Nitroděložní antikoncepční tělíska

Nitroděložní antikoncepční tělíska dělíme na nehormonální a hormonální.

Nitroděložní tělíska dělíme na skupinu nehormonálních nitroděložních tělísek (mechanizmus účinku je především založen na přítomnosti cizího tělesa uvnitř dělohy, ev. reakce sliznice a okolí proti kovu na tělísku, zpravidla mědi) a skupinu tělísek s hormonální substancí uvolňující se z jejich povrchu dovnitř dělohy, tzv. hormonálních nitroděložních systémů.

V obou případech máme možnost volit z celé řady tělísek uzpůsobených velikostí (vhodné pro ženy po porodech i ženy ještě nerodivší), dobou účinnosti (zpravidla 5 let, v některých případech pouze 3 roky). Zásadní rozdíl je v účinnosti a nežádoucích účincích, ev. také v ceně.

Nehormonální nitroděložní tělíska (IUD)

Levnější, méně spolehlivé (pearl index 2,0), silnější delší, ev. bolestivější menstruace, vyšší riziko možných infekcí

Hormonální nitroděložní systém (LNG - IUS)

Mírně dražší, výrazně spolehlivější (pearl index 0,1 -0,2), slabší menstruace či menstruace žádné, může být zejména ze začátku dlouhodobější špinění

Komentáře (101)

  • Katerina

    Dobry den, mám již 4,5 roku nitroděložní telisko Jaydees (na 3 roky). Gynekoložka mi sdělila, ze vytáhnutí o rok později nevadí, v tu dobu jsem však měla zdravotní obtíže a nebylo to možné. Chci se zeptat, může mi to uškodit? Mohlo by to způsobit nějaké problémy? Bolesti nepocituji

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, nitroděložní tělísko Jaydess je určeno na maximální dobu 3 roky, tak je to schválené.
  • Helena

    Dobrý den, mám uterus didelphys s jedním děložním čípkem, který vznikl spojením dvou čípků během prvního porodu. Každá polovina dělohy (zcela rozdělena septem) má svůj jeden funkční vejcovod. Mám za sebou dva přirozené porody, oba z levé dělohy. Nyní bych ráda aplikovala hormonální IUD, které by dle mého gynekologa mělo stačit umístit do jedné dělohy, neboť místně působící hormony budou účinné i pro druhou polovinu dělohy. Je tomu tak? Zajímal by mě Váš názor na tento případ, neboť je to situace, kdy bych potřebovala více kvalifikovaných názorů na věc před rozhodnutím. Velice děkuji.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, při anatomických odchylkách dělohy není vhodné zavádět cizí tělesa do dutiny děložní, není garantována účinnost a tělísko se může posouvat do špatné polohy.
  • Kateřina

    Dobrý, mám zavedené hormonální tělísko (kyleena) týden. Po nahmatání zda tělísko sedí dobře, jsem cítila, že mám čípek jakože tak trošku nateklý. Je to normální po týdnu po zavedení nebo mám navštívit svého gynekologa?

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, pokud cítíte v pochvě nějakou odlišnost, je vhodné gynekologické vyšetření.
  • Renata

    Dobrý den. Mohu poprosit o radu? Je mi 49let a mám asi tři roky třetí tělísko mirenu v řadě. Cca před rokem jsem začala nepravidelně špinit. Někdy po 14 dnech, někdy 2, někdy 7 dní. Doktor mi řekl, že je to normální, že některé ženy špiní i častěji. Dle ultrazvuku tělísko je na správném místě. Dvakrát se mi za poslední rok objevila cysta a zase zmizela. Můžete mi poradit, jestli je to normální? Dost mě to samozřejmě omezuje. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkNepravidelné špinění okolo přechodu bývá časté nicméně je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření, jestli za tím není skrytý nějaký problém v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Nikola

    Dobrý den, je mi 47 let, mám šestým rokem zavedeno nitroděložní tělísko Mirena. Od začátku se dostavovalo pouze mírné jednodenní či dvoudenní špinění, v loňském srpnu a září silné menstruační krvácení, od té doby nemenstruuji vůbec. Zároveň se dostavily návaly horka, které odezněly v polovině února. Gynekolog mi po konzultaci žádné laboratorní odběry nedělal, lednová běžná prevence byla v pořádku. Na endokrinologii provedli odběry, které byly v pořádku, kromě zvýšené hladiny prolaktinu (615). Může to být způsobeno přítomností tělíska a zřejmě začínajícími symptomy přechodu? Je nutné znovu absolvovat návštěvu gynekologa? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je možné, že jste v přechodu, zvýšená hladina prolaktinu může být jen přechodná. Tělísko může mít zavedené i žena po přechodu do konce doby účinnosti tělíska.
  • Viktorie

    Dobrý den, Mám první rok tělísko (kyleena). První měsíc jsem trpěla bolestmi v podbříšku. Pak už žádná bolest. Ale teď poslední dobou mě pobolívá podbříško (jako bolest pří menstruaci) někdy míň někdy víc. Menstruaci už půl roku nemám. Je to běžné, či mám navštívit gynekologa? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné gynekologické vyšetření.
  • Lucie

    Dobrý den, Jsem 1,5 roku po prvním porodu a 1 rok mám zavedené první tělísko, 3 leté Jaydess. Lékařem jsem byla upozorněna že až 6 měsíců mohu špinit. Ok. 6 měsíců jsem 3 týdny v měsíci spinila, 1 týden nic. Po půl roce se špinění změnilo na regulérní krvácení podobné menstruaci, různé intenzity. Tudíž již půl roku 3 týdny v měsíci krvácím (v různé intenzitě od špinění po silnou ms), týden mám klid, ale jako bych trpěla premenstruačním syndromem. Tudíž s partnerem nemáme téměř žádné intimnosti a zavedené tělísko mám zbytečně. Může se to ještě spravit nebo je vhodné vyjmutí? Dle gynekologa sedí tělísko dobře a mám se rozhodnout sama. Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření, k vyloučení špatné pozice tělíska. Krvácení 3týdny v měsíci není komfortní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobrý den, mám hormonální telisko Mirena 3 roky. Menstruaci jsem zpočátku po zavedení měla tak jednou za dva až tři měsíce a jen ve formě špinění popř. slabeho krvácení 1-4 dny. Poslední 2 měsíce mám menstruaci 4 dny a slabé krvácení, pak týden nic a poté zase spinim 1-3 dny. Může to značit nějaký problém?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, byla by vhodná gynekologická prohlídka.
  • Martina

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na nitroděložní telisko. Jsem týden po zavedení tělíska. Třetí den jsem si nahmatala drátek ale vyděsila mě jeho poloha, jelikož všude se píše že maji viset 2 vlákna směrem z dělohy. Já však nahmatala vlákno vodorovně zleva doprava. Za další 2dny jsem necítila nic a dnes už zase ano, avšak vlákna 2 a jakoby neměly konec ale byly zapíchlé do stěny. Znamená to něco, že pokaždé je to nahmatatelné jinak? Mám strach,aby tělísko nějak necestovalo a nepřestalo tím fungovat nebo aby samovolně nevypadlo atd...Druhý dotaz zní,co znamená, když se řekne, že si tělísko sedne (jakože právě může cestovat a pak se nějak usadí.. ?) a jak dlouho to trvá? Děkuji. Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vlákna jsou velmi pružná a měkká, mění pozici. Je potřeba opatrnosti, pokud se Vám zdají dlouhá, to může značit posun tělíska.
  • Katerina

    Dobrý den ,chtěla bych se zeptat zda by jste mi mohli poradit , mám již druhým rokem nitroděložní tělísko mirena ,menstruaci skoro nemivam ,(1-3 dny během 4 měsíců) dlouhou dobu jsem byla bez partnera ,když jsem začala mít po delší době pohlavni styk bylo chvíli vše v pořádku ,ke konci vztahu jsem byla i při pohlavním styku i po orgasmu skoro "suchá" to trvalo zhruba týden . Nyní už zhruba dva týdny mívám výtok -svetly spíše vodnatý ,nepociťuji žádný větší zápach , a do toho mi poslední týden i pobolivaji prsa , chtěla jsem se tedy zeptat zda je možné že si tělísko nějakým způsobem hrajem s mimy hormony , nebo bych měla raději navštívit gynekologii kvůli případnému těhotenství (v testy nevěřím několikrát v minulosti ukázali že jsou negativní a lhali (jsem po potratu) píši vám jelikož objednat se k mému lékaři bývá nadlidský úkon .děkuji za případnou odpověď ,Peterová

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gynekologická prohlídka je vhodná.
  • Daniela

    Dobrý den, už několik let mám zavedenou Mirénu 2x po 5letech, ale teď jsme se s partnerem dohodli tělísko vyndat dříve. Chtěla jsem se tedy zeptat, jak je to s otěhotněním? Zda si máme dát nějaký časový prostor a dát si tzv.,,pozor", nebo je možné se pokoušet ihned? Předem děkuji a pěkný den D. :)))

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po vytažení tělíska je možné otěhotnět ihned.
  • Jana

    Dobrý den. Dnes je to týden po tom co jsem byla na zavedení tělíska (Mirena). Ze začátku mě jen trochu bolelo podbřiško, což přestávalo. Dnes mám trochu teplotu, bolí mě hlava, záda, mám výtok. Vím, že se to může rovnat až 6 měsíců, ale ohledně té teploty, mám počkat, nebo raději dojet na pohotovost?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné gynekologické vyšetření.
  • ŠÁRKA

    Dobrý den, po vyjmutí tělíska se mi obě ramínka ulomily a zůstaly ve mě. Je nutné je vyjmout nebo mohou zůstat, tam kde jsou. Pokud musí ven...mám méně funkční ledviny a ráda bych se vyhnula zákroku v plné anestezii. Je nějaká jiná možnost lokální či méně invazivní anestezie? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, raménka je možno vytáhnout ambulantně bez anestezie u hysteroskopického zákroku viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Pavla

    Dobrý den byla jsem po 6 letech vytahovat tělísko Levosart . Vyjmutí bylo tak bolestivé že jsem myslela že mi vytahuje dělohu zaživa. Nepřehaním. Doktor mi před zákrokem dal pouze čípek. Říkal ať to vydržím že ví že to bolí a že to bude. Ja jen brečela. Prý to bolí protože tam mám 3cm Myom. Mohl mi v průběhu zákroku dat umrtvovací injekci? Nebo to nelze. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, standardně se umrtvení při vytahování tělíska nedává. Při potížích se zaváděním nebo vytažením IUS je vhodné toto provést pod hysteroskopickou kontrolou, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Renáta

    Dobrý den.Šest let mám zavedenou Mirenu.Měla jsem jít na vyjmutí ,ale dle cytologie,mám bakteriální infekcí.Bylo mi předepsano atb. Penbene,2x denně po dobu 7 týdnů. Doktor momentálně nemocen,tudíž jen to málo co vím,od zdr.sestry.Zaraží mne tak dlouhodobe užívání atb.,upřímně se bojím,jestli se nejedná o něco vážného,na to,že to jsou atb.,mi přijde 7 týdnů užívání, jako dlouhá doba.Dekuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, o nutnosti takto dlouhého užívání antibiotik je nutné se poradit s ošetřujícím lékařem, popř. praktickým lékařem. Záleží jaký druh infekce je léčen. Určitě užívejte i nějaká probiotika k ohraně střevní mikroflory.
  • Martina

    Dobrý den. Jsem objednaná na zavedení nitroděložního tělíska Jaydess a u doktora mi dali termín přesně týden po konci menstruace. Jelikož mi takto stanovili termín, neviděla jsem v tom problém, ale následně jsem se dočetla, že tělísko je vhodné zavádět právě při menzesu nebo na konci menzesu. Mám se raději zkusit domluvit s lékařem a přeobjednat se, nebo je možné zavést i mimo menstruaci? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zavedení při menses je vhodnější, ale zejména u žen po porodu není problém ani po menses. Určitě je ale nutné být před ovulací.
  • Klára

    Dobrý den, již 2,5 roku mám Mirenu, ze začátku vůbec žádné problémy, byla jsem i bez menstruace, po 1,5 roce se menstruace objevila, pak se objevilo i několik cyst na vaječníku , v červnu 2023 jsem podstoupila odstranění cyst a srůstů laparoskopicky. Návrat menstruace byl hned po měsíci ale je slabá takže to úplně neřeším ale co řeším je že po každém pohlavním styku (žádný drsný ) druhý den slabě krvácím , spíše se jedná o růžovou krev, a také ráno vyloučím velký kus hlenu se zabarvením žluto zelená. přitom po pohlavním styku se vždy jdu osprchovat. Nechci paní doktorku otravovat ale nelíbí se mi tento stav. Může to být z té Mireny? Partnera mám 20 let stejného. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné zkontrolovat pozici tělíska nejlépe hysteroskopickým zákrokem. Někdy stačí jen mírné posunutí a může být problém. Vše lze podstoupit ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Mia

    Dobrý den, je mi 48 let, mám několikáté tělísko Levosert, dobře ho snáším a nemám menses, a uplynulo 5 let. Z krve hodnoty k menopauze FSH 98 a espradiol pod 73. Gynekolog mi doporučuje dát znovu. Je to v pořádku vzhledem k hodnotám? Nebo je to jen abych neměla menses? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle hodnot jste v přechodu, nicméně nitroděložní tělíska používáme i v jiných indikacích, než zábrana otěhotnění.... Třeba se to týká i Vás, domluvte se s registrujícím gynekologem, proč chce pokračovat  s dalším tělískem.
  • Lenka

    Dobrý den, mám dotaz ohledně nitroděložního tělíska pro dceru (16 let), má zjištěnou mutaci faktor II prothrombin heterozygot, proto ji není doporučena hormonální antikoncepce ve formě tabletek. Jaké tělísko by bylo pro ni nejvhodnější (hormonální/nehormonální) a jakou značku by jste doporučili. Děkuju.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemá kontraindikaci je vhodnější spíše hormonální tělísko, dnes jsou na trhu dvě možnosti na 3 a na 5 let trvání, rovněž se dá ale zvážit i hormonální antikoncepce jednosložková ve formě tablet. Tu užívají např. kojící ženy. Detaily Vám sdělí ošetřující gynekolog.
  • Aneta

    Dobrý den,mám nitroděložní tělísko mirena 3 roky a bez menstruace. Až teď po 3 letech jsem dostala slabou menstruaci,je možné že přestává fungovat? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, postupně v nitroděložním tělísku dochází aktivní hormon, ve druhé polovině spotřeby se slabé měsíčky mohou objevit. Pokud bude v cyklu nějaká nepravidelnost, je nutné ale gynekologické vyšetření.
  • Iveta

    Dobry den, mam. 33r, 2 deti. PCOS, spontanny cyklus nemam, AMH naposledy udajne 13. Dalsie deti neplanujem. Chcem sa poradit ohladom najlepsieho dalsieho postupu, co sa tyka ochrany pred malignym ochorenim. ( pri PCOS je vacsia sanca). Treba brat antikoncepicu? Ak ano, aku? Prip. su odporucane nejake dalsie vysetrenia? Dalsie deti uz neplanujem cize som skor za,, radikalnejsie,, riesenia s ucelom znizneia rizika malignity. Dakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, riziko rakoviny je sice vyšší u PCOS ale ne nějak dramaticky. Můžete zvolit několik druhů antikoncepce - od tabletek, přes kroužky, náplastí po nitroděložní tělísko....domluvíte se s ošetřujícím gynekologem.
  • Alžběta

    Dobrý den, po 3 letech mi samovolně vypadlo hormonální tělísko GoldenT. 2-3 dny před vypadnutim jsem měla nechráněný styk. Cca 5 dní po vypadnutí tělíska jsem měla dostat menstruaci, kterou jsem i přes tělísko měla kazdy měsíc pravidelně. Je možné, že cyklus byl vypadnutim tělíska narušený nebo je pravděpodobně těhotenství i přes tělísko těsně před vypuzením? Ke gynekologiv se chystám, čekám na termín... Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud se menses nedostaví do týdne, udělejte si těhotenský test.
  • David

    Dobrý den, je možné otěhotnění přes nitroděložní tělísko? Je možné že by u plodu nebylo vidět na ultrazvuku? A po samovolném potracení se tělísko vytahuje nebo může zůstat?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, žádná antikocepce nemá 100% účinnost. Pokud se otěhotní s tělískem, je vhodné zvolit následně jinou metodu antikoncepce.
  • Ilooona

    Dobry den. mam 3 roky zavedene nitrodelozni telisko Mirena a obcas v obdobi menzes jsem 3-4dny spinila nebo nekdy po sexu jsem druhy den rano malicko krvacela nebo spinila. Ale ted posledni rok se mi obsas stane (zatim tak 3-4x za ten rok) ze v obdobi menzes silne krvacim, treba jen 1den ale opravdu jako krvacim, zadne spineni. Styk pred tim nebyl asi 7 dni. Je to normalni? Kamaradce, ktera ma take stejne telisko ale jineho lekare, rekli, ze pokud zena s horm.teliskem zacne krvacet (vylozene jako krev pri menzes), tak to pry znamena, ze telisko prestalo fungovat, ze uz nejak"dosli" ty hormony. Ted mam trochu obavy, jestli je tedy mozne, ze telisko prestalo fungovat (po tech cca 3 letech) nebo jestli je to normalni, ze zena i po 3letech uzivani Mireny muze obcas takhle krvacet. Je teda pravda, ze jsem pred tim byla nachlazena ale nerekla bych, ze by to mohl byt nejaky spoustec. Moje lekarka slouzi az za par dni, ale nerada bych ji zbytecne obtezovala, pokud je tento problem normalni.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při abnormálním krvácení bych doporučil provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní a ověření pozice tělíska, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Karolina

    Dobrý den. Chtěla bych užívat hormonální antikoncepci kontinuálně bez přerušení ale po třech měsících užívání se mi vždy objeví krvácení z průniku. Užívala jsem antikoncepci Calleto a nyní mám Lunafem a opět se scénář opakuje. Je nějaká antikoncepce která toto nebude způsobovat ? Děkuji. Přeji hezký zbytek dne.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u každé kombinované hormonální antikoncepce je toto možné. Možná by pro Vás bylo vhodnější nitroděložní hormonální tělísko. Konzultujte se svým gynekologem.
  • Jana

    Dobrý den, je mi 53 roků. Nyni mám už 6 let zavedenou Mirenu. Nemám žádné ani přechodové problémy, po celou dobu zavedeni nekrvácím. Nyni jsem četla, ze byla prodloužena doba použití až na 8 let, což by mi přesně vyhovovalo. Jaký máte názor na ponechání až do maximama. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na tomto se musíte domluvit s gynekologem. Názory se liší.
  • Andy

    Dobrý den, prosila bych poradit. Zhruba před pěti lety jsem brala antikoncepci, ale musela jsem jí přestat brát díky úrazu, který jsem měla před čtyřmi lety - výron kotníku, tři měsíce jsem byla o berlích, na nohu jsem se nepostavila. Lékaři mi od začátku nedali léky na ředění krve a tím se mi na noze vytvořila trombóza. Léky na ředění krve mi byly předepsány až po měsíci úrazu. Můj gynekolog mi už dále nedoporučuje brát antikoncepci, i přesto, že před tím než jsem začala antikoncepci před lety brát, tak se mi dělaly testy, jestli nemám trombózu v genech a vše dopadlo dobře. Chtěla bych se tedy zeptat ještě jinde, jestli opravdu není nějaká možnost antikoncepci znovu užívat nebo už to bohužel nepůjde, i když jsem měla trombózu jen z důvodu úrazu. A ještě mám další dotaz: protože bych s manželem chtěla jet na dovolenou k moři a potřebovala bych menstruaci oddálit, jestli se může užívat nějaký hormonální lék na oddálení, když jsem měla trombózu nebo to taky nepůjde. Nebo jestli není nějaká jiná možnosti na oddálení menstruace. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je na zvážení jiný druh antikoncepce, např. nitroděložní tělísko. Na oddálení menses lze předepsat hormony, ty Vám ale musí napsat ošetřující gynekolog.
  • JANA

    Dobrý den, byla jsem po 5ti letech na vyndání nehormonálního tělíska. Při vyndání se část tělíska zlomila zůstala ve mně. ( tělísko je daleko) Jaký doporučujete následný postup?

  • Jana

    Dobrý den.Chtela jsem se zeptat mám danu gynefix a beru antidepresiva Venlafaxin,jestli to muže snižovat ochranu.Pak jsem se chtěla zeptat ,vzala jsem si po pohlavním styku Postynor muže to nějak ovlivnit funkci dany?děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u nitroděložních tělísek může být účinnost ovlivněna minimálně, postinor rovněž na tělísko nepůsobí, může se ale vyskytnout nepravidelnost cyklu.
  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je v pořádku že když se utíram tak mám na papíru krev (růžovo červená někdy i tmavá červená) už to takhle mám cca 3-4 týden ale třeba jen ráno a odpoledne už zase nic (vždy doufám že se to rozjede a nic) tělísko mám bez hormonů ( dané v půlce prosince ) a 9.2 jsem byla na kontrole a prý bylo vše v pořádku ale už ho mám potřetí protože mi dvakrát vypadlo bolí mě pořád záda od doby fo mi to takhle blbne a i břicho jako kdybych to měla dostat ale pořád nic a poslední ms jsem měla 24.2 děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, následovat by měla i gynekologická kontrola. Při opakovaném vypadávání tělíska je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý deň,chcela by som užívať antikoncepciu.neviem sa rozhodnúť pre akú či kombinovanú alebo jednolôžkovu.ktora by bola bezpečnejšia pre mňa ,nakoľko užívam liek na tlak nebilet.a betahistin na závraty.trocha sa bojím hak že by narobí problémi s tlakom alebo iné zdravotné problémi.aky máte na toto názor? Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vhodnější by byla jednosložková antikoncepce, lze uvažovat i o nitroděložním tělísku.
  • Niky

    Dobrý den, Před 3/4 rokem mi bylo vyndáno nehormonální tělísko, protože jsem měla silné bolesti při sexu i menstruaci, nějaké záněty apod. Vše se přeléčilo a poté jsem dostala hormonální tělísko (předchozí gynekolog mi vše hormonální zakázal, protože jsem po ablaci srdce, nová gynekoložka mi řekla, že toto je ok, protože působí jen lokálně). Po zavedení jsem při menstruaci měla takové bolesti, že jsem si myslela, že umírám a chtěla jsem jet do nemocnice. Zrychlené dýchání, příšerná zimnice, zvracení, průjem, brnění nohou (nemohla jsem se ani postavit). Zjistila mi, že mám 2 cysty na vaječníku, ale že prozatím je není nutné odstranit. Další menstruace již nepřišla, neměla jsem ji půl roku (přikládám to úbytku váhy a stresu). Nyní jsem nějaká kila nabrala a dostavila se menstruace. Opět stejné příšerné bolesti, že jsem padala do mdlob, nebyla jsem schopná ani odejít z práce domů. Nyní je to měsíc po začátku menstruace a já nepřestala krvácet. Sice jen slabě, ale kalhotky mám špinavé každý den.. mám si dělat starosti anebo to je tím, že jsem neměla dlouho menzes? A dá se dělat něco s těmi bolestmi, abych mohla alespon normalne fungovat? Vždy jsem měla měsíčky velmi bolestivé, ale tohle je naprosto jiný level..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si pro jistotu těhotenský test, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučeni patologie uvnitř dutiny děložní, jestli např. to tělísko vevnitř dobře sedí, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/


  • Silvia

    Dobrý deň, je prosím Vás možné cvičit na prístroji Vacushape (rysem přístroje VacuShape je vakuový systém, který vytváří nízký atmosférický tlak) ak mám asi mesiac zavedené nitrodelozné telísko? Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, s tímto přístrojem nemám žádné zkušenosti.
  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se dotázat. Mám 6 let zavedenou Mirenu, dnes jsem měla jít na výměnu ale můj lékař mi zavolal že došlo ke schválení že Mirena může být zavedena až 8 let, její antikoncepční účinek bude stále stejný a pokud nemám problémy s krvácením není důvod ji měnit. Je v pořádku nechat si zavedenu jednu Mirenu 8 let, neplynou z tohoto nějaké zdravotní rizika? Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, opravdu došlo k posunu. Při takto dlouhé době užívání je ale možné, že začnou zesilovat menses. Osobně preferuji zavedený šestiletý interval.
  • Lucie

    Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně dlouhodobého užívání antikoncepce mirelle (15let) je mi 38 let, kuřačka problémy s ní nemám, ale nevím, zda by pro mě z důvodu věku a kouření nebyla vhodnější jiná například jen gestagenní či ve formě náplasti. Samozřejmě vím, že nejlepší by bylo přestat kouřit. Děkuji mnohokrát za odpověď a radu

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, určitě přestat kouřit. Ve Vašem věku bych preferoval např. hormonální nitroděložní tělísko, domluvte se s gynekologem.
  • Tereza

    Dobrý den, je možné nitroděložní tělísko (Jaydess) vytáhnout kdykoliv, nebo pouze při menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je možné jej vytáhnout kdykoliv.
  • Romana

    Dobry den, po roce a pul mi vypadlo telisko Mirene, bylo provázeno bolesti břicha a po vypadnuti ze mne odcházely docela velke kusy krve. Poté jsem začala krvacet jako při menses a za par dnů zase kusy krve, pak par dnu nic a teď jsem zase začala krvacet. Břicho mám nafouklé a připadá mi na pohmat i tvrdé. Mám se raději objednat je gynekologovi na kontrolu? O vypadnuti vi a prý se to občas stane. Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, určitě je potřeba gynekologické vyšetření, udělejte si také doma těhotenský test.
  • Zuzana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste doporučil nitroděložní tělísko Jaydess, když trpím na častější mykózy. Nebude to pak ještě horší? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné nejprve pořešit tyto chronické potíže.
  • Veronika

    Dobrý den, cca před 3 lety jsem vysadila HA, brala jsem vkuse od 15ti let do 29ti let. Jsem nerodička (32let). Po půl roce od vysazení mi zjistili pozitivitu na HPV a lehké změny na čípku, pravidelně docházím na kontroly (kolposkopie atd.), teď po těch cca 3 letech lehké změny nejsou už žádné, ale HPV stále pozitivní. Hned na začátku diagnózy jsem nasadila Papilocare (cca 3 měsíce). S manželem dítě neplánujeme, nechceme. Už dlouho uvažuji nad tělískem, ale mám strach, zda je to vůbec možné, když jsem HPV pozitivní. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přetrvávající HPV pozitivita není kontraindikací k zavedení tělíska.
  • Michala

    Již delší dobu mám nitroděložní tělísko vím že je to špatně ale čím déle to odkladam tím více se bojím jít na gynekologie můžete mi prosím říct zdali je možné že i po x letech by mohlo být vs v pořádku děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po skončení doby působnosti - obvykle -5-6let dle druhu tělíska je potřeba jej vytáhnout!
  • Tereza

    Dobrý den, mám hormonální tělísko Jaydees a už měsíc po zavedení mě každý den několik hodin bolí v podbřišku a záda jako při menstruaci. Krvácím.. někdy silně a někdy jen slabě. Na normální antikoncepci jsem měla alergii. Myslíte že se jedná o alergii i v tomto případě? Děkuji.

  • Iveta

    Dobrý den ,,,již už půl roku se léčím bolesti bod bříškem a byla jsem i na histeroskopii -laparaskopii a vzali mi vzoreček a přišli mi výsledky stim že mi napsali (Ložiskovou prostou hiperplazii nelze vyloučit )-co si mám o tom myslet pan doktor mi vzal krev na onkomarkli děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při nálezu prosté hyperplasie v dutině děložní je vhodné zopakovat hysteroskopii s odstupem a zvážit hormonální terapii např gestageny nebo hormonálním nitroděložním tělískem.
  • Lucie

    Dobrý den mám telisko zavede dva roky a pár měsíců,minulý měsíc jsem měla menstruaci celý měsíc byla jsem na gynekologii odebrali mi krev vše v pořádku jen mi rekla že mám zvětšenou děloha jinak je vše v pohodě, 18.2 zacla menstruace a trvá do dnes (16 den) ,mám docela strach přemýšlím že půjdu vytáhnout to telisko? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně,  viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jana

    Dobrý den, jakou značku hormonální antikoncepce byste mi doporučil/a v případě, že se mi po zn. Belara a Sunya výrazně zhoršila pleť a měla jsem problém s akné? Mockrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při těchto ancikoncepcích byste měla mít akné lepší. Zde je na zvážení jiná aplikační fomra - vaginální kroužek, náplast, nitroděložní tělíkso...
  • Monika

    Dobrý den,od listopadu mám zavedené telisko Mirena. Na kontrole po 4 tydnech bylo vše v poradku. Menstruaci jsem měla vždy cca 8 dní dlouhou, bolestivou a silnou. Od zavedeni teliska nemám takové bolesti ani tak silnou menstruaci. Ale téměř v kuse krvácím nebo spinim. Občas mě poboliva podbrisek a zada. Teď třeba v únoru jsem dostala menstruaci, 14 dní jsem krvacela, pak asi 10 dní spinila. To na pár dní zmizelo úplně. A teď zase bolest zad a lehké krvaceni. Je tohle jeste normální? Vím,že po zavedeni můžu 3-6 měsíců spinit, ale nečekala jsem,že to bude téměř v kuse. V tomto ohledu je to opravdu výborná antikoncepce. Dekuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, mám rok zavedenou mirenu. Prvních 6 měsíců jsem spinila často ale nic hrozného. Potom přišlo zhoršení. Menstruace trvající i 6 týdnu. Pokaždé jsem.byla u doktorky a ta mi řekla že je vše v pořádku jsou to.hormony. Poslední menstruace přišla po 6 týdnech kdy jsem předtím 6 týdnu spinila a krvacela a byla velmi silná. Týden jsem silne krvacela osypal se mu obličej bolelo mě břicho. Pak jsem opět spinila.trvalo to.mesic. po těch dnes se opět objevilo lehké špinění. Dva dny nic a zase špinění. Dnes ráno jsem na vložce měla i kusy.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Eva

    Dobrý den, před týdnem jsem samovolně potratila, měla jsem veškeré symptomy i jsem to na vlastní oči viděla. Přes hormonální telisko, další týden sono, na kterém nebylo nic patrně a nechala jsem si tělísko odebrat. Dva dny na to silne krvácení, které přetrvává do dnes a test z krve tehu nepotvrdil. Jak je tohle všechno možné??? Děkuji za odpoved

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano, je to možné.
  • Barbora

    Dobrý den, doporučujete nehormonální nitroděložní tělísko i ženám, které ještě nerodily a mají nepravidelnou menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano, je to jedna z možností.
  • Libuše

    Dobrý den, mam již rok a pul od zavedeni Mireny. Od te doby resim bolesti zad v krizi. Dost me to nekdy limituje v pohybu. Byla jsem na vsech moznych vysetrenich, ale nic jrome toho, ze mam povolene brisni svalstvo. Cvicim pravidelne na HSS ale bolesti zkrátka neustupuji. Je mozne, ze je to zpusobene teliskem? Moc prosim o radu.Libuse

  • Klára

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 22 let a beru antikoncepci občas i vynechám pilulku mám pak strach abych do toho nevlýtla proto bych chtěla přejít na Nitroděložní tělísko zabrání těhotenství Je určena pro dívky 22let? nebo mohla bych i po zavádění nitroděložního tělíska mít menstruaci ? Nebo jak pak poznám bez menstruace obávaného těhotenství když cyklus mít nebudu ? Prosim odpověď děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro Vás bude tělísko nejspíš ideální.  Dnes jsou tělíska i pro děvčata od 15 let. Šance na otěhotnění je s nimi velmi velmi nízká.

  • Vladislav

    Dobrý den manželka má již přes dva roky zavedené nitroděložní tělísko Mirena a menstruace jí prakticky vymizela, před dvěma dny začala krvácet v běžném datu svojí pravidelné menstruace, jelikož mají v rodině nálezy rakoviny děložního čípku, má strach,aby to nebyl možný příznak.Můžete mi prosím říci jestli je toto dva roky po zavedení tělíska normální nebo ne, děkuji za odpověď. Nemá žádné bolesti ani něco podobného,prostě jen začala menstruace,kterou si myslela,že již díky tělísku vymyzela. S pozdravem V

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i s Mirenou může mít občas menses, pro uklidnění je možné udělat gynekologické vyšetření.
  • Hanka

    Dobrý den je tomu 5 měsíců co mám tělísko Kyllena,..je možné i přesto menstrovat??,sice slabě,ale i při tělísku?Byla jsem na kontrolním Utz je to 4 týdny a vše v pořádku,nyní tedy zmiňovaná menzes,..mám opět žádat UTZ?bylo mi řečeno,že tělísko si u někoho sedá i déle,..děkuji Hanka.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano u hormonálního tělíska ženy mohou slabě menstruovat. U některých menstruace vymizí, je to případ od případu.

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 23 let a před rokem mi byla diagnostikována leidenská mutace, takže jsem musela vysadit po 8 letech antikoncepci, menstruace se mi vrátila v pořádku díky přípravku macca i když se mi prodloužil cyklus a to na 34 dní ale byl pravidelný. Momentálně mám týdenní zpoždění, jsem celá nafouklá a mám bělavý výtok z prsu. I prsa se mi zvětšili. Těhotenský test vyšel negativní a to i opakovaně. Mám momentálně hodně práce a dá se říct i stresu, může to být všechno z toho? A nebo mám radši navštívit gynekologa? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při těchto potížcíh je vhodné gynekologickké vyšetření, z antikoncepce při Vaší diagnoze je možné užívat gestagenní, např. i ve formě hormonálního nitroděložního tělíska. Nemusíte být bez antikoncepce.

  • Eva

    Dobrý den pane doktore, bylo mi zavedeno hormonální nitroděložní tělísko a bohužel na kontrole se zjistilo, že není na správném místě, potom mi bylo upraveno a po čase opět nebylo na správném místě, tak mi bylo vytaženo . Chci se zeptat, jestli při takové komplikaci nejsem správný typ na tělísko, nebo to mohla být náhoda a jiné by mi sedělo ? Měla bych to zkusit znova? Já totiž nemůžu brát antikoncepci. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nesprávné poloze tělíska je vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulatně k vyloučení patologie dutiny děložnbí, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Andrea

    Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. V dubnu 2022 mi bylo vyměněno tělísko Mirena za nové s tím, že lékař mi zapoměl udělat před výměnou stěr čípku. Stěr byl provedeny týden po výměně a vykázal bohužel hpv 16 a čeká mě 6.10 konizace delozniho hrdla jehlou. Je možné zákrok provést bez vyjmutí tělíska? Mám ho teprve pár měsíců.. děkuji za odpověď. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, konizaci lze dělat i se zavedeným tělískem.

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko(Kyleena)4 měsíc,ale stále mám nepravidelný cyklus(sice slabší)ale delší a poté mezi někdy špiním je to stále v normě?četla jsem v přibal.letáku od tělíska,že je to možné až do 6. měsíce od zavedení,je to tak?děkuji a hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano může nepravidelné špinění být i delší dobu, pokud si tělísko nechce tzv. sednout, může být dobrým pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Petra

    Dobrý den, v únoru jsem si nechala zavést tělísko Mirena od té doby jsem stále buď menstruovala nebo špinila, můj gynekolog mi napsal několik léků, které ovšem nikdy nezabraly. Nechala jsem si tedy po půl roce tělísko vyndat. Po vyndání bylo vše dobré, ale za dva dny jsem začala krvácet to trvalo 4 dny pak to přestalo na dva dny a následně se dostavilo špinění to mi trvá již 7 dní a není stále konec nevím co už mám dělat jsem vyčerpaná a psychicky i fyzicky unavená z toho neustálého omezení a i sex nemůžeme s přítelem mít. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, k došetření nepravidelností menses je vhodným pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Hanka

    Dobrý den chci se Vás prosím zeptat,jak účinné je tělísko při opakujících se polypech?je tam šance,že se polypy opravdu přestanou tvořit?děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, jako prevence polypů je toto vhodné, ale tělísko musí být hormonální.

  • Tessa

    Dobrý den, měsíc po zavedení Levosert se objevil zapáchají výtok, spinim pořád. Také píchání v podbřišku. Bude třeba jej vyjmout? Mám 37 let, 2 děti a další nechci. Je možná i sterilizace?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zapáchající výtok Vám došetří gynekolog, většinou to není důvod k vyjmutí tělíska. Sterilizace je na Vaše zvážení, běžně jej nehradí pojišťovna

  • Lenka

    Dobrý den, byla mi zjištěna alergie na měď a mám zavedeno nitriděložní tělísko Eurogine Gold T (Cu375+Au). Vzhledem k tomu, že trpím mírnými bolestmi v podbrišku během celého cyklu, nafouklým břichem a nesoustředěností, bylo mi doporučeno odstranění tělíska. Z tohoto důvodu hledám vhodnou alternativu bez mědi. Existuje nějaké takové nehormonální tělísko? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nemáte kontraindikaci k užívání gestagenů, můžete zvolit hormonální nitroděložní tělísko, to je plastové.

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko Kyleena přes 2 měsíce,menstruace se mi sice zeslabila,ale je delší a mezitím je špinění,pak byl i čas kdy nebylo nic...je to normální?srovná se to?čekala jsem,že mi spíše menzes úplně vymizí,.(chce to asi delší čas,že)...děkuji H.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v prvních 3 měsících po zavedení může přetrvávat špinění.

  • Klára

    Dobrý den, mám Leidenskou mutaci - heterozygot, hematolog mi zakázal hormonální antikoncepci. Podstoupila jsem zavedení hormonálního tělíska Levosert. Dále bych se chtěla zeptat, zda nemohou snížit účinnost tohoto tělíska některé léky? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální tělísko je pro Vás optimální volba, s léky se ovlivňuje velmi málo, účinnost je velmi vysoká

  • Tereza

    Dobry den, chtela bych se zeptat - v listopadu 21 jsem porodila, v lednu zavedeno nehormonalni telisko..zpocatku bez potizi, cca po mesici me vsak strasne zacal bolet podbrisek….krece, pichani….dalo by se prirovnat ke slabsim kontrakcim….dle UZ telisko spravne umisteno, dvakrat nalezen slaby zanet v moci, bolesti se vsak neustale vraci…vzdy prijde MS, po MS mam par dni klid a pak to zacne znovu….obcas bolest vystreluje az do konecniku…take se mi stava, ze se na spodnim pradle objevi husty hlen mlecne nekdy nazloutle barvy….uz jsem z toho celkem nestastna, kde by mohl byt problem?

  • Diana

    Dobry den,chtěla bych se zeptat V listopadu sem prodělala interupci už máme 3 deti a při první menstruaci po 5tydnech mi začaly velké uzkosti, defakto se to pak ve stejné míře opakovalo při další menstruaci nevím, zda za to mohl nějaký hormonální vykyv ale defakto do teď sem na tom nebyla úplně psychicky nejlíp ale musím říct, že zavedením teliska ( a tím že sem vyloženě nekrvacela) jen spinila se ty uzkosti lepšily a lepšily a do nedávná už sem je neměla... jenže jak sem již zmiňovala, telisko sem měla od února a bylo to s nepravidelnym spinenim nedavno mi začalo akné, padaly mi vlasy. Ale zase, v době, kdy sem začala spinet víc po čisté pauze( mohlo to být právě tímhle, nevím) ale padaly mi i vlasy a občas bolesti v podbřišku. Vím že sem četla hodně diskuze že si telisko seda i půl roku. Jenže v pátek sem šla ke své gynekolozce a po 3mesicich si ho nechala vyndat. Hodně mi to rozmlouvala a říkala že si to za 2 měsíce může sednout a být dobre a že akné a padání vlasů by s tím nemělo souviset. Každopádně sem si stala za tím, že si ho nechám vyndat. Jenže včera v noci mi začaly opět ty úzkosti, navaly, brneni atd.. všimla sem si že začínám víc spinit( jestli přijde menstruace, nevím). Myslíte že za tyto problémy opravdu může ta menstruace a nějaký ten hormonální vykyv? Protože si celkem tukam na hlavu že s tím teliskem v tomhle směru pak byl klid a teď to zase začalo. A teď otázka.. myslíte že by mi doktorka telisko zavedla znovu? Nebo musí být nějaká pauza...dekuju že sem se mohla vypsat.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, opravdu si hormonální tělísko může ,,sedat" až půl roku, úzkosti a padání vlasů nemusí souviset s hormonem uvnitř tělíska. Bylo by vhodné došetření praktickým lékařem. Jinak lze tělísko zavést znovu, to už se musíte domluvit s paní doktorkou.

  • Makyna

    Dobrý den, mám již 2 měsíce od zavedení tělíska od Levosertu. Hned po první menstruaci byla kontrola, kde se zjistilo, že telisko se neudrželo a ještě je tam velká cysta. Nasadila mi vitamin E a čeká mě kontrola po další menstruaci. Co se týče teliska, tak ho tam paní doktorka ponechala, že prý účinek na slabší menstruaci a zmenšení sliznice i tak mít bude. Krvácím po celou dobu těch 2 měsíců bez přestání přibližně 1 kalíšek denně. Pohlavní styk nejde mám hrozné bolesti. Do toho bolesti kolen a brnění Dolních končetin a často ztvracím. Už se cítím dost slabá a teď se přidala i bolest pánve a to brnění nohou. Když sedím mám bolesti v kolenou a i z druhé strany v jamce jako by mě tam něco tlačilo a pak přijde brnění. Tak že jsem v situaci, kdy nemůžu sedět ani řídit, kolikrát mě to chytne i při chuzi. Moje otázka tedy zní je toto všechno způsobeno tělískem? Nikdy předtím jsem takové obtíže neměla je mi 28 let. Vážně už zvažuji vyndaní i přesto že zavádění jsem si vytrpěla, kvuli dřívější konizaci čípku kolem otvoru, tak že musela protrhavat jizvy a byl to drastak na 48 minut. Měla jsem radost, že ho mám ale musím říci tyto dva měsíce své tělo nepoznavam a je to horor. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je tělísko ve špatné pozici, je nutné jej upravit, buď vytáhnout a znovu zavést nebo upravit pozici pomocí hysteroskopického zákroku

  • Jana

    Dobrý den, měla jsem cca třičtvrtě roku zavedené nehormonální tělísko, ale během včerejška, které bylo doprovázeno teplotou 38, bylo vypuzeno při MS a po několika hodinách ale ze mě vypadlo něco co bylo velké jako cca nehet u palce možná malinko větší. Dnes už bez teploty,ale je lehce malátnost bolest v podbřišku větší a MS stále silná. Mám si zajet na pohotovost nebo mohu počkat přes víkend a jet v pondělí ke svému gynekologovi? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při výrazných potížích, horečkách je vhodné vyšetření na pohotovstní službě.

  • Bára

    Dobrý den, mám tělísko Kayleena něco přes dva týdny a každé odpoledne mě celkem intenzivně bolí břicho. Je to v pořádku?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po zavedení IUS - intrauterinního systémumu jako je např. Vámi uváděná Kyleena mohou pžëtvávat občasné potíže charakteru pobolívání v podbříšku v řádu několika málo dnů. Pokud máte bolesti v podbříšku i po dvou týdnech po zavedení IUS doporučuji návštěvu gynekologické ambulance.

  • Věra Č.

    Dobrý večer. Je mi už 77let a přechod jsem měla v 60 letech. Před 2 roky mi bylo zjištěna pokleslá děloha a před 10 dny mi p.doktorka zavedla pesar. Včera večer jsem zjistila špinění a dnes krvácení, jako bych měla menzes druhý den..t.j...dvě vložky za den. Navíc beru lék na ředění krve . Prosím o radu a doporučení. Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, každé krvácení po přechodu je potřeba vašetřit. Nevím zda se jedná o krvácení po zavedení pesaru či zda jde o děložní krvácení. Pokud by se jednalo o děložní krvácení je vhodné provést hysteroskopii, při které se optikou prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek na histologické vyšetření.Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Barbora

    Zdravím Vás, chtela bych se zeptat na nehormonalni tělíska neco přes rok. Byla jsem uz jednou na úpravě protože bylo níž. A na preventivní kontrole (v září) mi říkal doktor ze zas posunuté ale pry to na zakrok není. Menstruaci mam bud jednou silnější ci slabší, a dneska jsem ji dokonce znovu dostala po 12dne. Můžete to byt k tomu? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menstruace bývá u nehormonálních tělísek obvykle delší a silnější. Pokud došlo k posunu nitroděložního tělíska lze toto zjistit ultrazvukovým či hysteroskopickým vyšetřením.

  • Pavlína

    Dobry den, rozhodla jsem se pro nitrodelozni telisko, ale pan doktor mi zadne nedoporucil. Jen mi dal letak at si to proctu a rozhodnu se sama. Mam dve deti a dalsi uz neplanuji, co byste mi doporucil??? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nitrooděložní tělíska existují buď k kovy - zlato, střibro, měď nebo tělíska s hormony, kdy se každodenně uvolňuje konstantní dávka hormonů. U těchto intrauterinních systémů s hormony krvácení většinou nebývá u asi 80% uživatelek nebo jen velmi slabé. Intrauterinní tělíska se zavádějí ambulantně, tělíska s kovy jsou na dobu do 5 let, intrauterinní systémy s hormony na dobu 3-6 let. Dříve se dají odstranit kdykoliv, rovněž ambulantně.

  • V

    Dobrý den, mám dotaz ohledně nit. těl. Mireny. Od zavedení mám divné pocity v nohách. Je možné, že je to z mireny a mohlo by to odeznít? Jaké máte zkušenosti? Brnění, mravenčení, atd.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, popisované pocity s největší pravděpodobností s Mirenou nesouvisí. Tyto potíže mohou být způsobeny například kořenovým drážděním od páteře.

  • Pepa

    Dobrý den,když má partnerka nitroděložní tělísko mirena může používat například robertek?nehrozí vytažení tělíska?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud má partnerka nitroděložní tělísko Mirenu může bez obav používat vibrátor, vytažení tělíska nehrozí.

  • Hana

    Dobrý den,jsem objednaná na vytažení antikoncepčního tělíska v celkové narkoze.Je nutná nějaká nemocenská, nebo zvládnu jit po zákroku do práce. Pracuji ve strojírenství, zvedám těžké kusy.Dekuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud bude nitroděložní tělísko odstraněno v celkové anestezii je vhodná PN na tento den.

  • Katerina

    Dobrý den, již 7 měsíc mám zavedené stříbrné nitroděložní tělísko a při menstruaci trpím velkými bolestmi. Chci se proto zeptat, zda by mi stejné bolesti způsobovala i nitroděložní kulička, která je menší. Ještě jsem nerodila, tak nevím jestli tyto bolesti nezpůsobuje tělísko kvůli tomu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nutno došetřit zda není přítomen zánět. U tělíska s kovem /stříbrem,zlatem, mědí/bývají o něco častěji. Doporučuji pro nerodivší ženu LNG-IUS Jaydess. Nitroděložní kuličku IUB Ballerine (obsahující měď) nedoporučuji. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Hanka

    Dobrý den, 22.3. mi byla zavedena Mirena a stále mě bolí v podbřišku (občas i píchnutí), několikrát denně mě to vyřadí i z provozu. Ibalgin, Aulin ani Algifen mi již moc nepomáhají. Doplňuji termoforem a Magnesií. Prosím o radu, zda vydržet, nebo si nechat Mirenu odstranit (bylo by mi velmi líto těch 6tis...). Mirena byla vybrána po martiriu výměn 3 druhů pilulek, které mi způsobovaly nevolnost, zásadní pokles libida, závratě...). Pilulky jsem do zavedení Mireny měla vysazeny 6 měsíců a libido stále nikde. Je mi 25 let, prosím o radu i v tomto směru. Děkuji vám. S pozdravem, Hanka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporočuji kontrolní UZ cestou registrujícího gynekologa a je-li tělísko správně uloženo a nejsou-li známky zánětu či jiné komplikace vyčkal bych. Při okamžitém zhoršení stavu doporučuji řešit cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Monika

    Dobrý den, prosím, chci se zeptat, jestli při užití nějakých léků se snižuje účinnost tělíska Mireny. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by nemělo mít vliv.

  • Viktorie

    Dobrý den, mám na vás dotaz protože si už nevím rady. Mám zavedeno nitroděložní tělísko Jaydees. Delší dobu mě trápí otok u poševního vchodu a bílé fleky na pyscích, bez výtoku, ale se svěděním. Můj pan doktor mi vždy našel zánět vchodu, na který jsem dostala prášky. Po ukončení léčby mi problémy přetrvaly, tak mi udělal kultivaci, která vyšla ale negativní. Já si nevím rady, co dál. Mám

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji preventivně vag.oplachy či HYDROFEMIN vag.krém. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Marie

    Dobrý den, při extrakci IUD Multiload došlo k odlomení raménka, které zůstalo v děloze. Gynekolog to přešel s tím, že buď odejde samo při MS nebo tam prostě bude, že to nevadí.... Nové mi zavede hned po MS. Žádné došetření, vyndáni, hysteroskopie, nic... Prosím, je tento postup opravdu v pořádku? Jsem z toho velmi v rozpacích. Děkuji za pomoc. Marie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji UZ kontrolu po menses a bude-li raménko přetrvávat pak extrakce raménka a zavedení nového IUD při hysteroskopické kontrole. Možno i na našem pracovišti, blíže na www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Sabina

    Dobrý den, mám nehormonální tělísko 2 roky a nyní jsem 8+0 tt. jaké jsou rizika těhotenství s tělískem? Dr. může vyjmout, ale je riziko potratu. Mimi si chceme nechat, ale jsme vystaveni riziku třeba předčasného porodu nebo jsou nějaké časté rizika těhoternství s tělískem? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k různým rizikům včetně různého stupně malformace (vývojových vad plodu) graviditu při IUD /nehomormonální tělísku/ nedoporučuji. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem stran odeslání k interrupci (potratu) jako selhání

  • jindra

    Dobrý den, moje žena užívala Mirenu, nicméně přesto měla silnou mestruaci a tělísko se tímto vlivem posunulo a bylo u gynekologa vyňato. Nyní má tělísko znovu zavedeno a dostala hormonální léky a zmírnění menstruace, které má brát po dob jendoho cyklu. Máme stále obavu, že se tělísko znovu posune a žena nebude chráněná proti otěhotnění. Její lékař nedokázal na sto procent zaručit, že se posunutí nebude znovu opakovat, ale domnívá se, že to je spíše vzácná komplikace. Jaký je prosím Váš náhled? Máme mít obavy? Děkuji předem za včasnou odpověď, je to pro nás velmi důležité.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můj náhled je stejný. Uvedené je vzácné, nicméně nelze 100%vyloučit. Další volbou je změna tělíska za jiný typ antikoncepce.

  • Ivana R.

    Dobrý den,je mi 46 let...pted měsícem mi byla provedena Kyretáž z důvodu silného a dlouhodobého krvaceni.Tyden mam zavedeny levosert a poboliva mě bricho...je to normální?krvaceni a ani špineni nemám...jen mě poboliva bricho a i spodek zad...bolest neni intenzivní,ale nepříjemná.Dekuji za odpoved.Ivana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je v normě, bude-li bolestivost přetrvávat delší dobu doporučuji došetření příčiny bolesti. Nemusí být vždy gynekologická (např.od páteře či jiného)

  • Štěpánka

    Dobrý den mám 2 měsíce zavedené telisko levosert paní doktorka mi řekla že je zavedeno níž než by mělo při problémech mi ho prý v nemocnici dají do správné polohy chci se zeptat jestli se tento zákrok dělá v celkové narkoze nebo jen v lokální dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento zákrok lze provést na některém z našich pravišť ambulantně, tj.bez celkového uspání. Blíže na www.ambulantni-hysteroskopie.cz kde se můžete objednat.

  • Lucka

    Dobrý den pane doktore. Prosím Vás chtěla jsem se zeptat. Dnes mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Mirena a od mala mám nevyznamnou srdeční vadu - stenozu plicnice. Žádné léky neberu, problémy taky nemám. Prosím Vás hrozí mi nějaké riziko? Kvůli tomu tělísku. Vůbec jsem netušila, že by to spolu mohlo souviset, tak jestli můžu být v klidu. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nitroděložní tělísko Mirena můžete ponechat a být klidná.

  • Bára

    Dobrý den, je mi 21 let a přemýšlím nad nitroděložním tělískem, chtěla bych se zeptat jaké je vhodné tělísko pro mě když trpím migrénama a ještě jsem nerodila. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tělísko pro nerodivší ženy na 3roky - JAYDESS. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Renáta

    Dobrý den, před 10 dny mi byla vyjmuta Mirena po roce a třičtvrtě... Chceme se s mužem začít snažit o další děťátko. Cca 3 dny po vytažení jsem špinila, to pak ustalo s tím, že občas po sexu začnu chvilkově krvácet... Poslední 3 dny se mi objevili bolesti podbřišku, píchání v oblasti čípku a hlavně velké bodání v oblasti vaječníků, že mě to občas vyřadí z momentální činnosti... Jsou tyto intenzivní bolesti normální (že se vrací tělo do normálu) nebo mám radši kontaktovat svého gynekologa? Popřípadě jaká doba je v pořádku pro příchod menstruace (do měsíce, do dvou měsíců?) a odkdy je to potřeba řešit, že by se ms nedostavila? Od své doktorky bohužel nemám žádné informace... A upřímně nerada bych ztrácela několik měsíců čekáním na ms :-( Jen mi řekla, až budu mít pozitivní test, ať dojdu. Děkuji předem za všechny odpovědi.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může takto probíhat. Menstruace by se měla dostavit do 4-6týdnů. Nedostaví-li se pak doporučuji došetření cestou registrující gynekoložky.

  • Alexandra

    Dobry den, chtela bych se zeptat, moje gynekolozka mi zavedla 7.1.2021 nehormonalni telisko IUB MIDI Ballerine. Ted ho mam teprve tyden. Dneska pri uklidu, kdyz jsem se chtela zbabit obalu z teliska jsem si vsimla na zadnim krytu datum vyroby "2017-05" a datum expirace "2020-05". Ovsem mne bylo telisko zavedeno 7.1.2021. Jak bych mela postupovat? Nehrozi mi infekce nebo neco podobnyho? Diky moc vopred za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, infekce nehrozí, může být ale snížena jeho účinnost. Blíže dle domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Zusana

    Dobry den, premyslim o nitrodeloznim telisku. Drive, nez zajdu ke svemu lekari, chci se informovat, abych se tam zbytecne netahla... Prosim, je vhodne telisko i s prolapsem delohy a velmi nizkym cipkem nebo to nelze? Dekuji za odpoved. Z.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li Vám diagnostikován přímo "prolaps" jak uvádíte pak nikoliv. Blíže dle domluvy se svým registrujícím gynekologem.

  • Kateřina

    Dobrý den, pomůže hormonální nitroděložní tělísko proti vzniku cyst?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lépe doporučuji antikoncepci s obsahem DIENOGESTU, pakliže u Vás nejsou kontraindikace k jejímu nasazení. Blíže doporučuji určitě prohovořit s registrujícím gynekologem.

  • Lucie

    Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně zavedeného nehormonálního nitr. tělíska, budu ho mít už 2 rokem. Po menstruaci jsem začala mít silné bolesti břicha( bolest přicházela a odcházela v intervalech- možná bych řekla jako při porodu- určité stahy dělohy) + krvácení. Vždy jsem si ,, nitky" od tělíska nahmatala nicméně nějaký den po bolesti nemůžu nahmatat nic. Moje otázka zní zdali se mohlo tělísko někam posunout ( třeba více hlouběji) a nebo mi mohlo vypadnout ? Toho si však vědoma nejsem, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné provést co nejdříve UZ kontrolu polohy tělíska - zda "nevycestovalo" jinam resp.zda-li je ve své správné poloze.

  • Štěpánka H.

    Dobrý den mám 3 den zavedené nitrodelozni telisko levosert a paní dr mi po zavedeni řekla že je niz než by mělo chci se zeptat jestli je to velký problém a čemu to může vadit děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 1měsíci od zavedení doporučuji UZ kontrolou a nemá-li správnou polohu pak je nutné ho pomocí drobného zákroku posunout. Lze i na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz 

  • Helena F.

    Dobrý den, Je mi 21 let. Dnes jsem navštívila svoji gynekoložku s tím že bych si ráda zařídila nitroděložní tělísko. Měla jsem v plánu si zařídit hormonální, protože jsem všude na internetu četla, že je víceméně lepší-nehrozí záněty, menstruace zeslábne a díky tomu že se hormony uvolňují jen lokálně, tak to skoro nic neovlivňuje. Jenže jsem nerodička a paní doktorka mi řekla že těm doporučuje jen a pouze tělísko nehormonální, což mě zarazilo, protože jsem se výhod o nehormonálním tělísku kromě ceny moc nedocetla. Nejvíce se bojím toho, že spoustu žen píše že se zhoršila bolest při menstruaci, kterou už teď, bez užívání jakékoliv antikoncepce mám hodně špatnou, plus se taky bojím zánětů, v minulosti jsem hodně trpěla na záněty močového měchýře. Chtěla jsem se tedy zeptat, je to opravdu tak že jako pro nerodičku je pro mě lepší nehormonální tělísko? Děkuju moc za odpověď,

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji zavedení LNG-IUS (nitroděložního tělíska) - Jaydess (hormonální s levenorgestrelem)

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych položit dotaz. Minulý týden jsem si nechala zavést hormonální tělísko Jaydess, zavedení proběhlo v pořádku. První tři dny jsem lehce špinila, měla jsem křeče jako před menstruací, ale v pondělí už jsem se cítila v pořádku. S přítelem jsme proto zkusili pohlavní styk, jestli nitky nebudou vadit a tělísko neucítím. Avšak od úterý jsem začala krvácet a vrátily se mi křeče. Trvá to dodnes. Měla bych si pro jistotu zajít na gynekologii? Nitky si nahmatám. Popřípadě jaké volně prodejné léky byste mi doporučil na snížení krvácení? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji klidový režim, absenci pohl.styku min.týden a kontrolu u registrujícího gynekologa do 3týdnů, při ev.zhoršujících potížích kdykoliv.

  • Kateřina

    Dobrý den chtěla bych se zeptat 9.9 sem vytáhla tělísko měli jsme s přítelem pohlavní styk 16.9 měli jsme zase pohlavní styk a tedkom 19.8 mohu zůstat těhotná bojím se jakože plánujeme ale bojíme se že tam bude 2az 3 děti

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5týdnů doporučuji gynekologické došetření. Na UZ obrazu je možno vidět dvoj či trojčata až 5-6týdne gestace.

  • Simona

    Dobrý den, mám mimo dělohu myom 5,3cm a paní doktorka mi doporučila nitroděložní tělísko Miréna, mám po dvou porodech, je mi 45 let. Chtěla jsem se zeptat zda není i jiný způsob zbavit se myomu. Děkuji Simi

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li myom mimo dělohu tj.subserosního charakteru lze provést myomektomii či přímo odstranění dělohy (hysterektomii). Blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

  • Edita

    Dobrý den pane doktore. Zajímalo by mne zda se při hormonalnim telisku přibírá na váze, zda ho muže žena která doposud nerodila, jaká je cena se vším všudy ? Dekuji a pěkný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nepřibírá se, může i nerodivší žena na 3roky, jmenuje se Jaydess a cena se pohybuje kolem 4000-5000Kč.

  • Nikola B.

    Dobry den. Pri ultrazvuku pred zavedenim nitrodelozniho teliska doktor zjisti pripadne tehotenstvi? Je v pripade nitrodozniho nehormonalniho teliska tydenni zpozdeni menstruace v poradku, nebo se mam znepokojovat? Mam 2 deti, 2x cisare a dalsi dite, treti, nechci. Lze pri indikaci cisare provest interupci i po 12tt? Test vychazi stale negativni.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nemusí zjistit lékař vždy. V ranné fázi, tj. na UZ lze prokázat až od cca 4týdne gestace. Při indikaci stp 2xSC (císařských řezů) je pak interrupce (potrat) bezplatná,tj. zdarma. Též lze provést legální sterilisaci ze zdravotní indikace - taktéž zdarma. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

  • Martina

    Dobrý den pane doktore Prosím VÁS jsem riziková pacientka mám.panické ataky beru léky na epilepsii lékaři mi nedoporučují rodinu musela bych si platit podvzání vaječníků?děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budete-li mít indikaci odborníka, tj.neurologa či psychiatra dle Vámi uvedeného pak je výkon bezplatný (nutno písemně uvést: INDIKUJI a konkrétní důvod pro který je indikováno), v opačném případě za něj budete platit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Helena

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého důvodu není vhodné tělísko pro ženu, která dosud nerodila. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní již existují tělíska pro ženu, která dosud nerodila, tj.pro nulliparu. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem, případně se můžete objednat na některé z našich pracovišť ke konsultaci.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den, může být účinné hormonální tělísko ke snížení silné menstruace a zmenšení děložního myomu? 50 let, myom 6 cm.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je vhodné, případně preparát Esmya. Konečné řešení pak hysterektomie, tj.odstranění dělohy. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Jana

    Dobry den, bude mi koncit hormonalni telisko Jaydess po trech letech, ale pracovne cestuji a nedostanu se na vyjmuti jen tak zpatky domu. Chtela bych se zeptat, zda kdyz vyprsi dany hormon, plni me telisko stale ochrannou funkci uz tim, ze je v deloze pritomno? Jeste pulrok potrebuji prodlouzit ochranu. Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená ochrana již není dostatečná, můžete otěhotnět.

       

  • Lucia

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli doporučujete nehormonální nitroděložní tělísko i ženám, které ještě nerodili? Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nedoporučuji.

       

  • Katerina

    Dobry den, mám již 4,5 roku nitroděložní telisko Jaydees (na 3 roky). Gynekoložka mi sdělila, ze vytáhnutí o rok později nevadí, v tu dobu jsem však měla zdravotní obtíže a nebylo to možné. Chci se zeptat, může mi to uškodit? Mohlo by to způsobit nějaké problémy? Bolesti nepocituji

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, nitroděložní tělísko Jaydess je určeno na maximální dobu 3 roky, tak je to schválené.
  • Helena

    Dobrý den, mám uterus didelphys s jedním děložním čípkem, který vznikl spojením dvou čípků během prvního porodu. Každá polovina dělohy (zcela rozdělena septem) má svůj jeden funkční vejcovod. Mám za sebou dva přirozené porody, oba z levé dělohy. Nyní bych ráda aplikovala hormonální IUD, které by dle mého gynekologa mělo stačit umístit do jedné dělohy, neboť místně působící hormony budou účinné i pro druhou polovinu dělohy. Je tomu tak? Zajímal by mě Váš názor na tento případ, neboť je to situace, kdy bych potřebovala více kvalifikovaných názorů na věc před rozhodnutím. Velice děkuji.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, při anatomických odchylkách dělohy není vhodné zavádět cizí tělesa do dutiny děložní, není garantována účinnost a tělísko se může posouvat do špatné polohy.
  • Kateřina

    Dobrý, mám zavedené hormonální tělísko (kyleena) týden. Po nahmatání zda tělísko sedí dobře, jsem cítila, že mám čípek jakože tak trošku nateklý. Je to normální po týdnu po zavedení nebo mám navštívit svého gynekologa?

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, pokud cítíte v pochvě nějakou odlišnost, je vhodné gynekologické vyšetření.
  • Renata

    Dobrý den. Mohu poprosit o radu? Je mi 49let a mám asi tři roky třetí tělísko mirenu v řadě. Cca před rokem jsem začala nepravidelně špinit. Někdy po 14 dnech, někdy 2, někdy 7 dní. Doktor mi řekl, že je to normální, že některé ženy špiní i častěji. Dle ultrazvuku tělísko je na správném místě. Dvakrát se mi za poslední rok objevila cysta a zase zmizela. Můžete mi poradit, jestli je to normální? Dost mě to samozřejmě omezuje. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkNepravidelné špinění okolo přechodu bývá časté nicméně je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření, jestli za tím není skrytý nějaký problém v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Nikola

    Dobrý den, je mi 47 let, mám šestým rokem zavedeno nitroděložní tělísko Mirena. Od začátku se dostavovalo pouze mírné jednodenní či dvoudenní špinění, v loňském srpnu a září silné menstruační krvácení, od té doby nemenstruuji vůbec. Zároveň se dostavily návaly horka, které odezněly v polovině února. Gynekolog mi po konzultaci žádné laboratorní odběry nedělal, lednová běžná prevence byla v pořádku. Na endokrinologii provedli odběry, které byly v pořádku, kromě zvýšené hladiny prolaktinu (615). Může to být způsobeno přítomností tělíska a zřejmě začínajícími symptomy přechodu? Je nutné znovu absolvovat návštěvu gynekologa? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je možné, že jste v přechodu, zvýšená hladina prolaktinu může být jen přechodná. Tělísko může mít zavedené i žena po přechodu do konce doby účinnosti tělíska.
  • Viktorie

    Dobrý den, Mám první rok tělísko (kyleena). První měsíc jsem trpěla bolestmi v podbříšku. Pak už žádná bolest. Ale teď poslední dobou mě pobolívá podbříško (jako bolest pří menstruaci) někdy míň někdy víc. Menstruaci už půl roku nemám. Je to běžné, či mám navštívit gynekologa? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné gynekologické vyšetření.
  • Lucie

    Dobrý den, Jsem 1,5 roku po prvním porodu a 1 rok mám zavedené první tělísko, 3 leté Jaydess. Lékařem jsem byla upozorněna že až 6 měsíců mohu špinit. Ok. 6 měsíců jsem 3 týdny v měsíci spinila, 1 týden nic. Po půl roce se špinění změnilo na regulérní krvácení podobné menstruaci, různé intenzity. Tudíž již půl roku 3 týdny v měsíci krvácím (v různé intenzitě od špinění po silnou ms), týden mám klid, ale jako bych trpěla premenstruačním syndromem. Tudíž s partnerem nemáme téměř žádné intimnosti a zavedené tělísko mám zbytečně. Může se to ještě spravit nebo je vhodné vyjmutí? Dle gynekologa sedí tělísko dobře a mám se rozhodnout sama. Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je vhodné ještě doplnit hysteroskopické vyšetření, k vyloučení špatné pozice tělíska. Krvácení 3týdny v měsíci není komfortní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Andrea

    Dobrý den, mám hormonální telisko Mirena 3 roky. Menstruaci jsem zpočátku po zavedení měla tak jednou za dva až tři měsíce a jen ve formě špinění popř. slabeho krvácení 1-4 dny. Poslední 2 měsíce mám menstruaci 4 dny a slabé krvácení, pak týden nic a poté zase spinim 1-3 dny. Může to značit nějaký problém?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, byla by vhodná gynekologická prohlídka.
  • Martina

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na nitroděložní telisko. Jsem týden po zavedení tělíska. Třetí den jsem si nahmatala drátek ale vyděsila mě jeho poloha, jelikož všude se píše že maji viset 2 vlákna směrem z dělohy. Já však nahmatala vlákno vodorovně zleva doprava. Za další 2dny jsem necítila nic a dnes už zase ano, avšak vlákna 2 a jakoby neměly konec ale byly zapíchlé do stěny. Znamená to něco, že pokaždé je to nahmatatelné jinak? Mám strach,aby tělísko nějak necestovalo a nepřestalo tím fungovat nebo aby samovolně nevypadlo atd...Druhý dotaz zní,co znamená, když se řekne, že si tělísko sedne (jakože právě může cestovat a pak se nějak usadí.. ?) a jak dlouho to trvá? Děkuji. Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vlákna jsou velmi pružná a měkká, mění pozici. Je potřeba opatrnosti, pokud se Vám zdají dlouhá, to může značit posun tělíska.
  • Katerina

    Dobrý den ,chtěla bych se zeptat zda by jste mi mohli poradit , mám již druhým rokem nitroděložní tělísko mirena ,menstruaci skoro nemivam ,(1-3 dny během 4 měsíců) dlouhou dobu jsem byla bez partnera ,když jsem začala mít po delší době pohlavni styk bylo chvíli vše v pořádku ,ke konci vztahu jsem byla i při pohlavním styku i po orgasmu skoro "suchá" to trvalo zhruba týden . Nyní už zhruba dva týdny mívám výtok -svetly spíše vodnatý ,nepociťuji žádný větší zápach , a do toho mi poslední týden i pobolivaji prsa , chtěla jsem se tedy zeptat zda je možné že si tělísko nějakým způsobem hrajem s mimy hormony , nebo bych měla raději navštívit gynekologii kvůli případnému těhotenství (v testy nevěřím několikrát v minulosti ukázali že jsou negativní a lhali (jsem po potratu) píši vám jelikož objednat se k mému lékaři bývá nadlidský úkon .děkuji za případnou odpověď ,Peterová

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gynekologická prohlídka je vhodná.
  • Daniela

    Dobrý den, už několik let mám zavedenou Mirénu 2x po 5letech, ale teď jsme se s partnerem dohodli tělísko vyndat dříve. Chtěla jsem se tedy zeptat, jak je to s otěhotněním? Zda si máme dát nějaký časový prostor a dát si tzv.,,pozor", nebo je možné se pokoušet ihned? Předem děkuji a pěkný den D. :)))

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po vytažení tělíska je možné otěhotnět ihned.
  • Jana

    Dobrý den. Dnes je to týden po tom co jsem byla na zavedení tělíska (Mirena). Ze začátku mě jen trochu bolelo podbřiško, což přestávalo. Dnes mám trochu teplotu, bolí mě hlava, záda, mám výtok. Vím, že se to může rovnat až 6 měsíců, ale ohledně té teploty, mám počkat, nebo raději dojet na pohotovost?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné gynekologické vyšetření.
  • ŠÁRKA

    Dobrý den, po vyjmutí tělíska se mi obě ramínka ulomily a zůstaly ve mě. Je nutné je vyjmout nebo mohou zůstat, tam kde jsou. Pokud musí ven...mám méně funkční ledviny a ráda bych se vyhnula zákroku v plné anestezii. Je nějaká jiná možnost lokální či méně invazivní anestezie? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, raménka je možno vytáhnout ambulantně bez anestezie u hysteroskopického zákroku viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Pavla

    Dobrý den byla jsem po 6 letech vytahovat tělísko Levosart . Vyjmutí bylo tak bolestivé že jsem myslela že mi vytahuje dělohu zaživa. Nepřehaním. Doktor mi před zákrokem dal pouze čípek. Říkal ať to vydržím že ví že to bolí a že to bude. Ja jen brečela. Prý to bolí protože tam mám 3cm Myom. Mohl mi v průběhu zákroku dat umrtvovací injekci? Nebo to nelze. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, standardně se umrtvení při vytahování tělíska nedává. Při potížích se zaváděním nebo vytažením IUS je vhodné toto provést pod hysteroskopickou kontrolou, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Renáta

    Dobrý den.Šest let mám zavedenou Mirenu.Měla jsem jít na vyjmutí ,ale dle cytologie,mám bakteriální infekcí.Bylo mi předepsano atb. Penbene,2x denně po dobu 7 týdnů. Doktor momentálně nemocen,tudíž jen to málo co vím,od zdr.sestry.Zaraží mne tak dlouhodobe užívání atb.,upřímně se bojím,jestli se nejedná o něco vážného,na to,že to jsou atb.,mi přijde 7 týdnů užívání, jako dlouhá doba.Dekuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, o nutnosti takto dlouhého užívání antibiotik je nutné se poradit s ošetřujícím lékařem, popř. praktickým lékařem. Záleží jaký druh infekce je léčen. Určitě užívejte i nějaká probiotika k ohraně střevní mikroflory.
  • Martina

    Dobrý den. Jsem objednaná na zavedení nitroděložního tělíska Jaydess a u doktora mi dali termín přesně týden po konci menstruace. Jelikož mi takto stanovili termín, neviděla jsem v tom problém, ale následně jsem se dočetla, že tělísko je vhodné zavádět právě při menzesu nebo na konci menzesu. Mám se raději zkusit domluvit s lékařem a přeobjednat se, nebo je možné zavést i mimo menstruaci? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zavedení při menses je vhodnější, ale zejména u žen po porodu není problém ani po menses. Určitě je ale nutné být před ovulací.
  • Klára

    Dobrý den, již 2,5 roku mám Mirenu, ze začátku vůbec žádné problémy, byla jsem i bez menstruace, po 1,5 roce se menstruace objevila, pak se objevilo i několik cyst na vaječníku , v červnu 2023 jsem podstoupila odstranění cyst a srůstů laparoskopicky. Návrat menstruace byl hned po měsíci ale je slabá takže to úplně neřeším ale co řeším je že po každém pohlavním styku (žádný drsný ) druhý den slabě krvácím , spíše se jedná o růžovou krev, a také ráno vyloučím velký kus hlenu se zabarvením žluto zelená. přitom po pohlavním styku se vždy jdu osprchovat. Nechci paní doktorku otravovat ale nelíbí se mi tento stav. Může to být z té Mireny? Partnera mám 20 let stejného. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné zkontrolovat pozici tělíska nejlépe hysteroskopickým zákrokem. Někdy stačí jen mírné posunutí a může být problém. Vše lze podstoupit ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Mia

    Dobrý den, je mi 48 let, mám několikáté tělísko Levosert, dobře ho snáším a nemám menses, a uplynulo 5 let. Z krve hodnoty k menopauze FSH 98 a espradiol pod 73. Gynekolog mi doporučuje dát znovu. Je to v pořádku vzhledem k hodnotám? Nebo je to jen abych neměla menses? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle hodnot jste v přechodu, nicméně nitroděložní tělíska používáme i v jiných indikacích, než zábrana otěhotnění.... Třeba se to týká i Vás, domluvte se s registrujícím gynekologem, proč chce pokračovat  s dalším tělískem.
  • Lenka

    Dobrý den, mám dotaz ohledně nitroděložního tělíska pro dceru (16 let), má zjištěnou mutaci faktor II prothrombin heterozygot, proto ji není doporučena hormonální antikoncepce ve formě tabletek. Jaké tělísko by bylo pro ni nejvhodnější (hormonální/nehormonální) a jakou značku by jste doporučili. Děkuju.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemá kontraindikaci je vhodnější spíše hormonální tělísko, dnes jsou na trhu dvě možnosti na 3 a na 5 let trvání, rovněž se dá ale zvážit i hormonální antikoncepce jednosložková ve formě tablet. Tu užívají např. kojící ženy. Detaily Vám sdělí ošetřující gynekolog.
  • Aneta

    Dobrý den,mám nitroděložní tělísko mirena 3 roky a bez menstruace. Až teď po 3 letech jsem dostala slabou menstruaci,je možné že přestává fungovat? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, postupně v nitroděložním tělísku dochází aktivní hormon, ve druhé polovině spotřeby se slabé měsíčky mohou objevit. Pokud bude v cyklu nějaká nepravidelnost, je nutné ale gynekologické vyšetření.
  • Iveta

    Dobry den, mam. 33r, 2 deti. PCOS, spontanny cyklus nemam, AMH naposledy udajne 13. Dalsie deti neplanujem. Chcem sa poradit ohladom najlepsieho dalsieho postupu, co sa tyka ochrany pred malignym ochorenim. ( pri PCOS je vacsia sanca). Treba brat antikoncepicu? Ak ano, aku? Prip. su odporucane nejake dalsie vysetrenia? Dalsie deti uz neplanujem cize som skor za,, radikalnejsie,, riesenia s ucelom znizneia rizika malignity. Dakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, riziko rakoviny je sice vyšší u PCOS ale ne nějak dramaticky. Můžete zvolit několik druhů antikoncepce - od tabletek, přes kroužky, náplastí po nitroděložní tělísko....domluvíte se s ošetřujícím gynekologem.
  • Alžběta

    Dobrý den, po 3 letech mi samovolně vypadlo hormonální tělísko GoldenT. 2-3 dny před vypadnutim jsem měla nechráněný styk. Cca 5 dní po vypadnutí tělíska jsem měla dostat menstruaci, kterou jsem i přes tělísko měla kazdy měsíc pravidelně. Je možné, že cyklus byl vypadnutim tělíska narušený nebo je pravděpodobně těhotenství i přes tělísko těsně před vypuzením? Ke gynekologiv se chystám, čekám na termín... Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud se menses nedostaví do týdne, udělejte si těhotenský test.
  • David

    Dobrý den, je možné otěhotnění přes nitroděložní tělísko? Je možné že by u plodu nebylo vidět na ultrazvuku? A po samovolném potracení se tělísko vytahuje nebo může zůstat?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, žádná antikocepce nemá 100% účinnost. Pokud se otěhotní s tělískem, je vhodné zvolit následně jinou metodu antikoncepce.
  • Ilooona

    Dobry den. mam 3 roky zavedene nitrodelozni telisko Mirena a obcas v obdobi menzes jsem 3-4dny spinila nebo nekdy po sexu jsem druhy den rano malicko krvacela nebo spinila. Ale ted posledni rok se mi obsas stane (zatim tak 3-4x za ten rok) ze v obdobi menzes silne krvacim, treba jen 1den ale opravdu jako krvacim, zadne spineni. Styk pred tim nebyl asi 7 dni. Je to normalni? Kamaradce, ktera ma take stejne telisko ale jineho lekare, rekli, ze pokud zena s horm.teliskem zacne krvacet (vylozene jako krev pri menzes), tak to pry znamena, ze telisko prestalo fungovat, ze uz nejak"dosli" ty hormony. Ted mam trochu obavy, jestli je tedy mozne, ze telisko prestalo fungovat (po tech cca 3 letech) nebo jestli je to normalni, ze zena i po 3letech uzivani Mireny muze obcas takhle krvacet. Je teda pravda, ze jsem pred tim byla nachlazena ale nerekla bych, ze by to mohl byt nejaky spoustec. Moje lekarka slouzi az za par dni, ale nerada bych ji zbytecne obtezovala, pokud je tento problem normalni.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při abnormálním krvácení bych doporučil provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní a ověření pozice tělíska, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Karolina

    Dobrý den. Chtěla bych užívat hormonální antikoncepci kontinuálně bez přerušení ale po třech měsících užívání se mi vždy objeví krvácení z průniku. Užívala jsem antikoncepci Calleto a nyní mám Lunafem a opět se scénář opakuje. Je nějaká antikoncepce která toto nebude způsobovat ? Děkuji. Přeji hezký zbytek dne.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u každé kombinované hormonální antikoncepce je toto možné. Možná by pro Vás bylo vhodnější nitroděložní hormonální tělísko. Konzultujte se svým gynekologem.
  • Jana

    Dobrý den, je mi 53 roků. Nyni mám už 6 let zavedenou Mirenu. Nemám žádné ani přechodové problémy, po celou dobu zavedeni nekrvácím. Nyni jsem četla, ze byla prodloužena doba použití až na 8 let, což by mi přesně vyhovovalo. Jaký máte názor na ponechání až do maximama. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na tomto se musíte domluvit s gynekologem. Názory se liší.
  • Andy

    Dobrý den, prosila bych poradit. Zhruba před pěti lety jsem brala antikoncepci, ale musela jsem jí přestat brát díky úrazu, který jsem měla před čtyřmi lety - výron kotníku, tři měsíce jsem byla o berlích, na nohu jsem se nepostavila. Lékaři mi od začátku nedali léky na ředění krve a tím se mi na noze vytvořila trombóza. Léky na ředění krve mi byly předepsány až po měsíci úrazu. Můj gynekolog mi už dále nedoporučuje brát antikoncepci, i přesto, že před tím než jsem začala antikoncepci před lety brát, tak se mi dělaly testy, jestli nemám trombózu v genech a vše dopadlo dobře. Chtěla bych se tedy zeptat ještě jinde, jestli opravdu není nějaká možnost antikoncepci znovu užívat nebo už to bohužel nepůjde, i když jsem měla trombózu jen z důvodu úrazu. A ještě mám další dotaz: protože bych s manželem chtěla jet na dovolenou k moři a potřebovala bych menstruaci oddálit, jestli se může užívat nějaký hormonální lék na oddálení, když jsem měla trombózu nebo to taky nepůjde. Nebo jestli není nějaká jiná možnosti na oddálení menstruace. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je na zvážení jiný druh antikoncepce, např. nitroděložní tělísko. Na oddálení menses lze předepsat hormony, ty Vám ale musí napsat ošetřující gynekolog.
  • JANA

    Dobrý den, byla jsem po 5ti letech na vyndání nehormonálního tělíska. Při vyndání se část tělíska zlomila zůstala ve mně. ( tělísko je daleko) Jaký doporučujete následný postup?

  • Jana

    Dobrý den.Chtela jsem se zeptat mám danu gynefix a beru antidepresiva Venlafaxin,jestli to muže snižovat ochranu.Pak jsem se chtěla zeptat ,vzala jsem si po pohlavním styku Postynor muže to nějak ovlivnit funkci dany?děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u nitroděložních tělísek může být účinnost ovlivněna minimálně, postinor rovněž na tělísko nepůsobí, může se ale vyskytnout nepravidelnost cyklu.
  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je v pořádku že když se utíram tak mám na papíru krev (růžovo červená někdy i tmavá červená) už to takhle mám cca 3-4 týden ale třeba jen ráno a odpoledne už zase nic (vždy doufám že se to rozjede a nic) tělísko mám bez hormonů ( dané v půlce prosince ) a 9.2 jsem byla na kontrole a prý bylo vše v pořádku ale už ho mám potřetí protože mi dvakrát vypadlo bolí mě pořád záda od doby fo mi to takhle blbne a i břicho jako kdybych to měla dostat ale pořád nic a poslední ms jsem měla 24.2 děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, následovat by měla i gynekologická kontrola. Při opakovaném vypadávání tělíska je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý deň,chcela by som užívať antikoncepciu.neviem sa rozhodnúť pre akú či kombinovanú alebo jednolôžkovu.ktora by bola bezpečnejšia pre mňa ,nakoľko užívam liek na tlak nebilet.a betahistin na závraty.trocha sa bojím hak že by narobí problémi s tlakom alebo iné zdravotné problémi.aky máte na toto názor? Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vhodnější by byla jednosložková antikoncepce, lze uvažovat i o nitroděložním tělísku.
  • Niky

    Dobrý den, Před 3/4 rokem mi bylo vyndáno nehormonální tělísko, protože jsem měla silné bolesti při sexu i menstruaci, nějaké záněty apod. Vše se přeléčilo a poté jsem dostala hormonální tělísko (předchozí gynekolog mi vše hormonální zakázal, protože jsem po ablaci srdce, nová gynekoložka mi řekla, že toto je ok, protože působí jen lokálně). Po zavedení jsem při menstruaci měla takové bolesti, že jsem si myslela, že umírám a chtěla jsem jet do nemocnice. Zrychlené dýchání, příšerná zimnice, zvracení, průjem, brnění nohou (nemohla jsem se ani postavit). Zjistila mi, že mám 2 cysty na vaječníku, ale že prozatím je není nutné odstranit. Další menstruace již nepřišla, neměla jsem ji půl roku (přikládám to úbytku váhy a stresu). Nyní jsem nějaká kila nabrala a dostavila se menstruace. Opět stejné příšerné bolesti, že jsem padala do mdlob, nebyla jsem schopná ani odejít z práce domů. Nyní je to měsíc po začátku menstruace a já nepřestala krvácet. Sice jen slabě, ale kalhotky mám špinavé každý den.. mám si dělat starosti anebo to je tím, že jsem neměla dlouho menzes? A dá se dělat něco s těmi bolestmi, abych mohla alespon normalne fungovat? Vždy jsem měla měsíčky velmi bolestivé, ale tohle je naprosto jiný level..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si pro jistotu těhotenský test, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučeni patologie uvnitř dutiny děložní, jestli např. to tělísko vevnitř dobře sedí, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/


  • Silvia

    Dobrý deň, je prosím Vás možné cvičit na prístroji Vacushape (rysem přístroje VacuShape je vakuový systém, který vytváří nízký atmosférický tlak) ak mám asi mesiac zavedené nitrodelozné telísko? Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, s tímto přístrojem nemám žádné zkušenosti.
  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se dotázat. Mám 6 let zavedenou Mirenu, dnes jsem měla jít na výměnu ale můj lékař mi zavolal že došlo ke schválení že Mirena může být zavedena až 8 let, její antikoncepční účinek bude stále stejný a pokud nemám problémy s krvácením není důvod ji měnit. Je v pořádku nechat si zavedenu jednu Mirenu 8 let, neplynou z tohoto nějaké zdravotní rizika? Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, opravdu došlo k posunu. Při takto dlouhé době užívání je ale možné, že začnou zesilovat menses. Osobně preferuji zavedený šestiletý interval.
  • Lucie

    Dobrý den chtěla bych se zeptat ohledně dlouhodobého užívání antikoncepce mirelle (15let) je mi 38 let, kuřačka problémy s ní nemám, ale nevím, zda by pro mě z důvodu věku a kouření nebyla vhodnější jiná například jen gestagenní či ve formě náplasti. Samozřejmě vím, že nejlepší by bylo přestat kouřit. Děkuji mnohokrát za odpověď a radu

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, určitě přestat kouřit. Ve Vašem věku bych preferoval např. hormonální nitroděložní tělísko, domluvte se s gynekologem.
  • Tereza

    Dobrý den, je možné nitroděložní tělísko (Jaydess) vytáhnout kdykoliv, nebo pouze při menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je možné jej vytáhnout kdykoliv.
  • Romana

    Dobry den, po roce a pul mi vypadlo telisko Mirene, bylo provázeno bolesti břicha a po vypadnuti ze mne odcházely docela velke kusy krve. Poté jsem začala krvacet jako při menses a za par dnů zase kusy krve, pak par dnu nic a teď jsem zase začala krvacet. Břicho mám nafouklé a připadá mi na pohmat i tvrdé. Mám se raději objednat je gynekologovi na kontrolu? O vypadnuti vi a prý se to občas stane. Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, určitě je potřeba gynekologické vyšetření, udělejte si také doma těhotenský test.
  • Zuzana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda byste doporučil nitroděložní tělísko Jaydess, když trpím na častější mykózy. Nebude to pak ještě horší? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné nejprve pořešit tyto chronické potíže.
  • Veronika

    Dobrý den, cca před 3 lety jsem vysadila HA, brala jsem vkuse od 15ti let do 29ti let. Jsem nerodička (32let). Po půl roce od vysazení mi zjistili pozitivitu na HPV a lehké změny na čípku, pravidelně docházím na kontroly (kolposkopie atd.), teď po těch cca 3 letech lehké změny nejsou už žádné, ale HPV stále pozitivní. Hned na začátku diagnózy jsem nasadila Papilocare (cca 3 měsíce). S manželem dítě neplánujeme, nechceme. Už dlouho uvažuji nad tělískem, ale mám strach, zda je to vůbec možné, když jsem HPV pozitivní. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přetrvávající HPV pozitivita není kontraindikací k zavedení tělíska.
  • Michala

    Již delší dobu mám nitroděložní tělísko vím že je to špatně ale čím déle to odkladam tím více se bojím jít na gynekologie můžete mi prosím říct zdali je možné že i po x letech by mohlo být vs v pořádku děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po skončení doby působnosti - obvykle -5-6let dle druhu tělíska je potřeba jej vytáhnout!
  • Tereza

    Dobrý den, mám hormonální tělísko Jaydees a už měsíc po zavedení mě každý den několik hodin bolí v podbřišku a záda jako při menstruaci. Krvácím.. někdy silně a někdy jen slabě. Na normální antikoncepci jsem měla alergii. Myslíte že se jedná o alergii i v tomto případě? Děkuji.

  • Iveta

    Dobrý den ,,,již už půl roku se léčím bolesti bod bříškem a byla jsem i na histeroskopii -laparaskopii a vzali mi vzoreček a přišli mi výsledky stim že mi napsali (Ložiskovou prostou hiperplazii nelze vyloučit )-co si mám o tom myslet pan doktor mi vzal krev na onkomarkli děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při nálezu prosté hyperplasie v dutině děložní je vhodné zopakovat hysteroskopii s odstupem a zvážit hormonální terapii např gestageny nebo hormonálním nitroděložním tělískem.
  • Lucie

    Dobrý den mám telisko zavede dva roky a pár měsíců,minulý měsíc jsem měla menstruaci celý měsíc byla jsem na gynekologii odebrali mi krev vše v pořádku jen mi rekla že mám zvětšenou děloha jinak je vše v pohodě, 18.2 zacla menstruace a trvá do dnes (16 den) ,mám docela strach přemýšlím že půjdu vytáhnout to telisko? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně,  viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jana

    Dobrý den, jakou značku hormonální antikoncepce byste mi doporučil/a v případě, že se mi po zn. Belara a Sunya výrazně zhoršila pleť a měla jsem problém s akné? Mockrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při těchto ancikoncepcích byste měla mít akné lepší. Zde je na zvážení jiná aplikační fomra - vaginální kroužek, náplast, nitroděložní tělíkso...
  • Monika

    Dobrý den,od listopadu mám zavedené telisko Mirena. Na kontrole po 4 tydnech bylo vše v poradku. Menstruaci jsem měla vždy cca 8 dní dlouhou, bolestivou a silnou. Od zavedeni teliska nemám takové bolesti ani tak silnou menstruaci. Ale téměř v kuse krvácím nebo spinim. Občas mě poboliva podbrisek a zada. Teď třeba v únoru jsem dostala menstruaci, 14 dní jsem krvacela, pak asi 10 dní spinila. To na pár dní zmizelo úplně. A teď zase bolest zad a lehké krvaceni. Je tohle jeste normální? Vím,že po zavedeni můžu 3-6 měsíců spinit, ale nečekala jsem,že to bude téměř v kuse. V tomto ohledu je to opravdu výborná antikoncepce. Dekuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, mám rok zavedenou mirenu. Prvních 6 měsíců jsem spinila často ale nic hrozného. Potom přišlo zhoršení. Menstruace trvající i 6 týdnu. Pokaždé jsem.byla u doktorky a ta mi řekla že je vše v pořádku jsou to.hormony. Poslední menstruace přišla po 6 týdnech kdy jsem předtím 6 týdnu spinila a krvacela a byla velmi silná. Týden jsem silne krvacela osypal se mu obličej bolelo mě břicho. Pak jsem opět spinila.trvalo to.mesic. po těch dnes se opět objevilo lehké špinění. Dva dny nic a zase špinění. Dnes ráno jsem na vložce měla i kusy.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Eva

    Dobrý den, před týdnem jsem samovolně potratila, měla jsem veškeré symptomy i jsem to na vlastní oči viděla. Přes hormonální telisko, další týden sono, na kterém nebylo nic patrně a nechala jsem si tělísko odebrat. Dva dny na to silne krvácení, které přetrvává do dnes a test z krve tehu nepotvrdil. Jak je tohle všechno možné??? Děkuji za odpoved

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano, je to možné.
  • Barbora

    Dobrý den, doporučujete nehormonální nitroděložní tělísko i ženám, které ještě nerodily a mají nepravidelnou menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano, je to jedna z možností.
  • Libuše

    Dobrý den, mam již rok a pul od zavedeni Mireny. Od te doby resim bolesti zad v krizi. Dost me to nekdy limituje v pohybu. Byla jsem na vsech moznych vysetrenich, ale nic jrome toho, ze mam povolene brisni svalstvo. Cvicim pravidelne na HSS ale bolesti zkrátka neustupuji. Je mozne, ze je to zpusobene teliskem? Moc prosim o radu.Libuse

  • Klára

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je mi 22 let a beru antikoncepci občas i vynechám pilulku mám pak strach abych do toho nevlýtla proto bych chtěla přejít na Nitroděložní tělísko zabrání těhotenství Je určena pro dívky 22let? nebo mohla bych i po zavádění nitroděložního tělíska mít menstruaci ? Nebo jak pak poznám bez menstruace obávaného těhotenství když cyklus mít nebudu ? Prosim odpověď děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro Vás bude tělísko nejspíš ideální.  Dnes jsou tělíska i pro děvčata od 15 let. Šance na otěhotnění je s nimi velmi velmi nízká.

  • Vladislav

    Dobrý den manželka má již přes dva roky zavedené nitroděložní tělísko Mirena a menstruace jí prakticky vymizela, před dvěma dny začala krvácet v běžném datu svojí pravidelné menstruace, jelikož mají v rodině nálezy rakoviny děložního čípku, má strach,aby to nebyl možný příznak.Můžete mi prosím říci jestli je toto dva roky po zavedení tělíska normální nebo ne, děkuji za odpověď. Nemá žádné bolesti ani něco podobného,prostě jen začala menstruace,kterou si myslela,že již díky tělísku vymyzela. S pozdravem V

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i s Mirenou může mít občas menses, pro uklidnění je možné udělat gynekologické vyšetření.
  • Hanka

    Dobrý den je tomu 5 měsíců co mám tělísko Kyllena,..je možné i přesto menstrovat??,sice slabě,ale i při tělísku?Byla jsem na kontrolním Utz je to 4 týdny a vše v pořádku,nyní tedy zmiňovaná menzes,..mám opět žádat UTZ?bylo mi řečeno,že tělísko si u někoho sedá i déle,..děkuji Hanka.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano u hormonálního tělíska ženy mohou slabě menstruovat. U některých menstruace vymizí, je to případ od případu.

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 23 let a před rokem mi byla diagnostikována leidenská mutace, takže jsem musela vysadit po 8 letech antikoncepci, menstruace se mi vrátila v pořádku díky přípravku macca i když se mi prodloužil cyklus a to na 34 dní ale byl pravidelný. Momentálně mám týdenní zpoždění, jsem celá nafouklá a mám bělavý výtok z prsu. I prsa se mi zvětšili. Těhotenský test vyšel negativní a to i opakovaně. Mám momentálně hodně práce a dá se říct i stresu, může to být všechno z toho? A nebo mám radši navštívit gynekologa? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při těchto potížcíh je vhodné gynekologickké vyšetření, z antikoncepce při Vaší diagnoze je možné užívat gestagenní, např. i ve formě hormonálního nitroděložního tělíska. Nemusíte být bez antikoncepce.

  • Eva

    Dobrý den pane doktore, bylo mi zavedeno hormonální nitroděložní tělísko a bohužel na kontrole se zjistilo, že není na správném místě, potom mi bylo upraveno a po čase opět nebylo na správném místě, tak mi bylo vytaženo . Chci se zeptat, jestli při takové komplikaci nejsem správný typ na tělísko, nebo to mohla být náhoda a jiné by mi sedělo ? Měla bych to zkusit znova? Já totiž nemůžu brát antikoncepci. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nesprávné poloze tělíska je vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulatně k vyloučení patologie dutiny děložnbí, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Andrea

    Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. V dubnu 2022 mi bylo vyměněno tělísko Mirena za nové s tím, že lékař mi zapoměl udělat před výměnou stěr čípku. Stěr byl provedeny týden po výměně a vykázal bohužel hpv 16 a čeká mě 6.10 konizace delozniho hrdla jehlou. Je možné zákrok provést bez vyjmutí tělíska? Mám ho teprve pár měsíců.. děkuji za odpověď. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, konizaci lze dělat i se zavedeným tělískem.

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko(Kyleena)4 měsíc,ale stále mám nepravidelný cyklus(sice slabší)ale delší a poté mezi někdy špiním je to stále v normě?četla jsem v přibal.letáku od tělíska,že je to možné až do 6. měsíce od zavedení,je to tak?děkuji a hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano může nepravidelné špinění být i delší dobu, pokud si tělísko nechce tzv. sednout, může být dobrým pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Petra

    Dobrý den, v únoru jsem si nechala zavést tělísko Mirena od té doby jsem stále buď menstruovala nebo špinila, můj gynekolog mi napsal několik léků, které ovšem nikdy nezabraly. Nechala jsem si tedy po půl roce tělísko vyndat. Po vyndání bylo vše dobré, ale za dva dny jsem začala krvácet to trvalo 4 dny pak to přestalo na dva dny a následně se dostavilo špinění to mi trvá již 7 dní a není stále konec nevím co už mám dělat jsem vyčerpaná a psychicky i fyzicky unavená z toho neustálého omezení a i sex nemůžeme s přítelem mít. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, k došetření nepravidelností menses je vhodným pomocníkem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Hanka

    Dobrý den chci se Vás prosím zeptat,jak účinné je tělísko při opakujících se polypech?je tam šance,že se polypy opravdu přestanou tvořit?děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, jako prevence polypů je toto vhodné, ale tělísko musí být hormonální.

  • Tessa

    Dobrý den, měsíc po zavedení Levosert se objevil zapáchají výtok, spinim pořád. Také píchání v podbřišku. Bude třeba jej vyjmout? Mám 37 let, 2 děti a další nechci. Je možná i sterilizace?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zapáchající výtok Vám došetří gynekolog, většinou to není důvod k vyjmutí tělíska. Sterilizace je na Vaše zvážení, běžně jej nehradí pojišťovna

  • Lenka

    Dobrý den, byla mi zjištěna alergie na měď a mám zavedeno nitriděložní tělísko Eurogine Gold T (Cu375+Au). Vzhledem k tomu, že trpím mírnými bolestmi v podbrišku během celého cyklu, nafouklým břichem a nesoustředěností, bylo mi doporučeno odstranění tělíska. Z tohoto důvodu hledám vhodnou alternativu bez mědi. Existuje nějaké takové nehormonální tělísko? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nemáte kontraindikaci k užívání gestagenů, můžete zvolit hormonální nitroděložní tělísko, to je plastové.

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko Kyleena přes 2 měsíce,menstruace se mi sice zeslabila,ale je delší a mezitím je špinění,pak byl i čas kdy nebylo nic...je to normální?srovná se to?čekala jsem,že mi spíše menzes úplně vymizí,.(chce to asi delší čas,že)...děkuji H.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v prvních 3 měsících po zavedení může přetrvávat špinění.

  • Klára

    Dobrý den, mám Leidenskou mutaci - heterozygot, hematolog mi zakázal hormonální antikoncepci. Podstoupila jsem zavedení hormonálního tělíska Levosert. Dále bych se chtěla zeptat, zda nemohou snížit účinnost tohoto tělíska některé léky? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální tělísko je pro Vás optimální volba, s léky se ovlivňuje velmi málo, účinnost je velmi vysoká

  • Tereza

    Dobry den, chtela bych se zeptat - v listopadu 21 jsem porodila, v lednu zavedeno nehormonalni telisko..zpocatku bez potizi, cca po mesici me vsak strasne zacal bolet podbrisek….krece, pichani….dalo by se prirovnat ke slabsim kontrakcim….dle UZ telisko spravne umisteno, dvakrat nalezen slaby zanet v moci, bolesti se vsak neustale vraci…vzdy prijde MS, po MS mam par dni klid a pak to zacne znovu….obcas bolest vystreluje az do konecniku…take se mi stava, ze se na spodnim pradle objevi husty hlen mlecne nekdy nazloutle barvy….uz jsem z toho celkem nestastna, kde by mohl byt problem?

  • Diana

    Dobry den,chtěla bych se zeptat V listopadu sem prodělala interupci už máme 3 deti a při první menstruaci po 5tydnech mi začaly velké uzkosti, defakto se to pak ve stejné míře opakovalo při další menstruaci nevím, zda za to mohl nějaký hormonální vykyv ale defakto do teď sem na tom nebyla úplně psychicky nejlíp ale musím říct, že zavedením teliska ( a tím že sem vyloženě nekrvacela) jen spinila se ty uzkosti lepšily a lepšily a do nedávná už sem je neměla... jenže jak sem již zmiňovala, telisko sem měla od února a bylo to s nepravidelnym spinenim nedavno mi začalo akné, padaly mi vlasy. Ale zase, v době, kdy sem začala spinet víc po čisté pauze( mohlo to být právě tímhle, nevím) ale padaly mi i vlasy a občas bolesti v podbřišku. Vím že sem četla hodně diskuze že si telisko seda i půl roku. Jenže v pátek sem šla ke své gynekolozce a po 3mesicich si ho nechala vyndat. Hodně mi to rozmlouvala a říkala že si to za 2 měsíce může sednout a být dobre a že akné a padání vlasů by s tím nemělo souviset. Každopádně sem si stala za tím, že si ho nechám vyndat. Jenže včera v noci mi začaly opět ty úzkosti, navaly, brneni atd.. všimla sem si že začínám víc spinit( jestli přijde menstruace, nevím). Myslíte že za tyto problémy opravdu může ta menstruace a nějaký ten hormonální vykyv? Protože si celkem tukam na hlavu že s tím teliskem v tomhle směru pak byl klid a teď to zase začalo. A teď otázka.. myslíte že by mi doktorka telisko zavedla znovu? Nebo musí být nějaká pauza...dekuju že sem se mohla vypsat.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, opravdu si hormonální tělísko může ,,sedat" až půl roku, úzkosti a padání vlasů nemusí souviset s hormonem uvnitř tělíska. Bylo by vhodné došetření praktickým lékařem. Jinak lze tělísko zavést znovu, to už se musíte domluvit s paní doktorkou.

  • Makyna

    Dobrý den, mám již 2 měsíce od zavedení tělíska od Levosertu. Hned po první menstruaci byla kontrola, kde se zjistilo, že telisko se neudrželo a ještě je tam velká cysta. Nasadila mi vitamin E a čeká mě kontrola po další menstruaci. Co se týče teliska, tak ho tam paní doktorka ponechala, že prý účinek na slabší menstruaci a zmenšení sliznice i tak mít bude. Krvácím po celou dobu těch 2 měsíců bez přestání přibližně 1 kalíšek denně. Pohlavní styk nejde mám hrozné bolesti. Do toho bolesti kolen a brnění Dolních končetin a často ztvracím. Už se cítím dost slabá a teď se přidala i bolest pánve a to brnění nohou. Když sedím mám bolesti v kolenou a i z druhé strany v jamce jako by mě tam něco tlačilo a pak přijde brnění. Tak že jsem v situaci, kdy nemůžu sedět ani řídit, kolikrát mě to chytne i při chuzi. Moje otázka tedy zní je toto všechno způsobeno tělískem? Nikdy předtím jsem takové obtíže neměla je mi 28 let. Vážně už zvažuji vyndaní i přesto že zavádění jsem si vytrpěla, kvuli dřívější konizaci čípku kolem otvoru, tak že musela protrhavat jizvy a byl to drastak na 48 minut. Měla jsem radost, že ho mám ale musím říci tyto dva měsíce své tělo nepoznavam a je to horor. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je tělísko ve špatné pozici, je nutné jej upravit, buď vytáhnout a znovu zavést nebo upravit pozici pomocí hysteroskopického zákroku

  • Jana

    Dobrý den, měla jsem cca třičtvrtě roku zavedené nehormonální tělísko, ale během včerejška, které bylo doprovázeno teplotou 38, bylo vypuzeno při MS a po několika hodinách ale ze mě vypadlo něco co bylo velké jako cca nehet u palce možná malinko větší. Dnes už bez teploty,ale je lehce malátnost bolest v podbřišku větší a MS stále silná. Mám si zajet na pohotovost nebo mohu počkat přes víkend a jet v pondělí ke svému gynekologovi? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při výrazných potížích, horečkách je vhodné vyšetření na pohotovstní službě.

  • Bára

    Dobrý den, mám tělísko Kayleena něco přes dva týdny a každé odpoledne mě celkem intenzivně bolí břicho. Je to v pořádku?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po zavedení IUS - intrauterinního systémumu jako je např. Vámi uváděná Kyleena mohou pžëtvávat občasné potíže charakteru pobolívání v podbříšku v řádu několika málo dnů. Pokud máte bolesti v podbříšku i po dvou týdnech po zavedení IUS doporučuji návštěvu gynekologické ambulance.

  • Věra Č.

    Dobrý večer. Je mi už 77let a přechod jsem měla v 60 letech. Před 2 roky mi bylo zjištěna pokleslá děloha a před 10 dny mi p.doktorka zavedla pesar. Včera večer jsem zjistila špinění a dnes krvácení, jako bych měla menzes druhý den..t.j...dvě vložky za den. Navíc beru lék na ředění krve . Prosím o radu a doporučení. Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, každé krvácení po přechodu je potřeba vašetřit. Nevím zda se jedná o krvácení po zavedení pesaru či zda jde o děložní krvácení. Pokud by se jednalo o děložní krvácení je vhodné provést hysteroskopii, při které se optikou prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek na histologické vyšetření.Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Barbora

    Zdravím Vás, chtela bych se zeptat na nehormonalni tělíska neco přes rok. Byla jsem uz jednou na úpravě protože bylo níž. A na preventivní kontrole (v září) mi říkal doktor ze zas posunuté ale pry to na zakrok není. Menstruaci mam bud jednou silnější ci slabší, a dneska jsem ji dokonce znovu dostala po 12dne. Můžete to byt k tomu? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menstruace bývá u nehormonálních tělísek obvykle delší a silnější. Pokud došlo k posunu nitroděložního tělíska lze toto zjistit ultrazvukovým či hysteroskopickým vyšetřením.

  • Pavlína

    Dobry den, rozhodla jsem se pro nitrodelozni telisko, ale pan doktor mi zadne nedoporucil. Jen mi dal letak at si to proctu a rozhodnu se sama. Mam dve deti a dalsi uz neplanuji, co byste mi doporucil??? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nitrooděložní tělíska existují buď k kovy - zlato, střibro, měď nebo tělíska s hormony, kdy se každodenně uvolňuje konstantní dávka hormonů. U těchto intrauterinních systémů s hormony krvácení většinou nebývá u asi 80% uživatelek nebo jen velmi slabé. Intrauterinní tělíska se zavádějí ambulantně, tělíska s kovy jsou na dobu do 5 let, intrauterinní systémy s hormony na dobu 3-6 let. Dříve se dají odstranit kdykoliv, rovněž ambulantně.

  • V

    Dobrý den, mám dotaz ohledně nit. těl. Mireny. Od zavedení mám divné pocity v nohách. Je možné, že je to z mireny a mohlo by to odeznít? Jaké máte zkušenosti? Brnění, mravenčení, atd.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, popisované pocity s největší pravděpodobností s Mirenou nesouvisí. Tyto potíže mohou být způsobeny například kořenovým drážděním od páteře.

  • Pepa

    Dobrý den,když má partnerka nitroděložní tělísko mirena může používat například robertek?nehrozí vytažení tělíska?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud má partnerka nitroděložní tělísko Mirenu může bez obav používat vibrátor, vytažení tělíska nehrozí.

  • Hana

    Dobrý den,jsem objednaná na vytažení antikoncepčního tělíska v celkové narkoze.Je nutná nějaká nemocenská, nebo zvládnu jit po zákroku do práce. Pracuji ve strojírenství, zvedám těžké kusy.Dekuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud bude nitroděložní tělísko odstraněno v celkové anestezii je vhodná PN na tento den.

  • Katerina

    Dobrý den, již 7 měsíc mám zavedené stříbrné nitroděložní tělísko a při menstruaci trpím velkými bolestmi. Chci se proto zeptat, zda by mi stejné bolesti způsobovala i nitroděložní kulička, která je menší. Ještě jsem nerodila, tak nevím jestli tyto bolesti nezpůsobuje tělísko kvůli tomu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nutno došetřit zda není přítomen zánět. U tělíska s kovem /stříbrem,zlatem, mědí/bývají o něco častěji. Doporučuji pro nerodivší ženu LNG-IUS Jaydess. Nitroděložní kuličku IUB Ballerine (obsahující měď) nedoporučuji. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Hanka

    Dobrý den, 22.3. mi byla zavedena Mirena a stále mě bolí v podbřišku (občas i píchnutí), několikrát denně mě to vyřadí i z provozu. Ibalgin, Aulin ani Algifen mi již moc nepomáhají. Doplňuji termoforem a Magnesií. Prosím o radu, zda vydržet, nebo si nechat Mirenu odstranit (bylo by mi velmi líto těch 6tis...). Mirena byla vybrána po martiriu výměn 3 druhů pilulek, které mi způsobovaly nevolnost, zásadní pokles libida, závratě...). Pilulky jsem do zavedení Mireny měla vysazeny 6 měsíců a libido stále nikde. Je mi 25 let, prosím o radu i v tomto směru. Děkuji vám. S pozdravem, Hanka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporočuji kontrolní UZ cestou registrujícího gynekologa a je-li tělísko správně uloženo a nejsou-li známky zánětu či jiné komplikace vyčkal bych. Při okamžitém zhoršení stavu doporučuji řešit cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Monika

    Dobrý den, prosím, chci se zeptat, jestli při užití nějakých léků se snižuje účinnost tělíska Mireny. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by nemělo mít vliv.

  • Viktorie

    Dobrý den, mám na vás dotaz protože si už nevím rady. Mám zavedeno nitroděložní tělísko Jaydees. Delší dobu mě trápí otok u poševního vchodu a bílé fleky na pyscích, bez výtoku, ale se svěděním. Můj pan doktor mi vždy našel zánět vchodu, na který jsem dostala prášky. Po ukončení léčby mi problémy přetrvaly, tak mi udělal kultivaci, která vyšla ale negativní. Já si nevím rady, co dál. Mám

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji preventivně vag.oplachy či HYDROFEMIN vag.krém. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Marie

    Dobrý den, při extrakci IUD Multiload došlo k odlomení raménka, které zůstalo v děloze. Gynekolog to přešel s tím, že buď odejde samo při MS nebo tam prostě bude, že to nevadí.... Nové mi zavede hned po MS. Žádné došetření, vyndáni, hysteroskopie, nic... Prosím, je tento postup opravdu v pořádku? Jsem z toho velmi v rozpacích. Děkuji za pomoc. Marie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji UZ kontrolu po menses a bude-li raménko přetrvávat pak extrakce raménka a zavedení nového IUD při hysteroskopické kontrole. Možno i na našem pracovišti, blíže na www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Sabina

    Dobrý den, mám nehormonální tělísko 2 roky a nyní jsem 8+0 tt. jaké jsou rizika těhotenství s tělískem? Dr. může vyjmout, ale je riziko potratu. Mimi si chceme nechat, ale jsme vystaveni riziku třeba předčasného porodu nebo jsou nějaké časté rizika těhoternství s tělískem? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k různým rizikům včetně různého stupně malformace (vývojových vad plodu) graviditu při IUD /nehomormonální tělísku/ nedoporučuji. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem stran odeslání k interrupci (potratu) jako selhání

  • jindra

    Dobrý den, moje žena užívala Mirenu, nicméně přesto měla silnou mestruaci a tělísko se tímto vlivem posunulo a bylo u gynekologa vyňato. Nyní má tělísko znovu zavedeno a dostala hormonální léky a zmírnění menstruace, které má brát po dob jendoho cyklu. Máme stále obavu, že se tělísko znovu posune a žena nebude chráněná proti otěhotnění. Její lékař nedokázal na sto procent zaručit, že se posunutí nebude znovu opakovat, ale domnívá se, že to je spíše vzácná komplikace. Jaký je prosím Váš náhled? Máme mít obavy? Děkuji předem za včasnou odpověď, je to pro nás velmi důležité.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můj náhled je stejný. Uvedené je vzácné, nicméně nelze 100%vyloučit. Další volbou je změna tělíska za jiný typ antikoncepce.

  • Ivana R.

    Dobrý den,je mi 46 let...pted měsícem mi byla provedena Kyretáž z důvodu silného a dlouhodobého krvaceni.Tyden mam zavedeny levosert a poboliva mě bricho...je to normální?krvaceni a ani špineni nemám...jen mě poboliva bricho a i spodek zad...bolest neni intenzivní,ale nepříjemná.Dekuji za odpoved.Ivana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je v normě, bude-li bolestivost přetrvávat delší dobu doporučuji došetření příčiny bolesti. Nemusí být vždy gynekologická (např.od páteře či jiného)

  • Štěpánka

    Dobrý den mám 2 měsíce zavedené telisko levosert paní doktorka mi řekla že je zavedeno níž než by mělo při problémech mi ho prý v nemocnici dají do správné polohy chci se zeptat jestli se tento zákrok dělá v celkové narkoze nebo jen v lokální dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento zákrok lze provést na některém z našich pravišť ambulantně, tj.bez celkového uspání. Blíže na www.ambulantni-hysteroskopie.cz kde se můžete objednat.

  • Lucka

    Dobrý den pane doktore. Prosím Vás chtěla jsem se zeptat. Dnes mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Mirena a od mala mám nevyznamnou srdeční vadu - stenozu plicnice. Žádné léky neberu, problémy taky nemám. Prosím Vás hrozí mi nějaké riziko? Kvůli tomu tělísku. Vůbec jsem netušila, že by to spolu mohlo souviset, tak jestli můžu být v klidu. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nitroděložní tělísko Mirena můžete ponechat a být klidná.

  • Bára

    Dobrý den, je mi 21 let a přemýšlím nad nitroděložním tělískem, chtěla bych se zeptat jaké je vhodné tělísko pro mě když trpím migrénama a ještě jsem nerodila. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tělísko pro nerodivší ženy na 3roky - JAYDESS. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Renáta

    Dobrý den, před 10 dny mi byla vyjmuta Mirena po roce a třičtvrtě... Chceme se s mužem začít snažit o další děťátko. Cca 3 dny po vytažení jsem špinila, to pak ustalo s tím, že občas po sexu začnu chvilkově krvácet... Poslední 3 dny se mi objevili bolesti podbřišku, píchání v oblasti čípku a hlavně velké bodání v oblasti vaječníků, že mě to občas vyřadí z momentální činnosti... Jsou tyto intenzivní bolesti normální (že se vrací tělo do normálu) nebo mám radši kontaktovat svého gynekologa? Popřípadě jaká doba je v pořádku pro příchod menstruace (do měsíce, do dvou měsíců?) a odkdy je to potřeba řešit, že by se ms nedostavila? Od své doktorky bohužel nemám žádné informace... A upřímně nerada bych ztrácela několik měsíců čekáním na ms :-( Jen mi řekla, až budu mít pozitivní test, ať dojdu. Děkuji předem za všechny odpovědi.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může takto probíhat. Menstruace by se měla dostavit do 4-6týdnů. Nedostaví-li se pak doporučuji došetření cestou registrující gynekoložky.

  • Alexandra

    Dobry den, chtela bych se zeptat, moje gynekolozka mi zavedla 7.1.2021 nehormonalni telisko IUB MIDI Ballerine. Ted ho mam teprve tyden. Dneska pri uklidu, kdyz jsem se chtela zbabit obalu z teliska jsem si vsimla na zadnim krytu datum vyroby "2017-05" a datum expirace "2020-05". Ovsem mne bylo telisko zavedeno 7.1.2021. Jak bych mela postupovat? Nehrozi mi infekce nebo neco podobnyho? Diky moc vopred za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, infekce nehrozí, může být ale snížena jeho účinnost. Blíže dle domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Zusana

    Dobry den, premyslim o nitrodeloznim telisku. Drive, nez zajdu ke svemu lekari, chci se informovat, abych se tam zbytecne netahla... Prosim, je vhodne telisko i s prolapsem delohy a velmi nizkym cipkem nebo to nelze? Dekuji za odpoved. Z.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li Vám diagnostikován přímo "prolaps" jak uvádíte pak nikoliv. Blíže dle domluvy se svým registrujícím gynekologem.

  • Kateřina

    Dobrý den, pomůže hormonální nitroděložní tělísko proti vzniku cyst?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lépe doporučuji antikoncepci s obsahem DIENOGESTU, pakliže u Vás nejsou kontraindikace k jejímu nasazení. Blíže doporučuji určitě prohovořit s registrujícím gynekologem.

  • Lucie

    Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně zavedeného nehormonálního nitr. tělíska, budu ho mít už 2 rokem. Po menstruaci jsem začala mít silné bolesti břicha( bolest přicházela a odcházela v intervalech- možná bych řekla jako při porodu- určité stahy dělohy) + krvácení. Vždy jsem si ,, nitky" od tělíska nahmatala nicméně nějaký den po bolesti nemůžu nahmatat nic. Moje otázka zní zdali se mohlo tělísko někam posunout ( třeba více hlouběji) a nebo mi mohlo vypadnout ? Toho si však vědoma nejsem, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné provést co nejdříve UZ kontrolu polohy tělíska - zda "nevycestovalo" jinam resp.zda-li je ve své správné poloze.

  • Štěpánka H.

    Dobrý den mám 3 den zavedené nitrodelozni telisko levosert a paní dr mi po zavedeni řekla že je niz než by mělo chci se zeptat jestli je to velký problém a čemu to může vadit děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 1měsíci od zavedení doporučuji UZ kontrolou a nemá-li správnou polohu pak je nutné ho pomocí drobného zákroku posunout. Lze i na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz 

  • Helena F.

    Dobrý den, Je mi 21 let. Dnes jsem navštívila svoji gynekoložku s tím že bych si ráda zařídila nitroděložní tělísko. Měla jsem v plánu si zařídit hormonální, protože jsem všude na internetu četla, že je víceméně lepší-nehrozí záněty, menstruace zeslábne a díky tomu že se hormony uvolňují jen lokálně, tak to skoro nic neovlivňuje. Jenže jsem nerodička a paní doktorka mi řekla že těm doporučuje jen a pouze tělísko nehormonální, což mě zarazilo, protože jsem se výhod o nehormonálním tělísku kromě ceny moc nedocetla. Nejvíce se bojím toho, že spoustu žen píše že se zhoršila bolest při menstruaci, kterou už teď, bez užívání jakékoliv antikoncepce mám hodně špatnou, plus se taky bojím zánětů, v minulosti jsem hodně trpěla na záněty močového měchýře. Chtěla jsem se tedy zeptat, je to opravdu tak že jako pro nerodičku je pro mě lepší nehormonální tělísko? Děkuju moc za odpověď,

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji zavedení LNG-IUS (nitroděložního tělíska) - Jaydess (hormonální s levenorgestrelem)

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych položit dotaz. Minulý týden jsem si nechala zavést hormonální tělísko Jaydess, zavedení proběhlo v pořádku. První tři dny jsem lehce špinila, měla jsem křeče jako před menstruací, ale v pondělí už jsem se cítila v pořádku. S přítelem jsme proto zkusili pohlavní styk, jestli nitky nebudou vadit a tělísko neucítím. Avšak od úterý jsem začala krvácet a vrátily se mi křeče. Trvá to dodnes. Měla bych si pro jistotu zajít na gynekologii? Nitky si nahmatám. Popřípadě jaké volně prodejné léky byste mi doporučil na snížení krvácení? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji klidový režim, absenci pohl.styku min.týden a kontrolu u registrujícího gynekologa do 3týdnů, při ev.zhoršujících potížích kdykoliv.

  • Kateřina

    Dobrý den chtěla bych se zeptat 9.9 sem vytáhla tělísko měli jsme s přítelem pohlavní styk 16.9 měli jsme zase pohlavní styk a tedkom 19.8 mohu zůstat těhotná bojím se jakože plánujeme ale bojíme se že tam bude 2az 3 děti

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5týdnů doporučuji gynekologické došetření. Na UZ obrazu je možno vidět dvoj či trojčata až 5-6týdne gestace.

  • Simona

    Dobrý den, mám mimo dělohu myom 5,3cm a paní doktorka mi doporučila nitroděložní tělísko Miréna, mám po dvou porodech, je mi 45 let. Chtěla jsem se zeptat zda není i jiný způsob zbavit se myomu. Děkuji Simi

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li myom mimo dělohu tj.subserosního charakteru lze provést myomektomii či přímo odstranění dělohy (hysterektomii). Blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

  • Edita

    Dobrý den pane doktore. Zajímalo by mne zda se při hormonalnim telisku přibírá na váze, zda ho muže žena která doposud nerodila, jaká je cena se vším všudy ? Dekuji a pěkný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nepřibírá se, může i nerodivší žena na 3roky, jmenuje se Jaydess a cena se pohybuje kolem 4000-5000Kč.

  • Nikola B.

    Dobry den. Pri ultrazvuku pred zavedenim nitrodelozniho teliska doktor zjisti pripadne tehotenstvi? Je v pripade nitrodozniho nehormonalniho teliska tydenni zpozdeni menstruace v poradku, nebo se mam znepokojovat? Mam 2 deti, 2x cisare a dalsi dite, treti, nechci. Lze pri indikaci cisare provest interupci i po 12tt? Test vychazi stale negativni.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nemusí zjistit lékař vždy. V ranné fázi, tj. na UZ lze prokázat až od cca 4týdne gestace. Při indikaci stp 2xSC (císařských řezů) je pak interrupce (potrat) bezplatná,tj. zdarma. Též lze provést legální sterilisaci ze zdravotní indikace - taktéž zdarma. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

  • Martina

    Dobrý den pane doktore Prosím VÁS jsem riziková pacientka mám.panické ataky beru léky na epilepsii lékaři mi nedoporučují rodinu musela bych si platit podvzání vaječníků?děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budete-li mít indikaci odborníka, tj.neurologa či psychiatra dle Vámi uvedeného pak je výkon bezplatný (nutno písemně uvést: INDIKUJI a konkrétní důvod pro který je indikováno), v opačném případě za něj budete platit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Helena

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého důvodu není vhodné tělísko pro ženu, která dosud nerodila. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní již existují tělíska pro ženu, která dosud nerodila, tj.pro nulliparu. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem, případně se můžete objednat na některé z našich pracovišť ke konsultaci.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den, může být účinné hormonální tělísko ke snížení silné menstruace a zmenšení děložního myomu? 50 let, myom 6 cm.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je vhodné, případně preparát Esmya. Konečné řešení pak hysterektomie, tj.odstranění dělohy. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Jana

    Dobry den, bude mi koncit hormonalni telisko Jaydess po trech letech, ale pracovne cestuji a nedostanu se na vyjmuti jen tak zpatky domu. Chtela bych se zeptat, zda kdyz vyprsi dany hormon, plni me telisko stale ochrannou funkci uz tim, ze je v deloze pritomno? Jeste pulrok potrebuji prodlouzit ochranu. Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená ochrana již není dostatečná, můžete otěhotnět.

       

  • Lucia

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli doporučujete nehormonální nitroděložní tělísko i ženám, které ještě nerodili? Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nedoporučuji.

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.