Komentáře (4)

  • Lenka

    Vážený pane doktore, chtěla bych se zeptat jestli HCG u mimoděložního těhotenství je laboratorně nižší s délkou amenorey, nebo jak to je? Děkuji Vám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, HCG - což je lidský choriogonadotropin bývá obvykle stejných hodnot u mimoděložního těhotenství i těhotenství v děloze. Těhotenství by mělo být v děloze na UZ patrno již od hodnoty hCG 1000-1500 IU/l. Proto pokud žena mající hodnotu hCG nad 1000 nemá ultrazvukem těhotenství potvrzeno v děloze, pak je velké podezření, že se v tom případě jedná o mimoděložní těhotenství.

  • Petra

    Dobry den ziju ve Velke Britanii a mam mensi problem 3mesice mi ukazuje tehotensky test slabou druhou carku.Chodim na krev a po kazde mi reknou to stejne ze jsem potratila,ale tehotensky test stale vychazi 3mesice pozitivni.K tomu vsemu me boli na prave strane podbrisku a nadra take.Nemohlo by to byt mimodelozni tehotenstvi dekuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • anna

    Dobrý den, ráda bych se zeptala ohledně aplikace metotrexatu při mimoděložním těhotenství. V minulém týdnu mi bylo potvrzeno mimoděložní těhotenství 6+0, 11mm s hodnotami: 5.7. 1558 hCG 6.7. 1258 hCG 8.7. 1565 hCG Zároveň mi byl podán 8.7. metotrexát 95mg, Dne 12.7. (čtvrtý den) byla ale hodnota 2916hCG, opět podání metotrexátu 100mg. Bývá stoupání hCG normální? Může i tak léčba zabrat? Dává se i třetí dávka? Jaké jsou ještě neinvazivní možnosti? Jaké máte doporučení? Děkuji Oříšková

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mimoděložní gravidita je závažným a potencionálně život ohrožujícím stavem. Časná diagnostika rozšiřuje terapeutické možnosti. Medikamentózní terapie pomocí metotrexátu se stala jednou z bezpečných a efektivních alternativ. Metotrexát je antagonista kyseliny listové, jeho funkce spočívá v inhibici jejího metabolismu. Díky tomu dochází k inhibici růstu rychle proliferujících buněk, jako jsou embryonální, fetální či buňky trofoblastu. Jsou popisovány dva hlavní režimy podávání metotrxátu. Metotrexát může být podáván buď systémově (intravenózně, intramuskulárně nebo perorálně) nebo lokálně pomocí jehly přímo do ektopické gravidity. Lokální aplikace metotrexátu vyžaduje vysokou erudici operatéra, je využívána hlavně tam, kde ektopická gravidita není lokalizována v tubě (cervikální gravidita, gravidita v jizvě po císařském řezu). Nejčastější způsob podání metotrexátu je intravenózní v mikroinfúzi. U vhodně vybrané skupiny pacientek je úspěšnost metody až 90%.

  • Zuzana

    Dobry den, mam cca rok a pul po operaci mimodelozniho tehotenstvi, byl mi odebran pravy vejcovod, levy pro jistotu zkontrolovan taky. Nyni se uz pres rok snazime znovu o miminko, neuspesne. Nekolik mesicu po operaci jsem zacala pocitovat bolesti na leve strane podbrisku, nepravidelne, ale dost casto (nezavisle na cyklu, ovulaci, atd). Bolesti byli i pri styku zezadu (omlouvam se za podrobnosti, mozno napovi) 3 ruzni gynekologove mi delali ultrazvuk, nic nenasli. Pred 6 mesici jsem byla na kontrole pruchodnosti leveho vejcovodu, byl pruchodny. Vite, cim muzou byt bolesti zpusobene? Obcas, kdyz se leknu, treba za volantem, mam tendenci hodne stahovat bricho - myslite ze by se mohl takto slepit vejcovod, nebo tam byt nejake srusty po zakroku? Dekuji za Vas nazor a preji hezky den

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano skutečně jednou z příčin bolestí chronického charakteru mohou být srůsty po předchozím výkonu, které nejsou na "UZ vyšetření vidět". Blíže dle další domluvy s registrujícím gynekologem včetně zvážení odeslání na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.