Seznam poskytované gynekologické péče a zákroků

Zdravotnická zařízení Gynprenatal a Gynenatal poskytují komplexní ambulantní gynekologickou a prenatální péči.

Vedoucím lékařem je MUDr. Petr Kovář, který se věnuje lékařské praxi od roku 1995. Je realizátorem pilotního projektu ambulantní hysteroskopie v České republice. Kromě lékařské praxe se věnuje také publikační, lektorské a pedagogické činnosti. Je autorem knih Sexuální agrese, Antikoncepční otazníky a řady odborných i popularizačních statí, věnovaných především plánovanému rodičovství a reprodukční medicíně.

Je odborným garantem projektu celorepublikové koncepce sexuální osvěty a výchovy pro základní a střední školy. Ročně se jeho přednášek účastní několik desítek tisíc studentů.

Hysteroskopie provedená ambulatně je rychlá a bezbolestná

Ambulantní hysteroskopie

Zákrok se provádí velice tenkým operačním nástrojem – tzv. hysteroskopem, který má průměr 3 mm a je tedy tenčí, než když se zavádí nitroděložní tělísko. Proto není nutné žádné umrtvení, jenom zcela výjimečně se provádí znecitlivění lokálním anestetikem (podobně jako u zubaře). Žena si také před zákrokem může vzít ibuprofen (např. Brufen) nebo paracetamol (Paralen).

více o ambulantní hysteroskopii


Gynekologická péče v oblasti antikoncepce

Antikoncepce a hormonální terapie

je velice účinná. Riziko selhání záleží na konkrétní formě antikoncepční metody či na vhodné kombinaci dvou a více metod méně účinných. Ačkoliv každá jednotlivá antikoncepční metoda má svá omezení, výhody, nevýhody i rizika, obecně lze říci, že při vyloučení zdravotních rizik ještě před nasazením antikoncepční metody (což provede zpravidla předepisující lékař) její benefit v podobě ochrany před nechtěným početím mnohonásobně převyšuje nežádoucí účinky či zdravotní rizika pro pacientku.

více o antikoncepci a hormonální terapii


Cytologie

Cytologie

Vyšetření buněk, setřených z povrchu děložního čípku, pochvy či zevních rodidel.

Po běžném gynekologickém vyšetření v zrcadlech provede gynekolog stěry z děložního čípku a vstupu do děložního hrdla. Do pochvy postupně zavede několik špejlí se smotkem vaty nebo speciální kartáčky. Odběry trvají několik sekund a v žádném případě nebolí. Odebrané buňky jsou natřeny na sklo, zafixovány alkoholovým roztokem a odeslány do specializované cytologické laboratoře.

Více o cytologii


Interrupce

Interrupce

Umělé přerušení těhotenství, na žádost ženy lze provést do 12. týdne od poslední menstruace, ve výjimečných případech ze zdravotních důvodů i po 12. týdnu těhotenství. Podmínky jsou upraveny podrobně zněním Zákona České národní rady 66/1986 Sb. o umělém přerušení těhotenství.

Více o interrupci


Kardiotokografie

Kardiotokografie

Kardiotokograf snímá děložní kontrakce, srdeční činnost plodu, pohyby plodu a reakce miminka na kontrakce a zaznamenává je v podobě dvou křivek. Podle nich je lékař schopen určit, jaké jsou základní funkce plodu, jak se miminku daří, a také poznat, jestliže dochází např. k jeho nedostatečnému okysličení.

V polosedu nebo v leže na boku vám budou kolem břicha zapnuty elastické pásy se zabudovanými snímacími elektrodami. V této poloze setrváte zhruba 20 minut, během nichž bude přístroj zaznamenávat křivku a ozvy plodu. Vyšetření je nebolestivé a nemá žádné vedlejší účinky ani na těhotnou ženu, ani na plod.

Více o kardiotokografii


Kolposkopie

Kolposkopie

Je nedílnou součástí preventivních gynekologických prohlídek a umožňuje včas zachytit přednádorové, zánětlivé či jiné změny na děložním čípku, případně v pochvě nebo na zevních rodidlech.

Do pochvy je jemně zavedeno speciální vyšetřovací zrcadlo, lékař pak dělohu prohlédne prostřednictvím mikroskopu (kolposkopu), který pouze přiloží před pochvu. Mikroskop je schopen zvětšit obraz až 60x, takže lékař může zaznamenat změny, které jsou běžným okem nepostřehnutelné.

Více o kolposkopii


Komplexní operační léčba

Komplexní operační léčba

K poskytování komplexní operační léčby, využíváme laparoskopii, klasické techniky, miniinvazivní metody, hysteroresekční výkony…

Více o komplexní operační léčbě


Léčba inkontinence moči

Léčba inkontinence moči

Inkontinenci rozdělujeme na tzv. stresovou formu úniku moči (poskočení, zasmání se, zakašlání aj.), urgentní formu (žena náhle pocítí intenzivní nutkání na močení, pokud ihned nejde na toaletu, pak se s odstupem několika sekund moč samovolně a nekontrolovaně spustí. Mnohdy máme tzv. formu smíšenou obsahující obě složky různě vyjádřené.

Více o léčbě inkontinence moči


Nitroděložní antikoncepční tělíska

Nitroděložní antikoncepční tělíska

Působí mechanicky, chemicky a aktivací obranných mechanismů proti uhnízdění vajíčka.

Předpokládaná délka užití je 5 let.

Více o nitroděložních antikoncepčních tělískách


Normální i rizikové těhotenství

Normální i rizikové těhotenství

Na základě prvního vyšetření v těhotenské poradně lékař zařadí pacientku do některé ze tří skupin rizikovosti – s rizikem malým, středním či vysokým, a podle toho se pak odvíjí další péče.

Kontrolní návštěvy jsou doporučovány individuálně dle aktuálního zdravotního stavu.

Více o normálním i rizikovém těhotenství


Osteoporóza - preventivní vyšetření i léčba

Osteoporóza - preventivní vyšetření i léčba

Onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí.

Vyšetření je screeningově doporučováno všem ženám, které jsou víc jak 3 roky po menopauze. V případě normálního nálezu pak stačí zpravidla toto opakovat v pětiletých intervalech.

Více o osteoporóze


Ošetření děložního čípku

Ošetření děložního čípku

Tři druhy zákroků: biopsie slouží k odebrání vzorku, konizace je terapeutický zákrok a amputace je rozsáhlejší výkon.

Více o ošetření děložního čípku


Péče o neplodné páry

Péče o neplodné páry

Podrobný rozbor v rámci partnerského páru, podrobná diagnostika na úrovni ženského i mužského faktoru neplodnosti.

Diagnostikujeme a stanovujeme příčiny neplodnosti, provádíme případná operační vyšetření, úzce spolupracujeme s centry podílejícími se na zjištění možných příčin neplodnosti (genetika, hematologie, endokrinologie, imunologie aj.) a s centry přímo se specializujícími na léčbu sterility.

Více o péči o neplodné páry


Péče v období přechodu

Péče v období přechodu

Péče zahrnuje:

  • konzultace
  • stanovení hormonálních hladin
  • navržení vhodné hormonální úpravy jak v perimenopauze (období přechodu, spočívající v pozvolném vyhasínání hormonálních funkcí, trvající zpravidla 2 roky), tak v postmenopauze.

Při klimakteriu dochází k útlumu funkce vaječníků, snižuje se tvorba hormonů, zastavuje se menstruační cyklus a dochází ke ztrátě plodnosti, u žen tento přirozený proces nastává zhruba kolem 50. roku věku. První příznaky se zpravidla projevují mnohem dříve – někdy již od 40. roku.

Více o péči v období přechodu


Preventivní gynekologické vyšetření

Preventivní gynekologické vyšetření

Toto vyšetření by měla každá žena absolvovat ideálně jednou za půl roku, minimálně však jednou ročně.

Zahrnuje

  • vyšetření vulvy, perineální krajiny a vaginy
  • palpační bimanuální vyšetření – vyšetření jedním či dvěma prsty jedné ruky zavedenými do pochvy a prsty druhé ruky, která prohmatává podbřišek; slouží k vyšetření vnitřních rodidel – dělohy, vejcovodů, vaječníků
  • vyšetření mízních uzlin v oblasti pohlavních orgánů
  • výběrově klinické vyšetření prsů a nácvik samovyšetření prsů
  • a další

Více o preventivním gynekologické vyšetření


Prvotrimestrální screening

Prvotrimestrální screening

Kombinace biochemického a ultrazvukového vyšetření plodu v prvním trimestru těhotenství, které umožňuje předpovědět až s 95% pravděpodobností riziko nejčastějších vrozených vad (Downova syndromu, chorobu Edwardsovu, Patauovu aj.); jeho výhodou je přesnost a časnost, která poskytuje možnost řešit vzniklou situaci v raném těhotenství.

Více o prvotrimestrálním screeningu


Screening kolorektálního karcinomu

Screening kolorektálního karcinomu

Jedná se o vyšetření vzorku stolice, jehož následné chemické testování dokáže odhalit i pouhým okem neviditelné stopy krve (přítomnost krve ve stolici může signalizovat zhoubný nádor střeva).

Vyšetření se provádí všem ženám a mužům nad 50 let.

Více o screeningu kolorektálního karcinomu


Těhotenský tělocvik a profylaktická příprava před porodem

Těhotenský tělocvik a profylaktická příprava před porodem

Těhotenský tělocvik se zaměřuje na prevenci bolestí zad, na nácvik správného držení těla, mírné posilování břišních svalů, posilování i uvolňování svalů dna pánevního, uvolnění kyčelních kloubů, na prevenci hemoroidů, otoků, křečových žil a na správný nácvik dýchání při porodu.

Více o těhotenském tělocviku a profylaktické přípravě před porodem


Prémiový ultrazvukový systém SAMSUNG

Ultrazvuková diagnostika

Naše pracoviště je nově vybaveno vysoce kvalitním 4D ultrazvukovým přístrojem SAMSUNG Nimotech určeném také k prenatálním ultrazvukovým vyšetřením.

Více o ultrazvukové diagnostice


Vyhledávání vrozených vývojových vad

Vyhledávání vrozených vývojových vad

Úzce se specializujeme na vyhledávání vrozených vývojových vad laboratorním, genetickým a ultrazvukovým vyšetřením; zajišťujeme vyhodnocování laboratorního screeningu v regionu, úzce spolupracujeme s genetikem a dětským kardiologem.

Více o vyhledávání vrozených vývojových vad


Vyšetření prsu - screening a edukace

Vyšetření prsu - screening a edukace

Zásadní v péči o prsní žlázu je, aby žena sama uměla prsy vyšetřovat. Zdaleka ne všechny ženy prsy vyšetřují, a ještě menší část z nich ví, co v prsou má vlastně správně hledat.

Více o vyšetření prsu - screeningu a edukaci


Komentáře (334)

  • Niky

    Dobrý den, chci se zeptat, pokud se nepovede farmakologicka metoda interupce a budu muset jít tedy na chirurgickou, musím to znovu platit?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud se bere jako selhání metody ze zdravotní indikace záleží vždy konkrétně na daném pracovišti (vhodno si dopředu zjistit na pracovišti,kde chcete aby bylo provedeno), většinou pak nutno projít cestou genetika a poté je výkon bezplatný,tj.“podruhé již neplatíte“

       

  • Jiri

    Dobry den, S partnerkou premyslime o interrupci v 4TT. Komplikace je momentalne Koronavirus a veskere restrikce. Jak da v tuto chvili postupovat? Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nutno provést do 12+0, tj.12.týdne gestace. Neotevře-li se gynekologická ambulance partnerky do následujících 6-ti týdnů pak řešte cestou gynekologické ambulance v nejbližším ústavním (nemocničním) zařízení.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, na preventivní prohlídce jsem byla letos v lednu a dle MUDr. bylo vše v pořádku. Mám ale obtíže a to takové, že např. při stolici nemůžu zatlačit. Okamžitě cítím nepříjemný tlak na vaječníky. Mám také problém se zavedením tamponu, občas to nelze a brzy vypadává a tlačí mě. Také sex je nepříjemný a není to nedostatečným provlhčením, občas prostě penis někam tlačí a lepší se to změnou úhlu. Nikdy jsem takové problémy neměla. Čím to, prosím, může být a jaktože utz a prohlídka byla v pořádku? Děkuji velice za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vaginální čípky CICATRIDINA v dávkování 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně, dále vyzkoušet s partnerem „vhodnou polohu“. Blíže pak cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky prvotrimestrálního screeningu. Celkově mi vyšel negativní.Trizomie 21 1 v 1643 18 1 v 20000 13 1 v 20000 Hodnoty: Beta HCG 1,652 MoM (hladina je prý hodně zvýšená) Papp-a 0,309 MoM (byla jsem upozorněna, že je hladina příliš nízká a riziková, čistě na základě této hodnoty je riziko Down. Syn. 1 v 79) NT 1,8 Ductus venosus (PI ) 1,18 Nostní kůstka přítomna Tep plodu 158 3cípná chlopeň – normální Ruce a nohy s dobrou konfigurací, orgány se zdají být v pořádku, lebka mozek se zdají být v pořádku Znepokojuje mě výsledek: růstová retardace před 37. týdnem, který vyšel 1 v 56 – tento výsledek paní doktorka vůbec nekomentovala. Také zde vůbec nebylo zobrazeno riziko na preeklampsii. Chtěla jsem se zeptat na užívání nějakých léků/vitamínů kvůli té růstové retardaci? Paní doktorka mi také na základě výsledků krve doporučuje odběr plodové vody. V době porodu mi bude 32 let, první potomek. Opravdu jsou výsledky testu a hodnoty tak kritické a doporučil byste mi odběr plodové vody? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, odběr plodové vody v tomto případě nedoporučuji. Hodnota pro trisomii 21 1:1643 je v pásmu negativity – konkrétní hodnotu PAPP-A nelze hodnotit izolovaně. Stran rizika růstové restrikce plodu tzv.FGR, vyšla-li hodnota 1:56 doporučuji užívání Anopyrinu per os v denní dávce 150mg až do 36týdne gestace. K riziku preeklampsie (byla-li provedena) se v tuto chvíli nelze vyjádřit. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Iva

    Dobrý den pane doktore. Je mi 52 let. Užívám femoston mini 14 dní. Měla jsem výkyvy nálad, nespavost a jiné příznaky přechodu. Chci se zeptat zda se ustálí pocit hladu po užívání femostonu jsem i více unavená. Bolí hlava. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neustálí-li se Vámi popisované příznaky do 2měsíců pak konsultujte se svým registrujícím gynekologem stran event.výměny HRT (hormonální substituční terapie) preparátu.

       

  • Petra

    Dobrý den. Mám návaly horka, je mi 49 let. Po hysterektomii 3 roky. FSH 43, LH 16. Estrofem 1mg beru 5 týdnů, v krvi estradiol v dostatku, progesteron pod nízkou mezí, návaly s paresteziemi stále, všechna vyšetření štítnice i neuro v pořádku, prý doplnit jen progesteron dle obvodní, cítím se zle i psychicky z toho špatného fyzického stavu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano vhodné oponovat estrogen progesteronem,tj. souhlasím s doplněním progesteronu dle registrující gynekoložky např.preparáty Klimodien,Klimen aj.

       

  • Markéta

    Dobrý den,prosím o váš názor.Je mi 50 let.V září provedena kyretáž z důvodu hyperplázie,v říjnu zavedena Mirena,v listop.zjištěno vys. FSH,od prosince zhoršující se návaly,pocení,bolesti hlavy..,přidáno Lenzetto ,se kterým ještě vyčkávám.Podle vašeho názoru je nejlepší-1.mirena bez estrogenů,2.mirena s estrogeny,3.vyndání mireny?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji mirenu s estrogeny s jejím výhledovým odstraněním do 5let v závislosti na klinických potížích. Nejprve vyzkoušejte 1x vstřik Lenzetta na předloktí, budou-li menopausální příznaky přetrvávat pak 2 max 3 vstřiky denně.

       

  • Marta

    Dobrý den pane doktore. Je mi 42 let, jsem bezdětná. Menstruaci jsem mívala pravidelně do 19. října 2019 vždy za 26 dní někdy o dva, tři dny později. V listopadu jsem měla zpoždění o 9 dní a tedˇ v prosinci již nemám menstruaci vůbec. Může se jednat o přechod? Návaly horka nemám spíše pocituji chlad, který po chvilce zmizí, také mívám mravenčení v dolních končetinách a bolí mě kolenní a kyčelní klouby. Moje babička mi, když jsem k ní jezdila na prázdniny říkala, že již ve 43 letech už měla pokoj od menstruace. Mohla jsem to po ní zdědit? Děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano mohlo by se jednat o „přechod“ (menopausu), ale také je nutno vyloučit řadu jiných gynekologických diagnos (těhotenství včetně mimo děložního, hormonální změny, aj.)

       

  • Eva

    Dobrý den, je mi 61 let. V 45 letech my byly odebrány vaječníky i děloha. Asi 1 rok mám bolesti při sexu. Můj gynekolog mi řekl, že mám distrofii jako hrom. Předepsal mi Ovestin, který jsem užívala asi půl roku a vůbec mi to při sexu nepomohlo. Nyní mi řekl, že záleží na mně, jestli budu tyto čípky používat, že můžu zase začít. Chtěla bych znát váš názor, jestli je mi vůbec ještě možné pomoci.Jestli na užívání hormonu není moc pozdě. Děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě bych doporučil Ovestin užívat, lze ještě v kombinaci s vaginálním nehormonálním krémem VAGISAN či jiným např.Hydrofemin gel na zvlhčení sliznice a s protizánětlivými účinky. Blíže doporučuji konsultaci se svým registrujícím gynekologem.

       

  • sona

    dobrý den, je mi 56 let, chtěla bych se zeptat, je možné brát Mirelle ( nízkohormonální antikoncepce) i v přechodu, kvůli nočnímu pocení a návalům, mám s ní dobré zkušenosti, gynekolog doporučuje hormonální substituci – jaký je v tom rozdíl? proč mám naslepo zkoušet nějaký nový přípravek, když mi Mirelle tyto problémy eliminuje? děkuji za Váš názor T.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Mirelle sama o sobě nenahrazuje hormonální substituci ve smyslu HRT,tj. není primárně určená k léčbě menopausálních přípravků, tudíž nedoporučuji užívat. Stran HRT je dnes velký výběr – zprvu lze začít např.i přírodní léčbou. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Helena

    Dobrý den, je mi 58 let a stále mám pravidelnou a dosti silnou menstruaci. Kromě toho, že je to „otrava“, nemám žádné potíže. Moje gynekoložka se snaží stále vymyslet, jak mi „ulehčit“. Dvě kyretáže, nějaké léky, které jsem brala čtvrt roku, to jsem sice nemestruovala, ale pak to stálo za to…teď sayana, což skončilo krvácením 14 dnů a opět hysterektoskopie. V mládí mi neseděla žádná antikonceoce, jedině dana. Část lékařů mi doporučuje hysterektomii, část prý to mám nechat na přírodě. Z hystarektomie mám strach, protže mám dost nadváhu, navíc jsem po 3 císařích a moje gynekoložka tvrdí, že tento zákrok v mém případě nelze provést laparoskopicky, ale jen operativně. Jsem zmatená, nevím jak se rozhodnout. Co by jste mi navrhl vy, kdyby jste byl můj gynekolog?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, taktéž bych Vám navrhl hysterektomii, tj.odstranění dělohy vzhledem k vleklým potížím stran krvácení a bez efektu konservativní (medikamentosní)léčby. Uvedený výkon se může provést laparoskopickou cestou v kombinaci s vaginálním přístupem. Vzhledem k předchozím 3xSC je možné, že při komplikacích se bude muset zvolit abdominální (tj.břišní)přístup, nebo tento primárně dle domluvy na konkrétním typu pracoviště.

       

  • Iva

    Dobrý den ,je mi 53 let.a jsem měsic po kyretáži,protože mi hodně narostla sliznice.14 dni po zákroku mi pani doktorka nasadila na 12 dni norethisteron po dvou dnech jsem začala menstruovat a mám brát antikoncepci mirelle.prý se mi to srovná a přestanu menstruovat.nikdy jsem hormony neuživala a když jsem si přečetla přibalový leták,tak mi nebylo dobře. Je tento postup správny.moc děkuji Iva H.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte výsledek histologie z kyretáže tak nejsem schopen objektivizovat z jaké příčiny Vaše krvácení je (perimenopausální, při myomu?, přednádorový stav?jiný? ) Blíže doporučuji dořešit cestou registrující gynekoložky na základě histopatologického výsledku, do té doby bych Mirelle neužíval.

       

  • Janousková

    Dobrý den, jsem 3.týdny po hysteroktomii,vek 52 let.,pro myom 7,5cm a velikou delohu. Bohužel mi ponechali vajecniky,ač jsem v prechodu svemu doktorovi sdelila,ze se priklanim k odstreaneni i vajecniku.Pro operaci jsem se rozhodla z důvodu velkého břicha.LAHV. V souč. době mám bolesti jako při menzes, bolesti v bocích, břicho stále jak balón. Na kontrole u gyn. jsem již byla,prý vše relativne v pořádku. Mám šílený strach z rakoviny vaječníků.Do toho prý do konce zivota nesmím cvičit,jezdit na bruslích na koni..nesmím pochovat své vnouče,poponést svého psa…vůbec nevím,co si počít,jsem psychicky na dně a zajímalo by mne,zda to tak opravdu je??Tím tedy konči múj aktivní život? A ještě by me zajímalo,kam odchází menstruační krev?A jakým způsobem se dají vajecniky ohlídat, myslím že ortel už je daný,operace pry v souč.době již není možná?Zatím mám bolesti ,ale určitě se budu chtít této hrozby zbavit.
    Předem děkuji za odpověď, Janouskova

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož děloha byla odstraněna již nemenstruujete a menstruační krev nikam neodchází. Objeví-li se krvácení pak není děložního původu. Vaječníky se kontrolují v rámci preventivní prohlídky 1xročně při UZ vyšetření v případě normy. V opačném případě vícekrát ročně. Výhledově je možné odstranění vaječníků laparoskopickou cestou na vlastní žádost. Blíže konsultujte cestou registrujícího gynekologa. Stran cvičení, jízdy na bruslích, koni a jiných aktivit můžete zcela bezpečně provádět za 3měsíce.

       

  • IVANA

    dobrý den.chci se zeptat.je mi 52 a 15 měsíců už nemám menstruaci.mužu ještě otěhotnět,při nechráněném styku?děkuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je v tomto věku extrémně nízká, ale nelze ji 100% vyloučit.

       

  • Krista

    Dobrý den, je mi 51 let a ráda bych se zeptala na prášky Activelle. Napsal mi je doktor na menopauzu jako hormonální substituční léčbu a já už po druhé, co je užívám, začala krvácet. Minulý rok v červnu jsem byla na kyretáži a po ní jsem půl roku nic nebrala a neměla jsem problémy ani s návaly (možná občas sem tam, ale nic, co by se nedalo vydržet) a nyní při kontrole v lednu mi doktor napsal ty prášky a já před 14 dny začala silně krvácet, tak jsem šla k panu doktorovi a tam mi bylo řečeno, že je to normální u jedné z deseti žen. Napsal mi Norethisteron, abych přestala krvácet. Ten jsem brala dle doporučení 5 dní (3 dny 3x, 2 dny 2x a 1 den 1x) a po 14 dnech jsem opět začala krvácet. Nejradši bych nebrala žádné prášky, protože v menopauze problémy nemám. Mám vysoký krevní tlak, se kterým se léčím a můj otec má za sebou už několik infarktů a dle lékařů mám k tomu také dispozice. Dočetla jsme se, že tyto prášky zvyšují riziko infarktu, tak se i docela bojím. Děkuji za radu, s pozdravem Š.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prozatím bych Activelle vysadil a dále došetřil příčinu krvácení spolu s registrujícím gynekologem, případně provedl naplánování hysteroskopie s abrasí.

       

  • Jaja

    Dobrý den prosím o radu .Je mi 48 let od 40 neberu žádnou antikoncepci a a poslední 3 roky mám menstruaci sice pravidelnou ,ale extremě silnou dle kalíšku až pul litru . první dva dny jsem uplně k nepotřebě velké bolesti a silná migrena .lékařka mi napsala norethysteron 10 dní před očekávanou mestruaci ,ale ani po 3 měsících nevidím zlepšení .Jedná se už o přechod i když to mám pravidelné ? Mám si vyžádat odběr krve ?nebo kyretáž prosím o radu jak dále toto řešit děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, opakuje-li se uvedené déle jak 3 měsíce doporučuji UZ vyšetření cestou registrujícího gynekologa a zvážení chir.zákroku,tzv.hysteroskopie s abrasí (prohlédnutí dutiny děloží). Uvedené lze i ambulantně – blíže na: http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       

  • Simona

    Dobrý den, je mi 42 let, mám pravidelnou menstruaci po 26 dnech (cca 3-4 denní krvácení), občas se mi objeví cysta. Tentokrát se mi menstruace zpozdila již o 12 dní (pokud budu počítat 26 denní cyklus) a stále se nedostavila a těhotenský test byl 10 den zpoždění negativní. Vždy mě před menstruací poměrně dost bolí prsa, většinou den dva před mě bolí hlava a také den dva před špatně spím a objevuje se mi akné. Tentokrát mě prsa vůbec nebolí, pleť mám krásně čistou, občas lehce zabolí hlava a trochu podbřišek. Cca těch 12 dní, co menstruace mešká mám návaly tepla, špatně v noci spím, přes den jsem naopak unavená. Navštívila jsem dnes gynekologa, který mi udělal ultrazvuk, vyloučil cystu i těhotenství a se závěrem počínajícího přechodu mi předepsal KLIMONORM, s tím že by se měla menstruace vrátit. Vzhledem k tomu, že se už delší dobu snažíme o miminko jsem ze závěru vyšetření špatná a ani se mi nechce brát hormony. Mohlo by opoždění nebo vynechání menstruace způsobit braní mateří kašičky 2x1ml denně, kterou jsem minulý měsíc začala brát ve vyšší dávce (do té doby 1x1ml denně), nebo se opravdu jedná o začínající přechod? Již jednou se mi menstruace opozdila (cca 14 dní), když jsem začala následně brát inofolic. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran zjištění předčasné menopausy se dá provést testace z krve. Prozatím bych Klimonorm neužíval není-li diagnosa jednoznačně potvrzená. Stran mateřské kašičky se nedomnívám že by tato mohla způsobit zpoždění menses. Blíže dle domluvy s registrujícím či jiným gynekologem ve Vašem okolí.

       

  • Viviann

    Dobrý den, je mi 24 let, jsem bezdětná, ještě studuji VŠ. Podstoupila jsem odstranění cysty na pravém vaječníku, bohužel byl prý velmi poškozený, a tak mi byl celý pravý vaječník i s vejcovodem odebrán, levá strana funguje bez problému. S ohledem na omezený počet vajíček mě zajímá, zdali se dostanu do přechodu s jedním vaječníkem dříve, nežli je průměr, s dětmi jsem spěchat nechtěla. Také mě poté zajímá, jaká je má šance na případné otěhotnění. Děkuji mnohokrát za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance na otěhotnění je nižší, ale spontánní cestou lze. S jedním vaječníkem menopauza dříve nenastává.

       

  • Květoslava

    Dobrý den pane doktore, asi 1 rok mám bolest na tlak na pravé straně v těsné blízkosti poševního vchodu a vyústění močové trubice, někde mezi nimi. Občas je to místo oteklé. Někdy to bolí i v klidu, při močení to občas pálí. U gynekologa jsem byla několikrát, poslal mě na urologii, kde mi udělali vyšetření moči – negativní. Vyzkoušela jsem několik mastí, bez výsledku. Problém se dál neřešil, změnila jsem lékaře. Tam mi provedli krevní vyšetření, které zjistilo výraznou hladinu IgG protilátek Herpes s typ 1 – větší než 30 arb. Byla jsem přeléčena lékem Herpesin a Zovirax, celkem 1 měsíc. Léčba pomohla bolavé sliznici, ale hlavní problém-bolest v blízkosti poš. vchodu- bohužel trvá. Momentálně jsem dobrala ATB na zánět močových cest. Zároveň mi byla ultrazvukem zjištěna zvýšená sliznice dělohy. Žádné potíže, (krvácení apod.) nemám. UZ mi nikdo nikdy nedělal, pouze cytologii. Výsledky krevních odběrů: Ca 125 – 9,1, CEA – 0,9, CA 19-9 – 4,01 Byla jsem odeslána do indikační poradny. Výsledek vyšetření: UZ vag. Sonda: Děloha v AVF, nehomogenní endometriální echo – výše až 7 mm V oblasti adnex bilat. bez rezistence CD bez volné tekutiny Abdom. Sonda: dtto Doporučení: dg. HSK + CP. Pokud bude přetrvávat nález v oblasti vulvy, možno připojit biopsii. Hned mě objednali. Ráda bych znala Váš názor. Prý jsem objednána na kyretáž. Je to preventivní snížení sliznice? Nedoroste? Jak dalece to spěchá? Musí se kyretáž provést v každém případě? Nestačilo by zatím provést HSK a histologii? Zákrok se zde provádí v plné narkóze. Kdybych měla smůlu a histologie byla pozitivní, znamenalo by to další narkózu v krátkém časovém sledu. Je mi 67 let a mám z toho obavu. Prosím o radu, objednali mě na 7.1.2018. Moc Vám děkuji za odpověď. Srdečně zdravím a omlouvám se za „slohové cvičení“.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený výkon,tj. HSK,abrase a biopsie z oblasti pošev.vchodu bude postačovat – dále dle výsledku a domluvy s registrujícím gynekologem. Uvedené se provádí v celkové narkoze.

       

  • Martina R.

    Dobrý den. Je mi 55let, asi před rokem jsem začala pociťovat bolest při sexu, přestože partner je velmi ohleduplný. Lubrikační gely nepomáhají. S partnerem jsme spolu 4 roky a od počátku jsem s ním měla sexu zoufale málo,on je bývalý profi sportovec, nyní vyčerpaný. Zpočátku jsem se všemožně snažila, ale časem mě to přestalo bavit úplně. Nyní mám pocit, že když už k sexu dojde, je to jako bych „zarostla“.Nevím, zda je možné, že se moje bolestivé pocity staly „nepoužíváním“ nebo jestli také nemá vliv tělísko Mirena, které se mi obměňuje již po dobu 14ti let. Mirena mi byla aplikována pouze z důvodu nadměrného nárůstu sliznice a následného silného krvácení. Nyní mi moje lékařka doporučuje Vagifem 10, já se ale jakýchkoli dalších hormonů moc bojím, navíc – brát je a stejně mít nezábavný sex…proč? Hrozí mi jiné komplikace, když na úbytek sliznice nebudu nic brát? Nestačilo by vysadit Mirenu? Do kolika let je vhodné vůbec Mirenu mít? Děkuji Vám mockrát za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Mirenu doporučuji extrahovat, místo toho VAGIFEM dle doporučení Vaší lékařky.

       

  • Ivana

    Dobrý večer, prosím o radu. Je mi 52 let, menstruaci jsem neměla skoro 12 měsíců. Během této doby jsem měla jen párkrát slabé návaly. Cítím se docela dobře, až na mírné závratě. Nerozumím ale tomu, proč mám neustále plodný hlen a měkký děložní čípek. Objevuje se u mně jen suchost v očích a ústech.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa s odběrem FSH /folikulostimulační hormon/ a ověření zda skutečně jste v menopause nebo ne a dle toho další postup.

       

  • Irena

    Dobrý den, prosím o radu. Za měsíc mi bude 50 let, mám příznaky období přechodu ( noční pocení, výkyvy nálad, občasné vynechání menstruace). Na doporučení gynekologa jsem vysadila Mirelle a po třech týdnech bez užívání jsem šla na odběr krve. Ten ukázal hladinu FSH 14 a pan doktor mi opět napsal Mirelle. Nevím, zda je v mém věku návrat k antikoncepci dobrým řešením nebo zda existuje jiná možnost. Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož dle Vámi uvedené hodnoty FSH nejste v menopause (byla by jste pokud by hodnota byla nad 40) pak lze Mirelle opět dále užívat.

       

  • Simona

    Dobry den nebo snad vecer.Chtela jsem se jen zeptat podle meho lekare mam pocinajici menopauzu.Mam 45 let a zacala jsem mit trochu nepravidelnou menstruaci,spatne spim a hlavne jsem zacala mit vykyvy nalad.Proto mi pan doktor napsal antikoncepcni pilulky na 28 dni to znamena ze je beru porad.Prvni mesic jsem mela menstruaci po 21 dnech a to 7 dni ,ale dalsi menstruaci jsem dostala take po 21 dnech,ale trva uz 14 dni a nevim teda proc co je spatne.Jinak beru antikoncepci s nazvem jumbrele.Dekuji predem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření zda se nejedná o organickou příčinu nepravidelného krvácení /zánět,polyp,přednádorové ev.jiné změny/ případně hormonální příčinu. Blíže doporučuji dořešit cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Pavlina

    Dobrý den,je mi 47 let,pred dvěma roky mi gynekolog vysadil antikoncepci a už to prý nemám dostat.Dnes skoro po dvou letech se objevilo krvácení.Nemohlo se to znova spustit,nebo je to nějaký vážný problém?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření. Nutno vyloučit zda není organická změny (zánět,polyp,ev.přednádorové změny), příp.zda se jedná o hormonální příčinu. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Je mi 42 let, bezdětná. Vzhledem k border-line nálezu na vaječníku mě čeká totální hysterektomie s odstraněním vaječníků. Dostanu se tedy předčasně do menopauzy. Jiné zdravotní problémy nemám, absolvovala jsem sono prsou, které bylo v pořádku. Uvažuji o hormonální substituční terapii, abych předešla dlouhodobým problémům pramenícím z nedostatku estrogenu. Je to mém v případě – vzhledem k předchozí diagnóze možné? A lze doporučit konkrétní přípravek pro případ umělé menopauzy? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano užít lze, je zde mnoho preparátů k výběru, blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem na základě dílčích vyšetření,která se provádějí.

       

  • Abella

    Dobrý den, je mi 51 let, od února jsem skončila s braním HAK a podle krevních testů, které mi byly nabírány asi 2 měsíce poté, bych měla být v přechodu. Přesto jsem po 5 měsících od dobrání poslední HAK dostala menstruaci. Bohužel den před dovolenou u moře. Na doporučení mého gyn. jsem pro stopnutí MS začala s užíváním Norethisteron, který jsem vysadila po 5ti dnech. Následovala poměrně silná MS. Chtěla bych se touto cestou zeptat, jestli není možné, aby tento lék znovu vyvolal a vlastně obnovil ovulaci, menstruační cykly a nepříjemné problémy s tím spojené, když už jsem si v podstatě zvykla na menopauzu bez návalů atd. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené není možné, tento lék by měl zastavit krvácení a v uvedené indikaci jste měla doužívat optimálně 10dnů

       

  • Edith

    Dobrý den ,je mi 51 let a přes 1rok nemám menstruaci.Tento měsíc se objevilo slabe tmavé spineni. Měla bych navštívit gynekologa?dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšetření u registrujícího gynekologa doporučuji, obzvláště bude-li se špinění opakovat.

       

  • Eva

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda-li je možné abych na sobě nepoznala menopauzu či přechod cítím se dobře a nepozoruji žádné nepříjemnosti s tím spojené,porodila jsem dvě děti , měla jsem problémy s krvácením a tak v 50 letech mi zavedl lékař tělísko Mirenu, nikdy jsem žádné hormony nebrala a dodnes neberu , roční kontroly a stěry byly v pořádku až poslední cytologie v 54 letech nedopadla dobře , byla přítomná i infekce HPV a proto k vzhledem k věku jsem podstoupila konizací a výsledek byl v pořádku ,ale infekce zůstala a ptám se odkud se vzala ,když nemám partnera, kontrola má být za rok není to pozdě?Děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nákaza HPV probíhá ve více jak 90% pohlavním stykem a dá se říct, že jde o nejčastější sexuálně přenosnou chorobu. Cesty přenosu jsou však možné i jinou cestou, např. z matky na plod při porodu, dotykem vlhkých kontaminovaných věcí (ručník) atd. Použití kondomu při pohlavním styku nezabrání přenosu infekce! Nakaženost žen virem HPV ve věkové skupině 15-25 let je podle některých studií více 50%. U velké části nakažených žen dojde do roka od nákazy za pomoci vlastní imunity ke spontánnímu uzdravení bez toho, aby se přítomnost viru nějak projevila. K nákaze může dojít opakovaně, prodělaná infekce nevytváří imunitu.Testování na přítomnost HPV infekce u žen do 30 let nemá v současné době žádný smysl. Přítomnost HPV infekce nic neznamená a jak je výše popsáno je velmi častá. U části žen virová infekce v těle zůstává a virus proniká do buněk na sliznici a začíná je měnit v přednádorové a postupně až ve zhoubný nádor. Proto přítomnost virové infekce u žen nad 30 let znamená do budoucna velké riziko pro vznik prekancerózy či zhoubného nádoru. Riziko zhoubného nádoru je ve všech věkových kategorií u žen majících pohlavní styk. V souboru Námi ošetřených pacientek máme nejmladší ženu s prokázaným zhoubným nádorem ve veku 18 let. Sexuální život začala na přelomu 14 a 15 roku, takže HPV infekci stačilo ke změně zdravého děložního čípku na zhoubný nádor něco málo přes 3 roky.

       

  • Martina

    Dobrý den je mi 45 let po 40cátém roku jsem začla brát antikoncepci Mywy a chtěla jsem se zeptat jestli je normální že u mně neprobíhá celé ty roky žádná menstruace mám strašné návaly horka a potím se i tehdy kdy to není nezbytně nutné chtěla jsem se zeptat jestli nemůžu už být v přechodu má gynekoložka mi tvrdí že to je zcela normální a že prý v přechodu nemůžu být už jsem uvažovala o tom že antikoncepci vysadím a budu čekat zda se mi menstruace neobnoví když se mi neobnoví tak se chci ještě zeptat zda je možné že bych mohla otěhotnět když žádná menstruace neprobíhá již tolik let a neprobíhala by ani třeba po vysazení antikoncepce DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné zjistit příčinu neprobíhající menstruace. Menopausa („přechod“) může být pouze jedna z nich. Uvedené lze otestovat odběrem z krve. Těhotenství i ve Vašem věku je samozřejmě možné. Blíže doporučuji došetřit s registrujícím gynekologem.

       

  • Jarka

    Dobrý den je mi 40 let, antikoncepci jsem nikdy neužívá, dnes jsem měla jeden den špinění místo menstruace, ta se nedostavil, posledni rok trpím bolestmi hlavy vždy před ciklem , pnutí v prsou, a i špatné spím, může se jednat o přechod? Test jsem si dělala, byl negativní. Předem moc děkuji za odpověď jarka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den mohlo by se jednat o menopausu „předchod“ ale nemusí. Příčiny mohou být různé /hormonální,organické, aj./ Blíže doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, je mi 44 let, v loňském roce mi začala vynechávat menstruace (duben, červenec, srpen) a občas jsem se v noci potila na hrudníku. Moje gynekoložka mi na podzim aplikovala injekci Agolutinu, po které jsem do týdne menzes dostala. Poté opět výpadek, po cca 4 měsících jsem lékařku požádala o krevní testy, zda již nejsem v přechodu, což odmítla s tím, že pro ni jsou důležité klinické příznaky a že pokud chci, můžu si zakoupit test v lékarně, ale na přechod že jsem ještě mladá. Chtěla mi aplikovat další Agolutin, což jsem odmítla s tím, že upřednostňuji bylinnou léčbu, čemuž se jen zasmála. Koupila jsem si přípravek DRMEK FORTE s vitamínem E, který nyní užívám asi 1 měsíc, ale zatím se menstruace nedostavila (v letošním roce menzes tedy pouze v březnu),naopak příznaky přechodu jsou intenzivnější, v noci se potím skoro pravidelně, návaly horka i přes den, mám stále nafouklé břicho a mírně jsem přibrala na váze. Prosím o radu jak postupovat. Mám raději vyzkoušet nějaký přípravek z červeného jetele ? Předem moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené bylinné preparáty nebo homeopatika určitě užívat můžete. V případě, že uvedené příznaky budou zesilovat lze určit hladinu FSH/folikulostimulační hormon/ z krve. Dle toho lze spolehlivě určit zda jste v menopause. Nemáte-li důvěru ve svého lékaře máte právo na změnu.

       

  • renata

    DOBRÝ DEN JMENUJI SE RENATA JE MI 53 LET VE 40 LETECH PO 3 DĚTECH MI VZALI DĚLOHU,VAJEČNÍKY NECHALI BYLI ZDRAVÍ JSEM V PŘECHODU 13LET, NAPOSLED JSEM BRALA RIZOL, KAŽDÝ PŮL ROK VÝBORNÝ SKVĚLÍ ALE BOHUŽEL HO PŘESTALI VYRÁBĚT, TED MÁM 2 ROKY INJEKCI ZA 70KČ ,ALE POSLEDNÍ DOBOU SE STÁLE POTÍM MÁM NÁVALI BOLÍ MĚ HLAVA, HLAVNĚ TO POCENÍ JE DĚS NENÍ PROSÍM MOŽNÉ ŽE TA INJEKCE(BOHUŽEL NEVÍM NÁZEV¨) PŘESTÁVÁ FUNGOVAT, K TOMU JEŠTĚ BERU MERILLIN HARMONY, MŮŽETE MI PORADIT DĚKUJI

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,u Vás je situace na komplexní došetření registrujícím gynekologem stran případného nasazení HRT (hormon.terapie) ve formě tablet případně možno i topickou formu ve sprayi.

       

  • Věra

    Dobrý den, jak dlouho po vynechání menstruačního cyklu mohu otěhotnět při nechráněném styku? Od kdy je vlastně žena neplodná a jaké je riziko otěhotnění. Jsem v období klimakteria a menstruace se nedostavila již 4 měsíce. Jinak jsem dle gynekologa v pořádku. Děkuji Věra

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle odborné literatury je ve 45 letech neplodných asi 80 procent žen a v 50 letech je šance na spontánní otěhotnění téměř nulová. Nemáte-li klinické potíže a kontrola u registrujícího gynekologa byla v normě pak nevidím důvod se obávat. Více možno na http://www.dama.cz/clanek/plodne-obdobi-konci-a-co-bude-dal-vse-co-je-dobre-vedet-o-menopauze

       

  • Jana

    Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Je mi 52 let, dle krevních testů na hormony nejsem v přechodu. Roky beru Minesse a nemám žádné potíže, občas silnější krvácení, mám tři sledované malé myomy, nezvětšují se. Dle dostupných informací se může tato nízkodávková antikoncepce brát i v období případného nastupujícího přechodu. Lékař navrhuje změnu na Novofem, ale mám obavy, protože je tam prvních 16 tablet jen s estrogenem, a to by mohlo zvětšit myomy a zvýšit děložní sliznici, tu mám nyní nízkou dle ultrazvuku při užívání ant. a už bych opravdu nechtěla zažívat velmi silné krvácení, když jsem nyní v pořádku. Chtěla bych se zeptat na váš názor, na užívání nízkodávkové ant. v mém věku – nebo je lepší přejít na hormonální substituci. Ant. obsahuje monofázické tablety a beru je dva měsíce v kuse, potom dělám pauzu, krvácení se slabší nebo přiměřeně silnější dostaví vždy. Nebo bych měla místo navrhovaného Novofemu brát Activelle, kde jsou také monofázické tablety? Je tedy lepší přejít na hormonální substituci, má méně rizik, než pokračovat v ant. Minesse? Vysadit ant. a nebrat nic lékař nenavrhuje a ani bych to nechtěla, čekat, co se stane, pokud nejsem v přechodu, silné krvácení by se jistě mohlo vrátit a k tomu další problémy s možným kolísáním hladiny. hormonů po letech braní ant. Děkuji vám za odpověď a omlouvám se za dlouze popsaný dotaz, ale snad je to srozumitelné.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nejprve bych otestoval hladinu FSH zda-li jste v přechodu či nikoliv. HRT zvážit jen v případě že jste v předchodu a máte ještě navíc klimakterické potíže (tj.návaly,despresivní symptomatologii aj.). Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Dana

    Dobrý den,již několik let mám velmi silné bolesti hlavy které jsou spojeny s menstruací.Poslední rok jsou bolesti přímo nesnesitelné.Můj gynekolog mi neporadil co s tím dělat.Chtěla bych vědět zda můžu chtít,aby mi vyvolal umělý přechod popřípadě co by jste mi poradil vy.Děkuji za odpověd Dana

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, bolest hlavy trvalého charakteru je minimálně na došetření neurologem a ve spolupráci s ním bych pak postupoval dále. Umělé navození cyklu bych ihned neprováděl. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • B.

    Vážený pane doktore, prosím o Váš odborný názor. Můj problém v bodech: 50 let, bezdetna, autoimunitni onemocneni (SLE a revm. artritida – um. hormony mi vyvolávají atak nemoci). 2x odstranění děložního polypu: před 8 lety a před 1,5 rokem. Min. rok začala nepravidelnost v cyklech. Nyní poslední menstruace zač. září. Po 45 dnech sliznice 7 mm, Agolutin, menstruace ale nepřišla. Sliznice 62. den „cyklu“ 7,8 mm. Mam dostat nyní opět Agolutin. Pokud MS nepřijde, mám se podrobit hysteroskopii, jestli není výška sliznice způsobena polypem. Doporučil byste kyretáž s histologií? Sliznice atrofuje sama nebo musí odejít s MS nebo uměle kyretáží? Mohlo by se jednat o nádor a byl by na ultrazvuku vidět ? Mám aplikovat progesteronový krém nebo se podrobit odstranění dělohy a vaječníků? Velice děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v prvé řadě bych u Vás došetřil hladinu FSH /folikulostimulační hormon/zda již nejste v menopause. Určitě bych ihned nedoporučoval v pořadí již 3.zákrok stejného typu. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Marie

    Marie. Dobrý den.Je možné abych ve věku 65let a 6 let bez menstruace ,při nechráněném styku,kdzž se partner udělá do mne , otěhotněla? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění v uvedeném věku je téměř nulová.

       

  • JANA

    Dobrý den. Již 2. rok mě trápí návaly a pocení. Vyzkoušela jsem již vícero přípravků rostlinného charakteru, naposledy pak lék MENOFEM……..Vždy mám stejný problém – úleva trvá cca 1-3 měsíce poté, co přípravek zabere. Velice jsem věřila poslednímu přípravku – tedy léku – MENOFEM, ALE SITUACE SE OPAKUJE-po měsíčním nadšení se návaly a pocení opět vrátily. Prosím Váš názor, zda je to běžné. Děkuji. (51 let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trápí-li Vás uvedené klimakterické potíže neustále, doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem stran nasazení některého z přípravků HRT(tj.hormonální substituční léčby). Jako další alternativu lze ve Vašem případě vyzkoušet některý z homeopatických přípravků.

       

  • Jana

    Dobrý den, je mi 56 let. Na gynekologické prohlídky chodím pravidelně. Bohužel se mi stává, že se mi stále objevuje velmi slabé špinění. Teď např, opět po půl roce. Trvá třeba jen 3 dny. Lékař mi sice tvrdí, že to je v pořádku, že nejsem jediná. Prý to necháme doznít. Je to v těchto letech normální jev?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, osobně bych příčinu došetřil. Nejprve zda je špinění vaginální a není-li například z okolí konečníku či ústí močové trubice, dále pak opětovně gynekologicky bude-li uvedené neustále pokračovat.

       

  • Věrka

    V prosinci mi bude 44 let a poslední dva roky jsem se trochu spravila. Vždy jsem vážila okolo 65 kil. Dnes mám 80 kilo a nemohu je snížit. Četla jsem, že jedním z příznaků menopauzy je přibírání na váze a špatné shazování kil dolů. Menstruaci mám pravidelnou, ale to jsem se dočetla, že není u některých žen až tak rozhodující ukazatel, že podle toho se nemohou řídit. Poslední dobou se během noci probouzím a musím se jít vyčůrat. Nejsem si jista, jestli to není už přechod. Mamince bylo krátce po 46 roce, když byla v přechodu a sestra byla v přechodu v 52 letech. Mám dotaz, jestli je přibírání na váze, noční probouzení a maminky věk dostatečným potvrzením nadcházejícího přechodu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,Vámi uvedené příznaky nemusí jednoznačně pouzkazovat na nadcházející klimakterium, tj.přechod. Uvedené lze zjistit odběrem z krve. Blíže doporučuji dořešení se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Olga

    Dobrý den, v 42 letech jsem byla na velké operaci, při které mi byla odebrána děloha. Předtím plastiku děložního čipku, 2x kyretaze. Nyní mi je 48 let, měla jsem velké výkyvy nálad, návaly,zmena tlaku. Nyní jsem měla asi půl roku pokoj. Teď opět občasná bolet vaječníků, návaly. Je možné, že po půlroční pauze to mohou být opět problémy k menopauze. U gynekologia byla vše v pořadu, jsem silná astmaticka. Nechce mi predepisovat žádné příspěvky hormony prášky nebo injekce. Kamarádka má mast na hormony. Můžou být tyto problémy ještě k menopauze??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano o může se jednat o klimakterické potíže v souvislosti s odstraněním dělohy. Jelikož neznám Vaší podrobnou anamnesu lze jen těžko soudit proč kolegové nechtějí předepisovat žádné hormonální preparáty či injekce. Předopkládám,že k tomu je medicínksý důvod. Nejste-li si jistá registrujícím gynekologem máte samozřejmě právo na změnu resp.konsultaci na jiném pracovišti.

       

  • Jana

    Dobrý den, mám možná hloupý dotaz. Bude mi 40 let. Jsem bezdětná. Léta beru antikoncepci. Začala jsem přibírat na váze, nejdřív skokově 10 kg za 3 měsíce, pak pomalejším tempem ještě další 4 kg. Může se jednat o brzký začátek menopauzy, když pravidelně menstruuju a jiné příznaky nemám? (Chápu, že pokud žena pravidelně menstruuje, není v přechodu, ale já považuju totiž menstruaci při braní antikoncepce za jakousi „uměle vyvolanou“.) Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, může se jednat o brzký začátek menopausy jak uvádíte, ale také nemusí. Vaše situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem. Může se jednat o celou řadu poruch jak gynekologických, endokrinologických, aj.

       

  • Tereza

    Dobrý den, bude mi 22 let a chtěla bych se zeptat, jestli je u mě pravděpodobná předčasná menopauza vlivem dědičnosti. Menstruaci mám pravidelnou od 13ti let. Ptám se proto,že moje babička z otcovy strany ji měla do 40 let a já jsem spíš po otci než po matce. Může to mít na to nějaký vliv? A měla bych s předčasnou menopauzou něco dělat, pokud by nastala? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené lze dořešit se svým registrujícím gynekologem, lze poznat z odběru FSH/folikulostimulační hormon/z krve a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, ve 41 letech mi byl odebrán druhý vaječnik. Jsem tři měsíce od operace. Doktor mi doporučil brát hormony, že jsem jěšte mladá. Já bych radši byla bez nich. Návaly mám, ale zatím to zvládám. Co je podle vás lepší. Předem moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, sdílím názor svého kolegy, konečná volba je však na Vás.

       

  • Jana

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pred ôsmimi dnami som začala užívať Femoston- začali mi strašne moc padať valsy a svrbieť pokožka hlavy. Kožná mi povedala že mam pokračovať v braní liekov a konzultovať problém s gynekol. ten sa však jasne nevyjadril. Neviem či mám pokračovať v užívaní lieku alebo mám prerušiť liečbu. Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím přesné okolnosti nasazení přípravku Femoston (zda klimakterické potíž či jiné) doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem. S užíváním bych na Vašem místě přestal pokud se vyskytnou tyto příznaky: zežloutnutí kůže nebo bělma očí (žloutenka). To mohou být příznaky jaterního onemocnění, dále významný vzestup krevního tlaku (příznaky mohou být bolest hlavy, únavnost, závratě), nově výskyt migrenózní bolesti hlavy, těhotenství, zpozorujete-li příznaky krevní sraženiny jako je např.:bolestivý otok a zarudnutí nohou, náhlá bolest na hrudi, obtížné dýchání aj…..

       

  • Michala

    Dobry den jemy 39 let.10 let jsem brala depo proveru.Po domluve sekarem jsem.podstoupila podvazani vajecniku abych neotehotnelA.Prvni menstruaci po podvazani jsem dostala po roce a pul.Prvni 3 mesice menstruace probyhala v normalu.Dalsi mesic jsen krvacela vice.APosledni dva mesice krvacim dost Malo. Menstruace je svetle cervena.Odte doby velice spatne spim v noci se potim bolesti hlavy kloubu unava zmeny nalad .Chci se zeptat muzu bejt v prechodu kdyz myje 39

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možné to je, proto doporučuji komplexní došetření Vašim registrujícím gynekologem, dle toho pak stanovení dalšího postupu.

       

  • mirka

    Dobrý den,bude mi 52 roků, mám problémy s nepravidelnou menzes.Lékař mi ordinuje inj agolutinu,chci se zeptat zda je to nutné,přibrala jsem na váze,jím stejně a pohyb mám.Nechci užívat hormony,obtíže nemám,ale lékař tvrdí,že by mi mohla narůstat děložní sliznice a skončila bych na kyretáži.Mám dilema zda chodit na injekce nebo nechat plynout přirozeně…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, injekce nutné nejsou ,dobral bych FSH /folikulostimulační hormon/ zda již nejste v menopause a dále také záleží na výšce děložní sliznice, doporučuji vyšetření Vaším registrujícím gynekologem a na základě toho pak další domluva

       

  • Iveta

    Dobrý den je mi 49 let.Nikdy jsem neměla antikoncepci a menstruaci jsem měla většinou za 21-24dní,Před půl rokem jsem začala krvácet asi tři týdny do toho bušení srdce,kolísavý tlak,závratě a velká únava.Paní doktorka mě poslala na kyretáž a nasadila hormony Norethisteron menstruace se mi upravila a výše uvedené zdravotní problémy skoro vymizely.Po 6 měsících mi paní doktorka začala snižovat dávku hormonů z 20tbl.za měsíc na 10tbl.opět se mi vrátily ty samé potíže jak s menstruací tak i zdravotní.Já osobně si myslím,že by mi měla paní doktorka hormony opět navýšit nebo udělat test hormonálních hladin.Prosím o radu.Děkuji I.M

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v prvé řadě bych doplnil Vámi uváděný odběr hormonů – hlavně FSH /folikulostimulačního hormonu/ zda nejste již v menopause a dle toho ev.směroval léčbu dále

       

  • Ludmila

    Letos v dubnu mi bude 57 let. Rodila jsem 3x (ve 22, 24 a 40letech). Antikoncepci jsem musela brzy po třicítce vysadadit-zvyšovala mi krevní tlak. Stále mám menstruce (i když jsou slabší,než kdysi bývaly), ale jsou pravidelné. Pozoruji i ovulační hlen uprostřed cyklu.Mohu ještě i v těchto letech otěhotnět? S manželem jsme spolu už 35 let, stále se milujeme, máme nádherný vztah. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ve Vašem věku je riziko otěhotnění nepravděpodobné, ale vzhledem k uvedenému doporučuji určitě komplexní došetření gynekologem zda se nejedná o přednádorové nebo nádorové změny

       

  • Eliška

    Dobrý den. Je mi 57 roků a asi půl roku mám problém s tím, že mi při pohlavním styku vznikají bolestivé trhlinky na hrázi u poševního vchodu. Partner je velice tolerantní a opatrný, začali jsme používat lubrigační gel, ale nepomáhá to. Moje gynekoložka mi poradila místo gelu používat mast Fungicidin, což asi zabrání vzniku případné mykózy při poranění, ale problém to nijak neřeší, trhlinky se dělají po každém styku. Zajímalo by mě, jestli je ještě nějaké řešení nebo už se musím v mém věku pohlavního styku vzdát. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud to gynekoložka schválí, lze dočasně dávat lokálně estrogeny. to jsou ženské pohlavní hormony v masti či čípcích, lidově řečeno „oživí“ sliznicic, ta se stane pružnější a méně křehká.

       

  • Eva

    Dobrý deň, čoskoro budem mať 45 r. Posledný menzes som mala po 31 dňoch, teraz mi opäť mešká je to už 36 deň. Je to začiatok menopauzy? Mala som 2 pôrody, antikoncepciu som prestala užívať pred 5 rokmi. U gynekológa som bola v júni 2016 a všetko bolo v poriadku.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Průměrný věk přechodu je mezi 42 a 54 lety , u naší populace ve 49 letech. Toto prodloužení cyklu může skutečně signalizovat blížící se přechod, který trvá v průměru 2 roky a je doprovázen příznak jako noční pocení, zvýšená únavnost, střídání nálad, nervozita, vypadávání vlasů, bolestí kloubů aj. Zjištění je na základě hormonálních hladin FSH, na vyžádání provede gynekolog.

       

  • Dominika

    Dobrý den, jsem v 6tt, bohužel doktorka po vyšetření řekla, že váček vidí, ale žádné embrio. Protože jsem i trochu krvácela/špinila, tak mi předepsala Gynprodyl, po tom jsem se rozkrvácela úplně, takže jsem jela do nemocnice na gynekologii na vyšetření. Tam mi doktor řekl, že stěna je zborcená a nevypadá to vůbec dobře. Napsal tuto zprávu: Uz vag: děl v AVF, v DD 1 GS zborcený bez obsahu, ani YS ani EP, patrný subchor hematom, adenxa bilat bpn Můžete mi říct, co to přesně znamená? Jak jsem byla v šoku, tak jsem na tu zprávu ani nekoukala a neptala se, jen brečela. Myslíte, že na vyčištění mám jít? Některé ženy, kterým se to také stalo to nedoporučují a prý to odejde samo s MS. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi uvedeného popisu zprávy se jedná o tzv. missed abortion /zmlklé těhotenství/,tj. plod již dále nejeví známky životaschopnosti a je vhodné dutinu děložní vyčistit aby nevznikl zánět.

       

  • Marie

    Dobrý den. Byla jsem u své gynekoložky na pravidelné preventivní prohlídce. Vzdy, protože jsem jeste panna mě dělá ultrazvuk přes konečník. Každý rok co sem k ní chodila sem se jí ptala, jestlli je to postačující, ona že ano. Vždy je opatrná, říká, že musí být opatrná, aby mi neublížila i když mi prohlíží. A teď jsem k ní zas přišla , je mi lehce po třicítce, měla jsem slabší špinění a dělala mi ultrazvuk vaginálně, byla jsem uplně paralizovaná strachem a bolestí, že jsem nebyla schopná slova, hlavně strach, aby mi neprotrhla pann. blanu, cítila jsem na ní totiž dost tlak. Já teda nevím, ale nepamatuju si, že by mi to říkala, a předem chtěla souhlas. Nejdřív jsem si myslela, že je to podle postupů správně, říkám si, že asi to tak má být. Zdraví je přece nejdůležitejší. Ale asi za týden jsem se dozvěděla, že se to správně dělat nemá? Ze by mohlo dojít k narušení pann. blány. Příbuzná dělá na gyndě, tu to taky udivilo. Jediné co mi řekla, že uděláme ultrazvuk a jestli používám tampony a jestli byl pohlavní styk,.Můžete mi vysvětli proč se takhle postupuje? Cítím se dost mizerně. A proč se ptala na ty tampony? děkuji za info

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, používáte-li tampony je postup správný. Blíže doporučuji konkrétně dořešit s Vaší lékařkou.

       

  • Miluše

    dobry den muzete mi vysvetlit co to znamena deloha s avfi s ee do 9 mm -trojlistym a ovarium vpravo s df 17 mm a ovarium vlevo s df 17 mm obraz odpovida dnu mc doktorka me nuti do umeleho oplodneni je to spravne dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte komplexnější informace o zdravotním stavu lze obtížně posoudit zda jste vhodná kandidátka na IVF/umělé oplodnění/. Uvedená zkratka DF znamená dominantní folikl „měchýřek“ obsahující vajíčko obalené vrstvami buněk. Blíže doporučuji došetření s registrujícím či nezávislou konsultaci s jiným gynekologem.

       

  • Natalie

    Dobrý den, Prosím o radu. Dnes jsem se vrátila od svého gynekologa docela v rozpacích z určení(nebo spíše neurčení) diagnostiky. Párkrát se mi stalo, že při styku jsem měla bolesti v podbřišku.. na internetu jsem si přečetla, že je to celkem běžné a stačí změnit polohu. Vše tak fungovalo dál. Od konce prosince se ale bolest začala objevovat pravidelněji. Čekala jsem, jestli po MS problém sám neodejde. Ale ne.. bolest začala stupňovat. Vždy v levém podbřišku, ostrá, tupá bolest, při které nešlo dál pokračovat. Objednala jsem se na gynekologii. Panu doktorovi jsem problémy popsala – nutno říct, že v běžném provozu mě břicho nebolí, ale cítím stále levou stranu v podbřišku, jako by se v ni něco dělo, dávalo určitý signál, který ale bolestivý není. Až při styku. Pak doktor mi ultrazvuk vůbec neudělal. Prohlídka byla asi minutová, prohmatal mi podbřišek, říkala jsem mu, že mě bolí, když mě mačká. Pak mě poslal obléci se… a začal, (cituji) že je děloha citlivá, že je to zánět, ale bez hnisu, něco jako tenisový loket. Pak následovalo dvouminutové ticho a dál pokračoval tím, že jsem málo oblečená, a že je to určitě tím, jinak že neví co jiného. Že jsem určitě někde nastydla (známky nachlazení vůbec nemám, za celou zima jsem nachlazená nebyla).. dostala jsem přednášku, jak mám řídit v rukavicích, abych k zánětu nepřišla. A pak řekl, že si mám nahřát hrnek na plotně a přes utěrku namáčknout na podbřišek. A tu chvíli jsem mu přestala důvěřovat, protože mi nejde do hlavy, jak na zánět můžu dávat horký hrnec, abych místo prohřála…? Budu ráda, když se budu mílit, ale zatím k tomu přikloněná nejsem. Odcházela jsem s tím, že se neumím oblékat, a že jsem v pořádku…. prosím tímto o radu. Jsem z toho nešťastná, protože bolest jsou opravdu nesnesitelné, a dle mého by takto pohlavní styk probíhat neměl. Je mi 19 let, beru Marvelon již dva roky. Moc děkuji za jakoukoli zprávu.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, přetrvávají -li bolesti po styku je vhodné dořešit příčinu. Určitě bych doplnil v rámci diagnostiky komplexní gynekologické UZ vyšetření. Pokud jste ztratila důvěru ve svého lékaře máte možnost vyšetření případně konsultace na jiném pracovišti – optimálně se všemi zprávamí z předchozích vyšetření.

       

  • Petra

    Pěkný den, minulý rok sem mi občas stalo, že jsem po styku krvácela, doktorka mi nasadila čípky cicatridina a na třičtvrte roku to bylo vše v pořádku a pak jsem začala zase občas po styku krvácet,ne nijak hodne ale špinení tam je. Pouze po styku, nikdy jen tak z ničeho nic. Při poslední cytologii me doktorka rýpla tak, že jsem krvácela 3 dny a byla mi doporučena lečba cicatridinou, čípky jsem mela 10 dní, pak týden pauza a pak dalších 10 dní. Evidentne to hodne zabralo, ale včera po styku jsem měla jeste nepatrné zabarvení,partner nic nepoznal, prtž to bylo oprvadu strasně málo, ale bylo. A jinak mám jít na další cytologii po třech měsících, takže se bojím nejakého závažného onemocnění. Nikdy jsem žádný poblém neměla a vždy jsem měla testy v pořádku a nikdy jsem po styku nekrvácela. Je mi 30 let a antioncepci beru už asi 13 let a díte jěště nemám. Děkuji za odpověd a omlouvám se za případné chyby, ale 3 měsíce jsou dlouhá doba a já mám strach.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte přesný výsledek onkocytologického stěru (tzv.OCN) nelze jednoznačně určit, resp.vycházím pouze z Vámi uvedeného a doporučil-li kolega či kolegyně kontrolní odběr za 3měs pak prosím uvedené o dodržení včetně navržené léčby. Je-li opakované krvácení resp.špinění po styku je situace URČITĚ k došetření stran vyloučení přednádorového či nádorového stavu.

       

  • Vlado

    Dobrý den, muže podstoupit partnerka interrupci v ČR když je z Polska? Dekuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemůže, jelikož není občan ČR a nemá zde trvalý pobyt.

       

  • Jana

    Mohu podstoupit potrat u jiného než ošetřujícího gynekologa?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, potrat můžete podstoupit v ústavním zařízení, tj.nemocničního typu.

       

  • Beáta

    Dobrý den jsem cca v 8tt a zvažuji interrupci jelikož již s manželem jedno dítě máme a on má ještě dvě děti z předchozího manželství. První dceru jsem rodila císařem jelikož mám úzkou pánev. Chci se zeptat zda si musím interrupci zaplatit. Císařský řez jsem podstoupila před 4 lety. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené BUDETE HRADIT. Pouze stav po 2x císařských řezech (SC) je brán jako zdravotní indikace, kdy se interrupce nemusí hradit.

       

  • Eliška B.

    Dobrý den, absolvovala jsem vyšetření v druhém trimestru. Ultrazvukově bylo vše v pořádku dle gynekologa, ale odběry mi vyšly pozitvní. Dle jeho slov to ještě nic neznamená, že mám pouze jeden zvýšený márker. Konkrétní zvýšené hladiny a závěr přikládám níže zajímá mě i jiný názor. Děkuji Hodnota MS-AFP 80,47 ng/mL : 2,57 Mom Hodnota Total hCG 82,50 kiu/L :2,33 MoM Interpretace je: screening pozitivní Důvod: zvýšené AFP, riziko M.Down nižší než 1 z 100 000 (v termínu), riziko NTD 1 z 110 Poznámky: PAPP-A a Free-hCG nebrány v úvahu, protože 1. odběr proveden před 10. týdnem (konkrétně 9+2) Riziko M.Down očekáváme pouze vzhledem k věku matky je (1 z 990)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně zvýšená hodnota jednoho markeru nic neznamená, je-li uzltrazvukově vše v normě pak sdílím názor kolegy. Na druhou stranu ani ultrazvukové vyšetření nemá 100% záchytnost všech vývojových vad. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Pavla

    Dobrý večer, pane doktore před týdnem jsem byla na pravidelné prohlídce, kde mi můj gynekolog dělal i stěry. Dnes mi napsal, že je tam zánět a lehká dysplazie, že mi dá něco na přeléčení. Co to přesně znamená? Může se jednat o rakovinu děložního čípku? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o tzv. L-SIL změny což znamená, že výsledek stěru je mírně abnormální velmi pravděpodobně na podkladě zánětu, který chce kolega přeléčit. Ačkoliv je riziko přítomnosti závažných přednádorových změn velmi malé,bude-li se tento cytologický nález v dalším kontrolním stěru opakovat (nutno provést za 6měsíců od předchozího), je potřeba ověřit odběrem biopsie z čípku.

       

  • Andrea

    Dobrý den, poslední stěr z cytologie mi vyšel atypie žlázových buněk, kontrola za 3 měsíce, ale další kolkoskopicke vyšetření zatím nedoporučují, myslíte, že i tak se mám někde objednat nebo vyčkat na další stěr za 3 měsíce? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den vyčkejte další kontroly za 3měsíce, na jiné vyšetření prozatím nemusíte. Před kontrolním stěrem je vhodné začít užívat CICATRIDINA vaginální čípky v dávkování 1čípek min 3xtýdně po dobu 8-10týdnů dále viz. www.axonia.cz/cs/produkty/d/cicatridina-vaginalni-cipky

       

  • Eva

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zda je mozne po vsunuti prstu do konecniku, citit delozni cipek. Vim, ze stena pochvy a konecniku neni tak vzdalena a ja mela pocit, ze jsem tvar toho cipku ve svem konecniku citila, tak jestli je to mozne. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano stěna pochvy a konečníku je tenká, ale čípek přes konečník spolehlivě celý nevyhmátnete.

       

  • Patricie

    Dobrý den lze interrupce na vlastní zadost zaplatit na dvakrát? Jsem ve špatné životní situaci a nemám celou částku?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je bohužel nutno uhradit jednorázově. Případně odborník (genetik, psychiatr,aj) může vystavit zdravotní indikaci (v tomto případě je výkon zdarma) kde musí být uvedeno slovo INDIKUJI pro (a uvést tyto odborné důvody).

       

  • Lenka P.

    Dobrý den, na preventivní prohlídce mi paní doktorka zjistila zánět na čípku (krváceni po pohlavním styku) a předepsala mi Polygynax (12 dní) a Lacto Feel (1x týdně po dobu 7 týdnů). Zárověň mi udělala stěr z čípku. Cytologie mi vyšla zhoršená (prý nic hrozného). Mám přijít za 3 měsíce na kontrolu. 14 dní před kontrolou se mám ještě přeléčit Betadine čípky. Chtěla bych se zeptat, zda cytologie mohla být ovlivněna zánětem nebo se mám obávat něčeho horšího, když se mám ještě přeléčit? Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano cytologie mohla být skutečně ovlivněna zánětem, jinak doporučuji stejný postup jako kolegyně a kontrolní stěr po přeléčení.

       

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 51 let. Menstruaci už nemám. Mám nález cysty na vaječníku 5 cm. Lékař mi doporučil laparoskopie,ale nemám z toho dobře pocity. Je možné to řešit u vás jinak. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s postupem kolegy a rovněž doporučuji laparoskopii. Na našem pracovišti provádíme ambulantní hysteroskopii – jde o zcela jiný zákrok, tudíž nelze.

       

  • Karolína

    Dobrý den chci se zeptat kolik stojí interrupce jsem cca v 5-6tydnu děkuji za odpověď (jenom dítě mám 5let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je různé v závislosti na konkrétním ceníku daného pracoviště a velikosti gestačního týdne těhotenství, obecně se pohybuje v pásmu 4000-7000Kč.

       

  • Sabina

    Dobrý den, před 2 roky jsem měla CIN II a HPV 16, léčila jsem se čínskou medicínou a podle výsledku jsem v pořádku. Jen už před těmi 2 roky uváděli ve zprávách chronický zánět, který nikdo neřešil, nyní mám ve zprávě reaktivní změny při chronické cervitis, bez dysplasie. Jak mohu toto řešit? Doktorka mi řekla at příjdu za 3-4 měsíce a případně že to stáhne. Doporučujete toto? A co to znamená a co hrozí kdybych stáhnutí nepodstoupila? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojmem „to stáhne“ opravdu nerozumím co uvedeným kolegyně myslela, proto nemohu jednoznačně poskytnout odbornou radu. Uvedený pojem se v gynekologické terminologii nevyskytuje, patrně se jedná o „slangový výraz“ kolegyně.

       

  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli mohu sama v 16 letch požádat doktora o potratovou pilulu bez vědomí rodiče? Vím o tom že po zákroku budou informováni doktorem, jakou formou ? dopisem, telefonátem, nebo osobní schůzkou ? A je lepší potratová pilulka než chirurgický zákrok interrupce ? Jsem v 5 týdnu a stále studuji, nemám prostředky na dítě, doma o tom nesmějí vědět, s rodičema jsem nikdy neměla dobrý vztah, byli by schopni mě zbít, opravdu musejí být informováni ?. Prosím o radu jsem opravdu zoufalá Děkuji vám předem za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, u dívky do 16. let věku kromě jejího rozhodnutí musí k výkonu dát souhlas rodiče nebo její zákonný zástupce. Ve věku od 16 do 18 let postačuje k provedení interrupce jejich projev vůle, zdravotnické zařízení má však právo ještě před výkonem trvat na poučení a písemný souhlas obou rodičů či zákonného zástupce. Po 18. roce věku může žena podstoupit interrupci na vlastní žádost co šest měsíců, je zachována povinnost lékařského tajemství a práva na ochranu osobnosti.

       

  • Lucie

    Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na Prvotrimestrálním screeningu a mám níže uvedené hodnoty, znepokojuje mě nízká hodnota PAPP-A Volný beta hCG 22,0 IU/l, ekv. k 0,503 MoM PAPP-A 0,56 IU/l, ekv.0,348 MoM CRL 66,2 mm NT 1,8 mm Plac. vpředu nízko Délka těh. 12+6 Trizomie 21 1:1380 Trizomie 18 1:1394 Trizomie 13 1:1964 Mohu se zeptat, zda je vše v pořádku? Děkuji,

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že uvedené je nutno hodnotit komplexně, tedy poměr rizika u trisomií 21,18 a 13vysoký – je uvedené v normě. Chcete-li mít absolutní jistotu můžete konsultovat nezávisle i na jiném pracovišti.

       

  • Ania

    Jsem polský občan. Mohu použít farmaceutický potrat v České republice za poplatek? A kolik to stojí?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze, musíte mít české občanství. Ceny se pohybují orientačně do 5000Kč, nejlépe je se konkrétně informovat přímo na daném pracovišti, kde chcete aby byl výkon proveden.

       

  • Štěpánka

    Dobrý den, můj gynekolog nepoužívá při stěrech na cytologii zrcadla. Lze takto bezpečně určit výsledky stěru?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávám se že nikoliv, resp.míra přesnosti je menší. Dále záleží i na laboratorním vyšetření resp.rozboru onkocytologického stěru u konkrétní laboratoře, které má obecně záchytnost 60-70%. V určitých případech je vhodné i doplnění LBC metody, blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Simona

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na umístění děložního čípku. Při cytologickém vyšetření mi bylo zjištěno ASC-US a gynekolog mi doporučil používat Deflagyn v mezidobí před dalším vyšetřením. Můj problém je, že si při zavádění gelu pomocí aplikátoru nejsem jistá, kde mám čípek umístěn a jak hluboko aplikátor zavést, aby to nebylo ani moc, ani málo. Je nějaká obecná rada, jak to poznat? Děkuji moc za radu. Simona

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, děložní čípek je zakončením dělohy, některé ženy mohou dosáhnout i prstem. Doporučuji aplikace vleže na zádech s polštářem pod pánví a pokrčenými koleny. Aplikátor umístit co nejhlouběji do pochvy (nikoliv však do výrazné bolesti) a pomalu pístem aplikovat gel – dále viz.návod. Jiná obecná rada neexistuje.

       

  • Eliška

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jsem po konizaci čípku po LSIL (několik let jsem byla pozorována a po porodu mi byla provedena konizace), následně jsem byla vyřazena i z onko-gyno centra. Nyní jsem 3 roky po zákroku a už dvakrát mám cytologii atypie žlázových buněk. Jednou tento výsledek, za 3 měsíce normální, teď zase atypie a mám přijít za 3 měsíce na další cytologii ke svému gynekolovi. O co se prosím jedná? žádné problémy nemám, mezitím jsem pouze podstoupila operaci polypu na děložním hrdle. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému doporučuji URČITĚ kontrolní stěr z čípku za 3měsíce a vyjde-li odchylně pak referovat na pracoviště na kolposkopickou expertisu zda ev.nebude nutný další zákrok na děložním čípku.

       

  • Martina

    Dobrý den pane doktore Prosím VÁS jsem riziková pacientka mám.panické ataky beru léky na epilepsii lékaři mi nedoporučují rodinu musela bych si platit podvzání vaječníků?děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budete-li mít indikaci odborníka, tj.neurologa či psychiatra dle Vámi uvedeného pak je výkon bezplatný (nutno písemně uvést: INDIKUJI a konkrétní důvod pro který je indikováno), v opačném případě za něj budete platit. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Helena

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, z jakého důvodu není vhodné tělísko pro ženu, která dosud nerodila. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní již existují tělíska pro ženu, která dosud nerodila, tj.pro nulliparu. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem, případně se můžete objednat na některé z našich pracovišť ke konsultaci.

       

  • Radka

    Dobrý den, prosím Vás o radu. 1. screening v I.trim. (provedeno 12+0tt) a vyšel negativně přesto, ze nebyla vyšetřena nosni kost. Z krve: volný beta-hCG 0.894 MoM, PAPP-A 1.668 MoM a PIGF 1.315 MoM. Dále CRL55, 4 mm, NT 1,2 mm a vše ostatní také v normě. NB tedy nevysetrena a rizika trizomie 21 je 1:8731, trizomie 18 1:20445 a trizomie 13 1:64370. Nyni jsem po 2. Screeningu (20+0tt), kdy NB byla zaměřena na 4,1 mm. Vše ostatní v normě jen ještě ledvinové pánvicky zřejmě na hranici (4,7 mm a 5,3mm). Vysledek opět vyšel negativně a k nosni kosti se dr. vůbec nevyjadřovala a nenabidla žádne další postupy. Můj věk je 32 let. Nyni jsem hodně nervózní z menší nosni kustky a zvažuji opakovat screening na jiném pracovišti. PROSÍM, jaký máte názor na délku NB ve 20tt? DĚKUJI MOC.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, screening již zopakovat NELZE -provádí se v předem určených týdnech. Při I.trimestrálním screeningu se však standardně DÉLKA nostní kůstky neměří – bere se pouze jako doplňkový tzv.minor marker, hodnotí se pouze zda je přítomna /zdravý plod/ x není přítomna – susp.Downův či jiný syndrom/. Blíže dořeště cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Anna

    Dobrý den, může mít na zvýšenou hladinu HCg vliv virus planých neštovic, popř. užívaná antivirotika ? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, virus planých neštovic má schopnost prostupovat přes placentu a nakazit plod. Pokud dojde k nákaze v období prvního a druhého trimestru, hrozí poškození plodu vrozenými vývojovými vadami. Nejčastěji bývá postižen mozek a smysly, typicky zrak a sluch, objevují se i zjizvení kůže, poruchy vývoje končetin a podobně. Nákaza může způsobit i celkové zhoršené prospívání plodu v děloze, či samovolný potrat. Infekce v druhé půlce těhotenství plod vrozenými vývojovými vadami již neohrožuje. „Onemocní-li nastávající maminka v druhé polovině gravidity, infekce vývoj dítěte obvykle nijak neovlivní. To co průběh gravidity ovlivnit ale může, jsou komplikace planých neštovic u matky, to znamená vysoké teploty, případně rozvoj zápalu plic,“ Pokud těhotná žena ví o tom, že byla v kontaktu s člověkem nakaženým planými neštovicemi a zároveň ví, že nemoc neprodělala a nebyla očkovaná, je třeba, aby neprodleně kontaktovala registrujícího gynekologa. „ V těchto případech je možné injekčně aplikovat hyperimunní globulin obsahující protilátky proti tomuto viru. Musí se však podat nejpozději do 3-4 dnů od kontaktu s infekcí.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je nutné odstranění děložního tělíska, při pozitivním nálezu na čípku. Čeká mě zákrok odstranění nádoru. Předem moc děkuji za Vaši odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Je-li potvreno zhoubné bujení,tj. nádor čípku nebo děložního těla je KONTRAINDIKACE k zavedení tělíska, resp.doporučuji jeho odstranění (vyjmutí).

       

  • Heda

    Dobrý den,pane doktore prosím o zodpovězení otázky, zda je možné, že by se nákaza chlamydiemi , HPV či jinou pohl. přenos. chorobou projevila až po 15 ti letech od možné nákazy např. zánětem děložního čípku. Nyní totiž čekám na výsledky z cytologie – podezření na zánět děl. čípku. Pohledem při klas. prevenci + utz. nic nenalezeno, akorát čípek se při stěru velmi rozkrvácel. Chodím na pravidelné roční kontroly a vždy vše v pořádku, takže jsem se tím nejprve netrápila, ale teď když si zjišťuji příčiny, tak jsem dost vyděšená. Abyste rozuměl mám stálého partnera již 15 let a nevěrni jsme si nikdy nebyli, ale bohužel před tímto vztahem jsem měla nechráněný rizikový styk s jiným partnerem.Tehdy jsem si zašla na testy na venerologii, ale bohužel už si nepamatuji na co všechno ty testy byly, zda je nějaký klasický balíček pro tyto případy nebo si musíte jmenovitě vybrat na co chcete testovat? Papíry jsem bohužel asi vyhodila.Tehdy vše dopadlo dobře, vše negativní pak jsem si nechala ještě udělat test na chlamydie asi po dvou letech při obtížích zvlášť, protože jsem nevěděla zda byly u prvního testování provedeny i tyto testy. Také negativní . Vím že by se mohlo stát, že tehdy tyto testy mohly být nepřesné, nebo falešně negativní. Vím že mi řeknete ať počkám na výsledky, ale nedokážu na nic jiného myslet. Prosím zda je tedy taková časová prodleva do projevení potíží možná a pokud ano jakým způsobem se nechat nyní testovat abych mohla mít jistotu. děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená časová prodleva stran zánětu je velmi nepravděpodobná. Dále bych vyčkal výsledků a dle toho domluva cestou registrujícího gynekologa stran dalšího postupu.

       

  • Miloslava

    Dobrý den, ve čtvrtek jsem měla pohlavní styk, dnes je pondělí a stále mě trápí lehčí krvácení (žádné další bolesti), dnes jsem pro jistotu byla na kontrole na gynekologii. Žádný závažný problém gynekolog neshledal. Ale doporučil mi ošetření děložního čípku laserem (cévy), jaký na to máte prosím názor? Děkuji moc. Občasné krvácení po styku přežiji, jde mi jen o to něco nepodcenit a do laseru se mi úplně nechce.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že jsem Vás osobně nevyšetřoval nejsem schopen na základě informací určit názor. Lze se objednat na naše pracoviště a dle vyšetření a zprávy od kolegy domluvit stran dalšího postupu, ale předpokládám, že kolega měl k uvedenému důvod.

       

  • pajka

    dobrý den 26.9 mam 12 Týden nechci díte ale nevim jestli by me hnedka vzali do nemosnice nebo se musí domluvit termín jestli to jeste jde vubec dekuji když tak na odpověd sem si to špatně spočítala

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve vyšetření u registrujícího gynekologa a změření délky těhotenství. Budete-li více jak 12+0 nedá se interrupce(potrat)již provést – pouze ze zdravotní indikace odborníka (genetika,hematologa,aj.)

       

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 26 a jsem 10 dní po konizaci děložního čípku. Koupila jsem si vaginální tablety Feminnela hyalusoft a chci se zeptat, jestli už je můžu začít používat, případně jak často. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tablety můžete užívat – nejprve 1do pochvy na noc po dobu 7dnů, poté stačí zavádět 2-3x týdně.

       

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se dozeptat, k dotazu který jsem pokládala 10. srpna, bylo mi odpovědězeno, že mám zvážit také psychologickou konzultaci. Psala jsem do dotazu, že sjem po poslední návstěvě gynekoložky skončila u psychologa, po provedení vaginálního ultrazvuku, když jsem s nikým nespala, bylo mi řečeno od mojí lekarky, že se doporučuje už při slabém spinení (i když je bez další obtíží), ptala jsem se zda se to dá dělat i jinak. Pokud se to dá dělat i jinak jak píšete, tak proč mi ona tvrdí, že to nejde. Jde mi o to, jestli opravdu můžu odmítnout vaginálně ultrazvuk Slyšela jsem, že to nekdy nerespektují i když to člověk odmítne. Psycholog i psychiatr mi říkají, že si to v žádných případě nemám nechat znova dělat. Měla jsem pocit , že mi kažou cvhíli prorve, jak to tlačila. Nechápala sjem proč mi říká větu ,, koukneme na to proč nám to furt nejde´´, ví že ještě nebyl pohlavní styk. Nechápu, jak by se sondou mohla dívat, proč nebyl pohlavní styk, když s nikým nechodím. Psycholožka mi řekla, že to co jsem tam u ní prožila byl jak horor, a moje psychiatrička mi zas říká, že je to divný jak se chovala, že mi chtěla něco udělat. Nijak mi ale nepomohly, jen jsme to probraly, ani nevím jak správně má jejich psychologická pomoc vypadat. Očividně jsem tam prožila trauma, mám psychicke následky ještě po roce a čtvrt a nevím co dělat. Jak píšete že mám zvážit psychologickou konzultaci, to myslíte ohledně čeho? Co tam mám znova probírat podle vás? díky za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné zkontrolovat hymen (panenskou blánu). Není-li perforován (protržen) pak lze provést vyšetření vaginoskopem. Dále lze provést transrektální ultrazvukové vyšetření (přes konečník). I toto lze odmítnout, stejně jako vaginální vyšetření. Upozorňuji však, že některé patologické stavy bez UZ došetření jsou obtížně odhalitelné.

       

  • Jaroslava

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na výsledky z prvotrimestrálnej diagnostiky. Z krvi mi vyšli hodnoty PAPPA 5,01 a free beta hcg 15,20. Na internete vidím hodnoty, ktoré sú v norme, no tie moje nezodpovedajú ani zďaleka. V akých jednotkách sú tie moje zapísané, sú v poriadku? Dnes som v 13tt+6 a robili mi aj screening, dr povedal, že mám trošku vyššiu hodnotu NT (hodnotu nepovedal ani nezapísal). Môže to byť tým, že som už na konci 14. týždňa? Ďakujem pekne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bez implementované hodnoty NT nejsech schopen uvedené zcela přesně vyhodnotit. Doporučuji vyčkání do výsledků a dle toho konsultace s kolegou provádějící screening stran dalšího postupu.

       

  • Hana

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či je navrhovaný postup v poriaadku, prípadne aké sú riziká a iné možnosti liečby pri zväčšovaní cysty na ľavom ovariu. Toto je nález: Uterus v AVF, normálnej veľkosti, bez hrubších myomatoznych zmien. Endometrium hladké, nenápadné, Ľ.ovárium s cystou priem.23 mm, Doppler-zachytený je vysoko rezistentný signál benigného charakteru. P.ovárium normálnej veľkosti a štruktúry. CD bez tekutiny. Dop. Kontrola po dvoch cykloch

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela vpořádku.

       

  • Lenka A.

    Dobrý den, mám dotaz dnes jsem podstoupila první screening kdy na UZ bylo vše v pořádku, NT 1,8 a nosní kustka přítomna. Ale Výsledky prvního trimestrálního screeningu mám hodnocené jako pozitivní. Riziko T21 je 1/220. Jsem objednána do genetu na další vyšetření. Mám se hodne obávat nějaké vady je velká pravděpodobnost, že dítě bude nemocné? Dekuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v GENNETU Vám budou nabídnuty další možnosti -předpokládám tzv.AMC (amniocentéza)= odběr plodové vody nebo NIPT (testace volné fetální DNA v krvi matky) pojišťovnou nehrazené screeningové vyšetření, které s vysokou přesností detekuje Downův syndrom u plodu z krve těhotné, bez nutnosti invazivního odběru. Rozhodnutí je pak na Vás, konsultaci určitě doporučuji.

       

  • Marie

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, když se dělá cytologie na slepo co to znamená? Jsem jeste panna , lékařka mi dělala stěr kvůli slabemu spinění po menstruaci a vatovou tyčinku mi zavedla do pochvy jen na okraj a stírala vzorek ze stěn před pannenská blánou, za rozhodně nešla. Myslela jsem si, že se ta tyčinka zavádí až k děložnímu čípku, Později mi pak sdělila že má uvedeno, že při minulé návstěvě byl otvor v hymenu jiz dostačující k umožnění odběru cytologie. Vůbec jsem ji neporozumněla. Jak souvisí otvor v hymenu s možností náběru cytologie, která je dělaná naslepo? Není mozné , že se spletla? Když mám dostatečný otvor v hymenu pro odběr cytologie kam se zavádí tyčinka na setření vzorku.děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je, zda je hymen perforovaný či nikoliv. Po koitarche (prvním pohlavním styku) doporučuji co nejdříve klasický stěr,tj. OCN z děložního čípku. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

       

  • Marie

    Dobrý den, psala jsem uz jednou. Mám pár dotazů. Moje lékařka mi (jsem panna) dělala kvůli slabému spottingu vaginalně ultrazvuk a předtím mi řekla, ,,koukneme se na to proč nam to furt nejde´´. Strasně jsem u toho trpěla a byla jsem přehlížena. Popřela, že by si všimla nějaké bolesti. Při každé návstěvě furt říká ,, nák nám to furt nejde, že jo´´.Očividně ji asi nejde do hlavy , že při každé návstěvě rok co rok ji říkám, že jeste nebyl pohlavní styk. Po poslední návstěvě jsem skončila u psychologa, a řeším to stále s psychiatrem, ale vůbec nemám důvěru v lékaře, bojím se jich, že si na mě budou dovolovat, a budou mít hloupé řeči. Nikdy jsem žádné zdravot.problemy neměla a vzpomínám si, že moje bývalá lékařka mi např. řekla, že ,,přístě až se odpaníte tak uděláme ultrazvuk´´. Už sem se tam neukázala. Nejsem přece povina se odpanit, jen aby mi mohli udelat ult. Nevím jestli je tak težké dělat dívce ultrazvuk rektálně nebo přes stěnu břisní. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu když jsem panna a nebudu mít žádné větší problémy si mohu vyžádat ultrazvuk jen rektálně nebo přes stěnu břisní? Psycholožka i psychiatrička mi trdí, že si to nemám nechat dělat vaginalne. Měla jsem po tom psychicke nasledky. Jsem jako nic 47kilo, a ty sondy jsou dost silné+ ta nevhodná komunikace, která se popřela. A jeste jsem se chtěla zeptat, ani jedna lékařka mi neprohlížela prsa, tato poslední mi předminulou prohlídku poslala jen na sono, protože jsem si našla v prsu malou bouličku, a když jsem ji po roce říkala, že ji tam furt mám a nekdy je to dost citlive, a mezi menstruacema to uz uplne nezmizi, je i trochu tvrdší. Tvrdila, že loni tam nic nebylo, tak to nic zřejmě nebude. Ale nepodívala se. Když jsem pak sama od sebe raději na to sono šla, tak mi řekli, že tam mam cystu , ale ze je to normalni. Prý z námahy, chodila jsem i na rehabilitace, pravou stranu mam víc přetíženou. Opravdu s tím nemám něco dělat? Teta pracuje na gynekologii a tvrdí, že cysta v prsu může prasknout. Poradíte mi? Moc děkuji Ráda bych dbala na prevenci, ale připadá mi, že mám z doktorů už trauma a hodně se jich bojím. A taky slyšela jsem od známých dost děsivých věcí co se holkam co jsou panny stalo, že tam přišli i o pannenství a pak tam raději přestali chodit. děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na cystu v prsu doporučuji vyšetření v mammární poradně.Ultrazvukové vyšetření při běžné preventivní prohlídce máte-li zachovaný hymen (panenskou blánu) lze provést i transrektálně. Také doporučuji zvážitpsychologickou konsultaci.

       

  • Pavla

    Dobrý den pane doktore, jsem v pátem týdnu prvního těhotenství a chtěla bych se zeptat, jak je to s jízdou na kole a koloběžce v době těhotenství? V různých článcích jsem četla, že se to nedoporučuje kvůli otřesům těla. Ráda bych sportovala co nejdéle to půjde, na kole jezdím pravidelně, na koloběžce téměř denně, na druhou stranu bych malému nerada ublížila. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jízdu na koloběžce do 12.týdne těhotenství nedoporučuji.

       

  • Eva

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký věk matky se uvede při prvotrimestrálním screeningu v případě, že těhotenství je z KETU (embrya vznikly, když mi bylo 29 let), těhotenství nyní ve 34 letech. Děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvede se věk těhotenství,tj. 34let.

       

  • Renata

    Dobrý den byla my zjistena cysta na levem vaječníků 3 cm krevni testy v pořadku mam přijít za měsic na kontrolu nic my na to pan doktor nedal nemam dělohu byla my odstranena v roce 2000 kvuly endometrióza ,je u mě cysta nebezpečná děkuji Renata

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné cystu sledovat,optimálně v intervalu á 3měsíce.

       

  • Monika

    Dobrý den před rokem a půl mě dělali zot a ukončili mě těhotenství císařským řezem jsem opět těhotná chci se zeptat jestli mám nárok na interrupci zdarma děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ne stav po 1xcísařském řezu není indikací k bezplatné interrupci. Uvedené budete hradit.

       

  • Kateřina S.

    Dobrý den, měla bych na Vás dotaz ohledně screeningu v 1. trimestru. Moje výsledky jsou v pořádku, celkově negativní, ale pouze hodnota volná beta-hCG je nízká, 23,0 IU/I ekvivalentní k 0,398 MoM. Vzorek byl odebrán 4.7., tedy 10+2 tt. Výsledek je celkově negativní, vše ostatní je v pořádku, ale stejně mě posílají na integrovaný screening v 16. týdnu, což předpokládám že je triple test. Nikde jsem ale nezjistila co znamená nízká hodnota tohoto hormonu. Můžete mi prosím poradit co to znamená a jestli má triple test nějaký význam? Děkuji mnohokrát

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup doporučuji realizovat.

       

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 40 let, první dítě má 17 a druhé sedm měsíců. Právě jsem zjistila že jsem těhotná, ale mám obavy, protože manžel právě prodělal plicní embolií a trombózu. Lékaři říkali že je to dědičné, tak jsem úplně bezradná. Budu si interupci platit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li Vám 40let a více pak je interrupce ze zdravotní (věkové)indikace zdarma,tj. bez platná.

       

  • Denny

    Dobrý den, je mi 19 let pred 7 tydny jsem byla na interupci a jsem znovu v tom je možnost dalšího potratu?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další interupce je dle zákona možno provést až za 6měsíců, nebyl-li styk násilný (podezření ve symslu spáchání trestného činu) je-li Vám více jak 35let a máte-li 2 děti a více tudíž NELZE. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Nutelka

    Dobrý den,jsem rok a půl po 2 cisarskem rezu a nyní potřebuji interupci,v žádance od lekare msm ze zdravotnich duvodu ne.Tzn.že budu muset potrat hradit nebo mam narok na potrat zdarma?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stp 2xSC je indikací k interrupci (potratu) bez úhrady,tj.zdarma. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Klara

    Dobrý den jsem 4 měsíce po 2 cisarskem řezu. Chci jít na interrupcí. Hradí to pojišťovna?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stp2xSC je indikací k interrupci ze zdravotního hlediska,tj.NEMUSÍTE hradit.

       

  • Radka

    Dobrý den pane doktore Je mi 53 a 24.7.19 jsem absolvovala interupci v cca 8 tydnu. Po zakroku mirne krvacim. Je to normalni? A jak dloho by to melo trvat? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální, bude-li však krvácení trvat déle jak týden doporučuji vyhledat ošetření cestou registrujícího gynekologa, případně pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Kristyna

    Dobrý den, jsem měsíc po třetím SC, s manželem jsme nedodrželi šestinedělí. Je to z gynekologickeho hlediska důvod k bezp. ukončení těhotenství? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa. Prokáže-li se těhotenství je stp 3xSC indikací k interrupci (potratu) zdarma.

       

  • Denisa M.

    Dobrý den prosím Vás ráda bych se zeptala. Je mi 34let, mám 170kg.mam za sebou 7porodu a dva potraty. Pri posledním těhotenstvím jsem měla vysoký tlak a lecila jsem se s cukrovkou.. Stále se léčím s tlakem, mám dnu.Nyni jsem zjistila že jsem těhotná..ráda bych na potrat. Necítím se na to, mám strach o svoje zdraví. Je možné a bych požádá o ukončení těhotenství kvůli svému zdravotnímu stavu? Děkuji za odpověď M.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bohužel z gynekologického hlediska dle Vámi popsaného nelze. Shledá-li odborník -internista, genetik, diabetolog aj. a napíše-li přesně INDIKUJI ukončení těhotenství z důvodu… (a tento přesně uvede) pak by mohlo být bezplatné, v opačném případě budete určitě hradit.

       

  • Marie

    Dobrý den, mám 4 děti, z nichž poslední má 4 měsíce a narozena předčasně ,císařským řezem kvůli preeklampsii, se kterou se stále léčím, opět jsem těhotná v 9tt. Je možnost, když mám tolik dětí a stále tlak jako na houpačce, že by mi byl uznán bezplatný potrat, pokud by internista, ke kterému odcházím potrat doporučil? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li ve zprávě přesně uvedeno INDIKUJI ukončení těhotenství z důvodů (a tyto přesně lékařem-odborníkem,např.internistou,genetikem či jiným vyjmenovány)budete interrupci (potrat) hradit.

       

  • Hana M.

    Dobrý den pane doktore, včera jsem podstoupila 1 nt screening dvojvajecnych dvojcatek kdy výsledky z krve vyšly 1 :150 000 pro obě, jenže jedno miminko na utZ má sakrální teratom o velikosti 10 mm pod zadeckem. Dr chce za dva týdny další ko jestli roste a pokud ano mluvil a stopnuti srdeční akce. Prosím o vás názor? Zda je nějaká možnost ze miminko bude v pořádku a donosim obě dvě u toho druhého zdravého miminka mi bylo řečeno ze ho donosim na 90%. Jinak utZ dopadl naprosto v pořádku až na tento problém. Velice vám děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, potvrdí-li se diagnosa sakrálního teratomu u druhého dítěte pak rovněž doporučuji „stopnutí srdeční akce“ stejně jako kolega.

       

  • Věrka

    Dobrý den pane doktore, jsem bezdětná 33 letá holka, která se přes rok snaží přirozeně otěhotnět. V břiše mám větší útvary a vejcovody vypadají nefunkčně (dle ultrazvuku), navíc jsou plné tekutiny. Vaječníky snad v pořádku, když vajíčka prý mám. Dá se tomu všemu věřit když šlo pouze o ultraz. vyšetření? Doporučují mi vejcovody odstranit Menstruuji pravidelně. UZ vag: D v AVF, vel 63×41 mm, endom.9 mm bez kavitace LO uloženo za dělohou 28×15 mm BPN, PO 46×26 mm z něj vychází útvar 38×17 mm spíše anechogenní, ale i mírně zahuštěná složka bez zvýšené perfuze, v okolí dělohy spíše k pravé straně anechog.útvary s haustrací, stěna útvaru prefundovaná, jeden z útvaru velikosti 106×47 mm, druhý více vpravo 70×30 mm v.s. sactosaplings bilaterálně, VT 0 Je opravdu nezbytné vejcovody odstranit? Popř. pokud si je nechám (i přesto, že se při laparoskopii potvrdí Sactosalpinx bilat., adhese), ovlivní to negativně moje zdraví, popř. možnost početí? Děkuji za Vaše vyjádření k mým problémům.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, projeví-li se oboustranně SACTOSALPINX (může být naplněno hnisem, krví, aj.) a budou-li srůsty pak doporučuji odstranit bohužel i za cenu ztráty možnosti otěhotnění přirozenou cestou. Bude-li nález minimálně na jedné straně diskrétní resp.půjde-li zachránit alespoň 1 vejcovod pak ano, ale záleží na peroperačním nálezu a domluvě s operatérem ovšem zde není vyloučeno, že se neodstraní v II.době – tedy v budoucnu.

       

  • Eva B.

    Dobrý den,nyní je mi 44 roků a asi dva roky po porodu před 15 lety mi lékařka diagnistikovala sestup pánevního dna, dařilo se mi to stále držet a nyní mi z pochvy vyčnívá asi 1 cm čípku, ale žádnou inkontinencí netrpím, bolesti nemám, vlastně to necítím a paní doktorka mi řekla, že děloha není tak nízko, ale že mám abnormálně velký děložní čípek, že kdybych ho měla standartně velký, není můj pokles znát, že by byl nad poševním vchodem a já nic nepozorovala ani nenahmatala a že by mi mohli odstranit dělohu i s tím čípkem, když už nechci děti a nebo takto zůstat, že to není života nebezpečné a je to jen na mě. Mě je to však nepříjemné, ať už při sexu, tak se bojím, abych nedostala nějakou infekci, kdyby se otíral o kalhotky, plavky, i když je přeci jen kryt rodidly,ale když dám nohy více od sebe, abych nedostala třeba infekci na koupalištích, při mytí, prostě se mi nezdá, že je mimo pochvu v pozici, kdy stojím, že to nevadí. Omlouvám se za takový popis, ale nevím, jak to vyjádřit a popsat. Chtěla bych se zeptat, zda by nešlo případný čípek pouze zkrátit nebo je vážně nutné odstranění celé dělohy, když už pokles teda je, ale nedělá problémy a nemám inkontinenci. Odstranění dělohy mi přijde moc velký zákrok,ale nerozumím tomu a potřebovala bych to s někým zkonzultovat, zda opravdu není jiné volby nebo zda cvičením lze tento stav ještě upravit. Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uvedené je na došetření urogynekologem (gynekolog zabývající se onemocněním resp.sestupem pánevního dna) a dle stupně postižení stanovení léčby s ev.návrhem přesného chirurgického řešení.

       

  • Lucia

    Dobrý deň, mám 37 rokov a po ťažkom pôrode ktorý bol pred 6 rokmi mám prolaps maternice. je to už v takom štádiu, že už ju mám pri pošvovom vchode. Hysterektomiu si ešte nechcem dať urobiť, ale plastiky sa obávam kedže ešte by som chcela dieťa. Našla som metodu laserovú PROLAPLASE, ktorá by mohla pomôcť zlepšiť stav, viete mi poradiť, či to je účinné a či to pomáha? keďže to je finančne náročné, preto ma to zaujíma. Ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru je léčba PROLAPLASE pouze k nízkému a střednímu stupni sestupu a je-li u Vás tento významný,pak je pravděpodobné že nebude účinná nebo jen dočasně. Doporučuji ještě zkonsultovat s erudovaným urogynekologem ve Vašem okolí ev.prostřednictvím registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Dobrý den, už nevím kam psat tak se omlouvám, potrebovala bych poradit 20.4 jsem mela nechraneny styk. Asi po týdnu me začali svědět a po té pálit bradavky namazala jsem bepantenem, menstruaci mam mít za tyden ale už tak 10 dní mě popíchava v levem podbríšku, na gynekologii jsem byla a prý mi nic není, ale ta bolest neni nic hrozneho ale vím o tom, je to vždycky chvilkove .. mám větší prsa a také me bolí zada .. Děkuji za kazdou radu , hezky den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji ke zvážení bylinné kapky GYNEX, nedostaví-li se menstruace či budou uvedené potíže přetrvávat déle jak 2měsíce pak došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Sandra

    Dobrý den je mi 25 let mám za sebou 3 porody a 6 interupci při poslední interupci mi psraskla děloha a mám vadu na děloze mam ji dvojtou. A tet sem znovu otěhotněla má asi cca 6 týdnu, chtěla bych se zeptat jestli budu mit potrat zdarma dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené není indikací k bezplatné interrupci,tj. potrat budete hradit. Blíže dle domluvy s konkrétním pracovištěm. Výhledově doporučuji některou z antikoncepčních metod.

       

  • Dominika

    Dobrý den jsem asi 16 týdnu těhotná chtěla by se zeptat kolik stojí potrat. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v 16týdnu gestace již lze potrat provést pouze ze zdravotní indikace /genetik,hematolog, aj/. Jinak dle zákona již interrupci(potrat)provést nelze !

       

  • Alena

    Dobrý den jsem asi 2 mesice těhotná chtěla by se zeptat kolik stojí potrat dekuju

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené závisí na konkrétním pracovišti, přibližbě do 6000Kč

       

  • Marcela

    Je mi 14 a pod bradavkou jsem si nahmatala malinkou kuličku, mohla by to být rakovina? Co s tím mám dělat?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nemusí hned znamenat nádorové onemocnění, ale doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa (lze i cestou gynekologa Vaší maminky) případně mammární poradny nebo některého mammárního centra ve Vašem okolí.

       

  • Danca

    Dobrý den, je mi 40 let a vloni mi zjistili myomy v děloze, navíc jsem po prodelani trombózy zjistili, že jsem trombofilni, což má následek, že nesmím žádnou antikoncepci, teď jsem zjistila, že jsem těhotná, mám tedy právo o zadanku na potrat že zdravotních důvodů? Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vašich údajů by měla být interrupce bezplatná. Blíže dořešte s registrujícím gynekologem stran odeslání.

       

  • Karolína

    Dobrý den, Prosím moc o radu co mám dělat. V lednu 2019 jsem byla na interrupci pilulkou. Poté jsem nasadila antikoncepci, která bohužel selhala (měla jsem střevní chřipku). Na konci března jsem znovu otěhotněla. Chci jít na potrat, ale bohužel to ze zákona nejde. Pomohla by mi třeba indikace od ortopeda ? Jsem po vážné operaci skoliozy. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, napíše-li ortoped či jiný odborný lékař jasnou indikaci, tzn. INDIKUJI PŘERUŠENÍ TĚHOTENSTVÍ Z DŮVODU (a tyto přesně vypíše) pak by uvedené mělo být proveditelné. Blíže dořeště se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Pavla

    Dobrý den, je mi 43 let, před 7 měsíci jsem měla výsledek cytologie ASCUS, proto jsem byla nyní znovu na stěru a opět ASCUS. Žádné problémy nepociťuji, menses pravidelný, 17 let bez HA, partner stejný. Paní doktorka mě posílá na expertní kolposkopii a testování na HPV virus. Čím by mohl být ASCUS způsoben? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným postupem souhlasím a také bych doporučil expertní kolposkopii. Může se jednat o zánětlivé změny, ale též přednádorové či nádorové.

       

  • Katerina M.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda-li je možné uhradit miniinterrupci zdravotní pojišťovnou při Crohnově chorobě? Těhotenství by byl problém. Pokud ano, tak jestli píše doporučení gastroenterolog nebo gynekolog? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávám se že NELZE, dále doporučuji konsultaci s gastroenterologem. Nebudete-li mít jasnou indikaci tj. napsáno: INDIKUJI ukončení těhotenství z důvodu (a uvedený důvod vypsán) odborným lékařem pak Vám žádný gynekolog miniinterrupci bezplatně neprovede.

       

  • Anett

    Dobrý den,prosím Vás do kterého týdne těhotenství lze použít potratovou pilulku v nemocničním zatížení? Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tuto možnost lze zvolit do 49., respektive 63. dne sekundární amenorhoey (počítáno od 1.dne poslední menstruace) na rozdíl od chirurgického ukončení těhotenství na vlastní žádost, které lze provést do ukončeného 12. týdne těhotenství.

       

  • Eliška J.

    Dobrý den, dnes jsem byla na prvotrimestrálním screeningu – jedná se o 13+1 tt. Veškeré testy jsou v pořádku, pouze šíjové projasnění )NT) je 3,6 mm Srdeční frekvence: 153 úderů/minuta Temenokostrční vzdálenost (CRL): 71 mm Biparietální rozměr (BPD): 22 mm Ductus Venosus PI: 0,76 Volný beta -hCG 27,0 IU/I; Ekvivalentní k 0,535 MoM PAPP-A 3,100 IU/I; Ekvivalentní k 1,303 MoM Trizonomie 21 – 1:4694 Trizonomie 18 – 1:6152 Trizonomie 13 – 1:20000 I když už je zmiňované NT 3,6, doktor výsledky uzavřel s tím, riziko přítomnosti genetických poruch je u tohoto plodu snížené. Srdce ač je malé, se doktorovi zdálo v pořádku. Nicméně s UZ vyšetřením v 17. – 18. týdnu – echokardio a minor markery. Jaký je Váš názor na možnost srdečních vad v tomto případě, z vlastních zkušeností ? Předem díky, Eliška

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji podrobný genetický UZ stran morfologie plodu ve 20-22.týdnu a rovněž do 23týdne fetální echokardiografii plodu optimálně dětským kardiologem resp.erudovaným odborníkem v dané oblasti a dle výsledků další postup.

       

  • Nika

    Dobry večer, 7.1.2019 jsem byla na konizaci+PC fract, nalez před odeslaním přesně vypíši. já 40let. OC LSIL 9/18 před tím ASC US, vakcinace cervix ne kolpo: cervix objemny deformován četnymi ON, TZ II s rozsahlou exocervilkální komponntou, jBE, u č 12 a 6 výraznější s jP-PB, celkově ještě LGL, odebrána HPV tesace histol: HSIL, HPV testace positivní. Samzřejmě že ničemu s toho pořadně nerozumím, bylo mi jen receno že to tak hrozne není a ze konizace vše vyřeší, pak když jsem po vykonu volala o vysledky bylo mi řečeno že to nedopadlo dobře a vysledek je CIN III, na mé psychce to určitě nepřidalo hlavne na další vyšetření jsm objednana az ted na 5. měsic. Mohla bych vas poprosit aspon o male objasnění co je možné že mě bude čekat dál a zda je mozné že by po vyléčení čípku se mohl výsledek zlepšit? Ted navic mě trochu trápí že občas na toaletním papiru mám takove krvavé jako žilky ale opravdu jemne, muže to byt ješte z te konizace? nejsem si jista je to tři mesice a určitě už by to mělo byt vylečené. Předem vám moc děkuji za připadnou odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedná se o přednádorový stav,resp.změny na děložním čípku, které dělíme do několika stupňů resp. 1-3 a u Vás se jedná o 3.stupeň, nikoliv ještě o nádorové změny. Uvedené lze řešit chirurgickou cestou, tzv.konizací /tj.odstraněním postižené části děložního čípku/. Dále bych vyčkal na 5.měsíc a dořešení stavu, zde přikládám odkaz na stránky kolegy,který se uvedeným zabývá ať si můžete o dané problematice přečíst s případnými dotazy. www.konizace-ostrava.cz

       

  • Zuzana

    Dobry den, chtela jsem seVas zeptat jestli je mozne jeste otehotnet pokud jsem v minulosti prodelala tri miniinterupce v podstate v prubehu roku a pul? Tehdy mi bylo 20 a 21 let a ted uz mi je 30 a s pritelem (novym) by jsme chteli mit dite ale vzhledem k moji minulosti mam obavy jestli to vubec jeste muze byt mozne? Moc krat dekuji za odpoved. Hezky den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano nevyskytuje-li se jiný zdravotní problém možnost otěhotnění přetrvává.

       

  • Tereza

    Dobrý den, je možné provedení interupce ze zdravotních důvodů v případě otěhotnění přes nitrodelozni tělísko? A v případě že ano hradí pojišťovna pouze chirurgický zákrok nebo je možná i interupce pilulkami?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano otěhotnění při tělísku je indikací k interrupci ze zdravotních důvodů. Vzhledem k nutnosti vytažení nefunkčního tělíska je vhodné chirurgické řešení.

       

  • Jana

    Dobry deň, chcela by som sa opytat aká je možnosť, že otehotniem ked som si po ,,nehode” vzala Ecapelle do 10-11hodin od sexu? Co vsetko na to vplyva? Menštruaciu mam nepravidelnu a teda nejde ani presne určit či som mala prave ovulaciu. Pripadne da sa vykonat interupcia (miniinterupce/tabletovou formou) ak v CR pracujem, mam tu zdrav. poistenie a prechodny pobyt? (Trvaly bude az o rok ked sa nastahujem do kupeneho bytu). Ďakujem za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, i Escapelle může selhat, doporučuji s odstupem 14 až 21dnů po „nehodě“ došetření cestou registrujícího gynekologa. Prokáže-li se těhotenství interrupci lze vykonat do konce 12.týdne za předpokladu, že jste pojištěná v ČR. Blíže dořeště cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Andrea

    Dobrý den chci se zeptat jsem.uz přes rok po cisarskym rezem previa a ten den mi vzali delohu ale vaječníky mi nechali. Pan šla na kontrolu tak jsem šla.a udělal mi vysetreni cytologie.no a pan dr.resil.ze prej ve zprávě po porodu není napsáne jestli mi vzali delohu co pak celej a nebo jen půlku tak mám se něčeho obávat. Mám problém vaječníky a při močení ne vyčurat vše

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prováděli-li kolegové supravaginální amputaci,resp.supracervikální hysterektomii a zbývající část čípku byla ponechána pak doporučuji pravidelné preventivní stěry. Blíže dořešte se zařízením, kde byl prováděn výkon. Lze si vyžádat propouštěcí zprávu resp.zprávu o průběhu výkonu. Problémy s mikcí nemusí souviset s odstraněním dělohy.

       

  • Lucie

    Dobrý den, byla jsem na gyn.prohlídce (týden před menstruací). Paní doktorka řekla, že je vše v pořádku. Je mi 35 let – do zprávy napsala: děloha v AVF 72x32x37, endometrium trilaminární 15mm, levé ovarium 28×23 s několika folikuly, pravé ovarium normálního vzhledu 27×16, VT0. Pochva klidná, děloha drobná v AVF, nebolestivá, okolí bez nálezu. Menstruuji pravidelně po 28-32 dnech, 6-7 dní trvá menstruace, žádné potíže nemám. Doma jsem si všimla té informace o endometriu – není moc vysoké vzhledem k mému věku- 15mm a vzhledem k tomu, že jsem měla týden před menstruací? A co to znamená trilaminární? Děkuji moc.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trojlaminární endometrium = třívrstvé,jelikož se skládá z několika vrstev. Odlučuje se funkční vrstva – jednoduše řečeno.Je pravda, že po proliferační fázi by mělo endometrium dosahovat cca 5-7 mm. Dle názoru odborníků je nález i vyššího endometria více než 15 mm u menstruujících žen zcela normální. Nejedná se o nic závaženého.

       

  • Marcela

    Dobrý den, žiji v zahraničí, konkrétně v Dánsku a jsem tu i pojištěná. V ČR jsem od zdravotní pojišťovny odhlášená. Neplánovaně jsem otěhotněla a dítě si nechat nemůžu, je možné podstoupit potrat v ČR když nejsem pojištěná ale mám tam stále trvalé bydliště? Dánským doktorům moc nevěřím. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené NELZE, nejste-li pojištěná.

       

  • Kamila S.

    Dobrý den, dá se, prosím, z cytologie v rámci preventivní roční prohlídky zjistit kapavka? Děkuji moc

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v rámci onkocytologického stěru při preventivní prohlídce uvedené NELZE.

       

  • V.

    Dobrý den pane doktore, ráda bych vás požádala o radu. Před několika dny mě začalo pálit levé prso. Začalo to v noci, nedá se říci, že by se jednalo o bolest, je to opravdu pálení uvnitř prsa, zejména kolem bradavky. Je mně 32 let, beru již 16 let antikoncepci Katya, nemám děti a nejsem těhotná (alespoň tedy doufám, vzhledem k tomu, že beru antikoncepci poctivě, přestože jsem četla, že pálení prsu může být právě příznakem těhotenství). Před menstruací běžně mívám prsa citlivá, ale toto je úplně něco jiného, nikdy se mně nic takového nestalo a jedná se pouze o jedno prso. Mohl byste mně poradit, o co by se mohlo jednat? Žádné jiné příznaky jako zvýšenou teplotu nebo jiné onemocnění nemám. Předem Vám děkuji za odpověď, s pozdravem V.P.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa s domluvou stran dalšího postupu a případným odesláním do příslušné mammární poradny.

       

  • Veronika

    Dobrý večer, před 2 měsíci mi byl sdělen výsledek cytologie se změnami (papalomavir). Gynekolog nedoporučuje těhotenství. Na kontrolu mám přijít za 6 měsícu. Léčbu žádnou nemám. Jaké jsou rizika pro plod a mě, kdybych otěhotněla? Lékař mi na tuto otázku neodpověděl. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se zřejmě o lézi nízkého stupně, ze které se může vyvinout přednádorová nebo nádorová léze. Těhotenství nyní aktuálně nedoporučuji. Nutný kontrolní stěr z čípku za 6měsíců od předchozího. Před novým stěrem alespoň cca 8týdnů doporučuji CICATRIDINA vag.čípky zavést 1 do pochvy na noc 3xtýdně. Volný prodej,není nutno lékařský recept.

       

  • Jaroslav P.

    Dobrý den,je možné provést interupci dříve než po šesti měsících?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené dle zákona nelze, dále v závislosti na konkrétním typu pracoviště.

       

  • Denisa

    Dobrý den prosím vás.jsem těhotná jsem 6 týdnů bylo to neplánované ale.Uz jsem byla 6 krát na interrupcí nemohla.donosit bylo furt zle a byla jsem furt na kopačkách jestli bych se rozhodla jít uz takhle po 8 může semi něco stát nebo poškodit moc.Děkuji za radu

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, samozřejmě, že opakované interrupce Vašemu tělu neprospívají. By-la li poslední před více jak 6měsíci lze provést další chirurgickou cestou nebo do konce 7.týdne farmakologickou cestou.

       

  • Darie

    Dobry den,chtěla bych se prosim zeptat,zrovna jsem si delala tehotensky test, ktery vysel jako pozitivni. Mam uz 2 deti obe deti císařem. Od druheho uběhlo uz skoro 2 roky. Platila bych interupci kdyz mam zasebou 2 císaře? Ten druhy byl komplikovaný a 3-ti uz bych nezvládla

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stp2xSC je indikací k interrupci BEZPLATNË. Blíže dořeště s registrujícím gynekologem.

       

  • Petra

    Dobrý den, pane doktore, velmi bych ocenila Váš názor na mou situaci. Nevím, zda mám absolvovat Prenatal test, který stojí 12 500Kč. Je mi 35let, první těhotenství a mám dva prvotrimestrální screeningy s rozdílnými výsledky (od dvou gynekologů). Oba screeningy vyšly negativní. 1.screening (délka těhotenství 12+5) hodnota Free-hCG 10,23 iu/L 0,35 MoM hodnota PAPP-A 2,957 iu/L 0,83 MoM NT rozměr 1,4 mm 0,88 MoM Riziko na M.Down: 1 z 47 000 (v termínu) Celkový výsledek nízké riziko 2. screening (13+0) volný beta-hCG 11,2, IU/I ekvivalentní 0,264 MoM PAPP-A 2,060 IU/I ekvivalentní 0,431 MoM PIGF 43,000 pg/ml ekvivalentní 1,035 MoM Trizomie 21 upravené riziko 1:5811 Trizomie 18 upravené riziko 1:521 Trizomie 13 upravené riziko 1:18645 Zde je riziková hodnota T18. Paní gynekoložka mi stále doporučuje Prenatal test. Jsem z toho všeho zmatená a velmi bych ocenila nějakou další radu odborníka.
    Oba UTZ v pořádku. Předem moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k upravenému riziku u Trisomie 18 1:521 se k provedení Prenatal testu ve Vašem případě přikláním.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den, může být účinné hormonální tělísko ke snížení silné menstruace a zmenšení děložního myomu? 50 let, myom 6 cm.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je vhodné, případně preparát Esmya. Konečné řešení pak hysterektomie, tj.odstranění dělohy. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Jaroslava

    Dobrý den, je mi 50 let. Mám děložní myom 6 cm. Už 2x se dostavilo velmi silné menstr.krvácení, 1x zakončené kyretáží (histologie v pořádku), nyní injekcí a tabletami Norethisteron. Prosím, je termoablace endometria řešením zabránění opakování nadměrného krváceni?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru je vhodnější řešení hysterektomie, tj. odstranění dělohy.

       

  • Terezie

    Dobry vecer,jsem v 5 tydnu tehotenstvi…. s mym gynekologem jsem jiz resila miniinterupci.Dve deti mam a na dalsi dite jiz nejsem pripravena,spise hlavni duvod je ze muj tata ma jit na transplantaci ledviny,a ja budu jeho darce po veskerem vysetreni jsem vhodna ..Ale nelze darovat ledvinu kdyz jsem tehotna coz je taky jeden s duvodu preruseni…Ma otazka zni muze pojistovna uhradit miniinterupci když mam bT darce ledviny?Da se nejak indikovat dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dárcovství ledviny není indikací k přerušení těhotenství bezplatně. K upřesnění ještě můžete kontaktovat svoji pojišťovnu, ale obávám se, že uvedené nelze.

       

  • Petra

    Je prosim mozne vykonat chemicku interupciu aj u sloveniek bez trvaleho pobytu v cr?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze.

       

  • Bára

    Dobrý den, v říjnu jsem byla na pravidelné roční prohlídce. Sestřička mi volala že mi vyšla nepatrně vyšší cytologie a řekla mi, že se mám objednat za 6 měsíců na kontrolní cytologii. Mám se něčeho obávat? Poradíte mi nějaký vaginální gel či roztok? DĚKUJI

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji CICATRIDINA vag.čípky (volný prodej) v dávkování: 1 čípek 3krát týdně (večer) po dobu 5-7 týdnů a poté kontrolní stěr z čípku.

       

  • timi

    dobrý den, uz niekolko rokov mam rovnakú cyto 3ab HSIL. absolvovala som konizáciu a dve rekonizácie a vysledok cyto sa nezmenil. asi dva krat bol PAP II alebo potom opakovane 3ab.+ hpv. absolvovala som na onko ustave aj kolkoskopiu, biopsiu ale nie na cielenu kedze volnym okom nemam zmeny na krcku maternice, vysledky boli negativne. Lekar napísal aby som bola sledovana kazde 3mesiace cytologiou. Absolvovala som aj MR aj tam bol vysledok negativny. Gynekolog je zato aby som si maternicu dala vybrat. Prosim poradte mi nejaký dalsi postup. Dakujem vam za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s názorem Vašeho registrujícího gynekologa, tj.odstraněním dělohy

       

  • Eva

    Dobrý večer ,prosím o radu , v lednu jsem podstoupila hysteroskopii pro fluidometra v děloze a neúspěšný pokus vzhledem kompletnímu uzavření kanálu po vysoké konizací hrdla ,doporučeno hospitalizace v nemocnici pro deobliteraci hrdla pro mukometru,zákrok byl ukončen pro perforaci do CD a nenalezení kanálu hrdla děložního ,preparace se nezdařila není možná. ultrazvuk děl.norm.vel.fluidometra 8,5mm s afrof.sliznicí bez polypů.okolí a adnexa bnp, tek O, nemám problémy jiné , nemenstruují už, výtoky nemám, gynekolog doporučuje pozorování mám dotaz není lepší se rozhodnout pro odstranění celé dělohy?A nebo existuje možnost tyto srůsty v hrdle děložním odstranit a vyčistit jinak zdravou dělohu? Děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, varianta odstranění srůstů v děloze vzhledem k Vámi popisovaným komplikacím je nebezpečná, resp.může vyústit v odstranění dělohy,tj.hysterektomii. Uvedené, ale lze skutečně sledovat,tj.dispenzarizovat – souhlasím s názorem registr.gynekologa. Konečné rozhodnutí je však na Vás.

       

  • Mirka

    Dobrý den, taktéž mi lékař provedl biopsii děložního čípku ve středu a v neděli po pohlavním stylu lehké krvácení je nutné navštívit gynekologa nebo je to běžné? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li krvácení trvat déle jak 3dny, gynekologa navštěvovat nemusíte.

       

  • Lucie

    Dobrý den, Prosím o radu..Minulý rok jsem prodělala konizaci čípku,měla jsem nález CIN III,výsledky konizace v pořádku..po půl roce jsem byla na vyšetření a vše bylo v pořádku..jsem pozitivní na tři typy HPV,měla jsem očkování Silgard..byla jsem minulý týden opět na vyšetření po 6 měsících a lékař mi provedl Pap stěr..trochu to štíplo..každopádně jsem trochu špinila a dva dny poté jsem měla pohlavní styk a krvácela jsem. Chci se zeptat, je opět návštěva lékaře nutná? Nebo je třeba počkat, než se čípek zhojí atd? Teď je vše v normálu, jen jestli se mám plašit. Děkuji mockrát za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné vyčkat výsledků stěrů, které lékař odebral, budou-li potíže ve smyslu krvácení mezi cykly či špinění pokračovat déle jak 2-3měsíce pak další došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Kamila S.

    Dobrý den pane doktore, je mi 48 let, mám 4 děti a cca 15 let jsem užívala hormonální antikoncepci( poslední v roce 2009). Poslední menstruaci jsem měla v srpnu 2017. Ve čtvrtek jsem začala špinit a od té doby se špinění střídá se slabým krvácením. Volala jsme svému gynekologovi a ten mi řekl, že mám přijít až krvácení skončí. Může se jednat o nějakou banalitu, případně ještě menstruaci anebo toto signalizuje nějaký závažný problém? Já se strašně bojím a to čekání mě přijde nekonečné. Pokud by mě lékař odeslal na hysteroskopie, nechci jít do nemocnice a podstupovat narkozu. Raději bych se objednala na ambulantní zákrok,ale nenašla jsme bližší zařízení než Vaše. Já bydlím v blízkosti Plzně, takže by to pro mě byl velký kus cesty, tak by mě zajímalo, zda by se mohlo stát, že byste mi u Vás sdělili, že ambulatní zákrok není možné provést? Jinak ještě beru léky na vysoký krevní tlak Tezio 1 tabletu ráno – podle praktické lékařky tento problém souvisí s přechodem. Děkuji za odpověď.

     

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zákrok je možno na našem pracovišti určitě provést, dále odkazuji na:www.ambulantni-hysteroskopie.cz, lze se objednat telefonicky či e-mailem prostřednictvím uvedené internetové adresy.

       

  • Eva

    Dobrý večer, prosím o Váš názor v roce 2017 jsem podstoupila konizacíi pro špatnou cytologii a infekci HPV výsledky dopadly dobře , minulý rok jsem měla cytologii v pořádku ,ale HPV zůstala , ultrazvuk ukázal stíny v děloze a taky zarostlý děložní čípek, letos jsem podstoupila Hysteroskopii a kyretáž v celkové anestezii ,ale lékař mě překvapil tím ,že se do dělohy nedostal a tudíž žádné vzorky nejsou z děložní sliznice ,doporučil mi odnětí dělohy preventivně a nebo kontroly , ptám se jestli neexistuje způsob jak srostlý děložní čípek po konizaci dát do normálu a nebo odstranit dělohu preventivně,ale nejsem na to psychicky připravena vím je mi 56 let děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, lze se pokusit děložní kanál rozdilatovat(rozšířit), ale uvedené může být nebezpečné s možností perforace („proděravění) dělohy. Doporučuji spíše zvážit hysterektomii (odnětí dělohy).

       

  • Martina

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor, jak je nebezpečný opar na rtu pro plody (dvojčátka) v 17tt a pravděpodobně neléčený pasový opar v 15tt. Na opary na rtech jsem již trpěla v minulosti před těhotenstvím a neštovice jsem již také dříve měla. Doporučil byste případně nějaké genetické vyšetřeni? Děkuji Martina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, genetické vyšetření není nutné. Jde o virová onemocnění projevující se tvorbou typických bolestivých puchýřků až vřídků na rtech nebo genitáliích (někdy doprovázených chřipkovými příznaky). Přenos je přímým kontaktem. Onemocnění probíhá v opakovaných atakách (virus perzistuje / přetrvává v organizmu) zejména při celkovém oslabení. Rizika pro plod při přenosu placentou jsou možné poškození vývoje očí, mozku, velkých cév (do 12. týdne gravidity) potrat, předčasný porod.Přenos při genitální formě onemocnění je možný i za porodu. Následkem je místní infekce očí a kůže (může být komplikovaná postižením mozku, nadledvin – s velmi vážným průběhem). Pokud je diagnostikován čerstvý výsev na genitáliích před porodem, je doporučen porod císařským řezem. Léčba herpetické infekce se děje lokálně nebo celkově podanými antivirotiky. Blíže doporučuji dořešení registrujícím gynekologem.

       

  • Ája

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Před Vánoci jsem podstoupila každoroční prohlídku a panu doktorovi se prý nelíbí zarudnutí kolem čípku. Udělal stěry a poslal na cytologii. Tvrdil, že když dopadnou v pořádku, bude se to jen pravidelnými kontrolami hlídat a sledovat, jinak že bych musela postoupit operaci. Cytologie ale dopadla v pořádku, ale přesto mě chce poslat na další vyšetření. Jsou tato vyšetření nutná? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nespecifikujete na „jaká další vyšetření“Vás chce kolega odeslat nejsem schopen blíže otázku zodpovědět.

       

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 31 let a mám za sebou 6 porodu během 13 let poslední byl v lednu 2018 a chci se zeptat menstruaci mám nepravidelnou ale test mi ukázal pozitivní výsledek, chci se zeptat zda může být interupce hrazena zdravotni pkjistovnou, vím že 7 dítě už nezvládnu a to i ze strany fyzické, jelikož se u nás v rodině vyskytuje cukrovka a bylo zjištěno u mě matky rakovina plic zhoubneho typu. Může být interupce hrazena pojistovnou.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nutno uhradit. Nehrazený výkon je pouze z indikace odborníka /tj.genetika,kardiologa aj./, stp2xSC nebo věkové indikace,tj.40let a výše.

       

  • K.

    Dobrý den, před 6 lety jsem byla dvakrát na konizaci děložního čípku. Cytologie pak čistá. Nyní se mi po letech opět strašně cytologie zhoršila. Moje lékařka mi řekla, že třetí operaci už rozhodně nedoporučuje, pokud chci mít děti. Děti zatím nemám, ale samozřejmě bych je chtěla. Žiji nyní už dlouho v Praze. Je zde prosím nějaká klinika, která se rakovinou děložního čípku přímo zabývá a byli by schopní, například na základě žádanky, se mne ujmout? Mám obrovský strach, abych něco nepodcenila a potřebovala bych, aby se tento problém řešil co nejdříve, než bude pozdě. Je to hodně akutní. Moc děkuji za odpověď. … před malým okamžikem jsem psala dotaz týkající se rakoviny děložního čípku. Ještě bych rada dodala věk. Je mi 27 let. A byla jsem dokonce v 16 letech očkovaná vakcínou proti rakovině děložního čípku. Děkuji za připojení informací k předešlém dotazu. K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné kolposkopické vyšetření expertním kolposkopistou – lékařem zabývajícím se onemocněním děložního čípku a dle toho stanovit další postup. Může Vás odeslat registrující gynekolog, vzhledem k rizikům předčasného porodu a věku doporučuji co nejdříve po dořešení uvedeného zvážit těhotenství.

       

  • Anna

    Dobrý večer už dva dni ma trápi ako keby exem na rozkroku… Na pyskoch len trosku nižšie… Najprv to vyzeralo normálne ani to nesvrbelo koza bola supinata a osupala som ju dolu no teraz to ako keby mokva a neviem co to je… Som mimo Slovenska ale ak je to vážne pôjdem k doktorovi… Ak nie co mam nato používať? Púder alebo nejaký krém aby to ďalej nemokvalo a aby ma to večer nesvrbelo… Koli tomu spával hola od pása dolu lebo vtedy ma to nesvrbi…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyhledat gynekologa v nejbližším místě pobytu a na základě vyšetření přesné stanovení léčby, případně odeslání k dermatovenerologovi.

       

  • Lucie

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jsem po 2 CS, první v roce 2012 a druhý před 11 ti měsících, nyní jsem neplánovaně otěhotněla ale nemohu si dítě nechat a finančních prostředků taky moc nemám. Hradí pojišťovna interupci po 2 CS ??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano interrupce jako stav po 2CS není hrazená, lze tedy ze zdravotní indikace (zdarma). Blíže dořešte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, 23.10. jsem byla na miniinterupci. Po šestinedělí jsem měla menstruaci a nyní je to od ní 37 dní a ještě se další nedostavila, cyklus mívám 27-28 dní. Také se mi nalévají prsa. Těhotenské testy jsou zatím negativní. Ale potřebuji se zeptat, pokud bych byla znova těhotná, zda je možnost jít znova na interupci. V článku jsem dostatečně nepochopila podmínky. Je mi totiž 35 a dvě děti už mám. Byla by možná potratová pilulka?Předem moc děkuji za odpověď Lucie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v první řadě doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa včetně ev.odběru krve na hCG(těhotenský hormon), dále dle domluvy na konkrétním pracovišti se stanovenou finanční úhradou.

       

  • Martina

    Dobrý den, před 14ti dny jsem byla na klasické roční prohlídce a cytologii. Dodám, že žádné problémy jsem neměla, až na krvácení/špinění přibližně v polovině cyklu, tento problém jsem již s gynekoložkou před měsíci řešila, řekla že se jedná o krvácivou ovulaci, doporučila mi kontryhelový čaj, plus beru kapičky Gynex a trochu se to srovnalo. Gynekoložka mi tedy udělala stěr a při dotknutí děložního čípku začal silně krvácet. Vzala mi tedy rovnou vzorky na test chlamydie a další vzorky, to už bohužel nevím na co, řekla nějaký odborný název a řekla mi to ve chvíli, kdy jsem ležela na koze a přála si ať to skončí, takže jsem ani moc nevnímala. Každopádně mi následně sdělila, že se jedná určitě o zánět čípku a že jde jen o to zjistit, jaké bakterie/viry ho způsobili. Dala mi předběžně 2 balení Polygynaxu s tím, že podle výsledků dostanu i antibiotika. Za 2 týdny jsem si na výsledky volala a vše negativní, tudíž v pořádku a že mám přijít za rok na kontrolu. Myslíte, že je tento postup v pořádku ? Nemám zkusit jiného lékaře ? Může děložní čípek takto „bezdůvodně“ krvácet ? Ten samý problém jsem měla před pár lety, krvácel mi děložní čípek po pohl.styku, také mi nic nenašla, ale to mi dala raději i antibiotika (ještě před hotovými výsledky) a pak už jsem je jen dobrala, přestože žádný nález nebyl. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup shledávám v normě, obzvláště pokud byly testy negativní. Doporučuji CICATRIDINA vag.čípky (volný prodej) v dávkování: 1 čípek denně (večer) 10–20 dní, následně 1 čípek 2-3krát týdně kontinuálně

       

  • Kamila

    Dobrý den. Před 3 měsíci jsem měla pohlavní styk s jedním mužem na dovolené. Od té doby mám gynekologické problémy. Nejdříve jsem měla mykózu, pak streptokok, poté mi doktor řekl že mám herpes, který byl přeléčen herpeainem. Stále mě však trápí pálení, svědění a výtok. Všechny stěry co mi pan doktor dělal byly negativni. Pokaždé mi nasadí léčbu v podobě zaváděcích čípků nebo mastiček. Prosím o radu kam se mám obrátit na nějaké rozsáhlejší vyšetření nebo popřípadě jaký postup mám po svém gynekologovi požadovat?? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodná je kultivace z poševního prostředí a dle výsledku zacílit na dané agens (původce).Je rozdíl zda se jedná o kvasinkové (mykotické)onemocnění, virové či bakteriální. Blíže proberte s registrujícím gynekologem, případně jej můžete změnit, nemáte-li důvěru ve způsob léčby.

       

  • Radka

    Dobrý den, poprosím o radu. V 11. týdnu mi dělali krevní testy na 1. screening, které vyšly v pořádku. V 13+3 týdnu jsem na jiném pracovišti podstoupila ultrazvuk a opět krevní testy. Ultrazvuk byl v pořádku, krevní testy vyšly pozitivně s rizikem 1:69. Chci se zeptat, zda je možné zkreslení výsledků testů vzhledem k termínu provedení a mému věku 40 let. Nebo mám co nejdříve podstoupit choriocentézu. Děkuji za Váš názor

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému doporučuji podstoupení amniocentézy.

       

  • Iva

    Dobry den,budu hradit interrupci tabletou pokud mi je vic jak 40 let?Moje lekarka nevi. dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li Vám 40 let a více pak je výkon bezplatný.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, jde z cytologického vyšetření zjistit i jiná „onemocnění“?. Především se tedy zjišťuje, zda se vyskytuje v těle HPV vir (bradavice nebo rakovina děložního čípku), je zde možno i jiné zjištění jako například různé záněty atd..? Děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano z onkocytologického stěru lze zjistit i zánět děložního čípku.

       

  • Jitka

    bolestive koleno už přes měsic,dostala jsem 2 inijekce D+M 20mg a koleno stale boli.Lekař mi řekl,že to je od řidnuti kosti.Koupila jsem si Calcichew D3..Jak dlouho bude ještě Koleno bolet? Děkuji za odpověd s pozdravem Rydlova.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otázka „jak dlouho bude ještě koleno bolet“ je na odborníka z oblasti ortopedie, nikoliv gynekologie, lituji ale nejsem schopen Vám adekvátně odpovědět.

       

  • Jana

    Dobry den,mam dotaz,zda testy vysetreni DNA z krve – Trisomy + maji stejnou procentualni vypovidaci hodnotu co se tyka M.Down jako vysledky z odberu plodove vody. Chci dceri radeji zaplatit tyto testy nez aby podstupovala odbery plod.vody. Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den ve srovnání s jinými screeningovými metodami má TRISOMY o něco vyšší citlivost a přesnost sledovaných poruch, výrazně nižší falešnou pozitivitu vyšetření a snižuje počet amniocentéz, nepředstavuje riziko pro matku ani dítě

       

  • Marie

    Dobry den, prosim jsem po třech sc. Ma otázka zní zda mam nárok na interrupci hrazrnou pojišťovnou. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,ano máte nárok na interrupci ze zdravotní indikace, tedy bezplatně.

       

  • Petra

    Dobrý den mám dotaz když sem těhotná a mám hypertenzi a každé mě těhotenství bylo rizikové hrozila mi premklapsie mám nárok na interupci ze zdravotních důvodů dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, interrupce ze zdravotních důvodů může být provedena pouze na základě indikace odborníka, tj.genetika,kardiologa,aj….kde musí být zcela jasně napsáno INDIKUJI z důvodu /a tento uveden/

       

  • Martina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla opakovaně špatné výsledky cytologie při kontrolách u své lékařky. ASC-US, ASC-H a LSIL paní doktorka jí doporučila DeflaGyn gel, který zde byl několikrát zmíněn. Nevím jeli to dostatečné a nikde jsem se nedočetla „jak je to možné“, cca ve 13letech jsme ji nechali očkovat „proti rakovině děložního čípku“. Má očkování spojitost se současnou diagnózou? Děkuji za odpověď Martina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování má protektivní (ochranný vliv), ale s uvedenými nálezy bych provedl expertní kolposkopii, tedy vyšetření děložního čípku odborníkem v této problematice. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem dcery.

       

  • Zdeňka

    Dobrý den, prosím můžete mi vysvětlit zprávu z cytologického vyšetření? Vůbec tomu nerozumím. cytologie liq. Primární vzorek:cervikovaginální stěr metoda LBC (ThinPrep) s počítačovou analýzou obrazu ZÁVĚR: Bez neopl. intraepit. změn a malignit STĚR: Uspokojivý, endocervikální/TZ oblast přítomna JINÉ ZMĚNY: Reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé Döderlein, MOP I Průvodka č. 2-597024/2018

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nález odpovídá normě.

       

  • Ramia

    Dobrý den, Potřebuji poradit. Moje sestra je drogové závislá a otěhotněla. Dítě si nechat nechce je ve 4 týdnu. Je možné provést potrat když není pojištěna? Děkuji za odpověď. S pozdravem. Ramia

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bez pojištění potrat provést nelze.

  • Eva

    Dobrý den chtela jsem se zeptat jaká rizika jsou u interrupce v 11tydnu, bylo mi rečeno, že větší a taky doktor použil pojem když se to povede… Můj dotaz zní kolika procentní možnost je ze se to nepovede?… A jak časté a jaké jsou nejčastější komplikace pri tomto výkonu.. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, výkon se ve většině případů zdaří. Komplikace mohou být jen občasné (zbytky residuální tkáně – pak nutné přečištění, krvácení či bolesti). Procentuelně nelze přesně vyjádřit.

       

  • Barbora

    Dobrý den, co znamená, když je výsledek cytologie – nedostatek buněk. Je chyba na straně lékaře, který odběr prováděl? Jednalo se o metodu LBC, tedy placenou. Hlídaná po LSIL, odběr byl po třech měsících od posledního. Děkuji Barbora.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené znamená že v preparátu bylo nedostatečné množství buněk k jeho komplexnímu zhodnocení a je nutné stěr zopakovat. Chyby nemusí být na straně odebírajícího lékaře.

       

  • Andrea

    Dobry deň, chcela by som sa opýtať. Som v 14 tyzdni tehotenstva, čakám dvojičky. V piatok nám diagnostikovali encefalokelu u jedného s dvojčiat vzadu na temene hlavy. Viete mi povedať či to mohlo byť zapríčinené nejakou mojou chybou v stravovaní? Na internete je toho veľmi málo ohľadom tejto vady. Gynekolog v Nemecku nám oznámil že ak to nebude veľké vedia to po pôrode operovať. Bude mať dieta trvale následky? Prosím viete nám povedať viac? Môj gynekológ mi viac nepovedal, pravdepodobne ma nechcel strašiť. O 4 týždne plánuje odber plodovej vody. Ďakujeme vopred veľmi pekne za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, chybu ve stravování bych příliš neviděl (vhodné užívání folátů na začátku těhotenství). Potvrdí-li se vada lze řešit chirugicky, závisí však i na velikosti. Rozsáhlé encefalokély nejsou slučitelné se životem. Velmi bych zvážil další pokračování těhotenství. Konečné rozhodnutí je však na Vás.

       

  • Simona

    dobrý den, je mne 26 let. Uz pul roku mam problem s bolesti obou prsu, nejdrive to bylo jen obcas ted mne prsa bolej neustale. Kdyz se koupu nebo sprchuji nemuzu se prsou ani dotknout, levej prsnik boli mnohem vic. Uz jsem skousela vynechat na tyden i podprsenky vubec to nepomaha a boli mne to porad stejne. Nedavno kdyz jsem se koupala se mne povedlo nahmatnout bouli o velikosti cca 2 az 3 cm, byla meka bolela a proklouzla mne spod prstu na dolni stranu prsniku. Mam docela obavy v nasi rodine je na kazdy strane rakovina a objevili se u nas i cysty co myslite co mam delat.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému a pozitivní rodinné anamnéze doporučuji nejprve vyšetření prsou cestou registrujícího gynekologa, který Vás odešle do příslušné mammární poradny ve spádu,kde bude stanovení dalšího postupu.

       

  • Lenka

    Dobry den, som 3 roky po porode. Prvu menstruaciu po porode som dostala po 18 mesiacoch. Ale menstruaciu mam len jeden den a ziadne krvacanie, skor take spinenie. S manzelom sa snazime o babatko uz vyse roka. Moj lekar mi urobil vysetrenie na hormonalny profil a urobil ultrazvuk. Vraj som zdrava. Manzel bol na spermiograme, tiez je zdravy. Je moja menstruacia v poriadku? Je potrebne nejake dalsie vysetrenie? Dakujem za odpoved. S pozdravom Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vaše situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem, případně odeslání do IVF centra v nejbližším okolí kde lze rovněž zahájit došetřování stran příčiny poruchy menses.

       

  • Iveta

    Dobry deň, ďakujem srdecne za vaše odpovede. Ešte by som predsalen mala jednu otázku…ak budete mat niekedy cas odpovedať….mám 49 rokov, v novembri som podstúpila laparoskopiu cysty na vajecniku. Bol odstráneny ľavý vajecnik s vajcovodom a tiež pravý vajcovod. Nie je uz u mňa riziko otehotnenia? Nebrala som ani neberiem žiadnu antikoncepciu, pýtam sa teda kvôli bezpečnemu sexu. S mojim lekárom sme túto otázku zatiaľ neprebrali…ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bylo-li Vám odstraněno vše jak popisujete riziko otěhotnění je nepravděpodobné.

       

  • Iveta

    Dobrý deň, srdečne vám ďakujem za vaše rady…Mala som otázku ohľadom cysty na vajecniku… uz som absolvovala laparoskopicky zakrok – lekari rozhodli tak, ako bol aj vás názor, odstránili ten postihnutý vajecnik s vajcovodom + aj druhý vajcovod – vraj preventívne, lebo ze vo vajcovodoch sa tvoria cysty. Chcela by som ešte poprosiť o váš názor – ako dlho sa hojí „vnútro“- v brušnej dutine po takomto zakroku…viem ze je to individuálne, teraz som týždeň po zákroku, pociťujem občasné pichanie po stranách v podbrusku…asi je to ešte normálne, len by som sa chcela uistit, koľko zhruba a ako sa mám šetriť… (chodenie, sedenie…)do práce môj lekár hovorí ze asi tak po 2 týždňoch po zákroku…? a ešte jedna vec – krvacala som 3 dni po operácii, lekár vravel ze teraz s krvacanim aj menstruaciou to môže byť rozhadzane- kolisave, posunute..aj viac týždňov…ďakujem pekne za odpoveď, prajem vám všetko dobré.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mnohokráte děkuji za projevenou důvěru, ano hojení je individuální, do práce můžete za 2týdny – souhlasím s kolegou. S krvácením to zprvu může být kolísavé ale do 2-3měsíců by se měl cyklus stabilizovat.

       

  • Iveta

    Dobrý deň, ďakujem pekne za vašu odpoveď. Mala som dotaz ohľadom vhodnosti kúpeľov pri cyste na vajecniku. Mám postihnutú dcéru, s ktorou sme absolvovali kúpeľný pobyt, snažila som sa horúcej vode vyhnúť, absolvovala som niekoľko procedúr vo vani ale voda bola vlažná až tepla, nie horuca.Problémy som nemala, tak dúfam ze som neurobila zle. Pán doktor, chcem vas pekne poprosit este o dalsiu radu.Bolesti nemam, len zriedka pichnutie, alebo tlak v podbrusku akoby na mocovy mechúr, niekedy vytok…odstránenie cysty plánujem napriek tomu, ako mi doporucil moj gynekológ a tiež vy vo vašej odpovedí. Ak som správne pochopila, cystu na vajecniku veľkosti 7,7×5,5 je dobre odstrániť aj keď nerobí vyslovené problémy? Moja otazka je, akym spôsobom sa postupuje. Ja myslim, ze by sa to robilo laparoskopicky. Cysta je podla vysledkov nezhubna. Ked som vsak bola konzultovat v nemocnici, tam mi lekár dal na zváženie ci by v mojom veku 48 rokov nebolo vhodne vybrat celu maternicu nakolko mam aj myom. Ten je sice len 1,5cm ale vraj aby casom neboli väčšie problémy…aký je prosím vás názor? Ďakujem a prajem všetko dobré.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejsou-li potíže spojené s onemocněním dělohy pak bych viděl k chir.řešení pouze oblast vaječníku a vejcovodu na straně postižené cystickým útvarem. Primárně laparoskopickou cestou,tzn.odstranění cysty a bude-li tato poškozovat vaječník i vejcovod pak provedení tzv.adnexektomie(odstranění obojího) na uvedené straně. V případě komplikací lze provést výkon z řezu ,tj.laparotomicky. Blíže vysvětlí v příslušném ústavním zařízení,kde budete operována.

       

  • Nela

    Dobrý den, před rokem a půl jsem byla na konizaci děložního čípku poté co mi byl zjištěn nález CIN II. Po konizaci chodím dvakrát ročně na prohlídky, nechávám si dělat podrobnější (placenou) cytologii. Ze začátku bylo vše v pořádku, ale loňské září mi doktorka volala, že byly zjištěny nějaké změny na čípku a domluvily jsme se na další kontrole a hpv testaci. To jsem podstoupila v březnu tohoto roku. Nyní jsem byla na další kontrole. Testy na hpv viry byly negativní, ale byl mi zjištěn nález CIN I. Lékařka mi nedokázala přesně vysvětlit jak se mi to mohlo opět zhoršit, když hpv testy jsou v pořádku. Doporučila mi ale, abych co nejdříve otěhotněla (je mi 32 let a ještě jsem nerodila), s tím že se můj stav bude zřejmě opět zhoršovat a musela bych na další zákrok a pak už bych děti mít nemohla. Jak jsem psala, je mi 32 let a nikdy jsem nebyla těhotná. Přes 10 let neužívám antikoncepci, se současným, ale i dvěma předchozími partnery jsme provozovali přerušovanou soulož. Třikrát jsem užila Postinor. Vzhledem k tomu, že jsem i přesto nikdy neotěhotněla, bojím se, že jsem neplodná, přesto jsem doufala, že se miminka dočkám. Když mi ale lékařka řekla, že mám pouze dva roky, bojím se ještě víc. Prosím tedy o radu, vysvětlení mého výsledku cytologie a dalšího postupu a prosím i o Váš názor na to, zda ve své situaci se o miminko mám vůbec pokoušet. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k věku, anamnéze a uvedeným údajům bych osobně doporučoval otěhotnění do 3let. Výsledek CIN I je vhodný dořešit dále s expertním kolposkopistou (lékařem zabývajícím se onemocnění čípku). Se snahou o koncepci (otěhotnění) pak doporučuji začít co nejdříve.

       

  • Veronika

    Dobrý den, prosím o radu: byla jsem na konizaci čípku (N871) před 8 dny a studuji si lékařskou zprávu. Co prosím znamená zkratka: kolpo: LGL na PP BE + P. Předem děkuji, Veronika

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den jedná se o tzv.LG/low grade /lézi,tj. nízkého stupně: zkratky znamenají že na předním pysku /části čípku/ je tzv.BE-bílý epitel + P /puntičkování/ což jsou kolposkopické zkratky pro popisování změn nízkého stupně. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem případně kolposkopickým expertem (lékařem zabývajícím se onemocnění čípku)

       

  • Katka

    Dobrý den před pár dny jsem se vyspala s jedním klukem bohužel nedávno jsem zjistila, že mě jeho bývalá přítelkyně má chladímii on se s tím také léčit je možné, že jsem to mohla chytit??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné, že CHLAMYDIE máte, budete-li žádat testaci cestou registrujícího gynekologa pak jako SAMOPLÁTCE (uvedené budete hradit)

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý týden jsem byla na každoroční kontrole a na odběru cytologie, ale při vyšetření mi paní doktorka řekla, že na čípku se ji něco nezdá a že to vypadá na zánět a proto mi dělala ještě jedny stěry, ale ty byli v pořádku a o žádný zánět se nejednalo a že si mám si zavolat za další týden na výsledky cytologie, měla bych se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych výsledků kontrolní cytologie a dle toho se domluvíte s registrujícím gynekologem stran dalšího postupu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, je mi 41 let, včera jsem zjistila dle těhotenského testu, že jsem pravděpodobně těhotná. Chtěla bych se zeptat cca 3 roky mám nasazen Transtec 70 mg na bolesti zad a užívám pravidelně lamotrigin. Lékaře samozřejmě navštívím hned v příštím týdnu, jen bych se chtěla zeptat jak velké riziko je v těhotenství pokračovat ? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li jednoznačná kontraindikace u odborníků /neurologa ev.jiné/ doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa a domluvu stran dalšího postupu s event.pokračováním těhotenství.

       

  • Barbora

    Zdravím, chci se zeptat zda je možné vysledovat při každoroční preventivní prohlídce při stěru z děložního čípku přítomnost chlamydii. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běžně se stěr neprovádí, není-li k uvedenému medicínský důvod /chron.zánět,pokus o zneužití aj./,ale lze realizovat na vlastní žádost cestou registrujícího gynekologa za stanovený poplatek.

       

  • Jana

    Dobrý den jsem asi v 5 TT nespíš mě čeká interupce v po se dozvím od dia co a jak a ve st gynda, ráda bych si ho nechala ale zdravotní důvody asi nedovolí tj. Diabetes vyšší puls štítná žláza ledviny Proplati mi to pojišťovna či hradí to VZP?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li jasná indikace konkrétního odborníka,např.diabetologa, kde musí být přesně napsáno: indikuji interrupci pro:….. (a přesně specifikované důvody) HRADÍTE SAMA.

       

  • Lucie

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.mam s přítelem dvě děti,ale obávám se že jsem opět těhotná,ale už výchovu dvou dětí nezvládám psychicky ani fyzicky skončila jsem několikrát na kapackach skrz vyčerpání.obvodak mi napsal léky na teď nevím název měla jsem je na to že mám pořád tlak na hrudi jako by mi na hrudníku někdo seděl a na úzkost.byl by mi potrat uhrazeny pojišťovnou? děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li medicínská indikace /věk nad 40let,psychiatrem,kardiologem,genetikem aj./ je nutné interrupci /potrat/ uhradit sama.

       

  • Jana

    Dobrý den, při předchozí cytologii před rokem jsem měla mírné zánětlivé změny na čípku. Byla jsem přeléčena léky. V současné době se objevuje po styku mírné krvácení. Mám myom 3 cm. Na cytologii při letošní kontrole mi vyšel výsledek LSIL Jako doporučení jsem dostala ascorutin kvůli toho krvácení a kontrola za půl roku. Z více stran jsem slyšela, že ascorutin je pouze placebo.Mohu poprosit o názor, zda je tato léčba dostačující? Může pomoci ascorutin na krvácení? Jen doplním, že partnera mám stálého, chráněný styk, věk 40+. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Ascorutin užívat můžete, osobně bych Vám před dalším stěrem z čípku doporučil CICATRIDINA vag.čípky /1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů/, případně Deflagyn gel viz www.axonia.cz 

  • Šárka

    Dobrý den, na preventivní prohlídce byly zjištěny nezralé léze.HPV je prý negativní.Prý se to nijak neřeší jen sleduje.Mám přijít za půl roku na kontrolu.Opravdu se to jen sleduje a nijak jinak neřeší?Co to vlastně znamená nezralé léze a můžu s tím já něco udělat? Díky

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je v pořádku, tj.kontrola za 6měsíců. Můžete si zakoupit CICATRIDINA vag.čípky /1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů/, případně Deflagyn gel /dražší cena/viz www.axonia.cz 

       

  • alena

    dobrý den moje dcera je již matkou 2 dětí ale bohužel je to matka samoživytelka další dítě si nemůže dovolit je cca 7 tydnů těhotná daší dítě nechce a na interrupci peníze nemá.je cca 2 měsíce po plastice děložníno čípku co má dělat

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stav po plastice děložního čípku není indikaci k ITP/interrupci=potratu/zdarma. Toto lze pouze z věkové indikace,má-li dcera 40let a více, případně z indikace odborníka /genetika,psychiatra,aj./ – v opačném případě je uvedené zpoplatněno. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

       

  • Ivana

    Dobrý den pane doktore. Je mi 36 mám 3 děti. První porod přirozený ve 25 letech, druhý o 6 let později císařem dvojčata. Cca 2-3 roky normálně menstruuji 3-4 dny a pak cca 10 dní spinim. Zkoušeli jsme orgametril, antikoncepci dokonce i hysteroskopii kde se nic nezjistilo, nic nefunguje a hrozí mi hysterektomie. Pomohla by mi ablace endometria? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejdříve vyzkoušet nitroděložní insert (LNG-IUS konkrétně Mirena nebo Kyleena) až pak bych zvážil termoablaci endometria za předpokladu, že již neplánujete další těhotenství.

       

  • Jana

    Dobrý den, prosím o radu, je mi 37 a byla jsem u gynekologa s bolestí dělohy, kde zjistil, že velikost děložní sliznice je 17-18mm. Měla jsem atb, po menses jsem byla hned na kontrole znovu zda se sliznice zmenšila a zmenšila na 12mm. A prý je to normální a nic se neděje. Děloha mě bolí stále akorát již ne tolik. Je to špatně, mám raději zajít někam jinam ještě? Moc děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li přetrvávající bolesti doporučuji opět navštívit registrujícího gynekologa stran vyloučení možného přetrvávajícího zánětu s ev. změnou antibiotik. Bude-li situace neúnosná pak návštěvu gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Maria

    Dobry den, mozno to tu uz bolo zodpovedane, ale prehliadla som…chcem sa spytat, ci je mozne vyuzitie pilulky ak mam trvaly pobyt na Slovensku. Ak ano, ako postupovať? Mam 45 rokov a 3 deti. Ďakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologický potrat lze provést pouze ženám s trvalým pobytem v ČR

       

  • Agata

    Dobrý den jestem w 16 týdnu chtěla bym se udělat u vás potrat bydle v Polsku to bym se mohla udělat pro vaše kliniky

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené v ČR nelze.

       

  • Karel

    Dobry den prosim o radu moje kamaradka je v 7tydnu tehotenstvi a chtela by jit na potrat ma i psychycke problemy a pta se jaka cesta potratu by byla nejlepsi a zaka cena tech potratu je. Dekuji za odpoved Karel

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené lze medikamentosně /léky/ nebo chirurgicky /zákrokem tzv. interrupce/. Cenové rozpětí je cca od 4500-7000Kč individuálně dle pracoviště. Bude-li mít pacientka vyšetření odborníka/ např. psychiatra/ a bude-li uvedeno:INDIKUJI ukončení gravidity z důvodu ……/a tento uveden/ pak je výkon bezplatný. Blíže po domluvě s registrujícím gynekologem pacientky.

       

  • Igor

    Dobrý den přítelkyně je 6 týdnech v těhotenství máme dvě děti a u posledního dítěte musela na cisařák a čištění krve ten nám řekl gynekolg že doporučuje potrat kvuli zdraví matky že má srážlivost krve hradí to pojištovna nebo sami děkuji za odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stav po 1.SC/císařském řezu/není indikací k ITP/interrupci=potratu/. Zákrok by pojišťovna v tomto případě nehradila. Možná je pouze indikace odborníka např.hematologa, genetika aj.

       

  • Kristina

    Dobry den, co znamenaji tyto hodnoty hcg free 48.2 a papp-a 1.67 prosim? Je nejake riziko nebo jsou v poradku? Dekuji V.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tyto hodnoty se převádějí na tzv.MoM a nelze hodnotit samostatně. Výsledek I.trimestrálního screeningu se pak hodnotí v určitém poměru stran event.zhodnocení rizika. Blíže doporučuji probrat s registrujícím gynekologem na základě výsledků,které Vám konkrétně vyjdou.

       

  • Nikola

    Dobrý den, je mi 17 let, nedávno me začalo bolest prave prsu jakoby z vnější strany a do podpazi pak me bolela cela ruka ale vždycky jen chvili, teď me začalo trochu bolet i levé prso a to ze vnitřní strany prsa u bradavky a taky se mi stává ze mi obsas bradavka a okolo ztvrdne, nedávno jsme prodělala úžeh a bylo mi špatně a nemohla jsem dýchat, boleli me zadá a bolest na hrudniku, teď se mi také špatně dýchá a obcas me boli u hrudniku na levé straně a také me boli břicho a kručí.Zašli jsme s mamkou k praktické doktorce a ta me vyšetřila a řekla ze všechno mam v normálu. Takže teď vůbec nevim zda a o co by se mělo jednat v souvislosti s prsama? Mam hrozny strach předem děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného se nejspíše jedná o cyklickou mastodynii. Tato  je často vázaná na období před menzes zejména u mladších žen, může také přetrvávat ve větší či menší intenzitě i v průběhu celého cyklu. Odpovídá asi za 70% z celkového výskytu bolestí prsu. Bolest se převážně vyskytuje v obou prsech přičemž v jednom z prsů bývá bolest výraznější.
      Jedná se o nezánětlivé onemocnění obvykle ženského prsu, které je způsobeno hormonálními vlivy – jakoukoliv hormonální rozladou v průběhu života, ale nejčastěji se vyskytuje s hormonálním zráním s prvními měsíčky u mladých dívek. Vyskytuje se i po „nevhodně“ zvolené nebo „nefyziologicky“ užité hormonální antikoncepci (opakované posouvání cyklu atp.). Ovšem mnohdy správná volba a správné užívání hormonální antikoncepce tyto bolestivé stavy zlepší.

  • Rola

    Jsem po kónizaci. Neměla bych být vedena v onkologické poradně? Díky

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží na konkrétním pracovišti, kde byl výkon proveden. Některá pracoviště pacientky po určitou dobu dispenzarizují „hlídají“ a poté předávají zpět k registrujícímu gynekologovi. Zde by jste měla absolvovat min 1xročně preventivní vyšetření včetně onkocytologického stěru z čípku nestanoví-li Váš gynekolog jinak.

       

  • Lucie

    Dobrý den, je mi 35let a jsem těhotná. Děcko nebylo plánované. Léčím se s depresemi a beru Velaxine 300mg, Derin 50mg a Lamotrix 200mg denně. Jak velké je riziko, že tyto léky poškodily plod? Byla by možná miniinterupce hrazena pojišťovnou? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rizika zde určitá jsou, konkrétně doporučuji vyšetření u dispenzarizujícího psychiatra-bude-li INDIKACE ze zdravotních důvodů pak je výkon bezplatný. V opačném případě je nutno zákrok uhradit.

       

  • Veronika S.

    Dobrý deň, bola som na trimestrialnom screnningu. Vyšiel mi hraničný skreening. Plod je v poriadku, sedí všetko, tak, ako má. Len mi doktorka oznámila, že je nejaký problém s mojimi odbermi. Povedali mi, že mám ísť na konzultáciu. Je to moje prvé dieťa a mám 28 rokov. Mám sa obávať? A mám tam ísť?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nespecifikujete „jaký problém s odběry“ konkrétně byl, uvedené se obtížně posuzuje. Vyšel-li screening negativní prozatím bych se výrazně neobával. Konsultaci doporučuji.

       

  • Helena

    Dobrý den, včera jsem byla na vyšetreni u gynekologie, kde mi doktorka položila otázku zda bych chtěla podstoupit prvotrimestralní screening a když jsem to samozřejmě odsouhlasila,odsunula se zpět ke svému počítači kdy mi sdělila se slovy: „jéžiš, ale vy jste dnes už 11+6tt to už jsme promeškali.“ S vyraženým dechem jsem to nějak nemohla pochopit,že jak je možné,aby doktorka promeškala takhle důležitou kontrolu? A proto se obracím na Vás s prosbou, zda mám šanci ještě screening postoupit? Co mám teď dělat? Děkuji moc.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den uvedené se provádí od 11+0 do 13+6, šance absolvovat screening přetrvává.

       

  • Anna

    Dobrý den pane doktore, byla jsem na screeningu v prvním trimestru u certifikovaných gynekologů a vyšel mi jiný výsledek jak u svého gynekologa, který odběry krve posílal do laboratoře, kde výsledky vyhodnocují. Jak je to možné? .. je to díky tomu že na klinice se započítávají ještě výsledky z ultrazvuku?…Nicméně na klinice řekli že je vše v naprostém pořádku a z laboratoře přišlo upozornění na nízké beta hcg… 0,48 Mom.. co tak nízká hodnota může znamenat?..Papp-a bylo 1,08Mom… a na klinice vyšly hodnoty hg 0,58 Mom a papp-a 0,83 Mom..děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na klinice se započítává i výsledek UZ vyšetření a řídil bych se výsledkem certifikovaných kolegů. Blíže můžete probrat s registrujícím gynekologem.

       

  • Renáta

    Dobrý den…Tento týden jsem byla u svého gynekologického lékaře na vyšetření.Mám už měsíc bolesti v podbříšku a lékař mi objevil varixy v briše.Napsal mi tablety cyclo 3 forte.Jakmile doberu léky mám dojít na kontrolu.Mluvil o operaci,tak jsem se chtěla zeptat,co to všechno obnáší.Děkuji za Vaši odpověd

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vašeho registrujícího gynekologa je zcela správný. Jelikož neuvádíte na jakém typu výkonu jste se předběžně domlouvali doporučuji dodržet uvedený postup s konkrétní domluvou.

       

  • Lucie

    Dobry den Nahodne jsem sla 2 krat na prvotrim scr. Poprve v Podoli 12+5 vse negativni NT 1.9 Jelikoz mi nerekli pohlavi rozhodla sem se nerusit scr. V miste bydliště a zaplatila si to znovu 13+2 opet vse v poradku jen NT 2.9
    Jak je to mozne ? Dekuji za odpoved a nazor

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hodnota NT plynule narůstá v průběhu těhotenství o 0,2mm za den. Je zde také směrodatná odchylka měření se kterou musíte počítat. Pokud byl I.trimestrální screening negativní, dále bych uvedené neřešil. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den pane doktore. Je mi 41let.V březnu tohoto roku jsem nedostala menstruaci. Jinak myvam pravidelnou. Od 3.dubna az do teď mám lehké špinění bez přestání. Byla jsem u své gynekoložky, která mi dala tabletky Provera na 10 dní s tim,že špinění přestane do 4dnu a po dobrání tablet bych měla dostat opět menstruaci a tím.by se to mělo srovnat. Po 3dnech braní tablet to na 2dny ustalo a pak opět špinění začalo. Bylo mi řečeno,že pokud to nepřejde ,tak je zapotřebí udělat kiretaz v celkové narkóze,cemu bych se raději vyhnula.Myslíte, že tento problém by mohla vyřešit i hysteriskopie? A zda je možné hned druhý den po výkonu jít do práce. Pracuji jako kadeřnice 10hodin denně. Děkuji za odpověď a přeji hezký večer.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tento problém může vyřešit hysteroskopie, tuto lze provést i ambulantní cestou. Více na www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Absolvovat následující den po výkonu 10h pracovní směnu však nedoporučuji.

       

  • Bára

    Dobrý den, mám dotaz. Gynekoložka mi zjistila, že mám cosi v děloze ale já mám tělísko a v pondělí jdu na odběry pokud by se ukázalo, že jsem v tom proplatila by mi interrupcí pojistovna když mam tělísko a je mi 21 let a studují???

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prokáže-li se těhotenství při zavedeném nitroděložním tělísku lze provést interrupci ze zdravotních důvodů, tj.bezplatně. Blíže dořešte po vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Jana

    Dobry den mela bych dotaz minuli mesic jsem mela pohlavni styk a od ty doby jsem nedostala menstrulaci mam dve deti a treti dite si nemuzu dovolit doslechla jsem se ze kdyz je zene 38 a vic tak interupci ma zdarma dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa. V případě potvrzení nitroděložního těhotenství pak lze možnost interrupce, ale jako placený výkon. Ze zdravotní indikace lze pouze po 40.roce věku, případně jiného odborníka z nějákého důvodu/genetika,psychiatra,aj./

       

  • Tereza

    Zdravím. 7.5. jsem byla na upt. Dneska 14.5. na kontrole u gynekologa mi bylo oznámeno, že jsem stále těhotná. Zítra jdu opět na zákrok. Jak je možné že se tohle může stát?? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, žádné pracoviště ani lékař Vám nemůže zaručit ideální a nekomplikovaný průběh operace. Všeobecné komplikace provázející operační výkony jsou díky pokroku v medicíně velmiojedinělé. Patří mezi ně např. „trombóza“ (vytvoření krevních sraženin v žilách, např. dolních končetin), „embolie“ (uzavření žil krevní sraženinou, nejčastěji v plicích), krvácení během operace či po operaci, infekce v operačním poli. I přes pečlivou operační techniku může dojít během zákroku k poškození dělohy nebo většímu krvácení, které si vyžádá rozšíření stávajícího operačního výkonu. I v této výjimečné situaci je naší snahou zachování všech vnitřních orgánů, někdy je však nutné provést operační výkon s odstraněním poškozeného orgánu. Alergické reakce se může vyskytnout na jakékoliv léčivo nebo dezinfekční prostředek. Může mít formu kopřivky, zarudnutí, svědění kůže,dechových obtíží, nízkého krevního tlaku, až šokového stavu. Z nejrůznějších medicínských důvodů může dojít k neúplnému vyprázdnění dutiny děložní (zůstávají zbytky plodového vejce či zůstane zachováno životaschopné těhotenství). Toto se může projevit například zvýšeným krvácením,bolestmi, teplotami apod., pacientka však může být i zcela bez příznaků. V těchto případech je nutné výkon opakovat.

  • Simina

    Dobrý den, chci se zeptat, co vse si hradí žena pri přerušení těhotenství cca 9 tt. Kolik a co stoji . Děkuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, interrupce na žádost ženy je úkonem hrazeným, jeho cena je stanovena v současnosti na částku cca 5000,- Kč – /liší se dle jednotlivých pracovišť/ včetně vypsání interrupčního hlášení cca 1000Kč (v případě tzv. „medikamentózně vedené interrupce“ vyvolané pomocí léků obvykle vyšší-dle pracoviště).

       

  • Michaela

    Dobrý den, měla bych dotaz. Dne 3.4.18 jsem měla s přítelem pohlavní styk, kdy jsme použili jako ochranu globuli Pharmatex. Druhý den 4.4.18 se dostavila menstruace, která skončila 7.4.18…Musím podotknout, že menstruaci mám nepravidelnou, kdy se dostaví cca čtyři max. šest dní opožděně.. Dne 9.4.18 opět pohl.styk prvně s kondomem a po té s Pharmatex.. 11.4.18 se dostavilo špinění s čerstvou krví a 13.4.18 na kontrole vše v pořádku.. Od 20.-23.4.18 bylo v těchto dnech opět špinění a momentálně od 2.5.18 se do dnes 7.5.18 menstruace nedostavila.. TT jsem si dělala ráno a po limitu jsem viděla opravdu slabého ducha.. Myslíte, že by se opravdu mohlo jednat o těhotenství? Tuto dobu si to nemůžeme dovolit.. Dvě děti už máme a u mladšího, který se narodil s větším jazýčkem a též i tvarickou stále nevíme z jakého důvodu to má a čeká nás další návštěva stomatologie v září a poté se rozhodne, jestli ke vhodná návštěva onkologie.. Momentálně i já se potýkám se zdravotními potížemi, kdy mi našli stopu kyseliny močové a zároveň se léčím s refluxem. V červnu mě čeká kolonoskopické vyšetření, kvůli častým prujmům a hlenu ve stolici a ztrátě 11,5kg za rok.. Myslíte, že je vhodné jít na interrupci? Popřípadě hradila by to zdr. pojišťovna? Děkuji mnohokrát za vaší odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství. V případě potvrzení gravidity a žádosti o interrupci hradíte výkon sama nebude-li indikace jiného odborníka /genetik,gastroenterolog,aj./Na základě uvedených údajů prozatím gynekologickou indikaci neshledávám.

       

  • Jana

    Dobrý den, Prosím o informaci, zda se u vás v ordinaci provádí odběr plodové vody nebo je nutné navštívit specializované pracoviště. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na našem pracovišti odběr plodové vody neprovádíme. Nutno na specializované pracoviště nebo do ústavního (nemocničního) zařízení ve Vašem okolí. Vhodná konkrétní domluva s registrujícím gynekologem.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,lze provézt hysteroskopie , když špinìm?i lehoučké krvácení? děkuji za informaci

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná-li se o tzv.“došpiňování“ a není silný charakter krvácení jako např. první nebo druhý den menses pak výkon lze provést.

       

  • Vanesa

    Dobrý den je mi 15 let u gynekologa jsem ještě vůbec nebyla a nahmatala jsem si asi dvě zvětšené bulky na levém prsu. Nejsou bolestivé a ani pohyblivé. Chtěla bych se zeptat, může se jednat o rakovinu prsu nebo to může být třeba i vývojem? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je určitě na návštěvu registrujícího gynekologa,který Vás vyšetří a odešle do mammologické poradny kde provedou UZ vyšetření prsou.

       

  • Adéla

    Dobrý večer pane doktore,mám dotaz,jsem 6.den po miniinterupci,je možné že stále cítím příznaky těhotenství,tj,citlivost a bolest prsou,časté močení a občas nevolnost?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, do týdne by uvedené potíže měly odeznít. V opačném případě doporučuji max do 14dnů kontrolu cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Lucie

    Dobry den, je mi 37 let, matka tri deti, nyni jsem neplanovane opet tehotna. Zvazujii miniinterupci, jsem v 5tt. Jako rozhodojici beru fakt, ze jsem na konci 3tt a na zacatku 4tt uzila pomerne velkou davku leku VERMOX. Konkretne tri dny po dvou tabletkach – 3×2. ( nevedela jsem, ze jsem tehotna) Jaky je vas nazor pripadne rada pri uziti toho leku v tomto stadiu tehotenstvi? Uvadi se teratogenni ucinky, jak velke je riziko pro vyvoj plodu? Je to pro me osobne indikace k interrupci? Predem dekuji za vas cas a odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vermox (Mebendazol) vykazuje embryotoxické a teratogenní účinky po jednorázové perorální dávce u laboratorních potkanů a myší. Škodlivé účinky na reprodukci u dalších testovaných živočišných druhů nebyly pozorovány Při předepisování přípravku Vermox během těhotenství, zejména v prvním trimestru, je zapotřebí posoudit možná rizika proti očekávanému terapeutickému prospěchu. Uvedené není indikaci k interrupci. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Dominika

    Dobry den. Som asi v 4 týždni tehotenstva,podla tehotenského testu.Chcela by som ist na interupciu z osobných dôvodov. Som Slovenka, pracujem v českej republike, mam tu poisťovňu, ale nemam tu zatial trvalý ani prechodný pobyt.Gynekologa este v CR nemam. Chcela by som sa opytat, ci je mozem absolvovať interupciu v CR,alebo tento zákrok podla zákona mi môžu spravit len na Slovensku. Ďakujem Vám za odpoveď, s pozdravom Dominika.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zákon rozlišuje interrupci na žádost ženy a interrupci ze zdravotních důvodů. Právní rámec je stanoven Zákonem České národní rady č. 66/1986 Sb., upřesněný prováděcí vyhláškou č. 75/1986. Potrat cizí státní příslušnici je možné provést pouze tehdy, má-li povolení u nás k trvalému pobytu.

       

  • Barbora

    Dobrý deň. Chcem veľmi pekne poprosiť o radu. Už dlhšiu dobu mám mierne problémy s mojím cyklom. Cyklus mám pravidelný, ale krátky (23-24dní). Ovuláciu mávam 14-15 deň cyklu (odsledované niekoľko cyklov ovu testami). Snažíme sa o dieťa už skoro rok a stále sa nám nedarí. Môže byť krátka luteálna fáza ten problém? + posledný rok mávam bolesti. Už týždneň pred menštruáciou ma začne bolieť bruško, akoby menštruačá bolesť + pichanie vo vaječníkoch, toto trvá cca tých 5-6dní, potom príde menzes-klasická bolesť celkom silná a potom ešte aj po skončení menzesu občas bolesť pretrváva jemne ešte dáke dva dni. Ku doktorovi som objednaná lenže na termím sa čaká 5 mesiacov a ja neviem či je to vážne alebo nie :/ ďakjujem veľmi pekne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Váš problém se může týkat luteální fáze cyklu,ale také zde může být jiná příčina. Nedaří-li se otěhotnět při pravidelném pohlavním styku /min 2xtýdně/ déle jak 1 rok je situace na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa případně IVF pracoviště ve Vašem okolí kam se doporučuji dostavit i s partnerem jako pár.

       

  • Eva

    Dobry den jsem tehotna 4t. Mam 3děti nejstarsi syn je zdráv , ale druhý syn má vrozeny nadory v mozku a dcera ma vrozenou myoklonickou dystonii Dyt 11 mam strach mam narok na hrazeny vykon od pojistovny

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené bych řešil cestou registrujícího gynekologa,který Vás odešle ke genetickému došetření stran příp.indikace k výkonu. Dle mého názoru je myoklonická dystonie – DYT11 indikací k ITP z genetické indikace,tzn.zdarma.

       

  • Renča

    Dobry den pán doktor, prosím Vás o odobrne vysvetlenie, či sa mam dačoho obavať. Moje výsledky sona su Vpravo fertilna zlaza vo všetkých Q, mierne je zmnoz.aj väzivo. V HLQ sa nachadza cysta 4,3mm bez pat.vask. Axilla bez ložišk. zmien. Vľavo je tiež fertilna zlaza. V HLQ pri okraji aeroly je cysta 5,4mm, lateralnejšie je menšia cysta 3,6mm. Pat.vask.nevidieť. V dolnej etaži axilly je prespektoralne ovalny utvar 21x9mm bez pat.vask – može ist o akcesornu zľazu alebo LU. Zaver: menšie cysty obojstrajne, v ľavej axille suspakcesorna zľaza alebo sfibrotizovana LU. Kontrola o pol roka, bolesti ľaveho prsníka mam neustale. Mam 43rokov menzes pravidelne.Dakujem pekne za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávat se zatím ničeho nemusíte, doporučuji dodržet doporučený interval kontroly za 1/2 roku.

       

  • Gabriela

    Dobrý den pane doktore, chci se zeptat,zda je možné,aby cysta odešla společně s menstruací, popřípadě jaké jsou jiné možnosti odstranění cyst kromě operace? Jsem 5 měsíců po sekci a byla mi nalezena cysta s tím, že se musí laparoskopicky odstranit. V den plánové operace jsem ale dostala nečekaně menstruaci (plně kojím, proto nečekaně). Mám přijít na kontrolu a podle toho se uvidí. Předem děkuji za odpověď. Gabriela B.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, skutečnost že po menses cysta zmizí zde je. Bude-li přetrvávat pak je na zvážení navrhovaný laparoskopický výkon. Blíže dořešte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Zdravím chtěla jsem se zeptat potřebovala bych interupci ale nemám gynekologa a jde u v a s u dělat to bez hospitalizace.dekuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, interupci v našem zdravotnickém zařízení neprovádíme. Můžete se však objednat k vyšetření s domluvou a odesláním na příslušné pracoviště kde výkon provádějí.  

       

  • Anna

    Dobrý den, chci se zeptat, zda je pro mě vhodné medikamentózní přerušení těhotenství, když jsem po dvou sekcích, poslední před 11 lety. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, je zde možnost volby. Jedná se o relativně bezpečnou formu, ale samozřejmě nese také určité procento komplikací. Konkrétně doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Andrea

    Dobrý den, Před 6 týdny a 5 dny jsem postoupila miniinterupci v 7. Týdnu těhotenství. Před 2 týdny a 3 dny jsem byla na prohlídce u své gynekolozky, která mi řekla, že je vše v pořádku, mám zvětšenou sliznici a tedy brzy dostanu menstruaci. Menstruace se mi však stále neobjevila a proto začínám mít obavy, protože by se správně menstruace měla dostavit do 6 týdnu po zákroku. Mám také menší cystu, mohlo by to být právě tím? Posledních 5 dní mohu pociťovat slabší bolesti v podbrisku. Jak dlouho bych ještě měla čekat a kdy bych si měla zajít k lékaři? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nedostaví-li se menstruace za více jak 6týdnů od výkonu a uvedené pobolívání v podbřišku budete pociťovat nadále pak doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa, při zhoršení případně i cestou pohotovostní služby.

       

  • Andre

    Dobrý den. Ráda bych se zeptala na dotaz. Včera jsem byla na pravidelné roční prohlídce. Stěr z čípku a ultrazvuk přes stěnu břišní. Je mi 42 let a jeden porod. Při vyšetření ultrazvukem prohodila paní doktorka, že mam levý vaječník vytahaný a něco si zabrala pro sebe s tím ať mi sedtra veme krev. Můžete mi prosím říct, co vše se nechává zjišťovat z odběru krve na gynekologii? Pokud by tam byla cystau nebo mymom, tak to by snad na ultrazvuku viděla ne? Menzes mám pravidelně. Jen jsem jednou cca 5 let zpátky podstoupila kyretáž z důvodu vysoké sliznice (špinění mimo menzes). Děkuji za Vaši odpověď. Andrea

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, předpokládám že paní doktorka k odběru krve měla důvod na základě UZ nálezu. Nelze vyjmenovat všechny možné patologické stavy na vaječníku (od nezhoubných po zhoubné).Navíc by Vám měla říct nějáký závěr – např.na co má podezření, případně jaké příčiny vylučuje. Uvedené nelze konkretizovat, nejste-li spokojená se svou lékařkou máte právo na změnu.

       

  • Andrea

    Dobrý den, za měsíc mi bude 40 let, mám mutaci leiden a nyní jsem zjistila,že jsem těhotná, proplatí mi pojišťovna interrupci? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, půjdete-li k výkonu alespoň 1den po narozeninách a bude-li uvedené do 12+0 pak platit nebudete, v opačném případě ano. Blíže doporučuji vykomunikovat s konkrétním zařízením kde hodláte zákrok podstoupit.

       

  • Klára

    Dobrý den, farmakologické přerušení těhotenství u ženy ve věku 41 let je hrazeno ze zdravotního pojištění nebo je bráno jako nadstandard a hradí si ho žena sama? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, farmakologické ukončení těhotenství není hrazeno ze zdrav.pojištění ve Vašem případě a pohybuje se v rozmezí 4000-4800Kč (orient.částka na pracovišti kde působím)

       

  • Lenka

    Dobrý den, na pravém prsu se mi objevila žlutá skvrnka která vypadá jako modřina, ale při dotyku nebolí.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa kde domluva stran event.odeslání do mammologické poradny ve spádu.

       

  • Jana

    Dobry den, bude mi koncit hormonalni telisko Jaydess po trech letech, ale pracovne cestuji a nedostanu se na vyjmuti jen tak zpatky domu. Chtela bych se zeptat, zda kdyz vyprsi dany hormon, plni me telisko stale ochrannou funkci uz tim, ze je v deloze pritomno? Jeste pulrok potrebuji prodlouzit ochranu. Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená ochrana již není dostatečná, můžete otěhotnět.

       

  • Lucia

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli doporučujete nehormonální nitroděložní tělísko i ženám, které ještě nerodili? Děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nedoporučuji.

       

  • olga

    dobry den chci se zeptat je mi 35 let jsem tehotna a uz mam čtiri deti a dvakrat jsem potrihned atila a diky poslednimu potratu mam atopickou anemiji tak se chci zeptat jestli mam narok na interupci zdarma

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, nárok zdarma by jste měla pouze tehdy, když by jste měla přímo zdravotní indikaci od konkrétního odborníka např. hematologa.

       

  • Václavka

    Jsem stydlivější typ člověka bez pohlavní zkušenosti, a proto jsem dlouho odkládala první návštěvu gynekologa. Na internetu ale nabádají k tomu, aby ženy chodili na preventivní prohlídky. V jedné gynekologické poradně jedné ženě jako jsem já, ale poradili, aby se obrátila na lékaře, kteří mají specializaci na dětskou gynekologii. Obrátila jsem se na první ordinaci, hned mě zaregistrovali a proběhla první prohlídka. Chtěla bych se ale zeptat, jestli se píše do zdravotní dokumentace, že je žena ještě panna a pokud lékař posílá ženu i k jiné odbornosti, jestli to tam také uvádí, že je panna. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ano uvedené se do dokumentace uvádí, ale pouze do dokumentace u registrujícího gynekologa, nikoliv u jiného lékaře.

       

  • Marcela

    Dobrý den, před 14 dny jsem byla na biopsi,výsledek nedopadl dobře CIN3, budu muset jít za 14 dní na konizaci. Doktor mi doporučil očkování proti rakovině děložního čípku. Dal mi na výběr, vybrala jsem si hardware 9. Očkování by mělo proběhnout ještě před operací a já nyní řešení otázku, zda se nemám nechat očkovat,až budu mít výsledky, po operaci a jestli se mám vůbec nechávat nyní očkovat? Snažíme se od června minulého roku o miminko a trochu se bojím, že by nám očkování mohlo uškodit. Navíc nevím, zda má očkování smysl? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, GARDASIL 9 určitě doporučuji, blížší info na stránkách www.konizace-ostrava.cz, zde možnost i poradenství u mého kolegy.

       

  • Nikola

    Dobrý den, již přes rok a půl se snažíme s přítelem o miminko. Já (21 let), přítel 26 let. V zari 2018 se povedlo, ale bohuzel v 8tt samovolny potrat. Po 9 měsících se postestilo a znovu jsem otehotnela, bohužel opet samovolny potrat, tentokrat už v 6tt. Chtěla bych Vás požádat o radu, jaké vyšetření podstoupit, kde zjistit pricinu, případně do budoucna, zda existují nějaké osvecene doplňky stravy, aby se tato špatná zkušenost nemusela opakovat. Za jakoukoli radu budeme moc rádi! Předem moc děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodné je došetření hematologem, konkrétně na tzv.trombofilní mutace, zda nejsou příčinou opakovaného potrácení a dále také genetické došetření. Blíže prohovořte a nechte se na uvedené odeslat registrujícím gynekologem.

       

  • Nikola

    Dobrý den, rada bych se zeptala na radu co bychom dalšího mohli udělat pro zdárne otěhotnění. Rok a půl zpět diagnosticka laparoskopie,hormonální profil, spermiogram, hormony podporující otěhotnění, folikulometrie vše naprosto v pořádku. Letos prodělané diagnosticka laparoskopie a chromopertubace, vše v pořádku bez srustu,cyst. Nalezeny po odběru vzorku pouze bakterie/preleceno ATB. Miminko se nám, ale stále nedaří. Je nějaké vyšetření,které se dá také absolvovat pro případně zjištění příčiny před návštěvou Caru a následne inseminace? Případně dá se v takové případě dělat ještě něco dalšího? Dekuju za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jsou dvě možnosti – nechat celé situaci po určitý čas volný průběh (dle mého osobního názoru max 0,5 roku), případně okamžité řešení cestou IVF pracoviště s event.zvolením některé z nabízených metod.

       

  • Kateřina

    Dobry den pred rokem a pul mi zemrel manzel od te doby jsem.v péči psychiatra a beru léky konkretne xanax rs 0’5mg, trittico ac 150, aripiprazol +pharma 10mg, olanzapin mylan 5mg a rivotril 0’5mg.ted jsem mela vic nez tyden zpozdeni a udelala si test a podle nej jsem tehotna.nemam pritele a trpim na deprese a uzkosti a uz dve deti. Je to ze beru tyto leky duvod k preruseni tehotenstvi a mohla by mi to uhradit pojistovna?nemam moc financnich prostredku….moc dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, v prvé řadě doporučuji vyšetření registrujícím gynekologem zda jste vůbec těhotná. V případě, že ano, pak bych zde viděl indikaci k přerušení těhotenství dle výše uvedené medikace, ale je nutno směřovat a musí jí vystavit Váš psychiatr u kterého jste sledována.

       

  • Eliska

    Dobry den, pane doktore, chtela jsem se zeptat na mensi otazku. Predem chci jen rici, ze neberu hormonalni antikoncepci. V utery v noci jsem mela svuj prvni pohlavni styk s pritelem. Predehrou ejakuloval a pozdeji se sel vymocit. Za par minut do me vniknul a to bez ochrany. Trvalo to asi 10 sekund a delal pomale pohyby, protoze me to bolelo. Po 10 sekundach si vzal kondom a pokracoval s kondomem. Proto jsem se chtela zeptat, zda je mozne otehotnet z preejakulatu, kdyz se pred tim vymocil a byl ve mne takovou kratkou chvili? Pro jistotu jsem si vzala prasek proti otehotneni, ktery se ma brat do 72 hodin. (Vzala jsem si ho 3. den – patek kolem pul 6, kdy vlastne bych jeste do konce dne mela cas). Je mozne, ze ten prasek i po takove dobe zabere? Do 72 hodin jsem se vesla, ale bojim se, aby ten 3. den jeste ucinkovat. Druhy dotaz bych mela ohledne interrupce. Je mi 17 let, proto se chci zeptat, zda se ceny interrupci nezletilych zen lisi od interrupci, ktere podstupuji dospele zeny? A kolik by to po pripade stalo? Moc dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, těhotenství je vhodné vyloučit cestou registrujícího gynekologa – doporučuji. Ceny interupcí se pohybují podobně na všech pracovištích a neliší se u nezletilých a dospělých žen – v pásmu 4000-7000Kč

       

  • Kateřina

    Dobrý den, před časem jsem z osobních důvodů přestala brát hormonální antikoncepci. Minulý měsíc nám s přítelem praskl kondom a i přes velice rychlé použití Postinoru jsem bohužel otěhotněla a musela jsem podstoupit farmakologické ukončení těhotenství. Ráda bych se zeptala, jak brzy po farmakologickém UPT mohu začít opět brát hormonální antikoncepci. Dle některých zdrojů je dobré začit hned po zákroku, někde zase tvrdí, že až s první menstruací, nejsem si tedy jistá. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, optimálně bych vyčkal na dostavení se první menstruace tedy 4-6týdnů po zákroku, blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Zdeňka

    Dobrý den, chtěla bych požádat o informaci, zda je v ČR možné preventivní vyšetření na HPV kvůli změnám na děložním čípku Z MOČI, jak se píše na této stránce: https://www.nursingtimes.net/urine-check-for-hpv-recommended-as-alternative-to-smear-test/5074880.article „The study, published in The British Medical Journal, found that the tests that identified presence of HPV were 87% accurate, and 94% of tests that gave negative results gave the correct result.“ Pokud to možné není, existují alespoň nějaké signály, že časem by se k tomu mohlo přistoupit, namísto invazivního stěru? Předem děkuji a přeji příjemný den.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, preventivní vyšetření na HR-HPV v ČR prozatím dostupné NENÍ a už vůbec né z moči,pokud tedy alespoň vím. O těchto záležitostech ve světě víme a naše gynekologická společnost je řeší, ale bude to ještě otázka pár let. Blíže přikládám kontakt na kolegu v této oblasti máte-li zájem přeposlat dotaz: info@konizace-ostrava.cz

       

  • Pavlina

    Dobry den chtela bych se optat pane doktore co obnasi za nebezpeci kdys me dceri byla aplikovana dana v tehotenstvy a nevedela o tom muze to mit vliv na plod? mockrat dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejdříve je zapotřebí uvést, že nitroděložní gravidita s IUD in situ se pokládá za zdravotní indikaci k interrupci. To však nemá důvody „zdravotní“ (jak bude vysvětleno dále); důvodem je, že interrupce je v tomto případě bezplatná (resp. na účet zdravotního pojištění). Tělísko in situ nikterak nepoškozuje plod, nijak nezvyšuje výskyt vrozených vad apod. (je to pochopitelné, tělísko je uloženo uvnitř dutiny děložní, zatímco plodové vejce se vyvíjí uvnitř stěny děložní, takže tělísko je uloženo spolehlivě extraovulárně). Nicméně při graviditě s IUD je mírně zvýšeno riziko potratu a předčasného porodu (asi 2–4×). Doporučený postup je následující: Je-li viditelné vlákno IUD, tělísko extrahovat. Není-li viditelné vlákno IUD, pak provést ultrazvukové vyšetření k vyloučení expulze, (vypuzení) a je-li tělísko přítomno, většinový současný postoj doporučuje ponechat je in situ (malá menšina doporučuje hysteroskopickou extrakci). V dnešní ČR bude zcela výjimečná situace, že by žena s IUD přišla až ve druhém trimestru. Je-li v tomto případě vlákno viditelné, je nutno pomýšlet na vcestné lůžko a extrakce se má provádět v lůžkovém zařízení.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, byla jsem na roční preventivní kontrole a byla mi zjištěna změna cytologie. Doktor mi doporučil další kontrolu za 3 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda by mi pomohlo, kdybych podobu 3 měsíců užívala bylinné kapsle Femina natur, nebo Indonal Fortte. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den ve Vašem případě doporučuji CICATRIDINA vag.čípky – 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů, případně DEFLAGYN vaginalni gel, ktery je o neco drazsi.Blize proberte se svym registrujicim gynekologem.

       

  • Lenka

    Dobrý den, gynekoložka mi diagnostikovala polypy v těle dělohy. Posílá mě na odstranění v celkové anestezii. Té bych se chtěla vyhnout. Ptala jsem jí na možnost ambulantního odstranění polypů, ale ona mi doporučuje narkózu, protože je mám uvnitř dělohy a odstranění tímto způsobem je bolestivé. Je to pravda a měla bych raději podstoupit narkózu? Zatím jsme se domluvily na častějších kontrolách, ale zákrok mě určitě nemine, tak si zjišťuji možnosti. Pokud bych mohla podstoupit zákrok u Vás, musím na kontrolu k Vám nebo stačí u své gynekoložky? Děkuji Lenka J.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, na našem pracovišti provádíme v ambulantním režimu. Objednat se můžete telefonicky případně e-mailem prostřednictvím stranek www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

       

  • Jánošíková

    Dobrý deň, som v 12+0tt. Dnes som volala k Dr. a sestrička mi oznámila už predbežné výsledky z odberu krvi v 10tt na rázštep a Downov syndróm. Povedala, že všetky výsledky sú negatívne. A hodnoty mám 10 – rozmedzie výsledkov je od 03-100 (vysvetlila mi, že vysoké sú zlé) takže by sme sa nemali ničoho obávať, pretože hodnota je pomerne nízka. Toto bude moje 3 dieťa mám 31 rokov, a genetiku sme zatiaľ nikdy nerobili. najmladšia ma len 10 mesiacov, tak preto sme sa teraz rozhodli pre genetické testy. Minulé tehotenstvo mi robili ešte tie zastaralé Tripple testy kde sú hodnoty 1-10000 a podobne. Tie som chápala. Teraz mi sestrička povedala, že také hodnoty budú až pri odbere v 17 tt. Možete mi tieto hodnoty 03-100 vysvetliť? ďakujem Mirka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vždy se jedná o interpretaci (posouzení) výsledků odběrů z krve v 10t.g v kombinaci s ultrazvukovým vyšetřením z I.trimestrálního screeningu ve smyslu měření šíjového projasnění (tzv.NT u plodu) včetně jeho morfologie a počítačový program je schopen následně spočítat poměr resp.riziko pro nejastější aneuploide (v praxi Downův,Edwardsův či Patauův syndrom) a dle toho stanovení dalšího postupu. Blíže dořešte konkrétně s Vaším lékařem provádějícím I.trimestrální screening.

       

  • Katarína

    Dobrý deň, mám pár otázok a keďže žijem v zahraničí a vyšetrenie by stálo veľa peňazí, tak som sa rozhodla, že vyskúšam Vašu online poradňu. Mám problém už pár mesiacov. Musím sa priznať, že ešte vo februári roku 2017 som dostala herpes genitalis (netuším ako, pretože môj partner bol na vyšetrení a tie sa potvrdili negatívne, s iným mužom som spala minimálne pol roka pred novým priateľom). Takže neviem ako, ale chvalabohu je to za mnou. Nový problém sa týka mojej ‚precitlivosti‘ pokožky v oblasti genitálií, okolo pošvy a aj vnútri vagíny. Akonáhle mám tvrdšiu stolicu, análny otvor sa potrhá, počas sexuálneho styku sa mi vstup do vagíny natrhne, a momentálne ma niečo bolí, reže na začiatku vstupu do vagíny. Nemôžeme mať pohlavný styk kvôli tomu. Priateľ to pozeral a našiel začervenanie. (možno nejaký zápal, nevieme). Ešte v Novembri 2017 som bola na poslednom vyšetrení u gynekológa a ten spozoroval nejaký výtok, nasadil mi čipky na upravenie mikroflóry, ale problém stále pretrváva. Na internete samozrejme o ničom taktomto nepíšu, preto budem veľmi rada za nejakú radu alebo aspoň vysvetlenie čo to môže byť. Či len nedostatok nejakých potrebných vitamínov alebo treba posilnit pokožku, tak by som poprosila nejakú mastičku alebo niečo. Za čokoľvek ďakujem vopred. Dovidenia 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného popisu lze jen velmi obtížně určit zda se jedná o zánět pouze zevního genitálu či i vnitřního a taktéž zda se jedná o bakteriální,virový příp.plísňový (kvasinkový)výtok a dle toho určit PŘESNOU léčbu,proto doporučuji co nejdříve navštívit gynekologa v oblasti kde žijete. Je sice možné zakoupit si různé probiotické prostředky které stabilisují Vaši poševní mikroflóru, ale obávám se že na akutní zánětlivé onemocnění Vám nepomohou.

       

  • Marie

    Je možné a proč,že moje vyšetření UZ NAVIGOVANÁ TRU-CUT BIOPSIE VAGINÁLNĚ,která nebyla provedena z nádoru,protože tento je nekrotický,ale BYLA PROVEDENA Z BULKY UZLINY,BYLA NESKUTEČNĚ BOLESTIVÁ A ODBĚRY DO 3 NÁDOBEK,VE KTERÝCH JSEM ZAHLEDLA NĚJAKÉ TEKUTINY.V každé MINIMÁLNĚ PO 150 ml.PROČ TAK VELKÉ MNOŽSTVÍ ODBĚRŮ A ZPŮSOBEM UKRUTNĚ BOLESTIVÝM ? (Odběr byl provaděn obrovskou jehlou,jejim koncem a přitom nějakou tyčí,-asi na ten ultrazvuk,šťouráno uvnitř břicha.Ukrutná bolest…).A nemůže takto drastické vyšetření rakovinu zhoršit i metastázy ? Od té doby mám mnohem větší bolesti ! PROSÍM O ODPOVĚĎ NA MŮJ MEJL a MOC DĚKUJI.Marie.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při tru-cut biopsii se používá dvojitá samořezná jehla, jejíž vnitřní část má na konci zářez, ve kterém po seříznutí vnějším pouzdrem zůstává odebraná tkáň. Po natažení bioptického děla a stisknutí spouště probíhá vše zcela automaticky. Biopsií silnou jehlou získáme váleček kompaktní tkáně o délce 10–20 mm a šíře 1–2 mm, který je dostatečně reprezentativní pro histopatologické vyšetření. Biopsii provádíme z transvaginálního, transabdominálního či transrektálního přístupu, který volíme s ohledem na uložení nádorové tkáně. Při dodržení bezpečnosti odběru vzhledem k okolním anatomickým strukturám je vhodné volit k biopsii solidní porci tumoru, která nevykazuje jasné sonomorfologické a dopplerovské známky nekrózy. Transvaginálně se biopsie provádí bez nutnosti lokální anestezie v gynekologické poloze pomocí speciálního zavaděče, který se připevňuje k vaginální sondě. Používáme jehlu 20–30 cm dlouhou. Transabdominálně provádíme biopsii v lokální anestezii (např. 1% Mesocain), používáme jehlu kratší s větším průsvitem.Standardně v rámci jedné biopsie provádíme 3 odběry (vpichy) a získané válečky tkáně odesíláme k histologickému vyšetření.Biopsie nemá žádné absolutní kontraindikace. Opatrnosti je třeba u závažných vrozených či získaných poruch srážlivosti. Chronickou antiagregační či antikoagulační medikaci je vhodné několik dní před biopsií vysadit a eventuálně pacientku převést na nízkomolekulární heparin, je-li k tomu indikace. Nebezpečné uložení nádoru (v blízkosti velkých cév či parenchymatózních orgánů, v konvolutu kliček tenkého střeva) je limitací biopsie. Subjektivní potíže po biopsii jsou mírné, nejčastěji se jedná o slabé krátce trvající vaginální špinění či dočasnou mírnou bolest v místě biopsie. Výskyt komplikací biopsie je udáván kolem 1 %, v literatuře je zmiňováno hemoperitoneum s následnou revizí dutiny břišní či zánětlivé komplikace.

       

  • kristýna

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se to s posilováním břišních svalů – hlavně sedy-lehy, v době snažení o mimi, resp. může to mít vliv na uhnizďování oplodněného vajíčka, případně vyvolat potrat? na internetu se názory liší, a nikde nejsou moc užitečné informace. cvičím doma, 2x týdne, po dobu 4 měsíců a nechtěla bych něco zanedbat nebo zapříčinit že mimi, mít nebudu. Děkuji za Vaši odpověď, s pozdravem Novotná

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pilates a jóga jsou vhodné aktivity, které vás naučí dýchat do různých částí těla, zpevní váš postoj, střed těla a pánevní dno, které jsou poté po celou dobu těhotenství extrémně zatížené. Cviky které NEJSOU vhodné jsou: – Hluboké squaty – vyvíjí se tak tlak na dělohu, hrozí riziko sestupu dělohy
      – Hluboké squaty se zátěží – vyvíjí se tak tlak na dělohu, hrozí riziko sestupu dělohy, riziko problémů s otěhotněním
      – Vzpěr v nesprávné pozici – prohlubuje se lordóza
      – Kliky v nesprávné pozici – prohlubuje se lordóza
      – Extrémní cviky na přímý břišní sval – ‚přemakané‘ horní břišní – v těhotenství se dítě drží moc dole a horní část se přes ty svaly nedokáže tolik otevřít a druhou polovinu těhotenství pacientka může strávit vleže.
      – Nesprávné zanožování – prohlubuje se tak lordóza

  • Sabi

    Dobry den chtela bych se zeptat mám dve deti druhe se mi narodilo s vrozenou syfilis kterou name prenesl tet uz byvali pritel v těhotenství, tet jsem znovu těhotná jdu do 7tydne s novym partnerem obe jsme prelecene ale bojim se rizika ze by to mohlo nejak mit uz i toto dalsi dite je to možné ? Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, měla-li jste předchozí kontrolní testy resp. klinická i sérologická vyšetření po dvou letech od zaléčení negativní a byla vyřazena z evidence hygien.úřadu pak není důvod k obavám.Navíc v nynějším těhotenství budete na syfilis určitě testována. Provádí se dle doporučených postupů povinně. Lékaře je však nutné upozornit, že jste uvedené v minulosti prodělala.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, v 9 tt mi byly zjištěny překročené hodnoty CMV a to IgG 165 a IgM 45,2. Pokud by se jednalo o promoinfekcí nebo reaktivaci (jdu teprve na podrobné vyšetření na infekční oddělení), jaká je pravdepodobnost infekce plodu? Vím že následky mohou být fatální. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost lze jen těžko procentuelně vyjádřit, doporučuji vyčkat výsledků a dle toho konsultovat blíže s registrujícím gynekologem.

       

  • SimonaL

    Dobrý deň, keďže momentálne sa nachádzam v zahraničí, hľadám odpoveď práve na internete. Od 4. dňa menštruácie ma trápi bolesť krížov a hornej časti zadku. Niekedy bolesť vyžaruje do zadnej strany stehna, stalo sa mi, že mi tŕpli chodidlá, niekedy ma bolia boky. Už 3 rok mám problém s herniou L5 – S1 a nie raz som mala ischias. Bolesť brucha necítim ani teraz, maximálne pri zmene polohy bodnutie v celkom dolnej časti podbruška. Kríže mám stále studené. Poväčšine moje problémy s chrbticou nenaväzovali na menštruáciu. Pred menštruáciou som pravidelne cítila „seknutie“ v krížoch, ktoré ustalo. Menštruáciu mám pravidelnú, bez bolesti, bez problémov, takmer ukážkovú, ktorá trvá 6 dní. Chcela by som sa spýtať, či moje problémy môžu byť aj gynekologického pôvodu? Vyľakalo ma, že sa objavili práve na 4. deň menštruácie a na internete som si vygooglila, že by to mohli znamenať nádor. Ešte od neurológa mám predpísaný Dorsiflex, ktorý neužívam pravidelne, nakoľko mi spôsobuje tráviace problémy, ale teraz som ho užila cca 3krát a úľava sa dostavila takmer okamžite.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě uvedených symptomů se nejeví gynekologického původu, ale máte-li velké obavy doporučuji doplnit gynekologické došetření v místě spádu, případně u registrujícího gynekologa.

       

  • Veronika

    Dobrý den, vím,že interupci provádějí jenom cizincům které mají trvalý pobyt. Stejné podmínky se týkají i občan EU(Španělsko)? A jestli je možné se objednat termín v vaše klinice k vyšetření s domluvou a odesláním na příslušné pracoviště kde výkon provádějí? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano, lze se objednat na některém z našich pracovišť stran odeslání do ústavního zařízení,tj. nemocničního zařízení.

       

  • Lucie

    Dobry den, pred 4 rokmi sem byla na miniinterupce protoze pritel to nechtel. Momentalne sem tehotna a cekame dvojcatka. Chtela bych se zeptat jestli musim mit na tehotensky prukazke zaznamenano, ze sem byla na miniinterupci. Dekuji za odpoved. S pozdravom Lucie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano musíte, obvykle se tyto údaje zaznamenávají aby dané zdravotnické zařízení,resp.lékař věděl jaké výkony na děloze,resp.v děloze byly v minulosti prováděny.

       

  • Veronika

    Dobrý den jsem po tretim císaři a jsem znovu tehotna.Mam dotaz mám nárok na interuppci zdarma.Dekuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano máte nárok na interupci ze zdravotní indikace,tzn. zdarma. V budoucnu doporučuji zvážení sterilisace – také ze zdravotní indikace a rovněž zdarma. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Šárka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – poslední dobou mě trápí silné krvácení po styku jako při menstruaci, které trvá potom ještě 2 – 3 dny. Již několik let mám nález na čípku, ale všichni gynekologové mě vždy hlídali, tzn. na cytologii jsem chodila každých 6 měsíců a prevenci vždy vyhodnotili tak, že není zákrok potřeba, že se stav nemění. Poslední cytologie ze září stejná, čili stav se nezměnil. Moje gynekoložka mi doporučila čípky Cicatridina, brát je v kuse 10 dní (pro jistotu jsem je brala 13 dní) a prý by to mělo pomoci. Bohužel teď jsem měla styk a krvácela jsem stejně. Jinak užívám ascorutin a bylinkové kapky Gynex. Mám stálého partnera a chráněný styk. Ultrazvuk je v pořádku. Můžete mi prosím poradit či mi doporučit nějaké další vyšetření, začínám být zoufalá. Moc děkuji. S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě bych u Vás došetřil v první řadě děložní čípek, zda se nález nemění, resp.jestli se např.nejedná o zánětlivý či pozánětlivý stav na čípku. CICATRIDINA vag.čípky jsou určitě vhodné. Také doporučuji svým pacientkám. Dále došetření zda se nejedná o problém na jiné úrovni stran gynekologie, příp. i jinou příčinu než gynekologickou. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

       

  • Anna

    Pri cytologickom vyšetrení , ktoré bolo v poriadku, mi zistili zmiešanú vaginálnu flóru. Môj doktor mi bez ďalšieho vyšetrenia predpísal Azitromycin Mylan. Som však na pochybách, či ho užívať, kedže som sa dočítala, že leči zápaly spôsobené chlamýdiami a tie mne nikdy nediagnostikovali. Ďakujem vopred za odpoveď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě uvedených údajů nedokáži přesně poradit, pojem „smíšená vag.flora“ je velmi vágní. Je důležité vědět zda se nachází nějáký původce tzv.agens/konkrétní bakterie,atd./Lék Azitromycin skutečně léčí chlamydie, ale vyskytnou-li se tam i jiné typy nemusí Vám pomoci.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Radka

    Dobrý den,
    prosím o radu v oblasti výsledků prvotrimestrálního screeningu. Výsledky tohoto testu jsou tyto:

    UTZ:
    temenokostrční vzdálenost: 77,8 mm
    šíjové projasnění: 2,19 mm
    pupečník: 3 cévy, úpon pupečního normální

    nostní kost: přítomna, Trojcípá chlopeň-Dopoler: normální

    Biochemický screening:

    Volný beta-hCG 65,50 IU/I Ekvivalentní k 1,283 Mom
    PAPP-A 1,030 IU/I Ekvivalentní k 1,055 MoM
    Uterinní arterie – průměrný Pl: 1,530 Ekvivalentní k 1,055 Mom
    Střední arteriární tlak (MAP): 89,75 mmHg Ekvivalentní k 1,019 Mom

    trizomie 21: populační riziko 1:138, upravené riziko: 1:2760
    trizomie 18: populační riziko: 1:359, upravené riziko: 1:7173

    věk matky: 38 let
    krevní skupina matky: 0 RH negativní, otec A pozitivní, první dítě A pozitivní

    V poznámkách je uvedeno, že výsledek testu je negativní.

    Poté jsem absolvovala integrovaný test (dne 23.10.2017), jehož výsledky jsou následující:

    hodnota MS-AFP 18,2 iu/mL 0,77 MoM
    hodnota uE3 2,22 nmol/L 0,91 MoM
    hodnota Total hCG 40,7 0,99 MoM
    hodnota Free-hCG 65,5 ng/mL 1,03 MoM
    hodnota PAPP-A 1,03 iu/L 1,34 MoM

    Výsledek: screening negativní
    riziko DW syndromu: 1 z 1400 (v termínu).

    Konzultovala jsem výsledky testů se dvěma gynekology: jeden řekl, že jsou výsledky v pořádku a další vyšetření (amnio) nejsou třeba (kromě UTZ ve 20. až 22. týdnu), druhý řekl, že výsledky jsou v šedé zoně a další vyšetření k vyloučení rizika bych měla podstoupit. Jelikož nechci podstupovat amnio, doporučil test Prenatalsafe.

    Nerozumím tomu, proč se stanoviska dvou gynekologů mohou tak lišit. Můžete mi, prosím, napsat Vaše stanovisko? Je podle současných výsledků riziko DW s. skutečně tak vysoké, že je třeba podstupovat další vyšetření? O placeném testu uvažuji, ale obávám se, že by mohl být falešně pozitivní (takový případ asi nelze zcela vyloučit). Prožívám nyní velké obavy, které mohou negativně ovlivnit i samotné těhotenství.

    Za odpověď Vám předem velmi děkuji.

    S pozdravem

    Radka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li velké obavy test Prenatalsafe můžete podstoupit, jinak doporučuji UZ screeningové vyšetření v 20-22 gestačním týdnu.

       

  • Kateřina

    Dobrý den jsem pár dní po hysteroskopii na zadní straně dělohy pilip velikost neznám. Můj dotaz je za jak dlouho se mohu snažit s partnerem o miminko. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimálně po 2 až 3 proběhlých menstruacích.

       

  • Jitka123

    Dobrý den, mám velké dilema a nevím si rady, prosím o radu a váš názor. Jsem 34letá mamina od 2dětí (8 a 2), nyní jsem zjistila, že jsem v 7.týdnu těhotenství (neplánovaně). Druhé mimi trvalo dlouho, proto mě nenapadlo(naivní 🙁 , že by třetí těhotenství mohlo přijít tak brzy….. Nyní se rozhoduji, zda si mimi nechat a to nejen z existenčních důvodů (partnera i zázemí sice mám, ale ….), ale především, že mám strach, aby bylo mimi zdravé. Poslední cca měsíc jsem dost popíjela bílé víno, a to dost znamená klidně i 0,75ml denně 🙁 Nyní je pozdě litovat, vím, ale mám strach, aby nebylo miminko postižené. Zda nebude lepší interupce? Jaký máte názor, jak velká šance je, že bude mimi ok a jak velké procento, že bude mimi poznamenané? Moc děkuji za odpověď!!!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den zda bude plod postižený nyní nelze 100% stanovit. Existují podrobné UZ screeningy v těhotenství, které jsou schopny většinu vad odhalit, ale ani tyto nedokáží odhalit 100%všech vývojových vad. Spíše bych situaci probral s manželem resp.partnerem zda oba dítě budete chtít a dle toho učinil rozhodnutí. Umělé přerušení těhotenství lze pouze do 12+0 dle interupčního zákona.

       

  • Lenka

    Dobrý den, před 3 měsíci mi byl odebrán stěr na cytologii, výsledek ale nebyl uspokojivý (dle gynekologa se jedná o pozánětlivé virové změny), poté jsem šla na vyšetření podruhé a stále to není v pořádku. Mám přijít opět za 3 měsíce. Neměl by mě gynekolog poslat na nějaké důkladnější vyšetření, opravdu stačí abych přišla opět až za 3 měsíce? (Asi před 2 lety jsem měla genitální bradavice, ale na vypalování jsem nebyla – nevím jestli to s tím souvisí, mívám i problémy se záněty).. Hormonální antikoncepci neberu téměř rok a mám nehormonální nitroděložní tělísko. Ještě bych se chtěla zeptat, zda by mi mohlo nějakým způsobem pomoci užívání Wobenzymu. Děkuji za odpověď Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, údaj „pozánětlivé virové změny“ je velmi zavádějící, předpokládám že postup Vašeho registrujícího gynekologa je odůvodněný a tudíž správný. Wobenzym užívat můžete, dále bych Vám doporučil stran uváděných pozánětlivých změn CICATRIDINA vag. čípky /volný prodej/ 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů. Blíže dořešte konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, již nějakou dobu pozoruji zvýšenou sekreci z pochvy. Je to velmi nepříjemné, často mám mokré kalhotky a zejména v zimě se bojím, aby to nezapříčinilo zánět močového měchýře. Výtok je někdy čirý (jakoby se mě vyteklo trochu vody), někdy je lehce bělavý a slizký. Již několikrát jsem o tom říkala své gynekoložce, udělala mi mnoho testů a zhodnotila, že není žádná vážná příčina, proč by se to mělo dít, usuzuje, že by to mohla být nějaká hormonální nerovnováha a nic mi k tomu neporadila. Stále mi jen píše nějaké vkládací globule proti mykózám, přesto, že žádná prokázaná nebyla. Tyto léky mi pomohou na pár dní a pak se vše vrátí zpátky. Nemívám to však pořád, někdy to mám pár dní v kuse, někdy zase pár dní vůbec. Nedávno mi kamarádky říkaly, že jejich gynekoložky pravidelně dělají vyšetření ultrazvukem, což má doktorka nedělá. Zvažuji tedy o změně lékaře, který by tento problém lépe prošetřil. Moje lékařka mi dělá pouze cytologii a testy z výtěru z pochvy. Myslíte, že by jiné metody (např. ultrazvuk) mohli něco odhalit anebo nemá smysl měnit gynekoložku, pokud se opravdu z dosavadních testů nic nezjistilo a pravděpodobně jde tedy o hormonální nerovnováhu se kterou se nic moc nedá dělat? Děkuji za odpověď, Veronika.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li potíže ve smyslu pálení či svědění zevních případně vnitřních rodidel nebo výtok může se jednat o tzv. „dyskomfort“ pak doporučuji GYNOCAPS – probiotické vag.tablety,které jsou volně prodejné kdekoliv v lékárně a může se jednat o hormonální nerovnováhu. Nebude-li účinné pak gynekologické došetření s odběrem poševních sekretů na kultivaci a dle toho zacílit léčbu. Změna lékaře je na Vašem zvážení, právo na ni máte.

       

  • Monika

    Dobrý den. Jsem 3 dny po hysteroskopii a do zakroku jsem uzivala norethisteron. 2 den po zakroku jsem zacala krvacet. Mohla by to byt menstruace, nebo to je nasledkem hysreroskopie. Dekuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě uvedeného se spíše jedná o následek hysteroskopie. Nedostaví-li se menstruace nejpozději za 6týdnů od výkonu pak doporučuji došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    dobry den chci se zeptat nauplnem zacatku tehotenstvi ukonceni tehotenstvi .mam velke problemy zdravotnin pateri po operaci ..je mi 38 let jestli bych musela platit.dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebudete-li mít jasnou indikaci z odborného hlediska /ortoped,neurolog aj./,kde musí lékař napsat INDIKUJI z důvodu…./a pak jej uvést/budete zákrok hradit.

       

  • dana

    Dobrý den, mám dotaz, jsem nyní těhotná dle ultrazvuku 11+5, nejbližší ordinační doba lékařky je 12+0. Můj věk je 41 let, čekám čtvrté dítě a a v průběhu minulého týdne se okolnosti mého těhotenství dramaticky proměnily tak, že okolí dítě absolutně odmítá a byla bych matka samoživitelka. Lze prosím v příštím týdnu ze zdravotních důvodů (věk) ještě žádat o interupci? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po týdnu 12+0 musí být indikace ze zdravotních důvodů tj.např/genetických,kardiologických,plicních,psychiatrických aj./ a odborníkem napsáno INDIKUJI zde zdrav.důvodů a uvést konkrétní důvod. Bez uvedeného  podle zákona nelze provést.

       

  • Hana

    Dobrý den, po nehodě s kondomem jsem bohužel těhotná, i když jsem si vzala po 12 hodinách tabletku Escapelle. Jsem v 6tt. Chci podstoupit interrupci, ale lékařka mi ještě nechce vypsat žádanku na interrupci, že prý nevidí srdeční činnost. Takže mám přijít za týden znovu. To už budu v 7 týdnu, ale já se bojím že nestihnu tu miniinterrupci, protože tam neuvidí třeba i za ten týden nic. Chci se zeptat, zda to skutečně potřebuje lékař vidět, aby mi to vypsal? A do jakého týdne se nejpozději ta srdeční činnost ukáže? Děkuji. Hana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, miniinterupci lze provést do 8+0. Je nutné mít vyplněné interupční hlášení cestou svého registrujícího gynekologa. Vidět srdeční akci lékař bezprostředně před odesláním nepotřebuje.

       

  • Marcela

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali je běžné ve 20tt a čekám dvojčátka po IVF při vyšetřením gynekoložkou použít zrcadlo i když je mi to nepříjemné a upozorňuji na to lékařku.A ještě mám krev 0+ a bylo mi řečeno touto lékařkou že když mám 0+ tak mi musí udělat i jeden odběr krve více než je běžné.A ráda bych věděla zda je to v pořádku a nebo zda li mám změnit lékaře. Děkuji Č.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nutné vyšetření ve speculích není, ale samozřejmě není špatným postupem. Informaci provedení odběru z krve navíc příliš nerozumím a z uvedeného nedokážu usoudit co tím kolegyně myslela.

       

  • Jiřina

    Dobrý den,je mi 54 let, 1,5 roku nemenstruuji, nemám žádné bolesti. Jsem sledována 2 roky kvůli cystě na vaječníku, postupná progrese, nyní 40 x 43 mm (jednokomorový anechogenní cystický útvar). Při poslední prohlídce – prvozáchyt – cysta i na druhém vaječníku – 11 mm. Vzhledem k nálezu je navržena operace LAVH s bilat. andexektomii. Markery i cytologie v pořádku, čípek cylindrický, hrdlo uzavřeno, děloha v AVF norm. vel. volná, okolí bpn.Můj gynekolog tvrdí, že budu mít už navždy pokoj, proto toto definitivní řešení. Nevím, jestli je tento zákrok nutný, jestli by nestačilo odstranit jen vaječníky. Přece jenom není operace jako operace. Jaký je Váš názor? Co byste mně doporučil Vy?Děkuji za odpověď.Jiřina V.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nutit Vás k uvedenému zákroku nikdo nemůže, rozhodnutí o zdravotním stavu je zcela na Vás, ale uvedený výkon ve Vašem případě rovněž doporučuji.

       

  • Veronika

    Dobrý den, mám podstoupit v CA, hysteroskopii ,kyretáž a konizaci děložního čípku. Chtěla bych se zeptat,zda jdou tyto zákroky provést ambulantně v lokální anestézii. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano hysteroskopii a kyretáž je možno provést v ambulantním režimu, provádíme u nás na pracovišti /více na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz kde se můžete i objednat/. Konizace děložního hrdla lze provést také ambulantně, tuto na našem pracovišti neprovádíme.

       

  • Alena

    Dobrý deň, po gynekologickom vyšetrení mi boli zistené zvýšené hodnoty HPV vírusu a budem musieť ísť na konizáciu. Chcem sa spýtať či konizácia môže zhoršiť stav úniku moču, nakoľko trpím inkontinenciou. Ďakujem vopred za odpoveď. S pozdravom

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, samotná konizace děložního hrdla by neměla zhoršovat stav úniku moči.

       

  • Michaela

    Dobrý den, v červnu jsem podstoupila farmakologické přerušení těhotenství. Je mi 34 a půl a jsem po 2 porodech. Nyní mám obavu, že selhala ochrana a jsem znovu těhotná – je možné abych znovu absolvovala farmakologické ukončení těhotenství dříve než po 6-ti měsících? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedním z faktorů provedení umělého přerušení těhotenství  u ženy,která má 2 a více dětí je že čas  předchozího výkonu by neměl hrát roli, tudíž můžete. Doporučuji vyšetření a dále se poradit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Věra

    Dobrý den. Byla jsem na konizaci a výsledky histologie vyšly na dvojku. Budu muset znovu na konizaci nebo co se s tím dělá dál.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám přesné údaje z Vaší histologie (záleží zda uvedené změny nepřesahují rozsah resekční linie) lze uvedené obtížně posoudit. Doporučuji dále dořešit osobně se svým registrujícím gynekologem. Pravidelná dispenzarizace,tj.sledování je však NUTNÁ.

       

  • Petra

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat zacinam 6tyden těhotenství ale bylo nechtěně a já už mimco nechci kolik prosím stoji interrupce už jsem mela jednou postizenou holčičku která mi pak zemřela ted sem byla na rentgenu a mela bych už obavy proto se ptam na cenu interrupce dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, do gestačního týdne 8+0 se obecně platí za interupci méně, nad tento gestační týden více. Přesné částky se mohou lišit v závislosti na pracovišti ale pohybují se orientačně mezi 4500-7000Kč.

       

  • Patricia

    Dobrý deň, 23.8.som mala kyretaž (missed abort v 13.tyždni). Asi 5 dni potom som dostala zápal sliznice maternice a ležala som týždeň v nemocnici, neskôr som dostala mykózu. Už mám aj po prvej menštruácii no lekárka tvrdí že mám byť na PN este aspoň 3 mesiace. Chcem sa spýtať je to naozaj potrebné tak dlho byť práce neschopná?(mám dosť fyzicky namáhavu prácu, dvíham ťažké predmety) Vopred ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neznám sice konkrétní okolnosti Vašeho případu, ale nemyslím si že 3 měsíce je bezpodmínečně nutná doba. Po Vámi uváděné endometritidě(tj.zánětu děložní sliznice) se většinou vypisuje PN na 4-6týdnů. Ukončení PN je vždy otázkou oboustranné domluvy.

       

  • Simona

    Dobrý den,chtěla bych vas požádat o názor,nebo zda věřit tomu co mi řekl můj gynekolog,v Lednu jsem byla na operaci ovarialni cysty ,ted 8 znovu kdy mi udělali i kyretaz ,dnes jsem byla na stehach vyndani,,přitom mi gynekolog prohlížel ultrazvukem vaječníky a delohu zda je vše v pořádku,z nemocnice vim ze děloha byla trochu zvětšena a ze tam na zadní straně byl nalezeny maličký myomek,to vim od jedné sestřičky co semnou mluvila po operaci ,ale v papírech to vůbec nemám,no a dnes můj gynekolog řekl ze je to vyčištěné ale pak ze v děloze je nějaký stín ale ze to bude od toho čištění jak to dělali,je možné ze po čištění by tam byl opravdu stín? Říkala jsem mu ze me bolí opět břicho jako když to mám dostat a zada,kříž ,no popravdě mám male dítě tak jestli jsem se nenamohla nebo si neublizila při sexu,a nebo to opravdu může byt jak to čistili? Je to prý i ta bolest z te operace možná tak bych chtěla znát vas názor,operace byla 8 .9.17 byla jsem operován a jediná ten den děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den „příznak akustického stínu“může být zmiňovaný myom s čímž mohou souviset i Vámi zmiňované bolesti. Bližší došetření doporučuji u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Veronika

    Dobrý den,nedávno jsem absolvovala umělé přerušení těhotenství z genetické indikace – VVV s ne přesně určitelnou příčinou (často se původ tohoto onemocnění plodu vykládá jako působení několika menších faktorů). Jelikož jsem pracovala (do 5. tt, kdy jsem zjistila těhotenství) na rizikovém pracovišti (chemická laboratoř), je možné, že vady byly způsobeny právě něčím, s čím jsem se potkala v práci. Prokazatelné to ale není. Přesto bych ráda udělala vše pro to, aby se tato velmi nepříjemná zkušenost v případném dalším těhotenství neopakovala. Jinými slovy, ráda bych i v době, kdy ještě nemůžu doložit, že jsem těhotná, nebyla vystavována známému riziku (tyto VVV prý často vznikají třeba kolem 20. dne gravidity..) Slyšela jsem od kolegyně, že jí její gynekoložka říkala, že podle nějakého nového předpisu si můžu požádat o přeřazení na jiné pracoviště již ve chvíli, kdy se pokouším otěhotnět. Nevíte o této možnosti, prosím, něco bližšího? Přijde mi to na jednu stranu absurdní (co když třeba několik měsíců neotěhotním???), na druhou stranu to vidím jako způsob, jak se ochránít, než se mi podaří změnit zaměstnání a bez toho, že bych musela setrvávat v pracovní neschopnosti. Děkuji!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o takovémto předpisu prozatím nevím. Dle mého názoru je to otázka konkrétní domluvy s Vaším zaměstnavatelem zda Vás přeřadí na jiné pracoviště resp.menšímu vystavení rizik.

       

  • Veronika

    Dobrý den,prosím je u vás možné provést interupci napr.pomoci pilulky nebo se pacientka vždy odesílá do nemocnicniho zařízení?Jedná se o 7 týden těhotenství.Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano interupci lze provést farmakologicky tj.pomocí pilulek v ústavním zařízení tj.v nemocnici.Doporučuji co nejdříve se informovat u registrujícího gynekologa a sdělit mu, že o tuto metodu by jste měla zájem.

       

  • Katka

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Před 3 týdny jsem podstoupila umělé přerušení těhotenství ve 12.tt dvojčata. Po zákroku jsem měla žlutavý mazlavý nezapachajici výtok, poté jsem začala krvácet, které se postupně přeměnilo ve špinění cca 10 dní, až opět jen ve žlutavý výtok. Teď se opět objevilo krvácení, řekla bych že střední intenzity, často že mě odcházejí i menší kousky sražené krve. Na kontrole jsem byla již 2x, žádné rezidua nebyla zobrazena. Je takové krvácení přirozené? Jinak se lékařům zdálo vše v normě. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, by-li li již 2xvyloučeny residua po výkonu jak uvádíte, předpokládám že po této stránce jste v pořádku. Menstruace by se měla dostavit za 4-6týdnů od výkonu. Dále pravidelnost cyklu doporučuji dořešit konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Sabina

    Dobrý den, čekám na výsledky cytologie a je to již po třetí. Lékař říká, že nádorové onemocnění tam není, ale něco se děje. Já se chci zeptat na následující. Můj manžel se před seznámení se mnou choval velmi neopatrně, jeho bývalá manželka měla onemocnění děložního čípku. Je možné, že mě nakazil papilovirem a při každém pohlavním styku dochází k opakovanému nakažení. Lze to u něho nějak přeléčit? Dále manžel má rád orální sex, ale já mám v poslední době problémy s pocitem jako bych měla zadní rýmu, mám obavu, zda nemám problém z téhož zdroje i v krku. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „něco se děje“ s čípkem je velmi vágní, existuje nomenklatura,tj.názvosloví hodnocení nálezů na děložním čípku,jelikož neuvádíte přesně lze jen obtížně hodnotit. Z uvedeného předpokládám že o nádorové změny se ve Vašem případě nejedná. Přenos papilomaviru pohlavním stykem je možný. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Alena

    Dobrý den, jsem 4. den po revizi dělohy po zmlklém těhotenství(plodům nebilo srdíčko). Dnes jsem v noci začala krvácet, pak došlo na větší množství koagul. Jela jsem na kontrolu. Doktorka, nejenže mi téměř nic neřekla, ale předepsal mi nějakou injekci na zavinování dělohy a k tomu Ergotamin, na který jsem 3 hodiny po té injekci čekala. Mělo by to prý, jak mi až pak vysvětlila sestřička, vypudit koagula z dělohy tím napomoct k zavinování. Je možné k těmto lékům pít kontryhelový čaj? Jsem na něj zvyklá a vyhovuje mi. Děkuji za odpověď, Alena

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebyl-li lékařem shledán důvod nutný k přečištění,tj.residua je postup v pořádku s nutnou kontrolou. Při zhoršení potíží pak ihned případně i cestou ústavní pohotovostní služby v místě bydliště a již lačnit. Kontryhelový čaj pít můžete.

       

  • Veronika

    Dobrý den. Prosím Vás o radu. Jsem v 7 týdnu těhotenství. Podle ultrazvuku mám dvoučetné těhotenství. Problém je v tom, že už týden krvacim a srdeční tep je už pouze v jednom plodu. Necítím se dobře, ale o interupci jsem musela požádat sama, z duvodu ,ze mam strach z infekce, protože krvácet a nosit jeden z plodu mrtvý není zdravotní důvod,podle doktorů Nezdá se mi to normální. Není to riziko pro ženu ? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, požádala-li jste o „interupci“jak uvádíte je služba placená. V případě,že však máte o těhotenství dále zájem je možno jej ponechat pouze s jedním životaschopným plodem a druhý může odkrvácet. Skutečně to není zdravotní důvod jak Vám správně popisovali kolegové. Určitá rizika zde sice jsou ale nepovažoval bych je jako výrazná. Konečné rozhodnutí je však na Vás. Blíže doporučuji prohovořit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Olga

    Dobrý den, jsem po žens.operaci.brali mi dělohu. Dělá se i po této opraci cytologie a vaječníky mi zůstali. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lze provést cytologii z poševního pahýlu,případně z pochvy. Pravidelné prohlídky doporučuji.

       

  • Ivana

    Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa.Asi před 3 týdny mi dělal štěry..Jeden test uvedl asc-h..Za 2 měsíce jdu k lékaři znovu na odebrání vzorku pro biopsii.Mohu se zeptat zda můžu s přítelem mít sex po dobu čekání na biopsii.Nerada bych mu uškodila, už ja jsem značně nervózní.. Jaká je šance, že tento nález nemusí nic znamenat?? Děkuji Vám za odpověď..

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den sex s partnerem mít samozřejmě můžete, ke stabilizaci nálezu doporučuji CICATRIDINA vag čípky případně Deflagyn gel, blíže proberte se svým registrujícím gynekologem

       

  • Michaela

    Dobrý den byla jsem těhotná v 7 tydnu otěhotněla jsem přes antikoncepci ale zákrok potrat jsem platila je to v pořádku?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neuvádíte jaký typ antikoncepce jste měla /zda pilulky,tělísko,náplast ev.jiné/, dále neznám blíže okolnosti Vašeho případu. Je to otázka osobního dořešení se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Petra

    Dobrý den,chci se zeptat, jakou částku u Vás hradí pacientky za screeningové vyšetření v prvním trimestru.Děkuji za odpověď a přeji hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na našem pracovišti pacientky platí za I.trimestrální screening 1000Kč.

       

  • Jana

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Je mi 41 let a jsem momentálně 17+1 ve třetím těhotenství (porody 2001, 2007). Absolvovala jsem prvotrimestrální screening s tímto výsledkem:
    Délka těhotenství 12+5 dle CRL
    Srdeční frekvence 160 úderů/min
    Šíjové projasnění 1,7 mm
    Nosní kost: přítomna
    Žaludek viditelný, močový měchýř zobrazen, ruce a nohy jsou vidět.
    Volný beta-hCG 74,9 IU/l ekvivalentní k 2,192 MoM
    PAPP-A 10,161 IU/l ekvivalentní k 2,697 MoM

    Trizomie 21 upravené riziko 1:1164
    Trizomie 18 upravené riziko 1:2824
    Trizomie 13 upravené riziko 1:8864

    Vzhledem k věku mi genetik doporučil AMC. V rodině o žádném postižení tohoto typu nevím. Já jsme alergik a těžký ekzematik. Moje 16-letá dcera má bohužel diagnostikován Kuscher-Rokytanski syndrom. Moje gynekoložka dělala „pro jistotu“ i odběr krve v 16. týdnu, který vyšel s rizikem 1:150, ale UZ v 16. týdnu neodhaluje žádné nestandardní výsledky (nosní kost není hypoplastická, nuchální edém nepřítomen, cysty chorioidálního plexu 0, hyperechogenní fokus v srdci 0, 4D +, hyperechogenní střeva 0, močový měchýř přítomen).
    I na genetice v Praze jsem podepsala, že nechci podstoupit AMC, ale nyní mne po odběru v 2. trimestru znovu gynekolog posílá na AMC. Už jsem z rozhodování, zda jít nebo ne, velmi psychicky vyčerpaná. Názory odborníků se liší jeden od druhého. Proto se ptám ještě Vás v podstatě oklikou, kdyby Vaše partnerka byla v podobné situaci, zda byste ji na AMC poslal. Moc děkuji za odpověď. Jana S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnosti máte v podstatě 3: První je provedení AMC / k této nechcete přistoupit jak uvádíte/, druhou je na zvážení tzv.TRISOMY test/zpoplatněn/, který dokáže s velkou přesností vyloučit přítomnost nejčastějších závažných chromozomálních poruch plodu již od 11. týdne těhotenství. (blíže se informujte u svého registrujícího gynekologa). Třetí je podstoupit až UZ screeningové vyšetření II.trimestru tzn. ve 20-22týdnu.

       

  • Anna

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat špinění 5 den po hysteroskopii je v rámci normy?Popřípadě jak dlouho je možné špinění?Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je v rámci normy,bude-li přetrvávat více jak týden doporučuji návštěvu u registrujícího gynekologa.

       

  • Gabriela

    Dobry ja bych se chtela zeptat na ja mam bolesti v podbrisku kdyz jdu na toaletu a ted uz i pri sexu co mi je:dekuji Gabriela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z uvedeného nelze blíže určit, doporučuji CO NEJDŘÍVE gynekologické vyšetření u registrujícího gynekologa a ev.doplnit i urologické došetření na základě Vámi popisovaných příznaků.

       

  • Tereza

    Dobry den. Predem se omlouvam, ale nevedela jsem, kam svuj dotaz vlozit. Mam dlouhodobe bolesti – paleni, rezani, pulzujici bolest – v mocove trubici. Pri curani, ale nejvice pri docuravani. Myslela jsem si celou dobu, ze se jedna o infekcni onemocneni, ale infekce mi byla pokazana jen zhruba u 30% kultivaci. Byla jsem na koznim (pohlavni nemoce, viry), gynekologickem i urologickem vysetreni, jsem i po cystoskopii, ale vse mam bez nalezu. posledni dobou jsem si ale zacala vse davat do souvislosti a uvedomila jsem si, ze se u me bolesti obevuji po sexu (70%), po zavedeni tamponu, po jizde na kole, ci po gynekologickych vysetreni. Jedna se tak dle meho nazoru o spojitost se zbytky panenske blany, ktere jsou docela masite a dokonce mi vystupuji i z vaginy ven a jsou viditelne. Jsou na dotek citlive, az bolestive a kdyz si napr. cistim vsechny zahyby, objevuje se jiz charakteristicka bolest. Co mi nejde do hlavy je to, jakto, ze me boli v mocove trubici? Je to nejak propojene? Dale mi byla gynekologem navrhnuta plasticka operace – vyriznuti zbytku hymenu. Chci se ale zeptat, zda-li je mozne zakrok proplatit zdravotni pojistovnou, jelikoz v mem pripade se jedna o vec, ktera mi zpusobuje zdravotni potize?? Samozrejme hymen nevypada esteticky nejak krasne, ale partnerovi a ani me z estetickeho hlediska absolutne nevadi. Dekuji za odpoved!!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož jsem Vás nevyšetřoval posuzuje se situace obtížněji, ale způsobuje-li Vám uvedené potíže včetně močových související se zbytky hymenu pak se dá provést chirurgická či laserová korekce ze zdravotní indikace. Blíže je ovšem nutné se informovat na provádějícím pracovišti.

       

  • Renata

    Dobrý den. Dnes 31.7.2017 jsem byla na první potratové pilulce. 11.8. jedu na dovolenou k moři, myslíte si, že když si vezmu DH tampóny Senta Protect, které odpuzují vodu, budu moct do moře jít ? Nebo je to příliš riskantní? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k možnosti protrahovaného krvácení koupání ve Vašem případě NEDOPORUČUJI. Uvedená značka tampónů by neměla dělat potíže. Při akutních potížích doporučuji navštívit pohotovostní službu v místě kde se budete nacházet.

       

  • Anna

    Dobrý deň,rada by som sa informovala a poradila priamo s Vami.Pred niekoľkými mesiacmi mi boli prostredníctvom podrobnej cytológie zistené zvýšené výsledky HPV (presné výsledky netuším, nakoľko mi lekárka povedala, že by som im aj tak nerozumela). :/Keďže som sa o výsledkoch dozvedela na bežnej kontrole, na nejaké ďalšie naštudovanie som nemala veľmi čas a úprimne sa priznám, že kvôli vlastnej hlúposti a strachu, ktorý mi lekárka privodila, som súhlasila s očkovaním vakcínou Gardasil 9.O tom, že to bola chyba som vedela do pár dní…V každom prípade ale po všetkých článkoch a výskumoch som sa rozhodla, že na ďalšie dve vakcíny už nepôjdem a s očkovaním nesúhlasím.Chcem sa Vás teda spýtať, ste odborník na tieto témy, je v poriadku ak ďalšie očkovanie odmietnem?A ako je to s prvou vakcínou? Má rovnaký vplyv a silu ako kompletné očkovanie?Resp. vráti sa mi telo a hormóny opäť do normálu po nejakom čase?A ako je to s tehotenstvom? Moja lekárka mi povedala, že počas očkovania s tým problém nebude, no osobne mám na to iný názor…Veľmi pekne Vám ďakujem za čas a ochotu odpovedať mi.Veľmi si to vážim.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji URČITĚ očkování Gardasilem 9 dokončit z mnoha positivních důvodů (blíže na www.gardasil9.cz). Hormonální rovnováha se časem ustálí, stran těhotenství by neměl být problém po dobu očkování. Osobně doporučuji začátek snahy o dítě po dokončení poslední dávky vakcíny.

       

  • anička

    Dobrý den, 7.7. mi byla provedena interrupce v 7.týdnu těhotenství.. dnes jsem byla po 14 denní kontrole u dr. sd tím že je vše ok.-.a ptala se zda už můžu sportovat?.. Všude na internetu jksem četla že se doporučuje šestinedělí..odvětil, že můžu dělat vše.. Chtěla bych proto uvést na pravou míru co můžu a nemůžu dělat?..Jsem zvyklá na inline brusle a posilovnu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, in-line brusle ano. S posilovnou bych ještě týden počkal dle osobního názoru. Jinak souhlasím s Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Lucia

    Dobry den,v roku 2014 som absolvovala konizaciu kvoli dysplazii krcka. Odvtedy boli vysledky ok, len teraz som zistila, ze min. rok som prehliadku vynechala. Cize som dva roky nebola na cytologii. Mohli za ten cas nastat nejake nezvratne zmeny na krcku? Resp. sa vyvinut do rakoviny? Dost sa teraz obavam. Na cytologiu som uz samozrejme objednana…Dakujem pekne za info

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost není veliká, ale ano mohly. Určitě doporučuji kontrolní onkocytologický stěr z čípku a bude-li v normě dále VŽDY 1x ročně, obzvláště jste-li po zákroku,který uvádíte.

       

  • Jana N.

    Dobrý den pane doktore,
    velice Vám děkuji za přínosné informace k postupu vyšetřování neplodnosti, moc je oceňuji.

    Protože má první gynekoložka kromě spermiogramu a hormonálního profilu nepostupovala dle Vašeho postupu, navštívila jsem jinou lékařku, která mi po podrobné anamnéze nechala provést několik krevních rozborů, kromě rutinního ověření RH faktoru a pohlavně přenosných chorob také reprodukční imunologii a TROMBOFILNÍ STAVY.

    Jako podpora správné průchodnosti vejcovodů byla doporučena rehabilitační metoda paní Mojžíšové a zmírnění dopadů stresů příjemným aktivním i pasivním odpočinkem, včetně spontálního svádění partnera. Stres i vadné držení těla totiž negativně ovlivňují správnou funkci vejcovodů a dalších orgánů.

    V imunologickém krevním rozboru mi byly zjištěny mírné odchylky a u trombofilních stavů mi byla zjištěna LEIDENSKÁ MUTACE, hezerozygot (5 krát až 10 krát vyšší riziko trombózy při gynekologické operaci, rizika v těhotenství – v dnešní době dobře řešitelné, ale pochopitelně je důležitá včasná diagnostika).

    Teď mě čeká návštěva imunologie a hematologie a s nově zjištěnými výsledky a po konzultaci s těmito lékaři budu zvažovat další postup cesty za miminkem

    Vím, že Vám, pane doktore, je výše uvedený postup jasný, popisuji ho hlavně pro jiné pacientky. Bohužel, narozdíl od laparoskopie, osvěta o leidenské mutaci je velice malá, u metody pí Mojžíšové a nutnosti zmírnění dopadů stresu je to snad o něco lepší.

    Ráda bych Vám ještě jednou moc poděkovala za informace.

    Dalším snažilkám přeji hodně štěstí.

    Jana N

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mnohokrate dekuji jak za sebe tak za cele nase pracoviste ze poskytnute informace pro Vas byly cenne a uzitecne a ze na zaklade vysledku jednotlivych vysetreni budete postupovat dale. Preji hezky zbytek dne.

       

  • Jana N.

    Dobrý den,
    moc prosím o Váš názor.
    Jsem na úplném začátku vyšetřování neplodnosti. Jako jeden z prvních kroků mi moje gynekoložka nabídla test průchodnosti vejcovodů, metodu laparoskopie s chromopertubací. Určitě je to pro většinu pacientek vynikající metoda, mně se však zdá příliš riziková. Proto se Vás chci zeptat, jakou Vy byste mi doporučili alternativní metodu vyšetření průchodnosti vejcovodů a jaké by tato metoda měla výhody a nevýhody. Zaujala mě například metoda SONO – HSG.
    Moje lékařka se snaží proces mého vyšetřování zrychlit, protože je mi 36 let, já však na urychlení za takovouto cenu netrvám. Jsem smířena s faktem, že se moje šance na početí věkem snižuje.
    Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.
    Přeji Vám hodně spokojených pacientek
    S pozdravem
    Jana N.
    P.S. Důvody proč vnímám laparoskopii pro mě jako nevhodnou:
    1) Měla bych výpadek v každodenním rehabilitačním cvičení (mám díky DMO vadné držení těla a povolené břišní svaly). Tento výpadek bych potom napravovala velice dlouho.
    2) Neprodělala jsem žádné onemocnění, které by mohlo způsobit neprůchodnost vejcovodů a paní gynekoložka se nezmínila o žádném problému, který by bylo nutno operačně odstranit.
    3) Měli jsme v rodině v minulých dvou letech velký stres, takže bych teď upřednostnila spíše klid a ne operaci.
    4) Měli jsme v rodině několik úmrtí při banálních operacích v celkové narkóze a také vážných komplikací po laparoskopických operacích, proto nechci podstupovat operaci bez vážného důvodu. (I když vím v okruhu známých o vážných operací, který proběhly úspěšně).

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jste-li na začátku došetřování neplodnosti pak se postupuje od metod konservativních,tzn.jednodušších /vyšetření hormonálního profilu,spermiogram partnera, případně genetické vyšetření aj./ k metodám složitějším,tj. intervenčním jako je laparoskopie s chromopertubací a hysteroskopií. Je zde samozřejmě i možnost sono-HSG kterou popisujete, tato je schopna vyšetřit pouze průchodnost vejcovodů na rozdíl od první uvedené. Každá metoda má své výhody a nevýhody které bych s registrující gynekoložkou určitě ještě prodiskutoval. Je nutné zdůraznit, že i věk hraje roli a proto bych pečlivě zvážil možnost,kterou Vám lékařka doporučovala.

       

  • Karolína

    Vyšší beta HCG, výsledek negativní / Dobrý den, mám na vás prosbu, byla jsem na velkém ultrazvuku v 13tydnu a vyšlo my negativní, že je vše v pořádku..ale našli mi tam vyšší volný beta HCG ekvivalentní k 3,102Mom.. trizomie 21 1:2726..stále mi nutí genetiku za 15tis nebo ještě možnost odběru plodové vody..tak nevím, co teď, zda je to byznys nebo se jen můj gynekolog kryje..nebo je to opravdu tak špatný..Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšel-li Vám I.trim.screening resp.výsledek kombinovaného testu 1: 2726 není invazivní metoda ve smyslu odběru plodové vody nutná,za předpokladu že u Vás nejsou jiné rizikové faktory. Jelikož neznám Váš věk, rodinnou anamnézu ani o které těhotenství se jedná či průběh předchozích porodů doporučuji konsultaci s klinickým genetikem kde se domluvíte stran dalšího postupu. Chcete-li mít co největší jistotu že Vaše nenarozené dítě nemá genetickou poruchu/ve smyslu trisomie či jiné/ je zde možný některý z neinvazivních prenatálních testů -TRISOMY, HARMONY, VERIFI prenatal test z krve, které jsou zpoplatněné v rozsahu cca 10-15000 Kč, ceny se mohou různit dle konkrétní laboratoře. Dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobry den,
    předem Vám děkuji za Vás cas a zodpovězení mého dotazu. Cca od února me trápí nepravidelné bolesti v podvrisku (po levé strane a nyní již v pravo). Moje gynelokozka me nejdrive léčila antibiotiky na zanet vaječníku, po opětovné kontrole – kdy se bolesti znovu objevily mi diagnostikovala myom a jeste ten den me poslala na konzultaci na gynekologicko – porodnickou ambulanci. Lékař me vysetril, do zprávy uvedl, ze myom zřetelně nevidí. Slizice byla 22 mm, ale byla jsem pred menstruaci. Po mentruaci jsem se měla dostavit na kontrolu, kdy jsem byla vysetrena jiným lékařem, sliznice 12 mm – bylo mi řečeno ze vyšší je, ale pokud mam pravidelný cyklus bez krvácení mimo – nebude to problem. Pri vyšetření bolest vpravo. Dalsi kontrola v srpnu a doporučil zvážit Laparoskopicke vyšetření.
    Je mi 25 let, v srpnu se budu vdávat a planujeme, ze založíme rodinu. Jine problémy me netrápí, cyklus mam pravidelný – sice bolestivý, ale jinak bez problému. Výtok zádny. Po pravdě jsem z toho dost zoufalá – jelikož vlastne nález jako takovy nemam zádny..

    Kdybych otěhotněla ted – myslíte ze by to byl vážný problem? Mam strach ze to pak nepujde. Předem Vám velice děkuji za Vás názor. Budu se těšit na Vaši odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, laparoskopický výkon bych ve Vašem případě doporučil až při chronických bolestech trvajících delší dobu, případně neotěhotníte-li s partnerem po vysazení antikoncepce a při pravidelném nechráněném pohlavním styku min. 2xtýdně za dobu delší než 12měsíců.

       

  • Petra

    Dobrý den,v cytologickem stěru mi vyšla dle sestry dvojka,je mi 35,vzdy sem měla jedničku,při vyšetření mi dokonce dr.řekl,že čípek vypadá supr,jinak žádný potíže nemám.Za půl roku mám přijít na kontrolu.Co ta dvojka vlastně znamená?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hodnocení onkocytologického stěru,resp.jeho výsledku má jasnou nomenklaturu tzn.názvosloví, proto doporučuji výsledek konsultovat přímo s lékařem a ne se sestřičkou a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, minulý týden jsem absolvovala screening v I.trimestru a kvůli riziku preeklamsie 1: 63 mi byl doporučen Aspirin 100 mg p.o / noc do 36.týdne.Jsem prvorodička po IVF ve 14.týdnu těhotenství,BMI 30,astmatik,alergik,s atopickým ekzémem,bývalý kuřák (přestala jsem až v těhotenství). Jinak všechny výsledky máme v pořádku. Nechci zpochybnit úsudek doktora,jen po přečtení příbalového letáku od tohoto léku prostě jen váhám.Navíc jsem před pár lety prodělala zánět tlustého střeva a nyní občas slabě krvácím z ř.o. většinou jen při zácpě na kterou trpím pořád.Za jakoukoliv radu děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,vzhledem k údajům o svém zdravotním stavu které zde uvádíte, riziku preeklampsie které Vám vyšlo v I.trimestrálním screeningu a ostatním okolnostem DOPORUČUJI rovněž užívání Anopyrinu v uvedeném dávkování,tj. s názorem svého kolegy souhlasím. Konečné rozhodnutí je však na Vás.

       

  • Lenka

    Dobrý den. Při první návštěvě svého gynekologa jsem byla v osmém týdnu těhotenství. Po čtrnácti dnech jsem jela na další kontrolu a byla pevně rozhodnuta že si s přítelem dítě nemůžeme nechat. Po změření plodu byl týden těhotenství už 12+3. Teď už je to 13+4. Tak bych se chtěla zeptat zda se dá ještě udělat interrupce ne? Očividně můj gynekolog špatně změřil plod při první prohlídce.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den po 12.gestačním týdnu, tj. 12+0 již NELZE ze zákona provést umělé přerušení těhotenství na vlastní žádost, pouze budou-li medicínské důvody pak je přerušení indikováno odborníkem v dané oblasti -genetik,kardiolog aj./např. pro srdeční vadu plodu, aj./.

       

  • Monika

    Vážený pane doktore, jsem v 10 tt a v úterý (16.5.) jsem byla v kontaktu s osobou infikovanou příušnicemi. O této skutečnosti jsem nevěděla. Je to můj individuální lektor angličtiny, výuka probíhala v zavřené místnosti 2 hodiny, lektor i kýchal… Další den mi oznámil fakt, že u něj vypukly příušnice. (Jako učitel na ZŠ je vystaven tomuto riziku…). Já příušnice neprodělala, ani na ně očkovaná nejsem (ročník 82). Můžete mi prosím poradit, jaká jsou rizika příušnic v 1. trimestru a jak je minimalizovat? Děkuji, jsem s pozdravem, Monika.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příušnice jsou virovou nemocí, proti které nás do značné míry chrání očkovaní. Prodělání příušnic v prvním trimestru zvyšuje riziko potratu, později předčasného porodu. Určitě bych již s uvedeným lektorem nyní další hodiny angličtiny neabsolvoval. Dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Michala

    Dobrý den,byla jsem na velkém UZ ve II. trimestru a u miminku bylo zjištěno „postranní komory s šíří na horní hranici normy“ ( 8mm). Jinak nic jiného u miminka nebylo nalezeno a vše je v normě. V I. trimestru mě vyšly špatně krevní testy na DS, tak jsem podstoupila odběr plodové vody v 16.tt a také i tripl test. Vše je v naprostem pořádku a všechny testy vyšly negativní.Na kontrolu máme jít až za 3 týdny. Chtěla jsem se zeptat, zda je velká šance, že se mozkové komory spraví nebo co to znamená?Děkuji moc.M.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi uváděna hodnota je skuteně „na horní hranici normy“,doporučuji uvedenou kontrolu za 3týdny. Nejedná se o závažný nález,obzvláště byly-li předchozí testy resp.vyšetření negativní jak uvádíte.

       

  • Renca

    Dobrý den, chtěla bych se optat, jsem v 17+5tt, mám za sebou tripl test, kde mi vyšla vyšší hladina AFP ( 59,2 ug/L…1,75Mom), první trimestriální screening mi vyšel negativní s nízkými pravděpodobnostmi na vše a teď je tu riziko NTD 1:870. Chtěla bych vědět, jak moc je tato odchylka od normální hladiny AFP a zda bych si měla dělat starosti. Přece jen mám ultrazvuk až za 3 týdny a to mi na psychice moc nepřidá. Děkuji Renča (24let)

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, starosti bych si nedělal, vyšel-li I.trim. screening zcela negativní pak bude důležitý UZ v II.trimestru.

       

  • Martina

    Dobrý den jsem 3 týdny po konizaci děložního čípku,z histologie jsem se dozvěděla jen to že za 6 měsíců mám mít kontrolu na onkologickém oddělení.Má ženská lékařka mi předepsala lék entizol ,nejsem si jistá jestli je lék v tuhle chvíli vhodný?.Předepsala mi vkládací a i polykací tablety,chci se ještě před tím než lék začnu užívat ujistit že tato léčba je správná.Dočetla jsem se že po této operaci je vhodné užívat léky jako Feminella, hyalosoft nebo Cicatridine.Nejsem si jistá,ale entizol se používá snad na léčbu zánětů před operací děložního čípku a ne na hojení po konizaci.Také mě zajímá jestli tento lék mám nechat předepsat partnerovi a jestli ho tedy mám začít užívat i já.Moc děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte pravdu, po výkonu je vhodná Feminella Hyalosoft a dobrý efekt má i Cicatridina vag čípky /podporuje hojení/, Entizol se skutečně používá na léčbu zánětlivých onemocnění, ale jestliže Vám ho gynekoložka předepsala tak k tomu určitě měla důvod. Doporučuji se objednat a uvedené s Vaší lékařkou zpětně prokonsultovat.

       

  • Petr

    Dobrý den. Zajímalo by mě, kolik kyseliny doporučujete pro těhotnou a kdy (kolik měsíců před otěhotněním)? Vím, že klasické doporučení je brát kyselinu listovou, to je ovšem její syntetická forma a tělo si ji musí přeměnit na 5-methyl-tetrahydrofolát pomocí enzymu 5,10 methylen-tetrahydrofolátreduktázy. Podle studií může mít až 30 % žen poblém kyselinu listovou na její aktivní formu přeměňovat. Proto mě zajímalo, zda se u ženy, u které mutace tohoto enzymu nebyla zjištěna, nahradit doplňování kyseliny listové plně 5-methyl-tetrahydrofolátem (pro jistotu). Jsou ekvivalentní? Je nějaká maximální dávka, kterou se nedoporučuje překračovat, a pokud ano, co pak 5-methyl-tetrahydrofolát způsobuje? Je z hlediska vstřebávání lepší ji brát s jídlem, nebo bez? To samé by mě zajímalo pro muže. Ti prý mají rovněž brát kyselinu listovou jako prevenci VVV dětí. Tedy kolik a kdy mají brát a jestli lze nahradit kyselinu listovou 5-methyl-tetrahydrofolátem? Je něco dalšího, co muž kromě obecných zásad zdravého životního stylu může udělat nejen proto, aby byl co nejplodnější, ale zároveň, aby sperma bylo co „nejkvalitnější“ – je např. vhodné suplementovat i navíc vit. B6 a B12 jakožto látky podílející se na dělení buněk, syntéze DNA snížování homocysteinu? Dále by mě zajímalo, jak je to s toxoplazmózou. Ta může způsobovat problémy v těhotenství, platí to samé i pro její latentní formu, nebo pouze akutní infekci? Jaký máte názor na amalgamové plomby, měla by si je žena před otěhotněním měla nechat vyjmout jako opatření snižující expozici toxické ethylrtuti? Pokud ano, jak dlouho dopředu? Dále mě zajímají kyseliny EPA a DHA – kdy začít užívat, kolik a kolik je maximum? Co když se překročí? Lze užívat doplněk, který obsahuje rybí olej, který je získáván z ryb žijících ve studených arktických vodách? Nehrozí zde riziko kontaminace methylrtutí, dioxiny, polychlorovanými bifenyly či polybromovanými difenylethery? Lze doporučit jako náhradu rybího oleje pro doplnění těchto kyselin přípravky z lněného semínka nebo konzumaci mořských řas? Je v těhotenství rizikový přívod syntetického tokoferolu? Je na trhu vitamín pro těhotné s obsahem přírodní směsi tokoferolu?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,obvyklá dop.dávka kys.listové je 400-800mikrogramů denně,doporučeno ČGPS obvykle 1měsíc před plánovaným otěhotněním a dále minim.první 3měsíce těhotenství. Pro geneticky slabší metabolizéry kyseliny listové jsou doporučeny Foláty čtvrté generace obsahující quatrefolic, tzn. přípravky SUPERFOLIN 2 od českého výrobce. U mužů užívání kyseliny listové není nutné, ale můžete užívat. Vhodným doplňkem stravy pro muže včetně ovlivnění kvality spermatu má přípravek FOLANDROL /lze nakoupit i cestou web.stránek/.Pokud se týká DHA – je nenasycená mastná kyselina obsažená ve větším množství pouze v tuku mořských ryb (losos, tuňák, sleď, makrela) a mořských řas. Základem správné výživy v těhotenství je pravidelná a pestrá strava. V první polovině těhotenství je nejdůležitější kvalita stravy matky, k zajištění správného příjmu látek nezbytných pro správný rozvoj miminka, a ve druhé polovině těhotenství se přidává i správné množství stravy matky pro růst miminka. Pokud ve Vaší potravě schází dostatek ryb (doporučená denní dávka je 200-300 mg DHA, což odpovídá 2-4 rybím jídlům týdně), doporučuje se i v tomto období užívat produkt s DHA a jódem. Pokud ve vaší stravě schází dostatek ryb (2-4 hlavní jídla týdně) je vhodná suplementace DHA (kyselina dokosahexaenová) v dávce 250 mg denně. Tělo matky má zvýšené nároky na příjem živin (bílkovin, cukrů a tuků), aby mohlo zajistit správný rozvoj miminka a současně zdravý vývoj dělohy, placenty a plodové vody. Na začátku těhotenství se doporučuje zvýšit energetický příjem z potravy o 150 kalorií denně, ke konci těhotenství již o 250 kalorií denně. Zvýšení váhy matky během těhotenství je normální a žádoucí. Průměrně to bývá 9 – 12 kg, avšak běžně existují přirozené odchylky. U žen s vyšší „výchozí“ váhou může být váhový přírůstek menší, u velmi štíhlých žen větší DHA je hlavním strukturálním lipidem mozku (tvoří až 97% omega-3 lipidů mozku) a očí (tvoří až 93% omega-3 lipidů v oku). Správný a dostatečný přísun DHA ve stravě matky (zejména ve 2. a 3. trimestru a při kojení) je nezbytný pro rozvoj mozku a zraku vašeho miminka. Obvyklá strava nemusí dosahovat doporučené dávky (DDD odpovídá 2-4 rybím jídlům týdně). Výzkumy v posledních letech přitom naznačují, že se děti matek s nedostatečným přísunem DHA rodí častěji předčasně a jejich duševní rozvoj je zpomalený. Pokud nekonzumujete dostatek rybích jídel, doporučuje se dodávání DHA v dávce 250 mg denně.Infekce toxoplazmózou probíhá u většiny lidí naprosto bez příznaků nebo jen lehce, s příznaky podobnými nachlazení (nateklé uzliny, bolest hlavy, únava, horečka). Parazit zůstává po onemocnění trvale v těle. Pro plod je toxoplazmóza v těhotenství nebezpečná pouze tehdy, pokud se žena nakazí poprvé právě v těhotenství. K přenosu onemocnění z ženy na plod nedochází ve všech případech, v 1. trimestru je riziko přenosu jen malé (4 % až 15 %), při onemocnění ve 2. trimestru stoupá na zhruba 30 %, ve 3. trimestru je riziko zhruba 60 %. Naopak míra postižení plodu způsobeného toxoplazmózou je nejvyšší v 1. trimestru, nákaza ve 2. trimestru způsobuje lehčí postižení a děti nakažené ve 3. trimestru bývají po porodu zcela v pořádku. Amalgamové plomby nevyjímat. Přípravek z lněného semínka jako doplněk užívat můžete – Vámi zmíněné lněné semínko v kapslích deklaruje obsah PUFA, výrobce jej ovšem doporučuje užívat až od 35.týdne těhotenství. Z hlediska suplementace bylo zjištěno, že přírodní forma vit. E je efektivněji transportována nežli syntetická. Lidská placenta totiž obsahuje tokoferol binding protein a ten se vyznačuje selektivitou pro transport přírodních sloučenin. Feto-placentární jednotka upřednostňuje přírodní alfa-tokoferol před umělým. Doporučuji od společnosti Favea (30x12mg, cca 120kč). Na trhu se ještě lze potkat se Solgar Prenatal Nutrients, který popisuje přítomnost D-alfa formy.

       

  • Jana

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, či robíte potret aj medikamentózne. Ak áno, prijímate aj slovenky?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, medikamentosní potrat ambulantně neprovádíme, odesíláme do nejbližších ústavních zařízení v Moravskoslezském kraji, kde tento provádějí. Pokud by jste měla o uvedené zájem objednejte se a po vyšetření Vás odešleme na příslušné pracoviště.

       

  • Jana

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda po užití tablety Nulsora je obvyklé po několika dnech od užití slabé špinění. Tableta byla užita téměř okamžitě po nechranenem pohl.styku. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené se může takto projevit. Bude-li špinění trvat příliš dlouho nebo se bude opakovat pak je ke zvážení došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Dobrý den, měla bych dotaz týkající se umělého přerušení těhotenství… Je mi 36 let, mám za sebou dva porody. V prosinci 2016 jsem byla na umělém přerušení těhotenství. Nyní jsem se po kontrole u gynekologa dozvěděla, že jsem v 7 týdnu těhotenství. Chtěla jsem se zeptat, zda je skutečně pravda, že umělé přerušení těhotenství nemohu podstoupit vzhledem k tomu, že zákon tento zákrok umožňuje pouze jednou za šest měsíců. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, kontraindikace provedení chirurgické metody umělého přerušení těhotenství: jestliže žena podstoupila umělé přerušení těhotenství před méně než 6 měs. (výjimka: alespoň 2x rodila, má 35 a více let, otěhotněla v důsledku trestného činu) ev. ve Vašem případě zvážení farmakologické metody umělého přerušení těhotenství (lze jen do ukončeného 7.týdne těhotenství). Dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Tereza

    Dobrý den, mám obavy 24.2. jsem prodělala miniinterupci 7+3 slabí srdeční tep. Když mě propouštěli tak mi bylo řečeno že po 4-5 týdnech by se měla dostavit MS, jenže po zákroku jsem krvácela i se sraženinami 10 dní. Poté jsem šla na kontrolu k mému gynekologovi a říkal že je vše v normě že by se ještě tento měsíc měla dostavit MS, řekl mi i přesně datum kdy by se měla dostavit mělo to být už tento týden ale nedostavila se. S přítelem jsme to nevydrželi a už po 2-3 týdnech zákroku jsme se párkrát milovali s ochranou ale i bez, přerušovaně aby jsme předešli brzkému otěhotnění. Doktor řekl že pokud dojde na pohlavní styk tak aspoň s ochranou kvůli infekci a tak mám právě obavy jestli jsem neotěhotněla a jestli je to vůbec možně po tak krátké době od zákroku. Děkuji za odpověd, hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění je málo pravděpodobné, ale možné , proto doporučuji došetření Vaším registrujícím gynekologem

       

  • barbora m.

    Dobrý den, uhradí mi pojištovna interrupci v 10tt z důvodu vysokého věku (je mi 44let)? Případně proplatí i zákrok vykonnaný v soukromé ordinaci? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano věk nad 40let je zdravotní indikací – výše uvedené by měla pojišťovna uhradit. Doporučuji vykomunikovat konkrétně se zařízením kde hodláte zákrok absolvovat.

       

  • Jana

    Vážený pane doktore, je mi 49 let a menstruaci mám zatím pravidelnou, mám 3 děti a hormonální antikoncepci jsem nikdy nebrala ani jiné hormonální léky. Byla jsem na pravidelné gyn. prohlídce a v děloze byl ultrazvukem zjištěn polip velikosti 6mm. Na další kontrolu jsem šla hned po další menstruaci s tím, zda polip zůstal nebo byl odtraněn s menstr. krvácením. Tato kontrola se uskutečnila 9. den cyklu (9. den od začátku menstr.) Polip v děloze stále byl 6mm a doktor řekl, že děložní sliznice je 13mm vysoká a to je prý mnoho na to, že jsem teprve v 9. dni cyklu. Dle jeho úsudku zůstává v děloze stará sliznice a je třeba provést kyretáž pod celkovou anestezií. Moje praktická lékařka mě odkázala na Vás a metodu ambulantní hysteroskopie, kde není třeba podstoupit narkózu. Zmínila jsem se svému gynekologovi o ambulantní hysteroskopii a on říkal, že polip se touto metodou odtranit dá, ale celkové odstranění děložní sliznice by prý bylo bolestivé. Můžete mi, prosím Vás poradit? Myslíte si, že v mém případě je lepší podstoupi klasickou kyretáž pod narkózou nebo u Vás ambulantní hysteroskopii. A je to boletivé? Já se narkóze snažím vyhnout. Do další menstruace mám předepsaný lék norethisteron, který by měl způsobit silnější měsíčky a snad by se tím pomohlo i k odstranění staré sliznice a polipu. Potom mám jít zase na kontrolu a podle nálezu se rozhodneme co dál. Za odpověď Vám děkuji Jana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vámi popisovaném případě se ambulantní hysteroskopie provést určitě dá a obzvláště máte-li obavy z celkové narkózy tak bych jí doporučil. Více se dozvíte na stránkách http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz. Možno se telefonicky případně cestou webových stránek http://www.gynprenatal.cz/kontakty-gynekologickych-ordinaci/ objednat ať už ke konsultaci tak přímo ke stanovení provedení termínu výkonu.

       

  • Alena

    Dobrý den,jsem týden po hysteroskopii u Vás.Nic mě neboli,ale stále jsem špinila,nebo měla jemně krvavý výtok a dnes ze mě ráno vypadla malá sraženina krve i přesto,že beru antikoncepci.Nevím zda to je normální ?Na kontrolu jdu 31.3.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud se jednalo o jednu malou sraženinu bude postačovat kontrola 31.3. V případě opakování resp.zhoršení potíží pak kontrola ihned!

       

  • Lucie

    Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu ve vztahu k výsledkům screeningu a návrhu podstoupit amniocentezu. Screening v první trimestru mi vyšel s hodnotami – volný beta-hCG 49,98, PAPP-A 1,630. Riziko trizomie – 1:848. Na kontrole v 17. tt riziko Downova sy upravno na 7223. Downův syndrom je v rodinné anamnéze u sestry manželova otce. Z amniocentézy máme strach z důvodu rizika potratu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po úpravě rizika v 17.týdnu se ve Vašem případě pravděpodobnost snížila, ale zcela vyloučená není. Obecná rizika amniocentézy jsou tyto:
      1, riziko potratu – amniocentéza provedená mezi 16. a 20. týdnem asi 1:200, tedy 0,5 procenta. Nejčastější příčinou potratu po amniocentéze je prasknutí plodových obalů,
      2, riziko komplikací po amniocentéze – po zákroku se mohou objevit křeče, krvácení nebo odtékání plodové vody. Krvácení se objevuje ve 2 až 3 % případů, odtékání plodové vody asi v jednom % případů. Vzácně se může objevit také teplota, popř. horečka jako příznak infekce. Pokud se u vás tyto komplikace objeví, vždy kontaktujte lékaře.
      Rh senzibilizace matky – při amniocentéze se může dostat krev plodu do krevního oběhu matky. Pokud má matka krev Rh negativní a krev dítěte je po otci Rh pozitivní, může u matky v některých případech dojít k Rh senzibilizaci, která způsobí tvorbu protilátek proti krvi dítěte a může tak u dítěte vyvolat hemolytické onemocnění. Lékaři tomu předcházejí tím, že všem ženám s Rh faktorem negativním podávají po provedení amniocentézy injekci imunoglubulinu, který zabraňuje tvorbě protilátek.
      Poranění dítěte jehlou – jen výjimečně dojde při provádění amniocentézy k poranění dítěte jehlou, která se používá k odběru plodové vody. Použití ultrazvuku při zákroku ale snižuje pravděpodobnost takové události na minimum.

  • Andrea

    Dobrý den, mám dotaz. Byla jsem na Prvotrimestrálním screeningu a mám jít na Triple test, který má jen 60% pravděpodobnost správného výsledku. Je možné aby hodnota FBHCG byla něčím ovlivněna?? Chřipkou např? A nebylo by lepší než 3 týdny čekat na TT jít na odběr plodové vody hned? A mohu? Zajímá mě také váš názor na výsledek mého testu!! Předem moc děkuji

    vyšel mi takto:
    Papp-A 0,86 MOM
    FBHCG 4,32

    Počet plodů: 1
    CRL: 62mm od.g.h.: 12plus6
    Termín porodu: 20.9.
    Morfologické anomálie: nenalezeny
    Linea nucheae: 1,3mm 1,24 MOM
    Nosní kost: přítomna
    Fronto: maximalni uhel v normě

    falx cerebri se zobrazuje, intrakraniální translucence bpn- páteř bpn., horní čelist bpn., srdce obě komory s
    normální kontraktilitou, aorta i plicnice se zobrazují, srdeční frekvence pravidelná 140-160/ min, žaludek v dutině
    břišní, není ascites, močový měchýř plodu naplněn, končetiny plodu přítomny, normální pohybová aktivita plodu

    Poznámka: Vzhledem k vyšší HCg dop. doplnit TT v16t. g u svého lékaře , u nás možná
    integravce obou testů +KoUZ ve 20t. g na spec.pracovišti
    Kombinované riziko M. Down z výsledku v 1. trimestru: 1/1100

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ovlivnění hodnoty free b-hCG chřipkou je nepravděpodobné. Vzhledem k hodnotě kombinovaného rizika m.Down ve Vašem případě bych vyčkal a dále se řídil doporučením lékařů které uvádíte ve své zprávě.

       

  • Sara

    Dobrý den, Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní. Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii a opět jsem raději zvolila ThinPrep Pap test. Mírné změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení. Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výrazné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra. Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat ve specializovaném centu nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Vím, že v souvislosti s konizací jsou jistá rizika v těhotenství a po ní se nedoporučuje půl roku otěhotnět. Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Předem děkuji za vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší lékařky je správný.Vyskytnou-li se opět změny typu ASC-US /atypické dlaždicové buňky nejasného významu/ je vhodno doplnit kolposkopické expertní vyšetření zkušeným kolegou ve specializovaném centru s event.odběrem buněk z čípku zda nehrozí přednádorové změny a není nutná tzv.konizace. Jakmile bude vše ohledně čípku vpořádku je možná snaha o těhotenství. Ke stabilizaci nálezu na čípku lze v mezidobí užít Deflagyn gel http://www.axonia.cz – více proberte se svou gynekoložkou

       

  • Jana

    Dobrý den, před dvěma lety jsem si našla hrbolek na prsu. Byla jsem na ultrazvuku a vše bylo v pořádku. Zdá se mi ale, že se v posledním měsíci výrazně zvětšil. Mám tomu věnovat pozornost? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pozornost bych tomu určitě věnoval, doporučuji dořešit se svým gynekologem stran doplnění sonografie prsů event.mammografického vyšetření

       

  • Hanka

    Dobrý den, Asi 3 měsíce zpět jsem začala trpět mírnou bolestí při pohlavním styku. Bolest se neustále stupňovala, nakonec jsem začala i krvácet. Můj doktor mě poslal na hysteroskopii. Výsledkem je stromoglandulární disociace. Můj doktor mi zatím odmítl změnit prášky nebo napsat jiné hormony. Chce počkat a až pokud se to zhorší tak by mi něco napsal. HA beru jednu značku 6 let….Osobně se mi tento přístup nelíbí, že budeme čekat do doby než se to zhorší. Myslíte, že je šance, že se hladina hormonů v těle upraví sama? Je možnost to něčím podpořit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stromoglandulární disociace je nesoulad v pokročilosti sekrečních změn ve stromatu/vnitřní výstelky/ a žlázkách děložní sliznice. Záleží samozřejmě jaký typ /resp.název/antikoncepce užíváte, kolik je Vám let, dále zda ještě plánujete děti. Důležitý je i kontrolní ultrasonografický nález dělohy a vaječníků. Nejste-li spokojena se svým registrujícím gynekologem, pak máte právo na jeho změnu.

       

  • Marcela

    Dobrý den, pane doktore, mám již několik let diagnostikovány 3 děložní myomy( největší cca 26 mm), které stále mírně rostou. proto mi byla nasazena léková 3 měsíční Esmya. Jaký je váš názor na tuto léčbu? a jaký je další postup, pokud se myomy nezmenší? Děkuji za odpověď Marcela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, léčba ulipristalacetátem,tj.Esmyou určitě smysl má, záleží také zda ještě plánujete děti, dále na vašem věku a ev. potížích – tzn.zda myomy způsobují bolestivost,nepravidelné krvácení či jiné klinické potíže

       

  • Nikola

    Dobry vecer chci se zeptat sem po potratu mela jsem ho 15.2. 7+4subj slabe spineni deloha osmeho týdne po potratu sem tři dny krvacela ted nic a mam bolesti břicha bojim se ze to neni normální děkuji za odpověď hezky zbytek večera

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejste-li si zcela jista doporučuji vyšetření Vaším gynekologem zda je dutina děložní úplně čistá, nebo zda bude nutné její přečištění v celkové anestezii

       

  • Adriána

    Dobrý deň, včera som bola u gynekológa a povedal mi, že mám akoby dve pošvy, dve maternice. Mám medzi nimi prepážku, ktorú mi odporučil odstrániť z dôvodu pre väčšiu pravdepodobnosť mať v budúcnosti deti. Mám 19 rokov. Je nutná operácia? Zmení sa po tejto operácii môj sexuálny život? Môže to byť pre mňa nebezpečné? Za odpovede vopred ďakujem!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den přepážku doporučuji taktéž odstranit z již Vámi uvedených důvodů. Sexuální život by neměl být ovlivněn. Určitá rizika být mohou, ale jsou zanedbatelná, doporučuji pečlivě probrat s Vaším registrujícím gynekologem

       

  • Nikola

    Dobry den chci se zeptat mam 4 deti a ted cekam dvojacata ale nemohu si je nechat pac bych to nezvladla jsem psychicky tak mimo ze se nini nedokazi plne starat o me deti chci se zeptat zda interupce se haradi pojstovnou nebo sama

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, interrupci budete hradit sama. Pokud by byla indikace k interrupci od nějakého odborníka (genetik,psychiatr,aj.) pak by jste uvedené hradit nemusela. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Ivana

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem a prosbou o pomoc. Je mi 18 let a jsem těhotná s mým expřítelem. On trvá na potratu a já jej musím poslechnout. Chtěla bych se Vás zeptat, zdali se dá potrat provést u gynekoložky v ordinaci? Nechtěla bych někam do nemocnice. Četla jsem, že to možné je, ale chtěla bych potvrzení ještě od vás. Děkuji za vyřízení mého dotazu, hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zákrok je možné provést ambulantně, tedy v ordinaci Vaší gynekoložky, je ovšem nutné si zjistit, zda toto nabízí

       

  • Jitka

    Dobry den,prosim Vas,chtela bych se Vas zeptat,mám dva měsíce zavedené nitr.tělísko Levosert a stále mě bolí a řeže v podbřišku,při ms hodně krvácím,,tampon vydrží cca 15 min.“Lékař mi říká že se to zklidní.Zavedení je kvůli silnému ms krvácení.Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po zavedení tělíska Levosert se může vyskytnout špinění, kratší nebo delší interval mezi menstruacemi, bolestivá menstruace, slabší menstruace nebo úplné vymizení krvácení V obecné rovině je pravděpodobné, že budete každý měsíc krvácet méně dní a případně nebudete krvácet vůbec. Je to způsobené účinkem hormonu (levonorgestrel) na sliznici dělohy Pokud není dosaženo významného snížení krevních ztrát po 3 až 6 měsících, je třeba zvážit jiné způsoby léčby

       

  • Martina

    Dobrý den asi před měsícem, dva týdny před menstruací jsem si nahmatala na levém prsu zvětšenou bulku ktera nyní již není tak výrazná ale stále hmatelná. Ráda bych se vás zeptala zda-li to muže být vlivem menstruace nebo se mám raději objednat na sono. Děkuji za odpověď Martina 24let.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, spise bych UZ prsu ve Vasem pripade doporucil, pripadne se můžete objednat na konsultaci ke svému registrujícímu gynekologovi

       

  • Eva

    Dobrý den,prosím Vás,chtěla bych se zeptat,jak dlouho by mělo bolet břicho v podbřišku po zavedení nitr.t.hormonální Levosert a jaké by mělo být špinění,nebo ms.Toto tělísko bylo zavedeno kvůli hodně silné menstruaci.Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po zavedení tělíska Levosert se může vyskytnout špinění, kratší nebo delší interval mezi menstruacemi, bolestivá menstruace, slabší menstruace nebo úplné vymizení krvácení V obecné rovině je pravděpodobné, že budete každý měsíc krvácet méně dní a případně nebudete krvácet vůbec. Je to způsobené účinkem hormonu (levonorgestrel) na sliznici dělohy Pokud není dosaženo významného snížení krevních ztrát po 3 až 6 měsících, je třeba zvážit jiné způsoby léčby

       

  • ludmila

    dobry den mam kvam dotaz a prosbu o radu pred dvema roky jsme byli na klinice umeleho oplodneni prosli jsme vsemi vysetrenimi ,zjistilo jse ze ja jsem zcela zdrava ale muj manzel u nej jsou problemy se spermaty prosim co ma delat aby dosahl vetsiho mnozstvi spermatu ,mam mensi mnozstvi tudiz pry je mala pravdepodobnost ze otehotnim prosim doporucili byste mu nejake rady dekuji moc preji hezky zbytek dne

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobry den, situace se dá určitě řešit, doporučuji konsultaci se svým registrujícím gynekologem popř.na jednom z našich pracovišť. Jedním z mnoha možných doplňků stravy pro partnera je Folandrol v prášku /www.folandrol.cz/

       

  • H.

    Dobrý den chci se zeptat co znamená když mi doktor odebral biopsii z děložního čípku a napsal do zprávy ATZ I,pás hBE nad niveau mezi č 11-4 děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Jedná se o popisné údaje mapující čípek děložní, v podstatě lékař upozorňuje na místo, které chce, aby se odebralo (podobně jako by někdo v mapě popsal nějaký bod). Odborně řečeno jsou to jakési ostrůvky sliznice, která se odlišuje a má se z ní vzít právě ona biopsie. Samo o sobě toto neznamená nic, z čeho by se měl člověk hroutit, důležitý bude právě vzorek odebraný pod mikroskop.

       

  • Ada

    Dobry den, minuly rok vo februari som prestala po cca 2rokoch a 7 mesiacoch kojit. Nasledne od aprila minuleho roka ma zacal boliet asi od polovice cyklu pravy prsnik, pocas menstruacie bolest vzdy prestala. 2x som bola na sone prsnikov pocas bolestivosti- ziadny nalez. Skusala som Mastodynon, Duphaston, pupalkovy olej, Indonal- ziaden ucinok ani pri jednom preparate.V novembri ma vsak zacal boliet aj lavy prsnik, ale nie az tak velmi ako pravy. Cca od polovice decembra, kedy mi zacala druha polovica cyklu, ma vsak prsniky bolia vkuse, bolest vobec neprejde pocas menzesu, teraz mi navyse menzes prisiel uz po 19 dnoch (19.12. zacal menzes a 7.1. opat dalsi menzes). Na preventivnej prehliadke bolo vsetko ok, aj USG maternice/vajecnikov, cytologia bola tiez v poriadku. Uz neviem, co robit, aby som sa zbavila tej bolesti. Moj gynekolog navrhuje uz iba vyskusat aspon na pol roka HAK, ja z toho nadsena vsak nie som. Vopred dakujem za odpoved.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Měl by být odebrán hormon prsní žlázy – prolaktin (PRL), na jeho základě by pak měla být volena léčba. V případě vyšších hodnot léčba probíhá v součinnosti s endokrinologem, u normálních hodnot je možné použít skutečně HAK.

       

  • Barbora

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat byla jsem na vyšetření na cytologii ale vůbec jsem nezaregistrovala že by mi paní doktorka dělala nějaké stěry jak zde popisujete.Pak mi řekla že výsledky budou do 14 dní a že mi zavolají.Nikdo se neozval tak jsem volala sama sestra mi řekla že je vše v pořádku.Také jsem chtěla udělat testy na kvasinky jelikož často trpím na výtoky.Na to mi bylo řečeno že je také vše v piřádku a že to mám řešit přípravky z lékaren jestli mi zabírají.Sice zabírají ale jen na určitou dobu.Myslíte že bych měla jít na vyšetření někam jiam,nevím co si o tom myslet,děkuji za odpověď Barča Bučková

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „testy na kvasinky“ jak píšete se běžně nedělají netrpíte-li potížemi. Neúčinkují-li uvedené preparáty z lékárny pak navštivte svého registrujícího gynekologa a ten vezme kultivaci,resp.poševní sekrety a zacílí léčbu konkrétně dle původce,který v kultivačním médiu bude.

       

  • Věra

    Dobrý den pane doktore , nevím zda můj dotaz bude srozumitelný , ale pokusím se zeptat , postupuji cytologické vyšetření -stěr čípku jednou ročně. Moc by mě zajímalo , jak přesné jsou , nebo na kolik procent je výsledek přesný ? Děkuji za Váš email s odpovědí . hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, odborná literatura uvádí různá čisla. Vždy záleží na technice odběru, typu laboratoře, způsobu zpracování vzorku, a mnoha dalších okolnostech. Nelze JEDNOZNAČNÉ procentualizovat. K zvýšení spolehlivosti lze však doplnit tzv. liquid based cytology (LBC). Blíže se informujte cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Radka

    Dobrý den, dá se z pouhé cytologie zjistit bakterie ureaplasma? nebo je nutné podstouit někde kompletní vyšetření děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      V cytologickém stěru může být vysloveno pouze podezření. Podrobnější vyšetření je samozřejmě přesnější, potvrdí nebo vyloučí toto podezření.

       

  • Andrea

    Dobry den chtěla bych se zeptat zda bych mohla mít ještě dítě např.darcovstvim vaječníku.Když jsem musela podstoupit vyoperovani vaječniku k vuli opakovanemu nalezu na děložnim čipku CIN 3.Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z dotazu nevyplývá, zda Vám byla zachována děloha či nikoliv. Většinou při nálezu na čípku děložním se dává pryč i děloha, pak těhotenství samozřejmě možné bez dělohy není.

       

  • Veronika

    Dobrý den je mi 18 let a ještě jsem nebyla nikdy na gynekologii co mi budou dělat když tam budu po prvé

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Záleží na gynekologovi. Někdy je první návštěva spíš společenskou záležitostí. Pak záleží na gynekologovi, Vašem věku a potížích. V každém případě kompletní vyšetření se pak odvíjí od toho, zda již sexuálně žijete, nebo ne. Celé vyšetření se skládá s pohovoru, prohlídky zevního genitálu, prohlídky pochvy a čípku děložního, odběru cytolgie (stěrů) z čípku, palpačního vyšetření (tedy pohmatem) ultrazvukového vyšetření. Při zachovalé panenské bláně se většinou nedělá prohlídka pochvy a čípku děložního, také vyšetření je v případě nutnosti přes konečník. Jak jsem již napsal, ne vždy je nutné vše provádět, záleží na Vámi vybraném ženském lékaři.

       

  • Pavla

    Dobrý den,prosím o radu,je mi 52let,rok a půl užívám Gynovel,bez problémů.Nemenstruuji již několik let,nyní již 3dny silné špinění,co s tím,mám počkat nebo zajít hned ke své lékařce?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud jste rok a půl nemenstruovala a nyní jste zakrvácela, je na místě návštěva gynekologa. Mělo by se ověřit, proč k tomu došlo(sám v takovém případě doporučuji nejenom ultrazvuk, ale i hysteroskopii s odběrem vzorku sliznice). Až po vyloučení ostatních příčin lze toto svádět na užívání Gynovelu.

       

  • Nikola

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Je normální mít jeden tzv.“pysk“ na vagíně výrazně větší? Skoro až dá se říci „vytahaný“? K žádnému styku zatím nedošlo. Bojím se, že by to třeba mohl být do budoucna problém.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Spíš je to kosmetická záležitost. Předpokládám, že to máte od malička, jen jste si toho všimla až v období puberty. Pokud Vám to nevadí, nevyžaduje řešení. Pokud vadí, pak operační korekce velikosti je možným řešením.

       

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda musím chodit na preventivní prohlídky na gynekologii, když jsem ještě panna a pohlavní styk ani neplánuji?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Já to svým pacientkám alespoň jednou ročně doporučuji. Když nic jiného, provedeme alespoň ultrazvukové vyšetření přes stěnu břišní, ev. v případě potíží (svědění, výtok aj.) řešíme toto.

       

  • Michaela

    Dobry den chtela jsme se zeptat jsme 4tydny po porodu pomalu se mi stahuje deloha a mestnaji v ni ocistky disgnoza ze sona z porodnice zni lochiometrie zbytky placenty v deloze by nemeli byt. V porodnici me porad strasi revizi delohy ted jsem se docetla o hysteroskopii je mozne provest vycisteni delohy od ocistku timto zpusobem nebo jedine v nemocnici pod narkozou? Dekuki zamodpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud by bylo zbytků malé množství, umíme to i pomocí hysteroskopie ambulantně. Doporučuji ale až po 2-3 měsících od porodu, stále jste ještě v šestinedělí a děloha se Vám čistí přirozenou cestou.

       

  • Petra

    Dobrý den, Již celou věčnost mě trápí velmi bolestivé až křečovité měsíčky ,při kterých občas omdlívám a zvracím; Nevíte příčinu,prosím Vás? Moje gynekoložka si s tím neví rady,vystřídala jsem ze život x gynekologů a nikdo z nich si nevěděl rady. Jsem již zoufala,nešťastná,utrápená… Byla jsem i na Laparoskopii a tam mi akorát odstranili srůsty a stejně mám pořád stejné bolesti atd… Poraďte a pomozte mi,prosím Vás, Děkuji za vyřešení mého problému, Petra

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Problém může být i v zúženém hrdle děložním, tam by pomohlo možná roztažení tohoto hrdla (lze teoreticky provést i v lokálním umrtvení při hysteroskopii, kterou provádíme ambulantně). Pokud byste měla zájem, objednejte se na tel. 596 828 656. Dr.Kovář

       

  • Ester

    Dobrý den, prosím o radu: mám 5ti letou dcerku, která se narodila císařem. Po dvou letech od porodu sem otěhotněla a potratila (mimoděložní), po roce od potratu mě lékař poslal na rozrušení srůstů a stálé se nám nedaří otěhotnět. Prý už můžu mít srůsty znovu.Musím znovu na rozrušení? Bude to něčemu? Je jěště nejaká šance na druhé dítě?(kamarádka chodí každý rok na tento zákrok už 4 roky) Už nemůžu okolí poslouchat..proč už nemáme další dítě, že je už by dcerka potřebovala sourozence a na co čekáme…atd

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Doporučuji, ať se k nám objednáte na hysteroskopické ambulantní vyšetření. Prohlédneme dělohu zevnitř, případně rozrušíme srůsty, pak teprve jsem schopen Vám upřesnit prognózu

       

  • Marie

    Dobrý den, ráda bych se tímto ještě zeptala zpětně k poslednímu dotazu, zda se dá revize dělohy po potratu také provést ambulantní hysteroskopií, kterou provádíte nebo se v těchto případech dává předost vždy hospitalizaci a celkové narkóze? V nemocnici jsem ležela několik dnů, jen se čekalo jak to dopadne a poté mi jen oznámili, že půjdu na zákrok, že jiná alternativa není…??? Děkuji. Marie Šiktancová

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Určitě to lze ambulantně (až na nejtěžší formy, ale tyto ženy většinou nemenstruují vůbec). Děláme tyto výkony vč. rozrušení srůstů pravidelně

       

  • Petra

    Dobrý den, je mi 40 let a před rokem jsem začla mít problémy s menstruací, že jsem krvácela 2-3 dny a pak dalších 10 dní někdy málo a někdy víc špiním – spíšš z počátku hnědo červený výtok a pak světle hnědý výtok ke konci. Pak to odezní a do další menstruace v pohodě. Lékař mi oznámil že je to hormonama a řekl at použiji ascorutin. Někdy pomůže a špinění se zkrátí a někdy ne. Odjíždíme na dovolenou zhruba za týden a mám právě menstruaci.Nejsilnější krvácení budu mít zasebou, ovšem to špinění a výtok bych měla mít právě na zmíněné dovolené. Je možné se takto koupat? je nutné při špinění nebo jen lehčím výtoku používat tampon( který tedy vůbec nesnáším) Již beru ascorutin hned od počátku menstruace, ale nevím zda to zabere. Můj lékař má dovolenou a nestihla jsem se ho na to zeptat. Děkuji předem za radu.

    • MUDr. Petr Kovář

      Za rozumnější pokládám řešit dovolenou pomocí hormonální léčby, kdy menstruaci pro jistotu oddálíme celou, ale to nyní již asi nevyřešíme.
      Berte ascorutin, snad to pomůže, ale neumím Vám přesněji odpovědět.
      Jinak krvácení, co popisujete, není úplně normální. Domnívám se, že byste měla mít provedenu hysteroskopii a biosii endometria (vzorky sliznice zhodnocené pod mikroskopem). Lze velice jednoduše provést ambulantně, např. u nás.

  • Hedvika

    Dobrý den,chci se zeptat včera mě došli výsledky z vyšetření děložního čípku? výsledek byl HR HPV mRNA: neprokázána (=agresivní HPV viry nepřítomny prosím vás moc tomu nechapu,,chci se zeptát coto přesně znamená,jelikož v první správě mám psáno že se jedná o nález typu 3 cin, Prosím oco se jedná,a co můžu očekavat,, předem moc děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené znamená že se u Vás nevyskytuje lidský papilomavirus tzv.HPV, který může způsobit přednádorové a nádorové změny na děložním čípku – blíže přikládám odkaz na stránky http://www.konizace-ostrava.cz/zakrokovy-sal/prekancerozy-a-hpv/. Máte-li ve zprávě napsáno CIN III jedná se o přednádorový stav a je pravděpodobný zákrok na děložním čípku,tzv. konizace. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

  • Jana S.

    Dobrý den, pane doktore, dívala jsem se na Vaše video hysteroskopie, zajímalo by mě, zda odebrání vzorku v děložní sliznici nebolí, přece jen to vypadá, že se vytrhne kousek tkáně. Odstranění drobných myomů, polipů, či odebrání pouhého vzorku vypadá podobně. Ale asi se to musí vydržet, když je to rychlé. Děkuji za odpověď a omlouvám se zda se ptám amatérsky.-). Jana

    • MUDr. Petr Kovář

      Nepříjemné pocity až pocit bolesti je odvislý od mnoha faktorů: věk, množství porodů, zda žena má ještě menstruační cyklus, či již po přechodu nemenstruuje, konzistence polypu aj. V každém případě vzorky sliznice jsou velikosti zpravidla špendlíkové hlavičky a sliznice (stejně jako polypy) nemá inervaci.
      U myomů je to jiné, ty vycházejí ze svaloviny a inervaci mají – i tam však přibližně v 50% případů nepřesáhne pocit nepříjemného snesitelnou mez.

  • sona

    dobrý den, je mi 56 let, chtěla bych se zeptat, je možné brát Mirelle ( nízkohormonální antikoncepce) i v přechodu, kvůli nočnímu pocení a návalům, mám s ní dobré zkušenosti, gynekolog doporučuje hormonální substituci – jaký je v tom rozdíl? proč mám naslepo zkoušet nějaký nový přípravek, když mi Mirelle tyto problémy eliminuje? děkuji za Váš názor T.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Mirelle sama o sobě nenahrazuje hormonální substituci ve smyslu HRT,tj. není primárně určená k léčbě menopausálních přípravků, tudíž nedoporučuji užívat. Stran HRT je dnes velký výběr – zprvu lze začít např.i přírodní léčbou. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

  • Marcela

    Dobrý den, měla bych dotaz. Před 14 dny mi gynekolog předepsal Lamyu s tím, že jsem se 12 let léčila s velmi bolestivou menstruací na kterou mi nic nezabíralo. Gynekolog mi poradil tuhle antikoncepci, že díky ní nebudu mít menstruaci a problémy tudíž zmizí. Včera jsem dostala menstruaci a hned si vzala první pilulku. Chtěla bych se zeptat jak tahle antikoncepce funguje. Zda mi krvácení přejde po pár dnech nebo to první měsíc budu mít normálně a další měsíc už vůbec. Gynekolog mluvil o špinění v prvních měsících, ale nepochopila jsem zda to platí i pro ten první měsíc. Zatím krvácím normálně a stále mám silné bolesti. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento přípravek obsahuje malé množství jednoho druhu ženského pohlavního hormonu gestagenu. Proto se řadí mezi čistě gestagenní pilulky, neboli minipilulky. Na rozdíl od kombinovaných pilulek tyto pilulky neobsahují hormon estrogen, pouze gestagen. Většina čistě gestagenních pilulek, neboli minipilulek, působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných pilulek. Může se objevit tzv.krvácení z průniku po dobu prvních 3měsíců, jež je zapříčiněno poklesem hormonální hladiny, která nastává v době, kdy vynecháte na několik dní pilulky. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář