Komentáře (123)

  • Mirka

    Dobrý den, na začátku června letíme s přítelem na Zakynthos. Budu přesně v týdnu 24+5 až 25+6. Před dvěma lety jsem prošla konizací děložního čípku, vše se hojilo dobře. Dosud jsem žádný problém neměla a nemám. Každopádně bych se s někým chtěla poradit, jestli je let bezpečný (let trvá zhruba 3 hodiny). Dovolenou máme zaplacenou, pro partnera je také potřebná kvůli exemu. Máte, prosím, nějaké rady? A je takto krátký let bezpečný? Děkuji a přeji krásný den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, 3h let nepředstavuje riziko.

  • Zdena M.

    Dobrý den, dnes 17. den po ovulaci hCG 621. Zdá se mi velice vysoké, dle tabulek by mělo být max 426. Myslíte, že je to v pořádku?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, podle tabulek se moc řídit nelze, záleží i na dynamice vývoje, u vícečetných těhotenství taky hodnoty bývají jiné.

  • Veronika

    Dobrý den, jsem v 6tt, k lékari jdu az za 3 tydny, ale jsem přihlášena na kurz plavani pro batolata, kam bych rada se svoji 21m holcickou. Je mozne chodit do bazenu? Je to pro me / miminko v bříšku bezpečné? Mam používat nejake tampony? Dekuji moc

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, do bazénu můžete bez obat jít

  • Baska

    meska mi menzes 8 dni ale test mi pred dvoma dnami vysiel negat.. mozem byt tehotna?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete si pro jistotu těhotenský test zopakovat.

  • Zdenka

    Dobrý den, beru již druhý měsíc na srovnání cyklu tabletky Gynprodyl. Snažíme se o dítě a chtěla bych to podpořit tabletkami Maca. Lze užívat společně s Gynprodylem? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, můžete užívat obojí

  • Zuzana

    Dobrý den chci se prosím zeptat ciklus mám po 28 poslední bil 4.3teď jsem ho dostala po .33delala jsem si test a nic negativní začla sem slabe krvácet 5.4.a .8.4.uz nic udělala sem si znova test a jsou tam dvě carky jedna silná druhá slabá je možné že jsem těhotná děkuju

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, možné to je, měla byste být vyšetřena gynekologem

  • Eleanor Ž.

    Dobrý den chci se zeptat Měla jsem to dostat 26.3 do teď nic stále příští menstruaci bych správně měla mít opět 26.4. Prsa mě trochu boli a zvětšila se. Normální porci jídla nesnim a i dětská porce mi děla problém. Čokoládu jsem kdysi mohla, ale teď mi z ni je trochu špatně. Test vyšel negativní. Dekuji předem za odpovědi

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je negativní těhotenský test, menses by měly přijít do 3měsíců

  • Veronika

    Dobryden, aktualne som 32tt tehotenstva a so zvysujucim stadiom mam stale vacsie problemy. V skratke pri chodzi bolest krcka, tlak na krcok maternice. Bolest bruska, tvrdnutie maternice, bolest stehien resp. oblasti slabín,, opuchy nôh, zhoršenie krcovych zil. Uzivam Femibion a magnesium 2x denne. Mozu tieto bolesti nieco znamenat alebo ohrozovat zdravie plodu? Dakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, Takto na dálku se diagnostika těžko určí, je pravda, že III trimestr je už náročný pro běžný život. Při zhoršení stavu vyhledejte lékaře, i předčasný porod může mít podobné příznaky.

  • Nela Š.

    Dobrý deň,chcela by som sa len opýtať či antibiotiká Znobact 500mg 2 krát denne su vhodné v tehotenstve. Som v 16 tom týždni. Vopred ďakujem za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přípravek Znobact je antibiotikum, které obsahuje účinnou látku cefuroxin se užívá k léčbě dospělých i dětí. Působí tak, že zabíjí bakterie, které způsobují infekce. Patří do skupiny léků nazývaných cefalosporiny. Přípravek Znobact se užívá k léčbě infekcí krku, vedlejších nosních dutin středního ucha, plic a hrudníku, močových cest, kůže a měkkých tkání. Přípravek Znobact se užívá rovněž k léčbě Lymeské boreliózy (infekce, kterou šíří klíšťata). Užívání v 16. týdnu gravidity je možné po dohodě s lékařem, ktreý užívání doporučil.

  • Lenka

    Dobrý den, pane doktore, prosím o radu. Hyperstimulační syndrom vzníká při stimulaci ovárii jakým hormonem ( progesteronem, gestagenem nebo HCG)? Děkuji Vám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hyperstimulační syndrom je jednou z možných komplikací IVF. Vzniká nadměrnou reakcí vaječníků na stimulační léky. Projevuje se tlakem, napětím a pobolíváním v podbřišku, ev. zvětšováním obvodu břicha, což odpovídá různému stupni zvětšení vaječníků mnohočetnými folikuly a hromaděním tekutiny v břišní dutině. Roli hraje vysoká hladina HCG (tj. hormonu obvykle produkovaného během těhotenství). Zvětšující se vaječníky produkují látky, které zvyšují propustnost cév a důsledkem je přesun tekutin mimo ně. Poté dochází k hromadění tekutin mimo cévy a zároveň chybí tekutiny uvnitř cév (díky tomu je i vyšší riziko zvýšené srážlivosti krve)

  • Lucie F.

    Dobrý den, minulý týden (33+4) jsem byla v těhotenské poradně. Paní doktorka říkala, že je miminko velikostně o týden menší. Mělo 31+4 1600g a 33+4 2000g, placenta funguje prý v pořádku. První těhotenství skončilo porodem 35+5 po odtoku plodové vody s váhou dítěte 2250g a 46cm. Až teď jsem se dozvěděla od své gynekoložky, že už první dítě bylo menší na odpovídající týden porodu. Mám se něčeho obávat nebo je váha 2000g na týden těhotenství 33+4 moc malá? Já měřím 167, drobná vyloženě nejsem a ani manžel (180cm). Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 33. týdnu těhotenství měří miminko obvykle od hlavičky ke kostrči asi 33 cm a váží kolem 2250 gramů. Biometricky je tedy miminko asi o týden menší. Důležité je sledovat pomocí dopplerometrie zda je v pořádku fetoplacentární jednotka. Pokud nedochází k růstové retardaci je možné, že miminko bude mít lehce menší hmotnost. V termínu porodu - t.j. na konci 40. týdne je obvyklá hmotnost kolem 3500 gramů a délka 50 cm.

  • Renata

    Dobrý den. Chtěla bych poprosit o radu. S přítelem jsme se aktivně snažili o početí od 24.12. do 2.1., kdy měli nastat plodné dny. Z toho několikrát došlo k ejakulaci do pochvy (jedná se o dny 24. 12., 25.12., 28.12., 30.12., 31.12., 2.1.). Pravděpodobná ovulace měla nastat 30.12. Zjistit, zda budu těhotná či nikoliv, budu moci 13.1. Mám možnost se naočkovat 3. dávkou proti covid-19. Chtěla bych se zeptat, jestli se mohu dát navakcinovat už nyní, nebo mám raději ještě vyčkat až jak dopadne těhotenský test? Předem děkuji za odpověď. R.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování můžete absolvovat. Pokud došlo k oplodnění, trvá obvykle 7-9 dnů než oplodněné vajíčko doputuje do dělohy, kde dojde k jeho zanoření.

  • Klára V.

    Dobrý den, poslední menstruaci jsem měla 6.11.2021. Ovulace se mi určitě opozdila, jelikož jsem zkoušela i testy a v listopadu vůbec nebyla. První slabe pozitivni test jsem našla 16.12. A 20.12. Bylo me hcg 76. Zvětšená sliznice, další prohlídka byla 3.1. Hcg 5400 a na ultrazvuku pry nic moc neviděl. Jde o to, ze tvrdí, že 5400 je málo, ale u mě to nelze počítat dle menstruace vzdy jsem ji mela nepravidelnou. Dle mého muzu byt asi 5 tyden. Uz mi rekl i o vyčištění ale není brzy na tyhle závěry? 5400 prece neni tak málo a na ultrazvuku se může objevit později nebo ne ? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, důležitá je dynamika růstu hladiny HCG. Při hladině HCG 5400 by se mělo těhotenství na ultrazvukovém vyšetření již potvrdit. Pokudv děloze těhotenství na UZV není vidět je nutné vyloučit i mimoděložní těhotenství.

  • Paulína

    Dobrý deň prajem. Som v 17 tt. tehotenstva. Beriem doplnok Ladevita od začiatku tehotenstva a známa mi odporučila, aby som popri tom užívala aj čistú kyselinu listovú. Takže som približne dva mesiace v kuse užívala oba doplnky. Pred sviatkami som sa stretla taktiež s jednou známou, ktorá mi povedala, že to je strašne vysoké množstvo, nakoľko jeden aj druhý doplnok obsahuje cca 800ug, čiže som sa mohla predávkovať. Povedala mi, že by to malo byť ale v poriadku a žiadne škody by to nemalo napáchať na bábätku, nakoľko kyselina listová patrí do skupiny B vitamínov a ostatok sa z tela vylúči. Viete mi prosím poskytnúť odpoveď? Nakoľko som nekľudná a obávam sa, čo všetko sa môže stať. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, LadeeVita je doplněk stravy pro těhotné ženy a kojící maminky. Obsahuje vitamíny, minerály a omega-3 mastné kyseliny. Doporučené dávkování 1 kapsle na den. Složení LadeeVita 30 kapslí 1 kapsle: omega 3 DHA 160 mg, omega 3 EPA 32 mg, vitamin C 80 mg (100% DDD), vitamin B3 18 mg (113%DDD), vitamin E 10 mg (83% DDD), vitamin B5 6 mg (100% DDD), vitamin B6 2 mg (143% DDD), vitamin B2 1,6 mg (114%), vitamin B1 1,4 mg (127%), kyselina listová 0,4 mg (200%DDD), vitamin B12 0,0026 mg (104% DDD), vitamin D3 0,01 mg (200%DDD), Biotin 0,05 mg (100% DDD), hořčík 75 mg (20% DDD), mangan 1 mg (50% DDD), železo 27 mg (193%DDD), zinek 10 mg (100% DDD), jód 0,2 mg (133%), selen 0,06 mg (109%), měď 1 mg (100%). Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Nikola

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či mi viete poradiť, čo mam robiť v prípade nadmerného potenia dlaní a chodidiel? Momentálne som tehotná a neviem čo robiť, nedá sa to už vydržať. Poprípade či ste sa s takýmto prípadom u tehotných žien už stretli? Ďakujem.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na ambulanci kožního lékaře.

  • Jana

    Dobry den jsem ve 33tydnu tehotenstvi a pred 14dny mi z ritniho otvoru vyhřeznul vacek velky jako tresen a bolestivy. Kdyz ho zastrcim zpet je to na par minut lepsi ale za chvili je zase venku. Docetla jsem se, ze je to pravdepodobne hemoroid, ktery vznika nasledkem tlaku delohy na spodek, ale co s tim? Bude se to zvetsovat? Mam to resit nebo se to po porodu zase samo vstreba? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi pravděpodobně je jedná o hemeroidy. Je vhodné ošetření mastí Faktum a reponace uzlíku ve sprše do původní polohy. Pokud by se potíže zhoršovaly doporučuji navštívit chirurgickou ambulanci. Po porodu tyto potíže obvykle vymizí.

  • Jana

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem na Váš názor k očkování proti Covid 19 v těhotenství. Jsem na konci druhého trimestru, Covid jsem prodělala na začátku roku, jenže před první dítětem jsem prodělala několik potratů i mimoděložní těhotenství a když se podařilo, že čekáme druhé dítě, mám opravdu velkou obavu se očkovat, aby nedošlo k dalším problémům. Když začalo očkování kojila jsem a nebylo to doporučováno, pak jsem již byla těhotná a v prvním trimestru se to rovněž nedoporučovalo, v současné době je to naopak hodně podporováno, navíc se šíří všechny možné katastrofické scénáře u těhotných a ja opravdu nevím, jak se rozhodnout. Nejsem odpůrce očkování, ale v těhotenství si nedovolím vzít ani paralen v důsledku mých velmi špatných zkušeností. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti onemocnění Covid-19 dle aktuálních znalostí lze v 2. trimestru gravidity doporučit. Na konci 2. trimestru dle současných vědomostí nemá očkování proti Covidu-19 negativní vliv na vývoj plodu.

  • Sarka

    Dobrý den, za pár dní mám jít na extrakci zubů pod nitrozilni sedací, zároveň se s manzelem snažíme o miminko, na test je tento měsíc brzy a bojím se, že by se mohlo zadarit, ale nevím. Mohla by sedace ublížit pár dennímu plodu? Mohu to risknout? Nechce se mi pod lokální anestezii pokud to není nutné. Děkuji moc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud podstoupíte intravenozní aplikaci sedativ při plánované extrakci zubů, tak v této fázi na vývoj těhotenství nemá vliv.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 23.tt a jiz vice nez mesic mam zvysene CRP (25-35) a pritom mirne krvave spinim ( cca 1 denne malicka krvava srazeninka pri utreni popr. hnedy vytok). Ma lekarka jiz priznava, ze se boji at nepotratim ale uz nevi, co se mnou. Po 2 antibiotikach se stale crp kolem 30. Zanet mocoveho mechyre byl jiz vylecen, stery kultivace neg. Posledne mi delala stery hlubsi z cipku kde byla videt krev, coz ji opet znejistilo tak udelala testy na chlamidie. Ocekava opet neg.vysledek a uz nevi, co dal. Mam nasazeny 2 denne progesteron. Vse s plodem i velikost cipku se zda byt v poradku. Co mohu udelat pro predchazeni potratu?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k předcházení potratu je vhodné tělesné šetření, nezvedat těžší věci, vyvážená strava, vyhýbat se stresovým situacím, nepřemáhat se. Při již hrozícím potratu je na místě klid na lůžku a medikamentózní podpora, v některých případech je vhodná hospitalizace. V případě běžícího nebo již proběhlého abortu je na místě vždy hospitalizace, během níž je v krátké anestezii odstraněn obsah dutiny děložní, protože v opačném případě by mohlo dojít k jeho infikování, což by ženu mohlo vážně ohrozit.

  • Monika W.

    Dobrý den pane doktore je mi 50 let jsem po operaci vulvy mám zavedené tělísko Levroset 1 rok. Po zavedení tělíska stále špínim. Má gynekolozka navrhla HSK dg., kyretaz, a extrakci tělíska s tím souhlasím. Dnes jsem se byla objednat na zákrok kde proběhlo vyšetření nerozumím jedné věci Vag. Děloha v AVF vel. g. h. palpacne nebolestiva.??? UZ. Deloha v AVF vel. endometria nízká do 2mm v dutině děložní IUU 3mm nedosahuje fundu. Nerozumím zkratce g. h.. Mohu být těhotná? Je tělísko správně? Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotná s velkou pravděpodobností nejste. Zkratka g.h., znamená grav. hebd., děloha velikosti x- týdenní gravidity, t.j. že děloha je zvětšená, ale ne graviditou.

  • Marie

    Dobry den, na datum sve svatby mam akorat dostat menstruaci. Chtela jsem si proto vzit Norethisteron na oddaleni cyklu. Momentalne ale nevim, zda nejsem tehotna, protoze se do me v dobe ovulace pritel udelal, nebot se snazime o miminko. Jenze na to, abych zjistlila, zda jsem v jinem stavu, nebudu mit dostatek casu, protoze Noresthiteron se musi zacit brat nekolik dni pred ocekavanym cyklem a do te doby zkratka dle testu nezjistim, zda muzu byt tehotna. Proto se chci zeptat, zda muze byt skodlive leky brat?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Norethisteron patří do skupiny gestagenů. Jeho užití v počátečním stadiu těhotenství by nemělo způsobit poškození plodu. Užívání k oddálení menstruace v tomto případě nelze doporučit. Pokud těhotenství nemůžete vyloučit, nechejte si v laboratoři vyšetřit krev na hladinu HCG, která bývá pozitívní ještě před event. vynecháním menstruace. Pokud bude HCG negativní můžete Norethisteron tbl. k oddálení menstruace užívat.

  • Lukáš

    Rád by som sa opýtal na možné riziká ako pre matku tak aj pre plod spojené s oplodnením po nedostatočnej prestávke po skončení chemoterapie cisplatina a bleomycin. Doba po poslednom podaní bola dve mesiace dozadu. Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doba 2 měsíců pravděpodobně není dostatečná. Záleží také na typu onkologického onemocnění. Poraďte se s onkologem, který tuto léčbu aplikoval.

  • Daniela Č.

    Dobrý den,je mi 45 let a jsem aktuálně v 7tt(6+4), první ultrazvuk jsem měla minulý týden 25.10. Kde byly vidět dva žloutkové váčky,jednovaječná dvojčata,na ultrazvuku včera 1.11. Byl jeden žloutkový váček a jedno embryo se srdeční akcí,ale druhé embryo nikde nebylo.Lékařka mi říkala,že se stímto ještě nesetkala.v případě jednovaječných dvojčat jsem byla rozhodnuta pro ukončení těhotentsví vzhledem ke komplikacím ,mému věku a mému diabetu 1typu.Mám velké obavy z možného postižení plodu,v loňském roce jsem ukončila těhotentství z důvodu potvrzeného Downova syndromu a vím,že u jednovaječných dvojčat jsou rizika postižení vyšší,jen nevím zda to platí i v případě,kdy z jednovaječných dvojčat zůstane jen jedno,které se vyvíjí?máte prosím nějakou zkušenost? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, zkušenost s odumřením jednoho plodu u jednovaječným dvojčat nemám. Pokud máte obavy z možných chromozomálních aberací, doporučuji provedení genetického vyšetření, 1.trimestrálního screeningu a event. provedení odběru choriových klků.

  • Tereza

    Dobrý den , s přítelem se snažíme od února minulého roku o miminko . Po prodělání nemoci COVID 19 mám nepravidelnou MS do nemoci jsem měla cyklus jako hodinky . Už tak půl roku se mi stává , že mám opakovaně opožděnou MS , vždy si v den kdy mám dostat MS udělám těhotenský test a často mi sílí testovací čárka hned v limitu, takto testuji třeba i 4 dny kdy trvá zpoždění a kolikrát se mi stalo , že byl test pozitivní , většinou den před tím než přijde MS , poté mám test už negativní . Poslední cyklus jsem měla dokonce tři pozitivní testy z toho jeden digitální clearblue který ukázal + 1-2 týden a druhý den již negativní a do několika hodin začala perioda. V práci jsem se nabrala , HCG jsem měla 3,5 , vím že je negativní , rozmezí je myslím od 0-4,9 spodní hranice .? Budu se teď objednávat na gynekologii , jen mám obavu z toho , zda semnou není něco v nepořádku ,když se tento problém u mě vyskytuje téměř každý měsíc . Je toho častý problém u žen ? Ovulaci mám podle ovulačních testů kolem 16 dne cyklu . Děkuji moc .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud vyšel gravitest z moči falešně pozitivní doporučuji sledovat hladinu HCG, event. provedení UZ vyšetření k potvrzení těhotenství.

  • Veronika

    Dobrý den, v neděli jsem cestovala 10 hodin autem, s přestávkami a už po cestě jsem si v levé části podbrisku nahmatala takový váleček, na pohmat trošku bolí a je tvrdší. Po 3 dnech jde stále nahmatat, trošku bolí na pohmat jinak okolo cítím trošku tlak,i když se nádechnu jakoby do břicha tak cítím že mi tam něco překáží. Jsem dnes 25+1tt. Břicho mě trošku i tahá, když se zvedám z postele tak je to trosku nepříjemný pocit tahání a musím chvíli počkám než se mi to v břiše jakoby srovná. Nevíte co by boulicka mohla být a mám mít obavy? Jsem nyní v zahraničí. Minulý týden jsem byla na poradne a vše bylo v pořádku.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Michaela Slezáková

    Dobrý den, snažíme se o dítě a právě se mi rozjíždí vaginální infekce. Můj gynekolog na mě má čas až za týden. Co mám dělat? Zavádění klasických čípku může být pro případný plod nebezpečné že? Navíc se infekce opakuje v rámci jednoho měsíce. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Pavlína

    Dobrý den, jsem nyní v 12tt a byla jsem včera na prvotrimestrálním screeningu, kde mi lékař řekl, že je riziko, že miminko bude menší. Po poradě s mým gynekologem je prý možnost nasadit nějaké léky proti tomuto. Chtěla jsem se zeptat, zda mi to můžete trochu osvětlit, co si pod tím mám představit, že miminko může být menší? Moje dr má zrovna dovolenou. První syn se narodil 37+3, s váhou 2800 g, takže také nebyl nějak velký. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Nataša

    Dobry den, Rada bych se zeptala, zda je mozne, ze bych otěhotněla těsně pred menstruaci? Posledni menstruace byla 23.5. A termin porodu vychazi na 27.2.2022., Takze dle me početí vychazi na 5.6. Dekuji moc.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Andrea

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaká je rychlost snižování AMH? Je mi 33 let, před rokem mi byla naměřena hodnota 0,584. Následně jsem ihned přirozeně otěhotněla a nyní kojím. Zajímalo by mne, jak rychle se výše uvedená hodnota snižuje? Jde o měsíce či roky? Mám uvažovat o přerušení kojení, abych stihla otěhotnět před úplným snížením hodnoty AMH, při které již nebudu produkovat žádná vajíčka? Snížila se dle vašeho názoru během těhotenství hodnota výše uvedeného hormonu nějak razantně? Moc děkuji Andrea

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iveta Rauscher

    dotaz: Dobry den, chtela bych se zeptat, jak presny je ve 12-13 tt ultrazvuk ve stanoveni stari plodu? Je mozne, ze se muze az o mesic splest? Muj plod byl ve 12tt 55,6mm velky a ve 13/2 68mm. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iveta Rauscher

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jak presny je ve 12-13 tt ultrazvuk ve stanoveni stari plodu? Je mozne, ze se muze az o mesic splest? Muj plod byl ve 12tt 55,6mm velky a ve 13/2 68mm. Dekuji moc

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marie

    Dobrý den jsem ve 34tt a chtěla bych se zeptat zda by se mohly používat furolin antibiotika a do jakého týdne by se měly brát a kdy s tým přestat nemají na ke riziko pri brání v těchto týdnech? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Tereza

    Dobrý den, je mi 32.Cele 4 roky jsem se snazila otěhotnět s jedním partnerem.A následně 1 roky s druhým.Druhý nynější partner ma potvrzenou neplodnost.Zajimá mě jaké možnosti mám.Zda mohu navštívit kliniku ivf sama bez partnera,zjistit jaký je můj zdravotni stav (registrujici gynekolog mi již jinou variantu nenabizí) abych věděla zda se smířit s životem bez dětí anebo se snažit o darcovství sperma.Při běžném vyšetření mi žádné problémy nenašly.Na klinikách ivf prezentují,že požadují léčit oba partnery,což v našem připadě je zbytečné. Děkuji mnohokrát za odpověď a přeji jen spokojené pacientky.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Michaela

    Dobrý den,mám dotazy jak jse řeší Gardnerella vaginalis v prvním trimestru těhotenství,a zdali je možné vzít sebou do vaší ordinace na potvrzení těhotenství i partnera děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Stefanie Bukova

    Dobré ráno, už jeden den mě trápí šílená bolest v pravém podbřišku ale jen když se mi chce čůrat, po vy čůrání bolest ihned přejde. Nevím o co může jít. Jsem 19+3tt Děkuji Buková

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marie

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jsem v 27 tt v 6 měsíci A jestli bych mohla brát tyto léky všechny Brusinky v nich je Kopřiva a manosa posílám odkazy https://www.benu.cz/nefdesante-brusinky-d-manoza-kopriva-tbl-60 A tohle https://www.benu.cz/edenpharma-lichorerisnice-vetsi-tbl-90-10-zdarma A Uro-Vaxom https://www.lekarna-bella.cz/zbozi/7681900599066/uro-vaxom-por-cps-dur-90x6mg Vrací se mi opakovaně furt močové cesty i gynekologické problémy kvasinky, Chtěla bych se zeptat jestli by šlo tyto všechny léky na močové cesty užívat v těhotenství níž aby to neohrozilo miminko Ten Uro-Vaxom mám na 3 měsíce děkuji

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Beti

    Dobry den mam otazku ak vas mozem poprosit napisat mi odpoved na moj gmail po osmom doeti s mojim manzelom som si dala podviazat vajecniky uzsom snim viac deti nechcela ale rozisla som sa snim a nasla som si ineho partnera a mi po spolocnom babetku tuzime da saze mi vajecniky odviazu spet a normalne otehotniem abudem mat babetko odpovedzts mi co najskor dakukem

    • MUDr. Petr Kovář

      Bohužel je-li provedeno jednou podvázání vejcovodů, přirozeně již otěhotnět nelze a zprůchodnění vejcovodů zpravidla není úspěšné. Je však možno otěhotnět v programu umělého oplodnění.

  • Hanka

    Hezký den, pane doktore, 13. července jsem byla na druhé dávce Pfizeru. Dva týdny předtím jsem vysadila HA, protože jsme se chtěli s přítelem snažit o druhé mimi. Dnes jsem si udělala hCG test, zatím jsem totiž nedostala MS. Test je pozitivní. Ovulaci jsem tedy musela mít krátce po vysazení HA, což jsem vůbec nečekala. Na jednu stranu mám obrovskou radost, na druhou velký strach. Mám se obávat, nebo máte v tomto směru nějakou pozitivní zkušenost? Říkám si ale, že na začátku je to "všechno nebo nic" ... Moc děkuji za info a přeji Vám krásný den.

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, máte správnou informaci - do 17. dne to skutečně funguje na principu "všechno nebo nic". Myslím, že můžete být klidná.

  • Lucie

    Dobry den. Dne 22.6. Jsem v 10tt prodělala interupci. Bohužel po 5 dnech jsem s manželem mela pohl. Styk. I kdyz do me neuskutečnil vyvrcholení, je možné abych otehotnela, kdyz nebyla žádná ochrana? Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, otěhotnění 5. den po provedeném přerušení je málo pravděpodobné, zcela vyloučit se však nedá. Pokud máte obavu z těhotenství nechejte si vyšetřit v laboratoři krev na hladinu HCG, což je lidský choriogonadotropin nebo si udělejte gravitest z moči.

  • Michaela

    Dobrý den, chci se zeptat zda je vhodné (bezpečné) pokoušet se o miminko ihned po prodělaném covidu. Myslím hned po uzdravení se z nemoci. Dále jestli doporučujete nechat se očkovat, když máme v plánu miminko. Předem Vám děkuji za odpověď. Hořtová

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování vakcínou proti Covid-19 je vhodné absolvovat i když máte v plánu těhotenství.

  • Kateřina

    Dobrý den, v blízké době plánujeme s přítelem miminko. 10.6. jsem byla očkovaná druhou dávku proti covidu. Četla jsem různé diskuze, že by se mělo s otěhotněním nejméně 2 měsíce počkat. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je tomu skutečně tak a proč. Ještě do toho mi minulý týden na Sonu našli hematom v hýžďovém svalu, který se utvořil po úrazu. Nyní tedy beru wobenzym. Nemohl by to být taky problém při plánovaném těhotenství? Pořád jsme těhotenství museli kvůli něčemu odkládat. Teď už bych opravdu chtěla ale zároveň se bojím kvůli aktuálnímu zdravotnímu stavu. Budu ráda za Váš názor a odpověď. Hezký den, K.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste byla očkovaná druhou dávkou dávkou proti kovidu nemusíte těhotenství odkládat. Užívání Wobenzymu by nemělo mít na těhotenství vliv. Bližší informací najdete v příbalovém letáku.

  • Petra L.

    Dobrý den, Mám dotaz ohledně těhotenství. Minulý cyklus jsem si každý den dělala ovulační testy, ale ani jeden nebyl pozitivní. 1.6. přišla menstruace a hned den po ní 6.6. jsem si dělala ovulační test. Byl pozitivní. Tak proběhl sex. Stejně tak druhý třetí i čtvrtý den, kdy mi už bylo divné, že je stále pozitivní. Tak jsem si 12.6. udělala těhotenský, který vyšel pozitivní. Žádný duch. Krásné čárky. 13.6. na testu clear Blue se ukázalo 2-3 týdny.dne 21.6. se ukázalo na clear Blue 3+. Je možné že tedy k oplodnění došlo už den po menzes? Dne 23.6. tedy dnes, ale na UTZ nebylo nic vidět. Je ještě šance nebo by se jednalo o mimoděložní?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, 3 týdny po oplodnění na ultrazvukovém vyšetření nebývá obvykle vidět gestační váček. I 12 den po mestruaci je přiliš brzy na pozitívní těhotenský test z moče. Na UZ vyšetření bývá vidět počínající těhotenství nejdříve po vynechání menstruace.

  • Kamila

    Dobrý den,dělala jsem si test a zjistila že jsem těhotna,počítám druhý měsíc,do té doby sem neměla o tom ani tušení,a celou dobu užívala denně tvrdý alkohol, víno.premyslim o potratu,co byste mi doporučil,děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste v těhotenství užívala denně tvrdý alkohol je přerušení těhotenství vhodným řešením. V případě, že si těhotenství ponecháte doporučuji genetické vyšetření.

  • KS

    Dobrý den, dnes mám 10. den zpodění MS, tak jsem si dělala vždy test s odstupem dvou dní. Dnes jsem byla na krevních testech jelikož MS stále nedorazila a vyšla mi hodnota <0,10 U/l. Probíhá těhotenství a hodnota poroste či nikoliv? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hodnota nižší než 0,10 U/l neodpovídá těhotenství. Jedná se s největší pravděpodobností o poruchu menstruačního cyklu. Doporučuji event. provedení hysteroskopie - více na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Veronika A.

    Dobrý den, snažíme se s přítelem o miminko. Menstruace se nedostavila a proto jsem si dělala i test a vyšel pozitivní. Pak další, který mi ukázal 2-3 týden. O týden později další,kde už bylo 3+. Ovšem dnes jsem začala špinit a myslím, že mi začíná menstruace. Trošku mě i bolí v podbřišku. Mám obavy,aby nebylo něco špatně a miminko se třeba neuchytilo....nebo je normální, že můžu mít menstruaci? Děkuji za odpověď. K lékaři se chystám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Váš ošetřující gynekolog provede ultrzukové vyšetření a event. odběr krve na hladinu HCG. Dle výsledku dude jasné zzda jste těhotná či nikoliv.

  • Nikola s.

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jak je to dnes s ultrazvukem PM jsem měla přibližně 3.11.20 následně jsem měla pohlavní styk v listopadu a pak až 3. 12 20 Následně 14.12 jsem si udělala těhotensky test a byl pozitivní Následně 16 12. 20 jsem šla na gynekologii a tam mi těhotenství potvrdil a napsal 5+6tt 2,2mm Poté jsem šla znovu 31.12.20 a byla jsem v 7+1tt Termín porodu mám 14.8.21 a už se mi neměnil Chci se zeptat kdy jsem mohla otěhotnět děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k otěhotnění došlo kolem 17.11.2020, týdny gravidity jsou udávány od poslední menstruace, t.j. 3.11.2020.

  • Klára

    Dobrý den Je mi 18 let. Na začátku května (2.5.) jsem měla pozitivní ovulační test. S partnerem jsme měli sex a po 14 dnech mi vyšel pozitivní těhotenský test. To samé o 3 dny později. Po tomto zjištění jsem bohuzel o partnera přišla. Po 5 dnech od pozitivního testu jsem měla intimní styk s jiným mužem, který neejakuloval do mě. Je tady možnost že by otec mohl být ten druhý muž, se kterým jsem měla styk v době, kdy už jsem byla víc než 14 dní těhotná? Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste měla prokázáné těhotenství s prvním partnerem, potom je velmi málo pravděpodobné, že by jiný muž mohl být biologickým otcem.

  • Denisa

    Dobrý den, pane doktore/paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem, co si myslíte o souvislosti očkování proti Covidu (Pfizer) a pokusem otěhotnět. Naše situace s přítelem je taková: oba pracujeme ve školství a jelikož názor našeho doktora na očkování byt vesměs kladný, rozhodli jsme se naočkovat, čeká nás druhá dávka. Současně jsme plánovali pokoušet se o otěhotnění. Včera nás však znepokojilo prohlášení dvou mých známých, kdy po očkování vakcínou Pfizer jim lékař doporučil 4 měsíce s pokusem o dítě počkat. Zajímá mě tedy, zda je obava relevantní, případně z jakého důvodu čekat - zda se pravděpodobnost otěhotnění může pouze snížit nebo jestli by vakcína znamenala komplikace v těhotenství/porodu. Byla bych moc ráda, kdybyste vyjádřil Váš osobní názor, máme více možností.. Snažit se otěhotnět bez přihlížení k očkování/ určitou dobu počkat / nebo se druhou dávkou neočkovat.. Předem děkuji za Váš čas a názor a omlouvám se za vyčerpávající zprávu, snad se nebudete zlobit. :) S pozdravem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování druhou dávkou proti COVID-19 vakcínou od Pfizeru doporučuji dokončit. Co se týče plánovaného těhotenství nedokáži Vám relevantně odpovědět. Vakcína byla testovína ani ne 1 rok a i názory vakcinologů jsou nejednotné.

  • Jana

    Dobry den.. som v 30tt, lekarka mi povedala , ze babatko je natlacene velmi nizko...ale ze sa neotvaram.dala mi 3x2tbl magnezia a 3x1 guayacuran az do 37tt. Je to ok? Hlavne ze mam lezat.zaujima ma , ci vyslovene lezat, nemozem sediet na gauci, v posteli?lezat cely den v akejkolvek polohe, ci je dolezite mat vyssie nohy atd.? A moze sa este poloha babatka upravit,alebo hrozi predcasny porod a takto to bude az do porodu? Dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního gynekologckého nálezu Vám nemohu poradit. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Kateřina

    Dobrý den, zajímalo by mně zda je možné , že i po požití tablety “po” otehotním. Ovulaci jsem měla 29.4. z noci 30.4-1.5 jsem měla nechránen styk. Hned 1.5. jsem taky vzala tabletu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po použití "tablety po" do 48 hodin by jste těhotnět neměla. Pravděpodobnost otěhotnění je velmi malá, absolutně vyloučit to však nelze.

  • Hana

    Dobry den, prosim o vysvetleni.Moje dcera podle testu zjistila ze je v jinem stavu, nasledne hcg v patek 16000,,,v pondeli 21 000 a presto lekarka vidi na ultrazvuku gestacni vacek prazdny a bez ozev srdecnich,, je vhodne pockat ještě 1-2 tydny nebo pouzit 4 tablety co ji lekarka doporucuje ?? Moc dekuji za odpovec

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Míša

    Dobrý den, jsem v 7tt a už dva dny mě pobolíva poštípává levé tříslo jak kdyby namožené občas vystřelí pichlavá bolest, hlavně když jsem v klidu nebo si kýchnu. Bolí to i na pohmat přímo v ohybu nohy. Před třemi lety jsem prodělala mimodeložní těhotenství s vnitřním krvácením, přišla o pravý vejcovod a následně kontrolu průchodu druhého a vše bylo v pořádku. Teď jsem ze všeho celkem vyplašená a na 1. kontrolu jdu až ve středu. 5.5. Je možné, že je to normální?? Jinak mě totiž pobolívá celý podbřišek jako před menstruací stejně jako u prvního dítěte. Potřebuju asi trochu uklidnit.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Mata

    Dobry den.Ked sme mali s partnerom sex naplno a uz zo 7 dni mam velmi citlive bradavky.Moze ist o tehotenstvo?Lebo mna prsia nikdy nebolievaju.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, těhotenství lze zjistit po vynechání menstruace testem z moči, který lze zakoupit v lékarně nebo odběrem krve na HCG u lékaře či UZ vyšetřením vaginální sondou u ošetřujícího gynekologa.

  • Aneta

    Dobrý den, od prosince minulého roku se s přítelem snažíme o miminko a stále nic. Začla jsem menstruovat až v sedmnácti a od první menstruace jsem brala až do listopadu loňského roku antikoncepci Minervu. Nyní je mi 27. Podle gynekoložky jsem jen díky tomu měla pravidelnou menstruaci. Teď beru Duphaston abych měla stále pravidelnou menstruaci. Gynekoložka mi řekla, že žádné extra vyšetření není třeba ale já se bojím, aby nebylo něco špatně nebo se něco nezanedbalo, když mám celkově takový problém s menstruací a po čtyřech měsících stále nejsem těhotná. Poradili by jste mi jak postupovat, případně jestli by bylo na místě nějaké další vyšetření nebo něco podobného? Nechci nic zanedbat. Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud se Vám nepodaří otěhotnět do 1 roku doporučuji vyšetření spermiogramu partnera a poté event. vyšetření v některé z center asistované reprodukce.

  • Anellie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, měsíčky jsem měla dostat 15.4. 17.4. jsem si dělala test, vyšel mi slabý druhý duch. Dnes ráno jsem si dělala další test, no druhá čárka strašně slabá... Myslíte, že se těhotenství nechytlo? MS stále nikde, bolesti v podbřišku občasné. S dr budu mluvit až příští týden. Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji odběr HCG z krve nebo UZ vyš. malé pánve vaginální sondou u ošetřujícíého gynekologa.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na velikost plodu. Čekáme dvojčátka. Minulý týden jsem byla 7+6TT a dr mi říkala že je vše v pořádku a velikost podle tabulek tuším 16mm.ale přesně teď nevím. Dnes jsme byly opět na kontrole 8+6TT a velikost plodu je 19.65mm.Mam se nějak obávat? Když jsme byly do minulého týdne podle tabulek a dneska už o několik mm menší? Je to moje první tehu, navíc mi našli hematom a cystu proto častá kontrola kvůli spinění dnes již dr hematom neviděla. A říkala že vše ok. Ale trápí mě ta velikost, na kterou jsem se zapomněla zeptat a teď mi to vrtá hlavou. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný den :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vše uvedené v normě, nelze brát exaktně podle tabulek. Dále doporučuji vyčkat další kontroly. Při silném krvácení či přetrvávajícím špinění pak dříve, případně cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Jana

    Dobry den, niekolko dni pred ocakavanou menstruaciou som zacala pocitovat nevolnosti, zavraty, precitlivenost na pachy, atd. (priznaky ako pocas posledneho tehotenstva). Menstruacia sa nakoniec dostavila v obvyklom case (12.4.2021), teh. test vysiel negativny ale tehotenske nevolnosti stale pokracuju... je mozne ze som tehotna? Dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nepravděpodobné, ale nelze 100%vyloučit. Blíže dořešte cestou registrujíícího gynekologa.

  • Alice

    Dobrý den, je vhodné se před plánovaným těhotenstvím nechat očkovat proti covidu, nebo se raději vakcinaci vyhnout? Nemůže mít očkování potom dopad na těhotenství, plod, cokoli? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je vhodné se naočkovat proti COVID-19 jelikož těhotné ženy pokud onemocní COVID-19 pak mohou mít závažnější a komplikovanější průběh. Uvedené by na plod nemělo mít dopad, přesné studie však t.č.nejsou k dispozici.

  • Klára

    Dobrý den, 2týdny po velmi slabé a krátké menstruaci jsem byla na krevním odběru HCG,vyšel negativně. Je možné být přesto těhotná, že by se mi nevylučoval hcg? Na utz týden po začátku ms doktorka nic neviděla. Beru HA, ale ta slabá menstruace mě velmi překvapila . Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nepravděpodobné, ale nelze 100%vyloučit (riziko lab.chyby atd.). Nedostaví-li se menses do 5týdnů od předchozí doporučuji opětovně odběr hCG z krve.

  • Martina

    Dobrý den, Byla jsem na kontrole u gynekologa,dostala jsem fotku miminka s crl 16,2mm.Pan doktor říkal,že je to 8t +0D.Chtěla bych se zeptat,zdali tyhle udaje sedí.Že jsem otěhotněla před 6 týdny:)děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené takto v normě.

  • Ivana

    Dobry den, chcela by som sa opytat na liek Dycinone, som v 7tydzdni tehotentva, od zaciatku špinim,krvacam mam nasadeny Progesteron 3x1a Dycinone 2x1 ,je liek Dycinone vhodny v tehotenstve?Pod plodom je drobny hematom o velkosti 3,5mm.Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano léčba je adekvátní.

  • Zdislava

    Dobrý den, jsem povoláním učitelka a mám možnost se objednat na očkování proti COVID 19. Ovšem snažíme se s manželem už čtvrt roku o miminko a nechce se nám s miminkem čekat. Co byste doporučili? Nejprve naočkovat a pak otěhotnět? A za jak dlouho po druhé vakcíně? Nebo na očkování nečekat a doufat, že nic nechytnu? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování proti COVID-19 doporučuji. Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu. Následně doporučuji vyčkat min.6měsíců a poté možno snaha o koncepci.

  • Bianka A. D.

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, urobila som si tehotenské testy. Prvni bol slabunky a začalo to siliť u druhého a u treťom teste boli silné čiarky. Bola som u gynekológa ktorý nevedel nájsť plod na ultrazvuku. Podľa hladiny hsg, ktorá je 9380 som približne v 5tt. Mam šancu že ešte uvidím plod? alebo sa jedna o missed AB?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nutno vyloučit jak zmlklé těhotenství (missed ab) tak mimoděložní (extrauterinní) těhotenství včetně ostatních patologií ranné gravidity.

  • Hana

    Dobrý den dne 29.1 mi skončila klasická ms. Včera jsem měla dostat ms místo toho jen slabé špinění místy občas slabé hnědé , do toho bolest prsou a častější chození na záchod nepřijde mi to jako menstruace nemůže to být náznak na těhotenství ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100%vyloučit. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa, obzvláště nedostaví-li se menses déle jak 5 týdnů od předchozí.

  • Nikola

    Dobrý den , měla bych dotaz co se týče těhotenství. S přítelem se snažíme už rok o početí ale nedaří se. Muj gynekolog mi předepsal před pul rokem clostilbegyt ale bez jakékoliv návštěvy u něj jsem ho užívala a i tak se nic nedělo. Tentokrát v březnu ted na začátku cyklu chce abych k němu zašla 3x na odběr krve. Mohu poprosit o radu zda je to dobře nebo jestli mame pro to udělat něco jiného ? Děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji návštěvu a dodržení postupu s domluvou stran dalšího postupu, případně na event.odeslání do IVF centra ve Vašem regionu.

  • Jana

    Dobrý den, chtěla bych se Vás požádat o názor na otěhotněni po prodělaném onemocnění "covid 19". Před měsícem jsme s manželem dostali covid, naštěstí s lehkým průběhem. Už nějakou dobu si ale přejeme druhé miminko, jenže teď váháme, zda můžeme zkoušet už měsíc od nakažení nebo bychom měli nějakou dobu raději vyčkat. Děkuji za Váš názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat očkování proti COVID-19 a poté snahu o další koncepci (těhotenství) cca za 6měsíců po II.dávce . Onemocníte-li COVID-19 během těhotenství máte mnohem větší riziko těžkého průběhu.

  • Eva N.

    Dobrý den, rok mám nového partnera a na začátku jsme měli nadměrně sex, po půl roce jsem začala být ale suchá a někdy to bylo bolestivé. Přikládala jsem to nadměrné aktivitě a nějak se vse srovnalo když jsme našli rovnováhu. Měla jsem pak ale před Vánoci silný zánět ledvin. Který možná byl již dlouhodobějším problémem. Od té doby jsem začala mít více problémů. Kvůli složitému několikanásobnému stěhování a covidu jsem nejak vypustila rok a půl preventivní prohlídku. Mé problémy začali spočívat v nepříjemném pocitu během sexu, někdy drobná krev spíše ze suchosti, a svědění. Celou dobu se mi menstruace posouvala max o dva dny ale někdy byla přesná. Teď už jsem si ale řekla že už je to dva měsíce od antibiotik a že po této menstruaci jdu na vyšetření. Menstruaci jsem ale zatím nedostala a vyšel mi pozitivní test, je tedy více pravděpodobné že se jedná o cystu? A mám počkat dva, tři dny než budu plašit u lékaře? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji absolvovat vyloučení cestou registrujícího gynekologa jak k vyloučení cysty tak těhotenství.

  • Kateřina M.

    Dobrý den. Od 15.1. 2021 do 20.1. 2021 jsem měla poslední MS. 12.2. 2021 jsme měla mít MS, ale ta se nedostavil. 4 dní před jsem měla lepkavy krémový výtok a poté se dostal místo MS vodnatý výtok. 3. den se dostavilo lehké špinění, ale pouze na toaletním papíru, poté zase vodnatý výtok. 19.2. 2021 jsem si delala těhotenský test, který vyšel pozitivně. Nemám žádné příznaky. Během špinění mě lehce bolelo v podbřišku. Jsem tedy gravidní a popřípadě kolikátý den/týden, dekuji M.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji do 14dnů došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství.

  • Miroslava P.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné otěhotnět, když mám v sobě(antikoncepci) tělísko? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano i při nitroděložním tělísku lze otěhotnět pokud dojde k jeho selhání. Pravděpodobnost je velmi malá, nicméně se stát může.

  • Petra M.

    Dobrý den, bohužel mi při prvo trimestrální krevním screeningu zjistili akutní toxoplasmózu. Opakovaně odběry v 14tt vyšli následovně: (KFR 1: 1024, IgG 3,63, IgM 3,17, IgA 2,22, avidita IgG0,57) - infekci jsem dostala asi v obdobi otěhotnění. Riziko fetální nákazy je podle infektologa zhruba 3%. Paní obvodní gynekolozka mi řekla, že s moji diagnózou je doporučeno přerušení těhotenství. Infektolog vsak nasadil Rovamycin, odporucil pravidelně ultrazvuky a amniocentézu v 18tt. Chtěla bych se zeptat, zda je takováto zdravotna komplikace důvod na UPT? Doporučili byste UPT nebo raději léčbu? Je vůbec možné žádat o UPT po 14tt? Je důvod mat obavy o zdraví plodu? Moc dekuji za odpoved!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, UPT je možno žádat z genetické (zdravotní) indikace do 24t.g. Dobrý den, doporučuji určitě amniocentézu v 18t.g a dále dle výsledků. Samozřejmě konečné rozhodnutí stran přerušení (při 3%riziku nákazy plodu) je na Vás.

  • Michaela T.

    Dobry den, jsem momentalne v 7tt tehotenstvi. kontrola me teprve ceka.Vzhledem k tomu ,ze uz mam za sebou nejaky potrat sla jsem na krev . V pondeli (18.1)jsem mela hcg 17500 a v patek(22.1) 32500 . Je to v poradku? Nekde jsem cetla ze se dvojnasobuje kazdy 2 dny. Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hodnoty je vždy třeba hodnotit v souvislosti s UZ vyšetřením. Tj.nelze jednoznačně usuzovat. Blíže dle domluvy s gynekologem provádějícím kontrolní UZ.

  • Lenka H.

    Dobry den chcela by som sa spyta som cca v 5tt a mala som dva dni velmi slabucke hnedkaste spinenie ...casto chodim na malu potrebu a obcas ma pobolieva jemnucko v podbrusku..mam 36rokov a 3-tie tehotenstvo..myslite ze by som to mala riesit urgentne alebo to je normalne?predchadzajuce tehotenstva boli v poriadku..dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji objednat se do 14dnů ke svému registrujícímu gynekologovi. V případě zhoršení potíží pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Darina V.

    Dobrý den jsem v 9tt těhotenství a mám horečky až skoro 39:( strašně se bojim o miminko. Dávám si po 6h Paralen. Mohu se zeptat zda mohu miminku ublížit teplotami? Moc dekuju

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Paralenem miminku neublížíte, ale bude-li přetrvávat teplota pak doporučuji ihned cestu do hospitalizačního zařízení (nemocnice) a došetření stavu!!!

  • Jana

    Dobrý den. Předem se omlouvám, že otravuji. Minulý týden jsem u svého gynekologa zjistila, že mám zamlklé těhotenství, v úterý jsem byla na revizi dělohy s tím, že doktoři zjistili, že jde o Anembryomolu. Mám teď šestinedělí a doporučili zkusit další otěhotnění až 3 měsíce po zákroku. Přes to, že jsem se ptala mi nebylo odpovězeno. Zajímalo by mě, jak vysoká je možnost, že otěhotním a bude to v pořádku. Nebo zda je spíše větší možnost, že se to znovu stane. S manželem máme velkou obavu, že se to nepovede a opět budu muset absolvovat revizi. Je mi 22 let, Před třemi lety se mi narodil syn, zvedne problémy nebyli a nejsou. Jsem zdravá, žiji zdravě, to samé i manžel. Předem moc děkuji za odpověď a ještě jednou se omlouvám, že otravuji. S pozdravem Jana K.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, percentuelně nelze přesně vyjádřit. Bude-li se uvedené opakovat doporučuji genetické či hematologické došetření. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Jana

    Dobry den, rada bych se Vas zeptala jaky je Vas nazor na ockovani proti covidu v 1.trimestru? Zda je dobre se naockovat nebo se lze ockovat kdykoli behem tehotenstvi nebo pockat az po porodu? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, studie na zvířatech neprokázaly žádné nebezpečné účinky během těhotenství, nicméně údaje o používání vakcíny Comirnaty či jiné v těhotenství jsou velmi omezené. Tudíž doporučuji vyčkat až po porodu.

  • Lucie S.

    Dobrý den, v práci dostáváme vitamíny C a D3 (viz příloha) a na zadní straně je napsáno,že nejsou vhodné pro těhotné. Čemuž nerozumím,jelikož se všude píše,že tyto vitamíny jsou v těhotenství důležité. Momentálně jsem ve 22.týdnu těhotenství a vitamíny beru celou dobu,zadní stranu obalu jsem si bohužel přečetla až dnes. Navíc beru ještě omega 3 v tabletách. Chtěla bych se zeptat,jestli je to problém. Mám ty vitamíny přestat užívat nebo je jejich denní příjem optimální. Nerada bych hlavně nějak ublížila miminku. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucie S.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nepředstavuje problém, můžete užívat dále.

  • Katarína

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Deň pred menzesom som mala nechraneny styk. Na druhý deň som dostala menzes. Mám ho 4 dní ale je veľmi slabý oproti minulo mesačným. Je tam nejaká šanca, že som tehotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění nelze 100%vyloučit.

  • Tereza H.

    Dobrý den, beru již 7 let hormonální antikoncepci bonadea a VŽDY mi přijdou měsíčky na minuty přesně (druhý den od vysazení večer). V říjnu jsem brala antibiotika a po nich jsme se chránili ještě současně prezervativy po dobu dvou měsíců (vím, že antibiotika snižují účinnost antikoncepce). Od prosince jsme už používali jako ochranu pouze antikoncepci, kterou vždy beru přesně ve stejný čas při zazvonění budíku. Poslední menses začal 11.12. a vše proběhlo klasicky jako vždy. Zhruba 29.12. jsem jeden den zašpinila a začalo mě místy píchat v podbřišku (trvalo cca 2 dny) a pořád jsem cítila takové jakoby mravenčení v podbřišku. Od nového roku mám snad všechny těhotenské příznaky, co existují včetně dopoledních nevolností, mega únavy (jdu jen na dvě hodiny do družiny k dětem a přijdu úplně KO), cítila jsem každý den, že se něco děje (jakoby bolení na menstruaci, ale slabounké.. Takové jiné + stále mravenčení v podbřišku) . Mám nafouklé břicho a nadýmání nonstop. Zvracím dopoledne i jen z voňavky na WC, když jdu kolem popelnic a zacítím zápach atd. Mám cca od 26.12. nateklé bradavky, veliké dvorce kolem a šíleně bolavá a žilnatá prsa. Test z moči jsem si dělala cca 3 dny před menstruací a negativní. V úterý jsem měla poslední antikoncepční pilulku z platíčka, tudíž jsem to měla dostat ve čtvrtek večer/v noci (NIKDY za ty roky se mi menses nezpozdila). Menstruace a ani PMS samozřejmě nedorazila, až o den později v pátek večer jsem vyšla dvoje schody po procházce se psem a zhruba za 5 minut z ničeho nic mě začalo bolet břicho jako na menstruaci a spustila se i krev, tak jsem šla do sprchy a vypadalo to jako klasická menstruace. Přes celou noc už ale ani čmouha a teď mám pro jistotu taky intimku, ale pokračuje jen slabounké špinění (břicho mě nebolí, jen lehounce pořád cítím, že se tam něco jakoby děje, ale ne jako při menses-to vždy docela trpím na křeče). Na konci listopadu jsem byla na prohlídce a vše ok, žádné cysty atd, sliznice a vše v normě. S přítelem jsme spolu už 8 let, takže by nám mimi nevadilo (jen jsme se chtěli snažit až po létě). Moje gynekoložka má ještě týden dovolenou a chci na prohlídku až k ní, proto píšu předběžně jen pro info sem. Moje hlavní otázka zní: když odmenstruuju, může to uškodit miminku? Jak je možné, že se dokáže udržet i při menstruaci? (babička prý menstruovala 2 měsíce klasicky, než zjistila, že je těhotná a mamky kamarádka díky antikoncepci v nevědomém těhotenství menstruovala 3 měsíce). Je možné, že "menstruuji" protože mi to vyvolává "uměle" antikoncepce, i když bych správně v těhotenství neměla? Moc děkuji za odpovědi na mé otázky, na které jsem na internetu nenašla odpovědi. S přáním hezkého dne, Tereza H.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Vámi považovaná menstruace nemusí být menstruace a může souviset s ranným těhotenstvím resp.jeho patologiemi. Proto doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa případně ústavní pohotovostní služby.

  • Lenka G.

    Dobry den , prosim o radu , je mi 40 , jsem v 9 týdnů teh. často mě bolí v podbřišku jako u zánět močových cest , že nemohu ani chodit , trvá to ale vždy max 30 až 60 minut , a pak zase v pohodě , musím zalest do postele vypít čaj a je to dobré , trpim na to celý život ale teď mam obavy v těhotenství. Je to vždy když se trošku více doma hybu( uklid) krom toho musím často na malou . Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji zkusit Magnesium v tabletách či v prášku. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem při příštím vyšetření.

  • Anna

    Dobrý den, je mi opravdu trapné se ptát, ale 28.12. jsem měla nechráněný pohlavní styl. Byl to můj první sex a já si nejsem jistá, jestli to přítel stihl včas. bylo to 2 dny před ovulací, což je podle menstruačního kalendáře nízká šance těhotenství. Nicméně dnes se mi při masturbaci spustilo trochu krve, menstruace by mi měla začít ale až za 11 dní. Jaká je šance, že jsem těhotná? Proč nyní ta krev?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menses do 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Lucia N.

    Dobrý den, prosím moc o informaci, kdy můžu začít s trénováním s balónekem Epino, po té co jsem dobrala Maxmiror? Děkuju moc. (Jsem 37+5) Děkuju.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, začít můžete ihned.

  • Kika

    Dobrý deň,ja by som sa chcela poradiť.Minulý mesiac som mala mať menzes,mala som také ako keby špinenie.Neskôr som si urobila test a mala som dve čiarky,ta druha bola slabšia ale bolo ju vidno.A teraz tento mesiac mi meškali 4 dni ale dostala som menzes.Ako teraz som v tom alebo nie?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného těhotenství nelze 100%vyloučit. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa v následujících 14 dnech.

  • Diana

    Dobrý den, sem ve 29+4 a chtěla bych se zeptat jestli je normalni, že se malej hejbe od rana do vecera pocituju pohyby kopání. Je to normální? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální.

  • Tereza Č.

    Dobrý den,jaké je podle vás riziko preeklampsie když můj výsledek byl 1/143, můj lékař mi dal aspirin jako prevenci,že mám lehce zvýšený hodnoty, začla jsem to tedy řešit a dle ostatních je moje hodnota nízká a riziko malé,jaký je váš názor, děkuji Tereza Č.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano tím, že hodnota je malá je větší riziko PET (preeklampsie), tj. postup kolegy je zcela adekvátní a správný.

  • Kamila

    Dobrý den, plánuji otěhotnět tudíž mi můj gynekolog předepsal kyselinu listovou. Je možné, že se po ní přibírá na váze ? Těhotná zatím nejsem. Děkuji :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po uvedeném se na váze nepřibírá. Nutno vyloučit jiné příčiny přibírání. Dále doporučuji poradit se s praktickým lékařem.

  • Karol

    Dobry den, 2.11. - 9.11. jsem mela posledni menstruaci, nakonci ovulace - 23.11. jsem mela nechraneny pohlavni styk. Dne 6.12. mela prijit menstruace .. 5.12. jsem si delala jeden test, protoze me hrozne bolela prsa - test citlivost 10, slabe pozitivni .. 6.12. sama znacka testu a negativni, ms se nedostavila ... 7.12 negativni digitalni test jine znacky, 9.12 slabe pozitivni test citlivosti 25 a pote citlivost 10 negativni ... ms stale nikde, napnuta prsa, hrozne citliva a jemne krece v podbrisku jiz od 5.12. .... Je nejaka pravdepodobnost tehotenstvi??? Dekuji :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit.

  • Anna H.

    Dobry den som v 4t tehotenstva a mám problem s hnedym až ružovym vytokom mam bolesti v kryžoch pocit prichadzajucej menstruacii pred 4 mesiacmi som mala mrtvy plod je to vazne? Pretože aj predtim som mala take priznaky a mala som mrtvy plod

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s odstupem 14dnů došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží příp.i cestou ústavní pohotovostní služby.

  • Andrea L.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné užít Herpesin tablety na konci těhotenství. Do porodu mi zbývají 3 týdny. Nikdy jsem genitální herpes neměla a celé těhotenství s manželem nemáme pohlavní styk. Paní doktorka mi tyto tablety napsala i když říkala, že si není jistá zda to je herpes. Nemůže mi to nijak ublížit ani miminku, kdyby to herpes nebyl. Mockrát děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření stavu na jiném pracovišti a dle toho další postup.

  • Jana

    Vážený pane doktore, možná můj dotaz bude znít hloupě, ale nedá mi spát a ať počítám jak počítám, nemohu se dopočítat. Kdy došlo pravděpodobně k oplodnění, když začátek poslední menstruace byl 14. 8 a porod podle PM by měl být 21. 5, ale podle ultrazvuku 16. 5. Nicméně podle týdnů se teď nacházím v začátku 17. A to už mi časově nějak nesedí. Je možné, že k oplodnění došlo už i dříve, třeba před začátkem té polední menstruace? Předem děkuji za Vaši odpověď a přeji mnoho zdraví, K. J.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné s odchylkou +/-14dnů.

  • Martina S.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nebezpečné používat vyhřívaní sedadel v automobilu v těhotenství. Mám obavu ze zvýšení teploty a poškození plodu. Většinou jezdím krátké cesty cca. 30 minut a celou cestu topení nemám zapnuté, ale přece jenom chvíli trvá než vychladne, kord když na něm sedím. Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nebylo prokázáno jako nebezpečné pro plod.

  • Vanesa K.

    Dobrý večer chci se zeptat nikdy sme tomu nerozuměla jsem po prvé těhotná podle menstruace byhc měla být 39+5 a podle ultr jsem 40+3 podle čeho se bere porod?. A kdy mi můžou vyvolat porod? Prý mám pořád dlouhé hrdlo už bych chtěla porodit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vhodné vyvolání je nezpoději 41+3 dle aktuálního vaginálního nálezu. Termín porodu je jen 1 a stanovuje se nejčastěji podle UZ v 12.týdnu gestace při I.trimestrálním screeningu.

  • Veronika

    Dobry den. Po zamlklem tehotenstvi(10tt), nasledne i spontannim potratu(6tt) jsem potreti tehotna (18+0). Od zacatku tehotenstvi beru leky na udrzeni tehotenstvi - Utrogestan (0-0-1) a Gynprodyl (0-0-1). Dle me osetrujici lekarky mam Gynprodyl vysadit, Utrogestan mam do pristi kontroly, ktera bude 20+4, brat dal. Nemuze se neco stat, kdyz zacnu leky vysazovat? Mam hrozne obavy...Moc dekuji za zodpovezeni dotazu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela v normě, doporučuji jeho dodržení.

  • Marketa V

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně MS, které má dva dny zpoždění ale test je negativní. Po styku před 6 dny jsem začala lehce krvacet, ale pak to přestalo. Dva dny zpět byl styk a zase byla krev, pak zase nic. MS má dva dny zpoždění. Jsem tedy těhotná nebo ne? Příznaky nemám.Co může být příčinou krvácení? Při předchozích MS se mi stáválo běžně (nevím zda je to normální) že začnu lehce krvácet, pak 1 den nic,a pak začne normálně MS. Ale nikdy se mi nestalo výše popsané. Děkuji za vysvětlení. Markéta

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5 týdnů od předchozí pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa včetně opakujícího se neustále krvácení stran došetření resp.vyloučení těhotenství a možných patologií s tímto souvisejících.

  • Eliška

    Dobrý den, mám v 20.t.t. Zvýšené JT ast 0,55 alt 0,85 alp0, 95 bilirubin 10. Prosím je to příliš závazne pro dítě? Mám strach že se třeba budou zvyšovat. Co byste doporučili. Děkuji za info. Nerada bych měla těhotenství ukončené dříve než 37.tt

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené odběry nutno zopakovat a zjistit zda JT stoupají či nikoliv a zda nejsou jiné klinické příznaky - svědění plosek nohou,rukou,těla, atd. Dále dle konsultace cestou registrujícího gynekologa.

  • Petra

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na otázku ohledně těhotenství. Jsem 7 týdnu a 5 dní těhotná. Dr mi řekla, že je plod nízko, každopádně roste, srdíčko bije jak má. Bylo mi řečeno, že je to 50/50, jestli se udrží, beru utrogestan vaginálně 1-1-1. Je hodně malá šance, že všechno bude v pořádku? Je šance, že bych miminko donosila bez problému. Mám hrozný strach. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze přesně percentualizovat a je skutečně 50:50. Doporučuji dodržet všechna opatření doporučená registrujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, zajímalo by mě, proč se mi zkracuje každý měsíc menstruační cyklus. Před půl rokem jsem přestala brát antikoncepci, pochopím když nezačnu menstruovat n den stejně, ale od té doby začínám menstruovatkaždý měsíc dříve a dříve, např. 4.9,30.9, 19.10. Chceme mít mimčo, ale ted se nám to nedaří. Nevím zda je ve mě nějaký problém, když se mi zdracuje ten cyklus. A tak si nemohu ani přibližně vypočítat ty plodné dny. Jenže k tomu já menstruuju tak 2 dny a ještě málo. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vysazení antikoncepce a došetření cestou registrujícího gynekologa se stanovením dalšího postupu

  • Zlata

    Dobrý den,pane/paní doktore/doktorka..chtěla bych se zeptat,co by jste mi doporučil/a?jsem na začátku 9tt...na kontrole jsem byla na začátku 7tt a podle pana doktora bylo vše v pořádku...jsem na sebe opatrná,dostatečně odpočívám,jím zdravěji,dodržují pitný režim a začala jsem brát před 5dny Femibion1,jako doplněk...velice jsem znejistěla,když po dvou dnech ustoupily veškeré těhu příznaky...nevolnost,bolest prsou...do toho všeho jsem si samozřejmě “chytře” četla na netu a dočetla se o zamlklém těhotenství🙈nekrvácela jsem,ani nešpinila...jen jsem měla takové zvláštní mírné bolesti/křeče v podbřišku...Jsem maličko ve stresu..a nevím,zda zajít na kontrolu k jinému lékaři,když ke svému dojíždím..předem moc děkuji za odpověď..

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji další kontrolu u svého lékaře dle plánu. Budou-li příznaky ve smyslu přetrvávajících křečí v podbřišku, krvácení, aj. pak i kontrolu cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • iveta

    Dobrý sen chci se zeptat od 17.6 nemám MS pan Dr říkal ze toje ze stresu atdd poslední měsíc mi začal pichat pravidelne Agulutin no a u poslední injekce mi odebral krev na hCG volala jsem na testy a mam 1200 jednotek hCG co to znamená ? Jsem těhotná anebo to může bejt něco jiného ? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dle uvedeného těhotná jste - nutno potvrdit NITRODĚLOŽNÍ či vyloučit MIMODĚLOŽNÍ těhotenství.

  • Lenka

    Dobrý deň prajem. Prosím o radu, či na základe výsledkov morfologickeho spermiogramu je nutné podstúpiť umelé oplodnenie? Som po dvoch potratoch MA v 7tt s akciou srdiečka. Okrem toho som mala nízku hodnotu progsteronu a zvýšené NK bunky. Výsledky z imunologie: CD3 +T-Ly 58.65% mierne znížené, absolútny počet 0.95.10/9.l CD8+T-Ly, absolútny počet mierne znížené 0.27.10/9/l CD3-56+NK bunky: 24. Bunkovy imunita: Th1/Th2 cytokinovy profil: CD3 + :TNF a v norme, IFN - y v norme, IL - 40.35 znizene CD 4+: TNF a v norme, IFN - y 9,90 znížené, IL 40,53 znížené. Výsledky spermiogramu : objem 3, 11, pH 8,2, súčet hodnotených spermií 2x200, koncentrácia 46,10 celkový počet 143,37. Pohyblivosť 25% rýchlo, 35 % pomaly, imobilne 26%, neprogresivne 14%. Spolu progresívne 60%, spolu motilne 74%. Morfológia - normálne 1,9%, defekt hlavičky 97%, defekt strednej časti 14%, defekt bicika 20%, TZI 1,337,spermie s intaktnou DNA 81%,spermie s fragmentovanou DNA 19%. Je nutné podstúpiť umelé oplodnenie alebo ešte skúsiť tretie tehotenstvo s užívaním utrogestanu? Utrogestan užívam 4. mesiac. Predtým, keď som 2krat potratila, som ho neuzivala. Ďakujem za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zde bych zvážil minimálně konsultaci IVF specialisty na IVF pracovišti a spíše se klonikl k některé s využitím metod bude-li Vám nabízena.

  • Tereza

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné dělat si těhotenský test během menstruace. Mám už 10 den velmi slabou menstruaci, špinění. Může mi přesto těhotenský test prokázat možné těhotenství? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je zbytečné, nedostaví-li se další menses déle jak 4týdny doporučuji navštívit registrujícího gynekologa s doplněním UZ vyšetření a domluvou stran dalšího postupu

  • Jana n.

    Dobry den , dne 11.9 mi zacala perioda. Od te doby jsem napocitala ovulaci-plodne dny 20-25.9 v ty dny jsme meli nechraneny sex, a od vcerejsiho dne ze me jde cerna krev . Chci se zeptat co to muze byt? Zda je moznost uhnizdeni vajicka ci nikoliv? Dekuji Lucna

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100% vyloučit, nejste-li si jista či se budou potíže stupňovat doporučuji navštívit registrujícího gynekologa stran došetření, případně ústavní pohotovostní službu dle spádu.

  • Dana

    Dobrý den, brala jsem Klion-D, chci se zeptat, jak dlouho po jeho užívání je bezpečné snažit se o dítě. V příbalovém letáku to zmiňují, tak se potřebuji ujistit. Hezký den a děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v následujících týdnech se můžete s partnerem začít snažit o miminko.

  • Patrik U.

    Dobrý deň moja manželka mala mať termín pôrodu 27.8 dnes navštívila hnovil termín na november túto skutočnosť zdôvodnili že údajne musela mať samovolni potrat .Je možné aby ošetrujúci lekár tuto skutočnosť po dobu nezistil a Je možné aby to nezaznamenala ani manželka ? Je to pochybenie lekára že to nezistil? Ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, termín porodu by neměl být v průběhu těhotenství měněn. Stranovuje se na začátku gravidity na základě I.trimestrálního screeningu. Blíže jelikož nemám přesné záznamy z Vaší dokumentace nelze zodpovědět.

  • Tereza

    Dobrý den měla bych otázku, poslední ms 22.7. Trvala obvykle 6 dni cyklus mám přibližně 29 dni. Ze začátku měsíce jsme s přítelem měli pohlavní styk bohužel jsme to nestihli uhlídat běžela jsem hned do lékárny pro pilulku po stihla jsem ji užit do 3 dnů. Teď už je to 37 den a ms se stále neobjevila dnes mě bolí hlava a ramena a trisla jako vždy před ms. Čípek nahoře měkký řekla bych ze i trosku otevřeny je na okolo trochu bílého kremoveho hlenu. Dosud byli testy negativní myslíte ze je to v pořádku a těhotná nejsem? Docela se dost bojim

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené nelze 100% vyloučit. Nedostaví-li se menses déle jak 14dnů následně doporučuji odběr krve na hCG/těhotenský hormon/k vyloučení těhotenství.

  • Jana

    Dobrý den , mám takový dotaz s přítelem se už delší dobu snažíme o miminko a tak bych se chtěla zeptat: 15.7 jsem měla poslední menstruaci v 28 cyklu , přítele jsem měla ve švédsku a dojel mi 6-13.8 v tu dobu jsme měli nechraneny sex. 12.8 se mi nedostavila menstruace kterou mívám pravidelně a nebo 1-2 dny se zposdenim, a tak bych se chtěla zeptat zda je možné abych byla těhotná jelikož se mi ještě stále nedostavila. Nějaké změny pociťují a bývá mi zle kdy si dělat popřípadě ten.tes

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano otěhotnění nelze 100%vyloučit, doporučuji v nejbližší době došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Jana

    Dobrý den mám takový dotaz měla jsem dostat menstruaci 12.8 ktera se nedostavila a týden před menstruaci jsem měla nechraneny sex s přítelem, jelikož se snažíme delší dobu o miminko je možné že bych mohla být těhotná a kdy si udělat případný tehotensky test . Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa, obzvláště je-li zpoždění menses déle jak 5 týdnů od předchozího.

  • Valentina

    Dobry den chcem sa opytat ci je v poriadku ak mi bolo robene sono naposledy v 20tt a to morfologicke predtym v 12tt taktiez morfologicke a 3 x sono na ambulancii u mojho gynekologa a odvtedy mi moj gynekolog ani raz neurobil kontrolne ultrazvukove vystrenie ani odozvy srdca plodu. Momentalne som v 27tt a na kontrolu idem o 3tt. 10tt je naozaj dost dlha doba bez kontroly plodu odozvy srdca a celkoveho stavu. Alebo takato frekvencia ultrazvukoveho vysetrenia postacuje? Mojej znamej robi lekar sono pri kazdej navsteve (kontrole). Dakujem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano dle doporučených postupů ČGPS a nemá-li pacientka klinické potíže uvedené postačuje. Blíže vždy závisí na konkrétním lékaři a konkrétní domluvě s pacientkou.

  • Agata N.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se při prvotních náběrech krve na gynekologii z krve nebo z moči zjistí přítomnost drog ..( myslím prvotní náběry krve v době těhotenství ) . Předem děkuji za odpověď . N.A.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na uvedené se standardně odběry neprovádí, pouze se zaměřením ve smyslu podezření na zneužívání omamných a návykových látek či jiného trestného činu.

  • Ivana Š.

    Dobrý den. Jsem v 17 týdnů těhotenství. U vchodu do pochvy jsem našla po levé straně velikou bouli. Není bolestivá. Domnívám se že se jedná absces bartholinyho žlazku. Moje gyn. Má dovolenou a já v neděli odjíždím do Řecka na dovolenou. 10.8. Jdu na prohlídku. Prosím o radu zda si myslíte jestli je boule nebezpečná pro těhotenství zda mohu odjet na dovolenou a řešit až 10.8. Na prohlídce. Popřípadě jestli jsou potřeba sebou na dovolenou antibiotika? Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zvětšuje-li se uvedená "bulka" doporučuji určitě došetření cestou gyn.amb v nemocničním zařízení v nejbližším okolí stran zhodnocení zda není uvedené k provedení výkonu tzv.marsupializaci. Výkon bude obtížné absolvovat v zahraničí, proto odjezd na dovolenou nedoporučuji, ale konečné rozhodnutí je na Vás.

  • Diana

    Dobrý deň pán doktor. Mala by som jednu otázku. V pondelok som mala dostať menštruáciu a nedostala som ju. Nerobila som si z toho ťažkú hlavu lebo nemám úplne pravidelný cyklus čiže som zvyknutá na 1-2 dňové meškanie. Ale dneska je to už tretí deň lebo je streda. S priateľom mame vždy chránený sex, používame kondóm. Zároveň to robieva tak, že pred tým než ejakuluje ho zo mňa vytiahne ( čiže proste ejakuluje do kondómu a dokonca mimo mňa). Práve preto som bola voči tehotenstvu skepická. Ale znervoznovalo ma to tak som dnes kúpila tehotenský test a vyšiel negatívny (odľahlo mi, keďže sa s priateľom ešte na bábätko necítime). Po všetkých týchto veciach nedokážem pochopiť prečo mi mešká menštruácia už 3 dni. Je možné že aj napriek tomuto všetkému som tehotná? Nemám žiadne príznaky tehotenstva. Pobolievaju ma len prsia a troska brucho ale to mávam vždy pred a počas menštruácie. Dopredu ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menstruace do 4týdnů od předchozí pak doporučuji co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa stran případného vyloučení těhotenství.

  • Nikoleta

    Dobrý den.som 21+5tt.Vcera jsem byla na kontrole a maličká ma BPD:21/5 AC:21/4 FL:21/2 . Je vsechno v poradku? Pan doktor rekl ze jo ze je vsechno v najlepším poradku ale radeje se zeptam i tady.dakuju

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano vše je zcela v normě.

  • Nikola

    Dobrý den, už přes rok se snažíme s partnerem o potomka a bohužel to již 2x dopadlo neúspěšně. Při prvním těhotenství si mě doktorka objednala až na cca 7tt, o dva týdny později mi bylo diagnostikováno zamlklé těhotenství s následnou revizí. Druhé těhotenství odešlo samovolně 14 dní po dni očekávané menstruace, takže jsem se na kontrolu nestihla ani objednat a poté jsem se lékaře zapomněla zeptat. Nyní mám již 4 dny zpoždění a pozitivní těhotenský test. Můj nynější doktor však ordinuje jen v pondělí a v úterý a chodím k němu bez objednání. Zajímá mne, zda i po dvou prodělaných potratech čekat do pozdější fáze těhotenství, nebo zda zajít za svým lékařem hned, jak to bude možné (něco málo přes týden zpoždění menstruace)?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, optimální kontrola je 6-7týden těhotenství, kdy do konce 7.týdne by již určitě měla být dle UZ vidět srdeční akce plodu.

  • Katerina

    Dobry den prosim mam otazku. S pritelem se snazime o miminko uz od Dubna posledni menstruaci jsem mela 6.6.2020 a mela jsel to dostat 6.7 a stale nic mam tlaky a caste pichnuti v podbrisku mam natekla prsa a boli az to je ostra bolest mam citlivy cich vecer mne pali zaha a je mi celkove nevolno ale nezvaracim ale test negativni samozdrejmne pokud se menstruace dostavi pujdu k lekari. Je naka sance ze bych byla tehotna? Dekuju za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění zde je, doporučuji co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Žaneta N.

    Dobrý den, našly se u mě roupy a rada bych se zeptala, zda - li je pro mě vhodný lék Vermox? Jsem ve 25 tt těhotenství, muže let ublížit miminku? Děkuji N.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přípravek Vermox -Mebendazol vykazuje embryotoxické a teratogenní účinky po jednorázové perorální dávce u laboratorních potkanů a myší. Škodlivé účinky na reprodukci u dalších testovaných živočišných druhů nebyly pozorovány. Rizika je nutné posoudit při předepisování v I.trimestru, nyní jste ve II.trimestru. Dále dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Michala

    Dobrý den, ráda bych znala Váš názor.Jsem na počátku těhotenství (opravdu v začátku,dnes poprvé děláný těhotenský test),ale protože jsem o těhotenství nevěděla, užívala jsem Betakaroten.Po zjištění jsem hned vysadila.Je i tak riziko poškození plodu?A jak velké?Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, riziko plodu není veliké. Obecně pokud  působí teratogen v období prvních 14 dní po početí (dříve,než se rýhující se zárodek uchytí ve stěně dělohy), buď se zárodek s poškozením zcela vyrovná bez následku, nebo zanikne a nedojde vůbec k implantaci (tj. uchycení ve stěně dělohy). Pro toto období tedy platí pravidlo „vše nebo nic"

  • Eliška

    Dobrý den, jsem již druhý den v obrovském stresu, jelikož... Hodne těhotenství prožívám, jsem ve 34 týdnu a včera ráno jsem si šla koupit do lékárny sojový nápoj Zajíc. Tam na mne ale zničehonic paní lékárnice vyjela, že to snad nemyslim vážně, že sója je jed a Zajíc kór a že jak může dítěti, které mam v sobě ublížit a že je výživová poradkyně a když zs ní někdo přijde a řekne, že jí sóju tak jí stojej vlasy na hlave. Já vím, že vše sušené nebude nic extra je mi to jasné.... Ale používáme ho s přítelem pouze do kafe... Ale už několik let. Občas si dáme mussli se sojovým Bio mlékem ale i s mandlovým či ovesným neno oříškovým. Do smetanových jídel dávám někdy sojovou a někdy ovesnou smetanu. Ale Nejíme to místo normální pestré stravy... Hodně špatně jsem snášela před otěhotněním mléčné výrobky, ale během zěhotenství se snažím jíst naprosto všechno. A teď mám neskutečný strach, že jsem miminku uvnitř ssbe ublížila kvůli zmíněným hormonům co v sóje jsou. Výsledky z gyndkologie mám v pořádku, ale bojím se, že se to nepozná. Paní v lékárně mne opravdu vystresovala a já teď googlim vše o sóje a hrozně mne to děsí.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji uvedeným se "nestresovat" a těšit se na miminko.

  • Lena

    Dobry den. Rada bych se zeptala jak velky vliv ma v tehotenstvi do 4tt na plod par sklenicek vina (ne moc, v podstate od rijna 2019 nepiju, max o vikendu doma sklinka, max dve). Jsem teprve ve 4tt a asi dva dny. Samozrejme co se objevily // zadny alkohol ani nikotin ani kofein. Jsem byvala kuracka, 6 let jsem nekourila. V breznu 2020 vyplukl koronavirus, v praci sileny stres a navic nejake zdravotni problemy. Bohuzel me nenapadlo nic lepsi nez si zapalit. Kourila jsem malo, do 4 cigaret denne, nekdy zadnou za den. Jindy jednu. Ale bohuzel mi to vydrzelo az do 23.5. a prave v tom mesici jsem otehotnela. Posledni menstruace byla 6.5.2020. Vim, ze jsem hloupa, ze jsem vubec kdy podlehla po tolika letech. Byl to napor na nervy. Ale prestala jsem 23.5.2020 nadobro. Takze jsem v tehotenstvi kourila malo cca do 2tt +3 dny. Muj dotaz zni zda jsem mohla nejak poskodit plod. Stydim se za sebe, ani nevite jak. Bohuzel mam velke obavy a spatne svedomi. Predem dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud působí teratogen v období prvních 14 dní po početí (dříve, než se rýhující se zárodek uchytí ve stěně dělohy), buď se zárodek s poškozením zcela vyrovná bez následku, nebo zanikne a ne‑ dojde vůbec k implantaci (tj. uchycení ve stěně dělohy). Pro toto období tedy platí pravidlo „vše nebo nic“.

  • Andrea

    Dobrý den, chtěla bych s přítelem začít pracovat na miminku. V současné době užívám ještě antikoncepci assumate. Chtěla bych se zeptat, jestli je potřeba se objednávat na nějakou lékařskou prohlídku, jestli je všechno v pořádku a můžeme se začít snažit nebo stačí jen vysadit antikoncepci, dokoupit nějaké vitamíny a snažit se sami :-)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na prohlídku se objednávat nemusíte, doporučuji vysazení Asumate ihned a zakoupení preparátů s obsahem kyseliny listové (Nosifol,Femibion,Inofolic či jiná) a jejich prekoncepčnímu užívání. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Kristýna K.

    Dobrý den Prosím co znamená sakrálně polotuhé 2,5 cm hrdlo zevní branka na prst velká část nad vchodem jsem ve 30. Týdnu Mám se začít bát porodu nebo ne Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o popis vaginálního nálezu, dle Vámi uvedeného se nejedná o porod a porodní cesty jsou v tuto chvíli uzavřeny.

  • Lucie

    Hezký večer, mám dotaz. Ihned den po skončení menstruace jsem měla nechráněný pohlavní styk. Přítel si dával pozor. Menstruaci mám nepravidelnou a týden zpět se mi stalo, že jsem 1 den slabě krvácela a další den jen špinila. Myslela jsem, že se menstruace dostavila dřív, ale nedostavila. Po dvou dnech špinění odeznělo a vše bylo opět v normálu. Měla bych mít teď pár dní před menstruací a když jsem četla, co by to špinění před menstruací mohlo znamenat, našlo mi to buď, že to může být ovulační krvácení, nebo těhotenství. Pobolívá mě v podbříšku a mám citlivé prsa. Je tohle, co se mi stalo normální ? Stává se to i ostatním ženám, nebo je semnou něco špatně ? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano může se jednat buď o ovulační krvácení či v souvislosti s příp. těhotenstvím. Nejste-li si jista doporučuji komplexní došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Tereza

    Dobry den, rada bych se vas zeptala zda je mozne urcit orientacne termin poceti. 16. a 21.6.2019 jsem mela styk s jednim partnerem. 5. az 11.7.2019 jsem mela menstruaci. Od 12.7. jsem zacala zit s druhym partnerem. 31.7 az 3.8 jsem mela slabou menstruaci. 24.8. jsem mela pozitivní tehotensky test. Termin porodu podle ultrazvuku byl 25.4.2020, takze otehotneni jsem vypocitala na 20.7.2019. Je nejaka pravdepodobnost, ze by miminko mohlo byt prvniho partnera? S prvnim partnerem jsme si davali pozor, s druhym ne.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaného je to spíše jak uvádíte, ale 100% určit nelze.

  • Niki

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda je možné být těhotná, i když mi vyšel negativní těhotenský test z moči i z následného krevního odběru (hodnoty nižší než 1,2) dělaného na konci případného 8 týdnu těhotenství. Užívám lék trittico, tak jestli výsledek nemohl nějak ovlivnit. Síla menstruace je normální, akorát je lehce nepravidelná a objevuje se i lehké špinění mimo menstruační cyklus a mám bolavá prsa. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyšla-li Vám hodnota hCG pod 1,2 pak je výsledek negativní a těhotná nejste. Užívání Trittico by vliv na menstruaci mít mohlo.

  • Ivana D.

    Dobrý den, chci se zeptat : Dcera je v prvním trimestru těhotenství, a než to lékaři zjistili, brala Degan tbl. Může to uškodit plodu, a co dělat ? Děkuji za odpověď Dušková Ivana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným by neměl být problém, dále již však neužívat. Blíže dle konsultace s registrujícím gynekologem.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.