. Podle ní je uvnitř vše v pořádku. Na to, mě má obvodní doktorka poslala na gastro, kde chtěla, ať mi udělají ultrazvuk, ale sestra mi po telefonu řekla, že z gastro. hlediska to určitě nebude, ať to řešim s gynekologem, protože stále menstruuji. Už jsem opravdu zoufalá a nevím kudy kam. Lékaři si mě přehazují jak horký brambor. Byla bych moc ráda za vaši odpověď a radu. Děkuji a přeji příjemný den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/. Přičiny bolestí v podbřiškuk ale mohou být i negynekologického původu. Zde je vhodné konzultovat stav s praktickým lékařem.

  • Sylvie

    Dobrý den, občas se mi stává (párkrát do roka, v poslední době o něco častěji než dřív), že po prvních hodinách menstruace dostanu velmi silné bolesti spojené s něčím jako šokový stav - odkrvení periferií a brnění v rukách a obličeji, hyperventilace, rozházená termoregulace, občas i pozměněné zrakové vnímání. Vždy to trvá zhruba hodinu, během které se jen svíjím v posteli a mám pocit, že to je snad nejhorší stav co jsem kdy v životě zažila. Jinak nemám vůbec žádné zdravotní problémy, jediné na co mi na gynekologii přišli byla zakloněná děloha. Chci se zeptat, zda to je nějaký častější fenomén způsobený hormonálními změnami a ztrátou krve, nebo by to mohlo indikovat nějakou patologii. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, jestli není nějaká překážka odtoku menstruační krve...., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Michaela

    Dobrý den, mám dotaz ohledně menstruace. Je mi 31 před rokem a půl jsem porodila, rok už nekojím a mám normální menstruační ciklus, antikoncepci nepoužívám. Byla jsem u své gynekoložky s tím, že už druhý měsíc mám 2x menstruaci. Na sonu nebyl žádný nález. Dostala jsem léky na ukončení krvácení. Ale problém se znovu opakuje. Prosim vás poradíte mi čím by to mohlo být. Nebo na jaké vyšetření bych si případně ještě mohla zajít? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčin může být více, bylo by vhodné doplnění hysteroskpického zákroku k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • kristýna

    Dobrý den, 2017 jsem podstoupila interupci. Po dvou letech jsem si chtěla nechat zavést nitroděložní tělísko, toto se nepodařilo, protože celý zakrok byl pro mě bolestivý. Paní doktorky mi řekla, že jsou nejspíš srůsty po interupci, takže přistoupíme k diletaci a následně mi tělísko zavede. Toto jsem odmítla. Nyní se snažím otěhotnět a nedaří se. může to mít souvislost s těmi srůsty? Paní doktorka mi tvrdila, že ne. Je možno zjistit v jakém rozsahu srůsty jsou a zda-li vůbec jsou? A je informace o tom, že srůsty, na případné početí, vliv nemají pravdivá? Předem děkuji za odpověd.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnění hysteroskopického zákroku k vyloučení patologie - třeba i srůstů - v dutině děložní., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Monika

    Dobrý den mám dotaz mám od 12.6. 2023 po 3.sekci + mě dělali už na vlastní žádost podvázání vaječníků . Už dříve jsem měla hodně silnou menstruaci a bylo mi řečeno ,že to podvázání by to mělo zlepšit . Jenže mám cca 2-3 krabičky tamponu silných na 1-2 dny :-( Jdou že mě šíleně sraženiny je mě zle motám se občas . Nemůžu ani s detima ven nikam páč musím několik rad hodinu na WC a to mám i menstruační kalhotky . Není možné ,že bych měla endrotriozu . Je teda fakt ,že beru železo že mám málo železa v krvi :-(

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, podvázání vejcovodů nemá na menstruaci vliv. Při takto silných menses by bylo vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jitka

    Dobrý den, měla bych na Vás prosbu o radu. Věk 49 let, poslední 4 roky bez užívání HA (doporučeno praktickou dr. z důvodu lymfatické uzliny v prsu). Po vysazení HA menstruace pravidelná po 31-32 dnech, středně silná 5-6 dní. Poslední měsíc byl však nestandartní - o týden dříve přišlo špinění 4 dny, potom týden nic, pak 2 dny špinění a menstruace silná 3 dny. Na pravidelné prohlídce, která zrovna vyšla hned po tomto nezvyklém měsíci mi gynekolog předepsal Proveru od 15 KD 2x denně na upravení cyklu. Ultrazvuk v pořádku, na cytologii čekám. Byla jsem překvapená, že po 1 rozhozeném měsíci předepisuje hormony, ale důvěřuji, takže mám první dávku za sebou a teď nevím jak dál a chci se poradit i jinde. Po dobrání Provery 3 den špinění, 6 den menstruace. Dotaz zní: 1) mám brát další balení a pokud ano, od kterého dne začít počítat 15 KD? Od špinění nebo menstruace? 2) nabízí mi znovu HA, ale letos mám kulatiny, a mám za to že limit pro HA je 50 let? 3) a gynekolog mi oznamoval, že pokud Provera nezabere, je nutné jít na hysteroskopii v celkové narkóze...? Přijde mi to unáhlené. Děkuji předem za reakci na dotazy a Váš názor.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné vyčkat efektu provery cca 3měsíce, pokud by byly nějaké nepravidelnosti s cyklem, hysteroskopie je na místě, lze ale i bezpečně ambulantně bez narkózvy viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Radka

    Dobrý den, již 4 měsíc jsem bez menstruace, injekce na vyvolání menstruace ani léky nezabrali. Lékař tvrdí že jsem v pořádku. S partnerem se snažíme o dítě. Měli jsme i falešné poz.t.testy, prosím o radu. Jak postupovat dále. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, Přístupů existuje více, postup je na zvážení Vašeho gynekologa.  Obecně by bylo vhodné doplnit vyšetření hormonální z Vaší krve a dále provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie dutiny děložní - např. srůsty, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lucia

    Dobrý deň pán doktor.Mam otázku ohľadom menštruácie. Každý mesiac mávam 2x menštruáciu. Tento mesiac som mala od 5.12.do 11.12 a potom od 20.12 do dnes…nie je to nejaký problém?a vždy tie cykly mávam silné…dakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Šárka

    Dobrý den, je mi 27 let a od svých 17 let mě trápí výtok z pochvy a neskutečný zápach. Tehdy mi má gynekolozka řekla, že je vše v pořádku a je to normální. Smířila jsem se s tím, ovšem neustále jsem měla pocit, že je něco špatně. Potom jsem změnila gynekologa a ta mi sama řekla, že zřejmě není něco špatně. Dostala jsem asi dvoje ATB, ale zabere to jen na chvilku a zas se to vrátilo. Už to řešíme víc jak 4 roky a jsem opravdu nešťastná. Naposledy, když jsem si zase stěžovala, že se to vrátilo, tak udělala stěr a že prý jsem v pochvě měla nějakou bakterii, která se nachází v "zadnici", nevím jak přesně ji jmenovala. Dostala jsem opět ATB a byl mi potom doporučen užívat Lactofeel. Nejprve se to zdálo v pořádku, když se to opět objevilo(po každé menstruaci), použila jsem ten gel a bylo to dobré. Ovšem po cca 2 měsících musím gel užívat co týden a zase se to vrací. Nevím co mám dělat, už je mi trapné říkat to gynekolozce, už na mě kouká jak když si vymýšlím a otravuji. Hygienu dodržuji, utiram se na wc správně, nevím, co je špatně. Prosím poraďte mi, třeba jste se s něčím takovým setkali. Jsem ochotná kamkoliv dojet na kontrolu, jen aby to už bylo pryč. Předem moc děkuji za odpověď Šárka Pešková

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné ještě doplnění hysteroskopického zákroku k vyloučení příčiny zánětů v děložní dutině, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Michaela

    Dobrý den, opakovaně trpím na záněty dělohy. V tomto roce jsem měla cca čtyřikrát zánět a na to mi gynekoložka vždy předepsala antibiotika. Bylo mi řečeno, že někdo prostě na záněty trpí, že to nemá žádnou určitou příčinu. Vyšetření mi dělala pohmatem. K tomu mi lehce zlobí menstruační cyklus, poslední cca 3 menstruace to mám tak, že krvácím den nebo dva a potom mi menstruace přestane na den a půl, potom se zase objeví, ale už velmi slabá. I na toto mi bylo řečeno, že je to běžné a tělo např. reaguje na stres. Souhlasíte s odpovědí mojí doktorky nebo by tam mohlo být ještě něco jiného? Děkuji vám.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k detailnímu vyšetření děložní dutiny, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Natálie

    Dobrý den, je mi 41let. mám jedno dítě a antikoncepci neberu 10let. Problémy s cyklem nemám, jen ho mám o něco delší cca 34 dní. Poslední dobou cca rok cítím, že se něco děje a je to cim dal silnější. Změny nálad, deprese, nadmerné vypadavani vlasů, sucha pokozka, jednou plna energie jednnou zase bez energie...sama sebe nepoznavam. A ja nevim, jak to řešit...přejít na antikoncepci?Nějaká hormonální léčba? Žádné jiné léky neberu a zdravotní problém nemám.Děkuji za radu.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Zuzana

    Dobrý den, je mi 48 let, 3 roky od poslední menstruace; včera se mi náhle objevilo krvácení. Nejdřív špinění, potom jasná krev. Asi od října užívám na doporučení sexuologa Yohimbin a bojují s kvasinkovou infekcí. Gynekolog mne již asi 10 let sleduje pro prekancerózu děložního hrdla. Může náhlé krvácení souviset s tím Yohimbinem, který prokrvuje spodní partie? K lékaři jdu už v pondělí.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Petra

    Dobrý den, před osmi měsíci mi byla zavedena Mirena z důvodu silné menstruace (vysoké endometrium). Ta s Mirenou byla velmi nepravidelná od 25 do 45 dnů v trvání 12-15 dnů. Teď po 8mi měsících mi přišla opět silnější menstruace a byla mi zjištěna cysta na vaječníku. 11tý den menstruace došlo k extrémnímu krvácení a na pohotovosti bylo zjištěno vypuzení tělíska Mirena. Vše proběhlo bez bolesti. Dle ultrazvuku je endometrium na 8mm. A mělo by krvácení přestat. Byl mi předepsán Northestiron 3 pilulky za den na 15 dní. Ten beru již 5 den pravidelně po 8mi hodinách a pořád se stává, že nárazově krvácím. Bývá to nárazově jednou za den tak dvě hodiny s tím, že tampon super je za hodinu plně nasycen. Po hodině se množství sníží do špinění. Prosím o informaci, zda jste se s takto bouřlivým vypuzením tělíska setkal a jak byste situaci řešil. Dále Vás prosím o názor zda je to krvácení s Northestironem v normě a jak byste pokračoval po jeho dobrání. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, občas dojde k vypuzení nitroděložního tělíska. Bylo by vhodné doplnění hysteroskopického vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní a ev. příčiny vypuzení tělíska. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Mariana

    Dobrý den, mám za sebou 2× porod a 1× farmakologický potrat. Více jak měsíc po potratu proběhla revize, protože v děloze zůstala rezidua. Nyní už je to zhruba 1,5 roku od revize. A teď se 5 měsíců snažíme o dítě, ale bohužel se nedaří. Domnívám se, že ovulace u mě probíhá, protože jsem měřila BT (mám bifázickou křivku, teploty se střídají), pozoruji hlen a bolesti v podbřišku. Dokonce jsem zkusila OV testy, byla na nich jen světlá čárka, ale byla tam. Všimla jsem si však, že se mi velmi zeslabila MS, která nyní trvá pouze 3 dny (z toho 1,5 dne krvácení), cyklus mám 23/24 dní. Myslela jsem si tedy, že je problém v děloze po té revizi, že mám asi nízkou sliznici. Nicméně po UZ vyšetření (před MS - 23 DC) mi gynekolog sdělil, že sliznice je v pořádku a nejsou tam žádné srůsty. Chtěla jsem nějak podpořit růst sliznice a gynekolog mi dal Agolutin. injekci. Pak jsem se dočetla, že ten se používá na vyvolání MS. Mám obavy, jestli mi tedy zrovna Agolutin nějak pomůže, zatím mi rozhodil prav. cyklus. MS přišla do 5 dnů a cyklus se prodloužil na 27 dnů, ale MS byla stejná, nebyla silnější. Hodně jsem zde četla, že se nejdříve zpravidla stanovuje Hormonální profil, ale můj doktor mi nic takového nenavrhnul. Požádala jsem tedy ještě o UZ folikulometrii, můj gyn.si mě pozval 10.a12.DC. Nepoužil slovo "folikul", ale viděl na obrazovce zvětšenou černou kuličku, kterou měřil, neřekl mi velikost, ale prý jt v pořádku a dle této vel.přijde OV do 2 dnů. Máme se dál snažit a mám přijít teď na druhou inj.Agolutinu. Chtěla jsem se tedy zeptat, jestli je injekce Agolutinu správný postup a pomůže nějak sliznici během pl. dnů/k otěhotnění? Jaký jiný postup a vyšetření byste doporučil vy? Děkuji Vám za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, osobně bych doporučil provedení hysteroskopického zákroku k vyloučení patologie uvnitř dělohy /zejména po předchozí revizi dutiny děložní/, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Zuzana

    Dobrý den, mám nepravidelnou menstruaci, na úpravu cyklu, podporu ovulace a otěhotnění a příznivý vliv na (nediagnostikovanou) endometriózu užívám drmek. Působí ale tak, že při menstruaci odchází i kusy sliznice. Je to dobře, odchází ze mně to, co tam nemá být a nebo s užíváním drmku přestat? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při silných menstruacích by bylo vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Karin

    Dobrý den, užívám tamoxifen 6 mesicu kvůli karcinomu prsu, bez chemo, bez ozařování, pouze mastektomie Při kontrole ba gynekologii mi byla naměřena děložní sliznice 100mm a to 9 den cyklu což mi přijde opravdu hodně… moje pani doktorka mi řekla kontrola za rok… jsem z toho trochu nervózní, i když já sama žádné potíže nemám. Děkuji za druhý názor

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tamoxifen dělá na sliznici dělohy změny, V případě podezření na nějakou nepravidelnost je s výhodou provést hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Bára

    Dobrý den. Cca před 3 lety jsem byla na kyretáži a od té doby jsem měla mnohem slabší menstruaci. Z týdne se staly 3 dny a nakonec jsem o menstruaci přišla úplně. Chci se zeptat jestli je to normální a jestli budu moct v budoucnu otěhotnět i v případě že menstruaci mít nebudu. Gynekolog mi pouze oznámil, že to budeme řešit až to bude aktuální, což mě moc neuklidnilo. Děkuji za informaci

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, absenci menses je vhodné řešit. Stojí za zvážení provedení hysteroskopického zákroku k vyloučení patologie dutiny děložní - např. srůstů po kyretáži. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Pavlína

    Dobrý den, po dobu 6let neustálé špinění mimo cyklus, bolesti podbřišku až do zad. Na gynekologii neustále. I přes užívání antikoncepce. Několikrát byla změna antikoncepce proběhla i změna gynekologa s tím, že se problémy nějakým způsobem vyřeší. Další dva roky problémy pokračovaly špinění mezi cyklem, bolesti podbřišku, změny antikoncepce. Začala i silná menstruace než bývala dříve. Do toho ještě přišla trombóza povrchových žil. Odebrána antikoncepce, ale bohužel problémy přetrvávají. Sice již v menší míře, ale bohužel stále. Tělísko jsem měla též tam bylo krvácení po dobu čtvrt roku v kusu. Po poslední návštěvě u gynekologa řešení hysterektomie. Vyřešení krvácení a tohoto problému. Jinak prý vše v pořádku. Nevím zda není ještě jiné možné řešení. Samozřejmě zbavení těchto problémů je priorita a obavy jsou. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobrý den mám za sebou dvě zamlklá těhotenství, která skončila cca ve stejnou dobu okolo 8 tt. Velmi mě to trápí, čekám na vyšetření na genetice. Každopádně je okolo 8tt nějaký specifický vývoj dítěte nebo třeba vývoj placenty. Který je důvodem proč dochází k zamlklemu těhotenství? Nebo to mohou být pouze náhody? Žádné zdravotní obtíže nemám, veškeré krevní testy mi vyšly v pořádku. Našly se akorát ložiska endometriozy a mé vaječníky maji polycisticky vzhled. Ale obě těhotenství jsem otěhotněla bez problému. Děkuji za odpověď a váš čas.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčiny potratů jsou mnohé. Kromě genetiky by bylo velmi vhodné i hysteroskopické vyšetření k vyloéučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý den, v červnu letošního roku mi pan doktor začal pichat depo provera, z důvodu neustálého špinění, občas krvácení a bolesti břicha (možnost endiometriozy). Při každé jiné antikoncepci, tělíska, se stále opakovalo krvácení mimo cyklus, bolesti břicha. Po injekcích (jednou za 3 měsíce) se dostavilo silnější krvácení. Momentálně jsem dostala injekci po měsíci, léky na zastavení krvácení Exacyl, Ascorutin. Po týdnu žádné zlepšení, krvácím v kuse již 5tý týden. Jsem vyčerpaná, bolí mě hlava, břicho, jsem neustále nafouknutá s častým pocitem na močení, je mi zima a i přes únavu špatně spím. Ultrazvuk ukazuje vysokou sliznici, byl mi bran vzorek (biopsie), ta vyšla v pořádku. Zrcadla ukazují malou změnu na hrdle, která dle lékaře vyvolává časté záněty dělohy (několikrát nasazena antibiotika). HPV testy vyšli negativní. Prosím jak se zbavit krvácení? Nebo z čeho vlastně je, na utz kromě zvýšené sliznice není jiná změna a to ani v místech, kde cítím neustálou bolest a řezání (pravá strana podbřišku). Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné podstoupit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie dutiny děložní., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Denisa

    Dobrý den, jsem po 2.samovolném potratu( 7.a 9.tt), hormonální profil, genetika, imunologie v pořádku, partner oligoastenoteratozoospermie. Otěhotnění vždy na poprvé přirozeně. Chtěla jsem se zeptat, zda-li byste doporučil pomoc CARu-IVF či jestli to ještě máme zkusit přirozeně a případně po jak dlouhé době. Zatím mám za sebou 1MS. Děkuji mnohokrát.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné doplnit ještě i hysteroskopické vyšetření k vyloučení anatomické příčiny potratů, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Anna

    Dobrý deň. Začnem s tým, že mám endometriózu, aj som bola operovana v maji. Vtedy mi spravili aj hysteroskopiu, lebo mam dvojrohu maternicu, a chceli vidieť, ako to vyzerá vo vnútri. Všetko prebehlo v poriadku, ale odvtedy každý mesiac počas ovulácie mam hnedý hlien, asi tak 2-3 dni. Nič silného, ale mam. Môj gynekológ mi na to nič nepovedal (vraj sa to môže stať po operácii), spravil aj výter, všetko v poriadku. Snažíme sa o dieťatko, ale som veľmi nervózna, prečo to môže byť. Čítala som aj o chronickom endomitritíde, mohla by to spôsobiť to špinenie? Ďakujem za rady

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčin může být vice, je na zvážení provedení kontrolní hysteroskopie, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • ŠÁRKA

    Dobrý den, po vyjmutí tělíska se mi obě ramínka ulomily a zůstaly ve mě. Je nutné je vyjmout nebo mohou zůstat, tam kde jsou. Pokud musí ven...mám méně funkční ledviny a ráda bych se vyhnula zákroku v plné anestezii. Je nějaká jiná možnost lokální či méně invazivní anestezie? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, raménka je možno vytáhnout ambulantně bez anestezie u hysteroskopického zákroku viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Pavla

    Dobrý den byla jsem po 6 letech vytahovat tělísko Levosart . Vyjmutí bylo tak bolestivé že jsem myslela že mi vytahuje dělohu zaživa. Nepřehaním. Doktor mi před zákrokem dal pouze čípek. Říkal ať to vydržím že ví že to bolí a že to bude. Ja jen brečela. Prý to bolí protože tam mám 3cm Myom. Mohl mi v průběhu zákroku dat umrtvovací injekci? Nebo to nelze. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, standardně se umrtvení při vytahování tělíska nedává. Při potížích se zaváděním nebo vytažením IUS je vhodné toto provést pod hysteroskopickou kontrolou, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Barbora

    Dobrý den, je mi 50 let , jsem krátce v přechodu. Po roční pauze jsem opět začala menstruovat. 10.10. na doporučení lékařky jsem užívala cyclo3 forte 2 dny . Menstruace ustala 18.10. Dnes opět krvácení. V pátek jsem byla na ultrazvukové kontrole dělohy. Vše v pořádku. Děložní čípek také. Chci se zeptat , zda v přechodu je takováto situace normální. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, krvácení po menstruaci může značit i onemocnění uvnitř dutiny děložní. Zde je na zvážení provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Iveta

    Dobrý deň moja otázka znie pred dvoma mesiacmi som bola tehotná ale dala som si spraviť prerušenie tehotenstva a o rok to isté .teraz by som chcela mať dieťa ale ale nedá sa mi otehotnieť . môj lekár mi povedal že som úplne poriadku .moja otázka aký problém mám že sa mi nedarí otehotnieť

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, problém je velmi široký, po opakovaných interrupcích by bylo vhodné hysteroskopické vyšetření  k vyloučení např. srůstů v dutině děložní, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

      neplodnost se týká ale celého páru, proto je vhodné i doplnění spermiogramu partnera. Dalších vyšetření existuje celá řada, podrobnosti Vám sdělí registrující gynekolog

  • Renata

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se s Vámi poradit, je mi 44 let, do srpna jsem měla pravidelnou menstruaci. Od jara se při ní začaly vycházet velké kusy, ale ne sraženiny, v červenci už to bylo velikosti do dlaně. V této době jsem řešila mnohem závažnější problémy, tak jsem tomu nepřikládala větší pozornost. V srpnu (16.8.) se menstruace opozdila o týden a byla velice slabá, navíc trvala pouhé 4 dny, dříve 7 dní, z toho 4 dny silné. Od této doby pociťuji bolesti v podbřišku. Po srpnové menzes jsem podstoupila náročnou operaci páteře (28.8.). Od 3. Do 5.9. Se mi objevil výtok, růžový hlen. Toto bylo přikládáno v nemocnici fraxiparinu na ředění krve. Po propuštění domů 5.9.ihned zmizelo. Bolesti v podbřišku zůstaly, bolesti v bedrech také (myslela jsem, ze jsou to ty pooperační, ale s odstupem času jsem přišla na to, že jsou jiné). Očekávala jsem, že po 28 dnech jako vždy, tedy 13.9. dostanu další menzes, nepřišly. 2.10. jsem již dorazila ke svému lékaři. Údajně hodně vysoká sliznice s nějakými váčky. Nasazen pouze injekčně agolutin, i po dotazech více nevím. Udělala jsem si pro jistotu i těhotenský test, negativní. Ale žádné odběry na případné vyloučení horších variant (matka zemřela v 50 letech, na rakovinu děložního čípku, s problémy se potýkala od 35 let) lékař neprovedl. 6.10. se dostavil menzes, bolesti velmi zintenzivněly, přirovnává bych je k počínajícím porodním bolestem, krvácení je velmi silné (nemohu si dovolit opustit domácí prostředí). Proto se chci zeptat, poradit, znát Váš názor, co teď dál, podstoupit nějaké další vyšetření, abych měla jistotu, může se jednat i o něco závažnějšího, nebo se jen jedná o přechod a nemám tomu přikládat žádnou větší pozornost? Jsem z toho popravdě dost nervózní. Děkuji za Váš čas.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde by bylo vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý deň, som 2mesiace po kyretáži . Prvy menzes som dostala po 4tyzdnoch od zakroku bol v poriadku bez bolesti a klasicky ako býval .Moj druhy menzes bol úplne iny ako prvy mala som neskutocne bolesti krízou , nadúvanie, pocit na zvracanie po najedeni , nafúknuté brucho a podbrusko. S priatelom sme mali pohlavny styk pocas ovulacie ale vsetk oslo mimo mna (mali sme ho 2x po sebe ). Na 28DC som mala krvavi výtok myslela som ze dorazil menzes ale ten sa mi spustil az na 29DC . Trval 6dni bol ale iny ako obvikle bol bud slabo cerveny alebo az do hneda bez krvnych zrazenin a male množstvo odlupnutia steny maternice . (Po menzese som krvacala na 8den a mam momentalne ružoví výtok som 7dni po menzese ) Mozu sa mi vratit po kyretazi predmenstruacne bolesti ? Alebo co moze byt príčina bolesti ?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, příčin potíží může být celá řada, kyretáž sama o sobě není diagnosticky vždy dostatečná. Přesnější je provedení hysteroskopického zákroku a zobrazení celé dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jitka

    Dobry den, beru 2 roky antikoncepci yadine, vyhovuje. Jediny problem je ze kdyz chci navazat 2 plata na sebe a vynechat krvaceni, stejne zacnu krvacet hned prvni den druheho plata, nekdy spinim uz 3dny pred dobranim prvniho plata. Pauzy tedy delavam 7 denni obvykle klasicky. Tentokrat potrebuji opravdu nekrvacet - muj gynekolog mi rekl ze mam navazat 2 plata yadine na sebe a k tomu 3 dny pred dobranim prvniho plata pridat 1 tabletu norethisterou a takto tp spucasne s antiko brat dokud by mi nevadilo pripadne spineni, pak bud udelat pauzu tydenni nebo jen prestat brat NES a dobrat druhe plato antiko dokonce. Druhou variantou je pry zacit brat treba 2 dny pred dobranim prvniho plata Yadine 2 prasky na jednou a takto to brat treba 10 dni a pak proste odkrvacet nebo uz dobrat druhe plato klasicky po 1 prasku do dalsi pauzy (to znamena ze bych cca 10 dni brala 2 prasky yadine najednou). Chtela jsem se optat co tedy spise doporucujete - abych nekrvacela/nespinila i kdyz neudelam pauzu (1 prasek yadine + NES nebo spis variantu 2 prasky yadine najednou aby se tim prekrylo riziko pripadneho spineni pri navazovani plat na sebe) - u pridani NES se zvysuje vlastne jen progestin.slozka u varianty 2 yadine najednou se zvysuje i estrogenova i prog. slozka kolik za den vezmu) - zase ale bych nemusela mit vedlejsi ucinky kdyz jsem na drospirenon zvykla oproti norethisteronu (na ten je hodne negativnih recenzi ze neni uzivatelkam dobre). Jde mi alehlavme o to co spis udrzi to ze pritom kontinualnim brani 2 plat yadin ma sebe nezacnu jako vzdy spinit - pridani NES 1 tabletky nebo zdvojnasobit na 2 tablety yadine denne :)

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde neexistuje jednotný přístup. Bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, jestli tam není problém, který může za vaše krvácení, lze i ambulatně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Simona

    Dobrý den, u svého lékaře každou návštěvou řeším sílu svoji menstruace a délku cyklu. Menstruaci mám tak silnou, že nemůžu vyjít z domu, jelikož mi všechny hyg. pomůcky protečou. První 3-4 dny se každé ráno budím s tím, že nedojdu v pohodě do sprchy kolik krve ze mě teče. Cyklus mám dlouhý 35 dnů a MS trvá cca 5 až 7 dnů. Lékař mi pokaždé odpoví stejně a to tak, že cyklus do 38 dnů je ok - to beru. Ale že délka cyklu a delka i síla menstruace se dá ovlivnit jen hormonalne a na můj problém nabízí pouze řešení antikoncepcí. Antikoncepci nechci brát, tudíž odmítnu a problém dále trvá a znepříjemňuje mu život každý měsíc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ze bych doporučil provedení hysteroskopického zákroku k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Markéta

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od ledna nemám menstruaci... hormonální vyšetření prý ok, štítná žláza ok, ultrazvuk vporadku ale nemám tam žádnou nahromaděnou sliznici. Je ještě něco co způsobuje zastavení menstruace ve 30 letech (po 2 dětech) Nerada bych jen dostala nějaké hormony . Nebo je to jediné řešení ? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní /např. srůsty/, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Klára

    Dobrý den, již 2,5 roku mám Mirenu, ze začátku vůbec žádné problémy, byla jsem i bez menstruace, po 1,5 roce se menstruace objevila, pak se objevilo i několik cyst na vaječníku , v červnu 2023 jsem podstoupila odstranění cyst a srůstů laparoskopicky. Návrat menstruace byl hned po měsíci ale je slabá takže to úplně neřeším ale co řeším je že po každém pohlavním styku (žádný drsný ) druhý den slabě krvácím , spíše se jedná o růžovou krev, a také ráno vyloučím velký kus hlenu se zabarvením žluto zelená. přitom po pohlavním styku se vždy jdu osprchovat. Nechci paní doktorku otravovat ale nelíbí se mi tento stav. Může to být z té Mireny? Partnera mám 20 let stejného. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné zkontrolovat pozici tělíska nejlépe hysteroskopickým zákrokem. Někdy stačí jen mírné posunutí a může být problém. Vše lze podstoupit ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Martina

    Dobrý den, už čtvrtým rokem nemám menstruaci. Nikdy jsem se pořádně nedozvěděla proč, ale co jsem se tak dočetla, tak nejspíše sekundární amenorea. Před čtyřmi lety jsem zhubla cíleně 12 kilo a do toho vysadila HA. Od té doby to bez hormonů (prášků) nemám. Kila jsem navrátila zpět, ale menstruace stále nikde. Mám za sebou 3x IVF a nikdy se nezadařilo. V CAR mi řekli, že mám málo vajíček a že po zdravotní stránce jsem jinak v pořádku. AMH 1,29. Nyní jsem se smířila s tím, že už neotěhotním, ale chci získat zpět menstruaci. Prosím, co mám pro toho udělat? Jaké vyšetření ještě podstoupit? Řeším to intenzivně s doktory už 4 roky a stále menstruaci nemám. Je šance jí mít i bez HA? Děkuji za odpověď, hezký den.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné podstoupit hysteroskopické vyšetření k vyloučení poruchy děložní dutiny /např. srůsty po těžkém zánětu..../, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Zuzana

    Dobrý den, je mi 54 let. Menstruaci mám trochu nepravidelnou. Jednou vynechala, pak strašně silná u mě neobvyklá, a teď už slabší jenom 4 dny. V létě mě odvezla záchranka na dovolené se silným bušením srdce a nevolností do nemocnice. Po všech vyšetřeních se zjistilo, že srdce je v pořádku, echo, holter i rtg v normě. Už delší dobu mě trápí pálení pusy i jazyka. I tady mám vše v pořádku. Teď mám už 2 měsíce problémy: motání hlavy, rozostřené vidění, bolesti dásní, podrážděnost, bolesti hrudní páteře, a neskutečnou únavu. Jinak jsem velmi akční, sportovně založená a manžel je nešťastný, že jsem úplně bez života, dokonce bohužel i bez chuti na sex. Moje doktorka gynekologie mě poslala k psychologovi a možná i k psychiatrovi. A ať jsem klidnější tak mám brát přírodní preparáty na menopauzu. Dělala mi běžnou prohlídku a ta je v pořádku. Tak nevím. Potřebuji názor jiného doktora. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, při nepravidelnosti cyklu v období přechodu se může jednat i problém v dutině děložní, pro vyloučení je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Anna

    Dobrý den , mám dotaz ohledně vyšetření , co může gynekolog v ordinaci vyšetřit u ženy , když se přes rok snaží o miminko . Nechci se objednat do CAR , když nemám za sebou žádné vyšetření , kde by se potvrdilo , že je chyba u mě nebo u přítele . Děkuji a hezký den .

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, zde záleží od dispozic pracoviště, kromě gynekologického vyšetření lze doplnit bazální hormonální a endokrinologické odběry. Osobně bych určitě zvážil provedení hysteroskopického vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze skombinovat s vyšetřením průchodnosti vejcovodů. Lze ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Martina

    Dobry den,chci se zeptat užívám ha Birgi,a kazde 3 platicko zacnu krvacet pri 15 tablete,je mozne ze je ha slaba?Dnes mi mudr předepsat novou s tím, ze mam zacit uzivat hned Zoley.je mozne,ze se již nebude opakovat stejny problem?

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, příčin krvácení při antikoncepci je celá řada, pokud se potíže opakují, je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Radka

    Dobrý den, je mi 26 let a začali jsme se snažit o miminko, po vysazení HA ještě bojuji s nepravidelným cyklem, ale pomocí doplňků stravy se mi daří cyklus podpořit, ale nemůžu se zbavit strachu z neplodnosti. Jsem sama z IVF, ptala jsem se matky, v čem byl nakonec problém a řekla mi jen, "že by se to nedostalo, kam mělo." Což je nicneříkající. Patří ke generaci, kdy se s lékařem moc nediskutovalo, nebo aspoň ona ne. Máte nějakou zkušenost, jestli je problematické početí dědičné, nebo jaké faktory to mohou ovlivňovat? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, většina párů otěhotní do roka od začátku snahy, pokud by přetrvávaly nepravidelnosti cyklu, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze skombinovat i s vyšetřením průchodnosti vejcovodů, lze vše ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lenka

    Krásné dopoledne, prosím Vás mám dotaz ohledně antikoncepce. Hormonální antikoncepci jsem začala brát hned na začátku menstruace kvůli opravdu silnému krvácení. Teď po skoro 10 letech se to vystupňovalo a začala jsem mít trávicí problémy, jsem pořád nafouklá, oteklá, nadmutá... Také jsem začala mít bezdůvodně studené končetiny a změny nálad aniž bych to uměla ovládat. Rozhodla jsem se tedy pátrat po příčině. Miluji zdravý životní styl a vše s tím spojené, v tom problém asi nebude. Některé uvedené problémy jsem začala mít již dříve, ale nedávala jsem tomu váhu kvůli stresu atd. Nicméně jsem se nedávno dočetla, že vše toto mohou způsobovat hormony a s tím spojená antikoncepce. Rozhodla jsem se, že bych chtěla přejit na NEHORMONÁLNÍ antikoncepci. Jenže kondomy nám nevyhovují a jiné spolehlivé metody neznám. Doufala jsem v nehormonální tělísko, ale tam je prý problém s tím silným krvácením kvůli, kterému jsem vlastně začala s pilulkami. Dalším problémem jsou mé alergie na kovy (stříbro,hliník,cobalt,chrom) tak se obávám alergické reakce. Potřebovala bych nějakou nehormonální antikoncepci, která by mi nevadila a nepřivodila tu strašnou intenzitu krvácení, kterou jsem měla. Bojím se, že při vysazení se to znovu objeví. MOCKRÁT DĚKUJI ZA RADU A PŘEJI KRÁSNÝ DEN. 

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, oběcně nehormonální antikoncepce intenzitu krvácení většinou nevyřeší. Bylo by vhodné došetřit příčinu silného krvácení, doporučuji zvážit provedení hysteroskopického vyšetření pro vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lucia

    Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom menštruácie. Mám 22 rokov, neužívam antikoncepciu a mávam pravidelný cyklus, no teraz týždeň po skončení krvácania sa mi spustila opäť slabá krv s výtokom, ktorá trvala cca týždeň. Navštívila som aj svoju doktorku, ktorá vylúčila cysty a nič nezvyčajné tam nebolo (tehotenstvo to tiež byť nemôže) a povedala mi, že sliznica vyzerá akoby som mala pár dní pred krvácaním. Momentálne mi menštruácia mešká už 7 dní (s tým že to krvácanie po menštruácií som nerátala). Vedeli by ste mi povedať čo to môže byť alebo spôsobovať a či opäť ísť na vyšetrenie?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud se nepravidelnosti s krvácením  bude opakovat, bylo by s výhodou doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie v dutině děložní., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Natka

    Dobrý den, je mi 24 let a zatím těhotenství neplánuji, ale nechala jsem si vyšetřit Anti Mullerian hormon a výsledky mám 2,31 ng/ml a 16,493 pmol/l. Zajímalo by mě jestli je to v mém věku v pořádku a nebo příliš nízké? Menstruaci mám pravidelnou, ale velmi bolestivou a silnou - velké bolesti břicha, průjem, bolest zad, návaly horka a bolest prsou - tyto problémy přichází 13 dní před menstruací a skončí asi 3. den menstruace. Z tohoto důvodu mi cca před rokem braly na gynekologii krev a vyšla mi lehká hormonální nerovnováha - víc mi k tomu nebylo řečeno. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, samotné hodnoty AMH nejsou patologické. Bolesti mohou mít více příčin, osobně bych zvážil provedení hysteroskopie k vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kateřina

    Dobrý večer, je mi 25 let a trápí mě opakující opožděný cyklus. Normálně mívám cyklus 29 dní. V květnu ms 3.5.-5.5. poté 7.5. bolesti a opět krvácení 2 dny. 13.-16.5. jsem špinila. Další ms byla 10.-13.6., v červenci přišla ms celkem v pohodě po 32 dnech (11.7.). Plánovaná ms v srpnu byla 9.8., ale do dneška se stále nedostavila. Poslední pohlavní styk byl na začátku května, těhotenské testy mám negativní. V prosinci mi gynekolog zjistil větší děložní sliznici, pozval mě tedy na další kontrolu hned po ms, kdy sliznice byla stále zvětšená, užívala jsem tedy 2 měsíce Norethisteron, v únoru na kontrole bylo vše v pořádku. Mám stále návaly horka, i v klimatizované místnosti. Jsem často unavená. Časté bolesti v bederní časti zad, bolesti v podbřišku normálně nemám, jen při ms a to dost velké. Většinou při ms krvácím dost, mívám v ní i nějaké kousky něčeho, nevím čeho. Čekám až se konečně dostaví ms, abych mohla hned po ní na gynekologii. Ale nedá mi to spát. Můžete mi prosím poradit o co by mohlo jít. Předem moc děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde stojí za zvážení provedení hysteroskopického zákroku k vyloučen patologie uvnitř dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kateřina

    Dobrý den, mám takový problém. Trvá to už půl roku. Když mám menstruaci, tak první dva dny strašně, ale strašně krvácím. Spotřebuju 4 balení vložek. Třetí a čtvrtý den najednou nic, a pak 6 dní znovu, už tolik nekrvácím, ale mám menstruaci... Je mi 44 let a mám dvě děti školniho věku. Rodila jsem císařským řezem obe děti . Je to normální mít takovou menstruaci? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné gynekologické vyšetření. Ve Vašem věku je potřeba vyloučit i patologie uvnitř dělohy, bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšeřtení, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jarka901

    Dobrý deň prajem, mám 35r. Nedávno som bola na preventívnej prehliadke..moja doktorka mi povedala že mám na marernici 2 polypi veľké 18 mm,ale že mám výskoku sliznici 15mm ..v čase vyšetrenia som boli v polovicu cyklu,už po ovulacii. Čo to znamená že mám vysokú sliznicu..je to problém a čo sa stým dá robiť?? Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při podezření na polypy endometria je vhodné provést hysteroskopický zákrok  a při něm polypy odstranit. Lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Hana

    Dobrý den za dva dny jsem objednaná na kyretáž kuli polypů na děložním hrdle dnes jsem začala krvácet mohu na zákrok i když krvácím děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, slabé krvácení není překážkou. Než samotná kyretáže je vhodnější hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Ilona

    Dobrý den, mám takový dotaz. Jsem po dvou zamlklých potratech, plod se přestal vyvíjet, kolem 6.-7.tt. Gynekolog mi teď napsal, ať beru Utrogestan. Mě zajímá jestli pro mě má Utrogestan význam, když nebyl problém s udržením těhotenství, ale s tím, že se to přestalo vyvíjet. Moc děkuji za Vaši odpověď, Ilona

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčin zamlklých potratů bývá více, od problémů genetických, anatomických, hematologických, hormonálních, vše se dá postupně vyšetřit. Osobně bych doplnil po dvou potratech hysteroskopické vyšetření pro vyloučení patologie dutiny děložní. Lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Annna

    Dobrý den, chci se zeptat když mám menstruaci ( bolesti v podbříšku, které se ke konci mění na šílené řezání, kdy se ani nemůžu hýbat, změny nálad atd.) a už před rokem jsem chtěla po své gynekoložce odběr krve, abychom zjistily co mi je. Jenže ona ten odběr odmítla udělat. Jak mám nadále jednat nebo jak si podložit že ty testy opravdu potřebuju, když k ní půjdu a budu chtít udělat krevní testy. Mám na odběr krve právo, když ty bolesti mám skoro každý měsíc???

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, odběry krve v tomto případě jsou s diskutabilním přínosem, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Dana

    Dobrý den, prosím, mám to k vám docela daleko, je možné se objednat na ambulantní hysteroskopii s tím, že budu nejspíš potřebovat odstranit jeden cervikální polyp a více drobných myomů, nebo musím nejdřív na vstupní vyšetření? Ptám se, protože to k vám mám daleko. Děkuji D.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, objednat se můžete, v případě, že nepůjde odstranit vše, dá se výkon dokončit v následujícím sezení.
  • Tereza

    Dobrý den, po pohlavním styku opakovaně krvácím, dá se říct velké množství krve, byl mi předepsán polygynax, nicméně po zavedení čípku na noc, vždy ráno také krvácím. Opakovaně se mi i stává, že v průběhu měsíce mám narůžovělý výtok. Byla jsem na stěrech i na kontrole ultrazvukem a prý je vše v pořádku. Doporučil byste mi ještě jiné vyšetření případně sdělil možné důvody, proč se mi to děje a jestli to mám více řešit? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den,  Příčin může být vícebylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření, někdy může být v čípku skrytý např. malinký polypek, který může při mechanickém zatížení krvácet.  Lze provést i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Eva

    Dobrý den, Lze provést HSK (naplánovana v CA) a odstranění myomku i během krvácení... Krvácení je mimo mestr. Cyklus... Není silné... Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při slabém krvácení je toto možné. Drobné myomy lze hysteroskopicky odstranit i bez narkozy, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně antikoncepce Zlynda. Je mi 48 let a v březnu jsem podstoupila kyretáž kvůli silnému krvácení. Po měsíci jsem začala opět krvácet a s lékařem jsme se domluvili na Zlynda a Orgametril 1x denně. U prvního platíčka jsem občas špinila ms žádná. Teď mám druhé platíčko a od 11 dne krvácím i s Orgametrilem. Můj lékař má dovolenou v pondělí již bude v práci a já v úterý odlétám na Djerbu. Jsem z toho úplně vyřízená ms je silná. Mohla by jste mi prosím poradit?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné pokračovat v nastavené terapii. Při velmi silném krvácení je na místě opakovaná kyretáž. Osobně bych doplnil i hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Nikola

    Dobrý den, před 3 měsíci jsem podstoupila konizaci. Po ní jsem dost krvácela, takže jsem musela na sál pro zastavení krvácení, poté již vše dobré. Výsledky dopadly dobře. Bohužel od té doby mám velmi silnou menstruaci, která trvá i déle. Po porodech jsem ji měla silnější, ale teď je to opravdu hodně. V nejsilnější dny musím mít tampon i vložku a i tak je to na chvíli. Od konizace mimo MS často i špiním. K lékaři jsem objednaná, ale až za měsíc. Může to prosím spolu vše nějak souviset? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, kontrola u gynekologa by byla vhodná dříve. Při nepravidelnosti menses je na zvážení doplnění hysteroskopického vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Hana

    Dobrý den, mám dotaz. V říjnu mi bude 50 let. Byla jsem na gynekologické prohlídce. Z důvodu nepravidelného krvácení mi paní doktorka předepsala orgametril. Mám ho užívat od 14 dne cyklu do 25 dne cyklu. Občas se mi stává že den, dva před MS špiním. Chci se zeptat jestli mám počítat 14 den v den kdy jsem začala špinit nebo až v den kdy se mi rozjede MS. Také mám dotaz zda si mohu posunout menstruaci. Místo vysazeni 25 den cyklu až 28 den cyklu. Jinak mi byli nalezeny myomy ale není to nic hrozného. Dotaz pokládám z důvodu že je momentálně paní doktorka na dovolené . Děkuji za odpověď Hana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně 1.den silného menstruačního krvácení se bere jako první den cyklu, od toho se potom počítá např. i braní léků. Při nepravidelném krvácení, zejména okolo přechodu je vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení nepravidelností uvnitř děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz
  • Romana

    Dobrý den, již to bude rok co mám zavedené nehormonální tělísko IUD Multiload Cu 375 na dobu 5 let. Jsem po jednom porodu. Po celou dobu trpím na výtoky, také jsem měla zánět. Menstruace nijak silná není, ale za to dlouhá i více než 10 dnů. Mimo menstruaci špiním a už začínám přemýšlet o vytažení tělíska. Po 1 roce se už asi menstruace nezkrátí že? Děkuji za názor

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při těchto potížích by bylo vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dutiny děložní a ověření správné pozice tělíska, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz
  • Kristina

    Dobry den! Trpim na neustale vytoky uz 2 roky. Bola som liecena na ureaplasmu ( uspesne vyliecena), avsak vagin.flora bola velmi narusena. 1. gynekolog mi tvrdil, ze vytoky ( riedke s hrdkami su v poriadku) a to, ze moj partner ma po sex. kontak dostane zacervenanie a svrbenie je v poriadku, ze sme na seba len alergicki. Po zmene gynekologa, sa zacal moj problem riesit, ale neviem ci az taktiez spravne. Predpisal mi prokanazol a gynazol. Na chvilu sa mi vag. upravilo, ale problemy sa o chvilu vratili.Vytoky su vyraznejsie pri konzumacii sladkeho alhoholu, kavy, mlieka a mucnych vyrobkov. Gyn. za mnou zalomil rukami a vydal mi listok na vysetrenie imunologovi. Ziadna imunologicka porucha imunity nebola potvrdena. Imunolog si vsak vsimol, ze podla vysledkov poslednych vytero, ze Lactobacillus sp.(vaginalis) neprodukuje H2O2, na co ma ani jeden z doktorov neupozornil. Imunulog mi vsak vavrhol dlhodobu liecbu - pol roka nasledovne: Gynimum Dual protect - 1 tabletka vecer dlhodobo, Lysgyn terap a prolyf kura ( 30 dni denne, 30 dni ex, 3 mes. po sebe 10 dni mesacne, 1 nalacno) Gynimum Intimi protect 10 dni denne - potom 1 tyzdenne dlhodobo. Liecbu som zacala uzivat, teraz mam pauzu od lysgynu a vytoky sa mi vratili. Neviem co mam robit? Ako mam prosim podporit liecbu? Uz som sa znovu objednvala ku gynekologovi, ale potrebovala by som vediet nazor ineho pana doktora.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření, jestli není problém např. v  kanále děložního čípku nebo v děložní dutině, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kateřina

    Dobrý den, je mi 52 let a jsem asi 3 roky sledována pro cystu, která je nyní velká 37 mm. Lékař operaci kvůli této cystě zatím nedoporučuje. Letos na podzim jsem pro nepravidelnou častou menstruaci (někdy i po 14. dnech + nedostatek železa v krvi) užívala Norethisteron. Nyní již vysazen a menstruace častá není. Na dnešní ultrazvukové prohlídce zjistil lékař děložní polyp, kvůli kterému mě hned objednal na operaci - jednodenní s celkovou narkózou,15.června. Chce řešit jen tem polyp, cystu ne. Chtěla bych se zeptat, zda podle Vašeho názoru hrozí nebezpečí z prodlení, pokud bych operaci odložila na podzim. Začátkem července jedu na dovolenou k moři a bojím se možných komplikací a také myslím, že by se to při vysokých teplotách mohlo hůře hojit. Děkuji za odpověď. Kateřina

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, polyp v děloze je vhodné řešit nyní, jinak hysteroskopi s odstraněním polypu není nutné provádět v celkové narkóze, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

      Cyst vaječníků existuje více typů, řešení je individuální.

  • Michaela

    Dobrý den, Od prosince roku 2022 jsem přestala mít úplně menstruaci. Dostanu jí pouze po vyvolávací injekci. Doktor provedl vyšetření a odebral krev a vše je v pořádku. Byli mi předepsané i prášky (gymprodyl) a nepomohly. Děkuji vám za odpověď.

  • Miki

    Dobrý den. Moje žena se neodvážila se zeptat a mně už je to divné. Trpí již několikátý měsíc velmi silnými menstruačními bolestmi a popisuje bolesti skoro jako porodní. Doktor jí prý řekl, že je to normální ve věku 44l, že to může být přechod. Má ještě zjištěnou cystu a myom. Začalo to, když začala před rokem brát léky ohledně onemocnění CADASIL-keppra, rosucard, godasal. Nepomáhá nic, analgetika, ani na předpis, ani přírodní látky, atd., prostě nic. Její gynekolog zůstává v klidu a nechce jí poslat na žádné vyšetření. Děkuji předem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné při těchto potížích doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Marcela

    Dobrý den, prosím o radu: v dubnu jsem poprvé brala Duphaston 19.-25. den, menstruace přišla 28. den. S paní doktorkou jsem se domlouvala, že v červnu od 10.-24.6. pojedu k moři, a mohu posunout menstruaci. V květnu jsem brala tedy Duphaston o týden později, tedy 26. den cyklu první tabletu, dnes jsem dostala menstruaci a to beru Duphaston 3 dny. Teď nevím, co dělat,zda brát dnes další tabletku a jak další měsíc, kdy jsme také chtěla o týden posunout Duphaston kvůli dovolené. Mám ho na bolestivou menstruaci a také jako dvojí bolest během menstruace-začne bolestivě jakoby zkončí a začne znovu bolestivě během cca 7 dnů. Děkuji moc za radu. Marcela

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test.  K užívání duphastonu není jednotný přístup, musíte se domluvit s gynekologem. Při bolestivých menses by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Anna

    Dobrý den, chtěla bych "slyšet" druhý názor. 3.5. jsem byla na první revizi z důvodu ZT v 10tt, 8.5. jsem byla na druhé revizi z důvodu reziduí. Po druhé operaci jsem v podstatě ani nespinila, včera jsem byla na kontrole a děloha v pořádku. Dnes však ráno jak jsem vstala jsem začla krvácet jak když se mi spouští menstruace. Můj lékař mi ale řekl, že na menstruaci je brzy. Včera jsem se více už hýbala a chodila. Nemohl to být vliv jen větší fyzické námahy, vice chůze. Od druhé revize piju čaj kontryhel. Lékař mi ale dal hormony na 10 dní norethisteron. Už jsem z toho všeho psychicky vyřízena a mám strach, že mi to cyklus rozboura ještě víc.. je tedy vhodné brát ty hormony, když jsem teprve 9 den po druhé revizi? Děkuji, hezký den.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, nepravidelnosti krvácení mohou po revizích přetrvávat do dalších menses, které obvykle přijdou za 6-8týdnů. Pokud bude dále přetrvávat nepravidelnost krvácení, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Ilooona

    Dobry den. mam 3 roky zavedene nitrodelozni telisko Mirena a obcas v obdobi menzes jsem 3-4dny spinila nebo nekdy po sexu jsem druhy den rano malicko krvacela nebo spinila. Ale ted posledni rok se mi obsas stane (zatim tak 3-4x za ten rok) ze v obdobi menzes silne krvacim, treba jen 1den ale opravdu jako krvacim, zadne spineni. Styk pred tim nebyl asi 7 dni. Je to normalni? Kamaradce, ktera ma take stejne telisko ale jineho lekare, rekli, ze pokud zena s horm.teliskem zacne krvacet (vylozene jako krev pri menzes), tak to pry znamena, ze telisko prestalo fungovat, ze uz nejak"dosli" ty hormony. Ted mam trochu obavy, jestli je tedy mozne, ze telisko prestalo fungovat (po tech cca 3 letech) nebo jestli je to normalni, ze zena i po 3letech uzivani Mireny muze obcas takhle krvacet. Je teda pravda, ze jsem pred tim byla nachlazena ale nerekla bych, ze by to mohl byt nejaky spoustec. Moje lekarka slouzi az za par dni, ale nerada bych ji zbytecne obtezovala, pokud je tento problem normalni.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při abnormálním krvácení bych doporučil provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní a ověření pozice tělíska, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Terézia

    Dobrý den, snažíme se o miminko rok a půl. Cykly byli pravidelně (28 dní),avšak poslední pol rok je každý cca druhý docela zvláštní. Hormonální profil byl cca rok dozadu v normě. Otázka zní, jak rozpoznat ovulaci, když sledování ov. testu, hlenu a nárastu bazální teploty vůbec nekorešponduje. Příklad 1: 1-4DC menstruace; 6-8DC - plodný hlen, test neg.; 10 DC pozit. ov. test (hlenu minimálně, resp. hustý); 15-16DC postupný nárast baz. teploty (hlen hustý, test neg.); cyklus trval 25 dní Příklad 2: 1-3DC slabá menstruace (povětšinou tmavé zraženiny); 5 DC plodný hlen; 6DC pozit.ov. test; 7-10 DC nárast baz. teploty; po 10. DC pokles baz. teploty, hlen málo, test neg. cyklus trvá Je možné při tak brzké ovulaci otěhotnět? Čím se vlastně řídit? Styk obden 10 dní po sebe je v našem případě problém. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud se Vám přes rok nedaří otěhotnět, je na místě podstoupit celou řadu vyšetření vč. spermiogramu partnera, ovulační testy Vám nepomohou. Vhodné je podstoupit i hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze provést včetně vyšetření průchodnosti vejcovodů. Lze podstoupit ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Martina

    Dobry den je mi 49 let mam myom na deloze v listopadu jsem byla na kyretazi kvuli polypu v deloze a silneho krvaceni.v unoru opet dlouhe krvaceni 3 tydny dostala jsem na 10 dni noretisteron krvaceni zastaveno a pak asi po 5 dnech jsem dostala antikoncepci Lamya..vsechno bylo v ppradku a ted jsem zacala od 28.4 krvacet byla jsem 2.5 o lekare ten mi rekl at antikoncepci nevysazuji krvacim stale .vcera 9.5 jsem mu opet volala tak mi rekl ze ji mam brat do konce tydne a pak ne ze tomu nechame volny prubeh tak nevim co dal pokud neprestanu.dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení recidivy děložního polypu, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/, při silném krvácení je ale nutné znovu zopakovat kyretáž v nemocnici.

  • Dana

    Dobrý den, je mi 53 let. před 5 lety jsem si nechala zavést Mirenu mimo jiné kvůli silnému menstruačnímu krvácení. 5 let jsem pak měla od menstruace klid. Teď mi moje gynekoložka Mirenu vyndala, s tím, že je to po 5 letech potřeba. Požádala jsem o odběr krve kvůli hladině FSH a bylo mi řečeno, že mám klimakterické hodnoty. Po měsíci po vyndání tělíska jsem ale dostala menstruaci. Nemám žádné zásadní potíže, ale menstruovat už opravdu nechci. Co mi doporučujete?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dá se zopakovat odběr FSH, pokud hodnoty jasně svědčí pro menopauzu, může být krvácení následkem onemocnění dělohy a zde by bylo vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Radka

    Dobrý den, byla jsem na hystereskopií s abrazí v nemocnici. V mikroskopickém nálezu "hrdlo" je popsáno: V jednom z řezu patrný útržek stromatu, krytý atypickým epitelem se zvětšenými vezikulárními jádry s prominujícími jadérky, ke kterému se nelze jednoznačně vyjádřit. tkáń nelze imunohistochemicky ověřit. Doporučuji vyšetření zopakovat. Z nálezu "dutina" : endometria s rozšířenými vinutými žlázkami s patrnou sekreci hlenu, které jsou vystlané vysokým cylindrickým epitelem s bazálně uloženými kulatými jádry bez atypií. Jednoznačné maligní ani premal. struktury nepřítomny. Je nutné hned vyoperovat celou dělohu nebo by stačilo zatím opakovat hysterektomií? Jaké je riziko, když nepodstoupím operaci hned? Může se tam rozjet nějaká vážná nemoc? Je mi 49 let. Potřebuji se rychle rozhodnout. Moc Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na více faktorech, přesně Vám vše vysvětlí Váš gynekolog.
  • Vanesa

    Dobrý deň, pravidelne sa mi stáva, že krvacam aj mimo menštruácie. Myslíte, že za tým je nejaký zdravotný problem alebo je to bežné?

  • Jana

    Dobrý den,procházím menopauzou,již ž měsíců jsme nemenstruovala a teď se objevilo slabé krvácení,které trvá již 2 týdny.Je to normální nebo to může být problém?Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po přechodu by nemělo být žádné krvácení. Zde na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Iveta

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně plánovaného těhotenství. Ovulaci i menstruaci mívám pravidelně, ale mám problém, že zhruba od vysazení antikoncepce asi čtyři roky zhruba pár dní po ovulaci začnu krvácet a postupně se to krvácení intenzitou stupnuje až do menstruace. V listopadu mi byla odblokována kostrč a narovnany pánve, od té doby se to zmírnilo, ale stejně to není ono. Nedávno jsem kvůli hypofyze byla na odběru krve co se týče hormonů (v době ovulace). Vše bylo ok, až na FSH 3,2 a LH 28,5. Prý ten poměr není dobrý, ale když jsem byla u své gynekoložky (soukromá s velmi dobrým ultrazvukem), říkala, že tam nevidi ani cysty. Navíc mi vyšlo, že me telo nepřeměňuje kyselinu listovou. Má otázka tedy zní, zda může krvácení před menstruací vadit při pokusech o otěhotnění, když je jinak vše v pořádku až na ty hormony a zda je mozne, že by to krvácení před MS znamenalo třeba endometriózu nebo by se už poznala? Co se týče kyseliny listové, beru Yarilo, stačí to aby následně nebyl problém s vývojem miminka nebo něčím jiným? Na krvácení jsem již postupně zkoušela i všechny možné bylinky a bez účinku. Děkuji předem za odpověď, Iveta K.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, Vaše klinika svědčí nejspíš o nedostatečnosti žlutého tělíska v druhé polovině cyklu, dá se to napravit substitucí progesteronu v tabletové nebo vaginální formě. Za krvácením může být skryt ale i jiný problém, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Hana

    Dobrý den, prosím o radu. Už zhruba 10 měsíců mě trápí téměř neustálé pálení/svědění kolem poševního vchodu, občas i mléčný nepáchnoucí výtok. U mého gynekologa jsem byla už několikrát, naposledy mi vyšli kvasinky ++ a laktobacil +++. Téměř nonstop se přeléčuji antimykotikama, vag.probiotikama, dlouhodobě držím protikvasinkovou dietu. Partner bez potíži, ale přesto přeléčen krémem Clotrimazol. Momentálně užívám Gynella Silver Caps a po 7 dnech užívání opět svědění. Nedávno jsem si dělala i probiotickou kůru, zaváděla jsem Gynocaps a opět po několika dnech svědění. Krémy typu Clotrimazol jsem vyměnila za Tea tree olejíček, protože se snažíme o dítě, ale v situaci kdy mohu mít styk jednou za měsíc je to obtížné. Už jsem hodně zoufalá. Největší problémy mívám v době asi týden před nástupem menstruace a během ní. Tyto problémy mi začali v době, kdy se mi po porodu vrátila menses. Ale nevím jestli to má souvislost. Můžete mi prosím poradit co by ještě stálo za vyzkoušení? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v úvahu při chronických potíží připadá  hysteroskopické vyšetření, jestli není problém ve ,,vyšší etáži,, gynekologického traktu,, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Aneta

    Dobrý den, je mi 37 let a pravidelně už asi půl roku se mi stává, že přibližně 4 dny před menstruací vždy po sexu mírně krvácím. V dalším průběhu cyklu je vše v pořádku. Můj lékař mi nasadil ATB s tím, že se může jednat o zánět v oblasti čípku. Po léčbě nedošlo ke změně. Stav je stejný. Mohla bych se zeptat, o co by se mohlo jednat? Zdá se, že je zde souvislosti právě s hormony a fází cyklu. Jak bych měla dál postupovat? Moc děkuji za Váš čas. A.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčin může být více, bylo by vhodné doplnit i hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Marcela

    Zdravím pán doktor už dva krát sa mi stalo že som otehotnela ale babatko sa neudržalo a odišlo preč..mohli by ste mi povedať že prečo sa to deje a či sa to dá nejako liečit?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, příčin opakovaných těhotenských ztrát je více. Bylo by vhodné mimo jiné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Petra

    Dobrý den trápí mě jedna věc už krvácím už měsíc a půl. A můj termín menstruace je vždy 15 než se mi to rozjede tak 16. Krvácím mimo menstruaci malinko ruda mám píchnutou antikoncepci. Mám správně spinit a nespinim sem 3 měsíce po potratu po chirurgickým a pořád od poslední menstruace krvácím. Prosím můžete mi poradit..? Děkuji Petra

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné udělat hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní - např. zbytcích po potratu, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Kristýna

    Dobrý den, je mi 37 let, mám tři děti, již delší dobu řeším problém s velmi silnou a bolestivou menstruací a s tím spojeným nedostatkem železa v krvi. Vyzkoušela jsem hormonální antikoncepci Drovelis, ale ta nepomohla a jen mi rozhodila celý cyklus. Další antikoncepci, mi lékař již nedoporučil, navrhl hormonální tělísko, ale to jsem již měla dříve a nesnášela jsem ho dobře, Podstoupila jsem hysteroskopii pod narkozou, s odebráním vzorků, kde byla zjištěna akorát tkáň polypoidního charakteru, ale jinak vše v pořádku. Po tomto zákroku, ale silná a bolestivá menstruace přetrvává, jako další řešení mi bylo navrženo odstranění dělohy, do čehož se mi z mnoha důvodů zatím nechce. Dnes mi hematolog zmínil možnost podstoupení termoablace endometria, tak se chci zeptat, zda by tento zákrok mohl pomoct, zda jej provádíte, jaké jsou rizika a postup, další děti již neplánuji. Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, termoablace endometria by v tomto případě byla na místě, bylo by vhodné před ní ale ještě podstoupit kontrolní hysteroskopii, vše lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý den, poslední dobou mám problémy s menstruací. Někdy se mi opozdí a někdy přijde dřív s příšernou bolestí. Aktuálně teď mám problém s opožděnou menstruací, ale i přes to mám už čtvrtý den příznaky blížící se menstruace. Mám si pro jistotu udělat test a nebo za to může to, že se neustále stresuju? Sexuálně aktivní jsem, ale jedině s kondomem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, při takových problémech je na zvážení provedení hysteroskopie k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • JANA

    Dobrý den, byla jsem po 5ti letech na vyndání nehormonálního tělíska. Při vyndání se část tělíska zlomila zůstala ve mně. ( tělísko je daleko) Jaký doporučujete následný postup?

  • Lada

    Dobrý den, prosím o radu. V pondělí mi gynekolog po krevních testech na hormony vysadil HA, kterou jsem brala 10 let v kuse bez pauz, kvůli přetrvávající Anemii. Je mi 54 roků. Hned v úterý se dostavily křečovité bolesti v podbřišku a bederní části, ve čtvrtek přišla silná a velmi bolestivá menstruace z vysazení. Nevím jestli si můžu HA nasadit spět a třeba i s tím, že nedodržím tu 7mi denní pauzu ,ale nasadím po pěti dnech .Jinak jsem gynekologicky naprosto v pořádku. Děkuji moc .Přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jste podle testů v přechodu, neměla byste užívat klasickou antikoncepci.  Také je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Veronika

    Dobrý den, neměla jsem menstruaci 4 měsíce díky vysoké sliznici. Po injekci přišla, pak 4 měsíce nic a teď krvácím už 7 dní celkem hodně. Může jít o hyperplazii? Pokud ano, mohu po vyléčení otěhotnět? 27 let/ 2 roky staré dítě. Děkuji 😊

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, někdy se za vysokou sliznici může skrývat např. polyp, ale i hyperplasie. Lze i ambulantně https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Radka

    Dobrý den, prosím o názor. Na začátku roku 2021 jsem měla ZT dvojcat v 9tt, byla na revizi, ale stále mi bylo špatně a pozitivní tehotenske testy, v děloze se opět něco objevilo (nejspíše kvůli srustum), druhá revize, po ní čistá děloha, stále špatne a pozitivní testy... Takto to pokračovalo půl roku a nakonec revize byly 4 a při poslední mi bylo vloženo nehormonalni tělísko, aby to zabránilo prý srustum a měla jsem ho tam přes půl roku. Pak vyndani, vše prý ok a opět snaha o dítě. V prosinci 2022 otěhotnění, ktere se nevyvyjilo. Tentokrát SP, po něm děloha čista. Byla jsem ted poslána na hysteroskopii, zda to nedelaji opět srůsty.. tam se našlo několik malých a byly odstraněny. A prý neměli souhlas, aby mi tam dali Hyalobarrier gel, ktery by zamezil dalším srustum. Bohužel se mi do teď o něm nikdo ani slovem nezmínil. Kdybych o něm věděla, hned bych po první revizi chtěla, aby mi ho tam dali a mohla jsem si ušetřit přes dva roky trápení a anestezií. Teď se mám rozhodnout, zda se pokusit po dvou menstruacich o dítě nebo jít znovu už po šesté pod narkózu na hysteroskopii, aby se opět podivali, zda to opět nesrostlo a popřípadě mi tam dali ten gel. Který podle mě už tam měli dát mnohem dávno. Nechápu, proč se o něm nikdo do ted nezminil a když už se zmínil, tak hodinu po zákroku, kdy už bylo pozdě. Není to nějaké zanedbání? A jak se nyni rozhodnout správně? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, výzkum pro užití antiadhezivních gelů stejně jako tělísek proti srůstům stále probíhá, problematika je široká. Hysteroskopii lze ale provést ambulantně bez narkózy včetně rozrušení srůstů, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý den, od prosince jsem neměla menstruaci. Teď jsem jí dostala a už trvá 7 dní a je stále silná. Může to být i díky tomu,že trpím chudokrevností? Mohu k zastavení dostat třeba léky nebo...? K lékaři jdu příští týden. Děkuji 😊

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test. Chudokrevnost bývá následkem ne příčinou silných menstruací. Bylo by vhodné i doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Niky

    Dobrý den, Před 3/4 rokem mi bylo vyndáno nehormonální tělísko, protože jsem měla silné bolesti při sexu i menstruaci, nějaké záněty apod. Vše se přeléčilo a poté jsem dostala hormonální tělísko (předchozí gynekolog mi vše hormonální zakázal, protože jsem po ablaci srdce, nová gynekoložka mi řekla, že toto je ok, protože působí jen lokálně). Po zavedení jsem při menstruaci měla takové bolesti, že jsem si myslela, že umírám a chtěla jsem jet do nemocnice. Zrychlené dýchání, příšerná zimnice, zvracení, průjem, brnění nohou (nemohla jsem se ani postavit). Zjistila mi, že mám 2 cysty na vaječníku, ale že prozatím je není nutné odstranit. Další menstruace již nepřišla, neměla jsem ji půl roku (přikládám to úbytku váhy a stresu). Nyní jsem nějaká kila nabrala a dostavila se menstruace. Opět stejné příšerné bolesti, že jsem padala do mdlob, nebyla jsem schopná ani odejít z práce domů. Nyní je to měsíc po začátku menstruace a já nepřestala krvácet. Sice jen slabě, ale kalhotky mám špinavé každý den.. mám si dělat starosti anebo to je tím, že jsem neměla dlouho menzes? A dá se dělat něco s těmi bolestmi, abych mohla alespon normalne fungovat? Vždy jsem měla měsíčky velmi bolestivé, ale tohle je naprosto jiný level..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si pro jistotu těhotenský test, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučeni patologie uvnitř dutiny děložní, jestli např. to tělísko vevnitř dobře sedí, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/


  • Michaela

    Dobrý den, je možné využít hysteroskopii namísto kyretáže v případě, pokud se jedná o zamlklé těhotenství (anembryomola) v 6tt? Je té mé druhé zamlklé těhotenství (předtím v 7tt, neúspěšně mispregnol, následně kyretáž), zatím žádné děti nemám, již od 5tt střídavě špiním/krvácím, nerada bych proto opět podstupovala kyretáž a hledám, zda neexistuje nějaká šetrnější varianta. Moc děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na množství materiálu v děloze a intenzitě krvácení. Nejčastější metodou je kyretáž.
  • Barbora

    Dobrý den, v srpnu 2021 jsem porodila, 5 týdnu po porodu mi byla zjištěna placenta v děloze, následovala kyretáž. Dceru jsem kojila do června 2022. Nyní je konec března 2023 a já stále nedostala ms. Můj gynekolog mi několikrát změnil antikoncepci a nyní mi řekl, že to že stále nemenstrujuji mohla způsobit kyretáž, že mi vzali více sliznice než měli. Sliznici mám 4 mm. Je teda opravdu možné, že díky zpackané kyretáži nemám ms? A budu moct v budoucnu znovu otěhotnět? Děkuji za odpověď :)

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, po zákroku jsou srůsty možné, je vhodné udělat hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz. www.ambulantni-hysteroskopie.cz/


  • Dominika

    Dobrý deň. Cca od ovulácie mám hnedý výtok. Dosť silný a cyklus mám 23 dňový. Kvôli tomu mi dali utrogestan 300-0-300. Napriek tomu výtok príde okolo 19. dňa a na 23.-24. deň začnem krvácať. Povedali mi, že sa to upraví, ale dva roky a žiadna zmena. Boli sme s manželom na IUI (má retrogradnú) a zo 4 pokusov mi 2x vyšiel pozitívny domáci test, no následne krvácanie. Mne nebol zistený žiaden gyn. Nález, všetko hovoria je ok. Môže byť ten hnedý výtok a krátky cyklus dôvodom, že som aj mala pozitívny test, no začala som krvácať? Chcú mi urobiť biopsiu endometria kvôli uNK. Je to potrebné? Totiž 250€ je skutočne dosť. Alebo súvisí špinenie s nízkym progesteronom? Endokrinologicky som vraj nastavená veľmi dobre. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné udělat hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • P

    Dobrý den, ráda bych se zeptala , 23.3. Jsem byla na roční kontrole na gyn. Kde jsem se svěřila s tím,že jsem dostala MS 15.2. Která je 7dni ( vždy ) po skončení byl týden klid,poté jsem začala zase celých 7 dní špinit ráno a večer , nevěděla jsem tudíž od kdy mám počítat další MS ,přičemž špinení se mi takhle nikdy nedělo . Paní doktorka mi řekla ,že to sama neví od kdy to mám počítat,ale že podle sliznice nemám krvácet. Ten den večer jsme si chtěli udělat s přítelem hezký večer ,bohužel však po prvním zasunutí ( pomalém a opatrném) jsem ucitila bolest,takže k sexu nedošlo krátce na to jsem začala špinit a druhý den jsem už krvácela a již je to třetí den , nevím jestli to je v pořádku ,krev je červená až vínová ,ještě opakovaně žádám svou lékařku o pomoc při bolestech podbřišku ,která mě ochromuje, bez odezvy, na výsledky na cytologii čekám. Omlouvám se za zdlouhavé zprávy ,už si nevím rady . Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při takto nepravidelném krvácení i bolestech by bylo vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Simona

    Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. Mám běžně pravidelnou MS, ale na přelomu tohoto roku mi vynechala celý měsíc. Po několika negativních těhotenských testech jsem se vypravila ke svému gynekologovi, který mi předepsal lék GYNPRODYL, který jsem měla užívat 2x denně po dobu 10 dní. Hned po prvních dvou tabletkách se MS vrátila, mylně jsem však lék brala celých 10 dní i v průběhu MS. Po týdnu od ukončení MS jsem začala znovu krvácet. Krvácení trvalo zhruba 1,5 dne, lékař mi sdělil, že na mě nejspíš lék nezabral, a proto je potřeba mě začít léčit s nepravidelnou MS. Nabídl mi dvě možnosti – buď brát GYNPRODYL celý rok, nebo začít užívat antikoncepci, kterou už roky odmítám. Ráda bych slyšela názor ještě jiného lékaře, zda jsou léky / antikoncepce jedinou cestou? Nepochopte mě prosím špatně, svému lékaři důvěřuji, jen jsem vypozorovala, že se mě každou návštěvu snaží přesvědčit k užívání antikoncepce, a přijde mi, že ji již bere jako univerzální lék na vše, což já kategoricky odmítám, antikoncepci nechci. Užívání GYNPRODYLU se mi však zdá taky velmi omezující. Neexistuje tedy jiná možnost, popř. je vůbec nutné něco užívat, když vynechání přišlo 1x za rok? Předem děkuji za odpověď a přeji Vám krásný víkend. S pozdravem Simona

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při nepravidelnostech cyklu je ještě s výhodou provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Marta

    Dobrý den, Už nekonečně dlouho mě trápí výtoky, které jsou hnědé a trvají minimálně týden a někdy i dva a více. Ale je to v podstatě pravidelné. Zhruba v polovině trvání výtoku je někdy i s krví Plus svědění intimních partií. Je to menstruace? Nebo je to nějaká nemoc? Brala sem různé poševní tablety a nikdy nic nepomohlo. Jeden stálý partner, 24 let, bezdětná.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde by bylo vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       
  • Alžběta

    Dobry den,rada bych se informovala (můj lékař ma dovolenou). V pondeli 13.3. jsem byla prijata do nemocnice na planovanou hysteroskopii a separovanou abrazi,14.3. probehl zakrok.Tyden před timto zakrokem mi byl predepsan k užívání lek na zastavení menstruacniho cyklu- NORETHISTERON,aby mohla operace proběhnout.Po operaci bylo ve smes špinění den,coz je normální,ale dnes 17.3.jsem jiz z nemocnice doma a rano se mi spustilo krvácení.Je to po tom vysazení léku?Dostavila se mi takhle brzy klasická menstruace?Cetla jsem,ze se klasicka menstruace dostavuje cca 3-4tydny po zákroku.Bolesti nemam.Je možné,ze je to tim hormonem? Dekuji moc za odpověď 🙏

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, je docela možné, že se jedná o menstruaci z hormonálního spádu po vysazení norethisteronu, mělo by to do týdne ustat. Při silném krvácení je ale potřeba gynekologické vyšetření. Pozn. hysteroskopii lze podstoupit ambulantně bez narkózy viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       
  • Lenka

     Dobrý den, Je mi 52 let, trpím půl roku bolestí ramen a krční páteře a tuhnutím a pálením svalů a úmornou únavou a nespavostí, estradiol 963, progesteron 1,5, fsh 11,7, menstruace nepravidelná, cyklus 17 dní, návaly žádné nemám, s těmito příznaky jsem se s nikým nesetkala, máte s tím nějaké zkušenosti?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý při takto krátkém cyklu provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

       
  • Marika

    Dobrý den, mám čtyřletou holčičku a s partnerem se snažíme ještě o druhé dítě.2021-samovolny potrat urychlený medikaci, 2022 zamlkle těhotenství v 20.tydnu(plod 15.-16.tt.), 2023 opět zamlkle těhotenství, zjištěno v 18.tt, plod 16.tt. kam všude zajít a na jaké testy v tomto případě? Jsme již objednání na imunologii.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vyšetření existuje celá řada + hematologie, genetika, imunologie, endokrinologie....ještě bych doporučil provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

       
  • Šárka

    Dobrý den, byl mi na dočištění dělohy předepsán ergotamin při kojení přitom jsem se dočetla že se ergotamin a kojení neslučuje, ale zároveň se normálně předepisuje. Prosím o názor..co můžu dělat abych se vyhnula kyretáži a zároveň neohrozila dítě? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při drobných zbytcích v děloze po porodu je vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

       
  • Petra

    Dobrý den, ráda bych se zeptala /je mi 20 let/ , před 2 lety po zhubnutí jsem přišla o menstruaci. Od té doby jsem ji měla pouze 1x. Nasazen estrofem 0,5 mg denně + 10x duphaston. Menstruace stále nepřišla. Už přes 3/4 roku nehubnu, váhu jsem i zvýšila. Mohu ještě léčbu podpořit nějakými bylinkami /kontryhel, gynex apod. nebo k tomu estrofemu to nelze? Děkuji. P.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při absenci menses i přes terapii hormony je vhodné provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz


       

  • Tereza

    Dobrý den, mám hormonální tělísko Jaydees a už měsíc po zavedení mě každý den několik hodin bolí v podbřišku a záda jako při menstruaci. Krvácím.. někdy silně a někdy jen slabě. Na normální antikoncepci jsem měla alergii. Myslíte že se jedná o alergii i v tomto případě? Děkuji.

  • Iveta

    Dobrý den ,,,již už půl roku se léčím bolesti bod bříškem a byla jsem i na histeroskopii -laparaskopii a vzali mi vzoreček a přišli mi výsledky stim že mi napsali (Ložiskovou prostou hiperplazii nelze vyloučit )-co si mám o tom myslet pan doktor mi vzal krev na onkomarkli děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při nálezu prosté hyperplasie v dutině děložní je vhodné zopakovat hysteroskopii s odstupem a zvážit hormonální terapii např gestageny nebo hormonálním nitroděložním tělískem.
  • Lucie

    Dobrý den mám telisko zavede dva roky a pár měsíců,minulý měsíc jsem měla menstruaci celý měsíc byla jsem na gynekologii odebrali mi krev vše v pořádku jen mi rekla že mám zvětšenou děloha jinak je vše v pohodě, 18.2 zacla menstruace a trvá do dnes (16 den) ,mám docela strach přemýšlím že půjdu vytáhnout to telisko? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně,  viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jana

    Dobry den nevim jak zacit ale asi tak ze momentalne jsem se dolecila na zanet mocoveho mechyre a pra tam mam cistu a myom mam nekde bokem na nejake stene.Planuji uz nejaky ten rok asi cca od 2009 do ted a nic jsem stoho smutna.Mam jeden porod a jeden potrat a od te doby mi to nejde,na ginde mi doktorka rekla ze je vse jinak v poradku a myom mi v tom nebrani tak ja uz nevim,s pritelem jsem byla na spermatologii a ma to v poradku jen je ma lenivejsi ,na ginde mi poradila domaci inseminaci a to jsem tez zkousely a bez uspesne.Uz nevim ted mi bude 34let a mam syna 16 let a tak bych chtela jeste miminko.Dekuji za vas nazor

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Anna

    Dobrý den, trápí mě už několikátý měsíc hodně bolestivá menstruace a i ovulace. Bolesti jsou takové, že nezabírají léky jako Brufen nebo Ibalgin. Je to podobné předporodním kontrakcím, vyřazuje mě to první dva dny z normálního fungování. Jsem po přirozeném porodu, ten byl ale už před dvěma lety. Také již nekojím. Můj gynekolog mi prý může pomoc jenom hormonální antikoncepci, do toho se mi ale v 35 letech nechce. Můžete mi prosím poradit, co jiného by mi mohlo pomoci? Zkusím i nějaké doplňky stravy, bylinky, kontryhel, cvičím Mojžíšovu metodu, ale nevidím zlepšení. Děkuji moc

  • Monika

    Dobrý den,od listopadu mám zavedené telisko Mirena. Na kontrole po 4 tydnech bylo vše v poradku. Menstruaci jsem měla vždy cca 8 dní dlouhou, bolestivou a silnou. Od zavedeni teliska nemám takové bolesti ani tak silnou menstruaci. Ale téměř v kuse krvácím nebo spinim. Občas mě poboliva podbrisek a zada. Teď třeba v únoru jsem dostala menstruaci, 14 dní jsem krvacela, pak asi 10 dní spinila. To na pár dní zmizelo úplně. A teď zase bolest zad a lehké krvaceni. Je tohle jeste normální? Vím,že po zavedeni můžu 3-6 měsíců spinit, ale nečekala jsem,že to bude téměř v kuse. V tomto ohledu je to opravdu výborná antikoncepce. Dekuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, mám rok zavedenou mirenu. Prvních 6 měsíců jsem spinila často ale nic hrozného. Potom přišlo zhoršení. Menstruace trvající i 6 týdnu. Pokaždé jsem.byla u doktorky a ta mi řekla že je vše v pořádku jsou to.hormony. Poslední menstruace přišla po 6 týdnech kdy jsem předtím 6 týdnu spinila a krvacela a byla velmi silná. Týden jsem silne krvacela osypal se mu obličej bolelo mě břicho. Pak jsem opět spinila.trvalo to.mesic. po těch dnes se opět objevilo lehké špinění. Dva dny nic a zase špinění. Dnes ráno jsem na vložce měla i kusy.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 33 a již dlouho beru antikoncepci Logest. Menstruaci jsem měla vždy pravidelnou a slabou, v říjnu 2022 jsem byla na třetí dávce očkování Pfizer a od té doby mám silnější menstruaci. Může to být od očkování?? V lednu jsem byla na preventivce a doktor nic neshledal.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore, v mládí jsem brala antikoncepci a nedělala mi dobře. Tak se jí vyhýbám jak můžu. Teď je mi 41 let, mám problémy, špiním a krvácím mezi cykly, jsem vždy unavená a bolí mě břicho. Podle krevních testů v přechodu nejsem, na ultrazvuku nebylo vidět nic neobvyklého. Pan doktor mi vzal cytologii z čípku a ta dopadla špatně. Když jsem si volala jestli by to moje špinění a krvácení mezi cykly a bolesti břicha mělo souvislost se špatnou cytologií. Bylo mi řečeno, že ne. Pan doktor mi dal antikoncepci a za 3 měsíce provést znovu stěr z čípku. Je tohle správný postup odbýt ženu antikoncepcí?? Chci podotknout, že moje problémy trvají už přes 2 roky. A vnitřně vím, že tam dolů je něco špatně. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny i kanálu děložního hrdla, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Libuše

    Dobrý den, mam již rok a pul od zavedeni Mireny. Od te doby resim bolesti zad v krizi. Dost me to nekdy limituje v pohybu. Byla jsem na vsech moznych vysetrenich, ale nic jrome toho, ze mam povolene brisni svalstvo. Cvicim pravidelne na HSS ale bolesti zkrátka neustupuji. Je mozne, ze je to zpusobene teliskem? Moc prosim o radu.Libuse

  • Šárka

    Dobrý den, potřebovala bych znát názor jiného lékaře. Je mi 28 let a jsem po jednom porodu. Už před porodem se mi stávalo, že jsem měla nepravidelnou menstruaci. 2 roky po porodu se to ale zhoršilo. Menstruace mi najednou úplně vymizela na 8 měsíců. Lékař mne poslal na vyšetření krve a štítné žlázy, ale vše bylo v pořádku. Dále to nijak neřeší. Po 8 měsících jsem náhle menstruaci dostala, ale jen na jeden měsíc. Teď už jsem 3 měsíce zase bez. Prosím, je opravdu normální, že menstruace vymizí na takto dlouhou dobu? Chtěli bychom druhé dítě, ale bez menstruace se nedaří. Děkuji Š.V.

  • Miroslava

    Dobrý den je mi 39 let a tet mi menstruace začíná během 24 dní ovulaci nevím jestli mám nikdy jsem si to ne zjišťovala a chtěla jsem se zeptat jestli mám šanci na otěhotnění s manželem se snažíme už prez rok este jsem si objednala vitaminy gs mimistar forte a pořád se mám nedaří jak k tomu mužů este přispět aby se to podarilo

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lada

    Dobrý den, pane doktore, je mi 57 let a na konci září mi byla na histeroskopii diagnostikovaná hist, hyperplazie, pc 9/22 bez atypií. Z variant operace-hormonální léčba, jsem si vybrala tu hormonální, Proveru jsem ovšem nesnášela (problémy s tlakem a tepem). V lednu na vyš. ultrazvukem hypertrplázie 8,5mm, patologická perfuze neprokázaná, a 3 myomy 19, 18 a 15mm. Ve svých 57 letech mám stále více či méně pravidelný cyklus se spíše slabším nebo středním krvácením. Také trpím se léčím s vysokým tlakem a trpím vyšší obezitou. Lékaři doporučují hysterktomii a odebrání vaječníků. Prosím o Váš názor. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tato varianta pro Vás bude nejspíš nejlepší.
  • Kristina

    Dobrý den, nemůžeme již delší dobu s partnerem otěhotnět. Já jsem dle vyšetření zdravá, i po hormonální stránce, ovulace probíhá. Partner byl na spermiogramu. Na klinice mu řekli, že výsledky pro normální početí jsou dobré. Moje doktorka se vyjádřila tak napůl. Chtěla bych proto poprosit o Váš názor. Na co se moje dr. konkrétně netvářila: Počet pohyblivých spermií 40% Pohyblivých progresivně 32% Morfologicky normální spermie 3%. Můžeme otěhotnět přirozeně, když u mě vše probíhá tak, jak má? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, výsledky nenaznačují závažnou poruchu spermiogeneze, Přičin neplodnosti je ale více, vhodné je i došetřetní děložního faktoru pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Simona

    Dobrý den, cca před 4 roky jsem vysadila antikoncepci po 20 letech. Už si nepamatuji přesně, ale myslím, že od té doby mám pravidelně špinění po menstruaci (4-5 dní menstruace a další týden trvá špinění), někdy mám menstruaci i o 5 dní dříve (po 23 dnech), ale to nebývá tak často. Nikdy jsem to nebrala jako problém, myslela jsem si, že to k tomu asi patří nebo má na to vliv vysazení, ale nyní jsem se dočetla, že může jít i o vážný problém, tak se raději obracím na Vás. Každý rok chodím na cytologii. Může jít o vážný problém? Děkuji.

  • Andrea

    Dobrý deň, beriem HAK približne 13 rokov.. posledné 2 roky mám v kuse masívny výtok sivej farby, vodnatý, pálenie, rezanie. Výsledky kultivácií sú vždy negatívne, nezaberie ani liečba od gynekológa. Imulóg a urológ nenašiel tak isto príčinu. Môže to spôsobovať HAk? Ak áno po akej dobe od vysadenie by som mohla vidieť zmenu k lepšiemu? Partner bol vyšetrený, bez nálezu. Ďakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nabízí se znde ještě možnost podstoupit hysteroskopické vyšetření, jeslti není problém někde o etáž výše, konkrétně v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Lucie

    Dobrý den, i přes antikoncepci mám už druhým rokem špinění, přichází přesně osmý den po skončí menstruace, špinění je celkem dost silné, s krevními sraženinami, můj gynekolog mi udělal snad všechna možná i nemožná vyšetření, testy, stěry a vše vyšlo v pořádku, i ultrazvuk a testy z krve. Chtěli bychom miminko, avšak velmi se bojím, že budu mít šílené problémy otěhotnět, nebo vůbec miminko donosit. Můj lékař je bezradný, ale tvrdí, že se nemusím bat, že to vliv na otěhotnění mít nebude. Jaký je váš názor? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při takových problémech by bylo vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Julie

    Dobrý den, jsem už zoufalá. Rok jsem trpěla výtokem a bolestí v podbřišku. Nakonec výtěrem na venero byla zjištěna gardnerella. Přeléčena entyzolem, výtěr v pořádku. Po měsíci opět naráz prudký výtok, bolest v podbřišku. Gynekolog nasadil 12x Polygynax a na dořešení Gynoflor. Dnes jsem měla nasadit Gynoflor, ale opět cítím bolest v podbřišku a nepohodu. Mám čerstvě po gyn prohlídce a cytu, vše v pořádku jen lehce zvýšená sliznice 5mm, je mi 52 let a jsem více než rok od poslední menstruace. Lehká atrofie pochvy. Zjistila jsem, že mám v pochvě stále zvýšené Ph. Poradíte, co dělat? Jak postupovat, co užívat. Opravdu si nedokážu představit, že tohle bude pořád dokola. Čekala jsem, že po Polygynaxu budu mít pokoj a pokusím se držet dostupnými prostředky vhodné Ph v pochvě, nemohu přeci stále užívat atb nebo Entyzol. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý dne, při hraniční šíři děložní sliznice a výtoku by bylo vhodné provést doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/, v případě akutního zánětu je ale potřeba tento nejprve přeléčit.

  • Iveta

    Dobrý den, ve čtvrtek 9.2. Podstoupena hysteroskopie polypu. Prosím jak dlouho po zákroku dodržet pohlavní zdrženlivost a koupání v moři. Vše bez komplikací, krvácení po zákroku 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně při nekomplikovaném zákroku doporučuji týden bez styku a koupání.

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 31 let, mám jedno dítě. Poslední menstruace loni v prosinci. Při návštěvě u gynekologa minulý týdne mi bylo řečeno že mám nízkou děložní sliznici,takže nemám očekávat menses ani teď v únoru. Dle pana doktora to ničemu nevadí,ale já jsem z toho nesvá,mám obavy,aby tam nebyl nějaký větší problém... Před 4 lety jsem byla na konizaci a ještě předtím jsem měla samovolný potrat. Je možné že nízká sliznice s tím mohla souviset už i před těma 6 rokama? Do teď jsem měla od porodu (2017) menstruaci přesnou jak hodinky. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při absenci menses déle jak tři měsíce /tedy pokud nekojíte nebo neužíváte specifické léky/budete gynekologem došetřena. I zdravé ženě občas vynechá cyklus. Z vyšetření je možné určit hormonální stav, lze provést i hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní - např. srůstů, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Natálie

    Dobrý den. Je mi 22 let, 2x jsem potratila. Jednou samovolně po druhé měli podezření na mimoděložní těhotenství - dělali mi laparoskopii mimoděložně nic nepotvrdili do zprávy mi napsali zamlklé těhotenství. Nyní jsem 10týden těhotenství (od 6týdnu nasazené prášky na udržení + kyselina listová) z důvodu krvácení návštěva gynekologické pohotovosti. Paní doktorka mi sdělila, že se plod zastavil v 8týdnu a dále se nevyvíjí, neslyší bít srdce. Nyní potrácím po 3. Když se zeptám z jakého důvodu je možné že v sobě nedokážu udržet život, co je špatně a co s tím dělat. Vždy je mi řečeno, že to tak někdy bývá a že jsem ještě moc mladá…. Chtěla bych nějaké větší vyšetření, moje paní gynekoložka mi dělá pouze stěry. Ani nevím jestli je nějaké větší vyšetření, které by zdůvodnilo můj třetí potrat. Děkuji pane doktore za odepsaní.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ve Vašem případě se jedná o tzv. habituální potrácení, zde existuje celá řada faktorů, které mohou být příčinou /imunologické, hematologické, endokrinní..../, mezi časté vady patří patologie dutiny děložní, je vhodné je vyloučit pomocí hysteroskopického zákroku /lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Michaela

    Dobrý den, je mi 50 let a začala mi nepravidelná menstruace. Většinou se mi to střídá 21 dní potom zase 28dní a výjimečně po 13 dnech. Menstruace trvá týden je silná a bolestivá. Po 13 dnech je slabší. Doktor mi předepsal Novofem a já se chci zeptat,jestli mě nemůže uškodit. V příbalovém letáku je psáno, že je určen pro ženy po menopauze, od jejíchž posledni přirozené menstruace uběhlo již minimálně 6 měsíců. Ještě se mi nestalo, aby mi menstruace vynechala. Maximálně se mi opozdila o 3 dny a spíše si připadám, že ji mám neustále a jsem z toho unavená a zoufalá. Hormonům se nebráním, ale chtěla bych slyšet i jiný názor. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nepravidelnosti menses okolo přechodu je vhodné provést pro kontrolu sliznice v děloze hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Monika

    Dobrý deň, mala by som na vás takú otázku. K čomu by ste sa pri mojom probléme priklonil vy? Už cca rok mám taký problém, že menzes mám síce podľa výpočtov pravidelný (cyklus trvá väčšinou okolo 28 dní, raz som mala 31 dňový, trvá 5-6 dní), ale pred začiatkom menzesu mám vždy 5-6 dní slabé krvácanie a potom hocikedy, ale najčastejšie asi okolo ovulácie mám trochu krvy, ružové, a raz sa mi stalo, že som mala viac krvy okolo ovulácie a aj pol dňa menzesové stavy a vypadla zo mňa zrazeninka veľkosti fazule (v septembri 2022). Pán doktor mi urobil sono maternice a odporučil odstrániť 2,38 cm myóm. Mám síce 40 rokov, ale ešte chcem mať šancu na dieťa. Konzultovala som túto vec aj s pani primárkou gynekológie a tá rázne zamietla v takomto prípade rezať do maternice, keďže som ešte nerodila a o túto šancu nechcem prísť. Spomínala, že odrodila pacientky, ktoré mali myómy aj počas tehotenstva a odporučila mi hemokoagulačné vyšetrenie a vyšetrenie hormónov (AMH). Vopred ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na umístění myomu, pokud by deformoval dutinu děložní, může být příčinou krvácení, je vhodné došetření hysteroskopem, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Vážený pane doktore, mám následující problém. Je mi 50 let, menstruaci jsem měla převáženě pravidelnou za 25 dní. Rok mám nyní ale problémy s termíny menstruace. Dvakrát po sobě jsem měla menstruaci velice slabou, při kontrole paní doktorka konstatovala vysoké endometrium 14 mm, s tím, že se menstruace dostaví. Po kratší době se tak skutečně stalo, ale krvácení bylo extrémní, s kusy sliznice a bolestmi v kříži. Po odeznění menstruace se mi ulevilo, dostavila se pak jedna normální menstruace a poté opět 3 měsíce žádná. Šla jsem tedy na kontrolu a paní doktorka konstatovala endometrium 15 mm, s tím, že se menstruace každým dnem dostaví a že rakovinu endometria nemám, prý to vypadá na ultrazvuku jinak. Dle ultrazvuku se prý jedná o normální nález. Menstruace se skutečně dostavila, následovaly 3 týdny středního až slabšího krvácení a pak opět extrémní krvácení s kusy sliznice, bolestmi břicha a výraznými bolestmi v křížové páteři (podobné, jak kdybych měla mírný výhřez ploténky, znám to z dřívějška). Je možné, že takovéto výkyvy a projevy skutečně mohou souviset jen s přípravou na menopauzu? Velice děkuji za odpověď.

  • Julie

    Dobrý den, je mi 52 let, poslední menstruace byla před rokem. Při kontrole mi bylo sděleno, že mám vyšší sliznici v děloze 5mm, že je potřeba víc hlídat. Jaká výška je v pořádku a kdy je potřeba udělat bližší vyšetření, aby se stav nezvrhl v nějaký nález. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na horní hranici výšky endometria se odborníci neshodnou. Pro ověření patologie lze nicméně elegantně provést hysteroskopickou diagnostiku, lze i ambulantě viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jaroslava

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat ohledně polypu na děloze o velikosti 1cm. Pocitově bych se přikláněla k ambulantní hysteroskopii, kterou provádíte jako jedno z mála zařízení. Ale není lepší podstoupit klasickou operaci kvůli odebrání většího množství "materiálu" ?Dočetla jsem se, že polyp má kořínek. Jsem neználek, omlouvám se možná za hloupý dotaz. Své lékařky se nezeptám. Když jsem jí řekla, že bych šla k vám, tak mě objednala na kontrolu za 3 měsíce. Vaše profesionálně vypracované internetové stránky mi moc pomohly, děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, určitě přijďte, polyp velikosti 10mm není níc hrozného, za 3 měsíce se může ale i zvětšit.

  • E.

    Dobrý den, měla bych dotaz jestli je v pořádku krvácení s bolestmi v podbřišku trvající až čtyři dny během ovulace. Není tomu tak každý měsíc. Díky za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, může to souviset s poklesem hormonů okolo ovulace, nicméně bych Vám doporučil hysteroskopické vyšetření dutiny děložní, jestli není přítomen v děloze nějaký vedlejší nález, např. polyp...lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobrý den, je mi 50 a užívám antikoncepci Azalia již asi 8 let. Poslední rok nepravidelné špinění. Odeslána na hysteroskopii z důvodu polypu. Tato nebyla provedena neboť lékař ultrazvukem žádný polyp neviděl. Kontrola po 4 měsících během kterých nebyly vůbec žádné potíže, žádné špinění. Při kontrole uvedeno ve zprávě děloha délky 60 mm, PZ 30 mm, dutina s anechem. 7 mm a prý je vše v pořádku. Po 14 dnech po kontrole opět lehoulinké špinění. Je možné, že antikoncepce je již hormonálně slabá? Jak dlouho je možné tuto antikoncepci ještě užívat? Ani nepoznám, že jsem v přechodu. Děkuji za odpověď. Jana

  • Veronika

    Dobrý den, užívám několik let antikoncepci Mirelle. Stalo se mi, že po dobrání platíčka jsem nekrvácela (to se mi stává často), ale po 8.tabletce z nového platíčka jsem začala špinit. Následující měsíc, jsem jeden den krvácela u poslední (neaktivní) tabletky. Začala jsem další plato a po 4. aktivní tabletce jsem opět začala krvácet. V minulosti se místo již stalo. Antikoncepci beru +- ve stejnou dobu (max. zpoždění 30 min), nic jsem nevynechala. Na prevenci vše v pořádku, jen před rokem mi byl zjištěn miniaturní myom. Je toto normální nebo čím by to mohlo být způsobeno? Děkuji za odpověď.

  • IVA

    Dobry den, je mozne, ze jsem v jakesi pred-menopauze a co tedy uzivat? V lete jsem mela zdrzeni 2/3 tydny, i v dobe terminu menzes velke bolesti, taktez v menzes pred/po. Mam dlouhodobe v deloze myomy, krvacim tedy hodne 2.a 3. den, ale da se. Myomy mam pani doktorkou hlidane/nezvetsujici se. Podzim se menzes srovnala a bylo mi 51. Nyni jsem 22.12. - 13.den po menzes 4 dny spinila/slabe krvacela. Precetla jsem si neco o ovulacnim krvaceni (nikdy jsem nemela). Ted 3.1. - 13.den po 4 dennim spineni menzes. Je to 12.den a porad stridave spinim/slabe krvacim, ac 5 dni byla menzes jako vzdy (mozna o trosku slabsi). Od zari jim pripravky Menoa - prestaly nalady. Jinak navaly ani nespavost nemam. V cervnu mi pani gynekolozka rekla, ze mam lehce zvetseny vajecnik, at si hlidam bolesti - ty nemam. V rijnu prevence u praktickeho - vse ok vc. stitne zlazy, chudokrevnosti atd. Dekuji. Iva

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 40 let a asi před rokem jsem začala mít potíže s menstruací, konkrétně s krvácením (silným špiněním) uprostřed cyklu. Mám cyklus nebo spíše měla jsem jednou za 25 dní. Moje lékařka mi nechce udělat hormonální profil,prý z toho nic nepozná. Opakovaně mi předepsala antikoncepci,ale ukázalo se, že ji nemohu mít z důvodu její nesnášenlivosti (obrovské bolesti žaludku,zhoršení migrény, akné,bolesti jedné končetiny). Užívala jsem Drovelis a poté Diecyclen. Prevence dopadla dobře. Nikde nic nebylo. Prý pro mě více udělat nemůže. Nevím, co dělat. Nechci utrácet peníze za různé preparáty z lékárny, když nevím,v čem je problém. Zřejmě se jedná o hormonální nerovnováhu. Jak ji mám řešit a mohu, když neznám svůj hormonální profil? Návaly horka,přibírání na váze nepociťuji,myslím,že o přechod se nejedná. Moc děkuji za odpověď. L. Hovorková

  • Lucie

    Dobrý den,teď v srpnu jsem byla na konisaci čípku a teď v prosinci na kontrole.Ginekolog mi řekl že po konisaci se mi hrozně zúžil čipek a proto mám menstruaci hrozně dlouhou a bolestivou s občasným i špinenim hlavně po tlačení na stolici i odběr na citologii byl hrozně bolestivi a celý den jsem pak dost krvácela .Chci se tedy zeptat zda je to v pořádku nebo se mohlo udělat něco špatně.Lekar mi řekl že je do budoucna možná i další operace na rozšíření čípku.Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, po konizacích může k tomuto dojít, dá se udělat rozšíření kanálu hrdla např. pomocí hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Hana

    Dobrý den chci se prosím zeptat byla jsem u Vás na hysteroskopii kvůli polypu(histologie v pořadku)před 8 měsíci a po dohodě s panem doktorem mám nyní podstoupit tedy kontrolní hysteroskopii(leden) a moje otázka zní,...Mám se nějak obávat nynějších výsledků?ráda bych si prožila klidné svátky,ale honí se mi hlavou lecos,děkuji za možné uklidnění a odpověď..Hanka.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, občas polypy recidivují. Uvidíte vše při kontrolní hysteroskopii.

  • Denisa

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou již tři potraty ( 2 ukončeny kolem 10 tt kyretáží, jedno 5 tt samovolný bez nutnosti zásahu). Vyšetření z imunologie a genetiky naprosto v pořádku. Myslíte, že je vhodné podstoupit Vaše vyšetření jako prevenci či zjištění nějakého skrytého problému? Moc děkuji za Vás čas

  • Vera

    Dobrý den,dnesi má gynekoložka oznámila že mám sliznici vysoko,co to pro mne znamená ?je mi 69 a mám 3 děti,žádné potíže nemám.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, po přechodu má být sliznice v děloze nízká, je vhodné v tomto případě podstoupit hysteroskpické vyšetření, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Kateřina

    Dobrý den.. mám před menopauzu vždy ze mě padají..tomu říkám bomby..Je to děs.. Chtěla jsem se zeptat zda to má vliv na celkový počet krve v těle nebo je to jen čištění dělohy od zakrveni

  • Jana

    Dobrý den, jsem od roku 2020 v menopauze. A cca od roku 2018 byla pro mě gynekologická vyšetření velmi bolestivá. Patrně vlivem menopauzy trpím vaginismem. V r. 2019 jsem absolvovala hystereskopii, kde bylo vše v pořádku. Mohu se zeptat, odhalila by hystereskopie i třeba rakovinu ovaríí? A dále co dělat před preventivní prohlídkou aby nebyla bolestivá. Od roku 2019 jsem na vyšetření nebyla, protože mám v důsledku bolestivosti, psychický blok. Děkuji Jana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, hysteroskopie rakovinu vaječníků neodhalí, to by muselo být velmi výrazně pokročilé stádium. Jinak zkuste před gynekologickou prohlídkou užít 1h předem běžně dostupné analgetikum.
  • Jesika

    Dobrý den, tři roky se snažíme o dítě, me 28 let, pritelovi 31, přítel má spermogram skvělý, nad normu, já hormonální profil také, cyklus normální a ovulace probíhá. V minulosti jsem byla na 3 mini interupcich a odstranění slepého střeva. Obávala jsem se tedy, ze budu mít srusty nebo nějaký problém s nepruchozimi vejcovody, včera jdem byla na HSG a zjištěno nic nebylo. Vejcovody jsou průchozí. Četla jsem, ze je možné po samotném HSG vyšetření otehotnet, ze tam mohou byt nějaké slepene a jde to snaz. Co si o tom myslíte ? Popřípadě kde jinde by mohl byt problém když jsme oba dva zdravi ? Moc dekuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, určitě je ještě potřeba hysteroskopii /zkratka HSK/, můžete mít po přechozích interupcích nepravidelnosti v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Zuzana

    Dobry den , chci se poradit v srpnu jsem byla na miniinterupci z duvodu toho ze tam byl gestacni vacek ale zadny zivot ☹️ . Ted sem po dvouch mesicich otehotnela byla sem v 7tt a potratila sem ( je mozny ze to telo jeste nebylo zahojeny a proto se to stalo ? Jsem z toho psychicky na dne pred trema dny sem byla na kontrole a vse bylo v poradku proto nechapu 😢

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů v I. trimestru je celá řada, při opakovaných potratech je nutné došetření, pro zjištění ,,zhojení,, dělohy je zde možnost podstoupit hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Ilona

    Dobrý den,mám dotaz ohledně silné a dlouhé menstruace - je mi 51 let, poprvé se mi stalo, že jsem měla pauzu 7 týdnů bez menses a nyní jsou již 10.den s tím, že 7 dní velmi silná. Má lékařka mi napsala 3x denně Norenthisteron, ale bohužel ho velmi špatně snáším, mám bolesti a křeče, závratě a bolí mne hlava, takže jsem pak v práci téměř nepoužitelná. Lze užívat nějaké jiné hormony na zastavení menses? Případně jaké jiné varianty se v takových případech doporučují? Nemám žádné jiné potíže a toto je první problém po této stránce...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, menstruace se nejčastěji zastavuje právě norethisteronem, lze použít i jiné hormony, vše ale na předpis. Při takto silné menstruaci v obdobíá přechodu bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření ik vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Iveta

    Dobrý den, je mi 51 let a již delší dobu pociťuji příznaky menopauzy. Změny při menstruaci - někdy slabší, někdy velmi silná, změny nálad a především trpím nespavostí a to opravdu hodně. Stále ještě menstruuji, návaly horka mám velmi zřídka a slabé. Především kvůli nespavosti jsem navštívila svého gynekologa. Předepsal mi spray Lenzetto a utrogestan. Samozřejmě jsem vyzkoušela všechny možné doporučené rady a přírodní léky na nespavost, ale nic nepomáhá. Jen se chci ujistit, že je tato léčba vhodná a že mi může pomoci. Nikdy jsem nebrala žádnou antikoncepci a nyní mám strach brát hormony. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, při nepravidelnostech menses Při takto silné menstruaci v obdobíá přechodu bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření ik vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Monika

    Dobrý den, mám podle gynekologa nižší progesteron a kvůli tomu beru 3 tablety utrogestanu za den. Od té doby ale žádná změna, stále špiním a po styku krvácím světle červenou krev. Nevím, zda mám kvůli tomu šanci otěhotnět a zda se s tím špiněním dá něco dělat. Děkuji

  • Tereza

    Dobrý den, ráda bych se poradila o mém problému. Párkrát jsem měla "menstruaci" mimo svůj klasický cyklus. Mám nitroděložní tělísko Jaydess (tělísko mám už třetí po sobě). Mám vždy víceméně pravidelnou menstruaci, průměrně 3 dny a velmi slabou, klasické bolesti zad a podbřišku. Minulý měsíc ale z ničeho nic po 5 dnech od konce menstruace mě najednou z ničeho nic "zasáhly" klasické bolesti zad a podbřišku a spustila se krev. Bylo to jen jednorázové, druhý den už nic. Přesně tohle se mi stalo už jednou před půl rokem a vzpomínám si že jednou před už i dvěma roky. Zhruba před 3 měsíci jsem byla na kontrole u doktora a cytologie mi vyšla v pořádku. Měl by mě doktor poslat na jiné vyšetření? Nebo čím by to mohlo být? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud se potíže budou opakovat, bylo by vhodné doplnit k vyloučení patologie dutiny děložní nebo tělíska, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jája

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat v červenci jsem byla na farmakologickém ukončení těhotenství .. jelikož se mi tělo nedočistilo samo zůstal mi tam 1 cm .. nyní se mi pozadí menstruace o 6 dní ale tt mi vychází negativně.. může se stát že bych mohla být těhotná a přesto by mi testy ukazovali negativní výsledek? Byl byl problém ten 1 cm v děloze?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, někdy se děloha nevyčistí úplně, zbytky po potratu lze ale elegantně odstranit hysteroskopickým zákrokem lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Lucie

    Dobrý den, 9.9.2022 jsem podstoupila hysteroskopii z duvodu polypu. Výsledky dopadly dobře vše bylo v pořádku, bylo mi řečeno ze to je hormonální a proto jsem ihned vysadila antikoncepci po domluvě s lékařem. Vše proběhlo bez problému a od zákroku jsem měla uz dvakrát menstruaci. Chci se zeptat kdy se s přítelem můžeme případně začít snažit o miminko? Nebo jestli se musí dodržet nějaká doba od absolvování zákroku. Děkuji za odpověd.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete se začít snažit.

  • Malvína

    Dobrý den, prosím o váš názor na vyjmutí hormonální antikoncepce Kyleena - jsem po dvou sekcích (vše naštěstí bez komplikace), tělísko vadí při styku, špinění trvá 1-2 týdny, uvažuji o vyjmutí, ale Dr. mi to nedoporučuje kvůli "neprodělanému" přirozenému porodu, prý by to délku špinění ještě prodloužilo a samotné vyjmutí by bylo komplikované. Tělísko mám zavedené rok a 3 měsíce. Děkuji za odpověď.

  • Iva

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. S přítelem se snažíme už necelý rok o miminko, ale bohužel zatím nic. Jsme oba v pořádku. Beru kapky Gynex, jelikož jsem slyšela na ně dobré recenze, ale po těch také zatím nic. Mohli byste mi doporučit nějaké vitamíny pro podporu, které by mohli fungovat? Děkuji za informace

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nemůžete rok otěhotnět, je potřeba udělat celou řadu vyšetření /spermiogram, genetika obou partnerů....atd., toto by měl zařídit Váš gynekolog, vhodné je mimo jiné i provedení hysteroskopie k vyloučení aantomických odchylek v děloze, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Nikola

    Dobrý den, nechala jsem si zavést nehormonální tělísko. Pan doktor je už důchodového věku a měl se zavedením značné potíže, asi 10 minut bojoval se "zavaděčem", lovil v návodu, nakonec se "podařilo". Po měsíční kontrole mi bylo sděleno, že v děloze je prostor 4 mm a tělísko nedoléhá, tedy může selhat. Čím to může být? Doktorka mi tvrdí, že špatným zavedením to není. Já mám ale své pochyby vzhledem k tomu, jak celý proces zavedení probíhal. Co se s tím dá dělat? Bylo mi řečeno, že je malá šance, že bych mohla otěhotnět, ale jaký je tedy smysl antikoncepce, kterou jsem si zaplatila, ale plně nemusí fungovat? Předem děkuji za Vaši radu v této situaci.

  • Kristýna1

    Dobrý den, teď mám často menses až po 48 dnech někdy i později. Dříve jsem to mívala v pořádku, ale najednou to mám takhle

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nastupujícím přechodu se setkáváme často s poruchami cyklu, lze upravit hormonálně, před jejich nasazením bych ale pro jistotu doporučil hysteroskopické vyšetření, pro vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Dobrý den pane doktore, bylo mi zavedeno hormonální nitroděložní tělísko a bohužel na kontrole se zjistilo, že není na správném místě, potom mi bylo upraveno a po čase opět nebylo na správném místě, tak mi bylo vytaženo . Chci se zeptat, jestli při takové komplikaci nejsem správný typ na tělísko, nebo to mohla být náhoda a jiné by mi sedělo ? Měla bych to zkusit znova? Já totiž nemůžu brát antikoncepci. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nesprávné poloze tělíska je vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulatně k vyloučení patologie dutiny děložnbí, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Dana

    Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, nedávno jsem byla na preventivní kontrole, kde mi lékařkou mi byla diagnostikována vnitřním ultrazvukem vyšši vrstva výstelky v děloze cca 15 mm, jsem po přechodu, nic mě nebolí, nebolelo, nekrvácí, MS nemám již cca 3 roky, s tím, nechť se podrobím kyretáži v celkové narkoze, do čehož se mi z pochopitelných důvodu nechce, myslím si, že je to ta poslední možnost. Občas mě pobolívá podbřišek, popravdě trochu se obávám zákroku, je to opravdu tak rozšířené onemocnění žen po přechodu? A ještě jeden dotaz, lze se u vás objednat? Může mě doprovodit partner? Děkuji Dana Váchová

  • Lenka

    Dobrý den, prosím o radu, je mi 40 let, 3 porody za sebou (už neplánuji), poslední březen 2021. Mám 2 myomy, 1 zasahuje do sliznice. Při PS krvácení (ne vždy) údajně je to z čípku. Gynekolog mi poradil tělísko, ale mám z toho obavu. Při užívání antikoncepce jsem neměla chuť na PS nebo mě bolela hlava (2 druhy antikoncepce). Trpím i výtokama. Poradíte mi prosím co by bylo pro mě výhodné? Bojím se vedlejších účinků a hlavně u tělíska vyhozených peněz. Menstruace pravidelná, ale díky myomům špiním i mimo cyklus. Mnohokrát vám děkuji za odpověď. Přeji krásný den

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud myomy zasahují do děložní sliznice, ale jsou malé, dají se odstranit hysteroskopicky - viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/. Jinak nitroděložní hormonální tělísko omezuje i růst myomů. Pokud není dutina děložní deformována, bylo by na zvážění jeho zavedení /lze i u hysteroskopie/

  • Hana

    Dobrý den, dovoluji s mít následující dotaz. Je mi 50 let a menstruaci jsem měla většinou pravidelnou. Náhled jsem 3-4 měsíce byla bez menstruace a jednou mezi epizodou slabého krvácení. Poté se konečně dostavila menstruace až 10 dní, přičemž 4 dny dost silná. Poté se následovalo je slabé špinění a jednou za den hlen s krví. Kvůli nachlazení jsem dostala antibiotika (Sumamed), která jako by i pomohla a problémy gynekologické ustaly. Po 23 dnech se dostali menstruace, ale je extrémně silná, Jeden den jsem musela měnit vložku po 2 hod., dnes už po třech. Protože jsem hlídána s anemií (HB 112), mám obavy, že tyto výkyvy zhorší i můj krevní obraz. Na kontrole jsem byla před dvěma měsíci a vše bylo v pořádku, jen endometrium bylo před menstruací vyšší (12 cm). Mohlo by to souviset s přechodem nebo by se mohlo jednat o hyperplázii děložní sliznice nebo rakovinu dělohy? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by u Vás velmi vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lez i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/, je potřeba vyloučit jako první patologii v oblasti dutiny děložní. Samoozřejmě roli budou hrát i hormony.

  • Hana

    Dobrý den pane doktore, mám dotaz, je mi 49 let. Poslední MS jsem měla 11 března . Po 5 měsících jsem MS dostala 11.8 2022 která trvala 5 dni. Po 24 dnech jsem dostala MS znovu 3.9.2022 trvala 8 dni. 14.9 jsem začala slabě špinit a 19.9 jsem dostala MS znovu, trvá do teď . Takto nepravidelnou menstruaci mám skoro už 3 roky, že mi takto vynechává a nebo to mám třeba půl roku pravidelně plus minus 24- 28 dni. Návaly zatím nemám. Spíše se více potim v obličeji, mívám bolesti hlavy. Paní doktorka tvrdí že je to začínající přechod . Antikoncepci neberu 9 let, poslední prohlídka na gynekologiii v dubnu 2022 vše v pořádku . Dekuji za odpověď Hana

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by u Vás velmi vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lez i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz, je potřeba vyloučit patologii v oblasti dutiny děložní. Samoozřejmě roli budou hrát i hormony.

  • Stanislava

    Dobry den prosim o radu. Menstruaciu som mala vzdy nepravidelnu, avsak tento rok som ju mala vo februari, v aprili a potom nic. Moj gynekolog ma nevysetril tak som isla na vysetrenie k dalsiemu a dospel k zaveru ze sa jedna o polycysticke ovaria. Zacala som pouzivat antikoncepciu ktoru mi predpisal pan doktor. Po vyvolavacej injekcii som menstruaciu dostala po tyzdni a trvala 3 dni. Avsak o tyzden na to mi zacala opat, krvacanie a bolesti mi stale pretrvavaju uz 18 dni. Gynekoligicku prehladku mam az koncom oktobra. Je tato situacia v poriadku alebo mala by som to riesit? Dakujem za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na dálku je toto těžké říct, udělejte si těhotesnký test. Pokud jste nově nasadila antikoncepci, může být v prvních 3 měsících nepravidelnost cyklu. Při delších poruchách cyklu se v diagnostice využívá i hysteroskopie. Lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Kateřina

    Dobrý den, chci se poradit ohledně způsobu léčby hyperplazie endometria. Je mi 25 a tento problém mi lékař zjistil nedávno. 15. den po začátku poslední menstruace mělo endometrium 12 mm. Lékař mi doporučuje hormonální tělísko, ale ráda bych znala nějaké alternativy, které bych mohla zvážit. Antikoncepci brát nechci, špatně jsem ji v minulosti snášela. Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, diagnosa hyperplazie endometrie se stanovuje jedině z biopsie endometria, stanovení diagnozy z ultrazvuku není tak přesné. V případě vysokého endometria po menses je možné, že máte v děloze polyp, ten se dá elegantně odstranit hysteroskopií, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobry deň, chcela by som sa poradit. Mam 40 rokov za sebou 6 ivf jedno dieta / cisarsky/. Policysticke ovaria, posledne myom maternice 2020 laparoskopia, predtym vysoka sliznica maternice histologia vraj hormony. Vsetky cytologie v poriadku. Teraz jun zvacsena sliznica krcka opatovne sono po mesiaci to iste - cytologia klasicka bola negativna. Navrhli mi hystologiu z krcka. Otazka znie kedze nechcem nic podcenit co robit a ani sa nechcem do nicoho hrnut. Mam sa bat napriek dobrej cytologie ze je to nieco vazne? Dakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i v děložním hdle se mohou vyskytovat polypy, které dělají vyšší ,,sliznici,, Vhodnější diagnostika by byla pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Lucie

    Dobry den, od 10/2016 jsem hpv pozitivni, opakovane jsem se léčila s kondylomaty, v 1/2021 jsem absolvovala konizaci děložního cipku, nalez LSIL, ale pozitivni molekulárně geneticky test. Po konizaci každý měsíc menstruaci předcházelo 4 denni delozni (hnědé) spineni. Bylo mi řečeno, ze je to z důvodu drobné kyretaze, která se při konizaci dela, ze pak praskaji cevky v děloze. Nicméně od 4/2022, tedy zhruba za rok od konizace se toto spineni protáhlo z výše uvedených 4 dnů na 6 dnů. Predmenstruacni spineni již tedy trva ne 4, ale 6 dnů každý měsíc a pak teprve následuje 7 denni menstruace. Lekar provedl ultrazvuk s tím, ze je vse ok a ze pujde z 90% asi o nedostatečnost žlutého tělíska. Je mi 32 let a vážím 49 kg. Žádné další vysetreni kromě ultrazvuku mi ale gynekolog nedělal a takto dlouhé spineni 6 dnů před menstruaci se opakuje již půl roku každý cyklus. Je toto normální? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tato diagnoza připadá v úvahu. Také ale můlže jít o patologii v dutině děložní, pro diagnostiku zde s výhodou využíváme hysteroskopii, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko(Kyleena)4 měsíc,ale stále mám nepravidelný cyklus(sice slabší)ale delší a poté mezi někdy špiním je to stále v normě?četla jsem v přibal.letáku od tělíska,že je to možné až do 6. měsíce od zavedení,je to tak?děkuji a hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano může nepravidelné špinění být i delší dobu, pokud si tělísko nechce tzv. sednout, může být dobrým pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Janča

    Dobrý den,ráda bych se zeptala z jakého důvodu se mi nechce utvořit děložní sliznice?? Menstruaci jsem měla většinou nepravidelnou. U prvního těhotenství jsem rodila v sedmém měsíci u druhého jsem potratila. Od nového roku krvácení nepravidelné...dva měsíce nic,pak silné krvácení,opět dva měsíce nic. Ale pak jsem krvacela asi měsíc v kuse. Paní doktorka mi udělala histologii,za měsíc přišli měsíčky a po nich opět krvácení, kdy už jsem musela nosit plenu, abych vůbec někam mohla... To mi nasadila prášky po kterých to ustalo. Měla jsem dostat slabou menstruaci, kterou jsem dostala a už bylo jen špinění, ale opět se mi rozjelo silné krvácení s kusy masa, takže opět předpokládám, že sliznice. Už jsem z toho zoufalá a velmi unavená, protože ztratím velké množství krve. Děkuji

  • Petra

    Dobrý den, v únoru jsem si nechala zavést tělísko Mirena od té doby jsem stále buď menstruovala nebo špinila, můj gynekolog mi napsal několik léků, které ovšem nikdy nezabraly. Nechala jsem si tedy po půl roce tělísko vyndat. Po vyndání bylo vše dobré, ale za dva dny jsem začala krvácet to trvalo 4 dny pak to přestalo na dva dny a následně se dostavilo špinění to mi trvá již 7 dní a není stále konec nevím co už mám dělat jsem vyčerpaná a psychicky i fyzicky unavená z toho neustálého omezení a i sex nemůžeme s přítelem mít. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, k došetření nepravidelností menses je vhodným pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Denny

    Dobrý den, chtěla jsem vás poprosit o radu nebo spíše odpověď. Od července 2021 se snažíme o miminko je mi 29 let. Zdravotně jsem zcela v pořádku s ničím se nelečím. V srpnu jsem prodělala tzv. Chemické těhoteství (asi) . Hormony hcg byly vysoké a postupně se vytratily. Od té doby se mi vše srovnalo menstruace mám v pořádku na dny , ovulaci též. Snažíme se v plodných dnech. A stále nic. Čím to je? co se v těle ženy děje , když se nechrání a přesto to nejde. Čím to je? Jediný co , že jsem prodělala v mládí konizaci čípku . Jinak nic víc. Proč se to v srpnu podařilo, ale přesto to nevyšlo? A proč to stále nejde čím to může být? A co to vůbec to "chemické těhoteství je?" Předem moc děkuji za odpověd

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin neplodností je celá řada a je potřeba je postupně došetřit, to zařídí Váš gynekolog, mezi časté příčiny neplodnosti i např. časných těhotenských ztrát patří poruchy anatomie děložní dutiny, k došetření slouží hysteroskopie, lze i ambulantně viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobrý den, mám následující problém. Je mi 49 let a pravidelně mám roky menstruaci po 22-23 dnech. Poslední pravidelnou menstruaci jsme měla na konci dubna, v květnu za 30 dní, pak velmi slabou za 41 dní. Nyní je to už 40 dní a žádná menstruace, jen lehké špinění a výrazné bolesti v kříži. Před 10 dny jsem byla na pravidelné gynekologické kontrole, nic zvláštního paní doktorka nezjistila, jen výška endometria byla 14 mm. Paní doktorka tak konstatovala, že do 1-2 dnů dostanu menstruaci. Co bohužel nenastalo. Může to být začátek přechodu, ale při takto vysokém endometriu? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v období přechodu je nepravidelná menstruace spíše pravidlem, při takto vysoké sliznici je vhodné zkontrolavat dutinu děložní pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana W.

    Dobrý den, Je mi 47 let a posledních 5 let mám nepravidelny cyklus. Zpočátku se zkracoval (20-25 dní) a nyní v posledním roce a půl jsem měla menstruaci asi jen 4X, naposledy v květnu. Beru přípravek Sarapis, který mi velmi pomáhá a zmírňuje návaly, nespavost, bolesti hlavy... FSH bylo v červnu 74. Na gynekologické prohlídce lékařka řekla, že se jedná o menopauzu. V poslední době jsem nebrala Sarapis asi 3 týdny a začala mne bolet prsa jako vždy před menstruaci, ale tu jsem nedostala. Shodou okolností jsem byla na odběry krve, kde byly zjištěny hodnoty FSH 7,43, LH 2,91, ESTRADIOL 998 a PROGESTERON méně než 1,4. Je to normální, aby mi v menopauze takto kolisala hladina FSH? Mám cystu na vaječníku, může to způsobovat ta cysta? Nebo to ještě není menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hladina FSH i ostatních hormonů může v období menopauzy kolísat, příčin existuje více.V případě nepravidelné menstruace by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Kateřina

    Dobrý den, v listopadu roku 2021 jsem zacala po sexu (nenasilny) krvacet, svetle cervena krev - ne spineni, ale dost krve, jednorázově. Byla jsem za svou gynekolozkou a ta mi rekla, ze je to bud chlamydie nebo spatna cytologie. Po par tydnech volala, ze je cytologie zhorsena a ze mam pockat 3 mesice na dalsi testovani (vubec me neseznamila o co se jedná, jak to bufe probihat, jak zlepseni cytologie podporit - vse jsem si misela nacist sama na internetu). Kazdopadne jsem se rozesla s pritelem. Po 3 mesicich cytologie vysla v poradku. Do etesniho brezna/dubna jsem nemela sex a tak jsem se domnivala, ze je vse v poradku. Nyni mam noveho partnera a opet hned po sexu krev - partner na penisu a ja na toalete plny toaletni papir. Opet svetle cervena krev, hodne krve, jednorazove. Po kazdem sexu. Zasla jsem tedy opet za svou gynekolozkou, ze se bojim zhorsene cytologie, ze krvacim po sexu (rekla, ze zhorsena cytologie krvaceni po sexu nezpusobi ikdyz minule tvrdila, ze je to tim). Taly se mi divala do karty a divila se, kdy jsem tu cytologii mela zhorsenou (potrebuji zmenit doktorku a ordinaci). Kazdopadne udelala testy opet na chlamydii a na cyto a predepsala mi Dalacin (ze je zo mast na vsechno, kdyz se nevi, co zene je). Po sterech konstatovala, ze cipek vypada zanetlibe, ze po steru zacal hned krvacet. Nyni cekam na vysledky. Kazdopadne by me zajimal vas nazor o co by se mohlo jednat? Budu rada za kazdou radu kam s timto problemem zajit ci za doporuceni gynekologa, ktery chve problemy opravdu resit a nejsou mu pacienti lhostejni. Nyni chodim na soukromou kliniku, kde si za vse platim, ale pece se mi moc nedostava. Dekuji za vas nazor a rady.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin krvácení po styku je celá řada, nejčastěji se jedná o chronický zánět v oblasti čípku nebo přednádorové stavy. Léčba je dle diagnozy. ve Vašem případě bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř čípku děložního, lze i ambulantně viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Monika S.

    Dobrý den pane doktore, v říjnu mě bude 54 let. Menzes, nepravidelná. Naposledy v lednu. 16.5.mě na prohlídce moje gynekoložka píchla injekci na spuštění menstruace,kvůli vyšší sliznici. Menzes se dostavila, byla 1,5 dne dost silná. Dnes 9.6. Mě paní doktorka vypsala poukaz na vyšetřeni. Požadavek je:dilatace cervik. Kanálu a HKS. Menses jen po Agol., přetrvává dilatace cervik. Kanálu až 23mm,v.s.hematometra,cyto norma. Chtěla jsem se zeptat, zda lze tento zákrok provédt ambulantně u Vás? Paní doktorka říká jen s narkozou, které se bojím, mám vysoký krevní tlak. Děkuji za odpověď Monika

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i hematometra se dá vypustit ambulantně, záleží, jestli nemáte k tomu nějakou přidruženou gynekologickou diagnozu, např. konizaci děložního čípku, stav po komplikovaném císařském řezu, jinou deformitu dělohy... z popisu nelze poznat.

  • Valerie

    Dobrý den, kdy je možný pohlavní styk po ambulantní hysteroskopii (odstranění myomu). Pan doktor říkal že je mít pohlavní styk po 4 dnech, ale všude čtu něco jiného. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, máte pravdu, oficiální doporučení neexistuje, literatura se liší, po operační hysteroskopii bych určitě pár dní počkal. 4-7dní se jeví jako ,,zlatá střední cesta,,

  • Věra Č.

    Dobrý večer. Je mi už 77let a přechod jsem měla v 60 letech. Před 2 roky mi bylo zjištěna pokleslá děloha a před 10 dny mi p.doktorka zavedla pesar. Včera večer jsem zjistila špinění a dnes krvácení, jako bych měla menzes druhý den..t.j...dvě vložky za den. Navíc beru lék na ředění krve . Prosím o radu a doporučení. Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, každé krvácení po přechodu je potřeba vašetřit. Nevím zda se jedná o krvácení po zavedení pesaru či zda jde o děložní krvácení. Pokud by se jednalo o děložní krvácení je vhodné provést hysteroskopii, při které se optikou prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek na histologické vyšetření.Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jana

    Dobrý den, byla jsem na vytažení nitroděložního tělíska. Bohužel došlo k odlomení obou ramínek, která zůstala v děloze. Je to běžná konplikace nebo bylo tělísko (4 roky zavedené) nějak nestandartně “vrostlé”? Mám počkat na proběhnutí menses, zda neodejdou samovolně. Posléze kontrolní uzv a případně (a asi spíše pravděpodobně) hysteroskopie a vytažení. Nechci podstupovat narkózu, ale nevím jaká je možná bolestivost zákroku při provedení bez narkózy…. Máte s takovým problémem zkušenosti? Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Laďka

    Dobrý den. Za 14 dní jsem objednaná na hysteroskopii, po menstruaci...Mohu pokračovat v braní antioncepce,nebo. Je lepší před zákrokem vysadit? Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Katka

    Dobrý deň zijem v belgicku a lekar mi našiel ultrazvukom na maternici polyp 6 milimetrovy ...povedal že ak bude stopkaty tak mi urobi ambulantnú hysteroskopiu nakoľko ja narkozu nechcem...je ambulantnú hysteroskopia bolestiva???

    • MUDr. Petr Kovář


  • Eva

    Dobrý den. Byl mi diagnostikován polyp děložního hrdla a byla jsem odeslána do nemocnice, abych se objednala na zákrok "ablace + kyretáž", který má údajně proběhnout v celkové narkóze. Je možné tento zákrok podstoupit ambulantně? A jak probíhá případná rekonvalscence v případě úspěšného zákroku? Za odpověď moc děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Libuse K.

    Dobrý den,mám dotaz,v pondělí jsem byla na odstranění myomu ambulantne pod narkozou,za 2 hodky mne propustili,nic mi k tomu nerekli co muzu a nemu delat pooperaci,dnes je to 4 den citim se dobre,mame doma oslavu muzu normalne pracovat a oslavit narozeniny?.dekuji.

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • KS

    Dobrý den, dnes mám 10. den zpodění MS, tak jsem si dělala vždy test s odstupem dvou dní. Dnes jsem byla na krevních testech jelikož MS stále nedorazila a vyšla mi hodnota <0,10 U/l. Probíhá těhotenství a hodnota poroste či nikoliv? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hodnota nižší než 0,10 U/l neodpovídá těhotenství. Jedná se s největší pravděpodobností o poruchu menstruačního cyklu. Doporučuji event. provedení hysteroskopie - více na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Petra

    Dobrý den, mám podstoupit ambulantní hysteroskopii. Je možné u Vás provést i v narkóze nebo jiném umrtvení? Docházím do gastro ambulance na gastroskopii a také toto vyšetření podstupuji pouze v narkóze. Děkuji za odpověď. S pozdravem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, ambulantní hysteroskopii v celkévé anestezii není možné v ambulanci podstoupit. Je však možné ji ambulantně provést v paracervikální blokádě, t.j. v místním znecitlivění.

  • Adriana

    Dobry den, mam 44 rokov a gynekolog mi nasiel velky polyp maternice (3cm). Primarne som sa stazovala na vynechanie menzes. Dlhodobejsie. Niekedy aj na 4 -5 mesiacov. Naordinoval Duphaston, ale bez uzivania je menzes stale nepravidelny (2mes- o.k., potom len spinenie a tak dokola). Bolesti podbruska ustali. Je potrebne polyp odstranit operacne? Existuje aj nejaky iny postup? Zatial sa lekar k tomu nevyjadril, len mi ukazal snimku a povedal, ze pockame, ci telo samo nabehne na cyklus po Duphastone. Mam trvat na odstraneni alebo napravou cyklu "odide" polyp sam?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, polyp je určitě vhodné odstranit. Bez řádného histologického vyšetření nelze určit zda jde o polyp či například hyperplazii endometria.

  • Jana S.

    Dobrý den, gynekolog mi nemohl vyjmout nitroděložní tělísko, protože je přirostlé k čípku. Poslal mě na chirurgický zákrok s celkovou anestezií. Mám strach. Nešlo by to provést ambulantní hysteroskopií? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tomto případě rovněž doporučuji provedení výkonu v celkové anestesii (CA) jelikož v ambul.režimu by mohlo být jeho vytažení bolestivé.

  • Liona

    Dobrý deň pán doktor. Rada by som sa opýtala na váš názor, kedy doporučujete robiť hysteroskopiu. Mám polypóznu maternicu a tak mi gynekológ doporučil hysteroskopiu v celkovej narkóze. Cykly mám dlhé, až 8 dní, ideálne teda robiť zákrok 9.ty den, avšak to vychádza zrovna na sviatky. Čo je podľa vás lepšia možnosť, spraviť ju 7my deň, kedy ešte trochu krvácam, alebo až 12ty deň? Ďakujem vopred za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lze v kterékoliv fázi menstr.cyklu.

  • Bibiana B.

    dobrý deň prajem Váž.tím Gynprenatal, mám 37r, 1 dieta cisarskym rezom. Minuly rok 2020 v prosinci mi moja gynekologička objavila pri preventívnej prehliadke vnutromaternicový polyp / 0,9mm /...pýtala sa na menštruaciu, či je príliš silná, že si to mám sledovať a o 3 mes. kontrola..avšak polyp tam stále je. Ja problémy nepociťujem, menzes sa mi zdá normálny s miernymi bolesťami, mávam však kratší cyklus - cca 24-25 dni ....Keďže som nikdy nebrala Hormonalnu antikoncepciu, a bojím sa ísť na operáciu v celkovej narkóze, poprosila som ju nech skúsime lieky, dala mi BELARU. v cervnu mam ist opat na kontrolu...ale zákroku sa asi nevyhnem. prosím dá sa objednať na hysteroktomiu a odstranenie polypu ku Vam i teraz v čase Covidu ked som zo Slovenska / s negat. testom samozrejme / PS: celkovú narkózu sa bojím podstúpiť nakoľko som mala ťažký úraz hlavy v prvom trimestri tehotenstva pred 7 r. / tržnozhmoždená fraktúra kalvy a plastika dury /...a mám odvtedy traumu z celkovej narkózy, aj pôrod bol prevádzaný spinalnou anestezii. Srdečne ďakujem za odpoveď

  • Kristyna

    Dobrý den, dnes jsem podstoupila ambulantní hysteroskopií a den před ni, mi byl předepsán polygynax. Mám dále užívat až do konce balení? Dále bych chtěla moc poděkovat MUDr. Kováři a sestřičkám za opravdu profesionální přístup.Zákrok byl opravdu bezbolestný.Pan doktor vše pěkně vysvětlil a stále se ptal jestli to nebolí. Ještě jednou děkuji :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji doužívat do konce balení.

  • Dita

    Dobrý den, před půl rokem jsem byla na hysteroskopii na odstanění polypu v děloze. Ve výsledcích jsem pak měla napsáno Hyperplázie. 2 měsíce po tomto zákroku jsem otěhotněla. Bohužel v 11.týdnu jsem potratila. Mohu vůbec s touto diagnozou otěhotnět. Můj doktor se netváří, že by to měl být problém. Bojím se dalšího potratu. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnět samozřejmě můžete. Záleží jaký typ hyperplasie endometria Vám z histologie vyšel zda: prostá,komplexní, bez atypií či s atypiemi a dle toho stanovení adekvátní léčby. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Amálie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na ablaci endometria. O tomto zákroku jsem si toho docela dost načetla, ale nikde se nepíše, zda je vhodná současně s mým problémem. Mám intramurální / submukozní/ velký myom, který se dost vyklenuje do děložní dutiny. Chtěla bych se zeptat v případě silnějšího krvácení, zda by byl tento zákrok pro mě vhodný i přes tento myom. Děkuji za laskavou odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je rozdíl zda máte myom uložen submukozně či intramurálně a důležitá je i jeho velikost. Uvedený výkon na našem pracovišti provádíme, ale je Vámi uvedené je na konkrétní konsultaci včetně UZ vyšetření. Možno objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Andrea

    Dobrý den, pane doktore. Dnes jsem byla na kontrole po šestinedělí - porod SC. V děloze zůstal kousek něčeho po očistcích (kousek plodoveho obalu možná ?). Zároveň bych měla dostat do týdne menstruaci, se kterou by to mohlo odejít. Pokud neodejde, řešilo by se to prý hysteroskopicky. Bylo by možno podstoupit u vás tento zákrok ambulantně, jelikož kojím a nerada bych tento proces jakkoliv narušila. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano bude-li uvedené přetrvávat a bude indikována hysteroskopie lze se u nás objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz či telefonicky.

  • Lenka

    Dobrý den. Odběry mi byla zjištěna menopauza FSH 65. Po cca 2 měsících následovalo lehké špinění asi 5 dnů..na kontrole sono zjištěna výška sliznice kolem 7mm na vaječníku cystičky..podle lékaře nález vypadal jakoby se vaječníky ještě probudily. Nyní opět po 2 měsících lehké špinění. Cítím nepříjemné pocity v oblasti celého břicha, tlaky, píchání, plynatost, na kterou jsem nikdy netrpěla. Je to normální? Může ještě při těchto hodnotách docházet ke špinění a pocitům jako při menstruaci? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaného bych indikoval HSK,abrasi (hysteroskopii s abrasí), tato lze provést i v ambulantním režimu na některém z našich pracovišť se lze objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Petra

    Hezký den, je mi 40 let , s manželem by jsme si přáli dítě. Mám myom na přední straně dělohy 6 cm. Jaká je prosím moje šance otěhotnění, či nějaké řešení problému? Děkuji :-)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitá šance na otěhotnění zde je, nelze ji přesně percentualizovat. Doporučuji lék na zmenšení myomu (Esmya) ev. je-li myom umístěn subserosně pak jeho odstranění, tj.myomektomii. Blíže prohovořte s registrujícím gynekologem na základě důkladného vyšetření.

  • šárka

    dobrý den, jsem týden po hysteroskopii a už 5.den krvácím jako při menstruaci, kterou jsem rozhodně mít neměla...protože mám myom (který bude odstraněn), nemám ani pravidelnou, ale za to bolestivou menstruaci. Je normální krvácet po takovém zákroku i když menstruaci mít nemám a mám na ní čas zhruba 2týydny? díky, šárka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené může takto probíhat, bude-li nadále pokračovat déle jak 5dnů či zesilovat doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa či ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Veronika

    Dobrý den. Potřebovala bych ambulantní hysteroskopií kvůli vytažení tělíska. Z osobních důvodů je pro mě opravdu důležité, aby se to zatím nedověděl můj gynekolog. Dalo by se to nějak udělat, aby se o tom můj lékař dovědět, až "uznám za vhodné"? Můžete mi případně poradit jak na to? Je to pro mě opravdu moc důležité. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené lze vyřešit na našem pracovišti pomocí ambulantní HSK, nejprve doporučuji konsultaci u dr.Kovář, poté objednání k samotnému výkonu. Lze se objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz bez nutnosti zprávy, ale vhodno provést UZ vyšetření.

  • Dagmar M.

    Dobrý den, pane doktore. Před rokem jsem byla u Vás na hysteroskopii, u pana Mudr.Petra Kováře.Byl tam v děloze :polyp-korporálního endometria. V listopadu jsem byla a nyní v červnu u gynekoložky, u nás v Lovosiccíh. Stále mám sliznici-8až 9. Proč je stále sliznice,tak vysoká, mi nebylo odpovězeno. Mohu být prý ráda, že tam nic nenarostlo, ale dle mě to musí něčím být. Jak mám dále postupovat a zjistit, co se děje. Bolí mě stále v podbříšku. Děkuji Dagmar M.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji konsulaci a vyšetření u dr.Kováře na našem pracovišti a dle toho stanovení dalšího postupu s ev.kontrolní ambulantní HSK po 1roce. Lze se objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Petra D.

    Dobrý den, jsem druhé po zamlklém potratu, 10tt Vacek a plod 6+1. Měla jsem jit ihned na revizi s tím, ze můj gynekolog, dal zadanku ke svému kamarádovi se kterým kdysi operoval, ze má moderní přístroje a zákrok mi udělá v lokální anestézii. Bude to pro mě lepší atd. Celkové si něco připlatím, ze zákrok neproplaci cely pojišťovna. V ten moment jsem to odsouhlasila a na výkon následují den šla. Bohužel jsem si o tomto zákroku nic nevyhledala. Byla mi tedy vykonána ambulantní hysteroskopie s tuším resekcni kličkou, pokud si dobře pamatuji. Výkon trval asi hodinu, nebyl úplně nejprijemnejsi, protože mi v polovině přestala účinkovat lokální anestézie. A lékař mi nedal žádný papír o výkonu ani doklad o zaplacení. Částka byla 18000, protože byly použity 3 resekcni kličky. Po té jsem se divala na internet a bohužel jsem se o tomto výkonu nikde nedocetla. Moje otázka zní, zda se to vůbec praktikuje na ZT a pokud ano, zda proplaci výkon nebo aspoň jeho část pojišťovna. Dekuju za jakoukoliv zprávu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zamlklé těhotenství se většinou řeší provedením RCUI, tj.revizí (vyčištěním) dutiny děložní nikoliv ambulantní hysteroskopií. Vzhledem k tomu, že nemám přesné podklady ani zprávy o Vašem výkonu dále nemohu usuzovat přesně jaký výkon a z jaké indikace kolega prováděl.

  • Pavla

    Dobrý den,prosím o radu,je mi 52let,rok a půl užívám Gynovel,bez problémů.Nemenstruuji již několik let,nyní již 3dny silné špinění,co s tím,mám počkat nebo zajít hned ke své lékařce?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jste rok a půl nemenstruovala a nyní jste zakrvácela, je na místě návštěva gynekologa. Mělo by se ověřit, proč k tomu došlo(sám v takovém případě doporučuji nejenom ultrazvuk, ale i hysteroskopii s odběrem vzorku sliznice). Až po vyloučení ostatních příčin lze toto svádět na užívání Gynovelu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 51 let. Menstruaci už nemám. Mám nález cysty na vaječníku 5 cm. Lékař mi doporučil laparoskopie,ale nemám z toho dobře pocity. Je možné to řešit u vás jinak. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s postupem kolegy a rovněž doporučuji laparoskopii. Na našem pracovišti provádíme ambulantní hysteroskopii – jde o zcela jiný zákrok, tudíž nelze.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den, je mi 50 let. Mám děložní myom 6 cm. Už 2x se dostavilo velmi silné menstr.krvácení, 1x zakončené kyretáží (histologie v pořádku), nyní injekcí a tabletami Norethisteron. Prosím, je termoablace endometria řešením zabránění opakování nadměrného krváceni?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru je vhodnější řešení hysterektomie, tj. odstranění dělohy.

       

  • Kamila S.

    Dobrý den pane doktore, je mi 48 let, mám 4 děti a cca 15 let jsem užívala hormonální antikoncepci( poslední v roce 2009). Poslední menstruaci jsem měla v srpnu 2017. Ve čtvrtek jsem začala špinit a od té doby se špinění střídá se slabým krvácením. Volala jsme svému gynekologovi a ten mi řekl, že mám přijít až krvácení skončí. Může se jednat o nějakou banalitu, případně ještě menstruaci anebo toto signalizuje nějaký závažný problém? Já se strašně bojím a to čekání mě přijde nekonečné. Pokud by mě lékař odeslal na hysteroskopie, nechci jít do nemocnice a podstupovat narkozu. Raději bych se objednala na ambulantní zákrok,ale nenašla jsme bližší zařízení než Vaše. Já bydlím v blízkosti Plzně, takže by to pro mě byl velký kus cesty, tak by mě zajímalo, zda by se mohlo stát, že byste mi u Vás sdělili, že ambulatní zákrok není možné provést? Jinak ještě beru léky na vysoký krevní tlak Tezio 1 tabletu ráno – podle praktické lékařky tento problém souvisí s přechodem. Děkuji za odpověď.

     

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zákrok je možno na našem pracovišti určitě provést, dále odkazuji na:www.ambulantni-hysteroskopie.cz, lze se objednat telefonicky či e-mailem prostřednictvím uvedené internetové adresy.

       

  • Ivana

    Dobrý den pane doktore. Je mi 36 mám 3 děti. První porod přirozený ve 25 letech, druhý o 6 let později císařem dvojčata. Cca 2-3 roky normálně menstruuji 3-4 dny a pak cca 10 dní spinim. Zkoušeli jsme orgametril, antikoncepci dokonce i hysteroskopii kde se nic nezjistilo, nic nefunguje a hrozí mi hysterektomie. Pomohla by mi ablace endometria? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve vyzkoušet nitroděložní insert (LNG-IUS konkrétně Mirena nebo Kyleena) až pak bych zvážil termoablaci endometria za předpokladu, že již neplánujete další těhotenství.

       

  • Jana

    Dobrý den, prosím o radu, je mi 37 a byla jsem u gynekologa s bolestí dělohy, kde zjistil, že velikost děložní sliznice je 17-18mm. Měla jsem atb, po menses jsem byla hned na kontrole znovu zda se sliznice zmenšila a zmenšila na 12mm. A prý je to normální a nic se neděje. Děloha mě bolí stále akorát již ne tolik. Je to špatně, mám raději zajít někam jinam ještě? Moc děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li přetrvávající bolesti doporučuji opět navštívit registrujícího gynekologa stran vyloučení možného přetrvávajícího zánětu s ev. změnou antibiotik. Bude-li situace neúnosná pak návštěvu gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Martina

    Dobrý den pane doktore. Je mi 41let.V březnu tohoto roku jsem nedostala menstruaci. Jinak myvam pravidelnou. Od 3.dubna az do teď mám lehké špinění bez přestání. Byla jsem u své gynekoložky, která mi dala tabletky Provera na 10 dní s tim,že špinění přestane do 4dnu a po dobrání tablet bych měla dostat opět menstruaci a tím.by se to mělo srovnat. Po 3dnech braní tablet to na 2dny ustalo a pak opět špinění začalo. Bylo mi řečeno,že pokud to nepřejde ,tak je zapotřebí udělat kiretaz v celkové narkóze,cemu bych se raději vyhnula.Myslíte, že tento problém by mohla vyřešit i hysteriskopie? A zda je možné hned druhý den po výkonu jít do práce. Pracuji jako kadeřnice 10hodin denně. Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tento problém může vyřešit hysteroskopie, tuto lze provést i ambulantní cestou. Více na www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Absolvovat následující den po výkonu 10h pracovní směnu však nedoporučuji.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,lze provézt hysteroskopie , když špinìm?i lehoučké krvácení? děkuji za informaci

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná-li se o tzv.“došpiňování“ a není silný charakter krvácení jako např. první nebo druhý den menses pak výkon lze provést.

       

  • Lenka

    Dobrý den, gynekoložka mi diagnostikovala polypy v těle dělohy. Posílá mě na odstranění v celkové anestezii. Té bych se chtěla vyhnout. Ptala jsem jí na možnost ambulantního odstranění polypů, ale ona mi doporučuje narkózu, protože je mám uvnitř dělohy a odstranění tímto způsobem je bolestivé. Je to pravda a měla bych raději podstoupit narkózu? Zatím jsme se domluvily na častějších kontrolách, ale zákrok mě určitě nemine, tak si zjišťuji možnosti. Pokud bych mohla podstoupit zákrok u Vás, musím na kontrolu k Vám nebo stačí u své gynekoložky? Děkuji Lenka J.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, na našem pracovišti provádíme v ambulantním režimu. Objednat se můžete telefonicky případně e-mailem prostřednictvím stranek www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

       

  • Kateřina

    Dobrý den jsem pár dní po hysteroskopii na zadní straně dělohy pilip velikost neznám. Můj dotaz je za jak dlouho se mohu snažit s partnerem o miminko. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimálně po 2 až 3 proběhlých menstruacích.

       

  • Monika

    Dobrý den. Jsem 3 dny po hysteroskopii a do zakroku jsem uzivala norethisteron. 2 den po zakroku jsem zacala krvacet. Mohla by to byt menstruace, nebo to je nasledkem hysreroskopie. Dekuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě uvedeného se spíše jedná o následek hysteroskopie. Nedostaví-li se menstruace nejpozději za 6týdnů od výkonu pak doporučuji došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Anna

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat špinění 5 den po hysteroskopii je v rámci normy?Popřípadě jak dlouho je možné špinění?Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je v rámci normy,bude-li přetrvávat více jak týden doporučuji návštěvu u registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Vážený pane doktore, je mi 49 let a menstruaci mám zatím pravidelnou, mám 3 děti a hormonální antikoncepci jsem nikdy nebrala ani jiné hormonální léky. Byla jsem na pravidelné gyn. prohlídce a v děloze byl ultrazvukem zjištěn polip velikosti 6mm. Na další kontrolu jsem šla hned po další menstruaci s tím, zda polip zůstal nebo byl odtraněn s menstr. krvácením. Tato kontrola se uskutečnila 9. den cyklu (9. den od začátku menstr.) Polip v děloze stále byl 6mm a doktor řekl, že děložní sliznice je 13mm vysoká a to je prý mnoho na to, že jsem teprve v 9. dni cyklu. Dle jeho úsudku zůstává v děloze stará sliznice a je třeba provést kyretáž pod celkovou anestezií. Moje praktická lékařka mě odkázala na Vás a metodu ambulantní hysteroskopie, kde není třeba podstoupit narkózu. Zmínila jsem se svému gynekologovi o ambulantní hysteroskopii a on říkal, že polip se touto metodou odtranit dá, ale celkové odstranění děložní sliznice by prý bylo bolestivé. Můžete mi, prosím Vás poradit? Myslíte si, že v mém případě je lepší podstoupi klasickou kyretáž pod narkózou nebo u Vás ambulantní hysteroskopii. A je to boletivé? Já se narkóze snažím vyhnout. Do další menstruace mám předepsaný lék norethisteron, který by měl způsobit silnější měsíčky a snad by se tím pomohlo i k odstranění staré sliznice a polipu. Potom mám jít zase na kontrolu a podle nálezu se rozhodneme co dál. Za odpověď Vám děkuji Jana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vámi popisovaném případě se ambulantní hysteroskopie provést určitě dá a obzvláště máte-li obavy z celkové narkózy tak bych jí doporučil. Více se dozvíte na stránkách http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Možno se telefonicky případně cestou webových stránek http://www.gynprenatal.cz/kontakty-gynekologickych-ordinaci/ objednat ať už ke konsultaci tak přímo ke stanovení provedení termínu výkonu.

       

  • Alena

    Dobrý den,jsem týden po hysteroskopii u Vás.Nic mě neboli,ale stále jsem špinila,nebo měla jemně krvavý výtok a dnes ze mě ráno vypadla malá sraženina krve i přesto,že beru antikoncepci.Nevím zda to je normální ?Na kontrolu jdu 31.3.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud se jednalo o jednu malou sraženinu bude postačovat kontrola 31.3. V případě opakování resp.zhoršení potíží pak kontrola ihned!

       

  • Hanka

    Dobrý den, Asi 3 měsíce zpět jsem začala trpět mírnou bolestí při pohlavním styku. Bolest se neustále stupňovala, nakonec jsem začala i krvácet. Můj doktor mě poslal na hysteroskopii. Výsledkem je stromoglandulární disociace. Můj doktor mi zatím odmítl změnit prášky nebo napsat jiné hormony. Chce počkat a až pokud se to zhorší tak by mi něco napsal. HA beru jednu značku 6 let….Osobně se mi tento přístup nelíbí, že budeme čekat do doby než se to zhorší. Myslíte, že je šance, že se hladina hormonů v těle upraví sama? Je možnost to něčím podpořit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stromoglandulární disociace je nesoulad v pokročilosti sekrečních změn ve stromatu/vnitřní výstelky/ a žlázkách děložní sliznice. Záleží samozřejmě jaký typ /resp.název/antikoncepce užíváte, kolik je Vám let, dále zda ještě plánujete děti. Důležitý je i kontrolní ultrasonografický nález dělohy a vaječníků. Nejste-li spokojena se svým registrujícím gynekologem, pak máte právo na jeho změnu.

       

  • Marcela

    Dobrý den, pane doktore, mám již několik let diagnostikovány 3 děložní myomy( největší cca 26 mm), které stále mírně rostou. proto mi byla nasazena léková 3 měsíční Esmya. Jaký je váš názor na tuto léčbu? a jaký je další postup, pokud se myomy nezmenší? Děkuji za odpověď Marcela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, léčba ulipristalacetátem,tj.Esmyou určitě smysl má, záleží také zda ještě plánujete děti, dále na vašem věku a ev. potížích – tzn.zda myomy způsobují bolestivost,nepravidelné krvácení či jiné klinické potíže

       

  • Pavla

    Dobrý den,prosím o radu,je mi 52let,rok a půl užívám Gynovel,bez problémů.Nemenstruuji již několik let,nyní již 3dny silné špinění,co s tím,mám počkat nebo zajít hned ke své lékařce?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jste rok a půl nemenstruovala a nyní jste zakrvácela, je na místě návštěva gynekologa. Mělo by se ověřit, proč k tomu došlo(sám v takovém případě doporučuji nejenom ultrazvuk, ale i hysteroskopii s odběrem vzorku sliznice). Až po vyloučení ostatních příčin lze toto svádět na užívání Gynovelu.

       

  • Michaela

    Dobry den chtela jsme se zeptat jsme 4tydny po porodu pomalu se mi stahuje deloha a mestnaji v ni ocistky disgnoza ze sona z porodnice zni lochiometrie zbytky placenty v deloze by nemeli byt. V porodnici me porad strasi revizi delohy ted jsem se docetla o hysteroskopii je mozne provest vycisteni delohy od ocistku timto zpusobem nebo jedine v nemocnici pod narkozou? Dekuki zamodpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud by bylo zbytků malé množství, umíme to i pomocí hysteroskopie ambulantně. Doporučuji ale až po 2-3 měsících od porodu, stále jste ještě v šestinedělí a děloha se Vám čistí přirozenou cestou.

       

  • Petra

    Dobrý den, Již celou věčnost mě trápí velmi bolestivé až křečovité měsíčky ,při kterých občas omdlívám a zvracím; Nevíte příčinu,prosím Vás? Moje gynekoložka si s tím neví rady,vystřídala jsem ze život x gynekologů a nikdo z nich si nevěděl rady. Jsem již zoufala,nešťastná,utrápená… Byla jsem i na Laparoskopii a tam mi akorát odstranili srůsty a stejně mám pořád stejné bolesti atd… Poraďte a pomozte mi,prosím Vás, Děkuji za vyřešení mého problému, Petra

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Problém může být i v zúženém hrdle děložním, tam by pomohlo možná roztažení tohoto hrdla (lze teoreticky provést i v lokálním umrtvení při hysteroskopii, kterou provádíme ambulantně). Pokud byste měla zájem, objednejte se na tel. 596 828 656. Dr.Kovář

       

  • Ester

    Dobrý den, prosím o radu: mám 5ti letou dcerku, která se narodila císařem. Po dvou letech od porodu sem otěhotněla a potratila (mimoděložní), po roce od potratu mě lékař poslal na rozrušení srůstů a stálé se nám nedaří otěhotnět. Prý už můžu mít srůsty znovu.Musím znovu na rozrušení? Bude to něčemu? Je jěště nejaká šance na druhé dítě?(kamarádka chodí každý rok na tento zákrok už 4 roky) Už nemůžu okolí poslouchat..proč už nemáme další dítě, že je už by dcerka potřebovala sourozence a na co čekáme…atd

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Doporučuji, ať se k nám objednáte na hysteroskopické ambulantní vyšetření. Prohlédneme dělohu zevnitř, případně rozrušíme srůsty, pak teprve jsem schopen Vám upřesnit prognózu

       

  • Marie

    Dobrý den, ráda bych se tímto ještě zeptala zpětně k poslednímu dotazu, zda se dá revize dělohy po potratu také provést ambulantní hysteroskopií, kterou provádíte nebo se v těchto případech dává předost vždy hospitalizaci a celkové narkóze? V nemocnici jsem ležela několik dnů, jen se čekalo jak to dopadne a poté mi jen oznámili, že půjdu na zákrok, že jiná alternativa není…??? Děkuji. Marie Šiktancová

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Určitě to lze ambulantně (až na nejtěžší formy, ale tyto ženy většinou nemenstruují vůbec). Děláme tyto výkony vč. rozrušení srůstů pravidelně

       

  • Petra

    Dobrý den, je mi 40 let a před rokem jsem začla mít problémy s menstruací, že jsem krvácela 2-3 dny a pak dalších 10 dní někdy málo a někdy víc špiním – spíšš z počátku hnědo červený výtok a pak světle hnědý výtok ke konci. Pak to odezní a do další menstruace v pohodě. Lékař mi oznámil že je to hormonama a řekl at použiji ascorutin. Někdy pomůže a špinění se zkrátí a někdy ne. Odjíždíme na dovolenou zhruba za týden a mám právě menstruaci.Nejsilnější krvácení budu mít zasebou, ovšem to špinění a výtok bych měla mít právě na zmíněné dovolené. Je možné se takto koupat? je nutné při špinění nebo jen lehčím výtoku používat tampon( který tedy vůbec nesnáším) Již beru ascorutin hned od počátku menstruace, ale nevím zda to zabere. Můj lékař má dovolenou a nestihla jsem se ho na to zeptat. Děkuji předem za radu.

    • MUDr. Petr Kovář

      Za rozumnější pokládám řešit dovolenou pomocí hormonální léčby, kdy menstruaci pro jistotu oddálíme celou, ale to nyní již asi nevyřešíme.
      Berte ascorutin, snad to pomůže, ale neumím Vám přesněji odpovědět.
      Jinak krvácení, co popisujete, není úplně normální. Domnívám se, že byste měla mít provedenu hysteroskopii a biosii endometria (vzorky sliznice zhodnocené pod mikroskopem). Lze velice jednoduše provést ambulantně, např. u nás.

  • Jana S.

    Dobrý den, pane doktore, dívala jsem se na Vaše video hysteroskopie, zajímalo by mě, zda odebrání vzorku v děložní sliznici nebolí, přece jen to vypadá, že se vytrhne kousek tkáně. Odstranění drobných myomů, polipů, či odebrání pouhého vzorku vypadá podobně. Ale asi se to musí vydržet, když je to rychlé. Děkuji za odpověď a omlouvám se zda se ptám amatérsky.-). Jana

    • MUDr. Petr Kovář

      Nepříjemné pocity až pocit bolesti je odvislý od mnoha faktorů: věk, množství porodů, zda žena má ještě menstruační cyklus, či již po přechodu nemenstruuje, konzistence polypu aj. V každém případě vzorky sliznice jsou velikosti zpravidla špendlíkové hlavičky a sliznice (stejně jako polypy) nemá inervaci.
      U myomů je to jiné, ty vycházejí ze svaloviny a inervaci mají – i tam však přibližně v 50% případů nepřesáhne pocit nepříjemného snesitelnou mez.

  • sona

    dobrý den, je mi 56 let, chtěla bych se zeptat, je možné brát Mirelle ( nízkohormonální antikoncepce) i v přechodu, kvůli nočnímu pocení a návalům, mám s ní dobré zkušenosti, gynekolog doporučuje hormonální substituci – jaký je v tom rozdíl? proč mám naslepo zkoušet nějaký nový přípravek, když mi Mirelle tyto problémy eliminuje? děkuji za Váš názor T.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, Mirelle sama o sobě nenahrazuje hormonální substituci ve smyslu HRT,tj. není primárně určená k léčbě menopausálních přípravků, tudíž nedoporučuji užívat. Stran HRT je dnes velký výběr – zprvu lze začít např.i přírodní léčbou. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.