Rakovina děložního čípku a lidský papilomavirus (HPV)

Karcinom děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění, jehož hlavní příčinou je lidský papilomavirus (HPV). Ten je přenositelný buď pohlavním stykem, nebo intimním kontaktem s infikovanou sliznicí.

Rakovina děložního čípku neboli karcinom děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění, jehož hlavní příčinou je lidský papilomavirus (HPV). Ten je přenositelný buď pohlavním stykem, nebo intimním kontaktem s infikovanou sliznicí.

HPV viry rozdělujeme do dvou skupin:
  1. Papilomaviry s nízkým rizikem (HPV LOW RISK) – mají na svědomí výskyt bradavic na pohlavních orgánech člověka

  2. Papilomaviry s vysokým rizikem (HPV HIGH RISK) – tyto papilomaviry jsou schopny vyvolat prekancerózy (nádorové změny buněk) a zhoubné nádorové onemocnění, kdy se povrchové buňky děložního čípku začínají nekontrolovatelně množit. Nejvýraznějšími podtypy, které způsobují 80 % všech infekcí, jsou podtypy 16, 18, 31, 33 a 45 aj.

Rakovina děložního čípku postihuje nejčastěji ženy mezi 45. a 50. rokem života. Alarmující však je, že se věková hranice tohoto onemocnění snižuje.

Rizikové faktory onemocnění

  • promiskuita
  • nízký věk při prvním pohlavním styku
  • první porod ve velmi mladém věku
  • genetické dispozice
  • slabý imunitní systém
  • neléčené infekce
  • kouření
  • alkohol
  • drogy
  • vysoký počet porodů/potratů
Prevence rakoviny děložního čípku

V první řadě by se měla žena vyvarovat všech uvedených rizik. Je samozřejmostí, že své genetické dispozice nebo imunodeficitní stav těžko sama ovlivní, nicméně od toho má svého ošetřujícího lékaře, který by měl dbát na to, aby pacientce nehrozilo větší riziko, než které vyplývá z její stávající anamnézy.

Dále je v zájmu každé ženy, aby minimálně jednou do roka podstoupila pravidelné gynekologické vyšetření. To standardně spočívá ve stěru buněk z děložního čípku. Ten je následně poslán na cytogickou analýzu. Jedná se o krátké, šetrné a nebolestivé vyšetření, které dokáže při pravidelných kontrolách odhalit rakovinu ve velmi raném stádiu bujení. V současné době je pak k dispozici účinné očkování proti rakovině děložního čípku.

Očkování proti rakovině děložního čípku

V současné době existuje možnost velice účinně ovlivnit výskyt rakoviny děložního čípku pomocí očkování, riziko výskytu rakoviny čípku děložního se sníží o víc jak 90 %. T. č. jsou na trhu dvě vakcíny Cervarix aSilgard. Očkování u obou typů vakcín se provádí pomocí tří inj. aplikací do ramene dívky podle doporučených očkovacích schémat. Konkrétní typ vakcíny by měl být zvolen individuálně s ohledem na očekávání dívky, event. jejich rodičů.

Ze zdravotního pojištění je plně hrazeno dívkám od 13 let, což je velice rozumné. V daném věku je předpoklad, že dívka ještě nežije sexuálním životem (ostatně je to i trestné), očkování je tedy nejúčinnější a bylo by obrovskou chybou jej nevyužít.

Má smysl očkovat ženy a dívky, které již zahájily sexuální život?

Ano. Existuje totiž zhruba 100 podtypů lidského papilomaviru, z toho 40 sexuálně přenosných. I kdyby se již dívka stihla jedním nebo dvěma podtypy nakazit, nikde není řečeno, že právě tím podtypem, který ji nakonec v budoucnu zabije, se ještě nenakazila. Dnes pojišťovny vcelku oprávněně podporují v rámci různých bonusových programů očkování až do 30 let. Jinak je doporučeno očkovat ženy až do 45 let.

Jsou s očkováním proti rakovině děložního čípku spojená nějaká rizika?

Rizika jsou podobná nebo dokonce menší než u jiných očkování (např. tetanu). Zcela určitě lze říci, že přínos očkování mnohonásobně převáží potenciální rizika s ním spojená. Rakovina čípku děložního je druhou nejčastější rakovinou u žen a je to onemocnění, které zabíjí. A právě očkováním jsme schopni toto velice závažné riziko snížit o víc jak 90 %.

Příznaky rakoviny děložního čípku

Symptomy rakoviny děložního čípku se po dlouhou dobu nemusí projevit, proto je velmi důležité, aby ženy, zvláště po zahájení sexuálního života, pravidelně docházely na preventivní gynekologické prohlídky. Mezi nejznámější příznaky, kdy už může být nádor patřičně rozvinutý, patří:

  • krvácení mimo menstruační cyklus
  • bolest v podbřišku
  • bolest při pohlavním styku
  • změněný vaginální výtok (opakující se, nereagující na léčbu, někdy nahnědlý či narůžovělý, event. s krví)
  • obtíže při močení
  • opakující se krvácení po pohlavním styku
Léčba rakoviny děložního čípku
  • léčí se operačně, od konizace či amputace čípku děložního v předrakovinných stádiích až po rozsáhlé operace spočívající v radikálním odstranění dělohy, vejcovodů i vaječníků a event. uzlin
  • dle nutnosti navazuje další léčba (radioterapie, event. chemoterapie)
Výskyt rakoviny děložního čípku v ČR a ve světě

Rakovina děložního čípku je ročně diagnostikována přibližně jedné tisícovce žen v České republice, přičemž zhruba 400 na toto onemocnění zemře. Tento typ druhé nejrozšířenější rakoviny u nás si vybírá svou daň i ve světě. Zatímco v západních zemích, kde funguje cervikální screening již nějakou dobu, zaznamenávají menší počet nakažených, v zemích východního bloku je naopak číslo postižených vyšší. Může za to menší míra prevence, hojnější výskyt infekcí a také systém, který tento druh vyšetření zavedl nedávno.

Komentáře (147)

  • lucia

    Dobry den, chcela by som sa vas spytat. Mam zmeny na krcku stupen c.2. Mam ist na planovany odber z krcka maternice po menstruacii. Mudr mi povedal ze musi to byt po menzese pretoze sa vtedy vyplavuje ten hpv virus. Zaciatok menstruacie bol 28.4.2024. Dnes 2.5. mam este slabe krvacanie. Otazka znie : je lepsie ist 3.5. v piatok..alebo este pockat vikend..a ist v pondelok 6.5. ? Bojim sa aby to zas nebolo moc neskoro, moze sa stat ze vecer na noc mi uplne menstruacia prestane a potom v podstate premarnim dva dni. aby zle nebolo . nemozem sa doktorovi dovolat 2dni , tak snad odpisete. Dakujem krasne

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba se domluvit na termínu s lékařem, který Vám bude provádět biopsii.
  • Veronika

    Dobrý den, prodělala jsem genitální bradavičky, byla jsem na odstranění operativně, byla jsme u gynekologa na kontrole vyšel mi nejasný stěr, ale HPV vir nebyl přítomný, jdu ještě na testy přímo do čípkové poradny je zde možné že HPV vir nemám 🫣

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, HPV virů je přes 200druhů ani nedokážeme všechny detekovat, podrobnosti Vám vysvětlí lékař v kolposkopické poradně.

  • Michaela

    Dobrý den, pane doktore, Již více než rok a půl mě trápí opakované svědění, pálení, záněty močových cest,suchosti apod. Zjištěny kvasinky, přeléčeno autovakcinou, neustále doplňuji probiotika. Také mi paní doktorka zjistila deformaci děložního čípku (jsem po dvou porodech během 5tilet),ale vysledky cytologie prý byly v pořádku. Problémy odezněly asi ze 60%, avšak stále střídavě pociťuji suchost,nebo výtoky, nebo bolest močového měchýře,ale pocitově "vzadu" jako by ho "dráždil" děložní čípek. Omezuje mě to v běžném i intimním životě, po sexu také dost špiním. Nemůžou moje problémy souviset právě s děložním čípkem? Byla mi nabízená konizace,ale pani doktorka si nebyla jistá,zda by to pomohlo.Opravdu už jsem bezradná, dodržuji životosprávu, nosím bavlněné spodní prádlo,snad všechny preventivní opatření dodržuji... Předem děkuji za odpověď. MP.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vzhledem k opakovanému špinění by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložního čípku nebo v děložní dutině, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Anna

    Dobry den..dg.mi onko HPV pozit 16,51,52,66,68..partnera nemam a mala som len manzela za cely zivot mam 60 rokov .Minuleho roku som podstupila operacii hysterektomiu mala som tazku dysplaziu cin 3 .tak ze nemam nic ..je vhodne ockovanie teraz v takom veku? ako sa zbavim toho virusu: som si zakupila v lekarni Iside capiky a Iside tab.a imunoglukan je niečo co by ste mi doporucili? alebo poradili ? dakujem krasne za odpoved...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, očkování je v této situaci diskutabilní, jednotný názor nepanuje, můžete vyzkoušet lokální přípravky typu papilocare nebo regresil do pochvy. Vhodná je dispenzarizace poševního pahýlu cestou expertního kolposkopisty.

  • Lucie

    Dobrý den, mám genitální bradavičky a doporučení v těhotenské průkazce na odstranění a vůbec nevím kam s tím mám jít. Do nemocnice na chirurgii nebo gynekologii? Prosím pomoc

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, odstranění provádí gynekolog.
  • M

    Dobrý den, vloni v dubnu jsem vysadila ha Minerva na základě vysokého tlaku, ten se po té srovnal. Od té doby jsem byla bez ha. Nyní (únor 24)jsem menses nedostala, lékař mi pichnul hormony.. mezitím se zmínil, že v lednu loňského roku mi vyšel pozitivní HPV-HR, vyloučen 16,18,45. Do loňska cytologie vždy 1, nyní na výsledek čekám. Prosím, co mohu dál čekat, nebo jak tělo podporit, aby vir utlumilo, vyloučilo. Byla mi nabídnuta Mirena, že chrání cipek. Co si o tom myslíte? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, k posílení imunity čípku můžete vyzkoušet vaginální krémy jako např. regresil nebo papilocare. Je vhodné zopakovat HPV testaci např. za 2-3roky, obvykle toto ale nehradí pojišťovna.
  • Jana

    Dobrý den pane doktore chtěla bych se prosím zeptat, dnes mi byli zděleny výsledky biopsie,hrdlo děložní - tumor přítomen, lokalizace tumoru zadní porce vzorek infiltrovan strukturami invazivního dláždicobuněčného karcinomu, který je imunohistologicky difunzne silně blokově pozitivní s protilatkou p16. Nádorové struktury dosahují do všech okrajů i do spodiny excize. Zachyceny žlázový endocervikalni epitel je bezdyspastickych či nádorových změn., tumor v zadní porci max. Rozm. 44x34x42mm,parametria patrná infiltrace zadních a postranních parametrii. Infiltrace myometria - ano počínající na zadní stěně. Tělo děložní endometrium ostře ohraničené výšky 7mm, Myometrium s počínající infiltraci, jinak homogenní Močový měchýř bez infiltrace pravé i levé ovarium bpn,pochva bpn, okolí dělohy bpn, malá pánev bez patologické nálezu, paln+pln bez patologické lymfadenopatie. Moje otázka prosím zní řekli mi v nemocnici že to nebudou operovat a nasadí hned radioterapii a chemoterapii,mám dvě děti je mi 46 a na otázku jestli jde tedy odebrat celou dělohu mi udělili že i tak bych musela podstoupit radioterapii s chemoterapii.operovat nechtějí Chtěla bych se zeptat je možné tohle odoperovat? Už dva měsíce jsem v bolestech doktoři jen přidávají další léky na bolest jinak se nic neděje a já nějak nemůžu pochopit proč ten nádor ze mě nevyndaji i kdyby mi měli vzít něco s ním. Předem moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v určitých stádiích rakoviny je efektivnější nasadit neoperační léčbu. Výsledky jsou stejné. Takhle byste byla zatížená jako operačním hojením, tak i chemoterapií.
  • Michaela

    Z cytologie mi bolo zistene papp IV,urobili sa dalsie vysetrenia na ktore sa caka.chcem sa spytat ci mohli byt tieto stery nejako skreslene zapalmi alebo niecim (necitila som sa v case sterov dobre)a je mozne ze sa zlepsia na III popripade II.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dbejte pokynů ošetřujícího gynekologa. Zánět může mít vliv na změny v čípku.
  • Bara

    Dobrý den, měla jsem teď kvasinkovou infekci, kterou jsem úspěšně vyléčila, ale při pohledu zrcátkem jsem si u poševního vchodu všimla drobných výrůstků. Šla jsem tedy ke gynekoložce, která mi sdělila, že to vypadá na drobná kondylomata a když jsem řekla, že jsem od 13.let očkována Silgardem, řekla mi, že je to zvláštní a že to asi nepůsobí zatím a imunitu to teprve nakopne, čemuž nerozumím. Také mi sdělila, že mi z předchozí prohlídky (dva měsíce zpět) vyšly ve stěru drobné změny na čípku a že to za půl roku zkontrolují. Má otázka tedy zní, je možné, že by se gynekoložka spletla a drobné výrůstky byly něco jiného? Našla jsem něco o vestibulární papilomatóze. A je možné jít například k jinému gynekologovi na konzultaci? A drobné změny na čípku musí být způsobeny hpv nebo je možnost, že se objevily i z něčeho jiného? Předem děkuji za odpovědi.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i očkování proti HPV neznamená, že nemůžete onemocnět genitálními bradavicemi. Druhů HPV je přes 200! Ne vždy se podaří stanovit diagnozu při jednom vyšetření. Pokud budou potíže přetrvávat je vhodná opakovaná gynekologická prohlídka.
  • Romana

    Dobrý den, dcera má 20 let a bylo ve 13 letech očkována na HPV + genitální bradavice vakcínou Cervarix nebo Silgard. Bohužel bradavice se objevily, její gynekoložka je odstranila a doporučuje opět očkování proti HPV vakcínou Gardasil. Je přeočkování vhodné nebo je to velká zátěž pro tělo se nechat znovu očkovat. Prosím o radu zda je vhodné či nikoliv.děkuji R.N.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, virů HPV je cca 200druhů, očkování nechrání proti všem. Postup, jestli přeočkovat jinou vakcínou není stanoven.
  • Klára

    Dobrý den, Mám změny na čípku ve II. Stadiu. Rada bych se zeptala, zda muže pomoci regresí nebo už je léčba zbytečná a je na místě rovnou konizace? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přístup je individuální, záleží na přesném nálezu, věku pacientky, reprodukčních plánech apod. Detaily Vám sdělí registrující gynekolog.
  • Kateřina

    Dobrý večer, doktor po cytologii mi doporučil užívat papilocare, prý kvůli změnám na čípku. Kontrola za 4 měsíce. Můj dotaz je zda-li můžu užívat nuvaring s papilocare. V příbalovém letáku je psáno, že údaje o používání přípravku s vaginálním kroužkem nejsou dostupné, proto se nedoporučuje. Můj doktor mi řekl, že užívat můžu, že by to nemělo snižovat účinnost antikoncepce. Mě spíše zajímá, zda-li mi to nemůže ublížit. Myslím složení gelu na přítomnost kroužku. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ne všechny kombinace léčivých přípravků se běžně testují. V tomto případě nezbývá, než se řídit doporučením výrobců.
  • Alexandra

    Dobrý deň mam otázka bola som na preventívnej povedal ze mam zmenu že test pošle na onkológiu a ze mam tri týždne čakať pred rokom som nemala nič len mi zobral ster za týždeň boli negatívne výsledky co mam od toho čakať Povedala ze ak to bude zle a veľmi zle ma budú kontaktovať ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, podrobnosti musíte probrat s Vaším gynekologem.
  • Gabinka

    Dobry den, Dopoludnia jsem byla ok. Určitú dobu cítim zmeny u ženských pohl.organou. Potvrdili mi pred rokem a pul HPV bola som 2 krát onkogynekologia. Vrátili ma ku gynekológovy . Zas mi robili kontrolu a vyšiel hpv16 pozitív. Ja mam na IVF schválenou zadost. Pani doktorka , že sa mam objednať na okno gynekológii. Že podle ni odoperovať a pák by šlo i IVF. Čo se Chci zeptat je možné , že se pocit u intímneho života mení. Cítim zvláštni pocity. Nedokážu ich vysvetliť. Mam sa báť? Nebo múze mne to rak ovplyvniť , meniť mi to intímnu časť tela? Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle výsledků trpíte přítomností vysoce rizikového typu HPV infekce, je vhodné sledování v centru onkologické prevence. 
  • Bára

    Dobrý den, je mi 27 let- bezdětná/bez potratů, v květnu jsem byla na konizaci cipku, zjistili HSLI CIN III, o tři měsíce později kontrolní stěry- hpv vir stále, ale změny na čípku prý již nejsou vidět. Nicméně mi bylo sděleno, že vzorek který odebrali, byl špatný po cervikální linii (vysvětlili mi to tak, že vše co bylo odebráno- ve zprávě je 7 cm, bylo špatné a nebyla tam ta hranice zdravé tkáně) Nevím jak to mám chápat, odeprali tedy přesně po linii špatné/zdravé tkáně a nebo je možnost, že tam něco z té špatné ještě zůstalo? Řekli, že je tam pouze ten hpv vir. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den,  toto se stává, jsou nutné pravidelné kontroly cestou expertního kolposkopisty. Podrobnosti Vám sděli registrující gynekolog.
  • Veronika

    Dobrý den jsem 14.dni po konizaci a slabě krvácím je to normální volala jsem paní doktorce a sestřička říkala že je to možný bolesti nemám.Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, mírné krvácení a výtok po takovém zákroku může přetrvávat i měsíc. Při zhoršení je vhodná kontrola gynekologem.
  • Veronika

    Dobrý den, byly mi nalezeny přednádorové změny na deložním čípku. Byl mi doporučen Regresil, nikde jsem však nenašla informaci, jak je to s menstruací - jestli se během ní gel také aplikuje nebo je vhodná spíše přestávka po dobu krvácení? Dále mám dotaz, zda je lepší zahájit léčbu co nejdříve - před menstruací (kdy si nejsem jistá, jestli mi vyjde prvních 6 dní každodenní aplikace před začátkem menstruace - poslední dobou mám nepravidelný cyklus) nebo je lepší počkat a začít až po ní. Zajímalo by mě také, jak je to během léčby s pohlavním stykem? Je to bezpečné pro mě i partnera? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gel se užívá mimo menstruaci, pohlavní styk není překážkou.
  • Terez

    Dobrý den. Jsem 10 měsíců po porodu. Po šestinedělí mi byl dělána “větší” cytologie s výsledky - drobné změny -. Dnes jsem byla na další cytologii u své gynekoložky a když jsem se na to pořádně ptala, řekla mi, že mám první předrakovinové stádium. A že uvidíme podle výsledků z dnešní cyt. za týden. Jsem z toho vystresovaná. Co mě čeká? Je možnost se vyléčit? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde je povinností gynekoložky Vám přesně vysvětlit problematiku. Na základě Vámi uvedeného popisu nejsem schopen k tomuto říct podrobnosti. Je ale určitě vhodná pravidelná gynekologická dispenzarizace.
  • Vendula

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím. Na začátku těhotenství mi cytologie ukázala že mam ASCUS na čípku, jen me kontrolovali a vše v pořádku.Malého jsem domosila, porod byl v pořádku i hojení po porodu a na kontrole vše v pořádku. Pak jsem šla za půl roku na kontrolu a cytologie ukázala HPV infekci. HPV 16 HPV 35,39,51,56,59,66,68 Upřímně moc tomu nerozumím,partnera mam stálého a gynekolog mi k tomu v podstatě nic neřekl, už jsem mu říkala ze mam ten výtok ale v tu dobu jsem kojila a jen mi řekl ať se namažu vaginalnim krémem a jen me poslal ke specialistovi do Plzně ale teprve tam jedeme 9.10.23 a nevím co me bude čekat.Menstruaci mam vždy stejně ale přichází hodně zapáchající, pak je chvíli klid ale mam častý bílý výtok který zapáchá.Občas mám takový tlak v podbřišku a nedávno jsem tam nahmatala takovou bouli v levo jako takový výrůstek.V sexu to nepřekáží a vždy před tím použiju roztok rosalgin a není nic cítit ale pak se to vždy vrátí . Koupila jsem si vaginální gel papilocare ale nic nezabírá ani tablety na imunitu z outkavky pestré.Obtěžuje mě to je to a je mi to trapné.Četla jsem že se infekce nedá zbavit. Chtěla jsem se zeptat zda by konizace čípku pomohla? Moc děkuji za odpověď Růžičková

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, HPV infekci máme v sobě prakticky skoro všichni. Problém je spíš přetrvávání HPV infekce, u specifických typů, např. HPV 16 může bohužel s časem dojít ke vzniku přednádorových i nádorových buněk. Vyšetření specialistou je na místě, ten Vám na základě vyšetření sdělí další postup. Samotná přítomnost infekce HPV ale ještě neznamená vždy rakovinu.
  • Darina

    Dobrý den, doktor mi doporučil RegreSIL, v přívalovém letáku je napsané, že ženy co se snaží otěhotnět, by to měli konzultovat se svým lékařem..ale od něj se toho nikdy moc nedovim, tak jsem se chtěla zeptat jestli to má na otěhotnětneni nějaký vliv. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně při aktivní snaze otěhotnět není vhodné užívat moc terapie, pokud není nutná. Záleží, pro jakou problematiku Vám regresil doporučil....
  • Misa

    Mám bouli umolo konečníku a dosti bolí pří chůzi a sezení prostě to tam táhne a boule .stolice žlutá hleny a vytýká z konečníku skoro sama jako by konečník nebyl úplně utavreny

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde je na místě vyšetření proktologem.
  • Milča

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat co přesně znamená diagnóza CIN 1? Mám stálého partnera, s nímž jsem měla svůj první pohlavní styk před 4 lety a při každém pohlavním styku jsme použili ochranu. Diagnóza mi byla zjištěna až nyní a zajímalo by mě, jestli jsem se mohla nakazit i jinak než od svého přítele a jestli je nějaká možnost, že mi byl nevěrný a musel mě nakazit až někdy v poslední době? Mohli bychom s přítelem nějak zjistit jestli je přenašečem? A pokud ano, znamená to, že bychom neměli mít pohlavní styk? Jaké jsou moje momentální možnosti léčby a prevence? Děkuji Vám za pomoc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde se jedná o první stádium přednádorových změn, celkem jsou tyto stádia 3. Ve většině případů není potřeba zásadních opatřeních. Zvážil bych očkování proti HPV, pokud nemáte za sebou. Jinak sledování zajistí gynekolog, jsou nutné pravidelné prohlídky.
  • Nela

    Dobrý den, asi před půl rokem se u mě projevily genitální bradavice (přesně nevím, jestli to jsou ony). S mojí gynekoložkou jsme již začaly řešit. Jenže přítel je chytl ode mě také. Příští středu to už budou dva týdny co se mažeme nějakou vodičkou, která celkem zabírá a bradavice odpadají a mizí. Tak jak řekla paní doktorka. Jenže přítelovi přišla pozvánka na darování krve na příští týden a není si jistý, jestli může jít. Myslíte, že si to má odložit nebo na darování může v pohodě jít? Co jsme se tak dočetli, i podle reakce paní doktorky, že to nejsou nějaké vážné a je to jenom nějaký nejslabší druh těch bradavic. I paní gynekoložka říkala, že můžeme dělat věci bez omezení, ale raději se chceme ujistit. Byla bych moc vděčná, kdybyste mi dokázali na tento dotaz zodpovědět a předem za to děkuji. S pozdravem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, opravdu se nejedná o závažné onemocnění, je třeba ale probíhající léčbu sdělit při odběrech před darováním krve.
  • Nikol

    Dobrý den, před třemi měsíci jsem podstoupila konizaci s diagnózou těžkých předrakovinových změn. Výsledky ze zákroku vyšly dobře a odstranili mi všechnu špatnou tkáň. Můj dotaz jde, zda můžu mít pohlavní styk bez toho aniž bych o tom musela nového partnera informovat, nebo je lepší styk už vůbec nemít? V případě, že bych ho neinformovala, musí se nutně nakazit taky? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je tkáň čípku zahojená, je možno mít normálně pohlavní styk.
  • Nikola

    Dobrý den, před 3 měsíci jsem podstoupila konizaci. Po ní jsem dost krvácela, takže jsem musela na sál pro zastavení krvácení, poté již vše dobré. Výsledky dopadly dobře. Bohužel od té doby mám velmi silnou menstruaci, která trvá i déle. Po porodech jsem ji měla silnější, ale teď je to opravdu hodně. V nejsilnější dny musím mít tampon i vložku a i tak je to na chvíli. Od konizace mimo MS často i špiním. K lékaři jsem objednaná, ale až za měsíc. Může to prosím spolu vše nějak souviset? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, kontrola u gynekologa by byla vhodná dříve. Při nepravidelnosti menses je na zvážení doplnění hysteroskopického vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý den, při preventivní kontrole na cytologickém steru mi byly zjištěny změny na čípku (Lsil) + HPV 16 pozitivní. Lékař mě poslal na expertní kolposkopii se zadankou kde je napsané dyslalia cervicis uteri. Prosím Vás co to znamená mám se bát?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u tohoto nálezu je možný výskyt přednádorového stavu na čípku. Vše podstatné zajistí expertní kolposkopista.
  • Lucie

    Dobrý den. Moje sestra je 2 měsíce po ozařování nádorů. Může mít ještě menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na typu a lokalizaci nádoru, podrobnosti jí řekne její gynekolog.
  • Vendula

    Dobrý den, je mi 27 let. Během půl roku mi 2x opakovaně vyšel OC ASCUS a pozitivní HPV 16. Chtěla bych se zeptat, zda je to velkou překážkou pro snahu o otěhotnění? Nebo raději čekat, zda se nález normalizuje (pokud vůbec).

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde by bylo vhodné nejprve vyšetření expertním kolposkopistou k vyloučení přednádorových změn na čípku.
  • Petra

    Dobrý den, obracím se na vás s dotazem.. Volal mi můj gynekolog výsledky testu na hpp viry o které jsem si sama zažádala a zaplatila. Můj výsledek byl pozitivní, mám objednané odborné vyšetření a chtěla jsem se zeptat, zda je vhodný mít s partnerem sex apod. a také zda by měl jít také na vyšetření.. či jak se to řeší.. Děkuji za Váš čas a Vaši odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, omezení styku není, u partnera bez příznaků se také vyšetření na HPV nedělá. Obecně přechodnou HPV infekci má až 80% populace. Problém je spíš, pokud infekce přetrvává. 
  • Janka

    Dobrý deň prajem, Rada by som sa Vás spýtala na osobný názor na vaginálny gél - Papilocare. Mám HPV vírus - ascus a objavila som tento pomerne nový gél na trhu. Ďakujem vopred za nejakú recenziu nakoľko je pomerne vysoká cena. Na internete som sa nedočítala veľa skúseností pacientiek s nim.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tento gel u takto hraničních nálezů na čípku přispívá k normalizaci stavu a k eradikaci HPV viru. 
  • Simona

    Dobrý den, mám dotaz ohledně kondylomat, které mám 3,5 roku. Léčba před 1 rokem aldarou 3 měsíce, předtím mě lékařka tvrdila celou dobu, že je nemám, měla jsem je. Pak mě doporučila jen vitamíny a že samy zmizí, no nezmizely. Byla jsem u jiného lékaře a mám HPV a bohužel ty horší, výsledky zatím dobré, jdu na kontrolu po roce, prý nemusím chodit dříve. Místo, přesně, kde byly kondylomata neustále svědí, tak jsem i zjistila, že něco je špatně i přes ujištění, že tam nic není, bylo jich málo a malé, nevím co s tím, zatím se po té léčbě nevrátily. Jiná lékařka mě doporučila i očkování, moje ne, že je to zbytečné. Vyšetřili mě 4 lékaři a každý mě řekl něco jiného, hlavně nemám střídat partnery, citím se špatně a partnera nemám 4 roky, žádného, to jsem jim i zdělila. Sama jsem si vyhledala a začala používat papilocare. Chtěla jsem poradit co je nejlepší, mám 56 let, nepiji, nekouřím, drogy neberu, partnerů minimum. Nakazil mě bývalý před 4 roky, střídal partnerky, bohužel.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně se doporučuje zvýšení imunity např. tbl. isoprinosinu, papilocare je také vhodný. Očkování po 50 roce věku je k diskuzi. Kontraindikované, ale rozhodně není. Pokud se objeví kondylomata znovu, je vhodné jejich ošetření laserem. Lze v lokální anestezii ambulantně.
  • Karin

    Dobrý deň, na biopsii mi bol zistený nález "Dyslasia uteri CIN 1 (LSIL) s koilocytmi" a s p16+ a Ki67+ 35%. Už rok dozadu som bola HPV pozitívna, teraz to stále pretrváva, taktiež som minulý rok podstúpila 3 dávky očkovania Gardasilom. Doktor mi odporučil na lokálnu liečbu Papilocare alebo Deflagyn a súčasne aj potravinové doplnky na podporu imunity. Chcela by som užívať Deflagyn (lebo Papilocare som minulý rok užívala 6 mesiacov a výsledok žiadny) a zároveň užívam už 2 týždne HPVIRIN a probiotiká Super Dophilus. Chcem sa spýtať, či môžem užívať ešte nejaké výživové doplnky, aby som imunitu ešte viac podporila, napr. Indol3C alebo niektoré kapsulové superpotraviny ako jačmeň, spirullina, chlorela... Neviem však v akom množstve, aby som si náhodou nespôsobila hypervitaminozu. Vedeli by ste mi prosím s týmto poradiť? Vopred ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle biopsie máte pouze velmi mírné změny na čípku, obecně při přetrvávání HPV infekce je vhodné posílit imunitu a vést zdravý životní styl /nekouřit apod./ Dá se udělat ještě z HPV stěru cintec vyšetření, které napoví, jestli se HPV virus již dostal do DNA buněk čípku. Přechodná HPV infekce je totiž častá a ještě není důvod k panice.
  • Adéla

    Dobrý den, je mi 23 let a od svých 17 let jsem měla střídavě nálezy na čípku. Nyní mi dělali DNA test na HPV a zjistili, že patří do High risk skupiny. Má gynekoložka mi řekla, že si mám jen hlídat výtok a že další test bude pouze cytologický stěr. Přitom do teď mi cytologické stěry vycházely dobře, jen ten DNA (o který jsem si musela sama požádat) mi vyšel špatně. Je toto prosím správný postup? S tím že až za 6 měsíců mi bude dělat jen cytologii, i když HPV jsou high risk. A nějaká léčba by prý přišla, až se budu chtít začít snažit o miminko. Jinak byla jsem ve 13ti očkovaná proti HPV. Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na druhu HPV infekce, který typ viru máte a také jak dlouho přetrvává, lze podpořit imunitu vaginální léčbou krémem papilocare nebo regresil. Nález lze rovněž konzultovat s expertním kolposkopistou.
  • Rebeka

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom gélu papilocare. Môže sa počas užívania tohto liečiva praktizovať pohlavný styk so stálym partnerom alebo nie?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pohlavní styk je možný, vhodný papilocare zavést až po něm.
  • Veronika

    Dobrý den, cca před 3 lety jsem vysadila HA, brala jsem vkuse od 15ti let do 29ti let. Jsem nerodička (32let). Po půl roce od vysazení mi zjistili pozitivitu na HPV a lehké změny na čípku, pravidelně docházím na kontroly (kolposkopie atd.), teď po těch cca 3 letech lehké změny nejsou už žádné, ale HPV stále pozitivní. Hned na začátku diagnózy jsem nasadila Papilocare (cca 3 měsíce). S manželem dítě neplánujeme, nechceme. Už dlouho uvažuji nad tělískem, ale mám strach, zda je to vůbec možné, když jsem HPV pozitivní. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přetrvávající HPV pozitivita není kontraindikací k zavedení tělíska.
  • Kristýna

    Dobrý den, v srpnu jsem měla pohlavní styk s člověkem, který mi až poté řekl, že má virus hpv, ale jelikož jsem očkovaná proti rakovině čípku tak jsem s tím nikam nešla. Teď v lednu mi z cytologie zjistili diagnózu ASC-US hpv vir a jsem objednaná v dubnu do čípkového poradenství. Chci se tedy zeptat jestli to není za dlouho a nemůže mi za tu dobu vzniknout nádorová onemocnéní děložního čípku? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tento cytologický nález nepatří mezi vysoce rizikové, často souvisí s přechodným zánětem. očkování proti HPV nechrání před všemi typy HPV virů, je jich asi 200.

  • Iva

    Dobry den, v březnu 2022 byla provedena rekonizace v Praze. Celkove mam za sebou 13 narkoz ohledne gyn. Zadne potraty . Od te doby stále svědění stehen. Nasla jsem si lékaře, ktery dela vzdy kontrolní stery po antib. Doted nález zanetu neni cisty, bylo mi sdeleno, ze malá cast enterococa přetrvává, ale dalsi antib by cely zanet rozjely nanovo, proto mam brat probiotika. Nekolik mesicu se nedostavuje menses, dle testu nizsi progeateron. Menses vybolavana6 agolutinem. Byl delan odber na hpv cca v srpnu 2022, dopadl dobre. Chci byt zdravá a mit jistotu, ze se zánět nerozjede a ze jde skutecne o prechod. Partnera nemam. Může zanet zousobovat voda z kohoutku? Není ze studny. Dekuji za radu, uz nevim kudy kam.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně u Vás bude důležité nastavit správnou mikrofloru v pochvě a podpora imunity, doporučuji wobenzym na 3 měsíce a papilocare do pochvy na 6 měsíců až 1 rok.

  • Karin

    Dobrý deň, gynekológ mi robil vyšetrenie na vysokorizikové typy HPV. Typ vyšetrenia: Kvalitatívne vyšetrenie zamerané na detekciu prítomnosti HR-HPV (prechodnej infekcie). Neurčuje aktivitu vírusu. Testované vysokorizikové typy HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 [B]Výsledok vyšetrenia:[/B] [B]Pozitívne[/B] Vzorka je [B]pozitívna na prítomnosť HPV typu 16 a jedného alebo kombináciu viacerých [/B] [B] vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68[/B] a zároveň je negatívna na prítomnosť HPV typu 18. Toto je vo výsledku. Čo to prosím znamená?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, máte infekci vysoce rizikovým typem HPV a to typem 16 - zde referuji pacientky s tímto HPV typem k vyšetření expertním kolposkopistou.

  • Iva

    Dobrý den.Bylo mi zjištěno HPV a lékařka mi doporučila Papilocare gel,měl by se užívat 21dni, poté 7dni pauza při menzes a další měsíc užívat obden opět s pauzou. Hned v prvním měsíci užívání, jsem dostala menzes o 8dni dříve, takže mám nedoužívanou dávku a teď nevím jak dál užívat..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těch 8 balení aplikovat každý den v novém cyklu, nic se nestane.

  • Dagmar

    Dobry den, lze otestovat pritomnost HPV i v oblasti krku?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, mělo by jít, toto je ale otázka na ORL lékaře.

  • Lucie

    Dobrý den,teď v srpnu jsem byla na konisaci čípku a teď v prosinci na kontrole.Ginekolog mi řekl že po konisaci se mi hrozně zúžil čipek a proto mám menstruaci hrozně dlouhou a bolestivou s občasným i špinenim hlavně po tlačení na stolici i odběr na citologii byl hrozně bolestivi a celý den jsem pak dost krvácela .Chci se tedy zeptat zda je to v pořádku nebo se mohlo udělat něco špatně.Lekar mi řekl že je do budoucna možná i další operace na rozšíření čípku.Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, po konizacích může k tomuto dojít, dá se udělat rozšíření kanálu hrdla např. pomocí hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Katarína

    Dobrý večer ja by som sa chcela opitat že ako zistím ci mam Hpv vyrus môže bit aj bez príznakov a ak áno po akom čase sa objavia prvé príznaky môžu sa odomna nakaziť ľudia čo somnou žijú v domácnosti za vašu odpoveď vám vopred dakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, HPV virus se přenáší kontaktem sliznic, tzn. pohlavním stykem. Projevy nemusíte na sobě vůbec poznat. Včasnou detekci změn při HPV pozitivitě zajistí pravidelná gynekologická prohlídka.

  • Vladislav

    Dobrý den manželka má již přes dva roky zavedené nitroděložní tělísko Mirena a menstruace jí prakticky vymizela, před dvěma dny začala krvácet v běžném datu svojí pravidelné menstruace, jelikož mají v rodině nálezy rakoviny děložního čípku, má strach,aby to nebyl možný příznak.Můžete mi prosím říci jestli je toto dva roky po zavedení tělíska normální nebo ne, děkuji za odpověď. Nemá žádné bolesti ani něco podobného,prostě jen začala menstruace,kterou si myslela,že již díky tělísku vymyzela. S pozdravem V

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i s Mirenou může mít občas menses, pro uklidnění je možné udělat gynekologické vyšetření.
  • Marie

    Dobrý den, cca před půl rokem jsem podstoupila konizaci čípku s nálezem HSIL/CIN3. Nyní jsem čerstvě po kontrolní cytologii + HPV test. Můj gynekolog mě informoval,že dle výsledků cytologie je stále potvrzena infekce virem (stále tam vychází rizikový podkmen). Lékař mi řekl, že další kontrolní cytologii je možné provést až za 4 měsíce a následně se dle výsledků bude řešit, co dál. Ráda bych se zeptala,zda se jedná o správný postup,případně je možné provést kontrolní cytologii dříve. Vzhledem k výsledkům bioptického vyšetření po konizaci (CIN3) mám strach čekat další 4 měsíce. Také prosím o radu, zda existují nějaké léky, vitamíny, které mohou pomoci podpořit imunitní systém přímo při této problematice. Předem velice děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde záleží na doporučení expertního kolposkopisty, samotná přítomnost HPV viru ještě naštěstí neznamená rakovinu. K podpoře eradikace HPV viru slouží vaginální přépravky např. regresil nebo papilocare

  • Eva

    Dobrý den, za jak přesný se může považovat výsledek cytologie, pokud je závěr Atypie žlázových buněk (spíše neoplastické). Dle vyhledaných informací mi došlo, že se jedná o poslední stádium prekancerozy, obávám se spíše, zda to nemůže být horší a cytologie to neodhalila. Na kolkoskopii jsem již objednaná, na preventivní prohlídky chodím každý rok, tento výsledek mám poprvé, včetně pozitivity na ostatní z HR HPV virů. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je podezření na přednádorový proces uvnitř děložního hrdla, zpravidla se tento nález řeší konizací, poučí Vás detailně při vyšetření expertní kolposkopista

  • Monika

    Dobrý den na gynekoligii mi řekli že mám rakovinu děložního čípku..Myslela jsem že se to řeší operací ale bylo mi řečeno že stačí očkování ve třech dávkách... Bojím se že má doktorka něco zanedbala..Je možné to léčit jen očkováním? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rakovina děložního čípku se opravdu řeší nejčastěji operací, možná paní doktorka myslela jen prevenci rakoviny pomocí očkování. Toto je hrazené 13letých dívek a chlapců.

  • Andrea

    Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. V dubnu 2022 mi bylo vyměněno tělísko Mirena za nové s tím, že lékař mi zapoměl udělat před výměnou stěr čípku. Stěr byl provedeny týden po výměně a vykázal bohužel hpv 16 a čeká mě 6.10 konizace delozniho hrdla jehlou. Je možné zákrok provést bez vyjmutí tělíska? Mám ho teprve pár měsíců.. děkuji za odpověď. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, konizaci lze dělat i se zavedeným tělískem.

  • iveta

    Dobrý den, jsem pozitivní na HR-HPV 18+. Kolkoskopie vyšla dobře. Ma význam se nechat ted očkovat. Proti ostatním druhum hpv viru mi to nejspíš pomuže. Ale jde mi o to, když si imunita s virem poradí a zmizí, zda budu pak už chraněná proti tomuhle typu viru, když se necham očkovat v době kdy jsem pozitivní na tento typ viru? A nemuže mi naopak očkování ublížit v době pozitivitě, nemůže očkovaní spíš ten typ viru podpořit? Děkuji za odpověd

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, očkování Vám neublíží, často funguje zkřížená reakce a očkování může působit i na další typy, než je těch 9 udávaných. Samozřjmě nejvyšší účinost je před zahájením pohlavního života. K eradikaci HPV pomahá i lokální terapie např. Papilocare.

  • Vaclava

    Dobrý den , za měsíc jdu na konizaci hpv vir cin ll mohu se optat je lepší se naockovat před nebo po zákroku aby se předešlo recidive A ještě zda mohu na masaz si zajít ještě před zákrokem zda si nemohu nějak masáží uškodit když mám v tele vir hpv děkuji za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, lépe naočkovat před zákrokem, masáže ničemu neuškodí.

  • Veronika

    Dobrý den, mohla bych se Vás prosím zeptat, zda je možné, aby se ode mě partner nakazil genitálním oparem v případě, že není v aktivní formě (nejsou viditelné vřídky, puchýřky)? Výsledky na HPV vir mně vyšly před 2 lety jako pozitivní, od té doby pouze jedna recidiva v podobě mírného průběhu, avšak i přesto mám strach, abych partnera nenakazila. Velice Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, z praktického hlediska se nejspíš už dávno nakazil a je možné, že i od přechozích partnerek, promořenost populace je vysoká.

  • Alena

    Dobrý den, jsem po konizaci děložního čípku, nález CIN III, poslední cytologie byla negativní. Chtela bych se zeptat, jak se postupuje v případě, když bych do budoucna byla HPV opět pozitivní? Mám z toho obavy, léčba HPV mě doprovází již několik let. Dekuji za odpověď a přeji hezky den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rovnou zvažte očkování proti HPV, při recidivě HPV záleží v budoucnu i na kolposkopickém nálezu a cytologii.

  • Lucie

    Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, od roku 2017 se opakovaně léčím s infekcí HPV v podobě kondylomat (podofylin, elektrokauterizace, CO2laser). Od 9/2020 do listopadu 2020, kdy jsme se s manželem snažili o mimi mi vyšla v prosinci 2020 špatně cytologie (HSIL) a pozitivní metylační test a objevily se u mě vysoce rizikové HPV 16,18,31, 58 a další a musela jsem v lednu 2021 na konizaci děložního čípku. Ráda bych se zeptala, je možné, že manžel má tyto vysoce rizikové HPV viry ve větším množství ve spermatu? Při intimním styku ovšem bez ejakulace do pochvy jsem měla problém během těch 5 let "pouze" s kondylomy, ale nikoliv s vysoce rizikovými HPV. Dá se s tímto něco dělat? Byla by tedy případně lepší asistovaná reprodukce v podobě IUI? Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, s HPV se často setkáme už při zahájení pohlavního života a na eradikaci se podílí naše imunita. Zvažte očkování proti HPV u Vás i u partnera, Jinak nákaza při pohlavním styku nemá nic společného s ejakulací.Asistovaná reprodukce z indikace infekce HPV se běžně neprovádí.

  • Anna H.

    Dobrý den, mám takovou otázku je možné mít rakovinu děl.čípku či jiné rakoviny v této oblasti v 15 letech?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, výskyt rakoviny čípku v takto nízkém věku je velmi raritní.

  • Endy

    obrý den. Je mi 23 let a mam skoro 3 letou dceru. Memu otci nedavno diagnostikovali leukemii , a matka mela pred lety nador v prsu .Rada bych se zeptala nasla jsem si na cipku cca 1,5 cm velkou bulku tvrdá nebolí. Při styku s partnerem mě to neskutečně boli, problemi při močení, bolesti v podbřišku dlouhodobé , bolest v bederní páteři, špinění mezi menstruační. Rada bych věděla jestli je možnost že je to rakovina děl. Čípku děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, musíte se nechat vyšetřit gynekologem.

  • Pavla

    Dobrý den. Rada bych se zeptala nasla jsem si na cipku cca 1,5 cm velkou bulku tvrdá nebolí. Při styku s partnerem mě to neskutečně boli, problemi při močení, bolesti v podbřišku dlouhodobé , bolest v bederní páteři, špinění mezi menstruační. Rada bych věděla jestli je možnost že je to rakovina děl. Čípku děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vyboulení na čípku může znamenat mnoho věcí, naštěstí rakovina nebývá příliš častá, ale musí se vyloučit, objednejte se ke gynekologickému vyšetření

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. Byla jsem na preventivní prohlídce mohl byste my trošku vysvětlit výsledky Sona a cytologie, jsem objednaná i na biopsii. Děkuji. Tv uv děloha vel7*4*4cm 5mm drobný náznak im kalcifikace. Závěr cytologie HSIL Bakteriální vaginoza Doporučuji Biopsie nutná keratinizujici HSIL Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na stěrech z čípku máte těžké dysplatické změny, vhodné by bylo vyšetření expertním kolposkopistou /genekolog, který se zabývá onemocněním děložního čípku/

  • Libuše

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na radu. Mám 32 let a mám 6ti leteho syna. S manželem se již čtyři roky snažíme o miminko. V únoru mi bylo oznámeno, že mám nález na děložním čípku B pozitivní a měla jsem jít na konizaci v dubnu. Při konzultaci mi bylo zjištěno těhotenství a tak se konizace posunula, že až po porodu. Bohužel v květnu jsem o miminko přišla. A teď nevím co dál. Musím na konozaci hned? Já bych zkusila teď před létem znovu zapadnout a pokud se nepodaří, konozaci v říjnu udělat. Co si o tom myslíte? Bojím se, že kdyby se udělala konizace hned, že pak budu mít pro těhotenství nějaké problémy a miminko nedonosim. Děkuji za Váš čas.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, správný postup neexistuje, je pravda, že hned po konizaci byste neměla otěhotnět, ať se čípek zahojí. Na druhou stranu řešit v těhotenství podezření na progresi nálezu na čípku nestojí za to. Musíte se ale domluvit na pracovišti, kde Vám tu konizaci mají dělat, oni do detailu znají vaši anamn. a nález na čípku.

  • Lucie

    Dobrý den, Dostala jsem e-mail od gynekologa o výsledku ascus. V 15 letech jsem byla očkovaná proti rakovině děložního čípku. Před rokem mi gynekolog odstraňoval bradavice. Muže tento nález znamenat, ze mám rakovinu, nebo muže poukazovat na vir Hpv který mi způsobil bradavice ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ASC US může znamenat více věcí, nicméně nejedná se o nějaké dramatické změny v buňkách, které jsou na stěru. Dost často za 6 měsíců se nález normalizuje.

  • Miriama

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda jsou bradavice na nohách konkrétne na malíčku u nehtů také projev HPV viru? Je mi 27 let parter 36, před půl rokem jsme brali antibiotika na HPV virus, no pred týdnem jsme si našla bradavici na levém malíčku na noze. Proto jsme se chtěla zeptat zda je možné že se virus úplně nevyléčil? Nebo je možné že se vrátil bez nakažení třetí osoby ? Jde mi vyloženě o to jestli mi byl parter nevěrný. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bradavice i genitální nemají s nevěrou partnera nic společného, promořenost viry v populaci je velmi velká a stačí jen pokles imunity a propukne aktivní onemocnění.

  • Dagmar

    Dobrý den. Jsem ve stádiu rakoviny děložního čípku po 25vnejsich, 4 vnitřních ozařování a 5ti chemo. Moje otázka zní? Je ještě možnost že bych mohla otěhotnět?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pravděpodobnost bude po této léčbě velmi nízká a je otázkou, jestli je to vůbec vhodné.

  • Eva R. T.

    Dobrý den mám změny na děložním čípku, z první cytologie vyšel zánět bez dysplazie, z druhé cytologie vyšla infekce bez dysplazie, jemi 30 let raději jsem si nechala udělat test na HPV a HPV je negativní.......ale stále jsem hlidana kontrolu mám za půl roku chci jse optat o jaké změny jse může jednat kdys HPV je negativní mám jse obávat nebo mohu být v klidu ? vůbec nevím co mě za pár let hrozí , mám nabídnuto jse nechat očkovat gardasil9 děkuji za Vaše odpovědi.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při negativitě HPV je riziko vzniku nádoru čípku v následujících letech minimální, co se týče infekce, ta nemusí být vyvolána jen HPV, v úvahu připadají další bakterie nebo paraziti.

  • Jana K.

    Dobry den, jsem po konizaci a mam nasledujici diagnozu: viloglanduarni adenokarcinom, dobre diferencovany, pT1b pNX Stage IB. Doporuceni lekare: odstraneni delohy, vejcovodu a preventivne i vajecniku. Muj dotaz: pokud je nalez na vajecnikach "cisty", dava smysl si je ponechat a pravidelne hlidat? Daji se pripadne zmeny objevit vcas? Predem dekuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vaječníky se špatné hlídají, a změny na nich se skoro vždy zachytí pozdě, pokud je Vám doporučeno odstranit i adnexa, nechte si je odstranit.

  • Kristýna

    Dobrý den, chci Vás požádat o Váš odborný názor. Podstoupila jsem kolposkopii a biopsii, byl mi zjištěny CIN I a HPV 16. Pan doktor mi sdělil že budu sledována a na další kontrolu mám prijit za 4 měsíce. Jelikož se jedná o ten nejzávažnější vir, chci se zeptat, zda by nebylo vhodnější rovnou podstoupit konizaci a také jestli se neměla případně nasadit nějaká léčba. Pan doktor mi k tomu vlastně nic moc neřekl, jen že počkáme. Jsem z toho trochu zmatená. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vir je to nejzávažnější, ale to automaticky neznamená konizaci, ta má taky svoje rizika. Dodržte kontroly u pana doktora

  • Barbora

    Dobrý den, jsem po porodu v srpnu 2021, na kontrole po šestinedělí dle cytologie lehké změny na čípku, během těhotenství vždycky vše v pořádku, měla jsem se dostavit na stěr za půl roku. Po půl roce vizuálně čípek v pořádku, ale lékařka volala výsledky stěru, které se prý zhoršili a je možné nějaké rakovinné bujení, prý nějak uvnitř čípku, odesílá mě do COP, kam mě ale objednali až za 6 týdnů. No a já teď absolutně nejsem schopná fungovat, myslím na nejhorší scénáře a bojím se, že za 6 týdnů se nález zhorší, když se takto zhoršil za půl roku. Jaká je pravděpodobnost, že se opravdu už jedná o rakovinu? Je mi 26 let a ještě bychom jedno dítko chtěli.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den i kdyby jste měla těžké přednádorové změny na čípku, změny v naprosté většině případů neprobíhají tak rychle, aby za 6 týdnů došlo ke zhoršení.

  • Denisa

    Dobrý den, v prosinci při preventivní prohlídce mi vyšli špatne výsledky cytologie (lehké změny buněk) ,tak teď v březnu jsem byla na kontrolním odběru + mi dělali HPV . Výsledky z cytologie jsou v pořádku ale HPV mám pozitívny (16,39) . Příští kontrola za půl rok Chceme se začít snažit o miminko.Myslite že je dobrý nápad,nebo raději počkat toho půl roku na další výsledky? Nechci nic podcenit. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, kontraindikaci gravidity s největší pravděpodobností nemáte, podrobnosti Vám sdělí ošetřující gynekolog

  • Alexandra N.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné mít rakovinu děložního čípku ve 13ti letech, moje dcera má některé z příznaků ale nemá ani jeden z rizikových faktorů, má takový růžový flek na pohlavním orgánu, prý to ze začátku vypadalo jako beďar ale teď se to zvětšilo. Ani jedna si s tím nevíme rady a snažíme se přijít na to co by to mohlo být. Už to má několik měsíců, prosím pomozte mi. V nejbližší době budeme samozřejmě zvažovat návštěvu gynekologa. Předem děkuji za odpověď. Alexandra Nováková

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rakovina děložního čípku u dívek před zahájením pohlavního styku prakticky neexistuje. Určitě ale dceru objednejte k dětskému gynekologovi.

  • Edita

    Dobrý den, chci se zeptat má to cenu se ve 29 letech očkovat Cervarixem proti HPV viru?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych spíše zvážil očkování Gardasil 9, účinnost očkování po započetí pohlavního života není tak vysoká jako u dívek a a chlapců ve 13 letech. Rozhodně Vám ale nijak neublíži. Pokud máte za sebou ošetření prekancerozy děložního čípku, tam bych očkování určitě doporučil.

  • Martina M.

    Dobrý den,prosím o pomoc.Jsem po rakovině děložního čípku,2017 mi to uštípli.Může se to vrátit,ta nemoc.Pořád mám s tím spodkem náké problémy.Ted jsem to dostala o týden dýl,měla jsem to hodně málo ale břicho mám nafouklé dost a cejtím to také dost.Asi před měsícem jsem měla náký zánět,je možné že se mi vrátil?Děkuji Malá M.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v roce 2017 jste absolvovala pravděpodobně konizaci čípku děložního, což je zákrok, při kterém se z povrchu děložního čípku vytne konus. Pokud hranice nádoru nepřesahuje linii řezu, tak je to výkon dostatečný a onemocnění by se nemělo vrátit. Je však nutké děložní čípek i nadále sledovat v pravidelných intervalech.

  • Míša

    Dobrý den, po konizaci čípku mi vyšel výsledek ve stadiu 3. Můj gynekolog říká že to není dobré a gynekolog co mi dělal konizaci tvrdí že to je dobré. Bojím se proto bych se ráda zeptala vás, zda mi k tomu můžete říct. Na kontrolu mám jít v květnu. Děkuji moc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nejčastější výskyt prekanceróz, což jsou přednádorové změny je na děložním hrdle. Dříve se prekancerozy dělily na tři stupně: I (lehké), II (střední) a III (těžké) = CIN I, CIN II a CIN III. Od roku 2013 je snaha dělit na leze lehkého stupně - LG (CIN I) a leze závažného stupně - HG (CIN II, CIN III). Diagnóza musí být potvrzena vždy odběrem vzorku tkáně (biopsie, konizace). Pokud z histologického nálezu po konizaci vyšel CIN III je potřeba pravidelné sledování v intervalu 3-6 měsíců.

  • Ivana H.

    Dobrý den, mám pozitivní nalez na deloznim čípku, ale lékař mi vůbec neřekl zda je vhodný sex, dočetla jsem se, že to lze přenést i hlazením a orálnim sexem, jak Teda chránit své okolí?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, zda se jednalo o pozitivní nález cytologie nebo HPV infekce, která se může přenášet prostřednictvím pohlavního styku do pochvy, ale i orálním sexem, hlazením není možné HPV infekci přenést.

  • Miša

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 1x za dva měsíce cca se mi na konci poševního vchodu udělá boulička, která bolí, někdy tam je i bílý “čep” za 4-5 dni to asi odezní a nic tam není. Řešila sem to ze svým gynekologem, dělal mi několikrát stěry a vždy je to prý v pořádku, ale to si nemyslím. Jednou viděl jak se ta boulička už hojila dříve totiž neměl termín a říkal, že zarostlý chloupek, což je taky blbost.. nevím si rady co s tím. Přítel jednou taky byl u doktora jelikož se mu objevují občas flíčky a ten mu zas řekl, že je to 99% procent z žen, a ať jsi zajdu na stěry, kde jsem vlastne byla a bylo vse ok. Uz nemám v nikom důvěru, tak zkouším takto na dálku, co by to asi mohlo být a jak se tomu vyvarovat. Děkuji mockrát.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, dle popisovaného by se mohlo pravděpodibně jednat o furunkl, což je zánět mazové žlázky. Bez kokrétního gynekogického vyšetření je těžké radit "na dálku".

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 47 let. Mám cytologii v pořádku, test HPV negativní. Provádí se v takových případech ještě biopsie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte cytologii v pořádku a HPV test negativní, tak se biopsie čípku neprovádí.

  • Alena

    Dobrý den, je mi 28 let a na cytologii jsem nyní měla nález zánětlivých buněk. Ma sestra podstoupila ve 30 letech konizaci. Má pro mě očkováni stále smysl? Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, rakovina děložního čípku není dědičným onemocněním, neznamená to však, že byste ji měla podceňovat. Nezbytnou příčinou onemocnění je přetrvávající infekce lidským papilomavirem (tzv. HPV). Od roku 2016 je na trhu vakcína Gardasil 9, která pomáhá chránit proti 9 typům lidského papilomaviru (HPV). Vakcína Gardasil 9 je na rozdíl od vakcíny Gardasil rozšířena o dalších 5 rizikových typů HPV (31, 33, 45, 52 a 58). Gardasil 9 napomáhá při ochraně proti nákaze HPV typu 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, které odpovídají za více než 90 % případů rakoviny děložního čípku. Zároveň obsahuje také typy 6 a 11, které jsou zodpovědné za přibližně 90 % případů genitálních bradavic Gardasil 9 též předchází vzniku abnormálních a předrakovinných stavů děložního čípku zjištěných na základě cytologického stěru, jež jsou způsobeny typy HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Dále pomáhá chránit proti rakovině pochvy, zevních rodidel a rakoviny řitního otvoru. Vakcína je určena pro dívky a ženy od 9 let do 45 let. Vakcína má největší přínos, pokud se aplikuje dříve, než dojde ke kontaktu s HPV virem typů .

  • Zuzana

    Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné pohledem na děložní čípek pomocí přístroje zhodnotit jeho stav, jestli již na první pohled může vypadat špatně. Cytologii mám CIN3 a při rozhodování o způsobu řešení mě lékař prohlédl, řekl že čípek nevypadá dobře a přiklonil se k hysterektomii. Děkuju

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při kolposkopickém vyšetření se hodnotí změny na povrchu děložního čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu. Pomocí optiky kolposkopu je možné povrch čípku prohlédnout ve zvětšení. Pokud se na cytologickém vyšetření čípku vyskytly změny je vhodné jejich ověření pomocí biopsie, což je vyšetření, při kterém se odebere vzorek tkáně velikosti asi špendlíkové hlavičky. Tento vzorek následně hodnotí patolog. Dle výsledku histologického vyšetření se stanoví další postup . Pokud se histologicky vážnejší změny neprokáží pacientka je sledována v pravidelných intervalech. Při pozitivním histol. nálezu přichází v úvaku konizace čípku, což je zákrok při kterém se vytne konus z povrchu čípku nebo hysterektomie, což je odstranění celé dělohy.

  • Andy

    Dobrý den. Chci se zeptat, je dobré se nechat očkovat proti rakovině děložního čípku když je vakcína pouze proti jednomu typu přitom jich je více? Omlouvám se pokud mám špatné informace jen mě to zajímá. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, není pravdou, že vakcíny proti HPV jsou v současnosti jen proti jednomu typu HPV. Vakcíny proti HPV jsou v současnosti až protii 9 typům HPV. Jedná se například o vakcínu Gardasil 9.

  • Natalie

    Dobrý den mám dotaz měla jsem po antibiotikach mykozu a hpv vir je to už asi tyden co hpv zmizel mužů mít sex s někým jsem se seznámila mám už asi jen dva menší vyrustky ale zdají se mi ze taky mizí nakazim někoho k mému gdnrkologovi de dostanu až pátého ledna s já bych byla rada kdybych věděla zda mužů nebo ne dekuju za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud výrustky zmizely /jednalo se pravděpodobně o kondylomy/ můžete mít pohlavní styk.

  • Žaneta Č

    Dobrý den chtěla bych se informovat. Zjistili mi DNA high risk HPV. Jsem těhotná a ráda bych šla na Kolposkopie. Udělají mi ji?Děkuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, kolposkopické vyšetření je vyšetření děložního čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který by se dal přirovnat k dalekohledu. Kolposkopem pozorujeme ve zvětšení povrch čípku děložního. Pokud byla zjištěna HR HPV pozitivita je indikována expertní kolposkopie, což je vyšetření specialistou, který se kolposkopii věnuje.

  • Lucie S.

    Dobrý den, od roku 2017 se opakovaně léčím s infekcí HPV. Od roku 2017 jsem chodila přibližně do 4/2018 na opakované vypalování kondylomat Podofylinem, kdy se kondylomata nacházely vždy na vnitřní straně labií plošně. Léčba ale příliš nezabrala a proto jsem v 4/2018 podstoupila elektrokauterizaci v narkoze. Po operaci se mi kondylomata ale udělala znovu, následně jsem začala užívat vše možné od isoprenosinu, hlívy ústřičné, Indonalu a dalších preparátů. Kondylomata nachvíly zmizela, nicméně v 1/2021 jsem z důvodu HPV infekce děložního čípku prodělala konizaci a teď se mi kondylomata objevily znovu, přestože jsem celý rok nebyla nemocná, nebrala antibiotika a jsem pod léčbou imunologa, kdy aktuálně beru přípravek Imunor. Gynekolog opět navrhuje pálení Podofylinem, vzhledem k velké bolestivosti spjaté s tímto zákrokem se mi už ale do tohoto zákroku nechce a pod narkozu se mi už rovněž nechce. Ráda bych se proto zeptala, zda když trpím už 4 roky chronickou vaginitidou, která se projevuje zvýšeným výskytem střevních bakterií v pochvě, takže užívám často poševní laktobacily, protože jiná léčba, ať již antibiotická či imunologická mě chronické vaginitidy nezbavila, zda by pro mě bylo vhodné zkusit metodu vypálení kondylomat frakčním laserem za jejich lokálního umrtvení či zda je pro mě tato metoda z důvodu chronické vaginitidy nevhodná. Už jsem z kondylomat psychicky totálně vyčerpaná. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi komfortním řešením problému z hlediska rychlosti, bolestivosti a výsledného efektu je odstranění kondylomat pomocí frakčního CO2 laseru. Při zákroku se ložisko postupně odpařuje a po jeho úplném odstranění na místě vznikne drobný stroupek, který se rychle zahojí.

  • Žaneta Č.

    Dobrý den. Prosím Vás našli mi DNA high risk HPV. Čísla 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68.Navic jsem teď těhotná ve 20 týdnů. Nemůže to nějak ohrozit miminko?Už jsem v roce 2016 a 2018 potratila samovolně v tom samém týdnů jako jsem teď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, HPV, které vyvolávají karcinom děložního čípku, jsou velice rozšířené a není známo, že by měly jakýkoliv vliv na průbě těhotenství. Pokud jste infikována HPV není důvod, abyste měnila Vaší předporodní péči.

  • Zuzana

    Dobrý den , jsem přesně 15let po konizaci cipku z duvodu HPV cin1. Nyní po cytologii výsledek ASC-H. Co to znamená? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASCUS - H znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců, Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, HPV testace apod. Jestli tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit.

  • Petra

    Dobrý deň, pred rokom mi doktor našiel bradavicu na intímnych partiách, ktorú mal vraj spôsobiť vírus hpv. Je možné, že som to chytila iným spôsobom ako pohlavným stykom? Mám stáleho priateľa už 5r, som jeho prvá. Ja som pred ním mala iba jedného priateľa (pre ktorého som tiež bola prvá). Ja som ani jedného z nich nepodviedla. Je možné, že som to mohla chytiť napr. vo welnesse vo vírivke či na kúpalisku? Som naozaj zúfalá, nechce sa mi veriť, že by ma terajší partner podviedol.. Ešte mám 1 otázku, keďže sa mi to objavilo po pol roku opäť no odstránila som to - je nutné spraviť nejaké vyšetrenia na prítomnosť vírusu alebo nasadiť liečbu? Môj doktor iba odstránil bradavicu, žiadne testy mi nerobil.. Ďakujem vám za pomoc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bradavice v intimních partiích se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem. Ale je možný vzácně i přenos prostřednicvím prádla, na WC či ve sprše. Odstraněné bradavice je možné zaslat na histologické vyšetření. Vždy se nemusí jednat o condylomata accuminata, ale je možné, že šlo např. o verucu /znamínko/. Condylomy jsou bradavice virového původu. Namístě bude i vyšetření HPV, které se provádí stěrem ze sliznice.

  • Tereza Vorlová

    Dobrý den, 12.10.21 jsem byla na pravidelné roční prohlídky u svého gynekologa. Odebrána cytologie, UTZ dělohy a vaječníků, vše bez nálezu. 22.10. mi má gynekoložka volala, že výsledky z laboratoře jsou: závěr H SIL, jiné změny: reaktivní buněčné změny, projevy HPV infekce, dysplasticke buňky, atypické buněčné trsy, atyp holá jádra Doderlein. V roce 2007 jsem podstoupila konizaci pro CIN II. Od té doby dva porody a pravidelná cytologie v naprostém pořádku. Je možné, aby během jednoho roku nastaly takové změny a je možné, že na děložním čípku, UTZ nejsou vidět žádné změny? Děkuji předem za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Pavlína

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za 11 dny jdu na výkon konizace děložního čípku. Doktor mě chce před výkonem ještě naočkovat proti HPV viru. Nebude mít očkování vliv na výsledek odebraného vzorku? Díky za odpověď. Pavlína

    • MUDr. Petr Kovář


  • MI

    Dobry den. Je mu 45 let, bezdetna. Byla mi zjistena ASC-H, pritimnost HPV ostatni nebezpecne ale mimo 16 a 18 +atypicka lyzovana jadra. Je vhodna konizace a zabrani dalsimu sireni? Chodim na pravidelne gynek.kontrol,az nymi nalez. Moc Vam dekuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Martina

    Dobrý den, co může zapříčinit zhoršení cytologie (ASCH), když HPV test vyšel negativní? Mám také již 3 roky zavedenou Mirenu je mi 47 let. Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Alexandra

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, bolo mi zistené pozit HPV /nedostala som odpoveď,aké/ plus zle výsledky cytológie, s tým, že som bola poslaná na odber tkaniva z krčka,ktorý ma ísť následne na hystológiu. Doplnam info-na odporucanie Dr uzivam deflagyn, plus som mala pred jeho uzivanim svrbenie a opakovane vytok, k tomu sa moj gynekolog nevyjadroval. Bola mi robena kolkoskopia. V papieri mam uvedené pozit HPV a lahká dysplázia. Viete mi prosím k tomu bližšie povedať, keďže mi nikto nič nevysvetlil a mam z toho obavy. V Marci som mala mykózu, malo to na vysledky vplyv? HPV pozit, taktiež mi k tomu neboli podané informácie, už sa toho nezbavím,alebo je šanca, že opakované testy budú negatívne? Budem vďačná za každú informáciu, ktorá mi pomóže. Je tým pádom ohrozený človek, s ktorým som mala nedavno chraneny pohlavny styk? Respektive mam mat sexualnu abstinenciu?Na internete je veľa clankov, ktoré vyvolavaju strach a uz sa v nich strácam. Vopred ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biopsie z čípku děložního je zákrok, při kterém se odebere tkáň velikosti přibližně špendlíkové hlavičky, následně se takto získaný materiál posílá ny histologické vyšetření. Pokud by se na histologii prokázaly větší patologické změny nejčastěji by následovala konizace čípku děložního, což je výkon, při kterém se z čípku děložního vytne konus. Mykoza na pozitivitu HPV nemá vliv. Partner, se kterým jste měla chráněný pohlavní styk není HPV ohrožen. Sexuální abstinenci mít nemusíte.

  • Markéta

    Dobrý den je mi 27 let a jsem čerstvě po potratu, byla jsem cca v 7 týdnu těhotenství. Přesně za týden mám naplánovanou léčbu kolposkopií mé výsledky jsou high grade. Myslíte si, že mi mohou buňky odstranit takhle čerstvě po potratu? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, kolposkopie je diagnostické vyšetření, při kterém se prohlíží povrch čípku děložního kolposkopem, což je optický přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu, tj. povrch čípku zvětší. Z povrchu čípku se dá odebrat cytologie, což jsou odloupané povrchové buňky nebo se provede biopsie, kterou se získají buňky k histologickému vyšetření. Takto získané buňky prohlédne patolog pod mikroskopem. Pokud je výsledek biopsie patologický následuje zpravidla konizace, což je vytnutí konusu z čípku děložního.

  • Markéta

    Dobrý den chci se zeptat, právě jsem se dozvěděla výsledky mého děložního čípku které jsou (high grade) bohužel jsem dva roky nebyla na cytologii a teď čekám na pozvání na kolposkopii, jsem v 7 týdnu těhotenství a mám strach co se týká plodu. Může se provést léčba během těhotenství aniž by uškodila plodu? Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji provedení expertní kolposkopie, což je vyšetření, při kterém se vyšetří povrch čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu a umožňuje prohlédnou čípek ve zvětšení.

  • Linda

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné abych dostala HPV když já i můj partner sme ještě neměli pohlavní styk ani nic jiného a až dnes se mi jakoby obtíral penisem o vagínu a taky anál ? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přenos HVP infekce je možný i dotekem sliznice penisu a sliznice konečníku. Pokud máte obavu z přenosu HPV doporučuji použití kondomu. Možné je i očkování některou z vakcín proti HPV.

  • Vlasta Š.

    Dobrý den, prosím,žena mého přítele měla rakovinu děložního čípku a zemřela.Je možné,aby tato nemoc ovlivnila může? Prý je možný přenos na další partnerku.Je to možné? Moc Vám děkuji za odpověď. Vlasta

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobry den, na vzniku karcinomu děložného čípku se spojupodílí HPV /lidské herpes viry/. Přenos těchto virů mezi partnery je možný. Přenos samotného karcinomu pohlavním stykem však ne.

  • Petra

    Dobry den,mela bych dotaz.Chodim do COP uz od svych 25 let.Nyni 42let.Nejdrive lehka dysplazie.V roce 2016 CIN,II doporucena konizace-otehotnela jsem neplanovane.Od te doby jsem byla sledovana.Momentalne me z COPu vyradili,ze mam dobre cytologie.Je to spravny postup? Je mozne,ze se stav zlepsil tehotenstvim?Dekuji moc.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v soušasné době se jedná pravděpodobně již i normální nález, u kterého se provádí odběr cytologie jednou ročně.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 34týdnu těhotenství. Od počátku jsem sledovaná v kolposkopické poradně kvůli nálezu H-Sil na děloznim čípku. V říjnu 2020 byla provedena biopsie, kde nebylo potvrzeno rakovinove bujeni, ale H-sil, v únoru 2021 další kontrola bez zhoršení a teď koncem dubna 2021 mi byla odebrána znovu biopsie , pro lehké zvětšení cévy. Dr.říkal, že to může být i tím, jak se čípek teď více prokrvuje a připravuje na porod a nic to nemusí znamenat. Víc nechtěl předbíhat, což chápu, ale mě jako rodičku a matku dvou dětí zajimá, kdyby se za 3 týdny až budu znát výsledky potvrdil nádor, co to pro mě bude znamenat ? Jak by se postupovalo ? Snažím se zachovat si klid, ale bohužel se nedaří a mam strach, abych neměla rakovinu a děti tu nezůstaly bez mámy. Čeká mě konizace, ale nebude na ni po šestinedělí pozdě? Je to přeci jen ještě dlouhá doba. Za jak dlouho, se z tohoto výsledku může rozjet rakovina ? Děkuji Andrea 27let

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Po posledním vyšetření u gynekologa mi vyšla cytologie s výsledkem H SIL, atypie žlázových buněk, a potom projevy HPV infekce, těžce dysplastické buňky, atypické buněčné trsy, Döderlain. Prosím, co tento výsledek může znamenat? Může se jednat o rakovinu? Při vyšetření lékařka hodnotila vzhled čípku kladně Jsem objednaná na další vyšetření. Moc děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, jde o dysplazii čípku děložního. Při tomto nálezu se provádějí na doporučení cytologa kontrolní stěry. Pokud by došlo k zhoršení nálezu v úvahu by přicházela konizace děložního čípku.

  • Libuše

    Dobrý den,je mi 40let.V 18 letech jsem podstoupila konizaci čípku.Nyní mám 3 děti a manžela už 17 let. Nyní jsem nechala naočkovat 13letého syna na HPV viry.Tak jsem si něco o tom nečetla a pořád přemýšlím,jestli by pro mě nebylo také dobré očkování,abych předešla problémům.Na kontroly ke gynekologovi chodím jednou za rok.Vím,že bych si očkování musela hradit a je to dost peněz,tak bych se ráda poradila,jestli do očkování zainvestovat.Děkuji L.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitě doporučuji zainvestovat,obzvláště jste-li po konizaci děložního hrdla v minulosti.

  • Natálie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý rok mi byla zjištěna přítomnost HPV infekce. Půl roku jsem užívala Papilocare nyní po kontrole je prý patrné zlepšení ale pořád mám reaktivní změny na čípku. HPV jsem se nejspíše nakazila od bývalého přítele, který často střídal sexuální partnerky. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné to od něj chytit znovu popřípadě jestli mi to může nějak zhoršit. Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pakliže s bývalým přítelem budete mít opětovně pohlavní styk lze infekci získat opět znovu.

  • Jana

    Dobrý den, uz nejakoi dobu mám stále špatné výsledky na cytologii. Po očkování Gardasilem se to na čas zlepšilo, ale nedávno se špatné výsledky opět vratily. Pani dokrorka zmiňovala ascus a následně bohužel i hpv. Před několika dny jsem byla na biopsii. A čekám na výsledky. Ale můj dotaz zní ohledně mého sexualniho života. I když mi nikdo za celou dobu neřekl, že bych nemohla mit pohlavní styk ani v cop centru, když jsem se na to ptala po biopsii. Ale stále mam z toho takový divný pocit. Hpv vir je přenosný pohlavním stykem a pod. a ja mam teď kratkou dobu nového partnera a nevim jak se v teto situaci zachovat. Nechci ho nijak ohrozit, ale také je přirozené sexualne žít. Jestli mu mám o viru říct, ale to může způsobit jeho případné obavy. Ale bohužel je pravděpodobné, že už mám vir nejako dobu v sobě. A bohužel už jsme pohlavni styk měli. Nevim jak tuto situaci řešit. A předpokladala jsem, že by mi to lékař kdyžtak řekl, že mám sexuálně abstinovat. Ale teď mám velke obavy, jestli jsem ho už nenakazila a co v tomhle případě mám dělat. Předem děkuji za odpověď Jana(30 let)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat výsledků biopsie a dle toho stanovení dalšího postupu kolegy. Do té doby můžete normálně sexuálně žít.

  • Domi

    Dobrý deň, Chcela by som vás pekne poprosiť o odpoveď na otázku Pokiaľ som mala zmeny na krčku a po 3 mesiacoch mi bol robený test na HPV, ktorý bol negatívny,znamena to, že som musela /mala HPV/, alebo som ho nemusela mať? mam26 rokov a predtým som mala citoster vždy v poriadku, s manželom sme spolu 3 roky a on ma HPV negatívne, tak ešte sa chcem spýtať ci som mohla mať HPV napr 5 rokov od predošlého partnera a zmeny na krčku sa ukázali až teraz?Veľmi pekne ďakujem za odpoved, keďže moja lekárka nieje ochotná mi tieto veci vysvetliť.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano HPV může persistovat (přetrvávat) a možnost od předchozího partnera zde může být.

  • Zdeňka

    Dobrý den, před rokem jsem byla na řádné preventivni prohlídce u gynekolożky, stěžovala jsem se jí na dlouhodobé bolesti a silné krvácení při menstruaci. Řekla mi,ať užívám léky na tišení bolesti. Letos jsem jako každý rok navštívila preventivní prohlídku a tam mi zjistili,že mám 3 cm myom😰. Je divné,když jsem si před rokem stěžovala na silné bolesti a krvácení,že toto lékař neřešil a nyní,když je myom velký tak,že asi už není šance na snížení velikosti....Nebo je šance ještě na vstřebání díky bylinkám ...? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji sledovat UZ v intervalu cca 6měsíců. Bude-li se zvětšovat či působit nadále potíže ve smyslu bolestí pak nasadit adekvátní léčbu. Jelikož neuvádíte zda máte v plánu ještě další koncepci (těhotnění) jednoznačně se stran přesného postupu t.č.nemohu vyjádřit.

  • Katka

    Dobrý deň. Na poslednej gynekologickej prehliadke cytológia preukázala abnormálne bunky ktoré vykazovali známky HPV a tak mi moja lekárka urobila test a vyšlo mi pozitívne HPV 18. Moja lekárka mi odporučila na polroka užívať gél Papilocare. Chcem sa opýtať aký je váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia? Mám 10 mesačnú dcéru ktorú dojčím a obávam sa, či je to bezpečné. Chcem sa tiež opýtať aký máte názor na tento druh lieku? Pomáha pri liečbe HPV? Na internete je o ňom veľmi málo informácii. Je možné sa tohto typu vírusu úplne zbaviť alebo mi už navždy v tele zostane? Ďakujem Vám.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano PAPILOCARE gel doporučuji včetně užívání po dobu 6měsíců dle doporučení registrující gynekoložky. Stran kojení by neměl mít vliv - jedná se o lokální aplikaci do pochvy resp. na čípek - nepřechází do mateřského mléka.

  • Anna

    Dobry den, byly mi diagnostikovany male zmeny na deloznim cipku (vysledky stejne 1rok) Po konzultaci s lekarkou jsem zacala aplikovat Papilocare. Muze kvuli uzivani dojit posunuti menstruace nebo zkresleni tehotenskeho testu? Predem moc dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy jsou nespolehlivé. Máte-li podezření na těhotenství resp. zpoždění menses déle jak 4týdny doporočuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Markéta Ch.

    Dobrý den, jsem po konizaci čípku, ve zprávě je psáno- CIN II-III in sano, prolif., endometrium. Na kolposkopii za tři měsíce. Zjistím ze zprávy, jestli jsem hpv pozitivní nebo je to z jiných příčin? Prosím vás o vysvětlení. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o přednádorové změny II-III stupně a in sano znamená, že řez resp.konizace byla provedená do zdravé tkáně, tj.správně. Blíže dle kolposkopického nálezu za 3měsíce kde dořešíte i HPV positivitu.

  • Aneta

    Dobrý den, měla bych otázku. Mám 8 let stálého partnera a minulý rok v srpnu jsem musela podstoupit konizaci děložního čípku kvůli nálezu CIN3. Histologie vyšla v pořádku. Po půl roce, tedy tento rok v únoru, mi vyšli výsledky stěru LSIL. Chci se zeptat, jestli je možný opakovaný přenos mezi stálými partnery? Moc děkuji a přeji krásný den. Aneta

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano přenos je možný. Nutno zopakovat kontrolní stěr či provedení kolposkopické expertisy a dle toho další postup.

  • Markéta

    Dobrý den, pane doktore, v září mi gynekoložka zjistila zánět a lehké změny na čípku (ascus) a teď v únoru to byl masivní zánět a těžké změny (hsil). Mám pár dotazů, pokud budete tak hodný a najdete si čas na jejich zodpovězení: - je to rychlé zhoršení? - jsem nyní objednaná do ambulance cervikální patologie, co mě tam čeká? - můžou změny a zánět souviset, tzn. že stačí vyléčit zánět (už jsem měla dvoje tobolky k zavádění, nepomohly) a čípek může být ok? - trápí mě neustále výtok (od čiré barvy po hnědou), občas cítím zevnitř pochvy (někdy i v podbřišku) bodavou bolest, po delší době mi je nepříjemné sezení, bolí mě pohlavní styk a často po něm špiním/krvácím - souvisí to se zánětem? Mockrát děkuji, přeji úspěch ve Vaší práci. Markéta

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup je správný, v amb.cervikální patologie provedení expertní kolposkopie a příp.punch biopsie (odběr vzorku) z čípku k vyloučení přednádorových či nádorových změn. Uvedené krvácení resp.špinění a bolest při styku s výše uvedeným může souviset. Kolposkopický specialista Vám následně vysvětlí další postup.

  • Lucie

    Dobrý den, v roce 2013 jsem prodělala druhou konizaci děložního čípku. Od té doby jsou výsledky pravidelných stěrů v naprostém pořádku. Má otázka zní, jelikož jsem pedagog mám nyní možnost být přednostně očkovaná pro Covid 19,zda vakcína nemůže znova vyvolat, spustit změny na děložním čípku, jaký je prosím na toto váš názor? Stále váhám, zda do očkování jít nebo ne. Jinak je mi 45 let a již 2 roky pociťuji mírné příznaky přechodu, zda i na toto může mít očkovací vakcína nějaký vliv. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji určitě očkování na COVID-19. Vliv HPV viru, který způsobuje přednádorové a nádorové změny na děložním čípku v souvislosti v souvislosti s onemocněním SARS-Cov-2 nebyl popsán ani vliv stran premenopausálních či menopausálních příznaků,tzn. že nemusíte mít obavy.

  • Jaroslava L.

    Dcera se na zacátku prosince z citologie dozvěděla ze ma hsil podezření cin 3 až 16.2.byla na biopsii ,lékaŕka ji při výkonu řekla,že čípek nevypadá dobře .Výsledky budou 10.3. Pŕipadá mi to zdlouhavé a mám obavy aby se to rapidně nezhoršilo .dcera před rokem potratila je jí 32let ,mà pravidelné prohlídky .Je to běžné tak dlouho čekat na lèčbu ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je běžné čekat 3týdny na výsledky histologie a dle těchto bude stanoven další postup. Vámi popsaný postup kolegů tedy zcela v normě.

  • Hana

    Dobry den,dlouhodobe,urcite dva roky,mam spatne vysledky na gynekologii. Pred rokem jsem byla no konizaci a to mi podle doktora nepomohlo. Pri kyretazi byli zmeny pry az tam,kam kyreta dosahla. Od te doby jsem sledovana kazde 3 mesice. Vysledky pry nejsou ani uplne spatne a ani uplne dobre. HPV vir pritomny. Je mi 39 a pan doktor mi navrhl odstraneni delohy. Je tohle dobre?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z úsloví "výsledky nejsou ani úplně špatné ani úplně dobré" bohužel nejsem schopen nic usoudit, ale předpokládám že pokud Vám kolega/kolegyně navrhl hysterektomii (odstranění dělohy) v takto mladém věku pak k tomu je medicínský důvod. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Lucie H.

    Dobrý den mám takový dotaz. Muj čípek je kulatý ale přímo v otvoru uprostřed mám vždy jakoby takovou kuličku která vždy zmizí s menstruací a po menstruaci a ovulaci se mi čípek opět vyplní bouličkou. Můžete mi prosím poradit co by to mohlo být? A dá se s tím normálně otěhotnět? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den "boulička na čípku"je vágní pojem. Doporučuji došetření přímo registrujícím gynekologem stran vyloučení polypu, kondylomat či jiných změn.

  • Jana

    Dobrý den, před zahájením sexuálního života jsem byla očkována vakcínou Cervarix. Dlouhodobě mám problém s krvácením po styku a mimo menstruaci, také trpím na různé výtoky. Výsledky cytologie mám každý půl rok v pořádku. Už jsem z celé situace zoufalá - jedná se prý o krvácení ze sliznice a ne z dělohy. Několikrát jsem již tento rok měla antibiotika na různé infekce. Může se jednat o rakovinu? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je spíše nepravděpodobné, ale nutno vyloučit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem stran dalšího došetření.

  • Šafránková

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dceru jsem nechala očkovat ( v jejích 13 letech- nyní je jí 22 let) Silgardem....očkování jsem dlouho konzultovala s lékaři, byla jsem přesvědčena, že jsem udělala pro její zdraví dobře, ale v posledních letech se objevují informace, názory- i od zdravotníků- že v době, kdy přišla vakcína, tak hlavně první dávky mohly vést k nežádoucím účinkům, neplodnostím, poruchám menstr.cyklu a podobně. Jaký máte názor na očkování..je tedy přínosné- a máte zkušenosti s možnými nežád.účinky? Děkuji Š.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené jste dle mého osobního názoru učinila správně. Očkování považuji za přínosné, zkušenosti jsou dobré. Uvedené názory nesdílím.

  • Jana

    Dobrý den, podstoupila jsem konizaci děložního čípku. Mám po dvou porodech a hned po prvním se mi objevil "fyziologický výtok" jak ho paní doktorka nazvala a nedá se odstranit. Nyní mi pan doktor co mi dělal konizaci řekl, že po tomto zákroku je možné, že se zcela vytratí. Je to možné? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji posledovat. Lze provést preventivně vag.výplachy či užití probiotických vag.globulích. Blíže dle domluvy s registr.gynekologem.

  • Darina

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na jednu věc, která se týká spíše mého partnera, než mě. Chvilku spolu chodíme a přiznal se mi, že má na penisu jakési bradavičky (HPV). Na internetu jsem se nedočetla přesně nic konkrétního, jen že je to pohlavně přenosné, velmi nakažlivé a že to může způsobovat nádory děložního čípku. Já jsem byla ve 13 letech proti rakovině očkovaná, ale přesto se vás chci zeptat, jak velké riziko mi hrozí, nebo spíše co od toho mohu očekávat? Popravdě mě to dost zaskočilo. Pohlavní styk bude pochopitelně s prezervativem, ale bude to stačit? Údajně je to nemoc, která v člověku zůstane celý život. Partnera mám ráda, ale úplný abstinenti být nechceme. Existuje ještě nějaká prevence, abych to nedostala taky? Předem vám moc děkuji za váš odborný názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s partnerem zajít na urologické vyšetření a dle toho stanovení dalšího postupu. Po vyřešení problému možno praktikovat dále pohlavní styk. Je dobře že jste naočkovaná proti HPV-viru.

  • Nanka

    Dobry den, dnes mi volal muj gynekolog s vysledkem cytologie (v poradku), ale mam pozitivni hpv test. Vic mi k tomu nerekl, jenom to ze se mam objednat za pulroku. Je mi 33 let a mam dve male deti. Nemel by se nalez nejak resit? Cetla jsem ze se casto dela konizace. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li potíže ve smyslu bolestivosti při styku,po styku či nepravidelného krvácení příp.opakovaných poševních zánětů či mykóz doporučuji uvedený postup dodržet. Při potížích kontrola ihned.

  • Katka

    Dobrý den. Gynekoložka mi diagnostikovala dysplazii děložního čípku, takže chodím každý půl rok na kontroly. Chtěla bych se zeptat, jestli tato diagnoza může být důvodem, proč při pohlavním styku trpím na bolesti děložního čípku? Není to vždy, záleží to na fázi cyklu. Je to normální stav, nebo bych se měla něčeho obávat? Gynekoložka mi žádné jiné problémy nenašla. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedna z uvedených příčin bolestí může být kromě zánětlivých změn i dysplasie.

  • Lucie

    Dobrý den Ráda bych se zeptala jsem 10 let po hysterektomii s ponecháním vaječníku , bylo mi řečeno že už se nemusím bát nijakého onemocnění vaječníku Momentálně mám bolesti v podbřišku , bolest při sexu někdy hnědavý výtok , někdy krev po styku i mimo , lehká inkontinence nucení na močení Děkuji za odpověď Lucie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li vaječník ponechán URČITĚ DOPORUČUJI další došetření cestou registrujícího gynekologa, případně pohotovostní služby dle spádu.

  • Sylva

    Dobrý den, lze poznat rakovinu děložního čípku (nabo vážný předrakovinový stav) na základě pouhého vyšetření sonem a kolposkopem? Včera mi paní doktora na vyšetření řekla, že vidí nějaké změny na čípku, výsledky stěru budu vědět za 14 dnů. Za týden jsem objednaná na lymfatickou masáž, na kterou jsem dlouho čekala, ale která se nedoporučuje při nádorových onemocněních. Nechci samozřejmě malovat čerta na zeď, ale nejsem si jistá, zda by nebylo tedy vhodnější masáž zrušit raději a počkat na výsledky stěru, nebo jestli by mi bylo řečeno již při (základním) vyšetření, že se jedná o nějaký vážný stav. Paní doktorka ma nyní dovolenou, tedy se jí nezeptám. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lymfatickou masáž absolvovat můžete. Dále vyčkejte výsledků stran změn na děložním čípku a dle toho další konsultace s registrujícím gynekologem.

  • Lenka

    Dobrý den , chci se zeptat mám položim asi hloupou otázku ale nevím kde najít odpověď. Mám nového pritele , přišel ale stim že v minulém vztahu jeho bývalá přítelkyně měla rakovinu děložního cipku . Chci se zeptat může mě nějak nakazit ? Říkal že po každém pohlavim styku se omyl ale tím se to asi nesmije. Nevím jak to funguje u muzu když jejich bývale přítelkyně to mají. Děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „omytí partnera po každém pohlavním styku“ skutečně nemá vliv resp.neeliminuje případnou nákazu. Budete-li docházet pravidelně na preventivní prohlídky k registrujícímu gynekologovi 1xročně kdy se provede i onkocytologický stěr z čípku (tzv.OCN) a dodržovat oba standardy hygieny před a po pohlavním styku bude uvedené dostačující. Vlivem bývalých partnerek bych se nezabýval.

       

  • Lucie

    Dobrý den, před měsícem jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce, při které bylo zjištěno, že mám velmi zvětšený čípek jako bych, dle slov svého gynekologa, nedávno porodila. Je mi 28 let, nemám žádné porody ani potraty,mám diagnostikováno PCOS. Cytologie je negativní. Další prohlídku mám stanovenou za rok. Je mi ovšem divné, že gynekolog nemá potřebu řešit zvětšený děložní čípek a že mi ho tam nechá celý rok až do další prohlídky. Proto bych chtěla názor dalšího odborníka, zda by se se zvětšeným děložním čípkem mělo něco dělat. Předem děkuji za Váš názor

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li onkocytologický stěr (OCN) v normě včetně UZ vyšetření, které kolega provedl a nemáte-li klinické potíže ve smyslu silného nepravidelného krvácení,hnisavého zapáchajícího výtoku či jiné pak je uvedený postup v normě.

       

  • Marie N.

    Dobry den . Mam dotaz. V 50 to letech mi v Anglii museli dat transfusion protoze jsem vykrvacela. Po dvou letech mi udelali ster z cipku a do 10 dnu prisel dopis urgent onkology pohovor. Jake obavy muzu mit, ze me zadaji tak rychle. V pondeli tam jdu. Myslim ,ze ta anglicka krev bude mit nasledky. Nic me neboji, energii mam ,pouze myslenky v cudu to je proste zivot. A ze se neco deje, tak to citim . Jak dlouho se ceka n.a. operaci? V pripade nutnosti? Dekuju

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předpokládám, že kolegové mají k uvedenému důvod. Je třeba vyloučit přednádorové či nádorové změny na čípku. Blíže dle konkrétních výsledků – na základě toho i stanovení dalšího postupu.

       

  • Marie

    Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jake mohou byt priciny obraceni delozniho cipku a zda toto obraceni muze byt příznakem rakoviny? A mohou byt bolesti při pohl.styku zpusobeny touto polohou cipku? Moc vam dekuji za odpověď…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „obracení děložního čípku“ neexistuje,ale myslíte-li everzi epitelu (převracení krycí tkáně resp.sliznice čípku),pak je-li tato vystavena dlouhodobě infekci, a působení lidskému papilomaviru,tzv. HPV-viru pak nádorové onemocnění čípku vzniknout může, blíže odkaz na www.ockovacicentrum.cz/cz/rakovina-delozniho-cipku

       

  • Katka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud se dějí na děložním čípku přednádorové změny s označením CIN II až CIN III a je lékařem doporučená konizace a pacientka nechce prozatím konizaci podstoupit a chce se nechat pouze sledovat tím, že si nechá znovu odebrat vzorek čípku, který se zašle na testy, je možné, aby se stav ukázal lepší než je CIN II až CIN III? Bylo mi řečeno, že pokud konizaci nepodstoupím, je možné, že z dalšího odběru se mohou zdát výsledky lepší, ale není vyloučeno, že nádor je usazen někde hlouběji, což ze vzorku nelze poznat. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s uvedeným názorem a doporučuji rovněž podstoupit konizaci děložního hrdla.

       

  • Tatiana

    Dobrý den, v záŕi mi z cytologie zistili CIN 3,, v rijnu jsem podstúpila konizaci. Výsledek histologie:Hist:A. Profileračné endometrium, endocervix a fragmenty endometriálneho polypu, B. Konizat:1,2,3,4,5,6,7,12 Epidermizovane ektropium, ovuloza, epitel bez dysplazie 8,9,10,11: Epidermizovane ektropium, metaplazia, H-SIL(CIN3) s vrastanim do zliazok (9,10),cervikalny okraj v 10 a 11 se nedá posoudit. Doporučujú mi odstránení delohy. Mam 43 a 1 díte. Není možná rekonizace?. Na preventivky chodím pravidelne, 5/2017 jsem mela výsledky v poriadku. Tento rok jsem zmenila lekare kvuli presťahovaní a hneď tento výsledek. Muže se to za rok takhle zmeniť? Nejsem sexuálne aktívni a nebyl zjisten HPV vírus.Kdyz jsem se ptala na rekonizaci, tak mi lékař řekl, že to nebude Mít smysl, že se výsledek nezmění. Je to pravda? Je hysteroktomie skutecne jedine riešení? Moc dekuji za odpoveď Táňa

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření kolposkopickým expertem ve Vašem okolí a dle toho rozhodnutí zda rekonizace či hysterektomie.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, je mi 23 let a na preventivní prohlídce u svého gynekologa mi byly zjištěny změny na děložním čípku. Pan doktor mi řekl, že jsem v nějaké střední fázi a že je potřeba chodit na kontroly v kratších intervalech. Po 3 měsících jsem byla na stěrech znovu a změna na čípku se změnila na low grade.Tudíž jsem byla na další kontrole až za 6 měsíců, kde bylo zjištěno, že jsem stále ve fázi low grade. Při další kontrole za dalších 6 měsíců mi pan doktor nabídl podrobnější vyšetření, které nehradí pojišťovna. Díky tomuto vyšetření bychom měli vědět více o virech na děložním čípku apod. Před týdnem přišly výsledky a odpověď byla stejná – máte low grade stupeň. Pan doktor mi řekl, že teď se s tím nedá nic dělat, že musím čekat jak se s tím moje tělo popere. Pro ujasnění jsem měla již dříve problémy s imunitou, byla mi zjištěna celiakie a extrémní chudokrevnost. Před prvním pohlavním stykem jsem byla na očkování proti rakovině děložního čípku. Bohužel nemohu jen sedět a čekat a tak jsem se pana doktora ptala, zda existuje nějaká možnost, jak posílit imunitu. V mnoha článcích a diskuzích jsem četla, že ženy na gynekologické problémy používají Wobenzym. Pan doktor mi řekl, že pro mě tato investice nemá moc význam a že si mám spíš šetřit na očkovací látku. Jsem z toho zmatená a tak bych chtěla znát názor i dalších doktorů. Nemyslím si, že doplněk stravy na podporu imunity by mi mohl nějak ublížit, když jsem již v minulosti se špatnou imunitou bojovala. V případě zhoršení nálezu na děložním čípku je prý možná operace, ale jelikož zatím nemám děti, tak si myslím, že by to měla být až úplně ta poslední varianta. Proto chci znát i jiný názor. Velice Vám děkuji za jakoukoliv reakci na můj dotaz.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže Vám v průběhu 6měsíců vyšla 2x low-grade léze je zde indikováno došetření kolposkopickým expertem (člověkem,který má zkušenosti s onemocněním děložního čípku) a dle toho případné provedení zákroku, tzv.konizace. Blíže proberte s registrujícím gynekologem ať Vás odešle na příslušnou expertizu.

       

  • Elena

    Dobrý den,mám na vás takový dotaz. Občas se mi stává, že po menstruaci mám čirý takový táhlý výtok bez zapachu s nitkami krve. Později se někdy změní víc do krvava. Je to ovulační krvácení nebo to může znamenat neco jiného? Často a už pár let piju kontryhel a až teď nekdy v poslední době se mi stává už asi dvakrát že jsem objevila takové větší krvavé ,,cucky“ čerla jsem že to může být spojené s kontryhelem. Je mi 26 let a nikdy jsem neměla nechránený sex. Bojím se zda to nesignalizuje nějaký problém a že bych do budoucna nemusela mit deti díky těmto problémum s krvacenim. Jinak žadne obtize nemam např. zapach, zvraceni, zacpa….
    Moc vam predem deji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa

       

  • Marcela

    Dobrý den, je mi 30. Před 14 dny jsem byla na biopsii a byl mě zjištěný nález na čípku CIN3. Za 14 dní půjdu na konizaci. Doktor mi doporučil očkování proti rakovině děložního čípku. Stále nad tím spekuluji, jelikož se už od června minulého roku snažíme o miminko. Stále se nám nedaří, bojím se abych si s tím očkováním neuškodila. Může mít očkování nějaký vliv na plodnost ? Mám očkování v mém věku smysl? Rozhodla jsem se pro Gardasil 9, ale čím víc si o tom čtu na internetu, tak se bojí, že bych si tím mohla spíše uškodit. Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, GARDASIL 9 určitě doporučuji, bližší info na stránkách www.konizace-ostrava.cz, zde možno i poradenství u mého kolegy.

       

  • Marie

    Dobrý den, dnes mi panem doktorem byly sděleny výsledky biopsie čípku. Z biopsie byla zjištěna lehká až střední dysplazie s HR. jelikož bych v budoucnu chtěla mít děti, konizace se prozatím odložila a nález se bude sledovat. Chci se zeptat, zda bude mít nějaký efekt očkování proti rakovině děložního čípku, nebo zda existuje nějaký jíný způsob, zlepšení nebo alespon pozastavení zhorsování výsledku, Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, určitě doporučuji očkování – preparátů je několik, včetně následných kontrol.Blíže www.konizace-ostrava.cz, zde možno i případné poradenství u mého kolegy.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám 28 let. Ve 26 letech porod SC. Poté nasazená antikoncepce. Po vysazení v červenci 2017 cyklus pravidelný. Od Prosince téhož roku 26 dní a pet dnů předem hnědý výtok s menstruačními bolestmi. Lecim se s ren migrans po těhotenství. Ma CT orgány v pořádku. Jen drobná hyperdenzita dorsálně vlevo od močového měchýře. (V závěru to nehrnuli). Může to mít spojitost a jít např o ca čípku? Poslední stery pred 7 měsíci a vse v pořádku. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, spojitost s nádorovým onemocněním čípku se jeví vysoce nepravděpodobná, ale není nemožná. Bližší došetření doporučuji cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Petr

    Dobry den, manzelka jde na konizaci cipku kvuli prednasorovemu nalezu. Predtim jeste prodela ockovani. Co ale pro to mohu udelat ja, jako sexualni partner. Pokud jsem ji nakazil nejakym typem HPV, je moznost ho u me „eliminovat“, nebo ho mam neustale v sobe a pri prvnim styku ji HPV opet predam. Z Vasi odpovedi na dotaz Martiny jsem zcela nevycetl, zdali i partneri mohou/maji nejak resit HPV? Je pro nas muze nejake vysetreni? Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o HPV viru doporučuji blíže na: www.konizace-ostrava.cz/zakrokovy-sal/ockovani-proti-hpv/. U Vás nutno klasická režimová opatření – hygienické zásady, jeden sexuální partner, atd. HPV testace u mužů se neprovádí.

       

  • jitka

    dobry den pane doktore chtela bych se zeptat byla jsem dvaktat na konizaci delozniho cipku kde mi zjistili vysledek biopsie hsli po dvou operacich je vysledek stejny a muj doktor me neustale tvrdi ze mam rakovinu abych jsi nechala odebrat delohu tak bych se chtela poradit jestli je to opravdu tak chteli by jsme s manzelem dalsi miminko a jestli mi tedy hrozi nake riziko a jestli je mozne mit dite moc dekiji Jitka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, neuvádíte kolik Vám je let, zda ještě plánujete graviditu a konkrétně přesný nález na děložním čípku, proto je uvedené velmi obtížné stanovit. Na základě Vámi uváděných údajů doporočuji vyšetření na jiném erudovaném pracovišti.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 3 tydny po konizaci děložního čípku (CIN 2). Údajně byl nalezen nespecifikovany typ viru, takze nemohu ani zjistit, zda ho na mr přenesl pritel se kterým jsme 2 roky nebo si sebou nesu něco z drivejska. Konizace proběhla v pořádku, mam jiz jen CIN 1 a mam chodit na pravidelne prohlídky. Jen mam strach, ze to na me pritel muze přenést znovu. Slyšela jsem ze jsou muzi prenaseci a kdyz nemaji zadny problem tak ten vir proste maji a nic jim neni. Chci mit v budoucnu deti (je mi 22) a predstava ze spolu budeme nadale spat a bude se to porad vracet neni zrovna skvělá. Obzvláště take z hlediska vsech omezeni. Chtěla jsem jen vědět, jake je riziko, ze to na me pritel přenese znovu? Četla jsem ze i pres vděčný ochrany není nic zarucene a nerada bych sla na zakrok znovu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, HPV – lidský papillomavirus je onemocnění, které způsobuje přednádorové a nádorové změny děložního čípku. V současné době známe více než 120 typů HPV, které napadají člověka a jednotlivé typy se označují číselně. Z toho zhruba 40 typů inklinuje ke kožním a slizničním povrchům a z toho 20 je tzv. onkologicky rizikových-tj. způsobují prekancerózy a zhoubný nádor. Zbytek způsobuje onemocnění, která nenesou onkologický potenciál. Ze skupiny onkologicky nebezpečných je nejdůležitější typ 16 a 18, které způsobují přes 80% prekanceróz a zhoubných nádorů děložního hrdla.Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.Testování na přítomnost HPV infekce u žen do 30 let nemá v současné době žádný smysl. Přítomnost HPV infekce nic neznamená a jak je výše popsáno je velmi častá. U části žen virová infekce v těle zůstává a virus proniká do buněk na sliznici a začíná je měnit v přednádorové a postupně až ve zhoubný nádor. Proto přítomnost virové infekce u žen nad 30 let znamená do budoucna velké riziko pro vznik prekancerózy či zhoubného nádoru. Riziko zhoubného nádoru je ve všech věkových kategorií u žen majících pohlavní styk.

       

  • Kamila

    Dobrý den, poslesni dobou se mi stává, že krvacím během pohlavního styku, ale necítím žádnou bolest a někdy mi teče krev ještě i den potom. Je to nezávisle na menstruace. Byla jsem u gynekologa a změnil mi antikoncepci bylo to v pořádku ze začátku a teď se krvácení zase objevuje. Nevím co může být příčinou tohoto krvácení, je mi to nepříjemné i vůči příteli, ale hlavně mám strach co to může znamenat je mi 23 let a jednou bych chtěla mít děti a mam strach, že s takovymi potížemi to nebude možné. Nevíte jaké by mohly být příčiny?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve vyzkoušet vaginální čípky CICATRIDINA/volný prodej/ v dákování: 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně- Nebude-li účinné pak došetření cestou svého registrujícího gynekologa. Příčin může být několik.

       

  • Karolina

    Dobrý den,¨již několik let chodím pravidelně na kolposkopické kontroly a stěry (v rozmezí 3-6 měs.). Při prvním mi byla zjištěna lehká displazie čípku. Nikdy jsem neměla žádné příznaky, jenže minulý týden o víkendu mne začalo nepříjemně bolet v podbřišku – mírná bolest, spíše dyskomfort hned nad stydkou kostí. Oba problémy přikládám 20 min. čekání na kamarádku v zimě venku, kdy mě ofukovalo pod bundou i sukní. Nicméně mě napadlo i zhoršení čípku. Je možné, aby se po půl roce (od minulé kontroly) změnila lehká změna děl. čípku CIN1, která je již 3. rokem stále stejná, v rakovinu v pokročilém stádiu? Na kontrolu jdu zase 27.11, ale tentokrát z ní nemám dobrý pocit. Děkuji za jakoukoliv radu/odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, urcite doporucuji dalsi kontrolu, kterou mate na 27.11 -takto bude postacovat, zmeny behem 1/2 roku nelze vyloucit.

       

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 22 let a před 3 měsíci jsem začala brát svoji první antikoncepci. Od té doby mám ale problémy s krvácením – krvácím mimo cyklus a trvá to přibližně stejně jako normální menstruace, v mém případě 5 dní. Před 3 dny jsem dostala menstruaci a dnes mě strašně bolí děložní čípek. Nejedná se ale o klasickou bolest, spíše je to nepříjemné a vždy se mi trochu uleví při močení. Nevím, zda by se mohlo jednat například o zánět močových cest, ale ten už jsem jednou měla a ta bolest byla úplně jiná. Bojím se také, že bych mohla mít rakovinu děložního čípku. Na prohlídce u gynekologa jsem byla v před 3 měsíci a nic mi nenašel. Nyní jsem v zahraničí a prohlídku jsem plánovala až v prosinci. Všechny problémy mi ale začaly s užíváním antikoncepce. Jsou tohle počáteční problémy, měla bych ji raději vysadit, nebo se jedná o něco jiného? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trvá-li nepravidelné krvácení již více jak 3měsíce je vhodné došetřit příčinu. Dle Vámi popisovaných údajů by mohlo jít i o potíže s močovým měchýřem. Doporučuji v prvé řadě urologické vyšetření, bude-li v pořádku, pak došetření svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, je mi 24 let a před zahájením sexuálního života jsem byla naočkována vakcínou Cervarix. Objevily se u mě však již dvakrát kondylomata, a proto mi paní doktorka doporučila, abych se přeočkovala vakcínou Gardasil. Chtěla bych se Vás proto zeptat na několik otázek: 1. Je vhodné být dvakrát přeočkována na rakovinu děložního čípku?, 2. Jaké je riziko vedlejších nežádoucích účinků, o kterých všude čtu – všude se polemizuje o vhodnosti, účinnosti a nebezpečnosti těchto vakcín?, 3. Pomůže mi Gardasil ke ztlumení činnosti HPV, které v sobě již aktuálně mám? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru to znamená kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Obě vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu.Konečné rozhodnutí je však na Vás.I při správném naočkování není ochrana 100%-ní, proto je nutné nadále docházet na pravidelné preventivní prohlídky

       

  • Aneta

    Dobrý den, již několikrát mi bylo gynekologem sděleno, že mám změny na děložním čípku a byla jsem předána do COP poradny. Tam jsem po jedné návštěvě dostala termín na konizaci děložního čípku. Od zákroku uběhlo 6 týdnů a na kontrole mi byla sdělena zpráva: histologický high grade skvamózní intraepiteliální léze až spinocelulární CIS v rozsahu 10mm. Takto změněný epitel vrůstá do krčku některých žlázek, ojediněle je zcela vyplňuje. Tyto změny nedosahují k okraji chirurgického řezu. Čípek po konizaci jen mininálně deformovaný , TZ typu II. Kontrola za 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat zda by mi mohl někdo poradit a vlastními slovy mohl říci, co to pro mě znamená. Předem děkuji za odpověď. Aneta (27 let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaného se jedná o nádorové /tj.zhoubné/onemocnění děložního čípku,který byl pravděpodobně zachycen v ranném stádiu. Dále doporučuji přísné dodržování pokynů příp.dalších intervencí od svých kolegů gynekologů.

       

  • Nikola

    Dobrý den, prodělala jsem úspěšnou léčbu rakoviny děložního čípku. Už delší dobu bez nálezu při kontrole, cytologie v pořádku. Je možné nyni spát se svým partnerem bez ochrany nebo jsem a vždy budu nakažlivá HPV virem? Děkuji, N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možné spát s partnerem bez ochrany, doporučuji očkování proti HPV viru některou z vakcín – blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Josef

    Vážený pane doktore, má partnerka (50) nyní podstoupila odebrání ženských orgánů, po histologii ji sdělili, že má invazivní dlaždicobunečný karcinom hrdla děložního, grade 2, nerohovějící. Půjde na ozařování a radioléčbu. Nebyla by lepší léčba v protonovém centru? Ještě jedna otázka, jsme spolu 3 roky, nemohl jsem ji nějak nakazit jako případný přenašeč ? Mám podstoupit nějaké vyšetření nebo léčbu ? Nemohu jí opět nakazit papírovém až se vyléčí? Děkuji, Josef

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, karcinom děložního hrdla se v protonovém centru neléčí. Vámi uváděný postup je správný. Nádorové onemocnění je mnohaletý proces a vždy souhra několika faktorů. Nelze jednoznačně řici, že Vy jste přenašeč. Preventivně léčbu podstupovat nemusíte.

       

  • Monča

    Dobrý večer,Už 9 měsíců ,mam špatnou cytologii.Minulej týden jsem byla poslána do cop poradny, čeká mě odběr konizace.mam strach ,lékař mi řekl že mám rakovinu ,ale leze na čípku nevidí.muzou prý být někde schovaný,můžete mi říct co mě čeká dál . A zdá se dělá konizace v té poradně či v nemocnici?.děkuji Monča

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li indikována konizace děložního čípku, předpokládám že je k tomu medicínský důvod, tzn.že máte  přednádorové nebo nádorové změny na děložním čípku. Zákrok se většinou dělá v nemocničním zařízení, ale provádějí jej i některé specializované ambulantní pracoviště. Po zákroku Vás čeká další sledování.

       

  • Martina Růžičková

    Dobrý den, vždy jsme měla cytologii na jedničku – v pořádku, před měsícem sem byla po roce znovu na kontrole a cytologie opět v pořádku, ale řekli mi, že z výsledků cytologie zakroužkovali položku, že mám dlouhodobě smíšenou floru v pochvě? A z toho důvodu mám přijít na kontrolní stěr za půl roku. Je to nějak pro budoucí výsledky cytologie důležité nebo nebezpečné? Mělo by se to přeléčit? Žádné problémy nepociťuji, moc děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebezpečné to není, doporučuji dodržet výše uvedené pokyny a domluvit se s registrujícím gynekologem stran ev.přeléčení,jelikož neznám konkrétní výsledky.

       

  • Petra

    Dobrý den, je mi 30 let, v roce 2011 (24 let) jsem prošla očkováním proti rakovině děložního čípku (vakcína Cervarix). Před 2 lety jsem podstoupila onkologickou léčbu (karcinom rekta). Jak velké je prosím riziko nákazou rizikovými HPV v mé situaci (6 let od očkování + pacient po onkologické léčbě)? Partner je zdravý, nicméně mám obavy, zda jsem se při nechráněném styku nemohla nakazit… Děkuji Vám za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu. Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.

       

  • Katarína

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor na očkovanie vakcínou Gardasil 9. Mám 23 rokov, ranku na krčku maternice a lekárka mi ponúkla túto možnosť. Je podľa vás vakcína bezpečná? Na slovenskom trhu je iba dva roky. Odporučili by ste mi očkovanie? Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování určitě doporučuji, bezpečnostní profil je dobrý.

       

  • Dana

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď som ležala mesiac v pôrodnici (2 týždne pred a 2 týždne po pôrode), mohla som sa tam, nakaziť vírusom HPV? Napr. pri vyšetreniach, WC? Dá sa nakaziť týmto vírusom aj pri vaginálnom ulttrazvuku? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento virus je přenosný nejčastěji pohlavním stykem, ale jsou popisovány i nepohlavní cesty přenosu (například kontaminovaným ručníkem nebo prádlem). Kondom nemusí chránit před jeho přenosem na 100%, ale výrazně redukuje nálož viru, která se dostane do organismu. Většina nakažených nemá žádné příznaky infekce. Imunitní systém se většinou dokáže do 12 až 18 měsíců s nákazou vypořádat. Nákaza vaginálním ultrazvukem je nepravděpodobná.

       

  • EvaBl

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, zda je vhodné zavedení nitroděložního tělíska mirena, pokud mám výsledky cytologie, primární vzorek: cervikovaginální stěr, ZÁVĚR :LSIL (včetně HPV ) STĚR :uspokojivý, leu JINÉ ZMĚNY : reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé, projevy HPV inf + koilocyty, dyspl.dl.bb. smíšená flóra. Pořád váhám. Je mi 45 let, mám pravidelnou, ale velmi bolestivou menstruaci a zaléčenou trombózou (2006). Předem děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li nález na Vašem čípku dle cytologického stěru LSIL – doporučuji stěr zopakovat nejpozději za 6měsíců včetně odběru na HR-HPV/přítomnost HPV virů dle rizika vyvolávaných změn v těle/, dříve bych tělísko nezaváděl. Také by mělo být v pořádku poševní prostředí – tzn.aby zde nebyl zánět před zavedením tělíska. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem

       

  • Hana

    Dobrý den, řeším problém. Dcera 13 let byla dne 4.10.2016 naočkována první dávkou SILGARD. Na další dávku jsme byli pozvání za půl roku v dubnu. Teď nám volala dětská lékařka, že nově pojišťovna hradí i třetí dávku (o které nás předem vůbec bohužel neinformovala) a pozvala nás urgentně na toto očkování. Jelikož jsem se dočetla, že druhá dávka se očkuje měsíc po první nevím, jestli máme toto očkování podstoupit, jestli takový časový rozdíl má na toto očkování vliv. A nebo jestli nemáme jít až v dubnu , jak bylo v plánu. Předem moc děkuji za váš názor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Silgard lze podávat podle dvoudávkového schématu (0,5 ml v nultém a šestém měsíci)Pokud se druhá dávka očkovací látky podá dříve než 6 měsíců po první dávce, je nutno vždy podat třetí dávku.Alternativně lze přípravek Silgard podat podle třídávkového schématu (0,5 ml v nultém, druhém a šestém měsíci). Druhou dávku je nutno podat nejméně jeden měsíc po první dávce a třetí dávku je nutno podat nejméně 3 měsíce po druhé dávce. Všechny tři dávky musí být podány během období jednoho roku.

       

  • Dita

    Dobrý den, v září 2016 jsem podstoupila konizaci a v lednu 2017 jsem neměla moc dobré vysledky cytologie a doktor si mě pozval za další 3 měsíce na vyšetření, takže tam jdu až letos v dubnu. Bohužel neznám presne výsledky ale chtěla bych vědět zdali se mám obávat rakoviny , dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, nekdy je mozne ze tzv.nezdrave bunky mohou presahovat hranici konizace,tzn. puvodniho mista odstraneni a je nutna tzv.rekonizace=provedeni stejneho zakroku vice do hloubky

       

  • Veronika

    Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se vás na něco zeptat. V roce 2012 mi našli rakovinu děložního čípku. Prošla jsem si ozařováním vnitřním i vnějším a chemoterapií. V průběhu léčby mi zdělili ,že už nebudu moct mít děti. Momentálně jsem už v pořádku, chodím na pravidelné kontroly. Myslíte si, že bych mohla podstoupit IVF, samozřejmě od jiné dárkyně vajíčka? Jiná možnost než adopce asi není. Děkuji za Vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, Vasi situaci je třeba probrat komplexne s registrujicim gynekologem s event.predanim kontaktu do IVF centra, případně se můžete objednat na jedno z našich pracovišť

       

  • Milan

    Dobrý den -mám dotaz, případně bych potřeboval pomoc pro maminku,které je 77 let-před 3mi roky podstoupila „druhou“ operaci děložního čípku -v Praze na Homolce která se konečně povedla (první se provedla v Kadani a nepovedla se-proč? lékaři to zduvodnili tím že tam čípek není nebo že ho nemohou najít) Poté absolvovala ozařování v Ustí nad Labem a od té doby se necítí dobře – potí se ,je stále unavená,slabá má bolesti břicha,nechut k jídlu ale na váze neubývá-na onkologii na kontroly chodí i kolonoskopii podstoupila-nikde nic nezjistili. na chirurgii jí prý zjistili,že jí po ozařování nefunguje část tlustého střeva a prý se s tím nedá nic dělat.Mě se to ale nelíbí, určitě existuje nějaké řešení. Zatím předem mockrát děkuji. Milan Fiedler

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, bohužel nikdo nemládneme a ať se nám to líbí nebo nelíbí naše tělo se bohužel postupně kazí. Ozařování může skutečně trvale poškodit struktury v okolí ozařované tkáně, někdy i takto, jak popisujete. Nerad to říkám, ale s některými věcmi se musíme bohužel smířit, umět je přijmout

       

  • Hana

    dobrý den,
    v listopadu na preventivní prohlídce mi po cytologii zjistili mírné změny na děl.čípku. Bohužel přesnou klasifikaci neznám. Dnes jsem byla na kontrole po půl roce, znovu mi brali stěry, výsledky mají být za 3 týdny. Při prohlídce ale paní doktorka vyšetřením zjistila, že čípek je něčím podrážděný, že tam něco je. Mám teď počkat na stěry a podle toho se uvidí. Asi to ale dopadne špatně, když tam něco paní doktorka i viděla.
    Jsem očkovaná ( už je to ale přes 10 let ) vakcínou Silgard. Poslední měsíce se občas stane, že se cca týden před menstruací objeví špinění / lehké krvácení, a občas – hlavně kolem ovulace mě trápívá výtok. Nevím, jestli to nějak může souviset.
    Jaká je pravděpodobnost, že se jedná o rakovinu?
    ( Zemřela mi na ni babička, mám proto o to větší strach ).
    Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář

      Ve Vašem případě zcela určitě není důvod k panice. Riziko rakoviny konkrétně ve Vašem případě se domnívám, je velice nízké. Špinění, jak popisujete, je poměrně časté, má různé příčiny (např. i v možném zánětu, jak popisuje p. doktorka). Vyčkejte výsledků, do té doby „hoďte problém za hlavu“, nebude to nic vážného.

  • lucia

    Dobry den, chcela by som sa vas spytat. Mam zmeny na krcku stupen c.2. Mam ist na planovany odber z krcka maternice po menstruacii. Mudr mi povedal ze musi to byt po menzese pretoze sa vtedy vyplavuje ten hpv virus. Zaciatok menstruacie bol 28.4.2024. Dnes 2.5. mam este slabe krvacanie. Otazka znie : je lepsie ist 3.5. v piatok..alebo este pockat vikend..a ist v pondelok 6.5. ? Bojim sa aby to zas nebolo moc neskoro, moze sa stat ze vecer na noc mi uplne menstruacia prestane a potom v podstate premarnim dva dni. aby zle nebolo . nemozem sa doktorovi dovolat 2dni , tak snad odpisete. Dakujem krasne

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba se domluvit na termínu s lékařem, který Vám bude provádět biopsii.
  • Veronika

    Dobrý den, prodělala jsem genitální bradavičky, byla jsem na odstranění operativně, byla jsme u gynekologa na kontrole vyšel mi nejasný stěr, ale HPV vir nebyl přítomný, jdu ještě na testy přímo do čípkové poradny je zde možné že HPV vir nemám 🫣

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, HPV virů je přes 200druhů ani nedokážeme všechny detekovat, podrobnosti Vám vysvětlí lékař v kolposkopické poradně.

  • Michaela

    Dobrý den, pane doktore, Již více než rok a půl mě trápí opakované svědění, pálení, záněty močových cest,suchosti apod. Zjištěny kvasinky, přeléčeno autovakcinou, neustále doplňuji probiotika. Také mi paní doktorka zjistila deformaci děložního čípku (jsem po dvou porodech během 5tilet),ale vysledky cytologie prý byly v pořádku. Problémy odezněly asi ze 60%, avšak stále střídavě pociťuji suchost,nebo výtoky, nebo bolest močového měchýře,ale pocitově "vzadu" jako by ho "dráždil" děložní čípek. Omezuje mě to v běžném i intimním životě, po sexu také dost špiním. Nemůžou moje problémy souviset právě s děložním čípkem? Byla mi nabízená konizace,ale pani doktorka si nebyla jistá,zda by to pomohlo.Opravdu už jsem bezradná, dodržuji životosprávu, nosím bavlněné spodní prádlo,snad všechny preventivní opatření dodržuji... Předem děkuji za odpověď. MP.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vzhledem k opakovanému špinění by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení problému uvnitř děložního čípku nebo v děložní dutině, lze i ambulantně, viz.  https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Anna

    Dobry den..dg.mi onko HPV pozit 16,51,52,66,68..partnera nemam a mala som len manzela za cely zivot mam 60 rokov .Minuleho roku som podstupila operacii hysterektomiu mala som tazku dysplaziu cin 3 .tak ze nemam nic ..je vhodne ockovanie teraz v takom veku? ako sa zbavim toho virusu: som si zakupila v lekarni Iside capiky a Iside tab.a imunoglukan je niečo co by ste mi doporucili? alebo poradili ? dakujem krasne za odpoved...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, očkování je v této situaci diskutabilní, jednotný názor nepanuje, můžete vyzkoušet lokální přípravky typu papilocare nebo regresil do pochvy. Vhodná je dispenzarizace poševního pahýlu cestou expertního kolposkopisty.

  • Lucie

    Dobrý den, mám genitální bradavičky a doporučení v těhotenské průkazce na odstranění a vůbec nevím kam s tím mám jít. Do nemocnice na chirurgii nebo gynekologii? Prosím pomoc

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, odstranění provádí gynekolog.
  • M

    Dobrý den, vloni v dubnu jsem vysadila ha Minerva na základě vysokého tlaku, ten se po té srovnal. Od té doby jsem byla bez ha. Nyní (únor 24)jsem menses nedostala, lékař mi pichnul hormony.. mezitím se zmínil, že v lednu loňského roku mi vyšel pozitivní HPV-HR, vyloučen 16,18,45. Do loňska cytologie vždy 1, nyní na výsledek čekám. Prosím, co mohu dál čekat, nebo jak tělo podporit, aby vir utlumilo, vyloučilo. Byla mi nabídnuta Mirena, že chrání cipek. Co si o tom myslíte? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, k posílení imunity čípku můžete vyzkoušet vaginální krémy jako např. regresil nebo papilocare. Je vhodné zopakovat HPV testaci např. za 2-3roky, obvykle toto ale nehradí pojišťovna.
  • Jana

    Dobrý den pane doktore chtěla bych se prosím zeptat, dnes mi byli zděleny výsledky biopsie,hrdlo děložní - tumor přítomen, lokalizace tumoru zadní porce vzorek infiltrovan strukturami invazivního dláždicobuněčného karcinomu, který je imunohistologicky difunzne silně blokově pozitivní s protilatkou p16. Nádorové struktury dosahují do všech okrajů i do spodiny excize. Zachyceny žlázový endocervikalni epitel je bezdyspastickych či nádorových změn., tumor v zadní porci max. Rozm. 44x34x42mm,parametria patrná infiltrace zadních a postranních parametrii. Infiltrace myometria - ano počínající na zadní stěně. Tělo děložní endometrium ostře ohraničené výšky 7mm, Myometrium s počínající infiltraci, jinak homogenní Močový měchýř bez infiltrace pravé i levé ovarium bpn,pochva bpn, okolí dělohy bpn, malá pánev bez patologické nálezu, paln+pln bez patologické lymfadenopatie. Moje otázka prosím zní řekli mi v nemocnici že to nebudou operovat a nasadí hned radioterapii a chemoterapii,mám dvě děti je mi 46 a na otázku jestli jde tedy odebrat celou dělohu mi udělili že i tak bych musela podstoupit radioterapii s chemoterapii.operovat nechtějí Chtěla bych se zeptat je možné tohle odoperovat? Už dva měsíce jsem v bolestech doktoři jen přidávají další léky na bolest jinak se nic neděje a já nějak nemůžu pochopit proč ten nádor ze mě nevyndaji i kdyby mi měli vzít něco s ním. Předem moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v určitých stádiích rakoviny je efektivnější nasadit neoperační léčbu. Výsledky jsou stejné. Takhle byste byla zatížená jako operačním hojením, tak i chemoterapií.
  • Michaela

    Z cytologie mi bolo zistene papp IV,urobili sa dalsie vysetrenia na ktore sa caka.chcem sa spytat ci mohli byt tieto stery nejako skreslene zapalmi alebo niecim (necitila som sa v case sterov dobre)a je mozne ze sa zlepsia na III popripade II.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dbejte pokynů ošetřujícího gynekologa. Zánět může mít vliv na změny v čípku.
  • Bara

    Dobrý den, měla jsem teď kvasinkovou infekci, kterou jsem úspěšně vyléčila, ale při pohledu zrcátkem jsem si u poševního vchodu všimla drobných výrůstků. Šla jsem tedy ke gynekoložce, která mi sdělila, že to vypadá na drobná kondylomata a když jsem řekla, že jsem od 13.let očkována Silgardem, řekla mi, že je to zvláštní a že to asi nepůsobí zatím a imunitu to teprve nakopne, čemuž nerozumím. Také mi sdělila, že mi z předchozí prohlídky (dva měsíce zpět) vyšly ve stěru drobné změny na čípku a že to za půl roku zkontrolují. Má otázka tedy zní, je možné, že by se gynekoložka spletla a drobné výrůstky byly něco jiného? Našla jsem něco o vestibulární papilomatóze. A je možné jít například k jinému gynekologovi na konzultaci? A drobné změny na čípku musí být způsobeny hpv nebo je možnost, že se objevily i z něčeho jiného? Předem děkuji za odpovědi.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i očkování proti HPV neznamená, že nemůžete onemocnět genitálními bradavicemi. Druhů HPV je přes 200! Ne vždy se podaří stanovit diagnozu při jednom vyšetření. Pokud budou potíže přetrvávat je vhodná opakovaná gynekologická prohlídka.
  • Romana

    Dobrý den, dcera má 20 let a bylo ve 13 letech očkována na HPV + genitální bradavice vakcínou Cervarix nebo Silgard. Bohužel bradavice se objevily, její gynekoložka je odstranila a doporučuje opět očkování proti HPV vakcínou Gardasil. Je přeočkování vhodné nebo je to velká zátěž pro tělo se nechat znovu očkovat. Prosím o radu zda je vhodné či nikoliv.děkuji R.N.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, virů HPV je cca 200druhů, očkování nechrání proti všem. Postup, jestli přeočkovat jinou vakcínou není stanoven.
  • Klára

    Dobrý den, Mám změny na čípku ve II. Stadiu. Rada bych se zeptala, zda muže pomoci regresí nebo už je léčba zbytečná a je na místě rovnou konizace? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přístup je individuální, záleží na přesném nálezu, věku pacientky, reprodukčních plánech apod. Detaily Vám sdělí registrující gynekolog.
  • Kateřina

    Dobrý večer, doktor po cytologii mi doporučil užívat papilocare, prý kvůli změnám na čípku. Kontrola za 4 měsíce. Můj dotaz je zda-li můžu užívat nuvaring s papilocare. V příbalovém letáku je psáno, že údaje o používání přípravku s vaginálním kroužkem nejsou dostupné, proto se nedoporučuje. Můj doktor mi řekl, že užívat můžu, že by to nemělo snižovat účinnost antikoncepce. Mě spíše zajímá, zda-li mi to nemůže ublížit. Myslím složení gelu na přítomnost kroužku. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ne všechny kombinace léčivých přípravků se běžně testují. V tomto případě nezbývá, než se řídit doporučením výrobců.
  • Alexandra

    Dobrý deň mam otázka bola som na preventívnej povedal ze mam zmenu že test pošle na onkológiu a ze mam tri týždne čakať pred rokom som nemala nič len mi zobral ster za týždeň boli negatívne výsledky co mam od toho čakať Povedala ze ak to bude zle a veľmi zle ma budú kontaktovať ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, podrobnosti musíte probrat s Vaším gynekologem.
  • Gabinka

    Dobry den, Dopoludnia jsem byla ok. Určitú dobu cítim zmeny u ženských pohl.organou. Potvrdili mi pred rokem a pul HPV bola som 2 krát onkogynekologia. Vrátili ma ku gynekológovy . Zas mi robili kontrolu a vyšiel hpv16 pozitív. Ja mam na IVF schválenou zadost. Pani doktorka , že sa mam objednať na okno gynekológii. Že podle ni odoperovať a pák by šlo i IVF. Čo se Chci zeptat je možné , že se pocit u intímneho života mení. Cítim zvláštni pocity. Nedokážu ich vysvetliť. Mam sa báť? Nebo múze mne to rak ovplyvniť , meniť mi to intímnu časť tela? Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle výsledků trpíte přítomností vysoce rizikového typu HPV infekce, je vhodné sledování v centru onkologické prevence. 
  • Bára

    Dobrý den, je mi 27 let- bezdětná/bez potratů, v květnu jsem byla na konizaci cipku, zjistili HSLI CIN III, o tři měsíce později kontrolní stěry- hpv vir stále, ale změny na čípku prý již nejsou vidět. Nicméně mi bylo sděleno, že vzorek který odebrali, byl špatný po cervikální linii (vysvětlili mi to tak, že vše co bylo odebráno- ve zprávě je 7 cm, bylo špatné a nebyla tam ta hranice zdravé tkáně) Nevím jak to mám chápat, odeprali tedy přesně po linii špatné/zdravé tkáně a nebo je možnost, že tam něco z té špatné ještě zůstalo? Řekli, že je tam pouze ten hpv vir. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den,  toto se stává, jsou nutné pravidelné kontroly cestou expertního kolposkopisty. Podrobnosti Vám sděli registrující gynekolog.
  • Veronika

    Dobrý den jsem 14.dni po konizaci a slabě krvácím je to normální volala jsem paní doktorce a sestřička říkala že je to možný bolesti nemám.Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, mírné krvácení a výtok po takovém zákroku může přetrvávat i měsíc. Při zhoršení je vhodná kontrola gynekologem.
  • Veronika

    Dobrý den, byly mi nalezeny přednádorové změny na deložním čípku. Byl mi doporučen Regresil, nikde jsem však nenašla informaci, jak je to s menstruací - jestli se během ní gel také aplikuje nebo je vhodná spíše přestávka po dobu krvácení? Dále mám dotaz, zda je lepší zahájit léčbu co nejdříve - před menstruací (kdy si nejsem jistá, jestli mi vyjde prvních 6 dní každodenní aplikace před začátkem menstruace - poslední dobou mám nepravidelný cyklus) nebo je lepší počkat a začít až po ní. Zajímalo by mě také, jak je to během léčby s pohlavním stykem? Je to bezpečné pro mě i partnera? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gel se užívá mimo menstruaci, pohlavní styk není překážkou.
  • Terez

    Dobrý den. Jsem 10 měsíců po porodu. Po šestinedělí mi byl dělána “větší” cytologie s výsledky - drobné změny -. Dnes jsem byla na další cytologii u své gynekoložky a když jsem se na to pořádně ptala, řekla mi, že mám první předrakovinové stádium. A že uvidíme podle výsledků z dnešní cyt. za týden. Jsem z toho vystresovaná. Co mě čeká? Je možnost se vyléčit? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde je povinností gynekoložky Vám přesně vysvětlit problematiku. Na základě Vámi uvedeného popisu nejsem schopen k tomuto říct podrobnosti. Je ale určitě vhodná pravidelná gynekologická dispenzarizace.
  • Vendula

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat prosím. Na začátku těhotenství mi cytologie ukázala že mam ASCUS na čípku, jen me kontrolovali a vše v pořádku.Malého jsem domosila, porod byl v pořádku i hojení po porodu a na kontrole vše v pořádku. Pak jsem šla za půl roku na kontrolu a cytologie ukázala HPV infekci. HPV 16 HPV 35,39,51,56,59,66,68 Upřímně moc tomu nerozumím,partnera mam stálého a gynekolog mi k tomu v podstatě nic neřekl, už jsem mu říkala ze mam ten výtok ale v tu dobu jsem kojila a jen mi řekl ať se namažu vaginalnim krémem a jen me poslal ke specialistovi do Plzně ale teprve tam jedeme 9.10.23 a nevím co me bude čekat.Menstruaci mam vždy stejně ale přichází hodně zapáchající, pak je chvíli klid ale mam častý bílý výtok který zapáchá.Občas mám takový tlak v podbřišku a nedávno jsem tam nahmatala takovou bouli v levo jako takový výrůstek.V sexu to nepřekáží a vždy před tím použiju roztok rosalgin a není nic cítit ale pak se to vždy vrátí . Koupila jsem si vaginální gel papilocare ale nic nezabírá ani tablety na imunitu z outkavky pestré.Obtěžuje mě to je to a je mi to trapné.Četla jsem že se infekce nedá zbavit. Chtěla jsem se zeptat zda by konizace čípku pomohla? Moc děkuji za odpověď Růžičková

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, HPV infekci máme v sobě prakticky skoro všichni. Problém je spíš přetrvávání HPV infekce, u specifických typů, např. HPV 16 může bohužel s časem dojít ke vzniku přednádorových i nádorových buněk. Vyšetření specialistou je na místě, ten Vám na základě vyšetření sdělí další postup. Samotná přítomnost infekce HPV ale ještě neznamená vždy rakovinu.
  • Darina

    Dobrý den, doktor mi doporučil RegreSIL, v přívalovém letáku je napsané, že ženy co se snaží otěhotnět, by to měli konzultovat se svým lékařem..ale od něj se toho nikdy moc nedovim, tak jsem se chtěla zeptat jestli to má na otěhotnětneni nějaký vliv. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně při aktivní snaze otěhotnět není vhodné užívat moc terapie, pokud není nutná. Záleží, pro jakou problematiku Vám regresil doporučil....
  • Misa

    Mám bouli umolo konečníku a dosti bolí pří chůzi a sezení prostě to tam táhne a boule .stolice žlutá hleny a vytýká z konečníku skoro sama jako by konečník nebyl úplně utavreny

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde je na místě vyšetření proktologem.
  • Milča

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat co přesně znamená diagnóza CIN 1? Mám stálého partnera, s nímž jsem měla svůj první pohlavní styk před 4 lety a při každém pohlavním styku jsme použili ochranu. Diagnóza mi byla zjištěna až nyní a zajímalo by mě, jestli jsem se mohla nakazit i jinak než od svého přítele a jestli je nějaká možnost, že mi byl nevěrný a musel mě nakazit až někdy v poslední době? Mohli bychom s přítelem nějak zjistit jestli je přenašečem? A pokud ano, znamená to, že bychom neměli mít pohlavní styk? Jaké jsou moje momentální možnosti léčby a prevence? Děkuji Vám za pomoc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde se jedná o první stádium přednádorových změn, celkem jsou tyto stádia 3. Ve většině případů není potřeba zásadních opatřeních. Zvážil bych očkování proti HPV, pokud nemáte za sebou. Jinak sledování zajistí gynekolog, jsou nutné pravidelné prohlídky.
  • Nela

    Dobrý den, asi před půl rokem se u mě projevily genitální bradavice (přesně nevím, jestli to jsou ony). S mojí gynekoložkou jsme již začaly řešit. Jenže přítel je chytl ode mě také. Příští středu to už budou dva týdny co se mažeme nějakou vodičkou, která celkem zabírá a bradavice odpadají a mizí. Tak jak řekla paní doktorka. Jenže přítelovi přišla pozvánka na darování krve na příští týden a není si jistý, jestli může jít. Myslíte, že si to má odložit nebo na darování může v pohodě jít? Co jsme se tak dočetli, i podle reakce paní doktorky, že to nejsou nějaké vážné a je to jenom nějaký nejslabší druh těch bradavic. I paní gynekoložka říkala, že můžeme dělat věci bez omezení, ale raději se chceme ujistit. Byla bych moc vděčná, kdybyste mi dokázali na tento dotaz zodpovědět a předem za to děkuji. S pozdravem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, opravdu se nejedná o závažné onemocnění, je třeba ale probíhající léčbu sdělit při odběrech před darováním krve.
  • Nikol

    Dobrý den, před třemi měsíci jsem podstoupila konizaci s diagnózou těžkých předrakovinových změn. Výsledky ze zákroku vyšly dobře a odstranili mi všechnu špatnou tkáň. Můj dotaz jde, zda můžu mít pohlavní styk bez toho aniž bych o tom musela nového partnera informovat, nebo je lepší styk už vůbec nemít? V případě, že bych ho neinformovala, musí se nutně nakazit taky? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je tkáň čípku zahojená, je možno mít normálně pohlavní styk.
  • Nikola

    Dobrý den, před 3 měsíci jsem podstoupila konizaci. Po ní jsem dost krvácela, takže jsem musela na sál pro zastavení krvácení, poté již vše dobré. Výsledky dopadly dobře. Bohužel od té doby mám velmi silnou menstruaci, která trvá i déle. Po porodech jsem ji měla silnější, ale teď je to opravdu hodně. V nejsilnější dny musím mít tampon i vložku a i tak je to na chvíli. Od konizace mimo MS často i špiním. K lékaři jsem objednaná, ale až za měsíc. Může to prosím spolu vše nějak souviset? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test, kontrola u gynekologa by byla vhodná dříve. Při nepravidelnosti menses je na zvážení doplnění hysteroskopického vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní. Lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Veronika

    Dobrý den, při preventivní kontrole na cytologickém steru mi byly zjištěny změny na čípku (Lsil) + HPV 16 pozitivní. Lékař mě poslal na expertní kolposkopii se zadankou kde je napsané dyslalia cervicis uteri. Prosím Vás co to znamená mám se bát?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u tohoto nálezu je možný výskyt přednádorového stavu na čípku. Vše podstatné zajistí expertní kolposkopista.
  • Lucie

    Dobrý den. Moje sestra je 2 měsíce po ozařování nádorů. Může mít ještě menstruaci? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na typu a lokalizaci nádoru, podrobnosti jí řekne její gynekolog.
  • Vendula

    Dobrý den, je mi 27 let. Během půl roku mi 2x opakovaně vyšel OC ASCUS a pozitivní HPV 16. Chtěla bych se zeptat, zda je to velkou překážkou pro snahu o otěhotnění? Nebo raději čekat, zda se nález normalizuje (pokud vůbec).

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde by bylo vhodné nejprve vyšetření expertním kolposkopistou k vyloučení přednádorových změn na čípku.
  • Petra

    Dobrý den, obracím se na vás s dotazem.. Volal mi můj gynekolog výsledky testu na hpp viry o které jsem si sama zažádala a zaplatila. Můj výsledek byl pozitivní, mám objednané odborné vyšetření a chtěla jsem se zeptat, zda je vhodný mít s partnerem sex apod. a také zda by měl jít také na vyšetření.. či jak se to řeší.. Děkuji za Váš čas a Vaši odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, omezení styku není, u partnera bez příznaků se také vyšetření na HPV nedělá. Obecně přechodnou HPV infekci má až 80% populace. Problém je spíš, pokud infekce přetrvává. 
  • Janka

    Dobrý deň prajem, Rada by som sa Vás spýtala na osobný názor na vaginálny gél - Papilocare. Mám HPV vírus - ascus a objavila som tento pomerne nový gél na trhu. Ďakujem vopred za nejakú recenziu nakoľko je pomerne vysoká cena. Na internete som sa nedočítala veľa skúseností pacientiek s nim.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tento gel u takto hraničních nálezů na čípku přispívá k normalizaci stavu a k eradikaci HPV viru. 
  • Simona

    Dobrý den, mám dotaz ohledně kondylomat, které mám 3,5 roku. Léčba před 1 rokem aldarou 3 měsíce, předtím mě lékařka tvrdila celou dobu, že je nemám, měla jsem je. Pak mě doporučila jen vitamíny a že samy zmizí, no nezmizely. Byla jsem u jiného lékaře a mám HPV a bohužel ty horší, výsledky zatím dobré, jdu na kontrolu po roce, prý nemusím chodit dříve. Místo, přesně, kde byly kondylomata neustále svědí, tak jsem i zjistila, že něco je špatně i přes ujištění, že tam nic není, bylo jich málo a malé, nevím co s tím, zatím se po té léčbě nevrátily. Jiná lékařka mě doporučila i očkování, moje ne, že je to zbytečné. Vyšetřili mě 4 lékaři a každý mě řekl něco jiného, hlavně nemám střídat partnery, citím se špatně a partnera nemám 4 roky, žádného, to jsem jim i zdělila. Sama jsem si vyhledala a začala používat papilocare. Chtěla jsem poradit co je nejlepší, mám 56 let, nepiji, nekouřím, drogy neberu, partnerů minimum. Nakazil mě bývalý před 4 roky, střídal partnerky, bohužel.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně se doporučuje zvýšení imunity např. tbl. isoprinosinu, papilocare je také vhodný. Očkování po 50 roce věku je k diskuzi. Kontraindikované, ale rozhodně není. Pokud se objeví kondylomata znovu, je vhodné jejich ošetření laserem. Lze v lokální anestezii ambulantně.
  • Karin

    Dobrý deň, na biopsii mi bol zistený nález "Dyslasia uteri CIN 1 (LSIL) s koilocytmi" a s p16+ a Ki67+ 35%. Už rok dozadu som bola HPV pozitívna, teraz to stále pretrváva, taktiež som minulý rok podstúpila 3 dávky očkovania Gardasilom. Doktor mi odporučil na lokálnu liečbu Papilocare alebo Deflagyn a súčasne aj potravinové doplnky na podporu imunity. Chcela by som užívať Deflagyn (lebo Papilocare som minulý rok užívala 6 mesiacov a výsledok žiadny) a zároveň užívam už 2 týždne HPVIRIN a probiotiká Super Dophilus. Chcem sa spýtať, či môžem užívať ešte nejaké výživové doplnky, aby som imunitu ešte viac podporila, napr. Indol3C alebo niektoré kapsulové superpotraviny ako jačmeň, spirullina, chlorela... Neviem však v akom množstve, aby som si náhodou nespôsobila hypervitaminozu. Vedeli by ste mi prosím s týmto poradiť? Vopred ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle biopsie máte pouze velmi mírné změny na čípku, obecně při přetrvávání HPV infekce je vhodné posílit imunitu a vést zdravý životní styl /nekouřit apod./ Dá se udělat ještě z HPV stěru cintec vyšetření, které napoví, jestli se HPV virus již dostal do DNA buněk čípku. Přechodná HPV infekce je totiž častá a ještě není důvod k panice.
  • Adéla

    Dobrý den, je mi 23 let a od svých 17 let jsem měla střídavě nálezy na čípku. Nyní mi dělali DNA test na HPV a zjistili, že patří do High risk skupiny. Má gynekoložka mi řekla, že si mám jen hlídat výtok a že další test bude pouze cytologický stěr. Přitom do teď mi cytologické stěry vycházely dobře, jen ten DNA (o který jsem si musela sama požádat) mi vyšel špatně. Je toto prosím správný postup? S tím že až za 6 měsíců mi bude dělat jen cytologii, i když HPV jsou high risk. A nějaká léčba by prý přišla, až se budu chtít začít snažit o miminko. Jinak byla jsem ve 13ti očkovaná proti HPV. Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na druhu HPV infekce, který typ viru máte a také jak dlouho přetrvává, lze podpořit imunitu vaginální léčbou krémem papilocare nebo regresil. Nález lze rovněž konzultovat s expertním kolposkopistou.
  • Rebeka

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať ohľadom gélu papilocare. Môže sa počas užívania tohto liečiva praktizovať pohlavný styk so stálym partnerom alebo nie?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pohlavní styk je možný, vhodný papilocare zavést až po něm.
  • Veronika

    Dobrý den, cca před 3 lety jsem vysadila HA, brala jsem vkuse od 15ti let do 29ti let. Jsem nerodička (32let). Po půl roce od vysazení mi zjistili pozitivitu na HPV a lehké změny na čípku, pravidelně docházím na kontroly (kolposkopie atd.), teď po těch cca 3 letech lehké změny nejsou už žádné, ale HPV stále pozitivní. Hned na začátku diagnózy jsem nasadila Papilocare (cca 3 měsíce). S manželem dítě neplánujeme, nechceme. Už dlouho uvažuji nad tělískem, ale mám strach, zda je to vůbec možné, když jsem HPV pozitivní. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přetrvávající HPV pozitivita není kontraindikací k zavedení tělíska.
  • Kristýna

    Dobrý den, v srpnu jsem měla pohlavní styk s člověkem, který mi až poté řekl, že má virus hpv, ale jelikož jsem očkovaná proti rakovině čípku tak jsem s tím nikam nešla. Teď v lednu mi z cytologie zjistili diagnózu ASC-US hpv vir a jsem objednaná v dubnu do čípkového poradenství. Chci se tedy zeptat jestli to není za dlouho a nemůže mi za tu dobu vzniknout nádorová onemocnéní děložního čípku? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tento cytologický nález nepatří mezi vysoce rizikové, často souvisí s přechodným zánětem. očkování proti HPV nechrání před všemi typy HPV virů, je jich asi 200.

  • Iva

    Dobry den, v březnu 2022 byla provedena rekonizace v Praze. Celkove mam za sebou 13 narkoz ohledne gyn. Zadne potraty . Od te doby stále svědění stehen. Nasla jsem si lékaře, ktery dela vzdy kontrolní stery po antib. Doted nález zanetu neni cisty, bylo mi sdeleno, ze malá cast enterococa přetrvává, ale dalsi antib by cely zanet rozjely nanovo, proto mam brat probiotika. Nekolik mesicu se nedostavuje menses, dle testu nizsi progeateron. Menses vybolavana6 agolutinem. Byl delan odber na hpv cca v srpnu 2022, dopadl dobre. Chci byt zdravá a mit jistotu, ze se zánět nerozjede a ze jde skutecne o prechod. Partnera nemam. Může zanet zousobovat voda z kohoutku? Není ze studny. Dekuji za radu, uz nevim kudy kam.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně u Vás bude důležité nastavit správnou mikrofloru v pochvě a podpora imunity, doporučuji wobenzym na 3 měsíce a papilocare do pochvy na 6 měsíců až 1 rok.

  • Karin

    Dobrý deň, gynekológ mi robil vyšetrenie na vysokorizikové typy HPV. Typ vyšetrenia: Kvalitatívne vyšetrenie zamerané na detekciu prítomnosti HR-HPV (prechodnej infekcie). Neurčuje aktivitu vírusu. Testované vysokorizikové typy HPV: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 [B]Výsledok vyšetrenia:[/B] [B]Pozitívne[/B] Vzorka je [B]pozitívna na prítomnosť HPV typu 16 a jedného alebo kombináciu viacerých [/B] [B] vysokorizikových HPV typov zo skupiny 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68[/B] a zároveň je negatívna na prítomnosť HPV typu 18. Toto je vo výsledku. Čo to prosím znamená?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, máte infekci vysoce rizikovým typem HPV a to typem 16 - zde referuji pacientky s tímto HPV typem k vyšetření expertním kolposkopistou.

  • Iva

    Dobrý den.Bylo mi zjištěno HPV a lékařka mi doporučila Papilocare gel,měl by se užívat 21dni, poté 7dni pauza při menzes a další měsíc užívat obden opět s pauzou. Hned v prvním měsíci užívání, jsem dostala menzes o 8dni dříve, takže mám nedoužívanou dávku a teď nevím jak dál užívat..

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, těch 8 balení aplikovat každý den v novém cyklu, nic se nestane.

  • Dagmar

    Dobry den, lze otestovat pritomnost HPV i v oblasti krku?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, mělo by jít, toto je ale otázka na ORL lékaře.

  • Lucie

    Dobrý den,teď v srpnu jsem byla na konisaci čípku a teď v prosinci na kontrole.Ginekolog mi řekl že po konisaci se mi hrozně zúžil čipek a proto mám menstruaci hrozně dlouhou a bolestivou s občasným i špinenim hlavně po tlačení na stolici i odběr na citologii byl hrozně bolestivi a celý den jsem pak dost krvácela .Chci se tedy zeptat zda je to v pořádku nebo se mohlo udělat něco špatně.Lekar mi řekl že je do budoucna možná i další operace na rozšíření čípku.Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, po konizacích může k tomuto dojít, dá se udělat rozšíření kanálu hrdla např. pomocí hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Katarína

    Dobrý večer ja by som sa chcela opitat že ako zistím ci mam Hpv vyrus môže bit aj bez príznakov a ak áno po akom čase sa objavia prvé príznaky môžu sa odomna nakaziť ľudia čo somnou žijú v domácnosti za vašu odpoveď vám vopred dakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, HPV virus se přenáší kontaktem sliznic, tzn. pohlavním stykem. Projevy nemusíte na sobě vůbec poznat. Včasnou detekci změn při HPV pozitivitě zajistí pravidelná gynekologická prohlídka.

  • Vladislav

    Dobrý den manželka má již přes dva roky zavedené nitroděložní tělísko Mirena a menstruace jí prakticky vymizela, před dvěma dny začala krvácet v běžném datu svojí pravidelné menstruace, jelikož mají v rodině nálezy rakoviny děložního čípku, má strach,aby to nebyl možný příznak.Můžete mi prosím říci jestli je toto dva roky po zavedení tělíska normální nebo ne, děkuji za odpověď. Nemá žádné bolesti ani něco podobného,prostě jen začala menstruace,kterou si myslela,že již díky tělísku vymyzela. S pozdravem V

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, i s Mirenou může mít občas menses, pro uklidnění je možné udělat gynekologické vyšetření.
  • Marie

    Dobrý den, cca před půl rokem jsem podstoupila konizaci čípku s nálezem HSIL/CIN3. Nyní jsem čerstvě po kontrolní cytologii + HPV test. Můj gynekolog mě informoval,že dle výsledků cytologie je stále potvrzena infekce virem (stále tam vychází rizikový podkmen). Lékař mi řekl, že další kontrolní cytologii je možné provést až za 4 měsíce a následně se dle výsledků bude řešit, co dál. Ráda bych se zeptala,zda se jedná o správný postup,případně je možné provést kontrolní cytologii dříve. Vzhledem k výsledkům bioptického vyšetření po konizaci (CIN3) mám strach čekat další 4 měsíce. Také prosím o radu, zda existují nějaké léky, vitamíny, které mohou pomoci podpořit imunitní systém přímo při této problematice. Předem velice děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde záleží na doporučení expertního kolposkopisty, samotná přítomnost HPV viru ještě naštěstí neznamená rakovinu. K podpoře eradikace HPV viru slouží vaginální přépravky např. regresil nebo papilocare

  • Eva

    Dobrý den, za jak přesný se může považovat výsledek cytologie, pokud je závěr Atypie žlázových buněk (spíše neoplastické). Dle vyhledaných informací mi došlo, že se jedná o poslední stádium prekancerozy, obávám se spíše, zda to nemůže být horší a cytologie to neodhalila. Na kolkoskopii jsem již objednaná, na preventivní prohlídky chodím každý rok, tento výsledek mám poprvé, včetně pozitivity na ostatní z HR HPV virů. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je podezření na přednádorový proces uvnitř děložního hrdla, zpravidla se tento nález řeší konizací, poučí Vás detailně při vyšetření expertní kolposkopista

  • Monika

    Dobrý den na gynekoligii mi řekli že mám rakovinu děložního čípku..Myslela jsem že se to řeší operací ale bylo mi řečeno že stačí očkování ve třech dávkách... Bojím se že má doktorka něco zanedbala..Je možné to léčit jen očkováním? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rakovina děložního čípku se opravdu řeší nejčastěji operací, možná paní doktorka myslela jen prevenci rakoviny pomocí očkování. Toto je hrazené 13letých dívek a chlapců.

  • Andrea

    Dobrý den, moc Vás prosím o informaci. V dubnu 2022 mi bylo vyměněno tělísko Mirena za nové s tím, že lékař mi zapoměl udělat před výměnou stěr čípku. Stěr byl provedeny týden po výměně a vykázal bohužel hpv 16 a čeká mě 6.10 konizace delozniho hrdla jehlou. Je možné zákrok provést bez vyjmutí tělíska? Mám ho teprve pár měsíců.. děkuji za odpověď. Andrea

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, konizaci lze dělat i se zavedeným tělískem.

  • iveta

    Dobrý den, jsem pozitivní na HR-HPV 18+. Kolkoskopie vyšla dobře. Ma význam se nechat ted očkovat. Proti ostatním druhum hpv viru mi to nejspíš pomuže. Ale jde mi o to, když si imunita s virem poradí a zmizí, zda budu pak už chraněná proti tomuhle typu viru, když se necham očkovat v době kdy jsem pozitivní na tento typ viru? A nemuže mi naopak očkování ublížit v době pozitivitě, nemůže očkovaní spíš ten typ viru podpořit? Děkuji za odpověd

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, očkování Vám neublíží, často funguje zkřížená reakce a očkování může působit i na další typy, než je těch 9 udávaných. Samozřjmě nejvyšší účinost je před zahájením pohlavního života. K eradikaci HPV pomahá i lokální terapie např. Papilocare.

  • Vaclava

    Dobrý den , za měsíc jdu na konizaci hpv vir cin ll mohu se optat je lepší se naockovat před nebo po zákroku aby se předešlo recidive A ještě zda mohu na masaz si zajít ještě před zákrokem zda si nemohu nějak masáží uškodit když mám v tele vir hpv děkuji za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, lépe naočkovat před zákrokem, masáže ničemu neuškodí.

  • Veronika

    Dobrý den, mohla bych se Vás prosím zeptat, zda je možné, aby se ode mě partner nakazil genitálním oparem v případě, že není v aktivní formě (nejsou viditelné vřídky, puchýřky)? Výsledky na HPV vir mně vyšly před 2 lety jako pozitivní, od té doby pouze jedna recidiva v podobě mírného průběhu, avšak i přesto mám strach, abych partnera nenakazila. Velice Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, z praktického hlediska se nejspíš už dávno nakazil a je možné, že i od přechozích partnerek, promořenost populace je vysoká.

  • Alena

    Dobrý den, jsem po konizaci děložního čípku, nález CIN III, poslední cytologie byla negativní. Chtela bych se zeptat, jak se postupuje v případě, když bych do budoucna byla HPV opět pozitivní? Mám z toho obavy, léčba HPV mě doprovází již několik let. Dekuji za odpověď a přeji hezky den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rovnou zvažte očkování proti HPV, při recidivě HPV záleží v budoucnu i na kolposkopickém nálezu a cytologii.

  • Lucie

    Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala, od roku 2017 se opakovaně léčím s infekcí HPV v podobě kondylomat (podofylin, elektrokauterizace, CO2laser). Od 9/2020 do listopadu 2020, kdy jsme se s manželem snažili o mimi mi vyšla v prosinci 2020 špatně cytologie (HSIL) a pozitivní metylační test a objevily se u mě vysoce rizikové HPV 16,18,31, 58 a další a musela jsem v lednu 2021 na konizaci děložního čípku. Ráda bych se zeptala, je možné, že manžel má tyto vysoce rizikové HPV viry ve větším množství ve spermatu? Při intimním styku ovšem bez ejakulace do pochvy jsem měla problém během těch 5 let "pouze" s kondylomy, ale nikoliv s vysoce rizikovými HPV. Dá se s tímto něco dělat? Byla by tedy případně lepší asistovaná reprodukce v podobě IUI? Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, s HPV se často setkáme už při zahájení pohlavního života a na eradikaci se podílí naše imunita. Zvažte očkování proti HPV u Vás i u partnera, Jinak nákaza při pohlavním styku nemá nic společného s ejakulací.Asistovaná reprodukce z indikace infekce HPV se běžně neprovádí.

  • Anna H.

    Dobrý den, mám takovou otázku je možné mít rakovinu děl.čípku či jiné rakoviny v této oblasti v 15 letech?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, výskyt rakoviny čípku v takto nízkém věku je velmi raritní.

  • Endy

    obrý den. Je mi 23 let a mam skoro 3 letou dceru. Memu otci nedavno diagnostikovali leukemii , a matka mela pred lety nador v prsu .Rada bych se zeptala nasla jsem si na cipku cca 1,5 cm velkou bulku tvrdá nebolí. Při styku s partnerem mě to neskutečně boli, problemi při močení, bolesti v podbřišku dlouhodobé , bolest v bederní páteři, špinění mezi menstruační. Rada bych věděla jestli je možnost že je to rakovina děl. Čípku děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, musíte se nechat vyšetřit gynekologem.

  • Pavla

    Dobrý den. Rada bych se zeptala nasla jsem si na cipku cca 1,5 cm velkou bulku tvrdá nebolí. Při styku s partnerem mě to neskutečně boli, problemi při močení, bolesti v podbřišku dlouhodobé , bolest v bederní páteři, špinění mezi menstruační. Rada bych věděla jestli je možnost že je to rakovina děl. Čípku děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vyboulení na čípku může znamenat mnoho věcí, naštěstí rakovina nebývá příliš častá, ale musí se vyloučit, objednejte se ke gynekologickému vyšetření

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. Byla jsem na preventivní prohlídce mohl byste my trošku vysvětlit výsledky Sona a cytologie, jsem objednaná i na biopsii. Děkuji. Tv uv děloha vel7*4*4cm 5mm drobný náznak im kalcifikace. Závěr cytologie HSIL Bakteriální vaginoza Doporučuji Biopsie nutná keratinizujici HSIL Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, na stěrech z čípku máte těžké dysplatické změny, vhodné by bylo vyšetření expertním kolposkopistou /genekolog, který se zabývá onemocněním děložního čípku/

  • Libuše

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na radu. Mám 32 let a mám 6ti leteho syna. S manželem se již čtyři roky snažíme o miminko. V únoru mi bylo oznámeno, že mám nález na děložním čípku B pozitivní a měla jsem jít na konizaci v dubnu. Při konzultaci mi bylo zjištěno těhotenství a tak se konizace posunula, že až po porodu. Bohužel v květnu jsem o miminko přišla. A teď nevím co dál. Musím na konozaci hned? Já bych zkusila teď před létem znovu zapadnout a pokud se nepodaří, konozaci v říjnu udělat. Co si o tom myslíte? Bojím se, že kdyby se udělala konizace hned, že pak budu mít pro těhotenství nějaké problémy a miminko nedonosim. Děkuji za Váš čas.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, správný postup neexistuje, je pravda, že hned po konizaci byste neměla otěhotnět, ať se čípek zahojí. Na druhou stranu řešit v těhotenství podezření na progresi nálezu na čípku nestojí za to. Musíte se ale domluvit na pracovišti, kde Vám tu konizaci mají dělat, oni do detailu znají vaši anamn. a nález na čípku.

  • Lucie

    Dobrý den, Dostala jsem e-mail od gynekologa o výsledku ascus. V 15 letech jsem byla očkovaná proti rakovině děložního čípku. Před rokem mi gynekolog odstraňoval bradavice. Muže tento nález znamenat, ze mám rakovinu, nebo muže poukazovat na vir Hpv který mi způsobil bradavice ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ASC US může znamenat více věcí, nicméně nejedná se o nějaké dramatické změny v buňkách, které jsou na stěru. Dost často za 6 měsíců se nález normalizuje.

  • Miriama

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat zda jsou bradavice na nohách konkrétne na malíčku u nehtů také projev HPV viru? Je mi 27 let parter 36, před půl rokem jsme brali antibiotika na HPV virus, no pred týdnem jsme si našla bradavici na levém malíčku na noze. Proto jsme se chtěla zeptat zda je možné že se virus úplně nevyléčil? Nebo je možné že se vrátil bez nakažení třetí osoby ? Jde mi vyloženě o to jestli mi byl parter nevěrný. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bradavice i genitální nemají s nevěrou partnera nic společného, promořenost viry v populaci je velmi velká a stačí jen pokles imunity a propukne aktivní onemocnění.

  • Dagmar

    Dobrý den. Jsem ve stádiu rakoviny děložního čípku po 25vnejsich, 4 vnitřních ozařování a 5ti chemo. Moje otázka zní? Je ještě možnost že bych mohla otěhotnět?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pravděpodobnost bude po této léčbě velmi nízká a je otázkou, jestli je to vůbec vhodné.

  • Eva R. T.

    Dobrý den mám změny na děložním čípku, z první cytologie vyšel zánět bez dysplazie, z druhé cytologie vyšla infekce bez dysplazie, jemi 30 let raději jsem si nechala udělat test na HPV a HPV je negativní.......ale stále jsem hlidana kontrolu mám za půl roku chci jse optat o jaké změny jse může jednat kdys HPV je negativní mám jse obávat nebo mohu být v klidu ? vůbec nevím co mě za pár let hrozí , mám nabídnuto jse nechat očkovat gardasil9 děkuji za Vaše odpovědi.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při negativitě HPV je riziko vzniku nádoru čípku v následujících letech minimální, co se týče infekce, ta nemusí být vyvolána jen HPV, v úvahu připadají další bakterie nebo paraziti.

  • Jana K.

    Dobry den, jsem po konizaci a mam nasledujici diagnozu: viloglanduarni adenokarcinom, dobre diferencovany, pT1b pNX Stage IB. Doporuceni lekare: odstraneni delohy, vejcovodu a preventivne i vajecniku. Muj dotaz: pokud je nalez na vajecnikach "cisty", dava smysl si je ponechat a pravidelne hlidat? Daji se pripadne zmeny objevit vcas? Predem dekuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vaječníky se špatné hlídají, a změny na nich se skoro vždy zachytí pozdě, pokud je Vám doporučeno odstranit i adnexa, nechte si je odstranit.

  • Kristýna

    Dobrý den, chci Vás požádat o Váš odborný názor. Podstoupila jsem kolposkopii a biopsii, byl mi zjištěny CIN I a HPV 16. Pan doktor mi sdělil že budu sledována a na další kontrolu mám prijit za 4 měsíce. Jelikož se jedná o ten nejzávažnější vir, chci se zeptat, zda by nebylo vhodnější rovnou podstoupit konizaci a také jestli se neměla případně nasadit nějaká léčba. Pan doktor mi k tomu vlastně nic moc neřekl, jen že počkáme. Jsem z toho trochu zmatená. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vir je to nejzávažnější, ale to automaticky neznamená konizaci, ta má taky svoje rizika. Dodržte kontroly u pana doktora

  • Barbora

    Dobrý den, jsem po porodu v srpnu 2021, na kontrole po šestinedělí dle cytologie lehké změny na čípku, během těhotenství vždycky vše v pořádku, měla jsem se dostavit na stěr za půl roku. Po půl roce vizuálně čípek v pořádku, ale lékařka volala výsledky stěru, které se prý zhoršili a je možné nějaké rakovinné bujení, prý nějak uvnitř čípku, odesílá mě do COP, kam mě ale objednali až za 6 týdnů. No a já teď absolutně nejsem schopná fungovat, myslím na nejhorší scénáře a bojím se, že za 6 týdnů se nález zhorší, když se takto zhoršil za půl roku. Jaká je pravděpodobnost, že se opravdu už jedná o rakovinu? Je mi 26 let a ještě bychom jedno dítko chtěli.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den i kdyby jste měla těžké přednádorové změny na čípku, změny v naprosté většině případů neprobíhají tak rychle, aby za 6 týdnů došlo ke zhoršení.

  • Denisa

    Dobrý den, v prosinci při preventivní prohlídce mi vyšli špatne výsledky cytologie (lehké změny buněk) ,tak teď v březnu jsem byla na kontrolním odběru + mi dělali HPV . Výsledky z cytologie jsou v pořádku ale HPV mám pozitívny (16,39) . Příští kontrola za půl rok Chceme se začít snažit o miminko.Myslite že je dobrý nápad,nebo raději počkat toho půl roku na další výsledky? Nechci nic podcenit. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, kontraindikaci gravidity s největší pravděpodobností nemáte, podrobnosti Vám sdělí ošetřující gynekolog

  • Alexandra N.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je možné mít rakovinu děložního čípku ve 13ti letech, moje dcera má některé z příznaků ale nemá ani jeden z rizikových faktorů, má takový růžový flek na pohlavním orgánu, prý to ze začátku vypadalo jako beďar ale teď se to zvětšilo. Ani jedna si s tím nevíme rady a snažíme se přijít na to co by to mohlo být. Už to má několik měsíců, prosím pomozte mi. V nejbližší době budeme samozřejmě zvažovat návštěvu gynekologa. Předem děkuji za odpověď. Alexandra Nováková

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rakovina děložního čípku u dívek před zahájením pohlavního styku prakticky neexistuje. Určitě ale dceru objednejte k dětskému gynekologovi.

  • Edita

    Dobrý den, chci se zeptat má to cenu se ve 29 letech očkovat Cervarixem proti HPV viru?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych spíše zvážil očkování Gardasil 9, účinnost očkování po započetí pohlavního života není tak vysoká jako u dívek a a chlapců ve 13 letech. Rozhodně Vám ale nijak neublíži. Pokud máte za sebou ošetření prekancerozy děložního čípku, tam bych očkování určitě doporučil.

  • Martina M.

    Dobrý den,prosím o pomoc.Jsem po rakovině děložního čípku,2017 mi to uštípli.Může se to vrátit,ta nemoc.Pořád mám s tím spodkem náké problémy.Ted jsem to dostala o týden dýl,měla jsem to hodně málo ale břicho mám nafouklé dost a cejtím to také dost.Asi před měsícem jsem měla náký zánět,je možné že se mi vrátil?Děkuji Malá M.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v roce 2017 jste absolvovala pravděpodobně konizaci čípku děložního, což je zákrok, při kterém se z povrchu děložního čípku vytne konus. Pokud hranice nádoru nepřesahuje linii řezu, tak je to výkon dostatečný a onemocnění by se nemělo vrátit. Je však nutké děložní čípek i nadále sledovat v pravidelných intervalech.

  • Míša

    Dobrý den, po konizaci čípku mi vyšel výsledek ve stadiu 3. Můj gynekolog říká že to není dobré a gynekolog co mi dělal konizaci tvrdí že to je dobré. Bojím se proto bych se ráda zeptala vás, zda mi k tomu můžete říct. Na kontrolu mám jít v květnu. Děkuji moc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nejčastější výskyt prekanceróz, což jsou přednádorové změny je na děložním hrdle. Dříve se prekancerozy dělily na tři stupně: I (lehké), II (střední) a III (těžké) = CIN I, CIN II a CIN III. Od roku 2013 je snaha dělit na leze lehkého stupně - LG (CIN I) a leze závažného stupně - HG (CIN II, CIN III). Diagnóza musí být potvrzena vždy odběrem vzorku tkáně (biopsie, konizace). Pokud z histologického nálezu po konizaci vyšel CIN III je potřeba pravidelné sledování v intervalu 3-6 měsíců.

  • Ivana H.

    Dobrý den, mám pozitivní nalez na deloznim čípku, ale lékař mi vůbec neřekl zda je vhodný sex, dočetla jsem se, že to lze přenést i hlazením a orálnim sexem, jak Teda chránit své okolí?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, zda se jednalo o pozitivní nález cytologie nebo HPV infekce, která se může přenášet prostřednictvím pohlavního styku do pochvy, ale i orálním sexem, hlazením není možné HPV infekci přenést.

  • Miša

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 1x za dva měsíce cca se mi na konci poševního vchodu udělá boulička, která bolí, někdy tam je i bílý “čep” za 4-5 dni to asi odezní a nic tam není. Řešila sem to ze svým gynekologem, dělal mi několikrát stěry a vždy je to prý v pořádku, ale to si nemyslím. Jednou viděl jak se ta boulička už hojila dříve totiž neměl termín a říkal, že zarostlý chloupek, což je taky blbost.. nevím si rady co s tím. Přítel jednou taky byl u doktora jelikož se mu objevují občas flíčky a ten mu zas řekl, že je to 99% procent z žen, a ať jsi zajdu na stěry, kde jsem vlastne byla a bylo vse ok. Uz nemám v nikom důvěru, tak zkouším takto na dálku, co by to asi mohlo být a jak se tomu vyvarovat. Děkuji mockrát.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, dle popisovaného by se mohlo pravděpodibně jednat o furunkl, což je zánět mazové žlázky. Bez kokrétního gynekogického vyšetření je těžké radit "na dálku".

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 47 let. Mám cytologii v pořádku, test HPV negativní. Provádí se v takových případech ještě biopsie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte cytologii v pořádku a HPV test negativní, tak se biopsie čípku neprovádí.

  • Alena

    Dobrý den, je mi 28 let a na cytologii jsem nyní měla nález zánětlivých buněk. Ma sestra podstoupila ve 30 letech konizaci. Má pro mě očkováni stále smysl? Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, rakovina děložního čípku není dědičným onemocněním, neznamená to však, že byste ji měla podceňovat. Nezbytnou příčinou onemocnění je přetrvávající infekce lidským papilomavirem (tzv. HPV). Od roku 2016 je na trhu vakcína Gardasil 9, která pomáhá chránit proti 9 typům lidského papilomaviru (HPV). Vakcína Gardasil 9 je na rozdíl od vakcíny Gardasil rozšířena o dalších 5 rizikových typů HPV (31, 33, 45, 52 a 58). Gardasil 9 napomáhá při ochraně proti nákaze HPV typu 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, které odpovídají za více než 90 % případů rakoviny děložního čípku. Zároveň obsahuje také typy 6 a 11, které jsou zodpovědné za přibližně 90 % případů genitálních bradavic Gardasil 9 též předchází vzniku abnormálních a předrakovinných stavů děložního čípku zjištěných na základě cytologického stěru, jež jsou způsobeny typy HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58. Dále pomáhá chránit proti rakovině pochvy, zevních rodidel a rakoviny řitního otvoru. Vakcína je určena pro dívky a ženy od 9 let do 45 let. Vakcína má největší přínos, pokud se aplikuje dříve, než dojde ke kontaktu s HPV virem typů .

  • Zuzana

    Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné pohledem na děložní čípek pomocí přístroje zhodnotit jeho stav, jestli již na první pohled může vypadat špatně. Cytologii mám CIN3 a při rozhodování o způsobu řešení mě lékař prohlédl, řekl že čípek nevypadá dobře a přiklonil se k hysterektomii. Děkuju

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při kolposkopickém vyšetření se hodnotí změny na povrchu děložního čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu. Pomocí optiky kolposkopu je možné povrch čípku prohlédnout ve zvětšení. Pokud se na cytologickém vyšetření čípku vyskytly změny je vhodné jejich ověření pomocí biopsie, což je vyšetření, při kterém se odebere vzorek tkáně velikosti asi špendlíkové hlavičky. Tento vzorek následně hodnotí patolog. Dle výsledku histologického vyšetření se stanoví další postup . Pokud se histologicky vážnejší změny neprokáží pacientka je sledována v pravidelných intervalech. Při pozitivním histol. nálezu přichází v úvaku konizace čípku, což je zákrok při kterém se vytne konus z povrchu čípku nebo hysterektomie, což je odstranění celé dělohy.

  • Andy

    Dobrý den. Chci se zeptat, je dobré se nechat očkovat proti rakovině děložního čípku když je vakcína pouze proti jednomu typu přitom jich je více? Omlouvám se pokud mám špatné informace jen mě to zajímá. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, není pravdou, že vakcíny proti HPV jsou v současnosti jen proti jednomu typu HPV. Vakcíny proti HPV jsou v současnosti až protii 9 typům HPV. Jedná se například o vakcínu Gardasil 9.

  • Natalie

    Dobrý den mám dotaz měla jsem po antibiotikach mykozu a hpv vir je to už asi tyden co hpv zmizel mužů mít sex s někým jsem se seznámila mám už asi jen dva menší vyrustky ale zdají se mi ze taky mizí nakazim někoho k mému gdnrkologovi de dostanu až pátého ledna s já bych byla rada kdybych věděla zda mužů nebo ne dekuju za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud výrustky zmizely /jednalo se pravděpodobně o kondylomy/ můžete mít pohlavní styk.

  • Žaneta Č

    Dobrý den chtěla bych se informovat. Zjistili mi DNA high risk HPV. Jsem těhotná a ráda bych šla na Kolposkopie. Udělají mi ji?Děkuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, kolposkopické vyšetření je vyšetření děložního čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který by se dal přirovnat k dalekohledu. Kolposkopem pozorujeme ve zvětšení povrch čípku děložního. Pokud byla zjištěna HR HPV pozitivita je indikována expertní kolposkopie, což je vyšetření specialistou, který se kolposkopii věnuje.

  • Lucie S.

    Dobrý den, od roku 2017 se opakovaně léčím s infekcí HPV. Od roku 2017 jsem chodila přibližně do 4/2018 na opakované vypalování kondylomat Podofylinem, kdy se kondylomata nacházely vždy na vnitřní straně labií plošně. Léčba ale příliš nezabrala a proto jsem v 4/2018 podstoupila elektrokauterizaci v narkoze. Po operaci se mi kondylomata ale udělala znovu, následně jsem začala užívat vše možné od isoprenosinu, hlívy ústřičné, Indonalu a dalších preparátů. Kondylomata nachvíly zmizela, nicméně v 1/2021 jsem z důvodu HPV infekce děložního čípku prodělala konizaci a teď se mi kondylomata objevily znovu, přestože jsem celý rok nebyla nemocná, nebrala antibiotika a jsem pod léčbou imunologa, kdy aktuálně beru přípravek Imunor. Gynekolog opět navrhuje pálení Podofylinem, vzhledem k velké bolestivosti spjaté s tímto zákrokem se mi už ale do tohoto zákroku nechce a pod narkozu se mi už rovněž nechce. Ráda bych se proto zeptala, zda když trpím už 4 roky chronickou vaginitidou, která se projevuje zvýšeným výskytem střevních bakterií v pochvě, takže užívám často poševní laktobacily, protože jiná léčba, ať již antibiotická či imunologická mě chronické vaginitidy nezbavila, zda by pro mě bylo vhodné zkusit metodu vypálení kondylomat frakčním laserem za jejich lokálního umrtvení či zda je pro mě tato metoda z důvodu chronické vaginitidy nevhodná. Už jsem z kondylomat psychicky totálně vyčerpaná. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi komfortním řešením problému z hlediska rychlosti, bolestivosti a výsledného efektu je odstranění kondylomat pomocí frakčního CO2 laseru. Při zákroku se ložisko postupně odpařuje a po jeho úplném odstranění na místě vznikne drobný stroupek, který se rychle zahojí.

  • Žaneta Č.

    Dobrý den. Prosím Vás našli mi DNA high risk HPV. Čísla 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68.Navic jsem teď těhotná ve 20 týdnů. Nemůže to nějak ohrozit miminko?Už jsem v roce 2016 a 2018 potratila samovolně v tom samém týdnů jako jsem teď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, HPV, které vyvolávají karcinom děložního čípku, jsou velice rozšířené a není známo, že by měly jakýkoliv vliv na průbě těhotenství. Pokud jste infikována HPV není důvod, abyste měnila Vaší předporodní péči.

  • Zuzana

    Dobrý den , jsem přesně 15let po konizaci cipku z duvodu HPV cin1. Nyní po cytologii výsledek ASC-H. Co to znamená? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASCUS - H znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců, Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, HPV testace apod. Jestli tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit.

  • Petra

    Dobrý deň, pred rokom mi doktor našiel bradavicu na intímnych partiách, ktorú mal vraj spôsobiť vírus hpv. Je možné, že som to chytila iným spôsobom ako pohlavným stykom? Mám stáleho priateľa už 5r, som jeho prvá. Ja som pred ním mala iba jedného priateľa (pre ktorého som tiež bola prvá). Ja som ani jedného z nich nepodviedla. Je možné, že som to mohla chytiť napr. vo welnesse vo vírivke či na kúpalisku? Som naozaj zúfalá, nechce sa mi veriť, že by ma terajší partner podviedol.. Ešte mám 1 otázku, keďže sa mi to objavilo po pol roku opäť no odstránila som to - je nutné spraviť nejaké vyšetrenia na prítomnosť vírusu alebo nasadiť liečbu? Môj doktor iba odstránil bradavicu, žiadne testy mi nerobil.. Ďakujem vám za pomoc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bradavice v intimních partiích se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem. Ale je možný vzácně i přenos prostřednicvím prádla, na WC či ve sprše. Odstraněné bradavice je možné zaslat na histologické vyšetření. Vždy se nemusí jednat o condylomata accuminata, ale je možné, že šlo např. o verucu /znamínko/. Condylomy jsou bradavice virového původu. Namístě bude i vyšetření HPV, které se provádí stěrem ze sliznice.

  • Tereza Vorlová

    Dobrý den, 12.10.21 jsem byla na pravidelné roční prohlídky u svého gynekologa. Odebrána cytologie, UTZ dělohy a vaječníků, vše bez nálezu. 22.10. mi má gynekoložka volala, že výsledky z laboratoře jsou: závěr H SIL, jiné změny: reaktivní buněčné změny, projevy HPV infekce, dysplasticke buňky, atypické buněčné trsy, atyp holá jádra Doderlein. V roce 2007 jsem podstoupila konizaci pro CIN II. Od té doby dva porody a pravidelná cytologie v naprostém pořádku. Je možné, aby během jednoho roku nastaly takové změny a je možné, že na děložním čípku, UTZ nejsou vidět žádné změny? Děkuji předem za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Pavlína

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za 11 dny jdu na výkon konizace děložního čípku. Doktor mě chce před výkonem ještě naočkovat proti HPV viru. Nebude mít očkování vliv na výsledek odebraného vzorku? Díky za odpověď. Pavlína

    • MUDr. Petr Kovář


  • MI

    Dobry den. Je mu 45 let, bezdetna. Byla mi zjistena ASC-H, pritimnost HPV ostatni nebezpecne ale mimo 16 a 18 +atypicka lyzovana jadra. Je vhodna konizace a zabrani dalsimu sireni? Chodim na pravidelne gynek.kontrol,az nymi nalez. Moc Vam dekuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Martina

    Dobrý den, co může zapříčinit zhoršení cytologie (ASCH), když HPV test vyšel negativní? Mám také již 3 roky zavedenou Mirenu je mi 47 let. Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Alexandra

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, bolo mi zistené pozit HPV /nedostala som odpoveď,aké/ plus zle výsledky cytológie, s tým, že som bola poslaná na odber tkaniva z krčka,ktorý ma ísť následne na hystológiu. Doplnam info-na odporucanie Dr uzivam deflagyn, plus som mala pred jeho uzivanim svrbenie a opakovane vytok, k tomu sa moj gynekolog nevyjadroval. Bola mi robena kolkoskopia. V papieri mam uvedené pozit HPV a lahká dysplázia. Viete mi prosím k tomu bližšie povedať, keďže mi nikto nič nevysvetlil a mam z toho obavy. V Marci som mala mykózu, malo to na vysledky vplyv? HPV pozit, taktiež mi k tomu neboli podané informácie, už sa toho nezbavím,alebo je šanca, že opakované testy budú negatívne? Budem vďačná za každú informáciu, ktorá mi pomóže. Je tým pádom ohrozený človek, s ktorým som mala nedavno chraneny pohlavny styk? Respektive mam mat sexualnu abstinenciu?Na internete je veľa clankov, ktoré vyvolavaju strach a uz sa v nich strácam. Vopred ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biopsie z čípku děložního je zákrok, při kterém se odebere tkáň velikosti přibližně špendlíkové hlavičky, následně se takto získaný materiál posílá ny histologické vyšetření. Pokud by se na histologii prokázaly větší patologické změny nejčastěji by následovala konizace čípku děložního, což je výkon, při kterém se z čípku děložního vytne konus. Mykoza na pozitivitu HPV nemá vliv. Partner, se kterým jste měla chráněný pohlavní styk není HPV ohrožen. Sexuální abstinenci mít nemusíte.

  • Markéta

    Dobrý den je mi 27 let a jsem čerstvě po potratu, byla jsem cca v 7 týdnu těhotenství. Přesně za týden mám naplánovanou léčbu kolposkopií mé výsledky jsou high grade. Myslíte si, že mi mohou buňky odstranit takhle čerstvě po potratu? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, kolposkopie je diagnostické vyšetření, při kterém se prohlíží povrch čípku děložního kolposkopem, což je optický přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu, tj. povrch čípku zvětší. Z povrchu čípku se dá odebrat cytologie, což jsou odloupané povrchové buňky nebo se provede biopsie, kterou se získají buňky k histologickému vyšetření. Takto získané buňky prohlédne patolog pod mikroskopem. Pokud je výsledek biopsie patologický následuje zpravidla konizace, což je vytnutí konusu z čípku děložního.

  • Markéta

    Dobrý den chci se zeptat, právě jsem se dozvěděla výsledky mého děložního čípku které jsou (high grade) bohužel jsem dva roky nebyla na cytologii a teď čekám na pozvání na kolposkopii, jsem v 7 týdnu těhotenství a mám strach co se týká plodu. Může se provést léčba během těhotenství aniž by uškodila plodu? Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji provedení expertní kolposkopie, což je vyšetření, při kterém se vyšetří povrch čípku pomocí kolposkopu, což je přístroj, který se dá přirovnat k dalekohledu a umožňuje prohlédnou čípek ve zvětšení.

  • Linda

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné abych dostala HPV když já i můj partner sme ještě neměli pohlavní styk ani nic jiného a až dnes se mi jakoby obtíral penisem o vagínu a taky anál ? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přenos HVP infekce je možný i dotekem sliznice penisu a sliznice konečníku. Pokud máte obavu z přenosu HPV doporučuji použití kondomu. Možné je i očkování některou z vakcín proti HPV.

  • Vlasta Š.

    Dobrý den, prosím,žena mého přítele měla rakovinu děložního čípku a zemřela.Je možné,aby tato nemoc ovlivnila může? Prý je možný přenos na další partnerku.Je to možné? Moc Vám děkuji za odpověď. Vlasta

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobry den, na vzniku karcinomu děložného čípku se spojupodílí HPV /lidské herpes viry/. Přenos těchto virů mezi partnery je možný. Přenos samotného karcinomu pohlavním stykem však ne.

  • Petra

    Dobry den,mela bych dotaz.Chodim do COP uz od svych 25 let.Nyni 42let.Nejdrive lehka dysplazie.V roce 2016 CIN,II doporucena konizace-otehotnela jsem neplanovane.Od te doby jsem byla sledovana.Momentalne me z COPu vyradili,ze mam dobre cytologie.Je to spravny postup? Je mozne,ze se stav zlepsil tehotenstvim?Dekuji moc.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v soušasné době se jedná pravděpodobně již i normální nález, u kterého se provádí odběr cytologie jednou ročně.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 34týdnu těhotenství. Od počátku jsem sledovaná v kolposkopické poradně kvůli nálezu H-Sil na děloznim čípku. V říjnu 2020 byla provedena biopsie, kde nebylo potvrzeno rakovinove bujeni, ale H-sil, v únoru 2021 další kontrola bez zhoršení a teď koncem dubna 2021 mi byla odebrána znovu biopsie , pro lehké zvětšení cévy. Dr.říkal, že to může být i tím, jak se čípek teď více prokrvuje a připravuje na porod a nic to nemusí znamenat. Víc nechtěl předbíhat, což chápu, ale mě jako rodičku a matku dvou dětí zajimá, kdyby se za 3 týdny až budu znát výsledky potvrdil nádor, co to pro mě bude znamenat ? Jak by se postupovalo ? Snažím se zachovat si klid, ale bohužel se nedaří a mam strach, abych neměla rakovinu a děti tu nezůstaly bez mámy. Čeká mě konizace, ale nebude na ni po šestinedělí pozdě? Je to přeci jen ještě dlouhá doba. Za jak dlouho, se z tohoto výsledku může rozjet rakovina ? Děkuji Andrea 27let

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat. Po posledním vyšetření u gynekologa mi vyšla cytologie s výsledkem H SIL, atypie žlázových buněk, a potom projevy HPV infekce, těžce dysplastické buňky, atypické buněčné trsy, Döderlain. Prosím, co tento výsledek může znamenat? Může se jednat o rakovinu? Při vyšetření lékařka hodnotila vzhled čípku kladně Jsem objednaná na další vyšetření. Moc děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, jde o dysplazii čípku děložního. Při tomto nálezu se provádějí na doporučení cytologa kontrolní stěry. Pokud by došlo k zhoršení nálezu v úvahu by přicházela konizace děložního čípku.

  • Libuše

    Dobrý den,je mi 40let.V 18 letech jsem podstoupila konizaci čípku.Nyní mám 3 děti a manžela už 17 let. Nyní jsem nechala naočkovat 13letého syna na HPV viry.Tak jsem si něco o tom nečetla a pořád přemýšlím,jestli by pro mě nebylo také dobré očkování,abych předešla problémům.Na kontroly ke gynekologovi chodím jednou za rok.Vím,že bych si očkování musela hradit a je to dost peněz,tak bych se ráda poradila,jestli do očkování zainvestovat.Děkuji L.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitě doporučuji zainvestovat,obzvláště jste-li po konizaci děložního hrdla v minulosti.

  • Natálie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý rok mi byla zjištěna přítomnost HPV infekce. Půl roku jsem užívala Papilocare nyní po kontrole je prý patrné zlepšení ale pořád mám reaktivní změny na čípku. HPV jsem se nejspíše nakazila od bývalého přítele, který často střídal sexuální partnerky. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné to od něj chytit znovu popřípadě jestli mi to může nějak zhoršit. Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pakliže s bývalým přítelem budete mít opětovně pohlavní styk lze infekci získat opět znovu.

  • Jana

    Dobrý den, uz nejakoi dobu mám stále špatné výsledky na cytologii. Po očkování Gardasilem se to na čas zlepšilo, ale nedávno se špatné výsledky opět vratily. Pani dokrorka zmiňovala ascus a následně bohužel i hpv. Před několika dny jsem byla na biopsii. A čekám na výsledky. Ale můj dotaz zní ohledně mého sexualniho života. I když mi nikdo za celou dobu neřekl, že bych nemohla mit pohlavní styk ani v cop centru, když jsem se na to ptala po biopsii. Ale stále mam z toho takový divný pocit. Hpv vir je přenosný pohlavním stykem a pod. a ja mam teď kratkou dobu nového partnera a nevim jak se v teto situaci zachovat. Nechci ho nijak ohrozit, ale také je přirozené sexualne žít. Jestli mu mám o viru říct, ale to může způsobit jeho případné obavy. Ale bohužel je pravděpodobné, že už mám vir nejako dobu v sobě. A bohužel už jsme pohlavni styk měli. Nevim jak tuto situaci řešit. A předpokladala jsem, že by mi to lékař kdyžtak řekl, že mám sexuálně abstinovat. Ale teď mám velke obavy, jestli jsem ho už nenakazila a co v tomhle případě mám dělat. Předem děkuji za odpověď Jana(30 let)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat výsledků biopsie a dle toho stanovení dalšího postupu kolegy. Do té doby můžete normálně sexuálně žít.

  • Domi

    Dobrý deň, Chcela by som vás pekne poprosiť o odpoveď na otázku Pokiaľ som mala zmeny na krčku a po 3 mesiacoch mi bol robený test na HPV, ktorý bol negatívny,znamena to, že som musela /mala HPV/, alebo som ho nemusela mať? mam26 rokov a predtým som mala citoster vždy v poriadku, s manželom sme spolu 3 roky a on ma HPV negatívne, tak ešte sa chcem spýtať ci som mohla mať HPV napr 5 rokov od predošlého partnera a zmeny na krčku sa ukázali až teraz?Veľmi pekne ďakujem za odpoved, keďže moja lekárka nieje ochotná mi tieto veci vysvetliť.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano HPV může persistovat (přetrvávat) a možnost od předchozího partnera zde může být.

  • Zdeňka

    Dobrý den, před rokem jsem byla na řádné preventivni prohlídce u gynekolożky, stěžovala jsem se jí na dlouhodobé bolesti a silné krvácení při menstruaci. Řekla mi,ať užívám léky na tišení bolesti. Letos jsem jako každý rok navštívila preventivní prohlídku a tam mi zjistili,že mám 3 cm myom😰. Je divné,když jsem si před rokem stěžovala na silné bolesti a krvácení,že toto lékař neřešil a nyní,když je myom velký tak,že asi už není šance na snížení velikosti....Nebo je šance ještě na vstřebání díky bylinkám ...? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji sledovat UZ v intervalu cca 6měsíců. Bude-li se zvětšovat či působit nadále potíže ve smyslu bolestí pak nasadit adekvátní léčbu. Jelikož neuvádíte zda máte v plánu ještě další koncepci (těhotnění) jednoznačně se stran přesného postupu t.č.nemohu vyjádřit.

  • Katka

    Dobrý deň. Na poslednej gynekologickej prehliadke cytológia preukázala abnormálne bunky ktoré vykazovali známky HPV a tak mi moja lekárka urobila test a vyšlo mi pozitívne HPV 18. Moja lekárka mi odporučila na polroka užívať gél Papilocare. Chcem sa opýtať aký je váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia? Mám 10 mesačnú dcéru ktorú dojčím a obávam sa, či je to bezpečné. Chcem sa tiež opýtať aký máte názor na tento druh lieku? Pomáha pri liečbe HPV? Na internete je o ňom veľmi málo informácii. Je možné sa tohto typu vírusu úplne zbaviť alebo mi už navždy v tele zostane? Ďakujem Vám.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano PAPILOCARE gel doporučuji včetně užívání po dobu 6měsíců dle doporučení registrující gynekoložky. Stran kojení by neměl mít vliv - jedná se o lokální aplikaci do pochvy resp. na čípek - nepřechází do mateřského mléka.

  • Anna

    Dobry den, byly mi diagnostikovany male zmeny na deloznim cipku (vysledky stejne 1rok) Po konzultaci s lekarkou jsem zacala aplikovat Papilocare. Muze kvuli uzivani dojit posunuti menstruace nebo zkresleni tehotenskeho testu? Predem moc dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy jsou nespolehlivé. Máte-li podezření na těhotenství resp. zpoždění menses déle jak 4týdny doporočuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Markéta Ch.

    Dobrý den, jsem po konizaci čípku, ve zprávě je psáno- CIN II-III in sano, prolif., endometrium. Na kolposkopii za tři měsíce. Zjistím ze zprávy, jestli jsem hpv pozitivní nebo je to z jiných příčin? Prosím vás o vysvětlení. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o přednádorové změny II-III stupně a in sano znamená, že řez resp.konizace byla provedená do zdravé tkáně, tj.správně. Blíže dle kolposkopického nálezu za 3měsíce kde dořešíte i HPV positivitu.

  • Aneta

    Dobrý den, měla bych otázku. Mám 8 let stálého partnera a minulý rok v srpnu jsem musela podstoupit konizaci děložního čípku kvůli nálezu CIN3. Histologie vyšla v pořádku. Po půl roce, tedy tento rok v únoru, mi vyšli výsledky stěru LSIL. Chci se zeptat, jestli je možný opakovaný přenos mezi stálými partnery? Moc děkuji a přeji krásný den. Aneta

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano přenos je možný. Nutno zopakovat kontrolní stěr či provedení kolposkopické expertisy a dle toho další postup.

  • Markéta

    Dobrý den, pane doktore, v září mi gynekoložka zjistila zánět a lehké změny na čípku (ascus) a teď v únoru to byl masivní zánět a těžké změny (hsil). Mám pár dotazů, pokud budete tak hodný a najdete si čas na jejich zodpovězení: - je to rychlé zhoršení? - jsem nyní objednaná do ambulance cervikální patologie, co mě tam čeká? - můžou změny a zánět souviset, tzn. že stačí vyléčit zánět (už jsem měla dvoje tobolky k zavádění, nepomohly) a čípek může být ok? - trápí mě neustále výtok (od čiré barvy po hnědou), občas cítím zevnitř pochvy (někdy i v podbřišku) bodavou bolest, po delší době mi je nepříjemné sezení, bolí mě pohlavní styk a často po něm špiním/krvácím - souvisí to se zánětem? Mockrát děkuji, přeji úspěch ve Vaší práci. Markéta

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup je správný, v amb.cervikální patologie provedení expertní kolposkopie a příp.punch biopsie (odběr vzorku) z čípku k vyloučení přednádorových či nádorových změn. Uvedené krvácení resp.špinění a bolest při styku s výše uvedeným může souviset. Kolposkopický specialista Vám následně vysvětlí další postup.

  • Lucie

    Dobrý den, v roce 2013 jsem prodělala druhou konizaci děložního čípku. Od té doby jsou výsledky pravidelných stěrů v naprostém pořádku. Má otázka zní, jelikož jsem pedagog mám nyní možnost být přednostně očkovaná pro Covid 19,zda vakcína nemůže znova vyvolat, spustit změny na děložním čípku, jaký je prosím na toto váš názor? Stále váhám, zda do očkování jít nebo ne. Jinak je mi 45 let a již 2 roky pociťuji mírné příznaky přechodu, zda i na toto může mít očkovací vakcína nějaký vliv. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji určitě očkování na COVID-19. Vliv HPV viru, který způsobuje přednádorové a nádorové změny na děložním čípku v souvislosti v souvislosti s onemocněním SARS-Cov-2 nebyl popsán ani vliv stran premenopausálních či menopausálních příznaků,tzn. že nemusíte mít obavy.

  • Jaroslava L.

    Dcera se na zacátku prosince z citologie dozvěděla ze ma hsil podezření cin 3 až 16.2.byla na biopsii ,lékaŕka ji při výkonu řekla,že čípek nevypadá dobře .Výsledky budou 10.3. Pŕipadá mi to zdlouhavé a mám obavy aby se to rapidně nezhoršilo .dcera před rokem potratila je jí 32let ,mà pravidelné prohlídky .Je to běžné tak dlouho čekat na lèčbu ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je běžné čekat 3týdny na výsledky histologie a dle těchto bude stanoven další postup. Vámi popsaný postup kolegů tedy zcela v normě.

  • Hana

    Dobry den,dlouhodobe,urcite dva roky,mam spatne vysledky na gynekologii. Pred rokem jsem byla no konizaci a to mi podle doktora nepomohlo. Pri kyretazi byli zmeny pry az tam,kam kyreta dosahla. Od te doby jsem sledovana kazde 3 mesice. Vysledky pry nejsou ani uplne spatne a ani uplne dobre. HPV vir pritomny. Je mi 39 a pan doktor mi navrhl odstraneni delohy. Je tohle dobre?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z úsloví "výsledky nejsou ani úplně špatné ani úplně dobré" bohužel nejsem schopen nic usoudit, ale předpokládám že pokud Vám kolega/kolegyně navrhl hysterektomii (odstranění dělohy) v takto mladém věku pak k tomu je medicínský důvod. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Lucie H.

    Dobrý den mám takový dotaz. Muj čípek je kulatý ale přímo v otvoru uprostřed mám vždy jakoby takovou kuličku která vždy zmizí s menstruací a po menstruaci a ovulaci se mi čípek opět vyplní bouličkou. Můžete mi prosím poradit co by to mohlo být? A dá se s tím normálně otěhotnět? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den "boulička na čípku"je vágní pojem. Doporučuji došetření přímo registrujícím gynekologem stran vyloučení polypu, kondylomat či jiných změn.

  • Jana

    Dobrý den, před zahájením sexuálního života jsem byla očkována vakcínou Cervarix. Dlouhodobě mám problém s krvácením po styku a mimo menstruaci, také trpím na různé výtoky. Výsledky cytologie mám každý půl rok v pořádku. Už jsem z celé situace zoufalá - jedná se prý o krvácení ze sliznice a ne z dělohy. Několikrát jsem již tento rok měla antibiotika na různé infekce. Může se jednat o rakovinu? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je spíše nepravděpodobné, ale nutno vyloučit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem stran dalšího došetření.

  • Šafránková

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, dceru jsem nechala očkovat ( v jejích 13 letech- nyní je jí 22 let) Silgardem....očkování jsem dlouho konzultovala s lékaři, byla jsem přesvědčena, že jsem udělala pro její zdraví dobře, ale v posledních letech se objevují informace, názory- i od zdravotníků- že v době, kdy přišla vakcína, tak hlavně první dávky mohly vést k nežádoucím účinkům, neplodnostím, poruchám menstr.cyklu a podobně. Jaký máte názor na očkování..je tedy přínosné- a máte zkušenosti s možnými nežád.účinky? Děkuji Š.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené jste dle mého osobního názoru učinila správně. Očkování považuji za přínosné, zkušenosti jsou dobré. Uvedené názory nesdílím.

  • Jana

    Dobrý den, podstoupila jsem konizaci děložního čípku. Mám po dvou porodech a hned po prvním se mi objevil "fyziologický výtok" jak ho paní doktorka nazvala a nedá se odstranit. Nyní mi pan doktor co mi dělal konizaci řekl, že po tomto zákroku je možné, že se zcela vytratí. Je to možné? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji posledovat. Lze provést preventivně vag.výplachy či užití probiotických vag.globulích. Blíže dle domluvy s registr.gynekologem.

  • Darina

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na jednu věc, která se týká spíše mého partnera, než mě. Chvilku spolu chodíme a přiznal se mi, že má na penisu jakési bradavičky (HPV). Na internetu jsem se nedočetla přesně nic konkrétního, jen že je to pohlavně přenosné, velmi nakažlivé a že to může způsobovat nádory děložního čípku. Já jsem byla ve 13 letech proti rakovině očkovaná, ale přesto se vás chci zeptat, jak velké riziko mi hrozí, nebo spíše co od toho mohu očekávat? Popravdě mě to dost zaskočilo. Pohlavní styk bude pochopitelně s prezervativem, ale bude to stačit? Údajně je to nemoc, která v člověku zůstane celý život. Partnera mám ráda, ale úplný abstinenti být nechceme. Existuje ještě nějaká prevence, abych to nedostala taky? Předem vám moc děkuji za váš odborný názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s partnerem zajít na urologické vyšetření a dle toho stanovení dalšího postupu. Po vyřešení problému možno praktikovat dále pohlavní styk. Je dobře že jste naočkovaná proti HPV-viru.

  • Nanka

    Dobry den, dnes mi volal muj gynekolog s vysledkem cytologie (v poradku), ale mam pozitivni hpv test. Vic mi k tomu nerekl, jenom to ze se mam objednat za pulroku. Je mi 33 let a mam dve male deti. Nemel by se nalez nejak resit? Cetla jsem ze se casto dela konizace. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li potíže ve smyslu bolestivosti při styku,po styku či nepravidelného krvácení příp.opakovaných poševních zánětů či mykóz doporučuji uvedený postup dodržet. Při potížích kontrola ihned.

  • Katka

    Dobrý den. Gynekoložka mi diagnostikovala dysplazii děložního čípku, takže chodím každý půl rok na kontroly. Chtěla bych se zeptat, jestli tato diagnoza může být důvodem, proč při pohlavním styku trpím na bolesti děložního čípku? Není to vždy, záleží to na fázi cyklu. Je to normální stav, nebo bych se měla něčeho obávat? Gynekoložka mi žádné jiné problémy nenašla. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedna z uvedených příčin bolestí může být kromě zánětlivých změn i dysplasie.

  • Lucie

    Dobrý den Ráda bych se zeptala jsem 10 let po hysterektomii s ponecháním vaječníku , bylo mi řečeno že už se nemusím bát nijakého onemocnění vaječníku Momentálně mám bolesti v podbřišku , bolest při sexu někdy hnědavý výtok , někdy krev po styku i mimo , lehká inkontinence nucení na močení Děkuji za odpověď Lucie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li vaječník ponechán URČITĚ DOPORUČUJI další došetření cestou registrujícího gynekologa, případně pohotovostní služby dle spádu.

  • Sylva

    Dobrý den, lze poznat rakovinu děložního čípku (nabo vážný předrakovinový stav) na základě pouhého vyšetření sonem a kolposkopem? Včera mi paní doktora na vyšetření řekla, že vidí nějaké změny na čípku, výsledky stěru budu vědět za 14 dnů. Za týden jsem objednaná na lymfatickou masáž, na kterou jsem dlouho čekala, ale která se nedoporučuje při nádorových onemocněních. Nechci samozřejmě malovat čerta na zeď, ale nejsem si jistá, zda by nebylo tedy vhodnější masáž zrušit raději a počkat na výsledky stěru, nebo jestli by mi bylo řečeno již při (základním) vyšetření, že se jedná o nějaký vážný stav. Paní doktorka ma nyní dovolenou, tedy se jí nezeptám. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lymfatickou masáž absolvovat můžete. Dále vyčkejte výsledků stran změn na děložním čípku a dle toho další konsultace s registrujícím gynekologem.

  • Lenka

    Dobrý den , chci se zeptat mám položim asi hloupou otázku ale nevím kde najít odpověď. Mám nového pritele , přišel ale stim že v minulém vztahu jeho bývalá přítelkyně měla rakovinu děložního cipku . Chci se zeptat může mě nějak nakazit ? Říkal že po každém pohlavim styku se omyl ale tím se to asi nesmije. Nevím jak to funguje u muzu když jejich bývale přítelkyně to mají. Děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „omytí partnera po každém pohlavním styku“ skutečně nemá vliv resp.neeliminuje případnou nákazu. Budete-li docházet pravidelně na preventivní prohlídky k registrujícímu gynekologovi 1xročně kdy se provede i onkocytologický stěr z čípku (tzv.OCN) a dodržovat oba standardy hygieny před a po pohlavním styku bude uvedené dostačující. Vlivem bývalých partnerek bych se nezabýval.

       

  • Lucie

    Dobrý den, před měsícem jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce, při které bylo zjištěno, že mám velmi zvětšený čípek jako bych, dle slov svého gynekologa, nedávno porodila. Je mi 28 let, nemám žádné porody ani potraty,mám diagnostikováno PCOS. Cytologie je negativní. Další prohlídku mám stanovenou za rok. Je mi ovšem divné, že gynekolog nemá potřebu řešit zvětšený děložní čípek a že mi ho tam nechá celý rok až do další prohlídky. Proto bych chtěla názor dalšího odborníka, zda by se se zvětšeným děložním čípkem mělo něco dělat. Předem děkuji za Váš názor

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li onkocytologický stěr (OCN) v normě včetně UZ vyšetření, které kolega provedl a nemáte-li klinické potíže ve smyslu silného nepravidelného krvácení,hnisavého zapáchajícího výtoku či jiné pak je uvedený postup v normě.

       

  • Marie N.

    Dobry den . Mam dotaz. V 50 to letech mi v Anglii museli dat transfusion protoze jsem vykrvacela. Po dvou letech mi udelali ster z cipku a do 10 dnu prisel dopis urgent onkology pohovor. Jake obavy muzu mit, ze me zadaji tak rychle. V pondeli tam jdu. Myslim ,ze ta anglicka krev bude mit nasledky. Nic me neboji, energii mam ,pouze myslenky v cudu to je proste zivot. A ze se neco deje, tak to citim . Jak dlouho se ceka n.a. operaci? V pripade nutnosti? Dekuju

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předpokládám, že kolegové mají k uvedenému důvod. Je třeba vyloučit přednádorové či nádorové změny na čípku. Blíže dle konkrétních výsledků – na základě toho i stanovení dalšího postupu.

       

  • Marie

    Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jake mohou byt priciny obraceni delozniho cipku a zda toto obraceni muze byt příznakem rakoviny? A mohou byt bolesti při pohl.styku zpusobeny touto polohou cipku? Moc vam dekuji za odpověď…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „obracení děložního čípku“ neexistuje,ale myslíte-li everzi epitelu (převracení krycí tkáně resp.sliznice čípku),pak je-li tato vystavena dlouhodobě infekci, a působení lidskému papilomaviru,tzv. HPV-viru pak nádorové onemocnění čípku vzniknout může, blíže odkaz na www.ockovacicentrum.cz/cz/rakovina-delozniho-cipku

       

  • Katka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud se dějí na děložním čípku přednádorové změny s označením CIN II až CIN III a je lékařem doporučená konizace a pacientka nechce prozatím konizaci podstoupit a chce se nechat pouze sledovat tím, že si nechá znovu odebrat vzorek čípku, který se zašle na testy, je možné, aby se stav ukázal lepší než je CIN II až CIN III? Bylo mi řečeno, že pokud konizaci nepodstoupím, je možné, že z dalšího odběru se mohou zdát výsledky lepší, ale není vyloučeno, že nádor je usazen někde hlouběji, což ze vzorku nelze poznat. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s uvedeným názorem a doporučuji rovněž podstoupit konizaci děložního hrdla.

       

  • Tatiana

    Dobrý den, v záŕi mi z cytologie zistili CIN 3,, v rijnu jsem podstúpila konizaci. Výsledek histologie:Hist:A. Profileračné endometrium, endocervix a fragmenty endometriálneho polypu, B. Konizat:1,2,3,4,5,6,7,12 Epidermizovane ektropium, ovuloza, epitel bez dysplazie 8,9,10,11: Epidermizovane ektropium, metaplazia, H-SIL(CIN3) s vrastanim do zliazok (9,10),cervikalny okraj v 10 a 11 se nedá posoudit. Doporučujú mi odstránení delohy. Mam 43 a 1 díte. Není možná rekonizace?. Na preventivky chodím pravidelne, 5/2017 jsem mela výsledky v poriadku. Tento rok jsem zmenila lekare kvuli presťahovaní a hneď tento výsledek. Muže se to za rok takhle zmeniť? Nejsem sexuálne aktívni a nebyl zjisten HPV vírus.Kdyz jsem se ptala na rekonizaci, tak mi lékař řekl, že to nebude Mít smysl, že se výsledek nezmění. Je to pravda? Je hysteroktomie skutecne jedine riešení? Moc dekuji za odpoveď Táňa

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření kolposkopickým expertem ve Vašem okolí a dle toho rozhodnutí zda rekonizace či hysterektomie.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, je mi 23 let a na preventivní prohlídce u svého gynekologa mi byly zjištěny změny na děložním čípku. Pan doktor mi řekl, že jsem v nějaké střední fázi a že je potřeba chodit na kontroly v kratších intervalech. Po 3 měsících jsem byla na stěrech znovu a změna na čípku se změnila na low grade.Tudíž jsem byla na další kontrole až za 6 měsíců, kde bylo zjištěno, že jsem stále ve fázi low grade. Při další kontrole za dalších 6 měsíců mi pan doktor nabídl podrobnější vyšetření, které nehradí pojišťovna. Díky tomuto vyšetření bychom měli vědět více o virech na děložním čípku apod. Před týdnem přišly výsledky a odpověď byla stejná – máte low grade stupeň. Pan doktor mi řekl, že teď se s tím nedá nic dělat, že musím čekat jak se s tím moje tělo popere. Pro ujasnění jsem měla již dříve problémy s imunitou, byla mi zjištěna celiakie a extrémní chudokrevnost. Před prvním pohlavním stykem jsem byla na očkování proti rakovině děložního čípku. Bohužel nemohu jen sedět a čekat a tak jsem se pana doktora ptala, zda existuje nějaká možnost, jak posílit imunitu. V mnoha článcích a diskuzích jsem četla, že ženy na gynekologické problémy používají Wobenzym. Pan doktor mi řekl, že pro mě tato investice nemá moc význam a že si mám spíš šetřit na očkovací látku. Jsem z toho zmatená a tak bych chtěla znát názor i dalších doktorů. Nemyslím si, že doplněk stravy na podporu imunity by mi mohl nějak ublížit, když jsem již v minulosti se špatnou imunitou bojovala. V případě zhoršení nálezu na děložním čípku je prý možná operace, ale jelikož zatím nemám děti, tak si myslím, že by to měla být až úplně ta poslední varianta. Proto chci znát i jiný názor. Velice Vám děkuji za jakoukoliv reakci na můj dotaz.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže Vám v průběhu 6měsíců vyšla 2x low-grade léze je zde indikováno došetření kolposkopickým expertem (člověkem,který má zkušenosti s onemocněním děložního čípku) a dle toho případné provedení zákroku, tzv.konizace. Blíže proberte s registrujícím gynekologem ať Vás odešle na příslušnou expertizu.

       

  • Elena

    Dobrý den,mám na vás takový dotaz. Občas se mi stává, že po menstruaci mám čirý takový táhlý výtok bez zapachu s nitkami krve. Později se někdy změní víc do krvava. Je to ovulační krvácení nebo to může znamenat neco jiného? Často a už pár let piju kontryhel a až teď nekdy v poslední době se mi stává už asi dvakrát že jsem objevila takové větší krvavé ,,cucky“ čerla jsem že to může být spojené s kontryhelem. Je mi 26 let a nikdy jsem neměla nechránený sex. Bojím se zda to nesignalizuje nějaký problém a že bych do budoucna nemusela mit deti díky těmto problémum s krvacenim. Jinak žadne obtize nemam např. zapach, zvraceni, zacpa….
    Moc vam predem deji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa

       

  • Marcela

    Dobrý den, je mi 30. Před 14 dny jsem byla na biopsii a byl mě zjištěný nález na čípku CIN3. Za 14 dní půjdu na konizaci. Doktor mi doporučil očkování proti rakovině děložního čípku. Stále nad tím spekuluji, jelikož se už od června minulého roku snažíme o miminko. Stále se nám nedaří, bojím se abych si s tím očkováním neuškodila. Může mít očkování nějaký vliv na plodnost ? Mám očkování v mém věku smysl? Rozhodla jsem se pro Gardasil 9, ale čím víc si o tom čtu na internetu, tak se bojí, že bych si tím mohla spíše uškodit. Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, GARDASIL 9 určitě doporučuji, bližší info na stránkách www.konizace-ostrava.cz, zde možno i poradenství u mého kolegy.

       

  • Marie

    Dobrý den, dnes mi panem doktorem byly sděleny výsledky biopsie čípku. Z biopsie byla zjištěna lehká až střední dysplazie s HR. jelikož bych v budoucnu chtěla mít děti, konizace se prozatím odložila a nález se bude sledovat. Chci se zeptat, zda bude mít nějaký efekt očkování proti rakovině děložního čípku, nebo zda existuje nějaký jíný způsob, zlepšení nebo alespon pozastavení zhorsování výsledku, Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, určitě doporučuji očkování – preparátů je několik, včetně následných kontrol.Blíže www.konizace-ostrava.cz, zde možno i případné poradenství u mého kolegy.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám 28 let. Ve 26 letech porod SC. Poté nasazená antikoncepce. Po vysazení v červenci 2017 cyklus pravidelný. Od Prosince téhož roku 26 dní a pet dnů předem hnědý výtok s menstruačními bolestmi. Lecim se s ren migrans po těhotenství. Ma CT orgány v pořádku. Jen drobná hyperdenzita dorsálně vlevo od močového měchýře. (V závěru to nehrnuli). Může to mít spojitost a jít např o ca čípku? Poslední stery pred 7 měsíci a vse v pořádku. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, spojitost s nádorovým onemocněním čípku se jeví vysoce nepravděpodobná, ale není nemožná. Bližší došetření doporučuji cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Petr

    Dobry den, manzelka jde na konizaci cipku kvuli prednasorovemu nalezu. Predtim jeste prodela ockovani. Co ale pro to mohu udelat ja, jako sexualni partner. Pokud jsem ji nakazil nejakym typem HPV, je moznost ho u me „eliminovat“, nebo ho mam neustale v sobe a pri prvnim styku ji HPV opet predam. Z Vasi odpovedi na dotaz Martiny jsem zcela nevycetl, zdali i partneri mohou/maji nejak resit HPV? Je pro nas muze nejake vysetreni? Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o HPV viru doporučuji blíže na: www.konizace-ostrava.cz/zakrokovy-sal/ockovani-proti-hpv/. U Vás nutno klasická režimová opatření – hygienické zásady, jeden sexuální partner, atd. HPV testace u mužů se neprovádí.

       

  • jitka

    dobry den pane doktore chtela bych se zeptat byla jsem dvaktat na konizaci delozniho cipku kde mi zjistili vysledek biopsie hsli po dvou operacich je vysledek stejny a muj doktor me neustale tvrdi ze mam rakovinu abych jsi nechala odebrat delohu tak bych se chtela poradit jestli je to opravdu tak chteli by jsme s manzelem dalsi miminko a jestli mi tedy hrozi nake riziko a jestli je mozne mit dite moc dekiji Jitka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, neuvádíte kolik Vám je let, zda ještě plánujete graviditu a konkrétně přesný nález na děložním čípku, proto je uvedené velmi obtížné stanovit. Na základě Vámi uváděných údajů doporočuji vyšetření na jiném erudovaném pracovišti.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 3 tydny po konizaci děložního čípku (CIN 2). Údajně byl nalezen nespecifikovany typ viru, takze nemohu ani zjistit, zda ho na mr přenesl pritel se kterým jsme 2 roky nebo si sebou nesu něco z drivejska. Konizace proběhla v pořádku, mam jiz jen CIN 1 a mam chodit na pravidelne prohlídky. Jen mam strach, ze to na me pritel muze přenést znovu. Slyšela jsem ze jsou muzi prenaseci a kdyz nemaji zadny problem tak ten vir proste maji a nic jim neni. Chci mit v budoucnu deti (je mi 22) a predstava ze spolu budeme nadale spat a bude se to porad vracet neni zrovna skvělá. Obzvláště take z hlediska vsech omezeni. Chtěla jsem jen vědět, jake je riziko, ze to na me pritel přenese znovu? Četla jsem ze i pres vděčný ochrany není nic zarucene a nerada bych sla na zakrok znovu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, HPV – lidský papillomavirus je onemocnění, které způsobuje přednádorové a nádorové změny děložního čípku. V současné době známe více než 120 typů HPV, které napadají člověka a jednotlivé typy se označují číselně. Z toho zhruba 40 typů inklinuje ke kožním a slizničním povrchům a z toho 20 je tzv. onkologicky rizikových-tj. způsobují prekancerózy a zhoubný nádor. Zbytek způsobuje onemocnění, která nenesou onkologický potenciál. Ze skupiny onkologicky nebezpečných je nejdůležitější typ 16 a 18, které způsobují přes 80% prekanceróz a zhoubných nádorů děložního hrdla.Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.Testování na přítomnost HPV infekce u žen do 30 let nemá v současné době žádný smysl. Přítomnost HPV infekce nic neznamená a jak je výše popsáno je velmi častá. U části žen virová infekce v těle zůstává a virus proniká do buněk na sliznici a začíná je měnit v přednádorové a postupně až ve zhoubný nádor. Proto přítomnost virové infekce u žen nad 30 let znamená do budoucna velké riziko pro vznik prekancerózy či zhoubného nádoru. Riziko zhoubného nádoru je ve všech věkových kategorií u žen majících pohlavní styk.

       

  • Kamila

    Dobrý den, poslesni dobou se mi stává, že krvacím během pohlavního styku, ale necítím žádnou bolest a někdy mi teče krev ještě i den potom. Je to nezávisle na menstruace. Byla jsem u gynekologa a změnil mi antikoncepci bylo to v pořádku ze začátku a teď se krvácení zase objevuje. Nevím co může být příčinou tohoto krvácení, je mi to nepříjemné i vůči příteli, ale hlavně mám strach co to může znamenat je mi 23 let a jednou bych chtěla mít děti a mam strach, že s takovymi potížemi to nebude možné. Nevíte jaké by mohly být příčiny?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve vyzkoušet vaginální čípky CICATRIDINA/volný prodej/ v dákování: 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně- Nebude-li účinné pak došetření cestou svého registrujícího gynekologa. Příčin může být několik.

       

  • Karolina

    Dobrý den,¨již několik let chodím pravidelně na kolposkopické kontroly a stěry (v rozmezí 3-6 měs.). Při prvním mi byla zjištěna lehká displazie čípku. Nikdy jsem neměla žádné příznaky, jenže minulý týden o víkendu mne začalo nepříjemně bolet v podbřišku – mírná bolest, spíše dyskomfort hned nad stydkou kostí. Oba problémy přikládám 20 min. čekání na kamarádku v zimě venku, kdy mě ofukovalo pod bundou i sukní. Nicméně mě napadlo i zhoršení čípku. Je možné, aby se po půl roce (od minulé kontroly) změnila lehká změna děl. čípku CIN1, která je již 3. rokem stále stejná, v rakovinu v pokročilém stádiu? Na kontrolu jdu zase 27.11, ale tentokrát z ní nemám dobrý pocit. Děkuji za jakoukoliv radu/odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, urcite doporucuji dalsi kontrolu, kterou mate na 27.11 -takto bude postacovat, zmeny behem 1/2 roku nelze vyloucit.

       

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 22 let a před 3 měsíci jsem začala brát svoji první antikoncepci. Od té doby mám ale problémy s krvácením – krvácím mimo cyklus a trvá to přibližně stejně jako normální menstruace, v mém případě 5 dní. Před 3 dny jsem dostala menstruaci a dnes mě strašně bolí děložní čípek. Nejedná se ale o klasickou bolest, spíše je to nepříjemné a vždy se mi trochu uleví při močení. Nevím, zda by se mohlo jednat například o zánět močových cest, ale ten už jsem jednou měla a ta bolest byla úplně jiná. Bojím se také, že bych mohla mít rakovinu děložního čípku. Na prohlídce u gynekologa jsem byla v před 3 měsíci a nic mi nenašel. Nyní jsem v zahraničí a prohlídku jsem plánovala až v prosinci. Všechny problémy mi ale začaly s užíváním antikoncepce. Jsou tohle počáteční problémy, měla bych ji raději vysadit, nebo se jedná o něco jiného? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trvá-li nepravidelné krvácení již více jak 3měsíce je vhodné došetřit příčinu. Dle Vámi popisovaných údajů by mohlo jít i o potíže s močovým měchýřem. Doporučuji v prvé řadě urologické vyšetření, bude-li v pořádku, pak došetření svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, je mi 24 let a před zahájením sexuálního života jsem byla naočkována vakcínou Cervarix. Objevily se u mě však již dvakrát kondylomata, a proto mi paní doktorka doporučila, abych se přeočkovala vakcínou Gardasil. Chtěla bych se Vás proto zeptat na několik otázek: 1. Je vhodné být dvakrát přeočkována na rakovinu děložního čípku?, 2. Jaké je riziko vedlejších nežádoucích účinků, o kterých všude čtu – všude se polemizuje o vhodnosti, účinnosti a nebezpečnosti těchto vakcín?, 3. Pomůže mi Gardasil ke ztlumení činnosti HPV, které v sobě již aktuálně mám? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru to znamená kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Obě vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu.Konečné rozhodnutí je však na Vás.I při správném naočkování není ochrana 100%-ní, proto je nutné nadále docházet na pravidelné preventivní prohlídky

       

  • Aneta

    Dobrý den, již několikrát mi bylo gynekologem sděleno, že mám změny na děložním čípku a byla jsem předána do COP poradny. Tam jsem po jedné návštěvě dostala termín na konizaci děložního čípku. Od zákroku uběhlo 6 týdnů a na kontrole mi byla sdělena zpráva: histologický high grade skvamózní intraepiteliální léze až spinocelulární CIS v rozsahu 10mm. Takto změněný epitel vrůstá do krčku některých žlázek, ojediněle je zcela vyplňuje. Tyto změny nedosahují k okraji chirurgického řezu. Čípek po konizaci jen mininálně deformovaný , TZ typu II. Kontrola za 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat zda by mi mohl někdo poradit a vlastními slovy mohl říci, co to pro mě znamená. Předem děkuji za odpověď. Aneta (27 let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaného se jedná o nádorové /tj.zhoubné/onemocnění děložního čípku,který byl pravděpodobně zachycen v ranném stádiu. Dále doporučuji přísné dodržování pokynů příp.dalších intervencí od svých kolegů gynekologů.

       

  • Nikola

    Dobrý den, prodělala jsem úspěšnou léčbu rakoviny děložního čípku. Už delší dobu bez nálezu při kontrole, cytologie v pořádku. Je možné nyni spát se svým partnerem bez ochrany nebo jsem a vždy budu nakažlivá HPV virem? Děkuji, N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možné spát s partnerem bez ochrany, doporučuji očkování proti HPV viru některou z vakcín – blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Josef

    Vážený pane doktore, má partnerka (50) nyní podstoupila odebrání ženských orgánů, po histologii ji sdělili, že má invazivní dlaždicobunečný karcinom hrdla děložního, grade 2, nerohovějící. Půjde na ozařování a radioléčbu. Nebyla by lepší léčba v protonovém centru? Ještě jedna otázka, jsme spolu 3 roky, nemohl jsem ji nějak nakazit jako případný přenašeč ? Mám podstoupit nějaké vyšetření nebo léčbu ? Nemohu jí opět nakazit papírovém až se vyléčí? Děkuji, Josef

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, karcinom děložního hrdla se v protonovém centru neléčí. Vámi uváděný postup je správný. Nádorové onemocnění je mnohaletý proces a vždy souhra několika faktorů. Nelze jednoznačně řici, že Vy jste přenašeč. Preventivně léčbu podstupovat nemusíte.

       

  • Monča

    Dobrý večer,Už 9 měsíců ,mam špatnou cytologii.Minulej týden jsem byla poslána do cop poradny, čeká mě odběr konizace.mam strach ,lékař mi řekl že mám rakovinu ,ale leze na čípku nevidí.muzou prý být někde schovaný,můžete mi říct co mě čeká dál . A zdá se dělá konizace v té poradně či v nemocnici?.děkuji Monča

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li indikována konizace děložního čípku, předpokládám že je k tomu medicínský důvod, tzn.že máte  přednádorové nebo nádorové změny na děložním čípku. Zákrok se většinou dělá v nemocničním zařízení, ale provádějí jej i některé specializované ambulantní pracoviště. Po zákroku Vás čeká další sledování.

       

  • Martina Růžičková

    Dobrý den, vždy jsme měla cytologii na jedničku – v pořádku, před měsícem sem byla po roce znovu na kontrole a cytologie opět v pořádku, ale řekli mi, že z výsledků cytologie zakroužkovali položku, že mám dlouhodobě smíšenou floru v pochvě? A z toho důvodu mám přijít na kontrolní stěr za půl roku. Je to nějak pro budoucí výsledky cytologie důležité nebo nebezpečné? Mělo by se to přeléčit? Žádné problémy nepociťuji, moc děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebezpečné to není, doporučuji dodržet výše uvedené pokyny a domluvit se s registrujícím gynekologem stran ev.přeléčení,jelikož neznám konkrétní výsledky.

       

  • Petra

    Dobrý den, je mi 30 let, v roce 2011 (24 let) jsem prošla očkováním proti rakovině děložního čípku (vakcína Cervarix). Před 2 lety jsem podstoupila onkologickou léčbu (karcinom rekta). Jak velké je prosím riziko nákazou rizikovými HPV v mé situaci (6 let od očkování + pacient po onkologické léčbě)? Partner je zdravý, nicméně mám obavy, zda jsem se při nechráněném styku nemohla nakazit… Děkuji Vám za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu. Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.

       

  • Katarína

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor na očkovanie vakcínou Gardasil 9. Mám 23 rokov, ranku na krčku maternice a lekárka mi ponúkla túto možnosť. Je podľa vás vakcína bezpečná? Na slovenskom trhu je iba dva roky. Odporučili by ste mi očkovanie? Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování určitě doporučuji, bezpečnostní profil je dobrý.

       

  • Dana

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď som ležala mesiac v pôrodnici (2 týždne pred a 2 týždne po pôrode), mohla som sa tam, nakaziť vírusom HPV? Napr. pri vyšetreniach, WC? Dá sa nakaziť týmto vírusom aj pri vaginálnom ulttrazvuku? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento virus je přenosný nejčastěji pohlavním stykem, ale jsou popisovány i nepohlavní cesty přenosu (například kontaminovaným ručníkem nebo prádlem). Kondom nemusí chránit před jeho přenosem na 100%, ale výrazně redukuje nálož viru, která se dostane do organismu. Většina nakažených nemá žádné příznaky infekce. Imunitní systém se většinou dokáže do 12 až 18 měsíců s nákazou vypořádat. Nákaza vaginálním ultrazvukem je nepravděpodobná.

       

  • EvaBl

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, zda je vhodné zavedení nitroděložního tělíska mirena, pokud mám výsledky cytologie, primární vzorek: cervikovaginální stěr, ZÁVĚR :LSIL (včetně HPV ) STĚR :uspokojivý, leu JINÉ ZMĚNY : reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé, projevy HPV inf + koilocyty, dyspl.dl.bb. smíšená flóra. Pořád váhám. Je mi 45 let, mám pravidelnou, ale velmi bolestivou menstruaci a zaléčenou trombózou (2006). Předem děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li nález na Vašem čípku dle cytologického stěru LSIL – doporučuji stěr zopakovat nejpozději za 6měsíců včetně odběru na HR-HPV/přítomnost HPV virů dle rizika vyvolávaných změn v těle/, dříve bych tělísko nezaváděl. Také by mělo být v pořádku poševní prostředí – tzn.aby zde nebyl zánět před zavedením tělíska. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem

       

  • Hana

    Dobrý den, řeším problém. Dcera 13 let byla dne 4.10.2016 naočkována první dávkou SILGARD. Na další dávku jsme byli pozvání za půl roku v dubnu. Teď nám volala dětská lékařka, že nově pojišťovna hradí i třetí dávku (o které nás předem vůbec bohužel neinformovala) a pozvala nás urgentně na toto očkování. Jelikož jsem se dočetla, že druhá dávka se očkuje měsíc po první nevím, jestli máme toto očkování podstoupit, jestli takový časový rozdíl má na toto očkování vliv. A nebo jestli nemáme jít až v dubnu , jak bylo v plánu. Předem moc děkuji za váš názor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Silgard lze podávat podle dvoudávkového schématu (0,5 ml v nultém a šestém měsíci)Pokud se druhá dávka očkovací látky podá dříve než 6 měsíců po první dávce, je nutno vždy podat třetí dávku.Alternativně lze přípravek Silgard podat podle třídávkového schématu (0,5 ml v nultém, druhém a šestém měsíci). Druhou dávku je nutno podat nejméně jeden měsíc po první dávce a třetí dávku je nutno podat nejméně 3 měsíce po druhé dávce. Všechny tři dávky musí být podány během období jednoho roku.

       

  • Dita

    Dobrý den, v září 2016 jsem podstoupila konizaci a v lednu 2017 jsem neměla moc dobré vysledky cytologie a doktor si mě pozval za další 3 měsíce na vyšetření, takže tam jdu až letos v dubnu. Bohužel neznám presne výsledky ale chtěla bych vědět zdali se mám obávat rakoviny , dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, nekdy je mozne ze tzv.nezdrave bunky mohou presahovat hranici konizace,tzn. puvodniho mista odstraneni a je nutna tzv.rekonizace=provedeni stejneho zakroku vice do hloubky

       

  • Veronika

    Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se vás na něco zeptat. V roce 2012 mi našli rakovinu děložního čípku. Prošla jsem si ozařováním vnitřním i vnějším a chemoterapií. V průběhu léčby mi zdělili ,že už nebudu moct mít děti. Momentálně jsem už v pořádku, chodím na pravidelné kontroly. Myslíte si, že bych mohla podstoupit IVF, samozřejmě od jiné dárkyně vajíčka? Jiná možnost než adopce asi není. Děkuji za Vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, Vasi situaci je třeba probrat komplexne s registrujicim gynekologem s event.predanim kontaktu do IVF centra, případně se můžete objednat na jedno z našich pracovišť

       

  • Milan

    Dobrý den -mám dotaz, případně bych potřeboval pomoc pro maminku,které je 77 let-před 3mi roky podstoupila „druhou“ operaci děložního čípku -v Praze na Homolce která se konečně povedla (první se provedla v Kadani a nepovedla se-proč? lékaři to zduvodnili tím že tam čípek není nebo že ho nemohou najít) Poté absolvovala ozařování v Ustí nad Labem a od té doby se necítí dobře – potí se ,je stále unavená,slabá má bolesti břicha,nechut k jídlu ale na váze neubývá-na onkologii na kontroly chodí i kolonoskopii podstoupila-nikde nic nezjistili. na chirurgii jí prý zjistili,že jí po ozařování nefunguje část tlustého střeva a prý se s tím nedá nic dělat.Mě se to ale nelíbí, určitě existuje nějaké řešení. Zatím předem mockrát děkuji. Milan Fiedler

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, bohužel nikdo nemládneme a ať se nám to líbí nebo nelíbí naše tělo se bohužel postupně kazí. Ozařování může skutečně trvale poškodit struktury v okolí ozařované tkáně, někdy i takto, jak popisujete. Nerad to říkám, ale s některými věcmi se musíme bohužel smířit, umět je přijmout

       

  • Hana

    dobrý den,
    v listopadu na preventivní prohlídce mi po cytologii zjistili mírné změny na děl.čípku. Bohužel přesnou klasifikaci neznám. Dnes jsem byla na kontrole po půl roce, znovu mi brali stěry, výsledky mají být za 3 týdny. Při prohlídce ale paní doktorka vyšetřením zjistila, že čípek je něčím podrážděný, že tam něco je. Mám teď počkat na stěry a podle toho se uvidí. Asi to ale dopadne špatně, když tam něco paní doktorka i viděla.
    Jsem očkovaná ( už je to ale přes 10 let ) vakcínou Silgard. Poslední měsíce se občas stane, že se cca týden před menstruací objeví špinění / lehké krvácení, a občas – hlavně kolem ovulace mě trápívá výtok. Nevím, jestli to nějak může souviset.
    Jaká je pravděpodobnost, že se jedná o rakovinu?
    ( Zemřela mi na ni babička, mám proto o to větší strach ).
    Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář

      Ve Vašem případě zcela určitě není důvod k panice. Riziko rakoviny konkrétně ve Vašem případě se domnívám, je velice nízké. Špinění, jak popisujete, je poměrně časté, má různé příčiny (např. i v možném zánětu, jak popisuje p. doktorka). Vyčkejte výsledků, do té doby „hoďte problém za hlavu“, nebude to nic vážného.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.