Rady gynekologa MUDr. Petra Kováře

MUDr. Petr Kovář je vedoucím lékařem zdravotnických zařízení Gynprenatal a Gynenatal, která poskytují komplexní ambulantní gynekologickou a prenatální péči.

Věnuje se lékařské praxi od roku 1995. Je realizátorem pilotního projektu ambulantní hysteroskopie v České republice. Kromě lékařské praxe se věnuje také publikační, lektorské a pedagogické činnosti. Je autorem knih Sexuální agrese, Antikoncepční otazníky a řady odborných i popularizačních statí, věnovaných především plánovanému rodičovství a reprodukční medicíně.

První gynekologická prohlídka

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy. Maminka je určitě velkou psychickou oporou, navíc je schopna zodpovědět všechny otázky týkající se rodinné anamnézy.

více...

Neplodnost

Neplodnost (sterilita) je chrakterizována jako neschopnost počít dítě. Dle WHO můžeme diagnostikovat pár jako neplodný, pokud ani po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku nedojde k otěhotnění. Existuje mnoho příčin neplodnosti, dva z nich jsou tubární faktor (vejcovodný faktor) a děložní faktor.

více...

Potrat a potrácení

Existují dva základní druhy potratů – samovolný potrat (abortus) a umělý medicínský (interrupce). Samovolné potrácení je charakterizováno 3 a více ztrátami plodu. V současné době hovoříme o dysfertilitě již po 2 samovolných potratech a aktivně přistupujeme k hledání příčiny.

více...

Samovyšetření prsu

Vyšetřit sama sobě vlastní prsy je snadné. Těžší bývá vzpomenout si a provádět samovyšetření pravidelně, každý měsíc. Nezapomeňte však, že nemůže nahradit pravidelné preventivní vyšetření na mamografu, na který má každá žena starší 45 let nárok.

více...

Těhotenství týden po týdnu, příznaky

Známý gynekolog a vedoucí lékař zdravotnických zařízení Gynprenatal a Gynenatal MUDr. Petr Kovář popisuje příznaky, pojmy a průběh těhotenství týden po týdnu i po trimestrech od prvních příznaků těhotenství.

více...

Antikoncepce

Antikoncepce je souhrnný název pro různorodé metody, které zabraňují otěhotnění, a některé z nich i v přenosu pohlavních chorob.

více...

Porod

Tašku do porodnice byste měla mít sbalenou předem, a to pro jistotu už kolem 30. týdne těhotenství. V momentě, kdy porod přijde, nebude na balení čas. Během prvních několika dnů v porodnici pro miminko moc potřebovat nebudete, o všechno vybavení, zavinovačku a oblečení se postará porodnice. Přesto je několik věcí, které je dobré sebou mít: balík jednorázových plenek, vlhčené kojenecké ubrousky a oblečení na cestu domů. Bude-li otec dítěte s vámi u porodu, nepotřebuje s sebou nic, vše dostane na místě.

více...

Rakovina děložního čípku

Karcinom děložního hrdla je zhoubné nádorové onemocnění, jehož hlavní příčinou je lidský papilomavirus (HPV). Ten je přenositelný buď pohlavním stykem, nebo intimním kontaktem s infikovanou sliznicí.

více...

Vaginální (poševní) mykóza

Rozhovor s MUDr. Petrem Kovářem o vaginální mykóze, ve kterém radí, jak tomuto nepříjemnému onemocnění předcházet, jaké příznaky sebou nese a jak jej léčit.

více...

Hyperplázie děložní sliznice

Hyperplázie je stav, kdy dochází ke zmnožení buněk. V děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoříme o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá.

více...

Rakovina dělohy (těla děložního)

Nejčastějším nádorem ženských pohlavních orgánů je rakovina těla děložního. Výskyt v ČR se odhaduje až na 1800 nových případů za rok, nejčastěji u žen v období okolo menopauzy (přechodu).

více...

Komentáře (682)

  • Hana Č.

    Dobrý den pane doktore prosím o radu již skoro tři měsíce nemenstruuju,na gynekologii chodím každý měsíc dnes mi lékařka pověděla že mám velmi nízko sliznici..dostala jsem ATB Macmimor a pokud bolesti břicha nepřestanou mám přijít za 2 měsíce a čekat až přijde menstruace.Pokilud budou bolesti i nadále mám přijít za týden na vyvolávací injekci.. přijde mi to takové všelijaké nic nevím a moc to nikdo neřeší.. prosím o Váš názor děkuju s pozdravem Hanka Č.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji kontrolní UZ za týden a dle toho případně aplikaci injekce AGL(Agolutinu-hormon progesteron) k vyvolání menses.

       

  • Nikola J.

    Hezký den, mám starosti jestli není něco špatně. Minulý rok v létě jsem se rozhodla po konzultaci s mým gynekologem pro antikoncepci Sayana v injekci, zvolila jsem ji, protože mám trombózu, nicméně jsem 3 měsíce v kuse špinila až krvácela, poté to na týden přestalo a já teda šla do druhé „várky“ antikoncepce a zas to samé další 3 měsíce, rozhodla jsem se tedy antikoncepci úplně zrušit cca měsíc a půl zpátky, momentálně zas špiním až krvácím od té doby skoro nepřetržitě, nejedná se o nějaké velké množství krve, ale nepřijde mi to v pořádku. Takže mým dotazem je, jestli je něco v nepořádku nebo se to prostě stává. Děkuji za přečtení mého dotazu a případné odpovědi.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat je nutno zjistit zda příčina nepravidelného krvácení není organického původu (děložní myom,polyp, zánět, přednádorové či nádorové změny) a je zde ke zvážení provedení hysteroskopie. Tato lze buď v nemocničním pracovišti nebo ambulantně na některém z našich pracovišť. Blíže ke konsultaci a stran objednání prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       

  • Peťula

    Dobrý den, snažíme se doma o 3. prcka a zatím se nedaří. Cyklus mívám okolo 27-35 dny, cca týden od prvního dne menstruace se mi začne tvořit hlen. Od této doby jsem zkoušela každý den po dobu 10 dnů dělat ovulační testy( vůbec nebyl nikdy pozitivní), pohlavní styk byl obden a stále se nedaří. Je možné, že by ovulace probíhala úplně někdy jindy, než když se začne vylučovat hlen? Jak hodně jsou spolehlivé ovulační testy? Děkuji vám moc a příjemný den. Petra

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ovulační testy obecně přílišt spolehlivé nejsou. Doporučuji užívání preparátů s obsahem kyseliny listové – Nosifol nebo Femibion. Dále neuvádíte délku snahy o koncepci (početí). Je-li uvedené již více jak půl roku řešil bych cestou registrujícího gynekologa po uvolnění celostátní karantény ČR případně cestou nejbližšího IVF pracoviště ve Vašem okolí.

       

  • Mirka M.

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou ohledně mojí maminky, po dlouhém přemlouvání maminka navštívila gynekologii, kde ji byl diagnostikován karcinom dělohy o velikosti 26mm krát 46mm, ostatní vyšetření na onkologii nebyla možná, vzhledem k nemožnosti uspání pacientky, kde je snížená funkce ledvin a poslední hodnoty kreatininu v krvi jsou 627, což je alarmující, ale bohužel zákrok pod uspáním nevydrží srdíčko, které se zavodňuje a je v 70 letech velmi unavené. Bylo řečeno, že pacientka není operatibilní. Když dochází k postupnému utlačování ledviny a nárůstu jednotek kreatininu denně v průměru o 30 jednotek, růstu nádoru, prognóza je jaká? Kolik je schopno tělo zvládnout hodnotu u částečně imobilního pacienta? Bylo nám předepsáno množství opiátů a léků na bolest, ale nebylo vysvětleno jak to bude probíhat, kolik nám zbývá cca času. Rozumím, že lékař není schopen říci na dny přesně, ale řádově by mohl. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď, Mirka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prognóza je v tomto případě a na základě Vámi uvedeného bohužel infaustní (beznadějná). Léčba pouze paliativní. Přesný čas nelze jednoznačně určit, ale počítejte v řádu dnů maximálně týdnů.

  • valeria

    Dobry den, Pred dvoma tyzdnami sa mi na vnutornom pysku (labia) spravila cervena ciara, take cervene bodky… prve ma napadlo ze som sa mohla poranit ziletkou ale potom ma to miesto zacalo svrbiet tak som kontaktovala obvodnu lekarku ( v zahranici musite kontaktovat prv obvodneho lekara potom vas ak to uzna za vhodne posle na gynekologiu) a ta mi doporucila canesten krem ale po dvoch tyzdnoch natierania mam stale cervenu ciaru, chcela by som sa vas opytat ci na trhu v cechach je silnejsia mast ako canesten krem alebo mast ktora je na to urcena, za vasu odpoved vopred dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možné že uvedené je pouze ragáda (prasklinka), na kterou je vhodný hojivý krém příp.gel, ale také se může jednat i o jinou afekci, proto je NUTNÉ aby uvedené viděl gynekolog a dle toho stanovil další způsob léčby, případně nutno přicestovat do ČR či SR na vyšetření.

       

  • Veronika

    Dobrý den pane doktore, je mi 43 let, mám odebraný jeden vaječník i s vejcovodem pro cystu větších rozměrů, na druhém vaječníků cca 5x rozrušovanou cystu vše cca od 19 let. Cca před rokem mě začala zlobit pravidelnost menstruace z délky cca do 5 dnů bylo cca13 dní mezi menstruací špinění po zátěži ( cvičení ve fitness, delší túry cca 25 – 40 Km, po styku) při styku občas bolesti. Špinění vždy do 48 hodin odeznělo. Následně mi můj ošetřující lékař diagnostikoval polyp, polyp byl sledován a 15.1.2020 jsem podstoupila histereskopii kde byl odstraněn ze zadní stěny polyp 2,5 x 2x 1 cm . Dle histologie tubulární metaplazie endometrialních buněk. Závěr byl že vzorek nesplnuje parametry endometriálního plypu. Jdu k lékaři na kontrolu a s výsledky, ale tak trochu mám obavy metaplazie je buněčná změna tkáně a já jsem tak trochu geneticky zatížená otec matky adenokarcinom střeva, můj otec a jeho bratr oba adenokarcinom jeden slinivka druhý žalude a jejich otec leukémie. Může se jednat o něco co by se mělo více hlídat, případně je důvod k provedení genetických testů. Vím že adenokarcinom u žen může být právě v děloze. Děkuji Veronika

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych nejprve výsledků a dle toho ev.odeslání ke genetikovi stran provedení testů. V případě zhoubného nádoru děložního těla tj.vyjde-li karcinom endometria pak je nutné odstranit dělohu celou,tzv. provedení hysterektomie. Blíže pak dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Julie

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. Je mi 48 let, jsem v klimakteriu. Několikrát mi již vynechala menstruace, vždy zhruba po 3 měsících mi gynekolog krvácení vyvolal injekcí. Mám myomy a zvýšenou sliznici. Gynekolog mi nasadil Duphaston na 3/4 roku, aby předešel vynechání menstruace a možnému silnému krvácení. Je i jiná varianta nebo je to vhodná cesta? Po půlročním užívání je výška sliznice cca12mm. Děkuji. Ještě chci doplnit, že měření proběhlo 13 den cyklu. Od 12 dne cyklu mě pobolívá podbřišek i břicho, tyto obtíže již mám asi rok na ultrazvuku břicha zjištěna pouze zvětšená děloha myomatozní. Užívám Sarapis soja, je to dobrá volba? Jestli správně chápu v kontextu svých potíží mám méně progesteronu, nepřidávám si ještě více estrogenů díky Sarapisu a tak více potíží? Ještě jednou děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v normě a souhlasím s ním. Sarapis soja můžete rovněž užívat nebude-li efekt je možno vyzkoušet FYTOFEM (ale nutno užívat minimálně 3 měsíce aby byl efekt). Oba preparáty tj.Sarapis ani FYTOFEM estrogeny neobsahují – jsou na přírodní bázi proto možno bezpečně užívat.

       

  • Jiří V.

    Dobrý den. Chtel bych Vás poprosit o radu týkající se pohlavně přenosné choroby gadnerella vaginalis. V létě partnerka onemocněla touto chorobou. Tvrdí že nikde neměla pohlavní styk a přesto se nakazila. Chtěl bych vědět jestli je možné touto chorobou onemocnet i jiným způsobem než pohlavním stykem? Údajně je možné se nakazit v bazénu, ale v tom jsme byli pouze dvakrát u přátel a žádná z žen tedy majitelek onech bazénu tímto onemocněním netrpela. Nutno říci že provádíme i anální pohlavní styk. Často stridame i anální a vaginální styk bez hygieny po análním styku. Je možné tímto způsobem zanest chorobu do vaginy? Předem mnohokrát děkuji za odpověď. S pozdravem Jiří

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené může být jedním ze způsobu nákazy.

       

  • Blanka

    Dobrý den, je mi 55 let, mám myomatózní dělohu (několik myomů). Poslední rok a půl jsem neměla menstruaci, před cca měsícem jsem začala krvácet. Krvácení trvalo přibližně týden, měla jsem před začátkem krvácení bolesti prsou, migrénu – původně jsem si myslela, že jde o opožděný mences. Lékař UZ vyšetřením zjistil vysokou děložní sliznici, byla mi provedena histeroskopie a kyretáž – zatím bez výsledku. Chodila jsem na pravidelné preventivní prohlídky, poslední cytologie – v červnu 2019 – byla v pořádku, stejně tak v předchozích letech. Chtěla jsem se zeptat, zda se výsledky cytologie mohu utěšovat, že nepůjde o rakovinu dělohy či hyperplazii děložní sliznice ad., nebo jde o různé věci a cytologie s těmito diagnózami vůbec nijak nesouvisí. Současně jsem se chtěla zeptat, zda je pravda, když jsem v článku na Seznamu .cz četla, že až 40 procent cytologických vyšetření vychází mylně. Předem velmi děkui za odpovědi.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedná se 2 rozdílné diagnosy, které spolu nemusí souviset, proto se pouze výsledky cytologie „utěšovat“ nemůžete. K druhé otázce: ano OCN (onkocytologický stěr) vychází s přesností 60-70% v rámci konrétní laboratoře. Blíže konsultujte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Lenka

    Dobrý den , chci se zeptat mám položim asi hloupou otázku ale nevím kde najít odpověď. Mám nového pritele , přišel ale stim že v minulém vztahu jeho bývalá přítelkyně měla rakovinu děložního cipku . Chci se zeptat může mě nějak nakazit ? Říkal že po každém pohlavim styku se omyl ale tím se to asi nesmije. Nevím jak to funguje u muzu když jejich bývale přítelkyně to mají. Děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „omytí partnera po každém pohlavním styku“ skutečně nemá vliv resp.neeliminuje případnou nákazu. Budete-li docházet pravidelně na preventivní prohlídky k registrujícímu gynekologovi 1xročně kdy se provede i onkocytologický stěr z čípku (tzv.OCN) a dodržovat oba standardy hygieny před a po pohlavním styku bude uvedené dostačující. Vlivem bývalých partnerek bych se nezabýval.

       

  • Lucie

    Dobrý den, před měsícem jsem byla na preventivní gynekologické prohlídce, při které bylo zjištěno, že mám velmi zvětšený čípek jako bych, dle slov svého gynekologa, nedávno porodila. Je mi 28 let, nemám žádné porody ani potraty,mám diagnostikováno PCOS. Cytologie je negativní. Další prohlídku mám stanovenou za rok. Je mi ovšem divné, že gynekolog nemá potřebu řešit zvětšený děložní čípek a že mi ho tam nechá celý rok až do další prohlídky. Proto bych chtěla názor dalšího odborníka, zda by se se zvětšeným děložním čípkem mělo něco dělat. Předem děkuji za Váš názor

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li onkocytologický stěr (OCN) v normě včetně UZ vyšetření, které kolega provedl a nemáte-li klinické potíže ve smyslu silného nepravidelného krvácení,hnisavého zapáchajícího výtoku či jiné pak je uvedený postup v normě.

       

  • Petra

    Dobry den, pred 3 lety sem mela polyp ktery vysel s diagnozou C54.9 FIGO IA Polyp mel 2X3mm. byl odstranen pri kontrolni laparoskopii uplne nahodou. Vzhedem k memu veku ted 34 se snazi doktori zachovat plodnost. Mela sem po zjisteni nalezu rok podavane gestageny. Od te doby vse v poradku zatim chodim na kontroly co pul roku. Proto bych se chtela zeptat zda je mozne uplne vyleceni i bez odebrani delohy. a jaka je pravdepodobnost ze nastane recidiva? Kazdou kontrolou mam sileny strach moc se bojim ze se mi to muze vratit proto prosim o vas nazor. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je určitě nutné aby jste byla neustále sledována a dělohu aktuálně není třeba odstraňovat na základě Vámi popisovaného. Pravděpodobnost recidivy zde může být, ale nelze ji procentuelně přesně vyjádřit.

       

  • Petra

    Dobrý den, mohu používat vaginální probiotika Gynocaps během plodných dnů a ovulace? Nemají vliv na spermie? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano vaginální probiotika užívat můžete

       

  • Kateřina

    Dobrý den, poprosila bych o radu. Dříve jsem brala na zažloutlý výtok Macmiror 500, to mi pomohlo ale poté se objevila kvasinková infekce (bílý výtok, svědění,…) léčila jsem to mastí (bohužel si nepamatuji název) a vše bylo chvíli ok. Bohužel později se objevil výtok bílý, není ho moc ani málo, nezapáchá, nemá „tvarohovou“ texturu ani nepociťuji svědění. Poprosila bych o radu co s tím, protože si opravdu nevím rady a jistě chápete, že to není nic příjemného.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa, který odebere kultivaci z poševního prostředí a dle toho se provede cílená léčba.

       

  • Boza

    Zdravím Pane doktore. Vypadá to tu na velmi seriozní poradnu, a tak bych se ráda zeptala, co byste mi řekl na tento přípravek https://www.gynella.com/produkt/gynella-silver-caps/ . Často ho teď vídám na internetu a zajímalo by mě, jestli je nečím výjimečný. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným máme s kolegy dobré zkušenosti, užívat můžete. Obzvlášť vyjímečný však není.

       

  • Hana Š.

    Dobrý den, je mi 58 let, po přechodu, při preventivní prohlídce mi p. doktorka řekla, že mám vysokou sliznici ( nevím kolik, ale prý je to na hraně), objednala mne cca za 2,5 měsíce na kontrolu, s tím, že by to mohl být polyp, potom že by bylo nutné odstranění. Chtěla bych se zeptat, zda kontrola za 2,5 měsíce je dostatečná a zda v případě zákroku by bylo možné absolvovat zákrok ambulantně bez narkózy a zda je pro tento zákrok nějaké bližší pracoviště než ve Slezku, jelikož jsem od J. Hradce Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li vyšší sliznici než 5mm pak v menopause je provedení hysteroskopie vhodné, obzvláště máte-li klinické potíže ve smyslu nepravidelného či silného krvácení. Blíže proberte s registrujícím gynekologem. Lze se objednat na našem pracovišti www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Ve Vašem kraji bohužel pracoviště neznám.

       

  • Květoslava Ř.

    Dobrý den,moc prosím o radu a pomoc.je mi 45 a mám o 20let mladšího přítele který moc touží po našem společném dítěti.Já sama mám z předchozího manželství děti 3 a ráda bych příteli dala také dítě.Ale při posledním porodu mi něco udělali a řekli mi že že když budu ještě někdy chtít děti tak to puůjde ale že bych musela brát nějaké léky.Protože jsem měla da porody po sobě cisařským řezem.Můžete mi prosím poradit co a jak udělat abych s přítelem mohla mít dítě?Děkuji moc za vaši pomo a přeji krásný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rodila-li jste 2xSC(císařským řezem), další porod musí být opět SC. Uvedené je velmi rizikové (věk,možné těhotenství v jizvě, porucha placentace atd.) Další těhotenství Vám z výše uvedených důvodů a rizik nedoporučuji ale zároveň nezakazuji. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa. Jelikož z uvedeného nejsem schopen pochopit co Vám „udělali při posledním porodu“ tak se nelze jednoznačně vyjádřit.

       

  • Monika H.

    Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o zodpovězení mého dotazu. Jsem na konci 35. tt a vzhledem k absenci partnerského sexu využívám sebeuspokojování tlakem vyvolaným svíráním stehen. Ležím při tom na zádech s pokrčenýma nohama nakloněnýma na pravou stranu, dochází k intenzivnímu zatínání svalů pánevního dna a také nejspíš svalů v podbřišku (vzhledem k náklonu nohou zřejmě nesouměrně). Naposledy se při tom miminko v děloze i dost vrtělo. Vím, že stahy, ke kterým dochází při orgasmu, miminku ublížit nemohu. Chtěla bych se ale zeptat, zda svoje dítě nemohu nějak ohrozit touto technikou masturbace, napadá mě, zda v důsledků intenzivního zatínání a povolování PC svalů a svalů v podbřišku (navíc s nohama mírně nakloněnýma k pravé straně) nemohu nějak deformovat dělohu a hlavičku miminka (utlačovat mozek), případně zda nezpůsobuji utlačení některé z cév a např. zhoršený průtok krve.? Při masturbaci, ani po ní, mě nic nebolí, někdy však masturbuji třeba 4x po sobě a pak cítím mírnou bolest, nejspíš namožené svaly, v podbřišku. Břicho mi však netvrdne ani nedochází ke špinění. Někdy také mezi stehny mívám dlaň zasahující až nad stydkou kost, snažím se však na podbřišek netlačit. Otázka je nejspíš hloupá, nicméně moc prosím o Váš názor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, miminko by jste uvedenou technikou ohrozit neměla.

       

  • Pavla

    Dobrý den, prosím Vás mám dotaz. Po operaci maligního karcinomu těla děložního je uvedena diagnoza C538 ZN- léze přesahující hrdlo děložní. Je to vážná diagnoza a je nutná chemoterapie, radioterapie nebo popřípadě jiná léčba? Pokud jsou ale ze zdravotních důvodů krevního onemocnění dál výše jmenované terapie už nedoporučené a spíše zakázané hrozí nebezpečí vzniku další rakoviny a metastáz např.do jater? Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem hezkého dne Pavla

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano diganosa C53.8 je vážná diagnosa. Jste-li po operaci dělohy je nutné být dispenzarizována (sledována) některým z kolegů (optimálně onkogynekologem) a jelikož neznám přesný rozsah Vašeho postižení nejsem schopen v tuto chvíli jednoznačně určit další postup.

       

  • Terča

    Dobrý den, měla jsem nedávno nechráněný styk. A bojím se, že jsem těhotná i když jsem přišla domů po několika hodinách a vzala si pilulku. Jenže předtím jsem je na delší čas vynechala. Objednala jsem se ke gynekologovi. Ale mám obavy. Nevím jak to říct svému lékaři. Je možné že k početí nedošlo? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost početí je malá, ale nelze na 100%vyloučit. Určitě doporučuji vyšetření registrujícím gynekologem.

       

  • Eva K.

    Dobrý den, mám pozitivní těhotenský test, ale u lékaře jsem ještě nebyla z důvodu jeho nepřítomnosti. Objednaná jsem cca za 14 dnů. Měla bych být nyní cca v 5. t.t. Na vysoký tlak užívám lék Gleperil, který se v těhotenství užívat nesmí. Praktický lékař zatím nechce lék změnit, dokud není 100% jisté, že jsem těhotná. V příbalovém letáku se ale uvádí, že těhotné ženy tento lék nesmí užívat, a to zvlášť v prvních týdnech ne, neboť může vážně poškodit miminko. Ráda bych se Vás proto, prosím, zeptala: 1) mám až do návštěvy na gynekologii lék Gleperil užívat i s tímto rizikem nebo jej raději nebrat a 14 dnů vydržet bez léku 2) mohl již Gleperil za dobu užívání, kdy jsem ještě o těhotenství nevěděla, miminko nějak poškodit? 3) v prvních několika týdnech těhotenství (od oplodnění do zjištění těhotenství) – jak velká rizika poškození plodu jsou, když maminka o těhotenství ještě neví a užívá nějaké léky (např. ATB, Algifen na bolest, Erdomed atp.)? Moc předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji Gleperil vysadit, dále došetření cestou registrujícího gynekologa a potvrzení nitroděložního těhotenství. O vývoj plodu obavy mít nemusíte.

       

  • Nikola

    Dobry den, mam takovy problem, uz asi treti den mam svedeni a paleni v intimnich partiich, pridalo se k tomu olupovani kuze, zarudlost a otok. K lekari se chystam hned pristi tyden. Vytok neni tak casty a ani moc hrudkovity. Mohli byste mi prosim poradit, co to muze byt a jak si muzu zatim alespon behem vikendu pomoci sama? Dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vaginální výplachy např.RosalginEasy.

       

  • F.

    Dobrý den, při stěru mi lékař zjistil zánět v pochvě, dělohu ani čípek nemám. Neměla jsem vůbec žádné potíže, napsal mi léky na zavádění. Po první tabletě mi nebylo dobře a trochu jsem se osypala, tak jsem k němu šla druhý den pro jiné, byla tam paní doktorka. Ta mi řekla, že jen to mi nepomůže, že musím mít ATB i na polykání, napsala mi azitromycin a pro partnera entizol. Nakonec jsem šla ještě ke gynekologovi, který mě léčil kdysi, vím, že je pečlivý, ale kvůli bydliště jsem se přehlásila jinam. Vzal mi znovu stěr a řekl, že bakterie se musí přeléčit doxybene i pro partnera a ještě na zavádění clion. Azitromycin prý na to vůbec nezabírá, ale já už jsem ho využívala. Jelikož jsem teď ATB dobrala a také je léto a slunko, nechci se zatím zatěžovat dalšími léky, protože nemám žádné potíže, partner taky ne. Tuto bakterii prý má 90 % lidí a dá se získat i z vířivek a bazénu, kde my jsme celé léto. Navíc tam jsou zřejmě nějaké kvasinky, ale prý nic, co by mě ohrožovalo, jen bakterie, na kterou jsme dostali doxybene způsobuje třeba únik moči, pokud se neléčí. Nakonec jsme se dohodli tak, že clion vyberu nyní a doxybene až v září po létě. Byla jsem u tří lékařů a každý mi řekl něco jiného, navíc první lékař mi ani nenavrhnul, aby byl přeléčen i partner, jen mi poslal recept na mobil, to se pak může člověk léčit pořád dokola.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rovněž doporučuji léčbu dle instrukcí posledního lékaře.

       

  • pavla

    Dobrý den, je mi 29 let a prodělala jsem micro abort, bohužel ale mimoděložní těhotenství, pravděpodobně pravý vejcovod. Odebrán mi nebyl, tělo se vyčistilo samo. Prosím jaký je ideální další postup? Je dobrý nápad zkoušet to dál přirozeně i když vím, že je to může opakovat? Je dobrý nápad provést test na průchodnost vejcovodů? Příp. jakou metodou. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další pokusy o koncepci (těhotnění) bych realizoval za 3měsíce. Nyní přijde první menses přibližně za 6-8týdnů,event.dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, v noci ze 16.5 na 17.5. se mi přítel tzv „udělal“ nad záda, ale chvíli před vyvrcholením mi jeho penis přiložil k vagíně. Jsem panna a neberu antikoncepci. 11.5.-17.5. jsem měla ovulaci. 30.5.-4.6. jsem dostala s týdenním zpožděním (jako předchozí tři měsíce). 21.6.-27.6. jsem začala špinit, brala jsem to jako slabší menstruaci, ale 5.7.-10.7 jsem začala špinit znovu. A 24.7- doteď (28.7.) špiním. Někde jsem četla, že v prvních pár týdnech těhotenství ženy špiní, je to možné že bych byla těhotná? Nebo to je jen nějaká hormonální změna či něco jiného? Je mi 15 let, menstruuji od let 12ti.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost těhotenství je malá, ale nelze ji 100%vyloučit. V případě dalších pochybností doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Andrea

    Dobrý den pane doktore, je mi 27 let, již přes rok se snažíme o miminko. Manžel má SPG v pořádku. Mně dlouhodobě vycházely negativní ovulační testy, v březnu jsem byla na první folikulometrii, kde to vypadalo nejprve dobře, ale folikul nakonec nepraskl a vytvořila se cysta (s menstruací zmizela), v dubnu jsem dostala clostylbegit, folikuly byly 3, ale opět se z nich staly cysty, které zmizely po menstruaci. V květnu jsem byla pryč, v červnu jsem dostala znovu clostylbegit a k němu 14. DC ovitrelle, 15. DC pravděpodobně proběhla ovulace (podle bolesti v podbřišku), poté jsem brala ještě utrogestan, k otěhotnění ale nedošlo. Tento měsíc je stejný postup, ale k mé otázce… Vím, že se nesmí brát dlouhodobě clostylbegit, pokud by to tento měsíc nevyšlo, doktor mi doporučil 3 měsíce pauzu, pak další 3 měsíce užívání a případně CAR. Platí ale toto pro všechny léky včetně ovitrelle injekcí? Nebo by bylo možné například další měsíc dojít na UTZ a pokud by tam folikul byl, injekci mohu dostat? Předem moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji stejný postup jako Váš registrující gynekolog.

       

  • Petr P.

    Dobrý den. V polovině 11. týdne těhotenství doktor diagnostikoval zastavení růstu plodu a řekl nám, že by se partnerka měla nechat hospitalizovat a brát podpůrné hormony, v opačném případě by došlo k samovolnému potratu. Jelikož jsme si nepřáli v těhotenství pokračovat, odmítnuli jsme hospitalizaci a očekávali jsme, že dojde k potratu. Partnerka mi sdělila, že za 2 týdny by měla prodělat kyretáž, dnes je to však již cca 17. týden a doktor partnerce sdělil, že vývoj plodu pokračuje normálně a vše je v pořádku, kyretáž zrušil. Myslím, že si partnerka mohla celou věc se zastavením růstu plodu vymyslet, něco se mi na tom nezdá. Chtěl bych se Vás proto zeptat – je možné, že došlo k zástavě růstu plodu a následné obnově růstu? Děkuji za Váš názor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, diagnosa „zástava růstu“ v takto nízkém týdnu těhotenství neexistuje. Pokud by se vývoj plodu skutečně zastavil či vyhasla srdeční akce pak by partnerka nejspíš

       

  • Zdeňka

    Dobrý den, jsem v 8tt včera jsem byla na gynekologické prohlídce (ultrazvuku) a v noci a během dne se mi na toal. papíře objevil růžový výtok. Chci se zeptat zda to může být způsobeno tím ultrazvukem, nebo se mám objednat na další kontrolu? Tu mám až za tři týdny. Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené může být způsobeno na základě UZ vyšetření.Bude-li však přetrvávat déle jak týden či zesilovat intensita krvácení pak doporučuji ihned kontrolu.

       

  • Marie N.

    Dobry den . Mam dotaz. V 50 to letech mi v Anglii museli dat transfusion protoze jsem vykrvacela. Po dvou letech mi udelali ster z cipku a do 10 dnu prisel dopis urgent onkology pohovor. Jake obavy muzu mit, ze me zadaji tak rychle. V pondeli tam jdu. Myslim ,ze ta anglicka krev bude mit nasledky. Nic me neboji, energii mam ,pouze myslenky v cudu to je proste zivot. A ze se neco deje, tak to citim . Jak dlouho se ceka n.a. operaci? V pripade nutnosti? Dekuju

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předpokládám, že kolegové mají k uvedenému důvod. Je třeba vyloučit přednádorové či nádorové změny na čípku. Blíže dle konkrétních výsledků – na základě toho i stanovení dalšího postupu.

       

  • Marie

    Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jake mohou byt priciny obraceni delozniho cipku a zda toto obraceni muze byt příznakem rakoviny? A mohou byt bolesti při pohl.styku zpusobeny touto polohou cipku? Moc vam dekuji za odpověď…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „obracení děložního čípku“ neexistuje,ale myslíte-li everzi epitelu (převracení krycí tkáně resp.sliznice čípku),pak je-li tato vystavena dlouhodobě infekci, a působení lidskému papilomaviru,tzv. HPV-viru pak nádorové onemocnění čípku vzniknout může, blíže odkaz na www.ockovacicentrum.cz/cz/rakovina-delozniho-cipku

       

  • L. M.

    Dobrý den, je mi 28 let a mám dvě holčičky. Obě se narodily císařským řezem. První v červnu 2015 ve 36+4 kvůli preeklampsii. Druhé těhotenství naprosto bezproblémové, ale ukončeno císařem 40+0 v únoru 2017. (nechtěli vyvolávat vaginální porod kvůli možnému poškození jizvy). Nyní je to 2 a půl roku od porodu a s manželem zvažujeme třetí miminko. Je to možné?? A jaká je doporučovaná doba pro možnost otěhotnění po dvou sekcích? V porodnici mi řekli, že aspoň 5 let, ale zdá se mi to hodně. V dubnu jsem byla na kontrole u svého gynekologa a jizva je krásně zahojená, vše v pořádku. Děkuji L.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stp2xSC je indikací automaticky k dalšímu císařskému řezu. Těhotenství i porod by byly VELMI rizikové, nicméně lze uvedené realizovat s převzetím veškerých rizik a odpovědnosti se zvážením legální sterilisace,která by byla ve Vašem případě zdarma. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Katka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, pokud se dějí na děložním čípku přednádorové změny s označením CIN II až CIN III a je lékařem doporučená konizace a pacientka nechce prozatím konizaci podstoupit a chce se nechat pouze sledovat tím, že si nechá znovu odebrat vzorek čípku, který se zašle na testy, je možné, aby se stav ukázal lepší než je CIN II až CIN III? Bylo mi řečeno, že pokud konizaci nepodstoupím, je možné, že z dalšího odběru se mohou zdát výsledky lepší, ale není vyloučeno, že nádor je usazen někde hlouběji, což ze vzorku nelze poznat. Předem děkuji za odpověď, s pozdravem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s uvedeným názorem a doporučuji rovněž podstoupit konizaci děložního hrdla.

       

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 22 let a už druhý měsíc beru svou prvou antikoncepci DAYLLA. Po pár letech vztahu jsme tedy s partnerem měli první styk bez kondomu. Prvé 4 pokusy byli všechny v pořádku, no poté, co do mne poprvé partner ejakuloval sa objevily potíže. Partner i já sme u sebe postřehli začervenání, pálení, svědění a já také hrudkovitý výtok. Nevím, co si mám pod tím vysvětlit. Je to jen reakce našich těl na první nechráněný styk s ejakulátem? Muže to být alergie na sperma? Nebo je to antikoncepcí? Nebo je na místě strach, že vždy po nechráneném styku, kdy se do mne partner udělá, budu mít takovéhle potíže? Prosím poraďte, co mám dělat. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, může se jednat o více záležitostí proto doporučuji u Vás došetření cestou registrujícího gynekologa. Nemělo by se ale jednat o závažný problém.

       

  • jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když výsledek postkoitálního testu dopadne výborně, zda-li je nutné absolvovat ještě základní spermiogram ? Je mezi těmito dvěma vyšetřeními velký rozdíl ? děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano spermiogram partnera doporučuji určitě doplnit. Mezi těmito typmi vyšetření rozdíl je.

       

  • Jana

    Dobrý den, je mi 26 let a jsem panna, nikdy jsem nebyla u gynekologa, mám z toho hrůzu, nemám partnera, ani sexuální život, tak jsem to neřešila … asi od 13ti mám pravidelnou menstruaci … ale nyní je to 3.měsíc, kdy jsem to nedostala … mám teď více stresu, věřila jsem, že se jen opozdila, ale stále nic … mám také četnější akné, ale jinak žádné další potíže … je nutná návštěva gynekologa? Setkáváte se se ženami, které jsou panny v tomto věku? Bojím se, aby si lékař nemyslel o mě kdoví co … Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ve Vašem případě je vhodná návštěva registrujícího gynekologa s komplexním vyšetřením a zvážením předpisu antikoncepce, resp.úpravy cyklu. Ano občas se setkávám s tím, že pacientky ve Vašem věku neměly pohlavní styk. Obavy mít nemusíte, ale návštěvu určitě doporučuji realizovat v zájmu vlastního zdraví.

       

  • Srpnoveslunicko

    Dobrý den, dnes ráno jsem na toaletním papíru našla kapku krve, jelikož jsem v 36tt+4, myslela jsem, že by mohlo jít o krev díky povolování porodních cest. Nicméně jsem se mrkla zrcátkem a co jsem našla, mne překvapilo: močovou trubici mám lehce oteklou (ale vpodstatě v této fázi těhotenství mám naběhlý a prokrvený celý „spodek“), nicméně na ústí močové trubice je vytvořený hematom. Nejsem si vědoma, že bych se udeřila, fyzicky jsem ale ještě poměrně aktivní (věšení prádla, uklízení, sklízení zeleniny apod), je možné, že mi praskla nějaká cévka? Nepociťuji pálení ani řezání, krev v moči není, jen při otírání se troška ze sraženiny asi vytlačí na papír. V podstatě jsem na to přišla náhodou… Mám počkat, jestli se krev vstřebá, nebo někam zamířit? Děkuji moc předem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano „prasknutí cévky“ je možné, uvedený stav sledujte. V případě zhoršení vyhledejte kolegy případně cestou urologie dle spádu.

       

  • Katka

    Dobrá den, je mi 17 let a s přítelem jsem ještě pohlavní styk neměla, přesto se bojím, že jsem těhotná. Jsem pořád panna ale. Asi 3-4 dny zpátky jsme o sebe „třeli“ on do mě „vrážel“ – (ne v pravém slova smyslu), ale měli jsme na sobě kalhoty a spodní prádlo, a ze mě vytekla ta slizká tekutina, a měla jsem celé prosáklé kalhotky. Menstruace mi přišla dnes se zpožděním. Mám se bát těhotenství nebo můžu být v klidu? Je možné otěhotnět když jsme měli na sobě tolik oblečení a já jsem stále panna?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při takto Vámi popisovaných praktikách (nebyla-li ejakulace do pochvy či blízkosti poševního vchodu) je těhotenství nepravděpodobné. Navíc Vám dnes přišla menses, takže obavy nejsou na místě.

       

  • K.N.

    Dobry den, mam dotaz ohledne lecby. Na prohlidce mi doktor nasel premnozenou bakterii Gardnerellu a predepsal mi leky jak polykaci tak vkladaci, pry neco na zpusob antibiotik. Ja jsem vsak mela za posledni ctvrt rok uz troje antibiotika( kvuli zlatemu stafylokokovi), po antibioticich jsem se lecila s kvasinkovou infekci a nyni zminena gardnerella. Chci se zeptat, zda je podle Vas nutna lecba, kdyz nemam absolutne zadne problemy, zadny vytok, svedeni, proste nic. Vzhledem k tomu, ze jsem za poslednich par mesicu snedla uz tolik prasku, nerada bych jedla zbytecne dalsi. Je mozne, ze se telo s premnozenim bakterie poradi samo nebo je nutna lecba?predem moc dekuji za nazor

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano Gardnerellu je vhodno přeléčit, předpokládám, že kolega napsal adekvátní léčbu. Prosím o dodržení jeho pokynů.

       

  • Hana K.

    Dobrý den,letos mi bude 55let a přes rok už nemám menstruaci. Dnes jsem byla na preventivní prohlídce a mám endo 4,7mm,jinak všechno v pořádku. Je naděje,že se mi sliznice sníží nebo začnu krvácet? Hrozí nějaké nebezpečí? Prosím o vysvětlení. Děkuji K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, sliznice do 5mm je v normě, krvácet by jste neměla. Doporučuji dodržovat 1xroční intervaly prohlídek, při potížích /krvácení, silné bolesti, zapáchající výtok aj./kdykoliv.

       

  • Lucka

    Dobrý den, mám dotaz ohledně těhotenství a jízdy na silničním skútru, zda nemohou vibrace nějak ublížit miminku? Je mi 37 let, jsem těhotná 9tt+3 (jedná se o první miminko). V 35 letech mě potkalo zamlklé těhotenství, tak mám větší obavy a raději se ptám. U své gynokoložky jsem již na kontrole byla, vše je zatím v pořádku, srdeční akce již byla krásně viditelná, jím Femibion a vaginálně užívám Utrogestan. Gynekoložka mi říkala, že jízda na skútru ničemu nevadí, pokud nemám nějaké bolesti nebo potíže (což nemám). Děkuji Vám předem za odpověď a přeji hezký večer.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k Vámi popsané anamnése (věk,1.těhotenství, atd.) bych skútr osobně vynechal, jinak ale souhlasím s názorem registrující gynekoložky. Konečné rozhodnutí je na Vás.

       

  • Nika

    Dobrý den, prosím o radu. Dle předchozího dr jsem zdravá (stěry v 09/2017, v 11/2018 jsem byla na opravě jizvy po porodu, kde histologie byla také ok, tam by snad breberky odhalili) a naposledy mi v prosinci řekl, že tam být ani nic nemůže, že mi to tam vše před zákrokem desinfikovali. Takže mi přišlo, že si myslí, že si vymýšlím , řekl mi akorát, že je sušší, takže mám patlat hydrofemin gel. Pálení mám od srpna, kde jsem si dávala Canesten (nezabral, myslela jsem že mám mykozu), tak jsem šla k dr (předepsal macmiror, nezabral), pak kultivace v září – vše ok. Poslední 2 cykly mám pálení i při ms, předtím ne. Už nevím co s tím. Zatím jsem zkoušela spíš přírodno..kokosový olej, oplachy řepík a řebříček, zkoušela jsem i dubovou kůru, gynekologická sůl., lichořeřišnice. Jen napíšu, že cukr nejím, lepek z 80% také ne, mléčné výrobky – jen máslo a sem tam bílý jogurt, nejím polotovary, ečka, nepiju alkohol, nejim soju, maso zřídka (z domácího chovu), spodní prádlo peru na 60 v eko gelu, žehlím rozkrok, domácnost je skoro non toxic, beru mg, laktobacily a na endometriozu vitex, pupalkový olej, olej z pšeničných klíčků, sem tam ostropestřcový olej. V prosinci jsem prodělala zánět močového měchýře a atb. Během ledna jsem vyzkoušela ještě Naturgyn Scarlett a poté přeléčení Gynopevarylem. V únoru jsem změnila gynekologa, udělal stěr a předepsal mycomax a gynoflor. Nebrala jsem to, čekala jsem na výsledky. výsledky negativní. Na rady z diskuze jsem Mycomax přece jen brala, protože prý se kvasinky kolikrát neukážou. Nepomohlo to. Následně na kotrole mi bylo řečeno, že neví jak mi pomoct a předepsal Lociod. Objednala jsem se na kožní, kde po stěru vyšel streptokok a kvasinky na X (zajímavé, že o týden dřív na gynekologii údajně nic nebylo), dostala jsem Polygynax. To se mi zdá, že malinko pomohlo, asi tak o 20%. Kontrolní stěry jsou prý už v pořádku :(. Jsem už opravdu zoufalá, pořád to pálí, pak svědí..jen přes noc se to uklidní a po ránu je mi nejlíp. Jsou prosím ještě nějaké možnosti, které jsem nevyčerpala? Prý to může být psychické..no teď už asi i ano, protože když to skoro rok pálí tak, že se mi blbě chodí, sedí, pořád na to myslím, tak psychicky už nejsem tak v pořádku, jak na začátku. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle uvedeného jste vyčerpala téměř všechny možnosti. Vyzkoušel bych ještě výplachy MultiGyn-Actigel /více na https://www.multi-gyn.cz/ V případě že pálení v oblasti jizvy není kožního charakteru /pnutí,hypertrofie,keloidní jizva/ a není tedy na chirurgické korektivní řešení pak je vhodno zvážit došetření zda potíže nejsou psychického rázu.

       

  • Jiřina

    Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat již půl roku se snažíme o miminko je mi 34 let 2 děti již mám nebyl nikdy zaden problém,byl mi dělán hormonální profil a vyšel špatně, že mám špatné vaječníky tak mi bylo řečeno, že mám malou šanci otěhotnět, ale ať zkouším klidně dal a vyzkouším metodu mojzisovou, ale moc se mi tento postup nezdá vím, že se to dá i nějak léčit? Prosím můžete mi poradit co mám proto vše udělat co si koupit co by mohlo třeba ještě pomocí? Moc vám děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, metoda dle Mojžíšové je jedna z alternativ, máte-li zájem můžete vyzkoušet. Dále doporučuji preparát Nosifol 1sáček navečer do 2dcl vody min.měsíc před plánovanýmn otěhotněním.Nebude-li uvedené s efektem do 6měsíců, pak celkové došetření registrujícím gynekologem stran příčiny ev.nemožnosti otěhotnět.

       

  • Alice

    Dobrý den,je mi 43 let mám 4 děti,chtěli bychom ještě 1 je to velký problém v mem věku? Předešlé těhotenství probíhaly celkem v pořadku u druhého císařský řez pro velikost a špatnou polohu u 3 těhotenství mírná těh.cukrovka. Ještě mám Rh negativní po každém porodu mi byla dána injekce. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je i v tomto věku možné, ale bude se jednat o rizikové těhotenství i vzhledem k předchozímu císařskému řezu. Osobně doporučuji velmi zvážit.

       

  • Michaelaa

    Dobry den byla sem u sve lekarky ktera me zistila zvecenou zlznici furt nevym co to znamena dobrala sem leky co mi dala a sla sem po dobrani leku znovu na prohlytku a rekla mi ze us se ji zda v poratku nevym proc furt me boly bricho podbrichem mam Strach bojim se bych nebula vazne nemmocna ? 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, upravila-li se výška endometria resp.děložní sliznice není nutný zákrok (tzv.hysteroskopie s abrasí). V opačném případě je zde zvážení výkonu.

       

  • Marie

    Dobrý den.Mám 11 letou dceru a jsem už dost zoufalá. Dostala první mestruaci a od té doby mensruuje skoro pořad už jsme byli u lékářky a ta nejdříve udělala krevní testy které jsou prý v pořádku , pak nasadila vitamíny(exacyl, acidum folicum, ascorutin,)pořad to bylo stejné.Tak při poslední kontrole nasadila hormón orgametril.A dcera má pořád velkou sliznici alespoň takhle mi to říkala. Můžu poprosit o radu co to všechno znamená a nebo co by to mohlo být a jak dál se asi bude postupovat s léčbou. Dost se bojím o dceru.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v pořádku, osobně bych místo Orgametrilu zvolil jiný gestagen, ale není rozhodující. Bude-li dcera i nadále silně a zdlouhavě krvácet, pak tzv“hormonální kyretáž“. Cyklus se na základě léčby bude stabilisovat,nemusíte mít obavy. Blíže doporučuji dořešit s registrující ev.dětskou gynekoložkou ve Vašem okolí.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den Chtěla bych se zeptat ohledně tehotenství je mi 51 let.Mám stále pozitivní ovulační testy ale menstruaci už nemám,byla jsem u sveho gynekologa a ten mně tvrdil že uz deti mit nemuzu a ovulovat taky ne ale stále zkouším ty ovulační testy a ukazuji pozitivnií nebo že ovulace přijde i tak se citim když ma prijit ovulace mám i někdy i ovulacni hlen.Nález mám mohu poslat.moje diagnoza je vag:pochva klidna bez vytoku , čipek OE, 3420 deloha norm. okoli bez palp nalezu vpravo citlivost 3420, UZ: Děloha s atrof sliznici,adenxa nedekuje v male panvi patol struktura neprokazuji. MMG:

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravdpěpodobnost otěhotnění je velmi nízká, ale ne 100%.

       

  • Pavla

    Dobrý den, dostala jsem od svého gynekologa předepsaný Gynprodyl 200 mg. Mám ho užívat 3xdenně 1 kapsli. Mám ho předepsaný na krvácení v těhotenství. V příbalové informaci jsem se dočetla, že se může užívat maximálně 300 mg denně. Chtěla jsem se zeptat, jestli to moje dávkování je takto v pořádku?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano maximální denní dávka je 300mg, existuje i ve 100mg dávkování.Tj.užívat buď 100-100-100 nebo 0-0-200mg se jeví jako postačující

       

  • Lenka D.

    Dobrý den, trpím na většinu běžných alergií ( pyly, ovoce, zelenina, ořechy, prach…). Když jsem poprvé otěhotněla, ihned po oplozeni se dostavila silná dušnost, rýma, ucpaný nos, kašel. Vzhledem k tomu že to bylo mimo pylovou sezónu a byla jsem ve svém obvyklém prostředí, usoudila jsem že se jedná o nachlazení. Navštívila jsem svého praktického lékaře, který mi řekl že jsem zdravá a nic mi neporadil. V 7tt jsem potratila. Nyní se snažíme o miminko znovu a ihned po ovulaci se objevili stejné příznaky. Je možné že by se jednalo o nějakou alergickou reakci na plod? (Ješte nevím zda jsem nebo nejsem těhotná) S jakým doktorem to mám řešit? Alergologie nebo gynekologie? Další potrat už bych asi psychicky snášela mnohem hůř. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejprve návštěvu registrujícího gynekologa stran potvrzení či vyloučení těhotenství a následně pak konsultaci s alergologem, jelikož uvedené s předchozím potratem mohlo ale také vůbec nemuselo souviset.

       

  • Homolova

    Dobry den, mnela bych dotaz, doktorem mne byla zjištěna hyperplazie endometria po dlouhém krvaceni a doporučil mi buď prášky nebo nitrodelozni tělísko… Chtěla jsem se zeptat jestli je možné i odstranění dělohy na vlastni žádost… Nechci brát prášky a také jsem proti telisku… Děkuji a přeji hezký zbytek dne

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné, doporučuji řešit cestou registrujícího gynekologa s tím, že trváte na chirurgickém řešení, tj.hysterektomii (odstranění dělohy).

       

  • Anežka

    Dobrý den, jsem ve 30. tt a miminko má často trhavé pohyby. Moje lékařka má dva týdny dovolenou. Mám jet na pohotovost nebo to je normální? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z Vámi uvedeného nelze specifikovat co znamená „trhavé“pohyby. Plod má fáze:bdění, spánek, aktivní pohyby a uvedené se takto střídá. Nejste-li si však jistá, zda pohyby „cítíte dostatečně“ pak lze navštívit pohotovostní službu v rozumnou dobu.

       

  • Renata J.

    Dobrý den, chtěla bych vás požádat o názor ohledně inseminace. Je mi 42 let. Manželovi 43. Máme syna 10let (otěhotněla jsem přirozenou cestou). Už léta se snažíme o druhé dítě. Manžel minulý rok podstoupil spermio test. Výsledky ok, kromě progresivní pohyblivosti, ta byla na nule. Doporučili vitamíny. Tento týden test podstoupil znovu. Výsledky ok, kromě progresivní pohyblivosti, ta je 4%. Doporučili vitamíny a inseminaci. (IVF bychom nechtěli). Můžete mi prosím napsat, jaká je šance otěhotnět při inseminaci při našem věku a (ne) pohyblivosti spermií… Moc děkuji. Mějte pěkný den RJ

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k věku a hodnotě progresivní pohyblivosti spermií (norma: více než 32%), nespletla-li jste si s morfologií (procento normálních forem spermií ze všech spermií – zde je norma 4%) je šance na otěhotnění přirozenou cestou téměř nulová. Doporučuji rovněž zvážení metody IVF,resp.obrátit se na některé pracoviště uvedeného typu ve Vašem okolí.

       

  • Marie

    Dobrý den. Je mi 35 let, jelikož se pokoušíme o miminko hlídám si ovulaci již několikátý měsíc za pomocí ovulačních testů a ovulačního mikroskopu (testuji každý den), ještě nikdy mi nevyšlo, že bych měla test pozitivní. V období, kdy mám mít dle kalendáře ovulaci, jsem si zašla ke gynekoložce a ona mi řekla, že děloha vypadá aktivní a na jedné straně mám i folikul, ale přesto mi domácí ovulační test vyšel negativní. Ráda bych se zeptala, zda tedy můžu otěhotnět, nebo z jakého důvodu mi vychází test negativní. Má se cenu přirozeně snažit o miminko, nebo řešit situaci jinak. beru Dostinex a euthyrox, ale hodnoty mám srovnané. Moc děkuji za odpověď. Marie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ovulační testy nejsou zcela spolehlivé, dalším problémem může být užívání Dostinexu. Doporučuji co nejdříve vyšetření u odborníka,který Vám Dostinex předepsal a prohovořte s ním možnosti stran vysazení tohoto léku, dále doporučuji návštěvu u registrujícího gynekologa kde komplexní vyšetření a domluva stran dalšího postupu.

       

  • Emma

    Dobrý den, už dva měsíce mě trápí pálení červenaní a zduřeni okolo poševního vchodu. Nejdřiv přelecena Macmirorem vag. Pritel mazan canestenem. Potize neustopili. Zjistena gardanella prelecena antibiotiky, klionem a entizolem. Pritel take prelecen atb a entizolem. Potize neustopili. Nasledne opet macmiror vag i peroralne. Gynegolog sex nezakazal ze pri brani techto leku nenakazim partnera. Partner potize nema. Mne potize neustopily. Vymenila jsem gynegologa a byly mi nasazeny tablety Mycomax jedna tableta tydne po dobu tri tydnu. Doktor doporucil se 2 tydny vyhnout sexu. Ale po tydnu pohlavni styk byl. Myslite ze by to mohlo narusit lecbu nebo neco prenest na partnera? Partner zadne priznaky nema a styk byl i pred temito tablety mycomax. Dekuji za odpoveed

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano, uvedené může narušit léčbu. Nejprve doporučuji doléčení stavu, až následně pohlavní styk. Bližší možnosti proberte s novým registrujícím gynekologem.

       

  • Simona

    1) Opakují se mi kvasinkové infekty. Chtěla jsem ještě zkusit přípravek Wobenzyn, u kterého je léčebná kúra od výrobce na 10 týdnů, a mám ho už zakoupený. Zároveň mi byla nabídnuta výroba autovakcíny na Candidu -její výroba trvá 2 měsíce. Jaký nejlepší postup léčby by jste mi doporučil? Zkusit nejdříve ten přípravek Wobenzym, než se autovakcína vyrobí a kdyby nezabral, užívat pak autovakcínu? Vím že oba přípravky nelze užívat současně, ale můžou se užívat po sobě? Nebo je potřeba si vybrat jen jeden? 2) Po jaké minimální době po dobrání vagin. globulí Macmiror500 a prášku mycomax, by se měl odebrat biologický materiál k výrobě autovakcíny na Candidu? Děkuji moc za zodpovězení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji postupu číslo 1., po sobě užívat můžete.

       

  • Jana

    Dobrý den, snažila jsem se s bývalým partnerem o početí rok, poté jsme začli navštěvovat kliniku specializovanou na problémy s početím a tam mi bylo zjištěno, že folykuly byly dominantní, ale nepraskly. Následně jsme se s partnerem náhle rozešli a “neplodnost“ se už dál neřešila (nestihla řešit) ani jsme nezkusili clotrylb… který mi lékař předepsal. U nového partnera mi lékař předepsal HA. Chtěla jsem se zeptat zda antikoncepce může přihoršit mým polycistickým vaječníkům do budoucna? Zda není lepší řešit problém teď (nebrat HA a připravit tělo na oplodnění). Plánujeme s přítelem se totiž o miminko pokoušet cca za půl roku. Děkuji mnohokrát za odpověď, Jana K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji antikoncepci nadále užívat s antiandrogenem byla-li nasazena předtím z důvodu léčby polycystických vaječníků (bylo-li uvedené prokázáno) Dále event.zvážení užívání Clostilbegytu, blíže doporučuji projednat s registrujícím gynekologem i to, že je v plánu koncepce s novým partnerem za 6měsíců.

       

  • Sabina

    Dobrý den pane doktore, ráda bych se dotazovala, jak mám postupovat. Před týdnem negativní těhotenský test a nyní pozitivní. V příštím týdnu máme naplánovanou 14 denní dovolenou v Thajsku +-13hod. letu. Lékaře jsem ještě nenavštívila ani nekontaktovala. Doporučíte mi objednat se hned na vyšetření a nebo mohu počkat po dovolené? Jaká jsou rizika při tak dlouhém letu s jedním přestupem? můžu ohrozit na životě sebe? plod? Těhotenství je neplánované, ale vzhledem k tomu, že je mi již 32 let o přerušení neuvažuji. Poslední cyklus menstruace jsem měla polovině ledna. Předem Vám děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, 100% došetření cestou registrujícího gynekologa. Bude-li potvrzená ranná gravidita, pak letadlem NEDOPORUČUJI z důvodu rizika potratu. Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Tatiana

    Dobrý den ,chtěla bych se zeptat, Jemi 43 let a mám jeden problem už 3 Tiden pociťují bolestí jako Kdybi měla dostat menstruace, ale pořád tu není, ještě k tomu bych dodala že mám mijom za delohou, doktorka mi řekla že to nic není, ja nevím jestliže nejsem těhotná nebo proč mám Opcas bolestí ale menstruace tu ještě neni poslední mendzes byl 12.5.podle regulačního bych měla mít 9.6 ale nemám prosím poraďte mi co to může být děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v uvedeném případě se může jednat o několik příčin. Nedostanete-li menstruaci do týdne, pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobrý den, mám potvrzené těhotenství. Chci se zeptat, pokud jsem týden po ovulaci užila 1 tabletu Kinedrylu, muže to mít negativní vliv na plod? To samé alkohol? Děkuji za odpověď. Jana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Kinedryl ne, alkohol ano – záleží také v jak velké dávce. Obecně platí zákon „vše nebo nic“tzn.bude-li těhotenství životaschopné udrží se, v opačném případě nikoliv.

       

  • Veronika

    Dobrý den, s manželem se snažíme už půl roku o miminko, avšak zatím neúspěšně. V poslední době ale na sobě pozoruji jisté změny (poslední 2 cykly se mi zkrátily z původních 6-7 dní na 3-4, přestaly mě před cyklem bolet prsa, mnohem častější močení, únava). Vždy jsem měla ploché, vysportované břicho, ale již cca měsíc pozoruji, že se mi břicho dost nafouklo v oblasti podbřišku, a tak nějak celkově cítím, že se v podbřišku něco děje. Žádné tabletky neberu, antikoncepci neberu už více jak 5 let. Bohužel ale všechny těhotenské testy vyšly negativně. Chtěla jsem se zeptat, zda je možné i přes negativní test, být těhotná. Ke gynekologovi jsem zatím nešla, nechci ho obtěžovat jenom proto, že si něco myslím a nemám to potvrzené. Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenstké testy nejsou spolehlivé. Vyšetření cestou registrujíícího gynekologa je vhodné, zde se domluvíte na stanovení dalšího postupu.

       

  • Věra L.

    Dobrý den pane doktore, jsem ve 28tt a lékař mi chce píchnout injekci imunoglobulinu, protože mám krevní skupiny Rh negativní. Nicméně muj partner také. Takže dost dobře nechápu, proč bych si měla tuto injekci vůbec nechávat píchnout. Přijde mi to naprosto zbytečné. Sestřičce jsem ještě volala, jestli si tu injekci opravu musím nechat dávat. Řekla, že ne, že mohu odmítnou, ale že mě pak budou chtít stejně píchnout po porodu. Pořád mi ale tedy neni jasné proč. Když jsme oba negativní, dítě bude také negativní, tak proč si nechávat píchat tuto injekci? Přijde mi to vážně nelogické. Jen bych dodala, že otec je jistý – a opravdu má faktor také negativní…. Právě toto, to že otec je vždy nejistý, byl hlavní argument mého gynekologa, což mi přijde naprosto zcestné. Když injekci odmítnu, tak se přece stát nic nemůže ne, když jsem oba negativní… Nebo proč se tak prosazuje tato injekce v případě obou partnerů, kteří jsou negativní? Velmi děkuji za radu! Věra L.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží na Rh faktoru dítěte, ale vzhledem k předpokladu, že budé také negativní jestliže otec i matka mají stejný pak s největší pravděpodobností injekce po porodu nebude nutná.

       

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, na posledni preventivní prohlídce jsem měla špinění po menses a moje lékařka si rozhodla, že udělá ultrazvuk vaginálně i když jsem panna. Poté jsem se dozvěděla, že jsem již i zároveň při poslední návstěvě měla již v hymenu otvor jednak pro odběr cytologie a zároveň umožnující vagin. ultrazvuk. Ale předem mi to neřekla. Ptala jsem se jednoho doktora zda se otvory v hymenu nejak sami rozsiřují a on mi napsal , že ne. Z čeho je možné , že se mi ten otvor sám od sebe zvětšil ? Nepoužívám ani tampony. Ani si nic nezavádím do pochvy. Doufám, že mi to neudělala ta lékařka, protože vaginální sondou opravdu hodně na hymen tlačila, hrozně to bolelo. Předtím mi dokonce řekla,, koukneme proč nám to furt nejde´´byla jsem uplne vydešená, že to je narážka jak jsem jeste furt panna. Je to normální ? Docela se bojím, že mě ted budou vyšetřovat vaginálním ultrazvukem furt. Dá se vaginální ultrazvuk odmítnout, když ho chci pouze rektálně popř. přes stenu břišní?. Strasně sem trpěla u toho a bylo to zároven ohavné, a vrací se mi to, traumatizovalo by me to. Jestli mi odpovíte tak moc dekuju.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano po narušeném hymen.otvoru lze vaginální UZ provádět. Měl by být VŽDY součástí gynekologického vyšetření. Vaginální UZ je přehlednější a lze vidět mnohem více patologií než abdominálním UZ. Odmítnout jej samozřejmě můžete. Blíže proberte se svou registrující gynekoložkou, nejste-li spokojena máte právo na změnu.

       

  • Krystýna

    Dobrý den, před pár měsíci jsem u vás podstoupila hysteroskopii pro podezeření na Ashermanův syndrom, neboť jsem v únoru musela podstoupit interrupci a od té doby mám velmi slabou menstruaci (1. den velmi slabě krvácím, 2. den špiním a hotovo. Dříve jsem měla menstruaci 4-5 dní a mnohem silnější). Srůsty pan Dr. Kovář nenašel, říkal, že je děloha v pořádku. Stále mám ale stejnou menstruaci, může být důvod nedorůstání sliznice, která je např. poškozená a vajíčko se nezavrtá/neudrží (třičtvrtě roku se snažím znovu otěhotnět a bez úspěchu)? Všiml by si poškozené sliznice pan Dr. Kovář při hysteroskopii, nebo bych měla podstoupit nějaké jiné vyšetření? S otěhotněním jsem neměla problém, jedno dítě mám a vždy se podařilo na první pokus, bohužel po interupci je vše jinak. Ještě dodám, že spermiogram u manžela a mně můj lékař dělal hormon. profil (sice krev odebrána v polovině cyklu, ale prý nevadí) v pořádku. Děkuji za rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může být příčinou, kterou popisujete. Lze dále doplnit laparoskopické vyšetření s došetřením průchodnosti vejcovodů,tzv.chromopertubaci v ústavním zařízení. Blíže proberte s registrujícím gynekologem, který Vás odešle. Dále je zde ke zvážení odeslání na IVF pracoviště se stanovením dalšího postupu.

       

  • Lucie

    Dobrý den. Jsem 37+2 dle ultrazvuku, dle PM 37+1. Od začátku těhotenství jsem měla problémy, měla jsem placentu nízko položenou a části jsem krvacela až do 20 tt. Od 25 tt se přidala gestacni hypertenze, léčena dopegytem, nejprve jen ráno, pak ráno a večer a nyní třikrát denně. Nedávno hospitalizace a tam mi zvýšili dopegyt na třikrát denně. Mám gestacni otoky, ale takové že sotva chodím, preemklampsie vyloučena. Za poslední měsíc a půl jsem přibrala 15 kilo, za celé těhotenství 30,5 kg. Už mi dělá problém chůze, spaní no deaktivace vše. Poslední tři dny mám bolesti břicha, hlavě v noci nebo když ležím. Od začátku mě berou jako rizikovou. Ale v nemocnici mi řekli že těhotenství nechají az do termínu. Mám obavy o své zdraví, mám nyní 149 kg a před těhotenstvim jsem měla problém s páteří, teď sou ty problémy horší jen díky tomu markantnimu příbytku na váze. Otoky mám všude v celých nohách, v rukou, občas otece i obličej. Chtěla bych vědět jestlipak se dá porod kvůli těmto potížím vyvolat?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, za stávajících okolností určitě není vhodné přenášet. Stran indukce (vyvolání) porodu je nutno zohlednit několik faktorů (vag.nález,zhoršení potíží ve smyslu prokázané preeklampsie, hrozící nitroděložní tísně plodu aj). Uvedené lze provést, ale na základě výše uvedeného na konkrétním porodnickém pracovišti kde hodláte rodit.

       

  • Vlaďka

    Dobrý den, dceři 18 let bylo po dlouhém řešení problémů s močovým měchýřem a pálení při čůrání – kde se nic neprokázalo moč byla stále negativní. Až téměř po půl roce zjištěno na gynekologii Candida glabra, enterococ a Gardnerela. Dostala naxyl 10mg 6 tablet a mycomax 150mg. Po dokončení léčby žádné velké zlepšení. Na kontrolu má přijít až za 10 dní. Prosím o radu, zda je to takto v pořádku případně o radu jak postupovat případně mě nasměřovat na odborníka v Praze, kterého navštívit. Předem moc děkuji.Vlaďka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné doplnit kultivaci jak moče tak kultivaci z poševního prostředí a dle výsledků změnit preparát resp.zacílit na konkrétní bakteriologické agens (původce).

       

  • Sabina

    Dobrý den, 4 dny po ovulaci jsem byla na tetování (na zádech) a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná. Mám strach, aby to miminku nějak neublížilo, i když to bylo v samém počátku těhoteství. Tetování mám již zahojené a infekce nehrozí. Myslíte,že by to mohlo mít nějaký vliv na plod? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran vlivu na graviditu se nedomnívám.

       

  • Andrea

    Dobrý deň, s partnerom sa snažíme o počatie, zatiaľ ešte neúspešne, ale sotva sme to začali skúšať. Ja mám od puberty hormonálne poruchy vždy iného charakteru, momentálne ma najviac trápi vypadávanie mihalníc. Moja otázka sa týka lokálnych kozmetických prípravkov, ktoré sú doporučované na rast a regeneráciu rias, často obsahujú rastové faktory, prostaglandiny alebo ich analoga, ale na výrobku často nie je uvedené kompletné zloženie alebo možné nežiaduce účinky. Popisujú sa možné lokálne alergické reakcie oka alebo zhoršovanie zraku, ale nepopisuje sa, či v tejto forme by to mohlo narušovat aj menštruačný cyklus či prípadené pokusy o otehotnenie ? Ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, domnívám se, že v takto malé dávce a vzhledem k topickému (resp.lokálnímu)užití uvedené menstruační cyklus nenarušuje.

       

  • Markéta

    Vážený pane doktore, ráda bych znala váš názor. Je mi 32 let a momentálně vstupuji do 39tt druhého těhotenství. První porod byl před třemi roky ukončen sekcí kvůli KP. Nyní je miminko natočeno správně hlavičkou, uložení levopřední, váhový odhad 3200g a v porodnici mi doporučují rodit spontánně. Problém je, že mě dlouhodobě bolí jizva po předchozí operaci, vždy jsem ji cítila např. při menstruaci a od začátku těhotenství je ještě citlivější. S postupujícím těhotenstvím je jizva stále bolestivější a to nejen při pohybu, ale už i v klidu nebo vleže a začíná pálit. Při kontrole utz má jizva sílu 3,6-4,2 takže by prý měla vydržet a zatím prý není důvod k druhé plánované sekci, s tím, že se vždy může udělat sekce akutní. Ráda bych znala váš názor a chtěla bych se zeptat, zda mám např. nárok na sekci trvat. Předem děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můj názor je naprosto stejný jako popisujete názor /viz.výše/ předpokládám některého z kolegů.

       

  • Linda

    Dobrý den pane Doktore, mohu Vás požádat o vyjádření k případnému druhému porodu po předchozích komplikacích při prvním porodu? S manželem bychom chtěli druhé dítě,ale po předchozích komplikacích mám strach z potrhání jizvy a do budoucna také případnými problémy s konečníkem. Doporučil byste případný porod přirozenou cestou nebo CS ? Můj první porod začal odtokem plodové vody v 37+3tt ,porod se přes noc nerozjel,takže mi byla ráno zavedena vyvolávací tableta po které jsem do 3,5 hodiny porodila přirozenou cestou ovšem s velkými komplikacemi . Abnormální rotace plodu a dotažená pupeční šňůra pevně kolem krčku a těla. Následně byl použit vex a kleště- následovala ruptura c3 včetně zásahu konečníku- asi dva měsíce po porodu jsem měla lehké problémy s únikem stolice. Nyní relativně v pořádku. Předem Vám děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základvě Vámi popisovaného prvního porodu nyní doporučuji jednoznače císařský řez.

       

  • Hana

    Zdravím, jsem aktuálně 13+3 a minuly týden na genetice mi paní doktorka řekla, že pod dolním cípem placenty mám hematom cca. 3×2 cm..dodržovat klidový režim atd. Dneska na běžné kontrole mi pan doktor nedělal ultrazvuk, takže vůbec nevím, zda se třeba vstřebává nebo neopak zvětšuje. Nekrvácela jsem ani nešpinila. Další kontrolu mám za měsíc. Mám se obávat nebo to je jen banalita a strachuju se zbytečně? Jde mi o to, že jsem kvůli velkým nevolnostem byla na neschopence a uvažuju, že bych se vrátila do práce. Děkuji Vám za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji klid.režim, kontrolu dle plánu, při zhoršení potížích pak kdykoliv.

       

  • Jarmila

    Dobrý den vážený pane doktore, mám na Vás otázečku. Dnes jsem 4+3 TT (5týden) a při úklidu koupelny jsem se nadýchala čistících prostředků. Konkrétně Sava a Domestos.((( Neuvědomila jsem si, že by to mohlo vadit. Myslíte si, že jednorázové nadýchání se silného zápachu těchto přípravků může miminku v takto ranném těhotenství uškodit? Velice Vám děkuji za odpověď a do nového roku mnoho osobních a pracovních úspěchů.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by při jednorázovém nadýchání a v malém množství nemělo vadit. Máte-li velké obavy pak doporučuji kontrolu cestou registrujícího gynekologa, zda je těhotenství v pořádku.

       

  • Hanka

    Vážený pane doktore, od 6. listopadu jsem měla poslední menstruaci, 4. prosince jsem si udělala TT – pozitivní výsledek. Od té doby jsem si dělala další tři, všechny byly pozitivní. Jsem hodně unavená, ospalá, bolí mě prsa a od pondělí mi není dobře od žaludku. Dnes jsem byla u své gynekoložky, která mi provedla vaginální UTZ, na němž byl vidět jen gestační váček 19 mm, „děloha v AVF, prosáklá bohatší, adnexa bpn., 6+0 tt, okolí děl. bpn, echo embrya zatím nevidím, závěr: graviditas intrauterina m.l. II (citace z lékařské zprávy). Snažila se mě uklidnit, že může být ještě brzo a embryo se vyvíjí na počátku velice rychle., zítra prý vše může být jinak. Přesto mám obrovský strach. Na další kontrolní UTZ jdu příští pátek. Myslíte, že je skutečně naděje, že vše bude v pořádku? Předem moc děkuji !!! Přeji příjemný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano naděje, že gravidita bude životaschopná přetrvává. Srdeční akce by měla být vidět nejpozději do konce 7.týdne gestace.

       

  • Šárka

    Dobrý den. Je mi 31 let, s manželem máme zdravou dceru 2.5 roku(otěhotněla jsem tenkrát ihned). Nyní se již rok snažíme o otěhotnění, cca před 3mi měsíci jsem začala brát Fertipronu (inositol) a poté jsem hned otěhotněla. Vydrželo to však jen týden. Dali jsme si měsíc pauzu, zkusili to znovu a situace stejná. Začala jsem krvácet 3 dny po pozitivním testu. Jedná se tedy o velmi rané potraty. Jak byste mi doporučil jednat? Mám podstupovat nějaká vyšetření nebo to zatím máme dál spontánně zkoušet? Můžeme se opět pokoušet hned po proběhlé příští menstruaci tzn. jeden cyklus pauza, nebo byste doporučoval déle? Byla by vhodná podpora formou nějakého léku ihned po otěhotnění nebo ne? Zatím jsme podstoupili jen manželův spermiogram, který dopadl bez problémů. Děkuji mnohokrát.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vynechat 2xmenses a poté opětovně snahu o koncepci. Prekoncepčně inositol (Fertiprona). Bude-li potvrzeno těhotenství ihned nasazení Utrogestanu nebo jemu podobného preparátu. Bude-li se uvedené opakovat pak další došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Natálie

    Ktoré z nasledujúcich rizikových faktorov životného štýlu sú podľa Vás v tehotenstve najrizikovejšie ? Faktory: strava, pohyb, stres, fajčenie, alkohol a prečo?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kouření a alkohol – jednoznačně prokázáno mnoho škodlivých faktorů stran vývoje plodu (nízká porodní váha, fetální alkoholový syndrom, ovlivnění psychomotorického vývoje, malformace,aj.)

       

  • Tatiana

    Dobrý den, v záŕi mi z cytologie zistili CIN 3,, v rijnu jsem podstúpila konizaci. Výsledek histologie:Hist:A. Profileračné endometrium, endocervix a fragmenty endometriálneho polypu, B. Konizat:1,2,3,4,5,6,7,12 Epidermizovane ektropium, ovuloza, epitel bez dysplazie 8,9,10,11: Epidermizovane ektropium, metaplazia, H-SIL(CIN3) s vrastanim do zliazok (9,10),cervikalny okraj v 10 a 11 se nedá posoudit. Doporučujú mi odstránení delohy. Mam 43 a 1 díte. Není možná rekonizace?. Na preventivky chodím pravidelne, 5/2017 jsem mela výsledky v poriadku. Tento rok jsem zmenila lekare kvuli presťahovaní a hneď tento výsledek. Muže se to za rok takhle zmeniť? Nejsem sexuálne aktívni a nebyl zjisten HPV vírus.Kdyz jsem se ptala na rekonizaci, tak mi lékař řekl, že to nebude Mít smysl, že se výsledek nezmění. Je to pravda? Je hysteroktomie skutecne jedine riešení? Moc dekuji za odpoveď Táňa

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření kolposkopickým expertem ve Vašem okolí a dle toho rozhodnutí zda rekonizace či hysterektomie.

       

  • Jana

    Dobrý den, již delší dobu mě trápí hustý žlutozelený výtok, bez dalších obtíží. Jsem v zahraničí, udělali mi stěry z poševní stěny, ale kromě zvýšeného počtu leukocytů bylo vše negativní. Absolvovala jsem nedávno i stěry z děložního čípku a ultrazvuk, vše v pořádku. Dvanáct dní jsem brala polygynax, měla jsem pak pocit drobného zlepšení, ale jen na chvíli. Pohlavní styk jsem ještě neměla. Jaké další vyšetření je ještě možné provést? Případně bych se chtěla zeptat, může-li mít výtok i případné psychické příčiny – trpím na silné úzkosti. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „pocit dyskomfortu“ může skutečně souviset i s psychikou resp.Vašimi úzkostnými stavy. Stran došetření Vámi popisované situace dle mého názoru není nutno doplňovat jiná vyšetření.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, je mi 23 let a na preventivní prohlídce u svého gynekologa mi byly zjištěny změny na děložním čípku. Pan doktor mi řekl, že jsem v nějaké střední fázi a že je potřeba chodit na kontroly v kratších intervalech. Po 3 měsících jsem byla na stěrech znovu a změna na čípku se změnila na low grade.Tudíž jsem byla na další kontrole až za 6 měsíců, kde bylo zjištěno, že jsem stále ve fázi low grade. Při další kontrole za dalších 6 měsíců mi pan doktor nabídl podrobnější vyšetření, které nehradí pojišťovna. Díky tomuto vyšetření bychom měli vědět více o virech na děložním čípku apod. Před týdnem přišly výsledky a odpověď byla stejná – máte low grade stupeň. Pan doktor mi řekl, že teď se s tím nedá nic dělat, že musím čekat jak se s tím moje tělo popere. Pro ujasnění jsem měla již dříve problémy s imunitou, byla mi zjištěna celiakie a extrémní chudokrevnost. Před prvním pohlavním stykem jsem byla na očkování proti rakovině děložního čípku. Bohužel nemohu jen sedět a čekat a tak jsem se pana doktora ptala, zda existuje nějaká možnost, jak posílit imunitu. V mnoha článcích a diskuzích jsem četla, že ženy na gynekologické problémy používají Wobenzym. Pan doktor mi řekl, že pro mě tato investice nemá moc význam a že si mám spíš šetřit na očkovací látku. Jsem z toho zmatená a tak bych chtěla znát názor i dalších doktorů. Nemyslím si, že doplněk stravy na podporu imunity by mi mohl nějak ublížit, když jsem již v minulosti se špatnou imunitou bojovala. V případě zhoršení nálezu na děložním čípku je prý možná operace, ale jelikož zatím nemám děti, tak si myslím, že by to měla být až úplně ta poslední varianta. Proto chci znát i jiný názor. Velice Vám děkuji za jakoukoliv reakci na můj dotaz.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže Vám v průběhu 6měsíců vyšla 2x low-grade léze je zde indikováno došetření kolposkopickým expertem (člověkem,který má zkušenosti s onemocněním děložního čípku) a dle toho případné provedení zákroku, tzv.konizace. Blíže proberte s registrujícím gynekologem ať Vás odešle na příslušnou expertizu.

       

  • Ni

    Dobrý den, asi před měsícem jsem prodělala slabý zánět, přeléčila jsem si ho, jak jsem zvyklá, Clotrimazolem. Tentokrát stačila mast, nikoliv tablety, protože zánět byl slabý. Nicméně od té doby stále cítím nějaký diskomfort, jakoby lehké pálení (také mi občas dělá problém lokalizovat místo, někdy je to spíše poševní, někdy to cítím spíš u močového vývodu). Vždycky se to po pár dnech zlepšilo, až jsem si myslela, že už jsem v pořádku. Ale teď se mi to objevilo znovu. (Byla jsem s tím u gynekologa, udělal mi test na kvasinky, jestli nejde o chronickou infekci, ale vyšlo to negativní.) Napadlo mě, jestli mi nedělá zle ta mast, i když do teď byla bez problémů… Nyní jsem si koupila lactobacily (vaginální čípky), ale musím s aplikací počkat až po menstruaci. Nicméně bych vás chtěla poprosit případně o jiné doporučení a také se zeptat, čím může být můj problém způsoben.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená mast Vám určitě „zle neudělala“, lactobacily užívat k podpoře poševní flory můžete. Pohodlné a ideálně bavlněné spodní prádlo (tanga jsou sice krásná věc, ale má smysl je nosit pouze tehdy, když to někdo ocení), snížit riziko pocení v intimních partiích (úzké rifle na cestování autobusem z Chebu do Košic také nejsou to pravé). Pokud jde o koupání, pak pokud možno v hygienicky nezávadném prostředí, ev. na krátké namočení lze použít poševní tampón, po koupání preventivně zavádět do pochvy probiotika nebo použít k tomuto účelu speciální intimní hygienu určenou.

       

       

  • Anna

    Dobry den, rada by som sa opytala na Vas nazor. Prva dcera prisla na svet cisarskym rezom kvoli polohe koncom panvovym a hmotnosti viac nez 3,5 kg. Tehotenstvo aj porod boli bez komplikacii, rekonvalescencia prebiehala relativne v poriadku tiez bez komplikacii. Po 4 mesiacoch som ale neplanovane opat otehotnela, teraz som na konci 7. mesiaca. Tehotenstvo tak skoro po sekcii sa vseobecne neodporuca, preto by som chcela poznat nazory viacerych lekarov, ci je vhodne rodit po takom kratkom case prirodzene alebo znovu sekciou. Tehotenstvo aj tentokrat prebieha bez problemov, jazvu po predchadzajucej sekcii necitim, neboli ma. Ak bude dieta v spravnej polohe a nebude prilis velka, odporucali by ste radsej prirodzeny porod? Dakujem vopred za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doba po kterou by žena neměla po nekomplikovaném císařském řezu otěhotnět je alespoň 6 měsíců, v případě komplikovaného hojení úměrně déle. Ruptura dělohy je relativně vzácná nicmémě závažná komplikace, která vyžaduje urgentní řešení, ale často se projevuje určitými příznaky ( např. bolesti v jizvě), podle kterých je možno zasáhnout včas. Konečné rozhodnutí je na Vás ve spolupráci s porodnickým pracovištěm, kde budete rodit.

       

  • Sára

    Dobrý den. Už půl roku mne trápí jeden problém. Začal právě před tím půl rokem, kdy jsem poprvé zkusila prstění. Při pohybu uvnitř pochvy mě to pálí, někdy až štípe. Zkoušela jsem to několikrát, ale výsledek byl vždy stejný – přestala jsem, protože to bylo opravdu nepříjemné. Jsem panna, nemůže to být tím? Že by mě trápila vaginální suchost, to ne. Kdybych mohla, oznámím to nějaké gynekoložce, ale z důvodu znásilnění v dětství mám psychický blok, který mě brání v návštěvě lékaře, proto dotaz píši sem a doufám, že to bude v pořádku a naprosto normální. Celkem mě to trápí, stydím se za to. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji komplexní gynekologické vyšetření /spíše ženou lékařkou ev.lékařem v kterého máte pevnou důvěru/ zda se nejedná o mykózu příp.počínající zánět. Neby-la li v minulosti porušena „panenská blána“ mohou uvedené bolesti souviset i s tímto. Za uvedené se stydět nemusíte, budou-li potíže přetrvávat je situace k řešení.

       

  • Tereza

    Dobrý den, jdu za vámi pro radu. Byla jsem screening ve 20 týdnu 18+6). Na vyšetření pan doktor našel patrná mírná dilatace pravé pánvičky ledviny ( 5,4 mm) a slabší náplň žaludku. Když jsem se zeptala co to má znamenat, jen mě řekl, že mě chce za 4 týdny vidět znovu. Můžete mě poradit co to znamená? Jsem celkem vystrašená? Děkuji všem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tuto chvíli bych se neznepokojoval – nejedná se o závažný nález, doporučuji dodržení kontrolního UZ vyšetření za 4týdny a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • alica

    Dobrý deň, mám 24 rokov, prvý styk s mojím priateľom som mala až tohto roku, z toho dôvodu som preto až teraz šla na prvú gynekologickú prehliadku,kde mi vzali stery. Nemala som do teraz žiadne vážnejšie problémy, teraz mám problém s opakovanou mykózou. Z cytologie mi vyšiel nález bez nádorových zmien, no vo vyslednom hodnotení je metaplazia. Je to bežný nález v tomto veku? Mala by som sa niečoho obávať? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mykózu je třeba přeléčit, nález je uspokojivý. Nutné jsou pravidelné 1xroční prohlídky včetně stěrů neurčí-li Váš registrující gynekolog jinak.

       

  • Markéta

    Dobrý den. Byla jsem včera na gyn.prohlídce s podezřením na těhotenství. Udělala mi ultrazvuk a popisovala co tam je, děloha, váček a pak probíhající MS. Řekla, že tam je negativní nález a já se ptala co to je. No nic sem z toho nepochopila, prostě to asi není nic. U konce jsem se jí ptala, jestli jsem těhotná a udiveně se na mě podívala a ne. Pak přijdu domů a zjišťuji, co to vlastně ten váček je. Měla jsem ho vpravo. Kamarádky,které už byly těhotné a i potratily mi řekly, že to je jen v případě oplodnění a těhotenství. Mě gyn.nic takovýho neřekla. Styk byl 15.9. a pak před měsícem. O dítě se nesnažím. Těhotenské příznaky mám… Co je prosím ten gestační váček? Kdy se tvoří? Odezní? Nebo mi ho musí odejmout? Gyn.budu volat příští týden, ale bude na mě koukat jak na magora, jako včera, když jsem řekla, že mám podezření a mám negativní testy a normálně MS… Ale nechápu teda, že ten váček má něco společného s těhotenstvím. Gynekoložka mi nic takového neřekla!!! Prosím o odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,negativní nález znamená, že těhotná nejste. Gestační váček je základní struktura pro nitroděložní těhotenství. Blíže dořeště s registrující gynekoložkou.

       

  • Jana

    Dobrý den, moc děkuji za odpověď. Ani nevím jak se podařilo, v listopadu jsem měla zase v půlce cyklu asi týden to krvácení, takže jsem to už vzdala no a o víkendu jsem si udělala test (meškání asi 10 dní, ale myslela jsem, že to bylo tím krvácením) a vyšel dvakrát pozitivní. Takže na léčbu Clostilegytem ani Oestrogelem zatím nepřišlo a snad už ani nepřijde. 🙂 Pěkný den, J.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené mne těší a gratuluji.

       

  • Jana

    Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, zda nemáte zkušenosti s předovulačním krvácením. Snažíme se od března o mimi, HA jsem vysadila cca před 2-3 lety, od té doby nemám pravidelný cyklus. Od června jsem nasadila na srovnání Gynex, dále užívám Macu a kyselinu listovou. Gynex cyklus trochu srovnal, mám ho ale 35- 40 dní. Vždy ale v půli mám krvácení. Četla jsem o ovulačním krvácení, ale to by bylo slabé a v době ovu (já si ale dělala ovu testy a potvrzená ovu byla vždy cca o týden později než tady to krvácení). Jsem z toho už nešťastná, byla jsem na odběru krve na začátku cyklu a vše v pořádku. Myslím si, že dochází k nějaké nerovnováze právě v půli toho cyklu, doktor si myslel, že to bude ovu krvácení, ale teď jsem mu to vysvětlila, že se to děje před ovu a navíc je to silné krvácení (jako menstruace a i 3-5 dní). Nyní to mám zase, je to už asi 4. den, je to silné a ovu test včera ukázal slabou čárku. Takže myslím, že cca zítra/středa bude čárka silná. Od dalšího cyklu mi doktor napsal Clostylbegit a Oestrogel. Prosím nemáte s takovýmto krvácením také zkušenost? Podle mě se pak nemá (pokud by došlo k oplodnění), vajíčko ani kam usadit, když veškerá výstelka odejde. Před měsícem jsem také nasadila Femigard a piju do ovu kontryhel. Gynex již vysadím (brala jsem teď poslední měsíc jen 7 kapek ráno). Moc Vám děkuji za odpověď, J.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vysadit GYNEX a stejně jako kolega začít užívat Clostilbegyt v kombinaci s Oestrogelem. Nebude-li snaha o koncepci positivní déle jak 6měsíců zvážit návštěvu IVF centra v nejbližším okolí.

       

  • Angela

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat.Je mi 43 let Menstruaci mám stále pravidelnou 28-31 dnů.Asi rok mám ale silnou menstruaci – občas i kusy sraženiny. Navíc krvácím asi 4 dny silněji a pak je 2 dny pauza – bez špinění. Poté začne znovu krvácení které přechází postupně do špinění trvá asi do 10dne. Cyklus jsem vždy měla delší 8-10 dní ale bez pauzy. Dle UZ mám prý zvýšenou děložní sliznici – nyní jsem brala od dubna Duphaston ,ale zlepšení není – MS je o trochu slabší . Pan doktor se zmínil o hysteroskopii – chtěla bych se zeptat zda by byla i pro mě vhodná ambulantní hysteroskopie.Ráda bych se vyhnula narkoze a hospitalizaci. Měla jsem 2x císařský řez. Slyšela jsem že ambulantní hysteroskopii dělá i Mudr Skalický v České Třebové. Děkuji za Váš názor.Angela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano ambulantní hysteroskopii lze absolvovat na našem pracovišti: www.ambulantni-hysteroskopie.cz a možno se objednat, případně i u MUDr.Skalického v České Třebové (osobně neznám)

       

  • Martina

    Dobrý den, Na konci ledna jsem postoupila upt. Nyní mám.pozitivni tehotensky test i přes ha pro kojící. Je možno znova podstoupit upt? Dcera trpí spinalni muskularni atrofii tudíž vysoké riziko genetické nemoci a jsem po 2 cisarskych rezech. Druhý rez byl komplikovaný pro dehiscenci jizvy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě by se mělo jednat o zdravotní důvody k provedení další UPT, tj.stp 2xSC,genetická zátěž, aj. tzn. bezplatně .Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, mám dotaz? Je mi 43 let mám za sebou 3 porody spontánní a bez problémů.3 dítě je z novým partnerem. Chtěli bychom ještě jedno dítě. Ale v letošním roce jsem 2 krát potratila, o prvním jsem ani nevěděla. U obou byla provedena kyretáž. Podotýkám, že štítnou žlázu mám OK i další výsledky jsou v pořádku, tak se obávám, jít do dalšího těhotenství. Myslíte, že mám šanci ještě na jedno dítě? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění přetrvává. Vzhledem k k věku, anamnéze a uvedeným faktorům těhotenství spíše nedoporučuji. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Sára

    Dobrý den, neplánovaně jsem otěhotněla (nyní 5.týden, 26 let, doposud bez těhotenství či interrupce). Vzhledem k tomu, že jsem o svém stavu dosud nevěděla, konzumovala jsem alkoho, kávu,… Nyní mám strach, aby to neohrozilo vývoj plodu. Nebyla by v tomto případě interrupce na místě? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon „vše nebo nic“(do konce 4. měsíce nejčastěji dochází k potratům). V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká. V případě normální viability (životaschopnosti plodu) je vhodný I.trim.screening (nelze ovšem zachytit VŠECHNY možné vady). Interrupce nutná není, ale máte-li extrémní obavy pak je na Vašem osobním zvážení. Uvedené lze do konce 12.gestačního týdne.

       

  • Monika K.

    Dobrý den, Velmi bych vás chtěla poprosit o jednu informaci. Mám 10.10.2018 zákrok v podobě odstranění znamének, kdy mi budou lokálně umrtvovat bok a záda. Zároveň bych kolem 6.10.2018 měla mít ovulaci, tedy mám jen možná takový hloupý dotaz, jestli to nemůže mít nějaký negativní dopad, kdyby se případně podařilo otěhotnět? Moc děkuji za informaci a omlouvám se za obtěžování. Pěkný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,uvedené je bez negativního dopadu.

       

  • Deutschland

    Dobrý den, prosím o radu mám opakované vaginální záněty. Jedná se prý o mykozu, chci se zeptat zda-li se tato nemoc nemůže zaměnit za jinou např kapavka, pozná doktor ze základní prohlídky zdali se jedná o kapavku či mykozu bez speciál.testu? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle uvedeného by měl zkušený lékař bezpečně rozlišit zda se jedná o mykózu, v případě podezření na pohlavní choroby pak vhodné další došetření.

       

  • M.z

    Dobrý den, uz po několikátý mi museli ukoncit těhotenství vždy zduvodu akce srdeční vzdy v 10tt. Na genetice nic nezjistili. Jsou i jina vyšetření kde zjisti příčiny? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem s vhodným odesláním na hematologii,imunologii,příp.vyloučení jiných možných příčin.

       

  • andrea

    Dobrý deň,chcela by som sa opýtať,snažím sa otehotnieť a užívam utrogestan 3×2 tablety vaginálne,je tam nejaká kontraindikácia s pohlavným stykom?a ak nie,tak je lepšie dávať si to pred alebo až po styku? dakujem za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kontraindikace není, lépe je vaginálně užívat po styku. Utrogestan lze užívat i perorálně /ústně/.

       

  • Alena

    Dobrý den, jsem atopik od malička, aktuálně jsem 5tt a do té doby klidný ekzém se mi za poslední týden výrazně zhoršil. Mám jej na obličeji (víčka, ústa), krku, rukou, prstech. Svědí a pálí. Moje gynekoložka mi řekla, že se v 1. trimestru žádné kortikoidní masti používat nesmějí. Ale z vlastní zkušenosti bohužel vím, že pokud to nezastavím relativně ještě v začátku, bude se ekzém dál rozlézat. A potom těch mastí budu potřebovat ještě víc 🙁 Můžete mi prosím poradit, zda je možné nějakou mast použít? Aktuálně mám k dispozici Advantan krém. Případně je potřeba opravdu bez kortikoidní masti vydržet? Nakolik se vstřebávají do krve a mohou ohrozit plod? Děkuji. Alena

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodné je co nejdříve navštívit ošetřujícího kožního lékaře,který Vás má v péči stran atopického ekzému a říct mu,že jste na začátku těhotenství s vysazením preparátu ev. celkovou změnou léčby jelikož ADVANTAN by dle doporučení neměl být v 1.trimestru těhotenství užíván.

       

  • Tereza

    Dobrý den,mám dotaz. Jsem 25+5 ( dle usgp.24+0 ). Ošetřující lékař mi řekl,že mám nízko posazenou placentu. Lékař mi chce při příští kontrole (19.10.) provést sondu. Mám z toho obavy,protože mi toto dělal ,když jsem byla 21+1 ( 20+0 ) a bylo to pro mne velmi bolestivé. Je možné jiné vyšetření,které pro mne nebude bolestivé nebo je toto vyšetření podstoupit ? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nevím co znamená „provést sondu“ – předpokládám že myslíte transvaginální ultrasonografii – jinak nelze základním způsobem zjistit příp.uložení placenty. Uvedené doporučuji absolvovat po domluvě s registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtela bych se zeptat jsem v 8tt těhotenství. Menstruace jsem měla naposledy kolem 30.7 . 3.9. Jsme si dělala test a vyšel pozitivně. Ihned jsem šla k doktorovi, ten mi sdělil ze zatim nic nejde videt pouze ze mam zvetsenou sliznici, za 2 tydny jsem měla přijít znovu . 17.9. Jsem přišla na kontrolu a uz tam byla vidět srdeční akce , ale ne gestacni vacek, plod se nedal změřit. Tak mi dal prášky na udržení těhotenství s tím ze za týden mám přijít na kontrolu. Dneska 24.9. Jsem byla na kontrole a výsledek stejny srdeční akce je gestacni vacek nejde videt. Jak je to možné ? Je naděje ze bude vše ok? Nebo mám zkusit zajít k jinému gynekologovi? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit tzv.missed abortion(zmlklé těhotenství),tzn.zda srdeční akce plodu již nezanikla. K jinému gynekologovi ev.stran ověření je možné rovněž zajít.

       

  • O.LÍ.vie

    Dobrý den, je mi 27 let, v minulosti jsem užívala HA asi pět let, nyní jsem pět let bez HA, po vysazení HA jsem měla celou dobu pravidelný menstruační cyklus, teď se mi stalo poprvé, že se mi menstruační cyklus prodloužil snad na 50 dní, bolel mě pravý podbřišek a menstruace předtím trvala asi jen dva dny, byla jsem na kontrole u gynekologa, ten mi napsal žádanku na odběry FSH a LH (k vyloučení syndromu polycystických ovárií). Nevím, zda to něco ovlivňuje,ale v minulosti jsem byla na UPT farmakologicky a 1x jsem užila Postinor. Krev jsem nechávala odebírat 3.den menstruačního cyklu s výsledky… FSH: 5,9 LH: 7,08 , dále prolaktin 416, testosteron: 2,80 estradiol: 234 progesteron: 2,80 Jedná se tedy prosím o diagnózu syndromu polycystickcýh ovárií ? Můj gynekolog mi řekl, že ho trochu mám ,ale že to nic není, že to má dneska každej …. Děkuji za odpověď…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož jsem Vám neprováděl UZ vyšetření nemohu zcela přesně posoudit zda máte syndrom PCO (polycystických ovarií), ale na základě Vámi zaslaných výsledků hormonálního profilu se o uvedené pravděpodobně nejedná.

       

  • vivian

    Dobrý den pane doktrore, podstupuji IVF a užívám utrogestan vaginálně (ráno a večer) a zítra odpoledne mám jít na transfer. Měla bych si třeba změnit podání ústně, abych zamezila výtoku přebytečného léku před tím vyšetřením? Děkuj moc

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, podání léku není nutné měnit.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, chtěla bych se poradit, jaká byste doporučil vyšetření nebo léčbu, mám za sebou čtvrtý samovolný potrat. o díte se snažíme rok, otěhotním pokaždé skoro napoprvé, ale do 9tt vždy potratím. První potrat byl minulý rok v září, další v lednu – zamlklé těhotenství 9tt to jsem musela na kyretáž, další v květnu v 7tt a poslední v říjnu 7tt. Na kontrolách bylo vidět i bijící srdíčko. Poslali nás s partnerem na genetické vyšetření, to máme v pořádku, byla jsem na hematologii, také v pořádku, štítná žláza a nějaký hormonální profil také v pořádku. Imunologii mi lékař odmítnul napsat. Před pěti lety jsem byla na konizaci děložního čípku kdy vzali jen poškozenou část, cytologie už je v pořádku. Kyselinu listovou užívám pravidelně. Je mi 27 let. Také by mě zajímaly jaké můžou být důvody opakovaného potrácení. Na pohotovosti mi lékař řekl, že je možnost i laparoskopické nebo endoskopické vyšetření dělohy. Bylo by na místě poslat i partnera na nějaká vyšetření? Všechna vyšetření mi může napsat můj gynekolog, nebo je nutné navštívit centrum asistované reprodukce? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa, kdy je vhodné doplnit partnerův spermiogram a poté bych event.přistoupil k endoskopickým či laparoskopickým vyšetřovacím technikám s případným doplněním imunologického došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Máte rovněž právo s partnerem na nezávislou konsultaci v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Hanka

    Dobry den. Pritel si preje, abych otehotnela tak,ze vystrikne sperma do bot na podpatku a ja v nich budu stat deset minut a pak se nabere sperma strikackou a da se do me. Je to prosim realne na otehotneni? Tim, ze v tom budu stat, nerozslapu spermie nebo neposkodim? Jaka je prosim sance na otehotneni? Vtip to neni. Dekuji. Hanka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,uvedená možnost otěhotnění je takto nereálná.

       

  • Radka

    Dobrý večer pán doktor,som v perimenopauze mám 48 rokov,diagnostikovanú hyperplazia bez atypii a asi rok problém s nepravidelnym menzes( naposledy maj,august a november).Problém je v tom,že mavam veľmi silne krvacanie až tri týždne,v maji som na zastavenie brala norethisteron 6 dní,v septembri kyretaž a teraz čakám na zavedenie Mireny s tým,že mám na 5 deň brať Norethisteron 5 dní a potom zaviesť Mirenu.Viac menej som nie veľmi stotožnena s Mirenou.Je možné až do prechodu brať Norethisteron pri silnej metroragii?Pri pokuse o iny druh hormonov mi nebolo dobre(Femoston).Ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s vložením LNG-IUS /Mireny/ se ztotožňuji, postup je zcela správný a vidím ho ve Vašem případě jako nejoptimálnější řešení. Gestageny v II.fázi cyklu,tj. Norethisteron lze taktéž užívat, bude-li se uvedené opakovat je na zvážení i chirurgické řešení ve smyslu hysterektomie /odstranění dělohy/

       

  • Dagmar

    Dobrý den pane doktore. V květnu jsem byla u Vás na hysteroskopii-polyp, histol. nic zásadního. Menstruace přišla asi za 3 týdny-slabá, trvala asi 10dní. Pak přišla další za 7 týdnů -týden slabá, ale pak brutální krvácení. Takže znovu HSK +abraze. Histol. hyperplasie endometria bez atypií. Paní doktorka chce tedy nasadit Norethisteron. Chci se jen zeptat, zda je třeba možné uvažovat o ablaci? Děkuji Vám . Dagmar

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, volil bych rovněž stejný postup jako Vaše lékařka,tj.nasazení NES/Norethisteronu/.

       

  • Lenka

    Dobrý den pane doktore, prosím,zajímá mě váš názor. Před víc jak půl rokem jsem prodělala mimoděložní těhotenství,kdy mi byl odebrán levý vejcovod.(Moje první těhotenství) Snažit se o miminko jsme mohli hned po prvních měsíčkách od zákroku.Můj cyklus je nyní po operaci delší 32 (předtím byl 28),ale … Jak je to prosím s ovulací?Je možné otěhotnět každý měsíc nebo ob měsíc? Můj dr. má jiný názor než dr. v nemocnici. Doporučíte brát nějaké vitamíny? Moc vám děkuji za váš čas a odpověď. Lenka Černá

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prekoncepčně – tj.před otěhotněním doporučuji alespoň 1měsíc užívání preparátů s kyselinou listovou /Nosifol,Femibion,Inofolic ev.jiná/. Ovulace by měla probíhat každý měsíc.

       

  • Katrin

    Dobrý den četla jsem článek o těhotenské gestoze. Je mi 25 let trpím laidenskou mutací krve jsem v 37 t těhotenství špatné prutoky cév do pupecniku. Doktoři mě pořád jen vyšetřují čímž mi způsobují krvácení. Miminko má 2300g jsem kuřačka (10ks/d). Mám časté stavy na omdlení hlavně v dopoledních hodinách přestávám mít kontrolu nad tělem musím si sednout nemůžu ani mluvit nevím zda to není nízkým tlakem mám časté bolesti břicha a hlavně zad kdy se nemohu zvednout ze sedu lehu . V posledních výsledcích krve jsem měla vysoké hodnoty leukocitu. Myslíte že by jsem se měla zmínit u dr o Cs? Toto je mě druhé těhotenství. První komplikovaný porod v 36tydnu děkuji. Hlavně mi přijde že mi každý doktor říká něco jiného min 20x děje mi ztrvdne hrozně břicho s bolestí kdy se nemohu ani nadechnout už to trvá tak týden ale prý je to normální.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • zuzu

    Dobrý den pane doktore, s manzelem plánujeme miminko a muj cyklus je nepravidelný raz mám 32, inokedy 30 anebo 31 dni. Menzes sem mnela 20.8 2018 a tak sem si stanovila plodné dni. Oba s manzelem sme zdraví. 1 den pred plodnými a kdyz sem mnela plodný hlen jak vajecne bilko, plus bolesti v podrusku a poz.testy ovulacne. sme mneli pohl.styk. asi po 5 dnoch v okoli krcku zacel tvorit bily kasovity hlen. nic mne nesvedi, nepali, neboli. nemam zadne mykozy ani zapal moc.,cest. a mam citlive prsia, a výrazný tlak ako pred menzesom. čo by to mohlo byť. myslíte že by som mohla byť tehotna. ak ano mozeme mat este sex? dekuji krasne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné v nejbližších 14dnech navštívit registrujícího gynekologa s určením zda jste těhotná či nikoliv a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Jaroslav

    Dobrý den, vím, že je tato stránka především pro ženy, ale jako muž mám důležitý dotaz a nevím kam jinam se obrátit. Slečna s kterou jsem 4krát měl pohlavní styk otěhotněla. Věc, která mi ale vrtá hlavou je, že dne 21.5. tohoto roku jsme spolu spali poprvé, pak přibližně týden na to znovu a nakonec 19.6. naposledy dvakrát. Následně mi začala psát, že jí vynechává menstruace (měli jsme vždy kondom, i když chvíli jsem byl v ní bez něho, do ní jsem se ale nikdy neuděl, vím, ochrana není 100 %) a že je možná těhotná. To už bylo po tom 19.6. tedy na konci června přibližně. Dělala si těhotenské testy, negativní, ale měla silné krvácení, které před tím neměla a trvalo jen pár dní, bála se, že je to samovolný potrat. Šla tedy 10. července na vyšetření na ultrazvuku a krev, oboje negativní s tím, že na ultrazvuku viděli zbytky plody, ale těhotenství to už není, že jí dají prášky na vyčištění (nevím, zda je možné, že by se na ultrazvuku spletli a těhotná už v té době byla?). Nicméně tento samovolný potrat, který opravdu byl, byl z těhotenství z prvního nebo druhého styku, z toho posledního z 19.6. pak následně opravdu otěhotněla, dělala si těhotenské testy, většinou pozitivní (ne vždy, ale prý záleží kdy se dělají), menstruace co jsem pochopil pořád nepřicházela a nakonec byla na začátku srpna na krvi a pak vyšetření a prý je opravdu těhotná. Moje hlavní otázka je, jak je možné, že defacto během nějakých 3 týdnů dvakrát otěhotněla, respektive otěhotněla krátce po samovolném potratu. Vím, že všechny ty informace a data asi vypadají zmatečně, snad se v tom dá alespoň trochu orientovat, ale přijde mi to hodně divné a i mému okolí, rád bych jen znal názor nezávislého odborníka. Velmi děkuji za Váš čas a za Vaší odpověď. S pozdravem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, skutečnost, že partnerka potratila samovolně bez nutnosti čištění dutiny děložní a v následujícím cyklu mohla otěhotnět existuje. Dle Vámi popisované situace byla-li krev i UZ vyšetření v květnu negativní pak partnerka těhotná nejspíše nebyla. S největší pravděpodobností otěhotněla po 19.6.2018. Přibližný čas oplozující soulože jde zpětně dopočítat.

       

  • Michala

    Dobrý den, na konci dubna jsem prodělala samovolný potrat (missed abortion), kontrolou UTZ bylo vše v pořádku, zároveň mi byla odebrána krev na zjištění výše těhotenského hormonu. Ten byl již nižší, přesto mne lékař za týden objednal na další odběr krve. Na tuto jsem se však zapomněla dostavit a dlouhodobě jsem byla mimo ČR. Má nyní (po tak dlouhé době) toto vyšetření ještě opodstatnění? A mohl by případně zvýšený těhotenský hormon po prodělaném samovolném potratu bránit dalšímu otěhotnění? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li klinické potíže, odběr nemá po tak dlouhé době význam.

       

  • Eva

    Dobrý den, pane doktore, jsem mladá, ale přesto se nám s manželem nedaří skoro už dva roky počít miminko.Hormonální antikoncepci jsem nikdy nebrala. Zkoušela jsem různé věci jako přírodní pilulky na podporu plodnosti, hormonální jógu. Podle mé doktorky se mi vajíčka tvoří normálně a i manžel byl na spermiogramu a vyšlo mu, že je zdravý. Už jsem zoufalá a bojím se nejhoršího. Měla bych jít i na další vyšetření? Moc děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, snažítě-li se otěhotnět s manželem již déle jak 2roky (při pravidelném pohlavním styku min.2xtýdně) a nedaří-li se doporučuji určitě další došetření s možností konsultace na IVF pracovišti ve Vašem okolí.

       

  • Petra

    Dobrý deň, prosím vás o pomoc … pred piatimi mesiacmi som bola na operácii bartoliniho žľazy ,, všetko mi vyčistili a poslali na domácu liečbu,,, po dvoch mesiacoch od operácie sa mi to znova vrátilo, ale našťastie samo aj zmyzlo,, bohužiaľ od vtedy sa to opakuje stále ,, každý mesiac sa mi spraví nepríjemná Hrčka boli, opuchne, zväčší sa a potom sa znova stiahne a zmyzne,, bojím sa toho a hlavne toho že raz nezmyzne a budem musieť znova na operáciu,,, chcela by som sa spýtať ako tomu predísť, zastaviť to .. dá sa to nejako ovplyvniť ?? Som z toho zúfalá a hlavne mám z toho veľký strach … existuju na to nejaké lieky ktoré niesu na lekársky predpis? Ďakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jednoznačné léky na předpis neexistují, u opakujících se Bartholinitis je zde chirurgická léčba s následujícími technikami: 1, otevírání a vypouštění;
      2, úplné odstranění žlázy; 3, operace s tzv. Vordovým katetrem. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

  • Klára

    Dobrý den, mám takový nevšední dotaz. Vynechala mi menstruace a vyšel mi těhotenský test, tak jsem navštívila svou gynekoložku, na ultrazvuku zatím nic vidět nebylo, vzali mi krev a testy byly pozitivní. Takže předpokládám, že jsem těhotná – 5 týden. Ovšem k narozeninám jsem dostala seskok padákem, který by měl proběhnout teď 2.9. což by znamenalo cca 7 týden těhotenství. Chci se zeptat, zda ho mohu absolvovat, nebo raději odložit. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené určitě nedoporučuji, dále je na Vašem osobním rozhodnutí.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může stimulace penisu o děložní čípek způsobit komplikace při snaze o těhotenství. Děkuji předem za odpověď Veronika

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, samotná stimulace penisu uvedené komplikace ve smyslu „nemožnosti otěhotnět“ nezpůsobuje.

       

  • Dana

    Dobrý den, Dle PM jsem 8+2 tt ,včera dle UZV 6+2 tt a nebyla znát srdeční akce. Je možné , že je ještě brzy nebo se spíše jedná o zamlklé těhotenství ? Děkuji za Vaši odpověď DanaH.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě bych vyčkal ještě týden a nebude-li vidět srdeční akce plodu pak je vysoce pravděpodobná diagnosa zmlklého těhotenství.

       

  • Dana

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jaký vážný je vtehotenstve polyhydramnion? Když jsem navštevovala kontroly v porodnici, gynekolog to viděl jako problém a pokládali za nutné aby se děťátko narodilo do termínu. Porod nakonec vyvolávavli a byl ukončen Sc. Můj gynekolog to jako problém neviděl a prý jsem mohla přenášet ješte týden.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě diagnosy polyhydramnia se kloním k 1.názoru,tj. porodu do termínu.

       

  • Julia

    Dobrý den, Mám dotaz ohledně těhotenství 8.8. mi bylo potvrzeno s krve těhotenství o hodnotě hcg 329. 17.7.jsem byla na inseminaci a pak 31.7.jsem dostala měsíčky slabší. Těhotenské testy mi potvrzovali těhotenství. V sobotu 11.8.jsem začala špinit hnědým vytokem. Od 12.8.mi těhotenské testy s lékárně ukazují negativní výsledek cca 5 testu. Bolí mne prsa a v podbřišku. s manželem se snažíme už 5 let tak mám strach že jsme o miminko přišli. Je tam nějaká možnost že jsem těhotná i přes negativní testy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji minimálně UZ vyšetření cestou registrujícího gynekologa s příp.doplněním krveních odběrů k potvrzení příp.vyloučení těhotenství. Při ev.zhoršení stavu kdykoliv i cestou pohotovostní služby ve spádu.

       

  • Nina

    Dobrý den, je mi 15 let a vzhledem k problémům s nepravidelností cyklu, silným akné a vývojem prsou bych potřebovala navštívit gynekologa. Už delší dobu masturbuji a nejsem si jistá, v jakém stavu je má panenská blána. Pohlavní styk jsem ještě neměla a velice nerada bych při vyšetření vysvětlovala v přítomnosti rodiče, proč mám poškozenou panenskou blánu. Nevím, zda musí být rodiče při vyšetření přítomni, ale předpokládám, že ano.Chci se proto zeptat, zda je možné se s gynekologem předem domluvit, aby se tato otázka před rodiči neřešila. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na uvedeném se lze domluvit předem jinak podpis rodiče/zákonného zástupce/je při první návštěvě nutný. Při samotném vyšetření může maminka počkat v čekárně nebo kabince.

       

  • Ivana H.

    Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu, zda je možno v průběhu těhotenství (aktuálně 5tt) používat UV lampu na nehty (svítí pouze na prsty na rukou) a nebo je to nevhodné/nebezpečné a může to jakýmkoli způsobem ohrozit plod? Mockrát děkuji za informaci. Ivana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené není vysloveně nebezpečné, ale v těhotenství nevhodné- uvedené bych omezil na minimum,není-li předmětem Vaší výdělečné činnosti.

       

  • Vera

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, snažíme se s přítelem o miminko, mně je 22 let, brala jsem antikoncepci 5let a po vysazení se mi začaly prodlužovat cykly kolem 45 dní a déle, ale menstruace chodila.Před antikoncepcí jsem měla cykly naprosto pravidelné. Po půl roce mi byla nasazena Provera na úpravu cyklu a poté kontrola. Při užívání provery jsem špinila. Na kontrole mi pak bylo sděleno, že neovuluji. Nyní mi tedy od příštího měsíce lékař nasadil Clostilbegyt. Chci se ale zeptat, už dva měsíce maličko špiním po styku, není to pokaždé, ale dost často. Vždy se objeví troška světlé krve a za půl hodiny je vše zas úplně v pohodě a bez krve, žádné bolesti ani problémy nemám. Na preventivní prohlídce v březnu mi lékař řekl, že stěry a nález je naprosto v pořádku, může to tedy nějak souviset s tím, že nemám ovulaci a mám zřejmě rozhozené hormony? Děkuji za odpověd a přeji hezký zbytek dne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hormonální změny se špiněním mohou souviset. Postup Vašeho registrujícího gynekologa stran nasazení Clostilbegytu je správný.

       

  • Miska

    Já bych se chťela zeptat jestli mi na ginekologiji budou prohlížet poprsí.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšetření poprsí resp.nácvik samovyšetřování by měl být součástí standardní gynekologické prohlídky, příp.dle konkrétní domluvy s Vašim registrujícím gynekologem.

       

  • Zlata

    pane doktore je to sobectví že nechci děťi protože mám epilepsii panickou poruchu latentnì tetanii a těžkou hypofunkci štítný žlázy mohlo by být miminko momentálně postižené?děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaných diagnoz je těhotenství ke zvážení, určitě vhodná domluva s partnerem či manželem a příslušnými odborníky z neurologie a endokrinologie. Rozhodnete-li se „nemít děti“ dle mého názoru se „čistě o „sobectví“ nejedná.

       

  • Simona

    Dobrý den, objevila se u mě mykóza, v lékárně mi na to dali canesten gyn 6 dní, zrovna se snažím otěhotnět a teď jsem měla plodné dny, ještě není jisté, zda se to podařilo, mohu v takovém případě lék užívat? V příbalovém letáku je napsáno, že se nesmí užívat v prvních třech měsících těhotenství. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené užívat můžete. Blíže doporučuji s odstupem došetření cestou registrujícího gynekologa k potvrzení těhotenství a zhodnocení ústupu mykózy.

       

  • Denis

    Dobry den, chtel sem se zeptat, pritelkyne ma myon o delce 9cm a je v 14 tydnu tehotenstvi, je mozny potrat ? vysledky na ultrazvuku vysli pozitivni pro plod, zadne vady ani nic, cetli sme si ze je to rizikove tehotenstvi a proto by sme byli pro potrat (vzhledem k tomu ze je ohrozovany plod + matka skrz myom) je mozny potrat ? dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní dořešení s registrujícím gynekologem partnerky. Záleží kde je myom umístěn, těhotenství je jistě rizikové. Zákonem stanovenou interrupci (potrat) lze však provést pouze do konce 12.týdne – již nelze. Nyní pouze na základě indikace odborníka – genetika,  psychiatra, aj.

       

  • Milena

    Dobrý den, jsem v 8tt +1d (21. června jsem byla na KET) a od vynechání menstruace mám každé ráno silný tlak v prsou, ale zrovna dnes absolutně nic a ani citlivost prsou ustala. Můj lékař má nyní 14 dní dovolené a jsem značně rozrušena, čím to může být a případně na koho se mám obrátit, aby uklidnil mé obavy, když za svým lékařem nemohu? Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o průvodní jev na začátku těhotenství. Vhodná kontrola dle plánu u svého registrujícího gynekologa. Při ev.zhoršení potíží cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Michaela

    Dobrý den, mám dotaz ohledně potratu. Podstoupila jsem IVF, bylo mi zavedeno 1 embryo. Užívám utrogestan 4 – 0 – 4. V dne odběru krve na hcg byla hodnota 1800. Za pět dní na to jsem začala špinit (ještě jsem se neplašila) ale k večeru jsem začala krvácet (čerstvou krev) a měla bolesty jak při MS. Volala jsem na kliniku co mám dělat. Bylo mi řečeno, že pokud se mi stav zhorší, mám jen na pohotovost jinak další den dojít k nim na odběr krve a UZ. Večer se bolesti trochu zmírnily a krev byla jen po utření toaletním papírem. Podle pana doktora jsem 5tt+4, udělal mi UZ a řrkl mi, že jsem potratila ale že ještě počkáme na krev. Hodnoty krve prý budou kolem 100. Po pár hodinách mi volali, že hodnoty z krve vystoupaly přes 12000 a doktor to vůbec nechápe jak je to možný! Na kontolu mám přijít za 4 dny (opět na krev a na UZ). Chci se tedy zepta – je možné že jsem opravdu potratila ale hodnota hcg ještě nestihla klesnout nebo se pan doktor prostě zpletl??? Dívala jsem se na obrázek na UZ a tiskl a měřil si tam malou býlou tečku, tak netuším o co šlo. Nevyjádřil se mi, jestli tam nic není, nebo je prázdny váček prostě nic, jen potratila jste. Od toho dne jsem pak jen malinko zašpinila a bolesti ustoupily. Ležím a věřím, že malej ještě zabojuje a bude vše v pořádku. Jen mě zajímá přístup pana doktora… Děkuji za odpověď. po

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit jak všechny formy těhotenství /kompletní či nekompletní potrat,zmlklé těhotenství, mimoděložní těhotenství/ tak možnou příčinu některého z onemocnění trofoblastu. Blíže doporučuji došetřit cestou registrujícího gynekologa. Je vhodná kontrola v odstupu min 2dnů s odběrem krve na hCG a UZ vyšetřením. Při potížích /bolesti v podbřišku,krvácení,aj./ihned.

       

  • Gabriela

    Dobrý yen 6.7. mi byla zjištěna trombóza svalové žíly po sundání sádrové dlahy-zlomený kotník, operace s kovy. Byl mi nasazen lék Xarelto 15mg 2x denně,celkem jsem jej užívala 6 dní. 12.7. jsem zjistila, že jsem těhotná-pravděpodobně 5tt, lék byl okamžitě vysazen a nahrazen Fraxiparinem-první dávka v den pozitivního tt. Jaká jsou prosím rizika pro plod po užívání Xarelta? Na gynekologii se chystám příští týden ale zajímal by mne názor i jiného gynekologa a samozřejmě mám obavy o miminko.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rizika jsou zde v obecné rovině stejná /s Xareltem i bez něj/. V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká (zákon vše nebo nic). Následně cestou registrujícího gynekologa bude následovat domluva nejprve I.trimestrálního a poté II.trimestrálního screeningu stran morfologického zhodnocení zda „je plod v pořádku“.

       

  • Lucie

    Dobry den,chtěla bych se zeptat a informovat. V lednu jsem vysadila antikoncepci a pul roku jsem nemela menstruaci. Pan doktro mi napsal gynprodyl ale ani potom menstruace nedorazila. Nyni mi napsal estrofem 1x denne a od 18 dne na 10 dni k tomu pridal i gynprodyl. Pote jsem jen par dni spinila a nic vic. Mela jsem 7 dni pauzu a znovu jsem zacla brat estrofem. Je možné ze bych mohla otěhotnět? Četla jsem ze pri estrofemu neni ovulace? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže se srovná menstruační cyklus a děložní sliznice začne prodělávat pravidelné cyklické změny, je možné otěhotnět. Samozřejmě musí docházet k ovulaci, tu by Váš registrující gynekolog měl diagnostikovat. Oba léky se používají i při léčbě některých typů neplodnosti

       

  • Janca

    Dobrý den, mám nitroděložní tělísko jaydess, ale v posledních několika dnech o něm pochybuji. Menstruaci jsem měla naposledy 1.6. a podle mé aplikace v mobilu mám již 8 dní zpoždění. Je možné, že by to mohlo být těhotenství? Test jsem si ještě nedělala, nevím zda by ukázal už pravdu, když jsem měla pohlavní styk tak před třemi týdny? Už jsem měla třikrát bolesti v podbříšku a byla jsem si jistá, že už to přijde, ale pořád nic, včera jsem jen lehce špinila. Je možné, aby se mi opozdila ze stresu, protože se bojím, abych nebyla těhotná? Také jsem měla bolesti v pravé části podbřišku, už se mi to stalo po druhé, loni jsem to tam měla i nateklé a hodně citlivé na dotek, může to s tím souviset? Děkuji za radu

     

    • MUDr. Vít Harazim
      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa k zjištění zda je tělísko správně uložené a vyloučení případného těhotenství.
  • Katerina

    Dobry den, Uvazuji nad chemickym potratem, co kdyz nevyjde a plod zemre, ale ostane uvnitr? Zisti doktor z krvi, ze sem mela chemicky potrat, chci aby to vypadalo ako spontanni. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologická interrupce(potrat)může selhat v 1,3 – 7,5% případů. Ve většině případů nelze této komplikaci předejít žádným opatřením. Že došlo k nedostatečnému odloučení a vypuzení plodového vejce, se zjistí až při kontrolním vyšetření po 14-21 dnech od podání obou tablet. Léčba této komplikace obvykle vyžaduje provedení instrumentální revize dutiny děložní v celkové anestezii. Uvedené nelze „zařídit jako spontánní potrat“

       

  • Tereza

    Dobrý den, minulý týden jsem užívala jedno balení tablet Clotrimazol, které mi byly doporučeny v lékárně. V příbalovém letáku je uvedeno, že není vhodné jejich užívání při plánování těhotenství. Jak si mám prosím tuto informaci vyložit? Jak dlouho po užívání těchto tablet se nedoporučuje otěhotnět prosím? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud uvedené potíže ustoupily pak přestaňte užívat, v opačném případě doporučuji vyšetření u registrujícího gynekologa s event.změnou preparátu. Následující měsíc se můžete opětovně snažit otěhotnět.

       

  • Mija

    Dobry den. V 11. tyzdni tehot. som absolvovala interrupciu kyretou z dovodu mojich zdrav. problemov a uzivania silnych liekov (5 druhov antibiotik pri opakovanych zapaloch mocoveho m.) a z dovodu obav poskodenia plodu. Pretoze som v tej dobe o tehot. netusila. Pisu v sprave po zakroku, ze bol bez komplikacii, mam uz po kontrolach, menzes pravidelny, zbytky neostali. Pisu vakuumexhausce dutiny kyretou, rohy dutiny revidovany klasicky atd…. Uvadzaju ale, ze plodove vajce vybaveno po castech.. zakrok bez komplikaci. Naviac, citam na internete rozne moznosti rizika udrzania plodu v pripade dalsieho tehotenstva z dosledku moznych poskodeni pri zakroku. Doktor vsak uistoval, ze nehrozi nic.. Aka je prosim pravda o tychto zakrokoch ? Dakujem vopred

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o standardní výčet možných komplikací. Jestliže byly opakované UZ kontroly v normě a nemáte klinické potíže /bolest,krvácení,teploty aj./ pak bych se přestal obávat.

       

  • Lucie

    Dobrý den, po vynechání menstruace bylo zjištěno těhotenství podle HCG, pouze nízké hodnoty (30), které pomalu rostly. 3. 5. mi byla provedena revize dut. děložní a laparoskopie k vyloučení mimoděložního těhotenství(nepotvrzeno)…týden po zákroku mi HCG kleslo na 12, od té doby ale pomalu stoupá (23.5. HCG 27). Podle histologie uvádějí pouze ojediněle zastižen fragment s decidualizací stomatu, choriové klky nezastiženy. Další kontrola 30.5. – podle lékařky, pokud hladina opět vzroste, bude nutná znova laparoskopie. Lékařka říkala, že v podstatě neví co se mnou, že se jim to ještě nestalo. Prosím o konzultaci, jak by jste v tomto případě postupovali. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutno vyloučit jak možné mimoděložní těhotenství tak neprosperující či persistující těhotenství. Možnost další laparoskopie t.č.nevylučuji. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Eva

    Dobrý den, již dlouho se léčím s vaginální mykozou , místními přípravky i perorálními. Po.fluconazolu jsem měla závažnou celkovou alergickou reakci.Jak by se mělo postupovat, když lék první volby se nedá použít?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedá-li se použít lék první volby lze použít jiné antimykotikum, za předpokladu že se skutečně jendá o mykózu. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,minulý týden jsem byla na gynekologii,kdy mi bylo potvrzeno těhotenství (9.5.2018),bylo mi naměřeno HCG 918.Další týden HCG 9387 (16.5.2018). Mám pravidelný menstr. cyklus 31dní.Poslední menses 30.3.2018. Moje otázka je,zda je pravděpodobnější otěhotnění z nechráněnného styku dne 28.4.2018 nebo spíše kolem 15.4.2018. Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené lze určit obtížně, ale na základě Vámi poskytnutých údajů se přikláním k pravděpodobnosti otěhotnění 15.4.2018 .

       

  • Martina

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je možné mít 11dní od nechráněnného styku hodnotu HCG 918,1.Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při této hodnotě bych předpokládal více dnů od oplodnění vajíčka. Dle tabulkových normohodnot více jak 14dnů. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, Prosím o radu,jsem těhotná ve 38+2 a trápí mě otoky nohou,bohužel vím že je to běžné před porodem,ale nezdá se mi že by nohy natíkali až tak,levou mám hodně a pravou míň,problém je v tom že se mi dělá špatně trochu vidím rozmazaně buší mi srdce jak kdybych vyběhla schody a do toho se přidal i tlak,nepoznám zda nízky nebo vysoký,jsem oteklá i v obličeji a i ruce,test moči na bílkoviny je negativní,nevím zda je to normální v těhotenství nebo mám navšťívit porodnici.Děkují za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených potíží doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně ambulance por.sálu na pracovišti, kde plánujete rodit – dle toho další postup.

       

  • Elena

    Dobrý den,mám na vás takový dotaz. Občas se mi stává, že po menstruaci mám čirý takový táhlý výtok bez zapachu s nitkami krve. Později se někdy změní víc do krvava. Je to ovulační krvácení nebo to může znamenat neco jiného? Často a už pár let piju kontryhel a až teď nekdy v poslední době se mi stává už asi dvakrát že jsem objevila takové větší krvavé ,,cucky“ čerla jsem že to může být spojené s kontryhelem. Je mi 26 let a nikdy jsem neměla nechránený sex. Bojím se zda to nesignalizuje nějaký problém a že bych do budoucna nemusela mit deti díky těmto problémum s krvacenim. Jinak žadne obtize nemam např. zapach, zvraceni, zacpa….
    Moc vam predem deji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa

       

  • Eviku

    Dobry den, V 12. Tyzdni som absolvovala kyretáž, iba 1 a pol dna som krvacala. Menzes sa nedostavil do 8. Tyždnov a uz som dostala injekciu Neofollin. Ani po tyzdni menzes nikde. Lekar este k tomu na ultrazvuku konštatoval,že v maternici ostali zvyšky. Zaujimalo by ma co ma bude teraz cakat,dalsia operacia?… Dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vysoce pravděpodobné, že budete odeslána k tzv. „přečištění“ (revizi) dutiny děložní. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Aleš

    Vážený pane doktore, dovoluji si položit tento dotaz, přítelkyně ve svých 40 letech otěhotněla a v září 2017 podstoupila interrupci na vlastní žádost ve třetím měsíci těhotenství (kyretáž). Nyní je přítelkyni 41 let a je maminkou 8 leté holčičky a začala uvažovat o tom, že by dítě ještě chtěla, což jsem s radostí uvítal. Pár měsíců po interrupci se ji změnil menstruační cyklus, mívala vždycky menstruaci pravidelnou, nyní ji probíhá třetí menstruační cyklus v této podobě, že např. 5.dubna začala špinit, myslela si, že už ji začínají měsíčky, i když brzo, ale po dvou dnech špinění ustalo a několik dní nekrvácela a pak až 9. dubna ji začala menstruace. To samé se stalo nyní, začala 2. května krvácet a přestala za dva dny a teď očekává, že se ji menstruace spustí zase až za několik dní. Po zářijové interrupci měla cykly normální, vrátilo se to, tak jak bývalo, žádné špinění a rovnou ji vždycky začalo krvácení. Změna začala až v tomto roce (už třikrát po sobě). O co se může jednat, je to přezvěsť toho, že už mít dítě nemůže, lze se situací něco dělat? Děkuji za odpověď. Al1

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení možné organické příčiny poruch krvácení (polyp,myom,zánět aj.) včetně vyloučení ev. těhotenství. Dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Katarína

    Dobrý deň, som prvorodicka,rodila som vyvolavanym porodom (aplikacia umeleho oxytocinu, pustenie plodovej vod ) v 38. tyzdni tehotenstva. Dovodom bolo rozhodnutie lekara ktoremu som doverovala. O rizikach indukovaneho porodu som nebola informovana, nakolko som svojmu porodnikovi doverovala. Porod skoncil po 10 hodinach akutnym cisarskym rezom nakolko dieta bolo sikmo ulozene a nezostupovalo do porodnych ciest. Citala som po porode mnoho clankov o indukovanom porode a dozvedela som sa ze sposobuje tiesen plodu co vedie k cisarskemu porodu. Dieta sa narodila zdrave avsak ma hypertonus. Aka je prosim pravdepodobnost suvisu umelo vyvolaneho porodu a vzniku hypertonusu u dietata?
    dakujem pekny den

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hypertonus u dítěte nemá souvislost se samotnou indukcí (umělým vyvoláním porodu). Jedna z možných přÍčin je morfoIogické poškozenÍ mozku, které řešÍme dlouhodobou a intenzivní rehabiIitací. Hypertonus se ale projevuje i u dětí, kde k žádnému viditelnému poškození nedošlo a i tyto projevy je třeba řešit.Důvody mohou být: stres matky v těhotenství – partnerské problémy, obavy o osud dítěte, strach z porodu, nepříjemné zážiÍky u těhotenství osobní i pracovní, zdravotní potíže, komplikace při porodu (protrahovaný překotný nebo klešťový), porodní asfyxie (nedostatek kyslíku), nedonošenost. Čím je dítě neklidnější je nekIidnější i matka a naopak.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o posouzení správného postupu u mého potratu. Otěhotněla jsem plánovaně nicméně embryo přestalo mít srdeční aktivitu podle ultrazvuku to bylo 7+2 a podle poslední menstruace 9+5. Byly mi tedy navrhnuty dvě možnosti- RCUI nebo farmakologická revize za úhradu, tu jsem si také nakonec vybrala kvůli menšímu riziku u dalšího otěhotnění. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, kterou jsem měla nechat volně rozpustit pod jazykem a hodinu počkat v čekárně kvůli možné alergické reakci, reakce se nedostavila byla jsem tedy propuštěna domů kde jsem si po 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Kolem 16 hod. jsem začala hodně silně krvácet a jelikož mi před tím nebylo ani vysvětleno při jak silném krvácení už nemusí být vše v pořádku (to jsem se dočetla zpětně z příbalového letáku léku na internetu) tak jsem zkolabovala a rodina mi musela přivolat záchranku, skončila jsem v nemocnici kde jsem ihned jela na operační sál kvůli silnému krvácení kde byl nakonec proveden zákrok: revize po spontánním potratu a dilatace hrdla děložního. Můj dotaz zní jestli nedošlo k pochybení ze strany lékařky, která mi nadávkovala Mispregnol když jsem si začala shánět informace o potratu tímto práškem zjistlila jsem, že všem mým známým byl tento lék podaný úplně jinak a já teď nemohu vyhnat z hlavy myšlenku jestli u mě nedošlo k pochybení a nemohl být průběh úplně jiný. Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nadávkování Mispregnolu Vaší lékařkou je správné. Vždy záleží v jaké indikaci a jakým způsobem se podává /perorálně,sublinguálně nebo vaginálně/. Vámi popsaný průběh je takto možný a neshledávám pochybení.

       

  • Barbora

    Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jsem těhotná, k oplození došlo zcela jistě při pobytu na horách. Bohužel jsem to však zjistila až s vynechanou menstruací a přiznám se, že první 2 týdny jsem docela dost popíjela alkohol. Konkrétně tedy do 12tého dne od oplození. Pravě ten jeden týden na horách se pilo opravdu denně a jeden den i tvrdý alkohol (asi 4- 5 panáků). Myslíte, že by to v tak raném obdoví už mohlo mít nějaký vliv na plod? Pak už jsem alkohol samozřejmě nepila vůbec. Nyní jsem v šestém týdnu. Děkuji předem za odpověď. S pozdravem, Barbora

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ženám, které v těhotenství pravidelně popíjejí, hrozí, že porodí dítě s fetálním alkoholovým syndromem (FAS). Dítě po porodu trpí abstinenčními příznaky, pomaleji roste, špatně pije a spí, duševně zaostává.“Uvádí se, že takové postižení hrozí od průměrné konzumace v přepočtu asi 60 gramů (někteří autoři uvádějí 90 gramů) čistého alkoholu denně. Nikoliv tedy jednorázově, ale dlouhodobě, po celé těhotenství. V přepočtu je to denně dvě tři vodky, tři dvanáctky nebo sedmička vína. Z toho vyplývá, že tu a tam sklenka vína nebo piva žádnou škodu nadělat nemůže. Dle některých kolegů neexistuje bezpečná dávka, kterou v těhotenství může žena vypít. Obtížně lze stanovit bezpečnou míru. Určitě by to mělo být spíše méně, a hlavně by se alkohol neměl konzumovat každodenně. Dle některých kolegů neexistuje bezpečná dávka, kterou v těhotenství může žena vypít. Obtížně lze stanovit bezpečnou míru. Určitě by to mělo být spíše méně, a hlavně by se alkohol neměl konzumovat každodenně.

       

  • Tamara

    Dobrý den, v loňském roce jsem prodělala zamklé tehotenství. Teď jsem momentálně v 10tt a byl mi předepsán gynprodyl na podporodu a udržení těhotenství. Mám z toho trochu smíšené pocity….ano gynprodyl asi pomůže, aby nedošlo k potratu Ale na zamklé tehotenství určitě vliv nemá. A má otázka tedy zní: Pokud beru tento lék a nedej bože těhotenství opět skončí jako zamklé gynprodyl bude v těle dále držet mrtvý plod. A my budeme mít pocit, že je vše zalité sluncem a přitom můžu mít v sobě třeba měsíc mrtvý plod. Je to tak?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Gynprodyl nefunguje na principu „udržet mrtvý plod v děloze“ jak se domníváte. Doporučuji jej užívat. Máte-li pochybnosti doporučuji blíže prohovořit se svým registrujícím gynekologem,jinak sdílím jeho názor.

       

  • Anna

    Dobrý den,pane doktore. Už 10let trpím na mykozu.Nesmím barevne a napustene toaletní papíry,sprchove gely,avivaze. Zatím jsem přišla na tohle. Je nějaké třeba jidlo co by to mohlo vyvolat? A dá se to nějak vyléčit? Používám prášky na zavádění a masticku,ale ob měsíc to skoro vždy mám. Což ovlivňuje hodně sex.zivot. Jsem diabeticka,nemůže zo být i tím? Dekuji moc za odpovědi. Krásný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pohodlné a ideálně bavlněné spodní prádlo (tanga jsou sice krásná věc, ale má smysl je nosit pouze tehdy, když to někdo ocení), snížit riziko pocení v intimních partiích (úzké rifle na cestování autobusem z Chebu do Košic také nejsou to pravé). Pokud jde o koupání, pak pokud možno v hygienicky nezávadném prostředí, ev. na krátké namočení lze použít poševní tampón, po koupání preventivně zavádět do pochvy probiotika nebo použít k tomuto účelu speciální intimní hygienu určenou. Z lékařského hlediska opakovaný průkaz kvasinkové infekce by měl vést ke změně strategie v léčbě této infekce. Jedná se totiž s největší pravděpodobností již o infekci chronickou. Mezi zásady léčby patří: vyloučení možného opakovaného zdroje nákazy (např. podobný problém u partnera), systémová léčba antimykotiky (užívání tabletové formy léků po dobu několika měsíců), vakcíny či autovakcíny, ale také dlouhodobá probiotická léčba lokáními léky s mléčnou baktérií. U chronických mykóz vyloučení jiných onemocnění (např. cukrovky-Váš případ), ale také případná úprava antikoncepce aj.

       

  • Mates

    Dobrý den, trpím častými mykozami. Vždy jsem si s nimi poradila. Teď ale kojim a mykóza mě trápí už 4 měsíce. Nemám však žádný vytok, ani nic nesvedi. To že ji mám poznám pouze, když chceme mít a manželem sex. Neskutečně to řeže a nedá se to vydržet. Dva dny to pak pálí a svědí, ale pak už nic. Doktorka mi předepsala macmiror, který jsem používala v těhotenství. Teď však nezabírá a je to ještě horší. Zkoušela jsem pak ještě pimafucin, ale ani ten nezabral. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda mohu ještě něco jineho, když kojim. Jsem už z toho zoufalá a manžel taky. Bojím se už o jakýkoli pokus o sex

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,  ideální je pohodlné a  bavlněné spodní prádlo snížit riziko pocení v intimních partiích. Pokud jde o koupání, pak pokud možno v hygienicky nezávadném prostředí, ev. na krátké namočení lze použít poševní tampón, po koupání preventivně zavádět do pochvy probiotika nebo použít k tomuto účelu speciální intimní hygienu určenou. Z lékařského hlediska opakovaný průkaz kvasinkové či mykotické infekce by měl vést ke změně strategie v léčbě této infekce. Jedná se totiž s největší pravděpodobností již o infekci chronickou. Mezi zásady léčby patří: vyloučení možného opakovaného zdroje nákazy (např. podobný problém u partnera), systémová léčba antimykotiky (užívání tabletové formy léků po dobu několika měsíců), vakcíny či autovakcíny, ale také dlouhodobá probiotická léčba lokáními léky s mléčnou baktérií. U chronických mykóz vyloučení jiných onemocnění (např. cukrovky), ale také případná úprava antikoncepce aj. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka

    Dobrý den, dne 27. 3. jsem měla poslední pohlavní styk, 30. 3. jsem dostala menstruaci v pravidelném termínu, dne 7. 4. mi byl proveden test hCG z krve, tedy 11. den po pohlavním styku, hodnota byla nižší než 0,50, dle sdělení lékaře je test negativní, chci se zeptat, zda tato hodnota může ještě stoupnout a zda je jisté že nemohu být těhotná?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, u zhruba 5% budoucích maminek lze tento hormon v určující hodnotě nad 5 mUI/ml najít v krvi již 3. týden po poslední menstruaci, což je asi 8. den po oplodnění. Ve většině případů lze tento hormon v krvi určit již 11. den po oplodnění.

       

  • Monika

    Dobrý den prosím vás chtěla bych se zeptat na vás názor mám vrozenou oční vadu (glaukom a jen zbytky sitnice) užívám oční kapky a dirulan můj gynekolog mi doporučil antikoncepci Belara řekl mi ze užívání antikoncepce nicemu nevadí a že ani nebude docházet ke kontramedikaci léků na internetových diskuzich jsem četla že antikoncepce se při glaukomu brát nesmí jiní zase říkají že může a na internetu se napíše cokoliv tak nevím co si mám o tom myslet a tak bych se vás chtěla zeptat jestli je Belara pro mě vhodná nebo zda je některá jiná značka antikoncepcnich pilulek pro mě vhodnější? Jenže bych se chtěla zeptat na jednu věc lékař mi doporučil tuto antikoncepci pouze na základě ultrazvuku a měření krevního tlaku (který mám výborný) ale četla jsem že při doporučení antikoncepce se běžně dělají krevní testy a jaterní testy měla bych si tyto testy vyžádat nebo mohu antikoncepci začít užívat bez nich?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běžně se jaterní ani krevní testy nedělají, pouze v případě rodinné či jiné anamnestické zátěže. Antikoncepci Belara užívat můžete. Nejsou žádné relevantní kontraindikace perorální antikoncepce u pacientek s chronickým prostým glaukomem. Dále vhodno konsultovat s očním lékařem.

       

  • Sara

    Dobry den,mohla bych pozadat o vas nazor? V lednu 2017 jsem po 12letech vysadila hormonalni antikoncepci. Pred nasazenim menzes bez problemu. Je mi 30let. Po vysazeni ale nemam menstruaci. Dostala jsem vyvolavaci injekci,uzivala jsem estrofem+gynprodyl v 04/2017,vse bez reakce. Od 05/2017 nasazen klimonorm,po nem 2x menzes normalni. Po te bez MS. 09/2017 nasazena lecba stitne zlazy-nyni pokracuji a horm.stitne zlazy v norme. Na podzim 2017 jen nepatrne spineni-vyska delozni sliznice 4mm a nedorustala.01-02/2018 jsem menstuovala normalne-5mm sliznice. 03/2017 jen slabe spineni a vysazen klimonorm. Nyni uzivam jen gynprodyl a 38DC jsem zacala spinit a slabe krvacet.Uzivam gynex,inosytol,cvicim horm.jogu a v 12/2017 mi byla provedena mobilizace kostrce (muze to mit souvislost s normalni MS na zacatku letosniho roku). Je postup lecby meho lekare spravny? V kvetnu mam jit na kontrolu behem uzivani gynprodylu.Chtela bych otehotnet,ale cekame vice jak rok bez uspechu alespon ustaleni menstruace. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup lékaře je správný. Nepodaří-li se otěhotnět nadále do 6měsíců, zvážil bych využití služeb některého z IVF pracovišť ve Vašem okolí.

       

  • Jana

    Dobrý den, před cca třemi týdny jsem prodělala operativní odstranění kondolymat v oblasti konečníku a pochvy (pouze zevně, u obého), kůže se mi stále hojí přesto již vím o několika dalších menších rostoucích bradavičkách, lékař mi předepsal pro tento případ condylox, operace proběhla v Rakousku. Můj dotaz je za jak dlouho po zákroku mohu condylox aplikovat na kůži, musím čekat až na úplné vyhojení? čím pak logicky prodloužím růst novým bradavičkám, nebo jej mohu aplikovat již nyní? kůže je téměř vyhojena, ne však zcela. Děkuji Vám za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s aplikací můžete začít nyní. V případě že se kondylomata budou zvětšovat resp.jejich výsev bude většího rázu doporučuji vyšetření registrujícím gynekologem a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Klara

    Dobry den, uzivam antikocepcni krousek nuvaring, behem mych ovulacnich dnu jsem mela sex s mym partnerem. Krouzek nahodne vypadl, ale ja jsem to zjistila az druhy den rano. Ihned jsem krouzek zavedla a uzila postinor. Behem me obvykle pauzy jsem nedostala menstruaci. Zitra si mam zavest novy krouzek. Je vynechani menstruace normalni? Dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa stran vyloučení možného těhotenství došlo-li k vynechání menses a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o rádu. Neměla jsem nikdy pohlavní styk, ale začala jsem chodit s klukem a jelikož se náš vztah zdál být seriozní rozhodla jsem se zajít za lékařkou a požádat o předpis na HAK. Po pár měsících jsem se s přítelem rozešla, sex jsme neměli. Nicméně já jsem pokračovala v užívání HAK z důvodu obavy negativních efektů při vysazení, nutnosti vyvolávání menstruace atd. Také jsem uvažovala o tom, že můžu brzy najít nového partnera, přitom pauza v brání HAK (vysazení a znovu nasazení) mohou být velkým stresem pro tělo. Beru HAK tedy již 9 měsíců bez důvodu, jiné předpoklady než antikoncepce jsem k HAK neměla. Ráda bych se tedy zeptala nakolik velká jsou zdravotní rizika při vysazení a znovu nasazení HAK? Jak dlouhá musí být minimální pauza? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rizika jsou minimální, antikoncepce má několik positivních aspektů. Ačkoliv nemáte nyní partnera doporučuji užívat nadále. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Klára

    Dobrý den, mám dotaz ohledně antikoncepce. Trpím na migrény z vysazení coc,pokaždé když mám týdenní pauzu od braní antikoncepce, tedy menstruaci, tak mám tak 3-4denní migrény. Je to velmi nepříjemné a chtěla bych tomu nějak zabránit, nicméně se mi ale nechce vysazovat hormonální antikoncepce. Teď užívám antikoncepci Jeanine, která by měla být celkem nízkohormonální. Myslíte, že by třeba pomohlo změnit antikoncepci ještě na nějakou méně hormonální? Předem děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, migréna je u žen hormonálně podmíněné onemocnění a její prevalence se mění v průběhu života. Migréna se typicky vyskytuje v období menzes (menstruační migréna). Ženy s menstruační migrénou mohou profitovat z kontinuálního užívání kombinované orální kontracepce (COC). Máte-li však migrény s tzv.aurou pak doporučuji COC vysadit a uvedené došetřit. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem případně vhodné neurologické došetření.

  • Lenka

    Dobrý den, mám takový dotaz. Za cca týden bych měla dostat menstruaci (teoreticky). Před 10 dny jsme měli s manželem nechráněný pohlavní styk (pokoušíme se o miminko). Menstruaci mám velmi nepravidelnou, takže nelze přesně určit její příchod. Příští víkend máme jít na rodinnou oslavu (bude to cca 17 dní po nechráněném styku). Zatím jsem si dělala těhotenský test a byl negativní. Počítám, že ani další týden nebude ještě zřejmé, zda těhotná jsem nebo ne. Můj dotaz zní, zda na oslavě příští týden můžu normálně pít alkohol, nebo bych už neměla, kdybych náhodou byla těhotná. Pokud alkohol pít můžu, kdy bych měla úplně přestat s pitím? Děkuji za informaci.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, alkohol do potvrzení či vyloučení těhotenství registrujícím gynekologem nedoporučuji.

       

  • Petra

    Dobrý den, v sobotu jsem si zapomněla vzít antikoncepci, přišla jsem na to v neděli (po více jak 12 hodinách), tak jsem ihned vzala sobotní a za pár hodin poté nedělní. V letáčku jsem se dočetla, že si poté mam vzít 7 dalších prášků – v platíčku jsem měla už jen 3, tak jsem hned navázala další. Mohu po dobrání sedmi prášků udělat pauzu? Jestli ano, tak pak normálně doberu platíčko a 4 prášky si vezmu z dalšího (aby mi to dalo dohromady 21)? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené lze takto aplikovat. Měla-li jste v uvedené době nechráněný pohlavní styk, případně nejste-li si zcela jista doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Lucie

    Dobry den, včera jsem ukončila 7denni pauzu a dnes bych měla začít brát první pilulku z platicka. Bohužel jsem ale odcestovala a to bez prášků, budu moci začít užívat v neděli, tedy nevezmu si první tři pilulky. Mohu začít užívat HA v neděli od pilulky c. 1 a týden se chránit další metodou? Nechráněný pohlavní styk jsem měla ve čtvrtek minulý týden před zahájením menstruace. Hrozi mi i přesto otěhotnění? Beru HA Ebelya a vetsinou bez pauzy, následují dalsim platickem, jen jednou za čas (3-4 měsíce) delam pauzu. Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100% vyloučit. Blíže doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Tereza

    Dobrý den, včera jsem po 3měsíční pauze nasadila antikoncepci Stodette. Obávám se ale, že jsem ji nasadila ve špatný den. Mám menstruaci bez užívání antikoncepce velmi nepravidelně a včera ráno jsem měla nejspíš hnědý výtok, který jindy vůbec nemám. Měla jsem dojem, že to je menstruace, tak jsem si vzala první prášek z plata. Jenže do večera se výtok vytratil. Když jsem antikoncepci nasadila pravděpodobně mimo menstruaci, od kdy budu chráněna? A jsou nějaká rizika, o kterých bych měla vědět?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začnětě užívat až od 1.dne „normální menses“, do té doby doporučuji bariérovou ochranu,tj.prezervativ.

       

  • Andrea

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem ve 30tt a aplikovala jsem na celé tělo( i na bříško) samoopalovací krém,ale pouze jednou, který jsem po 30ti minutách hned smyla. Chtěla jsem jen lehounký odstín opálení pro těhotenské focení. A ptám se jestli to mohlo miminku ublížit, protože mě kamarádka vyděsila, že se to v těhotenství nesmí, jelikož to jde přes placentu až k miminku a způsobuje to vady. Předem děkuji za odpověď. Hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by plod ohrozit nemělo, obzvláště bylo-li do 30min odstraněno.

       

  • Daniela

    Dobry den. Mam 36 rokov, dve deti vo veku 13 a 4 roky.Snazime sa o tretie dieta, no bud to nevychadza vobec /ziadna antikkoncepcia ani ochrana/ alebo…v roku 2014 som potratila prvykrat..hned na to,ako mi vysiel pozitivny test…zila som vtedy este na Slovensku, ale ziadna kyretaz sa nekonala…minuly rok,teda v lete 2017 som potratila v 6tt+1…to uz sme zisli v anglicku..taktiez ziadne cistenie..tu to vraj nechavaju na prirodu..priebeh bol taky,ze som zacala slabo krvacat, potom silne krce..no a nasledne krvacanie 6 dni…z hcg urceny potrat, rovnako ako z vysetrenia,kedze som mala otvoreny krcok maternice…teraz som opat tehotna..teda dufam ze stale som…dnes 7tt+3 ale vcera rano…silnejsia bolest v podbrusku…asi 2-3minuty..potom to preslo…asi za hodinu slabe krvacie…a za dalsiu hodinu…ked som sla na wc…som nasla na papieri zrazeniny..4-5 kusov…potom slabe spinenie…a od poobedia uz len slabulinke spinenie..viditelne len na papieri…viete mi poradit,o co moze ist? Zijem v anlicku a tu tehotnestvo nejak neriesia do 12tt :((( k porodnej asistentke idem az o tyzden. Vopred dakujem za odpoved..snad bude co i len trochu pozitivna

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k možným obavám doporučuji co nejdříve vyšetření erudovaným gynekologem dle spádu a možností, při ev.zhoršení potíží i cestou ústavní pohotovostní služby.

       

  • Kamila

    Dobrý den, prosím Vás o radu..S přítelem plánujeme znovu pokusy o miminko, ale mám trochu strach. Neboť od lonského roku od prosince 2017 roku valčim se streptokokem na krčních madlich, kdy si myslí že jsem nejspíš bacilonosičem. Myslíte že toto může mít vliv na moje budoucí těhotenství a ohrozit plod, když letošního roku v lednu v 11+3tt my bylo zjištěno zamlklé těhotenství a musela jsem jít na zákrok. Děkují a přejí krásný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by nemělo mít na možnost těhotenství vliv. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • T.

    Dobrý den, mám dotaz ohledně hormonální antikoncepce. Slyšela jsem, že některým ženám při jejím užívání téměř zmizí menstruační krvácení. Nemohou se pak po vysazení antikoncepce neprodělané menstruace nakumulovat a neoddálí se tím menopauza (tedy že by například bez užívání hormonální antikoncepce žena měla menopauzu v 50 a při dlouhodobém užívání hormonální antikoncepce a jejím následném vysazení by menopauza přišla třeba až v 60, aby se dohonily zbylé ovulace)? Děkuji S pozdravem Tománková

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano některé ženy mohou mít menstruační krvácení slabé až téměř nulové, především při zavedeném nitroděložním tělísku s levonorgestrelem. Menopausa se uvedeným užíváním neoddálí jak se domnívate (takto uvedené nefunguje).

       

  • Anita

    Dobrý den pane doktore. Jak moc považujete za rizikové létání v 1.trimestru u žen prvorodiček ve věku 30-35 let? Je zvýšené riziko potratu mýtus nebo opodstatněná obava? Zvyšuje se pravděpodobnost dalšího potratu pokud už žena jednou prožila spontánní potrat v 6. týdnu těhotenství? Existují nějaká další rizika výjma nevolností? Jedná se o kratší 5hodinový let v rámci EU, takže mám na mysli cestování s dostupnou kvalitní zdravotní péčí a bez zvýšeného rizika infekcí. Děkuji za případné rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, letět Vám určitě nedoporučuji, jelikož uvedené je velmi rizikové. Bezpečnější je létání v II.trimestru. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Dušana

    dobry den chcem sa opytat ci znamena tehotenstvo to ked mam v dnoch menstruacie len hnedy vytok . test som si robil asi pred tyzdnom a bol negativny dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k jeho vyloučení.

       

  • Pavla

    Dobrý den, chci se zeptat ohledně nouzové antikoncepce – Postinoru 2. Užila jsem ho ze strachu, ačkoliv si myslím, že při pohlavním styku ochrana neselhala, ale stres byl opravdu silný. První tabletku jsem užila normalne, ale druhou mi bylo doporučeno v lékárně užít za 6 hodin, ačkoliv v příbalovém letáku bylo do 12ti hodin. Chci se zeptat, zda to bude mít nějaký špatný vliv nebo zda by to mělo vliv v příštích letech na plodnost (jestli můžu být neplodná). Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,uvedené by na plodnost vliv mít nemělo.

       

  • Petra

    Dobry den! Uzivam dlhodobo antikoncepciu Nuvaring.. moj dotaz je nasledovny- kruzok som si mala vlozit dnes (nedela) o 15:00 ale zabudla som a vlozila som si ho az o 20:00.. cize s 5-hodinovym oneskorenim.. pocas 7-dnovej pauzy sme mali s manzelom styk naposledny v utorok, v stredu prisla menstruacia… je nejake riziko, ze by som mohla kvoli tomuto 5-hodinovemu oneskoreniu otehotniet? A je potrebne pouzivat aj nejaku inu ochranu v najblizsich dnoch? Dakujem!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, riziko je malé, ale nelze jej opomenout. Nejste-li si jistá doporučuji provedení těhotenského testu, případně došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Simona

    Dobrý den, již několik let užívám antikoncepci Artizia a od nedělního večera (14. den cyklu), tedy už třetí den, mám slabé špinění. V neděli jsem celý den jezdila v autě a poprvé jsem vyzkoušela elektrickou vyhřívanou podložku, u níž však nelze regulovat teplota a byla podle mě až příliš zahřátá, že to bylo nepříjemné. Mohla by působící vyšší teplota způsobit špinění? Menstruace mi díky antikoncepci začíná pravidelně a začít by měla až za týden ve středu. Pilulky užívám pravidelně. Asi před 5 dny jsem začala užívat rutin jako doplněk stravy – ten je mimo jiné však obsažen také v třezalce, která spolehlivost antikoncepce snižuje, avšak byla jsem lékárníkem ujištěna, že rutin snížení účinnosti nezpůsobuje. Dále by mne napadal jedině nějaký účinek ibišku, který je obsažen v ovocném čaji, který často piji. S přítelem jsme měli nechráněný styk v sobotu, proto se obávám, zda spolehlivost HA zůstala zachována. Mohlo by něco z těchto faktorů mít vliv na snížení účinnosti hormonální antikoncepce či na hormonální nerovnováhu? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nejste-li si jistá doporučuji provedení těhotenského testu, případně došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Adriana

    Dobrý deň, Počas môjho tretieho tehotenstva ma môj Dr. neustále presviedčal o sterilizácií, nakoľko išlo o tretí cisársky rez. Moju jazvu však nekontroloval, že by mal opodstatnené obavy o môj zdravotný stav. Išlo skôr o presviedčanie z hľadiska štatistík. Ja som ho však odmietla vzhľadom na to, že mám iba 32 rokov a možnosť mať štvrté dieťa s manželom nevylučujeme. Tiež som si chcela dať šancu, že to po treťom cisárskom, nebude až také hrozné. Počas spinálnej anestézy som sa operatérky priamo pýtala, v akom stave je stena maternice. Zhodnotila to priamo počas operácie ako veľmi kritický nález, stena maternice veľmi tenká cca 2 mm. Ak by sme chceli mať 4 dieťa, najskôr po 3 rokoch. Bola som trošku sklamaná a mám aj obavy. Chcem sa preto spýtať lekára aj z iného prostredia ako u nás z okolia. Dokáže sa stena maternice zahojiť pri takomto náleze a mohli by sme mať ešte štvrté dieťa? Aká je vlastne normálna hrúbka steny maternice (nikdy mi nikto nepovedal aký je vlastne normál)? Je naozaj tak veľmi rizikové tehotenstvo do 3 rokov od tretieho cisárskeho? Stretli ste sa už s roztrhnutím jazvy počas tehotenstva? Ešte musím spomenúť, že počas tehotenstiev som nemala žiadne problémy, vždy som sa cítila veľmi dobre (okrem prvého trimestra) a bola aktívna v domácnosti aj v práci (ktorú mám doma). Pribrala som max.10 – 15 kg a hneď po pôrode som bola na svojej pôvodnej váhe. Musím však priznať, že po treťom cisárskom ma rez bolí dlhšie obdobie ako po prvých dvoch, no bude to asi aj väčšími povinnosťami okolo detí, teda väčšou záťažou. Za vaše odpovede vám vopred ďakujem. S pozdravom Adriana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, 4.císařský řez URČITĚ NEDOPORUČUJI!!! a souhlasím s názorem kolegy stran zvážení sterilisace, nechcete-li užívat jinou antikoncepční metodu (tablety,tělísko,aj.). Uvedené je velmi rizikové – od možného „prasknutí“jizvy resp.dělohy spojené se silným krvácením až po možnost nitroděložního úmrtí plodu s následnými komplikacemi pro Vás -od možného odstranění dělohy,tj.hysterektomie až po SMRT.

       

  • Miška

    Dobrý deň prajem, prosím Vás o pomoc. 23. februára som dobrala poslednú 10.injekciu Polyoxidonium 6 mg z dôvodu gynekologických infektov, resp. zápalov. Tieto injekcie mi pichala sestrička dvakrát týždenne do svalu. Kúru mi predpísala moja imunologička a povedala mi, že počas užívania Polyoxidonia nesmiem otehotnieť. Neberiem už žiadne lieky, a cítim sa chvála Bohu dobre. Vzhľadom k tomu, by sme si chceli s manželom založiť rodinu. Moja otázka teda znie, prosím Vás, koľko je potrebné počkať od poslednej injekcie Polyoxidonia s plánovaním tehotenstva? Nechcem sa unáhliť, ani si uškodiť. Gynekológ mi na túto otázku nevedel odpovedať. Budem Vám veľmi vďačná za Vašu odpoveď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den,uvedené není nikde specifikováno a nelze určit jednotný čas. Osobně bych nechal proběhnout minimálně 2-3 menstruace a poté se můžete s manželem snažit založit rodinu. Doporučuji minimálně 1měsíc před začátkem užívání kyseliny listové (přípravky.Nosifol,Femibion ev.jiná)

       

  • Michaela

    Dobrý deň prajem pán doktor. Prosím Vás o pomoc. Mám za sebou dva zamlčané potraty. Prvý bol v 7 tt a druhý v 6 tt. Boli sme v CAR s manželom na všetky vyšetrenia. Mne robili hormonálny profil – ok, reprodukčná imunológia – ok, genetika – ok, infekčné (toxo) – ok, stery na ueraplazmy a chlamýdie – zistená mne aj manželovi ueraplazma (preliečení obaja Doxyhexalom), hematológia (mutácie – ok, ale našli mi syndróm lepivých doštičiek I. typu) – vraj počas ďalšieho tehotenstva si budem musieť pichať clexane 0.4 a anopyrim polku tbl, mi povedal hematológ. Zatiaľ neužívam nič, iba inofolic. Manžel užíva Folandrol. Manželovi bola zistená diagnóza spermiogramu : ligoasthenoteratozoospermia. Nikto nám nevie dať odpoveď na otázku, čo zapríčinilo dva potraty v skorom štátiu, či môj syndróm lepivých doštičiek, alebo manželové spermie. Prosím Vás, mám nádej na úspešné tehotenstvo a donosenie plodu? Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za čas, ktorý mojej otázke venujete. S pozdravom a prianím všetkého dobrého Michaela

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jednoznačnou odpověď na uvedené Vám pravděpodobně nikdo nedá – může se jednat jak o manželům problém tak Vaše hematologické onemocnění, případně kombinace obou. Užívání Inofolicu i Folandrolu doporučuji jako první krok. Neotěhotníte-li do 1/2 roku případně dojde-li k další těhotenské ztrátě pak doporučuji využít služby některého IVF centra z okolí s konsultací stran dalšího postupu.

       

  • L.

    Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na informaci ohledně těhotenství přes nehormonální tělísko Gynefix. Ke konci tohoto roku mi tělísko můj gynekolog již vyndá (po celou dobu jsem neměla žádné problémy), ale vzhledem k tomu, že teď prožívám velmi šťastné obdobní s častým milováním, chtěla jsem se zeptat, co by se stalo v případě otěhotnění i přes tělísko. Může tato skutečnost plod ohrozit? V případě zjištění těhotenství se tělísko musí vyndat? (přečteno v letáku – myslela jsem, že v případě těhotenství se již nesmí do dělohy zasahovat). Jde mi jen o to, zda v tomto případě je zcela běžné, že těhotenství proběhne bez problému. Vím, že je to pouze hypotetická otázka, přesto ocením Váš názor a odpověď. Moc děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, plánujete-li s partnerem dítě pak doporučuji tělísko extrahovat co nejdříve a dále uvedené neřešit. Otěhotnění „přes tělísko“ je zdravotním důvodem k interupci, tj.že za případný výkon se neplatí. V hypotetické rovině: Zda proběhne jakékoliv těhotenství bez problémů není nikdy úplně jisté.

       

  • Zdeňka

    Dobrý den pane doktore mám otázku,jsem podruhé těhotná o první miminko jsem přišla v 18tt,nyní do 14 tt těhotenství bez problemu.V 14 tt jsem upadla nic na kontrole nezhledali vše bylo v pořádku ale já za 2 dny začala krvácet,3 dny jsem ležela v nemocnici pak mě pustili vše v poradku. Od té doby spinim stále dle UZ vše v pořádku maličký prospiva,pouze mi zasahuje placenta do dolního segmentu. Teď dva dny třeba nic a po dvou dnech tmavě zaspinim nic náročného nedělám přijde mi že na pohyb to nemá vliv,myslíte že to může způsobovat ta placenta že je nízko ( podle UZ se pomalu vytahuje) děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kloním se k názoru,že uvedené potíže může způsobovat placenta. Nutný je klidový režim a vhodné doplnit kontrolní UZ zda již nebude zasahovat do dolního děložního segmentu v následujících týdnech a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Patrícia

    Dobry den, odisla som za praacou do zahranicia. Ale neskor som zistila ze som tehotna. Som v jedenastom tyzdni a vcera som dostala horucky a asi 2tyzden mam bolesti v krku a kaslem… musela som pracovat pretoze tu mame iba jeden den volna….dnes mi bola zavolana pohotovost pretoze som zacala krvacat zo spodu a v nemocnici mi povedali ze babatko je v poriadku a ze nevedia preco krvacam… poslali ma domov s tym ze nemam nic robit iba oddychovat…bojim sa o babatko pretoze este stale krvacam a neviem co mam robit …predpisal mi aj nejake capiky a magnesium nic viac

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, vzhledem k hrozícímu potratu doporučuji klidový režim a dodržování již doporučeného postupu. Máte-li o těhotenství zájem pak co nejbližší kontrolu u registrujícího gynekologa či nejbližšího gynekologa v místě pobytu.

       

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je možne otěhotnět já tehotna už byla v prosinci a potratila jsem tak se chci poptat mohu mít ještě svým přítelem miminko děkuji a taky se chci zeptat menstruaci mám málo kdy ta se my občas i spozdi mám ji nejméně 3 až 4 dny a pak skončí z menstruaci mám divný pocit chodí my málo.kdy a bojím se že bych nemohla mít děti, a taky se chci zeptat když spím ze svým přítelem začnu mít křeče bolí mě bříško v pod bříšku tak se chci zeptat se je to nigdy se my to nestálo tak se chci poptat vás co to asi může být děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů prozatím nevidím důvod proč by jste v budoucnu nemohla otěhotnět. Situace je na komplexním došetření Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Jitka

    Dobrý den jsem prvně na těchto stránkách a potřebuji co nejdříve zodpovědět životně důležitou otázku.Jsem nyní v 6tt,mám dvě děti u poslední dcery 4m nyní se mi v těhotenství rozjela těžká thereotoxikoza přišlo se na to až když dceři byly skoro 2m když jsem kolabovala příznaky jsem měla ale všichni to přikládaly těhotenství a pak porodu,nyní se léčím propycilem v začátku těhotenství i půl Bisoprololu,nyní je štítná žláza v normě krom protilátek.Těhotenství jsem zjistila hned 11den po oplodnění,endokrinoložka nebyla nadšená ale s tím že mi upraví léčbu a znovu krevní kontrola jestli jsou hormony v normě minulý týden v pořádku dnes se toto kolečko znovu opakovalo s tím že endkrinoložka najednou otočila a že musím na potrat že to bude možná poškozené těmi protilátkami které mé tělo neustále vytváří.Prosím o vyjádření co si o tom myslíte zda jste se s tím setkal a co byste radil Vy?Dnešní výsledky-TSH0,009 Ft4-4,8snížení,FT3-4,9v normě TRAK 15,2nárůst

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nadbytek hormonů štítné žlázy v těhotenství není tak častý jako jejich nedostatek. Nevede sice k ovlivnění inteligence, ale může vést ke špatnému růstu plodu a v těžších případech i k potratu a komplikacím při porodu. V případě těžké formy Gravesovy-Basedowovy tyreotoxikózy s vysokým titrem protilátek proti TSH-receptoru (TRAK) se může toto onemocnění vzácně přenést i na novorozence a vyvolat u něj závažný stav v důsledku urychlení metabolismu, který se musí léčit na jednotce intenzívní péče, tudíž na základě výše uvedeného těhotenství nyní NEDOPORUČUJI. Blíže proberte jak se svou endkrinoložkou tak registrujícím gynekologem.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, byla jsem před týdnem na kontrole v 8plus4 tt, doktor mi oznámil, že přestalo bít srdce a poslal mě na revizi. Než revize proběhla, potratila sem v klidu doma (za což jsem upřímě ráda). Vyšel váček, neporušený v celku. Trochu mě jen děsí, že moc nekrvácím, krvácím jak při slabé ms. Ráda bych se revizi vyhnula. Je nějaké doporučení, jak děloze pomoci aby se lépe čistila? Může mi uškodit horká vana? Popíjení nějakých čistících bylinek? Jedná se o moje první těhotenství ve 30ti letech. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, čistící bylinky či jiné způsoby použít můžete, ale nevyčístí-li se dutina děložní sama za určitou dobu je nutné revizi dutiny děložní absolvovat stran vyvarování se příp.komplikací (zánět,neustálé krvácení,bolesti,teploty aj.).Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Ivana

    Dobrý den, v lednu jsem vysadila antikoncepci se snahou otěhotnět. Následující měsíc se menstruace nedostavila, pouze dva dny špinění. Nicméně jsem byla 2 dny před očekávanou menstruací u své gynekoložky s problémy. Bolest prsou, podbřišku, velká bolest zad, velmi časté močení.. V krvi zjištěn hcg 20.Lékařka sdělila, že je to negativní. Za týden došlo k dalšímu odběru pro neustupující obtíže. Hcg bylo 49. Lékařka mi řekla, že je to opět negativní. Za dva dny později jsem šla na krev, kdy bylo vše v pořádku, jen lehce zvýšený prolaktin, hodnotu hcg mi lékařka nesdělila, prý negativní. Z důvodu vyššího prolaktinu mne chtěla poslat na endokrinologii.Způsobuje prý mé potíže a to, že nemám menstruaci. Ptala jsem se,zda způsobuje také pozitivní těhotenské testy a to prý ne.Dostala jsem injekci na vyvolání menstruace.V neděli, 4 dny po návštěvě gynekoložky, jsem jela do nemocnice s bolestmi zad a podbřišku. Byla jsem vyšetřena na gynekologii. Krevní obraz v pořádku, hcg 564, jen v děloze nebylo ještě nic vidět.Lékařka mi řekla, že jsem těhotná, ale je to ještě brzy a něco by mohlo být vidět až při hodnotách nad 1000. Mám se objednat ke své gynekoložce. Nárůst hcg byl tedy ze 49 na 564 za 6 dní. Má lékařka ale sdělila, že je to nějaké divné a že nárůst by musel být skokový a mám tedy přijít za týden, předtím si zajít na krev. Co si o tom myslíte? Jsem těhotná, nebo jsem se zbláznila?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve objednat se ke svému registrujícímu gynekologovi a dle kontrolního hCG a UZ nálezu další postup. Nebude-li v dutině děložní „nic vidět“ a hodnota hCG bude více jak 1000IU/ml je nutné vyloučit i případné mimoděložní těhotenství.

       

  • Gabca

    Dobrý deň, asi pred 2 rokmi som užívala HAK -Belaru. Po mesiaci som ju vysadila, keďže som stále z nej mala pocit nafúknotosti. Po jej vysadení som za 5 mesiacov schudla 8-10 kg a menst. cyklus sa mi zmenil z 28 dní, ktoré som mala pred jej užívaním na 24 dní. Takto mám aj dodnes. Za tie 2 roky som mala cystu na vaječníku a 2krát bez ovulácie, čo potvrdil aj gynekológ. Takéto veci sa mi nestávali, kým som ju nezačala užívať. Problem je, že od schudnutia prešlo 1,5 roka cca a stále to nedokážem pribrať. Mám 50 kg na 176 cm, čo je dosť smutné. Bola som aj na odber krvi na hormóny štítnej žľazy (T4, T3…) tie sú v norme. V príjme potravy nemám problém, niekedy sa nedokážem z jedla ani nasýtiť, tak jem často. Moj gynekolog mi povedal, že chudnutie nemože byť zapríčenené z HAK. Lenže všetko tomu nasvedčuje, už neviem na koho sa obrátiť, ako pribrať naspäť. Ďakujem pekne za odpoveď a radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru Váš úbytek na váze také nesouvisí s HAK(Belara) jak se domníváte. Uvedené zvažte došetřit cestou praktického lékaře případně endokrinologa.

       

  • HelenaxxxE

    Dobrý den, chtela jsem si zmenit den dalsi menst. a tak jsem zacla prasky z noveho blistru pouzivat o den dele(tudiž 8 dni pauzy). Ano, vím, že jsem to udělala úplně špatně. Z dalsiho blistru jsem si vzala 8 prasku, ale pak jsem na dalsi (9tý)zapomnela a mela jsem nechranenny styk. ihned jak jsem mohla vzala jsem si prasek. Teď je to už pátý den, a prášky dále beru ve stejný čas. Je tu velké procento, že bych mohla být těhotná? Ikdyz tyto prášky více jak 3 roky. A nechranenny styk byl až po týdnu užívání? Popřípadě kdy si mám udělat test? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, možnost otěhotnění zde existuje, proto doporučuji těhotenský test, případně vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Barbora

    Dobrý den, je mi 17 let a už něco málo přes rok beru HA Katya. Když jsem si šla dnes (St) vzít prášek, zjistila jsem, že jsem si včera (Út) zapoměla prášek vzít. Nikdy předtím jsem nezapomněla. V příbalovém letáku antikoncepce jsem si přečetla, že pokud zapomenu, tak si mám vzít další den oba prášky najednou, což jsem udělala. Chtěla bych vědět, jaká je tu možnost otěhotnění, když jsem pohlavní styk měla minulý týden ve středu (den, kdy jsem začala brát nové platíčko). Prášek jsem si tedy zapomněla vzít 6 dní po pohlavním styku a také v 1.týdnu braní antikoncepce (což jsem se dočetla, že je rizikové). A jakou dobu po zapomenutí prášku bych se měla při pohlavním styku chránit?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, chyba v 1.týdnu užívání je riziková, proto doporočuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa do 14dnů.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, mám dotaz. Beru hormonální antikoncepci Mistra a bohužel se mi stalo že 9. den co jsem měla mít prášek jsem na něj zapomněla a vzala jsem si tudíž dva prášky ten následující den. Mezi tím jsem měla nechráněný pohlavní styk. Sestřička na gynekologii mi předepsal Escapelle který jsem si vzala 42 hodin od styku. Je možné být těhotná nebo ne? Jsem z toho docela nervózní 🙁

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, těhotenství nemohu zcela vyloučit, proto doporučuji provedení těhotenského testu případně návštěvu registrujícího gynekologa.

       

  • karolína

    Dobry den Chtela bych se zeptat , jestli mam ject do porodnice. Od rana me pri chuzi picha do spodku , tak ze se musim zastavit a cekat az to prejde jsem zacinajici 38tt cs 6 , kdyz lezim citim to malo , nechci tam jezdit zbytecne . Dekuji a preji hezk zbytek dne .

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, určitě jeďtě do porodnice a dle komplexního vyšetření zde domluva stran dalšího postupu.

       

  • Markéta

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor týkající se mého třetího těhotenství. Mám za sebou dva porody císařským řezem, (první v 28, druhý v 35), s manželem bysme rádi třetí dítě. Zvažuji nejen věk, je mi 37, ale především to, že u předchozích těhotenství sem měla problémy. Respektive, bezproblémové otěhotnění i průběh těhotenství, všechny testy v pořádku, ale ty konce. Zhruba od 28. týdne. První holčička, byla sem od 33 týdne na ,,riziku“ , byla menší, porod v 37 týdnu, HELP syndrom,malá vážila jen kilo a půl. Druhý, chlapeček, měla jsem placentu praeviu, takže sem začala krvácet ve 30. týdnu a porod. Obě děti jsou krásné, zdravé, talentované, ale ty začátky byly fakt krušné, s oběma zhruba měsíc a půl na riziku a neonatologii a hlavně i chlapeček měl v 30. týdnu 1250 g, ostatní ve 30.t.1400g. Bojím se, že sem nějaká ,,vadná“, existuje něco jako špatná, úzká placenta, něco, co se opakuje u každého těhotenství? (Průtoky vždy byly dobré, ale něco jako vyživování placenty ok do 28. týdne, to dítě odpovídalo, pak to šlo od 10 k 5). Mám strach, aby to nebylo i u třetího, bojím se riskovat. Vždycky jsem měla i extremně malé břicho, do 5. měsíce vůbec nebylo poznat, že jsem těhotná, v 8. měsíci, jako jiná ve 4. Existuje něco jako diagnoza – opakující se špatně vyživující placenta? Je mi divné, že to bylo u obou dětí. Moc díky

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, na základě uvedených faktů o Vašem zdravotním stavu další těhotenství NEDOPORUČUJI. Konečné rozhodnutí je na Vás a manželovi. Otěhotníte-li je nutno pečlivě sledovat jako velmi rizikové s ukončením císařským řezem u kterého bych doporučil sterilisaci. Blíže včetně vysvětlení možných komplikací doporučuji prohovořit s registrujícím gynekologem.

       

  • Miloslava

    Dobrý den. Po 4 porodu ve 36 letech jsem až dodnes užívala HA Jeanine a jsem s ní spokojená. Menstruaci mám pravidelnou a gynekologicky jsem úplně v pořádku. Nyní je mi 52 let a gynekolog mi předepsal HA Nelya. Přečetla jsem si recenze a ty jsou hodně negativní a tak bych Vás chtěla poprosit o radu, jestli v mém věku má význam jít do takového rizika?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, Nelya je nízkohormonální antikoncepce, která by pro Vás neměla být škodlivá,ale situace je na komplexní dořešení zda vůbec ještě pokračovat v antikoncepci či zvolit jinou metodu. Doporučuji pečlivě prohovořit s registrujícím gynekologem s domluvou stran vhodné antikoncepce vzhledem k věku,anamnese aj.

       

  • Nika4495

    Dobrý deň, s priateľom sa snažíme už asi rok o dieťa, ale bezvýsledne. On bol pred 2 rokmi operovaný na varikokélu ale po kontrolnom spermiograme mu povedali, že už je to v poriadku. Ja mávam odjakživa nepravidelný cyklus, gynekológ mi na to nič také nepovedal, naposledy mi len povedal, že mám akoby charakter polycystických vaječníkov, ale že nie úplne, ale len taký charakter, nič iné mi nepovedal ani že by bol dôvod prečo by som nemala otehotnieť. Skúšala som brať asi 3 mesiace Inofolic vtedy som asi 2 mesiace mala celkom pravidelnejšie cyklus, ale odvtedy čo som to dobrala som menštruáciu ani nedostala naposledy som mala v novembri. Mne takto vynechávala aj v minulosti aj keď toto už je dosť dlho a tehotná určite nie som. Gynekológ mi povedal, že nevadí keď mi vynecháva vždy mi na to ponúkol len HAK, ale že nie je potrebné aby som to mávala pravidelne. Bojím sa či u mňa vôbec dochádza k ovulácii. Nevedeli by ste mi poradiť niečo čo by dokázalo vyvolať ovuláciu, alebo nejaké volnopredajné lieky, alebo vitamíny. Ku gynekológovi idem až v júly na prehliadku a už neviem čo vyskúšať bojím sa, že nakoniec deti ani nebudem mať. Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nedaří-li se otěhotnět při pravidelném,nechráněném pohlavním styku (minim.2xtýdně) již déle jak 1 rok je zde k zvážení došetření cestou IVF centra ve Vašem okolí, případně konsultace u gynekologa na jiném pracovišti. Inofolic doporučuji užívat dále. Situace je na komplexní dořešení.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám dotaz, jsem těhotná, měla jsem dva pohlavní styky, chtěla jsem vědět, který z těch dvou byl oplodňující.první den poslední menses byla 13.8.2017 a zrovna ten den byl i styk, nevím ale jistě jestli proběhla ejakulace s partnerem jsme byli opilí.druhý pohl.styk proběhl 27.8.2017 to už bylo se vším všudy.To by asi měli být plodné dny,nikdy jsem ovulaci ale nesledovala.cyklus jsem mívala cca29-33dnů.termin porodu mám podle PM 20.5.18 a dle UZ na sccreningu 22.5.18.Dovedete určit, který den došlo k oplodnění? děkuji Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,uvedené je obtížné spolehlivě určit, jako pravděpodobnější bych viděl 13.8.2017

       

  • Tereza

    Dobrý den, mám dotaz ohledně termínu oplodnění. 31.12. mi začala poslední menstruace, cyklus mám kratší, cca 25-26 dní. 3.1. proběhl nechráněný sex, 8.1. přerušovaný sex. Dnes (6.2.) mi gynekoložka řekla, že jsem v 6.tt a že přibližný termín oplodnění je kolem toho 8.1. Je možnost, že by přežily spermie z toho 3.1.? (Což byl vlastně 4. den menstruace). Nebo je pravděpodobnější, že bylo vajíčko oplodněno nějakou zbloudilou spermií toho 8.1.? Snad jsem vše vysvětlila srozumitelně. Předem děkuji za odpověď a zdravím, Tereza

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den uvedená možnost je méně pravděpodobná, ale nelze ji 100%vyloučit.

       

  • Šárka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, užívám svou první antikoncepci Ebelya. První pilulku jsem vzala první den menstruace. V užívání pokračuji již 10. den a stále krvácím. První den bylo krvácení slabé ale od druhého dne dost silné( postupně i s většími kusy sražené krve) provázené bolestmi břicha( běžné intenzity). Nyní krvácení lehce slábne ale i tak je ho dost. Chtěla bych se poradit, zda je to jen otázka času, než si tělo zvykne na HA či zda už bych měla situaci řešit s gynekoložkou. Nechci zbytečně plašit ale již mě to znervózňuje. Počkat případně jak dlouho nebo řešit? Mnohokrát děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, uvedené se může takto vyskytovat, bude-li se opakovat déle jako 2 měsíce pak doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Marcela

    Dobrý den, je mi 30. Před 14 dny jsem byla na biopsii a byl mě zjištěný nález na čípku CIN3. Za 14 dní půjdu na konizaci. Doktor mi doporučil očkování proti rakovině děložního čípku. Stále nad tím spekuluji, jelikož se už od června minulého roku snažíme o miminko. Stále se nám nedaří, bojím se abych si s tím očkováním neuškodila. Může mít očkování nějaký vliv na plodnost ? Mám očkování v mém věku smysl? Rozhodla jsem se pro Gardasil 9, ale čím víc si o tom čtu na internetu, tak se bojí, že bych si tím mohla spíše uškodit. Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, GARDASIL 9 určitě doporučuji, bližší info na stránkách www.konizace-ostrava.cz, zde možno i poradenství u mého kolegy.

       

  • Paraple

    Dobrý den, máme za sebou několik neúspěšných ivf a teď také ket, když se mi podaří embryo uhnizdit dojde k biochemickemu těhotenství, genetika, imunologie v pořádku, vím, že na příčinu se někdy ani nepřijde ale nemůžete prosím poradit nějaké vitamíny nebo léky? Sliznice je dle učebnice, nemám žádné potíže,infekce ani nic jiného.Děkuji za každou radu, pokud vám můj dotaz nepatří omlouvám se. P.S.: Mám teda mutaci MTHFR ale prý by to neměla být příčina potratů.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, stran vitamínů doporučuji určitě foláty,tj.NOSIFOL, INOFOLIC příp.jiné. Je zde ke zvážení, zda chvíli situaci nenechat volný průběh a poté opětovně např.zkusit některou z metod IVF. Situace je na komplexní řešení optimálně cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Ivana

    Dobrý den, s přítelem jsme měli několikrát nechráněný pohlavní styk. Menstruace vždy přišla včas a i když jsem si dělala testy vyšlo mi, že nejsem těhotná. Jednou jsem i ze strachu použila Postinor, ale žádné příznaky, které se píšou v příbalovém letáčku, jsem neměla. Ve středu 31.1. jsme měli nechráněný styk znovu. Myslíte, že bych mohla otěhotnět, když jsme ho měli už tolikrát a pořád nic? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění zde existuje.

       

  • Marie

    Dobrý den, dnes mi panem doktorem byly sděleny výsledky biopsie čípku. Z biopsie byla zjištěna lehká až střední dysplazie s HR. jelikož bych v budoucnu chtěla mít děti, konizace se prozatím odložila a nález se bude sledovat. Chci se zeptat, zda bude mít nějaký efekt očkování proti rakovině děložního čípku, nebo zda existuje nějaký jíný způsob, zlepšení nebo alespon pozastavení zhorsování výsledku, Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, určitě doporučuji očkování – preparátů je několik, včetně následných kontrol.Blíže www.konizace-ostrava.cz, zde možno i případné poradenství u mého kolegy.

       

  • Iva

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o váš názor. Jsem nyní ve 13tt a od 8tt mám v děloze hematom. Nejprve byl plášťový o vel. 30x6mm (crl miminka 15mm), při kontrole za 3tydny ( v 11+0tt) už měřil jen 7x6mm (crl 44mm). Užívám utrogestan a snažím se odpočívat. Myslíte si, že bych již mohla trošku fungovat, že už by mohl být hematom vstřebán? Nebo je stále tak velkou hrozbou? Mám půlroční dcerku, o kterou se momentálně stará manžel a babičky. A ještě bych se chtěla zeptat – jak postupovat při vysazování utrogestanu? Děkuji a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji klidovým režim,který Vám jistě už doporučil i registrující gynekolog a na základě dalšího UZ pak domluva stran (lze ihned,bude-li vše v normě) dalšího postupu.

       

  • Alexandra

    Dobrý den, ráda bych se poradila s Vámi jako odborníkem, před 3mi měsíci jsem začla brát (znovu po sedmi leté pauze) nízko hormonální antikoncepci Yadine. Ve věku 17ti let mi docela vyhovovala zmírnila mi menstruační bolesti, zádný problém s přibíráním, ale teď je moje tělo z hormonů totálně zničené. Během těchto 3 měsíců jsem z 52kilogramu přibrala na 57. Musím podotknout, že první měsíc braní antikoncepce pro mě byla noční můra, bylo mi na zvracení po každém prášku. Teď už to není tak zlé, ale cítím se po užívání prášků nafouklá, bolávají mě často prsa, kolem linie ust a nosu se mi vytvorila vyrážka, (není to akné, ale spíš drobné zarudlé pupínky plné vody). Ráda bych se zeptala zda-li je moudré dál pilulky užívat čí vysadit?. Děkuji za odpověď. Alexandra S.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, záleží kolik je Vám let, zda ještě plánujete děti, také na Vaší osobní anamnese včetně toho zda kouříte či ne. Situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem a zvolení konkrétní formy antikoncepce tzv.na míru. Na základě výše uvedeného bych se příkláněl ke změně.

       

  • Katka

    Dobrý den, mám 4 měsíční dítě. Kojim jen asi jednou denně zbytek dokrmuji. Měla jsem 3krat nechráněný styk a bojím se abych nebyla těhotná. Menstruaci zatím nemám. Chci se zeptat za jak dlouho po styku si mohu udělat test aby byl výsledek spolehlivý? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Ronnie

    Jak co nejdříve zjistit těhotenství? Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik dní po oplodňující souloži je možno z krve (buď komerčním zap testem, nebo v laboratoři jako samoplátce) již možno zjistit těhotenství. Informaci bych ráda měla co nejdříve, protože pracuji v rizikovém prostředí (chemie) a chci se v těhotenství tomuto prostředí co nejvíce vyvarovat. A to i za cenu, že se následně těhotenství na UZ nepotvrdí jako živé apod. Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, průkaznost má většina testů za 7- 10dnů, ale důležitější je ultrazvukové vyšetření případně doplnění odběru těhotenského hormonu tzv.hCG (lidský choriogonadotropin) z krve.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám takový problém. V polovině října 2017 jsem začala brát novou antikoncepsi Suzia, která ale měla stejné složení jako Mylaz, který jsem brala předtím. Začal mě svědit spodek a konečník. Zašla jsem k doktorce, vzala mi stěr a řekla mi, že mám bakteriální vagnozu, kterou jsme léčili 10 dní antibiotiky (přítel byl samozřejmě přeléčen taky) a Entizolem na zavádění do pochvy, pak proběhly měsíčky a pak 10 dní Gynimun na zavádění do pochvy. po 20. lisopadu jsem byla na kontrole a tam mi řekli, že je vše už v porádku. Proběhly další měsíčky a dostavila se mi mykoza. Na to jsem brala clotrimazol tablety plus mazání… to nezabralo, tak mi doktorka napsala Clion D, že prý mám brát jen 5 tablet. Po první tabletě nastalo šílené svědění a pálení, po druhé už bylo vše v pořádku a i svědění a výtok odešly. Vzala jsem jich radši 6 a pak chvíli brala zase gynimun,aby se mi obnovovaly lactobacily v pochvě. Stále mě trápil slabší výtok, tak jsem nakonec mezi svátky byla na pohotovosti, kde mi řekli, že to všechno mám z těch antibiotik a ze všech prášků, co jsem měla. Přes svátky jsem to přestala řešit. S přítelem spolu od začátku problémů spíme s kondomem, nepoužívám tampony, jen vložky, používám bavlněné prádlo, různé vitaminy, Wobenzym, nejím sladké, ani kafe si nesladím, piji bylinkové čaje proti mykoze, nepoužívám aviváž. Před týdnem mě znovu začalo svědit dole. Doktorka mi dělala stěr a prý bude hotov příští týden. Dala mi mastičku s bylinkami, je tam i tee tree. Vím, že do středy musím počkat, co bude v těch stěrech, ale už jsem z toho docela ve stresu. Za poslední 3 měsíce jsem mela 3x mykozu a jednou bakteriální vaginozu. Přítel tomu rozumí, že sex je teď pasé, ale já se cítím hrozně. Do toho začínám 14 dní až týden před MS špinit… to bych odhadla na změnu antikoncepce. Na vyšetření u gyn. jsem byla snad už stokrát. UZ je vždy v pořádku, žádné cysty, nic. Vůbec nedokážu pochopit, proč se to stále vrací. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, pokud ženu netrápí žádný ze symptomů jako je svědění, pálení atd., nemusí se znepokojovat mírnou nebo občasnou vlhkostí na spodním prádle. Jde o přirozený poševní výtok, který má svou funkci a svá pozitiva. Důležité je dodržovat tyto režimová opatření: Doporučuje se pít alespoň 2 litry tekutin denně, důležité je nezadržovat moč ani při prvních pocitech nucení na močení, na místě je dodržovat pečlivou hygienu v okolí ústí močové trubice a konečníku, volit sprchu namísto koupele a myslet i na hygienu genitálu před a po pohlavním styku ,nepoužívat dámské hygienické spreje a intimní ubrousky, používat teplé spodní prádlo, předcházet prochlazení zejména dolních končetin, aj. Cílem léčby je také podpořit přirozenou obranyschopnost organismu a vlastní regenerační procesy, aby se organismus dokázal s opakující se infekcí účinně vypořádat a vymanit se ze začarovaného kruhu opakovaného podávání antibiotik. Svou důležitou úlohu v péči o komfort hrají také doplňky stravy, které jsou často využívány jako vhodný doplněk. Mohou pomoci zmírnit nepříjemné příznaky onemocnění a podpořit regenerační proces. Některé rostlinné látky a vitaminy obsažené v doplňcích stravy mají velmi žádoucí vliv na regeneraci sliznice , mají mírně desinfekční účinek, snižují pocit dyskomfortu nebo posilují imunitu, apod. Další jejich výhodou je velmi dobrá snášenlivost i při dlouhodobém užívání.Pro dosažení největšího efektu je proto nejvhodnější užívat doplňky stravy s komplexním složením. V některých případech se doporučuje kombinovat rostlinné přípravky navíc s enzymy a přípravky na podporu imunity. Obvykle čirý sekret bez zápachu čistí a ochraňuje poševní výstelku před vysušením, a tím i pochvu před poraněním. Vlhkost pak také usnadní a zpříjemní pohlavní styk, na některé muže navíc působí vzrušivě díky obsahu feromonů.Některé ženy se však v této souvislosti nemohou zbavit potřeby neustálé, přehnané hygieny, čímž si mohou způsobit nemalý problém.

       

  • Denisa

    Dobrý den, již druhý den mám silný zápach z pochvy. Cítím to když sedím a je doprovázený hlenovitým a bílým „tvarohovitým“ výtokem (mívám to v tomto období normálně). Menstruaci mám dostat až za dva týdny, pohlavní styk jsem neměla. Nic mě nepálí, nesvědí, nemám pochvu ani oteklou či zarudlou, jen to silně zapáchá. Momentálně se nacházím v cizině a nevím, co mám dělat. Co by to mohlo být? Pomůže na to něco, co se dá sehnat v běžné lékárně bez předpisu? Děkuji za radu, Denisa.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, lze zakoupit volně užité preparáty případně probiotika do pochvy, ale doporučuji vyšetření gynekologem v dané oblasti,obzvláště bude-li se k uvedenému přidávat pálení, svědění či jiné potíže.

       

  • Nikol

    Dobrý den, Ráda bych se zeptala na spolehlivost domácích testů na plodnost pro ženy, který zjišťuje přítomnost FSH pohlavního hormonu z moči. Test se jmenuje ADIEL FertilCheck a dělala jsem si ho včera v podvečer a mám před menstruací a vyšel mi negativní tudíž mám být neplodná. Ráda bych zjistila jestli mám věřit testu a nebo zajít za odborníkem a na nějaké další testy. Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji určitě došetření erudovaným odborníkem v dané oblasti, nikoliv spoléhat na výsledek jednoho ovulačního testu,který uvádíte, obzvláště je-li snaha o otěhotnění více jak 1rok pak řešit intenzivněji.

       

  • Adriana

    Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem týkající se antikoncepce. Po 7 měsících pauzy jsem opět začala užívat hormonální antikoncepci Katya. S užíváním jsem začala první den menstruace, ale hned druhý den jsem již nekrvácela. Dnes je to již 6. den užívání a menstruace se stále nevrátila. 4. den užívání nám s přítelem bohužel praskl kondom, chráněná jsem podle mě ještě nebyla, proto jsem užila tzn pilulku PO. Je takové vynechání menstruace normální? Může s tím mít něco společného nechráněný pohlavní styk? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste nebyla chráněná jak uvádíte a menstruace se ještě nedostavila doporučuji v co nejbližší době návštěvu registrujícího gynekologa s případným vyloučením těhotenství a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Nika

    Dobrý den, Je mi 29let a jsem po porodu tří dětí. Ráda bych zvolila nějakou vhodnou formu antikoncepce, ale nevím co by pro mě bylo nejvhodnější. Ráda bych se vyhnula užívání pilulek, protože se obávám, že bych na ně zapomínala. Mám PCO a i zhoršenou pleť. Uvažovala jsem o tělísku, ale nevím jestli hormonální nebo bez hormonů? Gynekolog by mi tělísko nedoporučil, protože by se mi pleť mohla spíš ještě zhoršit. Proto jsem si vzala na zkoušku antikoncepci Evellien, abych věděla, jak na ní budu reagovat (má stejné hormony jako tělísko), a nevyhodila zbytečně peníze, když by mi nesedlo. Bohužel jsem ještě po porodu nedostala MS, tak nemám evellien vyzkoušenou. Ráda bych se také zeptala na antikoncepční injekce. Jestli to by pro mě nebyla lepší volba. Jakou antikoncepci byste mi při PCO a zhoršené pleti doporučil vy? Kdyby to šlo vybrala bych si nejlépe antikoncepci, u které bych neměla MS a na kterou bych nemohla pořád myslet. Děkuji za pomoc. Nika

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobry den, po porodu, obzvlaste pokud jeste kojite bych ponechal Evellien. U nitrodelozniho teliska by jste na nej nemusela myslet ale nevyresi Vam PCO ci potize s pleti na tu je nejlepsi kombinovana antikoncepce s antiandrogeny, nejlepe s chlormadinonacetatem nebo cyproteronacetatem. Zalezi kteremu z techto specifik date prednost. Blize doporucuji doresit s registrujicim gynekologem.

       

  • Katerina

    Dobrý den, prosím chtěla bych se informovat. V sobotu jsem byla na pohotovosti se slabým krvacením (byla jsem 6+2 tt) Doktorka mi oznámila, že se jedná o neúplný potrat. Co to prosím znamená? V neděli a v pondělí, ze mě vypadly cca 7cm kousky (dlouhé, tenké). Starost mi děla, že jsem neviděla gestační váček, ale nevím jestli ho vůbec mohu vidět v takovém ranném stadiu. Bojim se, abych nemusela na kyretáž. A ještě bych se chtěla zeptat na Váš názor ohledně dasího pokusu o miminko, jak dlouho čekat. Hodně jsem od známých slyšela, že po potratu je velmi vysoká pravděpodobnost otěhotnění ( prý je pohnojěno). Děkuju Vám za odpověd‘.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, je nutno vyloučit zda se jedná o úplný potrat (těhotenství odkrvácelo), zde není nutná revize dutiny děložní, případně poptrat neúplný, tzn.že v dutině děložní zůstala část plodového vejce a je nutné ji vyčitstit. Po takovémto výkonu obvykle doporučuji nechat proběhnout první 2 až 3 menstruace a poté se můžete s partnerem opět snažit o další těhotenství.

       

  • Tina

    Dobry den, prosim Vas ake bylinky znizuju ucinnost antikoncepcie? Beriem Sunyu a od dnes zacinam pouzivat bylinkove vyzivove doplnky kde sa v jednom nachadza minimalne 10 roznych byliniek. Chcem si byt ista ze sa tam nebude nachadzat nic co by znizilo ucinnost antikoncepcie. Dakujem

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, z bylinek se jedná pouze o extrakt z třezalky tečkované, z léků pak o některá tuberkulostatika (rifampicin, rifabutin, griseofulvin), antikonvulziva (barbituráty, fenytoin, karbamazepin, topiramát,modafinil),či antivirotika (nevirapin,efavirenz)

       

  • Kateřina

    Dobrý den, mám takový menší problém. Přibližně před měsícem jsem začala pociťovat svědění v intimních partiích. Ten dobrovázel hustý výtok, který byl jemně hrudkovitý. Svědění se někdy nedalo vystát. P ak jsem měla mensruaci a vše bylo v pořádku. Jakmile mi skončila menstruace, tak výtok nastal znovu, jen je hustší a bezbarvý. Před tím se mi stáválo, že mi i protékal kalhoty a dělal mi fleky v rozkroku. Neberu žádnou antikoncepci ani žádné léky. Prosím poradil by jstě mi co mám dělat?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jelikož může být způsoben bakteriemi,kvasinkami či jinými patogeny doporučuji došetření u svého registrujícího gynekologa včetně odběru na kultivaci a dle výsledku adekvátní léčbu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám 28 let. Ve 26 letech porod SC. Poté nasazená antikoncepce. Po vysazení v červenci 2017 cyklus pravidelný. Od Prosince téhož roku 26 dní a pet dnů předem hnědý výtok s menstruačními bolestmi. Lecim se s ren migrans po těhotenství. Ma CT orgány v pořádku. Jen drobná hyperdenzita dorsálně vlevo od močového měchýře. (V závěru to nehrnuli). Může to mít spojitost a jít např o ca čípku? Poslední stery pred 7 měsíci a vse v pořádku. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, spojitost s nádorovým onemocněním čípku se jeví vysoce nepravděpodobná, ale není nemožná. Bližší došetření doporučuji cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Anna

    Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na pár věcí, pokusím se Vám chronologicky popsat celou situaci. Dne 29.10. jsem měla nechráněný pohlavní styk. Dne 30.10. jsem si zakoupila na doporučení lékárníka Escapelle, pilulku jsem hned užila. Ve dnech 8. – 11.11. jsem měla menstruaci, která přišla cca o týden dříve, než měla. Pravidelný cyklus jsem jinak do té doby měla. Dne 18.11. jsem měla nechráněný pohlavní styk, při kterém jsem otěhotněla. Těhotenství mi bylo gynekologem potvrzeno dne 19.12., podle menstruace mi gynekolog sdělil, že se jedná o 5+6 tt (CRL 3,5 mm). Dne 18.1. mě objednal na další kontrolu s tím, že mi bude vystavena těhotenská průkazka. Udělali mi první krevní odběry, zkontrolovali moč, poté následoval zevní UTZ, kde jsem už krásně viděla hlavičku, páteř a poté mi řekl, že nevidí srdíčko (podle poslední menstruace 10+1 tt, přesněji dle početí si myslím 8+5 tt, CRL 21 mm, hcg 21000). Vyšetření pokračovalo vnitřním UTZ, kdy mi řekl, že to bohužel nevyšlo a objednal mě na revizi. Myslíte si, že srdíčko nebylo vidět (nevím, jestli tím bylo myšleno srdíčko a nebo srdeční činnost) a kontrola nedopadla dobře z důvodu užití Escapelle 19 dní před mým otěhotněním? Když bych šla ještě den před lékařem navrženou revizí na UTZ, výsledek by byl stejný nebo je nějaká šance? A můj poslední dotaz – je pro mě vhodnější revize nebo se mám rozhodnout jinak, tj. čekat na samovolný potrat? Prozatím nemám žádné potíže ani známky toho, že by se mému těhotenství nedařilo. Děkuji Vám za brzkou odpověď, vzhledem k tomu, že již nemám mnoho času z důvodu naplánovaného termínu chirurgického zákroku 🙁 Jedná se o mé první těhotenství, přirozenou cestou a je mi 36 let.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, myšlena srdeční činnost, dle uvedeného se jednalo o zmlklé těhotenství a situace nemusí mít vůbec souvislost s užitím Escapelle. Den před revizí by byl výsledek určitě stejný. Ve Vašem případě doporučuji revizi dutiny děložní, na samovolné odkrvácení nedoporučuji čekat. Blíže dořeště konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mam dotaz,který řeším už s doktorem,ale potřebovala bych znát názor i jiného lékaře. 12 let sem brala antikoncepci,v březnu 2017 sem jí vysadila a neobjevila se mi menstruace do doby,než mi lékař v září nasadil Klimonorm kvůli neodstatku estrogenu. ten mi po 3 měsících neudělal dobře( možná to nebylo práškama,těžko posoudit),tak sem ho na měsíc vysadila ale jelikož plánujeme s přítelem miminko, doktor doporučil ho znovu používat. myslíte si,že ho mám brát,ačkoliv je to braní dalších ,,hormonu“? opravdu mi to pomůže víc, než kdybych brala třeba nějaké bylinky např. Gynex atd.? Je mi 29 let,vážím 53 kg,aktivně cvičím silový trénink. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jelikož neuvádíte z jakého důvodu Vám lékař Klimonorm nasadil přesněji (jeho hlavní indikace jsou:Hormonální substituční léčba (HRT) symptomů z nedostatku estrogenů v perimenopauze,postmenopauze a po ovarektomii nemohu se přesně vyjádřit k jeho užívání. Bylinné kapky typu Gynex užívat můžete, nelze však spolékat že pomohou více než preparáty klasické medicíny.

       

  • Evelin

    Dobrý deň, mám 35 rokov a s manželom sa pokúšame o prvé dieťa. 15 novembra som otehotnela. Moja posledná menštruácia bola 2 novembra. No 14. decembra som mala silný hnedý výtok a do toho trocha čerstvej krvi na druhý deň som bola na vaginálnom vyšetrení, kde bolo všetko v poriadku, ale lekár mi povedal, že by ma chcel o týždeň vidieť, čo však nebolo možné pretože sme cestovali na Slovensko kvoli sviatkom. Po návrate som hneď išla na vyšetrenie. A tam ma čakala nemilá správa, že som potratila už asi v 5/6tt. Je to naozaj zvláštne, že celý ten pobyt na Slovesnku sa moje telo ešte stále cítilo v druhom stave, ( ale myslím si že za to možu aj vitamínové doplnky). Podľa posledného echa mám v maternici stale zárodočný vak s pozostatkom embrya a keďže žijeme v Holandsku kde sú možné tri verzie ako ďalej: čakať kým to príroda vypudí von, ďalej vaginálne tablety Cytotec na vyvolanie potratu alebo kyretáž. Doktor mi však povedal, že zárodok je veľmi malý a, že mám alebo počkať kým sa o to príroda postará sama alebo si dať tablety a keď to nebude fungovať tak v poslednom rade kyretáž. Momentálne som v 11tt podľa tehotenskej kalkulačky. Tak teraz neviem čo mám robiť. Cítim sa dobre, nemám žiadne komplikácie chvála Bohu. Vedeli by ste mi ozrejmiť, čo sa to deje s mojím telom? Prečo nechápe, že plodový vak je už v podstate prázdny? Ďakujem.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji revizi dutiny děložní jelikož se jak uvádíte o to „příroda sama nepostarala“ ačkoliv klinické potíže nemáte.

       

  • Žaneta

    Dobrý den, snažíme se s manželem o miminko, ale často mě trápí mikozy. Můžou mít praparaty na léčbu (laktofeel, gynopevaryl mast, gynocaps) na otěhotnění vliv? Doktorka mi řekla, že tyhle preparáty mám užít když budu cítit diskomfort. O tom že se snažíme i dítě ví. Když budu tyto preventivní přípravky užívat jindy než v den pohlavního styku, může to otěhotnění i tak ovlivnit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by nemělo mít vliv na koncepci (otěhotnění). Vámi jmenované preparáty jsou spíše probiotického charakteru.

       

  • Tereza

    Dobrý den, mám pocit pálení a svědění. Nechala jsem si udělat kultivace z pochvy a jediné, co vyšlo je Lactovacillus species. Může způsobovat tyto problémy a je vhodné toto řešit výplachy jedlou sodou? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, k výplachům místo jedlé sody doporučuji Multi-Gyn Vaginal Douche Combipack – pošev.irigátor+ tablety (volně prodejné).

       

  • Monika

    Dobrý den, začala jsem užívat Nuvaring. Zajímalo by mě, zda kroužek může poškodit nějaký lubrikant. Je přece ze silikonu a pokud tuším správně, tak existují lubrikanty, které silikonu nesvědčí. Zajímá mě konkrétní použití se 100% kokosovým olejem. Zajímá mě ještě možnost vytažení kroužku před pohlavním stykem. Dočetla jsem se, že pokud je kroužek méně než 3h mimo pochvu, tak to účinnost nesnižuje. Je tedy možné ho před stykem vytáhnout a po styku vrátit zpět? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ano před stykem vytáhnout můžete a poté vrátit zpět a ačkoliv má vysoký tzv.index spolehlivosti = Pearl index, 100%účinnost však nemá. S kokosovým olejem užívat nedoporučuji.

       

  • Klára

    Dobry den dneska jsem si delala tehotensky test a jeden prouzek se vyrazne zbarvil a druhy je takovy slaby zname to ze jsem tehotna nebo si mam udelat jeste jeden test.dekuji za odpoved.Budu rada za jakoukoliv odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, z uvedeného velmi nespolehlivé, proto doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Jirka

    Dobrý den, s přítelkyní se snažíme již 4 měsíce o miminko. Poslední menstruaci měla před 9 dny. V současné době je již týden nachlazená a dnes dostala ATB – Klacid SR (na 7 dní). Mohou nějak uvedené ATB narušit ovulační dny, nebo během užívání ATB je to lepší přerušit a nechat to po užívání, příp. zda ihned po vysazení?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji snahu o miminko po skončení ATB léčby u partnerky.

       

  • Lucia

    Dobrý deň, som v 21 týždni tehotenstva a ochorela som nádcha a bolesť hrdla. Pri výtere z hrdla mi bol zistený streptococcus pneumoniae +++ a krčný lekár mi predpísal antibiotiká bitammon 375. Môžu sa tieto lieky užívať v tehotenstve,môžu poškodiť dieťatko.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jedná se o penicilinová ATB, neměla by být pro plod škodlivá.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore, minulý týden jsem podstoupila ukončení těhotenství v 17.tt pro vvv plodu. Bohužel jsem to prožila již podruhé, v dubnu 2017 mi ve stejném týdnu zjistili zmlklé těhotenství v důsledku torze pupečníku u zdravého plodu. Podstoupila jsem nyní i revizi děložní dutiny. Na kontrole u mé gynekoložky mi pátý den po revizi řekla, že se děloha moc nezavinuje a je vysoká děložní sliznice – 16 mm. A že je možné, že mě čeká ještě další revize. Na kontrolu však jdu až za 3 týdny. Nikdy jsem s výškou sliznice problém neměla. Chtěla bych se zeptat, čím může být v mém případě vyšší sliznice způsobena, když byla provedena revize a zda je šance, že se sama upraví. A taky zda mi to může nějak zhoršit pravděpodobnost dalšího otěhotnění. Děkuji za odpověď. Zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, provedl bych UZ kontrolu s odstupem týdne, bude-li přetrvávat podezření na ne zcela vyčištěnou dutinu děložní je možné že se zákrok bude muset ozpakovat. Na další těhotenství by mělo mít jen minimální vliv. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Adéla

    Dobrý den, již půl roku beru antikoncepci Nyssiela a řekla bych, že bezchybně. Nicméně jsem trochu na pochybách, jelikož 3. den, kdy jsem si brala placebo pilulku, jsem měla pohlavní styk. Nicméně další den přišla očekávaná menstruace. Ovšem nyní po téměř 14 dnech mám oteklé a mírně bolestivé prsa jako před menstruací. Je tady možnost, že bych byla těhotná?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, možnost otěhotnění je nepravděpodobná, ale nelze ji 100% vyloučit. Bližší došetření doporučuji cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Katarina

    Dobrý deň beriem HA už niekoľko rokov ale teraz sa mi stalo prvý krát že mám hnedý výtok začiatok nového týždňa bol 22.1 kedy som aj mala pohlavný styk a je to presne 14 dní potom . čiže teraz je tretí týždeň čo užívam HA

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, bude-li se uvedené opakovat déle jako 2měsíce pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, beru HA Ayreen, obvykle ji beru zhruba ve tři hodiny odpoledne. Po nynější sedmidenní pauze se (vlivem posunutého letu) v prvním dnu braní antikoncepce k pilulce dostanu až po půlnoci, tj. zpoždění v užití první tabletky bude cca 10 hodin. Je to v pořádku, či bude už účinnost narušena? Děkuji moc.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučení při vynechání jedné tablety: DO 12 HODIN je okamžitě užít vynechanou tabletu a další tabletu v obvyklou dobu. Antikoncepční účinnost zachována.

       

  • Daniela

    Dobrý den, jsem těhotná, a používám Venušiny kuličky pro posílení pánevního dna. Předpokládám, že posílené poševní svaly mi budou u vaginálního porodu nápomocné. Je má domněnka správná ?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vaše doměnka, že posilováním pánevního dna budou svaly lépe připraveny na porod je správná. Existují různé cviky, nemusíte k tomu užívat výhrandě Venušiny kuličky.

       

  • Marie

    Přeji dobrý den.Rakovina cervix mi byla právě „čerstve “ diagnostikována.V hlavě zmatek,stále nevim jestli to není jen“omyl „,nebo zlý sen a odmítám tu realitu přijmout.Na nemoc se přišlo náhodou :Kdyz se vyšetřovala neznámá příčina mého lymfedemu nohy.Jehož počátkem byl prostý otok nártu nohy a nyní,téměř 1 rok,bolestivý otok celé nohy až do třísla a bolesti břicha.Absolvovala jsem vyš.CT břicha,kde byla rakovina prvně zjištěna.Následně potvrzena vyšetřením MR a nyní čekám na výsledky biopsie.Léčit se rozhodně nemohu.Jedině pokud mi Vy,nebo někdo jiný,poradíte nějaký přírodní ,citlivý a šetrný způsob samoléčby,kterou na sobě mohu praktikovat.Takovou léčbu mi dosud ŽÁDNÝ lékař skutečně nenabídl a drastcké způsoby léčby,které mi zatím,sice né jako již definitivní ale jako možné byly nabídnuty,tyto všechny já odmítám.V současnosti můj fyz.i duš.stav a věj jsou takovými,že by při těcht o drastických léčbách moje smrt byla uspíšena a zemřela bych mnohem dříve,než když se nebudu léčit vůbec.A já,přesto že jsem na tom nyní psychicky opravdu špatně,tak žít chci,co nejdéle.Slyšela jsem něco o léčbě JEDLOU SODOU,-v kombinaci s javorovým syrupem.Proto,pane Doktore,mám nyní na Vás 2 prosté dotazy.A VELMI VÁS PROSÍM o jejich ZODPOVĚZENÍ,NA MŮJ MEJL.SOUHLASÍM TAKÉ SE ZVEŘEJNĚNÍM MÉHO DOTAZU A VELMI VÁM DĚKUJI Marie. 1)Diagnosa C 539 a doba přežití bez léčby -Obecně,podle stadií klasifikací TNM. ? 2)Mohu při léčbě sodou javorový sirup nahradit obyčejnou vodou ?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ad 1,prognóza resp.doba přežití karcinomu děložního čípku závisí na celé řadě faktorů.
      Hlavním prognostickým faktorem je klinické stádium onemocnění.
      Úspěšnost léčby je hodnocena pětiletým přežitím a je přímo úměrná stádiu
      karcinomu. Dle statistických hodnocení lze předpokládat pětileté přežití u:
      • Stádia 1 – v 80-85%
      • Stádia 2 – v 50-65%
      • Stádia 3 – v 30-40%
      • Stádia 4 – v méně než 12%
      Dalšími prognostickými faktory jsou:
      • velikost primárního nádoru a hloubka invaze
      • vzdálenost nádoru od okraje hrdla
      • extenze nádoru do děložního těla
      • invaze do krevních a lymfatických cév
      • nádorové postižení lymfatických uzlin
      • celkový stav pacientky, přidružené nemoci, poruchy imunity
      ad 2, Obávám se,že uvedené nelze nahradit

  • Eliška

    Dobrý den, ve čtvrtek jsem měla s přítelem nechráněný pohlavní styk a v noci ze soboty na neděli jsem užila Postinor 2, ale starou dávkovací metodou, tabletu a druhou tabletu za 12 hodin. Bude stejně účinná? Jako je teď nové dávkování? A ještě jsem se chtěla zeptat, zda vadí jestliže se druhá tabletu užila ne přesně za 12 hodin? (ale ne dýl.) Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den účinnost by měla být i při staré dávkovací metodě zachována, pokud jste dodržela přesné pokyny v návodu – tedy pokud jste neužila za delší dobu než 12hod, uvedené by nemělo vadit.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, je mi 19 let a již třetím rokem beru HA, bojím se, ale že když ji budu brát dlouho bude potom problém otěhotnět. Přemýšlím tedy o nitroděložním tělísku. Je možně si ho nechat zavést, když jsem nerodička? A doporučujete ho nebo je lepší zůstat u HA? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano nitroděložní tělíska máme již nyní i pro nerodivší ženy, lze tedy zavést. Nepůsobí-li však hormonální antikoncepce žádné potíže je možno ji ponechat. Blíže proberte konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Alena

    Dobrý den, už asi čtyři roky používám antikoncepci Belara, ale protože mám strach z otěhotnění ještě k tomu s přítelem provozujeme přerušovanou soulož, popř. pokud přítel chce ejakulovat dovnitř použijeme kondom. Je zde i tak nějaká šance na otěhotnění? Pokud bych náhodou vynechala jednu pilulku je zde možnost otěhotnění při přerušované souloži?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění při takovéto kombinaci je velmi malá, ale není nemožná. Zapomenete-li pilulku za 12hod a více vzrůstá možnost otěhotnění obzvláště v 1.týdnu užívání, pak doporučuji pojistit ještě jinou antikoncepční metodou – zpravidla prezervativem minimálně 7dnů.

       

  • Markéta

    Dobrý den, moje dvojče (17 let) šlo na vyšetření ke gynekologovi, protože měla problém se sexem s jejím přítelem. U gynekologa se ukázalo, že je neplodná. Budu mít stejný problém? Jsme dvouvaječná dvojčata a už 10 let děláme judo, mohlo to mít nějaký vliv?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, to že jste se sestrou dvouvaječná dvojčata neznamená že jste také neplodná a budete mít stejný problém. Doporučuji zvážení došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Petra

    Dobrý den, v září mi bylo 45 let, mám zavedenou Mirenu. Jelikož mám stále výtok, špinění nebo jiné potíže, uvažuji o jejím odstranění. Stále ale váhám, kvůli možnosti otěhotnění. Mám 2 děti, rodila jsem ve věku 35,5 a 38 let, dále 1 interrupce ve 40 letech a ještě se mi podařilo otěhotnět v téměř 44 letech, to se naštěstí vyřešilo samo- 14 dní od termínu menstruace jsem začala krvácet, na UZT nebyl plod vidět, pouze vysoká sliznice, test HCG z krve lehce nad hodnoutou minima. Chtěla jsem si nechat udělat test AMH a pak se rozhodnout, ale moje gynekoložka mi sdělila, že „mi vyjde teď nějaká hodnota, pak se mi třeba za rok zblázní hormony a hodnota testu bude zcela jiná“. Je to vůbec možné, myslela jsem, že hodota AMH s věkem klesá. Vím, že otěhotnění je u každé ženy vysoce individuální, ale mohl byste mi sdělit, zda se hodnota testu dá brát jako berná mince, či se může věkem měnit? Dále nerozumím tomu, proč se stále uvádí, že možnost otěhotnění s věkem klesá, po 40ti je přirozenou cestou téměř nemožné a přitom se doporučuje chránit se antikoncepcí až do přechodu? Nestačí např. přerošuvaná soulož v mém věku přes 45?Děkuji za Váš čas a omlouvám se za délku svého dotazu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 27. roce u ženy hodnoty hormonu klesají až do období menopauzy, kdy je jeho hodnota téměř neměřitelná. Uvedené se nedá brát jako berná mince. Možnost otěhotnění po 45.roku života je méně pravděpodobná, ale NENÍ NEMOŽNÁ. Doporučuji dořešit blíže se svým registrujícím gynekologem a vybrat optimální antikoncepční metodu pro Váš případ.

       

  • 123456789

    Dobrý den. Měla bych dotaz ohledně antikoncepce. Svojí antikoncepci (Ayreen) beru vždy ve stejnou dobu a to v 11:00. Ale o víkendu se mi stala menší nehoda. Byla jsem na návštěvě u tety. V sobotu jsem si vzala běžně antikoncepci v 11:00 ale v neděli mi zazvonil mobil a já šla do pokoje pro pilulku. Jenže pilulky byly pryč. Nejspíš je kočka shodila z nočního stolku. Po 1 hodině marného hledání jsem jela domu a Vzala jsem si pilulku tedy až ve 13:30. Tedy se zpožděním 2:30 hodiny. Mohu se nadále spolehnout na antikoncepční účinek či nikoliv. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ano antikoncepční účinek by měl být v tomto případě zachován.

       

  • Milena

    Dobrý den. Již 6 let užívám HA jangee. Dne 9.1.probehl pohlavní styk, poté následovalo svědění a používání candibene na tři dny. Menstruace se nedostavila, těhotenský test je negativní. Mám mírný tlak v podbřišku. Mohu být i přesto těhotná nebo se menstruace nedostavila z důsledku používání candibene?? Děkuji Milena

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, v důsledku užívání Candibene ne, ale těhotenství doporučuji určitě vyloučit cestou registrujícího gynekologa, který na základě vyšetření stanoví další postup.

       

  • Kamila

    Dobrý den,doporučil byste hormonální ntikoncepci složením podobnou přípravku Lisvy? Byla jsem s ním spokojená, ale přes rok už na trhu enní a od té doby nemohu najít přípravek, který by mi vyhovoval.Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji preparáty s obdobným složením v tabletové formě, tj. 15ug EE(ethinylestradiolu)+60ug gestodenu = preparáty: DITINELL, MINESSE ev.MIRELLE,blíže konsultujte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Maria

    Dobrý deň, Mám 33 rokov, 2 zdravé deti a snažíme sa o tretie dieťa. Tretie a štvrté tehotenstvo dopadlo rovnako zamlklý potrat v 13+2. V obidvoch týchto tehotenstvách bol robený tesne predtým prvý kombinovaný screening v 12.tom týždni, ktorý bol v poriadku. Oba plody boli geneticky skontrolované / jeden počas tehotenstva z krvi matky, druhý po zákroku/. Urobili sme vyšetrenia štítnej žľazy, imunologie a genetiku s partnerom. Nič zvláštne sa nenašlo. Teraz som tehotná znova. Viete prosím poradiť na aké vyšetrenia by som mala ešte ísť ? Alebo máte tip na nejakého gynekológa v Prahe, ktorý má s takýmito vecami prax? Moj gynekolog povedal, že také niečo dvakrát po sebe nevidel a že mi nevie pomocť. Bojím sa, že zas bude všetko úplne v poriadku.Prvý velký screening ukáže zdravé dieťa s tlčúcim srdcom, len aby som neskor zistila, že dieťa sa prestalo vyvyjať 3 dni potom. Za prípadnú odpoveď ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je dodržování zdravých zásad v souvislosti s hygienickými,režimovými a jídelními opatřeními. Více se obávám že pro těhotenství resp.zdravý vývoj plodu udělat nemůžete, obzvláště pokud byly všechna ostatní vyšetření negativní. Samozřejmostí je užívání těhot.vitamínů s obsahem kyseliny listové a dále bych se pokusil eliminovat stres cvičením,zájmovými činnostmi,procházkami v přírodě případně meditací.

       

  • Karolína

    Dobrý den, žena mého otce čeká po necelých dvou letech znovu miminko (termín v srpnu 2018). Na těhotenství přišli těsně předtím, než zjistili, že má v nose zlatého stafylokoka a v krku E coli. Praktické lékařka jí řekla, že to nic není a nedala jí atb. Sestra z gynekologie, kam hned volala, spustila o tom, jak musí naplánovat potrat. Zastupující gynekoložka řekla, že si to příroda vyřeší sama a plod se při nejhorším neudrží. Bakterie tedy nejsou vůbec léčeny. Na internetu jsem ale našla, že stafylokok v těhotenství není problém jen v případě, že se včas začne léčit ATB vhodnými pro těhotné. Prosím o odpovědˇ na dotazy – Je stafylokok v prvním trimestru velký problém? Jaká to může přinést rizika? Jak situaci řešit? Je třeba nasadit ATB? Děkuji za Váš čas, Karolína

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření ženy Vašeho otce na nejbližším ORL pracovišti a dle klinických potíží (neuvádíte zda nějakém má) zhodnotí ORL lékař zda jsou nutná ATB či ne s ohledem na těhotenství. (některé typy lze užívat) Nemá-li paní klinické potíže pak bych se výrazně neznepokojoval.

       

  • Lucie

    Dobrý den, jsem v 7tt a začalo mě bolet v podbřišku s mírným špiněním. Mám se bát, že s miminkem není něco v pořádku? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bát se nemusíte, ale buďtě opatrná. V případě silnějšího špinění resp.krvácení a zhoršujících se bolestí v podbřišku doporučuji co nejdříve vyhledat gynekologické zařízení ve spádu a dle vyšetření další postup.

       

  • Pavla

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, užívala jsem HAK Regulon 9let. Byla jsem s ním nesmírně spokojená. Vysadila jsem jí v září, protože s partnerem plánujeme rodinu. Menstruaci jsem měla naposledy těsně po vysazení, takže v první polovině září, od té doby pravidelně každý měsíc slabě špiním zhruba 2 dny, ale nekrvácím. Dříve jsem cyklus měla nepravidelný – občas až dvouměsíční, ale tato situace byla ojedinělá, obvykle jsem měla cyklus 35dní před užíváním HAK. Těhotenské testy mám negativní. Samozřejmě jsem navštívila svého gynekologa, udělal mi USG, kde zhruba po 10 dnech od posledního špinění – což by mělo odpovídat období kolem ovulace, byly vaječníky klidné, endometrium úzké, nález totožný jako při užívání HAK. Prý se tělo pravděpodobně ještě zbavuje hormonů a činnost vaječníků zatím nenaskočila, řekl mi ať tomu dám čas. Rozloučili jsme se, ale nedomluvili se na další kontrole. Jak dlouho mám čekat, kdybych nemenstuovala? Setkáváte se se stejnými problémy častěji? T.č. piju bylinné čaje, je ještě jiný způsob, jak pomoci nastartovat jejich činnost, či vyloučit hormony? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bylinné čaje příp.kapky typu Gynex užívat můžete. V obecné rovině neotěhotníte-li do 1 roku od vysazení antikoncepce při pravidelném nechráněném pohlavním styku tj. minimálně 2xtýdně doporučuji důsledně řešit se svým registrujícím gynekologem. Taktéž v případě těhotenský příznaků.

       

  • Ladislav

    dobry den vcera jsme meli pohlavni styk se svoji pritelkyni a od vcerejsiho vecera do dneska ji je spatne je mozne ze je tehotna ?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemusí se jednat ihned o těhotenství, ale nelze jej 100% vyloučit.Budou-li uvedené potíže přetrvávat doporučuji co nejdříve gynekologické došetření v místě spádu.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, nyní jsem týden po revizi dělohy z důvodu samovolného potratu v 8.týdnu. Bylo to první těhotenství. Po 2-3 menstruacích ( jak nám bylo doporučeno ) se chceme snažit o další. Chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít s užíváním kyseliny listové, je možné ji užívat už nyní? Předešlé těhotenství jsem ji neužívala, dočetla jsem se o ní později až na internetu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran užívání kyseliny listové,resp.folátů doporučuji začít minimálně 1 měsíc před plánovaným otěhotněním.

       

  • Petra

    Dobry den pane doktore., byla mi predepsana antikoncepe na upraveni cyklu ayreen ,uzivam7 den a neustale silne krvacim. Nevim zda je to normalni ….a pokracovat v uzivani …je mi 38 let. Mam i silne bolesti.Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji komplexní gynekologické vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa s případným předepsáním léků na zástavu krvácení. Při akutním zhoršení ihned na ústavní pohotovostní službu dle spádu a již lačnit.

       

  • Irma

    Dobrý den, zajímal by mne názor lékaře na takzvanou Symptotermální metodu (teplota, hlen, čípek). Lze se na ni skutečně spolehnout v případě, že bude žena dostatečně oparná a po vysychání hlenu a vzestupu bazální teploty (což potvrzuje proběhnutí ovulace, údajně?) přistoupí k nechráněnému styku onen 4.DPO, který je považován za neplodný? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nelze se na ni spolehnout na 100%, index spolehlivosti,tzv.Pearl index= kolik žen ze sta, používajících určitou metodu po dobu jednoho roku neplánovaně otěhotní (tedy u kolika z této stovky žen metoda selže) je v tomto případě 3-20.

       

  • Lucie

    Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně určení data oplodnění. Jsem v 11+3 i dle ultrazvuluku za doba prý souhlasím, první den poslední menstruace byl 30.9.2017 a jelikož si nejsem jistá otcem potřebovala bych vědět zda se dá nějak spočítat datum početí. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, termín podle poslední menstruace sedí,tj. aktuálně 11+3, termín početí cca o 14dnů později po p.m, naprosto přesně však určit nelze.

       

  • Petr

    Dobry den, manzelka jde na konizaci cipku kvuli prednasorovemu nalezu. Predtim jeste prodela ockovani. Co ale pro to mohu udelat ja, jako sexualni partner. Pokud jsem ji nakazil nejakym typem HPV, je moznost ho u me „eliminovat“, nebo ho mam neustale v sobe a pri prvnim styku ji HPV opet predam. Z Vasi odpovedi na dotaz Martiny jsem zcela nevycetl, zdali i partneri mohou/maji nejak resit HPV? Je pro nas muze nejake vysetreni? Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o HPV viru doporučuji blíže na: www.konizace-ostrava.cz/zakrokovy-sal/ockovani-proti-hpv/. U Vás nutno klasická režimová opatření – hygienické zásady, jeden sexuální partner, atd. HPV testace u mužů se neprovádí.

       

  • jitka

    dobry den pane doktore chtela bych se zeptat byla jsem dvaktat na konizaci delozniho cipku kde mi zjistili vysledek biopsie hsli po dvou operacich je vysledek stejny a muj doktor me neustale tvrdi ze mam rakovinu abych jsi nechala odebrat delohu tak bych se chtela poradit jestli je to opravdu tak chteli by jsme s manzelem dalsi miminko a jestli mi tedy hrozi nake riziko a jestli je mozne mit dite moc dekiji Jitka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, neuvádíte kolik Vám je let, zda ještě plánujete graviditu a konkrétně přesný nález na děložním čípku, proto je uvedené velmi obtížné stanovit. Na základě Vámi uváděných údajů doporočuji vyšetření na jiném erudovaném pracovišti.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 3 tydny po konizaci děložního čípku (CIN 2). Údajně byl nalezen nespecifikovany typ viru, takze nemohu ani zjistit, zda ho na mr přenesl pritel se kterým jsme 2 roky nebo si sebou nesu něco z drivejska. Konizace proběhla v pořádku, mam jiz jen CIN 1 a mam chodit na pravidelne prohlídky. Jen mam strach, ze to na me pritel muze přenést znovu. Slyšela jsem ze jsou muzi prenaseci a kdyz nemaji zadny problem tak ten vir proste maji a nic jim neni. Chci mit v budoucnu deti (je mi 22) a predstava ze spolu budeme nadale spat a bude se to porad vracet neni zrovna skvělá. Obzvláště take z hlediska vsech omezeni. Chtěla jsem jen vědět, jake je riziko, ze to na me pritel přenese znovu? Četla jsem ze i pres vděčný ochrany není nic zarucene a nerada bych sla na zakrok znovu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, HPV – lidský papillomavirus je onemocnění, které způsobuje přednádorové a nádorové změny děložního čípku. V současné době známe více než 120 typů HPV, které napadají člověka a jednotlivé typy se označují číselně. Z toho zhruba 40 typů inklinuje ke kožním a slizničním povrchům a z toho 20 je tzv. onkologicky rizikových-tj. způsobují prekancerózy a zhoubný nádor. Zbytek způsobuje onemocnění, která nenesou onkologický potenciál. Ze skupiny onkologicky nebezpečných je nejdůležitější typ 16 a 18, které způsobují přes 80% prekanceróz a zhoubných nádorů děložního hrdla.Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.Testování na přítomnost HPV infekce u žen do 30 let nemá v současné době žádný smysl. Přítomnost HPV infekce nic neznamená a jak je výše popsáno je velmi častá. U části žen virová infekce v těle zůstává a virus proniká do buněk na sliznici a začíná je měnit v přednádorové a postupně až ve zhoubný nádor. Proto přítomnost virové infekce u žen nad 30 let znamená do budoucna velké riziko pro vznik prekancerózy či zhoubného nádoru. Riziko zhoubného nádoru je ve všech věkových kategorií u žen majících pohlavní styk.

       

  • Kamila

    Dobrý den, poslesni dobou se mi stává, že krvacím během pohlavního styku, ale necítím žádnou bolest a někdy mi teče krev ještě i den potom. Je to nezávisle na menstruace. Byla jsem u gynekologa a změnil mi antikoncepci bylo to v pořádku ze začátku a teď se krvácení zase objevuje. Nevím co může být příčinou tohoto krvácení, je mi to nepříjemné i vůči příteli, ale hlavně mám strach co to může znamenat je mi 23 let a jednou bych chtěla mít děti a mam strach, že s takovymi potížemi to nebude možné. Nevíte jaké by mohly být příčiny?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve vyzkoušet vaginální čípky CICATRIDINA/volný prodej/ v dákování: 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně- Nebude-li účinné pak došetření cestou svého registrujícího gynekologa. Příčin může být několik.

       

  • Lucie

    Dobrý den, užívám antikoncepci 2 roky. Dnes v 11:50 jsem užila druhou aktivní pilulku z prvního týdnu plátíčka, ale po dvou hodinách jsem měla jednorázovou řídkou stolici. Je možné otěhotnění? Měla bych se chránit i jinou antik. metodou dalších 7 dní nebo do konce plátíčka?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji se dále chránit další antikoncepční metodou,tj. prezervativem minimálně 7dnů. Možnost otěhotnění nelze na 100%vyloučit,obzvláště byl-li nechráněný styk v popisovaném období.

       

  • Aneta

    Dobrý den, dnes (14.12.2017) dobiram posledni prášek z meho prvního platicka antikoncepce značky Leanova. Je to moje úplně prvni HA. Je mi 20 let. Žádné problémy se neobjevily, až na to, že mam spineni. HA jsem začala brát normálně prvni den cyklu, jak mi řekl gynekolog. Mamr si zajit k lékaři nebo mám ještě počkat, až doberu všechna platicka ,jestli problem neni jen pri tom prvnim platicku? Jinak me nic zatim netrapi, kromě tohoto spineni. Po klasickém styku s partnerem se také objevilo menší množství krve. Děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den uvedené může přetrvávat max.3 měsíce, bude-li trvat déle až pak doporučuji došetření cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Tereza

    Dobrý den pane doktore, dovolte mi abych se zeptala. Poslední menstruaci jsem měla cca 29.10.2017 a vyšel mi pozitivní tt, tudíž mi vychází nějaký 7. týden zda-li počítám správně. Dnes jsem byla u své gynekoložky a ta mi dle ultrazvuku sdělila, že vidí váček ale ne embryo, které by se vyvíjelo a máme naplánovanou kontrolu za týden kdy by už mělo být vidět jasné embryo a srdeční činnost, chci se zeptat zda to není jen odkládání jestli už 7. týden není dost pozdě na to aby tam už bylo embryo. V červenci 17 už mám za sebou samovolný potrat kdy se embryo přestalo vyvíjet cca v 8 týdnu. Je mi 21 let. A ještě poslední otázka pokud to i tentokrát nevyjde nemělo by následovat podrobné vyšetření, aby se tak zjistila příčina? Mockrát děkuji a hezký den Tereza

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento postup je zcela správný. Nebude-li se dále embryo vyvíjet jedná se o zmlklé těhotenství a lze řešit chirurgicky nebo farmakologicky. Po 2 za sebou zmlklých těhotenstvích je na zvážení podrobné došetření jak uvádíte. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Nikola

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na situaci, když antikoncepci užíváte pravidelně, ale jeden si zapomenete vzít pilulku. Stalo se mi to, že jsme s přítelem měli pohlavní styk a já si normálně antikoncepci vzala, i druhý den, jen třetí den jsem si pilulku zapomněla vzít. Na internetu čtu, že spermie vydrží v pochvě i několik dní. Myslíte, že je zde riziko oplodnění? Děkuji za odpověď. Nikola

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, riziko není veliké, ale otěhotnění nelze na 100% vyloučit. Blíže doporučuji vyšetření a dořešení stavu cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Dominika

    Dobrý den, chci se zeptat- gynekoložka mi předepsala antikoncepci -Azalia- a celou dobu užívání (měsíc) jsem špinila. Teď jsem si našla přitele a ráda bych ji užívala ale bojim se že opět budu špinit. Je to normální? A jak dlouho to trvá? Nebo mám zkusit jiné prášky?. Bohužel mám dost nepříjemnou doktorku takže jsem ráda že ji nemusim otravovat.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může přetrvávat ještě 2měsíce,bude-li déle doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem. Nemáte-li v něj důvěru pak event.na jiném pracovišti.

       

  • Pavla

    Dobrý den,mám za sebou 3 nevydařené pokusy i IVF+ 2 nevydařené KETy. Doktor mi přeléčil imunitu Prednisonem, jela jsem do lázní, cvičila, chodila na akupunkturu a po téměř 6ti letech se mi podařilo přirozeně otěhotnět. Doktor v CAR mi tehdyhned nasadil Prednison a Utrogestan a donosila jsem zdravého syna. Rok po porodu jsme se pokusili o druhé dítě, kupodivu se zadařilo hned, ale v 7+2 jsem samovolně potratila. Nyní jsem opět díky Clostibegytu a Pregnylu otěhotněla, bohužel v 10+1 mi doktor oznámil, že plodu nebije srdíčko. Musela jsem tentokrát na kyretáž. Teprve teď až po druhém potratu se obvodní gynekolog začal zajímat o můj Rh faktor a Rh faktor mého syna. Když jsem mu sdělila, že ho máme rozdílný, protože jsem po porodu dostala injekci. Řekl, že ji budeme muset dát znovu. Na mou otázku, zda neměla mi být tato injekce podána již po prvním potratu mi bylo sděleno, že tenkrát to nebylo zapotřebí a na můj nynější potrat, nepodání té injekce po prvním potratu nemělo nijaký vliv. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu to, že mi nebyla injekce imunoglobulinu podána bylo vpořádku a neohrozilo to mé další těhotenství, které tedy dopadlo kyretáží. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v těhotenství a bezprostředně po porodu a po potratu kdy byla čištěna dutina děložní se jedná o rozdílné schéma dávkování. Jste-li Vy krevní skupina s Rh faktorem negativním, měl by být po revizi dutiny děložní (RCUI) dle doporučeného postupu ČGPS imunoglobulin i.m podán,tj.uvedené bylo řešeno správně. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka K.

    Dobrý den, pane doktore.Chtěla bych se zeptat – jsem po léčbě endometriózy (laparoskopicky odstraněny cysty, poté následovala 6-ti měsíční léčba přípravku Visanne). 7. listopadu normální menstruace a snaha o otěhotnění. Momentálně v prosinci se menstruace nedostavila, udělala jsem si několik těhotenských testů (v rozmezí několika dnů) a vyšly všechny pozitivně. K lékaři jsem objednána na příští týden. Chtěla bych se však zeptat, na konci listopadu (tedy v době, kdy už jsem zřejmě byla těhotná) jsem měla akutní zánět močových cest, nasazeny antibiotika Gyrablock. Mohly tyto antibiotika nějak ovlivnit těhotenství? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v první řadě doporučuji co nejdříve vyšetření u registrujícího gynekologa, zde vůbec těhotná jste.

       

  • Andrea

    Dobry den,pred tydnem mi vysel opakovane pozitivni test,ovsem za 3 dny carka na testu o hodne zeslabla (na temer tzv. ducha) a objevila se opozdena MS.Je vsak o hodne slabsi nez obvykle.Mohlo by se jednat o GEU?Predpokladam,ze kdyby slo o velmi ranny potrat, menstruace by byla silna a dlouha. Bolesti krome tech beznych menstruacnich nemam.Je vhodna navsteva gynekologa?Dekuji za odpoved 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,návštěvu u registrujícího gynekologa považuji za velmi vhodnou a dle toho určení dalšího postupu.

       

  • Miriama

    Dobry den, prosim o radu ohladom uzivania progesteronu v tehotenstve po uspesnom umelom oplodneni IVF nativny cyklus. Som v 11 tyzdni t. a uzivam progesteron LadeePharma 200 mg kazdych 8 hodin po uspesnom IVF. V 12 tyzdni by som mala progesteron zacat vysadzovat. Chcem sa opytat, ci je vysadenie v 12tyzdni pre mna bez rizika. Ide o to, ze o tehotenstvo sme sa snazili cez centrum asistovanej reprodukcie cca od marca (Březen), odkedy sme absolvovali viackrat inseminacie pri ktorych bol vzdy nasadeny progesteron (v davke 2×200 mg). Po cykle s inseminaciou a progesteronom sme si dali cyklus pauzu a v tomto cykle (bez asist.reprodukcie a progesteronu) som zacala cca v polovici cyklu spinit (ako keby zacinala menstruacia). Toto sa stalo viackrat za sebou (cyklus s progesteronom, potom cyklus bez progesteronu=spinenie) a jeden gynekolog hovoril ze ide o spinenie v dosledku upadku progesteronu a druhy gynekolog zas hovoril ze ide o luteálnu insuficienciu. Vzdy ked som prisla na urgentne vysetrenie v strede cyklu (v cykle bez asist. reprodukcie) kvoli spineniu/hnedemu krvacaniu mi bol urobeny iba ultrazvuk ale hormon z krvi nebol vysetreny. Pred tym ako sme zacali absolvovat asist.reprodukciu som nikdy nemala takyto problem v strede cyklu. Tak teraz sa strasne bojim, ci mozem v tom 12 tyzdni vysadzovat progesteron, aby som nezacala spinit/krvacat a neprisla o babatko. Babatko sa nam podarilo po 2 rokoch snazenia, tak sa naozaj bojim. Dakujem velmi pekne za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 12.týdnu můžete opatrně progesteron vysazovat, není-li ve Vaší anamnese jiný důvod k užívání dále. Určitá rizika jsou vždy. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem, případně s centrem asistované reprodukce.

       

  • Radoslav

    Dobry den, pred dvoma dnami som podstupila kyretaz po potrate. v 8 tyzdni Od kedy je povoleny sex? Môze mi vonkajsia masturbacia niejako poskodit? resp. samotny orgazmus? dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zevní masturbace jak uvádíte ani orgasmus Vám uškodit nemůže, osobně bych však počkal minimálně dva týdny, optimálně 4-6týdnů.

       

  • Nikola

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat.\Už 2 roky se snažíme o miminko,jednou sem měla biochemické těhotenství a letos v květnu mimoděložní těhotenství ,odebraly mi levý vejcovod a oznámily mi v nemocnici že po prvním porodu císařským řezem který byl v roce 2010 mám hrozné srůsty.Bohužel můj doktor je velice laxní ani po laparoskopii mě neprohlédl a řekl že se můžeme snažit dál,že jsem zdravá když už se to jednou podařilo.\je možné že mimoděložní bylo kuli srůstům a že proto mi nejde otěhotnět??Neměl by mě lékař poslat na nějaké vyšetření ?Nehledě na to že mi před dvěma lety předepsal antikoncepci depo provera,o které sem se dozvěděla že by se měla předepisovat pokud už žena nechce děti nebo má alespoň dvě děti.Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, srůsty mohou být jednou z příčin „nemožnosti“ otěhotnět. Vaše situace je na komplexní dořešení. Nemáte-li důvěru ke svému registrujícímu gynekologovi doporučuji konsultaci na jiném pracovišti, případně zvážení konsultace přímo v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Barbora

    Dobrý den, užívám antikoncepční prášky stodette a chtěla bych se zeptat. S přítelem plánujeme početí dítěte a nejsem si jistá, jak dlouho po ukončení užívání antikoncepce, je možné otěhotnět ? Předem děkuji za odpověď Barbora

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnět můžete kdykoliv, doporučuji ale vysadit minimálně 0,5 roku před plánovaným otěhotněním, lépe i déle.

       

  • Martin

    Dobrý den pane doktore, přítelkyně bere HA (Lusienne) každý den v 8 hodin večer. V neděli si prášek vzala a v pondělí na něj zapomněla. V úterý ráno jsme měli sex, ale k vyvrcholení nedošlo, ale je možné, že mohlo něco uniknout. Zapomenutý prášek si uvědomila až večer, když si prášek měla vzít. Vzala si úterní prášek + ten pondělní zapomenutý prášek a mezi nimi byl asi hodinu a kousek odstup. Tak mě zajímá, jestli může být těhotná. Nyní postupujeme podle letáku – tzn. dobere prášky ze stávajícího blistru a druhý začne brát bez 7 denní pauzy. Ten prášek, který zapomněla je 18tý, tedy ve třetím týdnu. Děkuji mnohokrát a přeji Vám hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuje se začít s užíváním nového balení bez obvyklé přestávky. Další balení bez pauzy lze ostatně napojit i z jiných důvodů, například pokud si žena přeje vynechání menstruace. Nejste-li si jistá doporučuji provedení těhotenského testu, případně došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Barbora

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již 3 rok beru hormonální antikoncepci Stodette, a však chtěla bych s braním antikoncepce skončit. A případně se zeptat. Jak dlouho trvá, než se organismus naprosto pročistí ? A kdy je po ukončení a vysazení antikoncepce možnost početí dítěte ? Předem děkuji za Odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnět můžete kdykoliv, doporučuji ale vysadit minimálně 0,5 roku před plánovaným otěhotněním, lépe i déle.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, minulý týden se mi objevil narůžovelý výtok a k tomu velké svědění, pálení – na to jsem brala 3 tablety Clotrimazol a mast Jenamazol poté Canesten krém. Zlepšilo se to, ale včera jsem raději navštívila svého gynekologa, předepsal mi MacMiror Complex 500 s tím, že mám kvasinky a nezmizely úplně. Řekla jsem mu, že jelikož je to na 8 dní a já mám dostat v sobotu menstruaci (v pondělí jsem dobrala poslední tabletu a měla jsem mít od včera pauzu) tak aby mi léčbu právě nenarušila menstruace, jsem se zeptala, jestli mám brát HA v kuse nebo brát Macmiror rozděleně (před a po MS dobrat). Řekl jak chci, tak jsem se rozhodla ji brát bez pauzy, tj. jsem si včera vzala prášek z dalšího platíčka a nasadila před spaním Macmiror. Dnes ráno jsem se vzbudila, Macmiror ze mě „vytékal“ to jsem poznala žlutou barvou na vložce. Přes den mi ale není nejlépe, bolí mě v kříži, začínají mě bolet nohy a břicho jako při MS a když jsem byla teď na WC, trošku jsem krvácela, zatím slabě, ale nevím, co to může být? Může se toto stát po Macmiroru, nebo mé tělo neuneslo hormony a spustila se mi MS? Nyní totiž beru bez pauzy již 3 platíčko HA, minulý měsíc jsem také brala bez pauzy kvůli dovolené. Mám tedy teď HA i Macmiror přestat brát? Svému gyn. nemůžu volat, dnes tam není. Předem moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji Macmiror po menstruaci doužívat,příp.opět došetření u registrujícího gynekologa či telef.konsultaci.

       

  • Dana

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, po dvou letech jsem si nechala od svého lékaře předepsat hormonální antikoncepci (Sunya), minulý týden jsem začala užívat během prvního dne krvácení (zhruba 28 dní od posledního), které však trvalo jen dva dny a poté ustalo. Antikoncepci užívám dále, ale včera se krvácení objevilo znovu. Je tedy možné, že jsem začala s prvním užíváním špatně (o týden dříve než jsem měla)? A jak dále postupovat? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s užíváním jste nezačala špatně, vyčkal bych ještě max 2 měsíce a bude-li se uvedené opakovat pak došetření registrujícím gynekologem ev.změnu antikoncepce.

       

  • Lucie

    Dobrý den, prosím o informaci – jsem týden po revizi (z důvodu zamlklého těhotenství). Dneska (7 dní po zákroku) jsem byla v rámci práce na prohlídce u lékaře, který mi v odebrané ranní moči našel krev (což je pochopitelné), ale taky zvýšené bílkoviny – ráda bych se zeptala, zda můžou být v moči obsaženy z důvodu nedávného zákroku? Na kontrolu si mám přijít po zahojení znovu, jen mě zajímá, zda to má se zákrokem souvislost či ne. Antibiotika jsem nedostala (nevím, zda nemůže jít o začínající záněť). Děkuju za odpověď. Lucie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bílkoviny mohou a nemusejí souviset se zákrokem, doporučuji s odstupem opakovaný odběr.

       

  • Petra

    Ještě mám dodatek,včera jsem si zkoušela opět dělat test a byl negativní,možná ta druha čárka byla,ale opravdový duch a to jen když se člověk podíval opravdu z blízká… Chci se tedy zeptat co to znamená? Potratila jsem? Nebo ty předešlé testy byli falešně negativní?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávám se, že bez adekvátního gynekologického vyšetření Vám na uvedené dotazy nejsem schopen odpovědět. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Petra

    Dobrý den. Poslední menstruace mi začala 16.10., dělala jsem si 2 testy,1 byl potivni slaběji druhy už dosti zřetelně. Ve čtvrtek 23.11. jsem začala krvácet,poměrně dost a krev byla tmavá a byli v ni kousky… K tomu samozřejmě bolest v podbřišku,večer až taková, ze mi nezabarali ani prášky proti bolesti a bylo mi chvílemi z toho až na zvracení. Včera (patek) byla silná ještě během dopoledne a momentálně se to uklidnilo na slabší krvácení. Chci se zeptat,zda je to normální a jestli se nejedná o probíhající potrat nebo mimoděložní těhotenství? Doktor mi zatím nepotvrdil zda se jedna o těhotenství. Když krvacim,mohu si udělat znovu TT? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den doporučuji došetření gynekologem s event.odběrem hCG /lidský choriový gonadotropin-těhotenský hormon/ z krve.

       

  • Karolina

    Dobrý den,¨již několik let chodím pravidelně na kolposkopické kontroly a stěry (v rozmezí 3-6 měs.). Při prvním mi byla zjištěna lehká displazie čípku. Nikdy jsem neměla žádné příznaky, jenže minulý týden o víkendu mne začalo nepříjemně bolet v podbřišku – mírná bolest, spíše dyskomfort hned nad stydkou kostí. Oba problémy přikládám 20 min. čekání na kamarádku v zimě venku, kdy mě ofukovalo pod bundou i sukní. Nicméně mě napadlo i zhoršení čípku. Je možné, aby se po půl roce (od minulé kontroly) změnila lehká změna děl. čípku CIN1, která je již 3. rokem stále stejná, v rakovinu v pokročilém stádiu? Na kontrolu jdu zase 27.11, ale tentokrát z ní nemám dobrý pocit. Děkuji za jakoukoliv radu/odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, urcite doporucuji dalsi kontrolu, kterou mate na 27.11 -takto bude postacovat, zmeny behem 1/2 roku nelze vyloucit.

       

  • Katka

    Dobrý den, pane doktore, při druhém porodu se mi neodloučila placenta a byla mi v narkoze provedena manuální lyze, kvůli krevní ztrátě jsem měla dvě transfuze a po dvou dnech ještě jedno dočištění kyretou. Nyní bych chtěla podstoupit KET (první dítě máme přirozeně, druhé po IVF), máme ještě několik embryí, ale můj gynekolog říká, že se mám připravit na to, že těhotenství po lyzi může být hodně rizikové, že už je v děloze navždy jizva a placenta se tam znovu může přichytit. Bude mi 42 let. Druhý gynekolog mi ale řekl, že je jen mírně zvýšené riziko opakování stejného problému a že těhotenství bude pravděpodobně úplně bezproblémové. Tak teď nevím, co si o tom myslet. Třetí dítě si s manželem oba přejeme, ale ne za cenu ohrožení mého života. Co byste nám poradil? Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určité riziko, že bude placenta zadržená a bude nutné opět přečištění dutiny děložní u Vás přetrvává. Na základě uvedených údajů jsou určitá rizika a podotýkám že může být jak bezproblémové tak se mohou vyskytnout v určitém procentu komplikace,které nelze dopředu vždy předvídat a za určitých okolností Vás na životě samozřejmě ohrozit mohou. Konečné rozhodnutí je na Vás a manželovi a doporučuji dořešit cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Lucie

    Dobrý den, 20.10.2017 jsem měla poslední menstruaci, 3.11.2017 proběhla ovulace, 9.11.2017 jsem byla na gynekologii na prohlídce a bylo mi sděleno, že těhotná tento měsíc určitě nebudu, protože mám nízkou sliznici 4mm, poslal mě krev i na moč a tam bylo všechno v pořádku. 16.11.2017 jsem čekala menstruaci, která se nedostavila, těhotenství mě ani nenapadlo vzhledem k té kontrole na gynekologii, ale po dvou dnech zpoždění a bolestech bradavek jsem si test přeci jen udělala a byl jasně pozitivní, pro jistotu jsem si udělala i pár chytrých testů který mi potvrdili těhotenství 2-3tt. Dle poslední menstruace bych tedy měla být 4-5tt. Na první kontrolu jsem objedná až za 14 dní a mám strach, aby nebylo něco špatně, když jsem měla necelý týden po ovulaci tak nízkou sliznici. Je možné, aby vajíčko bylo v pořádku tam kde má být i přes tyto informace? Moc děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy nemusí být vždy zcela spolehlivé, doporučuji došetření registrujícím gynekologem,který Vám s určitostí řekne,zda jste těhotná nebo ne a zodpoví i otázku zda v danou chvíli je těhotenství vpořádku či nikoliv.

       

  • Katarína

    Dobrý den pane doktore, přednedávnem jsem od své gynekoložky dostala na předpis tablety Gynoflor. Neskladovala jsem ho ale v lednici, jsou to už asi dva týdny. Bude ještě účinný, nebo si mám raději koupit nové balení? Děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě doporučuji nové balení.

       

  • Iva

    Dobrý den, mám kvasinky, které mi léčili na zánět močových cest, poté zjistili, že v moči nic není a já mezi tím spala s přítelem bez kondomu. Vlastně všechny ty problémy mi začaly při první antikoncepci a nechr. pohlavního styku, přítel tvrdí, že s předešlými sex. partnerkami spal vždy s kondomem. Je možné, že jsem ho mohla nakazit také těmi kvasinkami ? Údajně žádné problémy nemá, jen ho jeden den po sexu bolela kůžička u žaludu, ale to je někdy po sexu normální, ne? Používám na to krém Canesten. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nákazu jste partnerovi určitě nezpůsobila. Canesten krém můžete na kvasinkovou infekci užívat nadále.

       

  • Market

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně antikoncepce a potenciálního těhotenství – je možné, že antikoncepce (tedy látky v ní obsažené) mohou nějakým způsobem ovlivnit výsledek těhotenského testu? Na tuto otázku jsem se ptala již v lékárně, bohužel mi bylo řečeno, že netuší, proto se obracím na Vás. Dělala jsem si v časovém odstupu několik testů – všechny s negativním výsledkem, proto se ptám, velmi mě děsí představa možného těhotenství, o kterém bych nevěděla a pokračovala v braní antikoncepce. Děkuji mnohokrát za Váš čas i odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy nejsou zcela spolehlivé. K selhání antikoncepce může dojít vždy /chyba v užívání, antibiotika, alkohol, aj./, ale na druhou stranu nejde žít v neustálém „strachu z těhotenství“.Nejste-li si jistá doporučuji došetření svým registrujícím gynekologem.

       

  • Jana

    Dobrý den, měla bych otázku . Je možné abych měla menstruaci 12 .dní od první tablety antikoncepce ? Mám antikoncepci na 21.dní se 7.denní pauzou která má bejt menstruační ,ale když mám menstruaci teď v pauze bych ji mít neměla nebo ano ? Kdybych antikoncepci vysadila byl by to problém ? Mám antikoncepci Omisson a přijde mi i když to mám 12.den že vubec nepřestávám krvacet … Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přetrvává-li déle toto „krvácení mezi menses“ doporučuji došetření registrujícím gynekologem a dle toho další postup.

       

  • Barbora

    Dobrý den, po asi 10denních problémech (bolesti v podbřišku, jako při ovulaci, akorát, že o pár dní dříve, než běžně) a svědění jsem si došla ke svému gynekologovi. Informovala jsem ho o tom, že se snažím otěhotnět, on mě vyšetřil, zjistil, že mám zvýšené ph (5,4) a předepsal mi Macmiror. Na otázku, jestli tyto léky nevadí případnému těhotenství, mi řekl, že teď už do menstruace stejně neotěhotním (byla jsem tam tak 10-12 dní před začátkem cyklu). Já to však stále nechápu (mohla bych být teoreticky už těhotná..?) a nevím, zdali tyto léky můžu používat. V lékárně mi ještě před návštěvou lékaře doporučili Globulus cum natrio. Zajímal by mě názor ještě jiného lékaře. Mockrát děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li obavy nebo jste si koupila již uvedené globulus cum natrio užívejte tyto. Nebude-li efekt pak doporučuji opět došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Nina

    Dobrý den, paní doktorka mi doporučila během dvou let již třetí kyretáž při hyperplazie děložní sliznice, nebo užívání atikoncepce, chtěla bych znát Váš názor. Je mi 41 let, bezdětná. Děkuji. N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, řídil bych se dle výsledku histologie, na zvážení je zde léčba gestageny perorální formou případně tělískem.

       

  • petra

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou hysteroskopii 8 den cyklu, při které mi byl nalezen a odstraněn polyp a z histologického rozboru mi bylo zjištěno A) fragmenty isthimického endometria a za B,C) fragmenty dysfunkčního proliferačního endometria s ložisky komplexní hyperplázie bez atypií a já jsem Vás chtěla poprosit co to pro mne znamená a zda to může mít vliv na nezdařené ivf cykly konkrétně na implantaci embryí? Můj gynekolog mi to nijak nevysvětlil. Ještě podotýkám, že mi je 33 let. Mockrát Vám děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v děloze dochází ke zmnožení buněk děložní sliznice a hovoříme o hyperplazii děložní sliznice, odborně hyperplazii endometria. Tato diagnóza je poměrně častá. Zpravidla se projevuje abnormalitami děložního krvácení. Především se vyskytuje nepravidelné krvácení, někdy dochází k tzv. spottingu (špinění), nebo může docházet k silnému nebo častému krvácení. Méně často bývá hyperplazie endometria zcela bez projevů.Příčinou vzniku tohoto stavu je nadměrného působení estrogenů. Estrogeny, ženské pohlavní hormony, mohou být tělu dodávány z vnějšku, nebo si je tělo vytváří samo (např. tukové buňky tvoří estrogeny v hojné míře, nádory vaječníků taktéž).
      Podle typu hyperplazie sliznice děložní (typická či atypická, simplexní či komplexní) se odvíjí i její léčba. Určité typy hyperplazie mohou znamenat i předrakovinné změny a proto se musíme vždy ujistit odběrem a histologickým vyšetřením o jaký typ hyperplazie endometria se jedná. Základem terapie je odstranění nadměrného hormonálního působení estrogenů, v případě, kdy je to možné. V určitých případech můžeme použít medikamentózní terapii, v jiných bychom měli přistoupit k chirurgickému výkonu – odstranění dělohy – z důvodu riizika nádoru sliznice děložní. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 22 let a před 3 měsíci jsem začala brát svoji první antikoncepci. Od té doby mám ale problémy s krvácením – krvácím mimo cyklus a trvá to přibližně stejně jako normální menstruace, v mém případě 5 dní. Před 3 dny jsem dostala menstruaci a dnes mě strašně bolí děložní čípek. Nejedná se ale o klasickou bolest, spíše je to nepříjemné a vždy se mi trochu uleví při močení. Nevím, zda by se mohlo jednat například o zánět močových cest, ale ten už jsem jednou měla a ta bolest byla úplně jiná. Bojím se také, že bych mohla mít rakovinu děložního čípku. Na prohlídce u gynekologa jsem byla v před 3 měsíci a nic mi nenašel. Nyní jsem v zahraničí a prohlídku jsem plánovala až v prosinci. Všechny problémy mi ale začaly s užíváním antikoncepce. Jsou tohle počáteční problémy, měla bych ji raději vysadit, nebo se jedná o něco jiného? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trvá-li nepravidelné krvácení již více jak 3měsíce je vhodné došetřit příčinu. Dle Vámi popisovaných údajů by mohlo jít i o potíže s močovým měchýřem. Doporučuji v prvé řadě urologické vyšetření, bude-li v pořádku, pak došetření svým registrujícím gynekologem.

       

  • Barbora

    Dobrý den, jsem 29tt. Asi tak 14 dní zpět mě začalo bolet v pravém podžebří + mne bolí pravá půlka zad. Má gynekoložka mi před týdnem udělala jaterní testy a ty dopadly OK. Otoky nemám, testy na těhotensou cukrovku jsou také negativní, zažívací problémy žádné, moč vždy v pořádku (pouze 1x bílkovina na jeden křížek). Nyní mě začalo na pravém boku „pálit“ a kůže je citlivá po celé horní části bříška (jakoby pod obvodem podprsenky). Není to pálení ve smyslu svědění ale spíše jako když je kůže spálená např. od sluníčka. Tato citlovost/pálení se zpravidla objevuje když sedím, není to nic co by mě omezovalo, spíše mě to vyděsilo . Když jsem doma v klidu a ležím tak se cítím v pořádku. Mám tento problém nějak řešit? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,budou-li se uvedené potíže stupňovat /silnější svědění,pálení včetně plosek rukou či nohou, pocit na zvracení,vyrážka aj./ pak doporučuji ihned došetření svým registrujícím gynekologem případně v ústavním pohotovostním zařízením dle Vašeho spádu.

       

  • Marcela

    Dobrý den dnes mi doktorka oznámila že mám nedorostlou sliznici proto nemohu přijít do jiného stavu. Je to rok co jsem prestala užívat injekci depoveru. Antikoncepci jsem nasadila měsíc po vysazení injekce a od srpna 2017ji neberu. Mohu ještě mít děti? Doroste mi sliznice? Jemi 35 a moc bych chtěla miminko. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, střední doba početí pro ženy,které otěhotní je cca 10měsíců po podání poslední injekce Depo-Provera s rozpětím však od 4 do 31měsíců. Doporučuji foláty /přípravky s kyselinou listovou-Nosifol,Inofolic,aj./,režimová opatření a neotěhotníte-li do 6měsíců dále dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, je mi 24 let a před zahájením sexuálního života jsem byla naočkována vakcínou Cervarix. Objevily se u mě však již dvakrát kondylomata, a proto mi paní doktorka doporučila, abych se přeočkovala vakcínou Gardasil. Chtěla bych se Vás proto zeptat na několik otázek: 1. Je vhodné být dvakrát přeočkována na rakovinu děložního čípku?, 2. Jaké je riziko vedlejších nežádoucích účinků, o kterých všude čtu – všude se polemizuje o vhodnosti, účinnosti a nebezpečnosti těchto vakcín?, 3. Pomůže mi Gardasil ke ztlumení činnosti HPV, které v sobě již aktuálně mám? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru to znamená kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Obě vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu.Konečné rozhodnutí je však na Vás.I při správném naočkování není ochrana 100%-ní, proto je nutné nadále docházet na pravidelné preventivní prohlídky

       

  • Veronika

    Dobrý den dělala jsem si tehotenske testy a oba byli pozitiv. Dnes jsem byla u Dr a na ultrazvuku nebylo nic vidět a Dr me strašil že to může být mimoděložní. Hgc jsem měla pri braní krve 200. Prosím o radu nic me nebolí ani krvácení. Myslíte že to bude mimoděložní mám strach děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů je skutečně nutné vyloučit mimoděložní těhotenství optimálně s UZ kontrolou za 2dny včetně odebrání kontrolního hCG. Při potížích (bolest,krvácení,aj.) pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Klára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, poslední menstruace proběhla 22.9.- 25.9., délku cyklu nevím přesně, teprve od září neberu HA, 30.10. jsem si dělala 3 testy, vyšly pozitivně, šla jsem ke své Dr. na UZ nebylo nic vidět, z krve vyšel výsledek HCG 400, je to špatný výsledek? Na další kontrolu jsem objednaná na 14.11. Nemám zatím žádné příznaky těhotenství, není to podivné? Jen mě večer pobolívá v podbříšku, mohlo by to značit něco špatného?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě je nutné rozlišit zda se jedná o nitroděložní těhotenství či nikoliv. V případě potíží /silné křeče,krvácení aj./již nejíst nepít a doporučuji došetření registrujícím gynekologem případně ústavní pohotovostní službu dle Vašeho spádu.

       

  • Veronika

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Jsem v 32+4tt těhotenství, měla jsem podezdření na kvasinky a proto raději zašla ke své gynekoložce. Ta mi pouze doporučila mazat krémem (canesten). Bohužel pořád cítím pálení,svědění a mám zarudlé a oteklé (na stykých pyscích) chtěla jsem se zeptat zda nemohu použít nějaké zaváděcí prášky pro rychlejší odeznění. Děkuji za odpověď. S pozdravem Veronika

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodný je např.Lactofeel vag gel-obsahuje 7 tub na jednorázové použití. Je volně prodejný, mohou užívat i těhotné ženy.

       

  • Kateřina

    Dobrý den pane doktore, mám 1 dceru. 15.9 jsem podstoupila revizi v 8 tt (plod odpovídal 5 tt). Jednalo se o mé druhé těhotenství v životě. Gynekolog mi za tři týdny od revize oznámil, že histolog měl podezření na molu, avšak nebyl si jistý. pro jistotu mi doporučuje chodit jednou za měsíc na krev, aby jsme hlídali HCG hormon a otěhotnět raději až v lednu po posledním měření HCG v krvi. nicméně 12.10 na krvi HCG v krvi již negativní ( 9 ). menstruace se mi také již dostavila a dokonce v termínu. s manželem se nijak nechráníme (přerušovaná soulož). zajímalo by mě, jestli podle vás může být mola, když 3 týdny po revizi HCG již negativní a jestli je případné mé těhotenství například kdybych otěhotněla koncem roku moc velký „průser“ . děkuji Vám a přeji pěkný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ukázal-li histopatologický rozbor na podezření stran poruchy trofoblastu,tj. mola hydatidosa /existuje několik typů/pak doporučuji stejný postup jako Váš registrující gynekolog, tj.sledování hodnot hCG z krve a další těhotenství nejdříve za 6měsíců od negativity. Jinak určitě minimálně bariérovou ochranu,tj.prezervativ.

       

  • Lucie

    Dobry den, druhy den po nechranenem sexu se dostavil silne zapachajici ridky vytok. Na vytoky trpim cely zivot, ale s timto jsem se jeste nesetkala. Vytok zatim neni doprovazen jinym svedenim ci palenim. Onen muz zrejme partnerky strida casto. Ziji v zahranici, kde je lekarska pomoc na spatne urovni a snazim se navstevovat jen ve velmi urgentnich pripadech. Proto se obracim na vas, samozrejme chapu, ze bez steru a prohlidky mi extra nemuzete radit. Jen hledam mozne uklidneni, ze se nejedna o priznaky vazne pohlavni nemoci, ale jen jiny typ kvasinkoveho onemocneni, pokud mate zkusenosti s timto vytokem. Po ruce mam z cech tablety na zavadeni Polygynax, tak zda by pomohly? Dekuji mnohokrat.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů předpokládám,že se jedná o některý druh vaginálního infektu. Polygynax můžete v prvé řadě vyzkoušet, ale nebude-li účinný určitě navštivte lékaře a ten Vám na základě výsledků stěrů určí další postup. Pohlavní chorobu nemohu jednoznačně vyloučit.

       

  • Lada

    Dobrý den pane doktore, je mi 42 let. Cca před 5 lety jsem podstoupila konizaci děložního čípku pro CIN III. Od té doby všechno v pořádku. Kvůli silné a dlouhotrvající menstruaci (10 dní) mi gynekoložka nasadila antikoncepci. Před 6 měsíci jsem začala užívat antikoncepci Mirelle. První 4 měsíce byly naprosto bez problémů. Poslední 2 měsíce slabě špiním a menstruace je opět silná a dlouhotrvající. Moje gynekoložka mi změnila antikoncepci. Nyní užívám již druhý týden Asamute. Špiním stále. Gynekoložka mi řekla, že to může ještě trvat třeba i 2 měsíce, než se tělo vyrovná s novou antikoncepcí. Může to být pravda? Nebo může jít o něco vážnějšího?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší registrující gynekoložky je správný. V případě,že však krvácení bude přetrvávat déle jak následující 2měsíce pak je nutné problém dále řešit.

       

  • Karolína

    Dobrý den, ráda bych se touto cestou poradila s HA. Na základě mé žádosti a společné konzultace s gynekologem mi byla předepsaná HA Jangee (dříve jsem užívala HA Sunya). HA Jangee se však pouze měsíční nevyrábí (raději jsem chtěla odzkoušet pouze jeden měsíc v případě, že by mi nevyhovovala, aby mi nezůstala 2 platíčka nevyužitá), a proto mi v lékárně vydali HA Yaz s ujištěním, že je s HA Jangee totožná. Tuto skutečnost jsem opět konzultovala s gynekologem, který mě ujistil, že jak složení, tak dávkování je naprosto stejné, jedinou změnou je pořizovací cena. Bohužel jsem však doma zjistila, že HA Yaz, kterou jsem 1 měsíc užívala má 24 pilulek s účinou látkou a 4 pilulky placebo. Naopak HA Jangee obsahuje také 28 pilulek, ale pouze 21 pilulek je s účinou látkou a 7 pilulek placebo. Chtěla bych se tedy zeptat, jak to, že i přes ujištění jde o jiné dávkování a zda by to nemohlo nějak jinak opět ovlivnit hormony v těle (rozházet, cítit se špatně), když v minulém měsíci jsem dle návodu užila 24 pilulek HA Yaz a v tomto měsíci mě čeká pouze 21 pilulek HA Jangee. A pokud jde o stejné složení účinných látek, tak zda nemůže dojít k menší ochraně? Předem děkuji za váš čas a odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejedná se o jiné dávkování, ale jiný režim užívání/zbývající tablety jsou tzv.placebo/ Dodržíte-li dávkování pak účinnost i ochrana bude stejná a cyklus si nerozházíte

       

  • Hanka

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, pokud žena bere antikoncepci čistě z důvodu zabránění těhotenství (nemá žádné problémy typu akné nebo závodňování), jaký progesteron v kombinované antikoncepci je v tuto chvíli „ideální“? Tzn. Který má např. nízký protromboticky efekt, neinhibuje jaterní cytochromy, vylepšuje profil HDL/LDL apod. ?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji antikoncepci s obsahem desogestrelu, norgestimátu či gestodenu. Blíže se poraďte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Pavlína

    Dobrý den byla sem u gynekologa tam sem řekla ze sem si dělala tehotensky test vyšel pozitivní On mi řekl ze nejsem další den sem začala krvácet šla sem oběť řekl mi ze to nic není ze nejsem ze to sou menstruace na to mi žal krev a za tři dny mi řekl ze sem byla těhotná neví zda sem potratila bo sem těhotná prosím o radu dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné došetření, resp.vyloučení mimoděložního těhotenství nebylo-li nitroděložní těhotenství potvrzeno.

       

  • Katka

    Dobrý den, po prvním porodu jsem si nechala zavést Mirenu. Bylo to něco přes 2 měsíce po porodu, v té době jsem kojila. (Kojím doteď, i když jen minimálně.) První 3 měsíce jsem krvácela nebo špinila takřka nepřetržitě, pak dalších 7 měsíců každé 3 dny vždy asi na 24 hodin. Následně přišly týdenní, později čtrnáctidenní pauzy mezi krvácením. 13 měsíců po zavedení jsem byla na prevenci, lékař kontroloval i uložení tělíska. Je v děloze, ale údajně by mohlo být „výš“. Zřejmě se tedy posunulo. Navíc mé problémy s krvácením prý nejsou typické. Tělísko bylo drahé, HA v pilulkách brát nechci a jiné antikoncepci nevěřím. Ráda bych ještě vydržela. Zajímá mě váš názor. – Zda je šance, že po ukončení kojení se ještě krvácení upraví. (Vím, že nemusím přestat krvácet úplně, ale před 14 dny jsem z ničeho nic krvácela týden v kuse jako po zavedení. Jde mi o ty výkyvy.) A co se týče toho posunutí – Co ho způsobí? Fyzická zátěž při sportu? Dcera mi také občas sedává na břiše. Čeho se mám vyvarovat? Lze poznat, že se tělísko opět posune? Až otěhotním, bude docela pozdě.. Žiji teď s nedůvěrou v antikoncepční účinky tělíska. Děkuji za odpověď, pěkné dny.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji důsledné došetření příčiny nepravidelného krvácení při zavedeném tělísku a dle toho stanovení dalšího postupu, příp.osobní konsultaci na jiném pracovišti.

       

  • Šárka

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, pokud mám 3 dny do očekávaných měsíčků, zda je vůbec nějaká pravděpodobnost početí?. A pokud ano, neohrozí-li blíží se menstruace případné embryo? Proběhne vůbec nějaká, kdybych takto krátce před ní otěhotněla? Předem děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění je méně pravděpodobné nebyla-li použita ochrana,ale ne na 100%vyloučené. Otěhotníte-li další menstruace není resp.pak se jedná o krvácení jiného původu/potrat,mimoděložní těhotenství aj./

       

  • Aneta

    Dobrý den, již několikrát mi bylo gynekologem sděleno, že mám změny na děložním čípku a byla jsem předána do COP poradny. Tam jsem po jedné návštěvě dostala termín na konizaci děložního čípku. Od zákroku uběhlo 6 týdnů a na kontrole mi byla sdělena zpráva: histologický high grade skvamózní intraepiteliální léze až spinocelulární CIS v rozsahu 10mm. Takto změněný epitel vrůstá do krčku některých žlázek, ojediněle je zcela vyplňuje. Tyto změny nedosahují k okraji chirurgického řezu. Čípek po konizaci jen mininálně deformovaný , TZ typu II. Kontrola za 4 měsíce. Chtěla bych se zeptat zda by mi mohl někdo poradit a vlastními slovy mohl říci, co to pro mě znamená. Předem děkuji za odpověď. Aneta (27 let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaného se jedná o nádorové /tj.zhoubné/onemocnění děložního čípku,který byl pravděpodobně zachycen v ranném stádiu. Dále doporučuji přísné dodržování pokynů příp.dalších intervencí od svých kolegů gynekologů.

       

  • Otázka

    Dobrý den, beru antikoncepci Flaya už několik měsíců docela dost poctivě, ale 12. se mi stalo, že jsem na ni úplně zapomněla a vzala si ji až po déle než 12 hodinách a do dneška (19.) už pokračovala zase tak, jak se má.. Ale dneškem mi končí balení a v příbalovém letáčku je psáno, že pokud se nevezme prášků opět 7 dní normálně, má se pokračovat hned v dalším balení.. Jsem na rozpacích zda jsem se do rozmezí 7 dnů vešla, nebo mám rovnou pokračovat dál? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud užíváte tabletovou kombinovanou antikoncepci s režimem podávání 21/7, můžete tabletu užít do 12 hodin od obvyklé doby aplikace, přičemž antikoncepční účinnost zůstává zachována. Překročíte-li 12hodinovou toleranci, záleží na tom, ve které fázi cyklu se tak stalo:
      – pokud je to v prvních 7 dnech užívání, musíte se následujících 7 dnů vyhnout pohlavnímu styku nebo používejte doplňkovou metodu antikoncepce, případně postkoitální antikoncepci;
      – pokud je to v posledních 7 dnech užívání, vynechejte neaktivní tablety, nedělejte přestávku v užívání a ihned začněte užívat další balení vaší antikoncepce;
      – pokud je to v mezidobí, nemusíte řešit žádná doplňková antikoncepční opatření.

  • Kamila

    Krásný dobrý den, pane doktore.Nově užívám antikoncepci Yosefinne. Při přirozeném cyklu pro mě bylo ukazatelem těhotenství menstruační krvácení. Platí to samé i u Yosefinne? Tedy, pokud jsem dostala krvácení, tak jsem tento měsíc neotěhotněla?Moc Vám děkuji za laskavost odpovědi.S pozdravem,Kamila

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano platí to i u Yosfefinne,ale krvácení není ukazatelem otěhotnění. Blíže se poraďte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Karolína

    Dobrý den, moje poslední menstruace byla 24. srpna. Menstruaci mám cca dlouhou 7-8 dní. Menstruační termín mám vždy každý měsíc nepravidelný v srpnu cyklus až 38 dní, protože menstruace byla 18.července. Po 14 denním nedostavení menstruace jsem si udělala těhotenský test, který byl pozitivní slabě (6.10), silnější čárka na testu (8.10) a 13.10 už čárka stejná jako kontrolní. Dělala jsem si ještě test digitální clear blue, který ukázal + 2-3 týdny. Na prvním ultrazvuku jsem byla teď v pondělí 16.10. Lékař mi těhotenství potvrdil, ale na ultrazvuku je vidět pouze gestační váček, který je prázdný. Dle menstruace říkal, že bych měla být 7+4 a dle ultrazvuku mu haprují 3 týdny. Říkal, že tam nikde nevidí embryonální pol, a že mám přijít za 14 dní. vzal mi krev na hcg aby jsme mohli za těch 14 dní porovnat hodnoty. Nicméně říkal, že se nemám radovat, ale že mě nechce strašit. Že buď se jedná o mimoděložní těhotenství, nebo se vývoj zastavil. Je možné že by došlo k otěhotnění až koncem cyklu? Myslíte že máme ještě šanci že se v gestačním váčku za těch 14 dní něco objeví? Slyšela sem že to může byt i kvalitou ultrazvuku. Je reálné že by se termín délky těhotenství lišil s ultrazvukem až o 3 týdny? Sestřička říkala, to je tak když se jde k dr. brzo, ale po nedostavení se menzesu 3 týdny (ačkoli mám menzes každý měsíc nepravidelný) ještě brzo chodit k lékaři na potvrzení těhotenství? Doufám, že mám ještě naději, ale stresuju se a zároveň bojím. Předem děkuji za vaše názory a odpověď ať bude jakákoliv.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi uváděných údajů se může jednat o tzv.prázdný gestační váček,tj.anembryomola a tudíž se vývoj zastavil, dále je nutno vyloučit rovněž mimoděložní těhotenství. Postup Vašeho registrujícího gynekologa je zcela správný.

       

  • Nikola

    Dobrý den, prodělala jsem úspěšnou léčbu rakoviny děložního čípku. Už delší dobu bez nálezu při kontrole, cytologie v pořádku. Je možné nyni spát se svým partnerem bez ochrany nebo jsem a vždy budu nakažlivá HPV virem? Děkuji, N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možné spát s partnerem bez ochrany, doporučuji očkování proti HPV viru některou z vakcín – blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Marie

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, zda snižuje užívání léku Zovirax (400mg, 1 tableta denně) účinnost antikoncepce Stodette. Předem děkuji za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lék Zovirax patří mezi antivirotika a neměl by snižovat účinek antikoncepce Stodette.

       

  • Míša

    Dobrý den. Mám doma tříletou dcerku. Po ní jsem prodělala dva zamlkle potraty a nyní jsem těhotná (už ve 13tt) Moje otázka zní – zda-li doktor při běžné kontrole bez UTZ zjistí zda je něco v nepořádku? Nebo pouze po kontrole UTZ. Mám neustále strach, že se něco pokazí a Ultrazvuk mam až ke konci listopadu.Mnohokrát děkuji za odpověď. Hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, UZ by měl být vždy použit minimálně ke zjištění viability,tj.životaschopnosti plodu. Z pohmatového vyšetření to lékař ne vždy resp.ve všech fázích těhotenství pozná.

       

  • Erika

    Dobrý den,jsem v pátém měsíci těhotenství. Mám asi neobvyklý dotaz (nelekněte se, nejdřív to bude vypadat jako dotaz pro kuchaře, ale dostaneme se k jádru věci). Dneska jsem vařila omáčku a rozbila jsem při vaření sklo, které se roztříštilo po kuchyni. Myslím si, že do hrnce s omáčkou nic nespadlo. Snědla jsem omáčky jen trochu a neměla jsem pocit, že bych snědla nějaký kousek skla, i tak mi to trošku šrotuje v hlavě. Zajímalo by mě tedy, pokud bych náhodou kousek skla snědla, mohl by nějak ohrozit miminko? Mohl by se k miminku nějak dostat nebo by jen prošel mým trávícím traktem a byl vyloučen stolicí a miminko by to nijak neohrozilo? Hledala jsem články, jak vlastně miminko potravu přijímá, je mi jasné, že si od maminky bere živiny, ale nějak už nevím, jakou formou, jestli se k nemu mužou dostat i nějaké kousky potravy nebo je to jen opravdu nějaký výtažek živin, takže pokud by matka snědla kost či kousek skla, nemusela by se bát, miminko by to neohrozilo. Vůbec nevím. Budu ráda za radu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená otázka stran poškození střevní stěny sklem je spíše na gastroenterologa než gynekologa. Výživa a kyslík proudí do plodu přes placentu a pupečník a mimčo tak nemá žádnou práci ani s přijímáním potravy, ani s dýcháním.

       

  • Andrea

    Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem ohledně menstruační pauzy.Díky mojí nepozornosti jsem si jeden den vzala 2 tabletky místo jedné, takže jsem menstruační pauzu začala dříve než jsem zvyklá.Ovšem pauzu jsem ukončila tak, jak zvyklá jsem, což znamená, že jsem menstruační pauzu měla o den déle, než bych mít měla, tedy 8 dní.Chci se tedy zeptat, zda-li jsem po této pauze chráněna či nikoliv?Mockrát Vám děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stát se to může. Je pak nejlepší udělat doporučenou pauzu a po ní začít znovu užívat.

       

  • Katka

    Dobrý den, prosím o radu. Užívám antikoncepci Artizia a současně užívám rakytník v tobolkách. Nikde jsem nedočetla, že by se mohli navzájem ovlivňovat třeba jako třezalka. Raději se proto obracím na Vás, zda se neovlivňují a jsem tak chráněná? Velmi pěkně děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,  u podobných doplňků stravy nejsou většinou uváděny případné interakce s jinými léky. Takže neporadím 

       

  • Beata

    Dobrý den, beru HA Minerva. Nevyhovuje mi den kdy my přichází mensruace. Menstruace mi přichází 4 den pauzy, což je čtvrtek a ja bych potřebovala aby mi prichazela v pondělí. Chci se zeptat jak to mam udělat tak, abych nenarusila antikoncepční účinek? Četla jsem že jakmile doberu plátečko (nedele) vzit si z dalšího 4 pilulky (tedy do čtvrtku) a pak mit sedmidenní pauzu. Nenarusim však tím antikoncepční účinek? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené lze takto provést jak píšete a antikoncepční účinek tím nenarušíte, ale celkově bych vyměnil antikoncepci MINERVA jelikož je zastaralá a obsahuje cyproteronacetát a antikoncepci s tímto hormonem ČGPS již nedoporučuje. Blíže se poraďte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Alena

    Dobrý den, trpím už dva roky častými kvasinkovými záněty. Podstoupila jsem i léčbu autovakcínou, ale po léčbě se problémy vrátily. Naposledy jsem měla problém před měsícem. Zahájila jsem léčbu Macmirorem, který mi předepsala moje p. doktorka. Následovaly dva týdny klidu (léčení a sex. abstinence). Po dvou týdnech mi p. doktorka doporučila pohlavní styk navíc spolu s horm. antikoncepcí i s prezervativem. Už jsou to tři týdny od konce léčby a stále mám bolesti při pohlavním styku. Může být příčinou nevyléčený zánět, nebo se vagína nestihla zotavit? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji užívání vagin.čípků CICATRIDINA /volný prodej/ v dávkování: 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně. Bude-li přetrvávat pak opět vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobrý den,pane doktore, potřebovala bych poradit.Začala jsem prvně používat Nuvaring v období mimo menstruaci,protože ji mám nepravidelnou.Za kolik dní mi poskytne úplnou ochranu?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ochrana by měla fungovat ihned. Někdy je lepší Nuvaring zavést až po pauze – kopíruji návod z příbalového letáčku Pokud jste v minulém měsíci užívala kombinované pilulky Začněte s používáním přípravku NuvaRing nejpozději následující den po období bez tablet Vašich současných pilulek. V případě, že balení Vašich pilulek obsahuje také inaktivní pilulky, začněte používat přípravek NuvaRing nejpozději po poslední inaktivní tabletě. Jestliže si nejste jistá, která tableta to je, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka. Nikdy neprodlužujte interval bez užívání hormonálních pilulek, které užíváte déle, než je doporučeno.

       

  • Lenka

    Dobrý den, prosím Vás, mám k Vám dotaz. Dne 18.9.2017 jsem byla na Hysteroskopii. Nic nebylo nalezeno. Podstoupila jsem toto vyšetření … abnormální krvácení mimo periodu, které bohužel stále přetrvává a nyní mám i bolesti jako před periodou i zad. Každým dnem čekám na výsledky histologie. Prosím Vás, o co se může jednat ( zánět vaječníků ) a co mám dále dělat. Děkuji Vám za Vaši případnou odpověď L.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin může být několik (od hormonálních přes benigní,tj.nezhoubné změny až po přednádorový nebo nádorový stav), proto bych vyčkal výsledků histologie a dle toho stanovení dalšího postupu se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Markéta

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení. Jsem v 16 týdnu těhotenstvi (potvrdila mi to lékařka a i lékař na ultrazvuku), akorat pořád nechapu jednu věc. Proč se počítaji týdny od poslední menstruace-? Já jsem otěhotněla 14 dnu po menstruaci, vím to přesně jelikož jsem se hlídala ovulační dny. Jestliže bych měla otěhotnět jak píší lékaři tak to bylo v obobí menstruace a to jsem pohlavní styk neměla a další 3 týdny před poslední menstruaci také ne. Těhotensky test mi vyšel až 14 dnu od poslední ovulace a ta byla okolo 25.6. takže vše mi sedi krom tedy těch 2 týdnu navíc Termín porodu mi výpočítali na 17.3.2018. Moc děkuji za vysvětlení

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, délku těhotenství počítáme od prvního dne poslední menstruace před otěhotněním. Jedná se o určité zjednodušení, jehož důvodem je skutečnost, že počátek poslední menstruace je jediným spolehlivým datem, od kterého je možné začít těhotenství počítat. Cílem výpočtu není stanovení toho, kdy došlo k oplodnění (předpokládá se, že k němu došlo 14 dní po začátku menstruace), ale určení předpokládaného termínu porodu. Těhotenství počítané od prvního dne poslední menstruace trvá zhruba 40 týdnů, předpokládaným termínem porodu je poslední den 40. týdne těhotenství.
      K ověření správnosti předpokládaného termínu porodu slouží odhad věku plodu podle měření délky plodu při ultrazvukovém vyšetření. K tomuto účelu je možné použít pouze měření v 11. až 15. týdnu těhotenství.

  • Tina

    Dobry den, je mi 37 let a mezi lety 2012-2015 jsem se pokousela otehotnet s tehdejsim partnerem, ktery byl neplodny (absolvovali jsme klasicka vysetreni, nasledovalo IUI a nekolik neuspesnych IVF). Na me strane nebyla tehdy nalezena zadna prekazka otehotneni – cyklus v poradku, ovulace probihala, poruchy a onemocneni vylouceny atd.).
    Pred nedavnem jsem nekolik mesicu brala HAK (s novym partnerem) a po jejim vysazeni se ctvrty mesic snazime otehotnet. Problem je v tom, ze vsechny dosavadni cykly po vysazeni HAK byly anovulacni (hlidam pomoci ovulacnich testu, se kterymi mam zkusenost z drivejska, kdy mi vzdy ovulaci spolehlive ukazaly). Je to jeste v poradku, anebo to muze znamenat pocinajici prechod? jaky dalsi postup byste mi doporucoval? Dekuji! Kristina

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučoval minimálně konsultaci í s novým partnerem na některém z IVF pracovišť ve Vašem okolí. Lze nejdříve prostřednictvím registrujícího gynekologa, který Vás může odeslat.

       

  • Marcela

    Dobry den prajem prosim o radu. Mam 40 rokov a vo februari som asolvovala odstranenie polypu v maternici. Zaver parologa je korporalne endometrium vzhladu pokrocilej proliferacie az vcasnej sekrecie s usekom prostej hyperplazie, bez atypii. Gynelolog mi nasadil Progesterone, ktore som netolerovala nasledne Duphaston. Je skutocne nevyhnutne pri tomto diagnostickom zavere uzvivat tieto hormonalne tabletky? Duphaston uzivam asi 4 mesiace, mam viacere neziaduce ucinky, zvysenie vahy, zvacsenie a bolest v prsnikoch, zavodnovanie a opuch noh, sexualne nechutenstvo ap. Som po kompletnom odstraneni stitnej zlazy a uzivam denne lieky L-Thyroxin. Nemala by som skor ako dostanem hormonalne tabletky absolvovat nejaky hormonalny test (napr. z krvi)?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vašeho registrujícího gynekologa je zcela správný. Hormonální test není nutno provádět. Blíže doporučuji dořešit přímo s registrujícím gynekologem.

       

  • Dana

    Dobry den prksim o Váš názor. Jsem v 12 tt, v předchozích pokusech jsme o to 4 krat prisli. Ted jsem byla na kontrole před týdnem, všechno bylo v pořádku. Zavadim dvakrát denne utragestan a posledni dny mam pocit ze cipek je pokazde jiny. Nekdy ho nemuzu vubec nahmatat a jindy je problem prasek zavést. Vcera ale mi přišel dlouhý,měkký a jako by rozplacly. K tomu mam pocit ze mi na večer tvrdne bricho a furt me poboliva konecnik jako by pocit na velkou. Ale nejde to jako pri zácpě. Jinak nekrvacim a jiny problem nepocituji. Prosim o Váš názor zda je to v tomto obdobi normalni nebo zda se s miminkem něco neděje. Doktora jsem se uz na tvrdnuti ptala a rekl mi ze to muže byt srustami po kyretazi. Mam zase obavy ze se neco deje. Kontrolu mam az za týden v genetu na prvni větší ultrazvuk. Dekuji moc za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jako jedna z uvedených příčin skutečně mohou být srůsty po kyretáži. Postup Vašeho lékaře je zcela správný. Budou-li se uvedené potíže zhoršovat doporučuji vyšetření u registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby.

       

  • Josef

    Vážený pane doktore, má partnerka (50) nyní podstoupila odebrání ženských orgánů, po histologii ji sdělili, že má invazivní dlaždicobunečný karcinom hrdla děložního, grade 2, nerohovějící. Půjde na ozařování a radioléčbu. Nebyla by lepší léčba v protonovém centru? Ještě jedna otázka, jsme spolu 3 roky, nemohl jsem ji nějak nakazit jako případný přenašeč ? Mám podstoupit nějaké vyšetření nebo léčbu ? Nemohu jí opět nakazit papírovém až se vyléčí? Děkuji, Josef

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, karcinom děložního hrdla se v protonovém centru neléčí. Vámi uváděný postup je správný. Nádorové onemocnění je mnohaletý proces a vždy souhra několika faktorů. Nelze jednoznačně řici, že Vy jste přenašeč. Preventivně léčbu podstupovat nemusíte.

       

  • Petra

    Dobrý den, Dnes mi bylo řečeno, že mam hyperplazii sliznice. 3tydny zpět mi gynekolog provedl hysteroskopii. Nálezů bylo více a před půl rokem zhoršený výsledek cytologie. Nyni cyt. OK. Cca 11 let zpět proběhlo „vypalování“ čípku skrz špatnou cyt. Jsem po 2 porodech, chceme další dítě. Hormonální antikoncepci neberu cca 8let. Doktor mi napsal Foxenette jako preventivní léčbu, dnes sliznice opět přes 3mm. Je nutné brát HA celoživotně (jak mi mudr. doporučil), nebo existuje přírodnější prevence? Nejsem zastánce HA. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám konkrétní situaci lze obtížně soudit. Na základě Vámi uváděných údajů (hyperplasie děložní sliznice – neuvádíte přesněji typ) bych doporučil gestagenní antikoncepci v tabletách případně zavedení nitroděložního tělíska s levonorgestrelem (šetrnější než „klasická“antikoncepce). Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Petra

    Dobrý večer, mám dotaz ohledně antikoncepce. Budu končit první měsíc s užíváním Novynette. Po jejím nasazení jsem začala špinit, pak i slabě krvácet potom znovu jen špinění. To už sice skoro přestalo co ale trvá je krvácení při styku což je velmi nepříjemné. Na gynekologii mi řekli že je to normální a že mám počkat ještě další měsíc . Vím že špinění ze začátku může být ale to krvácení to tedy nevím. A ještě jedna otázka chtěla jsem teď kvůli dovolené pokračovat s užíváním bez 7 denní pauzy ale mám strach aby se ty potíže nezhoršili protože v příbalovém letáku je napsané že pokud se bude antikoncepce užívat bez pauzy může se vyskytnout špinění nebo lehké krvácení. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych ještě max 2měsíce – bude li uvedené krvácení přetrvávat je nutné došetřit zda příčina není jiného původu /zánět na čípku, přednádorové změny, polyp atd./.Vhodné jsou CICATRIDINA vag čípky /volný prodej/. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Adriana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně bezpečnosti yuzpeho metody. Dne 5.9. nám s přítelem selhala bariérová antikoncepce. Vzhledem k tomu, že jsme byli na dovolené v zahraničí, navštívila jsem místní nemocnici, kde mi lékařka předepsala antikoncepci Marvelon (2 x 2tablety po 12 hodinách. Jiné tablety „po“ v této zemi nebyly v prodeji. (Hormonální antikoncepci běžně neberu, jen cca před 2 lety jsem si po podobném incidentu vzala tabletu Ella one.) 11.9. jsem dostala menstruaci, která je slabá a stále trvá(krev hnědé barvy). Je mi jasné, že mi to pravděpodobně rozhodilo můj menstruační cyklus, ale chtěla jsem se ujistit, zda je tato metoda jinak bezpečná a nemůže způsobit jiné problémy v budoucnu. Kdy by se mělo vše srovnat do normálu a měla bych dostat další menstruaci? Jaká jsou případně další rizika? Vím, že to není vhodná forma antikoncepce, ale v tu dobu jsem byla bezradná, takže jsem si tablety vzala. Jedná se mi hlavně o to, aby v budoucnu nenastaly nějaké problémy s otěhotněním. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se hlavně o emergentní (urgentní)formu antikoncepce, kterou NELZE užívat běžně a která se užívá např.při selhání bariérové antikoncepce,tedy např.prezervativu. Metoda spočívá v perorální aplikaci 100 mikrogramů ethinylestradiolu a 500 mikrogramů levonorgestrelu, 2× po 12 hodinách. Opět platí pravidlo čím dříve, tím lépe, nejpozději však do 72 hodin po rizikovém styku. Časté jsou vedlejší účinky jako nevolnost, zvracení, bolesti hlavy, bolesti břicha, únava či napětí prsů. Průměrná účinnost při dodržení výše uvedeného činí 85%. Neužíváte-li ji opakovaně v budoucnu by výrazný vliv na otěhotnění mít neměla.

       

  • Jan

    Dobrý den,omlouvám se ale mám možná hloupý dotaz. Je možné otěhotnět pokud nebyl pohlavní styk. Pouze se do pochvy dostalo sperma přes prsty. Je to možné/pravděpodobné?Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenství nelze na 100%vyloučit.

       

  • Jan

    Dobrý den,je možné otěhotnět pouze tím, že se při sexuálních hrátkách dostane sperma do pochvy přes ruku? Bez pohlavního sexu. Pouze zbytek spermatu na ruce.Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze na 100%vyloučit.

       

  • Monča

    Dobrý večer,Už 9 měsíců ,mam špatnou cytologii.Minulej týden jsem byla poslána do cop poradny, čeká mě odběr konizace.mam strach ,lékař mi řekl že mám rakovinu ,ale leze na čípku nevidí.muzou prý být někde schovaný,můžete mi říct co mě čeká dál . A zdá se dělá konizace v té poradně či v nemocnici?.děkuji Monča

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li indikována konizace děložního čípku, předpokládám že je k tomu medicínský důvod, tzn.že máte  přednádorové nebo nádorové změny na děložním čípku. Zákrok se většinou dělá v nemocničním zařízení, ale provádějí jej i některé specializované ambulantní pracoviště. Po zákroku Vás čeká další sledování.

       

  • Sandra

    Dobrý den, je mi 19 let. Od 16 jsem brala HA Sidreta, byla jsem s ní nad míru spokojena. V osumnácti mi jí doktorka musela změnit na gestagení antikoncepci – TORRI, kvůli vysoké srážlivosti krve. Beru jí už víc jak půl roku, menstruaci při ní nemám. Sice mi po ní padá nadměrné množství vlasů a tvoří se mi akné, ale jinak celkem vyhovuje. Před 3 dny mě začal trápit hustý tmavě žlutý výtok (vždy jsem měla, ale jen málo, nyní je toho opravdu dost). Myslíte, že by mohlo jít o těhotenství?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o těhotenství se pravděpodobně nejedná,ale nelze jej 100% vyloučit. Doporučuji bližší došetření cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Alena

    Dobrý den, chci se zeptat…je to možná banalita a spíš v mé hlavě,ale jsem z toho dost vystresovaná… Začnu tím,že jsem se v červnu rozešla s přítelem a měla jsem 28.6. chráněný styk s kamarádem. V červenci jsme se s přítelem k sobě vrátili a řekli jsme si,že začneme znovu a rozhodli jsme se pro mimčo. 28.7. jsme se tedy snažili,měli jsme nechráněný styk. Pak jsem byla 14.8. v nemocnici na ultrazvuku,můj doktor měl dovolenou a chtěli jsme vědět,jak se věci mají.Doktorka na ultrazvuku neviděla nic,ale test vyšel pozitivní opakovaně.18.8. jsem byla u svého doktora a ten mi řekl,že nic moc vidět nejde,pouze gestační váček a nic víc…Pak mě ten kamarád vzal 30.8. k jiné doktorce pro můj klid,aby se na to koukla a naměřila,že jsem 6+4 a embryo že má 5,8 mm. Naposled jsem byla u svého doktora 8.9. a ten potvrdil,že jsem 7+6,podle mě tedy spíše 7+4…každopádně mi řekl 13,8 mm. Můj dotaz zní…je možné,že jsem nějakým nešťastným způsobem mohla otěhotnět s tím kamarádem,nebo je to opravdu tím,že jsem si to zbytečně vsugerovala a proto se toho bojím? Děkuji mockrát a hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li styk s kamarádem skutečně chráněný pak těhotenství s ním je méně pravděpodobné,ale 100% jej vyloučit nelze.

       

  • Lenka

    Dobry den prosim o radu.V cervenci mela zamlkly potrat,byla sem na vycisteni delohy.Ale menstruaci sem nedostala do ted a vcera sem si udelal test a je pozitivni nevim co mam delat.Bojim se ze to nebude v poradku.!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v nejbližší době provedení UZ vyšetření +event.odběr krve cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Lucie

    Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Před třemi měsíci se nám s přítelem při sexu stala „nehoda“ a to ta, že nám praskl kondom. Do hodiny jsem měla postinor. Ještě tentýž měsíc jsem měla v normálním termínu menstruaci, další měsíc taktéž a minulý taktéž. Teď čekám na menstruaci v tomto měsíci. Přijde mi ale že mám nějak „nafouklé“ břicho. Je možné, že jsem těhotná a má cenu dělat těhotenský test? Žádné jiné příznaky nemám. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze vyloučit na 100%, máte-li pochybnosti můžete provést těhotenský test,případně zvážit došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Iveta

    Dobry den mam snazime se s.pritelem o miminko ale dr mi rekl ze mam PCOS menstruaci sem nemela od unora brala sem duphasron po kterem se ms dostavila kdyz sem ho nebrala tak ms neprisla zkousela jsem brat fertilityblend az jsem se na konec nastvala a nebrala.nic a ms se dostavila bez jake koliv pomoci da se s pcos otehotnet prirozene? Endokrinolog mi rekl ze mam nadmerne muzske hormony ve vajecnicich jsou na to nejake prasky? Nebo budu muset jit na laparoskopii? Mam panickou hruzu z nemocnic je mi 25 a bojim se ze deti mit nebudu dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li u Vás skutečně potvrzen syndrom polycystických vaječníků (PCOS) pak možností je několik. Ženy s PCOS mohou být plodné, ale často mívají problémy otěhotnět v důsledku anovulačních menstruačních cyklů. To, zda je přítomna ovulace či nikoli, lze zjistit měřením bazální tělesné teploty v pochvě, která po ovulaci stoupne o 0,5°C. Měření teploty se však musí provádět vždy ráno ještě vleže v posteli. Spolehlivé je stanovení progesteronu z krve (blíže se informujte u svého registrujícího gynekologa). Pro ženy s nadváhou a obezitou je nejlepší léčba redukce hmotnosti. Pokud žena nemá ovulační cykly ani po zhubnutí, může pomoci medikamentózní léčba klomifen citrátem (Clostilbegyt). Pokud ani zhubnutí a klomifencitrát nebyly účinné, přijdou na řadu techniky asistované reprodukce. Někdy je účinná i speciální laparoskopicky prováděná operace vaječníků, která může navodit ovulační cykly.

       

  • Aneta

    Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko, nicméně zatím se nedaří, chtěla jsem se zeptat, poslední MS jsem měla 7.-13.8. a další měla být 8.9., nicméně se 31.8. dostavilo poměrně silné špinění,silné bylo pouze první den, myslela jsem, že MS přišla o těch 8 dní dříve, ale je to 5 den a jen špiním.Krev je tmavě hnědá a jedná se spíše o hlen, může se jednat o těhotenství ? HA neberu a užívám necelý měsíc NOSIFOL FORTE, děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze vyloučit,máte-li pochybnosti doporučuji došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Andrea

    Dobrý den, prosím o radu. Jsem po celkové hysterektomii s násled. dávkami ozažování přes pochvu. Při sexu s partnerem má partner problém se do mně dostat pro úzkou (nebo plytkou) pochvu. Může se po operativním zákroku změnit velikost nebo délka pochvy? Prosím o radu jak odstranit uvedený problém. Může to být způsobené tím že se nejsem docela uvolněná a mám obavy z bolesti? Problémy jsem měla i dříve, ale jen když jsem měla něějaký psychický blok., když jsem se uvolnila a naladila, vždy jsme měli skvělý sex. Děkuji za radu i za pomoc.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,ano velikost resp.elasticita se změnit může. Samozřejmě jedním z aspektů může být Vámi uváděné psychické rozpoložení.Rovněž bych zkusil podporu elasticity pochvy užíváním CICATRIDINA vag čípky – blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Eva

    Dobry den,od zari mam neustale problemy,mykoza- nasazen mycomax,clotrimazol na zavadeni,po dvou tydnech opakovani,nasazen me i manzelovi entizol,tyden po lecbe stejny scenar,na vyzadani udelan ster- vaginalni bakterioza- preleceni nitrofurantionovymi cipky na 10dni.Pak cca mesic a pul klid,opet potize- nasazen dafnegyn-efekt opet jen behem lecby a par dni po ni. Dalsi lecba tetraboryove globule na 10 dni,efekt cca 10dni. Nyni dle dr.opet mykoza-nadazen Canesten tbl.+ mast na 6 dni- efekt zadny:-( do toho pouzivam jeste Rosalgin na vypl achy dle doporuceni lekarky cca 1 za14 dni. Jsem uz uplne zoufala,jaky by mel byt podle vas dalsi postup?? Uz to trva 8 mesicu. Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě chronických potíží s vaginálními výtoky je vhodné ke zvážení vaginální bylinné tělísko SCARLETT, blíže na: www.scarlett-medicaherba.cz a proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Monika

    Dobrý deň, mám vodnatý a kyslý výtok. Tento problém ma trápi už vyše dvoch rokov. Nič ma nesvrbí ani nepáli. Používala som tablety Idelyn Beliema ale neucinkovali. Chcela by som začať samoliečbu. Čo vravíte na takúto liečbu? Začala by som vyplachom Rosalgin, nasledujúci deň by som použila tabletu Canesten 1 a o štyri dni(aby tableta doúčinkovala) by som začala používať tablety Idelyn Beliema. Myslíte že by mi to pomohlo? U gynekológa som ešte nebola. Viem, že by som k nemu mala zájsť. Prosím odpovedzte na moju otázku a neodbyte ma len odporúcenim zájsť ku gynekologovi. Ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, SAMOLÉČBU v žádném případě NEDOPORUČUJI!!! z několika důvodů. Některé preparáty jsou vhodné pouze na kvasinkový infekt,některé na bakteriální původce, některé mohou být i virového charakteru. Vhodná je kultivace z poševního prostředí – dle toho zjistit typ infekčního agens (původce) a následně cílená léčba. Blíže doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Hannah

    Dobrý den. Před týdnem jsem začala brát antibiotika a začala jsem zároveň krvácet. Moje gynekoložka mi řekla, že mám antikoncepci vysadit a dát si normální sedmidenní pauzu, rozebraný blistr už nemám využívat a po sedmi dnech začít užívat nový blistr. Je tímto postupem nějak snížená antikoncepční ochrana? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neměla-li jste v uvedeném období NECHRÁNĚNÝ pohlavní styk pak snížená ochrana není.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, chtěla bych od Vás poradit.. Zvažuji, že začnu brát antikoncepci. jsem půl roku po porodu, vše v pohodě. přes dva měsíce nekojím a momentálně mám druhou menstruaci. Dotaz zní, jakou antikoncepci by jste mi doporučil? Chtěla bych takovou antikoncepci, abych po ní přibírala a měla chuť k jídlu a zároveň, aby měla vliv trochu na zlepšení psych. vyrovnanosti a NEMĚLA po ní zažívací potíže. Druhé miminko neplánuji ani do budoucnosti a od 15let nemám slepé střevo. Jinak od puberty jsem měla vždy SILNÉ menstruační bolesti (první den 1prášek na bolest 100%) a už teď vím, že ty bolesti budou zas, jsou cítit a zároveň první den jsem měla i „průjmový“ ale ne uplně 😀 Citologie a kontrola po 6ti nedělí v pořádku. Ke svému gyneko. zajdu ale chtěla bych mít nějáký obrázek co bych chtěla brát, protože mi přijde, že moc nechce řešit a dává hned první co ho napadne. Dříve jsem brala tri-regol. a dceru máme z vlastního umělého oplodnění. Moc Vám děkuji za čas a odpověď přeji hezký den. P.S. jsem ročník 1989

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možností je mnoho, ať už v tabletové formě, nitroděložního tělíska či jiné. Důležité je zda např.kojíte – v tomto případě nejčastěji doporučuji gestagenní antikoncepci např.ve formě tablet: Azalia, Cerazette či jiná. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Gituš

    Dobrý deň, prosím vás o radu. Začali sa mi na intímnych miestach tvoriť akoby rezné rany. Jedna zmizne a následne sa objavia iné a inde. Ide o kvasinkovú infekciu? Skúšala som to aj preliečiť ale nedarí sa to…..Čo to je?Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z Vámi popisovaných příznaků nelze na 100% určit,zda se jedná o kvasinkovou infekci. Blíže doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobrý den již 3 rokem mám tělísko Mirena ale nyní mám podezření na těhotenství je to možné měla jsem pozitivní test mám i větší prsa a břicho se mi zvětšilo i nevolnosti a i celkově jsem přibrala a plet se mi šíleně zhoršila může to být možné děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenství při zavedeném tělísku je možné,proto doporučuji co nejdříve došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa

       

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dá přesně poznat,že mám ovulaci,tzn.že vůbec proběhla.S přítelem se snažíme o dítě cca třičtvrtě roku. Své lékařce jsem o tom řekla,že se nedaří a ona mi dala kalendář na zapisování basální teploty,kterou mám měřit po dobu dvou měsíců a ona z toho pak prý pozná,jestli ovulaci mám.Teplotu měřím v pochvě digitálním teploměrem,ale nevím,jestli je tento teploměr přesný na toto měření.Zatím výsledek nemám žádný,protože měřím teprve měsíc,ale na grafu je vidět,že teplota stoupá,pak zase klesá před menstruací. Ještě jsem se chtěla zeptat,zda jsou spolehlivé ovulační testy,ty si taky dělám,ale nedaří se mi stanovit nastupující ovulaci,proto mám strach,zda ji vůbec mám ,přesněji řečeno se mi dvě čárky ukážou,ale ta spodní je přesto o něco světlejší,ale jen o málo-dle testu tedy ovulace neproběhla,pak jsem si test ale udělala druhý den a najednou jen jedna čárka,tomu nerozumím).Potřebuju vědět,zda mám tento problém nějak dál řešit,případně jaké byste navrhoval další vyšetření.Předem děkuji za vaší odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ovulaci lze poznat několika metodami:
      1, Výpočet z obvyklé délky cyklu – nejjednodušší metoda, která vychází ze skutečnosti, že období mezi ovulací a začátkem další menstruace (tzv. luteální fáze cyklu) trvá u většiny žen 14 dní. Pokud tedy znáte obvyklou délku svého cyklu a odečtete od data příští očekávané menstruace 14 dní, získáte datum, kdy pravděpodobně dojde k ovulaci. Metoda není příliš přesná, protože jednak některé ženy mají luteální fázi cyklu kratší než 14 dní a jednak dochází u většiny žen alespoň občas k nepravidelnostem cyklu a ovulace se z různých příčin opozdí, např. vlivem stresu nebo nemoci.
      2, Sledování hlenu děložního čípku – v plodných dnech se mění charakter hlenu vylučovaného děložním čípkem. V době ovulace je hlen děložního čípku řidší, průhledný a tvoří se ve větším množství. Těsně po ovulaci hlen houstne a má až bílou barvu.
      3, Sledování změn bazální teploty – bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Bazální teplota se po ovulaci skokově zvyšuje až o 0,5 °C a zůstává zvýšená do začátku příští menstruace, popř. po celé těhotenství. Nevýhodou metody sledování bazální teploty je to, že zvýšení teploty signalizuje již proběhlou ovulaci a tedy konec plodného období, proto je vhodné ji kombinovat s jinými metodami, např. sledováním hlenu děložního čípku.
      4, Použití ovulačních testů – domácí ovulační testy zjišťují v moči přítomnost luteinizačního hormonu (LH), který spouští ovulaci. Ovulační testy mají tu výhodu, že upozorňují na ovulaci s předstihem, protože LH se v těle tvoří ve větším množství už 12 až 36 hodin před ovulací. Testy jsou relativně levné a dají se koupit v každé lékárně.
      Sledování zrání vajíček ultrazvukem – zrání vajíček ve vaječníku je možné pozorovat ultrazvukem a podle velikost folikulu (vajíčko s obalem, které roste ve vaječníku) může lékař odhadnout, kdy dojde k ovulaci. Měření folikulu se nazývá folikulometrie, spolu s ní lékař obvykle provádí měření endometria, tedy měření výšky děložní sliznice (ta v průběhu cyklu narůstá v přípravě na uhnízdění oplodněného vajíčka). Nedojde-li u Vás při pravidelném nechráněném pohlavním styku za období více jak 12měsíců k otěhotnění – doporučuji aktivně řešit se svým registrujícím gynekologem. Nemáte-li v něj důvěru máte samozřejmě právo na změnu lékaře, případně se rovnou obrátit na některé z IVF pracovišť ve Vašem okolí.

  • Hanka

    Dobry den,rada bych se na Vas obratila s dotazem. S partnerem se snazime o druhe miminko (cca 3 mesice), s tim, ze mi nyni byla zjistena chlamydiova infekce (vubec netusim kde jsem k ni prisla ci jak dlouho uz ji mam), muz teprve pujde na vysetreni. Ja dostala atb, ktera mam zacit brat az budu mit jistotu, ze nejsem tehotna.Snazit se opet muzeme az budeme mit negativni vysledek. Muj dotaz zni jestli si mam pote vyzadat napr vysetreni pruchodnosti vejcovodu nebo jestli bych tento problem poznala i sama (bolesti atd)?Jen podotykam, ze na prohlidce jsem byla nyni a vse ok, ovulace probiha, folikuly, delozni sliznice std na utz ok.Dekuji moc. Jeste bych rada dodala, ze poprve jsem otehotnela bez problemu behem prvniho mesice a syn ma nyni 19 mesicu. Nemam zadne problemy ani bolesti, MS pravidelnou, na prohlidky chodim. A nyni mam strach, ze uz to tehotenstvi nebude tak snadne… Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim
  • Eliška

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Vysadila jsem si po nekolika letech HA, mam nyní velmi nepravidelnou MS. Mela prijit cca 14.9. a 16.9 jsem měla nechráněný pohl. styk. MS se dostavila dnes rano tj. 20.9. velice intenzivně. Je možné, že jsem těhotná? Děkuji Vám za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano těhotenství nelze na 100%vyloučit.

       

  • Rosemary

    Dobrý den,pane doktore.Velmi prosím o Váš názor.Je mi 46 let a lékař diagnostikoval hyperpazii.Stav je indikací pro odebrání dělohy.Jako druhou možnost mi nabídl Mirenu.Ze sliznice neodebral žádné vzorky.Jsem po CMP z antikoncepce,po několika operacích cyst,mám alergii na téměř všechna ATB.Dříve jsem velmi trpěla na záněty.Mám chronickou infekci močového měchýře a další zdravotní problémy.Absolvovala jsem devět narkoz.Mám si prý sama vybrat,co podstoupím,Nikde momentálně není jiný volný gynekolog,proto velmi prosím o Vaše vyjádření.Mirena mi bude dělat problémy kvůli zánětům,migrénám-domnívám se-a též si nejsem jista,zda je vůbec možné ji použít po CMP.ještě připojuji,že na vaječníku mám další cystu.Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ačkoliv nemám zcela přesné informace /záleží na typu hyperplasie atd./ tak na základě Vámi uváděných anamnestických údajů a klinických potížích se také přikláním k chirurgickému řešení,tj. odebrání dělohy. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Iva

    Dobrý den, já také mám kvasinky, ale přišla jsem na to až nedávno. I když jsem nějaké problémy měla, nedávala jsem tomu žádnou pozornost. Mezi tím jsem se svým partnerem spala bez ochrany, i když už jsem kvasinky měla. Je možné, že jsem ho nakazila? Údajné žádné příznaky nemá.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nákazu jste partnerovi určitě nezpůsobila.

       

  • Tina

    Dobrý den, jaká je pravdepodobnost, že se přítel ode mne nakazí kvasinkovou infekcí? Problémy mám 3. den a pohlavní styk jsme měli noc před tím než problémy nastaly. U něj se příznaky neprojevily, ale mám strach aby se nestal prenasecem. Je potřeba aby se začal léčit i on? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, spíše je pravděpodobnější,že přítel nakazil Vás, ale je rozdíl zda se jedná skutečně o „kvasinky“případně jiný typ infekce – pak je nutno přeléčit i partnera. Blíže doporučuji dořešit cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Hana

    Dekuji za odpověď. Mohla bych Vás ještě požádat o informaci, jaká jiná metoda by byla vhodná?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, náplasti, nitroděložní tělísko, případně opět tablety, které lze užívat tak že odmenstruujete jen 4x do roka. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu informaci. Užívám nepřetržitě antikoncepci a vždy po 3 až 4 měsících dělám pauzu, abych odmenstruovala. Antikoncepci užívám z toho důvodu, že jsem trpěla silnými bolestmi při každé menstruaci. Zajímá mě, zda je možné brát antikoncepci obden – nejde mi o riziko otěhotnění, protože antikoncepci užívám opravdu jenom účelně, kvůli delším cyklům menstruace. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze užívat ob den. Nevyhovuje-li Vám tento kontinuální režim, doporučuji po domluvě se svým registrujícím gynekologem jiný typ případně formu antikoncepce.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, prosím Vás o radu. Snažíme se už delší dobu o miminko. Minulý měsíc jsem prvních 11 dní cyklu pila kontryhelový čaj. Následně se mi menstruace opozdila o 10 dní, těhotenský test negativní, ultrazvuk nic neukázal a dostala jsem injekci na vyvolání menstruace – ta přišla za 5 dní. Používám menstruační kalíšek, při vylévání jsem si všimla, že v krvi je jasně ohraničený bílý váček velký cca 2,5 cm s modrou žilkou uvnitř a s „ocáskem“ z váčku. Docela mě to vyděsilo – myslíte, že mohlo jít o mimoděložní těhotenství a vyloučení plodu, nebo co to mohlo být? Děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o mimoděložní těhotenství jít nemůže, vyloučení tkáně plodu, resp.samovolný potrat „zcela nemohu vyloučit“ na základě Vámi popisovaných údajů. Doporučuji bližší došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Kamila

    Dobrý den, minulý měsíc(červenec) jsem si zapomněla vzít jednu pilulku antikoncepce Belara a nejsem si jistá, jestli jsem ji vzala do 12 hodin. Týden na to, jsem měla přerušovaný pohlavní styk (7.7). Za 14 dní jsem dostala menstruaci, ale slabší. Proto jsem 10.8 šla ke svému gynekologovi, ten řekl, že je vše v pořadku. Teď jsem dostala menstruaci v sedmidenní pauze o jeden den později a den před tím jsem měla silné bolesti. Je možné těhotenství, pokud jsem byla u lékaře příliš brzy, aby něco zjistil? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je málo pravděpodobné, ale nelze jej 100%vyloučit. Máte-li obavy doporučuji provést těhotenský test z moče, případně zopakovat vyšetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Petra

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na dotaz ohledně možnosti otěhotnění. Beru antikoncepci Minisiston. Před 14 dny jsem měla nechráněný styk, kdy jsem brala ještě antibiotika, jelikož jsem měla angínu. Poté jsem si uvědomila, že mohou snížit učinnost antikoncepce, a tak jsem si raději koupila Postinor a použila do 24 hodin po styku. Dále mi bylo řečeno v lékárně, že mám pokračovat normálně v braní antikoncepce. Teď mám poslední 3 prášky do konce platíčka a včera jsem měla opět nechráněný styk, kdy jsem ještě užívala Omeprazol na bolest žaludku. Chtěla bych se zeptat, zda je nějaké riziko otěhotnění, když jsem užila ten Omeprazol, zda to má nějaký vliv na antikoncepci nebo zda mám pro jistotu užít další Postinor, ale bylo by to již podruhé v jednom cyklu.Je tu nějaké riziko, že by Postinor narušil účinnost antikoncepce a poté ten Omeprazol? Nechci si brát další Postinor jen tak pro nic za nic. Je tu nějaké riziko, že bych mohla po tom druhém včerejším nechráněném styku otěhotnět? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitá míra rizika otěhotnění zde může být. Postinor-2 NELZE brát libovolně resp.kdykoliv „při něhodě“. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa v nejbližší době a na základě toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Veronika

    Dobrý den, potřebuji prosím poradit ohledně kvasinkove infekce. Před dovolenou se mi objevily kvasinky a paní doktorka mi napsala sebou clotrimazol 100 tablety. Bohužel jsem začala slabě krvácet. Bojím se tablety vysadit jelikož jsem v zahraničí a nechci aby se mi infekce rozjela naplno. Je nebezpečné tablety dobrat? Mám sebou ještě Macmiror, mám radeji začít užívat ten? Děkuji mockrát.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji na základě rady lékařky tablety doužívat, dále hygienická a režimová opatření. Nebude-li mít uvedené účinnost pak odběr poševní kultivace cestou registrujícího gynekologa a dle toho zacílit léčbu. Při akutním zhoršení pak i cestou pohotovostní služby ve spádové oblasti,kde se budete aktuálně nacházet.

       

  • Katka

    Dobrý den 14.7 obvyklá 7deni menstruace mezi tím jsme měli styk snažíme se o mimi byl30.7,31.7, a8.8 ….11.8 jsemi měla dostat opět menstruací ale pouze spineni 6dni ! Byla jsme u lékaře a řekl mi ze tam vidí malou kuličku ale ze si nemyslí ze by to mohl být plod ! Co tím myslel nevím ! Taky říkal ze dělohu mám 12nebo 13 Cm! Jedno dítě mám a tak by jsme chtěly dalšího parťáka 🙂 Testy jsem si dělala ale zatím žádný nevyšel ! Co si o tom myslíte ? Prosím o radu jestli teda mužů být těhotná na o ne . Dekuju za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je nutné potvrdit, případně vyloučit. Doporučuji odběr krve na těhotenský hormon,tzv.hCG – nejlépe cestou registrujícího gynekologa a dle toho stanovit další postup. Při potížích /silné křeče,krvácení aj./vyšetření ihned,případně cestou pohotovostní služby v místě spádu.

       

  • Klaudia

    Dobry den, prosim Vas bola mi zistena gardenella a nasledne nasadena liecba entizolom vag. tab a klionom D vag.tab. no problem je ten ze dojcim 5mesacnu dceru. Mozu sa tieto lieky pocas dojcenia, ked v letaku je napisane ze je to kontraindikovane? Ako mam postupovat neliecit kym neprestanem dojcit alebo radsej ukoncit dojcenie. Liecbu odkladam uz 5 mesiacov

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jsou-li tablety užity vaginálně neměly by mít vliv na přestup do mateřského mléka. Nejste-li si jistá proberte blíže se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Jana

    Dobrý den, dá se nějakým způsobem zbavit problému, který trvá již několik let, a to recidivující gardnerella? Vždy přeléčeno entizolem, vyzkoušen wobenzyn (velké balení), vag. krém s vitaminem C, ale je to bohužel stále dokola. Je vhodné vyšetření na imunologii, příp. nějaká autovakcína apod.? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšetření na imunologii je ve Vašem případě určitě na zvážení. Dále mezi zásady léčby patří: vyloučení možného opakovaného zdroje nákazy, systémová léčba, ale také dlouhodobá probiotická léčba lokáními léky s mléčnou baktérií. Samozřejmostí u chronických infekcí je vyloučení jiných onemocnění (např. cukrovky aj.). Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Marcela

    Dobrý den,je mi 50roku a asi 1,5roku nemám menstruaci.Je to 2dny co jsem byla na gynekologii z důvodu bolesti v podbřišku.Pan doktor mi řekl na základě ultrazvuku,že mám přebytek hormonů (140%) v děloze.Dostala jsem injekci na vyvolání menstruace s tím,že pokud by se nekonalo,budu muset na kyretáž,že to může být az nebezpecne,kontrolu mám za 3tydny.Jsem hodně unavená, bolavá a mám i neustále zvýšenou teplotu.Je rozhodnutí mého lékaře spravne?dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uváděná informace „přebytek hormonů na 140%“ je velmi zavádějící. Důležité je UZ vyšetření a výška děložní sliznice, kterou zde neuvádíte.Na základě popisovaných skutečností bych dodržel postup Vašeho registrujícího gynekologa. V případě zhoršení potíží pak ev. cestou pohotovostní služby v místě spádu.

       

  • Tereza

    Dobry den, jsem v 8tt. na prvni kontrole pani doktorka videla plod odpovidajici velikosti s bijicim srdickem, v jehoz tesne blizkosti byl utvar podobne velky jako plod o nemz nevedela co to je. nejspis pry hematom. Bez dalsich rad nebo medikace me poslala domu, ze mam prijit za 2 tydny. Mohla bych se zeptat na vas nazor pripadne radu,jak se chovat a co to pro tehotenstvi muze znamenat. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji klidový režim, bez pohlavního styku,nezvedat těžké věci, vhodné jsou léky na udržení těhotenství. V případě že začnete silně krvácet nebo se dostaví bolesti v podbřišku již nejezte a nepijte a vyhledejte ústavní pohotovostní zařízení dle Vašeho spádu. Jinak doporučuji dodržet postup Vaší registrující gynekoložky.

       

  • Renata

    Dobry den , prvni mesic jsem uzivala Duphaston 17.-26.den . Chci se zeptat , do kolika dnu by se mela dostavit menstruace? Dekuji za odpoved. Renata

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, cyklus může být o něco delší, může předcházet špinění. Pokud před dobráním však začne krvácení ukončete aplikaci Duphastonu a nechte menses v klidu proběhnout bez léků. Blíže prodiskutujte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • R.

    Dobrý den pane doktore, obracím se na Vás s dotazem za svou kamarádku, která od 18ti let bere hormonální antikoncepci. Nyní je jí 49 let a gynekolog antikoncepci již nechce napsat s odůvodněním, že je na to již stará. Když pominu necitlivost takového sdělení, zajímá mne do kolika let věku se antikoncepce může předepisovat. Děkuji za odpověď. S pozdravem R.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hranice pro užití antikoncepce není stanovena. Vezmeme-li v úvahu průměrný věk menopausy u žen v ČR,který je 51let, její následné užívání není nutné. Záleží však vždy na konkrétní pacientce,její anamnéze, příp.klinických potížích (ve smyslu klimakterických příznaků atd.). Není-li Vaše kamarádka s postupem registrujícího gynekologa spokojená má právo na změnu lékaře,ev.konsultaci na jiném pracovišti.

       

  • Viera

    Dobrý deň, mám 21 rokov a aktívne športujem od mala. Ani neviem kde by som začala…. Od prvej menštruácie (12r.) čo si pamatám mám výtok, vždy som si nejak myslela že je to fyziologické, kedže bol v podstate len jemne belavy, niekedy ho bolo viac niekedy menej. Neskor mi ale uz prislo čudne tak som navštivila gynekologa. Predpísal mi nejake lieky, ale výtok ostal. Mamina ma presviedčala že je to tým že sa veľa potím a veľa sprchujem. Od prvého pohlavného styku (18r.) sa začali objavovat aj mykózy- husty biely az lepkavy vytok s takymi bielymi bodkami ako tvaroh, nepáli, nesvrbí. Najčastejšie je to asi posledný rok a pol ako mám nového partnera. Samozrejme som stým bola u gynekologa aj som sa snažila preliecit sama: lactofeel,candibene, canesten, ale nejak po mesiaci ci dvoch to zase prijde. Používam antikoncepciu Maitalon, nevie či to može mat na to vplyv. V aprili 2017 som bola na interupcii. Uz som z toho naozaj zúfalá, prečítala som už milión článkov a neviem kde mám začat. Existuje možnost íst na nejaké komplexné vyšetrenie kde by sa zistilo čo je príčinou opakovaných mykóz, či moja slabá imunita alebo zlé trávenie, zlé stravovanie? Som práve v Cesku a k svojmu gynekologovi na SK je nemožné sa dostat kvoli zlým ordinačnym hodinam. Takže sa mi ani nepodarí za ním chodit vždy ked sa to vráti.
    Dakujem za akukolvek radu!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je pohodlné a ideálně bavlněné spodní prádlo (tanga jsou sice krásná věc, ale má smysl je nosit pouze tehdy, když to někdo ocení), snížit riziko pocení v intimních partiích (úzké rifle na cestování autobusem z Chebu do Košic také nejsou to pravé). Pokud jde o koupání, pak pokud možno v hygienicky nezávadném prostředí, ev. na krátké namočení lze použít poševní tampón, po koupání preventivně zavádět do pochvy probiotika nebo použít k tomuto účelu speciální intimní hygienu určenou.
      Z lékařského hlediska opakovaný průkaz kvasinkové infekce by měl vést ke změně strategie v léčbě této infekce. Jedná se totiž s největší pravděpodobností již o infekci chronickou. Mezi zásady léčby patří: vyloučení možného opakovaného zdroje nákazy (např. podobný problém u partnera), systémová léčba antimykotiky (užívání tabletové formy léků po dobu několika měsíců), vakcíny či autovakcíny, ale také dlouhodobá probiotická léčba lokáními léky s mléčnou baktérií. Samozřejmostí u chronických mykóz je vyloučení jiných onemocnění (např. cukrovky), ale také případná úprava antikoncepce aj.

  • Jarka

    Dobrý den, mám dotaz, jsem 36+3 tt podle poslední menstruace, ale podle ultrazvuku odpovídá miminko na 38 tt. Před týdnem jsem začala cvičit s balónkem aniball, při posledních dvou cvičeních s balónkem se na něm objeví při vytlačení bílo žlutý tvarohovitý ,,cucek,, docela velký, společně s bílým mazem, žádný zápach, žádný svědění a ani pálení. Před 3 týdny mi lékařka dala čípky, protože při vyšetření byl ten maz také, ale bez ,,cucků,, pálení ani svědění, jen bílo žlutý maz, jen sporadicky se tento maz objevil na kalhotkách, jinak bych o něm ani nevěděla, pokud by mi lékařka nedala ty čípky. může se jednat o nějakou infekci? nebo hlenovou zátku? Dále se chci zeptat zdali je možné udělat Hamiltonův zákrok na vyžádání? miminko má váhu přes 3 kila, já jsem psychicky už docela na dně, každý týden mi praskne nějaká část těla a moc mi té nepopraskané už nezbývá, je mi 27 let, kvůli malému samozřejmně vydržím vše, ale při každém pohledu ve sprše do zrcadla, které mám před sebou pláču, jsem opravdu už tak zjizvená, že se bojím, jak bych vypadala za další 2- 3 týdny. Nejsem žádný tlusťoch, jen jsem od pátého měsíce nabírala jen vodu, preeklamsie nehrozí, vše je v pořádku jen se ve mě drží velké množství vody, kůže je tak tvrdá, že při každém napnutí se ukáže fialová strie. Děkuji za odpověď a omlouvám se za rozsáhlý dotaz, chci se nejdříve poradit jinde, než bych s tím přišla ke své lékařce.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud výtok nezapáchá, nesvědí, nemáte zimnici, třesavku, teploty, případně podezření na odtok plodové vody nedomnívám se že jde o infekční záležitost. Hamiltonův hmat lze po 38t.g na základě příznivého vaginálního nálezu provést po domluvě s registrujícím gynekologem, případně v porodnici kam jste předána do péče se zohledněním ostatních okolností jako např. váhový odhad plodu aj.

       

  • michaela

    Dobry den pan doktor mam zavrati no neviem ci som tehotna pretoze mi moj chlap povedal ze sa mi lesktnu oci robyla som vo fabrike tam som tiez zvracala bolo mi spatne ja som ste tehotna nebola niekedy mi je na odpadnutie pijem tekutiny ale aj tak mi je dako zvlastne cakam ci mi pride menzes chodi mi pravidelne,tak sa vas pytam co to moze byt .dakujem michaela.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den o těhotenství se jednat může, doporučuji co NEJDŘÍVE návštěvu registrujícího gynekologa.Budou-li se potíže zhoršovat pak ihned, případně i cestou pohotovostní služby ve spádové oblasti.

       

  • Eva

    Dobrý den, trápí mě opakované záněty a mykozy. Může být problém v tom že je partner kuřák či by mi mohla pomoci hormonální antikoncepce? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,problém v tom že partner je kuřák nevidím, konkrétní typ hormonální antikoncepce resp.její nasazení proberte co nejdříve se svým registrujícím gynekologem včetně prevence opakovaných zánětů, vhodný je např.preparát GYNOCAPS, který je volně prodejný.

       

  • helena

    obrý den,mám na Vás prosbu a prosím o konzultaci. Od 28.11.2016 mám zavedenou Mirenu. PO půl roce neustálé krvácení,v období jsem užívala Ascorutin a Detralex,se cyklus ustálil na 25dnech a 7x dnes menstruace. Žádný velký zázrak,ale lepší než v začátku… Celou dobu bolesti břicha,kontrola asi 4x,vše v pořádku,Mirena dle ultrazvuku sedí dobře.Nyní po 8x měsících a opětovného špinění mezi cykly paní doktorka k MIreně nasadila na 3x měsíce Logest a stím ,že po 3x měsících se uvidí…Buď Mirena půjde ven a Logest bude „odzkoušený“,nebo po vysazení Logestu si Mirena konečně „sedne“.Upřímně jsem z toho trochu rozpačitá…Můžu poprosit o Váš názor? Je toto řešení a může si Ještě Mirena „sednout“,když skoro 9x měsíců se to nepodařilo?Předem děkuji za VAši odpověď Helena M

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, během prvních měsíců léčby je běžné nepravidelné krvácení nebo špinění, doporučuje se před zavedením Mireny vyloučit endometriální patologii. Když žena pokračuje v používání Mireny, zavedené původně jako kontracepce, je nutné
      znovu vyloučit endometriální patologii, objeví-li se poruchy krvácení po zahájení estrogenové substituční terapie.

  • Barbora

    Dobrý den, beru třífázovou antikoncepci Tri-regol, kvůli dovolené bych potřebovala oddálit menstruaci. Ptala jsem se na tuto situaci asi před půl rokem svého gynekologa a ten mi řekl, že mám dobrat platíčko, nedělat pauzu a pokračovat posledními deseti tabletkami, čímž se mi menstruace oddálí o 10 dnů. Také mi řekl, že pak už mám pauzu udělat, ale ne sedmidenní, mám prý začít brát další platíčko první den menstruace. Na SUKLu jsem si dnes pro jistotu hledala leták k Tri-regolu a je v něm psané, že po oddálení mensesu o 10 dnů se má udělat klasická 7-denní pauza a ne podle menstruace tak jak mi to řekl gynekolog. Teď nevím, kterým pokynem se mám řídit, nechtěla bych se dopustit nějaké chyby, moc děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nechcete-li odsouvat Norethisteronem,který se k tomu běžně používá řiďte se radou svého gynekologa.

       

  • Eva

    Dobrý den, může užívání hormonální antikoncepce bránit před vznikem opakovaných mykóz a zánětů?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívání antikoncepce uvedenému skutečně nezabraňuje.

       

  • Martina Růžičková

    Dobrý den, vždy jsme měla cytologii na jedničku – v pořádku, před měsícem sem byla po roce znovu na kontrole a cytologie opět v pořádku, ale řekli mi, že z výsledků cytologie zakroužkovali položku, že mám dlouhodobě smíšenou floru v pochvě? A z toho důvodu mám přijít na kontrolní stěr za půl roku. Je to nějak pro budoucí výsledky cytologie důležité nebo nebezpečné? Mělo by se to přeléčit? Žádné problémy nepociťuji, moc děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebezpečné to není, doporučuji dodržet výše uvedené pokyny a domluvit se s registrujícím gynekologem stran ev.přeléčení,jelikož neznám konkrétní výsledky.

       

  • katerina

    Dobrý den, beru HA lindynette 20 a pociťují značne snižení chuti na jakekoliv intimnosti. Napadlo me koupit si Argin max pro ženy. Na podporu libida. Ale bojim se snižení účinků HA. Na info lince přípravku mi bylo řečeno, že účinnost HA snižena nebude, ale doporučuji pauzu cca hodinu mezi užitim HA a Argin maxu. .potřebují spolehlivou antikoncepci,ale zároveň ten tlumící účinek je opravdu nepříjemný. .moc děkuji za radu! Hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným souhlasím a doporučuji dodržet. Nejste-li spokojená se svou antikoncepční metodou pak se lze cestou registrujícího gynekologa domluvit na jiném typu preparátu či přímo jiné metodě.

       

  • Tereza

    Dobrá den, mohl by jste mi poradit, prosím?Z minulěho platíčka antikoncepce (sylviane) jsem si zapoměla vzít úplně poslední tabletku. Po zjištení (více jak 24 hod) jsem si jí již nebrala, udělala pauzu 8 dní (i s dnem,co jsem měla vzít poslední tabletku,jelikož jsem chtěla začínat další plato opět ve stejný den v týdnu jako dříve) a začala další plato. Po 8 dnech od začátku plata jsem měla s partnerem přerušovaný styk. Je možné, že se vynecháním poslední tablety a prodloužením pauzy o jeden den snížil účinek antikoncepce natolik, že i přes přerušovaný sex bych mohla být těhotná? Jsou to 3 dny a tak si test ještě udělat nemohu.Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodonost otěhotnění není veliká, ale nelze jej 100% vyloučit. Doporučuji s odstupem 14dnů provedení těhotenského testu případně návštěvu u svého registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobrý den,prosím Vás chtěla jsem se zeptat. . vím, že je to ode mne nespolehlivé, – nedodržet 6- ti nedělí, ale už se stalo . . v pondělí jsem byla 16 tý den po interrupci v 11+5…s přítelem jsem se mazlili a on do mě na snad ani neee5 vteřin vnikl jen na krajíček a pak mě dráždil penisem už jen na vnějšku, kde také časem vyvrcholil. Určitě se sperma nedostalo dovnitř, ale já jsem teď zoufalá z toho, že bych mohla být znovu těhotná. . když byl ve mě tu chvilinku, ale opravdu jen malinký kousek..dělala jsem si ovulační test hned v pondělí a byl pozitivní, v úterý též a dnes – středa- slábne… Je velká pravděpodobnost otěhotnění?? Furt se tak uklidňuji, že jsem byla na nemalém zákroku a že by to tak jednoduché otěhotnět nebylo. Děkuji moc za odpověď a hezký den J.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitá pravděpodobnost otěhotnění zde může být, proto doporočuji návštěvu registrujícího gynekologa do 14dnů, při potížích /křeče,silné krvácení,aj./ihned a domluvu stran ev.antikoncepce.

       

  • Kamila

    Pekny vecer, mam dotaz ohledne antikoncepce – beru jednofazovou (21 stejnych tablet v platicku) a minuly mesic jsem si kvuli dovolene posunula menstruaci – zacala jsem brat 2. Platicko bez pauzy, menstruaci bych mela dostat az pristi patek, ale to zrovna odjizdim zase pryc – je mozne si menstruaci odbyt uz treba tento patek zpusobem, ze si po tech vsech 21 (cele 1. Platicko) +14 (cast 2. Platicka) tabletach udelam ted pauzu a pak po ni navazu zbytkem z 2. Platicka (zbylych 7 tablet) + dalsi cele platicko? Je neco takoveho vubec mozne pro zachovani ucinnosti?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, pri takovemto schematu nemusi byt ucinnost 100% zachována.

       

  • Radka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Léčila jsem se kvůli výskytu gardnerella, měla jsem Entizol na zavádění, totéž dostal i partner, avšak neuvědomil si změnu dávkování, místo 1 tabletu po 12 hod (2 tablety denně) bral pouze 1 tabletu, po dobu 10 dní. Po ukončení léčby jsme měli pohlavní styk, mám teď obavu, že se mi vag. myk. opět vrátí. Je 1 tableta denně po dobu 10 dní dostačující či nikoliv? Předem děkuji za odpověď a hezký zbytek dne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by mohlo být dostačující. V případě potíží doporučuji návštěvu u Vašeho registrujícího gynekologa a ev.kontrolní kultivaci resp.stěr z pochvy s cílenou léčbou.

       

  • Dominika

    Dobrý den, Chci se zeptat, jestli byste mi dokázal pomoct s určením pohlaví mého dítěte podle fotografie z ultrazvuku, kterou posílám níže. Právě probíhá 16. týden a zatím to nevíme :-/. Moc se těšíme a jsme strašně nedočkaví. Děkuji moc, D. Davidíková
    http://imgur.com/ZHSkqWX

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bohužel Vám z uvedeného obrázku pohlaví nejsem schopen určit. Plod je zachycen z profilu a před genitálem má zrovna nožku.

  • Petra

    Dobrý den, je mi 30 let, v roce 2011 (24 let) jsem prošla očkováním proti rakovině děložního čípku (vakcína Cervarix). Před 2 lety jsem podstoupila onkologickou léčbu (karcinom rekta). Jak velké je prosím riziko nákazou rizikovými HPV v mé situaci (6 let od očkování + pacient po onkologické léčbě)? Partner je zdravý, nicméně mám obavy, zda jsem se při nechráněném styku nemohla nakazit… Děkuji Vám za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejideálnější čas na očkování je těsně před začátkem sexuálního života – v průměru kolem 13-14. roku života. Takový jedinec se většinou z HPV infekcí ještě nesetkal, a proto ochrana po naočkování bude maximální možná. Očkují se samozřejmě i ženy, které již žijí sexuálním životem. Pokud žena v době očkování nebude infikována některým z očkovaných kmenů, pak se imunita vytvoří ve stejné míře, jako by pohlavní styk ještě neměla. Pokud by žena v době vakcinace byla některým typem nemocná, pak se proti tomuto typu imunita nevytvoří, ale vytvoří se proti ostatním vakcinovaným typům. V konečném důsledku ochrana proti onkologickým kmenům nebude 80%, ale např. jen 50-60%. I toto je však považováno za ochranu velmi významnou a proto by očkování mělo být doporučeno i ženám sexuálně aktivním. Vakcíny jsou preventivní, nikoliv léčebné. Nelze proto počítat s tím, že vakcinace pomůže vyléčit již vytvořené přednádorové změny – prekancerózu. Nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze však může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.

       

  • Barbora

    Dobrý den,už delší dobu(cca 5měsíců) mě trápí vaginální výtok. Nemyslím si, že je způsobený zánětem. Mezi nohama mě nesvědí, vadí mi zápach a bílá kašička. Nikdy jsem žádný přípravek, lék ani nic jiného na tento problém neužívala. Na internetu mě, ale zaujal tento produkt NaturGYN Scarlett. Zajímá mě Váš názor a popřípadě zkušenosti. Budu vděčná i za další typy a rady ohledně této problematiky. Předem děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,produkt naturgyn Scarlett ve Vašem případě určitě doporučuji vyzkoušet, je založen na přírodní bázi s výtažky ze 7 čínských bylin. Blíže se informujte cestou svého registrujícího gynekologa případně Vašeho lékárníka.

       

  • Barbora

    Dobrý den, pane doktore. Užívám tablety Triquilar. Po užití poslední tablety z plata mám vždy 7 denní pauzu na menses, tzn., že první tabletu z nového plata užívám 8. den po dobrání toho minulého. Tentokrát jsem ale začala s užíváním o den dříve. Chci se tedy zeptat, zda je tu nějaká možnost, že po dobu užívání zbytku pilulek, budu nechráněna. Děkuji za odpověď, hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost že budete nechráněna je minimální, máte-li velké obavy doporučuji daný týden užívat ještě jako „pojistku“prezervativ.

       

  • Jitka

    Dobrý den,je mi 48 let a dlouhou dobu jsem užívala antikoncepční pilulky Yaz. Moje paní doktorka se nyní rozhodla, že už je užívat nemohu a nabídla mi dvě varianty, první byla nitroděložní tělísko a druhá injekce Depo provera. Vybrala jsem si injekci, bohužel mi k tomu už nic neřekla. Mohla bych se tedy zeptat na nějaké informace o této antikoncepci? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, depo provera je injekční antikoncepce, která zahušťuje hlen v děložním hrdle, který se tím stává obtížněji propustný pro spermie. Vytváří v děloze nehostinné prostředí pro uhnízdění vajíčka tím, že snižuje růst výstelky (sliznice) v dutině děložní. Částečně blokuje tvorbu a uvolnění vajíčka z vaječníků.Oproti klasickým antikoncepčním pilulkám obsahuje pouze jeden hormon (neobsahují estrogen). Podává se jednou za 3měsíce do svalu.Velkou výhodu přináší ženám, které z nějakého důvodu nesmí užívat hormon estrogen. To platí především v následujícíh případech:
      vysoký krevní tlak cukrovka kouření ve věku nad 35 let migréna
      Dále pak pro ženy s endometriózou, protože kromě antikoncepce se Depro Provera používá též pro léčbu tohoto onemocnění. Tím, že Depo Provera neovlivňuje tvorbu mléka, je jednou z variant antikoncepce pro kojící maminky. Tato antikoncepce může být dále užitečná pro ženy, u kterých opakovaně propukají záněty pochvy (tzv. výtoky) a to zejména v souvislosti s menstruací – typicky v období bezprostředně po menstruaci. Vhodná je též pro ženy v přechodu k odstranění nepříjemných návalů horka a pocení.

  • Maukita

    Dobrý den,ráda bych se zeptala, zda po čtrnácté tabletě levonorgestrelu ethinylestradiolu (21 tablet, 7 placebo) již mohu mít pohlavní styk bez použití dalších antikoncepčních metod a beze strachu z početí. Je to má první hormonální antikoncepce.Předem děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano můžete, účinnost by měla být zachována. Ovšem ani tato metoda není 100%.

       

  • Pilulka

    Dobrý den,mám dotaz ohledně antikoncepční pilulky, která se používá po pohlavním styku. Jednu jsem použila cca před 20 dny a po té normálně dostala menstruaci a vše bylo v pořádku. Nyní bych ji potřebovala použít znovu a chtěla bych se zeptat jak moc je škodlivá a jaká jsou rizika, když se použije takhle krátce dvakrát za sebou.Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená pilulka slouží jako EMERGENTNÍ ,tzn. spíše jako první pomoc a výslovně se nehodí k plánovanému používání. 100% spolehlivost taktéž nemá. Míru rizika vyčíslit nelze, její použití je samozřejmě na Vás. Výhledově doporučuji některou z forem antikoncepce. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat na to, jak je to vlastně s vynecháním menstruace po otěhotnění. Slyšela jsem totiž, že se může objevit krvácení velmi podobné tomu menstruačnímu a žena tedy nepozná, že otěhotněla.Studuji a mám trochu strach, protože žádná ochrana není storpocentní a těhotenství by pro mě v tuto chvíli bylo rozhodně velkým handicapem. Zároveň ale nechci platit ze strachu za těhotenské tesyt zbytečně.Děkuji.L. R.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené se může takto projevit, ale většinou se přidružují i jiné uvedené znaky související s ranným těhotenstvím (slabost,ranní nevolnosti,citlivost prsních bradavek…aj). Máte-li důvodné podezření, že jste těhotná doporučuji gynekologické vyšetření případně těhotenský test, ovšem na druhou stranu nelze žít v neustálém strachu z otěhotnění. Vhodná je tedy hormonální antikoncepce,není-li u Vás na základě anamnesy kontraindikovaná a použití prezervativu,tj.chráněný pohlavní styk. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Katka

    Dobrý den, už to bude rok, co beru antikoncepci a cca před dvěma týdny jsem měla první sex, který byl nechráněný. Zrovna v tu dobu jsem se menstruaci prodlužovala, takže jsem brala už druhé platíčko v kuse. V tom prvním jsem si zapomněla jednu pilulku vzít a taky mám problem s tím, že ikdyž ji beru každý den krom tehle jedne vyjímky, tak si ji beru v jinem časovém rozmezí. Někdy třeba o 3 hodiny pozdeji nekdy dřív. Jsem ted v hodně časoem presu a nejak mi to nevycházelo. 16. jsem si vzala poslední pilulku a většinou to dostanu hned druhý den. Teď je 18. a pořád nic. Je nějaká možnost, že bych mohla být těhotná? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den pravděpodobnost těhotenství je minimální, ale nelze ho zcela vyloučit, nedostaví-li se menses v rozemzí 7-14dnů, doporučuji provedení těhotenského testu,případně vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Eliška

    Dobrý den, dne 15. 7 . 2017 jsem ve 21:00 hod. užila HA. Kolem 1:00 hod. ráno jsem bohužel zvracela.Chci se zeptat jestli mohla být už pilulka vstřebána? A pokud ne jak se mám teď zachovat? Náhradní pilulku jsem si nevzala žádnou. Jsem stále chráněná? V blistru jsem byla uprostřed, na konci 2. týdnu braní HA. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže jste do tří hodin po užití tablety zvracela, není jistota, že se hormony stačily vstřebat a že jejich ochranná hladina zůstala zachována. Je tedy třeba tuto tabletu považovat za vynechanou či zapomenutou a chovat se dle toho. Optimální je antikoncepci doplnit o další prostředek, jako například kondom či spermicidní krémy, a tento prostředek používat spolu s hormonální antikoncepcí až do konce celého cyklu. Od počátku nového cyklu při spolehlivém braní jste opět plně pod ochranou hormonů. Měla-li jste v té době pohl.styk a NECHRÁNĚNÝ doporučuji provést těhotenský test případně návštěvu u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Gabriela

    Dobry den,mam 47r. bola som už 4x na kyretaži,pre polypy v maternici.Dnes som obdržala hystologicky nalez…myslim,že nie je vysledok dobra. Môžte mi prosim vas opisať vysledok? dakujem nerovnomerne secernujuce endometrium,sučasť polypu korpusoveho typu,izolovane fragmenty nenapadnej endocervikalnej sliznice a pružok viacvrstevnateho dlaždicoviteho epitelu bez dysplazie. Zachytene tiež mikrofokusy skvamozneho epitelu s low grade skvamoznou intraepitelnou leziou,,,lahka dysplazia LSIL / CIN 1 a so zmenami suvisiacimi s infekciou HPV p 16+ Dakujem za skoru odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se přednádorové změny na děložním čípku lehkého stupně- LG léze („low-grade“ lesions) které ve většině případů sám organismus ženy dokáže zlikvidovat i bez chirurgického zákroku , u vyšších stupňů je již třeba chir.zákroku tzv.konizace. Je ovšem NUTNÁ pravidelná dispenzarizace resp. sledování Vaším registrujícím gynekologem, ostatní doporučuji dořešit přímo konkrétně se svým lékařem včetně intervalu sledování.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, trápí mě výtok z pochvy, nejdříve hustý, světlý a hrudkovitý, postupně spíš hnědavý a trochu zapáchající (menstruaci bych měla dostat až cca za 12 dní). Problémy začaly svěděním, které stále trvá. Ke gynekologovi jsem objednaná bohužel až za týden, proto se chci zeptat, na co se mám připravit, co by tyto obtíže mohly znamenat? Neužívám HA. Myslíte, že se jedná o zánět a myslíte, že by mi pomohla vaginální tableta Canesten v kombinaci s krémem? Díky za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vám popisovaných příznaků se nejspíše jedná o vulvovaginitidu, tedy zánětlivé postižení pochvy a zevních rodidel. Doporučuji co nejdříve ke svému registrujícímu gynekologovi a na základě vyšetření stanovení způsobu léčby. Canesten pomáhá především proti mykózám,tzn.plísňovým onemocněním a nemusí působit např.na některé jiné mikroby.

       

  • Veronika

    Dobrý den, uživám HA Belara, nechala jsem si ji předepsat na plěť s lehkým akné a pomohla, jediná nevýhoda je, že mě zavodňuje. Přečetla jsem si, že na odvodnění je dobrá Yadine, akorát mám strach, aby se mi po ní nezhoršila pleť. Můžete mi prosím poradit, pokud si ji nechám předepsat, dojde ke zhoršení akné? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran odvodnění je vhodná antikoncepce s drospirenonem,tzn.může být Yadine či jiná, zhoršení pleti po vysazení Belary nemohu jednoznačně vyloučit, záleží který z benefitů je pro Vás přednější zda odvodnění či pleť,ev.lze zvolit úplně jiný typ antikoncepce/tělísko,náplast,vag.kroužek,aj./, Dále doporučuji dořešit cestou svého registrujícího gynekologa.

       

  • Týna

    Dobrý den,chci se Vás zeptat jsem těhotná 30+4. Pociťuji takové mírné tlaky ve spodku (nevim jak lépe popsat) chodím hodně často na malou a kolikrát úplně zbytečně. Myslíte že by se mohlo jednat o počátek porodu? K dr. Jdu zítra.dekuji za odpověď P.s. Je to mé druhé těhu

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, častější močení je v těhotenství normální, ovšem budou-li tlaky v podbřišku zesilovat případně se k močení přidá pálení a řezání, příp.teploty,zimnice,třesavka či jiné potíže pak doporučuji co nejdříve navštívit registrujícího gynekologa ev. i cestou ústavní pohotovostní služby

       

  • Nikola

    Dobrý den, je mi 23 let a prosím o radu. Včera mě přítel uspokojoval rukou jako obvykle. Začal mně pálit poševní vchod. Nepříjemné až jsem tedy vběhla do vany s tim že se opláchnu vlažnou vodou. Nakonec to přestalo. Ale byla to opravdu takové hodně nepříjemné pálení. Z neurvalosti mého přítele to být určitě nemohlo. Mohu si tedy zakoupit kteroukoliv mast na infekce než půjdu ke své doktorce? Děkuji Nikol

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „kteroukoliv mast“ v žádném případě nedoporučuji, až na základě vyšetření Vaší lékařkou. Je totiž rozdíl zda uvedené je původu kvasinkového,bakteriálního případě virového – dle toho pak nasazení příslušné léčby.

       

  • Gabinka

    Dobrý den. Za pár dní mi bude 15 a mám něco s prsy. Bolí mě bradavky a mám tam bílé flíčky. Bolí to a nemůžu si ani lehnout na břicho .Nic jsem si o tom nevyhledávala. Ty flíčky už mám asi rok , ale neřešila jsem to , před cca týdnem mě to začalo i bolet. A tak se bojím , že by to mohlo být vážné.. Neřešila jsem to s žádným lékařem ani s mámou. Děkuji za odpověď. 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu Vašeho registrujícího gynekologa případně lékaře mammární poradny ve Vašem okolí a dle konkrétního nálezu určení způsobu léčby.

       

  • Nikola Hejl

    Dobrý den pane doktore, byla jsem na prvotrimestrálním screeningu – výsledky vyšly dobře… Jen jsem řekla, že nekouřím (bála jsem se reakce, kouřím cca 3cigarety denně a ty nejlehčí), myslíte, že by to mohlo nějak ovlivnit výsledky?? Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento údaj výsledek ovlivnit mohl, ale určitě ne nijak¨zásadně, obzvláště kouříte-li do 3 cig/den jak uvádíte. Výhledově doporučuji v těhotenství samozřejmě přestat.

       

  • Alzbeta

    Dobry den, chcela by som opytat na Vas nazor, aku antikoncepciu by ste odporucili 28r este nerodiacej pacientke. V mesiaci 03/2017 mi bola laparoskopicky odobrata cysta 8x6mm na lavom vajecniku, uzivala som Lindynette 20 a od tohto zakroku sa mi opakovane stava, ze po skonceni menzesu na 9.-10. den zacnem slabo krvacat a trva to az kym neuzijem poslednu 21. tabletku. Minuly mesiac som po vysetreni u svojho gynekologa antikoncepciu vysadila, ale potiaze sa opakuju. Vysledky vysetrni u gynekologa su v norme, pan oktor mi odporucal vybrat si iny antikoncepcny preparat, aby sa mi upravil cyklus. Ktoru antikonceciu by ste mi na zaklade Vasich skusenosti odporucili? Bolo by vhodne uzivat pripadne nejake prirodne, alebo ine pripravky na upravu cyklu? Mate skusenosti s nejakymi produktami? Vdaka za Vas nazor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodná by pro Vás mohla být antikoncepce s dienogestem vzhledem k anamnese a skutečnostem které zde uvádíte. Jelikož nevím všechny anamnestické údaje a nevyšetřoval jsem Vás doporučuji dořešit konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Pane doktore,jsem po spontalnim potratu v 7.tydnu.Kdy je nejlepe zacit se snazit o dalsi tehotenstvi.Na pohotovosti mi rikal doktor,ze muzu hned,kdyz jsem nebyla na revizi.Ale co ctu,tak vaude se pise nejlepe po 3mes.Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 menstruace, tudíž nejdříve za 3 měsíce.

       

  • Radka

    Dobrý den, potřebovala bych poradit, kde je možné nechat si udělat autovakcínu proti mykóze? Jsem z Plzně, problémy mám již několik let a lékař mi o ní posledně říkal, ale že neví, kde jí nechat udělat. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, autovakcína možná je, konkrétně v plzeňském kraji nevím přesně,která laboratoř může uvedené zhotovit, je třeba si zjistit. Ev doporučuji zkusit nový preparát na trhu stran chronických zánětů GYNIMUN – dále se informujte na internet.stránkách příp.konkrétně u svého lékaře.

       

  • Marie

    Dobrý den, mám podobný problém. Již 3 roky užívám antikoncepci Jangee 0,03 mg/3 mg. 1.2 2018 mi byly předepsány antibiotika Xorimax 500 mg. ty jsem brala 7 dní. Chci se zeptat jak dlouho, či jestli je antikoncepce ovlivněna těmito antibiotiky. Pokaždé jsem se dočetla něčeho jiného. Například, že antibiotika ovlivňují střevní mikroflóru a je nutno požívat během braní antibiotik jinou formu antikoncepce (kondom) jen během brání, někde, že týden, nebo i ještě 14 dní po dobrání antibiotik. Jinde zase píší že je lepší počkat celý měsíc a účinnost antikoncepce se obnoví až po menstruaci s dalším platem. Ptám se z toho důvodu, že jsem během brání antibiotik měla zrovna menstruaci a pak brala poslední 3 dny s antibiotiky 3 hormonální tabletky nového plata. Teď nechci čekat další 3 týdny do další menstruace třeba zbytečně, byla bych – li normálně chráněná. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, pokud jste užívala antibiotika dochází ke sníženému vstřebávání antikoncepce ve střevě. Proto může být účinek antikoncepce během užívání antibiotik nižší, což může způsobit nepravidelnosti cyklu (např.nepravidelné krvácení) a také snížit antikoncepční účinek. Proto je taky vhodné v tomto menstruačním cyklu používat při sexuálním styku ještě jinou formu antikoncepce (např. kondom). Blíže dořešte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Tereza

    Dobrý den, beru antikoncepci jangee 0,02mg/ 3mg a antibiotika Xorimax 500 mg. Zitra doberu posledni prasek antibiotik , a chtela bych se zeptat jestli to ma nejaky vliv na antikoncepci kterou beru. A po tom jak doberu antibiotika, jestli natikoncepce bude fungovat hned nebo az po nejakem case.. Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v průběhu užívání antibiotik opravdu může být snížen kontracepční účinek hormonální antikoncepce. Je to dáno především působením antibiotik na střevní mikrofloru. Po dobu užívání antibiotik byste měla užívat ještě jinou antikoncepci – bariérovou, např.kondom. Pokud chcete mít ještě větší jistotu, užívejte bariérovou antikoncepci ještě prvních 7 dnů nového cyklu.

       

  • Bohunka

    Dobrý den, rozhodla jsem se vysadit antikoncepci (po 7 letech). Tři dny po menstruaci jsem měla s přítelem pohlavní styk, při kterém se nám, bohužel, protrhl prezervativ. Do hodiny a půl jsem si vzala tabletky postinoru. Chtěla bych se Vás proto zeptat, jaká je možnost otěhotnění. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění je malá, ale nelze ji 100%vyloučit, nejste-li si úplně jistá doporučuji došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den, začla jsem brát antikoncepci Mirava, po dobrání plátička mám mít týdenní pauzu, ve které má příjt MS. Po 3 měsících menstruace přichází až 4 den co neberu prášek, kdy mám tedy začít brát prášky z nového plátička? Po 7ti dnech, nebo az mi skončí menstruace?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po 7 dnech.

       

  • Natálie

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat, s přítelem se snažíme o miminko, poslední menstruaci jsem měla 4.6.2017, ovulační dny byly 18.-19.6.2017 kdy jsme měli s přítelem pohlavní styk, dnešním dnem mám týden zpozděnou menstruaci ale bohužel dva negativní testy. Přitom jsem abnormálně unavená, zvětšily se mi prsa a každý den mi je na omdlení, myslíte že díky negativním testům můžu těhotenství na 100% vyloučit nebo ještě čekat? Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na 100% jej vyloučit nemůžete, doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa s ev.doplněním odběru těhotenského hormonu tzv.hCG z krve.

       

  • Denisa

    Dobrý den,chtěla bych poradit.Je mi 15 let,a sexu se tak trochu bojím.Jsem ještě pana,a z přítelem by jsme chtěly mít pohlavní styk. Stačí jenom kondom nebo musím brát antikoncepci. Moc díky za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem ke skutečnostem které uvádíte a věku je pro Vás nejvhodnější KOMBINACE antikoncepce a prezervativu,tzn. kondomu. Dále doporučuji dořešit cestou gynekologa – nemá-te li je vhodno vyhledat a na základě vyšetření a anamnesy určit konkrétní typ

       

  • Katarína

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor na očkovanie vakcínou Gardasil 9. Mám 23 rokov, ranku na krčku maternice a lekárka mi ponúkla túto možnosť. Je podľa vás vakcína bezpečná? Na slovenskom trhu je iba dva roky. Odporučili by ste mi očkovanie? Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování určitě doporučuji, bezpečnostní profil je dobrý.

       

  • Bára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2014 jsem otěhotněla, během těhotenství se zjistilo, že v pupečníku chybí céva, na jedné ledvině byla cysta, miminko se narodilo jen s jednou ledvinou, jinak zdravé. V prosince 2016 jsem otěhotněla, následně v 9 tt prodělala zamlklé těhotenství a revizi. V dubnu 2017 jsem znovu otěhotněla, nyní opět v 9 tt opět zamlklé těhotenství a revize. Vždy se cca v 6 tt plod přestal vyvíjet. Jde v tomto případě stále ještě o náhodu? Mám si u svého doktora vyžádat nějaká vyšetření, případně jaká? Je mi 33 let, partnerovi 35. Psychicky je to pro nás velmi náročné, druhé dítě bychom rádi, ale velmi se bojím toto podstupovat zas a znovu.. Děkuji za zodpovězení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedné doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem stran případného doplnění konsultace genetikem – dle mého názoru by bylo ve Vašem případě vhodné.

       

  • Hana

    Dobrý den. Nejsem si jistá svou gynekoložkou. Je mi 43 let. Příteli 69. Před oťehotněním naprosto zdravá, až na kyčle. Měřím 154cm. Jsem 34 týden. Ztloustla jsem 11 kilo. Vyšetření provádí jen to nejnutnější. Teď mi akorát změřila břicho, poslechla srdce dítěte a poslala na stěr. Vyšetření spodku nedělá, otoky nohou nezajímají. Nevím, kde je placenta, nikdy mi neukazuje dítě. Nevím v jaké je poloze….nejsem si jistá zda je porod bezpečný. Rodila jsem dvakrát, jednou bylo v 25 týdnu ukončeno. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, samozřejmě na všechny informace které Vás ohledně plodu resp.miminka zajímají máte právo se své lékařky zeptat, nejste-li spokojena s jejími službami pak máte právo na změnu lékaře,příp.poproste o předání do péče porodnického zařízení ve Vašem okolí,resp.kde chcete rodit. Vzhledem k anamnese kterou uvádíte by nebylo vhodné přenášení.

       

  • Lucie

    Dobrý den pane doktore. Mám dotaz. Jsem v 37+6tt.a zjistili, že plod je otočen koncem pánevním. Jelikož je miminko vymodlené (2x operace srůstů – endometrioza rektovaginálního septa) mám přirozeně strach. Názory gynekologů se různí – někdo doporučuje císařský řez, někdo přirozený porod. Momentální odhad miminka je 3200g a tlak i cukrovku i výšku mám v pořádku. Chci se jen zeptat na váš názor? Děkuji a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému předpokládám že jste prvorodička. Na základě Vaší anamnezy,tj.údajů které zde uvádíte a zůstane-li miminko kolem termínu porodu v poloze koncem pánevním doporučuji spíše císařský řez. Konečná domluva by měla být v porodnici kam Vás odešle registrující gynekolog k převzetí do péče a stanoví se způsob vedení porodu.

       

  • Renata

    Dobrý den, chci se zeptat na mé případné těhotenství a cestu do Řecka. Poslední menstruace proběhla 7. 6. a s přítelem jsme měli styk 29. 6. (doba ovulace při cyklech 38 dnů). Kdyby byl tento styk oplodňující, tak zřejmě při odletu na dovolenou budu v 6 týdnu těhotenství. Je nějaké omezení při takto ranném těhotenství a letu do Řecka? Je třeba se obávat? Anebo je to v pohodě? Je mi 32 let a už jedno dítě máme. Děkuji K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na Vašem místě nejprve doporučuji vyšetření u registrujícího gynekologa /zda vůbec těhotná jste a jestli je těhotenství uloženo správně tzn.nitroděložně/. První trimestr je obdobím, kdy žena může mít ranní nevolnosti a také u 15-20% zcela jinak zdravých těhotných může dojít k potratu. Když se tedy těhotná v I. trimestru vydá na cesty, měla by počítat s možnými komplikacemi – krvácení, bolesti, potrat – které mohou nastat na cestách. V různých exotických destinacích to může být velmi nepříjemné, dokonce i nebezpečné, když hygienické poměry v místních zdravotnických zařízeních nejsou dobré. A ty se často zásadně liší od poměrů v hotelích. Konečné rozhodnutí je však samozřejmě na Vás.

       

  • Hana

    Dobrý den, prosím o radu, užívám hormonální antikoncepci Lamya. Zároveň bych chtěla začít užívat doplněk stravy Kudzu. Nejsem si ale jistá, zda tento silný antioxidant nemůže snižovat účinek HA… Moc Vám děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Váš dotaz by měl spíše směřovat na farmakologa nebo přímo výrobce přípravku Lamya ale dle SPC,tj.příbalového letáku není jasná kontraindikace v nemožnosti užívání ani popisován snížený účinek s antioxidantem KUDZU – volba je tedy na Vás.

       

  • Petra

    Dobrý den, Je mi 20 let a zhruba od 15ti let jsem brala antikoncepci Marvelon. Mou gynekoložkou mi bylo doporučeno abych alespoň na rok antikoncepci vysadila (vysazeno od listopadu 2016). Nyní se chystám s mým přítelem na náročnou expedici do zemí třetího světa a ráda bych si menstruaci o dva měsíce posunula (současně s výhodami antikoncepce). Je to pro organismus nadměrná zátěž (brát antikoncepci jen dva měsíce a pak zase přestat) nebo byste mi raději doporučil menstruaci přetrpět? Předem děkuji za Vaši odpověď. Petra W.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možné jsou obě varianty. Nemyslím si, že by se jednalo o nadměrnou zátěž pro organismus na 2 měsíce, možno tedy posunout,ale pak doporučuji v užívání pokračovat dále /osobně pak dop.jiný preparát než Marvelon/ neplánujete-li těhotenství. Druhá možnost je vůbec neodsouvat a menstruaci „přetrpět“jak uvádíte -je-li pro Vás extrémně bolestivá dají se užít různá analgetika /Brufen,Ibalgin,ev.jiná/nejste-li na ně alergická.

       

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda antikoncepci může ovlivnit přejídání. Trpím jím hlavně ve večerních hodinách, kdy beru i antikoncepci. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, když si dáte pozor a budete při užívání hormonální antikoncepce konzumovat stejné množství kalorií jako dříve, nadváha by vám hrozit neměla.

       

  • Šárka

    Dobrý den, beru antikoncepci Belara. Potřebovala jsem si oddálit menstruaci, tak jsem užívala 2 platíčka za sebou. V pondělí jsem měla dostat menstruaci tedy po dvou měsících, ale místo toho jen slabě špiním nebo nemám vůbec nic. Je to normální po oddálení menstruace antikoncepcí? Není to známka těhotenství? Děkuji za Vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je to normální, v případě,že se však další menstruace nedostaví do 4-5 týdnů doporučuji provést si těhotenský test a bude-li positivní pak návštěvu svého registrujícího gynekologa, v případě potiží i dříve.

       

  • Andrea

    Dobrý den, jsem v 32.týdnu těhotenství. Dnes jsem byla na prohlídce u lékaře. Řekl mi, že mám málo plodové vody. Prý se tím nemám zabývat, že s tím nic dělat nejde a na kontrolu mám příjit za měsíc. Myslíte, si že je to normalní postup? Myslela jsem, že ke konc těhotenstvíi se chodí na kotroly častěji. Navíc jsem zjistila, mezi řečí s kamarádkou, že se čurá na nějaké papírky a měří se zda není v moči bílkovina či cukr. Za celou dobu těhotenství jsem na nic nečůrala a v těhotenském průkaze mám kolonku moči vždy proškrtlou. Děkuji za odpověď. Andrea

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kontrola za 4týdny je postup zcela v pořádku, jednorázový záchyt sníženého množství plodové vody nemusí znamenat nic závažného. Záleží na více faktorech-jedním z nich je např. hydratace matky, tzn. kolik tekutin jste daný den vypila,atd. V řípadě potíží /bolesti,krvácení, podezření na odtok plodové vody/ doporučuji kontrolu ihned, jinak platí výše uvedené. Testace moči by měla být součástí každé těhotenské poradny.

       

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla by jsem se zeptat, jestli normální, že na začátku těhotenství cca 5tt+2.mám bolesti v podbříšku většinou v odpoledních hodinách a jen na levé straně. Na gynekologii jsem objednaná až za 12 dní. Nechtěla by jsem nic podcenit, ale ani zanedbat. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se vyskytnout může, doporučuji klidový režim,absenci pohl.styku, v případě zhoršení potíží případně i cestou pohotovostní služby

       

  • Tereza

    Dobrý den,
    od března 2016 se s manželem snažíme o miminko. Ze začátku jsme tomu nechávali volný průběh, antikoncepci neberu již od července 2014,tak jsem si říkala,že už jsem od ní pročištěná (užívala jsem ji sedm let).
    Pak jsem začala zkoušet pití bylinných čajů -kontryhel, maliník, směsi na plodnost.. celou dobu užívám kyselinu listovou,snažím se o zdravou výživu, omezuji příjem cukru..
    V lednu 2017 jsem si koupila gynex a v únoru jsem otěhotněla, bohužel to bylo mimoděložní těhotenství ve vejcovodu,ten mi byl 7.3.2017 odstraněn. Na mé dotazy jak je na tom druhý vejcovod mi bylo řečeno,že průchodnost se nezjišťuje,ale jeví se být normální. Ještě mi při laparoskopii odstranili cystu o velikosti 5cmx4cm,občas se mi na pravé straně cysta objevuje,ale vždy sama zmizela.
    Na kontrole u svého gynekologa,jsem se opět ptala na vyšetření druhého vejcovodu,podle doktora je to zbytečné. Před týdnem jsem svého doktora znova navštívila, jestli by s mnou můj problém řešil,i kdyby jen pro uklidnění, protože mě trápí strach,jestli se to znovu nebude opakovat.
    Jediné vyšetření plodnosti byl spermiogram,který můj manžel podstoupil. Morfologie nevyšla nic moc,zbytek dopadl dobře. Přesné hodnoty jsem chtěla vypsat,bohužel jsem to nedohledala..
    Teď mi bude 29 let,jedno dítě již mám,rodila jsem v 18.letech,to jsem otěhotněla bez problémů a těhotenství i porod byl bez větších komplikací.
    Myslíte si,že by byla vhodná nějaká vyšetření nebo jsou opravdu zbytečná? Děkuji za odpověď a případně za jakoukoliv radu,s pozdravem a přáním hezkého dne, Tereza

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předem je nutné zdůraznit, že i žena s jedním vejcovodem může spontánně/tzn.normální cestou/ otěhotnět. Průchodnost se běžně nezjišťuje, ale samozřejmě možnost došetření zde je. Na Vašem místě bych se zaměřil na došetření spermiogramu a nechal tomu určitou dobu volný průběh event.dále ještě probral s registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den potřebovala bych poradit co mám dělat. Dva měsíce jsem brala antikoncepci bez sedmidenní pauzy a ještě jsem to nedostala. Poslední prášek jsem mela minulou sobotu a dneska jsem to ještě nedostala. V neděli po te sobotě co jsem je dobrala jsem mela s přítelem sex a ještě včera v patek a trošku se bojím ze by z toho mohl být pruser. Potřebovala bych vědět kdy mám zase začít brát antikoncepci i když jsem to ještě nedostala.děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji určitě vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Monika

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně těhotenství a hudby. Jsem v 11.tt a hraji v kapele. Nijak zvlášť bych to asi neřešila, ale právě kolegyně z kapely před dvěma lety s námi přestala hrát z toho důvodu, že jí její gynekolog řekl, že se může hlasitou hudbou (bicí, elektrická kytara, atd) narušit nebo poškodit vývoj sluchu u plodu v těhotenství. Moje gynekoložka mi řekla, že je to nesmysl. Tak se chci zeptat na názor někoho dalšího. Nechci nic podcenit. Při venkovních akcích zvuk není tak hlasitý a při hraní v místnosti je to opravdu hlasité tak, že není slyšet vlastního slova.

    Předem moc děkuji za odpověď.

    Hezký den

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran poškození vývoje sluchu u plodu neznám žádné podložené studie které by uváděly jasné poškození, ale velmi hlasitá hudba ve smyslu bicích,el.kytary aj.se mi z dlouhodobého hlediska pro zdravý vývoj plodu nejeví jako optimální.

       

  • Gabriela

    Dobrý den, rok jsem užívala antikoncepci Daylla, která obsahuje 21 prášků s hormony a po jejich dobrání následuje týdenní pauza. Teď jsem dostala možnost vyzkoušet antikoncepci Emona, která by se měla lišit pouze tím, že obsahuje 24 prášků s hormony a poté následuje čtyř denní pauza. Chtěla bych se zeptat, zda by se něco stalo, kdybych z antikoncepce Emona brala pouze 21 prášků a nechávala si týdenní pauzu jak jsem na ní zvyklá? Tyto dvě antikoncepce by měly být počtem hormonů úplně stejné, liší se pouze tím počtem prášků, takže si myslím že by to vadit nemuselo, i tak se ale raději ptám. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v jiném režimu než je uvedeno v příbalovém letáku resp.od výrobce užívání NEDOPORUČUJI i přesto, že jde o obdobné složení. Lze snadněji udělat chybu v užívání a může být navíc narušena kontracepční spolehlivost.

       

  • Silvie

    Dobrý den, úplně jsem zapoměla, že už mám poslední plátičko antikoncepce Minisiston a nové začínám brát v pátek, ale nemám recept, který bude nejdřív v pondělí tudíž místo 7 denní pauzy budu mít 10 denní pauzu, a první pilulku si vezmu v pondělí místo pátku. Mám poté dobrat celé plátičko nebo skončit ve čtvrtek jak jsem zvyklá a ty 3 pilulky které zbydou vubec nebrat. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zvolit druhou možnost, bude-li v následujícím týdnu pohl.styk, tak pokud možno chráněný.

       

  • Tereza P.

    Dobrý den, moc prosím o Váš názor. Mám endometriózu. Přes rok u mě nedochází k ovulaci – folikul vždy roste, ale nikdy se neuvolní a přeroste v cystu. Byla jsem na laparoskopii, kde mi byla kontrolována průchodnost vejcovodů ( průchozí ) a byl mi provedený drilling vaječníků ( 7 měsíců zpět ). Stále se nedařilo uvolnění oocytu . Nyní jsem 10 DC byla na folikulometrii – 1 dominantní folikul velikosti 19 mm, sliznice výšky 7 mm , 12 DC mi byl aplikován Ovitrelle – velikost folikulu 23 mm ( 2 injekce ) – dříve jsem měla Pregnyl, na něž jsem nereagovala. Za tři dny po aplikaci 15 DC jsem měla obrovské křeče ( ale vzheledem k měření BT a ovu testu ( ještě před aplikací injekcí ) OVU měla proběhnout 13 DC. Raději jsem zašla na kontrolu do nemocnice 16 DC kde mi bylo sděleno, že folikul dominantní nikde není vidět, ani cysta – po více jak roce ! a že výška sliznice je 8.5 mm a nalezena volná tekutina v dougl. prostoru. Zároveň mi ale lékař řekl, že si myslí, že oocyt neprošel přes jizvy na vaječníku… Jsem z toho už zoufalá. Má otázka : myslíte, že aplikace ovitrelle na 23 mm folikul není pozdě? A dle čeho může lékař dělat závěry, že se vajíčko uvolnilo, ale ,,neodešlo,, z vaječníku? Jste stejného názoru jako lékař, co mě vyšetřoval ? Vaječník, který měl ovulovat je po dvou resekcích. Moc Vám děkuji za Váš čas. Tereza P.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru aplikace Ovitrelle na folikul 23mm není pozdě a je zcela správná. K druhé otázce se nejsem schopen zcela vyjádřit,jelikož jsem Vás nevyšetřoval, uvedené lze usoudit z UZ nálezu případně doplnit lab.odběry, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den, dne 11.5. jsem byla u své lékařky na UZ, byla jsem 31+2 (dle UZ v 10.týdnu, dle PM jsem byla 31+6). Naměřené hodnoty miminka byly: 31+2, 33+2, 31+6 v=1700g. Dnes 5.6. 34+6 (35+3 dle PM) jsem měla i po přeměření hodnoty: 35+5, 39+3,39+4 v=2900g. (tyto hodnoty neměřila jiná paní doktorka) Lékařkou mi bylo sděleno, že holčička prostě bude velká, ale že rozdíly mezi hlavičkou a zbytkem těla nejsou neobvyklé a že i přírůstek u nožiček je v normě. Moje porodní asistentka se kterou spolupracuji je ale opačného názoru a v pořádku ji to nepřijde. Test na glykémii na začátku těhotenství a OGTT mi vyšly v normě. Ráda bych se tedy zeptala na další názor, případně doporučení. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uváděné hodnoty v 1.případě odpovídají 32 gestačnímu týdnu – tedy správně, v 2.případě spíše 37týdnu gestace, tj. mírně větší, ale vždy je nutno započítat určitou procentuelní chybu měření vyšetřujícím lékařem – uvádí se 5-10%, dále kalibrací přístroje aj. Doporučuji kontrolní UZ s odstupem 7-10dnů erudovaným lékařem na daném pracovišti, případně jinde a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Emma

    Dobrý den, trpím na suché oči , byli mi do nich zavedeny (nebo spíše do slzných kanálků) špunty neboli plugy, mají se do tří měsíců vstřebat, s přítelem se snažíme o dítě a tak mám ted strach , aby to třeba nemělo dopad na případný plod. Oční lékař mi řekl , že se mám poradit s gynekologem. Když jsem si hledala co obsahují našla jsme tohle: silikon, kolagen, hydrofobní akrylický polymer, hydrogel polydiaxonon. Moje otázka teda z ní může se ze slzných kanálků něco dostat až k plodu? Popřípadě byla by pro něj z některých těchto látek škodlivá? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, oční plugy a jejich složení nejsou potenciálně teratogenní (plodu škodlivé) tudíž by ho neměly poškodit. Jednoznačné studie však prováděny nebyly. Máte-li obavy doporučuji se poradit se svým očním lékařem zda po dobu těhotenství tyto odstranit a nasadit opětovně po porodu.

       

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 32 a už skoro 2 roky se snažím o první graviditu. Dle gynekoložky jsem zdravá, manžel má spermiogram v pořádku, je stejně starý jako já. Mám jen kratší cyklus (21-24 dní), z tohoto důvodu jsme zkoušeli utrogestan a duphaston, ale tímto se cyklus rozhodil a zkrátil ještě více a stejně jsem při maxim.dávce špinila. Mám za sebou i Gynex, Soja sarapis, pupalku, hormonální profily jsem měla vždy v pořádku. Nyní mi dala dr. clostilbegyt + duphaston, po 2 cyklech jsem začala nepravidelně krvácet – 14. nebo 16. den cyklu a na UZ mám vše v pořádku, STD vyloučena, nabral se znovu hormonální profil a mám jen 4x vyšší testosteron, který jsem měla předtím vždy v normě. Ptám se tedy, zda je to clostilbegytem (FAI a SHBG neznám) a v případě, že ne, co se s tím dá dělat – ve snaze o graviditu. Sportuji – ne závodně, BMI mám 19, polycystická ovaria nemám. A jestli Vás nenapadá ještě něco, co bych pro to mohla udělat. Zkoušela jsem i 3 týdny dovolené u moře:) a taky nic. Děkuji za odpověď Jinak se na nic neléčím, jen mám migrény – závislé na menstr. cyklu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin zvýšené hladiny testosteronu může být více, jednak tzv.hyperandrogenní syndrom, také Vámi uváděné polycystické vaječníky nebo např. nádorové onemocnění nadledvin. Je také na zvážení pátrat po jiných faktorech neplodnosti tj. provést chirurgický výkon = hysteroskopie, laparoskopie a chromopertubace, tzn. zjištění zda máte průchodné vejcovody. Uvedené bych dále dořešil se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, s mojí gynekoložkou jsme rozebíraly zavedení nitroděložního tělíska Jaydess, a napsala mi recept na Polygynax a Spasmopan, který si mám vyzvednout a před zavedením tělíska sama použít. Chtěla bych se zeptat, k čemu se to používá a jak by se to mělo využít. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den Polygynax se používá jako protizánětlivá léčba,resp.na úpravu poševního prostředí ať se tělísko nezavádí do případného zánětlivého terénu a Spasmopan je spasmolytikum + analgetikum, které užijete před zavedením aby nebylo bolestivé a byla jste správně uvolněná.

       

  • Ola

    Dobrý den, chtěla bych znát názor na mé těhotenství. Před 8 lety jsem potratila v 17tt kvůli hematomu, který mě trápil od začátku těhotenství. Po půl roce jsem otěhotněla, ale opět jsem měla hematom a průběžně krvácela a špinila, porodila jsem ale zdravé miminko v 35tt. Nyní se mi podařilo otěhotnět po 5 letech snažení. Nyní jsem v 9tt zatím bez krvácení či špinění, ale hematom opět mám dle dr. Jen dodám, že jsme na biologické lečbě a imuranu (mám ulcerozní kolitidu 8let, kterou jsem dostala po prodělaném potratu ze stresu) a můj věk je za 2 měsíce 40 let.Zajímá mě zda bych měla být vedena jako riziková. Pracuji v prodejně matrací a nábytku a nevyhnu se sem tam přenášení matrací cca 15Kg. Můj gynekolog i přes upozornění na zvedání těžkých věcí mi nedal PN i když jsem o ni žádala. Zajímal by mě Váš názor a pohled na mé těhotenství. Moc Děkuji a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dle mého názoru je Vaše porodnická anamnéza zatížená a jedná se o potenciálně rizikovou graviditu i v souvislosti s příhlédnutím k věku a uváděným okolnostem. Kdyby jste byla moje pacientka PN bych Vám vystavil.

       

  • Elena

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či sáčkový čaj byliny alchemilka môže znížiť účinok antikoncepcie (zn. Katya). Vypila som cca. 3 šálky za dva dni. Za odpoveď ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den čaj alchemilka obsahuje kontryhel, který by neměl významně snížit účinek antikoncepce Katya,alespoň ne v množství které uvádíte. Z bylinek např.třezalka její účinek snížuje významně více, i přesto nedoporučuji pít v množství větším než 1šálek za den.

       

  • Alena

    Dobrý den. Omlouvám se za následující dotaz, ale věřím, že mi ho zodpovíte. Proč se metoda ambulantní hysteroskopie v ČR více nerozšířila? Vše, co jsem o ní četla na netu, se mi líbí. Jsem potenciální klientka. Zaráží mne, proč není žádné zdravotnické zařízení např. v Praze nebo v Brně, které by ji provádělo. Není to přece úplná novinka. Jaký je pravý důvod, že se nerozšířila dál? Lékaři ji nevěří? Nebo preferují hysteroskopii s narkózou jako bodově cennější zákrok? Děkuji předem za zodpovězení dotazu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Provádění hysteroskopie v ambulantním režimu vyžaduje dlouholetou zkušenost, speciální vybavení atd. Zdaleka ne každý lékař je ochoten se tímto směrem specializovat, resp. investovat jak, čas, tak energii, v neposlední řadě i finanční investici. Ano, máte pravdu, je mnohem lehčí pacientku uspat a neřešit „jemnou operativu“, finančně to i s narkózou vyjde pro zdravotnické zařízení stejně. Nikdo moc neřeší, co je výhodnější pro pacienta…
      Nicméně, nejsme jediné pracoviště v ČR, tento ambulantní výkon provádí několik jiných lékařů v celé ČR. Naše pracoviště je ale určitě největší, s nejdelší tradicí.
      V současné době připravujeme knižní publikaci „Atlas panoramatické hysteroskopie“ o 19ti kapitolách, s 600 fotografiemi. Kniha bude křtěna jako jediná na Endoskopických dnech v Olomouci, třeba to přesvědčí mnoho ostatních kolegů.

  • Andrea

    Dobrý deň prajem, na základe zápalu močových ciest mi na pohotovosti predpísali liek Nolicin norfloxacín 400mg obsahujúci 20 tabliet. Zároveň však užívaj aj antikoncepciu Lindynette 30. Chcela by som sa spýtať, či tieto antibiotiká ovplyvnia účinok HAK a ak áno po akú dlhú dobu je potrebné ešte chrániť sa po doužívaní týchto antibiotík. Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tyto antibiotika snižují účinek antikoncepce po dobu jejich užívání (po tento čas doporučuji bariérovou ochranu tedy prezervativ).

       

  • Jana

    Dobrý deň. Rada by som poznala Váš názor. V 11tt som bola na 1.skrining. Doktorka mi kázala informovať sa o výsledku prvej časti tohto skriningu po pár dňoch. Pri odchode z ambulancie mi však prezieravo strčila do ruky leták na Trisomy test. Po týždni ma informovala, že prvá časť prvého skriningu je pozitivna a hoci závisí od záveru a druhého skriningu, odporúča zvážiť Trisomy test. Dočítala som sa však, že tieto skriningy sa nesmú vyhodnocovať jednotlivo, ale až komplexne. Je postup lekárky správny? Je na mieste odporúčanie na test na vývojové poruchy? Alebo sa jedná o ťažký biznis? Mám nárok na nahliadnutie do výsledkov? Resp ich konzultáciu s iným lekárom? Je možné skriningy opakovať u iného lekára? Predpokladám, že na vlastné náklady. Ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano výsledky integrovaného testu by se měly hodnotit komplexně, tedy celé. Možnost nahlédnutí do dokumentace určitě máte i když  nevím zda budete všem hodnotám resp.skutečnostem rozumět,pokud Vám je gynekolog či jiný odborník nevysvětlí. Právo na konsultaci s jiným lékařem případně pracovištěm určitě máte, mělo by být zdarma, je to individuální věcí domluvy. Na některých specializovaných pracovištích je však konsultace zpoplatněna. Trisomy test je na Vašem zvážení, jedná se však o velmi pokrokovou záležitost.

       

  • Karla

    Dobrý den, 12.5.2017 jsem porodila císařským řezem syna a chci se zeptat, jak pečovat o břicho po císařském řezu. Můžu si břicho mazat např. BiOilem i přes jizvu? nebo se mám jizvě vyhýbat? Jak o jizvu správně pečovat a za jak dlouho po porodu o ní začít pečovat? Od pupíku dolů mám otok ve tvaru trojúhelníku – lékař našel na ultrazvuku malé množství tekutiny, která by se prý měla vštřebat – můžu otok např. chladit? Nebo můžu jinak napomoci lepšímu hojení a vstřebání otoku? Můžu si po císařském řezu břicho nějakým způsobem postupně stahovat? Případně za jak dlouho s tím můžu začít? Už jen když si na břicho natahnu těhotenské legíny, je mi i nepatrné stažení docela příjemné, než mít břicho navolno např. v noční košili. Předem moc děkuji za odpověď a hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji větrat, vhodná je mast,resp.gel na hojení jizev STRATAMED -dále promašťovat, pokud možno nezvedat extrémně těžké předměty. Chladit také můžete myslím že to není „nic proti ničemu“, dále určitě nestahovat.

       

  • Martina

    Dobrý den, po nechráněném sexu s přítelem jsem včera užila Postinor. Nejednalo se o 100% ejakulaci dovnitř, ale spíše se obávám kapiček. V lékárně mi lékárnice řekla, že se berou pilulky obě dvě naráz. V příbalovém letáku z roku 2015 se nicméně píše, že druhá se bere až za 12hod. Já užila obě tablety najednou zhruba hodinu po styku, mohl se narušit účinek? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, k narušení účinku při uvedeném dávkování by nemělo dojít. V příbalovém letáku je to skutečně tak, jak píšete. Nebudete-li si jista pak si můžete provést těhotenský test z moči do 14dnů, případně vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Marcela

    Dobrý den, jsem jiz po dvou sekcích. Po 6 letech jsem se opět vrátila k antikoncepčním pilulkam. Vzhledem k tomu, že užívám léky na hypertenzi, zvolila moje lékařka jednohormonalni antik. Torri při niz bych neměla vůbec menstruovat. Ja ovšem dostala menzes po 24 dnech, pak po 16 znovu pokazde cca 6 dni. Včera jsem sr byla poradit na gyn.ambulanci. Pi doktorka řekla, ať zkusím pokračovat, že se to třeba ještě srovná a jako další možnost navrhla injekce nebo telizko. A dnes po 12 dnech jsem to dostala znovu. Mohu znát Váš názor zda pokračovat nebo vyzkoušet injekce? A případně nehrozí i u těch injekci, že budu menstruovat tímto nevyzpytatelnýmnevyzpytatelný způsobem . Děkuji za Váš čas.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s názorem Vaší lékařky stran pokračování v užívání, ale budete-li krvácet dlouhodobě nepravidelně pak doporučuji provést UZ zda není příčina krvácení jiného původu včetně vyšetření děložního čípku + onkocytologický stěr. Bude-li i uvedené v normě pak je možno zavedení nitroděložního tělíska /Mirena/ po domluvě s registrujícím gynekologem, tuto formu bych u Vás spíše preferoval.

       

  • Sasa

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně váhy, dnes jsem 13+2 podle posledního ultrazvuku. Před otěhotněním jsem vážila 86,5 kg při výšce 165 cm, trápí mě stále občasné nevolnosti a zvracení, takže od začátku ubývám na váze dnes jsem měla 78,2 kg. Je to problém, může to nějak ohrozit miminko?? Na poslední kontrole před týdnem bylo vše ok, od té doby jsem shodila 1 kg.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud bylo na poslední kontrole vše v normě,myslím že se obávat nemusíte. Pokud ale nevolnosti a úbytek váhy bude nadále pokračovat pak je na zvážení došetření. Nemusí se jednat vždy pouze o gynekologickou příčinu v souvislosti s těhotenstvím.

       

  • Lucka

    Dobrý den, je mi 29 let a menzes jsme dostala ve 14 letech a antikoncepci jsme začala brát v 16 letech a brala jsme jí v kuse do svých 28 let. Už tedy skoro deset měsíců se snažíme s partnerem o dítě a bezúspěšně. Zašla jsem za svým gynekologem s obavy, ale dopadla jsem tak, že mě nebral moc vážně a označil mě za zdravou jen po vyšetření ultrazvukem (kde mi ironicky ukázal, že mám dva vaječníky a dělohu) a okomentoval to tím, že musíme být trpělivý, že to trvá někdy i dva roky. Nechce se mi však čekat dva roky než mi udělá nějaký vyšetření a nakonec, aby se třeba zjistilo, že se musím s něčím léčit nebo, že to nejde vůbec. Byl jeho postup správný nebo co byste mi doporučili vy? Ženy v naší rodině otěhotněli vždy okamžitě, proto mám obavy. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li snaha o otěhotnění více jak 12měsíců při pravidelném pohlavním styku /tj.minimálně 2xtýdně/ a stále se nedaří je na zvážení celkové došetření páru, nejprve ženy, poté muže. Lze absolvovat cestou registrujícího gynekologa, případně cestou některého z pracovišť asistované reprodukce,tzv. IVF centra.

       

  • lennka

    Dobry den ,dne 24.4. Jsem uzila tabletu escapelle po tydnu 1.5. Se dostavila MS a ja dle dohody zacala uzivat Ha Jangee. Ale od te doby mi menstruace stale trva,ikdyz neni silna,nevim jestli je to hormony z pilulek? Mam dal pokracovat v platicku mebo nasvstivit lekare? Dekuji hezky den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokračujte v užívání dále, budete-li špinit déle pak zvažte návštěvu svého registrujícího gynekologa.

       

  • Radmila

    Dobrý den, je mi 26 let a již cca 7 let beru antikoncepci, od loňského listopadu mi trápí špinění někdy krvácení vždy druhý týden při fázi braní antikoncepce. Byla jsem s tímto problémem za svojí lékařkou a ta mi ji změnila, původně jsem brala Dienille a nyní mi předepsala Jeanine, kterou beru již třetí měsíc. Nicméně můj problém stále přetrvává. Když jsem ji před měsíce volala, říkala ať ještě počkám, že si musím na novou pilulku zvyknout. Ale mě tento problém dost ztrpčuje život a hlavně mi doprovází bolením břicha, které je větší než ve fázi, kdy pilulku týden neberu. Jsem nekuřačka, nepiju alkohol a snažím se brát pilulku ve stejný čas. Prosím poraďte mi co s tím. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trvá-li i krvácení s Jeanine více jak 3měsíce pak je určitě situace na došetření zda se nejedná o krvácení jiného původu než hormonálního (tj.zánět,polyp,myom, přednádorové změny aj.) Doporučuji pečlivé došetření Vaším registrujícím lékařem,příp.jiným gynekologem.

       

  • Sabina

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou porod s poraněním – ruptura C3 a má otázka zní , kdy je vhodné začít opět se sexuálním životem a jaké jsou následky při sexu v souvislosti s mým poraněním. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při poranění s rpt. C3 je po porodu vhodná včasná rehabilitace svalů pánevního dna včetně poučení o tzv. Kegelových cvicích.
      V době 2–3 měsíce po porodu je vhodná kontrola stran posouzení funkčnosti análního svěrače a výskytu některých průvodních jevů kromě úniku stolice, dyspareunie (bolest při pohlavním styku) zácpa, bolestivá stolice, pocit nucení na močení či únik moči. Pohlavní styk proto doporučuji až po této kontrole.

  • Marcela

    Dobry den Pred 2 dnami som potratila. 12 tyzdni nam povedali ze babo je od9 tyzdna mrtve alebo sa pomaly vyvyjalo. Zijeme v UK po dohode s lekarkou som potratila doma brala som len lieky na bolest.problem je ze doktorka povedala ze sa moze stat ze budem naozaj velmi krvacat co sa ale nestalo.krvacala som tak normalne trosku viac ako pri menstruacii a trvalo to asi 6 hodin kym to vsetko na pokracovanie vyslo von.potom som uz krvacala pomenej a este v noci zo mna vyslo cosi vacsie. Odvtedy uz druhy den krvacam len slabucko tak par kvapuek a sem tam pride taha silnejsia vlna a cosi male sa vyplavy. Coho sa obavam je to ze mam stale bolesti v uz nie take silne ale na to ze beriem kodein a paracetamol tak ich citim a neviem ci to takma byt. Na kontrolu idem az za 5 dni a bojim sa ci su tie bolestinormalne po potrate alebo ci tam nebude nejaky zapal. A este tie bolesti nemam stale su take narazove bodave, tlak v bruchu. Dakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud jsou bolesti zesilující a analgetika /léky tlumící bolest/ jsou bez účinku pak doporučuji ihned gynekologické vyšetření případně i cestou pohotovostní služby v místě spádu a dle toho další postup.

       

  • Liba

    Dobrý den, chtěla jsem se poradit, doktorka mi zjistila v 6 týdnu těhotenství Streptococcus agalactiae, dělala mi to takhle brzo z důvodu přechozího předčasného porodu, rodila jsem 26+5 kvůli zánětu placenty, byla jsem i na odběru plodové vody. Kvůli tomu mi napsala antibiotickou mast Dalacin, co jsem se dočetla, jinak se řeší steptokok až před porodem kolem 34týdnu a hlavně že se nedá moc vyléčit a zpravidla se vrací. Proto nechápu proč tím organismus zatěžovat. Dá se kultivací moči zjistit případný zánět? P. doktorka mi řekla, že v moči nic nezjistíme. Když jsem četla vedlejší účinky Dalacinu tak z toho nemám vůbec dobrý pocit a hlavně na letáku je napsáno, že se užívá v druhém a třetím trimestru a já jsem teprve v prvním. Jaký je na to váš názor? Myslíte,že se dá streptokok léčit i přírodní léčbou např. česnek nebo lichořeřešnice? Děkuji moc za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, str.agalactiae se česnekem ani lichořeřišnicí přeléčit nedá. Pokud nasadila Vaše lékařka Dalacine C určitě měla k tomu nějaký důvod, navíc antibiotikum klindamycin (Dalacin) je v kategorizaci bezpečnosti léčiv v těhotenství dle FDA řazeno do skupiny B – riziko pro plod nebylo v praxi prokázáno; tj. lék Dalacin je v indikovaných případech možné použít i během těhotenství. Bude-li streptokok prokázán od 35týdne těhotenství v pochvě pak u porodu je nutná antibiotická profylaxe resp.jejich podání.

       

  • janakruti

    prosím vás moc o radu. Před pár dny mě začalo svědit mezi nohama, pořád sem se škrábala ale bylo to ještě horší. dnes ráno jsem zjistila, že mám hodně napuchlé poševní pysky a občas mám křeč v podbřišku. nevíte co by to mohlo být? moc prosím o radu nevím co mám dělat.‘

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, může se jednat o zánětlivé onemocnění zevních rodidel ať už virového či bakteriálního původu, ale také o celou škálu jiných onemocnění proto doporučuji co nejdříve návštěvu registrujícího gynekologa a dle vyšetření zahájení adekvátní léčby.

       

  • Klaudie

    Dobrý den, dnes v pátek 5.5 jsem si vzala 18. tabletu z platíčka (antikoncepce Sidreta), v ten samý den jsem měla s přítelem pohlavní styk s ejakulací do mě. Bohužel jsem ale odjela na víkend pryč, a tudíž si v sobotu (6.5) nemohu vzít další prášek. V příbalovém letáčku píšou že můžu přestat okamžitě brát HA dát si 7 denní pauzu a potom opět užívat normálně HA. Chtěla bych se zeptat jeslti je riziko otěhotnění, nebo se nic hrozného neděje? Moc děkuji za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v 2. a 3. týdnu užívání vynechá-li pacientka tabletu, doporučuje se: okamžitě užít vynechanou tabletu, další v plánovaný čas, účinnost by měla být zachována. Nejste-li si vůbec jista doporučuji vyšetření registrujícím gynekologem,případně provedení těhotenského testu.

       

  • Karolína

    Dobrý den, o víkendu budu v 19. týdnu těhotenství a chystáme se s manželem na wellness víkend, který jsme objednali ještě před otěhotněním. Součástí pobytu jsou vyhřívané venkovní kádě s teplotou vody 36-40°C na 1 hodinu, teplota vody lze předem regulovat. Prosím, můžu koupel absolvovat, nebo si mám raději najít náhradní program? Také jsem slyšela o tampónech Senta Protect, které brání pronikání vody do pochvy. Jsou ale vůbec v těhotenství vhodné? Moc Vám děkuji a přeji pěkný den, Karolína.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,vše co zvýší teplotu těla nad 38 °C, může ohrozit zdraví matky i dítěte. „Sauny, parní lázně, horká koupel, tělové zábaly, to vše způsobuje výrazné zahřátí a kromě kolísání tlaku tak hrozí překrvení malé pánve a následné krvácení nebo vyvolání kontrakcí doporučuji se vyhýbat rovněž procedurám, které zahrnují místní či bodové teplo, třeba masáž horkými kameny, rašelinové zábaly, prohřátí bříška či oblasti beder. Určitě nedoporučuji vířivou vanu.

       

  • Denisa

    Dobrý večer mám na vás otázečku Je možné si nechat jako prevenci rakoviny odstranit dělohu? Ženy v naší rodině,které už nežijí zemřely na různé rakoviny,matka před dvěma lety na rakovinu plic a její mamince ted byla zjištěna rakovina dělohy,já sama se už od 16ti let potýkám s Hpv virem a i přes dvě konizace čípku se drží stále dál.Vím že čípek není děloha ale obavy jsou tak velké že kdyby bylo možné odebrat vše tak to udělám.Mám krásnou dcerku a vím jistě že další dítě už nechci. Doufám že jsem dotaz napsala srozumitelně a děkuji za jakoukoliv odpověď. Denisa 29

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jste-li po 2 konizacích, přetrvává HPV infekce a neplánujete-li další dítě pak uvedenou cestou situaci řešit lze, resp.odeslání na operační řešení bych probral konkrétně se svým registrujícím gynekologem i vzhledem k Vašim obavám.

       

  • Hanka

    Dobrý den, mám trochu specifický problém. Beru 3fázovou antikoncepci Triquilar, zapomněla jsem si vzít jednu tabletku (ze začátku 3. fáze) a projevilo se to až menstruací přesně o týden dříve. Bohužel si zpětně nevzpomínám, jaký den přesně jsem si tabletku nevzala. Chtěla sem tedy začít brát znovu antikoncepci po menstruaci v sobotu, jak jsem zvyklá. Co osud nechtěl, odjela jsem na víkend k rodičům a antikoncepci nechala doma. Dostanu se k ní bohužel nejdříve v neděli. A nevím si tedy moc rady. Mám pilulky začít brát normálně v neděli a mohu se spolehnout, že budu chráněna hned? Popřípadně alespoň po týdnu užívání? Nebo jsem to celé pokazila a je třeba využít jiné strategie začátku braní přášku? Děkuji,

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příbalové letáky zpravidla uvádějí v případě úplného opomenutí pilulky nebo časové prodlevy delší než 12 hodin užívat přípravek dál, ale po dobu 14 dní se chránit doplňkovou metodou. Pokud se budete držet těchto směrnic, nic nezkazíte, tento jednoduchý návod je značně bezpečný. Současná medicína však připouští i další postupy, které se odvíjejí od toho, ve které fázi cyklu jste pilulku zapomněla: Pokud
      1, k chybě došlo během prvních 7 tablet (nejrizikovější): Pokračovat v užívání, během 14 dní (min.však 7) se chránit ještě i jinak.
      2, k chybě došlo během druhého týdne užívání: Pokračovat v užívání normálně. Spolehlivost by neměla být ovlivněna.
      3, k chybě došlo během třetího týdne užívání: Začít s užíváním nového balení bez obvyklé přestávky. Další balení bez pauzy lze ostatně napojit i z jiných důvodů, například pokud si žena přeje vynechání menstruace.

  • Petra

    Pane doktore, prosím o radu, mám zavedené tělísko Mirena 2 roky .Nyní jsem byla na laparoskopii pro recidivujici cysty na vaječnícich. Cysty se začaly objevovat až po zavedení tělíska. Operace bez kompl. cysty vypunktovany, vaječníky oba zůstaly a bylo vyhověno me žádosti a vzhledem k věku mi byla provedena sterilizace oboustrannou salpingektomií.Ale co s teliskem?Přemýšlím o tom vzhledem k tomu, že díky němu pravidelně nemenstruuji ,jen špinim 1x za 2 měsíce 3 dny. Radila jsem se i lékaři v nemocnici a názory se různí. Mohla bych se zeptat ještě na váš názor, vyndat, nevyndat?Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepční účinek podvazu vejcovodů,tzn.provedení salpingektomie a nitroděložního tělíska je přibližně stejný. Nezpůsobuje-li tělísko potíže může být ještě cca 3roky ponecháno,ale taktéž i vytaženo. Dále doporučuji probrat se svým registrujícím gynekologem

       

  • Lucie

    Dobrý den. Skoro dva roky jsem užívala HA MYWY, před třemi měsíci jsme se s přítelem rozhodli, že bychom chtěli mít miminko. HA jsem tedy vysadila, a začali jsme se hned snažit. Menstruaci mám odjakživa pravidelnou. První měsíc po vysazení nic, ale tento měsíc jsme měli nechráněný styk v době mé ovulace. Asi 3 dny před tím, než se mi měla dostavit menstruace jsem začala slabě krvácet, krev měla hnědou barvu a bylo jí opravdu malinko.takhle to probíhalo celé 3 dny.Také jsem pociťovala bolesti v podbříšku, spíše občas takové píchnutí. tohle špinění mi ale vydrželo až dodnes, kdy jsem měla dostat menstruaci. Vzhledem k tomu, že mívám menses poměrně silný (kór po vysazení HA) nevím, co si o tom myslet. Krev má světle růžovou barvu a je jí opravdu malinko. Myslíte, že je možné abych byla těhotná i přes toto krvácení, nebo mám své naděje rovnou vzdát? Mockrát děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je možné, proto doporučuji vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa v co nejbližší době a dle toho další postup.

       

  • Hana

    Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství. Jedná se o první těhotenství po několika letech neúspěšných pokusů o otěhotnění (od puberty opakovaně poruchy menstruačního cyklu, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně, jako příbuznému 1.linie, byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné gastrointestinální příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného vzniku potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, jestli bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po prvním trimestru zkusit dietu na chvíli vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii. Přece jen se jedná o dietu finančně náročnější a hlavně společensky stigmatizující. Proto bych ji nerada držela zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na celiakii,rozhodně nezačněte držet bezlepkovou dietu, která by výsledky mohla zkreslit. Doporučeno je nejdříve si nechat udělat u svého praktického lékaře speciální vyšetření, kdy z krve je možno stanovit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu. V případě pozitivního výsledku Vás vyšetří gastroenterolog, který použije tzv.enterobiopsii při níž je odebrán pacientovi malý vzorek tenkého střeva, což jak uvádíte vyšlo negativní. Opatření se jeví jako dostačující. Současná medicína celiakii vyléčit neumí. Při přísném dodržování bezlepkové diety, kdy ze své stravy musíte vyloučit všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ovšem můžete s touto chorobou dál žít bez zdravotních problémů. Dietu je ovšem nutné dodržovat celý život.

       

  • lucie

    Dobrý den pane doktore, Mám takový problém. Všeobecně se bojím spát s muži a to hlavně na začátku vztahu, když danného muže ještě žena nemá tak prověřeného a hodně mně to stresuje (tehotenství, choroby). Taky je otázka, kdy člověka lze dostatečně poznat, někdy nestačí ani rok a více, ale to je na jinou debatu. Většinou to řeším, že s nima nespím, ale proběhne předehra typu kombinace orálního sexu, prstování, vzájemné polibky, vzájemné olizování prstů a pod. Ale i tu se bohužel trochu bojím. Bojím se, že muž může mít na ruce napr. „kvapky lásky“ a zavede mi je do vagíny. Nebo druhá verze, když muž vyvrcholí, utře se a zůstane mu nejaké sperma na ruce a to mi zavede do vagíny. Taky když probíhá orální sex a vzájemné polibky, že se to po mužském vyvrcholení nějak přenese na prsty, do úst a při prstování zavede do vagíny / myslím tím, když muž vyvrcholí ženě do pusy, ona to samozřejmě vyplivne, ale že tam zůstane nejaké sperma, a to se vzájemnými polibky, a prstováním přenese. Je vůbec nějaká z možností možná? Jak by ste to řešil? Mám i při orálním sexu používat kondom, i z hlediska bezpečnosti před chorobama? Chápu, že dotaz může znít nedospěle, ale moc mi pomůže, když mi poradíte, ráda bych se toho strachu zbavila radou od odborníka. Děkuji Vám za Váš čas, S pozdravem Lucie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, cesty Vámi popisovaných přenosů jsou stran možnosti otěhotnění nebo pohlavně přenosných chorob méně pravděpodobné, ale ne zcela nemožné. Doporučuji používat některou z forem antikoncepce (předpokládám že antikoncepční pilulky asi máte) a v případě pohlavního styku pak prezervativ (kondom). Tyto způsoby jsou nejspolehlivější a zároveň nejlepší ochranou proti pohlavně přenosným chorobám. Budete-li nějakému muži důvěřovat po určité době pak nevidím problém v pohlavním styku s výše uvedenými opatřeními, pokud by „tyto obavy“ nadále přetrvávaly doporučuji zvážit pohovor s psychologem.

       

  • Andrea

    Dobrý den, beru antikoncepci Bonadea už asi 5 let. Díky mojí nepozornosti se mi přihodila taková věc. V neděli večer jsem zjistila, že jsem v předchozí den zapomněla užít pilulku (po 24 h). Vzala jsem si tedy obě, za sobotu i za neděli a pokračovala dál. Včera, tedy v úterý jsem zjistila, že jsem se špatně podívala a prostě jsem v sobotu užila tabletu z druhého konce, což znamená, že v sobotu jsem tabletu užila a v neděli jsem poté užila 2. Nyní mám poslední týden před pauzou. Normálně bych poslední tabletku měla vzít tuto sobotu a od neděle pauza. V platu mám nyní ale o tabletu méně, tedy do pátku. Jak mám tedy postupovat dále? Mám nechat menstruační pauzu o den delší, uplně ji tentokrát vynechat nebo prostě posunout užití prášků? Mnohokrát vám děkuji za Vaši odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, došlo-li k chybě během třetího týdne užívání doporučuji začít s užíváním nového balení bez obvyklé přestávky.

       

  • Zuzana K.

    Dobrý den, mám dotaz ohledně svého těhotenství, 19.3. jsem dobrala prášky Provera (z důvodu nepravidelné menzes) Menzes se nedostavil, kontrola u lékaře v pořádku. 3.4. těhotenský test – pozitivní 4.4. kontrola u lékaře UZ – nic 6.4. těhotenský test opět pozitivní 11.4. kontrola u lékaře UZ – nic 12.4. odběr krve – hladina hCg 2880 ( UZ – nic) podezření na GEU – mírné špinění, jiné obtíže nejsou 13.4. odběr krve – hladina hCg 3270 ( UZ – nic) 18.4. odběr krve – hladina hCg 4973 ( UZ – nic) Dle lékaře stále trvá GEU, doporučil laparoskopický zákrok. Je zde možnost že těhotenství je v brzkém stádiu a proto není plod ještě vidět? Nemám žádné jiné zdravotní potíže krom pomalejšímu růstu hladiny hCg. Předem děkuji za Váš názor Se srdečným pozdravem Zuzana K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k Vámi uváděným skutečnostem souhlasím s názorem kolegy a je indikována laparoskopie s výkonem dle nálezu pro hrozící mimoděložní těhotenství.

       

  • Jitka P.

    Dobrý den pane doktore, prosím o Vás názor, jsem prvorodička ve 39tt, 30 let, výška 164 cm, plod je již sestoupený níže, hlavičkou dolů. Během těhotenství neproběhly žádné komplikace, nemám cukrovku, přibírala jsem postupně, plod je zcela v pořádku, jen beru železo kvůli chudokrevnosti. Na dnešním vyšetření v porodnici mi řekli, že odhad váhy plodu je už nyní 3,7 kg, přičemž mi měřili pánev, ale dál se už nijak k tomu nevyjadřovali. Hrozí mi plánovaný porod císařským řezem, nebo co mohu očekávat? V těhotenství jsem cvičila a jedla zdravě, sladkému jsem se cíleně vyhýbala, tak mě ten váhový odhad hodně zaskočil. Je s tím případně ještě možné něco dělat? Co zásadního mohu udělat příště jinak?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, váhový odhad má vždy určitou směrodatnou odchylku 5-10% v závislosti na měření atd., Vždy záleží u porodu na více faktorech a nevidím tedy problém v možnosti vaginálního vedení, obzvláště byla-li Vám měřená pánev a kolegy nebylo vysloveno podezření na její zúžení příp.jinou deformitu.

       

  • Gabi

    Dobrý deň prajem. Ja by som mala otázku, ohľadom otehotnenie. Mám 30-32 dňový menšt. cyklus. Užívam od 5. dňa Estrofem 1x denne,do 5 dní a potom od 18. dňa Duphaston 2x denne po 10 dní. Bez týchto nemám pravidelný menštruačný cyklus. Ak chcem otehotnieť môžem užívať tieto lieky? Ak áno, možno iným dávkovaním? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano můžete užívat, dávkování stejné, dále ev.dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Aneta

    Dobrý den, chtěla sem se zeptat jestli když sem si v pátek zapomněla vzít prášek a vzala sem si až skoro další dva najednou v sobotu a v neděli sem vzala poslední prášek v platu poté sem začala klasickou týdenní pauzu ale včera tudíž v úterý sem měla nechráněný pohlavní styk s ejakulací do pochvy jaké je riziko otěhotnění?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je důležité neopomenout tabletu vzít za dobu delší než 12hod. Stane-li se tak, pak je nutno se chránit i jinou doplňkovou metodou – nejlépe prezervativem. Nejvíce riziková je chyba v 1.týdnu užívání. Chcete-li mít 100%jistotu že nejste těhotná, doporučuji určitě navštívit svého registrujícího gynekologa.

       

  • Nicol

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás moc poprosit o radu. S manželem se snažíme už 8 měsíců o dítě. Moje hormonální testy jsou v pořádku, manželův spermiogram také. Zkouším si měřit bazální teplotu, ovulace probíhá, ale vždy kolem 35 – 45 dne cyklu. Luteální fáze cyklu trvá 13 dní. Již před 8 lety jsem otěhotněla v pozdní fázi cyklu (45 den) a skončilo to AB missed. Jak je možné ovulaci posunout více dopředu a jaké další vyšetření bych měla podstoupit? Předem moc děkuji, Nicol

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran posunu můžete zkusit Gynex, příp.kontryhel, ale spíše bych se soustředil ve spolupráci s Vašim registrujícím gynekologem na vyloučení možných dalších faktorů příčin neplodnosti.

       

  • Lucie

    Dobrý den. V neděli jsem měla svůj první pohlavní styk. Ale s přítelem jsme měli strach, takže do mě nezasunul celý penis a tak mě neodpanil. Včas penis vyndal a udělal se do ruky. Mám strach jestli se nedostala ven kapička lásky a jestli nejsem těhotná. Pozná muž, když se z něj dostane kapička lásky?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, muž to nemusí vždy rozeznat, těhotenství je ve Vašem případě nepravděpodobné, ale není nemožné.Nejste-li si 100%jista doporučuji navštívit svého registrujícího gynekologa popř.si udělat za 14dnů těhotenský test.

       

  • Nika

    Dobrý den, byla mi zjištěna nějaká bakterie (bakteriální zánět, ne mykóza) při stěru z pochvy. Dr. mi předepsala vaginální tablety Naxyl. Mám pár otázek – prosím o radu: 1) Je nutné, aby se v tomto případě léčil i partner? (U mykózy se léčil také, ale u bakteriální infekce nevím). příp. JAK? 2) Musí se po dobrání Naxylu na kontrolu? 3) Čeho se mám vyvarovat, aby se bakterie nevrátila/ infekce neopakovala? 4) Co jsem četla v příbalovém letáku, tak nežádoucí účinek můžež být mykóza. S kvasinkami jsem bojovala už dvakrát (během asi dvou let). Bojím se tedy, že když budu brát ten Naxyl, aby se mi mykóza nevrátila… Nebo mám po něm brát nějaká probiotika na doléčení? Děkuji za odpovědi, hezký den. 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, u Naxylu léčba partnera není nutná, kontrolu doporučuji realizovat určitě, probiotika po doužívání jsou vhodná. Vyvarovat se mnoho chemie,kosmetiky, slipový vložek, častý pohlavní styk s různými partnery, málo tekutin, různé negynekologické postupy.

       

  • Ivana

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Užila jsem dvakrát za cyklus Escapelle. Naposledy nejspíš zbytečně, protože byl účinek HA (Azalia) zachován. Ted nevím jak postupovat dále. Jestli častější užití Escapelle za cyklus může snížit účinek HA a pokud by jej snížilo, jestli nemůže dojít k otěhotnění ze styku před Escapelle, když spermie v těle ženy nějakou dobu přežívají. I když jsem chybu v braní HA neudělala. moc děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ani opakované užití Escapelle by nemělo při pravidelném užívání přípravku Azalia narušit antikoncepční ochranu. Mohlo by se ale objevit nepravidelné krvácení.

       

  • Taňa

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,zda je screening ve 2.trimestru ve 20.týdnu povinný ze zákona?Budu část tehotenství mimo ČR a moje doktorka mi řekla,že musím jí podepsat papír tv jakoby reverse,že na toto vyšetření nepůjdu.Nejsem si jistá,ale žádné vyšetření není povinné v těhotenství. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o jedno z nejdůležitějších vyšetření v průběhu těhotenství. Budete-li v zahraničí doporučuji zvážení provedení tam. Odmítnout proti podpisu u své lékařky samozřejmě můžete se všemi případnými riziky,jež přebíráte za svůj zdrav.stav resp.plodu na sebe.

       

  • Martina

    Dobrý den,17 dní po nechranenem pohlavním styku mám krevní tehotensky test negativní, ale doposud jsem nedostala MS( což je 5 dní zpozdeni),mám jistotu že nejsem těhotná nebo je třeba krevní test opakovat později. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, test bych určitě s odstupem času zopakoval, nejste-li si jistá pak doporučuji navšívit svého registrujícího gynekologa

       

  • Helena

    Dobrý den, je mi 23 let, po vysazení antikoncepce Adele (6 let), jsem se rozhodla pro bariérovou antikoncepci pesar konkrétně Femcap, používám jej asi 3 měsíce, ale v polovině případů nacházím po vyndání v prohlubni přiléhající na děložní čípek krev v množství pár kapek až čajové lžičky. Samotný pohlavní styk je někdy doprovázen nepříjemnými pocit – tlakem/tupou bolestí. Jsem si jistá že ho nasazuji správně, používám nejmenší velikost a myslím, že kdyby existovala menší, byla by lepší. Někdy se Femcap protáčí kolem čípku. Jak si mám vysvětlit krev po vyndání? Je používání bezpečné? Respektive může mít užívání nějaké dlouhodobé následky? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vámi popisovaném případě doporučuji jiný typ,resp.metodu antikoncepce. Dále bych dořešil se svým registr.gynekologem.

       

  • Sára

    Dobrý den, mám asi trochu netradiční dotaz. Trpěla jsem na vaginální výtoky způsobené ureaplasmou. Po dlouhé době zcela náhodně zaléčeno ATB Duomox (ATB byla použita na průdušky, navíc jsem použila Clotrimazol globule na 6 dnů kvůli mykóze z ATB + Clotrimazol zevně). Potřebovala bych vydesinfikovat erotické hračky, abych se ureaplasmou znovu nenakazila. V lékárně jsem si koupila desinfekční a dekontaminační čistící prostředek pro dentální a zdravotnické prostředky a pomůcky Desident CaviCide (doporučeno lékárnicí). Složení přípravku je benzethonium chlorid 0,28%, izopropanol 17,2% a inertní a pomocné látky 82,52%. Bude taková desinfekce proti ureaplasmě účinná? Pokud ne, tak jaký přípravek byste na desinfekci doporučili? Ještě doplním, že prvotní léčba ureaplasmat byla ATB Azitromycin. I přes kultivačně prokázanou vysokou citlivost nebyla léčba těmito ATB účinná (zkoušeno několikrát ve zvyšujících se dávkách). Děkuji za odpověď, S.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uvedená desinfekce účinná nebude. Ureaplasma se přenáší především pohlavním stykem, ale k nákaze může dojít i během orálního sexu. U těhotných pacientek hrozí přenos infektu z matky na dítě. Doporučuji výše prevenci výše uvedeného s event.změnou antibiotik po poradě s Vašim ošetřujícím lékařem – nikoliv jinou desinfekci.

       

  • VeVe

    Dobrý den, je mi 20let a můj otec prodělal CMP ve 40letech. Z tohoto důvodu mi byly doporučeny hematologické krevní testy před nasazením hormonální antikoncepce. Byly prokázány tyto mutace: Mutace 4G/5G v genu PAI-1 (homozygotní stav), Mutace C677T v genu MTHFR (heterozygotní stav). Prosím o radu, jaká antikoncepční metoda by pro mě byla nejvhodnější? (PS: mám také nepatrnou mitrální nedomykavost) Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mutace v genu MTHFR a C677T bez zvýšené hladiny homocysteinu nemají vůbec žádné resp.velmi malé riziko žilního trombembolismu.Samozřejmě rizikovými faktory mohou být prodělaná trombembolická nemoc v anamneze,tj. u Vas ev.ve Vaší rodině u přímých příbuzných, dáles i kouření aj. – tyto faktory riziko žil.trombembolismu zvyšují a v tomto případě není vhodné užívání kombinace estrogenní+gestagenní antikoncepce. Záleží na více aspektech, proto stran výběru vhodného typu antikoncepce doporučuji návštěvu Vašeho registrujícího gynekologa a na základě vyšetření a pohovoru zvolit konkrétní typ.

       

  • Edita

    Dobrý den, prosím, chci se zeptat, dneska jsem 11+1 a můj gynekolog mi při minulé návštěvě řekl, že mám Utrogestan užívat do 12 tt. Nyní má bohužel dovolenou, takže se ho nemůžu zeptat, zda myslel do začátku 12tt nebo až do konce 12tt. Prosím, chci se tedy zeptat, zda mám Utrogestan užívat dále? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předpokládám že kolega myslel do 12+0,tzn.do konce 12týdne, takže dále doužívejte.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, řeším jak postupovat dál s pupeční kýlou, kterou jsem objevila cca 5m po porodu a kde mi po vyšetření bylo řečeno – drobná pupeční kýla a rozestup přímých bříšních svalů cca 6cm v délce a doporučené odstranění do 2-3 let. Nyní už je to 17m od porodu a plánujeme, že by jsme se chtěli začít pokoušet o druhé dítko koncem tohoto roku a teď nevím, zda bych si měla nechat nejdřív odstranit tu kýlu a nebo to nechat být až po druhým porodu? Má to na sebe nějaký vliv? Teď se ptám z hlediska gynekologie, zda by ta drobná kýla mohla být nějaký problém v těhotenství? Vadí něčemu? Již jsem se poptávala v jiné poradně, kde mi odpověděl jen praktický lékař a poté ještě chirurg a celkem odlišné názory, tak bych chtěla vědět ještě názor z gynekologie než začnu sama obcházet dr.. Předem děkuji za odpověď. P.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální je řešení cca 1rok po porodu a později, plánujete-li další těhotenství, tak až po něm. Případně můžete konsultovat s chirurgem ve Vaší spádové oblasti.

       

  • nika

    Dobrý deň. Beriem antikoncepcie ADELE už 2-3 roky, pravidelne. Raz sa mi stalo že som meškala 3 hodiny. Pred týždnom sa mi to stalo druhý krat tabletku beriem o 18:00 a spomenula som si na nu až o 21:00, lenže tentokrát sme s priatelom medzitým mali nechráneni pohl. styk, bola som chránená ?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je důležité neopomenout tabletu vzít za dobu delší než 12hod. Stane-li se tak, pak je nutno se chránit i jinou doplňkovou metodou – nejlépe prezervativem. Nejvíce riziková je chyba v 1.týdnu užívání. Chcete-li mít 100%jistotu že nejste těhotná, doporučuji určitě navštívit svého registrujícího gynekologa.

       

  • Dana

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, keď som ležala mesiac v pôrodnici (2 týždne pred a 2 týždne po pôrode), mohla som sa tam, nakaziť vírusom HPV? Napr. pri vyšetreniach, WC? Dá sa nakaziť týmto vírusom aj pri vaginálnom ulttrazvuku? Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento virus je přenosný nejčastěji pohlavním stykem, ale jsou popisovány i nepohlavní cesty přenosu (například kontaminovaným ručníkem nebo prádlem). Kondom nemusí chránit před jeho přenosem na 100%, ale výrazně redukuje nálož viru, která se dostane do organismu. Většina nakažených nemá žádné příznaky infekce. Imunitní systém se většinou dokáže do 12 až 18 měsíců s nákazou vypořádat. Nákaza vaginálním ultrazvukem je nepravděpodobná.

       

  • Martina

    Dobrý den,je mi 42 let chtěla bych se zeptat ohledně silné menstruace,v srpnu 2016 a lednu 2017 jsem byla na vyškrab dělohy, v srpnu mi z histologie nebylo nic zjištěno brala jsem léký na zmenšení dělohy 3 měsíce.Po vysazení jsem zase začla krvácet a nepřestávala jsem dokonce mi ani Norethisteron nezabral .V lednu druhý vyškrab, lekař mi s histologie zjistil polyp, pán doktor mi napsal gynprodyl,začala jsem ho brát 16 den po vyškrabu a hned 3 den užívaní jsem začala hodně krvácet ,zase Norethisteron 5 dnů jsem nekrvácela. V únoru 28 jsem šla na další vyškrab a zase mam za sebou 17 dnů po a silně krvácím mám určený termín 29.3 na odstranění dělohy a dneska je 21.3 a já pořad krvácím silně,pan dokror mi zase napsal Nrethisteron beru ho druhý den, minule mi taky nezabral.Mám domluveno že když do pátku nepřestanu krvácet tak zase na vyškrab,myslíte že mě potom můžou vzít na odstranění delohy,když to bude 5 dní po vyšrabu? Nic mě vživotě tak netrápilo jak to krvácení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě je hysterektomie, tj.odstranění dělohy na místě. Při akutním zhoršení potíží /resp.krvácení/ doporučuji ihned konkrétně řešit s pracovištěm, které termín dalo.

       

  • Michaela

    Dobrý den.

    Obracím se na Vás s prosbou. Již 5 let využívám HA Bonadeu, pravidelně, bez potíží. První pilulku z nového platíčka jsem si brala ve čt a v sobotu měla pohlavní styk. V letáku jsem se dočetla, že je plně funkční již od 1. dne. Mohu se na toto spolehnout? Nejsem těhotná?

    Předem Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost že jste otěhotněla je malá, obzvláště byl-li styk chráněný, ale ne 100%.

  • Eva Ščerbová

    dobry den mela bych na vas dotaz jmenuji se eva mam dva syny chtela jsem se zeptat ted mi uz delsi dobu dela problem menstruace bud jenom spinim pri moceni a nebo vubec ted mi to melo taky prijit dneska jsem s pritelem meli pohlavni styk samozdrejme to pustil do me chtela jsme se zeptat jaka pravdepodobnost by bylato ze je mozne cekat miminko dekuji za odpoved na email

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k Vámi popisované situaci je možnost otěhotnění pravděpodobná, proto doporučuji došetření Vaším registrujícím gynekologem a dle toho stanovení dalšího postupu

       

  • Jana

    Dobrý den, pane doktore. Před dvěma měsíci jsem prodělala miniinterrupci. Před 16 dni jsem ale bohužel měla nechráněný pohlavní styk, v 6. dnu cyklu. Již asi týden mám zvětšená a citlivá prsa, občas mě pobolívá v podbříšku a zhruba 6 dní mám růžový občas až tmavě hnědý výtok. Dělala jsem si testy z moči, 7. 9. a 16. den od styku, negativní. Vím, že je to brzy a test může být falešně negativní. Byla jsem také na testu HCG z krve, bylo to 10. den od styku, HCG <0,5. Je možné, že mám pouze rozhozený cyklus či se může jednat o nějaký zánět nebo cystu? Po dlouhém hledání na internetu jsem našla pouze, že tyto příznaky sedí na uhnizďování vajíčka a začínající těhotenství. Menstruaci čekám za týden. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se Vámi očekávaný menses,popř.budou jiné potíže /křeče v podbřišku,teploty,aj./ doporučuji navštívit registrujícího gynekologa stran došetření

       

  • Lenka

    Dobrý den, mám za sebou dva porody, druhý porod skončil císařským řezem. Během kontroly po šestinedělí můj lékař měřil sílu jizvy, ale řekl mi, že její pevnost nezjistí. Je možné nějakým způsobem zjistit pevnost jizvy, zda by bylo další těhotenství bezpečné? Nebo se automaticky považuje těhotenství po jednom císařském řezu za nerizikové? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dá se zjistit její přibližná tloušťka jizvy při ultrazvukovém vyšetření,ale nikoliv „zkusit pevnost“. Další těhotenství ve Vašem případě možné je. Obecně těhotenství po jednom císařském řezu je méně rizikové než těhotenství po dvou císařských řezech, ale určitá rizika zde samozřejmě jsou. Dále doporučuji prokonsultovat se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, jsem na úplném začátku svého prvního těhotenství, proto nechci nic zanedbat, nebo miminku ublížit. Pracuji ve firmě, kde se ve výrobě používají toxické látky, jako např. izokyanáty, polyuretan, akryláty, ředidla, dvousložková lepidla atd. Nejsem přímo ve výrobě, takže do přímého styku s těmito látkami nepřijdu, pracuji v kanceláři, ale cca 1-2 hodiny (ne v kuse) denně se pohybuji ve výrobní hale (procházím, kontroluji …). Hrozí miminku nějaké nebezpečí? Předem moc děkuji, Lucka.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začátek resp.prvních 12 týdnů je pro vývoj plodu nejdůležitější. Dále doporučuji prokonsultovat se svým registrujícím gynekologem a máte-li velké obavy z možných škodlivin, případně nějáké potíže /bolesti,krvácení aj./ pak se ihned domluvit na event.vystavení pracovní neschopnosti

       

  • Aneta

    Dobrý den, už skoro 3 měsíce mě trápí kvasinková infekce. Projevuje se to zarudnutím a svěděním, pravidelně chodím ke gynekoložce. Už mi předepsala několik mastí, ale stále nic nezabírá. Nejím ani mouku, cukr, ovoce a další jídlo, které kvasinky podporují. Už nevím jak dál. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k opakujícím se zánětům je určitě situace na komplexní došetření registrujícím gynekologem včetně doplnění kultivace z poševního prostředí. Nemáte-li ke své lékařce důvěru máte právo na změnu.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, mám zavedenou již druhou mirenu a ráda bych užívala doplněk stravy reishi. Mohu ji užívat? Vím, že většina léků se užívat může, ale mám trochu obavy, aby nedošlo k jejímu vypuzení. Předem děkuji za odpověď. Kateřina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doplněk Reishi užívat můžete. Na vypuzení tělíska by tento neměl mít vliv. K příznakům částečného nebo úplného vypuzení jakéhokoli nitroděložního antikoncepčního prostředku patří krvácení nebo bolest. Objeví-li se tyto příznaky, doporučuji ihned navštívit svého registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobrý den, Chtěla bych Vás požádat o názor. Je mě 33 a jsem po druhé těhotná. První těhotenství rizikové, ukončené předčasně akutním císařem. Momentální těhotenství je od začátku rizikové. Plod se málem neudržel, brala jsem delší dobu gynprodyl, utrogestan a ascorutin. Nyní už v 21 tt vím,, že budu muset rodit opět císařem. Jelikož další děti neplánuji je možné si při císařském řezu nechat odstranit dělohu?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v některých porodnicích je možné provést při druhém císařském řezu tzv. sterilizaci, tj.přerušení vejcovodů nikoliv standardně odstranění dělohy. Blíže prodiskutujte se svým registrujicím gynekologem.

       

  • Elena

    Dobrý den, pane doktore, před 2 týdny jsem byla na gynekologii na vstupní těhotenské prohlídce. Zrovna jsem tou dobou měla nazelenalý výtok z pochvy, tak mi paní doktorka po prohlídce řekla, ať si koupím boraxové bobule. Dnes mi volala sestřička z gynekologie, že jsem si nezavolala o výsledky a že si mám koupit clotrimazol. Když jsem jí říkala, že mi paní doktorka nic o volání neřekla a že mi naordinovala boraxové bobule, říkala, že ty na to nejsou, ať si koupím ten clotrimazol. Jsem z toho trochu zmatená. Vzhledem k tomu, že mi výtok přestal hned po nasazení boraxových bobulí, nevím, zda není zbytečné do sebe dál něco cpát. Nebo je běžná tato kombinace? (Příští týden jdu na prvotrimestrální screening a za 2 týdny na těhotenskou kontrolu na gynekologii.) Ještě na závěr bych se chtěla zeptat, zda může gynekolog dát v této oblasti nějaké léky na předpis nebo zda si to vždy musí hradit pacientka sama? Děkuji mnohokrát a přeji pěkný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li potíže ve smyslu „pálení či svědění v pochvě“ příp.výtok nemusíte užívat nic. V opačném případě doporučuji gynekologické vyšetření. Jsou určité skupiny léků,které nejsou na lékařský předpis a pacientka si je může volně zakoupit v lékárnách – žádejte dle ev.konsultace s lékárníkem.

       

  • Barbora

    Dobry den, Chtela jsem se zeptat. Jsem dlouhodobe v zahranici, mela jsem predepsanou antikoncepci gracial jeste z CR, momentalne mi dosla, nejak jsem nepremyslela nad dusledky, ale pred nekolika lety mi byl diagnostikovan syndrom polycystickych vajecniku – z ultrazvuku i z krve, a ted po vysazeni se citim velmi divne. Dochazi ke zvysenemu poceni, pocit neklidu, tlaku v podbrisku, naladovost. Precetla jsem nekolik diskuzi a ted vaham, jestli si preci jen tu antikoncepci nemam nechat predepsat. O dite se zatim nesnazim. Predem Vam dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží v jak dohledné době plánujete těhotenství, kolik je Vám let, dále na osobní anamnese a mnoha jiných faktorech, proto doporučuji probrat se svým registrujícím gynekologem a dle toho stanovit typ a způsob užívání antikoncepce

       

  • Monik

    Dobrý den, užívám antikoncepci Tri-Regol. Ve 3. týdnu jsem si zapomněla vzít pilulku v daný čas, vzala jsem ji asi po 14-ti hodinách. V příbalovém letáku doporučují v tomto případě začít užívat tablety z dalšího blistru bez 7-denní pauzy. Už jsem kdysi udělala, krvácela jsem (nejen špinila) pak i během užívání tablet. Rozhodla jsem se tedy prášky dobrat a normálně udělat pauzu, během níž jsem začala menstruovat. Jelikož partner je dlouhodobě na služební cestě, neměla jsem cca 3 týdny před vynechanou tabletou pohlavní styk a nemusela bát otěhotnění. Budu však chráněna i nyní, když po pauze začnu užívat tablety z dalšího blistru nebo se musím chránit i jinak. Jak dlouho, celý měsíc? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při začátku užívání tablet z nového blistru by jste měla být dostatečně chráněna. Dále se snažit neopomenout tabletu vzít déle jak za 12hod. Nejvíce riziková je chyba v 1.týdnu užívání. Stane-li se tak, pak je nutno se chránit i jinou doplňkovou metodou – nejlépe prezervativem

       

  • sabina

    Dobrý den, u dlouho mě trápí silné výtoky. Byla jsem u ženské lékařky a ta mi předepsala Macmiror, čípky, mast a pro přítele prášky. Poté jsem měla menstruaci. A hned po ní mi začal další zámět, na který jsou použila zbytek masti od Macmiroru, jsem zoufalá co už mám dělat, své ženské lékařce už nedůvěřůji. Předem děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je určitě na místě gynekologické došetření a odběr kultivace z poševního prostředí – dle toho pak nasadit konkrétní typ preparátu stran protizánětlivé léčby. Nedůvěřujete-li své lékařce pak máte právo na její změnu.

       

  • EvaBl

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, zda je vhodné zavedení nitroděložního tělíska mirena, pokud mám výsledky cytologie, primární vzorek: cervikovaginální stěr, ZÁVĚR :LSIL (včetně HPV ) STĚR :uspokojivý, leu JINÉ ZMĚNY : reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé, projevy HPV inf + koilocyty, dyspl.dl.bb. smíšená flóra. Pořád váhám. Je mi 45 let, mám pravidelnou, ale velmi bolestivou menstruaci a zaléčenou trombózou (2006). Předem děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li nález na Vašem čípku dle cytologického stěru LSIL – doporučuji stěr zopakovat nejpozději za 6měsíců včetně odběru na HR-HPV/přítomnost HPV virů dle rizika vyvolávaných změn v těle/, dříve bych tělísko nezaváděl. Také by mělo být v pořádku poševní prostředí – tzn.aby zde nebyl zánět před zavedením tělíska. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem

       

  • Hana

    Dobrý den, již 4,5 roku podstupujeme léčbu IVF. Z 5 transferů bylo jedno mimoděložní těh., odebrán jeden vejcovod, 1x potrat v 6tt, 1x biochemické těh. V mezidobí jsem 2x přirozeně otěhotněla, ale 1x zmlklé těh 6tt a 1x biochemické těh. Byla jsem 2x na revizi dělohy. Dle doktorky v CAR nejsou indicie z ultrazvuku, že by děložní sliznice byla hodně nízká (v přípravě na transfer musím brát Estrofem, nebo lepit náplasti na podporu růstu sliznice pak je sliznice 8 – 10mm) nebo že by nebyla celistvá. Ale pokud budu chtít, že by mi udělali hysteroskopii. Bohužel ji provádí jen v celkové anestezii a nechce se mi opět pod narkózu. I když jsou to všechno krátké výkony za ty 4,5 roku jsem měla 5 narkóz a moc se mi do další nechce. V květnu se chystáme na další KET a napadlo mě, zda by problém ještě nemohl být zde – nějaké srůsty po revizích. Chtěla bych se Vás tedy zeptat, zda by jste hysteroskopii doporučil a zda by šla u Vás provézt. Pokud ano, je nutné doporučení od CAR nebo mého gynekologa? Děkuji a přeji pěkný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, diagnostická hysteroskopie je samozřejmě možná a ve Vašem případě bych ji určitě doporučil k vyloučení příčiny neplodnosti v dutině děložní. Na našem pracovišti provádíme v ambulantním režimu /více na www.ambulantni-hysteroskopie.cz/, možno se telefonicky objednat ke konsultaci a stanovení termínu.

       

  • Kristina

    Dobry den,chcela by som sa opytat…beirem HAK uz vyse pol roka stale pravidelne…26.1.som mala naposledy pohlavny styk a menzes o 24 dni normalne mi prisiel pravidelne ako mal. Zvacsa mi chodi menzes pravidelne v rovnaku hodinu a uz druhy den nic.Neviete mi poradit co sa deje? som z toho nervozna..test som si robila asi pred dvoma tyzdnami a bol negativny…dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nepřijde-li menses do 14 dnů doporučuji navštívit svého registrujícího gynekologa stran ev.došetření.

       

  • Nicole

    Dobrý den, antikoncepci TRI-REGOL beru vždy večer v 18:00. Ráno jsem zjistila, že jsem si jednu tabletku nevzala, ale za nic na světě si nemůžu vybavit, jestli to byla zapomenutá tabletka z večera nebo už z předcházejícího dne. Každopádně jsem tuto tabletu užila a večer už klasicky další. S přítelem se uvidím až v půlce dubna, do té doby budu mít ještě týdenní pauzu a nasadím další platíčko. Chtěla bych se zeptat, jestli to mám nějak řešit, popř. jestli sama na sobě nějak poznám, že antikoncepce nefunguje. Někde jsem četla, že při chybě může dojít k nepravidelném krvácení, ale nic takového u sebe nepozoruji. Předem děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud jste v uvedeném období neměla nechráněný pohlavní styk, myslím že situaci nemusíte dále řešit.

       

  • V.V.

    Je mi 51 let. Můsím používat nějakou antikoncepci nebo už žádnou?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, volba je jen na Vás, antikoncepci nemusíte užívat žádnou, otěhotnění v tomto věku je vysoce nepravděpodobné, ale není nemožné. Dále doporučuji řešit se svým gynekologem

       

  • Alena

    Dobrý den mám 2a pul měsíce po odebrání děloho s vejcovody duvodem byla hyperplazie s atypiemi kdy po histol.mi byl zákrok doporučen vzhledem k výsledkum.po měs.jsem na kontrole u gyn.oznámila že mám bolesti v podbříšku a při močení načež mi bylo řeeno že je to po operaci a že se to hojí a na ultrazvuku bylo vše ok před 14 dny jse to už zhoršilo a tak jsem navštívila prakt.lekáře kde mi po odběru moči zjistili vysoké hodnoty bakterií na močových cestách .antb. užívám již 8 den a bolesti se stupnují do přes bok do zad tak jsi už nevím rady jestli je možné aby to takhle probíhalo u lekářky mi už přijde že je obtěžuji děkuji za radu

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi popisované obtíže se mi jeví spíše urologického charakteru, proto doporučuji došetření z tohoto hlediska

       

  • Bára

    Dobrý den, je mi to trochu trapné,ale je mi 18 let (téměř 19) a jsem ještě panna. Mám půl roku přítele a před týdnem jsme se trochu víc mazlili nazí. Ejakuloval kousek nad pochvu a já cítila, jak tam ejakulát stekl. Jsem strašně nervózní, jestli nejsem těhotná. bylo to týden po konci menstruace. Jak velká je šance, že jsem? Není mi vůbec dobře, nevím jestli ze stresu, nebo jestli vážně těhotná nejsem. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Otěhotnění je málo pravděpodobné, ale na 100% vyloučit nejde. chcete-li si být stoprocentntě objednejte se ke svému registrujícímu gynekologovi

       

  • Gabriela

    Dobrý den, po druhém porodu jsem absolvovala 4x čištění dělohy z důvodu nárůstu děložní sliznice (nyní 2,5 roku po porodu). Jestli se správně domnívám tak mám hypeplazii. Byla jsem na gynekologii domluvit se na zavedení Mireny. Po uzltrazvukovem vyšetření byl v děloze opět nějaký nárůst ale pan doktor v tom problém nevidí,že tělísko lze zavést. Je to v pořádku? Po zákrocích žádná léčba neprobíhala. Děkuji za odpověď G.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi popisovaný způsob léčby se mi jeví jako adekvátní

       

  • Olga

    Dobrý den, jsem 15+1 tt. Před dvěma dny jsem použila na stříhání sáčku od bonbonů (které nebyly jednotlivě balené) nůžky, o kterých jsem se dozvěděla, že manžel použil na ustřižení sáčku od hnojiva na řezané květiny. Na první pohled nešlo nic vidět, kdyby mi to manžel neřekl, tak to nezjistím. Myslíte, že to může dítěti nějak ublížit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, výše uvedené by plodu ublížit nemělo. Máte-li obavy doporučuji gyn.vyšetření zda je plod vpořádku a možná rizika probrat se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den,je mi 42 let chtěla bych se zeptat ohledně silné menstruace,v srpnu 2016 a lednu 2017 jsem byla na vyškrab dělohy, v srpnu mi z histologie nebylo nic zjištěno brala jsem léký na zmenšení dělohy 3 měsíce.Po vysazení jsem zase začla krvácet a nepřestávala jsem dokonce mi ani Norethisteron nezabral .V lednu druhý vyškrab, lekař mi s histologie zjistil polyp, pán doktor mi napsal gynprodyl,začala jsem ho brát 16 den po vyškrabu a hned 3 den užívaní jsem začala hodně krvácet ,zase Norethisteron 5 dnů jsem nekrvácela,těd zase krvácím,už si nevím rady,zvažuji výměnu lékaře,chtěla bych se zeptat jestli by jste určila jiný postup?třeba odebrání dělohy? Mám 110 kg a pan doktor mi dělohu odebrat nechce.Už mě to hodně trápí.děkuji předem za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je u Vás na zvážení tzv.termoablace endometria /blíže na www.myomy.cz/ nebo pak odebrání dělohy=hysterektomie, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem, případně jiným lékařem. Právo na jeho změnu samozřejmě máte.

       

  • Hedvika

    Dobrý den pane doktore, přecházím z ha MYWY na ha Sidreta, chci se zeptat, zda mohu Sidretu užívat stále bez vynechání týdnu na menzes. Nechci něco narušit a mít potom problémy. Děkuji Marková

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jeden blistr obsahuje 21 tablet. Každá tableta je v blistru označena názvem dne v týdnu, kdy má být užita. Například, pokud začínáte užívat tablety ve středu, užijte první tabletu z políčka označeného „St“. Sledujte směr šipek každý den, dokud nevyužíváte všech 21 tablet. Poté nemáte užívat žádnou tabletu 7 dnů. Během těchto 7 dnů, kdy žádné tablety neužíváte (týden bez užívání), by se mělo dostavit krvácení. Menstruace, kterou lze také nazvat krvácení z vysazení, začíná obvykle druhý nebo třetí den týdnu bez užívání. Další blistr začněte užívat 8. den po užití poslední tablety přípravku Sidreta (to znamená po 7 dnech intervalu bez tablety), nezávisle na tom, zda krvácení ještě pokračuje. To znamená, že byste měla začít svůj následující blistr v tentýž den, kdy jste zahájila užívání předchozího, a menstruace by tak měla nastat každý měsíc v tytéž dny.Jestliže budete používat přípravek Sidreta popsaným způsobem, jste rovněž chráněna proti těhotenství i během 7 dnů, když neužíváte žádné tablety.

       

  • petra

    Dobrý den,pane doktore.Chtěla bych se zeptat na užívá ní clostibegytu.Mám pravidelný cyklus 28-29 dní a pozitivní ovu test asi 12,13 den cyklu.Můj gynekolog mi předepsal užívání od 3.dne cyklu.na letáku je ale psáno běžné užívání až od 5 dne cyklu:Jak se liší užívání??Je pak vázáno na ovulaci?Znamená,že pokud budu užívat od 3 dne cyklu…nastane ovulace později,než když budu brát až od 5 dne cyklu??Můžete mi to prosím vysvětlit??Jelikož mám pozitivní test asi 12 den cyklu,má ovulace nastává 13 den cyklu bez užívaní Clostibegytu..Posune se mi s Clost. na pozdější dny??Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě pravidelné menstruace by jste měla začít užívat od 5.dne cyklu a ovulace obvykle proběhne mezi 11.a 15.dnem cyklu

       

  • markéta

    Dobry den chci se zeptat,v listopadu jsem byla v nemocnici odstranit zamlkle těhotenství a cekali sme s přítelem 3 měsíce než jsme se zacli snažit znova o miminko,ale poprvé sem dostala menstruaci zaclo to tím ze ze mě vypadovali bílé kousky hlenu o velikosti asi 2cm na 2cm a v nich bivali i skvrnky krve v těch hlenech a to mi tak vypadovalo po každém sexu s přítelem,když ve me zůstal a pak už další den jen bily hlen byl když jsme nic nedělali a pak sem dostala tu menstruaci a po menstruaci sme teď znova spolu spali a zůstal tam přítel zase ve me a zase se to opakuje ty hleny po sexu s tou kapkou krvi v tom hlenu,ale zajímavé je ze teď jsem mela 14. Menstruaci a 22 sme spolu měli ten styk a stalo se to to nemam ani ovulaci ani před ovulaci,tak čeho by to mohla byt příčina ze po každém sexu když ve me přítel zůstane tak ze mě vypadnou hleny huste s kouskem stvrdle krve v něm mam,muze to byt tým ze delohu nemam ještě zahojenou po tom zamlklem potratu nebo cim to muze byt,protože když spolu s přítelem spime a nezůstane ve me tak mi ty hleny vypadnou ale ne s těma srazeninama asi dvouma kapkama v tom hlenu co jindy jo,dekuji moc za radu jsem už z toho nestastna co to muž byt.naschledanou m.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dělohu po zákroku by jste mít určitě zahojenou měla, pokud zde není jiná příčina potíží-proto doporučuji co nejdříve navštívit svého registrujícího gynekologa a situaci došetřit

       

  • Michaela

    Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Jsem 5 týdnů po porodu a ráda bych se zeptala,zda je možné,že se ještě bude stahovat pánev. V těhotenství jsem NAROSTLA hlavně přes zadek a tak by mě zajímalo,zda se pánev ještě vrátí..děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stahovat, resp.zavinovat se může pouze děloha. Kostěná pánev, resp.vnitřní pánevní rozměry zůstávají stále stejné, tedy nelze je „stáhnout“ jak popisujete. Můžete se pokusit případně posílit sedací svalstvo pomocí cvičení.

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, s přítelem se snažíme o dítě. Měli jsme sex několikrát během pravděpodobné ovulace a i včera, což bylo 19. den cyklu, cca 15 min poté jsem při utírání objevila na papíře takovou malinkou červenou tečku, nemohlo to být ještě zatím neuhnízděné oplodněné vajíčko a my ho spermiemi vyplavili?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemělo by se jednat o neuhnízděné vajíčko. Chcete-li mít 100% jistotu pak doporučuji komplexní vyšetření Vaším registrujícím gynekologem

       

  • Natálie

    Dobrý den, mám na vás prosím dotaz. Před čtrnácti dny jsme začala brát antikoncepci. Ale mám ted čtrnáct dní měsíčky. Nevím, jak se to mohlo stát a co s tím, mám dělat. Předem vám děkuji za vaši odpověd. S pozdravem Natálie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve navštívit Vaše registrujícího gynekologa a na základě výsledku vyšetření které Vám provede bude stanoven další postup

       

  • Mirka

    Zdravím, používam antikoncepčnú náplasť Evra. Dnes (v druhom týždni náplasťového cyklu) sa mi vo wellness náplasť uvoľnila a poodlepila (tak do polovice). Prilepila som ju späť a po opustení wellness už drží dobre, avšak bojím sa, či sa neznížil jej antikoncepčný účinok. Ak naďalej drží, môžem si ju nechať alebo mám pre istotu nalepiť novú? Ďakujem pekne za radu. Mirka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, účinek by snížen být neměl, jestliže náplast drží není třeba lepit novou

       

  • eliska

    Dobry den chtela bych se zeptat zda bych mohla byt napriklad v 5 mesici tehotenstvi ikdyz mam stale menstruaci a teh.test se ukazal negativni.Je mi 18 let…mam zvetsene brisko i prsa a nevim z jakeho duvodu a stava se mi ze mi je na zvraceni po jidle.dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance na otěhotnění je minimální, ale chcete-li mít 100%jistotu doporučuji navštívit Vašeho gynekologa

       

  • Daniela K.

    Dobrý den, od 30. týdne mi moje lékařka oznámila, že mám placentu u poševní branky. V 35. týdnu mi měřila a byla na zadní straně a 2 cm od branky. Odeslala mě do porodnice. Dnes na kontrole v 36. týdnu mi pan doktor v porodnici řekl, že branku dole nevidí, že je vše v pořádku. Je možné, že se vytáhla a nebo spíše chyba v diagnostice? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud pan doktor v porodnici neviděl placentu v okolí porodní branky mělo by teoreticky být vše vpořádku, nejste-li si jeho postupem jista můžete navštívit jiného lékaře

       

  • Míša

    Dobrý den, 11.12. 2016 mi bylo zjištěno zamlklé těhotenství, téměř na 8. týdnu, byla jsem objednaná na zákrok 13.12., ale 12.12. jsem začla samovolně potrácet, následně kyretáž podstoupila. Menstruace se dostavila 4.týden po zákroku, vše v pořádku i kontrola po šestinedělí u lékaře. Akorát byla na ultrazvuku vidět ovulace, bohužel po dlouhé sexualní abstinenci, s nechráněným pohlavním stykem jsem nyní zjistila, že jsem těhotná, podle poslední MS 4.týden. Lékař mi kladl na srdce, že musím minimalně půl roku počkat, teď mám výčitky a zaroveň strach jít k lékaři. Je mi 39 let. Můžete mi říci Váš názor? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, výčitky mít určitě nemusíte, ale k lékaři bych na 100% zašel, ať máte jistotu zda jste skutečně těhotná, případně v kterém týdnu + naplánovat případné další kontroly

       

  • Lucia

    Dobrý deň,mám UC už druhý rok. Cítim sa dobre,laboratórne výsledky sú OK,endoskopicky sliznica hrubého čreva je kde tu drobný fliačik zápalu( tak tvrdí môj gastroenterológ). Jediný môj problém je stále počas dvoch rokov krv v stolici,ktorej sa nejdem zbaviť. Užívam Imuran 100mg/R,Pentasa sachety 2-0 2 g,Pentasa supp. 0-0-1 Mutaflor 1/R. Až mi nedávno gastroenterológ nasadil klyzmy-Enterocort,alebo Budenofalk rektálnu penu. Zabralo to super. Potom mi klyzmy znížil na ob deň,a bola som tam kde predtým 🙁 Krv bola späť,hoci žiadne hnačky,horúčky,slabosť,nechutenstvo. Takže momentálne si ich aplikujem každý deň.Kedže je najvyšší čas( 34 r) zvažujem graviditu. Sú všetky tieto spomínané lieky v tehotenstve bezpečné? Mojej gynekologičke sa nepozdáva najmä Imuran a Klyzmy,ktoré obsahujú kortikoidy.. Tvrdí,že Imuran patrí do D kategórie kde hrozi mentálna retardácia dieťaťa. Keďže nezaberajú lieky,hrozí mi liečba biologická,kde podpisujem,že neotehotniem.Chcela by som to stihnúť ešte pred ňou,len neviem ako sa zariadiť,poprosím o radu.Ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, schopnost otěhotnět se užen s UC oproti zdravým ženám nesnižuje. Záleží však na fázi UC. Těhotenství se nedoporučuje, pokud je onemocnění v aktivní fázi nebo v relapsu /vzplanutí/, Léčba je poté aktivní nebo také tzv.útočná, Při udržení onemocnění v remisi ale těhotenství nic nebrání, neboť léčba je mírnější, tzv.udržovací.Léčiva s prokázaným rizikem u těhotných žen, jejichž benefit ve výjimečných situacích ovšem převyšuje riziko jsou právě azathioprin /IMURAN/ a cyklosporin A. Dále doporučuji se poradit s Vaším gastroenterologem zda těhotenství u Vás NYNÍ doporučuje nebo ne.

  • Kateřina

    Dobrý den, již delší dobu mám problém s množstvím poševního sekretu. Tvoří se mi ho velice málo. Při sexu používáme s partnerem lubrikant, bez něj je pro mě styk velice bolestivý. I přes použití lubrikantu cítím, že by pochva mohla být vlhčí. Někde na internetu jsem četla, že nedostatek sekretu může souviset s hormony, které ovlivňují jeho tvorbu, a projevuje se také častějším svědění očí a uší – v této souvislosti si uvědomuji, že před blížící se menstruací mě oči svědí a s ušima mám dlouhodobý problém, který zatím bezúspěšně řeším na ORL. Užívám hormonální antikoncepci Lindynette20. Je mi 22 let a zdravotně jsem jinak v pořádku. Je možné, že mám málo toho hormonu, a ten způsobuje sušší sliznice? Jak ho případně mohu doplnit? Na gynekologii jsem byla před měsícem a stěry byly prý v pořádku. Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z uvedeného se domnívám že nemáte málo hormonu, ale je možné to probrat ještě s Vašim praktickým lékařem. Svědění očí a uší doporučuji probrat s kolegy z ORL a oftalmologie

       

  • Karolina

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Softinelle už 2 roky. Mala som s priateľom nechránený pohlavný styk počas 7 dňovej pauzy deň pred dostaním menštruácie. Menštruáciu som dostala tak ako obvykle hneď na druhý deň. Je žena chránená aj počas 7 dňovej pauzy? Ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,ano žena je chráněná po dobu 7-denní pauzy, chcete-li však mít úplnou jistotu doporučuju vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa

       

  • Irena

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jsem nejspíš těhotná. test mi to povrdil,ale k dotoru pujdu až za 14 dní což bych měla být tak v 6 týdnu. A chtěla jsem se zeptat jestli je normální že jsem po sexu lehce,ale opravdu lehce špinila a trochu mě bolelo břicho.Ráno to už bylo dobré vše bez problémů. Mám strach už jednou sem před 9 měsíci potratila. Moc děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po styku lehce špinit můžete, chete-li mít 100% jistotu doporučuji vyšetření Vaším gynekologem

       

  • T

    Dobrý den pane doktore, měla bych na Vás dotaz ohledně mého druhého porodu. První syn narozený v roce 2014 bohužel císařským řezem kvůli mému zdravotnímu stavu. Jako dítě jsem se léčila s epilepsií od 17 roku bez potíží i medikace, přesto odcházím jednou ročně na neurologii a točí se EEG lékařka usoudila že doporučuje sekci. Teď jsem 34 tt a mám možnost rodit spontánně pokud bude prcek váhově odpovídat , ale mám placentu na přední straně a já se děsím toho, že mi zevnitř mohla přirůst k jizvě což by asi znamenalo komplikaci v třetí době kdy se odlučuje. Mám strach z toho, že by mě museli zase tak či tak uspat a vyndat ji. Moje gynekoložka mi na to jen řekla, že se to teď stejně nepozná. A skrz toho mám velké dilema a obavu z přirozeného porodu. Moc děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě, že neuroložka shledá indikaci k druhému císařskému řezu pak by měla do zprávy napsat: indikuji porod per SC z neurolog.hlediska,resp.vyjmenovat důvody, pouze „doporučení“ nestačí. Neshledá-li důvod pak přirozenou cestou rodit můžete. Popisované komplikace s placentou zcela vyloučit nemohu.

       

  • Mikuláš

    Dobrý den, přítelkyně pravidelně užívá antikoncepci, nyní nedostala menstruaci, udělala si test, který je „pozitivní“. Vím, že je nějaká pravděpodobnost, že i při užívání antikoncepce lze otěhotnět, přesto se na Vás obracím s dotazem, je možné, že při pravidelném užívání antikoncepce přítelkyně otěhotněla? Předem moc děkuji za Vaší odpověď a přeji Vám hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možné to je, doporučuji komplexní gynekologické vyšetření u registrujícího gynekologa Vaší přítelkyně

       

  • Hana

    Dobrý den, řeším problém. Dcera 13 let byla dne 4.10.2016 naočkována první dávkou SILGARD. Na další dávku jsme byli pozvání za půl roku v dubnu. Teď nám volala dětská lékařka, že nově pojišťovna hradí i třetí dávku (o které nás předem vůbec bohužel neinformovala) a pozvala nás urgentně na toto očkování. Jelikož jsem se dočetla, že druhá dávka se očkuje měsíc po první nevím, jestli máme toto očkování podstoupit, jestli takový časový rozdíl má na toto očkování vliv. A nebo jestli nemáme jít až v dubnu , jak bylo v plánu. Předem moc děkuji za váš názor.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Silgard lze podávat podle dvoudávkového schématu (0,5 ml v nultém a šestém měsíci)Pokud se druhá dávka očkovací látky podá dříve než 6 měsíců po první dávce, je nutno vždy podat třetí dávku.Alternativně lze přípravek Silgard podat podle třídávkového schématu (0,5 ml v nultém, druhém a šestém měsíci). Druhou dávku je nutno podat nejméně jeden měsíc po první dávce a třetí dávku je nutno podat nejméně 3 měsíce po druhé dávce. Všechny tři dávky musí být podány během období jednoho roku.

       

  • Lucie

    Dobrý den poslední týden v lednu jsem měla spontánní potrat jela jsem na pohotovost protože mě bolelo pravé podbříško a krvácela jsem byla jsem začínající 6 týden těhotenství. Revizi jsem neměla. HCG jsem měla 18, druhý den 9 a za týden jsem měla HCG 2. Doktor mi řekl, že už mě nepotřebuje vidět. Ale já nechápu já už dávno nekrvácím čekám na další menzes která by měla nastat 15.2. a co ta HCG 2? to samo zmizí, když nekrvácím? Nebo to zmizí při další menzes? Nerozumím tomu, bojím se že nejsem celá vyčištěná,a že mi tam vzniká zánět, sem tam mě jakoby píchne v pravém podbříšku je to normální? říkám si buď to bude začínající slepák, nebo to je po potratu, nebo já nevím. Ale bojím se. Momentálně ležím doma s teploty a kašlem prý začínající chřipka ale bojím se aby to nemělo souvislost s potratem. Můžete mi prosím poradit jestli to HCG 2 se samo vstřeba? a jak poznám že to není v pořádku? S manželem jsem měla 1 sex a mě to jakoby tlačilo a i on říkal že to uvnitř nějaký divný tak jsem řekla bude půst asi se to musí vyléčit. Prosím poraďte měla jsem 1 potrat a gynekolog mi k tomu nic neřekl tak chci přejít k jinému ale teď kvůli nemoci nemůžu. Děkují

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den hCG 2 je zcela zanedbatelná hodnota, máte-li obavy zda jste zcela „vyčištěná“ pak je nutná kontrola u svého registrujícího gynekologa poté co doléčíte uvedenou virozu. Ztratila-li jste důvěru ve svého gynekologa máte právo na změna lékaře.

       

  • Jana

    Dobrý den, betu antikoncepsi Ayreen. Udělala jsem 8-mi denní pauzu (zapomněla jsem poslední pilulku). V den, kdy jsem si vzala 1.pilulku jsem měla pohlavní styk. Dnes (14.pilulka) mě začaly bolet prsa a lehce špiním (jako každý měsíc uprostřed cyklu). Chci se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že jsem těhotná. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je malá, ale ne nemožná. Chcete-li mít úplnou jistotou pak doporučuji navštívit svého registrujícího gynekologa

       

  • Petra

    Dobrý deň. Už takmer rok sa mi vracajú kvasinky. Problémy som mávala aj pred tehotenstvom, ale lieky na prvýkrát vždy zabrali. Počas tehotenstva som bola v poriadku. Až takmer rok po pôrode sa mi najprv pred menštruáciou spravila hrčka pri vývode močovej rúry a následne po menštruácii mi začal výtok, svrbenie a následe liečenie u doktorky. Na hrčku mi povedala, že to nič nie je, len upchatá bartholiniho cysta a že to je v poriadku. Na stále sa opakujúce kvasinky mi predpisovala rôzne čipky. Tie vždy zabrali len na chvíľu a problémy sa mi opäť vrátili, pričom stále mi pretrvávala aj hrčka. Viac krát som to spomenula doktorke, myslela som si, že niečo s tým spraví, pošle ma na nejaké vyšetrenie, ale ona stále, že to je v pohode. Pritom mi hrčku ani neprehliadla. Tieto problémy mi trvali od apríla do septembra, potom mi dr. predpísala tabletky mycosyst na 3 mesiace a tie pomohli. Spravila mi aj 2x lavage a od decembra až do teraz som bola v poriadku. Bohužiaľ, problémy sa mi opäť začíajú vracať. S mužom plánujeme už ďalšie dieťa, ale pri týchto problémoch to budeme musieť opäť odložiť. 🙁 Vedeli by ste mi poradiť, či tá hrčka nejako súvisí s kvasinkami? Dokonca som si párkrát všimla, že keď som mala kvasinky a nespravila sa mi hrčka hore, spravila sa mi hrčka v konečníku, ako keby hemoroid a po vyliečení kvasiniek zmizla. Z čoho sa mi môžu vracať kvasinky? Stravujem sa zdravo, nekonzumujem cukor, minimálne mliečne výrobky, výrobky z bielej múky. Pravidelne beriem probiotiká od firmy SWISS. Nekonzumujem ani mäso, ale od kedy som sa začala takto stravovať, tak mi hodota hemoglobíu aj železa peke stúpla a mám ukážkové krvné testy. Každý deň kozumujem obiliy, strukoviny, semiačka, orechy, ovocie aj zeleniu. Môže to byť aj dedičné (starká aj mamina mávajú problémy)? Budem rada za každý názor a radu lebo už som zúfalá. Vopred ďakujem pekne

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemyslím si že u Vás záležitost okolo bulky je dědičná, ale doporučuji komplexní došetření Vašim gynekologem, jak stran kvasinek tak popisované bulky a dle toho stanovit další postup. Nemáte-li důvěru ve Vašeho gynekologa pak je možnost jej změnit.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, pane doktore, je mi 46 let, nikdy jsem neužívala antikoncepci, menstruace celý život zcela pravidelná, silná. Asi před rokem začala menstruace zlobit- extrémně silná, pak zas vynechaná, občas špinění mezi cykly…Naposledy byla po 55 denní pauze 12 denní, pak jen 12 dní pauza a pak 6.dní supersilná. Na kyretáž jsem jít nechtěla, tak mi paní doktorka napsala Sidretu, beru ji 5 dní, menstruace zaplaťpánbůh ustala, ale je mi dosti nevolno. Ke všemu jsem zřejmě i slabá z velkých krevních ztrát. Moc prosím, co byste v mém případě doporučil Vy??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dopočuji došetření gynekologem a dále domluva zda neprovést hysteroskopii s abrasí nebo tzv.termoablaci endometria bude-li se uvedené opakovat

       

  • Karolína

    Dobrý den. S přítelem jsme se rozešli a v blízké budoucnosti neplánuji jiného partnera. Hormonální antikoncepci jsem brala rok a nevím, zda je lepší pokračovat i bez stálého partnera nebo vysadit a když se nejaky objeví a bude to vypadat vážně, tak jí začít opět užívat. Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nepůsobí-li Vám nynější antikoncepce potíže a jestliže neplánuje v dohledné době zhruba 1 roku dítě pak doporučuji s antikoncepcí pokračovat,jelikož má i své výhody, případně situaci proberte se svým registrujícím gynekologem

       

  • Patricie

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je nutné uvádět do těhotenské průkazky záznam o prodělaném potratu? Je možnost požádat o vyškrtnutí tohoto záznamu? Je to pro mě velmi citlivá záležitost a psychicky neúnosná, nechci to nikomu sdělovat. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den nutné to je, lékaři v porodnici potřebují vědět všechny gynekologické výkony, které Vám kdy byly provedeny. V případě takto zamlčených informací si v určitých případech můžete způsobit komplikace sama sobě

       

  • Dita

    Dobrý den, v září 2016 jsem podstoupila konizaci a v lednu 2017 jsem neměla moc dobré vysledky cytologie a doktor si mě pozval za další 3 měsíce na vyšetření, takže tam jdu až letos v dubnu. Bohužel neznám presne výsledky ale chtěla bych vědět zdali se mám obávat rakoviny , dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, nekdy je mozne ze tzv.nezdrave bunky mohou presahovat hranici konizace,tzn. puvodniho mista odstraneni a je nutna tzv.rekonizace=provedeni stejneho zakroku vice do hloubky

       

  • Eva

    Dobry den Jaká je nejvhodnější antikoncepce pro ženu nad 40 let, Nekourim, cvičícím a jsem zdravá. V nynejsi dobe mam spiralu jaydess s kterou jsem spokojena, Pri ovulaci mam silne bolesti v podbrisku, ktere trvaji asi tri dny a mivam cisty na vajecnicich. Muzete mi poradit zda jaydess je ta nejlepsi hormonalni metoda pro mne?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Jaydess bych ve Vašem případě ponechal

       

  • Rolka

    Dobrý den, Posunula jsem si měsíčky o týden, po té jsem omylem zapomněla na jednu HA a vzala jsem si ji až po 17 hodinách (ve 3:00) a hned ten den jsem pokračovala normálně (v10:00). V časovém intervalu (od 3:00 do 14:00) jsme měli s přítelem opakovaný nechráněný pohlavní styk. Mám dokončit načaté platíčko (7 užitých prášku z něj)nebo si můžu udělat pauzu na menstruaci. HA beru 2 roky v kuse. Je možné že bych mohla otěhotnět? Nebo jak mám postupovat?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příbalové letáky zpravidla uvádějí v případě úplného opomenutí pilulky nebo časové prodlevy delší než 12 hodin užívat přípravek dál, ale po dobu 14 dní se chránit doplňkovou metodou.šance na otěhotnění je malá, ale ne nepravděpodobná. Chcete-li mít 100% jistotu doporučuji navštívit svého registrujícího gynekologa

       

  • Monika

    Dobrý den, od Vánoc trpím svěděním vaginálních sliznic, zkoušela jsem Femigel a Canesten a pak mi gynekoložka předepsala Macmiror krém. Svědění nepřestávalo a tak mi udělala stěr na kultivaci, kdy bylo pouze zjištěno přemnožení enterokoka a předepsala Dalacin krém. Mám obavy, že při aplikaci antibiotika se zas objeví kvasinky a tak bych se chtěla zeptat, zda raději nezkusit lokální aplikaci nějakého přípravku s laktobacily. Dík za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší gynekoložky je dle mého názoru správný, doporučuji jej dodržet

       

  • Andrea

    Dobrý den,pane doktore,prosím Vás,může se být ohrožen zárodek,jestliže jsem v 6+6tt podstoupila rentgen plic (nechránili mne zástěrou).Velmi děkuji za odpověď a hezký den přeji :-).

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „Míra poškození je závislá na dvou faktorech: na dávce v děloze a na době, kdy k ozáření dělohy v souvislosti se stářím těhotenství došlo. Do 3. týdne těhotenství je zárodek nejméně citlivý k rentgenovému záření,“ Pokud byla nastávající maminka rentgenována v úplném počátku těhotenství, není to žádná hrůza. Zárodek neboli zygota je v tomto období vůči radiaci odolný. Zejména šlo-li o vyšetření v oblasti hlavy a krční páteře – v tomto případě jsou děloha a i v ní uložený zárodek mimo vyšetřovanou oblast, a tedy i mimo přímý svazek záření. Tzv. orgánová dávka v děloze je velmi nízká a vyšetření by nemělo zdraví zárodku ohrozit, ani když nebyla použita olověná zástěra. Ani pokud k rentgenu bez odstínění břicha došlo později, není důvod k panice. Jestliže nebyl rentgen zaměřen přímo na něj, je riziko poškození plodu v případě jedné malé dávky po celou dobu těhotenství velmi malé, statisticky asi 1: 10 000.Rozhodně však není na místě hned uvažovat o interrupci. Obecně platí, že rentgenové dávky jsou malé a neměly by zárodku, respektive plodu ublížit.

       

  • Markéta

    Dobrý večer, pane doktore. 14.1. jsem měla dostat menstruaci, kterou jsem ovšem doteď nedostala. Dělala jsem si dva těhotenské testy (poslední 24.1.) a oba vyšly negativně. Už asi týden cítím neustálý tlak v podbříšku a mám pocit nafouknutí. Chci se zeptat, jestli si myslíte, že jsem testy uspěchala a byly neprůkazné nebo se spíše jedná o zpozdění menstruace, které jsem však doteď nikdy nijak výrazně neměla. HA jsem přestala brát asi v červenci. Je možné, že se jedná ještě o doupravování cyklu?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý večer, testy jste neuspěchala, chcete-li mít úplnou jistotu pak doporučuji došetření Vašim registrujícím gynekologem

       

  • Denka

    Dobrý den, měla bych dotaz. Mám přítele a beru HA, ted jsme doma na antibiotikách, které by mi měly končit v uterý, slyšela jsem že učinnost HA antibiotika snižují a mělo by se čekat alespoň 7dní nebo se jinak chránit. Je to tak? taky by mě zajímalo.. od utery další týden mi vychází placebo tablety, takže i během nich nebudu chráněná? Jelikož to ty antibiotika udajně vyruší i na týden dopředu od ukončení jejich užívání.. a u mě nastane zrovna ten týden kdy by to mohlo být relativně v normě nastane týden s placebo prášky, tak si nejsem jistá. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antibiotika účinnosti HA opravdu mohou snížit, doporučuji se chránit i jinak, tzn.prezervativem

       

  • Zita

    Dobrý den, jaké je riziko otěhotnění při zapomenutí 2. tabletky ( Bonadea, vzata o 18 hodin později)? Doplním, že s přítelem jsem měla nechráněný sex těsně před dobráním minulého platíčka a také jeden den před načnutím platíčka nového. Jak velká je tedy pravděpodobnost? Děkuji za reakci.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den,riziko otěhotnění možné je, chcete-li si být 100% jista doporučuji došetření Vašim registrujícím gynekologem

       

  • Aileen

    Dobrý den. Beru již několik let antikoncepci Vreya a první den z nového blistru jsem pilulku užila místo 16:30 v 22.30 a hned na to druhý den jsem užila tabletu místo 16.30 v 19:30. Od té doby již užívám pravidelně pilulky. Chtěla jsem se zeptat, zda v tomto případě jsem učinila správně, pokud následujících 7 dní jsem se chránila i jinak nebo je nutné se chránit po celou dobu užívání blistru? Děkuji.A

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, učinila jste spravne, riziko otehotneni je minimalni ne však 100%vyloucene, antikoncepce Vreya obsahuje cyprotronacetát a je u ní známo mírně zvýšené riziko vzniku krevních sraženin a ucpání cév a trombembolie, doporučuji vyměnit za antikoncepci podobného složení.

       

  • Petra

    Dobrý den,prosím o radu. Bude mi 42 let a vynechává mi menses-pry premenopauza,potykam se s nočním pocenim, nervozitou.Paní lékařka mi nasadila antikoncepci Sidreta,menses je tedy každý měsíc, prosím přichází u me v úvahu i jiné řešení než hormony.Zatím je beru,ale raději bych byla bez nich.
    Děkuji za odpověď Petra B.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den,moznosti je několik, všechny bych probral se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den pane doktore. Chtěla bych se vás na něco zeptat. V roce 2012 mi našli rakovinu děložního čípku. Prošla jsem si ozařováním vnitřním i vnějším a chemoterapií. V průběhu léčby mi zdělili ,že už nebudu moct mít děti. Momentálně jsem už v pořádku, chodím na pravidelné kontroly. Myslíte si, že bych mohla podstoupit IVF, samozřejmě od jiné dárkyně vajíčka? Jiná možnost než adopce asi není. Děkuji za Vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, Vasi situaci je třeba probrat komplexne s registrujicim gynekologem s event.predanim kontaktu do IVF centra, případně se můžete objednat na jedno z našich pracovišť

       

  • Aneta

    Dobrý den, už po třetí během 2 měsíců se u mého přítele objevily příznaky kvasinkové infekce (pouze svědění bez zarudnutí), po přeléčení Canesten krémem obtíže ustaly, ale vrací se. Já žádné příznaky nemám,infekci jsem prodělala pouze jednou před dvěma lety. Můžu být přenašečem infekce i bez příznaků?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, ve Vasem pripade je nepravdepodobne,ze by jste byla prenasecem, partnerovi bych doporucil urologicke, popřípadě imunologicke vysetreni.

       

  • Lucka

    Dobrý den, je možné že mi ve 2 měsících vyšel těhotenský test neprůkazně? mám podezření že jsem v tom, udělala jsem si dnes test a jedna čárka je zřetelná a druhá mázlá..

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, mozne to je, chcete-li si být stoprocentně jista objednejte se na vyšetřeni ke svemu registrujícímu gynekologovi

       

  • Adriana

    Dobrý den pane doktore, má dotaz..několik ve dvou měsících se do mě přítel uvolnil. Naposledy jsem se lekla a koupila si do 12-ti hodin EllaOne tabletu, jenže jsem si za 6 dní udělala test (z večerní moči) a vyšel pozitivní! Nespíš už sem těhotná byla předtím třeba měsíc…Samozřejmě si zajdu na gynekologii, ale zajímá mě, zda-li může ten prašek poškodit vývoj plodu.. Navíc jsem i dost pila a kouřím :(((( Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, přípravek ellaOne je kontraceptivum užívané k prevenci otěhotnění. Pokud již těhotná jste, přípravek těhotenství nepřeruší.Pokud navzdory užití přípravku ellaOne otěhotníte, neexistuje žádný důkaz, že přípravek ellaOne bude mít vliv na Vaše těhotenství. Je však důležité, abyste se obrátila na svého lékaře.

       

  • S.

    Dobrý den, včera večer došlo během pohlavního styku k protržení kondomu, dnes ráno mi začala menstruace (tak jak měla), s touto menstruací jsem zároveň měla v plánu začít brát antikoncepci (do teď jsem ji nebrala) a tak jsem si ji ráno vzala, chtěla jsem se zeptat je možné že už působí i na tuto nehodu nebo je jistější si raději zajít ještě pro Postinor? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, Otěhotnění není pravděpodobné, ale na 100% vyloučit nejde. chcete-li si být stoprocentntě jista pak se objednejte ke svému registrujícímu gynekologovi

       

  • Jeanet

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ve dne 30.12. asi po hodině a něco jsem si vzala po pohl.styku, když došlo k nehodě, tabletku ,,po,, zn. Escapelle . Ve dne 17.1. jsem měla dostat menstruaci, ale zatím nepřišla. Myslíte si, že mi to opozdilo, a narušilo cyklus nebo jsem těhotná? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, Otěhotnění na 100% vyloučit nejde. chcete-li si být úplně jista pak se objednejte ke svému registrujícímu gynekologovi

       

  • Markéta

    Dobrý den chci se zeptat, užívám už 4 roky antikoncepci Sidreta. Měla jsem střevní chřipku a užívala jsem každý den kynedril, jelikož mi bylo zle. Přítel se do mě nikdy neudělá. Jaké je riziko, že bych otěhotněla?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění na 100% vyloučit nejde. Chcete-li si být úplně jista můžete se objednat na vyšetření ke svému registrujícímu gynekologovi

       

  • Tereza

    Hezký den, moc ráda bych poprosila o radu. Jsem těhotná, momentálně 6+5tt. Doma mám synka, kterému budou 25.1. 2 roky. Čeká ho teď očkování MMR a já se chci zeptat zda když nechám syna naočkovat, může toto očkování živou vakcínou v případě nějakých reakcí, které by u syna mohli propuknout ohrozit mě, jako těhotnou, popřípadě tedy plod? V den očkování bych měla být 10+4tt. Děkuji za odpověď. S přáním pěkného dne Tereza

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě že syn bude očkován, nebudete v žádném ohrožení ani Vy ani Váš plod

       

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – byla jsem včera na 3D ultrazvuku (24+2) a v rámci vyšetření mi byla dělána i Doppler sonografie s následujícím výsledkem: A. umbilicalis: PI 0,98, RI 0,65, TAMX 24,8cm/s, Vmax 37,1 cm/s, EDF positivní. Koukala jsem na internet a neměly by být RI a PI vyšší pro tento týden těhotenství? Mám strach, jestli je miminko přes placentu správně vyživováno. Děkuji a přeji hezký den.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Tyto hodnoty by měly být v normě. Nebezpečné je, když jsou příliš vysoké, ne když jsou nižší.

       

  • Tereza

    Dobry den ,mam problém už to budou skoro 4 měsíce co se mi opakovaně vrací pálení,svedeni a hrudkovitý výtok a sex me bolí. Jsem už zoufalá všechno mi zabere pouze na par dnu a pak se mi to zase vrátí. Měla jsem i různé stěry kde mi vůbec nic nenašly. Používala jsem Canesten,Dafnegyn,Candebene a mast Clotrimazol. Mam už popraskanou kůži a hrozne to bolí. Prosím poradte mi, popřípadě uvažuji k vám přejít, mam pocit, ze můj doktor me tak trosku odbyva. Prosím o pomoc

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Toto po internetu opravdu nevyřešíme. Na místě je podrobné gynekologické vyšetření, vyloučení chronické (dlouhodobé a opakující se stejné infekce), ev. vyloučení poruchy slizniční obranyschopnosti (imunity).

       

  • Ilona

    Dobrý den, otěhotnění z nechráněného pohlavního styku den po menstruaci je velmi nepravděpodobné, že? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Tak úplně nepravděpodobné to není, i když by to teoreticky mělo spadat do „neplodných dní“. v každém případě je určitě lepší situaci pořešit v takovém případě užitím Postinoru či Escapelle (což je tzv. záchranná antikoncepční pilulka).

       

  • Jana

    Dobrý den, prosím o informaci, zda lze podstoupit procedury krátkovlnné diatermie i tehdy, když jsem po sterilizaci pomocí svorek. Paní doktorka se mě ptala, zda nemám v těle nějaké kovové části z prodělaných operačních zákroků, a to vím jen o té sterilizaci. Při diatermii by mě prý mohlo provázet nepříjemné pálení. Děkuji. S pozdravem
    Jana

    • MUDr. Petr Kovář

      Toto je dotaz na pracoviště, které Vám sterilizaci provádělo. Já to bohužel z Vašeho popisu nezjistím, jakou metodou se sterilizace prováděla, jaký materiál byl použit, ani jaké to má omezení.

       

  • P.

    Dobrý den, je mi 45 let, mám dvě děti. Uvažujeme s partnerem o sterilizaci (jiné metody nevhodné ze zdravotních i jiných důvodů), jen hledáme a ptáme se, jestli je „šetrnější pro tělo“, i co se týče případných dalších následků, sterilizace mužská nebo ženská. A je pravda, že je to bezplatný zákrok? Můj gynekolog mi radil sterilizaci partnera, že za ženskou se platí. Jak ke sterilizaci dochází už jsme se dočetli, můžete mi prosím popsat následky, případné „nevýhody“? Píšu v uvozovkách proto, že je nám naprosto jasné, že další děti nechceme, tudíž nevratnost tohoto kroku co se týče nemožnosti otěhotnění uvítáme. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Podrobně jsme o sterilizaci mužské i ženské psali společně s kolegou MUDr. Radimem Uzlem v knize „Antikoncepční otazníky“. Vzhledem k tomu, že vyčerpávající odpovědi jsou na několik stran A4, odkážu Vás na tuto publikaci. Za sterilizaci ženy se opravdu platí a musí být (až na ambulantní sterilizaci Essure) v celkové anestézii, u mužské sterilizace (která se dá provést i v lokální znecitlivění) se musíte poradit s urologem. Zda je zdarma, opravdu bohužel nevím.

       

  • nikola

    Dobrý den, už asi 2 roky užívám HA. Týdenní pauza mě začíná v úterý,ale menstruaci dostanu až ve čtvrtek. Není to problém? Je v tomto případě HA spolehlivě účinná? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      To je v pořádku, takto to u velké části žen funguje. Můžete být v klidu. Pokud antikoncepci berete správně, riziko selhání antikoncepce je velice malé.

       

  • Hana

    Dobrý den, pane doktore, mám na Vás dotaz ohledně zavedení tělíska Mirena. Byla jsem vyměnit po 5 letech tělísko Mirena. Před 5 lety po zavedení tělíska jsem byla znovu u svého gynekologa, když manželovi tělísko při pohlavní styku vadilo. Gynekolog část, která slouží k vyjmutí tělíska, zkrátil. Nyní, když jsem byla tělísko vyměnit za nové, ani po 30 minutách se nepodařilo tělísko lékaři vyjmout. Poté rozhodl, že nevadí, když budu mít tělíska 2, že stejně to staré žádný hormon již neprodujuje a zavedl mně Mirenu novou. Jsem teď nahlodaná, zda jsem udělala správně, že jsem si nechala nové tělísko zavést s tím, že staré uvnitř zůstalo. Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, systém resp.staré tělísko se za nové musí vyměnit (je to uvedeno i v příbalovém letáku Mireny) po 5 letech z mnoha důvodů, doporučuji jej tedy dodatečně vytáhnout. Ve Vašem případě lze hysteroskopicky buď v celkové narkóze v nemocničním zařízení nebo v ambulantním režimu – provádíme na našem pracovišti (http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz), možno se objednat ve složce KONTAKTY e-mailem, případně telefonicky.

       

  • Jana

    dobrý den, pane doktore, chtěla jsem se Vás zeptat, mám za sebou dva porody. Po každém z nich jsem brala antikoncepci. Po druhém porodu beru minisiston a nemám vůbec žádnou chuť na sex. Nejdříve jsem si myslela, že je to pro to , že jako žena a matka mám spoustu povinností. Jenže tuto antikoncepci beru už třetím rokem a pořád se to nelepší, spíše je to horší. Je možné antikoncepci změnit a v jakou raději bych změnila pilulku za pilulku. Tělísko bych nechtěla. Nebo úplně vysadit. Co byste mi radil? Velice Vám děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Změnit antikoncepční pilulky za jiné je rozumné, je to první krok. Nemá smysl Vám radit po internetu, máte svého gynekologa, je rozumné konzultovat jeho zkušenosti.

       

  • Lucie

    Dobrý den, s přítelem jsem měla nechránění pohlavní styk s tím že jsem před tím měla menstruaci a po zkončení cyklu jsem zapomněla vzít 3dny antikoncepci a po těch 3dnech jsme měli styk.Teď nevím jestli jsem mohla otěhotnět. Je to něco přes týden a nvm jestli test něco ukáže.Ale chtěla bych se zeptat jestli můžu normálně brát antikoncepci dokavať nezjistím zda jsem těhotná do teď sem ji radši vynechala přece jen je to hormonální a asi by to mohlo plodu ublížit kdyby tam nějaký byl nebo ne?… děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Otěhotnění je sice nepříliš pravděpodobné, ale vyloučit se nedá. pokud Vám na případném minku záleží, doporučím tento cyklus bez antikoncepce. Až pokud dostanete měsíčky, pak nasadíte další plato antikoncepčních pilulek.

       

  • Adéla

    Dobrý den, Mám problém se svěděním a pálením a se silným vytokem, používám chilly a intimní hygienu, ale stále se toho nemůžu zbavit, co na to? A nemůžu mít nějaký zánět nebo něco takového?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na místě je kontrola u gynekologa a kultivační vyšetření, až dle toho lékař zvolí cílenou léčbu, která by měla pomoci.

       

  • Jana

    Dobrý den, má 15 letá dcera má kvasinkovou infekci a byl nám doporučen přípravek Gynopevaryl. Dočetla jsem se, že je od 16 let. Můze tento lék užívat. Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, může. Nemusíte se obávat, vztah k věku je dán spíš k „tělesné zralosti“, než k tomu, kolik má žena podle rodného listu.

       

  • Daniela

    Dobrý deň, chcela by som sa preventívne informovať, om v 12 tt tehotenstva a včera vo večerných hodinách ma chytili bolesti brucha, celého brucha (zvrchu až nadol), no po istom čase sa to zmiernilo… no viac sa to sústreďovalo na ľavú stranu, ako bolesť žalúdka no krvácanie ani žiadne výtoky nemám. Dnes je to o niečo lepšie, niesú to také bolesti ako včera, ale stále pociťujem bolesti na ľavej strane, skôr v oblasti žalúdka, ale ako by ma bolelo celé brucho. myslíte, že je to niečo vážne? Alebo to má niečo iby s tým žalúdkom, trávením, plynatosťou? Ďakujem

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Tyto potíže je třeba řešit především spíš s praktickým lékařem. Je pravdou, že v těhotenství se trávení aj. může měnit, ostatně nevolnosti aj. zná velká část těhotných.

       

  • Renata

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, co se může stát, jestliže jsem po týdenní pauze nezačala opět brát antikoncepci (zapomněla jsem jí na jiném místě) a začala bych jí o další dva týdny později. Předpokládám, že jsou nějaká rizika. Mám tedy antikoncepci začít opět brát ihned, jakmile se k ní dostanu? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Asi je v tuto chvíli rozumnější tento měsíc již neužívat antikoncepční pilulky a chránit se případně jinou antikoncepční metodou (prezervativ + chemická antikoncepce např.). Teprve poté, co dostanete další menstruaci, začněte nové balení od začátku.

       

  • Markéta

    Dobrý den. V říjnu minulého roku jsem byla u své doktorky s tím, že opakovaně před každou menstruací špiním tak 6 dní. Doktorka mi sdělila, že je to nedostatkem progesteronu a nasadila Utrogestan. Já jsem však v té době buď již byla těhotná nebo jsem ihned otěhotněla protože další MS již nedorazila. Dále jsem už Utrogestan nebrala. Nepociťovala jsem na sobě však žádné těhu příznaky a bohužel v 8 týdnu jsem potratila. Do jaké míry je možné, že se na potratu podílel právě nedostatek progesteronu? Neměla jsem tedy brát Utrogestan i v těhotenství? Jaký je nyní správný postup v mém případě, pokud chci minimalizovat riziko dalšího potratu? Není na místě nějaké vyšetření hladin hormonů? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Utrogestan dáváme u pacientek jako podporu případné „nedostastečnosti žlutého tělísky“, tedy česky řečeno nedostatku progesteronu. V těhotenství jej ale dáváme většinou buď u rizikových pacientek, po IVF aj. Neumím se Vám vyjádřit k tomu, zda jste měla či neměla užívat víc utrogestanu (dáváme jej většinou do 12.týdne), nevím ani dávkování, ani podrobnosti okolo Vašeho těhotenství a následného potratu. V každém případě je rozumné situaci s paní doktorkou ještě probrat osobně, zvážit při dalším příp. otěhotnění podávání Utrogestanu i déle.

       

  • Eva

    Dobrý den jsem po porudu 3.mesic máme dve deti dve interupce za sebou ale už žadne deti nechceme kolik stoji prosim vas strerilizace dekuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Sterilizace ambulantně nyní neprovádíme, pozastavili jsme je pro nejasnosti FDI, kvůli složitosti v komunikaci s distributorem spirálek aj. Cena se v ČR pohybuje na částce 30.000,-Kč.

       

  • Ludmila

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda těhotná žena s leidenskou mutací musí nutně na nemocenskou, když doposud (před otěhotněním) neměla žádné komplikace a problémy. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ponechám na doporučení Vašeho gynekologa, zda to je jediný rizikový faktor či nikoliv. Obecně ale platí, že jako lékaři můžeme pouze doporučovat, ev. důrazně doporučovat (i proti např. reverzu), nařídit pacientce ale něco je poměrně složité.

       

  • Michaela

    Dobrý deň, mám otázku tento mesiac som neužívala antikoncepciu lebo na ziačiatku som už vynechala 5tab. a našla som že ju mam vysadiť a začať užívať od januára…len teraz neviem ci ju mam začať užívať ked príde menštruacia alebo až ked skončí vždy som to mala tak že pondelok došla a už piatok som brala nové balenie či mam tak pokračovat alebo uplne od začiatku. Antikoncepciu mám KarHleight 21tab+7placebo. Ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Asi je v tuto chvíli rozumnější tento měsíc již neužívat antikoncepční pilulky a chránit se případně jinou antikoncepční metodou (prezervativ + chemická antikoncepce např.). Teprve poté, co dostanete další menstruaci, začněte nové balení od začátku.

       

  • Rachel

    Dobrý den,už od začátku puberty (je mi 30) mě trápí opakované vag.záněty,které se VŽDY objeví hned po menstruaci(případně začne nepříjemne svědění jeden den před menstruací).Zkouším během menstruace si zavádět probiotické tampony Ellen,po menstruaci vaginal.probiotika,ruzné krémy,masti,mýdla na intim.hygienu ruzných značek…..ale ničím se mi nedaří předejít zánětu.Dokonce poslední měsíce ani nestihnu začít po menstruaci brát vaginal.probiotika,neboť mi ještě ani neskonči menstruace(ještě jeden dva dny špiním) a zánět je tady. Jsem už z toho opravdu zoufalá,začínám menstruaci nenávidět,protože díky ní se mi změní ph a dostanu zánět ať dělám cokoli. Přemyšlím o wobenzymu,ale nevím,zda to není jen farmaceut.tah a zda by mi jeho užití zabránilo vzniku opakovaných vag.mykoz. Dočetla jsem se i o rosalginu,že se dá užít po menstruaci jako prevence.Jenomže pokud se bude moci začít brát až po skončení menstruce,nestihnu ho ani zkusit,dříve příjde zánět. Prosím,existuje vůbec něco,cokoli,co by mi mohlo pomoci? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na místě je především cílená léčba u gynekologa (opakované kultivace, vyloučení zdroje infekce, ev. defektu imunity). Rosalgin pomáhá v začátcích, určitě to stojí za to vyzkoušet. Wobenzym je také doporučován, několika pacientkám jsem jej sám doporučoval (nemám ale zpětnou odezvu, zda to pomohlo nebo ne, je možné, že od té doby již potíže vymizely a ony nemusí s tímto problémem k nám na gynekologii, ale vážně nemám zpětnou vazbu).

       

  • Nikola

    Dobry vecer, chtela bych se zeptat gynekolog mi predepsal antikopcepci ,ms jsem dostala 11:2 ale v lekarne moji antikoncepci nemaj muzu ji zacit brat 3 den menstruace ? Nechci cekat do pristiho mesice ..dekuju

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můžete, ale postupujte dle návodu, nebude-te li si jista doporučuji poradit se přímo se svým registrujícím gynekologem osobně

       

  • Kateřina

    Dobrý den, užívám antikoncepci Natalya (Natalyi už beru nejměně 3 roky), v klasické sedmidenní pauze se dostavilo krvácení a nyní již beru 5.prášek z nového platíčka. Po 2.prášku z platíčka, který jsem si vzala okolo 19:00 jsem měla kolem půlnoci silný průjem, den poté jsem měla nechráněny podlavní styk a také se objevilo špinění, další en zmizelo, pilulky jsem brala normálně dále a dnes tedy 5.den od začátku brání nového platíčko se objevilo špinění znovu. Byla účinnost antikoncepce snížena, nebo stále je? A je zde riziko otěhotnění? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Silný průjem může snížit vstřebání té konkrétní tabletky nebo tabletek, které v daném období užijete. Antikoncepční spolehlivost je tedy mírně snížená.

       

  • Lucie

    Dobrý den, brala jsem 3 roky HA, díky které mě poslední rok přešla úplně chuť sex,a bolela mě po ní hlava a byla jsem víc náladová, a proto jsem se rozhodla ji vysadit a vše je nyní v pořádku. Trpěla jsem často vaginálními mykózami, a bylo mi řečeno, že nitroděložní tělísko proto není vhodné. Řeším tedy, jaký druh antikoncepce by byl vhodný. S přítelem nyní používáme krém pharmatex, a zajímalo by mě, jestli je nutné ho používat spolu s kondomem, když přítel stejně vždy ejakuluje mimo mě. Děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nevím, z jakého důvodu pro Vás není vhodné nitroděložní tělísko, to je skutečně dotaz na Vašeho gynekologa. V každém, případě z nehormonálních metod přichází v úvahu sterilizace (ale ta je vhodná jenom pro ženy, které již mají dostatek dětí a další nechtějí – což asi nebudete zrovna Vy), nebo kombinace prezervativ + Pharmatex. Do kombinace se dává kvůli výrazně vyšší bezpečnosti (samotný kondom má 7x vyšší riziko selhání, než antikoncepční pilulky).

       

  • šárka

    Dobrý den, chtěla bych po třetí otěhotnět, ale obě předchozí těhotenství byly komplikované. při obou těhotenstvích jsem se předčasně otvírala, krvácela, musela jsem ležet- doma i v nemocnici – u prvního těhotenství od 25. tt, u druhého od 10.tt. 1. porod byl vagin. bez komplikací, 2. porod akutní sc pro předčasné odlučování placenty s DIC, po obou šestinědělí kyretáž. Chtěla bych po třetí otěhotnět: nebudou stejné nebo ještě horší komplikace jako u prvních dvou těhotenství? od druhého dítěte je to už 6 let. Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na to Vám nikdo neodpoví s jistotou. Ale je možné, že u Vás nějaká predispozice bude, když se již 2x v těhotenství opakovalo předčasné otevírání aj. Asi by proto bylo rozumnější s tím spíš tak trochu počítat, pokud se tak nestane, být mile překvapen.

       

  • Katka

    Dobry den, chrela jsem se zeptat antikoncepsi adele beru uz pres rok ..a ted po menstruaci jsem si vzala uz ctcrtou tabletku ctvrty den ale o asi o 6 hodin dele nez sem mela a den pred tim take …a dnes vecer jsem mela sex je mozne ze otehotnim nebo me ochrani i pres me zapomenuti ??

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Opomenutí do 12. hod od chvíle, kdy si pilulku máte vzít, nesnižuje bezpečnost a spolehlivost antikoncepčních pilulek.

       

  • Hana

    Dobry den, chtela jsem se zeptat zda se mize jednat o tehotenstvi nebo jiny problem. Je mi 20 let uzivam pravidelne 2.roky antikoncepci Nyssiela a vetsinou pravidelne v plodne dny spinim. Tentokrat tomu bylo take tak, ale v nejsilnejsi den ovulace 14.12 jsem si tabletku vzala misto rano vzala az vecer. V tomto tydnu 11.12.-16.12. jsme s pritelem velmi casto milovali bez jine ochrany. Po 5.dnech od zpozdeni tabletky me zaclo pobolivat v podbrisku a zacala jsem krvacet vecer. Ted je to uz jen spineni. Muze se jednat o tehotenstvi nebo jiny problem? Posledni menstruace byla 1.12-6.12. Na test je brzy zatim, proto se obracim na Vas na Vas odborny nazor. Dekuji Vam za odpoved. Hana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemyslím si, že by Vámi uváděné zpoždění mělo být příčinou otěhotnění.

       

  • Markéta

    Dobrý den pane doktore, netrpělivost mne nutí Vám napsat. Je mi 32 let, mám dvě úžasné děti ( 11 a 6 ), mezi porodem obou dětí jsem byla těhotná kdy jsem ve 12tt začala potrácet pro odumřelý plod. Beru stále antikoncepci, avšak minulý měsíc jsem jí vynechala, protože jsem si nestihla vyzvednout recept. Moje poslední menstruace byla 14.11. a 28.11. to manželovi trochu ujelo, další styk jsme měli až 11.12. 🙂 14.12. mi vyšel pozitivní test a 15.12. jsem byla krvi a utz Hodnota HCG byla 259 a na ultrazvuku prázdná děloha. Za dva dny jdu znova na krev a dle výsledku ve čtvrtek na kontrolní utz. Dle paní doktorky je hladina HCG nízká kdy může jít o špatně se vyvíjející plod, nebo mimoděložní těhotenství. Vím, že ve čtvrtek se vše dozvím, ale je prosím nějaká šance že bude těhotenství v pořádku, nebo vše ukazuje ke špatnému konci? Velmi se tím stresuji kvůli blížícím se Vánocům. Z celého srdce Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Markéta

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hladiny hCG z krve  a ultrazvuk jsou nejpřesnější ukazatele vývoje těhotenství. Pokud hladina těhotenského hormonu klesá, zpravidla to svědčí pro to, že těhotenství nepokračuje.

       

  • Eva

    Dobrý den, několik hodin po nechráněném styku (ráno) mám v okolí poševního vchodu vyrážku, která zhruba za den zmizí. Vulva je zarudlá a svědí ještě několik dnů poté. V pochvě žádný problém nepociťuji, ale jednou se u mě po nechráněném styku rozvinula kvasinková infekce, kterou jsem už dlouho neměla. Kromě zmíněných kvasinkových infekcí jsem nikdy jiné gynekologické problémy neměla. Při styku s kondomem žádné problémy nemám. S předchozím partnerem jsem také žádné problémy neměla. Může to být alergie na sperma? Co jiného by to mohlo být? Můj gynekolog mi neporadil. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Vámi popsané potíže svědčí buď na chronickou infekci (prokáže kultivační vyšetření), nebo reakci na mechanické podráždění genitálu. Příznaky jsou však natolik specifické, že pouze přes internet neumím poradit. Alergie na sperma se sice nabízí, ale osobně se domnívám, že je to spíš méně pravděpodobné.

       

  • Jana

    Dobry den, vedeli by ste mi poradit ci je mozne uzivat Inofolic sucasne s bylinnym pripravkom Gynex?
    Dakujem velmi pekne za odpoved. Jana

    • MUDr. Petr Kovář

      Vzhledem k složení Gynexu, jež je směsí mnoha bylin, neumím přesně odhadnout interakce, ale domnívám se, že lze užívat současně bez toho, aby se vzájemně tyto dva přípravky zásadně ovlivňovaly.

       

  • Lenka M.

    Dobrý den jsem po hysteroskopii a kyretáže děl.těla. bylo mi zjištěno v přední stěně se klene velký polyposní útvar vel.cca 3-4cm v průměru povrch bílý s prosítalícími cévami atyp.průběhu spirály atd.mám se obávat toho nejhoršího rakovina? Děkuji Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutno vyčkat výsledků histologie a dle toho stanovení dalšího postupu – musí se vyloučit přednádorový či nádorový stav.

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, přeji hezký večer a mám k Vám jeden dotaz. Byla jsem na zákroku , odstranění polypu, vzhledem k tomu,že polyp byl hraniční, tak mi pan doktor doporučil odstranění dělohy, s čímž jsem souhlasila, než užívat pořád prášky. Na zákrok jdu až 18.ledna a do té doby mám užívat prášky Megace, nyní vzhledem vánocům a různým oslavám, bych chtěla poradit, co se stane, když prášky přestanu užívat .Děkuji Jana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Během tak krátké doby se v zásadě asi nic moc nestane, pokud byste léky neužívala, ale doporučil bych se spíš řídit radami Vašeho lékaře, tomu ostatně asi věříte nejvíc. Neznám ani výsledek histologie, ani ultrazvuk aj., proto se neumím přesněji vyjádřit. A asi to ani není rozumné, toto je opravdu o úzkém vztahu mezi pacientkou a ošetřujícím lékařem – odborníkem.

       

  • Renata

    Beru antikoncepční pilulky již přes 20 let, poslední dobou koketuji s tím, že bych je vysadila úplně. Bude mi 45let. Co byste mi doporučil jako vhodnou alternativu. Je moudré zůstat vůbec bez jakékoliv antikoncepce?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pro Vaši věkovou kategorii doporučuji nejlépe hormonální nitroděložní tělísko, ev. normální nitroděložní tělísko. Ke zvážení přichází ev. sterilizace a jiné metody antikoncepce.

       

  • Mirka

    Dobrý den, Chci se zeptat, beru antikoncepci, poslední pilulku z platíčka sem si vzala v pondělí, pak musím mít sedmidenní pauzu, takže další pilulku z nového platíčka bych si měla vzít v úterý, mohu to změnit a vzít si pilulku až ve středu? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Je dobré se řídit příbalovým letákem výrobce, tedy udělat sedmidenní pauzu (není-li uváděno jinak).

       

  • Lucie

    Dobrý den, měla jsem po pár dnech po ukončení MS chráněný sex s přítelem, ale kondom prasknul, ale přítel neejakuloval. Do dvou hodin jsme zakoupili postinor a za 2-3 dny jsem dostala MS, která trvala 5 dnů a barvu měla hnědou až skoro černou.. antikoncepci jsem v tu chvíli neměla a nepoužívala. Předem děkuji za radu.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Předpokládám, že Postinor by měl zafungovat a k nechtěnému těhotenství konkrétně ve Vašem případě nedojde. Aspoň krvácení po užití Postinoru svědčí proti otěhotnění.

       

  • Iveta

    Dobrý den, před rokem a půl jsem vysadila hormonální antikoncepci (nebyl důvod k jejímu užívání, byla jsem dlouhodobě bez partnera). Do té doby jsem s pilulkami byla spokojená, ale po přečtení mnoha článků na téma jaká rizika jsou s jejich užíváním spjata, jsem je již odmítla užívat. Po vysazení se mi velice zhoršila pleť, začaly vypadávat vlasy a projevil se mi atopický ekzém. Takže to vypadá, že mi to spíše ublížilo než pomohlo. Ale mám na Vás jiný dotaz. V tuto chvíli již mám partnera, ale děti neplánuji, proto chci opět nasadit antikoncepci. Jenže nevím, který druh by pro mě byl nejvhodnější. Snažila jsem se o tom promluvit se svým gynekologem a ten mi nenabídl nic jiného než hormonální pilulky. Je možné, abych požádala o zavedení nehormonálního tělíska? I přes to, že jsem ještě nerodila a dle slov gynekologa mám obrácenou dělohu? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, je možné o nehormonální tělísko požádat, i přes to, že jste nerodila a máte dělohu otočenou dozadu. To v naprosté většině případů zavedení nitroděložního tělíska nevadí. Tělísko je však třeba zvolit menší, což by měl Váš gynekolog nabídnout.

       

  • Naty

    dobry den, mela jsem s pritelem pohl. sty a nebyl ochraneny a vystrikal se do me v utery a hned ve ctvrtek dostala MS nemuzu bejt tehotna?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Domnívám se, že těhotná nebudete. Normálně probíhající menstruace svědčí proti otěhotnění.

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem ve 12 tt. V posledních dnech mám mravenčení ve stehně z přední strany, když stojím. Poradíte mi čím by to mohlo být? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nevím, zda jste již rodila či nikoliv, pokud ano, zda nejste např. po císařském řezu, ev po jiných operacích (jizva, srůsty aj). V každém případě Vaše potíže by asi měl řešit spíš než gynekolog, neurolog. Může se jednat o útlak nervů, ať již poruchou statiky páteře (většinou doprovázenou bolestmi zad), nebo čímkoliv jiným.

       

  • Lucia

    Dobry den, mam 34 rokov. Mam zdravého 3,5 polrocneho chlapceka (tehotenstvo a porod bolo bez komplikacii) a v lete tohoto roku som mala missed abbortion (posledna menstruacia 7.4. a zakrok 8.6.). Po niekolkych mesiacoch prestavky sme sa znovu pokusili o babatko. 13.9.2017 som mala poslednu menstruaciu. Pohlavny styk sme mali iba 1.10.2017. Včera 8.11.som bola na prvom vysetreni, naschval som isla az tak, aby bolo uz vidiet, ci babatku srdiecko bije alebo nebije. Babbatka su nakoniec dve, ale velmi malinke a maju len gestacne vaky. Doktorka ma upokojovala, ze este stale to nemusi nic znamenat, napriek tomu, ze uz ide o 8.tyzden. Kontrolu mam o tyzden. Je podla Vas tiez nejaka nadej, ze tie babatka zabojuju a zacne im bit srdiecko? Odvcera sa na jednej strane snazim mysliet pozitivne a dohovarat babatkam, nech sa pekne vyvijaju, na druhej strane som s nervami v koncoch. Dakujem za odpoved. Lucia

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance že těhotenství bude v pořádku zde určitě přetrvává. Uvedené by se mělo rozpoznat s odstupem týdne. Budou-li potíže ve smyslu bolestí v podbřišku, krvácení aj. již nic nejezte a nepijte a doporučuji návštěvu u své lékařky případně cestou pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda je reálné, aby se „mizející dvojče“ (dle prvního poněkud ledabylého UZ na starším přístroji „1. gest. váček 7 + 2, setřelé struktury plodu, 2. gestační váček 6 + 2“) zcela vstřebalo během tří dnů, kdy kvalitnější UZ konstatoval přítomnost jediného embrya 7+0 (odpovídá MS)? Ptám se kvůli relevanci genetického vyšetření plodu využívajícího fetální DNA v krvi matky, která je u vícečetných těhotenství omezená. K závěrům prvního vyšetření nemám velkou důvěru. Děkuji, Lenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z Vašeho popisu se lze jen obtížně vyjádřit, ale pokud 1. gynekolog viděl 2 těhotenské váčky, asi pro to měl důvod. Ale vážně se lépe nevyjádřím, navíc posouzení ultrazvuku není jenom o přístroji samotném, ale o zkušenosti lékaře.

       

  • Radka

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem souvisejícím s předčasným porodem. V těhotenství jsem vždy vše konzultovala se svým gynekologem. V prvním trimestru jsem zpočátku těhotenství špinila (asi tak měsíc). Na 1. screeningu bylo vše v pořádku. Ve 14. týdnu jsem měla velké bolesti a křeče v podbříšku, nebyla jsem schopna vůbec nic dělat, mimořádně jsem jela ke svému gynekologovi, který mi předepsal Magnosolv a po užití 2 sáčků Magnosolvu mě teprve v noci bolesti přestaly. Výsledky velkého ultrazvuku byly také v pořádku. Byla jsem v 23+4, kdy jsem předčasně porodila. V noci jsem měla kontrakce, odtekla mi plodová voda a předčasnému porodu se nedalo zabránit. V porodnici mi řekli, že důvodem předčasného porodu byla nejspíš infekce. Sedm dní před porodem jsem byla mimořádně u gynekologa, protože ze mě vyšla taková sraženina krve (asi 6×3 cm) a od té doby jsem začala špinit. Můj gynekolog mi uvedl, že se mohlo jednat o sraženinu krve, která mohla vzniknout pohlavním stykem (pohlavní styk jsme s manželem měli tak týden zpátky, než ze mě sraženina odešla). Provedl ultrazvuk miminka, byl mi změřen tlak, nahlásila jsem svou váhu a objednal mě na další kontrolu za měsíc. Vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádnou kontrolu, neměla jsem ani sebou moč k vyšetření. Zvažuji o změně gynekologa. Proto se chci zeptat, zda v takovém případě můj gynekolog neměl provést důkladnější kontrolu, například odebráním stěrů na zjištění infekce a zda je špinění v 2. trimestru běžné. Nebo by tak postupoval každý gynekolog. Z výsledků patologie nebylo nic zjištěno. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bohužel, ne vždy těhotenství dopadne dobře, ne vždy se najde příčina. V tomto případě se ale domnívám, že gynekolog je v tom bez viny. Osobně bych viděl jinou posloupnost nešťastných náhod. 1. krvácení (odchod krevní sraženiny) – ta může vzniknout i samovolně, bez vlivu pohlavního styku aj.Tím se však může poškodit za prvé výživa plodku, dokonce to může vést k jeho odumření v krajním případě. 2. místo po krevní sraženině pak je „slabým místem“, kde se skutečně infekce může chytit. Infekční působky jsou ale všudypřítomné, proto máme imunitu, zbavit se jich nelze nikdy. 3. předčasný porod mohl vzniknout působením i více okolností, jak krvácení, tak následná infekce mohla být příčinou. Gynekolog tomu však zabránit moc nemohl, jeho postup byl dle mého názoru standardní.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, pan gynekolog mi předepsal léky Entizol 250 mg (pro mne) a Doxybene 100 mg (jedno pro mě a jedno pro partnera). Zajímá mne, zda užívat tyto dva léky najednou či nejprve se vyléčit s partnerem a poté ihned začít s užíváním Entizolu. Léčím se na zánět a výtok. Nic závažného to prý není, cytologie a ultrazvuk na vaječníky taky v pořádku. Děkuji Vám za Vaši odpověd a přeji pěkný den.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Mám za to, že byste měla užívat Vy současně Entizol + Doxybene, partner jen Doxybene.

       

  • radka

    dobrý den,je mi 36 let,jsem 5 den po laparoskopii histeroskpi a chrompertubaci,vše dopadlo ok,byli mi nabrany pri operaci vzorky,da se z nich zjistit chronicky zanet,pan doktor vyslovil podezřeni pred operaci kvuli tydenimu špinění po menses,nebo se to da zjistit dřive?děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, hysteroskopie, laparoskopie a chromopertubace by měla vyloučit chronický zánět zejména vejcovodů, ev. jej i řešit.

       

  • Petra P.

    Dobrý večer..chcem sa spýtať..s manželom sa snažíme o bábätko pol roka, teraz sme skúsili Jonášovu metódu. Podľa Jonáša som mala plodné dni 24.,25.,26.11., nechránený pohl. styk sme mali 25.11. a 27.11. som mala dostať menštruáciu. Ja mám pravidelný 28 dňový cyklus, menštruácia mi chodí presne na deň a môžem povedať že aj cca v tú istú hodinu. Robím si ovulačné testy a tie mi 25.11. vyšli pozitívne. Menštruáciu som 27.11. nedostala. Mám mierne bolesti v podbrušku, cítim také pichanie alebo štípanie a mám vodnatý hlien. Bazálna teplota sa drží okolo 37,5°C. Môžem byť tehotná? Ďakujem Vám za odpoveď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, teoreticky můžete.

       

  • Iva

    Dobrý den, jsem po léčbě vaginální mykózy, beru antikoncepci a zatím jsem neměla nikdy problém. V den ukončení léčby jsem měla dostat menstruaci a zatím se nedostavila. Prosím může to spolu souviset? Děkuji Iva

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ne, léčba mykózy s menstruačním cyklem nesouvisí.

       

  • Jarka

    Dobrý večer. Jsem již 3roky po porodu. Beru antikoncepci Torri. Do teď jsem byla bez potíží a ani jsem neměla menstruaci. Cca před 10-ti dny jsem začala „špinit“, ale strašně slabě. Je to hnědá krev, občas červená. Ze začátku jsem čekala, že se menstruace dostaví, teď spíš přemýšlím, jestli je to normální a nebo mám jít ke gynekologovi. Také mě napadlo, jestli to nemůže být způsobeno tím, že stále dost často kojím. Je mi 29let. Mockrát Vám děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hodnotil bych situaci jako odpovídající tomu, že jste tak dlouho po porodu, ale současně stále kojíte. V každém případě návštěva gynekologa je na místě.

       

  • Renatka

    Dobry den,chtěla bych se zeptat ,pokud bych prodělala potrat ve 2 týdnů,ukáže mi TT pozitivní a trosku více zbarvenou čárku než li ty předešlé. 4.11 .2016 jsem mela MS ,24.11 jsem silně krvácela,bez teplot a bolestí břicha..navstivila sem ZS byl mi podan Decynone inj. na zástavu krvácení ,pres ultrazvuk nalezen gestační vaček 5mm.Udelany TT-slabě pozitivní.Dnes 27.11jsem si dělala test znova a opět pozitivní otrosku silnější barva než na předchozích testech.Za týden bych mela jít na kontrolní ultrazvuk a na výsledky odběru HCG v krvy.Vubec nevím co to pro mě znamená,jestli jsem těhotná nebo ne.Lekarka mi jen řekla,ze gestační vaček vydet jde.ale ze zatím není schopna posoudit zda se ujme.Vse mi řeknou při kontrole…myslíte si ze se jednalo o nějaký potrat..proc jsou ale TT porad pozitivní a výsledek je silnějším je možné ze se gestační vaček uchytil?prosím poradte mi????

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Takto se chová normální těhotenství. Věřte, že to je v pořádku. Pro úplnost informací je ale třeba bohužel dodat, může se kdykoliv stát, že těhotenství „zmlkne“, tedy se přestane vyvíjet.

       

  • Petra

    Dobry den,je mi 30let.z duvodu neplodnosti jsem byla na laparoskopii.byl objeven polyp 2x3mm a dle histol.byl v predrakovinovem stavu(znamky atypicke hyperplazie) a v jednom miste toho polypu vznikajici karcinom.vse konzultovano na onkogynekokogii.zaver:nador omezen na dutinu delozni,postoupeni do myometria nebylo prokazano.bude nasledovat lecba progesteronem z duvodu ze chci postoupit ivf protoze deti nemam.chci se zeptat tim ze tam vznikl nador mam na cele deloze hyperplazii?jaka je uspesnost lecby progesteronem,mam sanci ze deloha bude v poradku a ja budu moct na oplodneni?dekuji.Petra

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Vámi popsaný postup je maximální snaha o záchranu Vaší dělohy a Vaší plodnosti. Naděje na úspěšnost je poměrně velká, ovšem za podmínky velice pečlivého sledování.

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Před pár dny jsem byla na gynekolgii, kde mi lékař potvrdil těhotenství. Na UZ byl plod s pulzujícím srdíčkem, odpovídající tt 6 + 2. A však velikost gestačního váčku neodpovídá velikosti plodu a je mnohem menší, než by dle tt a plodu měl být. Čím to může být? Jaká jsou rizika? Za 14 dní jdu kontrolní vyšetření ale protože jsem už o jedno miminko na začátku 6. měsíce kvůli vývojové vadě přišla, bojím se, že přijdu i o tohle miminko a doba, kterou musím čekat je pro mě nekonečná. Nevím co se může stát.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Může jít s největší pravděpodobností jenom o to, že jste ovulovala později, než podle kalendáře (a otěhotnění vzniklo tedy později, proto je menší). Důležité je, že je akce srdeční. Stát se samozřejmě může kdykoliv cokoliv, ale buďte optimista 🙂 Věřme, že vše dobře dopadne. Budu držet palce.

       

  • Tereza

    Dobrý den, jsem ve druhém měsíci, posledních zhruba 14 dní mívám nepravidelné, ne moc bolestivé, ale přesto nepříjemné bolesti v podbřišku, občas se objevují jakoby i stahy v podbřišku současně s bolestmi v oblasti pánve, Před týdnem jsem i slabě špinila, asi 3 dny, trochu se objevil i výtok, lehce zapáchající. Co by to mohlo být? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bolesti v podbřišku i hojnější výtok jsou dány zvětšující se dělohou na začátku těhotenství – to je normální. Úplně standardní není špinění a zapáchající výtok, doporučuji tedy co nejdřívější návštěvu gynekologa.

       

  • Karolína

    Dobrý den, kvůli dlouhým cyklům mi byl udělán hormonální profil, byl snížený LH a FSH, snažíme se o miminko, ještě než přišly ty výsledky jsem dostala ultrogestan, nevím jestli to stačí, jak se dájí jinak léčit nebo zvýšit tyhle hormony, abych skutečně měla šanci otěhotnět ? Jinak ten horm. profil byl v pořádku.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemá smysl, abych do této léčby zasahoval, neznám podrobnosti (konkrétní výsledky, Váš věk, váhu aj.). Ale věřte, že Vás Váš gynekolog léčí dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud byste chtěla od nás podrobnější informace, byla by nutná osobní konzultace i s výsledky a vyšetřením.

       

  • Eva

    Dobrý den, prodělala jsem preeklampsii s hemolýzou (císař ve 26. týdnu). Chtěla bych se prosím zeptat, zda existuje v ČR nějaké pracoviště, případně lékař, specializující se přímo na toto onemocnění. Chtěla bych znovu otěhotnět. Zajímalo by mě riziko opakování. Dále, jaký máte názor na léčbu/prevenci pomoci anopyrinu. Setkala jsem se s názorem, že riziko opakování je menší, pokud žena otěhotní se stejným partnerem. Je toto tvrzení pravdivé? Velmi děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Knižní publikaci na toto téma napsal doc. Dr. Ondřej Šimetka, PH.D., přednosta Gyn.-por. kliniky FN Ostrava, obraťte se prosím na něj.

       

  • Andy

    Dobrý den, v pátek jsem začala lehce špinit jsem v 6týdnu těhu mám z toho opravdu radost ale ted se trochu bojím,byla jsem hned v ten den u dr předepsal mi prášky na udržení a beru ještě nějaký vitamíny……krvácení je občas ředěné je to jen na intimku,pak sem začala krvácet o něco víc bolesti nemám…..můj gynekolog mi k tomu moc neřekl a v lékařské zprávě moc nerozumím. Snažím se odpočívat a být v klidu jenže mám obavy abych nepotratila. Další věc je že na ultrazvuku vidí embryo a říká že tam mám menší hematom ale zatím mimi nemá vidět srdíčko…..kamarádka říká že u ní už vidět bylo, chtěla bych vědět jestly se to u někoho stává že krvácí ale mimi je stejně v pořádku nebo to je známka že se hematom vstřebává na kontrolu mám jít až za 14 dnů ale opravdu se bojím…nějak se neumím smířit stím že by to mohlo odejít je to těžké…. prosím poraďte. Předem moc děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Samozřejmě se musíme na Vaše těhotenství dívat jako na rizikové (proto ten klid, prášky aj.), ale ve velké části případů naštěstí vše nakonec dopadne dobře. Budu Vám držet palce.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 6+5 a lékař nevidí srdce a urychleně chvátá na revizi. Včerejší hodnotu HCG jsem měla přes 20.000. Zítra jdu znovu na krev. Pokud hodnota stoupne mám ještě s revizí vyčkat?Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na revizi by měla být pac. odesílána až ve chvíli, kdy na ultrazvuku i s odstupem jednoho týdne nedojde k zásadní změně (velikost plodku, resp. jeho růst, akce srdeční). Hodnota těhotenského hormonu nemusí odpovídat tomu, že těhotenství je v pořádku (může bohužel stoupat i tehdy, kdy plodek se nevyvíjí, je přítomná pouze placenta).

       

  • Dana

    Dobrý den, je mi 46 let a dlouhodobě užívám antikoncepci Jeanine, zkoušela jsem i slabší, ale neudržela mi cyklus. Jsem zdravá, žádné gyn. problémy nemám, nekouřím. Tělísko nechci, když jsem si přečetla co všechno za vedlejší problémy způsobuje, chápu že asi jak u které ženy, ale nechci to riskovat. Jelikož bych ale chtěla ant už vysadit a nejsem si jistá zda jsem ještě pořád plodná, nechala jsem si udělat test krve na FSH, hodnota je 27, Estradiol 37. Můžete mi prosím vysvětlit co to pro mě znamená? Můžu ant bez obav vysadit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Dana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hodnota FSH pro ženy v perimenopause se pohybuje mezi 40 a 80, nad 80 FSH jste laboratorně v postmenopause. U hodnoty FSH 27 je šance na přirozené otěhotnění sice velice nízká, ale je. Antikoncepci nedoporučuji vysadit.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, asi před 2 – 3 měsíci u mě začala vaginální mykóza. Nejprve jsem mazala krémem Canesten a když se to nezlepšilo, zašla jsem ke svému gynekologovi. Předepsal mi čípky a krém Pimafucin. Bohužel opět nezabralo, následně jsem si koupila Canesten Gyn 6 dní, poté ještě Gyno pevaryl a stále u mě potíže přetrvávají. Už nevím co mám dělat, aby nepříjemné příznaky skončily. Máte nějakou radu, jak postupovat? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Používáte stále ten samý přípravek, pouze pod jinými obchodními názvy, proto to nepomáhá. Požádejte gynekologa, ať Vám nasadí Macmiror compl ung. vag. nebo něco podobného. Osobně bych se přikláněl ev. i zkombinovat např. s šetrným antibiotikem na polykání (ale to musíte řešit se svým gynekologem).

       

  • Monika

    Dobrý večer, potřebovala bych radu ohledně možného otěhotnění. V neděli 6.11.2016 jsem dostala menstruaci a skončila mě ve čtvrtek 10.11.2016. V patek jsem si přesně na čas vzala antikoncepční pilulku, v sobotu jsem si ji ale vzala o cca 14 hodin později a během toho měla i nechráněný sex. V neděli (dnes) jsem si zase vzala pilulku na čas. Podle ovulačního kalendáře mě vychází, že mám teď plodné dny a v pondělí 14.11. ovulaci. Myslíte že je pravděpodobnost otěhotnění? Mám si raději koupit postinor ? Děkuji předem za odpověď M.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Domnívám se, že šance na otěhotnění při posunutí o 14 hodin je velice malá. Samozřejmě použití Postinoru je vždy sázka na větší jistotu, neuděláte tím zásadní chybu, ale asi bych to vnímal spíš jako zbytečné.

       

  • Marcela

    Dobrý den,chci se zeptat.Je mi 42 let, mám dvě děti, dva porody bez problémů i celou dobu co beru antikoncepci cca od 25 bezpotíží. Beru antikoncepci Mirelle a musím přejít na tělísko. Byla mi zjištěna Leidenská mutace, kterou mi zjistili při vyšetřování po kom ji má dcera. Chci se zeptat kdy se tělísko zavádí? A jestli je možné navázat z tabletek na tělísko aniž by byl přísun hormonů přerušen.A jaký je rozdíl mezi hormonálním tělískem a nehormonálním. Děkuji za odpověď Marcela

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, lze navázat na piluky, není třeba (ba ani vhodné) užívání přerušovat. Zavádí se při menstruace (nejlépe), lze však zavést kdykoliv.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mohu se zeptat, užívám druhý měsíc novou antikoncepci – Flaya. Chtěla bych si oddálit krvácení, u předchozí antikoncepce (katya) jsem pokračovala v dalším platíčku bez 7-denní pauzy. V návodu u Flayy jsem se o téhle možnosti ale nedočetla, je tam popsaný jen standardní postup užívání (21-7). Je možné i u téhle antikoncepce krvácení oddálit vynecháním pauzy a rovnou pokračováním v dalším platíčku? Děkuji za odpověď. Lenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Můžete užívat stejně, jako předchozí pilulky, tedy bez sedmidenní pauzy.

       

  • Miky

    Dobrý den, asi před 20 lety, to mi bylo 16 let jsem si po nechráněném pohlavním styku, nechala píchnout od gynekologa injekci něčeho jako postinor, abych zabránila nechtěnému těhotenství. Jenže tuto injekci jsem si nechala aplikovat po více než 24 hodinách. Aniž bych to tehdy tušila, tak zřejmě došlo i tak k otěhotnění, neboť po měsíci a něco jsem zpozorovala bezbolestný samovolný potrat tak, že z pochvy nejdříve vytékala delší dobu plodová voda, potom krev,přešlo to v menzes. Zjistila jsem to na toaletě, velice mne to zarazilo, nijak jsem to dále nezkoumala a nikde jsem s tím nebyla. Můj dotaz tkví v tom, jestli tato injekce postinoru mohla být i po více , jak měsíčním těhotenství příčinou tohoto potratu?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ne, injekce nepůsobí takto, postinor také ne (ten zabrání uhnízdění embrya maximálně ve stáří několika desítek hodin a velikosti několika desítek buněk. To, co z vás vyteklo, nemohla být tedy plodová voda. A pokud byste tehdy skutečně potratila (plodek by po měsíci měl několik málo milimetrů), pak to nebylo touto injekcí.

       

  • Marta

    Dobrý den pane doktore, je možné,že při užívání 1.antikoncepce mám menstruaci už 8 dní a stále lehce krvácím?A jak dlouho krvácení může trvat?První tabletu jsem začala užívat první den menstruace.Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Při prvním balení antikoncepčních pilulek může být cyklus skutečně doslova „jakýkoliv“. Tělo si na hormonální antikoncepční pilulky musí zvyknout. Mělo by se to v následujících cyklech upravit.

       

  • Gabriela

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat zda je možné, když užívám třetí měsíc Proveru otěhotnět a přesto krvácet po vysazení Provery?Nebo bych menstruaci po vysazení Provery nedostala pokud bych otěhotněla. Beru 2 prášky 8 dní. S přítelem se snažíme teprve 3 měsíce, ale samozřejmě bychom chtěli miminko co nejdříve, byla bych moc ráda za jakékoliv rady ohledně Provery a otěhotnění. Děkuji za odpověď 🙂

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Záleží, v jakém režimu a proč Proveru užíváte. Obecně se při kontinuálním užívání Provery dá otěhotnět spíš špatně, není to lék, který by samovolnému otěhotnění moc pomáhal. Po internetu se dá zhodnotit situaci špatně, dotaz je na Vašeho gynekologa nebo na konzultaci u nás.

       

  • Petra

    Dobrý den, máme s manželem už dlouho objednanou a zaplacenou dovolenou v Thajsku, ovšem nedávno jsem zjistila, že jsem těhotná cca v 5 týdnu těhotenství a ještě jsem nebyla u svého gynekologa (čekám na termín). Ráda bych se vás zeptala, zda máte informace o cestování do této destinace v těhotenství hlavně v souvislosti s virem zika. Předem moc děkuji za odpověď Petra

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Informace ohledně viru Zika v této destinaci nemám, je to dotaz spíš na infektologa, epidemiologa nebo ještě lépe na lékaře zabývajícího se tropickou medicínou (tak se specializace lékaře nazývá…). Dotaz lze položit např. zde: https://www.ockovacicentrum.cz/cz/thajsko. Obecně se v těhotenství, zejména jeho začátku ale dovolená v Thajsku moc nedá (cestování letadlem, změna stravy a klimatu, již zmíněné možné infekční choroby aj.). Také v případě možných komplikací, které jsou na začátku těhotenství poměrně časté, budete Thajsku odbornou lékařskou pomoc, na níž jste z ČR zvyklá, hledat poměrně těžko.

       

  • Lenka

    Dobrý den chtela bych jít na interrupcí jsem ve 12tydnu těhotenství a mám problémy s tlakem a k tomu se přidala úzkost a deprese.Dítě nechci i když mě každý tvrdí ze to bude dobré. Poraďte mi co mám dělat aby mi udělali interrupci. Děkuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Do 12.týdne je u nás interrupce na žádost ženy možná, po tomto datu bohužel jenom ze závažných zdravotních důvodů, kdy je poškozen plod, nebo závažně ohroženo zdraví ženy.

       

  • Eleanor

    Dobrý den,mám takový dotaz. CCA před 2 týdny jsem měla se svým přítelem pohlavní styk. Můžu být těhotná,když se do mě neudělal? Nedávno jsem si dělala 2 těhotenské testy a na obou 2 mi vyšly 2 čárky. Zatím žádné příznaky nemám. Můžu být tedy těhotná nebo je to jen omyl těhotenského testu? Dškuji za odpověd, L. 🙂

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jsou na těhotenském testu 2 čárky, mělo by to signalizovat těhotenství (pozorně přečtěte těhotenský leták). V případě nejasnosti navštivte, prosím, svého gynekologa.

       

  • Tereza

    Dobrý den, mohu se Vás zeptat na názor ohledně cestování v těhotenství (2.trimestr) do Thajska? Samozřejmě za předpokladu, že je vše v pořádku. Velice Vám děkuji. Krásný den. T.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Obecně se v těhotenství dovolená v Thajsku moc nedá (cestování letadlem, změna stravy a klimatu, již zmíněné možné infekční choroby aj.). Také v případě možných komplikací, které jsou na začátku těhotenství poměrně časté, budete Thajsku odbornou lékařskou pomoc, na níž jste z ČR zvyklá, hledat poměrně těžko.

       

  • Gabriela

    Dobrý den, prosím vás beru antikoncepci Strelicia ale tento měsíc jsem si zapomněla vzít 2 pilulky. Pokračovala jsem tou další a ty dvě si už nevzala. Ale do toho jsem brala antibiotika na zánět ledviny. Pak jsem měla 7 denní pauzu na menstruaci. Ale dostala jsem jen na 1 den špinění a už nic. Myslíte že by to mohlo být těhotenství? Dneska jsem pocitovala i nevolnost při pomyšlení na řízek. Ale nevím jestli to není stresem. Děkuji za odpověď. G.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Udělejte si těhotenský test z moči, napoví Vám. Těhotenství se bohužel při takovéto chybě jinak vyloučit nedá (pokud nedostanete menstruaci).

       

  • Katka

    Dobrý den zjistila jsem ,že jsem těhotná. Udělala jsem si test a byl pozitivní. Došla jsem si na gynekologii na utz nic nebylo vidět-tak odběr krve hcg bylo 311. Za 2 dny znovu Utz -nic a Hcg 323…Tak mě chtěla paní doktorka poslat do nemocnice to jsem odmítla…Po 2 dnech jsem jela jinam na gynekologii,tam mě lékař prohlídl vše v pořádku…na utz vaječníky v pořádku dokonce něco bylo v děloze….Vzali mi moč a Hcg. Moč v pořádku a hcg 250,a řekl že to odpovídá začátku…Pohlavní styk jsem měla 6.10. a 13.10. Tak ted tomu nerozumím

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud těhotenství zůstává stejné nebo klesá, pak to v pořádku určitě není. Je třeba uvažovat o „zmlklém těhotenství“ v děloze (těhotenství nepokračuje) a mimoděložním těhotenstvím, což je velice závažná možná komplikace. Váš stav je nutno dořešit co nejdřív, doporučuji návštěvu gynekologa pokud možno neprodleně.

       

  • Monika

    Dobré ráno, chtěla jsem se zeptat tuto neděli 23.10.2016 jsem si brala poslední prášek antikoncepce. V pondělí 24.10.2016 už ne, protože to ve středu dostanu. Ale s partnerem jsme měli 24.10. večer pohlavní styk a je to nezodpovědné, ale zapomněli jsme na to a partner byl do mě. Je možnost, že otěhotním? Mám si radši koupit pilulku proti oplodnění? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jste správně užívala pilulky celý cyklus, jste chráněná i v oné sedmidenní pauze. Buďte naprosto v pohodě, riziko otěhotnění je minimální.

       

  • Sabina

    Dobrý den, antikoncepci beru už cca 7-8 měsíců, ale ted jsem se dozvěděla že špatně. Brala jsem to tak, že když jsem vyčerpala 1 plato, dostala jsem mences, a ten den mences jsem začala brát další platíčko. Ale na letáčku od antikoncepce je to tak, že doberete 1 plato, 7 dní pauza a 8.den začínáte další plato. Mám antikoncepci brát jako doposud nebo mám začít tak, jak je to na letáčku u antikoncepce? Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Držte se doporučení na letáčku antikoncepce, prosím.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore měla ,bych dotaz .je mi 38 let 8x jsem potratila .vsšechny vyšetření co se tyka genetiky jsme ja i můj manžel prodělali .Mám leidenskou mutaci v heterozigotním stavu .nedavno jsem otěhotněla píchala si frexiparin řidila jsem se vším co po mě lekarri chteli a stejne se v5tt dostavil opět potrat porad te mi prosim co dělat abych další miminko donosila dekuji zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těch vyšetření, která se dají udělat, je poměrně hodně. Problém určitě nemusí být jenom v Leidenské mutaci. Pokud byste chtěla fundovanou dopověď, doporučuji vzít veškerá vyšetření, co máte doposud, objednejte se k osobní konzultaci. Je to na pohovor cca 20 min vč. nutného gyn. vyšetření, zcela mimo možnosti odpovědi v této poradně.

       

  • Ivana

    Dobrý den, chci se zeptat, zda při braní 21 denní antikoncepce (Sidreta) je nutné dělat pauzy nebo se může brát antikoncepce vkuse. Slyšela jsem, že se pauzy na menstruaci dělat nemusejí a není s tím žádný problém (v případě vysazení se podaří v pořádku otěhotnět). Co doporučujete Vy? Předem děkuji za odpověď. Ivana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, je to tak možné. Doporučuji ale co 3 až 4 cykly vysadit a udělat aspoň takto pauzu (kvůli možnému selhání a nechtěnému otěhotnění – na to byste při kontinuálním užívání bez pauz přišla až tehdy, když by se Vám zvětšilo břicho).

       

  • Claudi

    Dobrý deň, ešte vo februári mi zistili že mam ureaplazmu uz dlhšie ma trapila opakovana mykoza a bolesti pri pohlavnom styku. Predpisali mi antibiotika doxyhexal ktore som uzivala dva tyzdne. Pocas uzivania a ani potom som nemala pohlavny styk. Tieto antibiotika mi ale nepomohli problemy neprestali dokonca sa mi zhorsili lebo antibiotika mi vratili mykozu. Rozhodla som sa ze skusim homeopata. U neho som zatial bola na troch sedienach od marca ale nemam pocit ze by mi to nejak extra pomohlo. Mykozy presli ale ureaplazma zostala pri styku to stale boli (styk mam len s kondomom tak som si ista ze to nemam znovu prenesene). A tak by som sa chcela spytat co by ste mi odporuculi mam znova zajst ku gynekologicke nech mi skusi predpisat ine antibiotika alebo sa mam spoliehat na homeopata (ten je proti liecbe antibiotikami vraj by mi to len pohorsilo). Ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Obávám se, že homeopatie není léčbou, která by problémy s infekcemi, o nichž píšete, mohla 100% pomoci. Bude rozumné znovu navštívit gynekologa.

       

  • Veronika

    Dobrý den, používám 3. měsíc hormonální antikoncepci formou náplasti Lisvy, předtím nepřetržité užívání HA pilulek Sylviane 6 let. Po dobrání celého balení Lisvy se budu vracet zpět k pilulkám – více mi vyhovují. Jde o to, že si náplast měním vždy v neděli. Celkově mi špatně drží, mám po ní vždy alergickou reakci (už jsem to řešila i de svojí gynekoložkou) a proto jsem náplast odlepila již o den dříve, ale další jsem nalepila až cca za 24 hodin. Mezitím došlo k pohlavnímu styku. Bojím se, zda nemohlo dojít ke snížení antikoncepčního účinku a zda nemohu být těhotná. Menstruace proběhla 4.-7. října. Čili jsem zhruba v polovině cyklu. V lékárně jsem celou situaci paní magistře popsala, zda koupit postinor, nebo to není nutné. Řekla, že si myslí, že je tam velmi malá pravděpodobnost otěhotnění, zvláště, když HA užívám 6 let a že záleží na mně, ale postinor je velký zásah do těla a čtvrt roku bych měla menstruační cyklus uplne rozhozený a navíc je to více méně pro ty, kteří neberou HA. Žádám proto Vás o radu. Předem mockrát děkuju za odpověď! S pozdravem Veronika

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Postinor je účinný do 72 hodin. Vzhledem k tomu, že odpovídám se zpožděním, stejně už jste to asi rozřešila. Riziko selhání antikoncepce při chybě je skutečně vyšší, ale jinak bych se přikláněl k názoru magistry v lékárně, že riziko otěhotnění není příliš vysoké.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 4+2 těhu, hcg 294, na utz není ještě nic vidět. Je to hcg dostatečně vysoké? Doktor mě straší mimoděložním těhotenstvím. Děkuji Martina.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hladina hCG může odpovídat výšce těhotenství, to skutečně při 4+2 nemusí být na ultrazvuku patrné. Doporučuji hCG za 48 hod. zopakovat, to se jeho hladina při normálním těhotenství zdvojnásobí.

       

  • Eva

    Dobrý den,prosím o radu. Po vysazení HA, kvůli vyskytu mígrén, (nyní již 4 měsíce) se mi hodně zhoršila pleť. Užívám zinek i selen v tabletách i léčivou kosmetiku la roche po doporučení v lékárně. Na internetu jsem narazila na hormon estrogen z přírodního zdroje jetele lučního. Je nějaká možnost zlepšení při užívání kapek tohoto druhu (pokud mám přemíru mužského hormonu), nebo co byste mi doporučil pro zlepšení? Děkuji moc za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Navštivte kožního lékaře, existují léky na recept, které mohou pomoci určitě lépe. Produkt z přírodního jetele nepokládám za lék, který by Vám mohl příliš pomoci.

       

  • Pittie

    Dobrý den, chci se jen zeptat, beru HA Cleonita a měla bych dostat menstruaci mezi braním placebo prášků cca 22-23.10., jenže 26. odjíždím pryč a většinou mi to trvá tak 5 dnů, potřebovala bych, aby mi to přišlo třeba o 3-4 dny dříve, abych to už 26. neměla. V přibalovém letáku čtu, že mám zkrátit užívání bílého placeba a že mám začít užívat z nového balení o 3-4 dny dříve. Nevím, jestli to chápu dobře. To znamená, že si mám vzít třeba jeden placebo prášek a pak najet na klasickou antikoncepci dřív? Moc tomu nerozumím, moc děkuju za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      U těchto přípravků se vynechají ony 4 pilulky s placebo obsahem. Prostě poslední 4 pilulky (zpravidla jiné barvy) neberete, hned začnete první pilulku z balení následujícího.

       

  • Anonymka

    Dobrý večer. V 18 letech jsem brala rok a půl antikoncepci. Bolely mě po ní bradavky, proto jsem po roce a půl přestala (bylo to kvůli srovnání menstruace). Po dvou sono vyšetření a půl roce pauzy, bylo vše v pořádku. Nyní po 6 letech jsem ji užívala jen tři měsíce kvůli příteli, leč to už skončilo. Může mít antikoncepce nějaký vliv, myslím tato na tři měsíce na moje zdraví? Před lety odběr krve proti zánětu v prsu byl v pohodě, naštěstí. A nebude zátěží pro moje tělo, když někdy v budoucnu s antikoncepcí, jako pojistkou, opět začnu? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Vliv to samozřejmě má, ale výhody jednoznačně převyšují nad nevýhodami. Pokud byl problém v bolesti prsou, pak doporučuji zvolit jiný typ pilulek (s menším množstvím hormonů) nebo jiný typ antikoncepce (hormonální či nehormonální antikoncepční tělíska aj.)

       

  • Monika

    Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je velké riziko, že jsem otěhotněla, když jsem zapomněla vzít 13tou pilulku v balení(antikoncepce Adele), beru druhé plato v kuse, bez pauzy. Pokračovala jsem v dalších pilulkách jako obvykle. V den zapomenutí prášku jsem měla nechráněný styk. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Riziko selhání zde sice je větší, než při pravidelném užívání, ale naštěstí není velké. Věřím, že to dobře pro Vás dopadne. Nyní stejně již nezbývá, než vyčkat, zda se menstruace dostaví či nikoliv, možnosti použít záchrannou antikoncepci již nepřichází v úvahu.

       

  • Helena

    Dobrý den, můj dotaz se týká endometrie=sliznice děložní mě při vyšetření byla zjištěna v hodnotě 6mm což není prý dramatické, mám určité projevy o kterých jsem informována sledovat a za 3 mě. na kontrolu. Trochu jsem procházela PC z informacemi a protože těch nění nikdy dost když člověk pochybuje, tak si dovoluji napsat o Váš názor a radu. Jsem ročník 1941,měla jsem v 25 cystu,následkem toho jsem
    potratila pak jsem čekala na operaci,mám jen pravý vaj. v 29 jeden porod,vše v pořádku, v 38 přerušení těhotenství, žádné další problémy kromě maličkostí v přechodu již nemám, léčím se 20 let se štítn.žlázou, léky užívám jen euthyrox loo- celkem 550 týdně, na tlak locren, příležitostně jen ibalgin 200 při mimořádnostech se zády.Mám mít nějaké obavy? Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář

      Osobně u svých pacientek doporučuji u svých pacientek při výšce sliznice na 4mm (resp. nad 5mm)podrobnější hysteroskopické vyšetření, kdy se tenkou kamerkou podíváme dovnitř dělohy, odebereme vzorky, případně odstraníme to, co tam nemá být.
      Toto provádíme ambulantně i pro pacientky jiných gynekologů, zvažte, zda by Vás tento postup neuklidnil.

  • Andrea

    Dobrý den, měla bych dotaz. Už jsem vyzkoušela spoutu antikoncepce v prášcích. Pořád mám problém že po 2 měsíci užívání antikoncepce mám měsíčky třeba i skoro celý měsíc. Sice mi chodí pravidelně, ale tak po týdnu co mi to skončí tak to mám znova, někdy tak dlouho než bych měla dostat normálně další měsíčky. Můj gynekolog mi řekl že bych měla zkusit antikoncepci vysadit aby sme věděli jak na to bude reagovat. Mám trochu „zdeformovanou“ dělohu tak proto mi můj lékař nechce dávat jiné druhy antikoncepce. Jen bych chtěla vědět jestli jsou i nějaké jiné metody aby se mi menstruace srovnala, už mi to trvá nějaké 3 roky a docela mi to vadí i v mém sexuálním životě. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      V první řadě bohužel nevím, kolik je Vám roků, ale i tak bych viděl jako velice rozumné prověřit, zda není problém někde jinde, než v antikoncepčních pilulkách.
      Osobně u svých pacientek doporučuji u svých pacientek při těchto potížích (zvláště, když trvají dlouhodobě) doporučuji podrobnější hysteroskopické vyšetření, kdy se tenkou kamerkou podíváme dovnitř dělohy, odebereme vzorky, případně odstraníme to, co tam nemá být.
      Toto provádíme ambulantně i pro pacientky jiných gynekologů, zvažte, zda by Vás tento postup neuklidnil.

  • lucie

    dobrý den,chtela jsem se zeptat. poslední menstruace 3,9 měla jsem dostat 30,9 tehotenský test jsem si dělala 1,10 a 2,10 oba pozit. 4,9 jsem zkoušela další a už čárka na testu byla slabší. 7,10 jsem dostala menstruaci silnou a bolest bricha,mohlo se jednat o potrat.11,10 hladina hcg v krvi 3. tehotna jsem pry nebyla od 0-5 to není tehotenstvi. a nevím proc mi vysel poz. teh. test. dekuji lucie

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Mohlo se jednat o tzv. „chemické těhotenství“, kdy došlo velice záhy po otěhotnění k potracení (proto to silné krvácení). Test z krve provedený později to již vůbec nemusí zachytit, protože o odumření těhotenství velice rychle zase klesá (proto jste mohla mít na začátku pozitivní testy z moči, ale později se v krvi již nic neprokázalo).

       

  • Nikol

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat,snažíme se s přítele o druhé miminko už měsíc a pul zhruba,předtím jsem brala asi trictrvte roku antikoncepci. Menstruaci jsem mela první měsíc normální ke 30. pote jsme se začali snažit o miminko a další,něco jako menstruace, se dostavila az o 14dni déle a bylo to slabší krvácení než jsem zvyklá a dva dny mi přišlo,ze je to spis výtok se silnějším spinenim. Mezi touto „menstruaci“ jsem jednou dva dny slabé spinila. Dělala jsem si už dost testu na každým byl vidět takový slabí náznak druhé čárky a s přítelem si myslíme ze se zvýrazňuje. Začala jsem i pomalu pribirat, což je v me situaci záhadou jelikož mám problém s pribiranim, zvetsili se mi prsa, cítím se ted par dni zpět víc unavená a občas cítím takové tlaky v podbřišku. Mohu být těhotná? Nebo si to jen vyvolavam já sama ? Děkuji za odpověď, Nashledanou

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Předpokládám, že vzhledem k mé pozdní reakci se již situace vyjasnila, buď máte pozitivní těhotenský test a zjištěné těhotenství u gynekologa, nebo jste odmenstruovala.

       

  • Jana

    Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Co si myslíte o tom hořčíku, jsem již za 36. týdnem tak jsem ho vysadila, protože jen můj gynekolog tvrdí, že bych ho měla brát. Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Názory gynekologů se různí, ale já osobně po 36.týdnu svým pacientkám již doporučuji hořčík vysadit (vyjma těch, které jej užívají z jiného důvodu – např. tetanie).

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, jsem 36+3 a teď na kontrole mi doktor řekl, že hlavička naléhá a že jsem na 4 cm. Mám hodně odpočívat a brát hořčík. Je možné, že budu rodit brzy nebo klidně i přenášet? Jsem prvorodička, myslíte že porod bude rychlejší při takovém nálezu? Děkuji Vám.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, je to skutečně možné, ale předpovědět s naprostou jistotou se to nedá.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Pokud začínám brát platíčko antikoncepce vždy ve čtvrtek, ale teď jsem udělala chybu a začala už ve středu, jaké to bude mít následky na moji menstruaci a jestli to ohrozí ochranu před těhotenstvím?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ne, nebude to mít žádný vliv, buďte v pohodě.

       

  • Zdeněk Dvořáček

    Dobrý den,mojí ženě je padesát a více jak rok neměla menstruaci.Může otěhotnět. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Je to velice málo pravděpodobné.

       

  • Evelina

    Krásný den Pane Doktore, moc se omlouvám, že Vás otravuji, ale mám tři dotazy za mě i kamarádku. 1. Mohla kamarádka otěhotnět, když se jí přítel po souloži vyejakuloval na podbrisek? 2. Jaká je pravděpodobnost otěhotnění, když ihned po pohlavním styku v pochvě zůstal prezervativ a bezprostředně jsme ho vyndali (nebyly žádné známky,že by ejakulát vytekl ven, nebyl srolovaný, zůstal v pochvě při vytažení penisu.) ? 3. A má otázka je: Jak velká je pravděpodobnost otěhotnění se stálým přítelem, když spolu provozujeme sexuální styk bez prezervativu a vždy se jedná o přerušovanou soulož s ejakulátem na tělo? Moc Vám děkuji a přeji krásný den

     

    • MUDr. Petr Kovář

      ad 1) Teoreticky se spermie dostávají do pochvy ženy i před samotnou ejakulací (v tzv. kapkách lásky – tekutinou předstojené žlázy), tedy je to teoreticky možné.
      ad 2) Spermií jsou desetimilióny až stamilióny. I po okraji prezervativu mohly být přítomny. Je nutno k tomu přistupovat jako k selhání antikoncepce, teoreticky možné otěhotnění je.
      ad 3) Riziko selhání přerušované soulože (to, co popisujete) je 20% v průběhu roku. Česky řečeno: pokud 5 párů toto bude provozovat pravidelně poo dobu jednoho roku, 1 z těchto párů do roka otěhotní.

  • Tománková

    Dobrý den pane doktore, už třetí měsíc mne trápí svědění a pálení zejména vnějších genitálií. Užívala jsem antibiotika a nyní ovestin. Vzhledem k tomu, že po antibiotikách nedošlo k žádnému zlepšení, navštívila jsem minulý týden urologa. Ten mi doporučil užívání ovestinu po 14 dnů denně. Dnes jsem absolvovala cévkování a sestra mi řekla, že cévkování šlo těžko, protože mám vevnitř všechno oteklé. Výsledky cévkování budou v pátek. Jsem vaše pacientka a na kontrolu mohu přijít v pondělí. Mám pokračovat v léčbě ovestinem? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, dnes jsme dořešili osobně v ordinaci.

       

  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mohu v těhotenství (5. měsíc) stepovat. Dočetla jsem se, že skákání není vhodné, ale běhat se může. Nikde jsem se však nedočetla, jestli je vhodný step a tak se chci zeptat, jestli mohu stepovat, když mi to nedělá nepříjemně a pokud ne, tak proč ne. Co se může stát? Díky moc za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Osobně se moc nepřikláním k tomuto způsobu tance či sportu. Jde o časté otřesy, s ohledem na uzávěrový aparát děložní při normálním těhotenství je toto možno skutečně jen rekreačně, při rizikovém těhotenství vůbec.

       

  • lucie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, lékař mi zjistil kvasinky a doporučil boraxové globule a ja se chci zeptat zda pri lecbe musim vynechat sex nebo při léčbě můžu sex provozovat děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jej chcete provozovat, je lepší s prezervativem (partner může od Vás kvasinky získat, následně je pak zpět přenést na Vás). Osobně bych doporučoval spíš sexuální abstinenci.

       

  • Sandra

    Dobrý den, potřebovala bych radu. Dne 13.9.2016 mi začala pravidelná menstruace, 3 den menstruace, jsem měla nechráněný pohlavní styk, a poté menstruace skončila… Byla jsem z toho nejistá , a dne 27.9. jsme si hned ráno udělala test ale pouze jedna čárka… ale během dnešního dne tudíž 29.9 jsem opět menstruace dostala….můžu být těhotná?… nebo jen to muže být stres? Neberu HA.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těhotenství nyní nezjistíme, to lze zjistit zhruba za 4 týdny od poslední menstruace. Vaše krvácení zřejmě mimo cyklus ale pravděpodobnost těhotenství spíše snižuje.

       

  • Anna

    Dobry den, v srpnu mi byla po kyretazi (nonstop silne krvaceni) zjistena prosta hyperplazie, ale s nekolika lozisky s clear cell metaplazii a vcetne lehkych atypii, je mi 30 let a panem doktorem mi byly nasazeny progestiny (duphaston), nyni budu sledovana UZ a v lednu me ceka kontrolni HSK … je v tomto pripade jeste mozne uvazovat o druhem diteti? Muze se tento stav vubec vratit do normalu? Vsude se docitam, ze se jedna o predrakovinovy stav a vetsinou doporucuji delohu odstanit. Moc dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Léčba u kolegy je dle mého správná, lednový zákrok přinese jasno v tom, zda léčba pomůže. Dělohu odstraňujeme u žen, které již svojí generační funkci splnily. Ve Vašem případě by to znamenalo, že po odstranění dělohy byste již děti mít nemohla. Pokud léčba pomůže, děti mít můžete, stav se normalizuje. I tak je nutno v budoucnu velice pečlivě sledovat.

       

  • petra

    Dobry den pane doktore,jsem druhorodicka a od 13.tt mam masivni varixy na vulve.Nyni jsem 38.tt.Je mozne rodit spontanne?nehrozi prasknuti varixu a nasledne vykrvaceni?nebo je lepsi udelat sekci?muj dr.se zatim nevyjadrila.Dekuji zs odpoved.Bojim se,abych prezila.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Císařský řez se dělá pro masivní varixy pouze ve výjimečných případech, k tomu se musí vyjádřit na základě aktuálního stavu před porodem porodník.

       

  • Milena

    Dobry den, mám dotaz 4 před lety jsem brala antikoncepci sanya injekce moje gynekologická mi řekla ze po té antikoncepce nebudu moc byt těhotná rok dva ted už je to 4roky s přítelem vůbec nechráníme ale pořád nemůžu otěhotnět mohla by jste mi poradit co bych mela dělat předem děkuiju za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Je třeba kompletní vyšetření plodnosti u Vás i partnera. Problém musí být jinde, než v antikoncepci, kterou jste vysadila před mnoha lety.

       

  • Markét

    Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit. Antikoncepci beru pravidelně a 6.9. jsem měla měsíčky, takové slabší než jindy, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Od minulého týdne mi neni zrovna nejlíp, bývá mi špatně od žaludku až na zvracení. Intervaly nejsou stejné, někdy to je celé dopoledne, jindy odpoledne a jindy zase večer. Do toho mi přijde, že se mi změnilo břicho, jako bych ho měla lehce vystouplé. Myslíte si, že by bylo možné, že bych byla těhotná?? Dnes jsem byla u gynekologa a můj pan doktor tomu nevěnoval zrovna pozornost. Že to nic není a nijak mě nevyšetřil a vůbec ho to nezajímalo. Poradíte mi prosím? Moc vám děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Chcete-li mít jistotu, udělejte si těhotenský test z moči.

       

  • Eli

    Dobrý den, poradíte mi prosím? Antikoncepci beru už 7 let každé ráno a v sobotu jsem si prášek zapomněla vzít a v sobotu večer jsem měla styk bez ochrany. Prášek jsem si vzala v neděli večer a to i za sobotu (takže dva). Jsem na začátku platíčka, takže první týden. Jaká je šance, že bych byla těhotná? A kdy se dyštak objeví první příznaky a jaké? A mám teď normálně brát každý den prášek? Děkuji moc za vaší odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Riziko těhotenství naštěstí není příliš velké. Pokud byste nedostala další menstruaci, pak si s odstupem cca 1 týdne udělejte těhotenský test, ev. navštivte gynekologa.

       

  • Nikola

    Dobry den, beru HA Qlairu, beru ji pravidelne dlouhodobe. Ted jsem ale zapomnela. Konkretne /pa/8. pilulku jsem si vzala – ten den jsem mela nechraneny pohlavni styk. 9. pilulku jsem zapomnela o 24h, vzala jsem ji az s /ne/10. pilulkou najednou. Muj gynekolog mi dnes telefonicky poradil, ze bych mela dnes vecer /po/ vzit normal (uzivam vecer) pilulku, ale v utery rano si mam vzit dalsi a pak vemu i v utery vecer a pak normalne dal. Tehotenstvi celkem vylucoval.
    Prosim o Vas nazor jak moc je pravdepodobne, ze jsem tehotna a jestli mam uzivat HA tak jak poradil tzn zdvojnasobit davku jen pro jeden den, z toho vypliva, ze si zmenim pocatecni den uzivani HA. Mockrat dekuji, Nikol

    • MUDr. Petr Kovář

      Osobně doporučuji pilulku, co zapomenete již vůbec nebrat a pokračovat pilulkou v platíčku, kterou byste brala normálně. Při zapomenutí jedné pilulky je riziko otěhotnění opravdu malé.

       

  • Michaela

    Dobrý den, užívám HA Lindynette 20. Podle příbalového letáku koncentraci přípravku Lindynette 20 v séru může zvýšit kyselina askorbová. Po dobu užívání tohoto přípravku a ještě dalších sedm dní po jeho ukončení může být potřeba použít ještě jinou metodu antikoncepce. Před třemi týdny jsem na posílení imunity po častém onemocnění začala užívat Flavocel od firmy Energy(2 tablety denně). 1 tableta Flavocelu obsahuje 200 mg kyseliny askorbonové. Po těch týdnech užívání doplňku stravy jsem začala s týdenní pauzou a dále jsem chtěla přípravek užívat další tři týdny po jedné tabletě za den. Je tedy účinnost HA snížena? A po jak dlouhou dobu od dobrání bych měla používat i jinou metodu antikoncepce? Děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Toto je spíš literární údaj, farmaceutická firma se tím chrání, ale v praxi není dle mého názoru nutné činit žádná opatření, k selhání antikoncepce by dojít nemělo.

       

  • Lesana

    Dobrý den pane doktore chci vás poprosit o nejaku odpoveď:byli jsme 31.8.2016,na IVF,mjeli jsme predlženu kultivaci,byla provedena embryotransfer jedné blastocysty kvality 1/120hod.6den nam zavadeli do deložní sliznice 31.8.a každe ráno si zavadím crinone,ale v 9.9.jsem začala špinit,10.11.9.jsem začala krvavet tmavu krev,a chci se zeptat či je ešte možne byt tehotna ked jsem krvacela a jo na pohotovosti nam rekli že mam nizku sliznici 4mm,myslite si že ešte muže se stat zazrak že jsem tehotna moooc by jsme si prali mit mimčo,dekuji moc za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Obávám se, že po tomto cyklu to bohužel nevyjde. Určitě ale zkoušejte dál, metody IVF jsou poměrně úspěšné, byť je třeba více pokusů.

       

  • Monika

    Dobry den, chtela bych poprosit o radu jsem v 18 tydnu tehotenstvi a boli me a trochu picha v podbrisku.bolest je nepretrzita neni to nic steasneho ze bych se nemohla ani pohnout ale je to neprijemne.mam strach o miminko a k doktorce jdu az 19.zari.zkousela jsem se ji dovolat ale ma toho hodne takze to je nemozne.koupila jse. Si odposlech srdicka tak posloucham srdicko miminka a bije krasne ,myslite ze je to behem tehotenstvi normalni . zacali me bolet i zada dole.moc dekuji za radu a odpoved.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Vyhledejte co nejdřív ošetření gynekologem v nemocnici na gynekologické pohotovosti. Musí se vyloučit hrozící potrat.

       

  • Dominika

    Dobrý den můžu se prosím zeptat. Po jak dlouhé době zjistim ze jsem těhotná. S přítelem jsme to zkoušeli v patek a následující tyden v neděli by se mi měla dostavit menstruace je možné že už se nedostaví. Nebo je týden brzo.. děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těhotenský test má smysl dělat až za 3 a5 dní poté, co jste měla menstruaci dostat a nedostala jste ji.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je běžné či normální, že mi ustoupily těhotenské příznaky v 11tt. Nemusí nutně znamenat, že je něco špatně, když právě v 11tt odešly příznaky. Mám po ZT, tak jsem ze všeho vyplašená. Děkuji Vám.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemusí to nic znamenat, ale raději navštivte gynekologa, ať na ultrazvuku vše zkontroluje.

       

  • Bara

    Dobrý den, zhruba po 7 letech jsem přestala užívat hormonální antikoncepci (pilulky). Přestala jsem ji užívat bez konzultace se svým gynekologem, kterého jsem dnes navštivila na preventivní prohlídku (pilulky neberu zhruba 8 měsíců). Ten mi sdělil, že to byla chyba a snažil se mi vysvětlit proč bych měla HA i nadále užívat. Po vyšetření mě informoval, že mám zvětšené vaječníky něco jako polycistické a že to může vést i k neplodnosti. Nikdy předtím jsem žádné problémy neměla a po vysazení se cítím lépe než předtim, jediné problémy co v