Komentáře (175)

  • Renča

    Dobrý den, beru přes rok HA kroužek Ornibel, jsem s ním spokojená. Bohužel v posledních 14 dnech mi přijde, že se mi velmi rapidně snížilo libido. Chuť na sex je tak nějak stále, ale to libido minimální. Dřív jsem s tím neměla problém a vše šlo samo. Může to být kroužkem? Popřípadě čím by se libido mohlo dát zpět do pořádku? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální antikoncepce může ovlivňovat libido, ale většinou v prvních měsících po nasazení, příčin může být více i negynekologických.

  • Sandra

    Dobrý den, chceme s manželem začít plánovat rodinu. Co se tyče antikoncepce je možné ji jen tak vysadit? Dále beru zoloft 100mg. S přestávkami asi 8 let zhruba. Je potřeba ho vysadit? Nebo ho lze i nadále brát v těhotenství. Popřípadě na koho se mám obrátit zda na gynekoložku, psychiatričku nebo praktického lékaře. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, o vysazení psychiatrické medikace se poraďte s psychiatrem a poté vysaďte antikoncepci, u tohoto léku je zapotřebí opatrnosti hlavně ve III trimestru.

  • Lucie S.

    Dobrý den mám dotaz ohledně antikoncepce a menstruace. Beru už přes půl roku antikoncepci a menstruace se mi stále ne srovnala. S tím že mi pan doktor říkal že mám počkat cca 3 měsíce a bude to dobrý. Není krvacim třeba 2 krát do měsíce podobu 7-10 dní.. Kolikrát déle. Nebo vícekrát. Už mě to opravdu obtěžuje život. Byla jsem na prohlídce pan doktor našel myom 2 cm objednal mě za půl roku na kontrolu a říkal že se to musí hlídat a že mi změní prášky až doberu tyhle. Už to budou snad třetí prášky. S tím že někdy krvacim hodně nebo jen špiním Opravdu je to několikrát do měsíce a nemohu pomalu ani žít sexuální život. Nevím co mám dělat. Doktor mi řekl že mi změní prášky a tím to skončilo. Děkuju za odpověď. Suchomelova

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, je pravda, že nově nasazená antikoncepce si musí tzv. sednout a obvykle pro to potřebujeme 3 měsíční interval na vyhodnocení. Myomy dle velikosti a umístění mohou mít vliv a intenzitu a frekvenci krvácení, pro přesný postup je ale zapotřebí gynekologické vyšetření

  • Nikola L.

    Dobrý den, beru už půl roku antikoncepci Paoletta. Dobrala jsem platíčko a začala další hned bez pauzy, jenže potom v tom druhém jsem v druhém týdnu zapomněla tabletu, takže tu jsem užila hned druhý den. Potom ve třetím týdnu jsem měla průjem a tableta se mi asi nevstřebala, protože jsem začala špinit, ale neřešila jsem to a další prášek jsem si nebrala. Platíčko jsem dobrala celé a menstruace přišla ve stejný den jako vždy. Moje otázka zní, jestli budu při novém platíčku hned chráněná nebo až po 7-mi dnech. Předem děkuji ta odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, budete chráněná jako při běžném užívání antikoncepce. Ale žádná antikoncepce nezaručuje 100% ochranu před otěhotněním.

  • Gabriela Š.

    Dobrý den, s partnerem máme dvouletou zdravou holčičku, kterou jsme rodili císařským řezem (kvůli mým pooperačním možným rizikům s pánví). Zvažujeme zavedení nitroděložního antikoncepčního tělíska. Vymezím se tím pravidelné měsíční menstruace a na jak dlouho je tato antikoncepce zavedena ? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, omezení až zmizení menstruace je záležitost pouze nitroděložních tělísek s obsahem progesteronu - tzv IUS. Tělíska se zavádí na 3-6let dle zvoleného typu. Tělísko lze ale kdykoliv vyjmout i před termínem.

  • Leon233

    Dobrý den, chtěla jsem se prosím zeptat, v posledním týdnu v prosinci jsem omylem prodloužila o jeden den vysazení antikoncepce. Je možný nějaký problém účinnosti antikoncepce i po dvou měsících? S přítelem mám nechráněný styk…

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po dvou měsícich pravidelného užívání hormonální antikoncepce nemá vynechání 1 tablety HAK v prosinci žádný vliv.

  • Michelle

    Dobrý den, od čtvrtka jsem doma s covidem. Díky změně režimu jsem si jeden den zapomněla vzít antikoncepci. Začala mi menstruace. Mám ji už 3. den a je stále velmi silná. Pokračuji dále v braní antikoncepce, ale bohužel se to vůbec neutlumuje. Je to normální?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k zakrvácemní může dojít i po vynechání 1 tablety hormonální antikoncepce. Doporučuji užívání HAK nepřerušovat a doužívat tablety do koce blistru. Pokud jste vynechala 1 tabletu HAK je potřeba se po dobu 7 dnů chránit před otěhotněním jinou metodou - např. kondom apod.

  • Klara

    Dobrý den Skončila jsem s hormonální antikoncepci rozhodla jsem se že už nechci užívat hormony. Nyní hledám jinou variantu jak se chránit před otěhotněním. Mohu se zeptat co doporučujete jiného bez hormonu? Četla jsem si o spermicidnich gelech, globulich,.. Nechápu jednu věc např. Gel působí 10hodin. Ale zároveň píšou že před každým stykem se musí znovu aplikovat dávka. Takže kdybysme během např tři hodin měli dva styky tak první dávka nebude působit na oba styky když působí 10hodin? Děkuji a přeji pěkný den

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, užití spermicidů je jistě možné. Jejich spolehlivost však není příliš. dobrá. Spermicidy lze doplnit používáním vaginálního pesaru, který se zavádí do pochvy. Pokud se chcete vyhnout užití horminů je možné zavedení nitroděložního tělíska s kovy - měď, stříbro, zlato. Tato tělíska jsou určena k použití na dobu 5 let a jejich spolehlivost je mnohem vyšší než u spermicidních látek.

  • Blanka

    Dobrý den, mohu se zeptat prosím na správné užívání antikoncepčních kroužků Teyla. Zda jsem pochopila správně používání. Když si zavedu první kroužek v sobotu,tak jej vyndám přesně za 3 týdny opět v sobotu? A přesně za týden opět v sobotu zavedu nový kroužek? A na zavedení kroužku nemohu nic zkazit? At jej zavedu, jak jej zavedu bude učinkovat? Mohu být v klidu, když chce manžel ejakulovat do mě? Vím, žádná antikoncepce není 100%. Ale jde mi to, jestli nemohu nějak špatně ten kroužek zavést... Moc děkuji a přeji hezký den. S pozdravem Blanka Černá

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přesně tak jak popisujete. Kroužek zavedete do pochvy např. v sobotu a po 3 týdnech v sobotu jej vyndáte. Uděláte týden pauzu, ve které zakvácíte a po týdnu v sobutu zavedete další kroužek. Při této aplikaci jste chráněna před otěhotněním celou dobu, t.j. i v týdenní pauze. Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Simona

    Dobry den chcela by som Vas poprosit o radu ohladom antikoncepcie Mercilon....Nakolko mal moj lekar podozrenie na trombozu po ockovani proti covid 19 odporucil mi prerusit uzivanie mercilonu takze som stihla uzit 6 tabliet v prvom tyzdni a nasledujucich 8 tabliet som nebrala...nakolko trombozu vylúčili mozem nadalej uzivat antikoncepciu len neviem ako pokracovat...za Vašu odpoved vopred dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud se tromboza neprokázala můžete v užívání Mercilonu pokračovat. Jestliže jste po užití 6 tablet dalších 8 dnů neuživala pravděpodobně jste zakrvácela. Začněte užívat nové balení Mercilonu, prvních 7 dnů je potřeba se ještě chránit jinou metodou - např. kondom apod. Dále dete užívat vzdy 3 týdny a týden pauza jako obvykle. Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Veronika

    Dobrý den beru antikoncepci už přes rok měla jsem si vzít tabletku po pauze 7 den ale vzala jsem až 8 den, ale problém je ze jsem měla styk ten 7 den. Bojím se jestli nemohu být tehotna protože jsem to nedostala.Dekuji za radu

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, tablety hormonální antikoncerpce je potřeba užívat dle návodu v příbalovém letáku. Pauza mezi jednotlivými blistry je 7 dnů. Pokud jste začala užívat HAK až po 8 dnech, tak otěhotnění nelze vyloučit. Je to však méně pravděpodobné. Pokud jste nezakrvácela je na místě provedení gravitestu z moči nebo odběr krve na stanovení hladiny HCG, což je lidský choriongonadotropin.

  • Petra

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jaká je možnost otěhotnění, když jsem vynechala 10 a 11 tabletu lunafemu. 10 a 11 tabletu jsem si vzala společně s 12. Bylo to pondělí, zbytek tabletek jsem brala pravidelně, akorát v pátek jsem měla nechráněný pohlavní styk. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění stačí vynechat i jen jednu tabletu hormonální antikoncepce. Pokud jste měla nechráněný styk těhotenství nelze vyloučit. Zapomenuté tablety jste již neměla užívat - více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Darina K.

    Dobrý den když Doveru 21 tablet za jak dlouho by se měla dostavit menstruace? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po dobrání 21. tablety se dostaví krvácení obvykle za 2-3 dny. Sedm dnů tablety HAK neužíváte a po této pauze začnete užívat nový blistr HAK. Před otěhotněním jste chráněna i po dobu 7-denní pauzy.

  • Barbora

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohu užit tabletu po pohlavním styku abych neotehotnela. Neberu antikoncepci, byla mě vysazena po tromboze( měla jsem ji v rámci úrazu před cca rokem a půl ) od te doby si uz krev neředim, ale ani antikoncepci neberu. Děkuji B

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, jednorázovou tabletu po pohlavním styku můžete užít.

  • Tereza J.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je panenská blána. Jestli bolí při pohlavním styku. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, panenská blána je jakési zřasení sliznice, které je u každé ženy jinak pružné a elastické. Pokud dojde k zavedení penisu hluboko do pochvy, bude panenská blána jistě protržená. Ke krvácení nemusí nutně docházet.

  • Kristýna Š.

    Dobrý den, beru 1. Týden antikoncepci. Zapomněla jsem si vzít 2 prášky, mám špinění, jako kdybych ti měla mít znovu. Chtěla jsem se zeptat, co mám dělat?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, špinění až krvácení může být i po vynechání i 1 tablety HAK. Tablety HAK je potřeba užívat dle příbalového letáku, t.j. pravidelně každý den. Rozdíl mezi tabletami by neměl být větší než 12 hodin, jinak nelze zaručit antikoncepční účinek. Po vynechání 2 tablet HAK je potřeba se chránit před otěhotněním jinou metodou, např. kondom, apod.

  • Kateřina

    Dobrý den, mám dotaz. užívám přes půl roku antikoncepci ale včera se objevilo malé zakrvácení, může to být nějaký problém, nebo se to stává? Pokaždé když jdu na malou mám potřebu za pár minut jít znovu ale vždy je to pak jen pár kapiček moče a jinak mám pocitově menší tlak v podbřišku s pocitem plného měchýře. Těhotenský test vyšel negativní tak mne jen zajímá jestli to nemůže být nějaký zánět, popřípadě zda kontaktovat mého lékaře. Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Bára

    Dobrý den, již několik měsíců používám antikoncepční kroužek a chtěla bych se zeptat, zda je možnost jej vytáhnout po dvoutýdenním používání (z důvodu toho, že bych potřebovala menstruaci posunout) a po týdenní pauze normálně pokračovat? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Eliška Čmoková

    Dobrý večer, před rokem jsem přestala brát hormonální antikoncepci, která mi úplně zkazila chuť na sex a tak hledám jiné možnosti a narazila jsem na pesar 22 mm. Ptala jsem se svého doktora na spolehlivost, ale ten mi řekl, že mu moc nevěří a odhaduje tak 50%, zatímco na internetu, i na samotné prodejně píšou se spermicidním gelem až 98%, takže jsem trochu zmatená čemu věřit. Kondom není úplně ono, tak bych ráda něco, co nenaruší spontánnost, ani požitek. Myslíte tedy, že je cervikální pesar dobrou náhradou za pilulky, nebo mám smůlu? Děkuji moc za odpověď, Eliška Čmoková

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jana

    Dobrý deň Musí 16 ročná dcéra predtým ako začne brat isotretinoin kvôli akné ktoré jej odporúča dermatológ podstúpiť gynekologické vyšetrenie alebo nie ?

    • MUDr. Petr Kovář


  • David

    Dobrý den, měl jsem sex s holkou a před vyvrcholením jsem vyndal penis a ejakuloval jsem ven a chvíli jsme se jen líbali ale potom jsem si otřel rukou penis od zbylého spermatu(nejsem si jistý zda všechen ale ta hlavní část spermatu skončila mimo) a naslinil jsem si penis abychom mohli pokračovat v souloži (vim ze to je chyba, ale byli jsme oba dost opilý). Asi po 13 hodinách holka užila postinor 2. Chtěl bych se zeptat zda mám mít obavy z těhotenství.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anna

    Dobrý den, užívám HA Maitalon společně s nikotinovými sáčky (bez tabáku). Zajímalo by mě, jestli i zde platí taková rizika, jako u kouření klasických cigaret v kombinaci s HA - tedy např. vysoké riziko tvoření krevních sraženin. Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Vendy

    Dobry den, beru antikoncepci Minerva před 3 tydny jsem měla svůj 1. Pohlavní styk, nejdřív s kondomem pak bez, přítel se do mě neudělal vyndal ho včas, v tu dobu jsem měla dostat menstruaci (7denni pauza) ale začala jsem brat kvůli létu další plato antikoncepce, asi dva dny pred tím jsem si vzala pilulkou o 2 hodiny později, nyní mam 7denni pauzu abych dostala menstruaci, je to 4. Den a menstruace nikde, 3. Den jsem měla úplné minimum krve ani ne kapku a pak zase nic, ted jsem i ve stresu, ze bych mohla byt těhotná. Je to možné? (Jsem týden a půl po očkováni pfizer)

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marie

    Dobrý den rozhodla jsem se, že po 7denní vysadím pilulky. Mám antikoncepci Sidreta, která mě chrání i při té 7denní pauze, tak mě napadla otázka, když bych chtěla mít pohlavní styk v té pauze (dobírám pilulky v pondělí tak např. út, stř, čt,) (pátek menstruace) tak jestli bych mohla otěhotnět z důvodu toho, že po pauze už žádné pilulky brát nebudu, protože už jsem se rozhodla pro vysazení. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Ana

    Dobrý den, beru antikoncepci MyWy před týdnem jsem měla po delší době nechráněný sex dnes jsem měla opět nechráněný sex (pokaždé se do mě přítel udělal) po pár hodinách jsem dnes začala krvácet nevíte co je důvod? Mohu být těhotná?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Sandra

    Dobrý den, Uzivam antikoncepci Bonadea uz tak 4 roky v kuse, tedka jsem zacala nove plato ale omylem jsem zapomnela svuj 6ty prasek vzit na cas, vsechny jine jsme vzala v poradku, antikoncepci vetsinou beru okolo 11-12 vecer, zapomenuty prasek jsem si vzala druhy den v 10:50 rano, zrejme jsem to tedy stihla do tech 12 hodin vzit, myslite ze mohu byt v pohode a nemusim se stresovat? Sex jsem s partnerem mela. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, pokud jste užila tabl. s tolerancí do 12 hodin po predchozí tabl. HAK, tak antikoncepcní úcinek bude zachován. Nemusíte mít obavy, že by jste otehotnela.

  • Simona

    Dobrý den, beru antikoncepci Softinelle. Jsem v druhém týdnů užívání. Bohužel včera jsem si nedopatřením vzala dva prášky zaraz (středa a dnešní čtvrtek). Na dnešek tedy žádný prášek nemám. Jak mám prosím pokračovat? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Terezie

    Dobrý den, již 5 let užívám HA Lunafem a nikdy jsem neměla problém. Ovšem posledním rokem trpím velkými problémy s močovými cestami a díky braní ATB jsem začala špinit i přes braní HA. Na kontrole u gynekologa mi bylo řečeno, že nízkohormonální antikoncepce není kamarádka s ATB a je to normální. Vyšetření nic neukázalo. Podotýkám, že na gynekologické prohlídky chodím pravidelně. Před nedávnem jsem potřebovala dříve ukončit menstruaci, a tak jsem brala 4 dny Norethisteron. Antikoncepce mi zastaví krvácení během tří dnů, ale potřebovala jsem dříve, tudíž jsem brala Norethisteron. Vše bylo v pořádku, ale dnes, téměř 2 týdny po jeho posledním dobrání, jsem začala středně silně krvácet. HA nevynechávám, pravidelně si dělám menstruační pauzy. Zajímalo by mě, zda je to normální díky rozhození hormonů vlivem Norethisteronu? Nebo zda není možné, že mi po těch letech přestala HA vyhovovat? Na vyšetření se pro jistotu chystám, ale zajímal by mě i názor jiného lékaře. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Adéla J.

    Dobrý den, Chtěla by jsem se zeptat, zda mohu přestat užívat antikoncepci dříve. Chybí mi dobrat pět tabletek. Ne, že by jsem ji chtěla vysadit. Ale jedeme na dovolenou a potřebovala by jsem menstruaci mít dříve. Oddálení menstruace jsem už jednou zkoušela a moc mi nepomohlo. Bohužel jsem tak či tak po celou dobu špinila. Proto by jsem raději zkusila tuto alternativu, pokud je to možné. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • If

    Dobrý den chci se zeptat jsen 8tydnu Po porodů 4ditete chci nějakou antikoncepcí ať už žádné děti nemám jenom Kojim a i chci dál tělísko hormonální mám strach že me tělo vyloučí to klasické mí vyhodilo tak uvažuji o tabletách nébo injekcí můžete mí prosím vysvětlit rozdíl Mezi téma dvěma který hormon víc prochází tělem dekuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Šetrnější jsou v mnoha směrech tablety. U injekční formy se do těla vpraví velká dávka hormonů a ta se postupně vstřebává. Vstřebávání pak trvá 5 - 18 měsíců (v průměru 11 měsíců). Z toho pohledu je šetrnější užíváat pilulky (ty z těla zmizí do několika dní). Je to ale méně pohodlné, musíte užívat denně. Na druhé straně. pokud se vyskytnou nežádoucí účinky, dají se vysazením rychle zrušit (což z důvodů dlouhého vstřebávání u injekcí nelze).

  • Bea

    Mám 21 rokov, odjakživa sa snažim vyhýbat liekom, čo to ide ani nepijem alkohol nič, cítim sa zdravá. Pred približne 3/4 rokom mi lekár diagnostikoval PCO(S-v papieroch mám PCO ale vravel o syndróme a sedia na mňa aj kritéria syndrómu ako sekundárna amenorea, 5-8mm početné cysty, mierne zväcšené vaječníky a aj nedokážem schudnúť) dostala som vtedy Duphaston na 3 mesiace, mala som z neho nevoľnosti a veľmi silné krvácanie. Lekár mi po polroku predpisal teda antikoncepciu a mala som prísť o 3mesiace na pečeňové testy ktoré dopadli takto: AST 0.77 ukat/l, ALT: 1,19 ukat/l, GMT 0.28 ukat/l a celkový bilirubín na 9 mol/l... lekár ma teda poslal na dalšie vyšetrenie na gastroenteeológiu, kde mi povedali zatiaľ, že mám prísť zasen krv a spravia si vlastné testy. Neviem čo mám očakávať, je šanca, že by mi mohla ostať antikoncepcia? Pripadne by som dostala nijaké lieky na ochranu pečene? Mavala som velmi zlé menštuacie, ak bola, pretože už pred jej začiatkom ma trápili bolesti, ktoré vzhľadom na jej nepravidelnosť a vynechávanie boli prítomne aj celý vynechaný mesiac či dva. A bolesti keď sa mi už začala mi prišli hrozne neznesitelné nemožem vtedy fungovať jedine pod silnými liekmi od bolesti (novalgin) ale to ma zase utlmí tak, že nemám šancu čo i len byť v škole. Antikoncepcia mi za 3 mesiace spravila najkrajsie 3 mesiace, bolesti vlastne žiadne a priateľné krvácanie. A teraz mám veľký strach čo bude so mnou lekár robit ak by mi antikoncepciu predsa len zakázali. Určite podobnú skúsenosť máte, ako to skončilo??

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, další užívání hormonální antikoncepce konzultujte se svým gastroenterologem. Pokud by perorální aplikaci hormonální antikoncepce kvůli játrům nedoporučil je možná i jiná aplikační forma HAK - náplasti, vaginální kroužek nebo intrauterinní systém s obsahem levonorgestrelu jako je např. Mirena, Levosert apod.

  • Monika

    Dobrý den, je to 9 měsíců co jsem porodila. Krvácela jsem přes šestinedělí a po té ještě necelý měsíc. Následovala menstruační pauza celý půl rok do ukončení kojení. Po ukončení kojení jsem dostala menstruaci a ta bohužel stále neodchází. Po kontrole na gynekologii jsem dostala prášky: dicynone 2• denně a Ascorutin 3• denně. Po týdnu na kontrole nebyla žádná změna jen krvacím méně než před tím, po prohlídce bylo zjištěno, že na kyretáž není potřeba zajít. Tak jsme se dohodly, že zavedu antikoncepci. Dávkování první týden dva prášky denně a po té 14 dni jeden prášek denně . Tady zní dotaz: Mohu dva prášky antikoncepce denně? Není to nějak nebezpečné?. Krvácím cca 4 týden. Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně se nejedná o antikoncepci - tyto tablety se užívají vždy jen 1x denně, ale o gestagenní tablety jako je například Norethisteron či Provera.

  • Tomáš

    Dobrý den, Chtěl bych se zeptat na velice specifický problém a poprosit o radu nebo spíše názor dalšího gynekologa. Přítelkyni je momentálně 20 a bere H. antikoncepci od svých 15 let - v té době ji byla nasazena protože trpěla velkými bolestmi a silnou krvácivostí během měsíčků. Před asi rokem a půl se gynekoložka rozhodla nasadit novou antikoncepci (Jangee) protože se přítelkyni začalo stávat že u té původní začala "špinit" i mimo měsíčky. Ze začátku vše probíhalo tak jak má ale poslední půlrok se opět začalo stávat to, že špiní i mimo menstruaci. Zprvu gynekoložka schledávala problém za normální a doporučila si na tento stav zvyknout. Veškerá vyšetření i cytologie a ultrazvuk proběhla a měla naprosto normální výsledky. Během posldních dní se však začalo stávat to, že přítelkyně už né tak uplně špiní ale vyloženě krvací mimo menstruaci (k dřívějšímu špinění docházelo z pravidla v polovině cyklu, ale nynější krvácení začalo týden před menstruací). Byla dnes tedy na gynekologii a bylo jí sděleno, že je možnost začít brát jinou antikoncepci - Zlynda, a že se může vše napravit ale sama gynekoložka řekla že je to první pacientka které tuto antikoncepci předepisuje. Chtěl bych se tedy zeptat na Vaší odbornou radu/názor na tuto situaci, moc by nám pomohl nějaký další odborný náhled při rozhodování se co dál. Přemýšleli jsme také nedávno nad úplným vysazením HA ale reakce gynekoložky byla že je to volba přítelkyně a žádné další doporučení nebo názor jsme nedostali. Chtěl bych se tedy zeptat jestli je tento problém opravdu natolik běžný že je třeba si na tuto skutečnost zvyknout, nebo zda by jste doporučoval vyzkoušet jinou HA nebo zda by úplné vysazení antikoncepce nemohlo vést k nápravě cyklu do normálu a klidnějšímu životu. Mockrát děkuji za jakoukoliv reakci a děkuji Vám za poskytování této online diskuze Hezký den Tomáš

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, během užívání hormonální antikoncepce by ke krvácení nemělo docházet nebo jen velmi vyjímečně. Nepravidelné krvácení může být způsobeno nízkou dávkou hormonů. V tomto případě se doporučuje užívání hormonální antikoncepce s nepatrně vyšším obsahem hormonů. Nepravidelné krvácení může bát také způsobeno např. endometrálním polypem, která se dá zjistit hysteroskopiockým vyšetřením. Více se dozvíte na webových stránkách: www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

  • Jana

    Dobry den, mam vnutromaternicove teliesko Mirena a chcem sa spytat, ci je potrebne sa pocas plodnych dni chranit aj inou formou antikoncepcie.dakujem za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte zavedenu Mirenu není potřeba se chránit jinou formou antikoncepce.

  • NG

    Dobrý den minulý měsíc jsem začala brát antikoncepci Vreya tenhle měsíc jsem nedostala menstruaci prášky jsem brala tak jak jsem měla jenže v půli platíčka jsem si omylem vzala dva prášky v jeden den pak jsem v brání pokračovala tak jak jsem byla zvyklá. Je možné že se mi kvůli práškům ztratila menstruace?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste nevynechala tabl. a v jeden den jste užila tablety dvě, tak je málo pravděpodobné, že by jste otěhotněla. Užívejte další plato, event. si nechejte odebrat krev na HCG či proveďte test z moči na vyloučení gravidity.

  • Vlasta Š.

    Dobrý den mám zavedenou Mirenu,více jak 5 let.Je nutné ji vyndat,pokud jsi ji ponechám může to způsobit nějaká zdravotní rizika.Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Mirena má nyní schváleno SÚKLEM použití jako antikoncepe na 6 let, v ostatních indikacích nadále 5 let. Nejpozději po šesti letech by se tedy Mirena měla vyměnit za novou nebo odstranit. Ponechání déle než 6 let nelze doporučit.

  • Lucie

    Dobrý den. Poprvé jsem byla u gynekologa, který mi předepsal antikoncepci MyWy. Řekl, že mám začít prášky brát v první den menstruace. Když je to dnes jedenáct dní od prvního dne menstruace, je možné začít brát antikoncepci teď? Za jak dlouho bude fungovat?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji začít 1.den v následujícím cyklu,tj. 1.den dalšího krvácení.

  • Linda

    Dobrý den, užívám HA Katya a nikotinové sáčky, snižují spolehlivost?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nikoliv.

  • Lucka

    Dobrý den, dobrala jsem antikoncepci Ayreen a přešla jsem na Katyu, je možné že z toho důvodu se mi objevil otok na stydkém pysku a při zmáčknutí prsa z něj něco začalo vytékat?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené s otokem nemusí vůbec souviset. Doporučuji došetření registrujícím gynekologem či pohotovostní službou dle spádu.

  • Lena

    Dobry den, beriem antikoncepciu ebelya a oneskorila som sa s tabletkou o 13 hodin v strede 3.tyzdna. Mala som aj nechránený pohlavný styk. Tabletky beriem dalej. Je ochrana narušená2Dakujem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit, ale je méně pravděpodobné. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozí pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Marie G.

    Dobrý den , v sobotu bych měla začít brát nové platíčko antikoncepce , beru ji jižněkolik let, bohužel tabletky budu mít až v úterý, mám na měsíc antikoncepci vynechat nebo můžu nějakým způsobem pokračovat, děkuji Marie

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji pokračovat od Úterý novým plátíčkem dle návodu. V prvních 7dnech bez pohlavního styku případně s prezervativem. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Lucia

    Dobrý deň, môže gynekológ pri zistení tehotenstva zistiť že som si sama vysadila antikoncepciu??

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zjistí-li gynekolog těhotenství pak je mu jasné že jste antikoncepci sama vysadila, případně udělala chybu v užívání, případně daná antikoncepce selhala. Vše je možné.

  • Katka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat..zda v nutném krajním případě jde použít 2x v měsíci nouzovou antikoncepci. Jestli to má větší vliv na nežádoucí účinky. Četla jsem, že se to nedoporučuje, ale nežádoucí účinky po druhé aplikaci jsem nenašla. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nedoporučuji, v nutném případě možno, ale může selhat.

  • Kateřina

    Dobrý den, možná jde o hloupý dotaz, nicméně nejsem si vůbec jistá. Zítra mám jít na gynekologickou prohlídku a používám antikoncepční kroužek Teyla. Mám jej před prohlídkou vyndat nebo to ničemu nevadí, když ho nechám zavedený. Děkuji předem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vagin.kroužek Teyla můžete nechat zaveden.

  • Tereza

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, užívám antikoncepci Sunya a jenom by mě zajímalo, zda je normální úplné vynechání menstruace. Menstruace se vždy dostavila, i když někdy opravdu slabá. Nemusím se obávat, pokud by se menstruace nedostavila ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vynechá-li menstruace úplně déle jak 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení/potvrzení těhotenství.

  • Tereza

    Dobrý den, před 10 dny jsem začla brát HA Sylviane. Nasadila jsem ji 1.den menstruace. Předtím jsem 6 let žádnou HA nebrala. Menstruaci mívám běžně 5 dní, ale teď ještě pořád trvá - vždy to vypadá, že je konec a naráz se zas objeví špinění. Je možnost brát lék norethisteron 1x denně společně s HA? Aby došlo k zastavení špinění? Pomůže mi to? Dočetla jsem se, že v 1.cyklu brání HA je špinění normální, ale chtěla bych to zastavit, pokud je ta možnost a norethisteron by mi pomohl. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívání antikoncepce současně s Norethisteronem nedoporučuji. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Anna

    Dobrý den, užívám antikoncepční kroužek Nuvaring. Chtěla bych se zeptat pokud užívám nikotinové sáčky (4 denně) zda je snížená účinnost nebo hrozí nějaká velká rizika?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užíváte-li Nuvaring správně dle návodu pak rizika jsou standardní.

  • Jan

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak je závažná situace, když manželka měla menstruaci, a v pátek kdy si má brát anti si nevzala, a vzala si ji až v 10 Hodin večer jako vždy kdy si ji má brâ , a druhý den v neděli jsme měli sex, ale nestříknul jsem ji to tam. Hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat. Možnost otěhotnění není veliká, ale nelze ji 100%vyloučit. Blíže dle domluvy cestou registrujícího gynekologa manželky obzvláště nedostane-li menses do 5týdnů od předchozího.

  • Sára

    Dobrý den, přecházím z antikoncepce Lindynette na Yollie. Dobrala jsem plato Lindynette a dostavila se za 3 dny menstruace. První dva dny spíše ve formě špinění (krev ze mě úplně nešla) a den po tom se mi rozjela menstruace a já nasadila novou antikoncepci. Bylo mi řečeno, že jí mám začít brát až po 7mi denní pauze, tedy 8 den. Začla jsem ale v pauze během menstruace ten třetí den. Udělala jsem něco špatně, působí už nová antikoncepce nebo se mám případně chránit něčím jiným po dobu 14ti dnů nebo raději celé plato? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji se chránit prvních 7dnů užívání nové antikoncepce ještě bariérově tzn.pomocí prezervativu.

  • Natálie

    Dobrý den, beru HA, kolem 19:00 jsem si normálně vzala prášek, ovšem ráno kolem 1:30 se mi udělalo zle a trochu jsem zvracela, pak už bylo vše ok. Chtěla jsem se zeptat, zda moje pilulka už byla vstřebána a můžu být v klidu? Všude čtu, že pokud zvracím do 3-4 hodin od spolknutí, existuje riziko selhání HA, u mě se jednalo o zvracení po 6 hodinách, proto jsem docela v klidu, ale raději se ptám. PS jsem ráno měla. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pakliže jste v tomto čase měla nechráněný pohlavní styk, účinek antikoncepce by skutečně mohl selhat.

  • Pavlína Č.

    Dobrý den, je mi 45 let, na podzim jsem prodělala oboustrannou plicní embolii, musela jsem vysadit Azalii, chtěla jsem se zeptat, která antikoncepce je nyní pro mne vhodná..bohužel kondom ani pesar mi nevyhovují...děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, opět gestagenní (ve formě prášků případně nitroděložního tělíska). Blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

  • eva

    dobry den, prosim, ako dlho po dobrati antibiotik penicilin sa mam chranit ak beriem HAK Daylette? DAKUJEM

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, minimálně 7dnů.

  • Jitka S.

    Dobrý den, chci se zeptat. Brala jsem si cca před dvěma týdny nouzovou antikoncepci postinor. Před šesti dny jsem měla dostat menstruaci, ale stále jsem ji nedostala. Co mám dělat?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se během následujícíh 14 dnů doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Anna

    Dobrý den, chtěla bych začít používat antikoncepci. Ale chtěla bych se vyvarovat hormonální antikoncepci. Náhodou jsem narazila na bariérovou antikoncepci pesar. Chtěla bych se zeptat, zda je použití pesaru bezpečné, případně jaké jsou výhody nebo rizika. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené má nižší index spolehlivosti (tzv.Pearl index) oproti klasické hormonální antikoncepci či nitroděložnímu tělísku. Blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

  • Nicola K.

    Dobrý den, vysadila jsem antikoncepci v únoru a až po půl roce se dostavily hormonální změny (akné, pozdní a bolestivá menstruace, přecitlivělost). Chtěla bych se tedy zeptat, zda je to normální, nebo mám za těmito změnami hledat jiného viníka. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené se může takto projevit.

  • Lenka

    Dobrý den. Obracím se na vás s dotazem. Užívám dlouhodobě antikoncepci katya. Užívám ji důsledně ale teď v druhem tydnu jsem si zapomela vzít prášek úterý a středa a uvědomila jsem si to až ve cvrtek. Užila jsem ihned všechny pilulky najednou. Nechráněný Sex s přítelem A ejakulaci do mě proběhl v úterý vecer. Chci se zeptat jak moc je ochrana narušena a je pravděpodobně otěhotnění? V tomto měsíci se budeme chránit při sexu jinak. Dekuju moc

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření ceestou registrujcího gynekologa k vyloučení těhotenství.

  • Karolína

    Dobrý den, uvažuji o hormonálním tělísku. Dosud jsem měla náplasti nebo prášky. Našla jsem, že existuje hormonální a nehormonalni a ve tvaru t nebo kulička. Jaky je v tom prosím rozdíl? Jak často se zavádí a jak se přibližně pohybuje cena? Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji hormonální s levonorgestrelem, (nehormonální - levnější, ale může častěji způsobit zánět), s lehce vyšší cenou cca do 7500kč. Blíže na www.gynprenatal.cz v sekci nitroděložní tělíska nebo na www.modrykonik.cz

  • Simona

    Dobrý den, je mi 17 let a před čtyřmi měsíci jsem ukončila hormonální léčbu (přípravky Estrofem a Duphaston, postupně byly snižovány dávky hormonů). Léky jsem užívala cca 9 měsíců. Nyní jsem si našla prvního přítele a rádi bychom začali sexuálně žít, což s sebou přináší i otázku antikoncepce. Kvůli nestabilnímu cyklu se příšerně bojím HAK (moje gynekoložka mi totiž říkala, že je pravděpodobné, že chybějící menstruace, která mě trápila před léčbou, mě bude pronásledovat i po vysazení HAK a že existuje nezanedbatelná pravděpodobnost, že budu mít problémy s otěhotněním), chtěla jsem tedy zvolit kombinaci prezervativ + gel Pharmatex + abstinence během plodného období. To jsem se snažila zjistit ovulačními testy. Bohužel, testuji se už víc jak týden, dnes mám 21. den cyklu (cyklus mám dlouhý 30-33 dnů) a test byl zatím vždy negativní, přitom jsem minulý týden zaznamenala výraznou změnu cervikálního hlenu (jakoby lepkavý, dal se mezi prsty "natáhnout"). Ráda bych věděla, zda si myslíte, že toto může být způsobeno mnou prodělanou léčbou a zda je tento způsob antikoncepce podle Vašeho mínění vhodný, vzhledem k tomu, že se vážně bojím dalších hormonů, ale zároveň kvůli mému věku nesmím otěhotnět. Vím, že dotaz je komplikovaný a nachází se na pomezí více kategorií a předem upřímně děkuji za reakci, Simona.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nasazení "vhodné antikonce přímo pro Vás" po důkladné rozpravě s registrujícím gynekologem a na základě vyšetření s event.zvážení případně i nitroděložního tělíska pro nerodivší ženy.

  • Jana

    Dobrý den, v neděli jsem měla pohlavní styk, potom v úterý jsem si zapomněla vzít HA Yadine a zjistila jsem az za 24 hodin, kdy jsem užila i další pilulku zároveň, bylo to ve 2. týdnu braní tablet. Nevím, zda raději nemám užít Ellaone, nebo se spolehnout na Yadine, beru pravidelně již několik let. Jak bych případně pokračovala s Yadine, kdybych si Ellaone vzala také a jak by ro ovlivnilo menstruaci? Je mi 42 let, dítě už bych nechtěla. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Ella one užít můžete. Dále doporučuji vyčkat, nedostaví-li se menses za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření registrujícím gynekologa. V tomto věku je provedení ITP legalis /interrupce/ ze zdravotní(věkové) indikace, tj.bezplatné.

  • Renata K.

    Dobry den, mam dotaz antikoncepci beru 23 let opravdu poctive pravidelne a ted poprve se mi stalo ze jsem po menstuaci zapomela vzit prvni prasek a vzala jsem o den pozdeji 2 najednou ....mela jsem vzit prvni ve ctvrtek a vzala v patek 2 v sobotu jeden v nedeli jeden a nasledne v nedeli jsem mela nechraneny styk....je sance ze bych otehotnela?dekuji moc za odpoved Renata

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses do 4-5týdnů od předchozího pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Martina

    Dobrý den, bylo mi řečeno, že nějaké hormony, které obsahuje HA, snižují tonus dolního jícnového svěrače a tím může vzniknout reflux. Znám pouze progesteron. Beru Sidretellu a chtěla bych se zeptat, jestli existuje nějaká HA, která neobsahuje hormony snižující tonus DJS? Děkuji Vám za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tonus DJS ovlivňují samotné prostaglandiny (progesteron aj). Doporučuji proto antikoncepci E+P (estrogen+progesteron) což Sidretella uvedené splňuje, tj.můžete ji nadále užívat.

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když užívám antikoncepci Lindynette, zda je možné po dobrání prvního platíčka pokračovat bez 7 denní pauzy v druhém a to pouze třeba jen 5 tablet a pak 7 denní pauza za účelem oddálení menstruace o 5 dní? Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, potřebujete-li oddálit menses doporučuji návštěvu (telefonát) registrujícímu gynekologovi k předpisu Norethisteronu (tbl na předpis) a tyto Vám předepíše a vysvětlí jejich užití.

  • Markéta

    Dobrý večer chtěla bych se zeptat když beru antikoncepci a v průběhu antikoncepce jsme začala krvácet a mám slabší bolesti pod břichem a do pauzi antikoncepce mám ještě 10 dní Mohu se zeptat čím to může být že jsme začala krvácet těhotenský test jsme si dělala a visel negativní je to asi tři týdny co jsme měly s přítelem pohlvani stik

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčiny mohou být různé proto doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa v průběhu následujících 14 dnů, při zhoršení potíží i cestou ústavní pohotovostní služby.

  • Ivana

    Dobrý den, už druhý měsíc užívám vaginální kroužek Ornibel. Zatím bylo vše v pořádku, byla jsem s ním spokojená, partner byl spokojený, jenže poslední asi dva dny mi stále sklouzává dolů až na úplný okraj pochvy. Někdy i lehce vyčnívá ven. Vždy po tomto zjištění ho prstem postrčím zpět hlouběji, dokonce jsem ho i včera večer zkoušela vyjmout a zase vložit zpět, ale nepomohlo to. Už jsem z toho docela nervózní. Chci se zeptat, zda je to normální a zda se tím nějak nesnižuje účinnost kroužku? Jinak mi nikdy nevypadl úplně ven, jen se stále takhle posouvá. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vypadává-li kroužek stále pak je nutná návštěva registrujícího gynekologa a na základě vyšetření stanovení dalšího postupu - výměna ev.jiná metoda?

  • Eli

    Dobrý den, udělala jsem chybu u braní HA. Beru ji dlouho a bez problémů, začala jsem nové plato klasicky v pondělí, byla jsme u přítele, ale po pár dnech jsme jeli ke mně a já zjistila že jsem tam HA zapomněla. Je to daleko, ale mám doma jiné plato, tak jsem si řekla že budu pokračovat v něm, načnu nové plato tam kde bych měla pokračovat s původním, lepší než vynechat. Jenže místo čtvrtku který vychází jako 11.pilulka, jsem vzala čtvrtek který je jako 4. A pokračovala klasicky pátým pátkem, šestou sobotou... ale měl to být dvanáctá pilulka pátek, třináctá sobota...Je to srozumitelné? Jako by ten jeden týden znovu. Co s tím? Dobrat, klasickou sedmidenní pauzu a pak začít normálně novým? Je riziko těhotenství, rozházené ms? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doberte s klasickou 7-denní pauzou. Poté bude-li styk v následujících 7dnech pak doporučuji chráněný s prezervativem případně vůbec. Nedostaví-li se menses do 5týdnů od poslední pak doporučuji i došetření cestou registrujícího gynekologa stran vyloučení případného těhotenství.

  • Leona

    Dobrý den,po pohlavním styku,jsem bohužel s přítelem zjistila,ze praskl kondom a “udělal se do mě “. Pohlavní styk jsem měla druhy den po skončení MC.(9.10)(menstruaci jsem měla 1.10.) A menstruaci mám obvykle kolem 30dni,trvá 7dni a pravidelně . Jaká je šance otěhotnět ,když jsem 2dny po menstruaci? Ihned po nehodě jsme jeli pro tabletku Escapelle- 2h po nehodě jsem ji užila. Po užití mi bylo trosku špatně ,ale nezvracela jsem. 6.-7. den jsem 2dny špinila.Nebyla to jako normální menstruace. Mám to brát jako menstuaci,která se jen posunula dopředu? Nyní to mám dostat a bolí mě prsa a akné se mi zhoršilo (to mám pokaždé ,když se ma dostavit mens.) ale stále nemám menstruaci. O kolik dní by se mohla menstruace opozdit? A nebo mám spineni počítat jako mens.? Hrozne se bojim, ze jsem těhotná. A popřípadě kdybych byla těhotná,jak mám postupovat dal? Urcite bych musela na potrat, protože miminko nechci . Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5 týdnů od předchozí pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa stran došetření resp.vyloučení těhotenství. V případě potvrzení těhotenství lze provést interrupci (potrat) medikamentosní nebo chirurgickou cestou. Blíže dle vysvětlení cestou registrujícího gynekologa.

  • Veronika

    Dobrý den, Už 7 rokem beru antikoncepci Mercillon, na konci minulého roku jsem se domluvili s mým gynekologem ze antikoncepci vysadím a pokusím se s partnerem o dítě. Bohužel se menstruace před půl roku nedostavila a gynekolog mi napsal prášky znovu s tím ze otěhotnět mužů i přes ne. Nezdá se mi to . Jak se dá tento problém řešit? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li skutečně v plánu těhotenství pak doporučuji IHNED vysadit a vhodné preparáty s obsahem folátů resp.kyselinou listovou.

  • Míša

    Dobrý den, Brala jsem antikoncepci po menstruaci, beru jí už 3 roky, ale zapomněla jsem na ni a místo 8. Den jsem si ji vzala až 9. S přítelem ze začátku spím s kondomem, po 7 dnech užívají jde do mě. Chtěla jsem se zeptat jestli budou chráněna nebo si to radši hlídat. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den uvedené si raději "hlídejte",tj. nedostaví-li se menses za více jak 4 až 5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení případného těhotenství.

  • Karina B.

    Dobrý den, dneska jsem se dozvěděla, za mám možnosti jet do zahraničí. Ale má se mi dostavit ms. Poslední prášek já si vzala v neděli. Je možné vzít si další plato a ms se nedostaví. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji léky na oddálení menses, možno předepsat registrujícím gynekologem nebo užívat kontinuálně stávající antikoncepci.

  • Jana

    Dobrý den, mám v plánu vysadit hormonální antikoncepci (přecházím na jinou formu ochrany). Poslední pilulku jsem si vzala v sobotu 12.9. večer, momentálně jsem v období sedmidenní pauzy. Včera, 14.9. asi v 17:00, jsem měla s přítelem nechránění styk, nedošlo však k ejakulaci do pochvy, použili jsme metodu přerušované soulože. Chtěla jsem se zeptat, jestli je nutné odložit ukončení užívání HA z důvodu rizika otěhotnění o další měsíc, protože jsem četla, že sperma může zůstat v těle ženy až týden a poslední den, kdy bych měla být chráněná je konec sedmidenní pauzy tj. neděle 20.9., což je za šest dní ode dneška. Přítel do mě sice neejakuloval, ale mám obavy z případného preejakulátu. Myslíte si, že v takovémto případě hrozí riziko otěhotnění, nebo mohu s klidem přestat HA užívat? Říkala jsem si, že případný preejakulát by v těle nejspíše tak dlouho asi nepřežil a ihned po skončení sedmidenní pauzy by stejně nemělo dojít k ovulaci, ale pro jistotu se chci zeptat odborníka. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možné těhotenství nelze 100%vyloučit, doporučuji nadále užívání antikoncepce dlouhodobě. Nesedí-li typ tbl formy pak konsultace s registrujícím gynekologem. Tablety a nitroděložní tělíska v současné době zajišťují ženě nejvyšší možnou ochranu stran nabízených prostředků na trhu. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Kikinka

    Dobrý den Beru antikoncepce jménem lusienne a teď mám 7 denní pauzu Mám takový pocit ze mi nesedí..a s přítelem sem měla pohlavní styk A dvakrát se do mě “udělal” brala sem je každý den ve stejný čas Ani jednou sem neudělal chybu Ale od zítra mám novou antikoncepci Tak jestli bych nemohla byt těhotná nebo jestli to má nějaký vliv ze mi nesedli Protože sem porad špinila a měla sem hrozne nálady Tak dekuju předem za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostavila-li se menses doporučuji před nasazením nové antikoncepce došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Jarka

    Dobrý den. Prosím o radu, jakou antikoncepci by jste mi doporučila. Je mi 41 let.(2deti) V minulosti jsem měla 2x po sobě zavedenou mirenu. Ta první byla celkem v pohodě, u druhé jsem asi 2 roky trochu špinila,potom se mi objevilo hodně akné v obličeji.Po vytažení (celých 5let),jsem si nechala napsal pilulky, ale musela vysadit, trpím na migrény. Rok a půl jsem bez antikoncepce,ale uvažuji, že bych nějakou potřebovala. Nevím si rady kterou. Teď mám docela hodně silnou menstruaci. Jakou by jste mi doporučila. Je možné, že by mě mirena dělala zase ty samé problémy? Moc děkuji za odpověď. Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Doporučuji gestagenní antikoncepci - např.Evellien či jiné tbl., nebo LNG-IUS tj.nitroděložní tělíško Kyleena nebo Levosert. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Klára

    Dobrý den, mám dotaz ohledně zapomenutí antikoncepce. Užívám Sirmyu. Abych Vás uvedla do situace, antikoncepci beru již přes půl roku, a zatím bez problému. Nové platíčko jsem začala brát v úterý, 5. května. Ve středu 20. května, teda ve třetím týdnu užívání, jsme s rodinou odjeli na týden na chalupu a já zapomněla prášky doma. Podle plánu jsem je měla dobrat 25.5. ale já si poslední vzala 19.5.. Hned 22. jsem dostala měsíčky, ačkoli bych je normálně dostala až ve čtvrtek, 28.5. Kdy mám teď začít brát další platíčko? Hned dnes, 26.5., kdy je to týden od posledního prášku, nebo až za týden, 2.6.? Jak dlouho případně budu nechráněná? Moc děkuji za radu, s pozdravem Klára

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obecně při vynechání více tablet antikoncepce se doporučuje:

      Pokračovat v užívání. Očekávat špinění. Po celý dlaší cyklus nespoléhat na antikoncepční účinnost,tj.chránění jinak optimálně bariérovým způsobem,tzn.prezervativem. Nebudete-li si jista doporučuji konsultaci s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Monika S

    Dobrý den 12dc jsem použila 12h po nechráněném styku Escapelle pilulku. 18dc jsem měla další nechráněný styk. Jsem chráněna když by měla pilulka bránit v ovulaci? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené má účinek pouze do 72hod po nechráněném styku a tato účinnost se s prodloužením času snižuje, takže 18DC chráněná nejste.

  • Katrin

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, začala jsem brát antikoncepci Ayreen ale udělala jsem chybu, místo abych ji začala brát v plném rozjetí menzesu jsem začala dva dny před už při špinění, při kterém vždy večer se objevila i malinko krev. Vzala jsem první dva a dnes by měl být třetí prášek, moje gynekoložka je mimo a nemám se s ní jak spojit. Prosím o radu jak to vyřešit, zda dobrat, vynechat a začít příští měsíc znovu, či posunout třeba příští měsíc. Děkuji Katrin

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží ve kterém týdnu užívání jste: V prvním týdnu užívání antikoncepce, který je rizikovější na případné chyby, hraje důležitou roli fakt, zda je časový rozdíl mezi užitím pilulek větší než 24 + 12 hodin. Pokud časový rozdíl nepřesáhne 12 hodin (jednu pilulku si uživatelka například vezme o 6 hodin dříve a následující nejpozději o 6 hodin později než obvykle), pak by jediná odchylka účinnost ochrany narušit neměla. Další den pokračujte s užíváním pilulky v obvyklou dobu. Pokud se však v tomto týdnu vyskytne další časová nepřesnost v pravidelnosti užívání anebo pokud časový rozdíl mezi pilulkami přesáhl 12 hodin, pak je spolehlivost účinku zajištěna až od 8. dne dalšího bezchybného užívání antikoncepce. V této sedmidenní „čekací“ fázi je při pohlavní styku důležitá další ochrana před rizikem otěhotnění (například kondom).

      2) V druhém týdnu užívání antikoncepce, by jedna jediná odchylka účinnost narušit neměla, a to ani v případě, že časový rozdíl mezi pilulkami přesáhne 12 hodin. Nicméně není vhodné na toto spoléhat a raději dodržujte pravidelnost v užívání vaší antikoncepce. Pokud se však v tomto týdnu vyskytne více chyb, případně se pilulka zapomene vzít vícekrát anebo má žena trávicí problémy (průjem, zvracení), pak je vhodné opět vyčkat 7 dní dalšího bezchybného užívání. Teprve od 8. dne se pak může uživatelka na účinek antikoncepce plně spolehnout.

      3) Ve třetím týdnu je pak vhodné a nejjednodušší chybu se zapomenutou pilulkou vyřešit tím, že uživatelka pokračuje klasicky v užívání - bez obvyklé pauzy pro menstruaci začne užívat další balení. V tomto případě spolehlivost nebude snížena.

      Některé přípravky mají na konci zařazeny místo pauzy nehormonální tablety. Ty se mohou vynechat bez následků. U přípravků, které mají více než 21 hormonálních tablet, znamená první týden prvních 7 dnů, třetí týden posledních 7 dnů užívání hormonálních tablet, období mezi tím je druhý týden z pohledu výše uvedených doporučení.

      Uvedená doporučení platí pro nejběžnější, ne však pro všechny antikoncepční přípravky na českém trhu (např. pro tzv. „minipilulky“, které obsahují jenom jeden hormon, nebo sekvenční přípravky).

  • Aneta

    Dobrý den, mají kapky Mastodynon vliv na HA? Užívám Lindynette. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran HAK by vliv mít kapky neměly.

       

  • Lucie

    Dobrý den. Chtela bych se zeptat, na konci listopadu jsem vysadila antikoncepci a menstruaci jsem dostala normalne, ale od te doby to znamena ze v prosinci a v lednu jsem ji jeste nemela. Chtela bych se zeptat zda je to jeste v poradku a popripade za jak dlouhou dobu mam kontaktovat lekare. Popripade jak sama muzu prispet k navraceni menstruace. Jiz pred antikoncepci jsem menstruaci nemela nikdy presnou a to diky me nizke vaze. Predem moc dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji došetření a UZ kontrolu cestou registrujícího gynekologa s případnou aplikací injekce k vyvolání menses. Není-li v plánu těhotenství pak doporučuji výhledově zvážit opětovné nasazení antikoncepce. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Eva H.

    Dobrý den, je mi 43 let, odmítám perorální HAK, 13 let jsem ji brala a stačilo, 4 roky jsem ji tedy nebrala, což nezůstalo bez následků, proto jsem si nechala zavést nehormonální tělísko, u kterého jsem silně krvácela a měla silné bolesti břicha a zažívací potíže, přešla jsem tedy na kroužek Teyla opět mám asi 4 večery v 1. týdnu křeče břicha,průjem a zvracení. Je možné,že je to z toho?Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné že uvedené potíže mohou být nežádoucími účinky, proto doporučuji zvážení změny vaginálního kroužku za jinou formu, odmítáte-li perorální formu doporučuji nitroděložní insert s gestgeny tzv.LNG-IUS (Mirena nebo Kyleena – nětkeré z těchto za předpokladu, že jste rodila). Konkrétně proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Jana

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že pred 8. dňami som zobrala tabletku „PO“. No pred troma dňami sa mi objavila nevoľnosť. Môžu to byť vedľajšie účinky tabletky?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může souviset s vedlejšími účinky tablety. Bude-li přetrvávat pak konsultujte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Klára

    Dobrý den, právě jsem začala brát svou první antikoncepci (Ayreen), 1. den menstruace, jak se psalo v návodu. Hned ten den se menstruace zastavila, druhý den taky nic. Chci se zeptat, jestli je to normální. A taky se chci zeptat, až doberu první plato a bude 7 denní pauza, a menstruace by se nedostavila, mám po těchto sedmi dnech normálně začít s dalším platem a pokračovat v dávkování podle návodu? Popř. kdyby se dostavila dřív, mám prášky dobrat? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začněte po 7dnech pauzy užívat další plato, v případě že se menstruace nedostaví déle jak po 5týdnech od předchozí pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa, příapadně provedení těhotenského testu z moče.

       

  • Lucie N.

    Dobrý den, léčím se s endometrizou a užívám Mistra 2 mg/0,03 mg dienogestum a ethinylestradiolum. Momentálně žiju v Kanadě a protože stejný lék nemají, obvodní lékařka mi předepsala Freya 28 Freya (desogestrel – ethinyl estradiol – 0,15/0,03) Jaký je prosím rozdíl ve změně látek dienogestum a desogestrel. Dočetla jsem se, že dienogest působí šetrněji v léčbě endometriozy a může být užíván dlouhodobě. Může mi změna nějak uškodit, pozměnit hormony v těle? Předem Děkuji za odpověď, s pozdravem L. N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dienogest skutečně působí šetrněji v léčbě endometriosy, resp. je účinnější. Změna Vám výrazně uškodit nemůže, ale doporučuji zpětné vrácení preparátu s obsahem dienogestu, v případě léčby prokázané endometriosy.

       

  • Lucie N.

    Dobrý den, léčím se s endometriozou a kontinuálně užívám Mistra antikoncepce. Momentálně však žiju v Kanadě a dochází mi moje antikoncepce. Obvodní doktorka mi zde předepsala jiný druh – Freya 28 desogestrel/ethinylestradiol 0,15mg/0,03mg. Doposud Mistra 2 mg/0,03 mg dienogestum a ethinylestradiolum. Jaký je, prosím, rozdíl v látce denogestum a desogestrel? Je to velká změna nebo je přechod na tuto antikoncepci neškodný? Předem moc děkuji za Váš čas a odpověd, s pozdravem N.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran léčby endometriosy prosím užívejte jen antikoncepci s dienogestem, samozřejmě antikoncepce s desogestrelem Vám „neuškodí“, ale stran léčby endometriosy není vhodná.

       

  • Valerie

    Dobrý den, používám nyní nově vaginální kroužek ornibel a chtěla jsem se zeptat, zda-li jsem chráněná i o první týdenní pauze, tj. po prvních 3 týdnech užívání kroužku. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po vyjmutí kroužku nebudete 1 týden používat žádný kroužek. Během tohoto týdne by se mělo objevit vaginální krvácení. Obvykle začne 2 – 3 dny po vyjmutí kroužku. S novým kroužkem začněte přesně po 1 týdenním intervalu (opět ve stejný den a přibližně ve stejnou dobu), i tehdy jestliže Vám ještě nepřestalo krvácení.Jestliže je nový kroužek zaveden později o více než 3 hodiny, ochrana před otěhotněním může být snížena, jinak by měla být dostatečná, viz.příbalový leták

       

  • Kristýna

    Dobrý den, druhým týdnem používám vaginální kroužek Ornibel a objevily se nežádoucí účinky (občasné bolesti v podbřišku, zvracení, bolest prsou a otok pochvy) navíc kroužek při sexu musím vyndávat. Mám kroužek vyndat nebo počkat jestli se ustálí? Díky.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní bych vyčkal cca 5-7dnů stran ustálení potíží, nebude-li uvedené pak kroužek vyjmout a změnit formu antikoncepce po poradě s registrujícím gynekologem (tělísko,prášky,náplast,ev.jiná)

       

  • Anněs

    Dobrý den, druhým měsícem beru antikoncepci Belara. Vím, že to chvilku trvá než se pleť začne zlepšovat, ale mám teď pleť spíše horší než před nasazením HA. Každý den se objeví spousta miniaturních pupínků, nejen na tváři ale i na krku. Co je pro mě ale horší je návrat migrén. Před a během puberty jsem trpívala častými migrénami s aurou. Postupem věku migrény skoro vymizely, občas se nějaká jednou za půl roku vynořila. Nyní za dva měsíce co Belaru beru,j sem ji měla snad 4x a dost mě to omezuje. Je možné, že to zapříčiňuje právě tahle antikoncepce?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych alespoň 1měsíc a nebude-li efekt pak zvážil změnu za jinou antikoncepci s cyproteron-acetátem který má účinek na pleť-např.Clormetin. Uvedené samo o sobě migrenosní stavy nezapřičiňuje. Máte-li však i nyní migrény s aurou (došetřené a potvrzené neurologem) pak doporučuji užívat POUZE gestagenní antikoncepci. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Marcela

    Dobrý den, měla bych dotaz. Před 14 dny mi gynekolog předepsal Lamyu s tím, že jsem se 12 let léčila s velmi bolestivou menstruací na kterou mi nic nezabíralo. Gynekolog mi poradil tuhle antikoncepci, že díky ní nebudu mít menstruaci a problémy tudíž zmizí. Včera jsem dostala menstruaci a hned si vzala první pilulku. Chtěla bych se zeptat jak tahle antikoncepce funguje. Zda mi krvácení přejde po pár dnech nebo to první měsíc budu mít normálně a další měsíc už vůbec. Gynekolog mluvil o špinění v prvních měsících, ale nepochopila jsem zda to platí i pro ten první měsíc. Zatím krvácím normálně a stále mám silné bolesti. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento přípravek obsahuje malé množství jednoho druhu ženského pohlavního hormonu gestagenu. Proto se řadí mezi čistě gestagenní pilulky, neboli minipilulky. Na rozdíl od kombinovaných pilulek tyto pilulky neobsahují hormon estrogen, pouze gestagen. Většina čistě gestagenních pilulek, neboli minipilulek, působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných pilulek. Může se objevit tzv.krvácení z průniku po dobu prvních 3měsíců, jež je zapříčiněno poklesem hormonální hladiny, která nastává v době, kdy vynecháte na několik dní pilulky. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Aneta

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či účinnosť Nuva ringu ostáva zachovaná i v prípade, že mám pokles maternice, čiže krúžok je zavedený v pochve, vedľa krčka maternice a nie priamo v maternici. Dopredu Vám za odpoveď ďakujem.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, účinnost je v uvedeném případě snížená.

       

  • Lenka

    dobrý den, chtěla bych se zeptat, s přítelem jsme měli „nehodu“, kdy jsem musela užít postinor nebo escapelu. Během půl roku jsem ho užila 2x, možná 3x. S přítelem nám prasknul několikrát kondom. Jaké jsou dlouhodobé dopady užívání přášků po ? jak často nebo dlouhodobě se mohou užívat ? Nebo jako jsou negativní dopady na tělo ? je to horší než antikoncepce ? děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nedoporučuji užívat takto často jak popisujete. Zvážil bych vhodnou antikoncepční metodu „přímo pro Vás“ po konsultaci a vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Zdenka

    Dobrý den, užívám nově vaginální kroužek Ornibel. Přítel si ale stěžuje, že ho škrábe. Je možné kroužek před pohlavním stykem vyndat?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nebude mít pak antikoncepční efekt a tudíž je zbytečný.Velmi doporučuji zvážit jinou antikoncepční metodu dle konsultace s registrujícím gynekologem.

       

  • Klára

    Dobrý den, Chci se zeptat je mi 22 let, užívám antikoncepci Minerva už 5 let a mám po menstruační pauze tj. 9 den od vysazení. Včera jsem si měla vzít tabletku z noveho platicka ale zapomela jsem. Co se stane kdyz si vezmu tabletu dnes, tj. o den později? Tentokrat jsem uzivala 2 platicka v kuse. Dekuji moc za odpoved:) Klara

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepci Minerva již gynekologická společnost v ČR nedoporučuje užívat vzhledem k možnému riziku trombembolie, proto doporučuji po konsultaci s registrujícím gynekologem vyměnit za jiný druh či typ

       

  • Stela

    Dobrý deň, prvý krát som začala brať antikoncepciu Aidee, doktorka mi povedala, že ju mam začať brať v prvý deň menštruácie, ale to som bola bohužial odcestovaná a tabletky som nemala pri sebe, dala som si ju teda na druhý deň. Je to v poriadku, môžem to takto ďalej brať? Je teda potrebné sa chrániť dalšich 7 dní ešte inym spôsobom?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené lze takto užívat. Doplňkovou resp.bariérovou ochranu prezervativem 7dnů dodržet můžete.

       

  • Adina2

    Mohlo by pomoci, kdybych si hned rano po tom, co jsem mela ten nechraneny sex, vzit pilulku, prerusit tu udajnout pauzu a pokracivat s HA? I presto ze byla asi tak ta cca 10ti denni pauza?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nedoporučuji realizovat.

       

  • Adina

    Dobry den, jiz tri roky a par mesicu beru bez prestavky antikoncepci. Nyni jsem se rozhodla ji vysadit. Dostala jsem menstruaci, klasicky a po tydnu jsem jiz uz zadne prasky nebrala. Co kdyz ale ted budu mit nechraneny sex? I pri sedmidenni pauze, kdy ma byt menstruace, jsem kolikrat mivala s pritelem sex (menstruace mi trva pouze 4 dny, takze.vzdy, kdy skoncila) a nikdt nebyl zadny problem, ze bych mela otehotnet. Prasky od pauzy neberu tedy cca 10 dni. Je mozne, ze bych otehotnela? Do ted, ani kdyz jsem vynechavala napr.z duvodu zapomenuti, problem nebyl.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,pravděpodobnost je malá, ale nelze ji 100%vyloučit. Blíže doporučuji dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Dotaz

    Dobrý den, beru HA NYSSIELA (24 + 4 dny). S přítelem jsme měli pohlavní styk a praskl nám kondom. Pilulky beru pečlivě, ale i tak mám strach, že bych mohla být těhotná, jelikož vždy používáme dvě ochrany, abych byla klidnější. Je to možné?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření u registrujícího gynekologa do 4 týdnů, obzvláště nedostaví-li se menstruace.

       

  • Ivana

    Dobrý den, je mi 46 let a po 5ti letech si musím nechat vyjmout nitroděložní tělísko. Bohužel nějak přirostlo k děloze a vyjmutí je možné pouze v nemocnici v celkové anestezii. Bylo mi sděleno, že pokud budu chtít další tělíško, výměna za 5 let bude opět v nemocnici. Takže zvažuji, jestli je vhodné absolvovat anestezii takto často. Kvůli prodělané plicní embolii pilulky brát nemohu a zvažuji aplikaci injekcí. Můžete mi poradit, jestli je to vhodná varianta a jaká jsou rizika. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano injekce může být jedna z variant, nebo gestageny v pilulkách (tabletách). Tělísko rovněž obsahuje pouze gestageny. Nesmíte preparáty s obsahem estrogenů. Osobně se však kloním k opětovnému zavedení LNG-IUS (tělíska) nyní v ústavním zařízení, po 51.roce bych již vzhledem k nástupu menopausy nezaváděl. Dnešní anestetika mají minimum nežádoucích účinků.

       

  • Helena

    Dobrý den, začala jsem užívat antikoncepci Minerva, také kvůli akné a silné mensturaci a beru ji 2 týdny a stále špiním (tmavě hnědě) a mám také pocit pálení. Může takhle antikoncepce ze začátku působit? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepce Chloe,Minerva,Vreya,aj. nejsou ČGPS již 2roky doporučovány, jelikož byly popsány některé nežádoucí případy trombembolie u pacientek ve Evropě. Jedná-li se u Vás o důvod akné pak doporučuji změnit za antikoncepci s chlormadinonacetátem, tj. CLORMETIN nebo BELARA. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem. Na pálení a svědění by neměly mít vliv.

       

  • P.

    Dobrý den, již 10 let jsem spokojenou uživatelkou Mireny od společnosti Bayer. Vždy mi ji lékař předepisoval na recept. Nyní mi však toto odmítl, že je to od České gynekologické společnosti zakázané a smím si koupit pouze Mirenu v ordinaci. Jenomže tam je cena mnohem vyšší. Samozřejmě počítám s poplatkem za zavedení tělíska, ale ráda bych věděla, zda je tomu skutečně tak. Znamená to, že by na trhu byly nějaké špatné šarže a u lékaře mám garantováno, že to bude ta správná? Předpokládám, že by toto musel vědět Státní úřad pro kontrolu léčiv a obecně by měla být tato informace dohledatelná na internetu…Jenže když jsem se to pokoušela zjišťovat, nikdo nic neví…V lékárně tvrdí, že pro ně není problém mi na recept Mirenu objednat…Netuším, zda je to nějaká praktika lékaře (nerada bych mu křivdila), že je motivován prodejem nitroděložních tělísek kvůli provizi. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedenou Vámi informaci jsem aktuálně nezaznamenal.

       

  • IH

    Dobrý den, je mi 49 let. do letošního února jsem brala antikoncepci Lunafem, který jsem vysadila díky tomu, že jsem si ji na dovolenou zapomněla vzít. Po dvou měsících se dostavily velké bolesti v podbřišku s tím, že můj dr. diagnostikoval hematometru, kterou bylo nutné pod narkozou odstranit a cystu. Po zákroku na kontrole jsem se ptala, zda mám začít znovu užívat Lunafem. Bylo mi doporučeno tělísko, které jsem odmítla. Ptala jsem se na nějakou nízkohormonální anikonci dr. mi napsal Leverette s tím, že mě doslova řekl, že riziko trombozy je velké a ta je smrtelná, takže si mám rozmyslet, zda ano či ne. Celý život jsem brala cilest a posledních 8 let ten lunafem a vím, že každá tato pilulka nese rizika. Nikdy jsem neměla žádné problemy. jsem nekuřák, aktivní sportovec, bez vysokého tlaku, cholesterolu, nadváhy apod., tak mě udivuje, že mě takto vystrašil. Chtěla bych se zeptat jaká je to tedy anitko (Leverette), protože jsem zjistila z příbalového létáku, že Lunafem obsahoval hormonu ještě méně než Leverette. Je vůbec vhodná pro můj věk? Ptám se z toho důvodu, že mému dr. již nedůvěřuji. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, osobně vzhledem k Vámi uvedenému, věku a nejsou-li jiné kontraindikace bych vybral některé ze skupiny s velmi nízkou dávkou ethinylestradiolu tj. VONILLE,BIRGI aj. Blíže typ antikoncepce dle domluvy s registrujícím gynekologem

       

  • Adéla

    Dobrý den, 8.5. ve středu jsem měla si vzít klasicky první pilulku z platíčka, ale zapomněla jsem. Tudíž pauza byla 8mi denní. Vzala jsem si 2 naráz až další den ve čtvrtek 9.5., podle příbalového letáku. Dále jsem užívala jako vždy. Ve středu, kdy jsem si zapomněla vzít pilulku jsem měla nechráněný sex, ale přítel do mě neejakuloval, jako vždy. Nevím zda se mám bát, na gynekologii mi řekli, že se nic nestane. Ale já si stejně nejsem jistá. I přes antikoncepci do mě přítel nikdy neejakuluje, takže riziko je o to menší myslím. Ničím dalším se nechráníme. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit, doporučuji s odstupem 3-4týdnů provedení těhotenského testu, bude-li tento positivní, případně budete-li mít velké obavy pak došetření registrujícím gynekologem.

       

  • Miska

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, videla som ako ste tu v jednom dotaze písali, že antikoncepcia môže zlyhať napr aj kvôli alkoholu. Chcela by som sa spýtať, či podľa Vás má alkohol vplyv na účinok hak? Pretože, mne zatiaľ lekári tvrdili, že pokiaľ samozrejme nie som alkoholik, tak vplyv nemá. Je podľa Vás potrebné dodržať medzi vypitím alkoholu a užitím hak aspoň 3 hodiny? Môžem počas týždňovej dovolenky vypiť každý deň pivko alebo drink keď beriem hak? Dakujem

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, samozřejmě že vliv alkoholu na antikoncepci (HAK) resp.její selhání má. K intervalu 3hodiny se neumím jednoznačně vyjádřit zda dostatečný či ne, ale obecně platí vypijete-li každý večer během dovolené jedno pivo nebo drink pak riziko selhání je extrémně nízké a uvedené je relativně bezpečné.

       

  • Klára M.

    Dobrý den chtěla bych se poradit. Je mi 22 let a už 6stým rokem beru antikoncepci už jsem vystřídala 4 typy. První měsíc vždy dobré,ale potom začnu špinit mimo cyklus a někdy i hodně a dokonce i při sexu. Je to dost nepříjemné hlavně z hygienického hlediska. Doktorka mi řekla,že je vše v pořádku, že to mám z antikoncepce. Proto se tedy prak co mi radíte bez antikoncepce se neobejdu a tělísko nechci. Děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je nutné určit antikoncepci „na míru“přesně pro Vás. Špinění může 2-3měsíce přetrvávat, poté se ustálí. Trvá-li déle pak je nutné vyloučit příčinu jiného charakteru /zánět,přednádorové změny aj./

       

  • Klara M.

    Dobry den jiz 6 rokem beru antikoncepci a uz jsem ji zmenila 4 krat ze zacatku vse dobre,ale vzdy cca po 1-2 mesicich zacnu silne spinit mimo cyklus. Co mi tedy radite ? Bez antikoncepce to nepujde. A telisko nechci. Je mi 22 let. Dekuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ke zhodnocení efektu perorální antikoncepce jsou nutné minimálně 3měsíce. Je možné že jste ještě „nenašla“optimální. Nepreferujete-li nitroděložní tělísko, pak jednou z dalších možností je antikoncepční náplast. Blíže dořešte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Barbora

    Dobrý den, prosím Vás… Trpím těžkou chladovou alergií. Vzhledem k tomu, že z hlediska medicíny mi není pomoci, uchýlila jsem se k medicíně čínské. Chci se zeptat, zda může nějak NÁPOJ STŘÍBRNÉHO VĚTRU se složením: Máta kališnická Koprníček rozkladitý Zlateň indická Zlatice převislá ovlivnit hormonální antikoncepci? A popřípadě, jestli ano, tak jestli jen v tom daném cyklu a od dalšího měsíce již ne? Děkuji moc, budu opravdu vděčná za Vaši odpověď a přeji pěkný den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené složení by nemělo hormonální antikoncepci výrazně ovlivnit.

       

  • Hana

    Dobrý den, minulý měsíc jsem vynechala menstruaci. Po dobrání plátíčka antikoncepce jsem pokračovala v novém. Ráda bych se zeptala, zda je normální, že mám nyní menstruaci cca o 4 dny dřív než jí mívám běžně i když mi zbývalo dobrat dvě pilulky z plátíčka. Není to poprvé, co jsem menstruaci takto přerušila a nikdy předtím se menstruace další měsíc neobjevila dřív. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se může takto projevit. Bude-li opakovaně pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

       

  • barbora123

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, pravidelne užívam HAK – Belara, mala som pohlavný styk so svojím partnerom v tej 7-dňovej pauze- cca asi 6. deň(včera), bola to prerušovaná súlož, len nevieme či sa stihol partner hneď ,,vytiahnuť“. Máme teraz obavy, že či nemohlo dôjsť k otehotneniu. Dnes je 7. deň a tak som začala nový 21.dňový cyklus Belary, a chcem sa spýtať či by bolo treba si dať aj ,,tabletku po“ alebo nie? Ďakujem za rýchlu odpoveď!!!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pohlavní styk můžete mít i během 7-denní pauzy a teoreticky by jste měla být chráněna stále. Uvedené jste provedla správně, 100%ochrana ovšem neexistuje. Nedostaví-li se následující menstruace do 4týdnů pak doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Eva

    Dobrý den, je mi 20 let. Ze zdravotních důvodů nemohu brát pilulky a jsem 17 dní po zavedení hormonálního tělíska Mirena, které mi bylo doporučeno i vzhledem k dlouhé a silné menstruaci. Po zavedení jsem cítila nepříjemnou, ale snesitelnou bolest, druhý den bez bolesti. Od té doby však téměř pořád silně špiním a více či méně stále krvácím (čistá, světlá krev). Vím, že po zavedení mohou tyto problémy trvat až několik měsíců a samy o sobě by mi nevadily, kdyby se k nim nepřidala i intenzivní bolest podbříšku. Poslední týden užívám každý den 1 až 2 prášky proti bolesti, což se mi také nelíbí, bolesti se stále opakují a bez prášků je nejsem schopná ustát. Navíc nevidím žádné zlepšení, spíše naopak. Chtěla jsem se zeptat, zda je taková reakce na tělísko normální? Na prohlídku mám jít až v červnu, ale nejspíše půjdu už teď, vzhledem k problémům… Předem děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se uvedené potíže stupňovat případně se přidávat i zapáchající výtok či teploty, pak doporučuji co nejdříve návštěvu registrujícího gynekologa

       

  • Marie

    Dobrý den, včera jsem měla pohlavní styk, při kterém nám praskl kondom a veškerý ejakulát skončil ve mně. Jsem přesně ve fázi ovulace, proto jsem užila Postinor 2 obě tablety hned druhý den po styku po 12 hodinách. V příbalovém letáku jsem si přečetla, že do následující menstruace je třeba použít kondom, jinak Postinor nebude fungovat. Mám to chápat tak, že se při nechráněném styku po užití postinoru a před menstruací vyruší účinky těch prášků, které jsem si vzala a nebo tak, že nebudou mít prášky vliv na případné další pochybení, kdy by přítel ejakuloval do mě, ale pouze na to včerejší? Podle kalendáře by mi měla ovulace (resp. šance na otěhotnění) končit za 2-3 dny. Jaká je šance, že bych mohla otěhotnět, když budu mít nechráněný styk po ovulaci pár dní potom, kdy jsem (v den ovulace) užila tablety Postinor 2 v případě, že se ještě nedostaví menstruační krvácení po užití tablet? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze percentuelně vyjádřit, ale pravděpodobnost těhotenství je vysoká. Doporučuji minimálně do následující menses styk s prezervativem případně bez pohlavního styku.

       

  • Adéla B.

    Vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor na volbu antikoncepční metody v kombinaci s aktuálně vedenou hormonální léčbou pro obnovení fyziologického menstruačního cyklu. Po vysazení HA před 2 lety se cyklus neobnovil – pravděpodobně z důvodu nízké hmotnosti. Hmotnost se upravila, nyní jsem užívala měsíc estrofem + norethisteron pro vyvolání ovulace – menstruace se objevila. Další 3 měsíce mám užívat norethisteron dle rozpisu s následným snižováním dávek. Konzultovala jsem s gynekologem vhodné antikoncepční metody. Dle něj by byla nejvhodnější HA, která by upravila menstruační cyklus a po jejím vysazení v budoucnu by mělo dojít k obnově fyziologického cyklu. Osobně se obávám, že by se cyklus ale obnovit nemusel, když teď sám nefunguje a mohly by nastat potíže s těhotněním. O metodách IVF do budoucna rozhodně uvažovat nechci. Jako další vhodná alternativa by prý bylo hormonální intrauterinní tělísko (hormonální léčba by pokračovala dál?). Zde spatřuji problém v překrytí efektu léčby – pokud se nebude tvořit děložní sliznice, jaké by byly známky efektu léčby? Nebo bych hormony užívat neměla s tím, že se hormony tvořit nebudou, ovulace nebude. Což je s cílem zabránit těhotenství vhodné, ale z hlediska budoucího těhotnění to úplně vhodné není. Samozřejmě jsem si vědoma existence bariérových metod. Zajímal by mě Vás názor na výše zmíněné metody a vhodnost jejich užívání v mém případě. Děkuji a přeji hezký den Adéla

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jsem stejného názoru jako Váš registrující gynekolog, tj.doporučuji dodržet uvedený postup. Mátel-li však zájem o intrauterinní tělísko lze rovněž použít – dnes existují i pro ženy, které ještě nerodily. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Marie

    Dobrý den, mám dotaz na použití globulí Pharmatex. Vím, že je nutné aplikovat je 5 min před stykem. Přítele však globule pálí. HA už brát nechci a kondom nám nevyhovuje. Praktikujeme přerušovanou soulož, ale vždy po styku zvažuji, jestli globuli ještě pro snížení rizika nevzít. Pokud ji tedy vezmu takto bezprostředně po styku, má ještě nějakou účinost? Za jak dlouho se i ty pomalejší spermie dostanou z „dosahu“ působení Pharmatexu? A dotaz z druhé strany, mohu tím, že Pharmatex vezmu třeba až dvě hodiny po styku nějakým způsobem ublížit případně vznikajícímu zárodku? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po styku nemá uvedené téměř již žádnou účinnost. Obecně Pharmatex platí spíše jako doplňková metoda s nízkým Pearl indexem /tj.indexem spolehlivosti/, přerušovaná soulož tatkéž. Vhodnější je kombinovaná nebo gestagenní antikoncepce případně zvážení zavedení nitroděložního tělíska. Stran případnému „ublížení zárodku“ platí zákon „vše nebo nic“.,první tři týdny vývoje – buď zevní vliv embryo ( ještě se embryem vlastně ani nenazývá, hovoříme o tzv. blastocystě – embryo jen pro zjednodušení ) nenávratně poškodí a toto se potratí často ve formě menstruace,aniž žena tuší,že je těhotná nebo dojde k „opravě“ na úrovni DNA a vývoj pokračuje NERUŠENĚ A BEZ VADY DÁLE.

       

  • Jana T.

    Dobry den, jsem po hysteroskopii a uživam delsi dobu Logest. Chci se zeptat zda jusem nadale chranena i po zakroku a nemusim se bat otehotneni. Dekuji.sex pry muze byt za dva tydny

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,neudělala-li jste chybu v užívání měla by jste být chráněná standardním způsobem. Pohlavní styk doporučuji taktéž ne dříve než za 14dnů po výkonu

       

  • Martina

    Dobrý den, od 15.4. beru antikoncepci Mistra. Dnes je to přesně 14 dní a menstruace mi stále neskončila. V neděli 28.4. to vypadalo, že už menstruaci nemám, ale po pohlavním styku jsem opět začala krvácet. Je to normální? Četla jsem, že někdy trvá i tři měsíce než si tělo zvykne. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano, bude-li uvedené trvat ještě déle jak 2měsíce pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa s event.změnou antikoncepce resp.vyloučení jiné příčiny.

       

  • Simona

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat na ultrazvuku mi paní doktorka zjistila v děloze myom o velikosti 2,5 cm, za půl roku jdu na kontrolu. Zajímá mě hrozí nějaké rizika nebo se bude jen sledovat, zda myom neroste? Bohužel kvůli myomu nemůžu mít nehormonalni tělísko, paní doktorka mi předepsala HA Birgi, beru ji 14 dní, předtím jsem žádnou HA nebrala, začala jsem ale krvácet, je to normální nebo mám raději zkontaktovat svoji gynekolozku?Dekuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tuto metodu lze provést laparoskopicky, není-li zdravotní indikace je zpoplatněná částkou cca 14500-15500Kč dle výběru pracoviště.

       

  • Dotaz

    Dobrý den, po šestinedělí jsem začala užívat antikoncepci Evellien, bohužel mi ale vůbec nesedla. Po 3 měsících neustálého krvácení s přestávkama jsem ji teda vysadila a můj gynekolog mi předepsal antikoncepci, kterou jsem užívala před otěhotnením – Maitalon (v tom čase jsem akorát přestala kojit). Menstruaci jsem však po porodu ještě nedostala a proto se chci zeptat zda to není problém a mohu v užívání HA Maitalon pokračovat i nadále, nebo je lepší ji vysadit, počkat na menstruaci a začít ji užívat až poté. Bojím se, aby jsem pak neměla problém s navrácením cyklu. Před otěhotněním jsem žádné problémy neměla a i po prvním vysazení antikoncepce se vše okamžitě vrátilo do normálu. Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nebyla-li dosud menstruace doporučuji co nejdříve vyšetření cestou registrujícího gynekologa s nutností vyloučení těhotenství a domluvou stran dalšího postupu.

       

  • Marcela

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jeslti je možné že hormonální tělísko Mirena snižuje libido. Již 2 roky mám hormonální tělísko a předtím jsem měla nehormonální. Důvodem výměny za hormonální bylo, že jsem docela dost v období menstruace krvácela ale sexuální libido bylo výborné. Moje gynekoložka mi řekla, že se mi libido nezmění, že to zůstane stejné, ale já jsem přesvědčená, že se to o dost snížilo. S manželem to dost řešíme, jelikož se nám sexuální život docela změnil. Nemám na to moc chuť jako dřív. Chtěla bych si to zase nechat vyměnit za nehormonální, ale nebylo mi to úplně od gynekologa doporučeno. Tak bych ráda znala další názor, jestli může být příčina v hormonech a proč bych to neměla měnit? Děkuji moc za odpověď. Marcela

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano libido může být ve Vašem případě sníženo. Doporučuji změnu antikoncepce na perorální (tabletovou) či zvážení náplasti příp.vaginálního kroužku ev.jiná. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Ela

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho je vhodné užívat hormonální antikoncepci? Užívám pilulky nepřetržitě 7 let (od svých 17 let). Před rokem jsem ji chtěla přestat užívat, ale nebylo mi to doporučeno, protože se mi často tvoří vaječníkové cysty. Na druhou stranu se mi teď na nohou začala objevovat spousta křečových žil. Jak to tedy s užíváním antikoncepce funguje, kolik let je v pořádku ji užívat, popř. není třeba lepší ji např. půl roku užívat, půl roku neužívat? Moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, počet „let užívání“není přesně stanoven. Uvedené lze změnit, resp.ženě předepsat vhodný typ, tzv. „na míru“ pakliže neplánujete aktuálně těhotenství. Určitě ne půl roku užívat a dalších 6měsíců nikoliv.

       

  • dana

    Dobrý den pane doktore, prosím Vás o radu. Je mi 49 let a cca 15 let užívám HA Jeanine. Nekouřím, sono žil v pořádku, sono prsou taktéž, Jen mě nyní našli v krvi tuk a bylo mi řečeno, že to mám z užívání HA a že bych ji měla změnit. Můj gynekolog mi ji chce vysadit úplně a tomu se tedy bráním. Jeanine nepatří mezi nízkohormonové a úplného vysazení se bojím. Návaly, výkyvy váhy a je možný i rychlý přechod. Substituční léčbu také odmítám. Vyhovuje mi, že přesně vím kdy začnu menstruovat a mohu si termín i kdykoliv poupravit. Mohl by jste mi prosím doporučit nějakou nízkohormonovou HA, kterou bych pak mohla kolem50tého roku ,, bez problémů,, vysadit? Moc Vám děkuji a přeji hezký den Dana

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě doporučuji snížit dávku ethinylestradiolu (EE) na 15 maximálně na 20ug, jelikož Jeanine má 30ug a je nevhodná. Blíže dořešte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Alena

    Dobrý den, mám dotaz ohledně Ornibelu. Je to teprve pár dnů, co jsem si ho zavedla poprvé, ale mám pořád pocit, že mi sklouzává dolů a nedrží na jednom místě (jak píšou, že by měl), i když si ho zavedu co nejdál. Možná to může být způsobeno i menstruací, jelikož první zavedení mělo být právě během menstruace. Můj dotaz je, jestli to sklouzávání nesnižuje účinnost ochrany a jsem chráněna, i když není umístěn úplně u děložního čípku. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano sklouznutím může být snížena účinnost Ornibellu.Budou-li se uvedené obtíže opakovat, doporučuji zvážení jiné metody antikoncepce. Blíže proberte s registrujícím gynekologem.

       

  • Lenka

    Vážený pane doktore, mám dotaz týkající se hladiny pohlavních hormonů v těle. Vysadila jsem antikoncepci po x letech a po cca 4 měsících se u mě rozjelo masivní vypadávání vlasů. Kvalita pleti zatím únosná. Vzhledem k tomu, že jsem ale žena která chce mít svou kštici tam kde má být a stav mých vlasů se rapidně a rychle zhoršil, rozhodla jsem se hledat. Našla jsem informaci o DHT a nechala si tento hormon zjistit v krvi. Jeho výše byla 5,42 (max.byla 1,72). Co to pro mne tedy přesně znamená, co s tím můžu dělat a je možné otěhotnět? Pravidelnou menstruaci mám a test na ovulaci byl taktéž pozitivní, zatím se nám s manželem ale nepodařilo. Může v tom mít prsty tento hormon? Ustálí se sám nebo musím brát nějaké hormony? Děkuji mockrát za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může být jednou z příčin nemožnosti otěhotnět, další došetření doporučuji cestou registrujícího gynekologa a dle toho nasazení příslušné léčby.

       

  • Eliška

    Dobrý den, po dvou samovolných potratech jsem si nechala nasadit antikoncepci Maitalon. Za týden budu dobírat 1. plato a mám prsa ve velkém pnutí, větší a je to dost bolestivé (hlavně v noci), stejně jako když jsem byla těhotná. Chci se zeptat, jestli je to normální a jak dlouho to ještě může trvat? Jsem nervózní, že můžu být znovu těhotná, i přes to, že minulý týden jsem měla HCG v krvi negativní, ta bolest mi nepřijde normální.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální,bude-li přetrvávat déle jak 2měsíce, případně vynechá-li menses doporučuji co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Eva

    Dobrý den, je mi 32 let, jsem 3 měsíce po operaci, kdy mi byla odstraněna velká cysta a poškozený pravý vaječník s vejcovodem. Druhý je plně fční a vše funguje, jedno dítě již mám, druhé plánujem tak za rok. Moje gynekoložka mi navrhla užívání antikoncepce Mistra s dienogestem, který, jestli se v tom dobře orientuji, by měl předejít endometrióze a bolestem ať již menstruačním či ovulačním, které mívám. Narazila jsem na internetu na antikoncepci Qlaira, která obsahuje také dienogest, ale mimo něj estradiol valerát namísto ethinylestradiolu oproti Mistra. Dočetla jsem se, že by snad díky estradiol valerátu namísto ethinylestradiolu nemělo docházet k rizikům žilních trombóz a že je tato pilulka přirozenější. Proč se ptám, jelikož moje matka užívala HA dlouho a ve 43 letech dostala infarkt. Genetická příčina byla sice vyloučena, ale když je možnost, chtěla bych tomu u sebe předejít. Mistru jsem ještě zatím nezačla užívat. Samozřejmě cena Qlaira je vyšší a nejsem si úplně jistá, jestli jsou menší rizika trombóz u estradiol valerátu nějak potvrzena. Takže jednoduše, stojí za to dle Vašeho názoru ještě se svoji gynekoložkou Qlairu zkonzultovat? Nebo si myslíte, že to mám nechat a vyzvednout si HA Mistra. (pro doplnění kdysi jsem asi 10 let užívala HA Loette až do těhotenství před 4 lety, po narození syna jsem doteď žádnou HA neužívala) Zdravím Eva

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Byla-li odoperovaná cysta endometroidního původu dle histologie a plánujete-li další těhotenství pak bych antikoncepci nenasazoval i za předpokladu, že budete těhotná dříve než cca za 1rok. V opačném případě lze jak Mistra tak Qlaira (lepší bezpečnostní profil a dražší, ale oproti Mistře markantně riziko infarktu nesnižuje). Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Veronika

    Dobrý den, měla bych dotaz. Užívám pravidelně antikoncepci Strelicia 0,15Mg/0,03Mg. Přestoupila jsem k jinému gynekologovi z důvodu stěhování a ten mi napsal Strelicii , ale 0,15Mg/0,02Mg. Nejspíše nevěděl, kterou jsem brala předtím já. Nyní užívám druhé platicko té 0,02Mg, protože jsem si nevšimla, že se nejedná o 0,03Mg. Myslíte, že je to velký problém? Neměla bych ani tak otěhotnět, ne? Beru ji pravidelně. Měla bych o této informaci hned říct i gynekologovi, nebo můžu v pořádku dobrat tuto? A případně mu o tom říct při příští prohlídce? Chci se raději ujistit. Mnohokrát děkuji a krásný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran antikoncepční ochrany je uvedené v normě. Nebudete-li nepravidelně krvácet nebo špinit více jak 3měsíce, lze si uvedenou antikoncepci ponechat. V opačném případě konsultujte s registrujícím gynekologem.

       

  • Zdeňka

    Dobrý den, přecházím z nitroděložního tělíska Mirena na vaginální kroužek Ornibel. Vyžádala jsem si u gynekologa tuto metodu z důvodu možného, tzv. dlouhého cyklu, tedy užívání tři kroužků za sebou a následné sedmidenní pauzy na menstruaci. V příbalovém letáku antikoncepce jsem však následně tuto metodu užívání nenašla popsanou. Informace o ní mám pouze z internetových diskuzí od ostatních uživatelek. Moje gynekoložka tento způsob napřed připustila, její kolegyně, která mi recept předepisovala však tvrdila, že se tím nesetkala. Lze toto schéma užívání tedy doporučit? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nedoporučuji v tomto schématu. Žádáte-li Ornibel pak dle příbalového letáku. V dlouhých cyklech doporučuji pilulkovou antikoncepci např.Seasonique či jiná.

       

  • Barbora

    Dobrý den, mám takový dotaz. Poprvé v životě beru antikoncepci. Už po dobu 14 dnů, ale objevily se u mne střevní potíže. Zvracení i průjem. Tabletku beru vždy v 8 večer, ale ten den jsem ji půl hodiny po požití vyzvracela. V létáku jsem se dočetla, že si mám vzít další, ale tu jsem také vyvracela, ale asi po 2 hodinách – ale i tak předpokládám, že se nestihla vstřebat. Tím pádem mi teď chybí jedna v platíčku, abych vybrala těch 21 a pak měla 7 denní pauzu bez prášků. Chtěla bych se tedy zeptat, jestli je to velký problém a mám o tom informovat svého gynekologa a nebo jestli si jen mám hlídat to, abych si nezapomněla vzít tabletku vždy ten 21 z nového plata a informovat o tom gynekoložku až ve chvíli, kdy budu potřebovat nové balení, aby mi to vycházelo? Také by mne zajímalo, jestli mi to může nějak ovlivnit menstruaci – a také po jakou dobu bych se měla chránit kondomem, když se ta jedna tableta nevstřebala? Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v nejbližší době konsultaci s registrujícím gynekologem a předpis nového balení, do té doby je vhodný pohlavní styk s prezervativem.

       

  • Klára

    Dobrý den, s přítelem jsme včera měli nechráněný pohlavní styk, s tím, že vyvrcholení proběhlo mimo (antikoncepci již neberu). Den předtím jsem měla dostat menstruaci (teoreticky bych měla mít neplodné dny), která se však zatím nedostavila. Minulá menstruace se mi opozdila o 3 týdny a po následném lékařském vyšetření jsem dostala vyvolávací injekci. Jaká je zde možnost, že bych mohla otěhotnět? Ráda bych věděla jestli si mám popřípadě zajít koupit postkoitální antikoncepci. Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostanete-li menstruaci do týdne doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa stran vyloučení těhotenství a dle toho další postup.

       

  • Jan

    Dobrý den, přítelkyně první měsíc užívá antikoncepci Birgi. Užívá ji od druhého dne začátku menstruace (t.j. od 14.1, přesně týden zpět nasadila, odpoledne) Následující dny užívá ráno. Ovšem 18.1 si omylem vzala dvě tabletky (jednu ráno a jednu odpoledne/podvečer, která se ji vyloupla z plata během toho co si brala první a zůstala ji na stole, následkem čeho si myslela, že si ráno zapomněla vzít). Kamarádky ji poradily aby si další (v 19.1) vzala odpoledne a další dny (od 20.1 do současnosti) brala ráno jako kdyby se nic nestalo. Přítelkyně odmítá volat lékařce s dotazem zda-li by byl nechráněný styk „bezpečný“ (máme v plánu v období 31.1-2.2) jenže já jsem pořád nejistý a úzkostlivý a na druhou stranu ji nechci deptat naléháním a prosbami o to, aby lékařce přecijen zavolala. Rád bych se tedy zeptal – bere-li přítelkyně antikoncepci dle způsobu který jsem popsal zde (t.j. 14.1. odpoledne, 15.1-17.1 ráno, 18.1 ráno + odpoledne, 19.1 odpoledne, 20.1-současnost ráno) bude do období 31.1 – 2.2 chráněná před početím nebo bude nutno užít prezervativ a počkat déle? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru vhodnější je užít prezervativ minimálně do 2.2.2019

       

  • Alena

    Dobrý den,je mi 15let. chtěla bych se zeptat, dneska jsem měla s přítelem pohlavní styk a on to nestihl.. antikoncepci (Vreya) beru devátý den tak jsem si pro jistotu koupila pilulku po (Escapelle). paní v lékárně mi řekla že si pilulku vzít mohu ale že by jsme měli s dalším pohlavním stykem počkat do další menstruace, nebo použít kondom. je to nutné nebo můžu dál brát antikoncepci (Vreya)? teď ji beru devátý den, mohu pokračovat v braní pilulek a za kolik dní přesně bych mohla mít pohlavní styk bez kondomu jen s antikoncepcí? jo a bojím se jestli to neovlivní účinek antikoncepce. předem děkuji za odpověď. 🙂

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji dle rady lékárníka, nebude-li jistota stran možného těhotenství pak došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Magda

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně účinků fytoestrogenů na Mirenu. Mám Mirenu zavedenou už podruhé cca půl roku. Nemám menstruaci ani nešpiním, snáším jí výborně. Jen by mě zajímalo, jestli má vliv na antikoncepční účinek Mireny zvýšený příjem fytoestrogenů (plody Aguaje). Děkuji za odpověď. Magda

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, plody Aguaje může normálně dále užívat ve standardním dávkování.

       

  • Hana

    Dobrý den, 6/2018 mi bylo zavedeno nitroděložní tělísko Jaydess a 11/2018 selhalo a já otěhotněla. Podstoupila jsem umělé přerušení. Chci se zeptat, pokud zvolím tělísko Mirena, je zde opět velká pravděpodobnost, že u mě selže? Dr mi říkala, že je o něco větší… Nebo jakou formu antikoncepce zvolit? Je mi 35, dítě mám a další neplánuji. Jaký je Váš názor na injekce a nežádoucí účinky? Můžete prosím poradit, doporučit. D2kuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, u nitroděložního tělíska bych ve Vašem případě zůstal, pravděpodobnost otěhotnění v obecné rovině je malá, ovšem může se stát, že tělísko může selhat. Dále lze ještě zvážit sterilisaci na vlastní žádost, ale tuto je nutno uhradit,není-li ze zdravotní indikace s orient.cenou 14500Kč dle typu pracoviště.

       

  • E.

    Dobrý den, nemám úplně dobrý pocit z toho, že hormonální antikoncepce ovlivňuje celé tělo včetně mentality, tak hledám co nejspolehlivější nehormonální nebo nízkohormonální formu antikoncepce. Má doktorka mi nedoporučuje cokoliv jiného než pilulky a nemyslím si, že má úplně pravdu. Uvažuji nad hormonálním tělískem, a potřebovala bych vědět trochu víc o možných nevýhodách této metody. Dokázal byste porovnat ovlivnění hormony oproti klasické pilulce? Kolik žen mívá změny nálad a chování? Věnuji se bojovým uměním, může být úraz se zavedeným tělískem problém? Napadají vás nějaké další výhody jiných metod (o zbavení se menstruace žádný výrazný zájem nemám, nijak mi nepřekáží)?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dnes již existují i nitroděložní tělíska pro ženy, které nerodily. Stran úrazu v souvislosti s prováděním bojových umění bych se neobával. Jednou z výhod je že hormon (levonorgestrel) se z tělíska uvolňuje postupně a nejde přes trávicí trakt jako pilulky. Blíže však doporučuji konkrétně probrat s registrujícím gynekologem a konkrétní domluvou stran přesného typu.

       

  • Kristýna

    Dobrý den, Užívám Antikoncepci Violetta a dobrala jsem platíčko jak jsem měla, bez vynechání nějaké z aktivních pilulek. Chtěla jsem začít brát hned druhé platíčko, abych nedostala menstruaci. Bohužel jsem na to dva dny zapomněla, takže jsem si třetí den vzala 3 pilulky najednou. Měla jsem tedy v podstatě zkrácenou 4 denní placebo pauzu pouze na 2 dny – neúmyslně. Dva dny na to jsem začala špinit a měla opakovaný sex, ale bez vyvrcholení do mě. Během pár dní špinění ustávalo a měla jsem jeden den růžový výtok a poté konec. Bohužel teď dva dny po skončení špinění, jsem začala znovu a mám silný hnědý výtok a bolesti jako při MS. Prášky samozřejmě beru dál. Je nějaké riziko otěhotnění? Děje se mi to kvůli zkrácené pauze? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, riziko otěhotnění zde bohužel přetrvává, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Anežka

    Dobrý den, je mi 25 let a téměř dva roky mám zavedené tělísko Jaydess. Doposud jsem o něm téměř nevěděla, netrpím žádnými bolestmi a špinila jsem jednou za měsíc nebo i méně a opravdu málo. Před několika týdny jsem začala krvácet více a častěji. Naposledy jsem měla silné krvácení trvající dva dny asi před týdnem, to přešlo a teď po týdnu znovu silné krvácení. Na kontroly chodím pravidelně, paní doktorka vždy dělá cytologické vyšetření, nikdy nic nenašla, jen se před půl rokem zmínila o malé změně na čípku, což teď před pár týdny již nepotvrdila. Můžou přesto ty problémy pramenit z jiných zdravotních problémů nebo je příčina tělísko? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nevím co znamená „malé změny na čípku“. V každém případě doporučuji co nejdříve vyšetření u registrující gynekoložky, zda umístění tělíska je v normě, příp.není problém jinde.

       

  • Dotaz

    Dobrý den, minulý měsíc jsem z antikoncepce vzala jen 17 pilulek z důvodu dovolené.. Menstruaci jsem normálně dostala a teď pokračuji s dalším platíčkem.. Jen jsem se chtěla zeptat jestli to může nějak ovlivnit účinnost antikoncepce? Nikdy se mi nestalo že bych pilulku zapomněla. Téměř je beru na hodinu stejně. Moc děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by účinnost měnit nemělo.

       

  • Lenka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Mám pět let hormonální tělísko Mirena a chtěla bych další. Můj gynekolog se tomu nebrání, ale chce počkat až po létě, protože to nedělá najednou, jak jsem si původně myslela, ale nejprve tělísko vyndá, pár měsíců počká a pak dá nové. Jsem z toho trochu zmatená, protože mi vlastně neřekl důvod, proč to tak dělá a já, podle různých diskuzí na internetu si myslela, že to půjde v rámci jednoho zákroku. S tělískem za celou dobu nemám žádné problémy. Můžete mi prosím sdělit Váš názor? Moc děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běžně se původní tělísko vyměňuje za nové v jedné době.

       

  • Aneta

    Dobrý den, je mi 18 a chtěla bych začít používat antikoncepci Minisiston. Dočetla jsem se ale, že by se při ní nemělo kouřit. Nejsem nijak pravidelný kuřák, občas si dám 3 cigarety za týden, potom další dva týdny vůbec žádnou, například. Můžu tedy s touto „pravidelností“ v kouření antikoncepci užívat?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano s „3 cigaretami za týden“ tuto antikoncepci užívat můžete.

       

  • Lenka

    Dobrý den, užívám již několik let HA Katya a teď jsme se rozhodli s manželem, že se pokusíme znovu počít. Za jak dlouhou dobu po vysazení HA se o to můžeme začít pokoušet? Stačí měsíc či dva nebo je potřeba delší doba? Nerada bych, aby došlo k nějakým problémům kvůli „doznívání“ hormonů obsažených v HA.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě se můžete začít „pokoušet“ za 1-2měsíce po vysazení.

       

  • Tereza

    Dobrý den, s přítelem nám nešťastnou náhodou praskl kondom. Antikoncepci neberu a ráda bych se vyhla i nouzové antikoncepci pokud by nebyla třeba. Mám pravidelný cyklus 29 dní.Délka menstruace cca 5 dnů. nyní jsem 14. den od posledního dne menstruace. Tu bych měla dostat cca za 5 dní. myslíte, že je šance otěhotnět nebo si mam raději dat Postkoitální antikoncepci? Děkuji za rychlou odpověď. Tereza

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji postkoitální antikoncepci.

       

  • Tereza

    Dobrý den, v sobotu jsem měla první pohlavní styk a ještě dnes (středa), když se utřu mám na papíru stopy krve. Je to normální nebo mám radši zajít za gynekologem? Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je v normě, bude-li však přetrvávat déle jak týden doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Vendula

    Dobrý den, mám takový dotaz.. 20.11.2018 budu 3 měsíce po porodu, 5.10. Jsem měla první menstruaci po porodu, byla jsem u svého gynekologa, který mi napsal antikoncepční pilulky Yadine, měla jsem si vzít první pilulku v první den menstruace, kterou jsem měla dostat přibližně dnes, ovšem už od 2.11 mám hnědý výtok, čekala jsem až se to rozjede, myslela jsem že je to slaba menstruace a dnes jsem si vzala první pilulku, pořad mám jen hnědý výtok, takže to asi menstruace nebude. Chci se zeptat jestli bude antikoncepce vůbec fungovat a kdy ? Děkuji za vaši odpovědět

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hormonální antikoncepce ve formě pilulek se obvykle začíná užívat od prvního dne vaší menstruace. V tomto případě je tedy žena chráněna před otěhotněním již ode dne, kdy si vezme první pilulku z prvního platíčka. Pečlivě si přečtěte příbalové informace vaší antikoncepční pilulky a dodržujte všechny zásady. Pak budete chráněna i v době sedmidenní menstruační pauzy.
      Některé ženy začnou hormonální antikoncepci užívat jiný než 1. den menstruace, případně i mimo menstruaci. Důvodů nebo příčin tohoto počátku užívání antikoncepce může být několik. Např. možnost pozdějšího počátku užívání antikoncepce je uvedena přímo v příbalovém letáku. Nebo si uživatelka příbalový leták vůbec nepřečte a rovnou si vezme první pilulku z platíčka. Někdy uživatelka zamění menstruaci s hnědavým výtokem. Ani uživatelky, které z nějakého důvodu již pár měsíců menstruaci nemají, nejsou výjimkou. Častým případem jsou i ženy, kterým se jednoduše nechce na menstruaci čekat. Při takto nestandardním počátku užívání hormonální antikoncepce je pak žena chráněna před nechtěným otěhotněním od 8. dne pravidelného užívání. U některých typů antikoncepce to je ovšem až 10. den, a proto je vždy nezbytně nutné pročíst si důkladně příbalový leták užívané antikoncepce. Při pravidelném užívání antikoncepce je žena chráněna i v době obvyklé 7denní pauzy, kdy se pilulky u některých typů antikoncepce neberou.

  • dagmara

    zdravím mam prvý mesiac antikoncepciu ornibel krúžok na vkladanie.. za chvílu to bude mesiac… ale stále krvácam celý mesiac po tom ako mi skončila menštruácia to bolo len slave spinenie ale teraz ako sa blíži vybratie kružku to je celkom silne krvácanie.. vymením asi 4 intimky za den a su plne.. zijem v zahraničí.. mala by osm ju prestat užívať alebo to prejde? alebo aký postup? v minulosti som mala tabletkovu antikoncepciu ale pribrala som z nej a bola osm velmi nervozna a mala velke zmeny nálad preto mi dr poradil skusit toto ale to neprestavajuce krvácanie? co by ste poradili ako postupovať? v príbalovom letáku je písane možnost krvacania ale až tak velká???

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat pár dnů stran zeslabení krvácení, nebude-li uvedené pak vyhledat gynekologa v nejbližším okolí a na základě vyšetření zvážit změnu antikoncepční metody (tělísko,náplast aj.)

       

  • Jana

    Dobrý den , beru antikoncepci lindynette , měla jsem s manželem styk poslední den menzes , a bohužel jsem tabletku nestihla užít po 7 denní pauze , proto jsem užila postinor (obě tablety najednou ) a samozřejmě začla pokračovat ve braní antikoncepce lindynette , tablety beru v kuse bez přestávky , ale mám strach, můžu byt těhotná,v srpnu jsem byla na potrat a od té doby mám pořád strach proto občas vezmu i dvě tabletky lindynnete . děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užití 2 tablet Lindynette najednou určitě není řešením, máte-li však velké obavy doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Petra

    Dobrý den, potřebovala bych poradit s přechodem z hormonální antikoncepce Mistra na antikoncepční kroužek Teyla. Vím, že kroužek bych měla zavést nejpozději poslední den v 7 denní pauze bez užívání tablet. Ale bohužel mi v platíčku Mistry chybí 4 poslední tablety, které bych měla před pauzou užít, a doteď jsem je vždy brala z nového balení (platíčka), na které teď již nemám předpis z důvodu nového druhu antikoncepce, který mi doporučil gynekolog. Mohla byste mi prosím poradit, jak správně začít úžívat kroužek a kdy zavést, aby nedošlo k porušení správného užívání a zvýšení schopnosti otěhotnět? Předem děkuji. Petra

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívala-li jste Mistru správně a nejste si vědoma chyby v užívání (příp.nebyl nechráněný pohlavní styk) lze vynechat kterýkoliv den a zavést insert Teyla,který v pochvě ponechat 3týdny. Dále viz.příbalový leták. Nejste-li si zcela jista doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Karolína

    Dobrý den, chci se zeptat , beru antikoncepci už 7 let . V sobotu jsme měli s přítelem sex a ejakuloval se do mě, ale já právě v sobotu dobrala platíčko a mám mít týden pauzu je možné otěhotnět mam si vzít tabletku po ? dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano chráněná by jste měla být (viz.příbalový leták). Nejste-li si úplně jista stran ev.chyby v užívání doporučuji s odstupem 3týdnů vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Tereza

    Dobrý den, začala jsem nově užívat antikoncepci feminegi. Začala jsem ji ale užívat dva dny před menstruací. Následně se menstruace dostavila(slabá). Nyní užívám už 13. prášek a stále špiním.Potřebovala bych být do týdne čistá (mám závody). Přestane to?? Dále je možné hned užívat další platíčko bez vynechání pauzy(7 dní) a vynechat az po dobrani druhého platicka? ?Moc vám děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano užívejte kontinuálně a vynechte až po dobrání druhého plátíčka.

       

  • Nikola

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zdali je mozne, ze mi padaji nadmerne vlasy z antikoncepce? Uzivam jiz asi 7-8 rokem Qlairu, menstruaci zadnou nemam. Vzhledem k tomu, ze toto resim uz 2 roky a diky krvi v poradku mi prakticky ani kozni lekar nevi rady (vyloucila jsem stres, rocni obdobi atd atd, vlasy padaji kolem 250 za den, pri myti vlasu az 550, uz mam vazne dost proridle vlasy a jsem zoufala), jedine co me napada je antikoncepce, muj gynekolog mi bohuzel nevi poradit, budu ho proto menit, ale radeji se chci zeptat na nazor i jinde. Bojim se, ze kdyz bych antikoncepci vysadila uplne tak by vypadavani vlasu bylo jeste masivnejsi a kdovikdy by prestalo a na to ted nervy uz nemam, spis nemam uz tolik vlasu :(. Nechci uzivat zadnou „silnou“ antikoncepci, zvolila jsem Qlairu kdysi kvuli jeji setrnosti (pry). Prosim poradte, rada bych to pochopila a udelala pro svoje telo spravne rozhodnuti. Dekuji moc za odpoved, Nikol

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji určitě změnu na antikoncepci s antiandrogeny tj. látky snižující produkci androgenních hormonů ve vaječnících a nadledvinách. Známým antiandrogenem v terapii androgenetické alopecie u žen je cyproteronacetát nebo chlormadinoacetát. Nejlépe preparát CLORMETIN,BELARA,aj. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Dita

    Dobrý den, mám dotaz ohledně špinění. Minulý měsíc jsem kvůli dovolené přerušila užívání HA(Minisiston) po 14 dnech braní, Ms se dostavila a já po 7 denní pauze začala brát nanovo, avšak tento měsíc cca po 14 tabletkách jsem začala mírně špinit (krev ve výtoku) ikdyž přášky mám brát ještě 6 dní. Pracuji v kavárně 12 hodin na nohách, někdy i stresuji, nebo tahám težké věci, které sem tahala zrovna ty 3 dny. Jsem 2 roky po laparoskopii endometriální cysty na vaječníku. Beru vitamin B, E, pupalku dvouletou, ostropesřec jako prevenci. Chtěla bych se zeptat, zda sem si mohla tím manévrem rozhodit hormony. Plánuji ted brát další platíčko bez vynechané 7 denní pauzi.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „manévrem jste si hormony nerozhodila“, ale spíše přerušením užívání antikoncepce z důvodu dovolené. Pokračujte dle popisovaného plánu, případně možno doplnit vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Johana

    Dobry den, rada bych se zeptala, zda je bezpecne zacit znovu uzivat HA po umelem preruseni tehotenstvi (formou pilulky), ktere probehlo priblizne v pulce cervna a bez komplikaci? HA jsem prestala uzivat pred vice nez 2 lety a nyni zvazuji opetovne nasazeni. Zajimalo by me take, jestli musim pred nasazenim absolvovat preventivni prohlidku u sveho gynekologa, zvlaste po zminenem probehlem potratu? Na krevni srazlivost jsem byla testovana jiz kdysi a byla v poradku. A posledni dotaz – moje tehdejsi HA byla Qlaira a byla jsem s ni spokojena, proto bych rada uzivala opet ji a ptam se, jestli je prave tato po interrupci vhodna, nebo bych mela zvolit lepsi variantu? Dekuji moc za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano komplexní prohlídka u registrujícího gynekologa je nutná, dále UZ vyšetření stran kontroly po ITP /interrupci/ – zda je dutina děložní zcela vyčištěná. Dle anamnesy a uvedeného nasadit vhodnou antikoncepci pro Vás. Osobně bych volil jinou než Qlaira. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

       

  • Alena

    Dobry den chtela bych se zeptat je mi 47let a jiz 7let uzivam antikoncepci Regisha prvni rok uzivani jsem mela menstruaci normalne pak se menstruace uplne ztratila ani spineni nic .Chtela bych poradit jestli ve svem veku musim jeste antikoncepci vubec uzivat .Moje gynekolozka mi tvrdi ze ji musim uzivat az do konce zivota coz si myslim je blbost .Dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívat „do konce života“ antikoncepci určitě nemusíte, zvážil bych například zavedení nitroděložního tělíska. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

       

  • Dominika

    Dobrý deň, minulý týždeň vo štvrtok som zabudla užiť antikoncepčnú tabletu (bola to posledná tableta z druhého týždňa), tabletky normálne užívam o šiestej večer, ale túto som užila až na druhý deň o jedenástej, keď som si na ňu spomenula. V príbalovom letáku antikoncepcie, ktorú užívam (karhleight), som sa dočítala, že ak ide o tabletu z druhého týždňa, mala by som v užívaní tabliet pokračovať ako zvyčajne, a že by nemala byť znížená ani ochrana. V piatok som mala nechránený styk, pri ktorom síce nedošlo k vyvrcholeniu, ale všimli sme si, že som počas neho mala špinenie hnedej farby. Špinenie som ešte zopárkrát videla, keď som šla na záchod, ale bolo ho len málo. V nedeľu sa toto špinenie pri pohlavnom styku nezopakovalo, ale v pondelok áno. V pondelok to bolo zase špinenie hnedej farby, ale na druhý deň (od utorka rána) slabo krvácam. Nie je to normálne krvácanie, ako to menštruačné, len sem tam, keď idem na záchod, všimnem si, že mám mierny krvavý výtok. Okrem toho taktiež cítim tlak v podbrušku, niečo podobné ako zvyknem cítiť počas menštruácie a som dosť náladová (čo však môže byť spôsobené aj stresom, ktorému som bola teraz dostatočne vystavená). Placebo tablety ešte neužívam, mala by som ich začať užívať až v piatok. Dnes som si taktiež robila tehotenský test, ktorý bol však negatívny. Chcem sa spýtať, či je možné, že mi tá jedna tableta takto rozhodila cyklus alebo je v tom niečo iné. Mala by som pokračovať v užívaní tabliet ako normálne alebo by som mala vynechať placebo týždeň? Vopred ďakujem za odpoveď a prajem príjemný deň.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v užívání dalších tablet v naplánovaný čas. Ačkoliv by při chybě v 2.týdnu užívání měla být účinnost zachována 100% vyloučit těhotenství nelze a doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa.

       

  • Klara

    Dobry den 17.7. Jsem byla na interupci a bouzel 11.8. Jsem mela pohlavni styk a pred 14dnima sem zacla krvacet tak sem si nasadila antikoncepci a 2 dny jsem krvacela a od te doby furt spinim tejden kdyz sem brala antikoncepci tak sem se najedla a vydavali mi zvuky v brise jak kdyby mi zpracovavalo jidlo a uz si nevim rady abych furt spinila.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vaše situace je na komplexním došetření cestou registrujícího gynekologa,který provede kontrolní UZ vyšetření po zákroku a dle toho se domluvíte stran vhodné antikoncepce. Je zcela nevhodné si antikoncepci „nasazovat sama“.

       

  • Veronika

    Dobrý den, chci se pouze ujistit, 29.8 jsem byla na prohlídce a už půl roku beru HA, doktor mi řekl že je vše v pořádku.. Jelikož jsme měli s přítelem výročí dvouleté tak jsem ho tedy dovolila ejakuovat do mě, chci se jen ujistit že není riziko těhotenství když už půl roku beru HA Khalissima, bez problémů ani zapomínání, pravidelně.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je malá, nelze ji však 100%vyloučit.

       

  • chris

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, začala jsem užívat antikoncepci. Podle návodu 1.den ms. Z tohoto prvního dne, kdy jsem si myselala, že mi začíná menstruace nakonec bylo jen špineni, další den se totiž menstruace neobjevila. Ten den jsem si tu tabletu vzala. Jak mám v tomto případě postupovat? Mám prášky brát, i když se menstruace nedostavia? Jsem chráněná nebo ne? děkuji za odpověď. přeji hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, měla byste začít užívat antikoncepci až když se dostaví menstruace, bez toho může dojít k nepravidelnému krvácení. Plně chráněná budete po 7 tabletách.

       

  • Eugenia

    Dobry den. Poprosim o radu…Beru antikoncepci Bonadea, teblety, poprve v zivote. Ukoncila sem prvnich 21 dni uzuvani tabolek. A chci se zeptat jestli jsem chranena v 7 denni pauze? V pribalovem letaku nemuzu tomu porozumet. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užíváte-li antikoncepci pravidelně a neudělala jste chybu v užívání pak by měla být ochrana dostatečná i během 7denní pauzy. Nejste-li si jista doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Martina

    Dobrý den, potřebovala bych prosím poradit s antikoncepcí a posunutí MS. Beru antkoncepci Eloine (24 růžových + 4 bílé placebo). Poslední růžovou tabletku beru v tuto sobotu a následující dny bílé placebo tablety (tj. ne, po, út, st). Potřebovala bych si posunout MS o 1 den dříve tzn. vzít si poslední růžovou tabletku už v pátek. Zajímá mě jak postupovat, tak abych byla stále chráněná? Verze: 1) Je, že poslední tabletku z tohoto platíčka si nevezmu a místo ní si vezmu rovnou bílou. Tzn. že bych poslední tabletu vynechala, je to možné? Budu stále chtráněná 2) Nebo po tomhle platíčku pokračovat bez pauzy a začít ihned nové, které bych skončila v pátek? Vzala si potřebný počet tabletek tedy 6 růžových z druhého balení? Moc děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji verzi 2 a neposunovat menses příliš často.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, mám zavedené nehormonální nitroděložní tělísko EuroGine. V příbalovém letáku je napsáno, že se účinnost této metody snižuje používáním kortikosteroidů. Používám kortikosteroidní mast Dermovate (je to jediná mast, která mi pomáhá s vyrážkou, kterou trpím už od dětství). Jak moc může tato mast účinnost snižovat? Nebo jsou tím myšleny nějaké jiné léky podávané orálně? Mast aplikuji zhruba jednou týdně. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při aplikaci masti 1xtýdně bych se zásadního snížení účinnosti u tělíska neobával. Blíže dořešte s registrujícím gynekologem.

       

  • Klára

    Dobrý den, chtěla bych Vás moc poprosit o radu. Již druhým rokem beru antikoncepci Asumate. Dnes mi začala sedmidenní pauza, jenomže jsem s hrůzou zjistila, že jsem dva dny před pauzou prášky vynechala, zapomněla jsem si je vzít a během té doby jsem měla nechráněný pohlavní styk. Chtěla jsem se zeptat jestli mám už pokračovat v pauze a až mi skončí, jak se mám dál a jak dlouho chránit. A je možné, že bych otěhotněla, když jsem zapomněla na ty dva prášky před pauzou? Děkuji moc za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den těhotenství nelze 100% vyloučit, vhodná je návštěva registrujícího gynekologa v nejbližší době k vyloučení a domluvy stran dalšího postupu.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, prosím Vás.. Měla jsem s přítelem sex – a však po té jsme zkoumali, jestli není náhodou kondom prasklý, bohužel jsme našli prasklinku, ale v 3/4 kondomu.Nevíme jak se to mohlo stát. Beru antikoncepci Daylette – avšak někdy i nepravidelně, třeba o hodinu později nebo o pár minut. Je možné těhotenství? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den těhotenství nelze 100% vyloučit, vhodná je návštěva registrujícího gynekologa v nejbližší době k vyloučení a domluvy stran dalšího postupu.

       

  • Andrea

    Dobrý den, prosím o radu. Rok jsem užívala duphaston pro úpravu menstruace a případného otěhotnění. Tbl jsem brala 16.-25. den cyklu, kdy menstruace se vždy dostavila nejpozději do 29.dne cyklu. V tuto chvíli bxch měla přejít na HA daylette, protože mám nového přítele. Pohlavní styk ani jiný nebyl minimálně 4 měsíce, ale v tuto chvíli jsem 32.den cyklu po vysazení Duphastonu a menses stále nedorazila. Mohu již začít užívat HA, i když menses ještě nezačala? Budu odjíždět do týdne na dovolenou a nerada bych to měla v tuto dobu.Pokud ji začnu brát hned, je možné že už se menses nedostaví a přesto budu chráněna? Nebo musím počkat do 1.dne cyklu. Předpokládám, že by o dovolené mělo dojít i na PS. Předem děkuji za odpověď.A.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodnější je od 1.dne menstruačního cyklu jinak dostatečně chráněna nebudete. V opačném případě doporučuji pohlavní styk s prezervativem.

       

  • Michaela

    Dobrý den, po několikaleté pauze jsem si nechala znovu předepsat hormonální antikoncepci. V minulosti jsem brala logest bez obtíží, nyní mi byla doporučena Sirmya. Hned při první menstruaci, přikteré jsem začala antikoncepci užívat, se menses protáhl ze 4-5 dní na 9, provázela ji i mírná bolest po celou dobu (dříve někdy 1 den, jinak nic). Lékařka mi dporučila to vydržet ten první měsíc a pokračovat. Pročetla jsem dosti negativní recenze na lék a již při předepisování léku jsem měla divný pocit z paní doktorky (letáček na stole připravený, evidentní prosazování právě této antikoncepce…). Je to vážně tak běžný průvodní znak prvního měsíce užívání, který se srovná? Nerada bych následující 3 měsíce zkoušela, co vydržím úplně zbytečně..

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento stav se nazývá „krvácení z průniku“ (krvácení mimo pauzu). Je zapříčiněný nízkou hladinou estrogenů a většinou se objevuje jen v prvním cyklu užívání. Pokud se však opakuje (obvykle 3 cykly po sobě), pak je vhodné navštívit registrujícího gynekologa stran změny preparátu.

       

  • Eliška

    Dobrý den, už přes rok beru Ha Cleosensa. Během 7 denní pauzy se menstruace objeví 3.den pauzy. Minulý měsíc se menstruace objevila oz o den později. Antikoncepci beru pravidelně. Chci se zeptat zda je to normální. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je v normě.

       

  • Michaela

    Dobrý den. Mám otázku a sní menší obavy. Beru antikoncepci už více jak 2 roky a jmenuje se Mistra, zrovna v tuto dobu jsem úplně zapomněla brát pilulky. Vynechala jsem 2 týdny, týden to mám ještě brát a pak mám menstruovat. Netuším ale jaká rizika jsou když jsem to takhle hloupě vynechala, a jestli to mám začít brát zase normálně nebo tento měsíc vynechat a pak zase začít. Děkuji za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je zda jste v tomto období měla nechráněný pohlavní styk. Pokud ano, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství. V opačném případě lze užít od začátku dalšího cyklu normálně.

       

  • Alex

    Dobrý den, beru antikoncepci Lindinete už dlouhou dobu. Včera jsem si měla vzít první pilulku v platýčku po sedmi dnech, kdy jsem měla menstruaci, ale bohužel jsem zapomněla a vzala si ji dnes ráno. Platí tam stejné pravidlo, jako když zapomenu vzít pilulku v průběhu měsíce, kdy normálně prášky beru? Stačí si dát 7 dní pozor a potom je ochrana zase jako vždycky? Takhle se mi to stalo poprvé, tak chci mít jistotu. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené platí, teoreticky by jste měla být chráněna. Pokud však proběhl nechráněný pohlavní styk a dojde ke zpoždění menses doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotěnství

       

  • Radka

    Dobrý den, budu měnit svou stávající HA Leverette na novou, chtěla bych zkusit Maitalon (3 mg Drospirenon, 0,03 mg estrogen.) predtim jsem měla ještě Mywy (Stejne složení, jen estrogenu bylo méně, 0,02 mg) Měla jsem po ní stavy, jako moje matka, kdyz ji začala menopauza (bušení srdce, pocení, neklid) Prý to mohlo být tím, že byla na mě moc slabá, až na tuhle jsem vždy mela HA s obsahem 0,03 mg a žádné podobné stavy jsem neměla, je možné, že byla na me tato HA slabá? Jinak mi vyhovovala, pleť, vlasy, nezavodňovala mě… Proto bych chtela zkusit ten Maitalon. Také bych se chtela zeptat, jestli je Drospirenon v antikoncepci opravdu ten nejnebezpečnější gestagen, co se týká krevních sraženin, nebo je riziko srovnatelné s ostatními preparáty s dienogestem, nebo gestodenem? Vim, že v tomhle ohledu je Leverette ke krvi šetrnější, ale přestala mi vyhovovat, krevních sraženin se však bojim, ačkoli nejsem riziková skupina (21 let, nekouřím, nejsem obézní, mam pohyb, genetické testy na trombofilni mutace negativní, v rodině trombozu nikdo v mladém věku neměl, babička mela potíže se srdcem, ale až před smrtí v 80 letech.) Myslíte, ze by tato HA mohla byt vhodná? Prý je to jedna z nejlepších na trhu. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedených faktorů je dle mého názoru antikoncepce Maitalon pro Vás vhodná. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Aneta

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Užívám svou první antikoncepci Ebelya. Prodělala jsem před 2 měsíci interupci, a tak jsem se, se svým gynekologem domluvila na antikoncepci. Beru teď druhé plato, a v první týdnu 5 den jsem zapomněla na prášek. Obvykle ho beru mezi 6-7h ráno. Já si na něj vzpomněla ale až kolem 7h večer, ale vzala jsem si ho. Jenomže den předtím jsem měla nechráněný sex s přítelem, a v příbalovém letáku jsem se dočetla že pokud nějaký sex byl před vynecháním tabletky tak bych se měla poradit se svým gynekologem a že bych mohla být dokonce i těhotná. U svého gynekologa jsem ještě nebyla. Tak se chci zeptat zda tam mám zajít nebo se nemusím ničeho bát a pokračovat normálně dál v braní tabletek. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,vzhledem k uvedenému určitě doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství.

       

  • Klára

    Dobrý den, již 11 let beru HA Belara. Většinu doby bez mnou zaznamenaných potíží. Poslední rok a půl pociťuji stále více určité náznaky vedlejších účinků. Mám stálého partnera a pravidelný styk, ráda bych však HA vysadila a začala se chránit jinou cestou – Pharmatex v kombinaci s Cyclotest 2, případně pesar. Otěhotnět zatím určitě nechci, minimálně ještě další dva roky. Je vhodné tedy antikoncepci vysadit nebo u ní zůstat ? Mohu se na výše uvedené nehormonální metody spolehnout ? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,vzhledem k tomu,že neplánujete těhotenství min.2roky doporučuji zůstat u antikoncepce – lze některou jinou z tabletových forem,náplast,případně nitroděložní tělísko na 3roky. Pharmatex v kombinaci s Cyclotest 2 vzhledem k nízkému indexu spolehlivosti příliš nedoporučuji.

       

  • Bára

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na IUD Mirena a Jaydess. Jsem nerodička, 23 let a již pátým rokem mám Mirenu, se kterou jsem absolutně spokojená. Měla jsem v plánu nechat si Mirenu opět zavést, ale nová gynekoložka mi doporučila Jaydess a vystrašila mě, že po Mireně již nemusím nikdy otěhotnět a mohou se mi vyskytnout další zdravotní problémy. Již s rozhodnutím nechat si zavést Mirenu jsem se velice bála, zda mi bude vyhovovat a nyní mám podobné obavy u Jaydess. Velice mi také vyhovuje, že téměř nemenstruuji (párkrát do roka zašpiním). Ptám se tedy na Váš názor, zda mám Jaydess zkusit a jestli se bude chovat jako Mirena (téměř nulová menstruace, žádný vliv na pleť, přibírání a sex. apetit)? Děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k faktu že jste nerodila,věku a Vámi uvedených údajů doporučuji nitroděložní tělísko Jaydess. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • VV

    Dobrý den, asi dva měsíce užívám HA Dienille. Do toho s přítetel používáme při každém styku kondom. Dnes se ale stalo, že kondom prasknul. Zbývá mi poslední pilulka a pak bych měla mít sedm dní pauzu. Vím, že by se nemělo nic stát, ale i tak mám kvůli té pauze trochu strach, je mi šestnáct a otěhotnět nechci. Mám užít normálně poslední pilulku a pak sedm dní nebrat? Bude HA i tak účinná a nemusím se bát, že dojde k otěhotnění? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, poslední pilulku dobrat a pak 7dnů pausa ovšem těhotenství nelze 100% vyloučit. Doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Karolína

    Dobrý den. Už asi 5 měsíců užívám HA Katya. Předtím jsem brala dvě jiné antikoncepce, ale jedna mi způsobovala stálé špinění a druhá zase psychické potíže, proto mi gynekoložka předepsala Katyu. Žádné vážné vedlejší účinky nemám, ale jsem stále přecitlivělá a také mám neovladatelné chutě k jídlu. Chci se zeptat – je šance, že se situace ještě zlepší, když už antikoncepci užívám 5 měsíců? Nebo si mám nechat předepsat jinou? A je vůbec reálné abych tyto potíže při užívání HA neměla, nedělají to tak všechny? Díky, Karolína

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „všechny typy antikoncepce“ uvedné příznaky určitě nenavozují. Stran event.změny proberte blíže s registrujícím gynekologem.

       

  • J.K.

    Dobrý den, několik let používám HA 3mg drospirenonum a 0,03 mg ethinylestradioum. V lékárně jsem ale nyní obdržela 3mg drosp. a 0,02 mg ethi. Než jsem si toho všimla, začala jsem HA užívat. Je možné nějaké riziko? Nebo můžu dál pokračovat. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v uvedeném pokračujte. Nechte si předepsat nový recept cestou registrujícího gynekologa a v následujícím měsíci již začněte z nového balení.

       

  • Marta

    Dobrý den, Užívám už rok pravidelně, podle správnosti tak jak se má HA Minerva, předepsal mi ji lékař na pleť a upravení a sjednocení cyklu. Teď mám přítele se kterým mám nechráněný styk. Nemůže se stát, že bych mohla otěhotnět? Funguje HA Minerva když už ji mám předepsanou k užívání proti nechtěnému početí? a můžu s přítelem dále provozovat styk bez ochrany až do konce a neotěhotním? Mockrát děkuji!!!!

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepce Minerva by se dnes již dle doporučení ČGPS neměla užívat. Stran potíží s pleti je vhodný některý z preparátů obsahující chlormadinonacetát /přípravky: Clormetin, Belara, aj./.100% ochranu proti početí nemá však žádná perorální antikoncepce.Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně hormonální antikoncepce (Belara). Dobrala jsem plátíčko, začala jsem sedmidenní pauzu, ale po dvou dnech bez užití prášku (menstruace nepřišla ) jsem se rozmyslela, že menstruaci nechci (možnost vynechání pauzy), mohla bych teď začít brát nové plátíčko? Budu 100% chráněná?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den 100% chráněná nejste, doporučuji pohlavní styk alespoň v prvních 7dnech s prezervativem, pokud však již proběhl a byl nechráněný pak doplnit vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství.

       

  • Nikola

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li vadí, pokud si z platíčka vezmu pouze 17 prášků a po obvyklé pauze začnu s novou antikoncepcí – nevěděla jsem, že tu mojí (Menyan) přestali vyrábět a než jsem si zašla pro recept, brala jsem z již načnutého platíčka. Děkuji za odpověď, Nikola

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, od 1.dne menses užívejte novou antikoncepci, mezitím doporučuji bariérovou ochranu,tj.prezervativ.

       

  • Petra

    obrý den , Nedavno jsem si zakoupila Femcap. Jelikoz jej jeste neumim poradne zavest pouzivame s pritelem navic i kondom. Ten nam však vcera prasknul a jelikoz jsem si nebyla jista, zda mam femcap dobre zaveden vzala jsem si raději i pilulku Escallape ( nouzova pilulka po) avsak pesar jsem mela stale v sobe. Dneska rano ( zhruba po 8 a pul hodinach) jsem vytahla pesar na kterem bylo i sperma.( v informacích o pesaru tvrdí, že esar musí zůstat v těle min. 6 hodin). Chtěla jsem se zeptat jestli je mozne tehotenstvi, kdyz jsem si vcera dala tu pilulku a az dneska vytahla pesar. Myslim jestli je moznost ze nejaka spermie muze oplodnit vajicko i ted rano pri vytazeni pesaru, kdyz jsem pilulku po spolkla vcera vecer. Omlouvam se, že rušim, ale mam z toho trosku strach. Jestli je pilulka účinná, ikdyž jsem ji spolkla večer a dnes vytahla pesar se zbytkem spermii. Mam strach aby nedoslo k oplodneni vajicka ted rano zbytkem spermii ve femcapu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost není vysoká,ale těhotenství nelze 100%vyloučit. Máte-li obavy doporučuji s odstupem max.14 dnů vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Zuzana

    Dobrý den, mám dotaz. Mám začínat s prvním balením antikoncepce. Pan doktor mi řekl ať začnu už dneškem. Ale v pribalovem letáku je napsáno že mám s prvním balením začít v první den menstruačního cyklu. Tak kdy mám teda začít? Musím vyčkat na další menstruaci a pak si dát první pilulku? Nebo můžu začít s prvním balením i když nemám menstruaci? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li napsáno 1.den menstruačního cyklu, pak začněte skutečně až tento den s užíváním. Do té doby doporučuji minimálně bariérovou ochranu,tj.chránit se prezervativem.

       

  • Daniela

    Dobrý podvečer, chtěla jsem se zeptat, když jsem jeden měsíc vynechala antikoncepci, mám brát prášky jako předtím, nebo až s další menstruací. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimálně 1.den následující menstruace.

       

  • Nikola

    Dobrý den, měla bych dotaz. Brala jsem teď dva roky antikoncepci Menyan, která se ovšem nedávno přestala vyrábět, doktorka mi předepsala Minisiston, ovšem ještě dobírám poslední platíčko Menyanu, které ovšem nebylo celé, když jsem ho začala po 7denní pauze brát (nestihla jsem si předtím zajít pro recept, myslela jsem si, že pak znovu najedu na Menyan), takže v platíčku mi chybí přibližně 3-4 prášky. Mám je dobrat z toho Minisistonu, nebo jako obvykle 7 dní vynechat? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jako obvykle vynechat, mezitím doporučuji bariérovou ochranu,tj.prezervativ.

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.