Prémiový ultrazvukový systém SAMSUNG

Už dvě naše pracoviště jsou nově vybavena vysoce kvalitním 4D ultrazvukovým přístrojem SAMSUNG, určeným také k prenatálním ultrazvukovým vyšetřením.

Kontakty ultrazvuk Hlučín

Kontakty ultrazvuk Havířov

Co je ultrazvuk

  • diagnostické ultrazvukové vyšetření je zavedená a efektivní neinvazivní zobrazovací metoda
  • vyšetření je bezpečné a nebolestivé
  • nebyly prokázány žádné škodlivé vedlejší účinky ultrazvuku při výkonových hladinách používaných pro diagnostická vyšetření

Novinka! Vlastníte 3D televizi?

Foto i video Vašeho miminka můžete zobrazit v prostoru, pomocí vašich stereoskopických brýlí. Ty jsou dodávány např. ke 3D televizím Samsung, ale i jiným.

Stáhněte si ukázkové 3D video z ultrazvuku hned teď a přehrajte na Vaší 3D televizi!

Postup:
Připojte k PC USB flash disk.likněte pravou myší na vybraný soubor a zvolte "Uložit odkaz jako ..." a uložte soubor na USB disk.

Ukázkové video 1, Ukázkové video 2, Ukázkové video 3, Ukázkové video 4, Ukázkové video 5, Ukázkové video 6, Ukázkové video 7

USB disk připojte do Vaší televize a zvolte přehrávání souboru.

Kdy se ultrazvuk používá

Pro vyšetření dělohy, vejcovodů, vaječníků, ale např. i při hodnocení močového měchýře (v rámci diagnostiky úniku moči či jiných onemocní močového měchýře); vyšetření probíhá buď přes břišní stěnu, nebo pomocí vaginální sondy.

V prekoncepčním období k sledování zrání a uvolnění vajíčka, růstu sliznice v děloze aj.

V těhotenství k ověření správného umístění plodu (vyloučení mimoděložního těhotenství), ke kontrole a sledování plodu (vitalita, správný růst, vyloučení vývojových vad), ale i pořízení fotografií a videí miminka.

Ultrazvuk v těhotenství

Vyšetření ultrazvukem je jeden ze způsobů, jak se může lékař opravdu podívat, jak se miminku daří bez toho, aby jakýmkoliv způsobem narušil jeho prostředí.

Trojrozměrný ultrazvuk umožňuje reálný pohled na plod v děloze (statický snímek, s nímž lze pracovat rotací či úpravami ve třech rovinách), termínem 4D ultrazvuk je pak označováno prostorové snímání plodu v reálném čase.

Kdy je vhodné 4D ultrazvukový záznam plodu provádět?

Nejvhodnější období pro záznam plodu je od 14. do 23. týdne těhotenství. V období od 17. do 23. týdne lze pozorovat trojrozměrně plod a jeho obličej, vidět jsou už také končetiny a vyšetřují se případné rozštěpové vady. Po 24. týdnu je kvalita vyšetření omezena velikostí plodu a zmenšeného volného prostoru.

Cena za ultrazvukovou fotografii či videozáznam miminka

Umožníme Vám pohled na Vaše dítě již od začátku nitroděložního vývoje pomocí 4D ultrazvuku a fotografie či video Vám předáme na CD nebo DVD. Tato služba není hrazena ze zdravotního pojištění, ale platí ji pacient (nicméně některé pojišťovny pak následně jsou ochoty proplatit poměrnou část v rámci svých „pacientských nadstandardních balíčků“).

Cena: 1.400,- Kč zahrnuje: 4D záznam vyšetření plodu (cca 10 minut videozáznamu včetně CD nebo DVD) + jedna vytištěná černobílá fotografie (termosnímek). Dalších 10 fotografií v digitální kvalitě (JPEG) dostanete na CD či flash disku.

Naše pracoviště v Hlučíně a v Havířově jsou vybavena tímto vysoce kvalitním 4D ultrazvukovým přístrojem, určeným také k prenatálním ultrazvukovým vyšetřením.

Klikněte prosíme na kontakty gynekologických ordinací, vyberte si ordinaci která je vám nejblíže a zavolejte nám. Děkujeme!

Ultrazvuková diagnostika, fotodokumentace včetně 3D a 4D ultrazvuku

Ultrazvukové vyšetření je výbornou metodou pro zobrazení měkkých tkání, je bezpečné a nebolestivé.

Co ultrazvuk zjišťuje

Ultrazvukem se kontroluje místo uhnízdění vajíčka v děloze, zjišťuje se riziko vrozených vývojových vad, později se kontroluje plod a jeho poloha, stav placenty, zásobení miminka z ní pupečníkem a také množství plodové vody.

Kdy žena ultrazvuk podstupuje

Prvním ultrazvukem zhruba v 6. týdnu je ověřeno těhotenství. Druhý ultrazvuk absolvuje maminka v 11.–14. týdnu, cílem je zachytit případné riziko vývojových vad a stáří plodu. Třetí vyšetření provádí lékař v 18.–23. týdnu těhotenství, kdy opět velmi důkladně zkontroluje plod. Poslední ultrazvuk přichází na řadu mezi 30. a 32. týdnem gravidity a slouží především ke zjištění polohy plodu, stavu placenty a množství plodové vody. Kromě toho může žena podstoupit během těhotenství i další ultrazvuky – a to jak z důvodů lékařských (průběžná kontrola růstu plodu, kontrola jeho zásobení z placenty, kontrola předčasného otevírání porodních cest aj.), tak z důvodů nelékařských (např. foto či videodokumentace na vyžádání rodičů).

3D a 4D ultrazvuk

Naše ordinace vám umožní pohled na vaše miminko od začátku nitroděložního vývoje pomocí 3D i 4D ultrazvuku. Trojrozměrný ultrazvuk umožňuje reálný pohled na plod v děloze (statický snímek či jeho rotace kolem některé z os), 4D ultrazvuk pak zachycuje trojrozměrné zobrazení miminka přímo v reálném čase – tzn. v pohybu.

Prémiový ultrazvukový systém SAMSUNG

Komentáře (52)

  • Petra

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám zvýšené MPV po prvním screeningu co to prosím znamená a jaké jsou rizika děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den detaily a opatření Vám sdělí buď lékař. který Vám prováděl screening nebo registrující gynekolog.
  • Silvia

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či je možné, že v Centre asistovanej reprodukcie majú citlivejší ultrazvuk ako u obvodného gynekológa. Som po KET a som tehotná (ket bolo 18.12.2023). Doteraz som chodila do CAR, minulý týždeň 22.1.2024 mi potvrdili akciu srdiečka, ktorú mi ukázali na monitore aj môjmu maželovi. Akcia srdiečka bola viditeľná v podobe jemných zášklbov. Týždeň predtým (15.1.2024) som krvácala a neskôr špinila, trvalo to dokopy 3 dni, na pohotovosti potvrdili hematóm, v CAR na kontrole hematóm už nevideli. V správe z CAR z 22.1.2024 je napísané TV USG IU prítomný 1 GS, CRL 6 mm, AS+, YS+, trofoblast bpn. Grav. heb 7 post IVF KET (po ultrazvuku povedali, že je to 6+2 t.). Lieky ponechali (Estrofem, Aspirin, Clexane, Progestanelle), s postupným vysádzaním Estrofemu od 1.2. a vysadzaním Progestanelle od 12.2., neskôr aj clexane a aspirin. Záverom bolo,že ma odovzdávajú do rúk obvodnému gynekológovi, u ktorého som sa hlásila. U obvodného gynekológa som bola dnes 30.1.2024, ktorý mi však povedal,že akciu srdiečka ešte nevidí a plod nameral 4 mm. Takže dal úplne iný záver ako v CAR. Sestrička mi, ale povedala, že v Centrách asistovanej reprodukcie majú citlivejšie a novšie prístroje. A mám k obvodnému gynekológovi prísť o 2 týždne. Moja otázka teda znie,či je dôvod na obavu alebo nie, keď sa jedná o skoršie štádium tehotenstva a či je dôvod na obavu aj vzhľadom k tomu, že mám postupne vysádzať lieky. Je potrebné informovať CAR alebo mám počkať? Ďakujem krásne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vyčkejte kontrolního ultrazvuku za 14dní, zde se potvrdí, jestli se těhotenství vyvíjí nebo ne.
  • Lucie

    Dobrý den, prosím vás, jsem 19+6 tt. Může FECHO spolu s Dopplerem, které trvalo bez přestávky přes hodinu, nějakým způsobem poškodit miminko a jeho srdíčko? Obzvlášť, když bylo opalováno 2 dny po sobě? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ultrazvuk je velmi šetrný, plodu neuškodí.
  • Simona

    Dobrý den, ráda bych znala Váš názor... Je mi 42 let, mám již 2 děti (13, 18 let) a s novým partnerem, taktéž roč.1981 jsem nyní otěhotněla. PMS byla 16.8. Dle 1.UZ dne 27.9. (6+0) : děloha s GS vel.16,8mm, patrný MS?(nemůžu rozluštit) 5mm a zárodečný terčík s nazn.pulzací 2,6mm, ovarium vpravo nezv., vlevo cysta CL vel.56 mm. Dle 2.UZ vagin.+ abdomin. dne 12.10. (8+1): děloha s GS vel. 27mm odpov. 7+5, patrný zárodečný terčík vel. 5,5 mm odpov. 6+3, AS není spolehlivě patrná, YS vel. 7,0 mm.Ovarium vpravo nezv., vlevo cysta vel.57 mm, Douglas bez tekutiny. Závěr: susp. neprosperující gravidita. Dop.: dále Femibion, UZ kontrola za 2 týdny 26.10. Dne 12.10. na vagin.UZ nebylo nic moc vidět, byl proveden pak abdomin.UZ. Pozn.: v těhotenství ( cca 4.- 9.9.jsem užívala kvůli oparu rtu Herpesin tbl., max. denní dávka byla 2000 mg; a na konci září - začátku října jsem prodělala zřejmě covid -bolesti hlavy, za očima a TT 37,4C). Jinak jsem zdravá, léky neužívám. Jsem si vědoma mého věku a chybovosti vajíček, ale jde mi o to, zda je nějaká naděje že by byl plod dále v pořádku nebo se nyní čeká zda sama potratím? Je plod výrazně menší? Pan doktor mi bohužel žádnou prognózu neřekl....a nevím tak na čem jsem. Radíte vyčkat nebo si mám domluvit UZ na jiném pracovišti? Děkuji! S pozdravem Simona

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, s definitivní diagnozou je potřeba počkat na kontrolní ultrazvukové vyšetření.
  • Jana

    Som 4 mesiace po laparoskopickej operácii apendixu, pri ktorej zistili aj zápal vaječníka a vajcovodu a robili aj jeho prefuk. Pred pár dňami som bola na usg vyšetrení cez brucho ( doktorka nechcela vyšetriť zospodu) a aby vraj dobre videla sonovala oboma rukami veľkou silou na môj vaječník a maternicu akoby sa tam chcela zavŕtať. Úprimne som také sono ešte nezažila. Odvtedy pociťujem zhoršenie bolesti v bruchu. Mohla mi takýmto vyšetrením niečo spôsobiť? Ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ultrazvukové vyšetření přes břišní stěnu nemůže způsobit poškození. Při přetrvávajících bolestech je vhodné vyšetření lékařem.
  • Martina

    Dobrý den, poslední MS jsem měla 27.05.2023 (styk proběhl  5/6/8.06.2023) 20.06. jsem měla první pozitivní test, odpoledne, slabší čárka, koupila jsem si další testy, dělala odpoledne i ráno a čárka je již silná. Včera - tj. 27.06. jsem byla po dohodě na kontrole na gynekologii.Pan doktor viděl pouze cystu - 5 cm, říkal, že by to mohl být žloutkový váček, ale také ne. Odebral krev. Když jsem se ho ptala, zda je to tedy ztracené, a nejsem těhotná, odvětil, že nic není nikdy ztracené, ale sliznice je nízká. Čekám na výsledky, nicméně mě docela rozhodil.Děkuji martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vyčkejte na výsledky dalších vyšetření, někdy to opravdu trvá.
  • Petra

    Dobrý den, potrebuji poradit.je mi 28let BMI 34, nepravidelna ms, posledni ms od 12.5-15.5 , ovulaci jsem mela 26.5 (vim to,pac mi to vyšlo na preventivní prohlídku,a doktorka mi sdelila ze dnes max zitra bude ovulace) pohl styk byl 26.5. ms měla přijít 9.6. ke dnešnímu dni mám zpoždění 18dni. Těhotenský test pozitivní. Pocitala jsem to a mela bych být v 6tt. Ted ten problém:dnes jsem byla na ultrazvuku a nevidí tam nic. Vubec nic. Vzali mi krev, dle výsledků tam HCG je,ale jen mírné hodnoty. Doktorka mi řekla že bud za A,je ještě brzy,za B,to není prosperují těhotenství,C, se jedná jen o chemické těhotenství,a nebo za D,o mimoděložní (vyšetřila mě předtím než mi vzali krev. Udělala jsem si dnes i test co ukazuje tydny od početí a ukazuje 1-2 (3-4tt) coz mi nejak nevychází Jeden z mych dotazů je-za co se považuje početí? Je to v den ovulace?nebo se to počítá od doby co se uhnízdí vajíčko? A pokud to tydnove nevychází,je to tím že se může jednat o mimoděložní a proto je ta hladina HCG nižší?kontrolu mám zase za tyden. Všem moc děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, z praktického hlediska den početí nemá smysl řešit, další postup se odvíjí od dynamiky těhotenského hormonu a ultrazvukového nálezu.
  • Magdaléna

    Dobrý deň počas 3D usg mi zistili marginálny úpon pupočnej šnúry placenta posterior. Kontrolu u obvodného gynekológa mám až 19.6. Chcem sa spýtať aké riziká predstavuje toto zistenie. Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, marginální úpon pupečníku je relativně častý, pro vyvíjející se plod většinou neznamená výrazné riziko, Péče v těhoteství i porod probíhá standardně.
  • Táňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť- mám 23 rokov a momentálne som v 22 týždni tehotenstva a čakáme chlapčeka, priateľ má 27 rokov. Genetické testy u môjho gynekológa vyšli všetky v poriadku, takisto aj na sóne bolo vždy všetko v poriadku. Včera sme ale boli na veľkom sóne u jedného špecialistu, ktorý nám povedal, že všetko je v poriadku ale bábätko má PEC (pes equinovarus congenitus) na oboch nožičkách ale že všetko ostatné je OK. Priateľ keď bol menší mal toto isté ale v ľahšej forme, chcem sa opýtať či by ste mi odporučili spraviť nejaké iné vyšetrenia, či je bábätko v poriadku alebo by nám to rozšírene sóno určite ukázalo? Nerada by som podstúpila amniocentézu. Ďakujem, pekný deň želám.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, koňská noha bývá častá, řeší se až po porodu ortopedickou korekcí, pokud není kombinovaná s jinou abnormalitou, není potřeba dalších opatřeních.
  • agness

    Dobry den, prosim vas bola som na morfologickom sone v 20tt. Vsetko bolo v poriadku az ku koncu mi povedal ze ma dietatko vbocene nozicky konkretne pes equinovarus.. nikdy som o tom nepocula v rodine nic take nemame . Chcela by som sa opytat ze ci na sone vidi aj ci to ma moc vytocene alebo iba jemne.. citala som velmi vela o tom a bojim sa aby to nemal vrodene.. moze to byt aj polohou ? Aj ked nikdy mi nepovedali ze by malo dieta malo miesta alebo malo plodovej vody.. velmi sa s tym trapim .. dakujem vopred za odpoved

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, koňská noha je relativně častý nález, který se dá dobře korigovat po porodu, na samotný průběh těhotenství a porod nemá vliv.
  • Michaela

    Dobrý den. Byla jsem na prvním screeningu plodu. Doktor mi řekl že UZ je v pořádku. Nosní kustka je. Vse vypada dobře. Neřekl mi ale jak to vypadá s končetinami. Je tlukot srdce 156 za minutu v pořádku? Dle software podle veškerých uvedených hodnot mám riziko preeklampsie 1:268 a růstové retardace 1:140 Mám se o miminko bát. Dal mi léky aapirin. A víc neřekl. Že se uvidí. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, končetiny pan doktor určitě konroloval taky, máte zvýšené riziko preeklampsie, proto Vám dal ten aspirin, užívejte 150mg na noc do týdne 36+0.

  • Markéta

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. 13.1. 23 jsem byla v nemocnici s podezřením na těhotenství byl mi v podbřišku nalezena dutinka 2,4mm měla sem těhotenské příznaky zvětšení podbřišku zvracení motání hlavy zvětšení a citlivost prsou test byl ale zatím negativní. A špinila sem. (od13.1.-14.1.) 16.1.23 sem byla na kontrole u svého lékaře který mě řekl že to špinění nebylo ale menstruace. Při kontrole sem měla naružoveli hlen. Těhotenstke priznaky mi stále pokračují ( zvětšení podbřiška, oteklá citlivá prsa, zvracení, teď mám ale vybehle zily v prsou, na bradavkách se mi objevují bílé kapky pořád sem unavená, naladova, Případně se chci zeptat jestli je možné že by se test nemusel potvrdit, nebo co by to případně mohlo být jelikož vše by odpovídalo že sem těhotná ale jelikož test se dělal moc brzy i když něco malého bylo podle ultrazvuku vidět tak nwm kdy je moudré dělat test

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zopakujte si test cca se 4denním odstupem.

  • Jana

    Dobrý den, je mi 50 a užívám antikoncepci Azalia již asi 8 let. Poslední rok nepravidelné špinění. Odeslána na hysteroskopii z důvodu polypu. Tato nebyla provedena neboť lékař ultrazvukem žádný polyp neviděl. Kontrola po 4 měsících během kterých nebyly vůbec žádné potíže, žádné špinění. Při kontrole uvedeno ve zprávě děloha délky 60 mm, PZ 30 mm, dutina s anechem. 7 mm a prý je vše v pořádku. Po 14 dnech po kontrole opět lehoulinké špinění. Je možné, že antikoncepce je již hormonálně slabá? Jak dlouho je možné tuto antikoncepci ještě užívat? Ani nepoznám, že jsem v přechodu. Děkuji za odpověď. Jana

  • Roman

    Dobrý den jen bych se chtěl zeptat. Je možné zjistit přes ultrazvuk na gynekologii kvalitu a rychlost spermatu ? A jestli jsou chromozony více na holku nebo kluka? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, nelze

  • Michaela

    Dobrý deň som v 31+5 týždni tehotenstva a dnes som absolvovala poradňu kde pan doktor meral plod, v aktuálnom týždni ma 1719g ale povedal mi pre mňa znepokojujúcu spravu,ze dieťatko ma kratšiu stehennu kosť,avšak ostalo to bez vysvetlenia, viete mi poradiť?ci je dôvod na paniku?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, součástí měření hmotnosti miminka není jen stehenní kost. Podle naměřených hodnot vaše dítě netrpí růstovou retardací, pokud by měl Váš gynekolog pochybnosti, pošle Vás na vyšetření do nemocnice

  • Ivana

    Dobrý den, dneska na ultrazvuku ve 30tt doktor zjistil, že má malé mírnou asymetrii postranních komor v CNS (vlevo 8,5mm a vpravo 4,8mm). Vše ostatní prý je v pořádku, jdu na další vyšetření. Ale spíš mi nebyl moc schopný říct, co to znamená. Dítě tedy může být postižené? 🥺

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto je na posouzení specializovaného pracoviště v nemocnici.

  • Tereza

    Dobrý den. Byla jsem na ultrazvuku v 6+2tt a paní doktorka říkala, že jí vychází o týden mladší. Že nabereme hcg po 48h. Vzrostlo z 17000 na 25000. Po týdnu v 7+2 říkala že nárůst není 2 násobný a že jí ultrazvuk vychází podobně, ale zapsala do zprávy 6+1. Což je pouze o týden mladší. Po necelém týdnu hcg 49 000, už chce čekat jen na další hcg za 2 dny, ale rovnou už mě chce hospitalizovat na revizi. Musí se hcg opravdu co 2 dny násobit, protože jestli ano už bych musela mít po 6 dnech od posledního odběru 200000 a to jsem podle menstruace 7+3. Je nějaká šance že těhotenství bude prosperující?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, spíše bude záležet na kontrolním ultrazvukovém vyšetření embrya. ke zdvojnásobení hodnoty hCG dochází orientačně do hodnoty 10000IU, poté hodnoty již nelze s abosolutní jistotou jednoduše interpretovat, problém by byl, kdyby u Vás došlo k poklesu hCG

  • Dana

    Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, nedávno jsem byla na preventivní kontrole, kde mi lékařkou mi byla diagnostikována vnitřním ultrazvukem vyšši vrstva výstelky v děloze cca 15 mm, jsem po přechodu, nic mě nebolí, nebolelo, nekrvácí, MS nemám již cca 3 roky, s tím, nechť se podrobím kyretáži v celkové narkoze, do čehož se mi z pochopitelných důvodu nechce, myslím si, že je to ta poslední možnost. Občas mě pobolívá podbřišek, popravdě trochu se obávám zákroku, je to opravdu tak rozšířené onemocnění žen po přechodu? A ještě jeden dotaz, lze se u vás objednat? Může mě doprovodit partner? Děkuji Dana Váchová

  • Pavel

    Dobry den. Moje pritelkyne mi poslala foto ultrazvuku a pry ceka semnou dite. Koukal jsem na foto, ale nejak se mi to nezda. Prosim zaslu vam foto a kouknete se. Nezda se mi datum ultrazvuku. Dekuju Pavel.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, tato poradna neslouží k posouzení ultrazvukových nálezů.

  • Petra

    Vážená paní doktorko, velice se omlouvám, že Vás ruším. Obracím se na Vás s prosbou, byla jsem dnes na kontrole u paní doktorky, dělala mi ultrazvuk (vaginální) a na pravém vaječníku mám prý "cystičku" o velikosti 33 mm, zpoždění menstruace je 7 dní, mám vysazenou antikoncepci kvůli Marvelon z důvodu trombózy na LHK, terapie Fraxiparine. Trombóza už zmizela, ale injekce mám ještě na 20 dní. Jinak na gynekologii vše v pořádku i moč. Paní doktorka mi sdělila, že se nejedná o cystu, ale vaječník nyní takto reaguje po vysazení antikoncepce a počkáme 7-10 dní, zda menstruace dorazí nebo né, poté bychom nasadily notedhisteron nebo menstruaci vyvolaly pomocí injekce. Mám bolesti v podbřišku a v zádech. Sestřička říkala, že se jedná o maličkou cystičku. Chtěla bych se jen zeptat, zda je tato velikost opravdu normální a nemůže mi způsobit vážnější potíže, či mne nějakým způsobem ohrozit. Děkuji za odpověď a radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, cysty na vaječnících dosahují někdy i velikosti přes 10cm, takže vskutku nejsou 3cm moc. Samozrřejmě i tato cysta může vyvolat bolest v podbřišku, vzácně i torzi vaječníku.

  • Zuzana

    Dobrý den, mám takový dotaz a nevím na koho se obrátit, proto zkouším tuto poradnu. Byla jsem 6.září na LAVH odstranění dělohy, vše bylo v pořádku po operaci žádné komplikace. Po propuštění doma bolesti minimální, spíše plynatost, zkouším doplňky s vlákninou ale nic hrozného. Jedná se mi o to, že jsem byla na kontrole u své gynekoložky kde mi vyndali stehy z venkovních laparoskopických vpichů, vše v pohodě. Ale paní doktorka pak při konzultaci mi řekla, že ultrazvuk dělat nebudeme, že teď by to zbytečně bolelo a že stačí když přijdu na prevenci, která mi vychází na leden. Kontrolu po 6ti týdnech od operace nechce, prý to není potřeba. Prý jsem mladá vše se mi zhojí o to lépe a tak za 4týdny už můžu dělat vše jak jsem zvyklá, včetně pohlavní aktivity. Nezdá se mi to, ano je mi 31 let a nemám žádné mimořádné potíže ale kontrolu sonem bych po zhojení očekávala. Když jsem toto napsala panu docentovi, který mne v Brně operoval, napsal mi akorát, že se mám s výsledky z histologie objednat k němu do poradny a domluvíme se. Výsledky mají být za cca 3 týdny, nevím ale na kdy mne pak objednají do té poradny, pan doktor je velice vytížený. Bojím se aby to mělo časově vůbec cenu a nezbylo stejně na mne jestli to mám riskovat bez vyšetření nebo ne. Samozřejmě nejsem doktor a třeba to vážně potřeba není ale nezdá se mi to a popravdě jsem začala hledat nového gynekologa. S paní doktorkou už by teď nemělo cenu se zkoušet hádat. Nevím ale co mám teď dělat, vážně mohu být v klidu ? Mohu začít normálně fungovat a nebát se, že to bude brzy ? Raději chci počkat alespoň dva měsíce od operace ale stejně, bude to bez ultrazvuku v pohodě? Moc díky za odpověď Zuzka

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně po operacích ultrazvukové vyšetření využívám, ale nepřísluší mi v tomto případě hodnotit postup kolegů, Většinou po nekomplikovaném hojení po hysterektomii doporučuji normální režim po 8 týdnech od operace.

  • Lucie

    Dobry den, od 10/2016 jsem hpv pozitivni, opakovane jsem se léčila s kondylomaty, v 1/2021 jsem absolvovala konizaci děložního cipku, nalez LSIL, ale pozitivni molekulárně geneticky test. Po konizaci každý měsíc menstruaci předcházelo 4 denni delozni (hnědé) spineni. Bylo mi řečeno, ze je to z důvodu drobné kyretaze, která se při konizaci dela, ze pak praskaji cevky v děloze. Nicméně od 4/2022, tedy zhruba za rok od konizace se toto spineni protáhlo z výše uvedených 4 dnů na 6 dnů. Predmenstruacni spineni již tedy trva ne 4, ale 6 dnů každý měsíc a pak teprve následuje 7 denni menstruace. Lekar provedl ultrazvuk s tím, ze je vse ok a ze pujde z 90% asi o nedostatečnost žlutého tělíska. Je mi 32 let a vážím 49 kg. Žádné další vysetreni kromě ultrazvuku mi ale gynekolog nedělal a takto dlouhé spineni 6 dnů před menstruaci se opakuje již půl roku každý cyklus. Je toto normální? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tato diagnoza připadá v úvahu. Také ale můlže jít o patologii v dutině děložní, pro diagnostiku zde s výhodou využíváme hysteroskopii, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobrý den, již několik let trpím na neustálý výtok. Nesvědí, nepálí, ale mám ho každý den. Lékař mi zkoušel dát několik různých léků, kontroluje mě na ultrazvuju a 1x dělal i kultivaci. Nikdy mi nic nepomohlo a proto mi pan doktor řekl, že je to u mě normální. Chtěla jsem se zeptat, zda je možná jestě nějaká další prohlídka, případně léčba, která by mi pomohla. Také bych se chtěla zeptat, zda toto nebude mít vliv na případné těhotenství. Děkuji

  • Michaela

    Dobrý den ,snažíme se o otěhotnění s přítelem...V pondělí 29.8 jsem byla na kontrole měření folikul ,které byly velké 10 mm byl to 10 den cyklu, nyní 2.9 čárka na ovulační testu začíná být vidět, je možné že může přijít ovulace až takhle déle? A další otázka kdyby se to teoreticky povedlo ted během dneška zítřka, je dobrý nápad běžet v neděli běžecký závod (10 km asfalt ,vysoký tep kolem 190-200 tepu ) není tam možnost že kdyby bylo vajíčko oplodnene že o něj můžu přijít kvůli této zátěži?? Děkuji moc .

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro přesné určení ovulace je lepší ultrazvuk a ev. odběr krve. Na druhou otázku Vám nikdo odpověď nedá.

  • Lucie

    Dobrý den, prosím, řadu let jsem neměla MS a měla jsem špatný hormonální profil. Teď v červnu najednou MS a jako zázrakem hormonální profil v normě. Další měsíc sliznice vysoká a MS nikde, dostala jsem Norethisteron poté MS byla. Další měsíc jsem si dělala ovulační testy - 16DC výsledek jak z učebnice, radost že asi je ovulace. 38DC MS nikde a ultrazvuk - sliznice vysoká, dle stavu sliznice ovulace žádná nebyla, 2xdenně provera 5mg na 10 dní. Až budu 21DC přijít na krev. Můj dotaz zní - je možné takto z ultrazvuku poznat, že ovulace nebyla? Proč byl ovulační test pozitivní? Co mám dělat abych měla ovulaci? Chci otěhotnět a pak DR pořád jen řeší sliznici, aby byla MS. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych za ovulační testy neutrácel peníze, ultrazvuk je přesnější, faktorů sterility je ale celá řada a dá se vyšetřit celá řada příčin neplodnosti, nejen hormonální profil.

  • Nikol

    Dobrý den, dnes jsem byla na první kontrole 8+3tt podle poslední menstruace doktorka mi řekla, že plod je dost velký a prý vypadá tak na začátek 10tt což mi příjde divné nevychází to na ovulaci. Řekla mi, že nemůže najít srdce, hnedka to utla a řekla, že mám jít na revizi dělohy co nejdřív. Příjde mi to vše hrozně divné co jsem četla od jiných slečen a od kolegyně která měla stejný problém a šla potom za necelých 14 dní znovu na kontrolu tak srdíčko už bylo a mají zdravého syna. Mohu poprosit o vaši radu a váš názor děkuji Nikol.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den při plodu odpovídající 10tg. bez akce srdeční je vysoce nepravďepodobné, že se bude jednat o prosperující těhotenství. Před zákrokem Vám ale určitě budou dělat ultrazvuk, kdyby se stal náhodou zázrak.

  • Johana

    Dobrý den pane doktore , dle ultrazvukového vyšetření jsem 6+1tt, dle pana doktora byla vidět srdeční akce, jen rikal, ze jej znepokojuje větší žloutkový Vacek. Ze je to 50/50. Mohu poprosit o vás názor? Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při tak malém těhotenství je obtížné určit diagnozu, při velkém žloutkovém váčku je riziko neúspěchu těhoteství, příčin je celá řada. vyčkejte kontrolního ultrazvukového vyšetření.

  • Erika

    Dobrý den, byla jsem na screeningu kvůli vadě v děloze (uterus subseptus), vše proběhlo asi za pět minut, UZ byl prý v pořádku, viz i zpráva (falx cerebri se zobrazuje, intrakraniální translucence bpn- páteř bpn., horní čelist bpn., srdce obě komory s normální kontraktilitou, aorta i plicnice se zobrazují, srdeční frekvence pravidelná 140-160/ min, žaludek v dutině břišní, není ascites, močový měchýř plodu, naplněn, končetiny plodu přítomny, normální pohybová aktivita plodu nosní kůstka přítomna, linea nucheae 1,4mm), ale pak mi večer doktorka volala, že krev mi vyšla špatně, že jsem v šedé zóně a že by chtěla, abych šla ještě za genetikem. Já jsem brala od začátku utrogestan, hodně jsem krvácela kvůli vadě v děloze (mám tam septum), prodělala jsem ještě covid, na to se mě ale u screeningu neptali. Mohly by být ty hodnoty tím zkreslené? PAPP-A: 1,7 mlU/ml odpovídající 0,49 MoM a FßHCG: 69,38 ng/ml odpovídající 2,39 MoM. Závěr je, že riziko Downu 1/521. Je mi 27 let, v rodině já ani manžel vývojové vady nemáme. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při hodnotách rizika v tzv. šedé zóně je na místě konzultace genetikem, na výběr je více možností - odběr choriových klků, NIPT, integrační test v 16týdnu gravidity atd., detaily Vám vysvětlí kolegové při vyšetření.

  • Katka

    Dobrý den, prosím o Váš názor. V 17tt těhotenství jsem použila domácí doppler - angelsounds k poslechu srdíčka. Nicméně srdíčko se nepodařilo dohledat, celkově jsem s přístrojem jezdila po břiše cca 1 hod 20 min s krátkými přestávkami. Pak jsem si přečetla, že přístroj není úplně bezpečné používat dlouhodobě, proto jsem jej vrátila a již nepoužila. Mohla jsem tímto dlouhým použitím miminku uškodit? Modlím se teďkom, ať je mimi v pořádku. Mockrát děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, ruční ultrazvuk je bezpečný a jednoduchý přístroj speciálně navržený pro domácí použití. Posloucháte pomocí něj tlukot srdce miminka. Přístroj má výdrž zhruba 500 jednominutových poslechů na 1 baterii. Jedná se o dopplerovskou technologii, která pracuje na frekvenci 3,3 Mhz. Tato technologie se používá např i v průmyslu, v letectví, a pak právě i v medicíně u ultrazvuků. Více se dozvíte z návodu ke konkrétnímu přístroji.

  • Klara

    Dobry den mate prosim skusenost ze na utz 19+1tt sa zaludok zobrazi slabo naplneny a dietatko je zdrave? Prva dcera mala atreziu ezofagu. Moze to byt len nahoda ze v tom case babatko malo zaludok vyprázdneny? Ostatné merania boli v poriadku. Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud v předcházejícím těhotenství měla dcera atrezii jícnu bude dobré provést kontrolní ultrazvukové vyšetření k prokázání žaludeční bubliny. Jinak ale vývojové vady plodu nejsou dědičné.

  • Katka

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, zistí gynekológ ultrazvukom či žena mala pohlavný styk?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iveta Rauscher

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jak presny je ve 12-13 tt ultrazvuk ve stanoveni stari plodu? Je mozne, ze se muze az o mesic splest? Muj plod byl ve 12tt 55,6mm velky a ve 13/2 68mm. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Kovář


  • Petra L.

    Dobrý den, Mám dotaz ohledně těhotenství. Minulý cyklus jsem si každý den dělala ovulační testy, ale ani jeden nebyl pozitivní. 1.6. přišla menstruace a hned den po ní 6.6. jsem si dělala ovulační test. Byl pozitivní. Tak proběhl sex. Stejně tak druhý třetí i čtvrtý den, kdy mi už bylo divné, že je stále pozitivní. Tak jsem si 12.6. udělala těhotenský, který vyšel pozitivní. Žádný duch. Krásné čárky. 13.6. na testu clear Blue se ukázalo 2-3 týdny.dne 21.6. se ukázalo na clear Blue 3+. Je možné že tedy k oplodnění došlo už den po menzes? Dne 23.6. tedy dnes, ale na UTZ nebylo nic vidět. Je ještě šance nebo by se jednalo o mimoděložní?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, 3 týdny po oplodnění na ultrazvukovém vyšetření nebývá obvykle vidět gestační váček. I 12 den po mestruaci je přiliš brzy na pozitívní těhotenský test z moče. Na UZ vyšetření bývá vidět počínající těhotenství nejdříve po vynechání menstruace.

  • Veronika A.

    Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko. Menstruace se nedostavila a proto jsem si dělala i test a vyšel pozitivní. Pak další, který mi ukázal 2-3 týden. O týden později další,kde už bylo 3+. Ovšem dnes jsem začala špinit a myslím, že mi začíná menstruace. Trošku mě i bolí v podbřišku. Mám obavy,aby nebylo něco špatně a miminko se třeba neuchytilo....nebo je normální, že můžu mít menstruaci? Děkuji za odpověď. K lékaři se chystám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Váš ošetřující gynekolog provede ultrzukové vyšetření a event. odběr krve na hladinu HCG. Dle výsledku dude jasné zzda jste těhotná či nikoliv.

  • Nikola s.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to dnes s ultrazvukem PM jsem měla přibližně 3.11.20 následně jsem měla pohlavní styk v listopadu a pak až 3. 12 20 Následně 14.12 jsem si udělala těhotensky test a byl pozitivní Následně 16 12. 20 jsem šla na gynekologii a tam mi těhotenství potvrdil a napsal 5+6tt 2,2mm Poté jsem šla znovu 31.12.20 a byla jsem v 7+1tt Termín porodu mám 14.8.21 a už se mi neměnil Chci se zeptat kdy jsem mohla otěhotnět děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění došlo kolem 17.11.2020, týdny gravidity jsou udávány od poslední menstruace, t.j. 3.11.2020.

  • Tereza N.

    Dobrý den, mám dotaz, na ultrazvuku mi zjistili sactosalpinx v obou vajecnicich, moje gynekolozka me poslala na testy HIV na krajskou hygienickou stanici, je to normální postup, nebo může mít podezření?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte s na svého registrujíícího gynekologa.

  • Hana

    Dobry den, prosim o vysvetleni.Moje dcera podle testu zjistila ze je v jinem stavu, nasledne hcg v patek 16000,,,v pondeli 21 000 a presto lekarka vidi na ultrazvuku gestacni vacek prazdny a bez ozev srdecnich,, je vhodne pockat ještě 1-2 tydny nebo pouzit 4 tablety co ji lekarka doporucuje ?? Moc dekuji za odpovec

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Hanka

    Dobrý den, 22.3. mi byla zavedena Mirena a stále mě bolí v podbřišku (občas i píchnutí), několikrát denně mě to vyřadí i z provozu. Ibalgin, Aulin ani Algifen mi již moc nepomáhají. Doplňuji termoforem a Magnesií. Prosím o radu, zda vydržet, nebo si nechat Mirenu odstranit (bylo by mi velmi líto těch 6tis...). Mirena byla vybrána po martiriu výměn 3 druhů pilulek, které mi způsobovaly nevolnost, zásadní pokles libida, závratě...). Pilulky jsem do zavedení Mireny měla vysazeny 6 měsíců a libido stále nikde. Je mi 25 let, prosím o radu i v tomto směru. Děkuji vám. S pozdravem, Hanka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporočuji kontrolní UZ cestou registrujícího gynekologa a je-li tělísko správně uloženo a nejsou-li známky zánětu či jiné komplikace vyčkal bych. Při okamžitém zhoršení stavu doporučuji řešit cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Zdeňka

    Dobrý den, před rokem jsem byla na řádné preventivni prohlídce u gynekolożky, stěžovala jsem se jí na dlouhodobé bolesti a silné krvácení při menstruaci. Řekla mi,ať užívám léky na tišení bolesti. Letos jsem jako každý rok navštívila preventivní prohlídku a tam mi zjistili,že mám 3 cm myom😰. Je divné,když jsem si před rokem stěžovala na silné bolesti a krvácení,že toto lékař neřešil a nyní,když je myom velký tak,že asi už není šance na snížení velikosti....Nebo je šance ještě na vstřebání díky bylinkám ...? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji sledovat UZ v intervalu cca 6měsíců. Bude-li se zvětšovat či působit nadále potíže ve smyslu bolestí pak nasadit adekvátní léčbu. Jelikož neuvádíte zda máte v plánu ještě další koncepci (těhotnění) jednoznačně se stran přesného postupu t.č.nemohu vyjádřit.

  • Sabina

    Dobry vecer , chtela bych se zeptat . Posledni menstruaci jsem mela 24.1 , otehotnela jsem 8.2 . Po osmi tydnech jsem byla na prvnim ultrazvuku kde mi pani doktorka rekla ze je to malinke ze vypada na 6 tyden ( coz by sedelo od otehotneni presne ) a ze teda na osmy tyden nevypada ze je to mozna zamlkle tehotenstvi , pozvala si me za 6 dni znovu ( vcera ) - na ultrazvuku se dost zmenilo najednou to nebyla jen tecka ale i mala bulinka kolem a embryo melo jiny tvar - pani doktorka ale porad rika ze to nevychazi od menstruace a je maly a ze se ji to nezda - zitra mam jit znova merili mi vcera hcg a zitra rano ( po 40 hodinach budou znovu ) jestli pry nebudu mit dvojnasobne hodnoty musim hned na kyretáž . Nemam zadne problemy nemam bolesti bricha a mam normalne priznaky tehotenstvi - je mi spatne , boli me prsa jsem unavena . Nechci podstoupit potrat jen na zaklade toho ze pani doktorka porad pocita ze mam od menstruace o 2,5 tydne vic a dite ma vypadat uz jinak . Mam jit jeste jinam ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, existují laboratorní i ultrazvuková kritéria pro normální těhotenství a pro zmlklé těhotenství. Doporučuji tedy dodržet kontroly a postup registrujícího gynekologa a dle následných vyšetření stanovení dalšího postupu.

  • Petr

    Dobrý den chtěl bych se zeptat co znamená z ultrazvuku tyto znaky FPS22D EVN4-9 8.0cm GEN MI 0.9 TIS 0.3 Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož uvedené není v celém kontextu /důvod, závěr vyšetření atd/ jednoznačně nelze usoudit. Blíže rozeberte s registrujícím gynekologem či ošetřujícím lékařem

  • Michaela T.

    Dobry den, jsem momentalne v 7tt tehotenstvi. kontrola me teprve ceka.Vzhledem k tomu ,ze uz mam za sebou nejaky potrat sla jsem na krev . V pondeli (18.1)jsem mela hcg 17500 a v patek(22.1) 32500 . Je to v poradku? Nekde jsem cetla ze se dvojnasobuje kazdy 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hodnoty je vždy třeba hodnotit v souvislosti s UZ vyšetřením. Tj.nelze jednoznačně usuzovat. Blíže dle domluvy s gynekologem provádějícím kontrolní UZ.

  • Lucie

    Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně zavedeného nehormonálního nitr. tělíska, budu ho mít už 2 rokem. Po menstruaci jsem začala mít silné bolesti břicha( bolest přicházela a odcházela v intervalech- možná bych řekla jako při porodu- určité stahy dělohy) + krvácení. Vždy jsem si ,, nitky" od tělíska nahmatala nicméně nějaký den po bolesti nemůžu nahmatat nic. Moje otázka zní zdali se mohlo tělísko někam posunout ( třeba více hlouběji) a nebo mi mohlo vypadnout ? Toho si však vědoma nejsem, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné provést co nejdříve UZ kontrolu polohy tělíska - zda "nevycestovalo" jinam resp.zda-li je ve své správné poloze.

  • Štěpánka H.

    Dobrý den mám 3 den zavedené nitrodelozni telisko levosert a paní dr mi po zavedeni řekla že je niz než by mělo chci se zeptat jestli je to velký problém a čemu to může vadit děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 1měsíci od zavedení doporučuji UZ kontrolou a nemá-li správnou polohu pak je nutné ho pomocí drobného zákroku posunout. Lze i na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz 

  • Jana

    Vážený pane doktore, možná můj dotaz bude znít hloupě, ale nedá mi spát a ať počítám jak počítám, nemohu se dopočítat. Kdy došlo pravděpodobně k oplodnění, když začátek poslední menstruace byl 14. 8 a porod podle PM by měl být 21. 5, ale podle ultrazvuku 16. 5. Nicméně podle týdnů se teď nacházím v začátku 17. A to už mi časově nějak nesedí. Je možné, že k oplodnění došlo už i dříve, třeba před začátkem té polední menstruace? Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji mnoho zdraví, K. J.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné s odchylkou +/-14dnů.

  • Kateřina

    Dobrý den chtěla bych se zeptat 9.9 sem vytáhla tělísko měli jsme s přítelem pohlavní styk 16.9 měli jsme zase pohlavní styk a tedkom 19.8 mohu zůstat těhotná bojím se jakože plánujeme ale bojíme se že tam bude 2az 3 děti

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5týdnů doporučuji gynekologické došetření. Na UZ obrazu je možno vidět dvoj či trojčata až 5-6týdne gestace.

  • Nikola

    Dobrý den, už přes rok se snažíme s partnerem o potomka a bohužel to již 2x dopadlo neúspěšně. Při prvním těhotenství si mě doktorka objednala až na cca 7tt, o dva týdny později mi bylo diagnostikováno zamlklé těhotenství s následnou revizí. Druhé těhotenství odešlo samovolně 14 dní po dni očekávané menstruace, takže jsem se na kontrolu nestihla ani objednat a poté jsem se lékaře zapomněla zeptat. Nyní mám již 4 dny zpoždění a pozitivní těhotenský test. Můj nynější doktor však ordinuje jen v pondělí a v úterý a chodím k němu bez objednání. Zajímá mne, zda i po dvou prodělaných potratech čekat do pozdější fáze těhotenství, nebo zda zajít za svým lékařem hned, jak to bude možné (něco málo přes týden zpoždění menstruace)?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální kontrola je 6-7týden těhotenství, kdy do konce 7.týdne by již určitě měla být dle UZ vidět srdeční akce plodu.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem v 8. týdnu, je to moje první těhotenství a nic nenaznačuje tomu, že bych měla nějaké potíže. Dnes jsem absolvovala po dvou týdnech druhou prohlídku u svojí gynekoložky a zároveň už druhé ultrazvukové vyšetření. Sestřička mi řekla, že tato častá ultrazvuková vyšetření jsou nadstandard a že obvykle se provádí jednou měsíčně, ale u nich se dělají jednou za 14 dní. Po vyhledání na internetu mám ale dojem, že takto časté ultrazvuky jsou dost neobvyklé a že se v těhotenství standardně dělají asi 4. Můžete mi prosím napsat, kolik ultrazvukových vyšetření je v bezproblémovém těhotenství obvyklých a jestli nemůže tak častý ultrazvuk mít negativní dopady na miminko? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle doporučeného postupu ČGPS je-li fyziologický nález v ranné graviditě postačuje UZ vyšetření ve frekvenci 1x á 4týdny. Předpokládám že kolegyně měla k uvedenému medicínský či jiný důvod.

  • Dominika

    Dobrý den, jsem v 6tt, bohužel doktorka po vyšetření řekla, že váček vidí, ale žádné embrio. Protože jsem i trochu krvácela/špinila, tak mi předepsala Gynprodyl, po tom jsem se rozkrvácela úplně, takže jsem jela do nemocnice na gynekologii na vyšetření. Tam mi doktor řekl, že stěna je zborcená a nevypadá to vůbec dobře. Napsal tuto zprávu: Uz vag: děl v AVF, v DD 1 GS zborcený bez obsahu, ani YS ani EP, patrný subchor hematom, adenxa bilat bpn Můžete mi říct, co to přesně znamená? Jak jsem byla v šoku, tak jsem na tu zprávu ani nekoukala a neptala se, jen brečela. Myslíte, že na vyčištění mám jít? Některé ženy, kterým se to také stalo to nedoporučují a prý to odejde samo s MS. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi uvedeného popisu zprávy se jedná o tzv. missed abortion /zmlklé těhotenství/,tj. plod již dále nejeví známky životaschopnosti a je vhodné dutinu děložní vyčistit aby nevznikl zánět.

       

  • Marie

    Dobrý den. Byla jsem u své gynekoložky na pravidelné preventivní prohlídce. Vzdy, protože jsem jeste panna mě dělá ultrazvuk přes konečník. Každý rok co sem k ní chodila sem se jí ptala, jestlli je to postačující, ona že ano. Vždy je opatrná, říká, že musí být opatrná, aby mi neublížila i když mi prohlíží. A teď jsem k ní zas přišla , je mi lehce po třicítce, měla jsem slabší špinění a dělala mi ultrazvuk vaginálně, byla jsem uplně paralizovaná strachem a bolestí, že jsem nebyla schopná slova, hlavně strach, aby mi neprotrhla pann. blanu, cítila jsem na ní totiž dost tlak. Já teda nevím, ale nepamatuju si, že by mi to říkala, a předem chtěla souhlas. Nejdřív jsem si myslela, že je to podle postupů správně, říkám si, že asi to tak má být. Zdraví je přece nejdůležitejší. Ale asi za týden jsem se dozvěděla, že se to správně dělat nemá? Ze by mohlo dojít k narušení pann. blány. Příbuzná dělá na gyndě, tu to taky udivilo. Jediné co mi řekla, že uděláme ultrazvuk a jestli používám tampony a jestli byl pohlavní styk,.Můžete mi vysvětli proč se takhle postupuje? Cítím se dost mizerně. A proč se ptala na ty tampony? děkuji za info

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, používáte-li tampony je postup správný. Blíže doporučuji konkrétně dořešit s Vaší lékařkou.

       

  • Miluše

    dobry den muzete mi vysvetlit co to znamena deloha s avfi s ee do 9 mm -trojlistym a ovarium vpravo s df 17 mm a ovarium vlevo s df 17 mm obraz odpovida dnu mc doktorka me nuti do umeleho oplodneni je to spravne dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte komplexnější informace o zdravotním stavu lze obtížně posoudit zda jste vhodná kandidátka na IVF/umělé oplodnění/. Uvedená zkratka DF znamená dominantní folikl „měchýřek“ obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk. Blíže doporučuji došetření s registrujícím či nezávislou konsultaci s jiným gynekologem.

       

  • Natalie

    Dobrý den, Prosím o radu. Dnes jsem se vrátila od svého gynekologa docela v rozpacích z určení(nebo spíše neurčení) diagnostiky. Párkrát se mi stalo, že při styku jsem měla bolesti v podbřišku.. na internetu jsem si přečetla, že je to celkem běžné a stačí změnit polohu. Vše tak fungovalo dál. Od konce prosince se ale bolest začala objevovat pravidelněji. Čekala jsem, jestli po MS problém sám neodejde. Ale ne.. bolest začala stupňovat. Vždy v levém podbřišku, ostrá, tupá bolest, při které nešlo dál pokračovat. Objednala jsem se na gynekologii. Panu doktorovi jsem problémy popsala – nutno říct, že v běžném provozu mě břicho nebolí, ale cítím stále levou stranu v podbřišku, jako by se v ni něco dělo, dávalo určitý signál, který ale bolestivý není. Až při styku. Pak doktor mi ultrazvuk vůbec neudělal. Prohlídka byla asi minutová, prohmatal mi podbřišek, říkala jsem mu, že mě bolí, když mě mačká. Pak mě poslal obléci se… a začal, (cituji) že je děloha citlivá, že je to zánět, ale bez hnisu, něco jako tenisový loket. Pak následovalo dvouminutové ticho a dál pokračoval tím, že jsem málo oblečená, a že je to určitě tím, jinak že neví co jiného. Že jsem určitě někde nastydla (známky nachlazení vůbec nemám, za celou zima jsem nachlazená nebyla).. dostala jsem přednášku, jak mám řídit v rukavicích, abych k zánětu nepřišla. A pak řekl, že si mám nahřát hrnek na plotně a přes utěrku namáčknout na podbřišek. A tu chvíli jsem mu přestala důvěřovat, protože mi nejde do hlavy, jak na zánět můžu dávat horký hrnec, abych místo prohřála…? Budu ráda, když se budu mílit, ale zatím k tomu přikloněná nejsem. Odcházela jsem s tím, že se neumím oblékat, a že jsem v pořádku…. prosím tímto o radu. Jsem z toho nešťastná, protože bolest jsou opravdu nesnesitelné, a dle mého by takto pohlavní styk probíhat neměl. Je mi 19 let, beru Marvelon již dva roky. Moc děkuji za jakoukoli zprávu.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, přetrvávají -li bolesti po styku je vhodné dořešit příčinu. Určitě bych doplnil v rámci diagnostiky komplexní gynekologické UZ vyšetření. Pokud jste ztratila důvěru ve svého lékaře máte možnost vyšetření případně konsultace na jiném pracovišti – optimálně se všemi zprávamí z předchozích vyšetření.

       

  • Petra

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám zvýšené MPV po prvním screeningu co to prosím znamená a jaké jsou rizika děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den detaily a opatření Vám sdělí buď lékař. který Vám prováděl screening nebo registrující gynekolog.
  • Silvia

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa informovať, či je možné, že v Centre asistovanej reprodukcie majú citlivejší ultrazvuk ako u obvodného gynekológa. Som po KET a som tehotná (ket bolo 18.12.2023). Doteraz som chodila do CAR, minulý týždeň 22.1.2024 mi potvrdili akciu srdiečka, ktorú mi ukázali na monitore aj môjmu maželovi. Akcia srdiečka bola viditeľná v podobe jemných zášklbov. Týždeň predtým (15.1.2024) som krvácala a neskôr špinila, trvalo to dokopy 3 dni, na pohotovosti potvrdili hematóm, v CAR na kontrole hematóm už nevideli. V správe z CAR z 22.1.2024 je napísané TV USG IU prítomný 1 GS, CRL 6 mm, AS+, YS+, trofoblast bpn. Grav. heb 7 post IVF KET (po ultrazvuku povedali, že je to 6+2 t.). Lieky ponechali (Estrofem, Aspirin, Clexane, Progestanelle), s postupným vysádzaním Estrofemu od 1.2. a vysadzaním Progestanelle od 12.2., neskôr aj clexane a aspirin. Záverom bolo,že ma odovzdávajú do rúk obvodnému gynekológovi, u ktorého som sa hlásila. U obvodného gynekológa som bola dnes 30.1.2024, ktorý mi však povedal,že akciu srdiečka ešte nevidí a plod nameral 4 mm. Takže dal úplne iný záver ako v CAR. Sestrička mi, ale povedala, že v Centrách asistovanej reprodukcie majú citlivejšie a novšie prístroje. A mám k obvodnému gynekológovi prísť o 2 týždne. Moja otázka teda znie,či je dôvod na obavu alebo nie, keď sa jedná o skoršie štádium tehotenstva a či je dôvod na obavu aj vzhľadom k tomu, že mám postupne vysádzať lieky. Je potrebné informovať CAR alebo mám počkať? Ďakujem krásne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vyčkejte kontrolního ultrazvuku za 14dní, zde se potvrdí, jestli se těhotenství vyvíjí nebo ne.
  • Lucie

    Dobrý den, prosím vás, jsem 19+6 tt. Může FECHO spolu s Dopplerem, které trvalo bez přestávky přes hodinu, nějakým způsobem poškodit miminko a jeho srdíčko? Obzvlášť, když bylo opalováno 2 dny po sobě? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ultrazvuk je velmi šetrný, plodu neuškodí.
  • Simona

    Dobrý den, ráda bych znala Váš názor... Je mi 42 let, mám již 2 děti (13, 18 let) a s novým partnerem, taktéž roč.1981 jsem nyní otěhotněla. PMS byla 16.8. Dle 1.UZ dne 27.9. (6+0) : děloha s GS vel.16,8mm, patrný MS?(nemůžu rozluštit) 5mm a zárodečný terčík s nazn.pulzací 2,6mm, ovarium vpravo nezv., vlevo cysta CL vel.56 mm. Dle 2.UZ vagin.+ abdomin. dne 12.10. (8+1): děloha s GS vel. 27mm odpov. 7+5, patrný zárodečný terčík vel. 5,5 mm odpov. 6+3, AS není spolehlivě patrná, YS vel. 7,0 mm.Ovarium vpravo nezv., vlevo cysta vel.57 mm, Douglas bez tekutiny. Závěr: susp. neprosperující gravidita. Dop.: dále Femibion, UZ kontrola za 2 týdny 26.10. Dne 12.10. na vagin.UZ nebylo nic moc vidět, byl proveden pak abdomin.UZ. Pozn.: v těhotenství ( cca 4.- 9.9.jsem užívala kvůli oparu rtu Herpesin tbl., max. denní dávka byla 2000 mg; a na konci září - začátku října jsem prodělala zřejmě covid -bolesti hlavy, za očima a TT 37,4C). Jinak jsem zdravá, léky neužívám. Jsem si vědoma mého věku a chybovosti vajíček, ale jde mi o to, zda je nějaká naděje že by byl plod dále v pořádku nebo se nyní čeká zda sama potratím? Je plod výrazně menší? Pan doktor mi bohužel žádnou prognózu neřekl....a nevím tak na čem jsem. Radíte vyčkat nebo si mám domluvit UZ na jiném pracovišti? Děkuji! S pozdravem Simona

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, s definitivní diagnozou je potřeba počkat na kontrolní ultrazvukové vyšetření.
  • Jana

    Som 4 mesiace po laparoskopickej operácii apendixu, pri ktorej zistili aj zápal vaječníka a vajcovodu a robili aj jeho prefuk. Pred pár dňami som bola na usg vyšetrení cez brucho ( doktorka nechcela vyšetriť zospodu) a aby vraj dobre videla sonovala oboma rukami veľkou silou na môj vaječník a maternicu akoby sa tam chcela zavŕtať. Úprimne som také sono ešte nezažila. Odvtedy pociťujem zhoršenie bolesti v bruchu. Mohla mi takýmto vyšetrením niečo spôsobiť? Ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ultrazvukové vyšetření přes břišní stěnu nemůže způsobit poškození. Při přetrvávajících bolestech je vhodné vyšetření lékařem.
  • Martina

    Dobrý den, poslední MS jsem měla 27.05.2023 (styk proběhl  5/6/8.06.2023) 20.06. jsem měla první pozitivní test, odpoledne, slabší čárka, koupila jsem si další testy, dělala odpoledne i ráno a čárka je již silná. Včera - tj. 27.06. jsem byla po dohodě na kontrole na gynekologii.Pan doktor viděl pouze cystu - 5 cm, říkal, že by to mohl být žloutkový váček, ale také ne. Odebral krev. Když jsem se ho ptala, zda je to tedy ztracené, a nejsem těhotná, odvětil, že nic není nikdy ztracené, ale sliznice je nízká. Čekám na výsledky, nicméně mě docela rozhodil.Děkuji martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, vyčkejte na výsledky dalších vyšetření, někdy to opravdu trvá.
  • Petra

    Dobrý den, potrebuji poradit.je mi 28let BMI 34, nepravidelna ms, posledni ms od 12.5-15.5 , ovulaci jsem mela 26.5 (vim to,pac mi to vyšlo na preventivní prohlídku,a doktorka mi sdelila ze dnes max zitra bude ovulace) pohl styk byl 26.5. ms měla přijít 9.6. ke dnešnímu dni mám zpoždění 18dni. Těhotenský test pozitivní. Pocitala jsem to a mela bych být v 6tt. Ted ten problém:dnes jsem byla na ultrazvuku a nevidí tam nic. Vubec nic. Vzali mi krev, dle výsledků tam HCG je,ale jen mírné hodnoty. Doktorka mi řekla že bud za A,je ještě brzy,za B,to není prosperují těhotenství,C, se jedná jen o chemické těhotenství,a nebo za D,o mimoděložní (vyšetřila mě předtím než mi vzali krev. Udělala jsem si dnes i test co ukazuje tydny od početí a ukazuje 1-2 (3-4tt) coz mi nejak nevychází Jeden z mych dotazů je-za co se považuje početí? Je to v den ovulace?nebo se to počítá od doby co se uhnízdí vajíčko? A pokud to tydnove nevychází,je to tím že se může jednat o mimoděložní a proto je ta hladina HCG nižší?kontrolu mám zase za tyden. Všem moc děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, z praktického hlediska den početí nemá smysl řešit, další postup se odvíjí od dynamiky těhotenského hormonu a ultrazvukového nálezu.
  • Magdaléna

    Dobrý deň počas 3D usg mi zistili marginálny úpon pupočnej šnúry placenta posterior. Kontrolu u obvodného gynekológa mám až 19.6. Chcem sa spýtať aké riziká predstavuje toto zistenie. Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, marginální úpon pupečníku je relativně častý, pro vyvíjející se plod většinou neznamená výrazné riziko, Péče v těhoteství i porod probíhá standardně.
  • Táňa

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť- mám 23 rokov a momentálne som v 22 týždni tehotenstva a čakáme chlapčeka, priateľ má 27 rokov. Genetické testy u môjho gynekológa vyšli všetky v poriadku, takisto aj na sóne bolo vždy všetko v poriadku. Včera sme ale boli na veľkom sóne u jedného špecialistu, ktorý nám povedal, že všetko je v poriadku ale bábätko má PEC (pes equinovarus congenitus) na oboch nožičkách ale že všetko ostatné je OK. Priateľ keď bol menší mal toto isté ale v ľahšej forme, chcem sa opýtať či by ste mi odporučili spraviť nejaké iné vyšetrenia, či je bábätko v poriadku alebo by nám to rozšírene sóno určite ukázalo? Nerada by som podstúpila amniocentézu. Ďakujem, pekný deň želám.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, koňská noha bývá častá, řeší se až po porodu ortopedickou korekcí, pokud není kombinovaná s jinou abnormalitou, není potřeba dalších opatřeních.
  • agness

    Dobry den, prosim vas bola som na morfologickom sone v 20tt. Vsetko bolo v poriadku az ku koncu mi povedal ze ma dietatko vbocene nozicky konkretne pes equinovarus.. nikdy som o tom nepocula v rodine nic take nemame . Chcela by som sa opytat ze ci na sone vidi aj ci to ma moc vytocene alebo iba jemne.. citala som velmi vela o tom a bojim sa aby to nemal vrodene.. moze to byt aj polohou ? Aj ked nikdy mi nepovedali ze by malo dieta malo miesta alebo malo plodovej vody.. velmi sa s tym trapim .. dakujem vopred za odpoved

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, koňská noha je relativně častý nález, který se dá dobře korigovat po porodu, na samotný průběh těhotenství a porod nemá vliv.
  • Michaela

    Dobrý den. Byla jsem na prvním screeningu plodu. Doktor mi řekl že UZ je v pořádku. Nosní kustka je. Vse vypada dobře. Neřekl mi ale jak to vypadá s končetinami. Je tlukot srdce 156 za minutu v pořádku? Dle software podle veškerých uvedených hodnot mám riziko preeklampsie 1:268 a růstové retardace 1:140 Mám se o miminko bát. Dal mi léky aapirin. A víc neřekl. Že se uvidí. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, končetiny pan doktor určitě konroloval taky, máte zvýšené riziko preeklampsie, proto Vám dal ten aspirin, užívejte 150mg na noc do týdne 36+0.

  • Markéta

    Dobrý den chtěla bych se zeptat. 13.1. 23 jsem byla v nemocnici s podezřením na těhotenství byl mi v podbřišku nalezena dutinka 2,4mm měla sem těhotenské příznaky zvětšení podbřišku zvracení motání hlavy zvětšení a citlivost prsou test byl ale zatím negativní. A špinila sem. (od13.1.-14.1.) 16.1.23 sem byla na kontrole u svého lékaře který mě řekl že to špinění nebylo ale menstruace. Při kontrole sem měla naružoveli hlen. Těhotenstke priznaky mi stále pokračují ( zvětšení podbřiška, oteklá citlivá prsa, zvracení, teď mám ale vybehle zily v prsou, na bradavkách se mi objevují bílé kapky pořád sem unavená, naladova, Případně se chci zeptat jestli je možné že by se test nemusel potvrdit, nebo co by to případně mohlo být jelikož vše by odpovídalo že sem těhotná ale jelikož test se dělal moc brzy i když něco malého bylo podle ultrazvuku vidět tak nwm kdy je moudré dělat test

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zopakujte si test cca se 4denním odstupem.

  • Jana

    Dobrý den, je mi 50 a užívám antikoncepci Azalia již asi 8 let. Poslední rok nepravidelné špinění. Odeslána na hysteroskopii z důvodu polypu. Tato nebyla provedena neboť lékař ultrazvukem žádný polyp neviděl. Kontrola po 4 měsících během kterých nebyly vůbec žádné potíže, žádné špinění. Při kontrole uvedeno ve zprávě děloha délky 60 mm, PZ 30 mm, dutina s anechem. 7 mm a prý je vše v pořádku. Po 14 dnech po kontrole opět lehoulinké špinění. Je možné, že antikoncepce je již hormonálně slabá? Jak dlouho je možné tuto antikoncepci ještě užívat? Ani nepoznám, že jsem v přechodu. Děkuji za odpověď. Jana

  • Roman

    Dobrý den jen bych se chtěl zeptat. Je možné zjistit přes ultrazvuk na gynekologii kvalitu a rychlost spermatu ? A jestli jsou chromozony více na holku nebo kluka? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, nelze

  • Michaela

    Dobrý deň som v 31+5 týždni tehotenstva a dnes som absolvovala poradňu kde pan doktor meral plod, v aktuálnom týždni ma 1719g ale povedal mi pre mňa znepokojujúcu spravu,ze dieťatko ma kratšiu stehennu kosť,avšak ostalo to bez vysvetlenia, viete mi poradiť?ci je dôvod na paniku?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, součástí měření hmotnosti miminka není jen stehenní kost. Podle naměřených hodnot vaše dítě netrpí růstovou retardací, pokud by měl Váš gynekolog pochybnosti, pošle Vás na vyšetření do nemocnice

  • Ivana

    Dobrý den, dneska na ultrazvuku ve 30tt doktor zjistil, že má malé mírnou asymetrii postranních komor v CNS (vlevo 8,5mm a vpravo 4,8mm). Vše ostatní prý je v pořádku, jdu na další vyšetření. Ale spíš mi nebyl moc schopný říct, co to znamená. Dítě tedy může být postižené? 🥺

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto je na posouzení specializovaného pracoviště v nemocnici.

  • Tereza

    Dobrý den. Byla jsem na ultrazvuku v 6+2tt a paní doktorka říkala, že jí vychází o týden mladší. Že nabereme hcg po 48h. Vzrostlo z 17000 na 25000. Po týdnu v 7+2 říkala že nárůst není 2 násobný a že jí ultrazvuk vychází podobně, ale zapsala do zprávy 6+1. Což je pouze o týden mladší. Po necelém týdnu hcg 49 000, už chce čekat jen na další hcg za 2 dny, ale rovnou už mě chce hospitalizovat na revizi. Musí se hcg opravdu co 2 dny násobit, protože jestli ano už bych musela mít po 6 dnech od posledního odběru 200000 a to jsem podle menstruace 7+3. Je nějaká šance že těhotenství bude prosperující?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, spíše bude záležet na kontrolním ultrazvukovém vyšetření embrya. ke zdvojnásobení hodnoty hCG dochází orientačně do hodnoty 10000IU, poté hodnoty již nelze s abosolutní jistotou jednoduše interpretovat, problém by byl, kdyby u Vás došlo k poklesu hCG

  • Dana

    Dobrý den pane doktore, je mi 50 let, nedávno jsem byla na preventivní kontrole, kde mi lékařkou mi byla diagnostikována vnitřním ultrazvukem vyšši vrstva výstelky v děloze cca 15 mm, jsem po přechodu, nic mě nebolí, nebolelo, nekrvácí, MS nemám již cca 3 roky, s tím, nechť se podrobím kyretáži v celkové narkoze, do čehož se mi z pochopitelných důvodu nechce, myslím si, že je to ta poslední možnost. Občas mě pobolívá podbřišek, popravdě trochu se obávám zákroku, je to opravdu tak rozšířené onemocnění žen po přechodu? A ještě jeden dotaz, lze se u vás objednat? Může mě doprovodit partner? Děkuji Dana Váchová

  • Pavel

    Dobry den. Moje pritelkyne mi poslala foto ultrazvuku a pry ceka semnou dite. Koukal jsem na foto, ale nejak se mi to nezda. Prosim zaslu vam foto a kouknete se. Nezda se mi datum ultrazvuku. Dekuju Pavel.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, tato poradna neslouží k posouzení ultrazvukových nálezů.

  • Petra

    Vážená paní doktorko, velice se omlouvám, že Vás ruším. Obracím se na Vás s prosbou, byla jsem dnes na kontrole u paní doktorky, dělala mi ultrazvuk (vaginální) a na pravém vaječníku mám prý "cystičku" o velikosti 33 mm, zpoždění menstruace je 7 dní, mám vysazenou antikoncepci kvůli Marvelon z důvodu trombózy na LHK, terapie Fraxiparine. Trombóza už zmizela, ale injekce mám ještě na 20 dní. Jinak na gynekologii vše v pořádku i moč. Paní doktorka mi sdělila, že se nejedná o cystu, ale vaječník nyní takto reaguje po vysazení antikoncepce a počkáme 7-10 dní, zda menstruace dorazí nebo né, poté bychom nasadily notedhisteron nebo menstruaci vyvolaly pomocí injekce. Mám bolesti v podbřišku a v zádech. Sestřička říkala, že se jedná o maličkou cystičku. Chtěla bych se jen zeptat, zda je tato velikost opravdu normální a nemůže mi způsobit vážnější potíže, či mne nějakým způsobem ohrozit. Děkuji za odpověď a radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, cysty na vaječnících dosahují někdy i velikosti přes 10cm, takže vskutku nejsou 3cm moc. Samozrřejmě i tato cysta může vyvolat bolest v podbřišku, vzácně i torzi vaječníku.

  • Zuzana

    Dobrý den, mám takový dotaz a nevím na koho se obrátit, proto zkouším tuto poradnu. Byla jsem 6.září na LAVH odstranění dělohy, vše bylo v pořádku po operaci žádné komplikace. Po propuštění doma bolesti minimální, spíše plynatost, zkouším doplňky s vlákninou ale nic hrozného. Jedná se mi o to, že jsem byla na kontrole u své gynekoložky kde mi vyndali stehy z venkovních laparoskopických vpichů, vše v pohodě. Ale paní doktorka pak při konzultaci mi řekla, že ultrazvuk dělat nebudeme, že teď by to zbytečně bolelo a že stačí když přijdu na prevenci, která mi vychází na leden. Kontrolu po 6ti týdnech od operace nechce, prý to není potřeba. Prý jsem mladá vše se mi zhojí o to lépe a tak za 4týdny už můžu dělat vše jak jsem zvyklá, včetně pohlavní aktivity. Nezdá se mi to, ano je mi 31 let a nemám žádné mimořádné potíže ale kontrolu sonem bych po zhojení očekávala. Když jsem toto napsala panu docentovi, který mne v Brně operoval, napsal mi akorát, že se mám s výsledky z histologie objednat k němu do poradny a domluvíme se. Výsledky mají být za cca 3 týdny, nevím ale na kdy mne pak objednají do té poradny, pan doktor je velice vytížený. Bojím se aby to mělo časově vůbec cenu a nezbylo stejně na mne jestli to mám riskovat bez vyšetření nebo ne. Samozřejmě nejsem doktor a třeba to vážně potřeba není ale nezdá se mi to a popravdě jsem začala hledat nového gynekologa. S paní doktorkou už by teď nemělo cenu se zkoušet hádat. Nevím ale co mám teď dělat, vážně mohu být v klidu ? Mohu začít normálně fungovat a nebát se, že to bude brzy ? Raději chci počkat alespoň dva měsíce od operace ale stejně, bude to bez ultrazvuku v pohodě? Moc díky za odpověď Zuzka

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně po operacích ultrazvukové vyšetření využívám, ale nepřísluší mi v tomto případě hodnotit postup kolegů, Většinou po nekomplikovaném hojení po hysterektomii doporučuji normální režim po 8 týdnech od operace.

  • Lucie

    Dobry den, od 10/2016 jsem hpv pozitivni, opakovane jsem se léčila s kondylomaty, v 1/2021 jsem absolvovala konizaci děložního cipku, nalez LSIL, ale pozitivni molekulárně geneticky test. Po konizaci každý měsíc menstruaci předcházelo 4 denni delozni (hnědé) spineni. Bylo mi řečeno, ze je to z důvodu drobné kyretaze, která se při konizaci dela, ze pak praskaji cevky v děloze. Nicméně od 4/2022, tedy zhruba za rok od konizace se toto spineni protáhlo z výše uvedených 4 dnů na 6 dnů. Predmenstruacni spineni již tedy trva ne 4, ale 6 dnů každý měsíc a pak teprve následuje 7 denni menstruace. Lekar provedl ultrazvuk s tím, ze je vse ok a ze pujde z 90% asi o nedostatečnost žlutého tělíska. Je mi 32 let a vážím 49 kg. Žádné další vysetreni kromě ultrazvuku mi ale gynekolog nedělal a takto dlouhé spineni 6 dnů před menstruaci se opakuje již půl roku každý cyklus. Je toto normální? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, tato diagnoza připadá v úvahu. Také ale můlže jít o patologii v dutině děložní, pro diagnostiku zde s výhodou využíváme hysteroskopii, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobrý den, již několik let trpím na neustálý výtok. Nesvědí, nepálí, ale mám ho každý den. Lékař mi zkoušel dát několik různých léků, kontroluje mě na ultrazvuju a 1x dělal i kultivaci. Nikdy mi nic nepomohlo a proto mi pan doktor řekl, že je to u mě normální. Chtěla jsem se zeptat, zda je možná jestě nějaká další prohlídka, případně léčba, která by mi pomohla. Také bych se chtěla zeptat, zda toto nebude mít vliv na případné těhotenství. Děkuji

  • Michaela

    Dobrý den ,snažíme se o otěhotnění s přítelem...V pondělí 29.8 jsem byla na kontrole měření folikul ,které byly velké 10 mm byl to 10 den cyklu, nyní 2.9 čárka na ovulační testu začíná být vidět, je možné že může přijít ovulace až takhle déle? A další otázka kdyby se to teoreticky povedlo ted během dneška zítřka, je dobrý nápad běžet v neděli běžecký závod (10 km asfalt ,vysoký tep kolem 190-200 tepu ) není tam možnost že kdyby bylo vajíčko oplodnene že o něj můžu přijít kvůli této zátěži?? Děkuji moc .

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro přesné určení ovulace je lepší ultrazvuk a ev. odběr krve. Na druhou otázku Vám nikdo odpověď nedá.

  • Lucie

    Dobrý den, prosím, řadu let jsem neměla MS a měla jsem špatný hormonální profil. Teď v červnu najednou MS a jako zázrakem hormonální profil v normě. Další měsíc sliznice vysoká a MS nikde, dostala jsem Norethisteron poté MS byla. Další měsíc jsem si dělala ovulační testy - 16DC výsledek jak z učebnice, radost že asi je ovulace. 38DC MS nikde a ultrazvuk - sliznice vysoká, dle stavu sliznice ovulace žádná nebyla, 2xdenně provera 5mg na 10 dní. Až budu 21DC přijít na krev. Můj dotaz zní - je možné takto z ultrazvuku poznat, že ovulace nebyla? Proč byl ovulační test pozitivní? Co mám dělat abych měla ovulaci? Chci otěhotnět a pak DR pořád jen řeší sliznici, aby byla MS. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych za ovulační testy neutrácel peníze, ultrazvuk je přesnější, faktorů sterility je ale celá řada a dá se vyšetřit celá řada příčin neplodnosti, nejen hormonální profil.

  • Nikol

    Dobrý den, dnes jsem byla na první kontrole 8+3tt podle poslední menstruace doktorka mi řekla, že plod je dost velký a prý vypadá tak na začátek 10tt což mi příjde divné nevychází to na ovulaci. Řekla mi, že nemůže najít srdce, hnedka to utla a řekla, že mám jít na revizi dělohy co nejdřív. Příjde mi to vše hrozně divné co jsem četla od jiných slečen a od kolegyně která měla stejný problém a šla potom za necelých 14 dní znovu na kontrolu tak srdíčko už bylo a mají zdravého syna. Mohu poprosit o vaši radu a váš názor děkuji Nikol.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den při plodu odpovídající 10tg. bez akce srdeční je vysoce nepravďepodobné, že se bude jednat o prosperující těhotenství. Před zákrokem Vám ale určitě budou dělat ultrazvuk, kdyby se stal náhodou zázrak.

  • Johana

    Dobrý den pane doktore , dle ultrazvukového vyšetření jsem 6+1tt, dle pana doktora byla vidět srdeční akce, jen rikal, ze jej znepokojuje větší žloutkový Vacek. Ze je to 50/50. Mohu poprosit o vás názor? Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při tak malém těhotenství je obtížné určit diagnozu, při velkém žloutkovém váčku je riziko neúspěchu těhoteství, příčin je celá řada. vyčkejte kontrolního ultrazvukového vyšetření.

  • Erika

    Dobrý den, byla jsem na screeningu kvůli vadě v děloze (uterus subseptus), vše proběhlo asi za pět minut, UZ byl prý v pořádku, viz i zpráva (falx cerebri se zobrazuje, intrakraniální translucence bpn- páteř bpn., horní čelist bpn., srdce obě komory s normální kontraktilitou, aorta i plicnice se zobrazují, srdeční frekvence pravidelná 140-160/ min, žaludek v dutině břišní, není ascites, močový měchýř plodu, naplněn, končetiny plodu přítomny, normální pohybová aktivita plodu nosní kůstka přítomna, linea nucheae 1,4mm), ale pak mi večer doktorka volala, že krev mi vyšla špatně, že jsem v šedé zóně a že by chtěla, abych šla ještě za genetikem. Já jsem brala od začátku utrogestan, hodně jsem krvácela kvůli vadě v děloze (mám tam septum), prodělala jsem ještě covid, na to se mě ale u screeningu neptali. Mohly by být ty hodnoty tím zkreslené? PAPP-A: 1,7 mlU/ml odpovídající 0,49 MoM a FßHCG: 69,38 ng/ml odpovídající 2,39 MoM. Závěr je, že riziko Downu 1/521. Je mi 27 let, v rodině já ani manžel vývojové vady nemáme. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při hodnotách rizika v tzv. šedé zóně je na místě konzultace genetikem, na výběr je více možností - odběr choriových klků, NIPT, integrační test v 16týdnu gravidity atd., detaily Vám vysvětlí kolegové při vyšetření.

  • Katka

    Dobrý den, prosím o Váš názor. V 17tt těhotenství jsem použila domácí doppler - angelsounds k poslechu srdíčka. Nicméně srdíčko se nepodařilo dohledat, celkově jsem s přístrojem jezdila po břiše cca 1 hod 20 min s krátkými přestávkami. Pak jsem si přečetla, že přístroj není úplně bezpečné používat dlouhodobě, proto jsem jej vrátila a již nepoužila. Mohla jsem tímto dlouhým použitím miminku uškodit? Modlím se teďkom, ať je mimi v pořádku. Mockrát děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, ruční ultrazvuk je bezpečný a jednoduchý přístroj speciálně navržený pro domácí použití. Posloucháte pomocí něj tlukot srdce miminka. Přístroj má výdrž zhruba 500 jednominutových poslechů na 1 baterii. Jedná se o dopplerovskou technologii, která pracuje na frekvenci 3,3 Mhz. Tato technologie se používá např i v průmyslu, v letectví, a pak právě i v medicíně u ultrazvuků. Více se dozvíte z návodu ke konkrétnímu přístroji.

  • Klara

    Dobry den mate prosim skusenost ze na utz 19+1tt sa zaludok zobrazi slabo naplneny a dietatko je zdrave? Prva dcera mala atreziu ezofagu. Moze to byt len nahoda ze v tom case babatko malo zaludok vyprázdneny? Ostatné merania boli v poriadku. Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud v předcházejícím těhotenství měla dcera atrezii jícnu bude dobré provést kontrolní ultrazvukové vyšetření k prokázání žaludeční bubliny. Jinak ale vývojové vady plodu nejsou dědičné.

  • Katka

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, zistí gynekológ ultrazvukom či žena mala pohlavný styk?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iveta Rauscher

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jak presny je ve 12-13 tt ultrazvuk ve stanoveni stari plodu? Je mozne, ze se muze az o mesic splest? Muj plod byl ve 12tt 55,6mm velky a ve 13/2 68mm. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Kovář


  • Petra L.

    Dobrý den, Mám dotaz ohledně těhotenství. Minulý cyklus jsem si každý den dělala ovulační testy, ale ani jeden nebyl pozitivní. 1.6. přišla menstruace a hned den po ní 6.6. jsem si dělala ovulační test. Byl pozitivní. Tak proběhl sex. Stejně tak druhý třetí i čtvrtý den, kdy mi už bylo divné, že je stále pozitivní. Tak jsem si 12.6. udělala těhotenský, který vyšel pozitivní. Žádný duch. Krásné čárky. 13.6. na testu clear Blue se ukázalo 2-3 týdny.dne 21.6. se ukázalo na clear Blue 3+. Je možné že tedy k oplodnění došlo už den po menzes? Dne 23.6. tedy dnes, ale na UTZ nebylo nic vidět. Je ještě šance nebo by se jednalo o mimoděložní?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, 3 týdny po oplodnění na ultrazvukovém vyšetření nebývá obvykle vidět gestační váček. I 12 den po mestruaci je přiliš brzy na pozitívní těhotenský test z moče. Na UZ vyšetření bývá vidět počínající těhotenství nejdříve po vynechání menstruace.

  • Veronika A.

    Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko. Menstruace se nedostavila a proto jsem si dělala i test a vyšel pozitivní. Pak další, který mi ukázal 2-3 týden. O týden později další,kde už bylo 3+. Ovšem dnes jsem začala špinit a myslím, že mi začíná menstruace. Trošku mě i bolí v podbřišku. Mám obavy,aby nebylo něco špatně a miminko se třeba neuchytilo....nebo je normální, že můžu mít menstruaci? Děkuji za odpověď. K lékaři se chystám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Váš ošetřující gynekolog provede ultrzukové vyšetření a event. odběr krve na hladinu HCG. Dle výsledku dude jasné zzda jste těhotná či nikoliv.

  • Nikola s.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to dnes s ultrazvukem PM jsem měla přibližně 3.11.20 následně jsem měla pohlavní styk v listopadu a pak až 3. 12 20 Následně 14.12 jsem si udělala těhotensky test a byl pozitivní Následně 16 12. 20 jsem šla na gynekologii a tam mi těhotenství potvrdil a napsal 5+6tt 2,2mm Poté jsem šla znovu 31.12.20 a byla jsem v 7+1tt Termín porodu mám 14.8.21 a už se mi neměnil Chci se zeptat kdy jsem mohla otěhotnět děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění došlo kolem 17.11.2020, týdny gravidity jsou udávány od poslední menstruace, t.j. 3.11.2020.

  • Tereza N.

    Dobrý den, mám dotaz, na ultrazvuku mi zjistili sactosalpinx v obou vajecnicich, moje gynekolozka me poslala na testy HIV na krajskou hygienickou stanici, je to normální postup, nebo může mít podezření?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte s na svého registrujíícího gynekologa.

  • Hana

    Dobry den, prosim o vysvetleni.Moje dcera podle testu zjistila ze je v jinem stavu, nasledne hcg v patek 16000,,,v pondeli 21 000 a presto lekarka vidi na ultrazvuku gestacni vacek prazdny a bez ozev srdecnich,, je vhodne pockat ještě 1-2 tydny nebo pouzit 4 tablety co ji lekarka doporucuje ?? Moc dekuji za odpovec

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Hanka

    Dobrý den, 22.3. mi byla zavedena Mirena a stále mě bolí v podbřišku (občas i píchnutí), několikrát denně mě to vyřadí i z provozu. Ibalgin, Aulin ani Algifen mi již moc nepomáhají. Doplňuji termoforem a Magnesií. Prosím o radu, zda vydržet, nebo si nechat Mirenu odstranit (bylo by mi velmi líto těch 6tis...). Mirena byla vybrána po martiriu výměn 3 druhů pilulek, které mi způsobovaly nevolnost, zásadní pokles libida, závratě...). Pilulky jsem do zavedení Mireny měla vysazeny 6 měsíců a libido stále nikde. Je mi 25 let, prosím o radu i v tomto směru. Děkuji vám. S pozdravem, Hanka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporočuji kontrolní UZ cestou registrujícího gynekologa a je-li tělísko správně uloženo a nejsou-li známky zánětu či jiné komplikace vyčkal bych. Při okamžitém zhoršení stavu doporučuji řešit cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Zdeňka

    Dobrý den, před rokem jsem byla na řádné preventivni prohlídce u gynekolożky, stěžovala jsem se jí na dlouhodobé bolesti a silné krvácení při menstruaci. Řekla mi,ať užívám léky na tišení bolesti. Letos jsem jako každý rok navštívila preventivní prohlídku a tam mi zjistili,že mám 3 cm myom😰. Je divné,když jsem si před rokem stěžovala na silné bolesti a krvácení,že toto lékař neřešil a nyní,když je myom velký tak,že asi už není šance na snížení velikosti....Nebo je šance ještě na vstřebání díky bylinkám ...? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji sledovat UZ v intervalu cca 6měsíců. Bude-li se zvětšovat či působit nadále potíže ve smyslu bolestí pak nasadit adekvátní léčbu. Jelikož neuvádíte zda máte v plánu ještě další koncepci (těhotnění) jednoznačně se stran přesného postupu t.č.nemohu vyjádřit.

  • Sabina

    Dobry vecer , chtela bych se zeptat . Posledni menstruaci jsem mela 24.1 , otehotnela jsem 8.2 . Po osmi tydnech jsem byla na prvnim ultrazvuku kde mi pani doktorka rekla ze je to malinke ze vypada na 6 tyden ( coz by sedelo od otehotneni presne ) a ze teda na osmy tyden nevypada ze je to mozna zamlkle tehotenstvi , pozvala si me za 6 dni znovu ( vcera ) - na ultrazvuku se dost zmenilo najednou to nebyla jen tecka ale i mala bulinka kolem a embryo melo jiny tvar - pani doktorka ale porad rika ze to nevychazi od menstruace a je maly a ze se ji to nezda - zitra mam jit znova merili mi vcera hcg a zitra rano ( po 40 hodinach budou znovu ) jestli pry nebudu mit dvojnasobne hodnoty musim hned na kyretáž . Nemam zadne problemy nemam bolesti bricha a mam normalne priznaky tehotenstvi - je mi spatne , boli me prsa jsem unavena . Nechci podstoupit potrat jen na zaklade toho ze pani doktorka porad pocita ze mam od menstruace o 2,5 tydne vic a dite ma vypadat uz jinak . Mam jit jeste jinam ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, existují laboratorní i ultrazvuková kritéria pro normální těhotenství a pro zmlklé těhotenství. Doporučuji tedy dodržet kontroly a postup registrujícího gynekologa a dle následných vyšetření stanovení dalšího postupu.

  • Petr

    Dobrý den chtěl bych se zeptat co znamená z ultrazvuku tyto znaky FPS22D EVN4-9 8.0cm GEN MI 0.9 TIS 0.3 Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož uvedené není v celém kontextu /důvod, závěr vyšetření atd/ jednoznačně nelze usoudit. Blíže rozeberte s registrujícím gynekologem či ošetřujícím lékařem

  • Michaela T.

    Dobry den, jsem momentalne v 7tt tehotenstvi. kontrola me teprve ceka.Vzhledem k tomu ,ze uz mam za sebou nejaky potrat sla jsem na krev . V pondeli (18.1)jsem mela hcg 17500 a v patek(22.1) 32500 . Je to v poradku? Nekde jsem cetla ze se dvojnasobuje kazdy 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hodnoty je vždy třeba hodnotit v souvislosti s UZ vyšetřením. Tj.nelze jednoznačně usuzovat. Blíže dle domluvy s gynekologem provádějícím kontrolní UZ.

  • Lucie

    Dobrý den, Měla bych dotaz ohledně zavedeného nehormonálního nitr. tělíska, budu ho mít už 2 rokem. Po menstruaci jsem začala mít silné bolesti břicha( bolest přicházela a odcházela v intervalech- možná bych řekla jako při porodu- určité stahy dělohy) + krvácení. Vždy jsem si ,, nitky" od tělíska nahmatala nicméně nějaký den po bolesti nemůžu nahmatat nic. Moje otázka zní zdali se mohlo tělísko někam posunout ( třeba více hlouběji) a nebo mi mohlo vypadnout ? Toho si však vědoma nejsem, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné provést co nejdříve UZ kontrolu polohy tělíska - zda "nevycestovalo" jinam resp.zda-li je ve své správné poloze.

  • Štěpánka H.

    Dobrý den mám 3 den zavedené nitrodelozni telisko levosert a paní dr mi po zavedeni řekla že je niz než by mělo chci se zeptat jestli je to velký problém a čemu to může vadit děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 1měsíci od zavedení doporučuji UZ kontrolou a nemá-li správnou polohu pak je nutné ho pomocí drobného zákroku posunout. Lze i na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz 

  • Jana

    Vážený pane doktore, možná můj dotaz bude znít hloupě, ale nedá mi spát a ať počítám jak počítám, nemohu se dopočítat. Kdy došlo pravděpodobně k oplodnění, když začátek poslední menstruace byl 14. 8 a porod podle PM by měl být 21. 5, ale podle ultrazvuku 16. 5. Nicméně podle týdnů se teď nacházím v začátku 17. A to už mi časově nějak nesedí. Je možné, že k oplodnění došlo už i dříve, třeba před začátkem té polední menstruace? Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji mnoho zdraví, K. J.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné s odchylkou +/-14dnů.

  • Kateřina

    Dobrý den chtěla bych se zeptat 9.9 sem vytáhla tělísko měli jsme s přítelem pohlavní styk 16.9 měli jsme zase pohlavní styk a tedkom 19.8 mohu zůstat těhotná bojím se jakože plánujeme ale bojíme se že tam bude 2az 3 děti

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5týdnů doporučuji gynekologické došetření. Na UZ obrazu je možno vidět dvoj či trojčata až 5-6týdne gestace.

  • Nikola

    Dobrý den, už přes rok se snažíme s partnerem o potomka a bohužel to již 2x dopadlo neúspěšně. Při prvním těhotenství si mě doktorka objednala až na cca 7tt, o dva týdny později mi bylo diagnostikováno zamlklé těhotenství s následnou revizí. Druhé těhotenství odešlo samovolně 14 dní po dni očekávané menstruace, takže jsem se na kontrolu nestihla ani objednat a poté jsem se lékaře zapomněla zeptat. Nyní mám již 4 dny zpoždění a pozitivní těhotenský test. Můj nynější doktor však ordinuje jen v pondělí a v úterý a chodím k němu bez objednání. Zajímá mne, zda i po dvou prodělaných potratech čekat do pozdější fáze těhotenství, nebo zda zajít za svým lékařem hned, jak to bude možné (něco málo přes týden zpoždění menstruace)?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální kontrola je 6-7týden těhotenství, kdy do konce 7.týdne by již určitě měla být dle UZ vidět srdeční akce plodu.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem v 8. týdnu, je to moje první těhotenství a nic nenaznačuje tomu, že bych měla nějaké potíže. Dnes jsem absolvovala po dvou týdnech druhou prohlídku u svojí gynekoložky a zároveň už druhé ultrazvukové vyšetření. Sestřička mi řekla, že tato častá ultrazvuková vyšetření jsou nadstandard a že obvykle se provádí jednou měsíčně, ale u nich se dělají jednou za 14 dní. Po vyhledání na internetu mám ale dojem, že takto časté ultrazvuky jsou dost neobvyklé a že se v těhotenství standardně dělají asi 4. Můžete mi prosím napsat, kolik ultrazvukových vyšetření je v bezproblémovém těhotenství obvyklých a jestli nemůže tak častý ultrazvuk mít negativní dopady na miminko? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle doporučeného postupu ČGPS je-li fyziologický nález v ranné graviditě postačuje UZ vyšetření ve frekvenci 1x á 4týdny. Předpokládám že kolegyně měla k uvedenému medicínský či jiný důvod.

  • Dominika

    Dobrý den, jsem v 6tt, bohužel doktorka po vyšetření řekla, že váček vidí, ale žádné embrio. Protože jsem i trochu krvácela/špinila, tak mi předepsala Gynprodyl, po tom jsem se rozkrvácela úplně, takže jsem jela do nemocnice na gynekologii na vyšetření. Tam mi doktor řekl, že stěna je zborcená a nevypadá to vůbec dobře. Napsal tuto zprávu: Uz vag: děl v AVF, v DD 1 GS zborcený bez obsahu, ani YS ani EP, patrný subchor hematom, adenxa bilat bpn Můžete mi říct, co to přesně znamená? Jak jsem byla v šoku, tak jsem na tu zprávu ani nekoukala a neptala se, jen brečela. Myslíte, že na vyčištění mám jít? Některé ženy, kterým se to také stalo to nedoporučují a prý to odejde samo s MS. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi uvedeného popisu zprávy se jedná o tzv. missed abortion /zmlklé těhotenství/,tj. plod již dále nejeví známky životaschopnosti a je vhodné dutinu děložní vyčistit aby nevznikl zánět.

       

  • Marie

    Dobrý den. Byla jsem u své gynekoložky na pravidelné preventivní prohlídce. Vzdy, protože jsem jeste panna mě dělá ultrazvuk přes konečník. Každý rok co sem k ní chodila sem se jí ptala, jestlli je to postačující, ona že ano. Vždy je opatrná, říká, že musí být opatrná, aby mi neublížila i když mi prohlíží. A teď jsem k ní zas přišla , je mi lehce po třicítce, měla jsem slabší špinění a dělala mi ultrazvuk vaginálně, byla jsem uplně paralizovaná strachem a bolestí, že jsem nebyla schopná slova, hlavně strach, aby mi neprotrhla pann. blanu, cítila jsem na ní totiž dost tlak. Já teda nevím, ale nepamatuju si, že by mi to říkala, a předem chtěla souhlas. Nejdřív jsem si myslela, že je to podle postupů správně, říkám si, že asi to tak má být. Zdraví je přece nejdůležitejší. Ale asi za týden jsem se dozvěděla, že se to správně dělat nemá? Ze by mohlo dojít k narušení pann. blány. Příbuzná dělá na gyndě, tu to taky udivilo. Jediné co mi řekla, že uděláme ultrazvuk a jestli používám tampony a jestli byl pohlavní styk,.Můžete mi vysvětli proč se takhle postupuje? Cítím se dost mizerně. A proč se ptala na ty tampony? děkuji za info

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, používáte-li tampony je postup správný. Blíže doporučuji konkrétně dořešit s Vaší lékařkou.

       

  • Miluše

    dobry den muzete mi vysvetlit co to znamena deloha s avfi s ee do 9 mm -trojlistym a ovarium vpravo s df 17 mm a ovarium vlevo s df 17 mm obraz odpovida dnu mc doktorka me nuti do umeleho oplodneni je to spravne dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte komplexnější informace o zdravotním stavu lze obtížně posoudit zda jste vhodná kandidátka na IVF/umělé oplodnění/. Uvedená zkratka DF znamená dominantní folikl „měchýřek“ obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk. Blíže doporučuji došetření s registrujícím či nezávislou konsultaci s jiným gynekologem.

       

  • Natalie

    Dobrý den, Prosím o radu. Dnes jsem se vrátila od svého gynekologa docela v rozpacích z určení(nebo spíše neurčení) diagnostiky. Párkrát se mi stalo, že při styku jsem měla bolesti v podbřišku.. na internetu jsem si přečetla, že je to celkem běžné a stačí změnit polohu. Vše tak fungovalo dál. Od konce prosince se ale bolest začala objevovat pravidelněji. Čekala jsem, jestli po MS problém sám neodejde. Ale ne.. bolest začala stupňovat. Vždy v levém podbřišku, ostrá, tupá bolest, při které nešlo dál pokračovat. Objednala jsem se na gynekologii. Panu doktorovi jsem problémy popsala – nutno říct, že v běžném provozu mě břicho nebolí, ale cítím stále levou stranu v podbřišku, jako by se v ni něco dělo, dávalo určitý signál, který ale bolestivý není. Až při styku. Pak doktor mi ultrazvuk vůbec neudělal. Prohlídka byla asi minutová, prohmatal mi podbřišek, říkala jsem mu, že mě bolí, když mě mačká. Pak mě poslal obléci se… a začal, (cituji) že je děloha citlivá, že je to zánět, ale bez hnisu, něco jako tenisový loket. Pak následovalo dvouminutové ticho a dál pokračoval tím, že jsem málo oblečená, a že je to určitě tím, jinak že neví co jiného. Že jsem určitě někde nastydla (známky nachlazení vůbec nemám, za celou zima jsem nachlazená nebyla).. dostala jsem přednášku, jak mám řídit v rukavicích, abych k zánětu nepřišla. A pak řekl, že si mám nahřát hrnek na plotně a přes utěrku namáčknout na podbřišek. A tu chvíli jsem mu přestala důvěřovat, protože mi nejde do hlavy, jak na zánět můžu dávat horký hrnec, abych místo prohřála…? Budu ráda, když se budu mílit, ale zatím k tomu přikloněná nejsem. Odcházela jsem s tím, že se neumím oblékat, a že jsem v pořádku…. prosím tímto o radu. Jsem z toho nešťastná, protože bolest jsou opravdu nesnesitelné, a dle mého by takto pohlavní styk probíhat neměl. Je mi 19 let, beru Marvelon již dva roky. Moc děkuji za jakoukoli zprávu.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, přetrvávají -li bolesti po styku je vhodné dořešit příčinu. Určitě bych doplnil v rámci diagnostiky komplexní gynekologické UZ vyšetření. Pokud jste ztratila důvěru ve svého lékaře máte možnost vyšetření případně konsultace na jiném pracovišti – optimálně se všemi zprávamí z předchozích vyšetření.

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.