Potrat a potrácení

Existují dva základní druhy potratů – samovolný potrat (abortus) a umělý medicínský (interrupce). Samovolné potrácení je charakterizováno 3 a více ztrátami plodu. V současné době hovoříme o dysfertilitě již po 2 samovolných potratech a aktivně přistupujeme k hledání příčiny.

Potrat

Existují dva základní druhy potratů – samovolný a medicínský (umělý)

Samovolný potrat (abortus) = ukončení těhotenství a vypuzení plodu z dělohy, a to v prvních 12 týdnech jeho trvání

  • spontánním (samovolným) potratem končí 25 až 40 % těhotenství. Potratovost je velmi závislá na věku matky
  • jeden samovolný potrat do 12. týdne těhotenství je poměrně častý u řady žen a většinou to neznamená nemožnost mít další normální těhotenství a porodit zdravé dítě
  • v případě opakovaného potratu (3 a více) je naopak nutné najít a odstranit příčinu již před dalším otěhotněním a tím zlepšit ženě šanci donosit a porodit zdravé dítě
  • ženám, které samovolný potrat prodělaly, doporučují lékaři před dalším těhotenstvím a zejména pak po otěhotnění užívat vitaminové doplňky a také zvýšený přívod kyseliny listové (Acidum folicum). Ke zvážení je také případná podpora funkce žlutého tělíska (dočasná žláza s vnitřním vylučováním, nachází se v kůře vaječníku) dodáváním přirozených gestagenů (tablety nebo injekce)
Příznaky potratu
  • vaginální krvácení či špinění: na začátku těhotenství krvácí či špiní mnoho žen a jen zhruba v polovině případů končí takové těhotenství potratem
  • bolesti v podbřišku a pánevní oblasti: varovným příznakem je, pokud se ke krvácení či špinění přidají křečovité bolesti v pánevní oblasti. Děloha se při potratu stahuje ve snaze vypudit plodové vejce
  • pokud se u vás takovéto příznaky objeví, neprodleně vyhledejte lékaře! Při včasném léčení může být naděje na vyléčení a donošení plodu
  • pokud již nelze potratu zabránit a je nutné (zejména při probíhajícím potratu, event. zjištěném odumřelém, nevyvíjejícím se těhotenství) provést revizi dutiny děložní. Jedná se o výkon prováděný v nemocničním zařízení, v celkové anestezii (viz Ukončení těhotenství z medicínského důvodu)
Příčiny potratů
  • ve většině případů bývají na straně plodu, v mnohem menší míře se jedná o problém na straně matky
  • příčiny ze strany plodu:
    • chromozomální porucha
    • genetická porucha
  • příčiny ze strany matky:
    • anomálie dělohy
    • interní onemocnění matky
    • infekce matky
    • úraz

Umělé přerušení těhotenství (interrupce a přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů i v pozdějším stádiu)

  • operační výkon, při němž dochází záměrně k přerušení těhotenství. Důvody k provedení potratu mohou být různé, od nechtěného těhotenství až po zdravotní příčiny na straně matky či plodu

Formy umělého přerušení dle stádia těhotenství
Pokud není umělé přerušení těhotenství zdravotně indikováno a žena se pro něj rozhodne sama, z vlastní vůle, není tento zákrok hrazen pojišťovnou! Cena výkonu se pohybuje od 2 000 do 5 000 Kč.

Typy interrupce

Miniinterrupce - šetrnější způsob, není potřeba velkého roztažení děložního hrdla. Provádí se ambulantně v celkové anestezii do ukončeného 6. týdne těhotenství u ženy, která ještě nerodila a do ukončeného 8. týdne u ženy, která již rodila vaginální cestou. Jedná se o odsátí děložní sliznice. Nenastanou-li komplikace, odchází žena ještě týž den domů.

Klasická interrupce (kyretáž) - provádí se od ukončeného 6. (8.) týdne těhotenství do ukončeného 12. týdne těhotenství. Při tomto výkonu gynekolog rozšíří děložní čípek a seškrabuje vnitřní vrstvu dělohy (endometrium) pomocí štíhlé kovové lžíce zvané kyreta. Výkon se provádí v narkóze při jednodenní hospitalizaci. Odpoledne po provedení výkonu jde většinou žena domů, ale několik dnů by měla zůstat v klidu na lůžku.

Ukončení těhotenství z medicínského důvodu - až do 24. týdne těhotenství v případě, že je prokázána genetická nebo anatomická vada plodu (Downův syndrom, vrozené vady mozku, srdce, ledvin, rozštěp rtu atd.) Tento zákrok se provádí v celkové anestezii. Za dva týdny po zákroku se žena musí dostavit na kontrolu ke svému gynekologovi.

Zdravotní rizika interrupce
  • Během interrupce - komplikace mohou nastat například v případě, kdy nedojde k úplnému odstranění tkáně z dělohy. Velice vzácně může dojít k poranění dělohy, v krajním případě až protržení děložní stěny
  • Po interrupci – v několika procentech případů stále hrozí, že žena po interrupcích bude mít problém znovu otěhotnět či těhotenství udržet
  • Infekce po potratu - nebezpečí děložního jizvení, které je třeba léčit, protože může vést až k neplodnosti

Potrácení - děložní faktor

Samovolné potrácení je charakterizováno 3 a více ztrátami plodu. V současné době hovoříme o dysfertilitě již po 2 samovolných potratech a aktivně přistupujeme k hledání příčiny.

Etiologie potrácení je různorodá. Jedná se o příčiny na straně matky i plodu. Nejčastější příčina těhotenských ztrát ze strany plodu je genetická, kdy se jedná o chromozomální abnormalitu. Zjednodušeně bychom mohli říci, že příroda si sama poradí s plody, které by neměly naději na přežití. Ze strany matky nacházíme příčiny na jedné straně matkou ovlivnitelné (abusus drog, kouření, abusus alkoholu, teratogenní látky, expozice chemickým činidlům) a na druhé straně matkou neovlivnitelné (genetické odchylky, imunologický faktor, odchylky dělohy, hormonální poruchy, těžké onemocnění matky).

V případě děložního faktoru - odchylek dělohy - se u dysfertility / opakovaného potrácení projevují různé abnormality, které mají podobný důsledek, a sice, že oplodněné vejce se nedokáže nidovat (uhnízdit) v děloze. Jedná se o vývojové poruchy dělohy, které vedou k odlišnému tvaru dělohy (vytvoření přepážky, zbytkového rohu dělohy, zdvojení dělohy, atd.). Dále se jedná o poruchy krevního zásobení v děloze. Ty jsou důsledkem děložních nepravidelností jako je polyp, myom, srůsty, nebo Aschermanův syndrom ( - tento syndrom je charakterizován četnými nitroděložními srůsty, které vznikají nejčastěji jako důsledek zákroku na děloze, nebo zánětu). Příčinou potrácení můžou být také poruchy hrdla děložního, které nedokonale plní svou funkci „uzávěru“.

Děložní faktor potrácení je diagnóza do určité míry dobře léčitelná. Léčebný postup závisí samozřejmě na konkrétní diagnóze, ale díky rozvoji hysteroskopické techniky se mnohé nepravidelnosti dají vyřešit jednoduchým zákrokem. Dokonce některé menší děložní abnormality, (jako je děložní přepážka, či drobný polyp) se dají vyřešit pouze ambulantní cestou, tedy bez nutnosti hospitalizace v nemocnici.

Potrácení a infertilita je ovšem svízelná v tom, že se mnohdy na opakovaných těhotenských ztrátách nepodílí pouze jeden faktor a je nutné hledat a řešit více obtíží.

Potrácení - vejcovodný faktor

Opakované potrácení postihuje asi 1% žen v reprodukčním věku. Je charakterizováno 3 a více těhotenskými ztrátami. Při pátrání po příčině těhotenských ztrát se zaměřujeme také na abnormality vejcovodu.

Abnormality vejcovodu nejsou častou příčinou neplodnosti, nebo potrácení, přesto mohou významně reprodukci ovlivnit. Správná činnost vejcovodu je pro oplodnění vejce a jeho transport do dělohy nezbytná. Již v ranném vývoji pohlavní soustavy může dojít k různým abnormalitám, které vedou k odlišnému tvaru dělohy a napojení vejcovodů. Dojde – li ke srůstům (ať už uvnitř vejcovodu, nebo vně), nebo je – li vejcovod naplněn tekutinou (hydrosalpinx, pyosalpinx) nemůže tento orgán svou funkci správně provádět. Navíc často vysílá do dělohy působky, které zabraňují úspěšnému uchycení vyvíjejícího se embrya. Některé abnormality vejcovodu vedou k mimoděložnímu těhotenství a časné těhotenské ztrátě, a bohužel, při řešení život ohrožující situace, i ke ztrátě vejcovodu.

Diagnostika vejcovodového faktoru potrácení je nejčastěji ultrazvuková. Ultrazvukem se zaměříme na tvar vejcovodu a jeho možné odchylky, pomocí HyFoSy (Hysterosalpingo Foam Sonografie) pak můžeme i v ambulanci prověřit průchodnost vejcovodu. Tato metoda nahrazuje dříve hojně užívanou hysterosalpingografii, která ke zobrazení využívá rentgenové záření.

Jedinou možnou léčebnou modalitou je bohužel v mnohých případech operační léčba, mnohdy s odstraněním vejcovodu. To se provádí nejčastěji laparoskopicky.

Komentáře (54)

  • Lenka T.

    Dobrý den jsem na začátku těhotenství mám pozitivní testy ale doktor na ultrazvuku ještě nic neviděl a od úterý sem začala slabě krvácet doktor mě předepsal léky a mám jít na kontrolu.Dnes ze mě vyšel hustý hlen a jsem na dovolené tak mám právě strach jestli se mám bát

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zhorší-li se potíže pak doporučuji gynekologické vyšetření cestou pohotovostní služby v místě aktuálního výskytu a již nic nejíst a nepít.

  • Katerina

    Dobry den chtela bych se vas zeptat .Nedostala jsem to mela jsem to naposledy minuli mesic .Udelala ksem si test vysel pozityvni.Dnes jsem myslela ze jsem se pocurala ale zacla jsem krvacet .Je to v tehotenstvi normalni nebo sem potratila mam slabe bolesti ppd briskem dekuji za odpoved Kacena

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství případně počínajícího abortu (potratu) ,ev. cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Andrea

    Dobrý den,jedno dítě již mám,otěhotněla jsem hned,žádné komplikace,těhotenství bez problémů. Nyní se snažíme s partnerem o miminko. V únoru jsem otěhotněla(menstruace se ne nedostavila,po týdnu vajíčko odešlo i s menstruaci),chodila jsem na krev zda HCG klesá,což klesalo,byla jsem uz na nule. Další cyklus jsem nechala odmenstuovat normálně. Poslední menstruace 28.dubna,následující menstruace měla nastat až teď 25.kvetna. V sobotu jsem skončila na pohotovosti, mimoděložní těhotenství,prasklý vejcovod. Kyselinu listovou jim asi už od prosince. Proč tomu tak je?vždyť první těhotenství bez problémů,je mi 29,budu mít ještě děti?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li odstraněn 1vejcovod, kde byl nález mimoděložního těhotenství, pak Vám zbývá druhý vejcovod a šance na spontánní otěhotnění je sice menší, ale přetrvává. Blíže dle konkrétní domluvy s Vaším registrujícím gynekologem.

  • J.V

    Dobrý den chtěla bych se poptat zda je možné zažádat u lékaře v 2.měsíci o pilulku ohl . potratu či je nevyhnutelny zakrok

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologický potrat, tj.pilulka je možná do 49dnů sekund.amenorrhoei,tj. konce 7.týdne těhotenství, jinak je nutný chirurgický výkon.

  • pavla

    Dobrý den, je mi 29 let a prodělala jsem micro abort, bohužel ale mimoděložní těhotenství, pravděpodobně pravý vejcovod. Odebrán mi nebyl, tělo se vyčistilo samo. Prosím jaký je ideální další postup? Je dobrý nápad zkoušet to dál přirozeně i když vím, že je to může opakovat? Je dobrý nápad provést test na průchodnost vejcovodů? Příp. jakou metodou. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další pokusy o koncepci (těhotnění) bych realizoval za 3měsíce. Nyní přijde první menses přibližně za 6-8týdnů,event.dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Alice

    Dobrý den,je mi 43 let mám 4 děti,chtěli bychom ještě 1 je to velký problém v mem věku? Předešlé těhotenství probíhaly celkem v pořadku u druhého císařský řez pro velikost a špatnou polohu u 3 těhotenství mírná těh.cukrovka. Ještě mám Rh negativní po každém porodu mi byla dána injekce. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je i v tomto věku možné, ale bude se jednat o rizikové těhotenství i vzhledem k předchozímu císařskému řezu. Osobně doporučuji velmi zvážit.

       

  • Šárka

    Dobrý den. Je mi 31 let, s manželem máme zdravou dceru 2.5 roku(otěhotněla jsem tenkrát ihned). Nyní se již rok snažíme o otěhotnění, cca před 3mi měsíci jsem začala brát Fertipronu (inositol) a poté jsem hned otěhotněla. Vydrželo to však jen týden. Dali jsme si měsíc pauzu, zkusili to znovu a situace stejná. Začala jsem krvácet 3 dny po pozitivním testu. Jedná se tedy o velmi rané potraty. Jak byste mi doporučil jednat? Mám podstupovat nějaká vyšetření nebo to zatím máme dál spontánně zkoušet? Můžeme se opět pokoušet hned po proběhlé příští menstruaci tzn. jeden cyklus pauza, nebo byste doporučoval déle? Byla by vhodná podpora formou nějakého léku ihned po otěhotnění nebo ne? Zatím jsme podstoupili jen manželův spermiogram, který dopadl bez problémů. Děkuji mnohokrát.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vynechat 2xmenses a poté opětovně snahu o koncepci. Prekoncepčně inositol (Fertiprona). Bude-li potvrzeno těhotenství ihned nasazení Utrogestanu nebo jemu podobného preparátu. Bude-li se uvedené opakovat pak další došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den, Na konci ledna jsem postoupila upt. Nyní mám.pozitivni tehotensky test i přes ha pro kojící. Je možno znova podstoupit upt? Dcera trpí spinalni muskularni atrofii tudíž vysoké riziko genetické nemoci a jsem po 2 cisarskych rezech. Druhý rez byl komplikovaný pro dehiscenci jizvy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě by se mělo jednat o zdravotní důvody k provedení další UPT, tj.stp 2xSC,genetická zátěž, aj. tzn. bezplatně .Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, mám dotaz? Je mi 43 let mám za sebou 3 porody spontánní a bez problémů.3 dítě je z novým partnerem. Chtěli bychom ještě jedno dítě. Ale v letošním roce jsem 2 krát potratila, o prvním jsem ani nevěděla. U obou byla provedena kyretáž. Podotýkám, že štítnou žlázu mám OK i další výsledky jsou v pořádku, tak se obávám, jít do dalšího těhotenství. Myslíte, že mám šanci ještě na jedno dítě? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění přetrvává. Vzhledem k k věku, anamnéze a uvedeným faktorům těhotenství spíše nedoporučuji. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Sára

    Dobrý den, neplánovaně jsem otěhotněla (nyní 5.týden, 26 let, doposud bez těhotenství či interrupce). Vzhledem k tomu, že jsem o svém stavu dosud nevěděla, konzumovala jsem alkoho, kávu,… Nyní mám strach, aby to neohrozilo vývoj plodu. Nebyla by v tomto případě interrupce na místě? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon „vše nebo nic“(do konce 4. měsíce nejčastěji dochází k potratům). V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká. V případě normální viability (životaschopnosti plodu) je vhodný I.trim.screening (nelze ovšem zachytit VŠECHNY možné vady). Interrupce nutná není, ale máte-li extrémní obavy pak je na Vašem osobním zvážení. Uvedené lze do konce 12.gestačního týdne.

       

  • M.z

    Dobrý den, uz po několikátý mi museli ukoncit těhotenství vždy zduvodu akce srdeční vzdy v 10tt. Na genetice nic nezjistili. Jsou i jina vyšetření kde zjisti příčiny? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem s vhodným odesláním na hematologii,imunologii,příp.vyloučení jiných možných příčin.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtela bych se zeptat jsem v 8tt těhotenství. Menstruace jsem měla naposledy kolem 30.7 . 3.9. Jsme si dělala test a vyšel pozitivně. Ihned jsem šla k doktorovi, ten mi sdělil ze zatim nic nejde videt pouze ze mam zvetsenou sliznici, za 2 tydny jsem měla přijít znovu . 17.9. Jsem přišla na kontrolu a uz tam byla vidět srdeční akce , ale ne gestacni vacek, plod se nedal změřit. Tak mi dal prášky na udržení těhotenství s tím ze za týden mám přijít na kontrolu. Dneska 24.9. Jsem byla na kontrole a výsledek stejny srdeční akce je gestacni vacek nejde videt. Jak je to možné ? Je naděje ze bude vše ok? Nebo mám zkusit zajít k jinému gynekologovi? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit tzv.missed abortion(zmlklé těhotenství),tzn.zda srdeční akce plodu již nezanikla. K jinému gynekologovi ev.stran ověření je možné rovněž zajít.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, chtěla bych se poradit, jaká byste doporučil vyšetření nebo léčbu, mám za sebou čtvrtý samovolný potrat. o díte se snažíme rok, otěhotním pokaždé skoro napoprvé, ale do 9tt vždy potratím. První potrat byl minulý rok v září, další v lednu – zamlklé těhotenství 9tt to jsem musela na kyretáž, další v květnu v 7tt a poslední v říjnu 7tt. Na kontrolách bylo vidět i bijící srdíčko. Poslali nás s partnerem na genetické vyšetření, to máme v pořádku, byla jsem na hematologii, také v pořádku, štítná žláza a nějaký hormonální profil také v pořádku. Imunologii mi lékař odmítnul napsat. Před pěti lety jsem byla na konizaci děložního čípku kdy vzali jen poškozenou část, cytologie už je v pořádku. Kyselinu listovou užívám pravidelně. Je mi 27 let. Také by mě zajímaly jaké můžou být důvody opakovaného potrácení. Na pohotovosti mi lékař řekl, že je možnost i laparoskopické nebo endoskopické vyšetření dělohy. Bylo by na místě poslat i partnera na nějaká vyšetření? Všechna vyšetření mi může napsat můj gynekolog, nebo je nutné navštívit centrum asistované reprodukce? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa, kdy je vhodné doplnit partnerův spermiogram a poté bych event.přistoupil k endoskopickým či laparoskopickým vyšetřovacím technikám s případným doplněním imunologického došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Máte rovněž právo s partnerem na nezávislou konsultaci v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Michaela

    Dobrý den, mám dotaz ohledně potratu. Podstoupila jsem IVF, bylo mi zavedeno 1 embryo. Užívám utrogestan 4 – 0 – 4. V dne odběru krve na hcg byla hodnota 1800. Za pět dní na to jsem začala špinit (ještě jsem se neplašila) ale k večeru jsem začala krvácet (čerstvou krev) a měla bolesty jak při MS. Volala jsem na kliniku co mám dělat. Bylo mi řečeno, že pokud se mi stav zhorší, mám jen na pohotovost jinak další den dojít k nim na odběr krve a UZ. Večer se bolesti trochu zmírnily a krev byla jen po utření toaletním papírem. Podle pana doktora jsem 5tt+4, udělal mi UZ a řrkl mi, že jsem potratila ale že ještě počkáme na krev. Hodnoty krve prý budou kolem 100. Po pár hodinách mi volali, že hodnoty z krve vystoupaly přes 12000 a doktor to vůbec nechápe jak je to možný! Na kontolu mám přijít za 4 dny (opět na krev a na UZ). Chci se tedy zepta – je možné že jsem opravdu potratila ale hodnota hcg ještě nestihla klesnout nebo se pan doktor prostě zpletl??? Dívala jsem se na obrázek na UZ a tiskl a měřil si tam malou býlou tečku, tak netuším o co šlo. Nevyjádřil se mi, jestli tam nic není, nebo je prázdny váček prostě nic, jen potratila jste. Od toho dne jsem pak jen malinko zašpinila a bolesti ustoupily. Ležím a věřím, že malej ještě zabojuje a bude vše v pořádku. Jen mě zajímá přístup pana doktora… Děkuji za odpověď. po

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit jak všechny formy těhotenství /kompletní či nekompletní potrat,zmlklé těhotenství, mimoděložní těhotenství/ tak možnou příčinu některého z onemocnění trofoblastu. Blíže doporučuji došetřit cestou registrujícího gynekologa. Je vhodná kontrola v odstupu min 2dnů s odběrem krve na hCG a UZ vyšetřením. Při potížích /bolesti v podbřišku,krvácení,aj./ihned.

       

  • Katerina

    Dobry den, Uvazuji nad chemickym potratem, co kdyz nevyjde a plod zemre, ale ostane uvnitr? Zisti doktor z krvi, ze sem mela chemicky potrat, chci aby to vypadalo ako spontanni. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologická interrupce(potrat)může selhat v 1,3 – 7,5% případů. Ve většině případů nelze této komplikaci předejít žádným opatřením. Že došlo k nedostatečnému odloučení a vypuzení plodového vejce, se zjistí až při kontrolním vyšetření po 14-21 dnech od podání obou tablet. Léčba této komplikace obvykle vyžaduje provedení instrumentální revize dutiny děložní v celkové anestezii. Uvedené nelze „zařídit jako spontánní potrat“

       

  • Mija

    Dobry den. V 11. tyzdni tehot. som absolvovala interrupciu kyretou z dovodu mojich zdrav. problemov a uzivania silnych liekov (5 druhov antibiotik pri opakovanych zapaloch mocoveho m.) a z dovodu obav poskodenia plodu. Pretoze som v tej dobe o tehot. netusila. Pisu v sprave po zakroku, ze bol bez komplikacii, mam uz po kontrolach, menzes pravidelny, zbytky neostali. Pisu vakuumexhausce dutiny kyretou, rohy dutiny revidovany klasicky atd…. Uvadzaju ale, ze plodove vajce vybaveno po castech.. zakrok bez komplikaci. Naviac, citam na internete rozne moznosti rizika udrzania plodu v pripade dalsieho tehotenstva z dosledku moznych poskodeni pri zakroku. Doktor vsak uistoval, ze nehrozi nic.. Aka je prosim pravda o tychto zakrokoch ? Dakujem vopred

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o standardní výčet možných komplikací. Jestliže byly opakované UZ kontroly v normě a nemáte klinické potíže /bolest,krvácení,teploty aj./ pak bych se přestal obávat.

       

  • Eviku

    Dobry den, V 12. Tyzdni som absolvovala kyretáž, iba 1 a pol dna som krvacala. Menzes sa nedostavil do 8. Tyždnov a uz som dostala injekciu Neofollin. Ani po tyzdni menzes nikde. Lekar este k tomu na ultrazvuku konštatoval,že v maternici ostali zvyšky. Zaujimalo by ma co ma bude teraz cakat,dalsia operacia?… Dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vysoce pravděpodobné, že budete odeslána k tzv. „přečištění“ (revizi) dutiny děložní. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o posouzení správného postupu u mého potratu. Otěhotněla jsem plánovaně nicméně embryo přestalo mít srdeční aktivitu podle ultrazvuku to bylo 7+2 a podle poslední menstruace 9+5. Byly mi tedy navrhnuty dvě možnosti- RCUI nebo farmakologická revize za úhradu, tu jsem si také nakonec vybrala kvůli menšímu riziku u dalšího otěhotnění. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, kterou jsem měla nechat volně rozpustit pod jazykem a hodinu počkat v čekárně kvůli možné alergické reakci, reakce se nedostavila byla jsem tedy propuštěna domů kde jsem si po 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Kolem 16 hod. jsem začala hodně silně krvácet a jelikož mi před tím nebylo ani vysvětleno při jak silném krvácení už nemusí být vše v pořádku (to jsem se dočetla zpětně z příbalového letáku léku na internetu) tak jsem zkolabovala a rodina mi musela přivolat záchranku, skončila jsem v nemocnici kde jsem ihned jela na operační sál kvůli silnému krvácení kde byl nakonec proveden zákrok: revize po spontánním potratu a dilatace hrdla děložního. Můj dotaz zní jestli nedošlo k pochybení ze strany lékařky, která mi nadávkovala Mispregnol když jsem si začala shánět informace o potratu tímto práškem zjistlila jsem, že všem mým známým byl tento lék podaný úplně jinak a já teď nemohu vyhnat z hlavy myšlenku jestli u mě nedošlo k pochybení a nemohl být průběh úplně jiný. Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nadávkování Mispregnolu Vaší lékařkou je správné. Vždy záleží v jaké indikaci a jakým způsobem se podává /perorálně,sublinguálně nebo vaginálně/. Vámi popsaný průběh je takto možný a neshledávám pochybení.

       

  • Tamara

    Dobrý den, v loňském roce jsem prodělala zamklé tehotenství. Teď jsem momentálně v 10tt a byl mi předepsán gynprodyl na podporodu a udržení těhotenství. Mám z toho trochu smíšené pocity….ano gynprodyl asi pomůže, aby nedošlo k potratu Ale na zamklé tehotenství určitě vliv nemá. A má otázka tedy zní: Pokud beru tento lék a nedej bože těhotenství opět skončí jako zamklé gynprodyl bude v těle dále držet mrtvý plod. A my budeme mít pocit, že je vše zalité sluncem a přitom můžu mít v sobě třeba měsíc mrtvý plod. Je to tak?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Gynprodyl nefunguje na principu „udržet mrtvý plod v děloze“ jak se domníváte. Doporučuji jej užívat. Máte-li pochybnosti doporučuji blíže prohovořit se svým registrujícím gynekologem,jinak sdílím jeho názor.

       

  • Daniela

    Dobry den. Mam 36 rokov, dve deti vo veku 13 a 4 roky.Snazime sa o tretie dieta, no bud to nevychadza vobec /ziadna antikkoncepcia ani ochrana/ alebo…v roku 2014 som potratila prvykrat..hned na to,ako mi vysiel pozitivny test…zila som vtedy este na Slovensku, ale ziadna kyretaz sa nekonala…minuly rok,teda v lete 2017 som potratila v 6tt+1…to uz sme zisli v anglicku..taktiez ziadne cistenie..tu to vraj nechavaju na prirodu..priebeh bol taky,ze som zacala slabo krvacat, potom silne krce..no a nasledne krvacanie 6 dni…z hcg urceny potrat, rovnako ako z vysetrenia,kedze som mala otvoreny krcok maternice…teraz som opat tehotna..teda dufam ze stale som…dnes 7tt+3 ale vcera rano…silnejsia bolest v podbrusku…asi 2-3minuty..potom to preslo…asi za hodinu slabe krvacie…a za dalsiu hodinu…ked som sla na wc…som nasla na papieri zrazeniny..4-5 kusov…potom slabe spinenie…a od poobedia uz len slabulinke spinenie..viditelne len na papieri…viete mi poradit,o co moze ist? Zijem v anlicku a tu tehotnestvo nejak neriesia do 12tt :((( k porodnej asistentke idem az o tyzden. Vopred dakujem za odpoved..snad bude co i len trochu pozitivna

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k možným obavám doporučuji co nejdříve vyšetření erudovaným gynekologem dle spádu a možností, při ev.zhoršení potíží i cestou ústavní pohotovostní služby.

       

  • Anita

    Dobrý den pane doktore. Jak moc považujete za rizikové létání v 1.trimestru u žen prvorodiček ve věku 30-35 let? Je zvýšené riziko potratu mýtus nebo opodstatněná obava? Zvyšuje se pravděpodobnost dalšího potratu pokud už žena jednou prožila spontánní potrat v 6. týdnu těhotenství? Existují nějaká další rizika výjma nevolností? Jedná se o kratší 5hodinový let v rámci EU, takže mám na mysli cestování s dostupnou kvalitní zdravotní péčí a bez zvýšeného rizika infekcí. Děkuji za případné rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, letět Vám určitě nedoporučuji, jelikož uvedené je velmi rizikové. Bezpečnější je létání v II.trimestru. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Michaela

    Dobrý deň prajem pán doktor. Prosím Vás o pomoc. Mám za sebou dva zamlčané potraty. Prvý bol v 7 tt a druhý v 6 tt. Boli sme v CAR s manželom na všetky vyšetrenia. Mne robili hormonálny profil – ok, reprodukčná imunológia – ok, genetika – ok, infekčné (toxo) – ok, stery na ueraplazmy a chlamýdie – zistená mne aj manželovi ueraplazma (preliečení obaja Doxyhexalom), hematológia (mutácie – ok, ale našli mi syndróm lepivých doštičiek I. typu) – vraj počas ďalšieho tehotenstva si budem musieť pichať clexane 0.4 a anopyrim polku tbl, mi povedal hematológ. Zatiaľ neužívam nič, iba inofolic. Manžel užíva Folandrol. Manželovi bola zistená diagnóza spermiogramu : ligoasthenoteratozoospermia. Nikto nám nevie dať odpoveď na otázku, čo zapríčinilo dva potraty v skorom štátiu, či môj syndróm lepivých doštičiek, alebo manželové spermie. Prosím Vás, mám nádej na úspešné tehotenstvo a donosenie plodu? Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za čas, ktorý mojej otázke venujete. S pozdravom a prianím všetkého dobrého Michaela

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jednoznačnou odpověď na uvedené Vám pravděpodobně nikdo nedá – může se jednat jak o manželům problém tak Vaše hematologické onemocnění, případně kombinace obou. Užívání Inofolicu i Folandrolu doporučuji jako první krok. Neotěhotníte-li do 1/2 roku případně dojde-li k další těhotenské ztrátě pak doporučuji využít služby některého IVF centra z okolí s konsultací stran dalšího postupu.

       

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je možne otěhotnět já tehotna už byla v prosinci a potratila jsem tak se chci poptat mohu mít ještě svým přítelem miminko děkuji a taky se chci zeptat menstruaci mám málo kdy ta se my občas i spozdi mám ji nejméně 3 až 4 dny a pak skončí z menstruaci mám divný pocit chodí my málo.kdy a bojím se že bych nemohla mít děti, a taky se chci zeptat když spím ze svým přítelem začnu mít křeče bolí mě bříško v pod bříšku tak se chci zeptat se je to nigdy se my to nestálo tak se chci poptat vás co to asi může být děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů prozatím nevidím důvod proč by jste v budoucnu nemohla otěhotnět. Situace je na komplexním došetření Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, byla jsem před týdnem na kontrole v 8plus4 tt, doktor mi oznámil, že přestalo bít srdce a poslal mě na revizi. Než revize proběhla, potratila sem v klidu doma (za což jsem upřímě ráda). Vyšel váček, neporušený v celku. Trochu mě jen děsí, že moc nekrvácím, krvácím jak při slabé ms. Ráda bych se revizi vyhnula. Je nějaké doporučení, jak děloze pomoci aby se lépe čistila? Může mi uškodit horká vana? Popíjení nějakých čistících bylinek? Jedná se o moje první těhotenství ve 30ti letech. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, čistící bylinky či jiné způsoby použít můžete, ale nevyčístí-li se dutina děložní sama za určitou dobu je nutné revizi dutiny děložní absolvovat stran vyvarování se příp.komplikací (zánět,neustálé krvácení,bolesti,teploty aj.).Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Paraple

    Dobrý den, máme za sebou několik neúspěšných ivf a teď také ket, když se mi podaří embryo uhnizdit dojde k biochemickemu těhotenství, genetika, imunologie v pořádku, vím, že na příčinu se někdy ani nepřijde ale nemůžete prosím poradit nějaké vitamíny nebo léky? Sliznice je dle učebnice, nemám žádné potíže,infekce ani nic jiného.Děkuji za každou radu, pokud vám můj dotaz nepatří omlouvám se. P.S.: Mám teda mutaci MTHFR ale prý by to neměla být příčina potratů.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, stran vitamínů doporučuji určitě foláty,tj.NOSIFOL, INOFOLIC příp.jiné. Je zde ke zvážení, zda chvíli situaci nenechat volný průběh a poté opětovně např.zkusit některou z metod IVF. Situace je na komplexní řešení optimálně cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Katerina

    Dobrý den, prosím chtěla bych se informovat. V sobotu jsem byla na pohotovosti se slabým krvacením (byla jsem 6+2 tt) Doktorka mi oznámila, že se jedná o neúplný potrat. Co to prosím znamená? V neděli a v pondělí, ze mě vypadly cca 7cm kousky (dlouhé, tenké). Starost mi děla, že jsem neviděla gestační váček, ale nevím jestli ho vůbec mohu vidět v takovém ranném stadiu. Bojim se, abych nemusela na kyretáž. A ještě bych se chtěla zeptat na Váš názor ohledně dasího pokusu o miminko, jak dlouho čekat. Hodně jsem od známých slyšela, že po potratu je velmi vysoká pravděpodobnost otěhotnění ( prý je pohnojěno). Děkuju Vám za odpověd‘.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, je nutno vyloučit zda se jedná o úplný potrat (těhotenství odkrvácelo), zde není nutná revize dutiny děložní, případně poptrat neúplný, tzn.že v dutině děložní zůstala část plodového vejce a je nutné ji vyčitstit. Po takovémto výkonu obvykle doporučuji nechat proběhnout první 2 až 3 menstruace a poté se můžete s partnerem opět snažit o další těhotenství.

       

  • Evelin

    Dobrý deň, mám 35 rokov a s manželom sa pokúšame o prvé dieťa. 15 novembra som otehotnela. Moja posledná menštruácia bola 2 novembra. No 14. decembra som mala silný hnedý výtok a do toho trocha čerstvej krvi na druhý deň som bola na vaginálnom vyšetrení, kde bolo všetko v poriadku, ale lekár mi povedal, že by ma chcel o týždeň vidieť, čo však nebolo možné pretože sme cestovali na Slovensko kvoli sviatkom. Po návrate som hneď išla na vyšetrenie. A tam ma čakala nemilá správa, že som potratila už asi v 5/6tt. Je to naozaj zvláštne, že celý ten pobyt na Slovesnku sa moje telo ešte stále cítilo v druhom stave, ( ale myslím si že za to možu aj vitamínové doplnky). Podľa posledného echa mám v maternici stale zárodočný vak s pozostatkom embrya a keďže žijeme v Holandsku kde sú možné tri verzie ako ďalej: čakať kým to príroda vypudí von, ďalej vaginálne tablety Cytotec na vyvolanie potratu alebo kyretáž. Doktor mi však povedal, že zárodok je veľmi malý a, že mám alebo počkať kým sa o to príroda postará sama alebo si dať tablety a keď to nebude fungovať tak v poslednom rade kyretáž. Momentálne som v 11tt podľa tehotenskej kalkulačky. Tak teraz neviem čo mám robiť. Cítim sa dobre, nemám žiadne komplikácie chvála Bohu. Vedeli by ste mi ozrejmiť, čo sa to deje s mojím telom? Prečo nechápe, že plodový vak je už v podstate prázdny? Ďakujem.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji revizi dutiny děložní jelikož se jak uvádíte o to „příroda sama nepostarala“ ačkoliv klinické potíže nemáte.

       

  • Maria

    Dobrý deň, Mám 33 rokov, 2 zdravé deti a snažíme sa o tretie dieťa. Tretie a štvrté tehotenstvo dopadlo rovnako zamlklý potrat v 13+2. V obidvoch týchto tehotenstvách bol robený tesne predtým prvý kombinovaný screening v 12.tom týždni, ktorý bol v poriadku. Oba plody boli geneticky skontrolované / jeden počas tehotenstva z krvi matky, druhý po zákroku/. Urobili sme vyšetrenia štítnej žľazy, imunologie a genetiku s partnerom. Nič zvláštne sa nenašlo. Teraz som tehotná znova. Viete prosím poradiť na aké vyšetrenia by som mala ešte ísť ? Alebo máte tip na nejakého gynekológa v Prahe, ktorý má s takýmito vecami prax? Moj gynekolog povedal, že také niečo dvakrát po sebe nevidel a že mi nevie pomocť. Bojím sa, že zas bude všetko úplne v poriadku.Prvý velký screening ukáže zdravé dieťa s tlčúcim srdcom, len aby som neskor zistila, že dieťa sa prestalo vyvyjať 3 dni potom. Za prípadnú odpoveď ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je dodržování zdravých zásad v souvislosti s hygienickými,režimovými a jídelními opatřeními. Více se obávám že pro těhotenství resp.zdravý vývoj plodu udělat nemůžete, obzvláště pokud byly všechna ostatní vyšetření negativní. Samozřejmostí je užívání těhot.vitamínů s obsahem kyseliny listové a dále bych se pokusil eliminovat stres cvičením,zájmovými činnostmi,procházkami v přírodě případně meditací.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, nyní jsem týden po revizi dělohy z důvodu samovolného potratu v 8.týdnu. Bylo to první těhotenství. Po 2-3 menstruacích ( jak nám bylo doporučeno ) se chceme snažit o další. Chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít s užíváním kyseliny listové, je možné ji užívat už nyní? Předešlé těhotenství jsem ji neužívala, dočetla jsem se o ní později až na internetu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran užívání kyseliny listové,resp.folátů doporučuji začít minimálně 1 měsíc před plánovaným otěhotněním.

       

  • Pavla

    Dobrý den,mám za sebou 3 nevydařené pokusy i IVF+ 2 nevydařené KETy. Doktor mi přeléčil imunitu Prednisonem, jela jsem do lázní, cvičila, chodila na akupunkturu a po téměř 6ti letech se mi podařilo přirozeně otěhotnět. Doktor v CAR mi tehdyhned nasadil Prednison a Utrogestan a donosila jsem zdravého syna. Rok po porodu jsme se pokusili o druhé dítě, kupodivu se zadařilo hned, ale v 7+2 jsem samovolně potratila. Nyní jsem opět díky Clostibegytu a Pregnylu otěhotněla, bohužel v 10+1 mi doktor oznámil, že plodu nebije srdíčko. Musela jsem tentokrát na kyretáž. Teprve teď až po druhém potratu se obvodní gynekolog začal zajímat o můj Rh faktor a Rh faktor mého syna. Když jsem mu sdělila, že ho máme rozdílný, protože jsem po porodu dostala injekci. Řekl, že ji budeme muset dát znovu. Na mou otázku, zda neměla mi být tato injekce podána již po prvním potratu mi bylo sděleno, že tenkrát to nebylo zapotřebí a na můj nynější potrat, nepodání té injekce po prvním potratu nemělo nijaký vliv. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu to, že mi nebyla injekce imunoglobulinu podána bylo vpořádku a neohrozilo to mé další těhotenství, které tedy dopadlo kyretáží. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v těhotenství a bezprostředně po porodu a po potratu kdy byla čištěna dutina děložní se jedná o rozdílné schéma dávkování. Jste-li Vy krevní skupina s Rh faktorem negativním, měl by být po revizi dutiny děložní (RCUI) dle doporučeného postupu ČGPS imunoglobulin i.m podán,tj.uvedené bylo řešeno správně. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Andrea

    Dobry den,pred tydnem mi vysel opakovane pozitivni test,ovsem za 3 dny carka na testu o hodne zeslabla (na temer tzv. ducha) a objevila se opozdena MS.Je vsak o hodne slabsi nez obvykle.Mohlo by se jednat o GEU?Predpokladam,ze kdyby slo o velmi ranny potrat, menstruace by byla silna a dlouha. Bolesti krome tech beznych menstruacnich nemam.Je vhodna navsteva gynekologa?Dekuji za odpoved 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,návštěvu u registrujícího gynekologa považuji za velmi vhodnou a dle toho určení dalšího postupu.

       

  • Radoslav

    Dobry den, pred dvoma dnami som podstupila kyretaz po potrate. v 8 tyzdni Od kedy je povoleny sex? Môze mi vonkajsia masturbacia niejako poskodit? resp. samotny orgazmus? dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zevní masturbace jak uvádíte ani orgasmus Vám uškodit nemůže, osobně bych však počkal minimálně dva týdny, optimálně 4-6týdnů.

       

  • Pavlína

    Dobrý den byla sem u gynekologa tam sem řekla ze sem si dělala tehotensky test vyšel pozitivní On mi řekl ze nejsem další den sem začala krvácet šla sem oběť řekl mi ze to nic není ze nejsem ze to sou menstruace na to mi žal krev a za tři dny mi řekl ze sem byla těhotná neví zda sem potratila bo sem těhotná prosím o radu dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné došetření, resp.vyloučení mimoděložního těhotenství nebylo-li nitroděložní těhotenství potvrzeno.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, prosím Vás o radu. Snažíme se už delší dobu o miminko. Minulý měsíc jsem prvních 11 dní cyklu pila kontryhelový čaj. Následně se mi menstruace opozdila o 10 dní, těhotenský test negativní, ultrazvuk nic neukázal a dostala jsem injekci na vyvolání menstruace – ta přišla za 5 dní. Používám menstruační kalíšek, při vylévání jsem si všimla, že v krvi je jasně ohraničený bílý váček velký cca 2,5 cm s modrou žilkou uvnitř a s „ocáskem“ z váčku. Docela mě to vyděsilo – myslíte, že mohlo jít o mimoděložní těhotenství a vyloučení plodu, nebo co to mohlo být? Děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o mimoděložní těhotenství jít nemůže, vyloučení tkáně plodu, resp.samovolný potrat „zcela nemohu vyloučit“ na základě Vámi popisovaných údajů. Doporučuji bližší došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Pane doktore,jsem po spontalnim potratu v 7.tydnu.Kdy je nejlepe zacit se snazit o dalsi tehotenstvi.Na pohotovosti mi rikal doktor,ze muzu hned,kdyz jsem nebyla na revizi.Ale co ctu,tak vaude se pise nejlepe po 3mes.Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 menstruace, tudíž nejdříve za 3 měsíce.

       

  • Bára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2014 jsem otěhotněla, během těhotenství se zjistilo, že v pupečníku chybí céva, na jedné ledvině byla cysta, miminko se narodilo jen s jednou ledvinou, jinak zdravé. V prosince 2016 jsem otěhotněla, následně v 9 tt prodělala zamlklé těhotenství a revizi. V dubnu 2017 jsem znovu otěhotněla, nyní opět v 9 tt opět zamlklé těhotenství a revize. Vždy se cca v 6 tt plod přestal vyvíjet. Jde v tomto případě stále ještě o náhodu? Mám si u svého doktora vyžádat nějaká vyšetření, případně jaká? Je mi 33 let, partnerovi 35. Psychicky je to pro nás velmi náročné, druhé dítě bychom rádi, ale velmi se bojím toto podstupovat zas a znovu.. Děkuji za zodpovězení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedné doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem stran případného doplnění konsultace genetikem – dle mého názoru by bylo ve Vašem případě vhodné.

       

  • Marcela

    Dobry den Pred 2 dnami som potratila. 12 tyzdni nam povedali ze babo je od9 tyzdna mrtve alebo sa pomaly vyvyjalo. Zijeme v UK po dohode s lekarkou som potratila doma brala som len lieky na bolest.problem je ze doktorka povedala ze sa moze stat ze budem naozaj velmi krvacat co sa ale nestalo.krvacala som tak normalne trosku viac ako pri menstruacii a trvalo to asi 6 hodin kym to vsetko na pokracovanie vyslo von.potom som uz krvacala pomenej a este v noci zo mna vyslo cosi vacsie. Odvtedy uz druhy den krvacam len slabucko tak par kvapuek a sem tam pride taha silnejsia vlna a cosi male sa vyplavy. Coho sa obavam je to ze mam stale bolesti v uz nie take silne ale na to ze beriem kodein a paracetamol tak ich citim a neviem ci to takma byt. Na kontrolu idem az za 5 dni a bojim sa ci su tie bolestinormalne po potrate alebo ci tam nebude nejaky zapal. A este tie bolesti nemam stale su take narazove bodave, tlak v bruchu. Dakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud jsou bolesti zesilující a analgetika /léky tlumící bolest/ jsou bez účinku pak doporučuji ihned gynekologické vyšetření případně i cestou pohotovostní služby v místě spádu a dle toho další postup.

       

  • Hana

    Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství. Jedná se o první těhotenství po několika letech neúspěšných pokusů o otěhotnění (od puberty opakovaně poruchy menstruačního cyklu, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně, jako příbuznému 1.linie, byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné gastrointestinální příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného vzniku potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, jestli bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po prvním trimestru zkusit dietu na chvíli vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii. Přece jen se jedná o dietu finančně náročnější a hlavně společensky stigmatizující. Proto bych ji nerada držela zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na celiakii,rozhodně nezačněte držet bezlepkovou dietu, která by výsledky mohla zkreslit. Doporučeno je nejdříve si nechat udělat u svého praktického lékaře speciální vyšetření, kdy z krve je možno stanovit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu. V případě pozitivního výsledku Vás vyšetří gastroenterolog, který použije tzv.enterobiopsii při níž je odebrán pacientovi malý vzorek tenkého střeva, což jak uvádíte vyšlo negativní. Opatření se jeví jako dostačující. Současná medicína celiakii vyléčit neumí. Při přísném dodržování bezlepkové diety, kdy ze své stravy musíte vyloučit všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ovšem můžete s touto chorobou dál žít bez zdravotních problémů. Dietu je ovšem nutné dodržovat celý život.

       

  • Lucie

    Dobrý den poslední týden v lednu jsem měla spontánní potrat jela jsem na pohotovost protože mě bolelo pravé podbříško a krvácela jsem byla jsem začínající 6 týden těhotenství. Revizi jsem neměla. HCG jsem měla 18, druhý den 9 a za týden jsem měla HCG 2. Doktor mi řekl, že už mě nepotřebuje vidět. Ale já nechápu já už dávno nekrvácím čekám na další menzes která by měla nastat 15.2. a co ta HCG 2? to samo zmizí, když nekrvácím? Nebo to zmizí při další menzes? Nerozumím tomu, bojím se že nejsem celá vyčištěná,a že mi tam vzniká zánět, sem tam mě jakoby píchne v pravém podbříšku je to normální? říkám si buď to bude začínající slepák, nebo to je po potratu, nebo já nevím. Ale bojím se. Momentálně ležím doma s teploty a kašlem prý začínající chřipka ale bojím se aby to nemělo souvislost s potratem. Můžete mi prosím poradit jestli to HCG 2 se samo vstřeba? a jak poznám že to není v pořádku? S manželem jsem měla 1 sex a mě to jakoby tlačilo a i on říkal že to uvnitř nějaký divný tak jsem řekla bude půst asi se to musí vyléčit. Prosím poraďte měla jsem 1 potrat a gynekolog mi k tomu nic neřekl tak chci přejít k jinému ale teď kvůli nemoci nemůžu. Děkují

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den hCG 2 je zcela zanedbatelná hodnota, máte-li obavy zda jste zcela „vyčištěná“ pak je nutná kontrola u svého registrujícího gynekologa poté co doléčíte uvedenou virozu. Ztratila-li jste důvěru ve svého gynekologa máte právo na změna lékaře.

       

  • Markéta

    Dobrý den. V říjnu minulého roku jsem byla u své doktorky s tím, že opakovaně před každou menstruací špiním tak 6 dní. Doktorka mi sdělila, že je to nedostatkem progesteronu a nasadila Utrogestan. Já jsem však v té době buď již byla těhotná nebo jsem ihned otěhotněla protože další MS již nedorazila. Dále jsem už Utrogestan nebrala. Nepociťovala jsem na sobě však žádné těhu příznaky a bohužel v 8 týdnu jsem potratila. Do jaké míry je možné, že se na potratu podílel právě nedostatek progesteronu? Neměla jsem tedy brát Utrogestan i v těhotenství? Jaký je nyní správný postup v mém případě, pokud chci minimalizovat riziko dalšího potratu? Není na místě nějaké vyšetření hladin hormonů? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Utrogestan dáváme u pacientek jako podporu případné „nedostastečnosti žlutého tělísky“, tedy česky řečeno nedostatku progesteronu. V těhotenství jej ale dáváme většinou buď u rizikových pacientek, po IVF aj. Neumím se Vám vyjádřit k tomu, zda jste měla či neměla užívat víc utrogestanu (dáváme jej většinou do 12.týdne), nevím ani dávkování, ani podrobnosti okolo Vašeho těhotenství a následného potratu. V každém případě je rozumné situaci s paní doktorkou ještě probrat osobně, zvážit při dalším příp. otěhotnění podávání Utrogestanu i déle.

       

  • Ludmila

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda těhotná žena s leidenskou mutací musí nutně na nemocenskou, když doposud (před otěhotněním) neměla žádné komplikace a problémy. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ponechám na doporučení Vašeho gynekologa, zda to je jediný rizikový faktor či nikoliv. Obecně ale platí, že jako lékaři můžeme pouze doporučovat, ev. důrazně doporučovat (i proti např. reverzu), nařídit pacientce ale něco je poměrně složité.

       

  • Markéta

    Dobrý den pane doktore, netrpělivost mne nutí Vám napsat. Je mi 32 let, mám dvě úžasné děti ( 11 a 6 ), mezi porodem obou dětí jsem byla těhotná kdy jsem ve 12tt začala potrácet pro odumřelý plod. Beru stále antikoncepci, avšak minulý měsíc jsem jí vynechala, protože jsem si nestihla vyzvednout recept. Moje poslední menstruace byla 14.11. a 28.11. to manželovi trochu ujelo, další styk jsme měli až 11.12. 🙂 14.12. mi vyšel pozitivní test a 15.12. jsem byla krvi a utz Hodnota HCG byla 259 a na ultrazvuku prázdná děloha. Za dva dny jdu znova na krev a dle výsledku ve čtvrtek na kontrolní utz. Dle paní doktorky je hladina HCG nízká kdy může jít o špatně se vyvíjející plod, nebo mimoděložní těhotenství. Vím, že ve čtvrtek se vše dozvím, ale je prosím nějaká šance že bude těhotenství v pořádku, nebo vše ukazuje ke špatnému konci? Velmi se tím stresuji kvůli blížícím se Vánocům. Z celého srdce Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Markéta

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hladiny hCG z krve  a ultrazvuk jsou nejpřesnější ukazatele vývoje těhotenství. Pokud hladina těhotenského hormonu klesá, zpravidla to svědčí pro to, že těhotenství nepokračuje.

       

  • Lucia

    Dobry den, mam 34 rokov. Mam zdravého 3,5 polrocneho chlapceka (tehotenstvo a porod bolo bez komplikacii) a v lete tohoto roku som mala missed abbortion (posledna menstruacia 7.4. a zakrok 8.6.). Po niekolkych mesiacoch prestavky sme sa znovu pokusili o babatko. 13.9.2017 som mala poslednu menstruaciu. Pohlavny styk sme mali iba 1.10.2017. Včera 8.11.som bola na prvom vysetreni, naschval som isla az tak, aby bolo uz vidiet, ci babatku srdiecko bije alebo nebije. Babbatka su nakoniec dve, ale velmi malinke a maju len gestacne vaky. Doktorka ma upokojovala, ze este stale to nemusi nic znamenat, napriek tomu, ze uz ide o 8.tyzden. Kontrolu mam o tyzden. Je podla Vas tiez nejaka nadej, ze tie babatka zabojuju a zacne im bit srdiecko? Odvcera sa na jednej strane snazim mysliet pozitivne a dohovarat babatkam, nech sa pekne vyvijaju, na druhej strane som s nervami v koncoch. Dakujem za odpoved. Lucia

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance že těhotenství bude v pořádku zde určitě přetrvává. Uvedené by se mělo rozpoznat s odstupem týdne. Budou-li potíže ve smyslu bolestí v podbřišku, krvácení aj. již nic nejezte a nepijte a doporučuji návštěvu u své lékařky případně cestou pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda je reálné, aby se „mizející dvojče“ (dle prvního poněkud ledabylého UZ na starším přístroji „1. gest. váček 7 + 2, setřelé struktury plodu, 2. gestační váček 6 + 2“) zcela vstřebalo během tří dnů, kdy kvalitnější UZ konstatoval přítomnost jediného embrya 7+0 (odpovídá MS)? Ptám se kvůli relevanci genetického vyšetření plodu využívajícího fetální DNA v krvi matky, která je u vícečetných těhotenství omezená. K závěrům prvního vyšetření nemám velkou důvěru. Děkuji, Lenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z Vašeho popisu se lze jen obtížně vyjádřit, ale pokud 1. gynekolog viděl 2 těhotenské váčky, asi pro to měl důvod. Ale vážně se lépe nevyjádřím, navíc posouzení ultrazvuku není jenom o přístroji samotném, ale o zkušenosti lékaře.

       

  • Radka

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem souvisejícím s předčasným porodem. V těhotenství jsem vždy vše konzultovala se svým gynekologem. V prvním trimestru jsem zpočátku těhotenství špinila (asi tak měsíc). Na 1. screeningu bylo vše v pořádku. Ve 14. týdnu jsem měla velké bolesti a křeče v podbříšku, nebyla jsem schopna vůbec nic dělat, mimořádně jsem jela ke svému gynekologovi, který mi předepsal Magnosolv a po užití 2 sáčků Magnosolvu mě teprve v noci bolesti přestaly. Výsledky velkého ultrazvuku byly také v pořádku. Byla jsem v 23+4, kdy jsem předčasně porodila. V noci jsem měla kontrakce, odtekla mi plodová voda a předčasnému porodu se nedalo zabránit. V porodnici mi řekli, že důvodem předčasného porodu byla nejspíš infekce. Sedm dní před porodem jsem byla mimořádně u gynekologa, protože ze mě vyšla taková sraženina krve (asi 6×3 cm) a od té doby jsem začala špinit. Můj gynekolog mi uvedl, že se mohlo jednat o sraženinu krve, která mohla vzniknout pohlavním stykem (pohlavní styk jsme s manželem měli tak týden zpátky, než ze mě sraženina odešla). Provedl ultrazvuk miminka, byl mi změřen tlak, nahlásila jsem svou váhu a objednal mě na další kontrolu za měsíc. Vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádnou kontrolu, neměla jsem ani sebou moč k vyšetření. Zvažuji o změně gynekologa. Proto se chci zeptat, zda v takovém případě můj gynekolog neměl provést důkladnější kontrolu, například odebráním stěrů na zjištění infekce a zda je špinění v 2. trimestru běžné. Nebo by tak postupoval každý gynekolog. Z výsledků patologie nebylo nic zjištěno. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bohužel, ne vždy těhotenství dopadne dobře, ne vždy se najde příčina. V tomto případě se ale domnívám, že gynekolog je v tom bez viny. Osobně bych viděl jinou posloupnost nešťastných náhod. 1. krvácení (odchod krevní sraženiny) – ta může vzniknout i samovolně, bez vlivu pohlavního styku aj.Tím se však může poškodit za prvé výživa plodku, dokonce to může vést k jeho odumření v krajním případě. 2. místo po krevní sraženině pak je „slabým místem“, kde se skutečně infekce může chytit. Infekční působky jsou ale všudypřítomné, proto máme imunitu, zbavit se jich nelze nikdy. 3. předčasný porod mohl vzniknout působením i více okolností, jak krvácení, tak následná infekce mohla být příčinou. Gynekolog tomu však zabránit moc nemohl, jeho postup byl dle mého názoru standardní.

       

  • Renatka

    Dobry den,chtěla bych se zeptat ,pokud bych prodělala potrat ve 2 týdnů,ukáže mi TT pozitivní a trosku více zbarvenou čárku než li ty předešlé. 4.11 .2016 jsem mela MS ,24.11 jsem silně krvácela,bez teplot a bolestí břicha..navstivila sem ZS byl mi podan Decynone inj. na zástavu krvácení ,pres ultrazvuk nalezen gestační vaček 5mm.Udelany TT-slabě pozitivní.Dnes 27.11jsem si dělala test znova a opět pozitivní otrosku silnější barva než na předchozích testech.Za týden bych mela jít na kontrolní ultrazvuk a na výsledky odběru HCG v krvy.Vubec nevím co to pro mě znamená,jestli jsem těhotná nebo ne.Lekarka mi jen řekla,ze gestační vaček vydet jde.ale ze zatím není schopna posoudit zda se ujme.Vse mi řeknou při kontrole…myslíte si ze se jednalo o nějaký potrat..proc jsou ale TT porad pozitivní a výsledek je silnějším je možné ze se gestační vaček uchytil?prosím poradte mi????

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Takto se chová normální těhotenství. Věřte, že to je v pořádku. Pro úplnost informací je ale třeba bohužel dodat, může se kdykoliv stát, že těhotenství „zmlkne“, tedy se přestane vyvíjet.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 6+5 a lékař nevidí srdce a urychleně chvátá na revizi. Včerejší hodnotu HCG jsem měla přes 20.000. Zítra jdu znovu na krev. Pokud hodnota stoupne mám ještě s revizí vyčkat?Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na revizi by měla být pac. odesílána až ve chvíli, kdy na ultrazvuku i s odstupem jednoho týdne nedojde k zásadní změně (velikost plodku, resp. jeho růst, akce srdeční). Hodnota těhotenského hormonu nemusí odpovídat tomu, že těhotenství je v pořádku (může bohužel stoupat i tehdy, kdy plodek se nevyvíjí, je přítomná pouze placenta).

       

  • Lenka

    Dobrý den chtela bych jít na interrupcí jsem ve 12tydnu těhotenství a mám problémy s tlakem a k tomu se přidala úzkost a deprese.Dítě nechci i když mě každý tvrdí ze to bude dobré. Poraďte mi co mám dělat aby mi udělali interrupci. Děkuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Do 12.týdne je u nás interrupce na žádost ženy možná, po tomto datu bohužel jenom ze závažných zdravotních důvodů, kdy je poškozen plod, nebo závažně ohroženo zdraví ženy.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore měla ,bych dotaz .je mi 38 let 8x jsem potratila .vsšechny vyšetření co se tyka genetiky jsme ja i můj manžel prodělali .Mám leidenskou mutaci v heterozigotním stavu .nedavno jsem otěhotněla píchala si frexiparin řidila jsem se vším co po mě lekarri chteli a stejne se v5tt dostavil opět potrat porad te mi prosim co dělat abych další miminko donosila dekuji zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těch vyšetření, která se dají udělat, je poměrně hodně. Problém určitě nemusí být jenom v Leidenské mutaci. Pokud byste chtěla fundovanou dopověď, doporučuji vzít veškerá vyšetření, co máte doposud, objednejte se k osobní konzultaci. Je to na pohovor cca 20 min vč. nutného gyn. vyšetření, zcela mimo možnosti odpovědi v této poradně.

       

  • lucie

    dobrý den,chtela jsem se zeptat. poslední menstruace 3,9 měla jsem dostat 30,9 tehotenský test jsem si dělala 1,10 a 2,10 oba pozit. 4,9 jsem zkoušela další a už čárka na testu byla slabší. 7,10 jsem dostala menstruaci silnou a bolest bricha,mohlo se jednat o potrat.11,10 hladina hcg v krvi 3. tehotna jsem pry nebyla od 0-5 to není tehotenstvi. a nevím proc mi vysel poz. teh. test. dekuji lucie

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Mohlo se jednat o tzv. „chemické těhotenství“, kdy došlo velice záhy po otěhotnění k potracení (proto to silné krvácení). Test z krve provedený později to již vůbec nemusí zachytit, protože o odumření těhotenství velice rychle zase klesá (proto jste mohla mít na začátku pozitivní testy z moči, ale později se v krvi již nic neprokázalo).

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je běžné či normální, že mi ustoupily těhotenské příznaky v 11tt. Nemusí nutně znamenat, že je něco špatně, když právě v 11tt odešly příznaky. Mám po ZT, tak jsem ze všeho vyplašená. Děkuji Vám.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemusí to nic znamenat, ale raději navštivte gynekologa, ať na ultrazvuku vše zkontroluje.

       

  • Z časopisu Maminka

    Je mi 29 let a s manželem se pokoušíme o miminko. Bohužel jsem již dvakrát potratila v prvním trimestru těhotenství. Asi nemusím dlouze vysvětlovat, že mě to psychicky rozhodilo. Doktor mi doporučil užívat kyselinu listovou a zkusit to znovu. Neměla bych absolvovat nějaká vyšetření?

    • MUDr. Petr Kovář

      Lékařské pravidlo v tomto případě říká, že podrobné vyšetřování se zahajuje až ve chvíli, kdy potratíte 5x za sebou. Já vím, zní to hrozně, plně vás chápu. Faktem zůstává, že samovolný potrat není nijak výjimečný, 25–40 % všech vzniklých těhotenství se samovolně potratí. Nicméně zkuste svůj problém ještě znovu probrat s lékařem, zda nevidí alespoň nějaké potenciální vysvětlení, eventuálně v případě podezření doporučí patřičná vyšetření. Problém může být v dutině děložní (výrůstek, přepážka, anatomicky chybně uspořádaná děloha), v infekci, ale i geneticky daný – a to jak u vás, tak u partnera. Spíš než kyselinu listovou bych doporučil její upravenou variantu Femibion 800 mg. Podle studií se tento metabolit kyseliny listové vstřebává daleko jednodušeji než samotná kyselina listová (alespoň u části pacientek).

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může s časnými potraty souviset Leidenská mutace krve a zda po opakovaných potratech doporučujete užívání Clexanu, samozřejmě v případě prokázane Leidenské mutace.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené spolu souviset může, před užíváním Clexanu je vhodné hematologické došetření – doporučí-li ho po celou dobu těhotenství pak ano.

  • Veronika

    dobry den chtela jsem se zeptat trpim sedm let crohnovou chorobou pri ni mi nasli unavovy syndrom a artrozu tenhle mesic 8. jsem byla na miniiterrupci vse probehlo bez problemu a jeste ten den mi pustili domu. Po 14 dnech jsem byla na prohlidce kde mi pani doktorka na muj dotaz proc mivam obcasne krece v podbrisku na prave strane neustale vytoky odpovedela ze ty krece muzou byt zpusobeny strevama a vytok ze nema smysl ted lecit ze to k tomu patri nic vic jsem se od ni nedozvedela tak jsem se chtela zeptat zda ji muzu verit? teploty nemam …..dnes mi muj pritel rekl jestli mi neni spatne ze uz vecer jsem mela ve spanku stridavy dychani ze chvili jsem dychala normalne a chvily rychle a dnes rano taky tak jestli to k tomu treba nemuze byt? a proc pretrvava unava predem dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář

      Výtoky z pochvy nemusí mít nutně souvislost s Crohnovou chorobou, i když se časté průjmy mohou nepřímo podílet na vyšším výskytu gyn. zánětů z důvodů zavlečení střevní flóry do pochvy.
      Na místě je kultivační vyšetření z pochvy, pokud gynekolog uzná, že je v poševním prostředí větší sekrece.

      Spánkové poruchy nemají s výtokem jako takovým nic společného.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.