Potrat a potrácení

Existují dva základní druhy potratů – samovolný potrat (abortus) a umělý medicínský (interrupce). Samovolné potrácení je charakterizováno 3 a více ztrátami plodu. V současné době hovoříme o dysfertilitě již po 2 samovolných potratech a aktivně přistupujeme k hledání příčiny.

Potrat

Existují dva základní druhy potratů – samovolný a medicínský (umělý)

Samovolný potrat (abortus) = ukončení těhotenství a vypuzení plodu z dělohy, a to v prvních 12 týdnech jeho trvání

  • spontánním (samovolným) potratem končí 25 až 40 % těhotenství. Potratovost je velmi závislá na věku matky
  • jeden samovolný potrat do 12. týdne těhotenství je poměrně častý u řady žen a většinou to neznamená nemožnost mít další normální těhotenství a porodit zdravé dítě
  • v případě opakovaného potratu (3 a více) je naopak nutné najít a odstranit příčinu již před dalším otěhotněním a tím zlepšit ženě šanci donosit a porodit zdravé dítě
  • ženám, které samovolný potrat prodělaly, doporučují lékaři před dalším těhotenstvím a zejména pak po otěhotnění užívat vitaminové doplňky a také zvýšený přívod kyseliny listové (Acidum folicum). Ke zvážení je také případná podpora funkce žlutého tělíska (dočasná žláza s vnitřním vylučováním, nachází se v kůře vaječníku) dodáváním přirozených gestagenů (tablety nebo injekce)
Příznaky potratu
  • vaginální krvácení či špinění: na začátku těhotenství krvácí či špiní mnoho žen a jen zhruba v polovině případů končí takové těhotenství potratem
  • bolesti v podbřišku a pánevní oblasti: varovným příznakem je, pokud se ke krvácení či špinění přidají křečovité bolesti v pánevní oblasti. Děloha se při potratu stahuje ve snaze vypudit plodové vejce
  • pokud se u vás takovéto příznaky objeví, neprodleně vyhledejte lékaře! Při včasném léčení může být naděje na vyléčení a donošení plodu
  • pokud již nelze potratu zabránit a je nutné (zejména při probíhajícím potratu, event. zjištěném odumřelém, nevyvíjejícím se těhotenství) provést revizi dutiny děložní. Jedná se o výkon prováděný v nemocničním zařízení, v celkové anestezii (viz Ukončení těhotenství z medicínského důvodu)
Příčiny potratů
  • ve většině případů bývají na straně plodu, v mnohem menší míře se jedná o problém na straně matky
  • příčiny ze strany plodu:
    • chromozomální porucha
    • genetická porucha
  • příčiny ze strany matky:
    • anomálie dělohy
    • interní onemocnění matky
    • infekce matky
    • úraz

Umělé přerušení těhotenství (interrupce a přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů i v pozdějším stádiu)

  • operační výkon, při němž dochází záměrně k přerušení těhotenství. Důvody k provedení potratu mohou být různé, od nechtěného těhotenství až po zdravotní příčiny na straně matky či plodu

Formy umělého přerušení dle stádia těhotenství
Pokud není umělé přerušení těhotenství zdravotně indikováno a žena se pro něj rozhodne sama, z vlastní vůle, není tento zákrok hrazen pojišťovnou! Cena výkonu se pohybuje od 2 000 do 5 000 Kč.

Typy interrupce

Miniinterrupce - šetrnější způsob, není potřeba velkého roztažení děložního hrdla. Provádí se ambulantně v celkové anestezii do ukončeného 6. týdne těhotenství u ženy, která ještě nerodila a do ukončeného 8. týdne u ženy, která již rodila vaginální cestou. Jedná se o odsátí děložní sliznice. Nenastanou-li komplikace, odchází žena ještě týž den domů.

Klasická interrupce (kyretáž) - provádí se od ukončeného 6. (8.) týdne těhotenství do ukončeného 12. týdne těhotenství. Při tomto výkonu gynekolog rozšíří děložní čípek a seškrabuje vnitřní vrstvu dělohy (endometrium) pomocí štíhlé kovové lžíce zvané kyreta. Výkon se provádí v narkóze při jednodenní hospitalizaci. Odpoledne po provedení výkonu jde většinou žena domů, ale několik dnů by měla zůstat v klidu na lůžku.

Ukončení těhotenství z medicínského důvodu - až do 24. týdne těhotenství v případě, že je prokázána genetická nebo anatomická vada plodu (Downův syndrom, vrozené vady mozku, srdce, ledvin, rozštěp rtu atd.) Tento zákrok se provádí v celkové anestezii. Za dva týdny po zákroku se žena musí dostavit na kontrolu ke svému gynekologovi.

Zdravotní rizika interrupce
  • Během interrupce - komplikace mohou nastat například v případě, kdy nedojde k úplnému odstranění tkáně z dělohy. Velice vzácně může dojít k poranění dělohy, v krajním případě až protržení děložní stěny
  • Po interrupci – v několika procentech případů stále hrozí, že žena po interrupcích bude mít problém znovu otěhotnět či těhotenství udržet
  • Infekce po potratu - nebezpečí děložního jizvení, které je třeba léčit, protože může vést až k neplodnosti

Potrácení - děložní faktor

Samovolné potrácení je charakterizováno 3 a více ztrátami plodu. V současné době hovoříme o dysfertilitě již po 2 samovolných potratech a aktivně přistupujeme k hledání příčiny.

Etiologie potrácení je různorodá. Jedná se o příčiny na straně matky i plodu. Nejčastější příčina těhotenských ztrát ze strany plodu je genetická, kdy se jedná o chromozomální abnormalitu. Zjednodušeně bychom mohli říci, že příroda si sama poradí s plody, které by neměly naději na přežití. Ze strany matky nacházíme příčiny na jedné straně matkou ovlivnitelné (abusus drog, kouření, abusus alkoholu, teratogenní látky, expozice chemickým činidlům) a na druhé straně matkou neovlivnitelné (genetické odchylky, imunologický faktor, odchylky dělohy, hormonální poruchy, těžké onemocnění matky).

V případě děložního faktoru - odchylek dělohy - se u dysfertility / opakovaného potrácení projevují různé abnormality, které mají podobný důsledek, a sice, že oplodněné vejce se nedokáže nidovat (uhnízdit) v děloze. Jedná se o vývojové poruchy dělohy, které vedou k odlišnému tvaru dělohy (vytvoření přepážky, zbytkového rohu dělohy, zdvojení dělohy, atd.). Dále se jedná o poruchy krevního zásobení v děloze. Ty jsou důsledkem děložních nepravidelností jako je polyp, myom, srůsty, nebo Aschermanův syndrom ( - tento syndrom je charakterizován četnými nitroděložními srůsty, které vznikají nejčastěji jako důsledek zákroku na děloze, nebo zánětu). Příčinou potrácení můžou být také poruchy hrdla děložního, které nedokonale plní svou funkci „uzávěru“.

Děložní faktor potrácení je diagnóza do určité míry dobře léčitelná. Léčebný postup závisí samozřejmě na konkrétní diagnóze, ale díky rozvoji hysteroskopické techniky se mnohé nepravidelnosti dají vyřešit jednoduchým zákrokem. Dokonce některé menší děložní abnormality, (jako je děložní přepážka, či drobný polyp) se dají vyřešit pouze ambulantní cestou, tedy bez nutnosti hospitalizace v nemocnici.

Potrácení a infertilita je ovšem svízelná v tom, že se mnohdy na opakovaných těhotenských ztrátách nepodílí pouze jeden faktor a je nutné hledat a řešit více obtíží.

Potrácení - vejcovodný faktor

Opakované potrácení postihuje asi 1% žen v reprodukčním věku. Je charakterizováno 3 a více těhotenskými ztrátami. Při pátrání po příčině těhotenských ztrát se zaměřujeme také na abnormality vejcovodu.

Abnormality vejcovodu nejsou častou příčinou neplodnosti, nebo potrácení, přesto mohou významně reprodukci ovlivnit. Správná činnost vejcovodu je pro oplodnění vejce a jeho transport do dělohy nezbytná. Již v ranném vývoji pohlavní soustavy může dojít k různým abnormalitám, které vedou k odlišnému tvaru dělohy a napojení vejcovodů. Dojde – li ke srůstům (ať už uvnitř vejcovodu, nebo vně), nebo je – li vejcovod naplněn tekutinou (hydrosalpinx, pyosalpinx) nemůže tento orgán svou funkci správně provádět. Navíc často vysílá do dělohy působky, které zabraňují úspěšnému uchycení vyvíjejícího se embrya. Některé abnormality vejcovodu vedou k mimoděložnímu těhotenství a časné těhotenské ztrátě, a bohužel, při řešení život ohrožující situace, i ke ztrátě vejcovodu.

Diagnostika vejcovodového faktoru potrácení je nejčastěji ultrazvuková. Ultrazvukem se zaměříme na tvar vejcovodu a jeho možné odchylky, pomocí HyFoSy (Hysterosalpingo Foam Sonografie) pak můžeme i v ambulanci prověřit průchodnost vejcovodu. Tato metoda nahrazuje dříve hojně užívanou hysterosalpingografii, která ke zobrazení využívá rentgenové záření.

Jedinou možnou léčebnou modalitou je bohužel v mnohých případech operační léčba, mnohdy s odstraněním vejcovodu. To se provádí nejčastěji laparoskopicky.

Komentáře (156)

  • Lena

    Je mi 17 a jsem cizinka (mám dlouhodobý pobyt v ČR). Co potřebuju, abych udělala potrat?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, gynekolog s Vámi musí sepsat potratovou hlášku po vyšetření, jedná se o nehrazenou péči.

  • Denisa

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou již tři potraty ( 2 ukončeny kolem 10 tt kyretáží, jedno 5 tt samovolný bez nutnosti zásahu). Vyšetření z imunologie a genetiky naprosto v pořádku. Myslíte, že je vhodné podstoupit Vaše vyšetření jako prevenci či zjištění nějakého skrytého problému? Moc děkuji za Vás čas

  • Veronika

    Dobrý den..Momentálně bydlím v Zahraničí v Irsku a ráda bych se s Vámi poradila o můj problém.Tady totiž moc anglicky neumím a zdravotnictví zde není jak v Česku.. 10.9.22 mi začala menstruace a končila mi 16.9.22..Po měsíci jsem očekala další,i když v mém případě mám menstruace nepravidelné.Neprisli mi a tak jsem si udělala 19.10.22 TT a byl pozitivní.Podle kalendáře bych měla být v 10tt... Jenže od víkendu jsem začala splnit a začala jsem i krvácet.Od včerejška od rana jsem začala hodně krvácet,nastaly i silné bolesti podbřišku,jak u menzes ale trošku silnější..Pokaždé když mě začal bolet podbřišek šla jsem na malou a vzápětí šli ze mě i kusy (omlouvám se za vyjádření ale nevím jak to nazvat)..Po pár minutách bolest přešla,i když bolí podbrisek stále ale už ne tak...Potratila jsem či je to něco jiného?Prosím poraďte co mám dělat...Už mám sice 3 děti ale i tak mám obavy...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je potřeba gynekologické vyšetření.

  • Aneta

    Dobrý den, 8.6.2022 jsem byla na vyčištění,momentálně jsem v 10 tt,ale mám už jedno dítě a s partnerem jsme se rozešly,nevím co mám dělat. Je mi 33 let.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, domluvte se na postupu se svým gynekologem, toto je ale čistě na Vašem uvážení!
  • Zuzana

    Dobry den , chci se poradit v srpnu jsem byla na miniinterupci z duvodu toho ze tam byl gestacni vacek ale zadny zivot ☹️ . Ted sem po dvouch mesicich otehotnela byla sem v 7tt a potratila sem ( je mozny ze to telo jeste nebylo zahojeny a proto se to stalo ? Jsem z toho psychicky na dne pred trema dny sem byla na kontrole a vse bylo v poradku proto nechapu 😢

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů v I. trimestru je celá řada, při opakovaných potratech je nutné došetření, pro zjištění ,,zhojení,, dělohy je zde možnost podstoupit hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem ve třetím tt ale už jsem starší matka je mi 40 let.Poslední dva týdny pociťují velký tlak a tahání dělohy směrem dolů.Mam také ulcerózní kolitidu a nevím jestli to může znamenat počátek potratu nebo to má souvislost s touto nemocí děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je potřeba vyšetření gynekologem.

  • Nikola

    No zajímá mě jak dlouho se musí být v nemocnici podle poslední MS to vychází na 6 týden podle testu ten psal 2-3 mám hodně závislého syna na mě nemůžu si dovolit být v nemocnici víc jak půl dne reverz jde podepsat? Jak to vůbec po potratu probiha ? Ve čtvrtek jsem pozvána na gynekologii tam si mám přinést 1200 to je jen vyšetření? Nebo co se tam vše děje? Dělají zákroky i v sobotu?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte na myslí umělé přerušení těhotenství, postup si musíte zjistit v daném lůžkovém zařízení, které jej provádí. Při chirurgickém zákroku je nutné několik hodin zůstat v nemocnici, většinou, pokud nejsou komplikace, zákrok je proveden dopoledne, odpoledne je možno odejít domů. Cenu si musíte zjistit v nemocici.

  • Nikola

    Dobry den čtu tady mnoho správ a dotazů. Já bych se prosím chtěla zeptat pane doktore. 21.9.2022 jsem bila na kontrole u p ginekologa a ten mi řekl že mám silnou zvýšenou slznici pak mi Pichla sestřička injekci na menstruaci protože na ultrazvuku nic nebolí vidět tak poté sem si udělala těhotenský test a vyšel mi pozitivní hned na druhý den jsem skusila další a také vyšel pozitvny pak hned třetí den 😊jsem si dělala digitální test a vyšlo mi 2-3 zřejmě týdnů ale p doktor nic na ultrazvuku nevidel. A hned 24.9. sem začala nějak silné krvácet a vyšel ze mě velký kousek jako by něco do podoby játra viděla jsem to po prvé témže nevím co to moji bejt a už vlastně asi 3 cca 4 den krvácím ale už ani moc ne no dá se říct jako by menstruace což jsem byla 26.9 u p ginekologa a ten zády potrat nebo nějakou příčinu neviděl nevyšel už ani tu silnou zvisenou slznici ale také ani skvrnu nebo prostě nějakej malinkej detail k tomu že bych byla těhotná nebo že bych potratila ale přitom testi mi vyšli kdyby se spletli tak aspoň jeden ale mě vyšli všechny tři omlouvám se za tak velkou správu ale už nevím co s tím jinak sem tam sem měla malinke bolení pod bříškem a zadní dolní záda jinak vše ok děkuji moc za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nejspíš jste kompletně potratila, pokud vše odešlo s menstruací, neměly by být žádné komplikace.

  • Monika

    Dobrý den, jsem v 6tt těhotenství,minulý týden jsem byla u gynekologa,že slabně krvácím. Gynekolog potvrdil těhotenství a předepsal léky na udržení plodu duphaston 1-0-1. Krvácení neustálo, vždy ráno a večer mám na toaletním papíru krev, od včera již s kusy krve. Dnes mě pobolívá podbřišek. Jedná se o potrat nebo může jít o vedlejší účinky léku, kde se píše,že je možné krvácení a je nějaká šance,že bude těhotenství pokračovat? Na kontrolu ke gynekologovi jdu ve středu. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jistotu Vám dá až kontrolní gynekologické vyšetření, při silném krvácení je nutná gynekologické kontrola dříve. Pokračujtě v zavedené medikaci

  • Barbora

    Dobrý den, 6.9.2022 a 7.9.2022 mi vyšly pozitivní těhotenské testy, ale 7.9.2020 odpoledne mi začala menstruace a po skončení menstruace mi vyšel test negativní. Je možné, že jsem potratila a nebo k těhotenství vůbec nedošlo? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, s největší pravděpodobností jste spontánně potratila.

  • Karolína

    Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ohledně potraceni. V srpnu 2020 jsem porodila zdravou holčičku. V dubnu 2022 jsem měla mrtvý plod podle ms to byl 9. Týden a plod se zastavil kolem 7+4. Musela jsem na kyretaz a na kontrole po kyretazi vše v pořádku až na menstruace ty jsou o dost silnější než predtim. Od té doby se snažíme o druhé miminko, beru kyselinu listovou a Bohužel už dvakrát jsem měla pozitivní testy ale ms se dostavila vždy cca 10 dni po termínu. Bohužel už jsem z toho dost zklamaná a chtěla bych poradit co dal. Je mi blbé po tak krátké době žádat doktora o vyšetření, aby se mi nevysmal. Děkuji moc a budu se těšit na Vaši odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, po takových časných těhotenských ztrátách může být problém v dutině děložní, bylo by vhodné provést diagnostiku hysteroskopem, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Marie

    Dobrý den prosím vás jsem těhotná asi 15 týdnu ale mám už 4 děti a další už ezvladnu mít můžete mi někdo poradit jestli je ještě nějaká možnost na interupci prosím s přítelem jsme se rozešli a můj nejmladší syn má teprve 20 měsíců a je zřejmé že bude autista a proto si už další dítě nechat nemůžu. Děkuji za pochopení a jakoukoliv odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, interupce na žádost těhotné je v ČR možná jen do 12 týdne těhotenství.

  • Iveta

    Dobrý den...před 4 týdny jsem potratila ve 23tt...teď na kontrole mi Mudr. zjistil,že děloha není ještě zavinutá a je uvnitř krev... předepsal mi tedy methylergometrin....po první injekci jsem se dost vyčistila (řekla bych) a teď už po injekci žádné větší krvácení nepozoruji....mám jich stejně dobrat všech 10?? Jde mi o to,že mi po nich není úplně dobře( motá se mi hlava, je mi špatně od žaludku, hrozně mě bolí nohy)

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte vedejší nežádoucí účinky nastavené léčby, konzultujte to s předepisujícím lékařem.

  • Dominika B.

    Dobrý den potřebovala bych poradit.Ted jsem uz po 3krat přišla o miminko v 18+3tt.nevi mi poradit kde je chyba.V roce 2020 se mi narodila holčička a ted nic je zajímavé i když me hodne sledovali stejne to nakonec přišlo potrat a revize.Chci jeste jedno miminko ale mame s manželem strach děkuji za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na vyvolávající příčině /infekce, odtok plodové vody, vývojové vady plodu, vady dutiny děložní..../. Nicméně po opakovaných výkonech v dutině děložní by mohl být přínosem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně potratů způsobených hematomem. Mám PCO, ale nejsem silná a ani nemám vysoký cukr a další věci, které jsou pro tento syndrom typické. Mám syna 11 let z předchozího vztahu. Mám ho po 1 ET z 1 IVF. S nynějším partnerem se snažíme 6 let, byla jsem již 3x těhotná a vždy jsem potratila mezi 5-7 tt. Vždy je to stejné, hematom a krvácení. Máme veškeré vyšetření v pořádku. Genetika, imunologie, byla i genetika embryí. Nyní jsem 7+0, minuly týden v 6+0 jsem začala opět krvacet, na pohotovosti bylo miminko ještě v pořádku i se srdeční akcí, pod nim však byl mini hematom. Krvacela jsem hodně cely den, vecer vše ustalo. V pondělí jsem šla na kontrolu, mimi tam stále bylo ale bez srdeční akce, hematom stále. Dnes na kontrole potvrzeno ze AS není a hematom je už docela velký. Rada bych vše zvládla bez revize, tak uvidíme. Dnes vysazuji prášky. Teď tedy k dotazu. Nikdo mi nedokáže říct čím to muže být, co vše se dá zjistit tou hysteroskopii? Mám dělohu v právem úhlu zatocenou někam do strany. Myslíte ze by to mohlo být tím, ze se ty hematomy stále tvoří? Už jsme zoufali a nevíme co ještě nechat vše vyšetřit. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratu v I. trimestru je celá řada, určitě je vhodné vyloučit anatomickou odchylku dutiny děložní /polyp., vrozenou vývojovou vadu, srůsty..../, tot se dělá pomocí hysteroskopie, lze i ambualntně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Sára

    Dobrý den, byla jsem těhotná, tento týden by to vycházelo na 7tt. Poslední menstruace byla 21.5. Před týdnem, 29.6. jsem byla u mojí gynekoložky na ultrazvuku a vše bylo v pořádku a těhotenství mi potvrdila . Tento týden jsem ale 5.7. (6+3tt) začala mít silnější menstruační bolesti a začala jsem krvácet. Toho dne jsem byla na pohotovosti kde mi bylo řečeno že je gestační váček strašně malinký, pravděpodobně se tedy plod přestal vyvíjet a začal samovolný potrat. Dnes 7.7. jsem byla u svojí gynekoložky kde už na ultrazvuku nebylo vidět vůbec nic a sliznice byla nízká. Kyretáž tedy prý není potřeba. HCG v krvi mi vyšla hodnota kolem 77. Příští týden letíme na dovolenou k moří. Doktorka mi doporučila probiotické tampony na koupání v moři, vyhnout se bazénům, ale šestinedělí prý není potřeba dodržet. Prý je to jako klasická menstruace. Chtěla bych se tedy zeptat, zda mohu používat klasické tampony příští týden během dovolené přes den (pokud ještě budu krvácet) nebo zda raději použít vložky a tampony použít jen ty probiotické v případě když budu chtít jít do moře. Dále bych se chtěla zeptat kdy je u mě vhodný čas na sex a kdy na snažení se o miminko. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych používal spíš vložky, vyčkejte dalších měsíčků, přidjou za 4-6 týdnů od potratu. Poté se můžete vesele snažit, držím palce.

  • Martina

    Dobrý den, zřejmě jsem dnes samovolně potratila. Brala jsem zhruba 10 dní prášky na oddálení menstruace kvůli dovolené a po vysazení se do 3 dnů dostavily křečovité bolesti břicha a krvácení. Nebylo ale obvyklé. Hlavně když jsem si došla na záchod a zatlačila jsem, vypadl velký kus sliznice. Rozhodně to nebyla sraženina a bolest břicha na nějakou dobu ustála. Nevím zda bych si neměla zajít na kontrolu k lékaři i kvůli těm lékum na oddálení… Vyfotila jsem i obrázek sliznice.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, i při negativitě by byla vhodná gynekologická kontrola

  • Jana B.

    Dobrý, den jmenuji se Jana. a chtěla bych vám říct můj příběh ,a poradit se svami nýbrž už nevím co dělat ,a ani doktoři si neví rady co semnou . Mám dva kluky, první syn se narodil předčasne, ve 32 týdnů,problém ume byl nevyzivuji či se placenta špatně průtoky zjistili to v 16 týdnů, Ale syn se narodil ikdyz v 7 měsíci ale v pořádku. jsem Rh negativní mám A skupinu. Štítná žláza malinko zvýšená beru leteox. Prý problém vtom není. Byla jsem v Brně na vyšetření vývojových vad vše v pořádku a i manžel v pořádku. To bylo všechno potěchu třech potratech. To vyšetření mám ještě mladšího syna ten byl úplně v pořádku bez jakýkoliv vad. Pak ten první potrat v 5 TT. Další v 8.tt a tretu v 7 tt ty dva posledni vždycky v pořádku ze začátku problém nastane až později kdy začnu buď krvácet nebo se plod nevyvyji a neodpovídá a tet po 4 té zase stejný problém do 10 týdne vše v pořádku pak problém nevyvyji se plod srdeční akce jsou mizivé. Já už nevím co bych měla dělat. Brala sem cleksan, prášky na udržení predinson askorutin a stejně to nepomáhá doktorka mě poslala do Brna na kliniku na vyšetření embrii ale už více dělat nemohu jsem bezradná děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů v I. trimestru je celá řada, od hematologických, genetických,imunologických až po anatomické. Přesto existují páry, kde dochází k opakovaným potratům bez zjištěné příčiny, na klinice Vám vše vysvětlí a stanoví postup.

  • Karol

    Dobrý den, dnes dopoledne tj.26.5. jsem zahajila preruseni tehotenstvi 1 potratovou pilulkou na gynekologicke ambulanci. Jelikoz mam krevni skupinu negativni, mela jsem k pilulce dostat profylakticky anti-D? Ma pani gynekolozka mi na to upozornovala, ale na ambulanci mi dali pouze potratovou pilulku. Chci se zeptat, zda je to problem? Jelikoz se nyni nemuzu dovolat na ambulanci, zda to mam resit az v sobotu,kdy jdu pro druhou pilulku nebo jeste dnes? Nebo zda je to celkove v poradku a nemam to resit vubec. Vek mam nad 35 let,bezdetna. Dekuji za Vasi odpoved.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, injekce se aplikuje až u druhé tabletky

  • Marie

    Dobrý den, v září jsem porodila mrtvého chlapečka ve 29. týdnu, příčinou byla hyperspiralizace pupečníku. Od té doby jsem prodělala dvě zamlklá těhotenství. Obě diagnostikována v 9. týdnu (jedno odpovídalo cca 7. týdnu, druhé 9.). Máme čtyři zdravé děti, ale to páté bylo plánované a chtěné, těhotenství bezproblémové. Myslíte, že máme ještě šanci úspěšně otěhotnět a tím alespoň malinko utlumit ten obrovský smutek? Strašně moc bych potřebovala ukončit své plodné období porodem živého a zdravého miminka. moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, šanci určitě máte, držím palce

  • Tereza

    Dobrý den, jsem v 6 týdnů těhotenství a 2 dny jsem tak středně krvácela. A měla tlak v podbřišku. Jde o samovolný potrat ? A když ano musím nutně navštívit lékaře ? Nebo tělo se o vše postará samo ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den,mohlo jít o potrat, ale určitě se nechejte zkontrolovat gynekologem!

  • Monika

    Dobrý den, 17.brezna mi ve 20tt a plus pár dní zjistili, že plod je mrtvy, proto mi byl vyvolán potrat.Deloha byla poté zcela čisté.Je to už šest týdnů a stále nemám menstruaci, je to běžné? Kdy se můžem začít snažit opět o miminko, pokud mi nedělali kyretraz?Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je dutina děložní prázdná, můžete se po šestinedělí začít snažit. Ne vždy se dostaví menses hned po šestinedělí, kontrolu Vám udělá registrující gynekolog

  • Karolina

    Dobry den, snazime se s pritelem o miminko uz skoro dva roky. Pred mesicem jsme oba prodelali covid (ani jeden nejsme ockovan) 26.3. jsem dostala po 25 dnech menstruaci ktera trva do dnes 13 dni. Posledni 3-4 dny mam ale zvlastni. Mam Pocit ze se nejedna o menstruaci jako takovou ale vidim ze moje telo neco vypuzuje. Myslela jsem si ze jde o nejake menstruacni srazeniny, ale vcera ve sprse ze me vypadl cucek ktery kdyz jsem uchopila do prstu vypadal jako nejaka kuze nebo blana. Dnes uz to neni tal hrozne sle stale to trva. Co me zajima, mohl by to byt potrat? Vim ze mam navstivit lekare, ale momentalne se nahazim v takove vmiteni histerii ze se bojim zvednout telefon a objednat. Co takove cucky znamenaji prosim? Moc dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, může to být potrat, měla byste být gynekologicky vyšetřena!

  • Iveta

    Dobrý den, byla jsem v prosinci jsem byla na kyretáži a pan doktor me poslal do Gennetu na vysetření a tam mi zjistili že mam silně pozitivní protilátky proti tkáňové transglutamináze a endomysiu a že se jedná o Celiakii. Chtěla jsem se zeptat ta jak dlouho po vysazeni lepku se mohu snažit o miminko? Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, o miminko se můžete snažit již nyní.

  • Lucia G.

    Dobry den chcela by som sa spytat som po zamlcnanom potrate a naslednej kyretazii ,v 13tt tehotenstva .Kyretaz bola 10.12.2021.Nemam po nej ziadne problemy mam za sebou dva cykly a chcela by som vediet kedy sa mozeme zacat snazit dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, o těhotenství se můžete snažit po 3 měsících po kyretáži.

  • Hana V.

    Dobrý den, byla jsem těhotná a podle gynekoložky se plod přestal vyvíjet v 6tt. Chtěla jsem dát tělu prostor pro přírodní cestu. Jakoby v 11tt přišel potrat, silné krvácení, vyšlo hodně obsahu, křeče. Pak týden běžné krvácení jako u menstruace. Na UZ je vidět, že se děloha nevyčistila celá, jsou tam zbytky tkání a staženin. Lékařka vidí jako jedinou cestu kyretáž. Jak velké je riziko infekce, když na ní nepůjdu, oproti rizikům spojených s kyretáží? Porodní asistentka mi řekla, že je normální, že se celá děloha nevyčistí. Podle ní mám počkat na menstruaci, kdy se děloha vyčistí.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud zůstaly po zmlklém abortu v dutině děložní rezidua - tj. zbytky tkáně a krevní koagula hrozí vznik zánětu dělohy, který se může rozšířit na malou pánev a pobřišnici. Jestliže po zmklém těhotenství zůstaly v děloze rezidua je namístě užití uterotonik, event. pokud by nález reziduí přetrvával i nadále bude vhodná instrumentální revize dutiny děložní nebo odstranění reziduí pomocí hystroskopie. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Michaela

    Dobry den, rada bych se zeptala vic jak rok jsem nemohla otehotnet, a proto jsme v srpnu s manzelem navstivili CAR. V srpnu 2021 byl manzel na spermiogramu, kde mu vysla spatne morfologie, a to hodnota 0,8. Zacal brat vitaminy, volne spodni pradlo atd. a v rijnu jsem zazrakem otehotnela. Nicmene v prosinci v 9tt se zjistilo, ze v deloze ke prazdny gestacni vacek, pricemz jsem podstoupila farmakologicky potrat. Moje otazka zni, zda neprosperujici tehotenstvi muze mit spojitost se spatnou morfologii spermii nebo to byla nahoda a zda mame radeji podstoupit inseminaci nebo mam zkusit prirozene otehotnet? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, anemryomola s hoší morfologií určitě nesouvisí, nepohyblivá spermie by „pouze“ neoplodnila vajíčko a neotěhotněla by jste. Anembryomola je prázdný gestační váček, kde není založen plod. V tomto případě se těhotenství nevyvíjí a dříve nebo později je nutná revize. Po revizi byste měla ideálně počkat 3 měsíce, než se budete snažit otěhotnět znova. Je možné také doplnit další vyšetření u Vás a Vašeho partnera.

  • Veronika

    Dobrý den, dne 6.1.2022 jsem musela ve 12 tt podstoupit kyretáž z důvodu zamlklého těhotenství. Prvních 5 dní jsem vůbec nekrvácela, šestý den začalo krvácení na 1,5 dne a poté jen špinění, prakticky do dneška. 20.1.2022 jsem byla na kontrolním UTZ, kde mi pan doktor sdělil, že ještě nějaké zbytky zůstaly a děloha je zvětšená (povolená). Dostala jsem ascorutin a kapky uterotonika. Kapky jsem již využívala, ale bez výsledku, že by něco odešlo, spíše jen malé špinění, které téměř ustalo. Žádné velké bolesti ani zapáchající výtok nemám, pouze občas podbřišek cítím. Včera jsem si dělala těhotenský test, který je pozitivní, testovací čárka je o něco slabší, než kontrolní. Chtěla bych se zeptat, zda je normální mít 18 dní po revizi pozitivní test a zda mohou zbytky, které v děloze zůstaly odejít až s menstruací nebo se například i vstřebat? Nebo mi hrozí další revize. Na kontrolu jsem byla objednána až 3 týdny a trochu mě děsí, že je to až za tak dlouho. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud po revizi dutiny děloní zůstaly zbytky po zmklém těhotenství je namístě užití uterotonik, event. pokud by nález residuí přetrvával i nadále bude vhodná instrumentální revize dutiny děložní nebo odstranění reziduí pomocí hystroskopie. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

  • Jan

    Moja priatelka porodila pred 5mesiacmy teraz je tehotna a chce urobit potrrat je to mozne

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud těhotenství není starší 12. týdnů, je možné provést UPT.

  • Klára

    Dobrý den pane doktore, v listopadu jsme přišli o první dítě (ZT ve 14.týdnu, dítě melo downa). Musela jsem na revizi, na kontrole lékařka zjistila, že v děloze zůstala krevní sraženina, píchla mi oxytocin a sraženina se zmenšila. Lékařka mi řekla, že zbytek odejde při první MS, že mě kvůli tomu nebude posílat na druhou revizi. První MS přišla až za více jak 8 týdnů, trvala normálně dlouho a nebyla o nic víc silnější než mám normálně. Na kontrolním UZ se ale ukázalo, že sraženina tam pořád je, asi menší, ale je tam. Můžu se prý rozhodnout, zda počkat do další MS, zda to ještě neodejde nebo mě odešle hned na hysteroskopii a další revizi. Sliznice je jinak normálně narostlá, jen tam v prostoru plave ta sraženina. Bolesti nemám, nešpiním. Chtěla bych se zeptat, zda je ten zákrok opravdu nutný, lékařka mi řekla, že případnému těhotenství by to nevadilo a nebyl by to důvod k jeho ukončení, pokud bych třeba otěhotněla. A dále, pokdu by to nutné bylo, je možné při hysteroskopii odstranit jen tu sraženinu, nebo bude nutné vyškrabat zase celou sliznici? Je mi 34 a máme za sebou pouze jedno dítě a to mrtvé, takže mám velký strach z dalšího zákroku, kterým se šance na další těhotenství zase o něco snižuje. Mám poruchu krevní srážlivosti a bojím se, že by se tam sraženina udělala po druhém zákroku stejně znovu a já bych se motala jen v kruhu dalších revizí.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, odstranění krevní sraženiny z dutiny děložní je na místě. Je možné provést revizi dutiny děložní v celkové aneestezii nebo odstranění krevní sraženiny při hysteroskopii. Hysteroskopie je zákrok, při kterém lze pomocí optiky prohlédnout dutinu děložní a cíleně odstranit krevní sraženinu. Hystreroskopie je zákrok, který lze provést ambulantně. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Klára

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můj gynekolog pozná, že jsem užila potratovou pilulku. Jsem v 5 týdnu a chci se objednat na potratovou pilulku. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, potratová pilulka se aplikuje jen v lůžkovém zařízení a to do 49. dne těhotenství. Objednání a “samoléčbu” nelze doporučit z důvodu možných komplikací po podání potratové pilulky jako je například neztišitelné krvácení i možnost alergické reakce po podání této tablety. Podání potratové pilulky patří do rukou odborníků.

  • Ch

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné volně potratit v 27+1tt, děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotenství je možné uměle přerušit jen do konce 12.týdne. Později jen z genetické indikace či při ohrožení zdraví či života matky. Pokud máte na mysli spontánní potrat, tak v týdnu 27 + 1 bude plod pravděpodobně životaschopný.

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho se s partnerem můžeme znovu začít snažit o miminko po biochemickém těhotenství? Vyšel mi pozitivní test, následně přišla ms a podle gynekologa všechno odešlo s ms. Žádný zákrok nebyl třeba. Můžeme se začít snažit hned po té 1. ms, nebo nechat proběhnout aspoň jeden celý cyklus? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, otěhotnět můžete v dalším cyklu, žádná pauza není potřebná.

  • Veronika Š.

    Dobrý den, je mi 29 let, 2 děti, holky (7,4 roky), které se podařily na první pokus. Snažíme se o třetí miminko a již 3x 3 měsíce za sebou jsem prodělala biochemické těhotenství. Můj gynekolog tvrdí, že jsou to jen náhody. Co myslíte, je to náhoda nebo může být problém, který stojí za vyšetření? Nemohu mít po těhotenství něco s dělohou, třeba srůsty atd.? Popř. lze srůsty zjistit pouhým utz? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, srůsty v děloze lze vizualizovat hysteroskopickým vyšetřením, což je vyšetření,, při kterím se prohlédne dutina děložní, event, se odeebre vzorek sliznice k histologickému vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Alžběta g.

    Dobri. Den já sem tehotna 22 tidnu ale mi to nechceme chtěla bich udělat potrat dala bi se to dekujy

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 22.týdnu těhotenství přerušit těhotenství nelze. Těhotenství je možné přerušit do konce 12. týdne. Výjimkou je stav ohrožení zdraví či života ženy nebo poškození plodu.

  • Michal

    Dobrý večer chcem sa opýtať moja priateľka je 5+2 a začala špinit Bola na vyšetrení aj na ultrazvuku tam jej povedali že to krvácí z plodů Točí sa jej hlava a predpísali jej prášky do pochvy Utrogestan dávkovanie má po 2 tablety ráno a večer Chcem sa opýtať aká je šanca na zachranenie plodu ďakujem za info

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního ultrazvukového nálezu se nemohu vyjádřit k prosperitě gravidity.

  • Melanie B.

    Dobrý den , Je mi 23 let , byla jsem už 3x těhotná a 3x jsem samovolně potratila v 5 měsíci . Genetické vyšetření jsem měla a vše bylo v pořádku . Podstoupila jsem zákrok v nemocnici kde mi zášily dělohu a stejně to porod vyvolalo . Dnes jsem zjistila že jsem znova těhotná , osobně už jsi nevím rady .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení může být i v nepravidelnostech dutiny děložní jako je např. děložní septum /přepážka/. Vhodné je provedení hysteroskopického vyšetření dutiny děložní optikou hysteroskopu, při kterém se prohlédne ambulantně i bez celkové anestezie dutina děložní. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Barbora

    Dobrý den, o miminko se pokoušíme již rok a půl. První těhotenství skončilo kyretáží v 6tt. Druhé těhotenství (s dvojčaty) skončilo v 8tt taktéž kyretáží, od 7tt jsem krvácela. Byli jsme s manželem na vyšetření imunologie a genetiky. Imunologie v pořádku, jen lehce zvýšená srážlivost krve, na kterou mi byl v těhotenství doporučen godasal a základní genetika byla také v pořádku. Připlatili jsme si i carrier screening, ale bohužel výsledek ještě nemáme. Nyní jsem byla opět těhotná, potvrzeno z krve, ale nakonec to bylo biochemické těhotenství a odešlo s opožděnou menstruaci. Chci se zeptat, zda byste doporučovali snažit se přirozeně dál nebo už jít vyhledat pomoc do centra IVF? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení může být i v nepravidelnostech dutiny děložní jako je je např. děložní septum či jiné deviace. Doporučuji vyšetření dutiny děložní za pomocí hysteroskpie. Více se dozvíte na stránkách - www.ambulantni-hystroskopie.cz

  • Žaneta Č.

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Potratila jsem v roce 2016 v 19 týdnů .V roce 1018 jsem opět potratila. Byly to samovolné potraty. Měla jsem velkou ztrátu krve. Teď jsem opět těhotná a mám obavy aby se to neopakovalo. Popravdě nevím ani příčiny potracení.Můj gynekolog to nějak zvlášť neresii přijde,ani nehledá příčinu.Navic mi teď zjistili DNA high risk HPV. A infekci a podobně název KOKY. Tohle těhotenství jsem ani neplánovala .Můžete mi poradit co mám tedy dělat? Nemůže se infekce projevit i na miminku nebo se to na něj nějak přenést? Mám čím dál častější bolesti břicha i dělohy. Chvíli jsem spinila ,pak to ustálo. Předem Vám děkuji za radu a Vaší odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení kolem 20. týdne může být např. v nepravidelnostech dutiny děložní jako je například děložní septum, což je přepážka v děloze. HPV, které vyvolávají karcinom děložního čípku, jsou velice rozšířené a není známo, že by měly jakýkoliv vliv na průběh těhotenství. Pokud jste infikována HPV není důvod, abyste měnila Vaší předporodní péči. Pokud by jste byla GBS pozitivní /odběr se provádí v 36. týdnu gravidity/, potom se 4 hod. před porodem aplikují nitrožilně antibiotika.

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám za sebou 3 zamlkle těhotenství jaké vyšetření by bylo vhodné děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vhodné je provedení genetického event. imunologického vyšetření.

  • Natalia

    Dobrý deň, bola som hospitalizovaná s podozrením na potrat v 18 týždni tehotenstva. Mala som silne bolesti a tvrdlo mi brucho, výtok žiadny. Dr. mi povedala že mám podráždenú maternicu a dali mi terapiu Magneziom- infúzne, pri tom som uzivala ráno a večer tablety Utrogestan. Čo by ste mi odporučili užívať? Nakoľko môj gynekológ mi neodporúčil pokračovať s užívaním lieku Utrogestan ani s užívaním Magnezia- len ak mi bude tvrdnut brucho. Čo by ste mi prosím doporučili aby sa situácia s hroziacom potratom neopakovala? Ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při graviditě je užívání Utrogestanu doporučeno pouze během prvního trimestru, tedy do 12. týdne těhotenství, při delším užívání vzniká riziko poškození jater. Utrogestan pomáhá také v boji proti opakujícím se potratům, je-li na vině nefunkční žluté tělísko. V průběhu těhotenství množství hořčíku v organismu klesá až o 10%. U žen totiž dochází během těhotenství ke zvýšené spotřebě hořčíku, ale rovněž k jeho častějšímu vylučování. Doporučená denní dávka se proto uvádí v rozmezí 350-400 mg. Hořčík můžete nalézt v hovězích játrech, kukuřici či fazolích. Pokud by se situace s hrozícím potratem opakovala, doporučuji hospitalizaci v lůžkovém zařízení.

  • Naďa

    Dobry den pane doktore,mam na Vas,prosim dotaz..je mi 37let,ZT jsem mela v tydnu 8+6 (2x revize po tydnu,kdy se mel odebrat plod na genetiku-neuspesne),druhy samovolny potrat 5+4, mela jsem hematolog.vys.i ŠŽ v norme,pritel horsi spermiogram,genetiku mel v poradku a ja mam 45,X(3)46,XX(97)-kdy mi bylo genetickou sdeleno,ze nalez je na hranici citlivosti a o Turneruv sy se nejedna. Muze byt duvod potratu muj vysledek genetiky a jake ev.dalsi vysetreni by jste doporucil. Tehotna jsem byla prirozenou cestou. Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při opakované ztrátě těhotenství v I.trimestru je vhodné provést i imunologické vyšetření. Doporučit lze i hysteroskopické vyšetření dutiny děložní, zda se nejedná např. o septum děložní, které může způsobovat opakované potrácení. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Klara

    Dobrý den, vcera jsem byla na transferu (ket) 6 ti denni embryo a vecer jsem na toaletnim papire nasla neco ve velikosti 3-4 mm, myslite ze je mozne ze to bylo ono? Nebo to 6 ti denni embryo neni realne videt? Potrebovala bych trosku uklidnit. Moc dekuju.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Bára

    Dobrý den, je mi 27 let ve 26 letech jsem potratila (plod se přestal vyvíjet okolo 4. týdne - bez srdečních ozev, revize dělohy v 9. týdnu). Od kamarádky jsem se dozvěděla o PCOS (mám ochlupení na krku, prsou, okolo pupíku, jsem silnější postavy,...). Mám zakloněnou dělohu, v minulosti jsem proděla HPV (drobné kondylomaty odstraněny laserem 23 let, Dysplazii čípku zaléčenou DeflaGynem - aktuálně bez nálezu24-25 let). Hormonální antikoncepci jsem brala ve 22 jeden měsíc pote už ne (14 dní menstruace, pár dní pauza a pak 3 dny znovu, nevolnost - paní doktorka předepisovala HA jako bonbony na kašel, zajímala jsi pouze cena za kterou jsem ochotna dát...). V období těhotenství mě pobolíval levý bok a vaječník, bylo mi řečeno že je to spojeno s těhotenstvím a že infekce nemůže vývoj plodu ohrozit že je v tomto těhotenství kouzelné. Po zákroku jsem měla léčbu dvojími antibiotiky najednou a byla jsem bez bolestí, ty po čase začali znovu a já si říkala že to bude spojené s tím než se vše vrací do původního. Po 5 měsících střídavých bolestí a klidu jsem navštívila obvodní lékařku, kdy nebyl zjištěn ledvinový kámen, ale zmíněna možnost ledvinového písku a nakonec nasazeny antibiotika. Po čase užívání bylinek a čajů bolesti odezněli a 3 měsíce jsem bez obtíží. Před otěhotněním jsem byla očkována 3. dávkou Gardasilu 9 (cca týden před možným otěhotněním) Jsem nekuřák, alergik a astmatik. Přítel je taktéž nekuřák, 29 let. Chtěla jsem se zeptat zda by bylo možné ze bych mohla mít PCOS který potrat zapříčinil, nebo šlo o spíše o souběh vnitřních a vnějších vlivů. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Adela

    Dobrý den, 20.5. 2021 jsem byla na umělém potratu, byla jsem v 6 tt, chci se zeptat jestli je nějaké riziko, že by se mi už nepovedlo otěhotnět? Momentálně mám z toho deprese a výčitky a lituju toho rozhodnutí a bojím se, že už se mi mít dítě nepodaří. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Markéta

    Dobrý den,mám dotaz. Dle poslední menstruace by jsem měla být těhotná 7ttdle UZ to vychází na 6+1 byla jsem u gynekologa kvůli slabému krvácení a lehkými bolestmi v pod bříšku. Po vyšetření mi bylo řečeno že to nemusí nic znamenat. Ovšem na UZ byl vidět pouze Vacek bez embria. Na to mi bylo řečeno že embrio už by dávno mělo být ve váčku a na UZ vidět. Na další UZ jdu ve středu. Doktor řekl že zda tam stále nebude, doporučuje revizi. Chci se zeptat zda je možné že se ukáže až později, nebo zda je to vážně ztracené děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Janicka

    Dobry den byla jsem na potratu dvakrat behem pul roku kvuli drogam a bydleni jsem sla opet na potrat prosim porad te zda muzu mit deti

    • MUDr. Petr Kovář


  • Nela

    Dobrý den,prosím moc o radu ,už nevím co mám dělat,mam 2 děti, jsem sama,a stala se me věc či me není příjemné tady psát, bohužel jsem zjistila a to pozdě že jsem tehotna v nemocnici me řekli, že interupci uz me nemohou provést, každopádně lituji toho že jsem nesla tehdy na policii,ale mám v sobě zlost a vim ze se to nezmění, proto prosím jde nějak udělat přerušení?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, prosím o radu (názor). Je mi 26 let a během 14 měsíců jsem již po 3. potratila. Děti zatím nemám. Léčím se na hematologii kvůli vyššímu homocistejnu v krvi. Beru na to pouze Acidum Folicum. 1. potrat proběhl samovolně cca v 5tt. Po 6 měsících jsem znovu otěhotněla, ale prodělala jsem covid, který vyvolal velký zánět v těle CRP 290 a v 15tt jsem potratila. Podstoupila jsem vyvolávací cestou porod a poté kyretáž. Dle hystologie nebyly prokázany žádné genetické vady, pouze zánět, který se dostal k plodu. Následně po 3 měsících jsem opět otěhotněla na kontrole v 8+1tt bylo vše v pořádku. Po 2 týdnech jsem lehounce zašpinila a jela se nechat zkontrolovat. Dle ÚZ bylo zjištěno, že srdíčko nebije a ač bych byla 10+3tt, tak plod odpovídá 7+2tt. Vůbec mi to nejde do hlavy, když v týdnu 8+1tt bylo vše ok. Nemám žádné bolesti, nekrvácím a už ani nešpiním. Evidentně mám v sobě 2-3 týdný mrtvý plod. Je normální, že se zatím nedostavilo žádné krvácení? Na kyretáž mám jít za 3 dny od zjištění. Během těhotenství jsem nyní měla 2,5 měsíce užívat Anopyrin 100mg a Prednison Léčiva 5mg oboje 1/2tbl denně. Je možné že mi potrat mohli způsobit tyto léky?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Petra

    Dobrý den. V pondělí podány první 3 tablety mifegyne a hned druhý den začlo krvácení s kusy tkání a i větší kusy,mohlo se jednat již o gestační váček? Ve středu podána poslední tableta a od té doby jen krvácení.Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Lucka

    Dobrý den chtěla.jsem se zeptat jsem.3 mnesice po.miniinterupci a bohužel jsem znovu otehotnela chtěla bych se zeptat jestly mohu na další potrat když už jsem 3 rodila děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Michaela P.

    Dobry den rok snazeni mezitim dva potraty, leidenska mutace hetero, ja 29,pritel 41,beru 3 mesice femibion, caj mojzisove, predtim superfolin 1 mesic a predtim gs mamavit. Ted premyslim zda nezacit brat fertipronu, podezreni na anovulaci, cekam na vysetreni. Nejaka doporuceni co zkusit?

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Jitka D.

    Dobrý den, prosím vás o radu. Je mi 30 let, manželovi 35 a prodělala jsem 5 zamlkých těhotenství. Srdeční akce jsme se dočkali pouze v jednom případě a v 10tt konec zbytek do 7tt. Po druhém potratu jsme absolvovali genetické vyšetření v CAR a všechny výsledky byly v pořádku. Imunologie, hematologie, spermiogram. IVF nám nebylo doporučeno, ale vzhledem k našemu zoufalství jsme do něj šli. Nechali jsme pro jistotu i vyšetřit embya. Vše v pořádku, ale dopadlo to stejně. Ostatní těhotenství byly spontánní, otěhotním vždy bez problémů. Po 4 potratu mi našli v děloze přepážku, kterou odstranili při hysteroskopii a údajně to měla být příčina potratů. Ale 5. těhotenství zase dopadlo stejně. Zatím přiběhli 3 kyretáže. Prosím vás, existuje ještě nějaké vyšetření, které by jsme mohli absolvovat? Může být příčina třeba v nekvalitní sliznici? Může se tělo v těhotenství chovat jinak a vytvořit nějaké protilátky, které mimo těhotenství nebyly zjištěny? Může být mimo těhotenství srážlivost krve v pořádku a v těhotenství se změní? Opravdu jsme už zoufalí a unavení, ale už nás nebaví se nechávat odbívat tím, že je to náhoda, že se to stává a podobně. Obzvlášť, když těhotníme na počkání. Jsem už otevřena i alternativním nebo experimentálním metodám. Moc vám děkuji za názor.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčiny infertility, t.j. opakovaného potrácení mohou být různé. Např. porucha funkce dělohy, stres, hormonální dysbalance, infekce, potrácení z imunologická příčin. Pokud byla v minulosti zjištěna v děloze přepážka je vhodné provést ještě opakovanou kontrolní diagnostickou hysteroskopii s odběrem endometria na histologické vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jirina

    Dobrý den, v 9tt mi zjistili zamlkle těhotenství (cca 6+5), a gynekolog mě poslal na kyretaz. V nemocnici mi dali na vyber a já si vybrala farmaceutické řešení formou podání misoprostolu. Ten mi byl podán v 8h ráno(3 tabletky pod jazyk), do hodiny jsem začala krvacet. Po 3h studeny pot, průjem a krvácení. Trvalo to asi hodinu (ale necítila jsem žádné stahy) a od te doby už jen krvacim. Ale nijak moc. Ani žádné kusy sliznice či placenty. Dneska jsem 36h od podání. Bojím se ze se tento způsob potratů nepovedl a budu muset na chirurgicky zákrok. Kontrolní utz je až za 3 týdny, do te doby nechci cekat a bát se zda se povedlo. Lze zajít na kontrolní utz dříve, třeba již po 3 dnech aby se zjistila aktuální situace? Nebo se s tím tělo bude ještě nějakou dobu prát a lze ještě cekat “potraceni”? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, potratová pilulka je lék, který ukončuje těhotenství. Odborný název potratové pilulky je mifepriston. Látky obsažené v pilulce, respektive pilulkách (Mifegyn a Mispregnol), způsobují zablokování hormonů, které zajišťují životaschopnost plodu. Po jeho odumření jej tělo vypudí ven, což je provázeno různě silným krvácením, které může trvat až 12 dnů. Hlavní kritika potratové pilulky spočívá v tom, že žena může potratit prakticky kdykoli a kdekoli mimo nemocniční zařízení, potrat může nastat v rozmezí několik hodin, ale i několika dní po podání pilulky a v případě komplikací není žena pod lékařským dohledem. Někteří lékaři také upozorňují na riziko, že v případě chemické interrupce nemusí dojít k úplnému vypuzení embrya, takže žena se nakonec operačnímu zákroku stejně nevyhne. Rozhodně tedy neplatí, že potratová volba je nejjistější a nejšetrnější způsob ukončení těhotenství. Riziko selhání pilulky se navíc odhaduje v poměrně vysokých číslech – v rozmezí 1,3 až 7,5 procenta. Pokud do tří týdnů od užití pilulky nedojde k potratu, opět přichází na řadu chirurgický zákrok. Asi tři týdny po zákroku je nutné zkontrolovat ultrazvukem dělohu, zda byl plod opravdu zcela vypuzen.Další menstruace by se měla dostavit zhruba do šesti týdnů. Pilulku si plně hradí pacientka, její cena se pohybuje v řádu několika tisíců korun v závislosti na konkrétní nemocnici.

  • Michal

    Dobrý den ,chtěli bychom požádat o radu .Cca minulý rok v tuto dobu jsme byli posláni na genetiku ,kde nám bylo řečeno ,že miminko má Turnerův syndrom ,takže jsme podstoupili interrupci v místní nemocnici.Cca po 4 měsících jsme se rozhodli, že to zkusíme znova a stalo se nám to znova ,že nám na genetice řekli ,že miminko má chromozomální vadu ,celou jednu sadu chromozomů navíc ,znova jsme museli podstoupit přerušení těhotenství a řekli nám ,že sme první pár co se jim to stalo 2krat za sebou .Rozhodli jsme se, že počkáme tedy déle(od září minulého roku do května tohoto roku,přibližně před 2 měsíci manželka měla zpoždění s menstruaci a udělala si těhotenský test a zjistili jsme že je těhotná ,ale o pár dní později začala krvácet ,zřejmě se jednalo o samovolný potrat ,posléze test neukázal ,že je těhotná .Cca týden zpátky měla manželka zase zpoždění ,tak jsme udělali zase test a zase těhotná ,o 5 dní déle přišla menstruace a zřejmě další samovolný potrat ,další den už těhotenský test neukazoval druhou čárku.Chteli bychom se zeptat co dělat dále ?Všechna vyšetření na genetice byli v pořádku ,bylo nám řečeno že se jednalo prostě o náhody .Máme 2.5 letého zdravého chlapce a chtěli bychom druhé miminko ,tak si říkáme ,zda nebyla náhoda to první miminko .A chtěli bychom se ještě zeptat jestli byste nám doporučit nějaké vitamíny ,které začít brát ?Brali jsme zatím jen kyselinu listovou .Děkujeme za odpověď M.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v době plánování těhotenství a v prvním trimestru je kromě kyseliny listové důležitý i vitamin B6, vitamin D a jód. První týdny těhotenství jsou totiž pro správný vývoj miminka zásadní. S výběrem konkrétního přípravku Vám poradí v kterékoliv lékárně.

  • Veronika

    Dobrý den, 5.7. jsem samovolně potratila v 6tt. Na revizi jsem nešla, že to necháme na přírodě. Za dva dny kontrola. Vše v pořádku, trochu tam ještě bylo, ale to že se dočistí samo. Už jen málo špiním. Za 14 dní kontrola. Chci se zeptat, kdy s přítelem zase můžeme mít pohlavní styk a kdy se začít zase snažit? Někde se píše dodržet šestinedělí, někde 14 dní. Tak teď nevím. Děkuju za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, šest týdnů je dlouhá doba, min. ale 14 dnů je dobré dodržet. Těhotná můžete být po 3 měsících, pokud by to bylo dříve, žádný negativní dopad to nemá.

  • Kamila

    Dobrý den prosím vás byla jsem těhotná zdrejmne jsem táhla na první měsíc samovolně jsem začla špinit a pomalu i krvácet zdrejmne jsem to potratila chtěla jsem se zeptat je nutné se nechat vyčistí nebo si stím mé tělo pořadí dekuju

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vhodné je vyšetření ultrazvukem v ambulanci registrujícího gynekologa, zda v děloze nezůstaly zbytky po proběhlém potratu.

  • Marija

    Dobrý den! Prosím o poradu. Měla jsem potrat 5.5.21 bylo vsychno v pořádku,teď nemám týden menstruace udělala jsem test ukazuje dvě čárky jedna sylnýsi a druhá slabší.Jsem jistá že nemohla jsem otěhotnět.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste si jistá, že nemůžete být těhotná tak byl těhotenský test pravděpodobně falešně pozitivní nebo špatně odečten. Jestliže se menstruace nedostaví, doporučuji navštívit registrujícího gynekologa a provést ultrazvukové vyšetření event. odběr krve na těhotenské hormony - HCG /což je lidský choriogonadotropin/.

  • Zuzana

    Dobrý den, minulý týden na UTZ (7 +5) mi doktorka potvrdila že se embryo nevyvíjí. Pro jistotu mi brali krev, která to potvrdila. Jsem po IVF a brala sem léky na podporu těhotenství, které jsem v pátek vysadila, s tím, že mám počkat na krvácení, že to odejde samo. Jsem týden po vysazení léků a zatím krvácení nikde. Ptala sem se na klinice a je to prý dost individuální kdy to krvácení přijde. Ptám se jestli je to pravda, nebo jestli mám ještě počkat nebo volat lékaři.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud se embryo v 7.-8. týdnu gravidity nevyvíjí a na UZV není přítomna akce srdeční je možné provést instrumentální revizi dutiny děložní - což je zákrok, při kterém se dutina děložní evakuuje pomocí kyrety nebo je možné nechat zmlklé těhotenství spontáńně odejít, což se projeví zakrvácením. Doporučuji kontaktovat svého ošetřujícího gynekologa a dle ultrazvukového nálezu se domluvit na dalším postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, v prosinci 2020 jsem prodělala revizi z důvodu zamklého těhotenství. Chodím pravidelně, co měsíc, na odběry HCG, kdy od dubna mi vychází hodnota 0,2 (a stále se drží). MS jsem od zákroku dostala - 19.1., 27.2., 26.3., 27.4.špinění a 28.4.klasická MS, ale teď od 30.5. pouze slabé špinění. Dnes je 9.6. a špinění skončilo (trvalo 10dní). Jsem dost nervózní z toho, že se MS ještě nedostavila a jen špiním, nikdy se mi to nestalo. Těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní. Prosím o radu, zda je to normální nebo co dělat. Nebude to třeba problém, když jsme se chtěli v tomto měsíci začít znovu snažit nebo není špinění zapříčiněno dalším problémem (cysta, zánět). Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hodnoty HCG se obvykle sledují po dobu 6 měsíců. Hodnota HCG 0,2 je prakticky negativní. O těhotenství se můžete začít snažit. K otěhotnění dochází v období ovulace. V lékarně se dají zakoupit testy k potvrzení ovulace. Můžete si také měřit bazální teplotu. V době ovulace dochází ke zvášení bazální teploty o 0,5 st. Celsia

  • Leni

    Dobrý den, pane doktore, Za poslední rok a půl jsem potratila 3x (vždy kolem 7. - 8.tt). S manželem jsme postoupili následná vyšetření: genetické a imunologické testy, test na trombofilní mutaci a spermiogram. Všechno negativní. Mohlo by se jednat o PCOS? Menstruaci mám ale pravidelně (zrejme s ovulací?), jekikoz se nam vždy podařilo otěhotnět do cca 3 měsíců. Pokud je pravděpodobnost PCOS malá, jaká další vyšetření byste doporučoval? Předem děkuji!

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, syndrom polycystických vaječníků (mezinárodní zkratka PCOS) lze označit za onemocnění metabolické a současně také endokrinní povahy, podle odhadů trápí 5-20 % žen v reprodukčním věku. Dosud se přesně neví, proč PCOS vlastně vzniká. V této souvislosti se často mluví o dědičných predispozicích, nezdravém životním stylu (strava, nadváha, nedostatek pohybu), dále také o hormonálním disruptoru (látka, která narušuje normální funkci hormonu) typu bisfenol A. Kromě nepravidelnosti menstruačního cyklu a neplodnosti se u žen s PCOS zvyšuje riziko zhoubného nádoru dělohy, přesněji endometriálního karcinomu. Ve Vašem případě opak. potrácení se pravděpodobně nebude jednat o PCOS. Vhodné je doplnit hysteroskopické vyšetření ke zjištění zda v děloze nemáte např. septum /přepážku/, která by mohla opak. potrácení způsobovat.

  • Andrea N.

    Dobrý den, minulý týden mi bylo odhaleno zamlklé těhotenství (při prvním těhotenství) - velikost plodu 8+6tt. Moje gynekolozka mi řekla, že mi doporučuje revizi kvůli "velké" velikosti plodu. Na potratove tabletky je to prý příliš pokročilé stadium těhotenství. Revizi jsem po zvážení rizik a přínosů prozatím odmítla a rozhodla jsem se pro vyckavani na SP. Ráda bych toto tezke období ukončila co možná nejpřirozeněji.. Dnes jsem 11+1tt, jsme s gynekolozkou domluvene, že pokud SP nepřijde do 12+5tt, zkusím přehodnotit revizi. Chtěla bych se zeptat, zda souhlasíte s názorem, že na potratove tabletky je pozdě? Je nějaká cesta z medicínského hlediska, jak příchod SP urychlit? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, "potratová tabl." je indikována do 49. dne gravidity. Ve Vašem případě pokud nepotratíte spontánně bude vhodné provést instrumentální revizi dutiny děložní. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Zdenek

    Dobrý den mám dotaz ohledně těhotenství mě přítelkyně, byla teď na miniinterubci pre dvouma mesici je možné jít znova ? Iterupce prasky děkuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mezi jednotlivým přerušením těhotenství musí být pauza 6 měsíců, pokud se tedy nejedná o přerušení těhotenství z genettické indikace.

  • Hana

    Dobry den.Chcela by som sa opytat mala som potrat medzi 2-3tyzdom tehotenstva.Bola som velmi unavena co moze byt pricinou ze som vela studovala a mala som male prestavky.Pokaslavala som a bola mi zima. Viem ze som vipila maly pohar vina a citila som ze nieco nie je v poriadku. O par dni na to som potratila.pocas tohto tehotenstva ma boleli strasne klby a triesla.Zijem v UK a tu je potrat normalny takze mi vysetrenie nemohli zrobit.Brali mi krv ci nahodou nemam anemiu lebo som sa citila strasne unavena.Krvne vysledky boli v poriadku.od tej doby ma trapy uzkost a bojim sa opat otehotnet.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Radka S.

    Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou ohledně nepovedeného potratu. V 7 týdnu těhotenství došlo k umělému přerušení. Potrat se nepovedl. Nebude mít dítě nějaké poškození, či jak je možné, že k tomuto vůbec dojde? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přerušení těhotenství je možné do konce 12. týdne grav. Pokud tedy v 7.týdnu bylo umělé přerušení těhotenství neúspěšně je možné provést revizi. Pokud si chcete grav. ponechat je vhodné UZ vyš. se zaměřením na životaschchopnost plodu a detailní vyš. končetin plodu.

  • Andrea

    Dobrý den. Potřebovala bych vědět, zda se mezi zdravotní důvody pro ukončení těhotenství (i po 12 týdnu) počítají i psychické problémy - konkrétně když měla matka v minulosti léčenou depresi se sebepoškozováním a suicidálními sklony. Nynější těhotenství nebylo plánované ani chtěné a od jeho zjištění vedlo ke kompletnímu psychickému kolapsu, s tím, že "se čekalo", jestli se neuklidní, ale namísto toho se (během 6 týdnů) začaly vracet tehdejší sebedestruktivní tendence. Nyní je to 11tt +3 a není jisté, zda stihne mít termín do konce onoho 12 týdne na výkon.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotentví je možné ukončit do konce 12.týdne grav., při prokázané infekci zarděnkami do konce 16. týdne, z genetické indikace potom do životaschopnosti plodu. Ve vašem případě je potřeba doplnit aktuální psychiatrické vyšetření včetně léků, které užíváte. Poté doporučuji vyšetření genetika, na které Vás odešle Váš ošetřující gynekolog.

  • Veronika

    Dobrý den, na kontrole v 10. tydnu mi bylo z ultrazvuku zjisteno zamklé těhotenství. Podstoupila jsem revizi a vše by mělo být v pořádku. Můj lékař mi chtěl předepsat nějaké léky(bohužel nevím název) na lepší funkci děložní sliznice k dalšímu plánovanému početí. Jen vím, že se mají užívat 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím a berou se 10 dní v cyklu ráno a večer. Můj dotaz spočívá v tom, zda je to nutné nebo se to jen doporučuje. Nemám úplně důvěru v léky. Bojím se, aby nakonec nedošlo k vícečetnému těhotentsví. Můj první syn se narodil s vývojovou vrozenou vadou Pes equinovarus a proto jsem po jeho narození neužívala hormonální antikoncepci, abych vadám předešla a teď se bojím brát hormony. Nebo by to naopak mělo být přínosné pro zdraví příštího plodu? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, NUTNÉ užívání není. Uvedené je na dobrovolné bázi. Doporučuji název preparátu a zvážení užití dořešit s registrujícím gynekologem.

  • Kamila

    Dobrý deň, U mňa malo tehotenstvo bohužiaľ rýchly priebeh. 6.4 mi bolo potvrdene tehotenstvo, videli sme aj tlčúce srdiečko, 8.4 vnoci mi na pohotovosti kôli krvácaniu a hematómu, ktorý pani doktorka na pohotovsti objavila , bol predpísaný liek na podporu udrzania plodu no do rána som v 8tt potratila. Myslíte, že potrat zapríčinil hematóm a môže to hroziť aj v budúcom tehotenstve? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano vytvořená sraženina mohla způsobit potrácení. Bude-li se uvedené opakovat v následujícím těhotenství pak doporučuji hematologické došetření.

  • Monika

    Dobrý den, Prodělala jsem 3 zamlklá těhotenství: 09/19, 11/20 a 03/21. V roce 2018 jsem prodělala trombózu mozkových splavů. Byla mi udělána tato vyšetření: trombofílní mutace- neprokázané, vyšetření štítné žlázy- hodnoty v normě, imunologická vyšetření- v pořádku a genetická vyšetření také v pořádku. Jaká další vyšetření by jste mi doporučili ? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tuto chvíli se jeví jako maximum možného.

  • Lucie B.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy je vhodná doba se snažit o miminko. Ve 15tt mi bylo zjištěná infekce a zasáhl zánět i dělohu a po devíti dnech v nemocnici kdy se bojovalo tak mi praskla plodova voda a přišel porod. Zavedli mi jen tabletu na urychlení abych to měla brzo za sebou a jinak vše bez komplikací. Placenta vyčištěná a druhý den jsem mohla domů. Antibiotika dobrana a hodnoty jsou v normě. Miminko za to nemohlo ani těhotenství vše bylo v tomhle směru v pořádku ale infekce vše pokazila. Proto by mě zajímalo kdy je v tomto případě pro mě vhodné se pokusit znovu o miminko? Jsem týden po té noční můře 😞 děkuji 🙏

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat do další menses (měla by se dostavit za 4-6týdnů od výkonu v nemocnici), následně nechat proběhnout další jednu nebo dvě menstruace a poté se můžete oba s partnerem začít "snažit o nové miminko"

  • Barbora

    Dobrý den, je mi 28 let a mám za sebou 3 potraty. 1 potrat byl loni, kdy přestalo embryu v 9 tt tlouct srdíčko ( nutná revize). Další potrat byl v srpnu taktéž loňského roku, kdy bylo zjištěno v 7tt afetální vejce ( yl podán Mispregnol a odkrvácela jsem doma). poslední potrat byl před týdnem, kdy bylo opět v 7 tt zjištěo afetální vejce. Tentokrát byla provedena revize s cytogenetickým vyšetřením. S partnerem máme za sebou genetické vyšetření i vyšetření na krevní mutace, vše v pořádku. Mohu se zeptat, jak to vidíte vy, kde by mohl být problém, pokud se opakovaně takto miminko vůbec nevyvine? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, někdy je velmi obtížné stanovení příčiny případně se jednoznačně nemusí zjistit. Doporučuji došetření imunologického panelu a dle domluvy s registrujícím gynekologem stanovení dalšího postupu.

  • Simona

    Dobrý den, mám 2 zdravé děti. Později ve věku 38 let jsem v lednu 2020 a v srpnu 2021 spontáně potratila cca. v 6tt. Nyní mi je 39 a v 9tt došlo k zamlklému potratu a za týden mě čeká revize dělohy. S manželem bychom si miminko moc přáli, a proto bych se Vás chtěla zeptat, zda je něco, co bychom mohli udělat, aby se nám příště podařilo donosit zdravé dítě. Otěhotnět se nám podařilo pokaždé okamžitě. Kde by mohla být chyba? Měli bychom podstoupit nějaká vyšetření? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji po revizi zkonsultovat s registrujícím gynekologem odeslání k hematologickému či genetickému došetření.

  • Marcela

    Dobry den mam takovou otazecku me prvni tehotenstvi nedopadlo moc dobre holcicka se my narodila na zacatku 6.mesice mela necelych 800g je i pres snahu lekaru zdrava krasna holcinka ktere ted uz je rok a vazi 9kg.Ale bylo my receno ze mam kratke hrdlo proto se narodila tak brzy.Chtela bych jeste druhe miminko ale bojim se aby se vse neopakovalo znovu inkubatory strach atd.Pani gynekolozka my dala navrch zasit me na 5.mesici ze by to melo plod udrzet az do konce.Co prosim ten to zakrok znamena a jestli my to vazne pomuze nebo ne?Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano provedení preventivní cerkláže v 23.týdnu těhotenství, bude-li délka hrdla pod 15mm je možnou metodou volby. Možno takto těhotenství "donosit" do 36.týdne gestace. Bude-li mít uvedené 100% efekt nelze dopředu jednoznačně určit.

  • Hana

    Dobrý den chci se zeptat, snacha je asi v 7 týdnu těhotenství, lékař ji podle ultrazvuku řekl že plod je mrtvý, žádný srdeční rytmus,bude interupce zdarma?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano došlo-li k zamlknutí těhotenství (bez srdeční akce plodu) pak lékař odesílá k RCUI-revizi dutiny děložní, která je bezplatná.. Případně lze farmakologickou metodou taktéž bezplatně. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Dada

    Dobrý den, je mi 25 let. Mám za sebou 2 potraty (1x zamlkle tehotenstvi ukoncene samovolnym potratem v 8.tt a po druhe v 5+3tt). Mam přepážku v deloze, ale pry prepazka nemá vliv na potraty v takhle brzkém stádiu. Jak mám dále pokračovat? Mame to zkusit znovu (a doufat, že se jedná o náhodu) nebo mám podstoupit nějaká vyšetření? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji prohlédnutí dutiny děložní ,tj.tzv hysteroskopii. Možno provést na některém z našich pracovišť bez uspání ambulantní cestou www.ambulantni-hysteroskopie.cz a dle toho další postup.

  • Martina

    V pátek mi bylo diagnostikován zamlklé těhotenství - ve zprávě zamlklý (nevypuzený) potrat. Gr. h. 6+3 dle PM. Dostala jsem 1 tabletku Mispregnolu 400 a za hodinu znovu jedna tbl. Mispregnolu 400 ug. Krvácela jsem pouze první den po podání léku a dva dny již pouze špiním. Je to standardní postup? Mohu ještě krvácení čekat - budou následovat vlny? Mohu to nějak podpořit? Těhotenský test je stále pozitivní. Prosím o radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano toto je standardní postup. Krvácet ještě můžete. Doporučuji dodržet kontrolu viz.zpráva z nemocnice - obvykle kontrolní UZ vyšetření do 14dnů cestou svého registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží /velmi silné krvácení, křeče,aj./cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Mária

    Dobrý deň, v Piatok som potratila bola som v 8. Týždni a však zatiaľ som nebola u lekára lebo krvácam a dočítala som sa ,že ku lekárovi až po krvácaní ... Lenže idú zo mňa zrazeniny ... Vyšetrí ma pekár aj keď krvácam? Bolesti už nemám len ma trápia zrazeniny ... Žiaden problém s krvou som nikdy nemala ... Ďakujem za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lékař Vás vyšetří i když krvácíte. Doporučuji co nejdříve.

  • Kateřina

    Dobrý den, před 6ti týdny jsem byla na zákroku po zamklém těhotenství v 9.týdnu. Zatím vše probíhá dobře. Chodím ještě stále na kontrolu hormonu HCG s tím, že musí být v negativitě. Po 6ti týdnech mám ještě hodnotu HCG 8. Chtěla jsem se zeptat, zda můžeme mít s partnerem pohlavní styk (víme, že se má optimálně po zákroku počkat 6 týdnů a víme, že se s dalším snažením o dítě má počkat tak 3 měsíce), když mi ještě vychází hodnota HCG 8. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pohlavní styk nedoporučuji dokud nebude HCG NEGATIVNÍ (většinou do hodnoty 5IU/ml). Dále doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 následující menses a poté se opět "snažit o miminko"

  • Monika

    Pěkný den, v pondeli jsem byla na kontrole. Dle poslední MS bych měla být 8+2, ale dle ultrazvuku jsem 5+5 bez srdeční akce (u jiného doktora 6+3). Doktor mi chtěl hned provádět revizi, ale já odmítla a chtěla ještě vyčkat, minimálně týden. Před kontrolou jsem měla pouze nevolnosti, ale dnes už se přidalo i zvracení a jsem šíleně nafouklá. Menstruaci jsem měla každý měsíc nepravidelnou a pres otěhotněním jsem brala Clostill. Pred vánoci mi odebírali krev, kde se potvrdilo, že ovulace proběhla. Dne 30.12 jsem našla na testu slabou druhou čárku. Je možné, že se ovu posunula? Pokud nebude v pondělí viditelné srdíčko, mam ještě počkat nebo se objednat na revizi? Mělo by být už 100% srdíčko viditelné? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li viditelná srdeční akce při příští kontrole pak také doporučuji revizi dutiny děložní nebo farmakologickou cestou. Blíže dle konkrétní domluvy s lékařem či na pracovišti provádějícím vyšetření.

  • Pavla

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. V 8t mi zjistli zamlčené těhotenství. Dvojčata bez srdečního rytmu. V 9t jsem byla znova na vyšetrění a plody zůstávají neměnné. Těhotenské příznaky mi odezněli mezi 8t a 9t. Momentálně nemám žadné bolesti a ani trochu nešpiním. Menstruaci bych měla dostat za 2tydny. A tak nevím jestli počkat na mestr. s tím že tělo vyloučí plody samo. Nebo užít prášky k vyvolání kontrakcí, které mi předepsala gynek.. Jmeno prášku: Misoprostol Nebo jít na kyretáž? Nejraději bych počkala, ale nevím jestli 2 týd není moc a jestli se dostaví menstruace vůbec. Předem děkuji za odpověd.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jak medikamentosní tak chirurgické řešení doporučuji provést v ústavním zařízení tj.nemocničním na gynekologii. Doporučuji revizi dutiny děložní,tzv. RCUI.

  • Petra

    Dobrý den, prosím o radu co dělat, co podstoupit, kam se obrátit. Jsem 31 letá žena, která je po dvou revizích dělohy (v ročním rozmezí). Po první revizi mi v děloze zůstal zbytek, ale ten se posléze sám odloučil s menstruací. Nyní po druhé revizi se stalo to samé, ale až na to, že zbytek (10mmx6mm) se zatím sám nevyloužil a dostavilo se krvácení 4 týdny po revizi. Pak jsem byla na kontrolním UZ u svého gynekologa, již v říjnu o tom zbytku věděl. Řekl, že počkáme 3 cykly. Od té doby přišla menzes po 33.dnech a to bylo 21.11.2020, od té doby marně čekám na druhý cyklus. Byla jsem s tím v místní nemocnice, kde mi udělali UZ, vzali krev, aby vyloučili případné mimoděložní těhu - to se nepotvrdilo. Píchli mi tedy Agolutin na vyvolání. Nyní jsem 7.den po aplikaci. Menzes zatím nikde. Můj gynekolog radí ještě vydržet. (počkat) Mně už se to však nezdá dobré, že ve mně je nějaký zbytek a nic se neřeší. Pořád se čeká. Ráda bych se tedy poradila, co dělat, zda opravdu čekat nebo jednat. Jsem ochotná se podrobit různému vyšetření, kamkoliv dojet. Snoubenci dělali spermiogram, který vyšel v pořádku. U mě prý nic nenasvědčuje tomu, že by byla příčina z mé strany. Avšak užívám léky Abilify 10mg a Euthyrox 1/2 50mg. Od dospívání mám problémy s pravidelnou menstruací. A mám vaječníky z nestandardní strukturou povrchu. Ráda bych se dočkala zdravého miminka. Za jakých okolností si myslíte, že by to bylo možné? Děkuji. Pěkný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji do týdne udělat kontrolní UZ vyšetření a dle toho další postup ve smyslu chirurgického řešení. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem s event.zvážením odeslání na IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Helena

    Dobrý den, v listopadu jsem prodělala spontánní potrat v 6tt, bez revize. Pak proběhl jeden menstruační cyklus, všechno bylo normální a v dalším cyklu jsem znovu otěhotněla. Bohužel v 5tt jsem začala krvácet, jednalo se o mimoděložní těhotenství a nyní jsem po laparoskopii, kdy mi byl odstraněn levý vejcovod. Můj dotaz zní, jestli mohlo mimoděložní těhotenství nějak souviset s předchozím potratem, např. jsme měli ještě aspoň jeden cyklus počkat? Nebo náhoda? Je mi 38 let, mám už dvouletého syna, předchozí těhotenství bez problému, nemám endometriózu, žádné infekce, srůsty. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené spolu nemuselo souviset. Doporučuje se opětovnou snahu o koncepci (těhotnění) v následujících 2-3cyklech,tj.minimálně jeden nechat proběhnout.

  • Helena N.

    Dobrý den, Na začátku prosince jsem měla nechráněny stik,vzala si tabletu ellaone a za 14 dní proběhla menstruace, teď v lednu jsem opět menstruovala ale vychází mi pozitivní test, gynekolog na ultrazvuku před menstruaci nic neviděl, ale já jsem z těch pozitivních testu nervózní, mohu být těhotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menstruace za 4-5týdnů od předchozí pak doporučuji opětovné došetření cestou registrujícího gynekologa případně pohotovostní služby dle spádu.

  • Kateřina

    Dobrý den, 9.12 jsem dostala pilulky. Při kontrole 29.12 bylo zjištěno, že neodešlo vše a dostala injekci na vyloučeni, která nepomohla a nakonec jsem musela jít na revizi, která byla 13.1. Po revizi jsem špinila a týden poté jsem začala krvacet, jako při menstruaci. Je možné, že by se mi dostavila běžná menstruace? Časově (tj. od podání pilulky) mi vychází termín běžné menstruace. Nemám žádnou zvýšenou teplotu a podbřišek mě občas pobolívá, jako při běžné menstruaci. Nejedná se o žádnou velkou bolest. Předem děkuji za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, bylo mi 25 let v červnu jsem po IVF otěhotněla, v 5tt nastal potrat, v červenci jsem otěhotněla opět a 6tt opět potrat, mám pco a amh hodnotu nad 22, léčím se autoim. zánětem štítné žlázy, mám leidenskou mutaci na kterou od první chvíle aplikuji injekce na ředění krve. progesteron byl v obou těhotenství užíván celou dobu. Před zahájením ivf léčby jsem absolvovala laparoskopické vyšetření průchodnosti a kontrolu dělohy. Genetické vyšetření páru máme jinak v pořádku a na imunologickém vyšetření nebyl nalezen problém. Chtěla bych se zeptat, co může být důvod potratů?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji konsultaci s hematologem stran kompletního došetření trombofilních mutací - ne jen Leidenské, nebyla-li již v minulosti došetřena.

  • Kamila K.

    Dobrý den, Jsem v 6.tydnu a protože jsem byla na UPT před 4 mesíci v nemocnici jsem byla odmítnuta ze zakona. Lečím se s psychyatrickou diagnozou. Toxicka psychoza uskosti toxikomanie.Beru Itakem A Risperidon. Lečba je už víc jak Tři týdny uspěsná. Bohužel muj psychiatr mi nechce napsat psychiatrickou indikaci k potratu.Kde mi to ježte mužou potvrdit. je nejaký jiný zpusob interubce.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ke zvážení je ještě genetická konsultace či jiný odborník interního charakteru, léčíte-li se  ještě s dalšími chorobami.

  • Lucie

    Dobrý den, chci požádat o radu. V polovině července jsem měla s nyní bývalým přítelem chráněny sex(ovšem jen částečně) v te době jsem přestala brát antikoncepci. Poté jsem dostala menstruaci klasicky včas (mám pravidelnou). O téměř šest tydnu později jsem dva dny intenzivně krvacela s drobnými hrudkami a větší bolesti a křeči břicha než u normální menstruace. Další menstruaci jsem měla dostat víc jak o dva týdny později. Tu jsem taky dostala, jen s mírným zpožděním. Je možné, ze pokud to vycházelo na přelom 5-6tydne, ze jsem potratila? Doplňuji, ze jsem si tou dobou procházela i infekci salmonely a deletrvajiciho stresu. Případně, lze takový potrat zjistit zpetne i po téměř čtyřech měsících? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené mohlo takto proběhnout. Zpětně diagnostikovat lze obtížně, doporučuji však UZ kontrolu cestou svého registrujícího gynekologa zda je dutina děložní "čistá" a je vše v normě.

  • Blanka

    Dobrý den. Jsem na prahu 40 a náhodně jsem po 10 letech otěhotněla. V 14 tt zjistil i UŽ v 12tt, teď jsem po revizi. Léčím se ze štitnou žlázou, která teď není v pohodě. Taky jsem prodělala Covid -19. Je pravděpodobné, že by jsem ještě mohla donosit zdravé dítě? Popřípadě za jak dlouho se můžeme snažit. Vzhledem k věku nemůžu moc ztrácet čas. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v I.řadě návštvu endokrinologa stran kompenzace štítné žlázy. Následně nechat proběhnout alespoň 2 normální menses po revizi a poté možno opětovně snahu o koncepci. Rovněž preparáty s obsahem kyseliny listové (INOFOLIC, NOSIFOL) vhodné.

  • Růžena

    Dobrý den chtěla jsem ,se zeptat jsem po 3 sekcích 2014,2015 ,2016 Vše proběhlo v pořádku Na silvestra 2019 jsem mnela velký potrat v 6 měsíci Teď jsem znova otěhotněla a nevím zda si to můžu nechat aby nenastaly nějaký problémy zase. Děkuju za odpověď 🙂

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k poměrně značným rizikům doporučuji ITP legalis (potrat) ze zdravotních důvodů, tj. bezplatně.

  • Lenka R.

    Dobry den, chtela bych se jen poradit, pred tydnem jsem byla u sveho gynekologa a ten mi rekl podle ultrazvuku ze jsem cca v 6tt, ale ze tehotenstvi neprosperuje, ze se nevyvyji. Dohodli jsme se ze na cisteni do nemocnice nepujdu a pockam doma az zacnu krvacet a vse odejde a za 14dni mam prijit na kontrolu. Jenze co jsem prisla od doktora tak ani nespinim a ani nekrvacim, nic a stale mam tehotenske priznaky, myslite ze to jeste odejde samo a mam cekat nebo mam zavolat svemu gynekologovi a prijit radsi driv? Moc dekuji za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano URČITĚ doporučuji dřívější kontrolu, případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu, obzvláště při potížích.

  • Julie

    Dobrý den. Před 3 lety, jsem prodělala interrupci v 6tt potratovou pilulkou. Vše proběhlo v poradku, nijak zvlášť velké bolesti, žádné silné krvácení, po 14 dnech kontroly také vše v poradku. Poté jsem rok užívala antikoncepci. Po roce jsme se začali snažit dále, teď jsou to již 2 roky a nedaří se otěhotnět. Na vyšetření pruchodnosti vejcovodu v poradku, folikuly také dozrávají, MS pravidelná co 30dni, partnerům spermiogram také v poradku. V momentální době čekáme na vyjádření imunologickeho a genetického vyšetření. Tímto se Vás chci tedy prosím zeptat zda nevíte v cem muže byt ještě příčina proč se nedá otěhotnět? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nadále konsultovat IVF pracoviště dle spádu. Příčiny mohou být různé, někdy obtížně odhalitelné.

  • Markéta Š.

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Poslední menstruace 18.10.. 23.11. jsem šla ke svému gynekologovi. Těhotenský test byl pozitivní, začla jsem špinit. Na ultrazvuku, ale pan doktor nic neviděl. Byla mi odebrána KREV s výsledkem nízké Hcg (hodnota mi nebyla sdělena). Byl mi nasazen utrogestan. Den poté jsem začla více krvácet. Dnes 25.11. stále špiním a pozitivní výsledek těhotenského testu slábne. Má smysl utrogestan brát nebo mám vysadit? Jeden samovolný potrat v 6tt v lednu tohoto roku již mám za sebou. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Utrogestan užívat můžete nebude-li vyloučen abort(potrat) či mimoděložní těhotenství.

  • Kristýna

    Dobrý den, 30.10. jsem potratila s následnou revizí, všechno proběhlo v pořádku, již jsem i po 18.dnech ovulovala. Samozřejmě dodržuji 6ti nedělí. Na kontrole v nemocnoci po 10 dnech bylo vše ok. Na můj dotaz na paní doktorku, kdy se možné se znovu snažit se mi dostalo odpovědi, že pokud přijde,,normální ms" je možné začít hned po té první. Můj gynekolog je však pro to, počkat minimálně 6 měsíců. Řekněte mi prosím, proč se názory 2 doktorů tak liší? I na internetu čtu, že ,,správné" doporučení na čekací dobu od různých lékařů je velmi rozdílné. Kde je tedy ta ,,pravda"? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální je nechat proběhnout alespoň jednu menses a poté se snažit o další těhotenství. Názory ostatních kolegů nemohu hodnotit.

  • Lenka R.

    Dobrý den, v říjnu mi bylo 39 let, mám 2 dcery (7 a 4 roky). V obou případech jsem otěhotněla poměrně rychle, vše bylo bez problémů. V březnu letošního roku jsem otěhotněla potřetí (se stejným partnerem), došlo ale k zamlklému potratu (dle velikosti plodu 6+5 tt). V září jsem znovu otěhotněla, opět zamlklý potrat (8+1 tt). Nikdy předtím jsem potrat nezažila, až teď dvakrát po sobě. Moje gynekoložka navrhuje různá vyšetření, dle jejího názoru je zvláštní, že mám za sebou 2 bezproblémová těhotenství, a teď najednou opakovaný problém. Když jsem se byla v nemocnici domluvit na revizi, tam mi doktor naopak řekl, že mu to připadá zbytečné. Že se stejně pravděpodobně nic nezjistí, že roli hraje i věk, že se to prostě stává. Proto bych chtěla požádat o radu, co se v takové situaci dá dělat, zda je vhodné nějaké opatření, pátrání po příčině apod. Opravdu je takový průběh "normální" a nemusí mít nějakou konkrétní příčinu? Nebo je možné (a smysluplné) patrat po nějaké příčině, která se třeba v minulosti neprojevila? A nebo je pravděpodobným důvodem to, že už jsem "stará". Potřebovala bych v tuto chvíli vědět, zda má smysl něco dělat a zda je ještě šance na třetí dítě. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možné jsou obě varianty. Záleží da chcete po příčině pátrat či ne. Doporučuji zaměřit se s partnerem na opětovnou snahu o graviditu. Bude-li další těhotenská ztráta pak URČITĚ došetření ev.zvážit konsultaci IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Sandra

    Dobrý den, Chtěla bych se jen zeptat jaké jsou možnosti. Je mi 30 let, děti nemáme, v květnu jsem hned po prvním pokusu otěhotněla, bohužel jsem prodělala samovolny potrat v 7.tt, nyní opet stejná situace jen asi v 6tt. Pro mě je to už alarmující situace, ale bohužel není pochopení že strany mého lékaře. Prý se situace může řešit až od 3. potratu a prý se většinou stejně nic nezjistí. Já jsem ale četla, že naopak se příčina hledat má, měla by se udělat genetika, Imunologie. Jak to tedy prosím je a co byste mi doporučili? Nechce se mi věřit, že by se nedali testy dělat již teď, je to velmi psychicky náročné a buď je vše ok a psychice to pomůže, nebo se zjistí problém a čím dříve se řeší. Moc děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitě doporučuji nejprve genetické,následně další vyšetření ve smyslu hematologie ev.imunologie po domluvě se svým lékařem, případně máte právo na změnu registrujícího gynekologa.

  • K.P

    Dobrý den, mám dotaz ohledně 4 sc. Začíná se mi jakoby škubat jizva a mám silné závratě podobné hypoglikemickým stavům. Užívám combair a ventolin na astma. Momentálně jsem 13+6. Bylo by možné u mě provést potrat ze zdravotních důvodu? Dlouhý i krátký cukr v normě. Občas padne hypoglykémie ale dorovnání džusem nebo jídlem postačí. V předchozích těhotenstvích podobné ale ne tak silné křeče a záchvaty. Sc z důvodu nenastupujiciho porodu i po vyvolání, plod 4kg a úzká pánev. Nakonec uspána celkově kvůli nenastoupení injekce do páteře.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den stav po 2xSC (císařských řezech) je indikací k interrupci (potratu) bezplatně,tj. zdarma. V opačném případě je NUTNÁ indikace odborníka.

  • Jana

    Dobry den, pozna prosim lekar pri vysetreni ci nejakem testu,ze zena v minulosti byla na potratu (cca 10tt)? Kamaradka,ktere se to tyka, zije v zahranici a je to v dane zemi bohuzel velke stigma,proto se boji... dekuji moc za Vasi odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nesdělí-li to žena anamnesticky pak 100% nemusí, ale může.

  • Zdeňka T.

    Dobry den, mam za sebou 4 spontani potrat (prvni byl tzv. zamkly potrat) v poslednich 7 letech. Bohuzel me byli udelany jen krevni testy a ty vysli v poradku ze jsem zdrava. Chtela bych se zeptat jestli mam jine moznosti a jake? Predem Dekuji Zdenka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji odeslání na genetiku, resp.genetické došetření. Blíže dle konkrétní domluvy cestou registrujícího gynekologa.

  • Lulu

    Dobrý večer, 9.9 jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivně. Dnes mě začalo píchat v podbřišku na pravé straně a začala jsem krvácet. Myslíte, že jsem potratila?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost potratu nelze 100% vyloučit. Doporučuji v nejbližší době vyšetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluvu stran dalšího postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, jsem 3 měsíce po SP, bez zákroku a pořád krvácím. Některé dny to jde, někdy je krvácení hodně silné. U svého doktora už jsem byla 3krát, vše v pořádku. Ještě dodám,že jsem asi 12 let na antikoagulantech, mam vrozenou zilni malformaci a opakovaně zilni trombozy. Kvuli zjistenemu tehotenstvi jsem byla z xarelta prevedena na clexan (predtim asi 10 let warfarin). Je to normální, že krvaceni tak dlouho trvá? Už začínám být celkem zoufalá, je to psychicky i fyzicky náročné. Může to být zánět? Na gynekologii mi byl delan i ultrazvuk a odběry krve, nic nezjisteno. Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se jeví spíše jako hematologický problém a doporučuji konsultaci s kolegy internisty. Stran antikoncepce a zeslábnutí charakteru menses doporučuji zvážit LNG-IUS nitroděložní tělísko Mirena, pakliže není v plánu do 5let další dítě. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Markéta K.

    Dobrý den, obracíme se na Vás s prosbou o radu. S přítelem se snažíme o dítě. Jedná se se již o třetí pokus. Předchozí dvě těhotenství skončila samovolným a poté zamlklým potratem v 5., respektive v 9. týdnu, přičemž se u druhého pokusu, dle sdělení ošetřujícího lékaře, přestal plod vyvíjet již v 6. týdnu. Na základní škole jsem trpěla hypofunkcí štítné žlázy, následovala medikace, nyní neléčeno. S předchozím partnerem mám nyní 11tiletého syna. Současný partner byl před 6ti lety operován pro vrozenou srdeční vadu (nedomykavost aortální chlopně), nyní má její umělou náhradu. V lednu jsem byla testována na TSH a T4 volný - hodnoty v normě. Lékařkou sděleno, že genetické testy lze provést až po třetím potratu. Setkávám se však s informacemi, které uvádí provedené genetické testy již po druhém potratu. Rádi bychom předešli další takové nepříjemné zkušenosti a prosíme Vás tímto o radu, jak postupovat a co všechno by bylo vhodné vyšetřit mimo rámec genetiky, případně, zda je možnost dřívějších testů na genetiku. Děkuji za Váš čas. M.K.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano genetické testy lze skutečně provést již i po 2.potratu a doporučuji jejich provedení. Dále dle konkrétní domluvy s Vaším registrujícím gynekologem s event.zvážením odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • Klára

    Dobrý den, můj dotaz se týká léku USTROGESTAN. Před dvěma lety u me došlo k samovolnemu potratu (5tt+3). Od června tohoto roku se s manželem snažíme o dítě. Zatím nic. Tento měsíc přišla menstruace o týden dřív. Nevim zda to není tím, ze se nezajnizdilo vajíčko do dělohy. Paní doktorka mi napsala Ustrogestan, ale nevim zda je v mem případě nutné ho brat. Brat hormony. Proto se Vás chci zeptat co si o tom myslíte? A pokud ho mam začít brat tak prosím Vás kdy? Paní doktorka tvrdí HNED, ale všude se píše ze až po ovulaci. Nevim ale, zda není zbytecne hormony v mem přípravě brat. Předem Vam moc děkuji za odpověd.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je správný, možno IHNED.

  • Lenka T.

    Dobrý den jsem na začátku těhotenství mám pozitivní testy ale doktor na ultrazvuku ještě nic neviděl a od úterý sem začala slabě krvácet doktor mě předepsal léky a mám jít na kontrolu.Dnes ze mě vyšel hustý hlen a jsem na dovolené tak mám právě strach jestli se mám bát

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zhorší-li se potíže pak doporučuji gynekologické vyšetření cestou pohotovostní služby v místě aktuálního výskytu a již nic nejíst a nepít.

  • Katerina

    Dobry den chtela bych se vas zeptat .Nedostala jsem to mela jsem to naposledy minuli mesic .Udelala ksem si test vysel pozityvni.Dnes jsem myslela ze jsem se pocurala ale zacla jsem krvacet .Je to v tehotenstvi normalni nebo sem potratila mam slabe bolesti ppd briskem dekuji za odpoved Kacena

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství případně počínajícího abortu (potratu) ,ev. cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Andrea

    Dobrý den,jedno dítě již mám,otěhotněla jsem hned,žádné komplikace,těhotenství bez problémů. Nyní se snažíme s partnerem o miminko. V únoru jsem otěhotněla(menstruace se ne nedostavila,po týdnu vajíčko odešlo i s menstruaci),chodila jsem na krev zda HCG klesá,což klesalo,byla jsem uz na nule. Další cyklus jsem nechala odmenstuovat normálně. Poslední menstruace 28.dubna,následující menstruace měla nastat až teď 25.kvetna. V sobotu jsem skončila na pohotovosti, mimoděložní těhotenství,prasklý vejcovod. Kyselinu listovou jim asi už od prosince. Proč tomu tak je?vždyť první těhotenství bez problémů,je mi 29,budu mít ještě děti?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li odstraněn 1vejcovod, kde byl nález mimoděložního těhotenství, pak Vám zbývá druhý vejcovod a šance na spontánní otěhotnění je sice menší, ale přetrvává. Blíže dle konkrétní domluvy s Vaším registrujícím gynekologem.

  • J.V

    Dobrý den chtěla bych se poptat zda je možné zažádat u lékaře v 2.měsíci o pilulku ohl . potratu či je nevyhnutelny zakrok

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologický potrat, tj.pilulka je možná do 49dnů sekund.amenorrhoei,tj. konce 7.týdne těhotenství, jinak je nutný chirurgický výkon.

  • pavla

    Dobrý den, je mi 29 let a prodělala jsem micro abort, bohužel ale mimoděložní těhotenství, pravděpodobně pravý vejcovod. Odebrán mi nebyl, tělo se vyčistilo samo. Prosím jaký je ideální další postup? Je dobrý nápad zkoušet to dál přirozeně i když vím, že je to může opakovat? Je dobrý nápad provést test na průchodnost vejcovodů? Příp. jakou metodou. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další pokusy o koncepci (těhotnění) bych realizoval za 3měsíce. Nyní přijde první menses přibližně za 6-8týdnů,event.dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Alice

    Dobrý den,je mi 43 let mám 4 děti,chtěli bychom ještě 1 je to velký problém v mem věku? Předešlé těhotenství probíhaly celkem v pořadku u druhého císařský řez pro velikost a špatnou polohu u 3 těhotenství mírná těh.cukrovka. Ještě mám Rh negativní po každém porodu mi byla dána injekce. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je i v tomto věku možné, ale bude se jednat o rizikové těhotenství i vzhledem k předchozímu císařskému řezu. Osobně doporučuji velmi zvážit.

       

  • Šárka

    Dobrý den. Je mi 31 let, s manželem máme zdravou dceru 2.5 roku(otěhotněla jsem tenkrát ihned). Nyní se již rok snažíme o otěhotnění, cca před 3mi měsíci jsem začala brát Fertipronu (inositol) a poté jsem hned otěhotněla. Vydrželo to však jen týden. Dali jsme si měsíc pauzu, zkusili to znovu a situace stejná. Začala jsem krvácet 3 dny po pozitivním testu. Jedná se tedy o velmi rané potraty. Jak byste mi doporučil jednat? Mám podstupovat nějaká vyšetření nebo to zatím máme dál spontánně zkoušet? Můžeme se opět pokoušet hned po proběhlé příští menstruaci tzn. jeden cyklus pauza, nebo byste doporučoval déle? Byla by vhodná podpora formou nějakého léku ihned po otěhotnění nebo ne? Zatím jsme podstoupili jen manželův spermiogram, který dopadl bez problémů. Děkuji mnohokrát.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vynechat 2xmenses a poté opětovně snahu o koncepci. Prekoncepčně inositol (Fertiprona). Bude-li potvrzeno těhotenství ihned nasazení Utrogestanu nebo jemu podobného preparátu. Bude-li se uvedené opakovat pak další došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den, Na konci ledna jsem postoupila upt. Nyní mám.pozitivni tehotensky test i přes ha pro kojící. Je možno znova podstoupit upt? Dcera trpí spinalni muskularni atrofii tudíž vysoké riziko genetické nemoci a jsem po 2 cisarskych rezech. Druhý rez byl komplikovaný pro dehiscenci jizvy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě by se mělo jednat o zdravotní důvody k provedení další UPT, tj.stp 2xSC,genetická zátěž, aj. tzn. bezplatně .Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, mám dotaz? Je mi 43 let mám za sebou 3 porody spontánní a bez problémů.3 dítě je z novým partnerem. Chtěli bychom ještě jedno dítě. Ale v letošním roce jsem 2 krát potratila, o prvním jsem ani nevěděla. U obou byla provedena kyretáž. Podotýkám, že štítnou žlázu mám OK i další výsledky jsou v pořádku, tak se obávám, jít do dalšího těhotenství. Myslíte, že mám šanci ještě na jedno dítě? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění přetrvává. Vzhledem k k věku, anamnéze a uvedeným faktorům těhotenství spíše nedoporučuji. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Sára

    Dobrý den, neplánovaně jsem otěhotněla (nyní 5.týden, 26 let, doposud bez těhotenství či interrupce). Vzhledem k tomu, že jsem o svém stavu dosud nevěděla, konzumovala jsem alkoho, kávu,… Nyní mám strach, aby to neohrozilo vývoj plodu. Nebyla by v tomto případě interrupce na místě? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon „vše nebo nic“(do konce 4. měsíce nejčastěji dochází k potratům). V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká. V případě normální viability (životaschopnosti plodu) je vhodný I.trim.screening (nelze ovšem zachytit VŠECHNY možné vady). Interrupce nutná není, ale máte-li extrémní obavy pak je na Vašem osobním zvážení. Uvedené lze do konce 12.gestačního týdne.

       

  • M.z

    Dobrý den, uz po několikátý mi museli ukoncit těhotenství vždy zduvodu akce srdeční vzdy v 10tt. Na genetice nic nezjistili. Jsou i jina vyšetření kde zjisti příčiny? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem s vhodným odesláním na hematologii,imunologii,příp.vyloučení jiných možných příčin.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtela bych se zeptat jsem v 8tt těhotenství. Menstruace jsem měla naposledy kolem 30.7 . 3.9. Jsme si dělala test a vyšel pozitivně. Ihned jsem šla k doktorovi, ten mi sdělil ze zatim nic nejde videt pouze ze mam zvetsenou sliznici, za 2 tydny jsem měla přijít znovu . 17.9. Jsem přišla na kontrolu a uz tam byla vidět srdeční akce , ale ne gestacni vacek, plod se nedal změřit. Tak mi dal prášky na udržení těhotenství s tím ze za týden mám přijít na kontrolu. Dneska 24.9. Jsem byla na kontrole a výsledek stejny srdeční akce je gestacni vacek nejde videt. Jak je to možné ? Je naděje ze bude vše ok? Nebo mám zkusit zajít k jinému gynekologovi? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit tzv.missed abortion(zmlklé těhotenství),tzn.zda srdeční akce plodu již nezanikla. K jinému gynekologovi ev.stran ověření je možné rovněž zajít.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, chtěla bych se poradit, jaká byste doporučil vyšetření nebo léčbu, mám za sebou čtvrtý samovolný potrat. o díte se snažíme rok, otěhotním pokaždé skoro napoprvé, ale do 9tt vždy potratím. První potrat byl minulý rok v září, další v lednu – zamlklé těhotenství 9tt to jsem musela na kyretáž, další v květnu v 7tt a poslední v říjnu 7tt. Na kontrolách bylo vidět i bijící srdíčko. Poslali nás s partnerem na genetické vyšetření, to máme v pořádku, byla jsem na hematologii, také v pořádku, štítná žláza a nějaký hormonální profil také v pořádku. Imunologii mi lékař odmítnul napsat. Před pěti lety jsem byla na konizaci děložního čípku kdy vzali jen poškozenou část, cytologie už je v pořádku. Kyselinu listovou užívám pravidelně. Je mi 27 let. Také by mě zajímaly jaké můžou být důvody opakovaného potrácení. Na pohotovosti mi lékař řekl, že je možnost i laparoskopické nebo endoskopické vyšetření dělohy. Bylo by na místě poslat i partnera na nějaká vyšetření? Všechna vyšetření mi může napsat můj gynekolog, nebo je nutné navštívit centrum asistované reprodukce? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa, kdy je vhodné doplnit partnerův spermiogram a poté bych event.přistoupil k endoskopickým či laparoskopickým vyšetřovacím technikám s případným doplněním imunologického došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Máte rovněž právo s partnerem na nezávislou konsultaci v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Michaela

    Dobrý den, mám dotaz ohledně potratu. Podstoupila jsem IVF, bylo mi zavedeno 1 embryo. Užívám utrogestan 4 – 0 – 4. V dne odběru krve na hcg byla hodnota 1800. Za pět dní na to jsem začala špinit (ještě jsem se neplašila) ale k večeru jsem začala krvácet (čerstvou krev) a měla bolesty jak při MS. Volala jsem na kliniku co mám dělat. Bylo mi řečeno, že pokud se mi stav zhorší, mám jen na pohotovost jinak další den dojít k nim na odběr krve a UZ. Večer se bolesti trochu zmírnily a krev byla jen po utření toaletním papírem. Podle pana doktora jsem 5tt+4, udělal mi UZ a řrkl mi, že jsem potratila ale že ještě počkáme na krev. Hodnoty krve prý budou kolem 100. Po pár hodinách mi volali, že hodnoty z krve vystoupaly přes 12000 a doktor to vůbec nechápe jak je to možný! Na kontolu mám přijít za 4 dny (opět na krev a na UZ). Chci se tedy zepta – je možné že jsem opravdu potratila ale hodnota hcg ještě nestihla klesnout nebo se pan doktor prostě zpletl??? Dívala jsem se na obrázek na UZ a tiskl a měřil si tam malou býlou tečku, tak netuším o co šlo. Nevyjádřil se mi, jestli tam nic není, nebo je prázdny váček prostě nic, jen potratila jste. Od toho dne jsem pak jen malinko zašpinila a bolesti ustoupily. Ležím a věřím, že malej ještě zabojuje a bude vše v pořádku. Jen mě zajímá přístup pana doktora… Děkuji za odpověď. po

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit jak všechny formy těhotenství /kompletní či nekompletní potrat,zmlklé těhotenství, mimoděložní těhotenství/ tak možnou příčinu některého z onemocnění trofoblastu. Blíže doporučuji došetřit cestou registrujícího gynekologa. Je vhodná kontrola v odstupu min 2dnů s odběrem krve na hCG a UZ vyšetřením. Při potížích /bolesti v podbřišku,krvácení,aj./ihned.

       

  • Katerina

    Dobry den, Uvazuji nad chemickym potratem, co kdyz nevyjde a plod zemre, ale ostane uvnitr? Zisti doktor z krvi, ze sem mela chemicky potrat, chci aby to vypadalo ako spontanni. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologická interrupce(potrat)může selhat v 1,3 – 7,5% případů. Ve většině případů nelze této komplikaci předejít žádným opatřením. Že došlo k nedostatečnému odloučení a vypuzení plodového vejce, se zjistí až při kontrolním vyšetření po 14-21 dnech od podání obou tablet. Léčba této komplikace obvykle vyžaduje provedení instrumentální revize dutiny děložní v celkové anestezii. Uvedené nelze „zařídit jako spontánní potrat“

       

  • Mija

    Dobry den. V 11. tyzdni tehot. som absolvovala interrupciu kyretou z dovodu mojich zdrav. problemov a uzivania silnych liekov (5 druhov antibiotik pri opakovanych zapaloch mocoveho m.) a z dovodu obav poskodenia plodu. Pretoze som v tej dobe o tehot. netusila. Pisu v sprave po zakroku, ze bol bez komplikacii, mam uz po kontrolach, menzes pravidelny, zbytky neostali. Pisu vakuumexhausce dutiny kyretou, rohy dutiny revidovany klasicky atd…. Uvadzaju ale, ze plodove vajce vybaveno po castech.. zakrok bez komplikaci. Naviac, citam na internete rozne moznosti rizika udrzania plodu v pripade dalsieho tehotenstva z dosledku moznych poskodeni pri zakroku. Doktor vsak uistoval, ze nehrozi nic.. Aka je prosim pravda o tychto zakrokoch ? Dakujem vopred

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o standardní výčet možných komplikací. Jestliže byly opakované UZ kontroly v normě a nemáte klinické potíže /bolest,krvácení,teploty aj./ pak bych se přestal obávat.

       

  • Eviku

    Dobry den, V 12. Tyzdni som absolvovala kyretáž, iba 1 a pol dna som krvacala. Menzes sa nedostavil do 8. Tyždnov a uz som dostala injekciu Neofollin. Ani po tyzdni menzes nikde. Lekar este k tomu na ultrazvuku konštatoval,že v maternici ostali zvyšky. Zaujimalo by ma co ma bude teraz cakat,dalsia operacia?… Dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vysoce pravděpodobné, že budete odeslána k tzv. „přečištění“ (revizi) dutiny děložní. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o posouzení správného postupu u mého potratu. Otěhotněla jsem plánovaně nicméně embryo přestalo mít srdeční aktivitu podle ultrazvuku to bylo 7+2 a podle poslední menstruace 9+5. Byly mi tedy navrhnuty dvě možnosti- RCUI nebo farmakologická revize za úhradu, tu jsem si také nakonec vybrala kvůli menšímu riziku u dalšího otěhotnění. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, kterou jsem měla nechat volně rozpustit pod jazykem a hodinu počkat v čekárně kvůli možné alergické reakci, reakce se nedostavila byla jsem tedy propuštěna domů kde jsem si po 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Kolem 16 hod. jsem začala hodně silně krvácet a jelikož mi před tím nebylo ani vysvětleno při jak silném krvácení už nemusí být vše v pořádku (to jsem se dočetla zpětně z příbalového letáku léku na internetu) tak jsem zkolabovala a rodina mi musela přivolat záchranku, skončila jsem v nemocnici kde jsem ihned jela na operační sál kvůli silnému krvácení kde byl nakonec proveden zákrok: revize po spontánním potratu a dilatace hrdla děložního. Můj dotaz zní jestli nedošlo k pochybení ze strany lékařky, která mi nadávkovala Mispregnol když jsem si začala shánět informace o potratu tímto práškem zjistlila jsem, že všem mým známým byl tento lék podaný úplně jinak a já teď nemohu vyhnat z hlavy myšlenku jestli u mě nedošlo k pochybení a nemohl být průběh úplně jiný. Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nadávkování Mispregnolu Vaší lékařkou je správné. Vždy záleží v jaké indikaci a jakým způsobem se podává /perorálně,sublinguálně nebo vaginálně/. Vámi popsaný průběh je takto možný a neshledávám pochybení.

       

  • Tamara

    Dobrý den, v loňském roce jsem prodělala zamklé tehotenství. Teď jsem momentálně v 10tt a byl mi předepsán gynprodyl na podporodu a udržení těhotenství. Mám z toho trochu smíšené pocity….ano gynprodyl asi pomůže, aby nedošlo k potratu Ale na zamklé tehotenství určitě vliv nemá. A má otázka tedy zní: Pokud beru tento lék a nedej bože těhotenství opět skončí jako zamklé gynprodyl bude v těle dále držet mrtvý plod. A my budeme mít pocit, že je vše zalité sluncem a přitom můžu mít v sobě třeba měsíc mrtvý plod. Je to tak?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Gynprodyl nefunguje na principu „udržet mrtvý plod v děloze“ jak se domníváte. Doporučuji jej užívat. Máte-li pochybnosti doporučuji blíže prohovořit se svým registrujícím gynekologem,jinak sdílím jeho názor.

       

  • Daniela

    Dobry den. Mam 36 rokov, dve deti vo veku 13 a 4 roky.Snazime sa o tretie dieta, no bud to nevychadza vobec /ziadna antikkoncepcia ani ochrana/ alebo…v roku 2014 som potratila prvykrat..hned na to,ako mi vysiel pozitivny test…zila som vtedy este na Slovensku, ale ziadna kyretaz sa nekonala…minuly rok,teda v lete 2017 som potratila v 6tt+1…to uz sme zisli v anglicku..taktiez ziadne cistenie..tu to vraj nechavaju na prirodu..priebeh bol taky,ze som zacala slabo krvacat, potom silne krce..no a nasledne krvacanie 6 dni…z hcg urceny potrat, rovnako ako z vysetrenia,kedze som mala otvoreny krcok maternice…teraz som opat tehotna..teda dufam ze stale som…dnes 7tt+3 ale vcera rano…silnejsia bolest v podbrusku…asi 2-3minuty..potom to preslo…asi za hodinu slabe krvacie…a za dalsiu hodinu…ked som sla na wc…som nasla na papieri zrazeniny..4-5 kusov…potom slabe spinenie…a od poobedia uz len slabulinke spinenie..viditelne len na papieri…viete mi poradit,o co moze ist? Zijem v anlicku a tu tehotnestvo nejak neriesia do 12tt :((( k porodnej asistentke idem az o tyzden. Vopred dakujem za odpoved..snad bude co i len trochu pozitivna

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k možným obavám doporučuji co nejdříve vyšetření erudovaným gynekologem dle spádu a možností, při ev.zhoršení potíží i cestou ústavní pohotovostní služby.

       

  • Anita

    Dobrý den pane doktore. Jak moc považujete za rizikové létání v 1.trimestru u žen prvorodiček ve věku 30-35 let? Je zvýšené riziko potratu mýtus nebo opodstatněná obava? Zvyšuje se pravděpodobnost dalšího potratu pokud už žena jednou prožila spontánní potrat v 6. týdnu těhotenství? Existují nějaká další rizika výjma nevolností? Jedná se o kratší 5hodinový let v rámci EU, takže mám na mysli cestování s dostupnou kvalitní zdravotní péčí a bez zvýšeného rizika infekcí. Děkuji za případné rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, letět Vám určitě nedoporučuji, jelikož uvedené je velmi rizikové. Bezpečnější je létání v II.trimestru. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Michaela

    Dobrý deň prajem pán doktor. Prosím Vás o pomoc. Mám za sebou dva zamlčané potraty. Prvý bol v 7 tt a druhý v 6 tt. Boli sme v CAR s manželom na všetky vyšetrenia. Mne robili hormonálny profil – ok, reprodukčná imunológia – ok, genetika – ok, infekčné (toxo) – ok, stery na ueraplazmy a chlamýdie – zistená mne aj manželovi ueraplazma (preliečení obaja Doxyhexalom), hematológia (mutácie – ok, ale našli mi syndróm lepivých doštičiek I. typu) – vraj počas ďalšieho tehotenstva si budem musieť pichať clexane 0.4 a anopyrim polku tbl, mi povedal hematológ. Zatiaľ neužívam nič, iba inofolic. Manžel užíva Folandrol. Manželovi bola zistená diagnóza spermiogramu : ligoasthenoteratozoospermia. Nikto nám nevie dať odpoveď na otázku, čo zapríčinilo dva potraty v skorom štátiu, či môj syndróm lepivých doštičiek, alebo manželové spermie. Prosím Vás, mám nádej na úspešné tehotenstvo a donosenie plodu? Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za čas, ktorý mojej otázke venujete. S pozdravom a prianím všetkého dobrého Michaela

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jednoznačnou odpověď na uvedené Vám pravděpodobně nikdo nedá – může se jednat jak o manželům problém tak Vaše hematologické onemocnění, případně kombinace obou. Užívání Inofolicu i Folandrolu doporučuji jako první krok. Neotěhotníte-li do 1/2 roku případně dojde-li k další těhotenské ztrátě pak doporučuji využít služby některého IVF centra z okolí s konsultací stran dalšího postupu.

       

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je možne otěhotnět já tehotna už byla v prosinci a potratila jsem tak se chci poptat mohu mít ještě svým přítelem miminko děkuji a taky se chci zeptat menstruaci mám málo kdy ta se my občas i spozdi mám ji nejméně 3 až 4 dny a pak skončí z menstruaci mám divný pocit chodí my málo.kdy a bojím se že bych nemohla mít děti, a taky se chci zeptat když spím ze svým přítelem začnu mít křeče bolí mě bříško v pod bříšku tak se chci zeptat se je to nigdy se my to nestálo tak se chci poptat vás co to asi může být děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů prozatím nevidím důvod proč by jste v budoucnu nemohla otěhotnět. Situace je na komplexním došetření Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, byla jsem před týdnem na kontrole v 8plus4 tt, doktor mi oznámil, že přestalo bít srdce a poslal mě na revizi. Než revize proběhla, potratila sem v klidu doma (za což jsem upřímě ráda). Vyšel váček, neporušený v celku. Trochu mě jen děsí, že moc nekrvácím, krvácím jak při slabé ms. Ráda bych se revizi vyhnula. Je nějaké doporučení, jak děloze pomoci aby se lépe čistila? Může mi uškodit horká vana? Popíjení nějakých čistících bylinek? Jedná se o moje první těhotenství ve 30ti letech. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, čistící bylinky či jiné způsoby použít můžete, ale nevyčístí-li se dutina děložní sama za určitou dobu je nutné revizi dutiny děložní absolvovat stran vyvarování se příp.komplikací (zánět,neustálé krvácení,bolesti,teploty aj.).Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Paraple

    Dobrý den, máme za sebou několik neúspěšných ivf a teď také ket, když se mi podaří embryo uhnizdit dojde k biochemickemu těhotenství, genetika, imunologie v pořádku, vím, že na příčinu se někdy ani nepřijde ale nemůžete prosím poradit nějaké vitamíny nebo léky? Sliznice je dle učebnice, nemám žádné potíže,infekce ani nic jiného.Děkuji za každou radu, pokud vám můj dotaz nepatří omlouvám se. P.S.: Mám teda mutaci MTHFR ale prý by to neměla být příčina potratů.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, stran vitamínů doporučuji určitě foláty,tj.NOSIFOL, INOFOLIC příp.jiné. Je zde ke zvážení, zda chvíli situaci nenechat volný průběh a poté opětovně např.zkusit některou z metod IVF. Situace je na komplexní řešení optimálně cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Katerina

    Dobrý den, prosím chtěla bych se informovat. V sobotu jsem byla na pohotovosti se slabým krvacením (byla jsem 6+2 tt) Doktorka mi oznámila, že se jedná o neúplný potrat. Co to prosím znamená? V neděli a v pondělí, ze mě vypadly cca 7cm kousky (dlouhé, tenké). Starost mi děla, že jsem neviděla gestační váček, ale nevím jestli ho vůbec mohu vidět v takovém ranném stadiu. Bojim se, abych nemusela na kyretáž. A ještě bych se chtěla zeptat na Váš názor ohledně dasího pokusu o miminko, jak dlouho čekat. Hodně jsem od známých slyšela, že po potratu je velmi vysoká pravděpodobnost otěhotnění ( prý je pohnojěno). Děkuju Vám za odpověd‘.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, je nutno vyloučit zda se jedná o úplný potrat (těhotenství odkrvácelo), zde není nutná revize dutiny děložní, případně poptrat neúplný, tzn.že v dutině děložní zůstala část plodového vejce a je nutné ji vyčitstit. Po takovémto výkonu obvykle doporučuji nechat proběhnout první 2 až 3 menstruace a poté se můžete s partnerem opět snažit o další těhotenství.

       

  • Evelin

    Dobrý deň, mám 35 rokov a s manželom sa pokúšame o prvé dieťa. 15 novembra som otehotnela. Moja posledná menštruácia bola 2 novembra. No 14. decembra som mala silný hnedý výtok a do toho trocha čerstvej krvi na druhý deň som bola na vaginálnom vyšetrení, kde bolo všetko v poriadku, ale lekár mi povedal, že by ma chcel o týždeň vidieť, čo však nebolo možné pretože sme cestovali na Slovensko kvoli sviatkom. Po návrate som hneď išla na vyšetrenie. A tam ma čakala nemilá správa, že som potratila už asi v 5/6tt. Je to naozaj zvláštne, že celý ten pobyt na Slovesnku sa moje telo ešte stále cítilo v druhom stave, ( ale myslím si že za to možu aj vitamínové doplnky). Podľa posledného echa mám v maternici stale zárodočný vak s pozostatkom embrya a keďže žijeme v Holandsku kde sú možné tri verzie ako ďalej: čakať kým to príroda vypudí von, ďalej vaginálne tablety Cytotec na vyvolanie potratu alebo kyretáž. Doktor mi však povedal, že zárodok je veľmi malý a, že mám alebo počkať kým sa o to príroda postará sama alebo si dať tablety a keď to nebude fungovať tak v poslednom rade kyretáž. Momentálne som v 11tt podľa tehotenskej kalkulačky. Tak teraz neviem čo mám robiť. Cítim sa dobre, nemám žiadne komplikácie chvála Bohu. Vedeli by ste mi ozrejmiť, čo sa to deje s mojím telom? Prečo nechápe, že plodový vak je už v podstate prázdny? Ďakujem.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji revizi dutiny děložní jelikož se jak uvádíte o to „příroda sama nepostarala“ ačkoliv klinické potíže nemáte.

       

  • Maria

    Dobrý deň, Mám 33 rokov, 2 zdravé deti a snažíme sa o tretie dieťa. Tretie a štvrté tehotenstvo dopadlo rovnako zamlklý potrat v 13+2. V obidvoch týchto tehotenstvách bol robený tesne predtým prvý kombinovaný screening v 12.tom týždni, ktorý bol v poriadku. Oba plody boli geneticky skontrolované / jeden počas tehotenstva z krvi matky, druhý po zákroku/. Urobili sme vyšetrenia štítnej žľazy, imunologie a genetiku s partnerom. Nič zvláštne sa nenašlo. Teraz som tehotná znova. Viete prosím poradiť na aké vyšetrenia by som mala ešte ísť ? Alebo máte tip na nejakého gynekológa v Prahe, ktorý má s takýmito vecami prax? Moj gynekolog povedal, že také niečo dvakrát po sebe nevidel a že mi nevie pomocť. Bojím sa, že zas bude všetko úplne v poriadku.Prvý velký screening ukáže zdravé dieťa s tlčúcim srdcom, len aby som neskor zistila, že dieťa sa prestalo vyvyjať 3 dni potom. Za prípadnú odpoveď ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je dodržování zdravých zásad v souvislosti s hygienickými,režimovými a jídelními opatřeními. Více se obávám že pro těhotenství resp.zdravý vývoj plodu udělat nemůžete, obzvláště pokud byly všechna ostatní vyšetření negativní. Samozřejmostí je užívání těhot.vitamínů s obsahem kyseliny listové a dále bych se pokusil eliminovat stres cvičením,zájmovými činnostmi,procházkami v přírodě případně meditací.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, nyní jsem týden po revizi dělohy z důvodu samovolného potratu v 8.týdnu. Bylo to první těhotenství. Po 2-3 menstruacích ( jak nám bylo doporučeno ) se chceme snažit o další. Chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít s užíváním kyseliny listové, je možné ji užívat už nyní? Předešlé těhotenství jsem ji neužívala, dočetla jsem se o ní později až na internetu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran užívání kyseliny listové,resp.folátů doporučuji začít minimálně 1 měsíc před plánovaným otěhotněním.

       

  • Pavla

    Dobrý den,mám za sebou 3 nevydařené pokusy i IVF+ 2 nevydařené KETy. Doktor mi přeléčil imunitu Prednisonem, jela jsem do lázní, cvičila, chodila na akupunkturu a po téměř 6ti letech se mi podařilo přirozeně otěhotnět. Doktor v CAR mi tehdyhned nasadil Prednison a Utrogestan a donosila jsem zdravého syna. Rok po porodu jsme se pokusili o druhé dítě, kupodivu se zadařilo hned, ale v 7+2 jsem samovolně potratila. Nyní jsem opět díky Clostibegytu a Pregnylu otěhotněla, bohužel v 10+1 mi doktor oznámil, že plodu nebije srdíčko. Musela jsem tentokrát na kyretáž. Teprve teď až po druhém potratu se obvodní gynekolog začal zajímat o můj Rh faktor a Rh faktor mého syna. Když jsem mu sdělila, že ho máme rozdílný, protože jsem po porodu dostala injekci. Řekl, že ji budeme muset dát znovu. Na mou otázku, zda neměla mi být tato injekce podána již po prvním potratu mi bylo sděleno, že tenkrát to nebylo zapotřebí a na můj nynější potrat, nepodání té injekce po prvním potratu nemělo nijaký vliv. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu to, že mi nebyla injekce imunoglobulinu podána bylo vpořádku a neohrozilo to mé další těhotenství, které tedy dopadlo kyretáží. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v těhotenství a bezprostředně po porodu a po potratu kdy byla čištěna dutina děložní se jedná o rozdílné schéma dávkování. Jste-li Vy krevní skupina s Rh faktorem negativním, měl by být po revizi dutiny děložní (RCUI) dle doporučeného postupu ČGPS imunoglobulin i.m podán,tj.uvedené bylo řešeno správně. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Andrea

    Dobry den,pred tydnem mi vysel opakovane pozitivni test,ovsem za 3 dny carka na testu o hodne zeslabla (na temer tzv. ducha) a objevila se opozdena MS.Je vsak o hodne slabsi nez obvykle.Mohlo by se jednat o GEU?Predpokladam,ze kdyby slo o velmi ranny potrat, menstruace by byla silna a dlouha. Bolesti krome tech beznych menstruacnich nemam.Je vhodna navsteva gynekologa?Dekuji za odpoved 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,návštěvu u registrujícího gynekologa považuji za velmi vhodnou a dle toho určení dalšího postupu.

       

  • Radoslav

    Dobry den, pred dvoma dnami som podstupila kyretaz po potrate. v 8 tyzdni Od kedy je povoleny sex? Môze mi vonkajsia masturbacia niejako poskodit? resp. samotny orgazmus? dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zevní masturbace jak uvádíte ani orgasmus Vám uškodit nemůže, osobně bych však počkal minimálně dva týdny, optimálně 4-6týdnů.

       

  • Pavlína

    Dobrý den byla sem u gynekologa tam sem řekla ze sem si dělala tehotensky test vyšel pozitivní On mi řekl ze nejsem další den sem začala krvácet šla sem oběť řekl mi ze to nic není ze nejsem ze to sou menstruace na to mi žal krev a za tři dny mi řekl ze sem byla těhotná neví zda sem potratila bo sem těhotná prosím o radu dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné došetření, resp.vyloučení mimoděložního těhotenství nebylo-li nitroděložní těhotenství potvrzeno.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, prosím Vás o radu. Snažíme se už delší dobu o miminko. Minulý měsíc jsem prvních 11 dní cyklu pila kontryhelový čaj. Následně se mi menstruace opozdila o 10 dní, těhotenský test negativní, ultrazvuk nic neukázal a dostala jsem injekci na vyvolání menstruace – ta přišla za 5 dní. Používám menstruační kalíšek, při vylévání jsem si všimla, že v krvi je jasně ohraničený bílý váček velký cca 2,5 cm s modrou žilkou uvnitř a s „ocáskem“ z váčku. Docela mě to vyděsilo – myslíte, že mohlo jít o mimoděložní těhotenství a vyloučení plodu, nebo co to mohlo být? Děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o mimoděložní těhotenství jít nemůže, vyloučení tkáně plodu, resp.samovolný potrat „zcela nemohu vyloučit“ na základě Vámi popisovaných údajů. Doporučuji bližší došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Pane doktore,jsem po spontalnim potratu v 7.tydnu.Kdy je nejlepe zacit se snazit o dalsi tehotenstvi.Na pohotovosti mi rikal doktor,ze muzu hned,kdyz jsem nebyla na revizi.Ale co ctu,tak vaude se pise nejlepe po 3mes.Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 menstruace, tudíž nejdříve za 3 měsíce.

       

  • Bára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2014 jsem otěhotněla, během těhotenství se zjistilo, že v pupečníku chybí céva, na jedné ledvině byla cysta, miminko se narodilo jen s jednou ledvinou, jinak zdravé. V prosince 2016 jsem otěhotněla, následně v 9 tt prodělala zamlklé těhotenství a revizi. V dubnu 2017 jsem znovu otěhotněla, nyní opět v 9 tt opět zamlklé těhotenství a revize. Vždy se cca v 6 tt plod přestal vyvíjet. Jde v tomto případě stále ještě o náhodu? Mám si u svého doktora vyžádat nějaká vyšetření, případně jaká? Je mi 33 let, partnerovi 35. Psychicky je to pro nás velmi náročné, druhé dítě bychom rádi, ale velmi se bojím toto podstupovat zas a znovu.. Děkuji za zodpovězení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedné doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem stran případného doplnění konsultace genetikem – dle mého názoru by bylo ve Vašem případě vhodné.

       

  • Marcela

    Dobry den Pred 2 dnami som potratila. 12 tyzdni nam povedali ze babo je od9 tyzdna mrtve alebo sa pomaly vyvyjalo. Zijeme v UK po dohode s lekarkou som potratila doma brala som len lieky na bolest.problem je ze doktorka povedala ze sa moze stat ze budem naozaj velmi krvacat co sa ale nestalo.krvacala som tak normalne trosku viac ako pri menstruacii a trvalo to asi 6 hodin kym to vsetko na pokracovanie vyslo von.potom som uz krvacala pomenej a este v noci zo mna vyslo cosi vacsie. Odvtedy uz druhy den krvacam len slabucko tak par kvapuek a sem tam pride taha silnejsia vlna a cosi male sa vyplavy. Coho sa obavam je to ze mam stale bolesti v uz nie take silne ale na to ze beriem kodein a paracetamol tak ich citim a neviem ci to takma byt. Na kontrolu idem az za 5 dni a bojim sa ci su tie bolestinormalne po potrate alebo ci tam nebude nejaky zapal. A este tie bolesti nemam stale su take narazove bodave, tlak v bruchu. Dakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud jsou bolesti zesilující a analgetika /léky tlumící bolest/ jsou bez účinku pak doporučuji ihned gynekologické vyšetření případně i cestou pohotovostní služby v místě spádu a dle toho další postup.

       

  • Hana

    Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství. Jedná se o první těhotenství po několika letech neúspěšných pokusů o otěhotnění (od puberty opakovaně poruchy menstruačního cyklu, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně, jako příbuznému 1.linie, byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné gastrointestinální příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného vzniku potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, jestli bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po prvním trimestru zkusit dietu na chvíli vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii. Přece jen se jedná o dietu finančně náročnější a hlavně společensky stigmatizující. Proto bych ji nerada držela zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na celiakii,rozhodně nezačněte držet bezlepkovou dietu, která by výsledky mohla zkreslit. Doporučeno je nejdříve si nechat udělat u svého praktického lékaře speciální vyšetření, kdy z krve je možno stanovit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu. V případě pozitivního výsledku Vás vyšetří gastroenterolog, který použije tzv.enterobiopsii při níž je odebrán pacientovi malý vzorek tenkého střeva, což jak uvádíte vyšlo negativní. Opatření se jeví jako dostačující. Současná medicína celiakii vyléčit neumí. Při přísném dodržování bezlepkové diety, kdy ze své stravy musíte vyloučit všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ovšem můžete s touto chorobou dál žít bez zdravotních problémů. Dietu je ovšem nutné dodržovat celý život.

       

  • Lucie

    Dobrý den poslední týden v lednu jsem měla spontánní potrat jela jsem na pohotovost protože mě bolelo pravé podbříško a krvácela jsem byla jsem začínající 6 týden těhotenství. Revizi jsem neměla. HCG jsem měla 18, druhý den 9 a za týden jsem měla HCG 2. Doktor mi řekl, že už mě nepotřebuje vidět. Ale já nechápu já už dávno nekrvácím čekám na další menzes která by měla nastat 15.2. a co ta HCG 2? to samo zmizí, když nekrvácím? Nebo to zmizí při další menzes? Nerozumím tomu, bojím se že nejsem celá vyčištěná,a že mi tam vzniká zánět, sem tam mě jakoby píchne v pravém podbříšku je to normální? říkám si buď to bude začínající slepák, nebo to je po potratu, nebo já nevím. Ale bojím se. Momentálně ležím doma s teploty a kašlem prý začínající chřipka ale bojím se aby to nemělo souvislost s potratem. Můžete mi prosím poradit jestli to HCG 2 se samo vstřeba? a jak poznám že to není v pořádku? S manželem jsem měla 1 sex a mě to jakoby tlačilo a i on říkal že to uvnitř nějaký divný tak jsem řekla bude půst asi se to musí vyléčit. Prosím poraďte měla jsem 1 potrat a gynekolog mi k tomu nic neřekl tak chci přejít k jinému ale teď kvůli nemoci nemůžu. Děkují

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den hCG 2 je zcela zanedbatelná hodnota, máte-li obavy zda jste zcela „vyčištěná“ pak je nutná kontrola u svého registrujícího gynekologa poté co doléčíte uvedenou virozu. Ztratila-li jste důvěru ve svého gynekologa máte právo na změna lékaře.

       

  • Markéta

    Dobrý den. V říjnu minulého roku jsem byla u své doktorky s tím, že opakovaně před každou menstruací špiním tak 6 dní. Doktorka mi sdělila, že je to nedostatkem progesteronu a nasadila Utrogestan. Já jsem však v té době buď již byla těhotná nebo jsem ihned otěhotněla protože další MS již nedorazila. Dále jsem už Utrogestan nebrala. Nepociťovala jsem na sobě však žádné těhu příznaky a bohužel v 8 týdnu jsem potratila. Do jaké míry je možné, že se na potratu podílel právě nedostatek progesteronu? Neměla jsem tedy brát Utrogestan i v těhotenství? Jaký je nyní správný postup v mém případě, pokud chci minimalizovat riziko dalšího potratu? Není na místě nějaké vyšetření hladin hormonů? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Utrogestan dáváme u pacientek jako podporu případné „nedostastečnosti žlutého tělísky“, tedy česky řečeno nedostatku progesteronu. V těhotenství jej ale dáváme většinou buď u rizikových pacientek, po IVF aj. Neumím se Vám vyjádřit k tomu, zda jste měla či neměla užívat víc utrogestanu (dáváme jej většinou do 12.týdne), nevím ani dávkování, ani podrobnosti okolo Vašeho těhotenství a následného potratu. V každém případě je rozumné situaci s paní doktorkou ještě probrat osobně, zvážit při dalším příp. otěhotnění podávání Utrogestanu i déle.

       

  • Ludmila

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda těhotná žena s leidenskou mutací musí nutně na nemocenskou, když doposud (před otěhotněním) neměla žádné komplikace a problémy. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ponechám na doporučení Vašeho gynekologa, zda to je jediný rizikový faktor či nikoliv. Obecně ale platí, že jako lékaři můžeme pouze doporučovat, ev. důrazně doporučovat (i proti např. reverzu), nařídit pacientce ale něco je poměrně složité.

       

  • Markéta

    Dobrý den pane doktore, netrpělivost mne nutí Vám napsat. Je mi 32 let, mám dvě úžasné děti ( 11 a 6 ), mezi porodem obou dětí jsem byla těhotná kdy jsem ve 12tt začala potrácet pro odumřelý plod. Beru stále antikoncepci, avšak minulý měsíc jsem jí vynechala, protože jsem si nestihla vyzvednout recept. Moje poslední menstruace byla 14.11. a 28.11. to manželovi trochu ujelo, další styk jsme měli až 11.12. 🙂 14.12. mi vyšel pozitivní test a 15.12. jsem byla krvi a utz Hodnota HCG byla 259 a na ultrazvuku prázdná děloha. Za dva dny jdu znova na krev a dle výsledku ve čtvrtek na kontrolní utz. Dle paní doktorky je hladina HCG nízká kdy může jít o špatně se vyvíjející plod, nebo mimoděložní těhotenství. Vím, že ve čtvrtek se vše dozvím, ale je prosím nějaká šance že bude těhotenství v pořádku, nebo vše ukazuje ke špatnému konci? Velmi se tím stresuji kvůli blížícím se Vánocům. Z celého srdce Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Markéta

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hladiny hCG z krve  a ultrazvuk jsou nejpřesnější ukazatele vývoje těhotenství. Pokud hladina těhotenského hormonu klesá, zpravidla to svědčí pro to, že těhotenství nepokračuje.

       

  • Lucia

    Dobry den, mam 34 rokov. Mam zdravého 3,5 polrocneho chlapceka (tehotenstvo a porod bolo bez komplikacii) a v lete tohoto roku som mala missed abbortion (posledna menstruacia 7.4. a zakrok 8.6.). Po niekolkych mesiacoch prestavky sme sa znovu pokusili o babatko. 13.9.2017 som mala poslednu menstruaciu. Pohlavny styk sme mali iba 1.10.2017. Včera 8.11.som bola na prvom vysetreni, naschval som isla az tak, aby bolo uz vidiet, ci babatku srdiecko bije alebo nebije. Babbatka su nakoniec dve, ale velmi malinke a maju len gestacne vaky. Doktorka ma upokojovala, ze este stale to nemusi nic znamenat, napriek tomu, ze uz ide o 8.tyzden. Kontrolu mam o tyzden. Je podla Vas tiez nejaka nadej, ze tie babatka zabojuju a zacne im bit srdiecko? Odvcera sa na jednej strane snazim mysliet pozitivne a dohovarat babatkam, nech sa pekne vyvijaju, na druhej strane som s nervami v koncoch. Dakujem za odpoved. Lucia

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance že těhotenství bude v pořádku zde určitě přetrvává. Uvedené by se mělo rozpoznat s odstupem týdne. Budou-li potíže ve smyslu bolestí v podbřišku, krvácení aj. již nic nejezte a nepijte a doporučuji návštěvu u své lékařky případně cestou pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda je reálné, aby se „mizející dvojče“ (dle prvního poněkud ledabylého UZ na starším přístroji „1. gest. váček 7 + 2, setřelé struktury plodu, 2. gestační váček 6 + 2“) zcela vstřebalo během tří dnů, kdy kvalitnější UZ konstatoval přítomnost jediného embrya 7+0 (odpovídá MS)? Ptám se kvůli relevanci genetického vyšetření plodu využívajícího fetální DNA v krvi matky, která je u vícečetných těhotenství omezená. K závěrům prvního vyšetření nemám velkou důvěru. Děkuji, Lenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z Vašeho popisu se lze jen obtížně vyjádřit, ale pokud 1. gynekolog viděl 2 těhotenské váčky, asi pro to měl důvod. Ale vážně se lépe nevyjádřím, navíc posouzení ultrazvuku není jenom o přístroji samotném, ale o zkušenosti lékaře.

       

  • Radka

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem souvisejícím s předčasným porodem. V těhotenství jsem vždy vše konzultovala se svým gynekologem. V prvním trimestru jsem zpočátku těhotenství špinila (asi tak měsíc). Na 1. screeningu bylo vše v pořádku. Ve 14. týdnu jsem měla velké bolesti a křeče v podbříšku, nebyla jsem schopna vůbec nic dělat, mimořádně jsem jela ke svému gynekologovi, který mi předepsal Magnosolv a po užití 2 sáčků Magnosolvu mě teprve v noci bolesti přestaly. Výsledky velkého ultrazvuku byly také v pořádku. Byla jsem v 23+4, kdy jsem předčasně porodila. V noci jsem měla kontrakce, odtekla mi plodová voda a předčasnému porodu se nedalo zabránit. V porodnici mi řekli, že důvodem předčasného porodu byla nejspíš infekce. Sedm dní před porodem jsem byla mimořádně u gynekologa, protože ze mě vyšla taková sraženina krve (asi 6×3 cm) a od té doby jsem začala špinit. Můj gynekolog mi uvedl, že se mohlo jednat o sraženinu krve, která mohla vzniknout pohlavním stykem (pohlavní styk jsme s manželem měli tak týden zpátky, než ze mě sraženina odešla). Provedl ultrazvuk miminka, byl mi změřen tlak, nahlásila jsem svou váhu a objednal mě na další kontrolu za měsíc. Vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádnou kontrolu, neměla jsem ani sebou moč k vyšetření. Zvažuji o změně gynekologa. Proto se chci zeptat, zda v takovém případě můj gynekolog neměl provést důkladnější kontrolu, například odebráním stěrů na zjištění infekce a zda je špinění v 2. trimestru běžné. Nebo by tak postupoval každý gynekolog. Z výsledků patologie nebylo nic zjištěno. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bohužel, ne vždy těhotenství dopadne dobře, ne vždy se najde příčina. V tomto případě se ale domnívám, že gynekolog je v tom bez viny. Osobně bych viděl jinou posloupnost nešťastných náhod. 1. krvácení (odchod krevní sraženiny) – ta může vzniknout i samovolně, bez vlivu pohlavního styku aj.Tím se však může poškodit za prvé výživa plodku, dokonce to může vést k jeho odumření v krajním případě. 2. místo po krevní sraženině pak je „slabým místem“, kde se skutečně infekce může chytit. Infekční působky jsou ale všudypřítomné, proto máme imunitu, zbavit se jich nelze nikdy. 3. předčasný porod mohl vzniknout působením i více okolností, jak krvácení, tak následná infekce mohla být příčinou. Gynekolog tomu však zabránit moc nemohl, jeho postup byl dle mého názoru standardní.

       

  • Renatka

    Dobry den,chtěla bych se zeptat ,pokud bych prodělala potrat ve 2 týdnů,ukáže mi TT pozitivní a trosku více zbarvenou čárku než li ty předešlé. 4.11 .2016 jsem mela MS ,24.11 jsem silně krvácela,bez teplot a bolestí břicha..navstivila sem ZS byl mi podan Decynone inj. na zástavu krvácení ,pres ultrazvuk nalezen gestační vaček 5mm.Udelany TT-slabě pozitivní.Dnes 27.11jsem si dělala test znova a opět pozitivní otrosku silnější barva než na předchozích testech.Za týden bych mela jít na kontrolní ultrazvuk a na výsledky odběru HCG v krvy.Vubec nevím co to pro mě znamená,jestli jsem těhotná nebo ne.Lekarka mi jen řekla,ze gestační vaček vydet jde.ale ze zatím není schopna posoudit zda se ujme.Vse mi řeknou při kontrole…myslíte si ze se jednalo o nějaký potrat..proc jsou ale TT porad pozitivní a výsledek je silnějším je možné ze se gestační vaček uchytil?prosím poradte mi????

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Takto se chová normální těhotenství. Věřte, že to je v pořádku. Pro úplnost informací je ale třeba bohužel dodat, může se kdykoliv stát, že těhotenství „zmlkne“, tedy se přestane vyvíjet.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 6+5 a lékař nevidí srdce a urychleně chvátá na revizi. Včerejší hodnotu HCG jsem měla přes 20.000. Zítra jdu znovu na krev. Pokud hodnota stoupne mám ještě s revizí vyčkat?Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na revizi by měla být pac. odesílána až ve chvíli, kdy na ultrazvuku i s odstupem jednoho týdne nedojde k zásadní změně (velikost plodku, resp. jeho růst, akce srdeční). Hodnota těhotenského hormonu nemusí odpovídat tomu, že těhotenství je v pořádku (může bohužel stoupat i tehdy, kdy plodek se nevyvíjí, je přítomná pouze placenta).

       

  • Lenka

    Dobrý den chtela bych jít na interrupcí jsem ve 12tydnu těhotenství a mám problémy s tlakem a k tomu se přidala úzkost a deprese.Dítě nechci i když mě každý tvrdí ze to bude dobré. Poraďte mi co mám dělat aby mi udělali interrupci. Děkuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Do 12.týdne je u nás interrupce na žádost ženy možná, po tomto datu bohužel jenom ze závažných zdravotních důvodů, kdy je poškozen plod, nebo závažně ohroženo zdraví ženy.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore měla ,bych dotaz .je mi 38 let 8x jsem potratila .vsšechny vyšetření co se tyka genetiky jsme ja i můj manžel prodělali .Mám leidenskou mutaci v heterozigotním stavu .nedavno jsem otěhotněla píchala si frexiparin řidila jsem se vším co po mě lekarri chteli a stejne se v5tt dostavil opět potrat porad te mi prosim co dělat abych další miminko donosila dekuji zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těch vyšetření, která se dají udělat, je poměrně hodně. Problém určitě nemusí být jenom v Leidenské mutaci. Pokud byste chtěla fundovanou dopověď, doporučuji vzít veškerá vyšetření, co máte doposud, objednejte se k osobní konzultaci. Je to na pohovor cca 20 min vč. nutného gyn. vyšetření, zcela mimo možnosti odpovědi v této poradně.

       

  • lucie

    dobrý den,chtela jsem se zeptat. poslední menstruace 3,9 měla jsem dostat 30,9 tehotenský test jsem si dělala 1,10 a 2,10 oba pozit. 4,9 jsem zkoušela další a už čárka na testu byla slabší. 7,10 jsem dostala menstruaci silnou a bolest bricha,mohlo se jednat o potrat.11,10 hladina hcg v krvi 3. tehotna jsem pry nebyla od 0-5 to není tehotenstvi. a nevím proc mi vysel poz. teh. test. dekuji lucie

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Mohlo se jednat o tzv. „chemické těhotenství“, kdy došlo velice záhy po otěhotnění k potracení (proto to silné krvácení). Test z krve provedený později to již vůbec nemusí zachytit, protože o odumření těhotenství velice rychle zase klesá (proto jste mohla mít na začátku pozitivní testy z moči, ale později se v krvi již nic neprokázalo).

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je běžné či normální, že mi ustoupily těhotenské příznaky v 11tt. Nemusí nutně znamenat, že je něco špatně, když právě v 11tt odešly příznaky. Mám po ZT, tak jsem ze všeho vyplašená. Děkuji Vám.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemusí to nic znamenat, ale raději navštivte gynekologa, ať na ultrazvuku vše zkontroluje.

       

  • Z časopisu Maminka

    Je mi 29 let a s manželem se pokoušíme o miminko. Bohužel jsem již dvakrát potratila v prvním trimestru těhotenství. Asi nemusím dlouze vysvětlovat, že mě to psychicky rozhodilo. Doktor mi doporučil užívat kyselinu listovou a zkusit to znovu. Neměla bych absolvovat nějaká vyšetření?

    • MUDr. Petr Kovář

      Lékařské pravidlo v tomto případě říká, že podrobné vyšetřování se zahajuje až ve chvíli, kdy potratíte 5x za sebou. Já vím, zní to hrozně, plně vás chápu. Faktem zůstává, že samovolný potrat není nijak výjimečný, 25–40 % všech vzniklých těhotenství se samovolně potratí. Nicméně zkuste svůj problém ještě znovu probrat s lékařem, zda nevidí alespoň nějaké potenciální vysvětlení, eventuálně v případě podezření doporučí patřičná vyšetření. Problém může být v dutině děložní (výrůstek, přepážka, anatomicky chybně uspořádaná děloha), v infekci, ale i geneticky daný – a to jak u vás, tak u partnera. Spíš než kyselinu listovou bych doporučil její upravenou variantu Femibion 800 mg. Podle studií se tento metabolit kyseliny listové vstřebává daleko jednodušeji než samotná kyselina listová (alespoň u části pacientek).

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může s časnými potraty souviset Leidenská mutace krve a zda po opakovaných potratech doporučujete užívání Clexanu, samozřejmě v případě prokázane Leidenské mutace.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené spolu souviset může, před užíváním Clexanu je vhodné hematologické došetření – doporučí-li ho po celou dobu těhotenství pak ano.

  • Veronika

    dobry den chtela jsem se zeptat trpim sedm let crohnovou chorobou pri ni mi nasli unavovy syndrom a artrozu tenhle mesic 8. jsem byla na miniiterrupci vse probehlo bez problemu a jeste ten den mi pustili domu. Po 14 dnech jsem byla na prohlidce kde mi pani doktorka na muj dotaz proc mivam obcasne krece v podbrisku na prave strane neustale vytoky odpovedela ze ty krece muzou byt zpusobeny strevama a vytok ze nema smysl ted lecit ze to k tomu patri nic vic jsem se od ni nedozvedela tak jsem se chtela zeptat zda ji muzu verit? teploty nemam …..dnes mi muj pritel rekl jestli mi neni spatne ze uz vecer jsem mela ve spanku stridavy dychani ze chvili jsem dychala normalne a chvily rychle a dnes rano taky tak jestli to k tomu treba nemuze byt? a proc pretrvava unava predem dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář

      Výtoky z pochvy nemusí mít nutně souvislost s Crohnovou chorobou, i když se časté průjmy mohou nepřímo podílet na vyšším výskytu gyn. zánětů z důvodů zavlečení střevní flóry do pochvy.
      Na místě je kultivační vyšetření z pochvy, pokud gynekolog uzná, že je v poševním prostředí větší sekrece.

      Spánkové poruchy nemají s výtokem jako takovým nic společného.

  • Lena

    Je mi 17 a jsem cizinka (mám dlouhodobý pobyt v ČR). Co potřebuju, abych udělala potrat?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, gynekolog s Vámi musí sepsat potratovou hlášku po vyšetření, jedná se o nehrazenou péči.

  • Denisa

    Dobrý den pane doktore, mám za sebou již tři potraty ( 2 ukončeny kolem 10 tt kyretáží, jedno 5 tt samovolný bez nutnosti zásahu). Vyšetření z imunologie a genetiky naprosto v pořádku. Myslíte, že je vhodné podstoupit Vaše vyšetření jako prevenci či zjištění nějakého skrytého problému? Moc děkuji za Vás čas

  • Veronika

    Dobrý den..Momentálně bydlím v Zahraničí v Irsku a ráda bych se s Vámi poradila o můj problém.Tady totiž moc anglicky neumím a zdravotnictví zde není jak v Česku.. 10.9.22 mi začala menstruace a končila mi 16.9.22..Po měsíci jsem očekala další,i když v mém případě mám menstruace nepravidelné.Neprisli mi a tak jsem si udělala 19.10.22 TT a byl pozitivní.Podle kalendáře bych měla být v 10tt... Jenže od víkendu jsem začala splnit a začala jsem i krvácet.Od včerejška od rana jsem začala hodně krvácet,nastaly i silné bolesti podbřišku,jak u menzes ale trošku silnější..Pokaždé když mě začal bolet podbřišek šla jsem na malou a vzápětí šli ze mě i kusy (omlouvám se za vyjádření ale nevím jak to nazvat)..Po pár minutách bolest přešla,i když bolí podbrisek stále ale už ne tak...Potratila jsem či je to něco jiného?Prosím poraďte co mám dělat...Už mám sice 3 děti ale i tak mám obavy...

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde je potřeba gynekologické vyšetření.

  • Aneta

    Dobrý den, 8.6.2022 jsem byla na vyčištění,momentálně jsem v 10 tt,ale mám už jedno dítě a s partnerem jsme se rozešly,nevím co mám dělat. Je mi 33 let.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, domluvte se na postupu se svým gynekologem, toto je ale čistě na Vašem uvážení!
  • Zuzana

    Dobry den , chci se poradit v srpnu jsem byla na miniinterupci z duvodu toho ze tam byl gestacni vacek ale zadny zivot ☹️ . Ted sem po dvouch mesicich otehotnela byla sem v 7tt a potratila sem ( je mozny ze to telo jeste nebylo zahojeny a proto se to stalo ? Jsem z toho psychicky na dne pred trema dny sem byla na kontrole a vse bylo v poradku proto nechapu 😢

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů v I. trimestru je celá řada, při opakovaných potratech je nutné došetření, pro zjištění ,,zhojení,, dělohy je zde možnost podstoupit hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Lucie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jsem ve třetím tt ale už jsem starší matka je mi 40 let.Poslední dva týdny pociťují velký tlak a tahání dělohy směrem dolů.Mam také ulcerózní kolitidu a nevím jestli to může znamenat počátek potratu nebo to má souvislost s touto nemocí děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je potřeba vyšetření gynekologem.

  • Nikola

    No zajímá mě jak dlouho se musí být v nemocnici podle poslední MS to vychází na 6 týden podle testu ten psal 2-3 mám hodně závislého syna na mě nemůžu si dovolit být v nemocnici víc jak půl dne reverz jde podepsat? Jak to vůbec po potratu probiha ? Ve čtvrtek jsem pozvána na gynekologii tam si mám přinést 1200 to je jen vyšetření? Nebo co se tam vše děje? Dělají zákroky i v sobotu?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte na myslí umělé přerušení těhotenství, postup si musíte zjistit v daném lůžkovém zařízení, které jej provádí. Při chirurgickém zákroku je nutné několik hodin zůstat v nemocnici, většinou, pokud nejsou komplikace, zákrok je proveden dopoledne, odpoledne je možno odejít domů. Cenu si musíte zjistit v nemocici.

  • Nikola

    Dobry den čtu tady mnoho správ a dotazů. Já bych se prosím chtěla zeptat pane doktore. 21.9.2022 jsem bila na kontrole u p ginekologa a ten mi řekl že mám silnou zvýšenou slznici pak mi Pichla sestřička injekci na menstruaci protože na ultrazvuku nic nebolí vidět tak poté sem si udělala těhotenský test a vyšel mi pozitivní hned na druhý den jsem skusila další a také vyšel pozitvny pak hned třetí den 😊jsem si dělala digitální test a vyšlo mi 2-3 zřejmě týdnů ale p doktor nic na ultrazvuku nevidel. A hned 24.9. sem začala nějak silné krvácet a vyšel ze mě velký kousek jako by něco do podoby játra viděla jsem to po prvé témže nevím co to moji bejt a už vlastně asi 3 cca 4 den krvácím ale už ani moc ne no dá se říct jako by menstruace což jsem byla 26.9 u p ginekologa a ten zády potrat nebo nějakou příčinu neviděl nevyšel už ani tu silnou zvisenou slznici ale také ani skvrnu nebo prostě nějakej malinkej detail k tomu že bych byla těhotná nebo že bych potratila ale přitom testi mi vyšli kdyby se spletli tak aspoň jeden ale mě vyšli všechny tři omlouvám se za tak velkou správu ale už nevím co s tím jinak sem tam sem měla malinke bolení pod bříškem a zadní dolní záda jinak vše ok děkuji moc za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nejspíš jste kompletně potratila, pokud vše odešlo s menstruací, neměly by být žádné komplikace.

  • Monika

    Dobrý den, jsem v 6tt těhotenství,minulý týden jsem byla u gynekologa,že slabně krvácím. Gynekolog potvrdil těhotenství a předepsal léky na udržení plodu duphaston 1-0-1. Krvácení neustálo, vždy ráno a večer mám na toaletním papíru krev, od včera již s kusy krve. Dnes mě pobolívá podbřišek. Jedná se o potrat nebo může jít o vedlejší účinky léku, kde se píše,že je možné krvácení a je nějaká šance,že bude těhotenství pokračovat? Na kontrolu ke gynekologovi jdu ve středu. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jistotu Vám dá až kontrolní gynekologické vyšetření, při silném krvácení je nutná gynekologické kontrola dříve. Pokračujtě v zavedené medikaci

  • Barbora

    Dobrý den, 6.9.2022 a 7.9.2022 mi vyšly pozitivní těhotenské testy, ale 7.9.2020 odpoledne mi začala menstruace a po skončení menstruace mi vyšel test negativní. Je možné, že jsem potratila a nebo k těhotenství vůbec nedošlo? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, s největší pravděpodobností jste spontánně potratila.

  • Karolína

    Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ohledně potraceni. V srpnu 2020 jsem porodila zdravou holčičku. V dubnu 2022 jsem měla mrtvý plod podle ms to byl 9. Týden a plod se zastavil kolem 7+4. Musela jsem na kyretaz a na kontrole po kyretazi vše v pořádku až na menstruace ty jsou o dost silnější než predtim. Od té doby se snažíme o druhé miminko, beru kyselinu listovou a Bohužel už dvakrát jsem měla pozitivní testy ale ms se dostavila vždy cca 10 dni po termínu. Bohužel už jsem z toho dost zklamaná a chtěla bych poradit co dal. Je mi blbé po tak krátké době žádat doktora o vyšetření, aby se mi nevysmal. Děkuji moc a budu se těšit na Vaši odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, po takových časných těhotenských ztrátách může být problém v dutině děložní, bylo by vhodné provést diagnostiku hysteroskopem, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Marie

    Dobrý den prosím vás jsem těhotná asi 15 týdnu ale mám už 4 děti a další už ezvladnu mít můžete mi někdo poradit jestli je ještě nějaká možnost na interupci prosím s přítelem jsme se rozešli a můj nejmladší syn má teprve 20 měsíců a je zřejmé že bude autista a proto si už další dítě nechat nemůžu. Děkuji za pochopení a jakoukoliv odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, interupce na žádost těhotné je v ČR možná jen do 12 týdne těhotenství.

  • Iveta

    Dobrý den...před 4 týdny jsem potratila ve 23tt...teď na kontrole mi Mudr. zjistil,že děloha není ještě zavinutá a je uvnitř krev... předepsal mi tedy methylergometrin....po první injekci jsem se dost vyčistila (řekla bych) a teď už po injekci žádné větší krvácení nepozoruji....mám jich stejně dobrat všech 10?? Jde mi o to,že mi po nich není úplně dobře( motá se mi hlava, je mi špatně od žaludku, hrozně mě bolí nohy)

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte vedejší nežádoucí účinky nastavené léčby, konzultujte to s předepisujícím lékařem.

  • Dominika B.

    Dobrý den potřebovala bych poradit.Ted jsem uz po 3krat přišla o miminko v 18+3tt.nevi mi poradit kde je chyba.V roce 2020 se mi narodila holčička a ted nic je zajímavé i když me hodne sledovali stejne to nakonec přišlo potrat a revize.Chci jeste jedno miminko ale mame s manželem strach děkuji za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na vyvolávající příčině /infekce, odtok plodové vody, vývojové vady plodu, vady dutiny děložní..../. Nicméně po opakovaných výkonech v dutině děložní by mohl být přínosem hysteroskopický zákrok, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Eva

    Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně potratů způsobených hematomem. Mám PCO, ale nejsem silná a ani nemám vysoký cukr a další věci, které jsou pro tento syndrom typické. Mám syna 11 let z předchozího vztahu. Mám ho po 1 ET z 1 IVF. S nynějším partnerem se snažíme 6 let, byla jsem již 3x těhotná a vždy jsem potratila mezi 5-7 tt. Vždy je to stejné, hematom a krvácení. Máme veškeré vyšetření v pořádku. Genetika, imunologie, byla i genetika embryí. Nyní jsem 7+0, minuly týden v 6+0 jsem začala opět krvacet, na pohotovosti bylo miminko ještě v pořádku i se srdeční akcí, pod nim však byl mini hematom. Krvacela jsem hodně cely den, vecer vše ustalo. V pondělí jsem šla na kontrolu, mimi tam stále bylo ale bez srdeční akce, hematom stále. Dnes na kontrole potvrzeno ze AS není a hematom je už docela velký. Rada bych vše zvládla bez revize, tak uvidíme. Dnes vysazuji prášky. Teď tedy k dotazu. Nikdo mi nedokáže říct čím to muže být, co vše se dá zjistit tou hysteroskopii? Mám dělohu v právem úhlu zatocenou někam do strany. Myslíte ze by to mohlo být tím, ze se ty hematomy stále tvoří? Už jsme zoufali a nevíme co ještě nechat vše vyšetřit. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratu v I. trimestru je celá řada, určitě je vhodné vyloučit anatomickou odchylku dutiny děložní /polyp., vrozenou vývojovou vadu, srůsty..../, tot se dělá pomocí hysteroskopie, lze i ambualntně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Sára

    Dobrý den, byla jsem těhotná, tento týden by to vycházelo na 7tt. Poslední menstruace byla 21.5. Před týdnem, 29.6. jsem byla u mojí gynekoložky na ultrazvuku a vše bylo v pořádku a těhotenství mi potvrdila . Tento týden jsem ale 5.7. (6+3tt) začala mít silnější menstruační bolesti a začala jsem krvácet. Toho dne jsem byla na pohotovosti kde mi bylo řečeno že je gestační váček strašně malinký, pravděpodobně se tedy plod přestal vyvíjet a začal samovolný potrat. Dnes 7.7. jsem byla u svojí gynekoložky kde už na ultrazvuku nebylo vidět vůbec nic a sliznice byla nízká. Kyretáž tedy prý není potřeba. HCG v krvi mi vyšla hodnota kolem 77. Příští týden letíme na dovolenou k moří. Doktorka mi doporučila probiotické tampony na koupání v moři, vyhnout se bazénům, ale šestinedělí prý není potřeba dodržet. Prý je to jako klasická menstruace. Chtěla bych se tedy zeptat, zda mohu používat klasické tampony příští týden během dovolené přes den (pokud ještě budu krvácet) nebo zda raději použít vložky a tampony použít jen ty probiotické v případě když budu chtít jít do moře. Dále bych se chtěla zeptat kdy je u mě vhodný čas na sex a kdy na snažení se o miminko. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych používal spíš vložky, vyčkejte dalších měsíčků, přidjou za 4-6 týdnů od potratu. Poté se můžete vesele snažit, držím palce.

  • Martina

    Dobrý den, zřejmě jsem dnes samovolně potratila. Brala jsem zhruba 10 dní prášky na oddálení menstruace kvůli dovolené a po vysazení se do 3 dnů dostavily křečovité bolesti břicha a krvácení. Nebylo ale obvyklé. Hlavně když jsem si došla na záchod a zatlačila jsem, vypadl velký kus sliznice. Rozhodně to nebyla sraženina a bolest břicha na nějakou dobu ustála. Nevím zda bych si neměla zajít na kontrolu k lékaři i kvůli těm lékum na oddálení… Vyfotila jsem i obrázek sliznice.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, i při negativitě by byla vhodná gynekologická kontrola

  • Jana B.

    Dobrý, den jmenuji se Jana. a chtěla bych vám říct můj příběh ,a poradit se svami nýbrž už nevím co dělat ,a ani doktoři si neví rady co semnou . Mám dva kluky, první syn se narodil předčasne, ve 32 týdnů,problém ume byl nevyzivuji či se placenta špatně průtoky zjistili to v 16 týdnů, Ale syn se narodil ikdyz v 7 měsíci ale v pořádku. jsem Rh negativní mám A skupinu. Štítná žláza malinko zvýšená beru leteox. Prý problém vtom není. Byla jsem v Brně na vyšetření vývojových vad vše v pořádku a i manžel v pořádku. To bylo všechno potěchu třech potratech. To vyšetření mám ještě mladšího syna ten byl úplně v pořádku bez jakýkoliv vad. Pak ten první potrat v 5 TT. Další v 8.tt a tretu v 7 tt ty dva posledni vždycky v pořádku ze začátku problém nastane až později kdy začnu buď krvácet nebo se plod nevyvyji a neodpovídá a tet po 4 té zase stejný problém do 10 týdne vše v pořádku pak problém nevyvyji se plod srdeční akce jsou mizivé. Já už nevím co bych měla dělat. Brala sem cleksan, prášky na udržení predinson askorutin a stejně to nepomáhá doktorka mě poslala do Brna na kliniku na vyšetření embrii ale už více dělat nemohu jsem bezradná děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin potratů v I. trimestru je celá řada, od hematologických, genetických,imunologických až po anatomické. Přesto existují páry, kde dochází k opakovaným potratům bez zjištěné příčiny, na klinice Vám vše vysvětlí a stanoví postup.

  • Karol

    Dobrý den, dnes dopoledne tj.26.5. jsem zahajila preruseni tehotenstvi 1 potratovou pilulkou na gynekologicke ambulanci. Jelikoz mam krevni skupinu negativni, mela jsem k pilulce dostat profylakticky anti-D? Ma pani gynekolozka mi na to upozornovala, ale na ambulanci mi dali pouze potratovou pilulku. Chci se zeptat, zda je to problem? Jelikoz se nyni nemuzu dovolat na ambulanci, zda to mam resit az v sobotu,kdy jdu pro druhou pilulku nebo jeste dnes? Nebo zda je to celkove v poradku a nemam to resit vubec. Vek mam nad 35 let,bezdetna. Dekuji za Vasi odpoved.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, injekce se aplikuje až u druhé tabletky

  • Marie

    Dobrý den, v září jsem porodila mrtvého chlapečka ve 29. týdnu, příčinou byla hyperspiralizace pupečníku. Od té doby jsem prodělala dvě zamlklá těhotenství. Obě diagnostikována v 9. týdnu (jedno odpovídalo cca 7. týdnu, druhé 9.). Máme čtyři zdravé děti, ale to páté bylo plánované a chtěné, těhotenství bezproblémové. Myslíte, že máme ještě šanci úspěšně otěhotnět a tím alespoň malinko utlumit ten obrovský smutek? Strašně moc bych potřebovala ukončit své plodné období porodem živého a zdravého miminka. moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, šanci určitě máte, držím palce

  • Tereza

    Dobrý den, jsem v 6 týdnů těhotenství a 2 dny jsem tak středně krvácela. A měla tlak v podbřišku. Jde o samovolný potrat ? A když ano musím nutně navštívit lékaře ? Nebo tělo se o vše postará samo ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den,mohlo jít o potrat, ale určitě se nechejte zkontrolovat gynekologem!

  • Monika

    Dobrý den, 17.brezna mi ve 20tt a plus pár dní zjistili, že plod je mrtvy, proto mi byl vyvolán potrat.Deloha byla poté zcela čisté.Je to už šest týdnů a stále nemám menstruaci, je to běžné? Kdy se můžem začít snažit opět o miminko, pokud mi nedělali kyretraz?Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je dutina děložní prázdná, můžete se po šestinedělí začít snažit. Ne vždy se dostaví menses hned po šestinedělí, kontrolu Vám udělá registrující gynekolog

  • Karolina

    Dobry den, snazime se s pritelem o miminko uz skoro dva roky. Pred mesicem jsme oba prodelali covid (ani jeden nejsme ockovan) 26.3. jsem dostala po 25 dnech menstruaci ktera trva do dnes 13 dni. Posledni 3-4 dny mam ale zvlastni. Mam Pocit ze se nejedna o menstruaci jako takovou ale vidim ze moje telo neco vypuzuje. Myslela jsem si ze jde o nejake menstruacni srazeniny, ale vcera ve sprse ze me vypadl cucek ktery kdyz jsem uchopila do prstu vypadal jako nejaka kuze nebo blana. Dnes uz to neni tal hrozne sle stale to trva. Co me zajima, mohl by to byt potrat? Vim ze mam navstivit lekare, ale momentalne se nahazim v takove vmiteni histerii ze se bojim zvednout telefon a objednat. Co takove cucky znamenaji prosim? Moc dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, může to být potrat, měla byste být gynekologicky vyšetřena!

  • Iveta

    Dobrý den, byla jsem v prosinci jsem byla na kyretáži a pan doktor me poslal do Gennetu na vysetření a tam mi zjistili že mam silně pozitivní protilátky proti tkáňové transglutamináze a endomysiu a že se jedná o Celiakii. Chtěla jsem se zeptat ta jak dlouho po vysazeni lepku se mohu snažit o miminko? Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, o miminko se můžete snažit již nyní.

  • Lucia G.

    Dobry den chcela by som sa spytat som po zamlcnanom potrate a naslednej kyretazii ,v 13tt tehotenstva .Kyretaz bola 10.12.2021.Nemam po nej ziadne problemy mam za sebou dva cykly a chcela by som vediet kedy sa mozeme zacat snazit dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, o těhotenství se můžete snažit po 3 měsících po kyretáži.

  • Hana V.

    Dobrý den, byla jsem těhotná a podle gynekoložky se plod přestal vyvíjet v 6tt. Chtěla jsem dát tělu prostor pro přírodní cestu. Jakoby v 11tt přišel potrat, silné krvácení, vyšlo hodně obsahu, křeče. Pak týden běžné krvácení jako u menstruace. Na UZ je vidět, že se děloha nevyčistila celá, jsou tam zbytky tkání a staženin. Lékařka vidí jako jedinou cestu kyretáž. Jak velké je riziko infekce, když na ní nepůjdu, oproti rizikům spojených s kyretáží? Porodní asistentka mi řekla, že je normální, že se celá děloha nevyčistí. Podle ní mám počkat na menstruaci, kdy se děloha vyčistí.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud zůstaly po zmlklém abortu v dutině děložní rezidua - tj. zbytky tkáně a krevní koagula hrozí vznik zánětu dělohy, který se může rozšířit na malou pánev a pobřišnici. Jestliže po zmklém těhotenství zůstaly v děloze rezidua je namístě užití uterotonik, event. pokud by nález reziduí přetrvával i nadále bude vhodná instrumentální revize dutiny děložní nebo odstranění reziduí pomocí hystroskopie. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Michaela

    Dobry den, rada bych se zeptala vic jak rok jsem nemohla otehotnet, a proto jsme v srpnu s manzelem navstivili CAR. V srpnu 2021 byl manzel na spermiogramu, kde mu vysla spatne morfologie, a to hodnota 0,8. Zacal brat vitaminy, volne spodni pradlo atd. a v rijnu jsem zazrakem otehotnela. Nicmene v prosinci v 9tt se zjistilo, ze v deloze ke prazdny gestacni vacek, pricemz jsem podstoupila farmakologicky potrat. Moje otazka zni, zda neprosperujici tehotenstvi muze mit spojitost se spatnou morfologii spermii nebo to byla nahoda a zda mame radeji podstoupit inseminaci nebo mam zkusit prirozene otehotnet? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, anemryomola s hoší morfologií určitě nesouvisí, nepohyblivá spermie by „pouze“ neoplodnila vajíčko a neotěhotněla by jste. Anembryomola je prázdný gestační váček, kde není založen plod. V tomto případě se těhotenství nevyvíjí a dříve nebo později je nutná revize. Po revizi byste měla ideálně počkat 3 měsíce, než se budete snažit otěhotnět znova. Je možné také doplnit další vyšetření u Vás a Vašeho partnera.

  • Veronika

    Dobrý den, dne 6.1.2022 jsem musela ve 12 tt podstoupit kyretáž z důvodu zamlklého těhotenství. Prvních 5 dní jsem vůbec nekrvácela, šestý den začalo krvácení na 1,5 dne a poté jen špinění, prakticky do dneška. 20.1.2022 jsem byla na kontrolním UTZ, kde mi pan doktor sdělil, že ještě nějaké zbytky zůstaly a děloha je zvětšená (povolená). Dostala jsem ascorutin a kapky uterotonika. Kapky jsem již využívala, ale bez výsledku, že by něco odešlo, spíše jen malé špinění, které téměř ustalo. Žádné velké bolesti ani zapáchající výtok nemám, pouze občas podbřišek cítím. Včera jsem si dělala těhotenský test, který je pozitivní, testovací čárka je o něco slabší, než kontrolní. Chtěla bych se zeptat, zda je normální mít 18 dní po revizi pozitivní test a zda mohou zbytky, které v děloze zůstaly odejít až s menstruací nebo se například i vstřebat? Nebo mi hrozí další revize. Na kontrolu jsem byla objednána až 3 týdny a trochu mě děsí, že je to až za tak dlouho. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud po revizi dutiny děloní zůstaly zbytky po zmklém těhotenství je namístě užití uterotonik, event. pokud by nález residuí přetrvával i nadále bude vhodná instrumentální revize dutiny děložní nebo odstranění reziduí pomocí hystroskopie. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

  • Jan

    Moja priatelka porodila pred 5mesiacmy teraz je tehotna a chce urobit potrrat je to mozne

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud těhotenství není starší 12. týdnů, je možné provést UPT.

  • Klára

    Dobrý den pane doktore, v listopadu jsme přišli o první dítě (ZT ve 14.týdnu, dítě melo downa). Musela jsem na revizi, na kontrole lékařka zjistila, že v děloze zůstala krevní sraženina, píchla mi oxytocin a sraženina se zmenšila. Lékařka mi řekla, že zbytek odejde při první MS, že mě kvůli tomu nebude posílat na druhou revizi. První MS přišla až za více jak 8 týdnů, trvala normálně dlouho a nebyla o nic víc silnější než mám normálně. Na kontrolním UZ se ale ukázalo, že sraženina tam pořád je, asi menší, ale je tam. Můžu se prý rozhodnout, zda počkat do další MS, zda to ještě neodejde nebo mě odešle hned na hysteroskopii a další revizi. Sliznice je jinak normálně narostlá, jen tam v prostoru plave ta sraženina. Bolesti nemám, nešpiním. Chtěla bych se zeptat, zda je ten zákrok opravdu nutný, lékařka mi řekla, že případnému těhotenství by to nevadilo a nebyl by to důvod k jeho ukončení, pokud bych třeba otěhotněla. A dále, pokdu by to nutné bylo, je možné při hysteroskopii odstranit jen tu sraženinu, nebo bude nutné vyškrabat zase celou sliznici? Je mi 34 a máme za sebou pouze jedno dítě a to mrtvé, takže mám velký strach z dalšího zákroku, kterým se šance na další těhotenství zase o něco snižuje. Mám poruchu krevní srážlivosti a bojím se, že by se tam sraženina udělala po druhém zákroku stejně znovu a já bych se motala jen v kruhu dalších revizí.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, odstranění krevní sraženiny z dutiny děložní je na místě. Je možné provést revizi dutiny děložní v celkové aneestezii nebo odstranění krevní sraženiny při hysteroskopii. Hysteroskopie je zákrok, při kterém lze pomocí optiky prohlédnout dutinu děložní a cíleně odstranit krevní sraženinu. Hystreroskopie je zákrok, který lze provést ambulantně. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Klára

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda můj gynekolog pozná, že jsem užila potratovou pilulku. Jsem v 5 týdnu a chci se objednat na potratovou pilulku. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, potratová pilulka se aplikuje jen v lůžkovém zařízení a to do 49. dne těhotenství. Objednání a “samoléčbu” nelze doporučit z důvodu možných komplikací po podání potratové pilulky jako je například neztišitelné krvácení i možnost alergické reakce po podání této tablety. Podání potratové pilulky patří do rukou odborníků.

  • Ch

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné volně potratit v 27+1tt, děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotenství je možné uměle přerušit jen do konce 12.týdne. Později jen z genetické indikace či při ohrožení zdraví či života matky. Pokud máte na mysli spontánní potrat, tak v týdnu 27 + 1 bude plod pravděpodobně životaschopný.

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat za jak dlouho se s partnerem můžeme znovu začít snažit o miminko po biochemickém těhotenství? Vyšel mi pozitivní test, následně přišla ms a podle gynekologa všechno odešlo s ms. Žádný zákrok nebyl třeba. Můžeme se začít snažit hned po té 1. ms, nebo nechat proběhnout aspoň jeden celý cyklus? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, otěhotnět můžete v dalším cyklu, žádná pauza není potřebná.

  • Veronika Š.

    Dobrý den, je mi 29 let, 2 děti, holky (7,4 roky), které se podařily na první pokus. Snažíme se o třetí miminko a již 3x 3 měsíce za sebou jsem prodělala biochemické těhotenství. Můj gynekolog tvrdí, že jsou to jen náhody. Co myslíte, je to náhoda nebo může být problém, který stojí za vyšetření? Nemohu mít po těhotenství něco s dělohou, třeba srůsty atd.? Popř. lze srůsty zjistit pouhým utz? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, srůsty v děloze lze vizualizovat hysteroskopickým vyšetřením, což je vyšetření,, při kterím se prohlédne dutina děložní, event, se odeebre vzorek sliznice k histologickému vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Alžběta g.

    Dobri. Den já sem tehotna 22 tidnu ale mi to nechceme chtěla bich udělat potrat dala bi se to dekujy

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 22.týdnu těhotenství přerušit těhotenství nelze. Těhotenství je možné přerušit do konce 12. týdne. Výjimkou je stav ohrožení zdraví či života ženy nebo poškození plodu.

  • Michal

    Dobrý večer chcem sa opýtať moja priateľka je 5+2 a začala špinit Bola na vyšetrení aj na ultrazvuku tam jej povedali že to krvácí z plodů Točí sa jej hlava a predpísali jej prášky do pochvy Utrogestan dávkovanie má po 2 tablety ráno a večer Chcem sa opýtať aká je šanca na zachranenie plodu ďakujem za info

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního ultrazvukového nálezu se nemohu vyjádřit k prosperitě gravidity.

  • Melanie B.

    Dobrý den , Je mi 23 let , byla jsem už 3x těhotná a 3x jsem samovolně potratila v 5 měsíci . Genetické vyšetření jsem měla a vše bylo v pořádku . Podstoupila jsem zákrok v nemocnici kde mi zášily dělohu a stejně to porod vyvolalo . Dnes jsem zjistila že jsem znova těhotná , osobně už jsi nevím rady .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení může být i v nepravidelnostech dutiny děložní jako je např. děložní septum /přepážka/. Vhodné je provedení hysteroskopického vyšetření dutiny děložní optikou hysteroskopu, při kterém se prohlédne ambulantně i bez celkové anestezie dutina děložní. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Barbora

    Dobrý den, o miminko se pokoušíme již rok a půl. První těhotenství skončilo kyretáží v 6tt. Druhé těhotenství (s dvojčaty) skončilo v 8tt taktéž kyretáží, od 7tt jsem krvácela. Byli jsme s manželem na vyšetření imunologie a genetiky. Imunologie v pořádku, jen lehce zvýšená srážlivost krve, na kterou mi byl v těhotenství doporučen godasal a základní genetika byla také v pořádku. Připlatili jsme si i carrier screening, ale bohužel výsledek ještě nemáme. Nyní jsem byla opět těhotná, potvrzeno z krve, ale nakonec to bylo biochemické těhotenství a odešlo s opožděnou menstruaci. Chci se zeptat, zda byste doporučovali snažit se přirozeně dál nebo už jít vyhledat pomoc do centra IVF? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení může být i v nepravidelnostech dutiny děložní jako je je např. děložní septum či jiné deviace. Doporučuji vyšetření dutiny děložní za pomocí hysteroskpie. Více se dozvíte na stránkách - www.ambulantni-hystroskopie.cz

  • Žaneta Č.

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat. Potratila jsem v roce 2016 v 19 týdnů .V roce 1018 jsem opět potratila. Byly to samovolné potraty. Měla jsem velkou ztrátu krve. Teď jsem opět těhotná a mám obavy aby se to neopakovalo. Popravdě nevím ani příčiny potracení.Můj gynekolog to nějak zvlášť neresii přijde,ani nehledá příčinu.Navic mi teď zjistili DNA high risk HPV. A infekci a podobně název KOKY. Tohle těhotenství jsem ani neplánovala .Můžete mi poradit co mám tedy dělat? Nemůže se infekce projevit i na miminku nebo se to na něj nějak přenést? Mám čím dál častější bolesti břicha i dělohy. Chvíli jsem spinila ,pak to ustálo. Předem Vám děkuji za radu a Vaší odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina opakovaného potrácení kolem 20. týdne může být např. v nepravidelnostech dutiny děložní jako je například děložní septum, což je přepážka v děloze. HPV, které vyvolávají karcinom děložního čípku, jsou velice rozšířené a není známo, že by měly jakýkoliv vliv na průběh těhotenství. Pokud jste infikována HPV není důvod, abyste měnila Vaší předporodní péči. Pokud by jste byla GBS pozitivní /odběr se provádí v 36. týdnu gravidity/, potom se 4 hod. před porodem aplikují nitrožilně antibiotika.

  • Simona

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám za sebou 3 zamlkle těhotenství jaké vyšetření by bylo vhodné děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vhodné je provedení genetického event. imunologického vyšetření.

  • Natalia

    Dobrý deň, bola som hospitalizovaná s podozrením na potrat v 18 týždni tehotenstva. Mala som silne bolesti a tvrdlo mi brucho, výtok žiadny. Dr. mi povedala že mám podráždenú maternicu a dali mi terapiu Magneziom- infúzne, pri tom som uzivala ráno a večer tablety Utrogestan. Čo by ste mi odporučili užívať? Nakoľko môj gynekológ mi neodporúčil pokračovať s užívaním lieku Utrogestan ani s užívaním Magnezia- len ak mi bude tvrdnut brucho. Čo by ste mi prosím doporučili aby sa situácia s hroziacom potratom neopakovala? Ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při graviditě je užívání Utrogestanu doporučeno pouze během prvního trimestru, tedy do 12. týdne těhotenství, při delším užívání vzniká riziko poškození jater. Utrogestan pomáhá také v boji proti opakujícím se potratům, je-li na vině nefunkční žluté tělísko. V průběhu těhotenství množství hořčíku v organismu klesá až o 10%. U žen totiž dochází během těhotenství ke zvýšené spotřebě hořčíku, ale rovněž k jeho častějšímu vylučování. Doporučená denní dávka se proto uvádí v rozmezí 350-400 mg. Hořčík můžete nalézt v hovězích játrech, kukuřici či fazolích. Pokud by se situace s hrozícím potratem opakovala, doporučuji hospitalizaci v lůžkovém zařízení.

  • Naďa

    Dobry den pane doktore,mam na Vas,prosim dotaz..je mi 37let,ZT jsem mela v tydnu 8+6 (2x revize po tydnu,kdy se mel odebrat plod na genetiku-neuspesne),druhy samovolny potrat 5+4, mela jsem hematolog.vys.i ŠŽ v norme,pritel horsi spermiogram,genetiku mel v poradku a ja mam 45,X(3)46,XX(97)-kdy mi bylo genetickou sdeleno,ze nalez je na hranici citlivosti a o Turneruv sy se nejedna. Muze byt duvod potratu muj vysledek genetiky a jake ev.dalsi vysetreni by jste doporucil. Tehotna jsem byla prirozenou cestou. Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při opakované ztrátě těhotenství v I.trimestru je vhodné provést i imunologické vyšetření. Doporučit lze i hysteroskopické vyšetření dutiny děložní, zda se nejedná např. o septum děložní, které může způsobovat opakované potrácení. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Klara

    Dobrý den, vcera jsem byla na transferu (ket) 6 ti denni embryo a vecer jsem na toaletnim papire nasla neco ve velikosti 3-4 mm, myslite ze je mozne ze to bylo ono? Nebo to 6 ti denni embryo neni realne videt? Potrebovala bych trosku uklidnit. Moc dekuju.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Bára

    Dobrý den, je mi 27 let ve 26 letech jsem potratila (plod se přestal vyvíjet okolo 4. týdne - bez srdečních ozev, revize dělohy v 9. týdnu). Od kamarádky jsem se dozvěděla o PCOS (mám ochlupení na krku, prsou, okolo pupíku, jsem silnější postavy,...). Mám zakloněnou dělohu, v minulosti jsem proděla HPV (drobné kondylomaty odstraněny laserem 23 let, Dysplazii čípku zaléčenou DeflaGynem - aktuálně bez nálezu24-25 let). Hormonální antikoncepci jsem brala ve 22 jeden měsíc pote už ne (14 dní menstruace, pár dní pauza a pak 3 dny znovu, nevolnost - paní doktorka předepisovala HA jako bonbony na kašel, zajímala jsi pouze cena za kterou jsem ochotna dát...). V období těhotenství mě pobolíval levý bok a vaječník, bylo mi řečeno že je to spojeno s těhotenstvím a že infekce nemůže vývoj plodu ohrozit že je v tomto těhotenství kouzelné. Po zákroku jsem měla léčbu dvojími antibiotiky najednou a byla jsem bez bolestí, ty po čase začali znovu a já si říkala že to bude spojené s tím než se vše vrací do původního. Po 5 měsících střídavých bolestí a klidu jsem navštívila obvodní lékařku, kdy nebyl zjištěn ledvinový kámen, ale zmíněna možnost ledvinového písku a nakonec nasazeny antibiotika. Po čase užívání bylinek a čajů bolesti odezněli a 3 měsíce jsem bez obtíží. Před otěhotněním jsem byla očkována 3. dávkou Gardasilu 9 (cca týden před možným otěhotněním) Jsem nekuřák, alergik a astmatik. Přítel je taktéž nekuřák, 29 let. Chtěla jsem se zeptat zda by bylo možné ze bych mohla mít PCOS který potrat zapříčinil, nebo šlo o spíše o souběh vnitřních a vnějších vlivů. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Adela

    Dobrý den, 20.5. 2021 jsem byla na umělém potratu, byla jsem v 6 tt, chci se zeptat jestli je nějaké riziko, že by se mi už nepovedlo otěhotnět? Momentálně mám z toho deprese a výčitky a lituju toho rozhodnutí a bojím se, že už se mi mít dítě nepodaří. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Markéta

    Dobrý den,mám dotaz. Dle poslední menstruace by jsem měla být těhotná 7ttdle UZ to vychází na 6+1 byla jsem u gynekologa kvůli slabému krvácení a lehkými bolestmi v pod bříšku. Po vyšetření mi bylo řečeno že to nemusí nic znamenat. Ovšem na UZ byl vidět pouze Vacek bez embria. Na to mi bylo řečeno že embrio už by dávno mělo být ve váčku a na UZ vidět. Na další UZ jdu ve středu. Doktor řekl že zda tam stále nebude, doporučuje revizi. Chci se zeptat zda je možné že se ukáže až později, nebo zda je to vážně ztracené děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Janicka

    Dobry den byla jsem na potratu dvakrat behem pul roku kvuli drogam a bydleni jsem sla opet na potrat prosim porad te zda muzu mit deti

    • MUDr. Petr Kovář


  • Nela

    Dobrý den,prosím moc o radu ,už nevím co mám dělat,mam 2 děti, jsem sama,a stala se me věc či me není příjemné tady psát, bohužel jsem zjistila a to pozdě že jsem tehotna v nemocnici me řekli, že interupci uz me nemohou provést, každopádně lituji toho že jsem nesla tehdy na policii,ale mám v sobě zlost a vim ze se to nezmění, proto prosím jde nějak udělat přerušení?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, prosím o radu (názor). Je mi 26 let a během 14 měsíců jsem již po 3. potratila. Děti zatím nemám. Léčím se na hematologii kvůli vyššímu homocistejnu v krvi. Beru na to pouze Acidum Folicum. 1. potrat proběhl samovolně cca v 5tt. Po 6 měsících jsem znovu otěhotněla, ale prodělala jsem covid, který vyvolal velký zánět v těle CRP 290 a v 15tt jsem potratila. Podstoupila jsem vyvolávací cestou porod a poté kyretáž. Dle hystologie nebyly prokázany žádné genetické vady, pouze zánět, který se dostal k plodu. Následně po 3 měsících jsem opět otěhotněla na kontrole v 8+1tt bylo vše v pořádku. Po 2 týdnech jsem lehounce zašpinila a jela se nechat zkontrolovat. Dle ÚZ bylo zjištěno, že srdíčko nebije a ač bych byla 10+3tt, tak plod odpovídá 7+2tt. Vůbec mi to nejde do hlavy, když v týdnu 8+1tt bylo vše ok. Nemám žádné bolesti, nekrvácím a už ani nešpiním. Evidentně mám v sobě 2-3 týdný mrtvý plod. Je normální, že se zatím nedostavilo žádné krvácení? Na kyretáž mám jít za 3 dny od zjištění. Během těhotenství jsem nyní měla 2,5 měsíce užívat Anopyrin 100mg a Prednison Léčiva 5mg oboje 1/2tbl denně. Je možné že mi potrat mohli způsobit tyto léky?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Petra

    Dobrý den. V pondělí podány první 3 tablety mifegyne a hned druhý den začlo krvácení s kusy tkání a i větší kusy,mohlo se jednat již o gestační váček? Ve středu podána poslední tableta a od té doby jen krvácení.Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Lucka

    Dobrý den chtěla.jsem se zeptat jsem.3 mnesice po.miniinterupci a bohužel jsem znovu otehotnela chtěla bych se zeptat jestly mohu na další potrat když už jsem 3 rodila děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Michaela P.

    Dobry den rok snazeni mezitim dva potraty, leidenska mutace hetero, ja 29,pritel 41,beru 3 mesice femibion, caj mojzisove, predtim superfolin 1 mesic a predtim gs mamavit. Ted premyslim zda nezacit brat fertipronu, podezreni na anovulaci, cekam na vysetreni. Nejaka doporuceni co zkusit?

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Jitka D.

    Dobrý den, prosím vás o radu. Je mi 30 let, manželovi 35 a prodělala jsem 5 zamlkých těhotenství. Srdeční akce jsme se dočkali pouze v jednom případě a v 10tt konec zbytek do 7tt. Po druhém potratu jsme absolvovali genetické vyšetření v CAR a všechny výsledky byly v pořádku. Imunologie, hematologie, spermiogram. IVF nám nebylo doporučeno, ale vzhledem k našemu zoufalství jsme do něj šli. Nechali jsme pro jistotu i vyšetřit embya. Vše v pořádku, ale dopadlo to stejně. Ostatní těhotenství byly spontánní, otěhotním vždy bez problémů. Po 4 potratu mi našli v děloze přepážku, kterou odstranili při hysteroskopii a údajně to měla být příčina potratů. Ale 5. těhotenství zase dopadlo stejně. Zatím přiběhli 3 kyretáže. Prosím vás, existuje ještě nějaké vyšetření, které by jsme mohli absolvovat? Může být příčina třeba v nekvalitní sliznici? Může se tělo v těhotenství chovat jinak a vytvořit nějaké protilátky, které mimo těhotenství nebyly zjištěny? Může být mimo těhotenství srážlivost krve v pořádku a v těhotenství se změní? Opravdu jsme už zoufalí a unavení, ale už nás nebaví se nechávat odbívat tím, že je to náhoda, že se to stává a podobně. Obzvlášť, když těhotníme na počkání. Jsem už otevřena i alternativním nebo experimentálním metodám. Moc vám děkuji za názor.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčiny infertility, t.j. opakovaného potrácení mohou být různé. Např. porucha funkce dělohy, stres, hormonální dysbalance, infekce, potrácení z imunologická příčin. Pokud byla v minulosti zjištěna v děloze přepážka je vhodné provést ještě opakovanou kontrolní diagnostickou hysteroskopii s odběrem endometria na histologické vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Jirina

    Dobrý den, v 9tt mi zjistili zamlkle těhotenství (cca 6+5), a gynekolog mě poslal na kyretaz. V nemocnici mi dali na vyber a já si vybrala farmaceutické řešení formou podání misoprostolu. Ten mi byl podán v 8h ráno(3 tabletky pod jazyk), do hodiny jsem začala krvacet. Po 3h studeny pot, průjem a krvácení. Trvalo to asi hodinu (ale necítila jsem žádné stahy) a od te doby už jen krvacim. Ale nijak moc. Ani žádné kusy sliznice či placenty. Dneska jsem 36h od podání. Bojím se ze se tento způsob potratů nepovedl a budu muset na chirurgicky zákrok. Kontrolní utz je až za 3 týdny, do te doby nechci cekat a bát se zda se povedlo. Lze zajít na kontrolní utz dříve, třeba již po 3 dnech aby se zjistila aktuální situace? Nebo se s tím tělo bude ještě nějakou dobu prát a lze ještě cekat “potraceni”? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, potratová pilulka je lék, který ukončuje těhotenství. Odborný název potratové pilulky je mifepriston. Látky obsažené v pilulce, respektive pilulkách (Mifegyn a Mispregnol), způsobují zablokování hormonů, které zajišťují životaschopnost plodu. Po jeho odumření jej tělo vypudí ven, což je provázeno různě silným krvácením, které může trvat až 12 dnů. Hlavní kritika potratové pilulky spočívá v tom, že žena může potratit prakticky kdykoli a kdekoli mimo nemocniční zařízení, potrat může nastat v rozmezí několik hodin, ale i několika dní po podání pilulky a v případě komplikací není žena pod lékařským dohledem. Někteří lékaři také upozorňují na riziko, že v případě chemické interrupce nemusí dojít k úplnému vypuzení embrya, takže žena se nakonec operačnímu zákroku stejně nevyhne. Rozhodně tedy neplatí, že potratová volba je nejjistější a nejšetrnější způsob ukončení těhotenství. Riziko selhání pilulky se navíc odhaduje v poměrně vysokých číslech – v rozmezí 1,3 až 7,5 procenta. Pokud do tří týdnů od užití pilulky nedojde k potratu, opět přichází na řadu chirurgický zákrok. Asi tři týdny po zákroku je nutné zkontrolovat ultrazvukem dělohu, zda byl plod opravdu zcela vypuzen.Další menstruace by se měla dostavit zhruba do šesti týdnů. Pilulku si plně hradí pacientka, její cena se pohybuje v řádu několika tisíců korun v závislosti na konkrétní nemocnici.

  • Michal

    Dobrý den ,chtěli bychom požádat o radu .Cca minulý rok v tuto dobu jsme byli posláni na genetiku ,kde nám bylo řečeno ,že miminko má Turnerův syndrom ,takže jsme podstoupili interrupci v místní nemocnici.Cca po 4 měsících jsme se rozhodli, že to zkusíme znova a stalo se nám to znova ,že nám na genetice řekli ,že miminko má chromozomální vadu ,celou jednu sadu chromozomů navíc ,znova jsme museli podstoupit přerušení těhotenství a řekli nám ,že sme první pár co se jim to stalo 2krat za sebou .Rozhodli jsme se, že počkáme tedy déle(od září minulého roku do května tohoto roku,přibližně před 2 měsíci manželka měla zpoždění s menstruaci a udělala si těhotenský test a zjistili jsme že je těhotná ,ale o pár dní později začala krvácet ,zřejmě se jednalo o samovolný potrat ,posléze test neukázal ,že je těhotná .Cca týden zpátky měla manželka zase zpoždění ,tak jsme udělali zase test a zase těhotná ,o 5 dní déle přišla menstruace a zřejmě další samovolný potrat ,další den už těhotenský test neukazoval druhou čárku.Chteli bychom se zeptat co dělat dále ?Všechna vyšetření na genetice byli v pořádku ,bylo nám řečeno že se jednalo prostě o náhody .Máme 2.5 letého zdravého chlapce a chtěli bychom druhé miminko ,tak si říkáme ,zda nebyla náhoda to první miminko .A chtěli bychom se ještě zeptat jestli byste nám doporučit nějaké vitamíny ,které začít brát ?Brali jsme zatím jen kyselinu listovou .Děkujeme za odpověď M.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v době plánování těhotenství a v prvním trimestru je kromě kyseliny listové důležitý i vitamin B6, vitamin D a jód. První týdny těhotenství jsou totiž pro správný vývoj miminka zásadní. S výběrem konkrétního přípravku Vám poradí v kterékoliv lékárně.

  • Veronika

    Dobrý den, 5.7. jsem samovolně potratila v 6tt. Na revizi jsem nešla, že to necháme na přírodě. Za dva dny kontrola. Vše v pořádku, trochu tam ještě bylo, ale to že se dočistí samo. Už jen málo špiním. Za 14 dní kontrola. Chci se zeptat, kdy s přítelem zase můžeme mít pohlavní styk a kdy se začít zase snažit? Někde se píše dodržet šestinedělí, někde 14 dní. Tak teď nevím. Děkuju za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, šest týdnů je dlouhá doba, min. ale 14 dnů je dobré dodržet. Těhotná můžete být po 3 měsících, pokud by to bylo dříve, žádný negativní dopad to nemá.

  • Kamila

    Dobrý den prosím vás byla jsem těhotná zdrejmne jsem táhla na první měsíc samovolně jsem začla špinit a pomalu i krvácet zdrejmne jsem to potratila chtěla jsem se zeptat je nutné se nechat vyčistí nebo si stím mé tělo pořadí dekuju

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vhodné je vyšetření ultrazvukem v ambulanci registrujícího gynekologa, zda v děloze nezůstaly zbytky po proběhlém potratu.

  • Marija

    Dobrý den! Prosím o poradu. Měla jsem potrat 5.5.21 bylo vsychno v pořádku,teď nemám týden menstruace udělala jsem test ukazuje dvě čárky jedna sylnýsi a druhá slabší.Jsem jistá že nemohla jsem otěhotnět.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste si jistá, že nemůžete být těhotná tak byl těhotenský test pravděpodobně falešně pozitivní nebo špatně odečten. Jestliže se menstruace nedostaví, doporučuji navštívit registrujícího gynekologa a provést ultrazvukové vyšetření event. odběr krve na těhotenské hormony - HCG /což je lidský choriogonadotropin/.

  • Zuzana

    Dobrý den, minulý týden na UTZ (7 +5) mi doktorka potvrdila že se embryo nevyvíjí. Pro jistotu mi brali krev, která to potvrdila. Jsem po IVF a brala sem léky na podporu těhotenství, které jsem v pátek vysadila, s tím, že mám počkat na krvácení, že to odejde samo. Jsem týden po vysazení léků a zatím krvácení nikde. Ptala sem se na klinice a je to prý dost individuální kdy to krvácení přijde. Ptám se jestli je to pravda, nebo jestli mám ještě počkat nebo volat lékaři.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud se embryo v 7.-8. týdnu gravidity nevyvíjí a na UZV není přítomna akce srdeční je možné provést instrumentální revizi dutiny děložní - což je zákrok, při kterém se dutina děložní evakuuje pomocí kyrety nebo je možné nechat zmlklé těhotenství spontáńně odejít, což se projeví zakrvácením. Doporučuji kontaktovat svého ošetřujícího gynekologa a dle ultrazvukového nálezu se domluvit na dalším postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, v prosinci 2020 jsem prodělala revizi z důvodu zamklého těhotenství. Chodím pravidelně, co měsíc, na odběry HCG, kdy od dubna mi vychází hodnota 0,2 (a stále se drží). MS jsem od zákroku dostala - 19.1., 27.2., 26.3., 27.4.špinění a 28.4.klasická MS, ale teď od 30.5. pouze slabé špinění. Dnes je 9.6. a špinění skončilo (trvalo 10dní). Jsem dost nervózní z toho, že se MS ještě nedostavila a jen špiním, nikdy se mi to nestalo. Těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní. Prosím o radu, zda je to normální nebo co dělat. Nebude to třeba problém, když jsme se chtěli v tomto měsíci začít znovu snažit nebo není špinění zapříčiněno dalším problémem (cysta, zánět). Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hodnoty HCG se obvykle sledují po dobu 6 měsíců. Hodnota HCG 0,2 je prakticky negativní. O těhotenství se můžete začít snažit. K otěhotnění dochází v období ovulace. V lékarně se dají zakoupit testy k potvrzení ovulace. Můžete si také měřit bazální teplotu. V době ovulace dochází ke zvášení bazální teploty o 0,5 st. Celsia

  • Leni

    Dobrý den, pane doktore, Za poslední rok a půl jsem potratila 3x (vždy kolem 7. - 8.tt). S manželem jsme postoupili následná vyšetření: genetické a imunologické testy, test na trombofilní mutaci a spermiogram. Všechno negativní. Mohlo by se jednat o PCOS? Menstruaci mám ale pravidelně (zrejme s ovulací?), jekikoz se nam vždy podařilo otěhotnět do cca 3 měsíců. Pokud je pravděpodobnost PCOS malá, jaká další vyšetření byste doporučoval? Předem děkuji!

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, syndrom polycystických vaječníků (mezinárodní zkratka PCOS) lze označit za onemocnění metabolické a současně také endokrinní povahy, podle odhadů trápí 5-20 % žen v reprodukčním věku. Dosud se přesně neví, proč PCOS vlastně vzniká. V této souvislosti se často mluví o dědičných predispozicích, nezdravém životním stylu (strava, nadváha, nedostatek pohybu), dále také o hormonálním disruptoru (látka, která narušuje normální funkci hormonu) typu bisfenol A. Kromě nepravidelnosti menstruačního cyklu a neplodnosti se u žen s PCOS zvyšuje riziko zhoubného nádoru dělohy, přesněji endometriálního karcinomu. Ve Vašem případě opak. potrácení se pravděpodobně nebude jednat o PCOS. Vhodné je doplnit hysteroskopické vyšetření ke zjištění zda v děloze nemáte např. septum /přepážku/, která by mohla opak. potrácení způsobovat.

  • Andrea N.

    Dobrý den, minulý týden mi bylo odhaleno zamlklé těhotenství (při prvním těhotenství) - velikost plodu 8+6tt. Moje gynekolozka mi řekla, že mi doporučuje revizi kvůli "velké" velikosti plodu. Na potratove tabletky je to prý příliš pokročilé stadium těhotenství. Revizi jsem po zvážení rizik a přínosů prozatím odmítla a rozhodla jsem se pro vyckavani na SP. Ráda bych toto tezke období ukončila co možná nejpřirozeněji.. Dnes jsem 11+1tt, jsme s gynekolozkou domluvene, že pokud SP nepřijde do 12+5tt, zkusím přehodnotit revizi. Chtěla bych se zeptat, zda souhlasíte s názorem, že na potratove tabletky je pozdě? Je nějaká cesta z medicínského hlediska, jak příchod SP urychlit? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, "potratová tabl." je indikována do 49. dne gravidity. Ve Vašem případě pokud nepotratíte spontánně bude vhodné provést instrumentální revizi dutiny děložní. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Zdenek

    Dobrý den mám dotaz ohledně těhotenství mě přítelkyně, byla teď na miniinterubci pre dvouma mesici je možné jít znova ? Iterupce prasky děkuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mezi jednotlivým přerušením těhotenství musí být pauza 6 měsíců, pokud se tedy nejedná o přerušení těhotenství z genettické indikace.

  • Hana

    Dobry den.Chcela by som sa opytat mala som potrat medzi 2-3tyzdom tehotenstva.Bola som velmi unavena co moze byt pricinou ze som vela studovala a mala som male prestavky.Pokaslavala som a bola mi zima. Viem ze som vipila maly pohar vina a citila som ze nieco nie je v poriadku. O par dni na to som potratila.pocas tohto tehotenstva ma boleli strasne klby a triesla.Zijem v UK a tu je potrat normalny takze mi vysetrenie nemohli zrobit.Brali mi krv ci nahodou nemam anemiu lebo som sa citila strasne unavena.Krvne vysledky boli v poriadku.od tej doby ma trapy uzkost a bojim sa opat otehotnet.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Radka S.

    Dobrý den. Obracím se na vás s prosbou ohledně nepovedeného potratu. V 7 týdnu těhotenství došlo k umělému přerušení. Potrat se nepovedl. Nebude mít dítě nějaké poškození, či jak je možné, že k tomuto vůbec dojde? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přerušení těhotenství je možné do konce 12. týdne grav. Pokud tedy v 7.týdnu bylo umělé přerušení těhotenství neúspěšně je možné provést revizi. Pokud si chcete grav. ponechat je vhodné UZ vyš. se zaměřením na životaschchopnost plodu a detailní vyš. končetin plodu.

  • Andrea

    Dobrý den. Potřebovala bych vědět, zda se mezi zdravotní důvody pro ukončení těhotenství (i po 12 týdnu) počítají i psychické problémy - konkrétně když měla matka v minulosti léčenou depresi se sebepoškozováním a suicidálními sklony. Nynější těhotenství nebylo plánované ani chtěné a od jeho zjištění vedlo ke kompletnímu psychickému kolapsu, s tím, že "se čekalo", jestli se neuklidní, ale namísto toho se (během 6 týdnů) začaly vracet tehdejší sebedestruktivní tendence. Nyní je to 11tt +3 a není jisté, zda stihne mít termín do konce onoho 12 týdne na výkon.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotentví je možné ukončit do konce 12.týdne grav., při prokázané infekci zarděnkami do konce 16. týdne, z genetické indikace potom do životaschopnosti plodu. Ve vašem případě je potřeba doplnit aktuální psychiatrické vyšetření včetně léků, které užíváte. Poté doporučuji vyšetření genetika, na které Vás odešle Váš ošetřující gynekolog.

  • Veronika

    Dobrý den, na kontrole v 10. tydnu mi bylo z ultrazvuku zjisteno zamklé těhotenství. Podstoupila jsem revizi a vše by mělo být v pořádku. Můj lékař mi chtěl předepsat nějaké léky(bohužel nevím název) na lepší funkci děložní sliznice k dalšímu plánovanému početí. Jen vím, že se mají užívat 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím a berou se 10 dní v cyklu ráno a večer. Můj dotaz spočívá v tom, zda je to nutné nebo se to jen doporučuje. Nemám úplně důvěru v léky. Bojím se, aby nakonec nedošlo k vícečetnému těhotentsví. Můj první syn se narodil s vývojovou vrozenou vadou Pes equinovarus a proto jsem po jeho narození neužívala hormonální antikoncepci, abych vadám předešla a teď se bojím brát hormony. Nebo by to naopak mělo být přínosné pro zdraví příštího plodu? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, NUTNÉ užívání není. Uvedené je na dobrovolné bázi. Doporučuji název preparátu a zvážení užití dořešit s registrujícím gynekologem.

  • Kamila

    Dobrý deň, U mňa malo tehotenstvo bohužiaľ rýchly priebeh. 6.4 mi bolo potvrdene tehotenstvo, videli sme aj tlčúce srdiečko, 8.4 vnoci mi na pohotovosti kôli krvácaniu a hematómu, ktorý pani doktorka na pohotovsti objavila , bol predpísaný liek na podporu udrzania plodu no do rána som v 8tt potratila. Myslíte, že potrat zapríčinil hematóm a môže to hroziť aj v budúcom tehotenstve? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano vytvořená sraženina mohla způsobit potrácení. Bude-li se uvedené opakovat v následujícím těhotenství pak doporučuji hematologické došetření.

  • Monika

    Dobrý den, Prodělala jsem 3 zamlklá těhotenství: 09/19, 11/20 a 03/21. V roce 2018 jsem prodělala trombózu mozkových splavů. Byla mi udělána tato vyšetření: trombofílní mutace- neprokázané, vyšetření štítné žlázy- hodnoty v normě, imunologická vyšetření- v pořádku a genetická vyšetření také v pořádku. Jaká další vyšetření by jste mi doporučili ? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tuto chvíli se jeví jako maximum možného.

  • Lucie B.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdy je vhodná doba se snažit o miminko. Ve 15tt mi bylo zjištěná infekce a zasáhl zánět i dělohu a po devíti dnech v nemocnici kdy se bojovalo tak mi praskla plodova voda a přišel porod. Zavedli mi jen tabletu na urychlení abych to měla brzo za sebou a jinak vše bez komplikací. Placenta vyčištěná a druhý den jsem mohla domů. Antibiotika dobrana a hodnoty jsou v normě. Miminko za to nemohlo ani těhotenství vše bylo v tomhle směru v pořádku ale infekce vše pokazila. Proto by mě zajímalo kdy je v tomto případě pro mě vhodné se pokusit znovu o miminko? Jsem týden po té noční můře 😞 děkuji 🙏

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat do další menses (měla by se dostavit za 4-6týdnů od výkonu v nemocnici), následně nechat proběhnout další jednu nebo dvě menstruace a poté se můžete oba s partnerem začít "snažit o nové miminko"

  • Barbora

    Dobrý den, je mi 28 let a mám za sebou 3 potraty. 1 potrat byl loni, kdy přestalo embryu v 9 tt tlouct srdíčko ( nutná revize). Další potrat byl v srpnu taktéž loňského roku, kdy bylo zjištěno v 7tt afetální vejce ( yl podán Mispregnol a odkrvácela jsem doma). poslední potrat byl před týdnem, kdy bylo opět v 7 tt zjištěo afetální vejce. Tentokrát byla provedena revize s cytogenetickým vyšetřením. S partnerem máme za sebou genetické vyšetření i vyšetření na krevní mutace, vše v pořádku. Mohu se zeptat, jak to vidíte vy, kde by mohl být problém, pokud se opakovaně takto miminko vůbec nevyvine? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, někdy je velmi obtížné stanovení příčiny případně se jednoznačně nemusí zjistit. Doporučuji došetření imunologického panelu a dle domluvy s registrujícím gynekologem stanovení dalšího postupu.

  • Simona

    Dobrý den, mám 2 zdravé děti. Později ve věku 38 let jsem v lednu 2020 a v srpnu 2021 spontáně potratila cca. v 6tt. Nyní mi je 39 a v 9tt došlo k zamlklému potratu a za týden mě čeká revize dělohy. S manželem bychom si miminko moc přáli, a proto bych se Vás chtěla zeptat, zda je něco, co bychom mohli udělat, aby se nám příště podařilo donosit zdravé dítě. Otěhotnět se nám podařilo pokaždé okamžitě. Kde by mohla být chyba? Měli bychom podstoupit nějaká vyšetření? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji po revizi zkonsultovat s registrujícím gynekologem odeslání k hematologickému či genetickému došetření.

  • Marcela

    Dobry den mam takovou otazecku me prvni tehotenstvi nedopadlo moc dobre holcicka se my narodila na zacatku 6.mesice mela necelych 800g je i pres snahu lekaru zdrava krasna holcinka ktere ted uz je rok a vazi 9kg.Ale bylo my receno ze mam kratke hrdlo proto se narodila tak brzy.Chtela bych jeste druhe miminko ale bojim se aby se vse neopakovalo znovu inkubatory strach atd.Pani gynekolozka my dala navrch zasit me na 5.mesici ze by to melo plod udrzet az do konce.Co prosim ten to zakrok znamena a jestli my to vazne pomuze nebo ne?Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano provedení preventivní cerkláže v 23.týdnu těhotenství, bude-li délka hrdla pod 15mm je možnou metodou volby. Možno takto těhotenství "donosit" do 36.týdne gestace. Bude-li mít uvedené 100% efekt nelze dopředu jednoznačně určit.

  • Hana

    Dobrý den chci se zeptat, snacha je asi v 7 týdnu těhotenství, lékař ji podle ultrazvuku řekl že plod je mrtvý, žádný srdeční rytmus,bude interupce zdarma?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano došlo-li k zamlknutí těhotenství (bez srdeční akce plodu) pak lékař odesílá k RCUI-revizi dutiny děložní, která je bezplatná.. Případně lze farmakologickou metodou taktéž bezplatně. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Dada

    Dobrý den, je mi 25 let. Mám za sebou 2 potraty (1x zamlkle tehotenstvi ukoncene samovolnym potratem v 8.tt a po druhe v 5+3tt). Mam přepážku v deloze, ale pry prepazka nemá vliv na potraty v takhle brzkém stádiu. Jak mám dále pokračovat? Mame to zkusit znovu (a doufat, že se jedná o náhodu) nebo mám podstoupit nějaká vyšetření? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji prohlédnutí dutiny děložní ,tj.tzv hysteroskopii. Možno provést na některém z našich pracovišť bez uspání ambulantní cestou www.ambulantni-hysteroskopie.cz a dle toho další postup.

  • Martina

    V pátek mi bylo diagnostikován zamlklé těhotenství - ve zprávě zamlklý (nevypuzený) potrat. Gr. h. 6+3 dle PM. Dostala jsem 1 tabletku Mispregnolu 400 a za hodinu znovu jedna tbl. Mispregnolu 400 ug. Krvácela jsem pouze první den po podání léku a dva dny již pouze špiním. Je to standardní postup? Mohu ještě krvácení čekat - budou následovat vlny? Mohu to nějak podpořit? Těhotenský test je stále pozitivní. Prosím o radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano toto je standardní postup. Krvácet ještě můžete. Doporučuji dodržet kontrolu viz.zpráva z nemocnice - obvykle kontrolní UZ vyšetření do 14dnů cestou svého registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží /velmi silné krvácení, křeče,aj./cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Mária

    Dobrý deň, v Piatok som potratila bola som v 8. Týždni a však zatiaľ som nebola u lekára lebo krvácam a dočítala som sa ,že ku lekárovi až po krvácaní ... Lenže idú zo mňa zrazeniny ... Vyšetrí ma pekár aj keď krvácam? Bolesti už nemám len ma trápia zrazeniny ... Žiaden problém s krvou som nikdy nemala ... Ďakujem za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lékař Vás vyšetří i když krvácíte. Doporučuji co nejdříve.

  • Kateřina

    Dobrý den, před 6ti týdny jsem byla na zákroku po zamklém těhotenství v 9.týdnu. Zatím vše probíhá dobře. Chodím ještě stále na kontrolu hormonu HCG s tím, že musí být v negativitě. Po 6ti týdnech mám ještě hodnotu HCG 8. Chtěla jsem se zeptat, zda můžeme mít s partnerem pohlavní styk (víme, že se má optimálně po zákroku počkat 6 týdnů a víme, že se s dalším snažením o dítě má počkat tak 3 měsíce), když mi ještě vychází hodnota HCG 8. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pohlavní styk nedoporučuji dokud nebude HCG NEGATIVNÍ (většinou do hodnoty 5IU/ml). Dále doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 následující menses a poté se opět "snažit o miminko"

  • Monika

    Pěkný den, v pondeli jsem byla na kontrole. Dle poslední MS bych měla být 8+2, ale dle ultrazvuku jsem 5+5 bez srdeční akce (u jiného doktora 6+3). Doktor mi chtěl hned provádět revizi, ale já odmítla a chtěla ještě vyčkat, minimálně týden. Před kontrolou jsem měla pouze nevolnosti, ale dnes už se přidalo i zvracení a jsem šíleně nafouklá. Menstruaci jsem měla každý měsíc nepravidelnou a pres otěhotněním jsem brala Clostill. Pred vánoci mi odebírali krev, kde se potvrdilo, že ovulace proběhla. Dne 30.12 jsem našla na testu slabou druhou čárku. Je možné, že se ovu posunula? Pokud nebude v pondělí viditelné srdíčko, mam ještě počkat nebo se objednat na revizi? Mělo by být už 100% srdíčko viditelné? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebude-li viditelná srdeční akce při příští kontrole pak také doporučuji revizi dutiny děložní nebo farmakologickou cestou. Blíže dle konkrétní domluvy s lékařem či na pracovišti provádějícím vyšetření.

  • Pavla

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. V 8t mi zjistli zamlčené těhotenství. Dvojčata bez srdečního rytmu. V 9t jsem byla znova na vyšetrění a plody zůstávají neměnné. Těhotenské příznaky mi odezněli mezi 8t a 9t. Momentálně nemám žadné bolesti a ani trochu nešpiním. Menstruaci bych měla dostat za 2tydny. A tak nevím jestli počkat na mestr. s tím že tělo vyloučí plody samo. Nebo užít prášky k vyvolání kontrakcí, které mi předepsala gynek.. Jmeno prášku: Misoprostol Nebo jít na kyretáž? Nejraději bych počkala, ale nevím jestli 2 týd není moc a jestli se dostaví menstruace vůbec. Předem děkuji za odpověd.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jak medikamentosní tak chirurgické řešení doporučuji provést v ústavním zařízení tj.nemocničním na gynekologii. Doporučuji revizi dutiny děložní,tzv. RCUI.

  • Petra

    Dobrý den, prosím o radu co dělat, co podstoupit, kam se obrátit. Jsem 31 letá žena, která je po dvou revizích dělohy (v ročním rozmezí). Po první revizi mi v děloze zůstal zbytek, ale ten se posléze sám odloučil s menstruací. Nyní po druhé revizi se stalo to samé, ale až na to, že zbytek (10mmx6mm) se zatím sám nevyloužil a dostavilo se krvácení 4 týdny po revizi. Pak jsem byla na kontrolním UZ u svého gynekologa, již v říjnu o tom zbytku věděl. Řekl, že počkáme 3 cykly. Od té doby přišla menzes po 33.dnech a to bylo 21.11.2020, od té doby marně čekám na druhý cyklus. Byla jsem s tím v místní nemocnice, kde mi udělali UZ, vzali krev, aby vyloučili případné mimoděložní těhu - to se nepotvrdilo. Píchli mi tedy Agolutin na vyvolání. Nyní jsem 7.den po aplikaci. Menzes zatím nikde. Můj gynekolog radí ještě vydržet. (počkat) Mně už se to však nezdá dobré, že ve mně je nějaký zbytek a nic se neřeší. Pořád se čeká. Ráda bych se tedy poradila, co dělat, zda opravdu čekat nebo jednat. Jsem ochotná se podrobit různému vyšetření, kamkoliv dojet. Snoubenci dělali spermiogram, který vyšel v pořádku. U mě prý nic nenasvědčuje tomu, že by byla příčina z mé strany. Avšak užívám léky Abilify 10mg a Euthyrox 1/2 50mg. Od dospívání mám problémy s pravidelnou menstruací. A mám vaječníky z nestandardní strukturou povrchu. Ráda bych se dočkala zdravého miminka. Za jakých okolností si myslíte, že by to bylo možné? Děkuji. Pěkný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji do týdne udělat kontrolní UZ vyšetření a dle toho další postup ve smyslu chirurgického řešení. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem s event.zvážením odeslání na IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Helena

    Dobrý den, v listopadu jsem prodělala spontánní potrat v 6tt, bez revize. Pak proběhl jeden menstruační cyklus, všechno bylo normální a v dalším cyklu jsem znovu otěhotněla. Bohužel v 5tt jsem začala krvácet, jednalo se o mimoděložní těhotenství a nyní jsem po laparoskopii, kdy mi byl odstraněn levý vejcovod. Můj dotaz zní, jestli mohlo mimoděložní těhotenství nějak souviset s předchozím potratem, např. jsme měli ještě aspoň jeden cyklus počkat? Nebo náhoda? Je mi 38 let, mám už dvouletého syna, předchozí těhotenství bez problému, nemám endometriózu, žádné infekce, srůsty. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené spolu nemuselo souviset. Doporučuje se opětovnou snahu o koncepci (těhotnění) v následujících 2-3cyklech,tj.minimálně jeden nechat proběhnout.

  • Helena N.

    Dobrý den, Na začátku prosince jsem měla nechráněny stik,vzala si tabletu ellaone a za 14 dní proběhla menstruace, teď v lednu jsem opět menstruovala ale vychází mi pozitivní test, gynekolog na ultrazvuku před menstruaci nic neviděl, ale já jsem z těch pozitivních testu nervózní, mohu být těhotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menstruace za 4-5týdnů od předchozí pak doporučuji opětovné došetření cestou registrujícího gynekologa případně pohotovostní služby dle spádu.

  • Kateřina

    Dobrý den, 9.12 jsem dostala pilulky. Při kontrole 29.12 bylo zjištěno, že neodešlo vše a dostala injekci na vyloučeni, která nepomohla a nakonec jsem musela jít na revizi, která byla 13.1. Po revizi jsem špinila a týden poté jsem začala krvacet, jako při menstruaci. Je možné, že by se mi dostavila běžná menstruace? Časově (tj. od podání pilulky) mi vychází termín běžné menstruace. Nemám žádnou zvýšenou teplotu a podbřišek mě občas pobolívá, jako při běžné menstruaci. Nejedná se o žádnou velkou bolest. Předem děkuji za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, bylo mi 25 let v červnu jsem po IVF otěhotněla, v 5tt nastal potrat, v červenci jsem otěhotněla opět a 6tt opět potrat, mám pco a amh hodnotu nad 22, léčím se autoim. zánětem štítné žlázy, mám leidenskou mutaci na kterou od první chvíle aplikuji injekce na ředění krve. progesteron byl v obou těhotenství užíván celou dobu. Před zahájením ivf léčby jsem absolvovala laparoskopické vyšetření průchodnosti a kontrolu dělohy. Genetické vyšetření páru máme jinak v pořádku a na imunologickém vyšetření nebyl nalezen problém. Chtěla bych se zeptat, co může být důvod potratů?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji konsultaci s hematologem stran kompletního došetření trombofilních mutací - ne jen Leidenské, nebyla-li již v minulosti došetřena.

  • Kamila K.

    Dobrý den, Jsem v 6.tydnu a protože jsem byla na UPT před 4 mesíci v nemocnici jsem byla odmítnuta ze zakona. Lečím se s psychyatrickou diagnozou. Toxicka psychoza uskosti toxikomanie.Beru Itakem A Risperidon. Lečba je už víc jak Tři týdny uspěsná. Bohužel muj psychiatr mi nechce napsat psychiatrickou indikaci k potratu.Kde mi to ježte mužou potvrdit. je nejaký jiný zpusob interubce.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ke zvážení je ještě genetická konsultace či jiný odborník interního charakteru, léčíte-li se  ještě s dalšími chorobami.

  • Lucie

    Dobrý den, chci požádat o radu. V polovině července jsem měla s nyní bývalým přítelem chráněny sex(ovšem jen částečně) v te době jsem přestala brát antikoncepci. Poté jsem dostala menstruaci klasicky včas (mám pravidelnou). O téměř šest tydnu později jsem dva dny intenzivně krvacela s drobnými hrudkami a větší bolesti a křeči břicha než u normální menstruace. Další menstruaci jsem měla dostat víc jak o dva týdny později. Tu jsem taky dostala, jen s mírným zpožděním. Je možné, ze pokud to vycházelo na přelom 5-6tydne, ze jsem potratila? Doplňuji, ze jsem si tou dobou procházela i infekci salmonely a deletrvajiciho stresu. Případně, lze takový potrat zjistit zpetne i po téměř čtyřech měsících? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené mohlo takto proběhnout. Zpětně diagnostikovat lze obtížně, doporučuji však UZ kontrolu cestou svého registrujícího gynekologa zda je dutina děložní "čistá" a je vše v normě.

  • Blanka

    Dobrý den. Jsem na prahu 40 a náhodně jsem po 10 letech otěhotněla. V 14 tt zjistil i UŽ v 12tt, teď jsem po revizi. Léčím se ze štitnou žlázou, která teď není v pohodě. Taky jsem prodělala Covid -19. Je pravděpodobné, že by jsem ještě mohla donosit zdravé dítě? Popřípadě za jak dlouho se můžeme snažit. Vzhledem k věku nemůžu moc ztrácet čas. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v I.řadě návštvu endokrinologa stran kompenzace štítné žlázy. Následně nechat proběhnout alespoň 2 normální menses po revizi a poté možno opětovně snahu o koncepci. Rovněž preparáty s obsahem kyseliny listové (INOFOLIC, NOSIFOL) vhodné.

  • Růžena

    Dobrý den chtěla jsem ,se zeptat jsem po 3 sekcích 2014,2015 ,2016 Vše proběhlo v pořádku Na silvestra 2019 jsem mnela velký potrat v 6 měsíci Teď jsem znova otěhotněla a nevím zda si to můžu nechat aby nenastaly nějaký problémy zase. Děkuju za odpověď 🙂

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k poměrně značným rizikům doporučuji ITP legalis (potrat) ze zdravotních důvodů, tj. bezplatně.

  • Lenka R.

    Dobry den, chtela bych se jen poradit, pred tydnem jsem byla u sveho gynekologa a ten mi rekl podle ultrazvuku ze jsem cca v 6tt, ale ze tehotenstvi neprosperuje, ze se nevyvyji. Dohodli jsme se ze na cisteni do nemocnice nepujdu a pockam doma az zacnu krvacet a vse odejde a za 14dni mam prijit na kontrolu. Jenze co jsem prisla od doktora tak ani nespinim a ani nekrvacim, nic a stale mam tehotenske priznaky, myslite ze to jeste odejde samo a mam cekat nebo mam zavolat svemu gynekologovi a prijit radsi driv? Moc dekuji za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano URČITĚ doporučuji dřívější kontrolu, případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu, obzvláště při potížích.

  • Julie

    Dobrý den. Před 3 lety, jsem prodělala interrupci v 6tt potratovou pilulkou. Vše proběhlo v poradku, nijak zvlášť velké bolesti, žádné silné krvácení, po 14 dnech kontroly také vše v poradku. Poté jsem rok užívala antikoncepci. Po roce jsme se začali snažit dále, teď jsou to již 2 roky a nedaří se otěhotnět. Na vyšetření pruchodnosti vejcovodu v poradku, folikuly také dozrávají, MS pravidelná co 30dni, partnerům spermiogram také v poradku. V momentální době čekáme na vyjádření imunologickeho a genetického vyšetření. Tímto se Vás chci tedy prosím zeptat zda nevíte v cem muže byt ještě příčina proč se nedá otěhotnět? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nadále konsultovat IVF pracoviště dle spádu. Příčiny mohou být různé, někdy obtížně odhalitelné.

  • Markéta Š.

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Poslední menstruace 18.10.. 23.11. jsem šla ke svému gynekologovi. Těhotenský test byl pozitivní, začla jsem špinit. Na ultrazvuku, ale pan doktor nic neviděl. Byla mi odebrána KREV s výsledkem nízké Hcg (hodnota mi nebyla sdělena). Byl mi nasazen utrogestan. Den poté jsem začla více krvácet. Dnes 25.11. stále špiním a pozitivní výsledek těhotenského testu slábne. Má smysl utrogestan brát nebo mám vysadit? Jeden samovolný potrat v 6tt v lednu tohoto roku již mám za sebou. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Utrogestan užívat můžete nebude-li vyloučen abort(potrat) či mimoděložní těhotenství.

  • Kristýna

    Dobrý den, 30.10. jsem potratila s následnou revizí, všechno proběhlo v pořádku, již jsem i po 18.dnech ovulovala. Samozřejmě dodržuji 6ti nedělí. Na kontrole v nemocnoci po 10 dnech bylo vše ok. Na můj dotaz na paní doktorku, kdy se možné se znovu snažit se mi dostalo odpovědi, že pokud přijde,,normální ms" je možné začít hned po té první. Můj gynekolog je však pro to, počkat minimálně 6 měsíců. Řekněte mi prosím, proč se názory 2 doktorů tak liší? I na internetu čtu, že ,,správné" doporučení na čekací dobu od různých lékařů je velmi rozdílné. Kde je tedy ta ,,pravda"? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální je nechat proběhnout alespoň jednu menses a poté se snažit o další těhotenství. Názory ostatních kolegů nemohu hodnotit.

  • Lenka R.

    Dobrý den, v říjnu mi bylo 39 let, mám 2 dcery (7 a 4 roky). V obou případech jsem otěhotněla poměrně rychle, vše bylo bez problémů. V březnu letošního roku jsem otěhotněla potřetí (se stejným partnerem), došlo ale k zamlklému potratu (dle velikosti plodu 6+5 tt). V září jsem znovu otěhotněla, opět zamlklý potrat (8+1 tt). Nikdy předtím jsem potrat nezažila, až teď dvakrát po sobě. Moje gynekoložka navrhuje různá vyšetření, dle jejího názoru je zvláštní, že mám za sebou 2 bezproblémová těhotenství, a teď najednou opakovaný problém. Když jsem se byla v nemocnici domluvit na revizi, tam mi doktor naopak řekl, že mu to připadá zbytečné. Že se stejně pravděpodobně nic nezjistí, že roli hraje i věk, že se to prostě stává. Proto bych chtěla požádat o radu, co se v takové situaci dá dělat, zda je vhodné nějaké opatření, pátrání po příčině apod. Opravdu je takový průběh "normální" a nemusí mít nějakou konkrétní příčinu? Nebo je možné (a smysluplné) patrat po nějaké příčině, která se třeba v minulosti neprojevila? A nebo je pravděpodobným důvodem to, že už jsem "stará". Potřebovala bych v tuto chvíli vědět, zda má smysl něco dělat a zda je ještě šance na třetí dítě. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možné jsou obě varianty. Záleží da chcete po příčině pátrat či ne. Doporučuji zaměřit se s partnerem na opětovnou snahu o graviditu. Bude-li další těhotenská ztráta pak URČITĚ došetření ev.zvážit konsultaci IVF pracoviště ve Vašem regionu.

  • Sandra

    Dobrý den, Chtěla bych se jen zeptat jaké jsou možnosti. Je mi 30 let, děti nemáme, v květnu jsem hned po prvním pokusu otěhotněla, bohužel jsem prodělala samovolny potrat v 7.tt, nyní opet stejná situace jen asi v 6tt. Pro mě je to už alarmující situace, ale bohužel není pochopení že strany mého lékaře. Prý se situace může řešit až od 3. potratu a prý se většinou stejně nic nezjistí. Já jsem ale četla, že naopak se příčina hledat má, měla by se udělat genetika, Imunologie. Jak to tedy prosím je a co byste mi doporučili? Nechce se mi věřit, že by se nedali testy dělat již teď, je to velmi psychicky náročné a buď je vše ok a psychice to pomůže, nebo se zjistí problém a čím dříve se řeší. Moc děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitě doporučuji nejprve genetické,následně další vyšetření ve smyslu hematologie ev.imunologie po domluvě se svým lékařem, případně máte právo na změnu registrujícího gynekologa.

  • K.P

    Dobrý den, mám dotaz ohledně 4 sc. Začíná se mi jakoby škubat jizva a mám silné závratě podobné hypoglikemickým stavům. Užívám combair a ventolin na astma. Momentálně jsem 13+6. Bylo by možné u mě provést potrat ze zdravotních důvodu? Dlouhý i krátký cukr v normě. Občas padne hypoglykémie ale dorovnání džusem nebo jídlem postačí. V předchozích těhotenstvích podobné ale ne tak silné křeče a záchvaty. Sc z důvodu nenastupujiciho porodu i po vyvolání, plod 4kg a úzká pánev. Nakonec uspána celkově kvůli nenastoupení injekce do páteře.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den stav po 2xSC (císařských řezech) je indikací k interrupci (potratu) bezplatně,tj. zdarma. V opačném případě je NUTNÁ indikace odborníka.

  • Jana

    Dobry den, pozna prosim lekar pri vysetreni ci nejakem testu,ze zena v minulosti byla na potratu (cca 10tt)? Kamaradka,ktere se to tyka, zije v zahranici a je to v dane zemi bohuzel velke stigma,proto se boji... dekuji moc za Vasi odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nesdělí-li to žena anamnesticky pak 100% nemusí, ale může.

  • Zdeňka T.

    Dobry den, mam za sebou 4 spontani potrat (prvni byl tzv. zamkly potrat) v poslednich 7 letech. Bohuzel me byli udelany jen krevni testy a ty vysli v poradku ze jsem zdrava. Chtela bych se zeptat jestli mam jine moznosti a jake? Predem Dekuji Zdenka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji odeslání na genetiku, resp.genetické došetření. Blíže dle konkrétní domluvy cestou registrujícího gynekologa.

  • Lulu

    Dobrý večer, 9.9 jsem si dělala těhotenský test a vyšel pozitivně. Dnes mě začalo píchat v podbřišku na pravé straně a začala jsem krvácet. Myslíte, že jsem potratila?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost potratu nelze 100% vyloučit. Doporučuji v nejbližší době vyšetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluvu stran dalšího postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, jsem 3 měsíce po SP, bez zákroku a pořád krvácím. Některé dny to jde, někdy je krvácení hodně silné. U svého doktora už jsem byla 3krát, vše v pořádku. Ještě dodám,že jsem asi 12 let na antikoagulantech, mam vrozenou zilni malformaci a opakovaně zilni trombozy. Kvuli zjistenemu tehotenstvi jsem byla z xarelta prevedena na clexan (predtim asi 10 let warfarin). Je to normální, že krvaceni tak dlouho trvá? Už začínám být celkem zoufalá, je to psychicky i fyzicky náročné. Může to být zánět? Na gynekologii mi byl delan i ultrazvuk a odběry krve, nic nezjisteno. Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se jeví spíše jako hematologický problém a doporučuji konsultaci s kolegy internisty. Stran antikoncepce a zeslábnutí charakteru menses doporučuji zvážit LNG-IUS nitroděložní tělísko Mirena, pakliže není v plánu do 5let další dítě. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Markéta K.

    Dobrý den, obracíme se na Vás s prosbou o radu. S přítelem se snažíme o dítě. Jedná se se již o třetí pokus. Předchozí dvě těhotenství skončila samovolným a poté zamlklým potratem v 5., respektive v 9. týdnu, přičemž se u druhého pokusu, dle sdělení ošetřujícího lékaře, přestal plod vyvíjet již v 6. týdnu. Na základní škole jsem trpěla hypofunkcí štítné žlázy, následovala medikace, nyní neléčeno. S předchozím partnerem mám nyní 11tiletého syna. Současný partner byl před 6ti lety operován pro vrozenou srdeční vadu (nedomykavost aortální chlopně), nyní má její umělou náhradu. V lednu jsem byla testována na TSH a T4 volný - hodnoty v normě. Lékařkou sděleno, že genetické testy lze provést až po třetím potratu. Setkávám se však s informacemi, které uvádí provedené genetické testy již po druhém potratu. Rádi bychom předešli další takové nepříjemné zkušenosti a prosíme Vás tímto o radu, jak postupovat a co všechno by bylo vhodné vyšetřit mimo rámec genetiky, případně, zda je možnost dřívějších testů na genetiku. Děkuji za Váš čas. M.K.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano genetické testy lze skutečně provést již i po 2.potratu a doporučuji jejich provedení. Dále dle konkrétní domluvy s Vaším registrujícím gynekologem s event.zvážením odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • Klára

    Dobrý den, můj dotaz se týká léku USTROGESTAN. Před dvěma lety u me došlo k samovolnemu potratu (5tt+3). Od června tohoto roku se s manželem snažíme o dítě. Zatím nic. Tento měsíc přišla menstruace o týden dřív. Nevim zda to není tím, ze se nezajnizdilo vajíčko do dělohy. Paní doktorka mi napsala Ustrogestan, ale nevim zda je v mem případě nutné ho brat. Brat hormony. Proto se Vás chci zeptat co si o tom myslíte? A pokud ho mam začít brat tak prosím Vás kdy? Paní doktorka tvrdí HNED, ale všude se píše ze až po ovulaci. Nevim ale, zda není zbytecne hormony v mem přípravě brat. Předem Vam moc děkuji za odpověd.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je správný, možno IHNED.

  • Lenka T.

    Dobrý den jsem na začátku těhotenství mám pozitivní testy ale doktor na ultrazvuku ještě nic neviděl a od úterý sem začala slabě krvácet doktor mě předepsal léky a mám jít na kontrolu.Dnes ze mě vyšel hustý hlen a jsem na dovolené tak mám právě strach jestli se mám bát

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zhorší-li se potíže pak doporučuji gynekologické vyšetření cestou pohotovostní služby v místě aktuálního výskytu a již nic nejíst a nepít.

  • Katerina

    Dobry den chtela bych se vas zeptat .Nedostala jsem to mela jsem to naposledy minuli mesic .Udelala ksem si test vysel pozityvni.Dnes jsem myslela ze jsem se pocurala ale zacla jsem krvacet .Je to v tehotenstvi normalni nebo sem potratila mam slabe bolesti ppd briskem dekuji za odpoved Kacena

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství případně počínajícího abortu (potratu) ,ev. cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Andrea

    Dobrý den,jedno dítě již mám,otěhotněla jsem hned,žádné komplikace,těhotenství bez problémů. Nyní se snažíme s partnerem o miminko. V únoru jsem otěhotněla(menstruace se ne nedostavila,po týdnu vajíčko odešlo i s menstruaci),chodila jsem na krev zda HCG klesá,což klesalo,byla jsem uz na nule. Další cyklus jsem nechala odmenstuovat normálně. Poslední menstruace 28.dubna,následující menstruace měla nastat až teď 25.kvetna. V sobotu jsem skončila na pohotovosti, mimoděložní těhotenství,prasklý vejcovod. Kyselinu listovou jim asi už od prosince. Proč tomu tak je?vždyť první těhotenství bez problémů,je mi 29,budu mít ještě děti?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li odstraněn 1vejcovod, kde byl nález mimoděložního těhotenství, pak Vám zbývá druhý vejcovod a šance na spontánní otěhotnění je sice menší, ale přetrvává. Blíže dle konkrétní domluvy s Vaším registrujícím gynekologem.

  • J.V

    Dobrý den chtěla bych se poptat zda je možné zažádat u lékaře v 2.měsíci o pilulku ohl . potratu či je nevyhnutelny zakrok

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologický potrat, tj.pilulka je možná do 49dnů sekund.amenorrhoei,tj. konce 7.týdne těhotenství, jinak je nutný chirurgický výkon.

  • pavla

    Dobrý den, je mi 29 let a prodělala jsem micro abort, bohužel ale mimoděložní těhotenství, pravděpodobně pravý vejcovod. Odebrán mi nebyl, tělo se vyčistilo samo. Prosím jaký je ideální další postup? Je dobrý nápad zkoušet to dál přirozeně i když vím, že je to může opakovat? Je dobrý nápad provést test na průchodnost vejcovodů? Příp. jakou metodou. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, další pokusy o koncepci (těhotnění) bych realizoval za 3měsíce. Nyní přijde první menses přibližně za 6-8týdnů,event.dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Alice

    Dobrý den,je mi 43 let mám 4 děti,chtěli bychom ještě 1 je to velký problém v mem věku? Předešlé těhotenství probíhaly celkem v pořadku u druhého císařský řez pro velikost a špatnou polohu u 3 těhotenství mírná těh.cukrovka. Ještě mám Rh negativní po každém porodu mi byla dána injekce. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství je i v tomto věku možné, ale bude se jednat o rizikové těhotenství i vzhledem k předchozímu císařskému řezu. Osobně doporučuji velmi zvážit.

       

  • Šárka

    Dobrý den. Je mi 31 let, s manželem máme zdravou dceru 2.5 roku(otěhotněla jsem tenkrát ihned). Nyní se již rok snažíme o otěhotnění, cca před 3mi měsíci jsem začala brát Fertipronu (inositol) a poté jsem hned otěhotněla. Vydrželo to však jen týden. Dali jsme si měsíc pauzu, zkusili to znovu a situace stejná. Začala jsem krvácet 3 dny po pozitivním testu. Jedná se tedy o velmi rané potraty. Jak byste mi doporučil jednat? Mám podstupovat nějaká vyšetření nebo to zatím máme dál spontánně zkoušet? Můžeme se opět pokoušet hned po proběhlé příští menstruaci tzn. jeden cyklus pauza, nebo byste doporučoval déle? Byla by vhodná podpora formou nějakého léku ihned po otěhotnění nebo ne? Zatím jsme podstoupili jen manželův spermiogram, který dopadl bez problémů. Děkuji mnohokrát.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vynechat 2xmenses a poté opětovně snahu o koncepci. Prekoncepčně inositol (Fertiprona). Bude-li potvrzeno těhotenství ihned nasazení Utrogestanu nebo jemu podobného preparátu. Bude-li se uvedené opakovat pak další došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Martina

    Dobrý den, Na konci ledna jsem postoupila upt. Nyní mám.pozitivni tehotensky test i přes ha pro kojící. Je možno znova podstoupit upt? Dcera trpí spinalni muskularni atrofii tudíž vysoké riziko genetické nemoci a jsem po 2 cisarskych rezech. Druhý rez byl komplikovaný pro dehiscenci jizvy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě by se mělo jednat o zdravotní důvody k provedení další UPT, tj.stp 2xSC,genetická zátěž, aj. tzn. bezplatně .Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, mám dotaz? Je mi 43 let mám za sebou 3 porody spontánní a bez problémů.3 dítě je z novým partnerem. Chtěli bychom ještě jedno dítě. Ale v letošním roce jsem 2 krát potratila, o prvním jsem ani nevěděla. U obou byla provedena kyretáž. Podotýkám, že štítnou žlázu mám OK i další výsledky jsou v pořádku, tak se obávám, jít do dalšího těhotenství. Myslíte, že mám šanci ještě na jedno dítě? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění přetrvává. Vzhledem k k věku, anamnéze a uvedeným faktorům těhotenství spíše nedoporučuji. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Sára

    Dobrý den, neplánovaně jsem otěhotněla (nyní 5.týden, 26 let, doposud bez těhotenství či interrupce). Vzhledem k tomu, že jsem o svém stavu dosud nevěděla, konzumovala jsem alkoho, kávu,… Nyní mám strach, aby to neohrozilo vývoj plodu. Nebyla by v tomto případě interrupce na místě? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon „vše nebo nic“(do konce 4. měsíce nejčastěji dochází k potratům). V případě poruchy vývoje či poruchy uhnízdění oplozené vajíčko zaniká. V případě normální viability (životaschopnosti plodu) je vhodný I.trim.screening (nelze ovšem zachytit VŠECHNY možné vady). Interrupce nutná není, ale máte-li extrémní obavy pak je na Vašem osobním zvážení. Uvedené lze do konce 12.gestačního týdne.

       

  • M.z

    Dobrý den, uz po několikátý mi museli ukoncit těhotenství vždy zduvodu akce srdeční vzdy v 10tt. Na genetice nic nezjistili. Jsou i jina vyšetření kde zjisti příčiny? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření registrujícím gynekologem s vhodným odesláním na hematologii,imunologii,příp.vyloučení jiných možných příčin.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtela bych se zeptat jsem v 8tt těhotenství. Menstruace jsem měla naposledy kolem 30.7 . 3.9. Jsme si dělala test a vyšel pozitivně. Ihned jsem šla k doktorovi, ten mi sdělil ze zatim nic nejde videt pouze ze mam zvetsenou sliznici, za 2 tydny jsem měla přijít znovu . 17.9. Jsem přišla na kontrolu a uz tam byla vidět srdeční akce , ale ne gestacni vacek, plod se nedal změřit. Tak mi dal prášky na udržení těhotenství s tím ze za týden mám přijít na kontrolu. Dneska 24.9. Jsem byla na kontrole a výsledek stejny srdeční akce je gestacni vacek nejde videt. Jak je to možné ? Je naděje ze bude vše ok? Nebo mám zkusit zajít k jinému gynekologovi? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit tzv.missed abortion(zmlklé těhotenství),tzn.zda srdeční akce plodu již nezanikla. K jinému gynekologovi ev.stran ověření je možné rovněž zajít.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, chtěla bych se poradit, jaká byste doporučil vyšetření nebo léčbu, mám za sebou čtvrtý samovolný potrat. o díte se snažíme rok, otěhotním pokaždé skoro napoprvé, ale do 9tt vždy potratím. První potrat byl minulý rok v září, další v lednu – zamlklé těhotenství 9tt to jsem musela na kyretáž, další v květnu v 7tt a poslední v říjnu 7tt. Na kontrolách bylo vidět i bijící srdíčko. Poslali nás s partnerem na genetické vyšetření, to máme v pořádku, byla jsem na hematologii, také v pořádku, štítná žláza a nějaký hormonální profil také v pořádku. Imunologii mi lékař odmítnul napsat. Před pěti lety jsem byla na konizaci děložního čípku kdy vzali jen poškozenou část, cytologie už je v pořádku. Kyselinu listovou užívám pravidelně. Je mi 27 let. Také by mě zajímaly jaké můžou být důvody opakovaného potrácení. Na pohotovosti mi lékař řekl, že je možnost i laparoskopické nebo endoskopické vyšetření dělohy. Bylo by na místě poslat i partnera na nějaká vyšetření? Všechna vyšetření mi může napsat můj gynekolog, nebo je nutné navštívit centrum asistované reprodukce? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, situace je na komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa, kdy je vhodné doplnit partnerův spermiogram a poté bych event.přistoupil k endoskopickým či laparoskopickým vyšetřovacím technikám s případným doplněním imunologického došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Máte rovněž právo s partnerem na nezávislou konsultaci v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Michaela

    Dobrý den, mám dotaz ohledně potratu. Podstoupila jsem IVF, bylo mi zavedeno 1 embryo. Užívám utrogestan 4 – 0 – 4. V dne odběru krve na hcg byla hodnota 1800. Za pět dní na to jsem začala špinit (ještě jsem se neplašila) ale k večeru jsem začala krvácet (čerstvou krev) a měla bolesty jak při MS. Volala jsem na kliniku co mám dělat. Bylo mi řečeno, že pokud se mi stav zhorší, mám jen na pohotovost jinak další den dojít k nim na odběr krve a UZ. Večer se bolesti trochu zmírnily a krev byla jen po utření toaletním papírem. Podle pana doktora jsem 5tt+4, udělal mi UZ a řrkl mi, že jsem potratila ale že ještě počkáme na krev. Hodnoty krve prý budou kolem 100. Po pár hodinách mi volali, že hodnoty z krve vystoupaly přes 12000 a doktor to vůbec nechápe jak je to možný! Na kontolu mám přijít za 4 dny (opět na krev a na UZ). Chci se tedy zepta – je možné že jsem opravdu potratila ale hodnota hcg ještě nestihla klesnout nebo se pan doktor prostě zpletl??? Dívala jsem se na obrázek na UZ a tiskl a měřil si tam malou býlou tečku, tak netuším o co šlo. Nevyjádřil se mi, jestli tam nic není, nebo je prázdny váček prostě nic, jen potratila jste. Od toho dne jsem pak jen malinko zašpinila a bolesti ustoupily. Ležím a věřím, že malej ještě zabojuje a bude vše v pořádku. Jen mě zajímá přístup pana doktora… Děkuji za odpověď. po

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné vyloučit jak všechny formy těhotenství /kompletní či nekompletní potrat,zmlklé těhotenství, mimoděložní těhotenství/ tak možnou příčinu některého z onemocnění trofoblastu. Blíže doporučuji došetřit cestou registrujícího gynekologa. Je vhodná kontrola v odstupu min 2dnů s odběrem krve na hCG a UZ vyšetřením. Při potížích /bolesti v podbřišku,krvácení,aj./ihned.

       

  • Katerina

    Dobry den, Uvazuji nad chemickym potratem, co kdyz nevyjde a plod zemre, ale ostane uvnitr? Zisti doktor z krvi, ze sem mela chemicky potrat, chci aby to vypadalo ako spontanni. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, farmakologická interrupce(potrat)může selhat v 1,3 – 7,5% případů. Ve většině případů nelze této komplikaci předejít žádným opatřením. Že došlo k nedostatečnému odloučení a vypuzení plodového vejce, se zjistí až při kontrolním vyšetření po 14-21 dnech od podání obou tablet. Léčba této komplikace obvykle vyžaduje provedení instrumentální revize dutiny děložní v celkové anestezii. Uvedené nelze „zařídit jako spontánní potrat“

       

  • Mija

    Dobry den. V 11. tyzdni tehot. som absolvovala interrupciu kyretou z dovodu mojich zdrav. problemov a uzivania silnych liekov (5 druhov antibiotik pri opakovanych zapaloch mocoveho m.) a z dovodu obav poskodenia plodu. Pretoze som v tej dobe o tehot. netusila. Pisu v sprave po zakroku, ze bol bez komplikacii, mam uz po kontrolach, menzes pravidelny, zbytky neostali. Pisu vakuumexhausce dutiny kyretou, rohy dutiny revidovany klasicky atd…. Uvadzaju ale, ze plodove vajce vybaveno po castech.. zakrok bez komplikaci. Naviac, citam na internete rozne moznosti rizika udrzania plodu v pripade dalsieho tehotenstva z dosledku moznych poskodeni pri zakroku. Doktor vsak uistoval, ze nehrozi nic.. Aka je prosim pravda o tychto zakrokoch ? Dakujem vopred

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o standardní výčet možných komplikací. Jestliže byly opakované UZ kontroly v normě a nemáte klinické potíže /bolest,krvácení,teploty aj./ pak bych se přestal obávat.

       

  • Eviku

    Dobry den, V 12. Tyzdni som absolvovala kyretáž, iba 1 a pol dna som krvacala. Menzes sa nedostavil do 8. Tyždnov a uz som dostala injekciu Neofollin. Ani po tyzdni menzes nikde. Lekar este k tomu na ultrazvuku konštatoval,že v maternici ostali zvyšky. Zaujimalo by ma co ma bude teraz cakat,dalsia operacia?… Dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vysoce pravděpodobné, že budete odeslána k tzv. „přečištění“ (revizi) dutiny děložní. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o posouzení správného postupu u mého potratu. Otěhotněla jsem plánovaně nicméně embryo přestalo mít srdeční aktivitu podle ultrazvuku to bylo 7+2 a podle poslední menstruace 9+5. Byly mi tedy navrhnuty dvě možnosti- RCUI nebo farmakologická revize za úhradu, tu jsem si také nakonec vybrala kvůli menšímu riziku u dalšího otěhotnění. Dostala jsem tedy hned 1,5 tbl Mispregnolu 400 ug, kterou jsem měla nechat volně rozpustit pod jazykem a hodinu počkat v čekárně kvůli možné alergické reakci, reakce se nedostavila byla jsem tedy propuštěna domů kde jsem si po 3 hodinách od prvního podání musela vzít opět 1,5 tbl Mispregnolu. Kolem 16 hod. jsem začala hodně silně krvácet a jelikož mi před tím nebylo ani vysvětleno při jak silném krvácení už nemusí být vše v pořádku (to jsem se dočetla zpětně z příbalového letáku léku na internetu) tak jsem zkolabovala a rodina mi musela přivolat záchranku, skončila jsem v nemocnici kde jsem ihned jela na operační sál kvůli silnému krvácení kde byl nakonec proveden zákrok: revize po spontánním potratu a dilatace hrdla děložního. Můj dotaz zní jestli nedošlo k pochybení ze strany lékařky, která mi nadávkovala Mispregnol když jsem si začala shánět informace o potratu tímto práškem zjistlila jsem, že všem mým známým byl tento lék podaný úplně jinak a já teď nemohu vyhnat z hlavy myšlenku jestli u mě nedošlo k pochybení a nemohl být průběh úplně jiný. Předem Vám moc děkuji za jakoukoliv odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nadávkování Mispregnolu Vaší lékařkou je správné. Vždy záleží v jaké indikaci a jakým způsobem se podává /perorálně,sublinguálně nebo vaginálně/. Vámi popsaný průběh je takto možný a neshledávám pochybení.

       

  • Tamara

    Dobrý den, v loňském roce jsem prodělala zamklé tehotenství. Teď jsem momentálně v 10tt a byl mi předepsán gynprodyl na podporodu a udržení těhotenství. Mám z toho trochu smíšené pocity….ano gynprodyl asi pomůže, aby nedošlo k potratu Ale na zamklé tehotenství určitě vliv nemá. A má otázka tedy zní: Pokud beru tento lék a nedej bože těhotenství opět skončí jako zamklé gynprodyl bude v těle dále držet mrtvý plod. A my budeme mít pocit, že je vše zalité sluncem a přitom můžu mít v sobě třeba měsíc mrtvý plod. Je to tak?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Gynprodyl nefunguje na principu „udržet mrtvý plod v děloze“ jak se domníváte. Doporučuji jej užívat. Máte-li pochybnosti doporučuji blíže prohovořit se svým registrujícím gynekologem,jinak sdílím jeho názor.

       

  • Daniela

    Dobry den. Mam 36 rokov, dve deti vo veku 13 a 4 roky.Snazime sa o tretie dieta, no bud to nevychadza vobec /ziadna antikkoncepcia ani ochrana/ alebo…v roku 2014 som potratila prvykrat..hned na to,ako mi vysiel pozitivny test…zila som vtedy este na Slovensku, ale ziadna kyretaz sa nekonala…minuly rok,teda v lete 2017 som potratila v 6tt+1…to uz sme zisli v anglicku..taktiez ziadne cistenie..tu to vraj nechavaju na prirodu..priebeh bol taky,ze som zacala slabo krvacat, potom silne krce..no a nasledne krvacanie 6 dni…z hcg urceny potrat, rovnako ako z vysetrenia,kedze som mala otvoreny krcok maternice…teraz som opat tehotna..teda dufam ze stale som…dnes 7tt+3 ale vcera rano…silnejsia bolest v podbrusku…asi 2-3minuty..potom to preslo…asi za hodinu slabe krvacie…a za dalsiu hodinu…ked som sla na wc…som nasla na papieri zrazeniny..4-5 kusov…potom slabe spinenie…a od poobedia uz len slabulinke spinenie..viditelne len na papieri…viete mi poradit,o co moze ist? Zijem v anlicku a tu tehotnestvo nejak neriesia do 12tt :((( k porodnej asistentke idem az o tyzden. Vopred dakujem za odpoved..snad bude co i len trochu pozitivna

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k možným obavám doporučuji co nejdříve vyšetření erudovaným gynekologem dle spádu a možností, při ev.zhoršení potíží i cestou ústavní pohotovostní služby.

       

  • Anita

    Dobrý den pane doktore. Jak moc považujete za rizikové létání v 1.trimestru u žen prvorodiček ve věku 30-35 let? Je zvýšené riziko potratu mýtus nebo opodstatněná obava? Zvyšuje se pravděpodobnost dalšího potratu pokud už žena jednou prožila spontánní potrat v 6. týdnu těhotenství? Existují nějaká další rizika výjma nevolností? Jedná se o kratší 5hodinový let v rámci EU, takže mám na mysli cestování s dostupnou kvalitní zdravotní péčí a bez zvýšeného rizika infekcí. Děkuji za případné rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, letět Vám určitě nedoporučuji, jelikož uvedené je velmi rizikové. Bezpečnější je létání v II.trimestru. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Michaela

    Dobrý deň prajem pán doktor. Prosím Vás o pomoc. Mám za sebou dva zamlčané potraty. Prvý bol v 7 tt a druhý v 6 tt. Boli sme v CAR s manželom na všetky vyšetrenia. Mne robili hormonálny profil – ok, reprodukčná imunológia – ok, genetika – ok, infekčné (toxo) – ok, stery na ueraplazmy a chlamýdie – zistená mne aj manželovi ueraplazma (preliečení obaja Doxyhexalom), hematológia (mutácie – ok, ale našli mi syndróm lepivých doštičiek I. typu) – vraj počas ďalšieho tehotenstva si budem musieť pichať clexane 0.4 a anopyrim polku tbl, mi povedal hematológ. Zatiaľ neužívam nič, iba inofolic. Manžel užíva Folandrol. Manželovi bola zistená diagnóza spermiogramu : ligoasthenoteratozoospermia. Nikto nám nevie dať odpoveď na otázku, čo zapríčinilo dva potraty v skorom štátiu, či môj syndróm lepivých doštičiek, alebo manželové spermie. Prosím Vás, mám nádej na úspešné tehotenstvo a donosenie plodu? Veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď a za čas, ktorý mojej otázke venujete. S pozdravom a prianím všetkého dobrého Michaela

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jednoznačnou odpověď na uvedené Vám pravděpodobně nikdo nedá – může se jednat jak o manželům problém tak Vaše hematologické onemocnění, případně kombinace obou. Užívání Inofolicu i Folandrolu doporučuji jako první krok. Neotěhotníte-li do 1/2 roku případně dojde-li k další těhotenské ztrátě pak doporučuji využít služby některého IVF centra z okolí s konsultací stran dalšího postupu.

       

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat je možne otěhotnět já tehotna už byla v prosinci a potratila jsem tak se chci poptat mohu mít ještě svým přítelem miminko děkuji a taky se chci zeptat menstruaci mám málo kdy ta se my občas i spozdi mám ji nejméně 3 až 4 dny a pak skončí z menstruaci mám divný pocit chodí my málo.kdy a bojím se že bych nemohla mít děti, a taky se chci zeptat když spím ze svým přítelem začnu mít křeče bolí mě bříško v pod bříšku tak se chci zeptat se je to nigdy se my to nestálo tak se chci poptat vás co to asi může být děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených údajů prozatím nevidím důvod proč by jste v budoucnu nemohla otěhotnět. Situace je na komplexním došetření Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, byla jsem před týdnem na kontrole v 8plus4 tt, doktor mi oznámil, že přestalo bít srdce a poslal mě na revizi. Než revize proběhla, potratila sem v klidu doma (za což jsem upřímě ráda). Vyšel váček, neporušený v celku. Trochu mě jen děsí, že moc nekrvácím, krvácím jak při slabé ms. Ráda bych se revizi vyhnula. Je nějaké doporučení, jak děloze pomoci aby se lépe čistila? Může mi uškodit horká vana? Popíjení nějakých čistících bylinek? Jedná se o moje první těhotenství ve 30ti letech. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, čistící bylinky či jiné způsoby použít můžete, ale nevyčístí-li se dutina děložní sama za určitou dobu je nutné revizi dutiny děložní absolvovat stran vyvarování se příp.komplikací (zánět,neustálé krvácení,bolesti,teploty aj.).Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Paraple

    Dobrý den, máme za sebou několik neúspěšných ivf a teď také ket, když se mi podaří embryo uhnizdit dojde k biochemickemu těhotenství, genetika, imunologie v pořádku, vím, že na příčinu se někdy ani nepřijde ale nemůžete prosím poradit nějaké vitamíny nebo léky? Sliznice je dle učebnice, nemám žádné potíže,infekce ani nic jiného.Děkuji za každou radu, pokud vám můj dotaz nepatří omlouvám se. P.S.: Mám teda mutaci MTHFR ale prý by to neměla být příčina potratů.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, stran vitamínů doporučuji určitě foláty,tj.NOSIFOL, INOFOLIC příp.jiné. Je zde ke zvážení, zda chvíli situaci nenechat volný průběh a poté opětovně např.zkusit některou z metod IVF. Situace je na komplexní řešení optimálně cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Katerina

    Dobrý den, prosím chtěla bych se informovat. V sobotu jsem byla na pohotovosti se slabým krvacením (byla jsem 6+2 tt) Doktorka mi oznámila, že se jedná o neúplný potrat. Co to prosím znamená? V neděli a v pondělí, ze mě vypadly cca 7cm kousky (dlouhé, tenké). Starost mi děla, že jsem neviděla gestační váček, ale nevím jestli ho vůbec mohu vidět v takovém ranném stadiu. Bojim se, abych nemusela na kyretáž. A ještě bych se chtěla zeptat na Váš názor ohledně dasího pokusu o miminko, jak dlouho čekat. Hodně jsem od známých slyšela, že po potratu je velmi vysoká pravděpodobnost otěhotnění ( prý je pohnojěno). Děkuju Vám za odpověd‘.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, je nutno vyloučit zda se jedná o úplný potrat (těhotenství odkrvácelo), zde není nutná revize dutiny děložní, případně poptrat neúplný, tzn.že v dutině děložní zůstala část plodového vejce a je nutné ji vyčitstit. Po takovémto výkonu obvykle doporučuji nechat proběhnout první 2 až 3 menstruace a poté se můžete s partnerem opět snažit o další těhotenství.

       

  • Evelin

    Dobrý deň, mám 35 rokov a s manželom sa pokúšame o prvé dieťa. 15 novembra som otehotnela. Moja posledná menštruácia bola 2 novembra. No 14. decembra som mala silný hnedý výtok a do toho trocha čerstvej krvi na druhý deň som bola na vaginálnom vyšetrení, kde bolo všetko v poriadku, ale lekár mi povedal, že by ma chcel o týždeň vidieť, čo však nebolo možné pretože sme cestovali na Slovensko kvoli sviatkom. Po návrate som hneď išla na vyšetrenie. A tam ma čakala nemilá správa, že som potratila už asi v 5/6tt. Je to naozaj zvláštne, že celý ten pobyt na Slovesnku sa moje telo ešte stále cítilo v druhom stave, ( ale myslím si že za to možu aj vitamínové doplnky). Podľa posledného echa mám v maternici stale zárodočný vak s pozostatkom embrya a keďže žijeme v Holandsku kde sú možné tri verzie ako ďalej: čakať kým to príroda vypudí von, ďalej vaginálne tablety Cytotec na vyvolanie potratu alebo kyretáž. Doktor mi však povedal, že zárodok je veľmi malý a, že mám alebo počkať kým sa o to príroda postará sama alebo si dať tablety a keď to nebude fungovať tak v poslednom rade kyretáž. Momentálne som v 11tt podľa tehotenskej kalkulačky. Tak teraz neviem čo mám robiť. Cítim sa dobre, nemám žiadne komplikácie chvála Bohu. Vedeli by ste mi ozrejmiť, čo sa to deje s mojím telom? Prečo nechápe, že plodový vak je už v podstate prázdny? Ďakujem.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji revizi dutiny děložní jelikož se jak uvádíte o to „příroda sama nepostarala“ ačkoliv klinické potíže nemáte.

       

  • Maria

    Dobrý deň, Mám 33 rokov, 2 zdravé deti a snažíme sa o tretie dieťa. Tretie a štvrté tehotenstvo dopadlo rovnako zamlklý potrat v 13+2. V obidvoch týchto tehotenstvách bol robený tesne predtým prvý kombinovaný screening v 12.tom týždni, ktorý bol v poriadku. Oba plody boli geneticky skontrolované / jeden počas tehotenstva z krvi matky, druhý po zákroku/. Urobili sme vyšetrenia štítnej žľazy, imunologie a genetiku s partnerom. Nič zvláštne sa nenašlo. Teraz som tehotná znova. Viete prosím poradiť na aké vyšetrenia by som mala ešte ísť ? Alebo máte tip na nejakého gynekológa v Prahe, ktorý má s takýmito vecami prax? Moj gynekolog povedal, že také niečo dvakrát po sebe nevidel a že mi nevie pomocť. Bojím sa, že zas bude všetko úplne v poriadku.Prvý velký screening ukáže zdravé dieťa s tlčúcim srdcom, len aby som neskor zistila, že dieťa sa prestalo vyvyjať 3 dni potom. Za prípadnú odpoveď ďakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je dodržování zdravých zásad v souvislosti s hygienickými,režimovými a jídelními opatřeními. Více se obávám že pro těhotenství resp.zdravý vývoj plodu udělat nemůžete, obzvláště pokud byly všechna ostatní vyšetření negativní. Samozřejmostí je užívání těhot.vitamínů s obsahem kyseliny listové a dále bych se pokusil eliminovat stres cvičením,zájmovými činnostmi,procházkami v přírodě případně meditací.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, nyní jsem týden po revizi dělohy z důvodu samovolného potratu v 8.týdnu. Bylo to první těhotenství. Po 2-3 menstruacích ( jak nám bylo doporučeno ) se chceme snažit o další. Chtěla jsem se zeptat, kdy je vhodné začít s užíváním kyseliny listové, je možné ji užívat už nyní? Předešlé těhotenství jsem ji neužívala, dočetla jsem se o ní později až na internetu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran užívání kyseliny listové,resp.folátů doporučuji začít minimálně 1 měsíc před plánovaným otěhotněním.

       

  • Pavla

    Dobrý den,mám za sebou 3 nevydařené pokusy i IVF+ 2 nevydařené KETy. Doktor mi přeléčil imunitu Prednisonem, jela jsem do lázní, cvičila, chodila na akupunkturu a po téměř 6ti letech se mi podařilo přirozeně otěhotnět. Doktor v CAR mi tehdyhned nasadil Prednison a Utrogestan a donosila jsem zdravého syna. Rok po porodu jsme se pokusili o druhé dítě, kupodivu se zadařilo hned, ale v 7+2 jsem samovolně potratila. Nyní jsem opět díky Clostibegytu a Pregnylu otěhotněla, bohužel v 10+1 mi doktor oznámil, že plodu nebije srdíčko. Musela jsem tentokrát na kyretáž. Teprve teď až po druhém potratu se obvodní gynekolog začal zajímat o můj Rh faktor a Rh faktor mého syna. Když jsem mu sdělila, že ho máme rozdílný, protože jsem po porodu dostala injekci. Řekl, že ji budeme muset dát znovu. Na mou otázku, zda neměla mi být tato injekce podána již po prvním potratu mi bylo sděleno, že tenkrát to nebylo zapotřebí a na můj nynější potrat, nepodání té injekce po prvním potratu nemělo nijaký vliv. Chtěla jsem se zeptat, zda opravdu to, že mi nebyla injekce imunoglobulinu podána bylo vpořádku a neohrozilo to mé další těhotenství, které tedy dopadlo kyretáží. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v těhotenství a bezprostředně po porodu a po potratu kdy byla čištěna dutina děložní se jedná o rozdílné schéma dávkování. Jste-li Vy krevní skupina s Rh faktorem negativním, měl by být po revizi dutiny děložní (RCUI) dle doporučeného postupu ČGPS imunoglobulin i.m podán,tj.uvedené bylo řešeno správně. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Andrea

    Dobry den,pred tydnem mi vysel opakovane pozitivni test,ovsem za 3 dny carka na testu o hodne zeslabla (na temer tzv. ducha) a objevila se opozdena MS.Je vsak o hodne slabsi nez obvykle.Mohlo by se jednat o GEU?Predpokladam,ze kdyby slo o velmi ranny potrat, menstruace by byla silna a dlouha. Bolesti krome tech beznych menstruacnich nemam.Je vhodna navsteva gynekologa?Dekuji za odpoved 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,návštěvu u registrujícího gynekologa považuji za velmi vhodnou a dle toho určení dalšího postupu.

       

  • Radoslav

    Dobry den, pred dvoma dnami som podstupila kyretaz po potrate. v 8 tyzdni Od kedy je povoleny sex? Môze mi vonkajsia masturbacia niejako poskodit? resp. samotny orgazmus? dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zevní masturbace jak uvádíte ani orgasmus Vám uškodit nemůže, osobně bych však počkal minimálně dva týdny, optimálně 4-6týdnů.

       

  • Pavlína

    Dobrý den byla sem u gynekologa tam sem řekla ze sem si dělala tehotensky test vyšel pozitivní On mi řekl ze nejsem další den sem začala krvácet šla sem oběť řekl mi ze to nic není ze nejsem ze to sou menstruace na to mi žal krev a za tři dny mi řekl ze sem byla těhotná neví zda sem potratila bo sem těhotná prosím o radu dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné došetření, resp.vyloučení mimoděložního těhotenství nebylo-li nitroděložní těhotenství potvrzeno.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, prosím Vás o radu. Snažíme se už delší dobu o miminko. Minulý měsíc jsem prvních 11 dní cyklu pila kontryhelový čaj. Následně se mi menstruace opozdila o 10 dní, těhotenský test negativní, ultrazvuk nic neukázal a dostala jsem injekci na vyvolání menstruace – ta přišla za 5 dní. Používám menstruační kalíšek, při vylévání jsem si všimla, že v krvi je jasně ohraničený bílý váček velký cca 2,5 cm s modrou žilkou uvnitř a s „ocáskem“ z váčku. Docela mě to vyděsilo – myslíte, že mohlo jít o mimoděložní těhotenství a vyloučení plodu, nebo co to mohlo být? Děkuji za odpověď!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o mimoděložní těhotenství jít nemůže, vyloučení tkáně plodu, resp.samovolný potrat „zcela nemohu vyloučit“ na základě Vámi popisovaných údajů. Doporučuji bližší došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Pane doktore,jsem po spontalnim potratu v 7.tydnu.Kdy je nejlepe zacit se snazit o dalsi tehotenstvi.Na pohotovosti mi rikal doktor,ze muzu hned,kdyz jsem nebyla na revizi.Ale co ctu,tak vaude se pise nejlepe po 3mes.Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně doporučuji nechat proběhnout 2 až 3 menstruace, tudíž nejdříve za 3 měsíce.

       

  • Bára

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2014 jsem otěhotněla, během těhotenství se zjistilo, že v pupečníku chybí céva, na jedné ledvině byla cysta, miminko se narodilo jen s jednou ledvinou, jinak zdravé. V prosince 2016 jsem otěhotněla, následně v 9 tt prodělala zamlklé těhotenství a revizi. V dubnu 2017 jsem znovu otěhotněla, nyní opět v 9 tt opět zamlklé těhotenství a revize. Vždy se cca v 6 tt plod přestal vyvíjet. Jde v tomto případě stále ještě o náhodu? Mám si u svého doktora vyžádat nějaká vyšetření, případně jaká? Je mi 33 let, partnerovi 35. Psychicky je to pro nás velmi náročné, druhé dítě bychom rádi, ale velmi se bojím toto podstupovat zas a znovu.. Děkuji za zodpovězení.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedné doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem stran případného doplnění konsultace genetikem – dle mého názoru by bylo ve Vašem případě vhodné.

       

  • Marcela

    Dobry den Pred 2 dnami som potratila. 12 tyzdni nam povedali ze babo je od9 tyzdna mrtve alebo sa pomaly vyvyjalo. Zijeme v UK po dohode s lekarkou som potratila doma brala som len lieky na bolest.problem je ze doktorka povedala ze sa moze stat ze budem naozaj velmi krvacat co sa ale nestalo.krvacala som tak normalne trosku viac ako pri menstruacii a trvalo to asi 6 hodin kym to vsetko na pokracovanie vyslo von.potom som uz krvacala pomenej a este v noci zo mna vyslo cosi vacsie. Odvtedy uz druhy den krvacam len slabucko tak par kvapuek a sem tam pride taha silnejsia vlna a cosi male sa vyplavy. Coho sa obavam je to ze mam stale bolesti v uz nie take silne ale na to ze beriem kodein a paracetamol tak ich citim a neviem ci to takma byt. Na kontrolu idem az za 5 dni a bojim sa ci su tie bolestinormalne po potrate alebo ci tam nebude nejaky zapal. A este tie bolesti nemam stale su take narazove bodave, tlak v bruchu. Dakujem za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud jsou bolesti zesilující a analgetika /léky tlumící bolest/ jsou bez účinku pak doporučuji ihned gynekologické vyšetření případně i cestou pohotovostní služby v místě spádu a dle toho další postup.

       

  • Hana

    Dobrý den, jsem v 7.týdnu těhotenství. Jedná se o první těhotenství po několika letech neúspěšných pokusů o otěhotnění (od puberty opakovaně poruchy menstruačního cyklu, zejm.po záměrné redukci tělesné hmotnosti). Taktéž mám heterozygótní formu Leidenské mutace a autoimunitní tyreoiditidu. Mojí sestře byla loni diagnostikována celiakie (chronické průjmy, bolesti břicha, nevolnost-sérologie negativní, biopsie pozitivní). Mně, jako příbuznému 1.linie, byla taktéž nabrána sérologie-negativní. Biopsii jsem nepodstoupila, žádné gastrointestinální příznaky nemám. Nyní mi bylo mojí gynekoložkou doporučeno držet bezlepkovou dietu z důvodu možného vzniku potratu na podkladě celiakie. Prý stačí dietu držet pouze v 1.trimestru. Chtěla jsem se zeptat na Váš názor-zda je toto opatření dostačující, jestli bych měla držet dietu i v dalším průběhu těhotenství, popř.zda např.po prvním trimestru zkusit dietu na chvíli vysadit a nechat si znovu nabrat sérologii. Přece jen se jedná o dietu finančně náročnější a hlavně společensky stigmatizující. Proto bych ji nerada držela zbytečně, na druhou stranu, nerada bych něco zanedbala a o dítě tak, třeba i v pozdějších stadiích těhotenství, přišla. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na celiakii,rozhodně nezačněte držet bezlepkovou dietu, která by výsledky mohla zkreslit. Doporučeno je nejdříve si nechat udělat u svého praktického lékaře speciální vyšetření, kdy z krve je možno stanovit protilátky proti tkáňové transglutamináze, endomysiu a gliadinu. V případě pozitivního výsledku Vás vyšetří gastroenterolog, který použije tzv.enterobiopsii při níž je odebrán pacientovi malý vzorek tenkého střeva, což jak uvádíte vyšlo negativní. Opatření se jeví jako dostačující. Současná medicína celiakii vyléčit neumí. Při přísném dodržování bezlepkové diety, kdy ze své stravy musíte vyloučit všechny potraviny vyrobené z pšenice, žita, ječmene a ovsa, ovšem můžete s touto chorobou dál žít bez zdravotních problémů. Dietu je ovšem nutné dodržovat celý život.

       

  • Lucie

    Dobrý den poslední týden v lednu jsem měla spontánní potrat jela jsem na pohotovost protože mě bolelo pravé podbříško a krvácela jsem byla jsem začínající 6 týden těhotenství. Revizi jsem neměla. HCG jsem měla 18, druhý den 9 a za týden jsem měla HCG 2. Doktor mi řekl, že už mě nepotřebuje vidět. Ale já nechápu já už dávno nekrvácím čekám na další menzes která by měla nastat 15.2. a co ta HCG 2? to samo zmizí, když nekrvácím? Nebo to zmizí při další menzes? Nerozumím tomu, bojím se že nejsem celá vyčištěná,a že mi tam vzniká zánět, sem tam mě jakoby píchne v pravém podbříšku je to normální? říkám si buď to bude začínající slepák, nebo to je po potratu, nebo já nevím. Ale bojím se. Momentálně ležím doma s teploty a kašlem prý začínající chřipka ale bojím se aby to nemělo souvislost s potratem. Můžete mi prosím poradit jestli to HCG 2 se samo vstřeba? a jak poznám že to není v pořádku? S manželem jsem měla 1 sex a mě to jakoby tlačilo a i on říkal že to uvnitř nějaký divný tak jsem řekla bude půst asi se to musí vyléčit. Prosím poraďte měla jsem 1 potrat a gynekolog mi k tomu nic neřekl tak chci přejít k jinému ale teď kvůli nemoci nemůžu. Děkují

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den hCG 2 je zcela zanedbatelná hodnota, máte-li obavy zda jste zcela „vyčištěná“ pak je nutná kontrola u svého registrujícího gynekologa poté co doléčíte uvedenou virozu. Ztratila-li jste důvěru ve svého gynekologa máte právo na změna lékaře.

       

  • Markéta

    Dobrý den. V říjnu minulého roku jsem byla u své doktorky s tím, že opakovaně před každou menstruací špiním tak 6 dní. Doktorka mi sdělila, že je to nedostatkem progesteronu a nasadila Utrogestan. Já jsem však v té době buď již byla těhotná nebo jsem ihned otěhotněla protože další MS již nedorazila. Dále jsem už Utrogestan nebrala. Nepociťovala jsem na sobě však žádné těhu příznaky a bohužel v 8 týdnu jsem potratila. Do jaké míry je možné, že se na potratu podílel právě nedostatek progesteronu? Neměla jsem tedy brát Utrogestan i v těhotenství? Jaký je nyní správný postup v mém případě, pokud chci minimalizovat riziko dalšího potratu? Není na místě nějaké vyšetření hladin hormonů? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Utrogestan dáváme u pacientek jako podporu případné „nedostastečnosti žlutého tělísky“, tedy česky řečeno nedostatku progesteronu. V těhotenství jej ale dáváme většinou buď u rizikových pacientek, po IVF aj. Neumím se Vám vyjádřit k tomu, zda jste měla či neměla užívat víc utrogestanu (dáváme jej většinou do 12.týdne), nevím ani dávkování, ani podrobnosti okolo Vašeho těhotenství a následného potratu. V každém případě je rozumné situaci s paní doktorkou ještě probrat osobně, zvážit při dalším příp. otěhotnění podávání Utrogestanu i déle.

       

  • Ludmila

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda těhotná žena s leidenskou mutací musí nutně na nemocenskou, když doposud (před otěhotněním) neměla žádné komplikace a problémy. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ponechám na doporučení Vašeho gynekologa, zda to je jediný rizikový faktor či nikoliv. Obecně ale platí, že jako lékaři můžeme pouze doporučovat, ev. důrazně doporučovat (i proti např. reverzu), nařídit pacientce ale něco je poměrně složité.

       

  • Markéta

    Dobrý den pane doktore, netrpělivost mne nutí Vám napsat. Je mi 32 let, mám dvě úžasné děti ( 11 a 6 ), mezi porodem obou dětí jsem byla těhotná kdy jsem ve 12tt začala potrácet pro odumřelý plod. Beru stále antikoncepci, avšak minulý měsíc jsem jí vynechala, protože jsem si nestihla vyzvednout recept. Moje poslední menstruace byla 14.11. a 28.11. to manželovi trochu ujelo, další styk jsme měli až 11.12. 🙂 14.12. mi vyšel pozitivní test a 15.12. jsem byla krvi a utz Hodnota HCG byla 259 a na ultrazvuku prázdná děloha. Za dva dny jdu znova na krev a dle výsledku ve čtvrtek na kontrolní utz. Dle paní doktorky je hladina HCG nízká kdy může jít o špatně se vyvíjející plod, nebo mimoděložní těhotenství. Vím, že ve čtvrtek se vše dozvím, ale je prosím nějaká šance že bude těhotenství v pořádku, nebo vše ukazuje ke špatnému konci? Velmi se tím stresuji kvůli blížícím se Vánocům. Z celého srdce Vám děkuji za odpověď, s pozdravem Markéta

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hladiny hCG z krve  a ultrazvuk jsou nejpřesnější ukazatele vývoje těhotenství. Pokud hladina těhotenského hormonu klesá, zpravidla to svědčí pro to, že těhotenství nepokračuje.

       

  • Lucia

    Dobry den, mam 34 rokov. Mam zdravého 3,5 polrocneho chlapceka (tehotenstvo a porod bolo bez komplikacii) a v lete tohoto roku som mala missed abbortion (posledna menstruacia 7.4. a zakrok 8.6.). Po niekolkych mesiacoch prestavky sme sa znovu pokusili o babatko. 13.9.2017 som mala poslednu menstruaciu. Pohlavny styk sme mali iba 1.10.2017. Včera 8.11.som bola na prvom vysetreni, naschval som isla az tak, aby bolo uz vidiet, ci babatku srdiecko bije alebo nebije. Babbatka su nakoniec dve, ale velmi malinke a maju len gestacne vaky. Doktorka ma upokojovala, ze este stale to nemusi nic znamenat, napriek tomu, ze uz ide o 8.tyzden. Kontrolu mam o tyzden. Je podla Vas tiez nejaka nadej, ze tie babatka zabojuju a zacne im bit srdiecko? Odvcera sa na jednej strane snazim mysliet pozitivne a dohovarat babatkam, nech sa pekne vyvijaju, na druhej strane som s nervami v koncoch. Dakujem za odpoved. Lucia

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance že těhotenství bude v pořádku zde určitě přetrvává. Uvedené by se mělo rozpoznat s odstupem týdne. Budou-li potíže ve smyslu bolestí v podbřišku, krvácení aj. již nic nejezte a nepijte a doporučuji návštěvu u své lékařky případně cestou pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mohu se prosím zeptat, zda je reálné, aby se „mizející dvojče“ (dle prvního poněkud ledabylého UZ na starším přístroji „1. gest. váček 7 + 2, setřelé struktury plodu, 2. gestační váček 6 + 2“) zcela vstřebalo během tří dnů, kdy kvalitnější UZ konstatoval přítomnost jediného embrya 7+0 (odpovídá MS)? Ptám se kvůli relevanci genetického vyšetření plodu využívajícího fetální DNA v krvi matky, která je u vícečetných těhotenství omezená. K závěrům prvního vyšetření nemám velkou důvěru. Děkuji, Lenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z Vašeho popisu se lze jen obtížně vyjádřit, ale pokud 1. gynekolog viděl 2 těhotenské váčky, asi pro to měl důvod. Ale vážně se lépe nevyjádřím, navíc posouzení ultrazvuku není jenom o přístroji samotném, ale o zkušenosti lékaře.

       

  • Radka

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem souvisejícím s předčasným porodem. V těhotenství jsem vždy vše konzultovala se svým gynekologem. V prvním trimestru jsem zpočátku těhotenství špinila (asi tak měsíc). Na 1. screeningu bylo vše v pořádku. Ve 14. týdnu jsem měla velké bolesti a křeče v podbříšku, nebyla jsem schopna vůbec nic dělat, mimořádně jsem jela ke svému gynekologovi, který mi předepsal Magnosolv a po užití 2 sáčků Magnosolvu mě teprve v noci bolesti přestaly. Výsledky velkého ultrazvuku byly také v pořádku. Byla jsem v 23+4, kdy jsem předčasně porodila. V noci jsem měla kontrakce, odtekla mi plodová voda a předčasnému porodu se nedalo zabránit. V porodnici mi řekli, že důvodem předčasného porodu byla nejspíš infekce. Sedm dní před porodem jsem byla mimořádně u gynekologa, protože ze mě vyšla taková sraženina krve (asi 6×3 cm) a od té doby jsem začala špinit. Můj gynekolog mi uvedl, že se mohlo jednat o sraženinu krve, která mohla vzniknout pohlavním stykem (pohlavní styk jsme s manželem měli tak týden zpátky, než ze mě sraženina odešla). Provedl ultrazvuk miminka, byl mi změřen tlak, nahlásila jsem svou váhu a objednal mě na další kontrolu za měsíc. Vzhledem k tomu, že se jednalo o mimořádnou kontrolu, neměla jsem ani sebou moč k vyšetření. Zvažuji o změně gynekologa. Proto se chci zeptat, zda v takovém případě můj gynekolog neměl provést důkladnější kontrolu, například odebráním stěrů na zjištění infekce a zda je špinění v 2. trimestru běžné. Nebo by tak postupoval každý gynekolog. Z výsledků patologie nebylo nic zjištěno. Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Bohužel, ne vždy těhotenství dopadne dobře, ne vždy se najde příčina. V tomto případě se ale domnívám, že gynekolog je v tom bez viny. Osobně bych viděl jinou posloupnost nešťastných náhod. 1. krvácení (odchod krevní sraženiny) – ta může vzniknout i samovolně, bez vlivu pohlavního styku aj.Tím se však může poškodit za prvé výživa plodku, dokonce to může vést k jeho odumření v krajním případě. 2. místo po krevní sraženině pak je „slabým místem“, kde se skutečně infekce může chytit. Infekční působky jsou ale všudypřítomné, proto máme imunitu, zbavit se jich nelze nikdy. 3. předčasný porod mohl vzniknout působením i více okolností, jak krvácení, tak následná infekce mohla být příčinou. Gynekolog tomu však zabránit moc nemohl, jeho postup byl dle mého názoru standardní.

       

  • Renatka

    Dobry den,chtěla bych se zeptat ,pokud bych prodělala potrat ve 2 týdnů,ukáže mi TT pozitivní a trosku více zbarvenou čárku než li ty předešlé. 4.11 .2016 jsem mela MS ,24.11 jsem silně krvácela,bez teplot a bolestí břicha..navstivila sem ZS byl mi podan Decynone inj. na zástavu krvácení ,pres ultrazvuk nalezen gestační vaček 5mm.Udelany TT-slabě pozitivní.Dnes 27.11jsem si dělala test znova a opět pozitivní otrosku silnější barva než na předchozích testech.Za týden bych mela jít na kontrolní ultrazvuk a na výsledky odběru HCG v krvy.Vubec nevím co to pro mě znamená,jestli jsem těhotná nebo ne.Lekarka mi jen řekla,ze gestační vaček vydet jde.ale ze zatím není schopna posoudit zda se ujme.Vse mi řeknou při kontrole…myslíte si ze se jednalo o nějaký potrat..proc jsou ale TT porad pozitivní a výsledek je silnějším je možné ze se gestační vaček uchytil?prosím poradte mi????

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Takto se chová normální těhotenství. Věřte, že to je v pořádku. Pro úplnost informací je ale třeba bohužel dodat, může se kdykoliv stát, že těhotenství „zmlkne“, tedy se přestane vyvíjet.

       

  • Martina

    Dobrý den, jsem 6+5 a lékař nevidí srdce a urychleně chvátá na revizi. Včerejší hodnotu HCG jsem měla přes 20.000. Zítra jdu znovu na krev. Pokud hodnota stoupne mám ještě s revizí vyčkat?Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Na revizi by měla být pac. odesílána až ve chvíli, kdy na ultrazvuku i s odstupem jednoho týdne nedojde k zásadní změně (velikost plodku, resp. jeho růst, akce srdeční). Hodnota těhotenského hormonu nemusí odpovídat tomu, že těhotenství je v pořádku (může bohužel stoupat i tehdy, kdy plodek se nevyvíjí, je přítomná pouze placenta).

       

  • Lenka

    Dobrý den chtela bych jít na interrupcí jsem ve 12tydnu těhotenství a mám problémy s tlakem a k tomu se přidala úzkost a deprese.Dítě nechci i když mě každý tvrdí ze to bude dobré. Poraďte mi co mám dělat aby mi udělali interrupci. Děkuji za odpoved

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Do 12.týdne je u nás interrupce na žádost ženy možná, po tomto datu bohužel jenom ze závažných zdravotních důvodů, kdy je poškozen plod, nebo závažně ohroženo zdraví ženy.

       

  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore měla ,bych dotaz .je mi 38 let 8x jsem potratila .vsšechny vyšetření co se tyka genetiky jsme ja i můj manžel prodělali .Mám leidenskou mutaci v heterozigotním stavu .nedavno jsem otěhotněla píchala si frexiparin řidila jsem se vším co po mě lekarri chteli a stejne se v5tt dostavil opět potrat porad te mi prosim co dělat abych další miminko donosila dekuji zdenka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Těch vyšetření, která se dají udělat, je poměrně hodně. Problém určitě nemusí být jenom v Leidenské mutaci. Pokud byste chtěla fundovanou dopověď, doporučuji vzít veškerá vyšetření, co máte doposud, objednejte se k osobní konzultaci. Je to na pohovor cca 20 min vč. nutného gyn. vyšetření, zcela mimo možnosti odpovědi v této poradně.

       

  • lucie

    dobrý den,chtela jsem se zeptat. poslední menstruace 3,9 měla jsem dostat 30,9 tehotenský test jsem si dělala 1,10 a 2,10 oba pozit. 4,9 jsem zkoušela další a už čárka na testu byla slabší. 7,10 jsem dostala menstruaci silnou a bolest bricha,mohlo se jednat o potrat.11,10 hladina hcg v krvi 3. tehotna jsem pry nebyla od 0-5 to není tehotenstvi. a nevím proc mi vysel poz. teh. test. dekuji lucie

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Mohlo se jednat o tzv. „chemické těhotenství“, kdy došlo velice záhy po otěhotnění k potracení (proto to silné krvácení). Test z krve provedený později to již vůbec nemusí zachytit, protože o odumření těhotenství velice rychle zase klesá (proto jste mohla mít na začátku pozitivní testy z moči, ale později se v krvi již nic neprokázalo).

       

  • Kateřina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je běžné či normální, že mi ustoupily těhotenské příznaky v 11tt. Nemusí nutně znamenat, že je něco špatně, když právě v 11tt odešly příznaky. Mám po ZT, tak jsem ze všeho vyplašená. Děkuji Vám.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemusí to nic znamenat, ale raději navštivte gynekologa, ať na ultrazvuku vše zkontroluje.

       

  • Z časopisu Maminka

    Je mi 29 let a s manželem se pokoušíme o miminko. Bohužel jsem již dvakrát potratila v prvním trimestru těhotenství. Asi nemusím dlouze vysvětlovat, že mě to psychicky rozhodilo. Doktor mi doporučil užívat kyselinu listovou a zkusit to znovu. Neměla bych absolvovat nějaká vyšetření?

    • MUDr. Petr Kovář

      Lékařské pravidlo v tomto případě říká, že podrobné vyšetřování se zahajuje až ve chvíli, kdy potratíte 5x za sebou. Já vím, zní to hrozně, plně vás chápu. Faktem zůstává, že samovolný potrat není nijak výjimečný, 25–40 % všech vzniklých těhotenství se samovolně potratí. Nicméně zkuste svůj problém ještě znovu probrat s lékařem, zda nevidí alespoň nějaké potenciální vysvětlení, eventuálně v případě podezření doporučí patřičná vyšetření. Problém může být v dutině děložní (výrůstek, přepážka, anatomicky chybně uspořádaná děloha), v infekci, ale i geneticky daný – a to jak u vás, tak u partnera. Spíš než kyselinu listovou bych doporučil její upravenou variantu Femibion 800 mg. Podle studií se tento metabolit kyseliny listové vstřebává daleko jednodušeji než samotná kyselina listová (alespoň u části pacientek).

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může s časnými potraty souviset Leidenská mutace krve a zda po opakovaných potratech doporučujete užívání Clexanu, samozřejmě v případě prokázane Leidenské mutace.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené spolu souviset může, před užíváním Clexanu je vhodné hematologické došetření – doporučí-li ho po celou dobu těhotenství pak ano.

  • Veronika

    dobry den chtela jsem se zeptat trpim sedm let crohnovou chorobou pri ni mi nasli unavovy syndrom a artrozu tenhle mesic 8. jsem byla na miniiterrupci vse probehlo bez problemu a jeste ten den mi pustili domu. Po 14 dnech jsem byla na prohlidce kde mi pani doktorka na muj dotaz proc mivam obcasne krece v podbrisku na prave strane neustale vytoky odpovedela ze ty krece muzou byt zpusobeny strevama a vytok ze nema smysl ted lecit ze to k tomu patri nic vic jsem se od ni nedozvedela tak jsem se chtela zeptat zda ji muzu verit? teploty nemam …..dnes mi muj pritel rekl jestli mi neni spatne ze uz vecer jsem mela ve spanku stridavy dychani ze chvili jsem dychala normalne a chvily rychle a dnes rano taky tak jestli to k tomu treba nemuze byt? a proc pretrvava unava predem dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář

      Výtoky z pochvy nemusí mít nutně souvislost s Crohnovou chorobou, i když se časté průjmy mohou nepřímo podílet na vyšším výskytu gyn. zánětů z důvodů zavlečení střevní flóry do pochvy.
      Na místě je kultivační vyšetření z pochvy, pokud gynekolog uzná, že je v poševním prostředí větší sekrece.

      Spánkové poruchy nemají s výtokem jako takovým nic společného.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.