Komentáře (14)

  • Michaela

    Dobrý den.Mam na Vás dotaz.Mam výtok a bolesti v podbřišku.GYnekolozka mi řekla,že musí udělat test za 1000,-ze to vypadá na chlamydie.Ja ale neměla přes rok pohlavní styk, nechodím se koupat.na dotaz proč mám podstoupit test,mi paní doktorka řekla že nemusím mít klidně 5let pohlavní styk a chlamydie můžou propuknout.Jwle to vůbec možné? Děkuju moc za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, chlamýdiové infekce můžou být příčinou výtoku. S koupáním to nemá nic společného.Vyšetření je indikováno na zvážení lékaře na základě vyšetření

  • Jana

    Dobrý den, partnerovi, 30 let, dne 3.11. zjistili na venerologii v moči chlamydie. Šel na kontrolu bez příznaků, jen že je dlouhodobě unavený, chodí častěji na WC (také už dlouhodobě). Varianta od lékaře tedy že to má jeden z nás od předchozího partnera a máme to teď oba už déle v sobě, jen bez příznaků. Dne 8.11. jsem si zašla na gynekologii i já jako jeho sexuální partnerka, dostala jsem antibiotika okamžitě (doktorka potvrdila, že to může být v těle klidně rok), s tím že na výsledky jsem si volala až dnes (11.11.) a bylo mi nakonec řečeno, že mám testy na chlamydie negativní. Vyjádření lékařky - je možné že jste v inkubační době, je nemožné, že má partner chlamydie již 10 měsíců (tak dlouho jsme spolu) a vy byste je nechytla. Tedy varianta, že je měl v těle déle přestala být pro paní doktorku možná a je jasné, že se nakazil v nedávné době. Ráda bych se zeptala i někoho dalšího, jestli je to opravdu takto jasné? Citlivé téma, ale i tak mockrát děkuji za odbornou radu a pomoc!

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, chlamydie se v populaci nejčastěji šíří prostřednictvím pohlavního styku, a to vaginálně, análně i orálně. Mezi rizikové faktory proto patří hlavně provozování pohlavního styku bez bariérové ochrany, časté střídání sexuálních partnerů, ale i nedodržováním základních pravidel osobní hygieny. Ve spoustě případů bohužel onemocnění probíhá skrytě, což má za následek, že se infekce následně šíří bez vědomí jejího nositele. Chlamydiemi se může člověk nakazit také nepřímo, a to skrze kontaminované předměty, Nebezpečné jsou v tomto smyslu třeba cizí ručníky nebo povlečení, nemoc je však možné chytit i na toaletě, v bazénu, v sauně či ve veřejných sprchách. Chlamydies se však dokáží šířit podobným způsobem jako chřipka, tedy vzduchem za pomoci kapének /při kýchání, kašlání a smrkání/.

  • Lucie Bernatkova

    Dobrý den pane doktore, trápí mne neustále se vracejíci kvasinky v pochvě, moje lékařka mi vždy napíše atb a zaváděcí tablety ale do měsíce je to zpátky, děkuji za Vaši odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anička

    Dobrý den, Před měsícem mi vyšly hraniční hodnoty (2.01) u IgM při testu na Chlamydii trachomatis, po dvou týdnech mi IgM hodnoty poklesly na 1.46. Co přesně tento pokles znamená? Děkuji předem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, chlamydia je výhradně lidský patogen, který se vyskytuje se po celém světě. Polovina infekcí má bezpříznakový průběh.Více než polovina dospělé populace má protilátky po proběhlé infekci. Pokles IgM protilátek znamená, že jste v minulosti infekci prodělala. Protilátky IgM jsou detekovatelné v séru po uplynutí tří týdnů od nákazy. Tvorba IgG protilátek nastává za 3-5 týdnů. K rozlišení akutní a proběhlé chronické infekce je zapotřebí obvykle další odběr krve k posouzení dynamiky tvorby protilátek.

  • Petr N.

    Dobrý den, mám dotaz, u přítelkyně se našla ueraplasma a mám otázku, dříve byla sexuálně aktivní a zajímá mě jestli ti nemoc muže v sobě mít už dejme tomu rok a déle nebo se musela nakazit v nejbližší době, ze třeba to má od někoho jiného a teď měla oslabenou imunitu tak se ji to rozjelo, s přítelkyni jsme spolu 10 měsíců tak mě trápí jestli mě podvedla nebo ne, vím ze to nikdo nezjistí když přímo se tím nakazila nebo tak, ale jen jestli je možný to v těle mít třeba rok

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, u pozitivity ureaplazmy nelze zjistit, zda se jedná o staší či čerstvou nákazu.

  • Lucka

    Dobrý den, 3 dny zpátky mi gynekoložka zjistila chlamydie, kvůli výtoku udělala testy i na chlamydie a byly pozitivní. Jiné příznaky jsem neměla, ani nemám. Jenže ten výtok mám už asi rok a půl a nikdy před tím by mě nenapadlo, ze mohu být chlamydie, ani zažádat o testy na ně. To znamená, že jsem neplodná, když je mám v těle tak dlouho? A vůbec mohu je vyléčit ? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, chlamydie je vhodné přeléčit antibiotiky - azitromycinem nebo doxycyklinem. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Zdenka

    Dobrý den, je to 3 dny co jsem byla u své doktorky dělala mi CRP/S testy a krevní obraz, moč, sono vnitřní sondou. Vše bylo v pořádku. Zjistili by se z toho chlamydie? Mám silné bolesti břicha hlavně při tlačení, při močení občas, poklepávání na záda a pod břišek bylo silně bolestivé hlavně na levé straně podbřišku, teď i močový měchýř. Pár dní před jsem měla o nateklý pravý stydký pysk a pupínky a svědění to jsem řešila gynopevarylem, ale ta bolest podbřišku mě vyděsila. Podle pani doktorky mám cystu a protože jsem drobná snáším to zle. Minulý měsíc jsem vysadila antikoncepci.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené potíže budou pravděpodobně souviset s cystickými změnami. Pakliže neplánujete aktuálně koncepci (těhotenství) doporučuji zpětně nasazení antikoncepce zabraňující tvorbě cyst (s dienogestem). Z Vámi uvedených vyšetření se přítomnost chlamydií nemusí prokázat.

  • Jana R.

    Dobrý den, Pane doktore je běžné, ze mam takový jiný mne nepříjemný zápach z pochvy u konce moji menstruace? Teď se mi to děje asi po třetí menstruaci v poradi a nevím zda je to součástí změny hormonu v mem těle - je mi 52 let a asi před půl rokem jsem už dvakrát vynechala mou menstruaci. V minulém měsíci zápach zmizel asi dva dny po menstruaci.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li zápach nadále přetrvávat či se přidá pálení nebo svědění v pochvě doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho adekvátní preparát.

  • Barbora S

    Dobrý den, již několik let mne trápí nepříjemný výtok - jedná se o výtok žluté barvy, spíše hlenovitý, bez zápachu a bolestí. S tímto problémem jsem byla a chodím pravidelně na vyšetření, stěry ke své gynekoložce, která je už na mne nepříjemná a neustále tvrdí, že je to v pořádku. Pokaždé mi bylo řečeno to samé, tedy že se jedná o smíšenou bakteriální infekci. Brala jsem antibiotika, čípky, intimní gely používám v rozumné míře, ale nic mi nezabírá. V počátcích mi doktorka tvrdila, že bakteriální infekci mám od přítele, protože k tomu mi diagnostikovala i kvasinky, které jsem trochu zanedbala, ale poté nasadila léčbu (antibiotika, čípky, ..). Dva roky už přítele nemám, sexuálně aktivní také skoro nejsem a nedokážu se toho výtoku stále zbavit. Je mi to nepříjemné, bojím se, že tím mohu někoho nakazit, protože mi nepřijde normální mít neustále žlutě "zprasené" kalhotky, a proto mám podezření na chlamydie. Hodně jsem si o nich už četla a jsou velmi těžko rozpoznatelné. Chci Vás moc poprosit o radu, co s tím, jestli bych radši neměla podstoupit krevní testy nebo testy z moče a kam se obrátit, zda je zapotřebí to řešit se svým gynekologem. Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Barbora S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšetření z krve jako samoplátce na Chlamydie možno realizovat. Dotazujte se registrující gynekoložky kde domluva stran dalšího postupu.

  • Lucie

    Dobrý den, chtela bych se zeptat, jestli se da chlamydie trachomatis prenest jinym zpusobem nez pohlavnim stykem nebo oralnim sexem. A je nutne,aby se lecil i partner? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Chlamydia trachomatis se nejčastěji přenáší vaginálním, orálním nebo análním sexuálním stykem. Riziko nákazy tak zvyšuje střídání sexuálních partnerů a pohlavní styk bez použití kondomu. Přenos je možný také během vaginálního porodu z matky na dítě a u kojence může způsobit zápal plic nebo vážnou oční infekci. Ano, doporučuji i léčbu partnera.

  • Veronika

    Dobrý den, úplně nevím téma, kam svůj dotaz směřovat. Mám ale dotaz, který zde rozepíšu. V roce 2018 jsem podstoupila potrat v 10. týdnu těhotenství. Následně jsem po měsíci musela podstoupit další zákrok, jelikož se nepovedlo odstranit vše a vznikl tak myom a srůsty. Od té doby bylo tak nějak vše v pořádku. Tento rok jsem v únoru samovolně potratila z důvodu hematomu, který se okolo vytvořil. Musela jsem tedy na další zákrok, aby se okolí dočistilo. Na začátku měsíce října jsem dostala neskutečné bolesti. Byla jsem týden po menstruaci a začala jsem špinit. K tomu se přidala vysoká horečka, která přesáhla 39•. Po vyšetření mi gynekoložka uvedla, že je zde vše v pořádku. Při následné operaci, kdy se mě primář chirurgie rozhodl otevřít dutinu břišní. Zjistil, že jsem měla absces u malé pánve, který prasknul a hnis se mi tak vylil do břišní dutiny. K operaci si přizval i gynekoložku, která mi prováděla vyšetření. Ta doporučila test na chlamydie, který je však negativní. Chci se proto zeptat, jestli je možné, že tento absces mohl vzniknout po již prodělaných zákrocích z důvodu potratu? Je toto vůbec možné nebo mám hledat příčinu jinde? Nechci toto již zažít a chci proto znát příčinu vzniku abscesu. A dá se toto i přes vyšetření ultrazvukem přehlédnout? Děkuji Vám za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento absces pravděpodobně nevznikl po již prodělaných zákrocích. Po příčině je vhodno pátrat, dále v režii Vaší registrující gynkeoložky.

  • Natálie

    Dobrý den, mám podezření na chlamydie. Zítra mám jít na vyšetření. Začala jsem krvácet. Je možné i přes to udělat testy? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možno došetřit i s krve resp.jejím odběrem.

  • Michaela

    Dobrý den pane doktore, Chci se zeptat, měla jsem chlamydie a ureaplasmu, teď už mám obojí vyléčené, jenže pořád mě trápí jedna věc. Ještě než jsem to s gynekolozkou zjistily, tak jsem se párkrát koupala ve vaně s mými dětmi, holčičky dva roky (dvojčata). Chci se zeptat, zda je reálný přenos některé bakterie do jejich pochvy, když jsme spolu byly párkrát ve vaně? Holky si občas stěžují, že je pipina bolí, ale dost si tam sahají a tak, tak spíš jestli to nemají občas jen podrážděné. A dají se udělat takto malým holčičkam nějaké stěry, aby se zjistilo, že tam opravdu nejsou? Nebo je přes panenskou blanu přenos nereálný? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nepravděpodobné.

  • Mirka

    Dobrý den, přítel je léčený na chlamydie, dobral antibiotika, teď má 10 dní pauzu a opět má začít brát na týden antibiotika... Snažím se otěhotnět a teď je ta nejlepší doba, můžeme mít nechráněny styk??? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v tuto chvíli není uvedené optimální, prosím vyčkejte až po doléčení partnera.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.