Menopauza

Stav označující ztrátu menstruace po přechodu. Nastává u žen mezi 40. a 60. rokem života.

Základní informace

Klimakterium je odbdobí přesunu od reprodukčních aktivit v životě ženy do období tzv. reprodukčního klidu. Jedná se o postupné vyhasínání reprodukčních funkcí, kdy klesá hladina ženských pohlavních hormonů v těle a žena ztrácí schopnost otěhotnět. Nejedná se o změny náhlé, ale o postupný vývoj, který je u každé ženy individuální. Toto období uvedených změn může trvat 2-4 roky někdy i déle.

Příznaky menopauzy

Postupný pokles hladin hormonů se projevuje souborem typických příznaků, které mohou ženu ovlivňovat a znepříjemňovat jí každodenní život, a dále způsobovat případné ohrožení na jejím dalším zdraví.

Změny týkající se doby trvání menstruačního cyklu – začínají jako první:

  1. dochází ke zkracování cyklu - postupně dochází ke snižování počtu vajíček (tzv. folikulů) ve vaječnících. Hormon, který podporuje jejich vyplavování, se nazývá folikulostimulační hormon (FSH) Na počátku cyklu dochází k jeho vzestupu, tím dojde k rychlému zrání folikulů, a tak dochází ke zkrácení období mezi jednotlivými menstruacemi.
  2. následně díky výraznějšímu úbytku folikulů které neumožňují dostatečné vyplavování estrogenů (ženských pohlavních hormonů) díky čemuž miží ovulace (období kdy dochází k vyplavení vajíčka směrem do dělohy, kde čeká na oplodnění) tím se cyklus prodlouží a následně dojde při úplném vyčerpání zásoby folikulů k zástavě cyklu a výraznému poklesu hladiny estrogenu.

Příznaky: Pocity pocení, návaly horka a noční pocení – nejtypičtější příznaky – k jejich nedostatku může docházet přirozeně nebo uměle vyvolanou menopausou (např.po operačním odstranění vaječníků). Období tzv. „návalů“ trvá cca 5 let (někdy i daleko déle). Začínají pocitem tlaku v hlavě (ale mohou být provázeny i bolestmi hlavy, závratěmi,příp.silným bušením srdce) Pocit horka se šíří od hlavy a ve vlnách poté do celého těla. Trvat mohou půl minuty ale třeba i 5minut a jejich frekvence je u každé ženy rozdílná. Pocity horka, které se projevují v noci se nazvývají noční pocení a často mohou způsobovat poruchy spánku.

Z dalších příznaků zde může být ztráta libida, migrény, pocity silného bušení srdce, zácpa, poruchy spánku obecně. Také zde můžeme jmenovat onemocnění srdce a cév které může skončit až cévní mozkovou příhodou nebo onemocnění kosterního aparátu, tzv.osteoporóza. Na základě telesných obtíží ale obecně i výkyvů hladin hormonů může docházet též k psychickým změnám jako emoční labilita, úzkost, vznětlivost, poruchy paměti či koncenctrace a nervozita, někdy i pocit osamění, vyčerpání a zbytečnosti.

Z gynekologických obtíží dominují změny způsobené nedostatkem estrogenů na základě atrofie tkáně (zmenšení zdravě vyvinutého orgánu následkem úbytku buněk nebo jejich zmenšením).Nepříjemné až bolestivé mohou být pocity během pohlavního styku v důsledku tzv“suchosti“ poševní sliznice, které je dáno ztenčením kůže a snížením její odolnosti a možnými častými záněty. Následkem úbytku tuku dochází ke ztenčení stydkých pysků a ochlupení zevního genitálu světlá a řídne. Pochva se začíná zkracovat, ztenčuje se její stěna a může se objevovat zarudnutí či drobné prokrvácení na různých místech tzv. petechie. Následkem atrofických změn je i snížená vlhkost pochvy, která se pak projevuje pálením, svěděním a může být provázena i pocity bolestivosti již výše zmíněnými při pohlavním styku.

Dochází také ke zmenšení dělohy a změnám na vejcovodech. Atrofické změny postihují i okolní struktury dělohy ve smyslu jednotlivých vazů a svalů pánevního dna, které udržují dělohu v její správné pozici a může docházet k sestupu dělohy a poševních stěn. V důsledku hormonálních změn se mohou vyskytnout i potíže v urogenitální oblasti ve smyslu potíží s udržením moči, častými a opakujícími se záněty močové trubice a cest s častým nucením na močení, bolesti při mikci či neschopnost se dostatečně vyprázdnit. Mění se také kvalita kůže, která je tenčí a hůře se hojí.

Komentáře (119)

  • Eva

    Dobrý den, jsem BRCA2 pozitivní (39let) - měla jsem nález v prsu a jsem po oboustranné mastektomii. Nyní mi onkologové doporučují odstranění také vaječníků. Tvrdí, že to bude pro tělo jako po klasické menopauze. Opravdu se po menopauze už ve vaječnících netvoří vůbec žádné hormony a vaječníky jsou úplně "mrtvé"??? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano po menopauze je aktivita vaječníiků prakticky nulová.
  • Martina

    Dobrý den, .Je mi 56 let , 5 let jsem bez menstruace , pravidelně chodím na prevenci. Vše je v pořádku Žádne problémy nemám. Při poslední návštěvě u gynekologa mi paní doktorka naordinovala 2 ampulky Agolutinu,aby se mi odloučila děložní sliznice, která narostla na 4mm. Nic se nedělo. Za měsíc na kontrole sliznice stejná znovu Agolutin . Za 14 dní se mám dostavit na kontrolu s pokud se sliznice neklesne pod 4mm tak budu odeslána na kyretáž. Zak jsem z toho v rozpacích. Děkuji za odpověď a Váš názor. Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při podezření na nepravidelnost děložní sliznice je vhodné provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně bez narkózy viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Tatiana

    Dobrý deň, prosím o informáciu: je možné súbežne užívať : Indonal Forte a Energy Gynex ? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Tatiana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pročtěte si příbalové letáky těchto potravinových doplňků.
  • Petra

    Dobrý den, je mi 49 let. Již rok řeším urogynekologické potíže. Stále bolest v podbřišku, opakované záněty. Bohužel k tomu bušení srdce, návaly, nevolnost, bolest hlavy. Nechala jsem si udělat hormonální profil. FSH19,1, LH15,8, Estradiol 89,4, Prolaktin 132, Progesteron 1,62, Testosteron 1,34 a S_DHEA 12,8. Chci se zeptat zda se může jednat o začínající přechod? Gynekolog mi nasadil Femoston mini zatím na 3 měsíce. Děkuji za odpověď Obleserová Petra

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tyto potíže značí počínající přechod, bylo by ale vhodné i vyšetření u praktického lékaře k vyloučení jiných interních onemocnění, které mohou mít podobné příznaky.
  • Dana

    Dobrý den, je mi 47 let, dle hormonální profilu už v roce 2021 menopauza. FSH 105,4, ESTD méně 40. Nasazena antikoncepce Yaz k potlačení návalů. V září 2023 tromboflebitida, zřejmě po covidu, vysazeni yaz na doporučení lékaře. Zpět návaly, nespavost, padání vlasů, ztráta libida. Nechala jsem si udělat odběr na trombofilni mutace, negativní. Nyní lékař předepsal gestagenni antikoncepci Cerazette. Pokud nebude vyhovovat, chce se vrátit zpět k antikoncepci yaz. Má tento postup smysl? Od menopauzalnich obtíží mi můžou gestageny pomoci? Případně vrátit se k antikoncepci yaz? Mám křečové žily. Děkuji, Dana.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, menopauza není jen nedostatek estrogenů ale i gestagenů. V některých případech může pomoci i tato jednosložková antikoncepce. Po tromboflebititě je užívání kombinované antikoncepce rizikové.
  • Katy

    Dobrý den, u předčasné menopauzy je vhodnější brát Tibolon a nebo progesteron orálně a estradiol mazat? Co je šetrnější a co je účinnější? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u předčasné menopauzy /tj před 40 rokem/ bych osobně volil ,,klasickou,, kombinovanou hormonální antikoncepci. Pro potlačení klimakterického syndromu u žen s normální menopauzou neexistuje zde mezi preparáty lepší nebo horší. Domluvíte se s registrujícím gynekologem. Je i na Vás, který způsob aplikace je pro Vás příjemnější....
  • Petra

    Dobrý den,jsem v přechodu gyn. mi předepsal antikoncepci lindynete .Chtěla bych se zeptat jak se bere ?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přesné nasazení konzultujte s vaším gynekologem. Většinou se v přechodu užívají jiné druhy hormonální ,,antikoncepce,,
  • Bára

    Dobrý den, je mi 29 let. Před rokem a půl, v říjnu 2022 jsem měla covid a po něm zánět močového měchýře a výpadek menstruace. Doktor mi píchl hormony na vyvolání. Toto se opakovalo i podruhé na začátku roku, během toho jsem opět měla horší zánět mocaku, částečně bolavé i ledviny a 2 antibiotika. Cca 2-3 týdny i návaly vedra, přisuzována jsem hormonální nerovnováze. Po tomto jsem se rozhodla si již nenechat vyvolávat menstruaci a počkat, až přijde přirozené. Což se povedlo, a od června do září jsem měla přikladnou menstruaci, přesně na čas i s ovulaci. Poté na konci září začali navaly znovu a do dnešního dne neodezneli, ani nepřišla menstruace. Diagnóza tedy předčasný přechod. Více mi nikdo říct nechce, chtějí mi nasadit hormony. S manželem si ale přejeme dítě a nevím, jak nyní postupovat. Jestli opravdu začít hormonální léčbu, nebo jsou ještě jiné možnosti. Předem děkuji za názor.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je potvrzen předčasný přechod, je nutné hormonální zajištění. Ťehotenství je možné s darovaným vajíčkem při IVF
  • Natálie

    Dobrý den, je mi 41let. mám jedno dítě a antikoncepci neberu 10let. Problémy s cyklem nemám, jen ho mám o něco delší cca 34 dní. Poslední dobou cca rok cítím, že se něco děje a je to cim dal silnější. Změny nálad, deprese, nadmerné vypadavani vlasů, sucha pokozka, jednou plna energie jednnou zase bez energie...sama sebe nepoznavam. A ja nevim, jak to řešit...přejít na antikoncepci?Nějaká hormonální léčba? Žádné jiné léky neberu a zdravotní problém nemám.Děkuji za radu.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den. Prosím o radu.Jsem v perimenopauze, s vícečetnými myomy a v minulosti léčenou endometriózou. Mohu užívat doplňky stravy na memopauzu , jak radí lékařka ?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemáte alergie, běžně dostupné potravinové doplňky na přechod jsou možnou variantou. je otázkou, jestli při Vašich diagnozách nepřistoupit spíše k hormonálnímu zajištění. Nutno ale konzultovat s ošetřujícím gynekologem.
  • Anna

    Dobrý den,mám kraurozu vulvy pysky se stráci mám kortikoidy.Zastavuji kortikoidy zmenšování pysků.protoze používám i jiné masti tak nechci brát kortikoidy.Co byste mi doporučili jak je třeba sarapis jestli by bylo vhodné používat.chci dát tělu jen to nejlepší.dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bohužel zde můžeme akorát tlumit projevy onemocnění. Kortikoidy mají nejlepší účinek, symptomaticky uleví mastné prostředky, např. vazelína. Jiné potravinové doplňky mají diskutabilní účinek.
  • Barbora

    Dobrý den, je mi 50 let , jsem krátce v přechodu. Po roční pauze jsem opět začala menstruovat. 10.10. na doporučení lékařky jsem užívala cyclo3 forte 2 dny . Menstruace ustala 18.10. Dnes opět krvácení. V pátek jsem byla na ultrazvukové kontrole dělohy. Vše v pořádku. Děložní čípek také. Chci se zeptat , zda v přechodu je takováto situace normální. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, krvácení po menstruaci může značit i onemocnění uvnitř dutiny děložní. Zde je na zvážení provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Blanka

    Dobrý den. Je mi 56 let. Měla jsem poslední dobou občasné pocity svědění a všimla jsem si změny na malých pyscích. Lékařka mi řekla, že se jedná o synechii. Pokusila se o oddělení, ale pohledem vidím, že došlo k částečnému srůstu malých pysků k velkým. Bylo mi doporučeno mazat Bepanthenem. Nechápu, že se to stalo, když se dvakrát denně sprchuji a používám gel. Je vhodné operativně srůsty oddělit? A co mohu udělat, aby se to nezhoršovalo a jak řešit současný stav? Pokoušela jsem se sama o oddělení, ale jen jsem si udělala drobné trhlinky. Pomůže doplňovat estrogen? Děkuji předem za odpověď. Blanka

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, jedná o změny způsobené věkem, malé srůsty, pokud nečiní obtíže není potřeba řešit. Lze pomoci estrogenovým krémem, někdy je potřeba rozrušit srůsty operačním zákrokem.
  • Kateřina

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na vás názor. Jsem zhruba 3 roky po přechodu, prošla jsem si stavem velkých návalu, pocitu na oddělení atd.... Nyní jsem ve stádiu, kdy jsem ztratila chuť na sex, zcela vyschlo.Dnes mi p.doktorka predeosala Velbienne.Precetla jsem si vedlejší účinky a trochu se bojím tento lék brát. Otázka je jednoduchá. Raději zůstanu zdravá, bez chuti na sex než mít zdravotní životu ohrožující komplikace. V době, kd jsem brala antikoncepci jsem trpěla silnými migrénami, které odešly po porodu... Také mám v rodině případy mozkových příhod...vše jsem našla jako možné komplikace u tohoto léku. Nadruhou stranu po přechodu trpím velkou únavou, která je naprosto neovladatelna...a jiné problémy, které by se mohly zmenšit po tomto léku?? Moje otázka,zda mi doporučíte tento lék brát??? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba posoudit přínosy a rizika pro konkrétní pacientku, pokud máte obavy s užívání léků konzultujte toto s ošetřujícím lékařem. Existují i jiné druhy hormonální substituce.
  • Marcela

    Dibry den od maja nemam menzes mam 51 r a taketo hodnoty hormonov: Lh 43,58 FSH 125 Prl 15 PROG 0,84 ESTR 18,5.kedze gynekologa mam az v decembri vedeli by ste mi prosim nejako vysvetlit tieto hodnoty?dakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pravděpodobně jste v přechodu.
  • Zuzana

    Dobrý den, je mi 54 let. Menstruaci mám trochu nepravidelnou. Jednou vynechala, pak strašně silná u mě neobvyklá, a teď už slabší jenom 4 dny. V létě mě odvezla záchranka na dovolené se silným bušením srdce a nevolností do nemocnice. Po všech vyšetřeních se zjistilo, že srdce je v pořádku, echo, holter i rtg v normě. Už delší dobu mě trápí pálení pusy i jazyka. I tady mám vše v pořádku. Teď mám už 2 měsíce problémy: motání hlavy, rozostřené vidění, bolesti dásní, podrážděnost, bolesti hrudní páteře, a neskutečnou únavu. Jinak jsem velmi akční, sportovně založená a manžel je nešťastný, že jsem úplně bez života, dokonce bohužel i bez chuti na sex. Moje doktorka gynekologie mě poslala k psychologovi a možná i k psychiatrovi. A ať jsem klidnější tak mám brát přírodní preparáty na menopauzu. Dělala mi běžnou prohlídku a ta je v pořádku. Tak nevím. Potřebuji názor jiného doktora. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, při nepravidelnosti cyklu v období přechodu se může jednat i problém v dutině děložní, pro vyloučení je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Hanka

    Dobrý den, je mi 53 let. Při poslední gynek. prohlídce ( vyšetření ultrazvukem) mi pan doktor řekl, že už nemůžu otěhotnět. Zatím nepociťuji příznaky menopauzy (snad jen "špinění" i mimo termín menzes). Menstruaci stále mám dost silnou. Mám přítele a nevím tedy, jestli můžu být v klidu a nebát se otěhotnění? Z ultrazvuku lze poznat funkčnost vaječníků? Hormonální testy z krve nemám.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, pokud Vám stále chodí menses, otěhotnění možné je, ve Vašem věku bude šance velmi nízká, ne však nulová.
  • Petra

    Dobrý den, je mi 51 let, provedla jsme si screeningový test (zakoupený v zahraničí v lékárně), který uvádí nízkou hladinu estrogenů jako v menopauze. Chtěla bych používat hormonální tablety pro vyrovnání nízké hladiny. Můj gynekolog nesouhlasí z důvodu toho, že nemám v podstatě žádné zdravotní ani psychické potíže. Já je však chci používat z estetických důvodů - proti padání vlasů a zhoršenému akné. Jaký je prosím Váš názor, lze takovou léčbu zahájit na žádost pacienta? děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, zde neexistuje jednotný postup, je potřeba zvážit přínosy a rizika hormonální terapie. Efekt na vypadávání vlasů nemusí být dostatečný.
  • Mirka

    Dobry deň, vo februári budem mať 40 rokov a dlhodobo beriem antikoncepciu (posledných 6 rokov Nuvaring). Moja mama mala okolo 45 roku nástup menopauzy a badám na sebe rôzne príznaky ako zhoršený spánok, nočné potenie, ale aj cez deň ma vie obliať pot, výpadky pamäte (také banality, že pre niečo idem a zabudnem čo som vôbec chcela), zníženú chuť na sex a cca rok bolestivý pohlavný styk (najmä čo sa začiatku – vniknutia týka), tiež mám pocit akokeby „zmenšenej“ vagíny, bolesť pri zavádzaní Nuvaringu, tampónu – taktiež mám pocit, že zo mňa vypadne von, hoci ho zavediem najhlbšie ako ide. Hocikedy mi v kľude búši srdce (sono bolo OK, tlak mám ideálny), no skrátka okdem psychických prejavov je toho dosť. Keďže na prevenciu idem až o mesiac, dala som si zo zvedavosti urobiť hormonálny profil (len som si nezistila skôr kedy je najvhodnejšie ísť a tak je teda robený na 20 deň cyklu), TSH je 1,530 a fT4 15,44, takže štítna žľaza vyzerá byť OK. LH mám 8,51 a FSH 4,40. Estradiol mám 374 pmol/l, progestrón 0,79 nmol/lS – čo je na luteálnu fázu veľmi málo, prolaktín 49,10 (čo som sa dočítala, že môže byť aj chudnutím, o čo sa práve snažím od mája – 8 kíl dole), tragický je AMH <0,01. Chcem sa spýtať, či môžu byť tieto hladiny tak veľmi ovplyvnené tým Nuvaringom, alebo či sa naozaj blížim k menopauze? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, Mirka H.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, hormonální profil je vhodné dělat bez působení antikoncepce.
  • Markéta

    Přeji hezký den, z důvodu výrazné ztráty hmotnosti vlivem stresu (na 40kg při výšce 168cm) jsem měla menstruaci naposledy v 37 letech. Je mi 48 a na chvíli se objevila ve 40 letech, kdy jsem měla chvíli "chlapce". Poté už nic (ani chlapec ani menstruace). Váha nic moc, cca 46kg. Nyní jsem navázala něco jako vztah a můj dotaz je, jsem-li ve smyslu případného otěhotnění "v bezpečí".. Děkuji! MD

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, jestli jste v přechodu lze určit na základě gynekologické prohlídky.
  • Dana

    Dobrý den, prosím vás je mi 59, přechod od 50 let. A teď otázka,nemám pohlavní styk asi 15 let a poslední kontrola, byla strašně bolestivá. Co dělat aby to nebolelo při kontrole. Prej měla mudr.detsky přístroje ,ale stejně strašně to bolelo. Děkuji za pomoc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zkuste před vyšetřením užít nějaké běžné analgetikum např. 400mg Ibalgin 1h před vyšetřením.
  • Tahu

    Dobrý deň, mám 56 rokov, tri roky užívam Ladybon. Lekárka mi pri pravidelnej mamografii odporúčala vzhľadom na vek terapiu už ukončiť. V mojej gynekologickej ambulancii, kde som sa chcela poradiť, ako užívanie ukončiť, či je nejaké postupné vysadenie, bola len zastupujúca lekárka, ktorá sa len zasmiala a povedala, že jednoducho mám preparát prestať užívať . Čítala som, že lekár mi má nastaviť postupné vysadenie, tak chcem poprosiť o názor Vás. Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, není stanovena doba užívání hormonální substituce, pokud nemá pacientka kontraindikace. Přístup je individuální. Můžete preparát vysadit, pokud se objeví příznaky přechodu, je na zvážení opětovné nasazení léčby.
  • Lucie

    Dobrý den, je mi 51 let, jsem v lékařem potvrzené menopauze (poslední menzes před 6 měsíci). Návaly a další projevy klimakteria zatím zvládám přírodními preparáty (Sarapis, Klimakterin čaj), osteolog mi předepsal preventivně Caltrate D3. V budoucnu mě díky vrozené vadě kyčlí čeká náhrada kyčelních kloubů. Gynekolog mi doporučil na akutní klimakterický syndrom a jako prevenci osteoporózy Gynovel. Z užívání HST mám obavy. Dcera se narodila po IVF, 10 let léčby, s užíváním hormonů jsem vždy měla problémy (krvácení mimo cyklus, otékání nohou, zažívací problémy). Chtěla bych se zeptat, zda může užívání přírodních preparátů typu Sarapis a potřebných vitamínů společně s dodržením zdravého životního stylu konkurovat užívání HST nebo zda platí, že nebudu-li užívat HST, budu mít automaticky osteoporózu a zda v případě užívání HST riziko chronického klimakterického syndromu snižuji nebo pouze oddaluji? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucie

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud projevy přechodu zvládáte s doplńky stravy, není problém zůstat u nich. Při výrazných projevech klimakterického syndromu je HST vhodná a je ji potřeba nasadit brzy. HST přispívá k udržení kostní hmoty, jako taková se ale cíleně k léčbě osteoporozy neužívá.
  • Ivana

    Dobrý den, jsem v přechodu (poslední menstruace před rokem) a mám potíže s tím související, na které mi gynekolog předepsal přípravek Indivina 1mg/2,5 mg. Tento přípravek není nyní k sehnání (má výpadek) a nahradit údajně ničím nelze, tak mi gynekolog předepsal Indivinu 2mg/5 mg s tím, že mám brát půlku tablety denně. V lékárně se na to moc netvářili, tak Vás prosím o radu. Děkuji Ivana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemáte k užívání nějaké kontraindikace, dá se užít i celá tableta nebo zkusit jiný druh hormnální terapie.
  • Daniela

    dobrý den, po delším chození po doktorem, jsem zvážila že asi mám problém s hormonální rovnováhu. doktoři nevěděli. no nic-mám tyto příznaky-je mi zima, pak zase teplo. noční pocení je klasika, menstruace je 10 dní pak 2 týdny není pak opět je 10 dní a pak třeba až 3 měsíce není.začaly mi šíleně padat vlasy, mám motání hlavy,šílené bušení srdce,šíleně jsem unavená,zhubla jsem skoro 5 kg.bolí mě děsně klouby kosti šlachy svaly.doma už jsem několikrát odpadla.nejsem schopna dojít ani nakoupit.nejsem schopna se soustředit.prostě šílenství.doktoři na mě hledí a neví.já už nevím kudy kam....tak mě napadly hormony-že by třeba menopauza.v únoru mi bylo 44let.děsný je že nejsem schopna vůbec fungovat.jsem již půl roku na neschopence a doktorka neví co se mnou.když jsem jí říkala o přechodu, tak jsem prý mladá.prostě pocity mám že jsem tak minutu před smrtí.žaludek mám jak na vodě pocity na zvracení.chvílemi pocity jako bych byla těhotná i když jsem dítě nikdy neměla. už jsem zoufalá, tak zítra mám objednaný test v lékárně na menopausu FSH hormonální test. dle výsledku budu informovat svoji gynekoložku na vyšetření. ta mi napíše hormony na přechod, ale z toho mám hrozné obavy co to se mnou udělá.hormonální antikoncepci jsem brala kdysi ani ne 10 let jinak vždy bez hormonů.a byla jsem vždy v pohodě problémy žádné. co ted co doporučujete vy za léčbu, hormony nebo spíše něco přírodního??? děkuji a s pozdravem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dají se vyzkoušet i volně prodejné doplňky stravy jako např. sarapis, fytofem. Pokud se prokáže z odběrů, že jste v přechodu, po domluvě s gynekologem můžete z hormonální substituce výrazně profitovat. Čím dříve se nasadí, pokud je to indikované, tím lepší má účinek.
  • Zdenka

    Dobrý den, je mi 47 let, před půl rokem jsem byla na zmenšení prsou a teď se mi zdá, že mi opět prsa začínají růst, poznám to na podprsence. Operující lékař říkal, že by to dělat nemělo, navíc už nemenstruuji, byla mi odstraněna děloha, ale vaječníky mi zůstaly. Jsem z toho celkem nešťastná, ani nepřibírám na váze, dokonce jsem 6 kg zhubla, ale prsa rostou. Nemůže to být nějakou hormonální nerovností? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v období okolo přechodu jsou hormonální změny pravidlem. Mírné změny na prsou s tím většinou souvisí. Pokud je nutná korekce, domluvte se s lékařem provádějící přechozí výkon.
  • Andrea

    Dobrý den. Už 3 roky nemám menzez a mám po přechodu,tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu otehotnet. Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, šance bude velmi nízká, zejména po 50. roce věku.
  • Dana

    Dobrý den, je mi 53 let. před 5 lety jsem si nechala zavést Mirenu mimo jiné kvůli silnému menstruačnímu krvácení. 5 let jsem pak měla od menstruace klid. Teď mi moje gynekoložka Mirenu vyndala, s tím, že je to po 5 letech potřeba. Požádala jsem o odběr krve kvůli hladině FSH a bylo mi řečeno, že mám klimakterické hodnoty. Po měsíci po vyndání tělíska jsem ale dostala menstruaci. Nemám žádné zásadní potíže, ale menstruovat už opravdu nechci. Co mi doporučujete?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dá se zopakovat odběr FSH, pokud hodnoty jasně svědčí pro menopauzu, může být krvácení následkem onemocnění dělohy a zde by bylo vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Marcela

    Dobrý den. Jsem 51 letá žena, s dělohou, ještě menstruující, ale s příznaky blížící se menopauzy. Bohužel nedokážu posoudit zda je pro mě vhodnější užívat Tibolon a nebo estrogen/progesteronový přípravek a který z nich je bezpečnější. Tibolon jsem brala rok a přestala jsem menstruovat. Po jeho vysazení mi menstruace přišla. Chápu správně, že pro oddálení nepříznivých změn souvisejících s nedostatkem estrogenu je vhodné užívat nějakou formu substituce raději dříve než v pozdějším věku ? Obecných informací o menopauze je sice dost, ale většina vlastně neříká nic a končí pojmy jako "individualizovaná léčba" , jenže ta se v mnohých ambulancích nekoná. Teď jsem dostala Qlairu a fakt nevím, nechci být pokusná továrna. Poradíte aspoň kde najít nějaké validní informace ? Děkuji, MZ.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně ženy před menopauzou k terapii příznaků přechodu užívaní nízkodávkovou antikoncepci - např. Qlaira, po přechodu, pokud je to nezbytné, přechází na některou s forem hormonální substituce - např. Tibolon. Přechod se řeší individuálně.
  • Anna

    Dobrý večer. Je mi 50 let, zhruba 9let jsem v menopauze a mám problém z děložním mazem je toho víc než před menopauzou. Otázka zní, jak ten problém odstranit, nebo zmírnit? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné gynekologické vyšetření.
  • Jana

    Dobrý den,procházím menopauzou,již ž měsíců jsme nemenstruovala a teď se objevilo slabé krvácení,které trvá již 2 týdny.Je to normální nebo to může být problém?Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po přechodu by nemělo být žádné krvácení. Zde na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lada

    Dobrý den, prosím o radu. V pondělí mi gynekolog po krevních testech na hormony vysadil HA, kterou jsem brala 10 let v kuse bez pauz, kvůli přetrvávající Anemii. Je mi 54 roků. Hned v úterý se dostavily křečovité bolesti v podbřišku a bederní části, ve čtvrtek přišla silná a velmi bolestivá menstruace z vysazení. Nevím jestli si můžu HA nasadit spět a třeba i s tím, že nedodržím tu 7mi denní pauzu ,ale nasadím po pěti dnech .Jinak jsem gynekologicky naprosto v pořádku. Děkuji moc .Přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jste podle testů v přechodu, neměla byste užívat klasickou antikoncepci.  Také je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, sice chodím pravidelně na gynekologii, ale ráda bych názor ještě z druhé strany. Je mi 29 let a jsem 11 měsíců po porodu malého syna. První dítě. Rodila jsem císařským řezem. Měsíčky jsem měla vždy nepravidelně. Po porodu opět nepravidelně a postupně se zkracovala doba trvání. Někdy jsem měla MS jen dva dny. Teď řeším situaci, že jsem měla měsíčky naposledy 26.-29.1. Nejsem těhotná, ani mimodelezne. Byla jsem již dvakrát na vyšetření i ultrazvuku, pak doktor mi i dělal testy z krve - HCG. Vše nagtivni. Stále čekáme na spontánní krvácení , ale stále nic. Za 14 dní mám jít případně na injekci která vyvolá menstruaci. Chtěla bych se tedy zeptat, zda nemohu být v přechodu? Nebo zdali nejsem nějak nemocná, například rakovina, zda mohu být těhotná i když uktrazvuk i HCG z krve jsou negativní? Děkuji. Preji hezký večer.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud budete mít měsíčky po té injekci, v přechodu nebudete. Pokud se menses nedostaví, je na místě další vyšetření. 
  • Petra

    Dobrý den, prosím jaké množství isoflavonů je doporučená funkční denní dávka? Nechci si kupovat upravené přípravky v lékárně. Ráda bych si to přepočítala na množství potravin, jako je sója. Předem děkuji za odpověď, Petra

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v jednotlivých potravinách nemusí být složení konstantní, přesná dávka je garantována jen v potravinových doplňcích.
  • Jana

    Dobrý den, je mi 53 let, v září 2022 jsem vysadila antikoncepci, měla jsem po vysazení poslední menstruaci (slabé špinění, až černá krev), od té doby žádná menstruace. Po počátečních návalech horka, pocení a špatného spaní mám od ledna klid. Pouze se potýkám s větší citlivostí prsů. Včera jsem byla na gynekologické prohlídce, kde mi po sono pan doktor řekl, že děloha vykazuje ještě snahu "aktivity" a dal mi Norethisteron (10 dní) na vyvolání menstruace. Menstruaci již nechci. Navíc jsem si přečetla recenze, a tento preparát má hodně vedlejších účinků. Chtěla bych znát Váš názor, zda má smysl preparát užívat. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při vyšší sliznici v děloze po přechodu je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lenka

     Dobrý den, Je mi 52 let, trpím půl roku bolestí ramen a krční páteře a tuhnutím a pálením svalů a úmornou únavou a nespavostí, estradiol 963, progesteron 1,5, fsh 11,7, menstruace nepravidelná, cyklus 17 dní, návaly žádné nemám, s těmito příznaky jsem se s nikým nesetkala, máte s tím nějaké zkušenosti?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý při takto krátkém cyklu provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

       
  • Lucie

    Dobrý den, od minulého léta jsem se léčila s kvasinkami, které se pořad vracely. Měly by byt už vyléčené. Na to jsem začala trpět na odřeniny v intimních partií. I přes lubrikační gel se mi po styku hned udělají. Mazu Cicatridinou ta mi na to pomaha, ale jakmile přestanu mazat tak se znovu objeví. Dávám to za vinu take trochu tomu, ze pracuji z domu a dost času prosedim. Prosím o tip jak co nejvíc předejít odřeninam a jak posílit tyto partie? Případně čím mazat? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud jste v menopauze, může pomoci krém s estrogenem na předpis, dobré lubrikační schopnosti má i bílá vazelina.
  • Vladimira

    Dobrý den,pane doktore, prosím mám prosbu.Je mi 43 let a poslední menstruaci jsem měla před 2 lety.Před rokem mi můj gynekolog předepsat Trisequens hormony,že jsem ještě mladá.Bojím se je bát,byť jsem zdravá atd.Jediné co mě trápí je,že jsem nikdy nepribirala na váze,mela jsem vždy kolem 58kg a teď v průběhu těch 2 let jsem přibrala 11kg a nejde mi to dát dolů.Návaly téměř nemám.Jen ta váha.Proto se pořad nemohu rozhodnout zda ty léky brát či zkusit něco přírodního - bojím se předčasného stárnutí.Mockrát vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při přechodu okolo 40 let věku je na zvážení hormonální substituce, přírůstek na váze nemusí souviset s braním hormonů jako spíš se stárnutím a to zastavit neumíme.
  • Jajčišinová

    Dobrý den,je mi 53 let s můj ginekolog mi nadále nechce psát antikoncepci, menstruaci mám stále,prý už neotěhotním ,žádny ultrazvuk ani krav mi medělal,mám obavu s otěhotnění.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nejsou kontraindikace, lze brát antikocepci i v tomto věku, až do přechodu.
  • Ivana

    Dobrý den, omlouvám se, že se na Vás obracím, ale nevím, koho se zeptat. Zároveň je mi to velmi trapné. Posledních několik týdnů se mi opakovaně stává, že se najednou dostaví nával horka do rozkroku. Přesněji řečeno jakoby zevnitř do pravého stydkého pysku. Nijak to nebolí, jen je to nepříjemné. Trvá to vždy chvilku a objeví se to v jakoukoliv denní dobu. Není to v nijaký pravidelný čas. Trošku mě to poprvé vyděsilo, protože se mi to nikdy v životě nestalo. Je mi 54 let a poslední měsíčky byly někdy před 9 lety.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na dálku těžko řící, je potřeba gynekologické vyšetření. Příčin může být celá řada
  • Alice

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda si myslíte že v menopauze je užívání léků Paosonelle bezpečné, nebo který lék je vhodnější Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte k tomuto léku indikaci, tak by to bezpečné být mělo. Konzultujte s ošetřujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, je mi 50 let a začala mi nepravidelná menstruace. Většinou se mi to střídá 21 dní potom zase 28dní a výjimečně po 13 dnech. Menstruace trvá týden je silná a bolestivá. Po 13 dnech je slabší. Doktor mi předepsal Novofem a já se chci zeptat,jestli mě nemůže uškodit. V příbalovém letáku je psáno, že je určen pro ženy po menopauze, od jejíchž posledni přirozené menstruace uběhlo již minimálně 6 měsíců. Ještě se mi nestalo, aby mi menstruace vynechala. Maximálně se mi opozdila o 3 dny a spíše si připadám, že ji mám neustále a jsem z toho unavená a zoufalá. Hormonům se nebráním, ale chtěla bych slyšet i jiný názor. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nepravidelnosti menses okolo přechodu je vhodné provést pro kontrolu sliznice v děloze hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobry den uzivam hak daylette 8 rokov,mam 48 rokov.Mavam niekedy v noci nocne potenie, sem tam ma bolia prsia.Bola som u gynekologa a ten mi povedal ze to nieje od toho, nakolko mam hladinu +- hormonov vyrovnanu, ze ju mozem uzivat dalej. Endokrinolog mi povedal ze hak mi maskuje prechod ze antikoncepciu vysadit. Cukor, stitnu zlazu mam v poriadku, len neviem ktory dr ma pravdu.Dakujem velmi pekne.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, antikoncepce se zvykle používá právě jako terapie přechodu, může se z ní přejít kontinuálně na hormonální substituční terapii, takže se jenom změní prášky.

  • Mariola

    Dobrý den, prosím o radu. Už devět krát jsem neměla menstruaci, ale bolesti mám. Také jsem ztratila chuť na sex, takže si myslím že jsem v přechodu. Můj gynekolog mi píchl při třetím vynechání injekci na spuštění menstruace, ale nic se nestalo. To samé při osmém vynechání a též bez výsledku. To že nekrvacím mi nevadí, ale ty bolesti ano a také bych měla ráda chuť na sex, kvůli příteli. Můžete poradit co s tím? Můj gynekolog tvrdí že je vše v pořádku. A ještě jeden problém mám, často mne při močení pálí uvnitř, stěry jsou prý v pořádku, tvrdí doktor. Tak nevím co s tím. Přemýšlím o změně lékaře. Léky mi žádné nedává, vše je prý v pořádku.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokles libida souvisí s přechodem, dále se ale pomoci volně prodejnými doplňky stravy - např. fytofem, sarapis. Potíže s močením může vyvolat infekce močových cest, zde je potřeba ale vyšetřit moč k potvrzení diagnosy
  • IVA

    Dobry den, je mozne, ze jsem v jakesi pred-menopauze a co tedy uzivat? V lete jsem mela zdrzeni 2/3 tydny, i v dobe terminu menzes velke bolesti, taktez v menzes pred/po. Mam dlouhodobe v deloze myomy, krvacim tedy hodne 2.a 3. den, ale da se. Myomy mam pani doktorkou hlidane/nezvetsujici se. Podzim se menzes srovnala a bylo mi 51. Nyni jsem 22.12. - 13.den po menzes 4 dny spinila/slabe krvacela. Precetla jsem si neco o ovulacnim krvaceni (nikdy jsem nemela). Ted 3.1. - 13.den po 4 dennim spineni menzes. Je to 12.den a porad stridave spinim/slabe krvacim, ac 5 dni byla menzes jako vzdy (mozna o trosku slabsi). Od zari jim pripravky Menoa - prestaly nalady. Jinak navaly ani nespavost nemam. V cervnu mi pani gynekolozka rekla, ze mam lehce zvetseny vajecnik, at si hlidam bolesti - ty nemam. V rijnu prevence u praktickeho - vse ok vc. stitne zlazy, chudokrevnosti atd. Dekuji. Iva

  • Helena

    Dobrý den, je mi 43 let, cca před 8 měs. jsem začala trpět při menstruaci migrénou. Začala jsem se léčit na neurologii ve spolupráci s gynekologií, konečný verdikt zní, že jsem v přechodu. V srpnu 2022 jsem vysadila antikoncepci a migréna úplně zmizela, ale od října nemám menstruaci. Cítím se dobře, žádné návaly horky, spím dobře, nic takového. Minulý týden mi gynekoložka řekla, že i přesto, že se cítím dobře, je potřeba abych začala brát znovu antikoncepci nebo hormony, důvod: každá žena by měla min. do 50 let menstruovat. Ráda bych se zeptala, opravdu musím menstruovat? Nechci znovu brát antikoncepci ani hormony, moje migréna byla nesnesitelná. Pokud se cítím dobře, je možné hormony nahradit jinou léčbou ( vitamíny, bylinky)? Moc vám děkuji za odpověď. Helena

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální substituce se užívá u žen aby měly menses, pokud mají předčasné ovariální sehlání, tzn. před 40.rokem věku. Před 45 rokem věku je přístup individuální.

  • Michaela

    Dobrý den, je mi 28. Před třemi lety mi byla laparoskopicky odstraňována cysta na vaječníku. Vzhledem k její velikosti mi údajně z jednoho vaječníku moc nezůstalo ( slovy doktora: Na oplodnění to asi není, hormonální funkci by nějak mohl plnit). Druhý zůstal naštěstí nedotčen. Znamená to tedy, že budu dříve procházet menopauzou? A pokud ano, dá se nějak odhadnout, jestli mě to potká třeba řádově za 5, 10 nebo 15 let? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i jeden vaječník bohatě pokryje dostatek hormonů. Dřívější přechod není pravidlem.

  • Jindřiška

    Dobrý den, jen abych to správně pochopila: pokud už nemám menstruaci, stále hrozí recidiva polypu? Moc děkuji, hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, polypy se vracejí i ženám po přechodu.

  • Olga

    Dobrý den, je mi 45 a od ledna nemám menstruaci. Dle výsledků mám vysoké hodnoty fsh a teda menopauza. Mám ukcerozní kolitídu a nedělají mi hormony dobře. Doktorka mi předepsala náplasti teyla, ale stejně mam strach z hormonů, že mi budou dráždit střeva. Před tím jsem měla kroužky a ty mi nedělali dobře. Je nutné brát antikoncepci? Doktorka řekla, že je to kvůli řídnutí kostí. Přírodní doplňky beru a návaly mám jen zřídka. Mohu znát váš názor. Děkuji. Hezký den přeji Olga

    • MUDr. Jan Malaník

      Při negativních účincích hormonů lze využít potravinové doplňky s výtažky z bylin. 

  • Kateřina

    Dobrý den.. mám před menopauzu vždy ze mě padají..tomu říkám bomby..Je to děs.. Chtěla jsem se zeptat zda to má vliv na celkový počet krve v těle nebo je to jen čištění dělohy od zakrveni

  • Jindřiška

    Dobrý den, a je mi 48let. Mým gynekologem mi bylo sděleno že bych si měla nechat zavést tělisko z důvodu polypu, který jsem byla odstranit v srpnu. Měla jsem jít na zavedení a zavolat při menstruaci, ale od té doby jsem už menstruaci neměla a mám všechny příznaky menopauzi. Pokud už menstruace nebude, je stále aktuální nechat si zavádět tělísko? Nebo už je to zbytečné? Moc děkuji, hezký den.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud jste uvažovali o hormonálním tělísku, budete profitovat z působení hormonu na děložní sliznici, funguje to jako prevence recidivy polypů, antikoncepční schnopnost samozřejmě je toho součástí, ale důležitější ve vašem případě je ta prevence polypů
  • Jana

    Dobrý den, jsem od roku 2020 v menopauze. A cca od roku 2018 byla pro mě gynekologická vyšetření velmi bolestivá. Patrně vlivem menopauzy trpím vaginismem. V r. 2019 jsem absolvovala hystereskopii, kde bylo vše v pořádku. Mohu se zeptat, odhalila by hystereskopie i třeba rakovinu ovaríí? A dále co dělat před preventivní prohlídkou aby nebyla bolestivá. Od roku 2019 jsem na vyšetření nebyla, protože mám v důsledku bolestivosti, psychický blok. Děkuji Jana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, hysteroskopie rakovinu vaječníků neodhalí, to by muselo být velmi výrazně pokročilé stádium. Jinak zkuste před gynekologickou prohlídkou užít 1h předem běžně dostupné analgetikum.
  • Martina

    Dobrý den, prosím o radu. Po čtyřicítce jsem začala pociťovat příznaky menopauzy - velké změny nálad, neklid, úzkosti, únava , vyčerpání, nespavost, padání vlasů, ledové ruce a nohy, nízký tlak, menstruace je velmi nepravidelná a slabší (někdy i 80-90 dnů bez). Především se mi ale po letech vrátil atopický ekzém, poslední 2 roky akutní forma. Po spoustě různých vyšetřeních a pokusů ekzém zklidnit jsem si po dohodě s gynekologem nechala předepsat antikoncepci (Belara). Žádné testy mi nedělal s tím, že hormonální substituční léčba se prý případně nasazuje později, až při absenci menstruace 1 rok. Při užívání hormonů jsem se cítila velmi dobře, ekzém téměř zmizel, vůbec nesvědil, přestaly mi padat vlasy, vyrovnaly se výkyvy nálad, úzkosti, výborně jsem spala apod. Bohužel z důvodu nežádoucích účinků jsem musela tablety vysadit a celkový stav se mi opět zhoršil. Vidím to tak, že příčinou je hormonální nerovnováha, možná již peri nebo premenopauza. Nyní je mi 44 let, menstruaci mám dále velmi nepravidelnou a slabší. Nejvíce mě trápí atopický ekzém, svědění kůže, noční škrábání a stálé buzení, únava, je to vyčerpávající. Vlasy mi padají hodně, nálady jako na houpačce... Chtěla jsem se zeptat, zda existuje jiná možnost než antikoncepce, náhrada hormonu, třeba nějaký konkrétní přírodní preparát? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, existují potravinové doplňky s výtažky ploštičníku, drmku, pupalky, můžete vyzkoušet na 3-6 měsíců, jestli se dostaví efekt. Jsou běžně k dostání v lékárnách.
  • Jana

    Dobrý den, Je mi 47 let, beru antikoncepci " Velmari", měsíčky mám pravidelné i když poslední dobou první dva dny dost silné. Mám návaly horka, špatně spím no prostě klasické příznaky přechodu. moje lékařka mi potvrdila že opravdu v přechodu jsem a že mám málo vajíček. A vyměnila mi moji antikoncepci za hormonální substituční lečbu "Paosonelle". Chěla jsem se zeptat jestli nemohu otěhotnět když budu brát jen "Paosonelle". Děkuji za odpověd'

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte potrvzenou menopauzu, tak neotěhotníte ani bez jakékoli antikoncepce nebo HRT.

  • Martina

    Dobrý den, prosím o radu. Po čtyřicítce jsem začala pociťovat příznaky menopauzy - velké změny nálad, neklid, úzkosti, únava , vyčerpání, nespavost, padání vlasů, ledové ruce a nohy, nízký tlak, menstruace je velmi nepravidelná a slabší (někdy i 80-90 dnů bez). Především se mi ale po letech vrátil atopický ekzém, poslední 2 roky akutní forma. Po spoustě různých vyšetřeních a pokusů ekzém zklidnit jsem si po dohodě s gynekologem nechala předepsat antikoncepci (Belara). Žádné testy mi nedělal s tím, že hormonální substituční léčba se prý případně nasazuje později, až při absenci menstruace 1 rok. Při užívání hormonů jsem se cítila velmi dobře, ekzém téměř zmizel, vůbec nesvědil, přestaly mi padat vlasy, vyrovnaly se výkyvy nálad, úzkosti, výborně jsem spala apod. Bohužel z důvodu nežádoucích účinků jsem musela tablety vysadit a celkový stav se mi opět zhoršil. Vidím to tak, že příčinou je hormonální nerovnováha, možná již peri nebo premenopauza. Nyní je mi 44 let, menstruaci mám dále velmi nepravidelnou a slabší. Nejvíce mě trápí atopický ekzém, svědění kůže, noční škrábání a stálé buzení, únava, je to vyčerpávající. Vlasy mi padají hodně, nálady jako na houpačce... Chtěla jsem se zeptat, zda existuje jiná možnost než antikoncepce, náhrada hormonu, třeba nějaký konkrétní přírodní přípravek? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Martina

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nerovnováha hormonů se řeší bohužel jen hormony. Můžete vyzkoušet potravinové dopľnky s obsahem fytoestrogenů.

  • Iveta

    Dobrý den, je mi 51 let a již delší dobu pociťuji příznaky menopauzy. Změny při menstruaci - někdy slabší, někdy velmi silná, změny nálad a především trpím nespavostí a to opravdu hodně. Stále ještě menstruuji, návaly horka mám velmi zřídka a slabé. Především kvůli nespavosti jsem navštívila svého gynekologa. Předepsal mi spray Lenzetto a utrogestan. Samozřejmě jsem vyzkoušela všechny možné doporučené rady a přírodní léky na nespavost, ale nic nepomáhá. Jen se chci ujistit, že je tato léčba vhodná a že mi může pomoci. Nikdy jsem nebrala žádnou antikoncepci a nyní mám strach brát hormony. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, při nepravidelnostech menses Při takto silné menstruaci v obdobíá přechodu bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření ik vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Bohumila

    Dobrý den ,mohl by jste mi poradit.V červnu jsem podstoupila hysterektomii( prolaps dělohy)je mi 52 let, takže mi bylo odebráno vše. Kvůli nastávajíci menopauze beru Lenzetto sprey.Od operace mám pocit ,že jsem dole oteklá nebo že mi natéká,ale při kontrole je vše v pořádku.Mohl by jste mi poradit čím to může být.Ted už vypadám že si vymýšlím a mám stále pláč na krajíčku.Uz jsem zoufalá sama nad sebou.Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, k diagnostice je potřeba gynekologické vyšetření. Potíže ale nemusejí být jen gynekologického původu, v malé pánvi je orgánů vice, než poševní pahýl.

  • Martina

    Dobrý den, je mi 56, brala jsem nízkohormonalni antikoncepci na doporučení lékaře aby se mi nedělaly cisty v prsou. Do roku 2021 byli vše v pořádku, ale v dubnu se mi objevila trombóza, musela jsem antikoncepci vysadit. Má gynekoložka mi sdělila, že jsem prodělala přechod dobře. Bohužel od té doby, jsem začala špatně spát, v noci se potím, zhoršila se mi pleť, taky nehty, začaly mi padat více vlasy, nemám chuť k jídlu, mám špatné nálady. Bojím se, že mi schází nějaké hormony, které byly v antikoncepci. Můžete mi poradit co užívat aby se vše zlepšilo? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, můžete vyzkoušet potravinové doplňky s fytoestrogeny.

  • Eva

    Dobrý den, mám ještě jednu otázku: Je možné, aspoň částečně předejít menstruačním výkyvům v období klimakteria? Je možné například nějakým "výživovým opatřením" zajistit, aby menstruace byla co "nejnormálnější?" (Myslím tím, aby byla předvídatelná a nebyla silná nebo dlouhá). Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete vyzkoušet potravinové doplňky s obsahem fytoestrogenů, drmku, kontryhelu...

  • Eva

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je časté, že poslední perioda před menopauzou trvá 2 týdny, případně déle a musí ji ukončit lékař. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto není klasický průběh menses před přechodem

  • Jana

    Dobrý den,je mi 50 let a zatím nemám menopauzu.Antikoncepci užívám 25 let a žádné problémy jsem neměla a nemám.Antikoncepci bych chtěla užívat i na dále,ale doktorka mi řekla,že po 50, i když stále to mám každý měsíc,nemůžu otěhotnět a prášky mně tudíž nechce napsat.Chtěla jsem se Vás proto zeptat,jestli mám možnost si trvat na svém a doktorka mi má napsat další recepty do té doby,než budu mít menopauzu.Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v období přechodu lze přejít na nízkodávkovou hormonální substituci. Přechod se dá zjist z krevních testů.

  • Lubica

    Dobry den, mam 66 r.V r.2003 som podstupila hysterektomiu a odstranenie vajecnikov. Odvtedy uzivam HST-od r.2018 Lenzetto.Velmi by som chcela prestat s uzivanim HST a preto som zacala uzivat 1 den Lenzetto a 2 dni Sarapis Soja 75mg Izoflavonov na den. Zvolila som dobry postup,mozem tak pokracovat a po 1-2tyzdni uzivat Sarapis 3dni za sebou. HST som znasala velmi dobre. Dakujem za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nejnižší dávka Lenzetta je 1x/D, pokud Vám stačí jedna dávka á 3dny, tak je otázkou, jestli by nebylo vhodnější s užíváním úplně přestat, domluvte se s gynekologem

  • Romana

    Dobrý den rok jsem neměla menstruaci po roce my menstruace přišla

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jste v přechodu, není tato situace normální, měl by Vás vyšetřit gynekolog.

  • Karolína

    Dobrý den. Bude mi 42 let. před 9 lety jsem byla na hysterektomii a byla mi odebrána děloha a vejcovody. Vaječníky ponechány. V posledních dvou letech trpím návaly a pocením. Na prohlídce u gynekologa mi bylo sděleno, že se mi ztenčují sliznice a změřeno FSH. Hodnota vyšla 161,8 UI. Pan doktor mi chce předepsta hormnální léčbu, že jsem ještě mladá a mám ji užívat dlouhodobě. Je opravdu nutné, abych tyto léky brala? Co se týká přechodových obtíží, ty se dají vydržet. Děkuji moc za váš názor. K.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jste v přechodu a máte klimakterický syndrom, pokud nemáte kontraindikace, užívání hormonální substitutce pro vás bude mít výrazné benefity.

  • Žaneta

    Dobrý den, je mi 49 let ,na gynekologické prohlídky chodím pravidelně a vždy bylo všechno v pořádku.Posledni dobou mám nepravidelnou menstruaci a špinění mimo cyklus. V dubnu mi byla provedená kyretáž a hysteroskopie z důvodu vysoké děložní sliznice 14 mm, histologie dopadla dle lékaře dobře, že to byla hormonální porucha .Doufala jsem, že po zákroku bude už vše ok ,ale není.Po zákroku jsem dostala menstruaci asi za měsíc a týden po skončení jsem začala špinit, špinění trvalo čtyři týdny až do další menstruace,objevuje se to i po pohlavním styku i jen tak,v červenci jsem byla na prohlídce a prý je vše v pořádku i ultrazvuk.Dr mi nasadil norethisteron na úpravu cyklu po dobu tří měsíců, dnes beru čtvrtý den druhého cyklu a zase trochu špinim, už jsem z toho psychicky špatná , co se to se mnou pořád děje,byla mi odebrána i krev na hormony ,dle sestry jsou hodnoty trochu zvýšené,proto můžou být ty problémy,ale o přechod prý se ještě nejedná.Muže být to špinění opravdu blížícím se přechodem?Co pomůže? Děkuji za odpověď Žaneta

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle Vašich vyšetření se nejspíš jedná o hormonální poruchu při počínajícím přechodu, pokud norethisteron nemá dostatečný efekt, domluvte se s obvodním gynekologem na jiném zajištění, možností je více. Při častém krvácení je vhodná dále suplementace železa k prevenci chudokrevnosti.

  • Jana W.

    Dobrý den, Je mi 47 let a posledních 5 let mám nepravidelny cyklus. Zpočátku se zkracoval (20-25 dní) a nyní v posledním roce a půl jsem měla menstruaci asi jen 4X, naposledy v květnu. Beru přípravek Sarapis, který mi velmi pomáhá a zmírňuje návaly, nespavost, bolesti hlavy... FSH bylo v červnu 74. Na gynekologické prohlídce lékařka řekla, že se jedná o menopauzu. V poslední době jsem nebrala Sarapis asi 3 týdny a začala mne bolet prsa jako vždy před menstruaci, ale tu jsem nedostala. Shodou okolností jsem byla na odběry krve, kde byly zjištěny hodnoty FSH 7,43, LH 2,91, ESTRADIOL 998 a PROGESTERON méně než 1,4. Je to normální, aby mi v menopauze takto kolisala hladina FSH? Mám cystu na vaječníku, může to způsobovat ta cysta? Nebo to ještě není menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hladina FSH i ostatních hormonů může v období menopauzy kolísat, příčin existuje více.V případě nepravidelné menstruace by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Darina R.

    Je mi 52 let a 3.mesic nemenstruuji. Gynekolog mi predepsal duphaston, ze pry je lepsi mit menzes pod kontrolou. Nemam ale vubec zadne potize, jen malinke pocity obcasneho horka. Doplnuji cerveny jetel. Mam opravdu lek brat a presvedcovat telo o opaku, nez jakym jde? Prijde mi divne dal udrzovat cyklus, v mem veku. Jaky je Vas nazor?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální podpora v období menopauzy může být někdy na místě, záleží na více faktorech na základě gynekologického vyšetření. Musíte se domluvit s Vaším gynekologem.

  • Daniela K.

    Dobrý den, mám 46 let. 5 měsíců beru lék Provera 5 mg na úpravu cyklu. 14- 26 den 2x 1 tbl. Pro nepravidelné krvácení, cyklus 14 dní, 40 dní, 12 dnů atd. Menstruace trvá 8- 9 dní, bolesti v podbřišku i 10 dní před MS. Poslední menstruace 1.7. trvala 10 dní, nyní, 14 den stále špinim, nárazově, třeba jen odpoledne světle červená krev. Mám po celou dobu od 9 dne cyklu bolesti v podbřišku jako před menstruaci. Měla bych dnes užít Proveru, mám šanci, že zastaví špinění a hlavně útlumi bolesti v podbřišku? Můj lékař je na dovolené, nejbližší možný termín, kdy mohu na prohlídku je až 22.8. Čeká i mě 14 dnů dovolené, kam odjíždím za týden. Dle odběru filikostimulacni hormon z minulého roku 105, 4IU/L. Děkuji Vám za odpověď. D. K.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle FSH jste v přechodu a tedy krvácení z dělohy by již nemělo být. Bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vylouřčení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně. viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Marcela B.

    Dobrý den, už asi 15.měsíců nemám menstruaci a teď se mi objevil hnědý výtok.Děkuji za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při takto dlouhé absenci menses byste měla vyhledat gynekologické vyšetření (i z apředopkladu, že spadáte do věkové kategorie 50+)

  • Mima

    Dobrý den. Mam 47 r. 20.5. mi bola vybratá mirena po 6 rokoch. Nemala som za tu dobu vôbec menzes, naposledy v októbri 2021 trošičku špinenie. Chcela som si dat ešte zaviesť mirenu. Moja gynekologicka mi vzala krv na vyšetrenie plodnosti. /Mulerov hormón, protilátky AMH/. Volala som si ohľadne výsledkov. Povedala mi, že hodnota je 0. Ze mi už hormonálnu antikoncepciu netreba. Chcela som sa uistiť, proste, či sa môžem spoľahnúť na to že nie je už možné otehotnenie. Povedala, že nemám špekulovať, riešiť, že som stará. Vlastne ani nebola ochotná mi nejako vysvetliť, len v aplikácii VšZP som si pozrela, že mi bol vyšetren Mullerov hormán a protilátky AMH. Prosím vás, môžem teda bez obáv považovať túto skutočnosť za to, že sa už nemusíme nijako chrániť. Som proste dosť citlivý človek a hlavne chcem mať istotu. Ďakujem a prepáčte za obsirnu otázku.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při těchto hodnotách je z praktického hlediska přechod téměř jistý.

  • Dana

    Dobrý den, prosím o radu co bych měla užívat ke zmírnění pocení v menopauze. Několik let jsem brala antikoncepci Jeannie a po vysazení v 50letech jsem už menses nedostala a začaly mi návaly. Bohužel mi začala narůstat i sliznice v děloze a musela jsem na operaci, vše proběhlo bez problémů. Brala jsem před operací asi 3 měsíce Fytofem na zmírnění příznaků menopauzy, ale u toho mi pan doktor řekl, že mi může způsobovat ten nárust sliznice a doporučil mi Ogestan. Přijdou mi oba produkty stejné, oba přírodní. Fytofem mi vyhovoval. Můžete mi prosím vysvětlit zda je mezi nimi opravdu takový rozdíl? Veškeré kontrolní náběry mám nyní v pořádku. Děkuji a přeji krásný den Dana

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den u doplňků stravy nejsou specifické kontraindikace k užívání, pokkud nemáte alergii na složky přípravku

  • Andrea Š.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může mít pálení špičky jazyka souvislost s blížíčí se menopauzou. Je mi 51 let. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně při menopauze dochází poruchám na sliznicích v pochvě i jinde. Nechte se vyšetřit praktickým lékařem, eventuálně na ORL

  • Zuzana

    Mam 51r. Od konca februara som už nemala menštruáciu. Okolo 27.5.2022 som mala nechranený pohl.styk. Jedine čo sa zmenilo je že už 2 dni dozadu man citlivé bradavky na pohmat až bolestivé. Môže sa tehotnosť vylúčiť? Ako dalek postupovať? Ďakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test.

  • Helena

    Dobrý den, Je mi 47 let. Již 18 den slabě krvácím. Dobrala jsem antibiotika na močový měchýř (3ti v řadě) . Myom 33 mm, byl i předtím, bez zvětšení, kontrola děl. čípku byla ok v září. Lékařka nechce dát antikoncepci z důvodu rodinne diagnózy (rakovina prsu). Dala ascorutin, který v kombinaci s atb má projimave účinky.. Je tento stav normální? Díky

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, uděljete si těhotenský test, při negativitě je možno ještě došetřit dutinu děložní pomocí hysteroskopie, jestli izde myom třeba nedeformuje dutinu děložní nebo není přítomna jiná patologie, např. polyp, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Bl

    Dobrý den ,v roce 2017 jsem se léčila s CA prsu ,chemo a ozařování.V tomto roce jsem měla naposledy menzes a byloi řečeno že jsem v přechodu,žádné příznaky jsem neměla..Nyni už rok pozoruji padání vlasů a hodnota FSH je 135.Obcas mívám návaly ,ale nijak zvlášť dramatické.Může tato hladina zpusobit vydávání vlasů ? Beru různé vitamíny vlasy trochu rostou ,ale stále hodně padají a je to vidět .Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle hladiny FSH jste jasně v přechodu. Vypadávání vlasů bohužel souvisí s klimakterickým syndromem, doplňky stravy můžou přinést efekt.

  • Darja

    Dobrý den přeji, obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 52let , trpím roztroušenou sklerózou a již 5 let procházím menopauzou. V současné době mi začaly bolesti prsou, taktéž v podbřišku spojené s čirým výtokem.Gynekolog zjistil zvětšení sliznice, a chce pomocí injekce vyvolat menstruaci. Pokud tato varianta nebude úspěšná,chce zvolit 10 denní hormonální léčbu a právě zde jsou mé obavy,zda při roztroušené skleróze je tento postup vhodný.(hormonální léčbu postupují pouze v případě ataky a zhoršení stavu roztroušené sklerózy). V případě neúspěchu hormonální léčby,by gynekolog zvolil vyškráb v celkové anestezii.Poradíte prosím zda je tento postup a způsob léčby pro mně vhodný? Děkuji mnohokrát

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, přesnější diagnostika zvětšené sliznice spočívá v provedení hysteroskopie, dá se i ambulantně. Hormony se rovňežb dá korigovat i vyvolávat menstruace, dodržte pokyny Vašeho gynekologa

  • Alena

    Prosím Vás v mrnopauze mi pribúdau kg ake lieky mi pomôžu ? Užívam MENOGYNIAL 2 mes. Môžem pridať FYYTOFEM? DAKUJEM

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro užívání doplňků stravy při menopauze neexistuje oficiální doporučení, můžete vyměnit preparát, můžete užívat současně, někdy je potřeba ,,experimentovat,,. Při výrazném klimakterickém syndromu má nejvyšší účinost hormonální substituční terapie, tu ale musí předepsat gynekolog.

  • Andrea

    Dobrý den ,užívám asi 3 roky lék Novofem,vždy a pravidelně při něm 1x za měsíc krvácím-menstruji. Gynekoložka mi vysvětlila že je to již pouze uměle vyvolaná menstruace. Nyní jsem menstruaci nedostala a nevím,zdali je to v pořádku a může se to u tohoto přípravku stát. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Novofem tbl. je substutuční léčba určená pro ženy v perimenopauze. V závěru užívání balení by se mělo objevit krvácení z poklesu hladiny hormonů. Pokud by se krvácení nedostavilo opakovaně je možné přejít k užívání přípravku Activelle, u kterého se nekrvácí a který je určený pro ženy v postmenopuze.

  • Martina

    Dobrý den, bude mě letos 48 let a loni v květnu mě dle výsledků z krve bylo na gynekologii řečeno, že mám menopauzu. Jelikož mám zavedené tělísko Mirena tak mě nasadila doktorka Estrofem 1mg denně. Užívám již 10 měsíců, problémy s přechodem (návaly a noční pocení zmizelo), ale trochu se obávám těch hormonů, jestli při dlouhodobém užívání nemohou způsobit třeba rakovinu prsa (chodím na pravidelné kontroly). Bylo by třeba možné brát ten Estrofem pouze ob den. Mělo by to nějaký smysl? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste zdravá, neprodělala jste zánět žil, nemáte sníženou funkci jater, tak užívání přípravku Estrofem 1 mg je bezpečné. Jedenkrát za 2 roky by jste měla absolvovat mammografické vyšetření. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Marcela

    Dobrý den , chtěla jsem se zeptat je mi 49 let a v posledních 2 měsících mám menstruaci po 13- 17 dnech, přitom v listopadu jsem to nedostala vůbec. Je to normální nebo může jít o nějaký problém a mám zajít na gynekologii? Děkuji za vaši odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, cyklus 13-17 dnů je přiliš krátký. V úvahu připadá úprava menstruačního cyklu pomocí gestagenů. Pokud by nedošlo k úpravě je vhodné zvážit hysteroskopické vyšetření, které se porovádí ambulantně a při kterém se pomocí optiky prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek k histologickému vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni.hysteroskopie.cz

  • Petra

    Dobrý den, je mi 43 let, téměř 20 let beru bez problémů hormonální antikoncepci, MS jsem měla vždy běžnou spíš slabou... asi před půl rokem jsem začala menstruovat docela silně, a od té doby se to spíš stupňuje. Minulý měsíc mi začala MS o sedm dní dřív /bylo to jen mírné růžové špinění/ platíčko HA jsem normálně dobrala a udělala sedm dní pauzu. Volala jsem mému lékaři, řekl mi že je to nejspíš stresová záležitost.... Ale tento měsíc se to opět opakuje mám ještě sedm pilulek a opět jsem začala slabě růžově špinit. Nemohlo by to být spojeno s přechodem? Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina nepravidelného krvácení při užívání hormonální antikoncepce může být ve změnách děložní sliznice, která může být hyperplastická nebo se může jednat o endometrální polyp. Vhodné bude provedení hysteroskopického vyšetření, při kterém lze pomocí optiky prohlédnout dutinu děložní a odebrat vzorek tkáně k histologickému vyšetření. Hystreroskopie je zákrok, který lze provést ambulantně. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Antonie

    Dobrý den chci se zeptat zda je možné abych už začala mít menopauzu již 3 měsíce nemám menstruaci a ta poslední byla jen 2 dny slabounká. Poslední měsíc a půl mám velké návaly a silné pocení a nespavost. A pro orientaci - je mi 39 let mám už několik let nález endiometriozy a nikdy sem nebyla těhotná. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menopauza v 39-ti letech je poněkud brzy. Vhodný bude odběr krve ke zjištění hladin hormonů, t.j. provedení hormonálního profilu. Krev se odebírá obvykle 3. a 21. den cyklu. Pro případnou perimenopauzy by svědčily hodnoty FSH nad 10 mmol/l. Obraťte se na svého ošetřujícího gynekologa.

  • Monika

    Dobry den, dnes mi pani doktorka rekla ze jsem v prechodu. Jsem uzivazelka dlouhodobe antikoncepce, po problemy s jatry ( cirhoza jater) mi bylo doporuceno antikoncepci vysadit. Od te doby se u mne nedostavila menstruace ani po podavani hormonu injekcne. Z toho duvodu me pani doktorka poslala na krevni testy ohledne hladiny hormonu.. po jejich shlednuti mi oznamila, ze jsem v prechodu. Je mi 36 let a prijde mi to prilis brzy. Mohu se zeptat na Vas nazor? Pripadne jak resit nechraneny sex? S manzelem by jsme nechteli dite a ja si nejsem jista, zda je to opravdu prechod? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Miroslava Linkova

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať, mám 50 rokov, už asi prichádzam do menopauzy, pretože už mi blbne menzes, už tretí raz mi mešká. Pred tým dva krát dva týždne, teraz zatiaľ od pondelka. Už asi tretí deň mi nie je dobre, mám nevoľnosti, môže to byť menopauzou? Tehotná určite nie som. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika J.

    Dobrý den, je mi 52 let. Před 1.5 rokem vysazena HA. Krevnim rozborem zjištěn přechod. Asi půl roku silná nepravidelná menses, naposledy v 1/21. Po 9 měsících bez menses jsem začala po pohlavním styku krvácet a krvácím 5 tydnu. Nasazen Norethisteron a čeká mě hysteroskopie. Dostala jsem vycineno, že užívám bylinný preparát obsahující ženšen(20 mg denne) bez konzultace s lékařem a ten, že největší pravdepodobnosti zapricinil zvýšení sliznice (8mm) a "probuzeni" vaječníku. Prosím o vás názor ohledně užívání ženšenu děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Maria

    Dobrý den měla bych na Vás dotaz. Je mi 49 let, měla jsem pravidelnou menstruaci ale již 3 měsíc mi vynechala, stalo se to opravdu že dne na den bez jakých koliv předešlých vynechání, od té doby mám příznaky menopauzy návaly, pocení atd. Byla jsem u lékaře dal mi injekci ale ani po ní jsem nezačala menstruovat. Jen se chci zeptat, zda je to normální, takhle ze dne na den. Mnohokrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Ivana Dlouha

    Dobry den,je mi 53 let,menstruaci jsem nemela jiz 2 roky,muzu jeste otehotnet.Dekuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika Z.

    Dobrý den, pane doktore. Je mi 47 let a mám velmi silné příznaky menopausy. Veliké návaly horka,nervozita, nespavost, když usnu budím se po hodině, někdy nespím vůbec. Můj pan doktor mi předepsal Velbienne. Beru týden. Protože jsem během dvou let nabrala 13kg. velmi se bojím, abych netloustla dál. Největší problém je břicho, boky. Můžete mi alespoň orientačně říct, jaká je pravděpodobnost, že přiberu? Panu doktorovi jsem kladla na srdce, že už přibrat opravdu nechci. Děkuji, jsem zoufalá.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lenka

    Dobrý den, Je mi 52 let, trpím půl roku bolestí ramen a krční páteře a tuhnutím a pálením svalů a úmornou únavou a nespavostí, estradiol 963, progesteron 1,5, fsh 11,7, menstruace nepravidelná, cyklus 17 dní, návaly žádné nemám, s těmito příznaky jsem se s nikým nesetkala, máte s tím nějaké zkušenosti?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Linda Jarská

    Dobry den,v srpnu mi bylo 44let. V dubnu letosniho roku tj. 2021 mi byla delana hladina hormonu, ktera vysla OK. Ted je v zari, menzes jsem mela mit 10 srpna, ale stale nemam. Byla jsem u lekare a rekl, ze mam utlum vajecniku, ze pokud neprijde menzes do dvou mesicu mam prijit. Jsem z toho dost spatna. Je mozne, ze v dubnu byla hladina hormonu OK a za 4 mesice bych mela uz posledni menzes tj. prechod?? Moje maminka byla ve 44letech 2x tehodna a menzes mela jeste v 50 letech. Rika se, ze prechod byva podobny dle maminky. Predem dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Renata

    Dobrý den, mám dotaz jsem po ablaci prsu 5/21a má léčba je tamoxifen a zoladex 3,6 mg podáván vždy jednou za 4 týdny. Menstruaci jsem měla naposledy v červnu. Mohu při této léčbě v současné době otěhotnět?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Barbora

    Dobrý den, 4 roky jsem neměla menstruaci, je mi 54 let. Je těhotenství již 100% vyloučené? Doufám, že ano. Děkuji. B.

    • MUDr. Petr Kovář

      Žena by se měla chránit po dobu ještě jednoho roku od poslední menstruace

  • jinadu

    Dobrý den, po menopauze mě pokračují návaly horka. Lékař nejprve zvolil nehormonální léčbu, ta nezabrala. Nyní hormonální, do které se mi nechce. Jsem kuřačka a ze dne na den přestat to není jednoduché. Možnost omezit kouření by asi riziko trombózy nesnížila ! Poradíte? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte návaly horka a do hormonální substituční léčby se Vám nechce vyzkoušejte fytoestrogeny. V lékarně je dostupná celá řada přípravků bez předpisu na recept.

  • Kateřina S.

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mi ještě hrozí riziko otěhotnění. Je mi 45 let, před rokem jsem měla FSH 160, LH 114. Poslední menstruaci jsem měla před 8,5 měsíci (předtím tak jednou za půl roku). Vím, že bych pro potvrzení definitivní menopauzy měla být bez menstruace rok, ale přestali jsme si s přítelem "dávat pozor". Teď jsem si ale přečetla, že ovulace může probíhat, i když nemám menstruaci. Jak vysoké je, prosím, riziko otěhotnění v mem pripade, je to vůbec možné? Dělám si pro jistotu každý měsíc těhotenský test, ale dítě samozřejmě nechci. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, plodnost po 35-tém roku věku strmě klesá. Pravděpodobnost, že spontánně otěhotníte je velmi nízká, vyloučit ji však zcela nelze.

  • Andrea

    Dobry den, Mam 43 rokov a prave som po roku skoncila brat Duphaston, ktory som brala kvoli nepravidelnej menstruacii, spineniu v strede cyklu a mykozam. Som 2 mesiace bez neho a vyzera ze cyklus sa upravil, len mi zacina znova spinenie, mam ho cca medzi 14. - 21 DC. Moja dr. mi povedala ze ak by mi problemy znova zacali, tak sa to da riesit jedine antokoncepciou. Na moju otazku ci by nemohla spravit vysetrenie hormonou a podla toho nasadit nejaku specialnu hormonalnu terapiu mi povedala ze vysetrit hormony nema vyznam. Nezda sa mi to, na vasich strankach som videla ze sa da urobit specialna terapia a vysetrit ci prebieha menopauza, alebo este nie, na zaklade specialneho vysetrenia hormonov. Ake by ste navrhoval riesenie v mojom pripade prosim?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vyšetření horm. profilu se provádí z krve obvykle 3 a 21. den cyklu. Od výsledku hladiny jednotlivých hormonů se potom odvíjí léčba. Domluvte se na tomto vyšetření s registrujícím gynekologem.

  • Drahomira R.

    Dobrý den , Mam dotaz je mi 45 let menstruaci mam pravidelne kazdy mesic po dobu 6 dnu, jen ted jsem mela problem celi brezen jsem nemela menstruaci az 01.04.2021 probehla normalne 6 dni a ted opet jsem zacala menstruovat 26.04. A 27.04 jsem skoncila ale stale me pobolivaji prsa. Chtěla jsem se tady zeptat jestli to muze byt to ze uz prechazim do prechodu ? Diky predem za Vasi odpoledne.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji odběr krve ke stanovení hormonálního profilu, dle výsledku poté další postup v ambulanci registrujícího gynekologa.

  • Eva Z.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda i při braní antikoncepce (Ebelya) mohu pociťovat příznaky menopauzy? Je možné i při braní antikoncepce z krve zjistit, zda jsem již v menopauze či premenopauze? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je-li hladina FSH (folikulostimulační hormon) nad 40IU/ml pak se jedná o menopausu. Lze zjistit odběrem z krve. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Jaroslava S.

    Dobry den...mam 47r a som po hysterektomii od 33roku..doteraz som brala Livial ale vysadila som ho a chcela by som zacat brat hormon Dhea..docitala som sa od zien,ze im to robi dobre v case menopauzy...ale kedze mam zvysenu cinnost stitnej zlazy..potrebujem poradit.. Dakujem vopred za odpoved Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejprve došetření v endokrinologické poradně (zda je štítná žláza v pořádku) a dle toho event.domluvu stran možnosti užívání DHEA a následně i konsultaci s registrujícím gynekologem. Samovolně nedoporučuji nasazovat!.

  • Martina

    Dobrý den, mám 46 let a poslední tři měsíce mám typické příznaky menopauzy: návaly horka, noční pocení, nespavost, vaginální suchost, bolesti hlavy a podrážděnost. Dva roky mám zavedené tělísko Mírena a díky tomu nemám menstruaci. Na gynekologii mě doktorka řekla, že mě hormony nedá, že už mám tělísko a že to zvládnu s přírodními preparáty. Ty už beru dva měsíce, ale posun k lepšímu je minimální. Vzhledem k svému věku nemůžu dostat ještě hormonální substituční léčbu? Nebo jen doplnit estrogen třeba ve spreji jak jsem četla. Bojím se všech následků, co menopauza přináší a tak bych si ráda ještě chvíli zachovala mládí😊 Mám 13-leteho syna a dvouletou dceru, jsem štíhlá, nekuřačka a žádné jiné zdravotní komplikace nemám. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji otestovat (odběrem z krve) FSH (folikulostimulační hormon) a je-li tato hodnota 40IU/ml a více pak se jedná o MENOPAUSU a dle toho doporučuji nasadit adekvátní léčbu - možno přírodními preparáty (efekt hodnotit nejdříve po 3měsících) případně preparáty hormonální tj.HRT (hormon replacement therapy). Blíže proberte cestou své registrující gynekoložky. Vyjde-li hodnota pod výše uvedené pak se o menopausu nejedná.

  • Renata

    Dobry den, jsem v prechodu a po roce mam problemy zrejme bakterii Gardnerelu. S lekarkou potize vyresim a za nekolik mesicu ji mam opet . Muze na tom nest hlavni podil sexualni prenos? Dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ne vždy musí mít hlavní podíl sex.přenos. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

  • larisa t.

    Dobry den.Mam 52let. Posledni mesičky v prosinci.Zacala jsem terpet silnymi navaly. Predepsali mi DIVINU.Za 21 dni uzivani pribrala jsem 11kg a byla jsem hodne otekla.Ted mi napsal VELBIENNE. Bojim se ze zase zacnu nabirat a otekat. Četla jsem ze exestuji hormony s drospirenonem ktery zabranuje zadrzeni vody,nebo exestuje nake jine reseni.Prirodni doplnky vubec nepomahaji. Dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na menopausální příznaky se používá HRT tzv.hormonální substituční léčba,tj. Velbienne je nyní adekvání léčba. Doporučuji vyčkat jeho efektu a dle toho ev.výběr jiného preparátu ze skupiny HRT.

  • Jana S.

    Dobrý den, je mi 57 let, poslední menzes jsem měla před rokem. Mám mírné návaly, které mě v noci budí. léčím se se štítnou žlázou (zvětšená) 10 let, beru Letrox 125. Moje gynekoložka mi předepsala Velbienne 1x denně. Po přečtení příbalového letáku mám strach z přibírání na váze a zvýšení možnosti rakoviny vaječníků. Nejraději bych Velbienne nebrala. Neohrožuje mě to zbytečně? Děkuji za odpověď. Jana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji stejný postup jako registrující gynekoložka, tj.Velbienne.

  • Hana

    Dobrý den. Je mi 43let. 3roky zcela bez menzes. Paní dr.predepsala HA, tu jsem brát nechtěla. Nyní od října 2020 hormony Femoston 2/10. Po těchto hormonech menzes pravidelně. Ale bohužel jsem začala přibirat na váze (zvetsila se prsa, břicho, pas). Dodržují zdravý životní styl- jídlo, běh 4x týdne, procházky. Může přibírání souviset s hormony? Mohu je vysadit? Předem děkuji za odpověď. Ještě dodám, že 1.5 roku beru Letrox 75 na stitnou zlazu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vysazení hormonů prozatím nedoporučuji. Blíže konsultace s endokrinologem stran štítné žlázy a bude-li tato v normě pak kontrola u registrující gynekoložky, kde domluva stran dalšího postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, je mi 51 a před dvěma lety mi začala menopauza. Konec menstruace, návaly horka, odpor k opačnému pohlaví, omdlévání, deprese a co nejhorší - začala jsem strašně tloustnout a od té doby mi strašně padají vlasy. Gynekolozka mě posílá za obvodním doktorem a naopak. A tak jsem za dva roky přibrala 10 kg a mezi dřívější záplavou vlasů mi začala prosvíat hlava. Prostě skončili všechny minulé příznaky a teď už jen tloustnu a plešatím. Dá se s tím něco dělat? Prosím pomoc, nechci být vorvaň bez vlasů. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den stran vypadávání vlasů doporučuji vyzkoušet přípravek complidermol-5-alfa od firmy axonia. Blíže na www.axonia.cz. Stran nadváhy pak konsultaci s praktickým lékařem či nutričním specialistou.

  • Lenka B.

    Dobrý den, letos mi bude 53 let, užívám antikoncepci Violetta, prý na překlenutí přechod.potíží. Po čtyřdenní pauze v užívání jsem byla na odběru pro zjištění fsh hormonu - mám prý mírně zvýšené, nic nám to prý neřekne. Chtěla bych se zeptat do kdy doporučujete Violetta užívat? Do kolika let je to možné? A kdy už ne? Mohu přestat brát a když budou velké obtíže zase začít užívat? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li hodnota FSH více jak 40IU/l pak Violettu již neužívejte. Jinak doporučuji nadále. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • HaKo

    Dobrý den, je mi 62 let,odstraněná děloha cca před 12 lety,vaječníky zůstaly. Neměla jsem žádné problémy ,začalo to před rokem a půl psychickými problémy a na mou žádost zjistili nerovnováhu hormonů. Brala jsem jen přírodní Maxi Klim asi rok a bylo mi celkem dobře, od podzimu se to začalo zhoršovat, přestala jsem spát a měla úzkostné poruchy. Po nynějším odebrání krve prý hormony v normálu, ale dostala jsem injekci a lék Estrofem. Po injekci se krátce vše zlepšilo, ted opět nespím a nejhorší je že nemůžu dýchat (nelze dodechnout pro pocit úlevy), točí se mi hlava a jsem unavená (i to může být projev přechodu??) a lítá mi tlak nahoru dolů. Myslela jsem že v mém věku už bych měla být po a v pohodě a taky mě dost děsí ta hormonální léčba, ale začala jsem to brát, protože takhle se nedá žít. Jak dlouho to může trvat a může se brát Estrofem jen krátkodobě? Děkuji HK

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívání Estrofemu nepovažuji za dlouhodobé řešení. Vhodné došetření obtíží jelikož se jeví jiného než gynekologického původu, obzvláště je-li hormonální hladina v normálu. Doporučuji domluvu s praktickým lékařem stran dalšího postupu, příp.odeslání k odborníkům v dané specializaci.

  • Karla

    Chtěla bych vědět referenční meze pohlavních hormonů u žen ? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      TESTOSTERONHORMONY HYPOFÝZY A HYPOTALAMU
      FOLIKULOSTIMULAČNÍ HORMON (FOLITROPIN, FSH)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 2,5-10,2
      U/l, ovulační fáze 3,4-33,4 U/l, luteální fáze 1,5-9,1
      U/l, postmenopauza 23,0-116,3 U/l

      LUTEINIZAČNÍ HORMON (LUTROPIN,LH)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 1,9-12,5
      U/l, ovulační fáze 8,7-76,3 U/l, luteální fáze 0,5-16,9
      U/l, postmenopauza 15,9-54,0 U/l

       HORMONY HYPOFÝZY A HYPOTALAMU
      PROLAKTIN (PRL)
      • Referenční hodnoty: ženy: 59-619 mU/l,
      postmenopauza 38-430 mU/l,

      RŮSTOVÝ HORMON (SOMATOTROPIN, STH, TAKÉ GH,
      GROWTH HORMON)
      • Referenční hodnoty: 0,16-13,00 mU/l
      • Referenční hodnoty: ženy 0,2-2,9 nmol/l,
       
      ESTRADIOL (17-Β-ESTRADIOL)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 40-606 pmol/l,
      ovulační fáze 536-1930 pmol/l, luteální fáze 121-718 pmol/l,
      posmenopauza <136 pmol/l,

      POHLAVNÍ HORMONY
      PROGESTERON (PRG)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 0,5-4,4 nmol/l,
      ovulační fáze 14,1-89,1 nmol/l, luteální fáze 10,6-81,3 nmol/l,
      posmenopauza <2,3 nmol/l

      PLACENTÁRNÍ HORMONY
       Lidský choriový gonadotropin (lidský choriogonadotropin,
      hCG)
      • Referenční hodnoty: do 5 U/I

  • Jitka M.

    Dobrý den, od jara řeším nepravidelnou menstruaci, podrážděnost, úzkosti, časté střídání nálad, velkou únavu, nespavost, za posledního 3/4 roku váhový úbytek cca 11 kg. Praktický lékař přičítal vše stresu, protože krevní obraz byl dobrý, teď jsem si ale nechala na gynekologii udělat hormonální profil a 4. den menstruace tyto hodnoty: LH 6,12 , FSH 33,92 , LH/FSH index 0,18 , prolaktin 148, progesteron 2,23, estradion-17-beta méně než 55, testosteron 1,52. Je mi necelých 43 a ještě částečně kojím své nejmladší dítě. Jde jednoznačně o přechod nebo hodnoty nahrávají spíše stresu a poměrně velkému zhubnutí? Děkuju moc, Jitka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o přechod se dle laboratoře nejedná. Spíše se bude jednat o stresovou záležitost.

  • Petra N.

    Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na názor. Je mi 37 let, rok po porodu jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko (Mirena). 4 roky bylo vše v pořádku, max. se mi občas nafouklo břicho. Poslední rok mi ale začaly návaly horka. Moje ošetřující paní doktorka na gyn. mi řekla, že to asi není gynekologického původu a mám si nechat udělat vyšetření na štítnou žlázu. Bohužel jsem si tyto testy nechala udělat až po výměně za druhé tělísko letos v červnu. Testy na štítnou žlázu byly v pořádku, a tak mi nechala paní doktorka na gyn. udělat odběry na hladinu hormonů. Ty ukázaly na předčasný přechod a velmi nízkou hladinu estrogenu. Jako terapie mi bylo doporučeno nechat dál tělísko a přitom brát každý den tabletu Estrofemu. U tohoto typu je však výrazně velké riziko karcinomu prsu. Moc se mi do této varianty nechce. Myslíte, že kdyby se tělísko vyndalo, nemohlo by se tělo zase dostat na původní úroveň? Nebo je ještě nějaká jiná možnost řešení? Děkuji!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená možnost se mi nyní jeví jako adekvátní. Blíže dle konsultace s kolegyní resp. Vaší registrující gynekoložkou. Tělísko doporučuji ponechat.

  • Pavel

    Dobrý den, manželka má 47let, nepociťuje sice žádné problémy, ale snažíme se spolu o vylepšení našeho sexuálního života a s tím souvisejících prožitků u ní. Setkal jsem se s tím, že se provádí i různé zákroky na obnovení poševní tkáně a narazil jsem na tento přístroj: https://www.drmax.cz/silk-n-tightra-intim-zdrav-zarizeni-k-dom-pouziti Zajímal by mě názor odborníků, zda byste takový přístroj doporučili, nebo naopak ne. Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené můžete s manželkou vyzkoušet. Další možností je tzv.REJUVENACE poš.sliznice, kterou provádějí někteří kolegové. Blíže dle domluvy cestou registrujícího gynekologa.

  • Dana

    Dobrý den, je mi 50 let a po mnoha letech jsem vysadila HA Jeanine. Začaly mi padat vlasy a potím se. Nechala jsem si udělat testy z krve zda už nejsem v přechodu a toto jsou výsledky. Můžu poprosit o vysvětlení těchto hodnot? Moc Vám děkuji a přeji krásný den Dana FSH 58,4 , LH 22,1 , ESTRADIOL 42 , PROLAKTIN 177

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené hodnoty znamenají že jste v menopause "přechodu" a doporučuji Vámi uvedené příznaky konsultovat se svým registrujícím gynekologem a dle toho jej adekvátně léčit.

  • Eva C.

    Dobrý den, prosím o radu. Je mi 62 let a jsem už asi 17 let po operaci- odstranění dělohy i vaječníků. Už asi 2 roky nemohu mít pohlavní styk z důvodu bolesti. Gynekolog mi řekl, že mám distrofii (nevím, jestli je to správný název) a předepsal mi Ovestin, který jsem přestala brát, Protože jsem cítila, že to nepomáhá. Prohlídka byla bolestívá a krvácela jsem. Nyní mám po roce jít zase na preventivní prohlídku, ale mám strach. Nevím, co je to za poruchu. Prosím o vysvětlení. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trpíte-li vaginální suchostí či svěděním existují i jiné preparáty než Ovestin a nutno změnit léčbu, resp.vyzkoušet jiné preparáty. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem jsou-li vyloučeny jiné příčiny.

  • Petra

    Dobrý den. Před 12 lety jsem ve 42 letech podstoupila hysterektomii, vaječníky byly zachované. Po 5 letech začaly mírné návaly pocení, které kolem 50 téměř vymizely, ale přidala se bolest připohlavnim styku, kterou jsem vyřešila použitím gelu. Teď v 54 letech se se mi vratily záchvaty pocení i několikrát do hodiny, mnohem silnější než před lety. Může se i takhle po letech klidu zase začít projevovat menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa s lab.odběry a domluvou stran případného nasazení HRT(hormonální substituční léčby) stran vymizení uvedených příznaků.

  • Lenka

    Dobrý den. Odběry mi byla zjištěna menopauza FSH 65. Po cca 2 měsících následovalo lehké špinění asi 5 dnů..na kontrole sono zjištěna výška sliznice kolem 7mm na vaječníku cystičky..podle lékaře nález vypadal jakoby se vaječníky ještě probudily. Nyní opět po 2 měsících lehké špinění. Cítím nepříjemné pocity v oblasti celého břicha, tlaky, píchání, plynatost, na kterou jsem nikdy netrpěla. Je to normální? Může ještě při těchto hodnotách docházet ke špinění a pocitům jako při menstruaci? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaného bych indikoval HSK,abrasi (hysteroskopii s abrasí), tato lze provést i v ambulantním režimu na některém z našich pracovišť se lze objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Hana

    Dobrý den pane doktore,na jaře jsem byla na prohlídce a pan doktor říkal,že deloha je přiravena na přechod,je mi 50 let.Měsíčky jsem měla naposled v unoru,pak jsem nemenstruovala,až ted 3.8.....Je to normální?Děkuji za odpověd,Fauová

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené lze otestovat i odběrem krve, tj.hladinou FSH(folikulostimulační hormon). Blíže prohovořte přímo s registrujícím gynekologem.

  • Monika N.

    Dobrý den, je mi 44 let, jsem v menopauze, hladina fsh 129,14, estradiol 239. Je otěhotnění na 100% vyloučené? Antikoncepci neberu a nerada bych v takovém věku otěhotněla, tak jenom jestli je to opravdu na100% . Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění je při této hodně FSH vysoce nepravděpodobné.

  • Jarka

    Dobry den, pane doktore. 55 let, vyska a vaha v poradku. Denne Euthyrox 75mg cca 15 let a vse v poradku. Zadne tehotenstvi, porod ani potrat. Pry endometrioza. Nic jine se nezjistilo. 7/2019 hysteroskopie a vse v poradku. Mamograf pravidelne a v poradku. Prosinec 2015 jsem mela naposledy menses. Navaly a poceni jsem pozorovala od roku 2014. Ale nebylo to az tak neprijemne a tezke. Od 2016 do 6/2018 prislo maximalne narocne obdobi. extremni navaly, poceni, nespavost, pres noc 4-6x prevlekani obleceni.... vyzkousela jsem bylinky, tinktury, cinskeho lekare a lecbu jejich bylinama pripravenou pro moji osobu, preparaty vsechny, ktere jsou na nasem trhu a nic nezabralo. Za 2,5 roku jsem byla uplne KO. Nakonec jsem souhlasila s HRT. Od 7/2018 mam Lenzetto sprey. 1-3 x za den cca 1 rok. Ojedinele za den 3x. ( to bylo doporuceni me lekarky ) Od 6/2019 pouze 1x rano pravidelne. I tak mam pravidelne navaly a poceni a musim pouzivat vejir. 2/2020 druha pani doktorka mi rekla, ze nemuzu brat pouze Lenzetto ( estrogen ), ze musim taky progesterone. Dala mi zavadejici tablety Utrogestan. Prvni 2 tydny v mesici pouze Lenzetto a dalsi 2 tydny Utrogestan. 2 tablety zavest na noc. Poprve: Utrogestan jsem začala užívat od 17.3 do 29.3.2020. 31.3.2020 jsem začala silne špinit a bolest podbriska jako při menzes. 1.4. do 7.4.2020 krvaceni - menzes. Hodne me to prekvapilo, absolutne jsem to necekala. Podruhe: Utrogestan od 18.4.2020 do 2.5.2020. 4.5.2020 spineni a 5.5.do 11.5.2020 uz menzes. Kdyz jsem jeste byla mlada i starsi menzes trval pokazde 7 - 9 dnu. Vidim, ze ted je tomu taky tak. Znamena to, ze uzívaním Lenzetta a Utrogestanu, se mi obnovi zpatky menstuacni cyklus??? To znamena, ze je to cyklicke podani. JA UZ NECHCI ZACHOVANI PREVIDELNEHO MENSTRUACNIHO CYKLU. Jedine v pripade, ze je to pro mne bylo po zdravotni strance prospesnejsi. Ted mi pani doktorka nabidla tyto pripravky: Femoston conti, Femoston mini, Activelle nebo Tibolon. = v kontinuálním režimu. Ptam se Vas, pane doktore: 1, Lenzetto sprey není dostacujici a nemuzu uzivat samostatne pouze estrogen ale musí byt k nemu ještě progesteronovy přípravek? 2, Který z přípravku mi doporucite? Femoston conti, Femoston mini, Activelle nebo Tibolon Dekuji za Vas cas, S pratelskym pozdravem Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano 1, je nutné užívání i gestagenního resp.progesteronového přípravku kvůli riziku nádorového onemocnění v případě užití POUZE estrogenů 2, osobně doporučuji Tibolon Aristo pro začátek. Blíže dle domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Nikola T.

    Dobrý den, jsem v předčasné menopauze, zjištěna hormonálním profilem ve 37 letech, beru pořád Lindynette, ale poslední měsíce nemám chuť na sex, teď už vlastně vůbec, prosím, co se s tím dá dělat? Mám vysadit antikoncepci? U lékaře mám termín za skoro 2 měsíce. Moc děkuji za odpověď Nikola

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepci nadále užívejte a dále dle vyšetření a konsultace s Vaším registrujícím gynekologem stran případné změny.

  • Michaela N.

    Dobry den, chtela jsem se zeptat za maminku. Ma problemy s navaly v menopauze a nic uz ji nezabira. Doktor ji predepsal Cavinton Forte. Tam se ale o menopauze nic nepise. Jaky ma tento lek vliv? dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná-li se o velmi silné příznaky menopausy pak je na zvážení nasazení tzv.HRT(hormonální substituční terapie). Nebude-li CAVINTON s efektem pak dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem maminky či jiným.

  • Eva

    Dobrý den, jsem BRCA2 pozitivní (39let) - měla jsem nález v prsu a jsem po oboustranné mastektomii. Nyní mi onkologové doporučují odstranění také vaječníků. Tvrdí, že to bude pro tělo jako po klasické menopauze. Opravdu se po menopauze už ve vaječnících netvoří vůbec žádné hormony a vaječníky jsou úplně "mrtvé"??? Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ano po menopauze je aktivita vaječníiků prakticky nulová.
  • Martina

    Dobrý den, .Je mi 56 let , 5 let jsem bez menstruace , pravidelně chodím na prevenci. Vše je v pořádku Žádne problémy nemám. Při poslední návštěvě u gynekologa mi paní doktorka naordinovala 2 ampulky Agolutinu,aby se mi odloučila děložní sliznice, která narostla na 4mm. Nic se nedělo. Za měsíc na kontrole sliznice stejná znovu Agolutin . Za 14 dní se mám dostavit na kontrolu s pokud se sliznice neklesne pod 4mm tak budu odeslána na kyretáž. Zak jsem z toho v rozpacích. Děkuji za odpověď a Váš názor. Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při podezření na nepravidelnost děložní sliznice je vhodné provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně bez narkózy viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Tatiana

    Dobrý deň, prosím o informáciu: je možné súbežne užívať : Indonal Forte a Energy Gynex ? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Tatiana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pročtěte si příbalové letáky těchto potravinových doplňků.
  • Petra

    Dobrý den, je mi 49 let. Již rok řeším urogynekologické potíže. Stále bolest v podbřišku, opakované záněty. Bohužel k tomu bušení srdce, návaly, nevolnost, bolest hlavy. Nechala jsem si udělat hormonální profil. FSH19,1, LH15,8, Estradiol 89,4, Prolaktin 132, Progesteron 1,62, Testosteron 1,34 a S_DHEA 12,8. Chci se zeptat zda se může jednat o začínající přechod? Gynekolog mi nasadil Femoston mini zatím na 3 měsíce. Děkuji za odpověď Obleserová Petra

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, tyto potíže značí počínající přechod, bylo by ale vhodné i vyšetření u praktického lékaře k vyloučení jiných interních onemocnění, které mohou mít podobné příznaky.
  • Dana

    Dobrý den, je mi 47 let, dle hormonální profilu už v roce 2021 menopauza. FSH 105,4, ESTD méně 40. Nasazena antikoncepce Yaz k potlačení návalů. V září 2023 tromboflebitida, zřejmě po covidu, vysazeni yaz na doporučení lékaře. Zpět návaly, nespavost, padání vlasů, ztráta libida. Nechala jsem si udělat odběr na trombofilni mutace, negativní. Nyní lékař předepsal gestagenni antikoncepci Cerazette. Pokud nebude vyhovovat, chce se vrátit zpět k antikoncepci yaz. Má tento postup smysl? Od menopauzalnich obtíží mi můžou gestageny pomoci? Případně vrátit se k antikoncepci yaz? Mám křečové žily. Děkuji, Dana.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, menopauza není jen nedostatek estrogenů ale i gestagenů. V některých případech může pomoci i tato jednosložková antikoncepce. Po tromboflebititě je užívání kombinované antikoncepce rizikové.
  • Katy

    Dobrý den, u předčasné menopauzy je vhodnější brát Tibolon a nebo progesteron orálně a estradiol mazat? Co je šetrnější a co je účinnější? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, u předčasné menopauzy /tj před 40 rokem/ bych osobně volil ,,klasickou,, kombinovanou hormonální antikoncepci. Pro potlačení klimakterického syndromu u žen s normální menopauzou neexistuje zde mezi preparáty lepší nebo horší. Domluvíte se s registrujícím gynekologem. Je i na Vás, který způsob aplikace je pro Vás příjemnější....
  • Petra

    Dobrý den,jsem v přechodu gyn. mi předepsal antikoncepci lindynete .Chtěla bych se zeptat jak se bere ?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přesné nasazení konzultujte s vaším gynekologem. Většinou se v přechodu užívají jiné druhy hormonální ,,antikoncepce,,
  • Bára

    Dobrý den, je mi 29 let. Před rokem a půl, v říjnu 2022 jsem měla covid a po něm zánět močového měchýře a výpadek menstruace. Doktor mi píchl hormony na vyvolání. Toto se opakovalo i podruhé na začátku roku, během toho jsem opět měla horší zánět mocaku, částečně bolavé i ledviny a 2 antibiotika. Cca 2-3 týdny i návaly vedra, přisuzována jsem hormonální nerovnováze. Po tomto jsem se rozhodla si již nenechat vyvolávat menstruaci a počkat, až přijde přirozené. Což se povedlo, a od června do září jsem měla přikladnou menstruaci, přesně na čas i s ovulaci. Poté na konci září začali navaly znovu a do dnešního dne neodezneli, ani nepřišla menstruace. Diagnóza tedy předčasný přechod. Více mi nikdo říct nechce, chtějí mi nasadit hormony. S manželem si ale přejeme dítě a nevím, jak nyní postupovat. Jestli opravdu začít hormonální léčbu, nebo jsou ještě jiné možnosti. Předem děkuji za názor.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud je potvrzen předčasný přechod, je nutné hormonální zajištění. Ťehotenství je možné s darovaným vajíčkem při IVF
  • Natálie

    Dobrý den, je mi 41let. mám jedno dítě a antikoncepci neberu 10let. Problémy s cyklem nemám, jen ho mám o něco delší cca 34 dní. Poslední dobou cca rok cítím, že se něco děje a je to cim dal silnější. Změny nálad, deprese, nadmerné vypadavani vlasů, sucha pokozka, jednou plna energie jednnou zase bez energie...sama sebe nepoznavam. A ja nevim, jak to řešit...přejít na antikoncepci?Nějaká hormonální léčba? Žádné jiné léky neberu a zdravotní problém nemám.Děkuji za radu.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den. Prosím o radu.Jsem v perimenopauze, s vícečetnými myomy a v minulosti léčenou endometriózou. Mohu užívat doplňky stravy na memopauzu , jak radí lékařka ?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemáte alergie, běžně dostupné potravinové doplňky na přechod jsou možnou variantou. je otázkou, jestli při Vašich diagnozách nepřistoupit spíše k hormonálnímu zajištění. Nutno ale konzultovat s ošetřujícím gynekologem.
  • Anna

    Dobrý den,mám kraurozu vulvy pysky se stráci mám kortikoidy.Zastavuji kortikoidy zmenšování pysků.protoze používám i jiné masti tak nechci brát kortikoidy.Co byste mi doporučili jak je třeba sarapis jestli by bylo vhodné používat.chci dát tělu jen to nejlepší.dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bohužel zde můžeme akorát tlumit projevy onemocnění. Kortikoidy mají nejlepší účinek, symptomaticky uleví mastné prostředky, např. vazelína. Jiné potravinové doplňky mají diskutabilní účinek.
  • Barbora

    Dobrý den, je mi 50 let , jsem krátce v přechodu. Po roční pauze jsem opět začala menstruovat. 10.10. na doporučení lékařky jsem užívala cyclo3 forte 2 dny . Menstruace ustala 18.10. Dnes opět krvácení. V pátek jsem byla na ultrazvukové kontrole dělohy. Vše v pořádku. Děložní čípek také. Chci se zeptat , zda v přechodu je takováto situace normální. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, krvácení po menstruaci může značit i onemocnění uvnitř dutiny děložní. Zde je na zvážení provedení hysteroskopického zákroku, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Blanka

    Dobrý den. Je mi 56 let. Měla jsem poslední dobou občasné pocity svědění a všimla jsem si změny na malých pyscích. Lékařka mi řekla, že se jedná o synechii. Pokusila se o oddělení, ale pohledem vidím, že došlo k částečnému srůstu malých pysků k velkým. Bylo mi doporučeno mazat Bepanthenem. Nechápu, že se to stalo, když se dvakrát denně sprchuji a používám gel. Je vhodné operativně srůsty oddělit? A co mohu udělat, aby se to nezhoršovalo a jak řešit současný stav? Pokoušela jsem se sama o oddělení, ale jen jsem si udělala drobné trhlinky. Pomůže doplňovat estrogen? Děkuji předem za odpověď. Blanka

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, jedná o změny způsobené věkem, malé srůsty, pokud nečiní obtíže není potřeba řešit. Lze pomoci estrogenovým krémem, někdy je potřeba rozrušit srůsty operačním zákrokem.
  • Kateřina

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat na vás názor. Jsem zhruba 3 roky po přechodu, prošla jsem si stavem velkých návalu, pocitu na oddělení atd.... Nyní jsem ve stádiu, kdy jsem ztratila chuť na sex, zcela vyschlo.Dnes mi p.doktorka predeosala Velbienne.Precetla jsem si vedlejší účinky a trochu se bojím tento lék brát. Otázka je jednoduchá. Raději zůstanu zdravá, bez chuti na sex než mít zdravotní životu ohrožující komplikace. V době, kd jsem brala antikoncepci jsem trpěla silnými migrénami, které odešly po porodu... Také mám v rodině případy mozkových příhod...vše jsem našla jako možné komplikace u tohoto léku. Nadruhou stranu po přechodu trpím velkou únavou, která je naprosto neovladatelna...a jiné problémy, které by se mohly zmenšit po tomto léku?? Moje otázka,zda mi doporučíte tento lék brát??? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba posoudit přínosy a rizika pro konkrétní pacientku, pokud máte obavy s užívání léků konzultujte toto s ošetřujícím lékařem. Existují i jiné druhy hormonální substituce.
  • Marcela

    Dibry den od maja nemam menzes mam 51 r a taketo hodnoty hormonov: Lh 43,58 FSH 125 Prl 15 PROG 0,84 ESTR 18,5.kedze gynekologa mam az v decembri vedeli by ste mi prosim nejako vysvetlit tieto hodnoty?dakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pravděpodobně jste v přechodu.
  • Zuzana

    Dobrý den, je mi 54 let. Menstruaci mám trochu nepravidelnou. Jednou vynechala, pak strašně silná u mě neobvyklá, a teď už slabší jenom 4 dny. V létě mě odvezla záchranka na dovolené se silným bušením srdce a nevolností do nemocnice. Po všech vyšetřeních se zjistilo, že srdce je v pořádku, echo, holter i rtg v normě. Už delší dobu mě trápí pálení pusy i jazyka. I tady mám vše v pořádku. Teď mám už 2 měsíce problémy: motání hlavy, rozostřené vidění, bolesti dásní, podrážděnost, bolesti hrudní páteře, a neskutečnou únavu. Jinak jsem velmi akční, sportovně založená a manžel je nešťastný, že jsem úplně bez života, dokonce bohužel i bez chuti na sex. Moje doktorka gynekologie mě poslala k psychologovi a možná i k psychiatrovi. A ať jsem klidnější tak mám brát přírodní preparáty na menopauzu. Dělala mi běžnou prohlídku a ta je v pořádku. Tak nevím. Potřebuji názor jiného doktora. Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, při nepravidelnosti cyklu v období přechodu se může jednat i problém v dutině děložní, pro vyloučení je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření., lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Hanka

    Dobrý den, je mi 53 let. Při poslední gynek. prohlídce ( vyšetření ultrazvukem) mi pan doktor řekl, že už nemůžu otěhotnět. Zatím nepociťuji příznaky menopauzy (snad jen "špinění" i mimo termín menzes). Menstruaci stále mám dost silnou. Mám přítele a nevím tedy, jestli můžu být v klidu a nebát se otěhotnění? Z ultrazvuku lze poznat funkčnost vaječníků? Hormonální testy z krve nemám.

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, pokud Vám stále chodí menses, otěhotnění možné je, ve Vašem věku bude šance velmi nízká, ne však nulová.
  • Petra

    Dobrý den, je mi 51 let, provedla jsme si screeningový test (zakoupený v zahraničí v lékárně), který uvádí nízkou hladinu estrogenů jako v menopauze. Chtěla bych používat hormonální tablety pro vyrovnání nízké hladiny. Můj gynekolog nesouhlasí z důvodu toho, že nemám v podstatě žádné zdravotní ani psychické potíže. Já je však chci používat z estetických důvodů - proti padání vlasů a zhoršenému akné. Jaký je prosím Váš názor, lze takovou léčbu zahájit na žádost pacienta? děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaníkdobrý den, zde neexistuje jednotný postup, je potřeba zvážit přínosy a rizika hormonální terapie. Efekt na vypadávání vlasů nemusí být dostatečný.
  • Mirka

    Dobry deň, vo februári budem mať 40 rokov a dlhodobo beriem antikoncepciu (posledných 6 rokov Nuvaring). Moja mama mala okolo 45 roku nástup menopauzy a badám na sebe rôzne príznaky ako zhoršený spánok, nočné potenie, ale aj cez deň ma vie obliať pot, výpadky pamäte (také banality, že pre niečo idem a zabudnem čo som vôbec chcela), zníženú chuť na sex a cca rok bolestivý pohlavný styk (najmä čo sa začiatku – vniknutia týka), tiež mám pocit akokeby „zmenšenej“ vagíny, bolesť pri zavádzaní Nuvaringu, tampónu – taktiež mám pocit, že zo mňa vypadne von, hoci ho zavediem najhlbšie ako ide. Hocikedy mi v kľude búši srdce (sono bolo OK, tlak mám ideálny), no skrátka okdem psychických prejavov je toho dosť. Keďže na prevenciu idem až o mesiac, dala som si zo zvedavosti urobiť hormonálny profil (len som si nezistila skôr kedy je najvhodnejšie ísť a tak je teda robený na 20 deň cyklu), TSH je 1,530 a fT4 15,44, takže štítna žľaza vyzerá byť OK. LH mám 8,51 a FSH 4,40. Estradiol mám 374 pmol/l, progestrón 0,79 nmol/lS – čo je na luteálnu fázu veľmi málo, prolaktín 49,10 (čo som sa dočítala, že môže byť aj chudnutím, o čo sa práve snažím od mája – 8 kíl dole), tragický je AMH <0,01. Chcem sa spýtať, či môžu byť tieto hladiny tak veľmi ovplyvnené tým Nuvaringom, alebo či sa naozaj blížim k menopauze? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď, Mirka H.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, hormonální profil je vhodné dělat bez působení antikoncepce.
  • Markéta

    Přeji hezký den, z důvodu výrazné ztráty hmotnosti vlivem stresu (na 40kg při výšce 168cm) jsem měla menstruaci naposledy v 37 letech. Je mi 48 a na chvíli se objevila ve 40 letech, kdy jsem měla chvíli "chlapce". Poté už nic (ani chlapec ani menstruace). Váha nic moc, cca 46kg. Nyní jsem navázala něco jako vztah a můj dotaz je, jsem-li ve smyslu případného otěhotnění "v bezpečí".. Děkuji! MD

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, jestli jste v přechodu lze určit na základě gynekologické prohlídky.
  • Dana

    Dobrý den, prosím vás je mi 59, přechod od 50 let. A teď otázka,nemám pohlavní styk asi 15 let a poslední kontrola, byla strašně bolestivá. Co dělat aby to nebolelo při kontrole. Prej měla mudr.detsky přístroje ,ale stejně strašně to bolelo. Děkuji za pomoc.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zkuste před vyšetřením užít nějaké běžné analgetikum např. 400mg Ibalgin 1h před vyšetřením.
  • Tahu

    Dobrý deň, mám 56 rokov, tri roky užívam Ladybon. Lekárka mi pri pravidelnej mamografii odporúčala vzhľadom na vek terapiu už ukončiť. V mojej gynekologickej ambulancii, kde som sa chcela poradiť, ako užívanie ukončiť, či je nejaké postupné vysadenie, bola len zastupujúca lekárka, ktorá sa len zasmiala a povedala, že jednoducho mám preparát prestať užívať . Čítala som, že lekár mi má nastaviť postupné vysadenie, tak chcem poprosiť o názor Vás. Ďakujem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, není stanovena doba užívání hormonální substituce, pokud nemá pacientka kontraindikace. Přístup je individuální. Můžete preparát vysadit, pokud se objeví příznaky přechodu, je na zvážení opětovné nasazení léčby.
  • Lucie

    Dobrý den, je mi 51 let, jsem v lékařem potvrzené menopauze (poslední menzes před 6 měsíci). Návaly a další projevy klimakteria zatím zvládám přírodními preparáty (Sarapis, Klimakterin čaj), osteolog mi předepsal preventivně Caltrate D3. V budoucnu mě díky vrozené vadě kyčlí čeká náhrada kyčelních kloubů. Gynekolog mi doporučil na akutní klimakterický syndrom a jako prevenci osteoporózy Gynovel. Z užívání HST mám obavy. Dcera se narodila po IVF, 10 let léčby, s užíváním hormonů jsem vždy měla problémy (krvácení mimo cyklus, otékání nohou, zažívací problémy). Chtěla bych se zeptat, zda může užívání přírodních preparátů typu Sarapis a potřebných vitamínů společně s dodržením zdravého životního stylu konkurovat užívání HST nebo zda platí, že nebudu-li užívat HST, budu mít automaticky osteoporózu a zda v případě užívání HST riziko chronického klimakterického syndromu snižuji nebo pouze oddaluji? Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucie

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud projevy přechodu zvládáte s doplńky stravy, není problém zůstat u nich. Při výrazných projevech klimakterického syndromu je HST vhodná a je ji potřeba nasadit brzy. HST přispívá k udržení kostní hmoty, jako taková se ale cíleně k léčbě osteoporozy neužívá.
  • Ivana

    Dobrý den, jsem v přechodu (poslední menstruace před rokem) a mám potíže s tím související, na které mi gynekolog předepsal přípravek Indivina 1mg/2,5 mg. Tento přípravek není nyní k sehnání (má výpadek) a nahradit údajně ničím nelze, tak mi gynekolog předepsal Indivinu 2mg/5 mg s tím, že mám brát půlku tablety denně. V lékárně se na to moc netvářili, tak Vás prosím o radu. Děkuji Ivana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nemáte k užívání nějaké kontraindikace, dá se užít i celá tableta nebo zkusit jiný druh hormnální terapie.
  • Daniela

    dobrý den, po delším chození po doktorem, jsem zvážila že asi mám problém s hormonální rovnováhu. doktoři nevěděli. no nic-mám tyto příznaky-je mi zima, pak zase teplo. noční pocení je klasika, menstruace je 10 dní pak 2 týdny není pak opět je 10 dní a pak třeba až 3 měsíce není.začaly mi šíleně padat vlasy, mám motání hlavy,šílené bušení srdce,šíleně jsem unavená,zhubla jsem skoro 5 kg.bolí mě děsně klouby kosti šlachy svaly.doma už jsem několikrát odpadla.nejsem schopna dojít ani nakoupit.nejsem schopna se soustředit.prostě šílenství.doktoři na mě hledí a neví.já už nevím kudy kam....tak mě napadly hormony-že by třeba menopauza.v únoru mi bylo 44let.děsný je že nejsem schopna vůbec fungovat.jsem již půl roku na neschopence a doktorka neví co se mnou.když jsem jí říkala o přechodu, tak jsem prý mladá.prostě pocity mám že jsem tak minutu před smrtí.žaludek mám jak na vodě pocity na zvracení.chvílemi pocity jako bych byla těhotná i když jsem dítě nikdy neměla. už jsem zoufalá, tak zítra mám objednaný test v lékárně na menopausu FSH hormonální test. dle výsledku budu informovat svoji gynekoložku na vyšetření. ta mi napíše hormony na přechod, ale z toho mám hrozné obavy co to se mnou udělá.hormonální antikoncepci jsem brala kdysi ani ne 10 let jinak vždy bez hormonů.a byla jsem vždy v pohodě problémy žádné. co ted co doporučujete vy za léčbu, hormony nebo spíše něco přírodního??? děkuji a s pozdravem

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dají se vyzkoušet i volně prodejné doplňky stravy jako např. sarapis, fytofem. Pokud se prokáže z odběrů, že jste v přechodu, po domluvě s gynekologem můžete z hormonální substituce výrazně profitovat. Čím dříve se nasadí, pokud je to indikované, tím lepší má účinek.
  • Zdenka

    Dobrý den, je mi 47 let, před půl rokem jsem byla na zmenšení prsou a teď se mi zdá, že mi opět prsa začínají růst, poznám to na podprsence. Operující lékař říkal, že by to dělat nemělo, navíc už nemenstruuji, byla mi odstraněna děloha, ale vaječníky mi zůstaly. Jsem z toho celkem nešťastná, ani nepřibírám na váze, dokonce jsem 6 kg zhubla, ale prsa rostou. Nemůže to být nějakou hormonální nerovností? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v období okolo přechodu jsou hormonální změny pravidlem. Mírné změny na prsou s tím většinou souvisí. Pokud je nutná korekce, domluvte se s lékařem provádějící přechozí výkon.
  • Andrea

    Dobrý den. Už 3 roky nemám menzez a mám po přechodu,tak jsem se chtěla zeptat jestli mohu otehotnet. Dekuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, šance bude velmi nízká, zejména po 50. roce věku.
  • Dana

    Dobrý den, je mi 53 let. před 5 lety jsem si nechala zavést Mirenu mimo jiné kvůli silnému menstruačnímu krvácení. 5 let jsem pak měla od menstruace klid. Teď mi moje gynekoložka Mirenu vyndala, s tím, že je to po 5 letech potřeba. Požádala jsem o odběr krve kvůli hladině FSH a bylo mi řečeno, že mám klimakterické hodnoty. Po měsíci po vyndání tělíska jsem ale dostala menstruaci. Nemám žádné zásadní potíže, ale menstruovat už opravdu nechci. Co mi doporučujete?

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dá se zopakovat odběr FSH, pokud hodnoty jasně svědčí pro menopauzu, může být krvácení následkem onemocnění dělohy a zde by bylo vhodné provést hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Marcela

    Dobrý den. Jsem 51 letá žena, s dělohou, ještě menstruující, ale s příznaky blížící se menopauzy. Bohužel nedokážu posoudit zda je pro mě vhodnější užívat Tibolon a nebo estrogen/progesteronový přípravek a který z nich je bezpečnější. Tibolon jsem brala rok a přestala jsem menstruovat. Po jeho vysazení mi menstruace přišla. Chápu správně, že pro oddálení nepříznivých změn souvisejících s nedostatkem estrogenu je vhodné užívat nějakou formu substituce raději dříve než v pozdějším věku ? Obecných informací o menopauze je sice dost, ale většina vlastně neříká nic a končí pojmy jako "individualizovaná léčba" , jenže ta se v mnohých ambulancích nekoná. Teď jsem dostala Qlairu a fakt nevím, nechci být pokusná továrna. Poradíte aspoň kde najít nějaké validní informace ? Děkuji, MZ.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, obecně ženy před menopauzou k terapii příznaků přechodu užívaní nízkodávkovou antikoncepci - např. Qlaira, po přechodu, pokud je to nezbytné, přechází na některou s forem hormonální substituce - např. Tibolon. Přechod se řeší individuálně.
  • Anna

    Dobrý večer. Je mi 50 let, zhruba 9let jsem v menopauze a mám problém z děložním mazem je toho víc než před menopauzou. Otázka zní, jak ten problém odstranit, nebo zmírnit? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné gynekologické vyšetření.
  • Jana

    Dobrý den,procházím menopauzou,již ž měsíců jsme nemenstruovala a teď se objevilo slabé krvácení,které trvá již 2 týdny.Je to normální nebo to může být problém?Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, po přechodu by nemělo být žádné krvácení. Zde na zvážení provést hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie dělohy, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lada

    Dobrý den, prosím o radu. V pondělí mi gynekolog po krevních testech na hormony vysadil HA, kterou jsem brala 10 let v kuse bez pauz, kvůli přetrvávající Anemii. Je mi 54 roků. Hned v úterý se dostavily křečovité bolesti v podbřišku a bederní části, ve čtvrtek přišla silná a velmi bolestivá menstruace z vysazení. Nevím jestli si můžu HA nasadit spět a třeba i s tím, že nedodržím tu 7mi denní pauzu ,ale nasadím po pěti dnech .Jinak jsem gynekologicky naprosto v pořádku. Děkuji moc .Přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jste podle testů v přechodu, neměla byste užívat klasickou antikoncepci.  Také je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Lenka

    Dobrý den, sice chodím pravidelně na gynekologii, ale ráda bych názor ještě z druhé strany. Je mi 29 let a jsem 11 měsíců po porodu malého syna. První dítě. Rodila jsem císařským řezem. Měsíčky jsem měla vždy nepravidelně. Po porodu opět nepravidelně a postupně se zkracovala doba trvání. Někdy jsem měla MS jen dva dny. Teď řeším situaci, že jsem měla měsíčky naposledy 26.-29.1. Nejsem těhotná, ani mimodelezne. Byla jsem již dvakrát na vyšetření i ultrazvuku, pak doktor mi i dělal testy z krve - HCG. Vše nagtivni. Stále čekáme na spontánní krvácení , ale stále nic. Za 14 dní mám jít případně na injekci která vyvolá menstruaci. Chtěla bych se tedy zeptat, zda nemohu být v přechodu? Nebo zdali nejsem nějak nemocná, například rakovina, zda mohu být těhotná i když uktrazvuk i HCG z krve jsou negativní? Děkuji. Preji hezký večer.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud budete mít měsíčky po té injekci, v přechodu nebudete. Pokud se menses nedostaví, je na místě další vyšetření. 
  • Petra

    Dobrý den, prosím jaké množství isoflavonů je doporučená funkční denní dávka? Nechci si kupovat upravené přípravky v lékárně. Ráda bych si to přepočítala na množství potravin, jako je sója. Předem děkuji za odpověď, Petra

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v jednotlivých potravinách nemusí být složení konstantní, přesná dávka je garantována jen v potravinových doplňcích.
  • Jana

    Dobrý den, je mi 53 let, v září 2022 jsem vysadila antikoncepci, měla jsem po vysazení poslední menstruaci (slabé špinění, až černá krev), od té doby žádná menstruace. Po počátečních návalech horka, pocení a špatného spaní mám od ledna klid. Pouze se potýkám s větší citlivostí prsů. Včera jsem byla na gynekologické prohlídce, kde mi po sono pan doktor řekl, že děloha vykazuje ještě snahu "aktivity" a dal mi Norethisteron (10 dní) na vyvolání menstruace. Menstruaci již nechci. Navíc jsem si přečetla recenze, a tento preparát má hodně vedlejších účinků. Chtěla bych znát Váš názor, zda má smysl preparát užívat. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při vyšší sliznici v děloze po přechodu je vhodné doplnit hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Lenka

     Dobrý den, Je mi 52 let, trpím půl roku bolestí ramen a krční páteře a tuhnutím a pálením svalů a úmornou únavou a nespavostí, estradiol 963, progesteron 1,5, fsh 11,7, menstruace nepravidelná, cyklus 17 dní, návaly žádné nemám, s těmito příznaky jsem se s nikým nesetkala, máte s tím nějaké zkušenosti?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý při takto krátkém cyklu provést hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie děložní dutiny, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

       
  • Lucie

    Dobrý den, od minulého léta jsem se léčila s kvasinkami, které se pořad vracely. Měly by byt už vyléčené. Na to jsem začala trpět na odřeniny v intimních partií. I přes lubrikační gel se mi po styku hned udělají. Mazu Cicatridinou ta mi na to pomaha, ale jakmile přestanu mazat tak se znovu objeví. Dávám to za vinu take trochu tomu, ze pracuji z domu a dost času prosedim. Prosím o tip jak co nejvíc předejít odřeninam a jak posílit tyto partie? Případně čím mazat? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud jste v menopauze, může pomoci krém s estrogenem na předpis, dobré lubrikační schopnosti má i bílá vazelina.
  • Vladimira

    Dobrý den,pane doktore, prosím mám prosbu.Je mi 43 let a poslední menstruaci jsem měla před 2 lety.Před rokem mi můj gynekolog předepsat Trisequens hormony,že jsem ještě mladá.Bojím se je bát,byť jsem zdravá atd.Jediné co mě trápí je,že jsem nikdy nepribirala na váze,mela jsem vždy kolem 58kg a teď v průběhu těch 2 let jsem přibrala 11kg a nejde mi to dát dolů.Návaly téměř nemám.Jen ta váha.Proto se pořad nemohu rozhodnout zda ty léky brát či zkusit něco přírodního - bojím se předčasného stárnutí.Mockrát vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při přechodu okolo 40 let věku je na zvážení hormonální substituce, přírůstek na váze nemusí souviset s braním hormonů jako spíš se stárnutím a to zastavit neumíme.
  • Jajčišinová

    Dobrý den,je mi 53 let s můj ginekolog mi nadále nechce psát antikoncepci, menstruaci mám stále,prý už neotěhotním ,žádny ultrazvuk ani krav mi medělal,mám obavu s otěhotnění.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud nejsou kontraindikace, lze brát antikocepci i v tomto věku, až do přechodu.
  • Ivana

    Dobrý den, omlouvám se, že se na Vás obracím, ale nevím, koho se zeptat. Zároveň je mi to velmi trapné. Posledních několik týdnů se mi opakovaně stává, že se najednou dostaví nával horka do rozkroku. Přesněji řečeno jakoby zevnitř do pravého stydkého pysku. Nijak to nebolí, jen je to nepříjemné. Trvá to vždy chvilku a objeví se to v jakoukoliv denní dobu. Není to v nijaký pravidelný čas. Trošku mě to poprvé vyděsilo, protože se mi to nikdy v životě nestalo. Je mi 54 let a poslední měsíčky byly někdy před 9 lety.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na dálku těžko řící, je potřeba gynekologické vyšetření. Příčin může být celá řada
  • Alice

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda si myslíte že v menopauze je užívání léků Paosonelle bezpečné, nebo který lék je vhodnější Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte k tomuto léku indikaci, tak by to bezpečné být mělo. Konzultujte s ošetřujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, je mi 50 let a začala mi nepravidelná menstruace. Většinou se mi to střídá 21 dní potom zase 28dní a výjimečně po 13 dnech. Menstruace trvá týden je silná a bolestivá. Po 13 dnech je slabší. Doktor mi předepsal Novofem a já se chci zeptat,jestli mě nemůže uškodit. V příbalovém letáku je psáno, že je určen pro ženy po menopauze, od jejíchž posledni přirozené menstruace uběhlo již minimálně 6 měsíců. Ještě se mi nestalo, aby mi menstruace vynechala. Maximálně se mi opozdila o 3 dny a spíše si připadám, že ji mám neustále a jsem z toho unavená a zoufalá. Hormonům se nebráním, ale chtěla bych slyšet i jiný názor. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nepravidelnosti menses okolo přechodu je vhodné provést pro kontrolu sliznice v děloze hysteroskopické vyšetření, lze i ambulantně viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Jana

    Dobry den uzivam hak daylette 8 rokov,mam 48 rokov.Mavam niekedy v noci nocne potenie, sem tam ma bolia prsia.Bola som u gynekologa a ten mi povedal ze to nieje od toho, nakolko mam hladinu +- hormonov vyrovnanu, ze ju mozem uzivat dalej. Endokrinolog mi povedal ze hak mi maskuje prechod ze antikoncepciu vysadit. Cukor, stitnu zlazu mam v poriadku, len neviem ktory dr ma pravdu.Dakujem velmi pekne.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, antikoncepce se zvykle používá právě jako terapie přechodu, může se z ní přejít kontinuálně na hormonální substituční terapii, takže se jenom změní prášky.

  • Mariola

    Dobrý den, prosím o radu. Už devět krát jsem neměla menstruaci, ale bolesti mám. Také jsem ztratila chuť na sex, takže si myslím že jsem v přechodu. Můj gynekolog mi píchl při třetím vynechání injekci na spuštění menstruace, ale nic se nestalo. To samé při osmém vynechání a též bez výsledku. To že nekrvacím mi nevadí, ale ty bolesti ano a také bych měla ráda chuť na sex, kvůli příteli. Můžete poradit co s tím? Můj gynekolog tvrdí že je vše v pořádku. A ještě jeden problém mám, často mne při močení pálí uvnitř, stěry jsou prý v pořádku, tvrdí doktor. Tak nevím co s tím. Přemýšlím o změně lékaře. Léky mi žádné nedává, vše je prý v pořádku.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokles libida souvisí s přechodem, dále se ale pomoci volně prodejnými doplňky stravy - např. fytofem, sarapis. Potíže s močením může vyvolat infekce močových cest, zde je potřeba ale vyšetřit moč k potvrzení diagnosy
  • IVA

    Dobry den, je mozne, ze jsem v jakesi pred-menopauze a co tedy uzivat? V lete jsem mela zdrzeni 2/3 tydny, i v dobe terminu menzes velke bolesti, taktez v menzes pred/po. Mam dlouhodobe v deloze myomy, krvacim tedy hodne 2.a 3. den, ale da se. Myomy mam pani doktorkou hlidane/nezvetsujici se. Podzim se menzes srovnala a bylo mi 51. Nyni jsem 22.12. - 13.den po menzes 4 dny spinila/slabe krvacela. Precetla jsem si neco o ovulacnim krvaceni (nikdy jsem nemela). Ted 3.1. - 13.den po 4 dennim spineni menzes. Je to 12.den a porad stridave spinim/slabe krvacim, ac 5 dni byla menzes jako vzdy (mozna o trosku slabsi). Od zari jim pripravky Menoa - prestaly nalady. Jinak navaly ani nespavost nemam. V cervnu mi pani gynekolozka rekla, ze mam lehce zvetseny vajecnik, at si hlidam bolesti - ty nemam. V rijnu prevence u praktickeho - vse ok vc. stitne zlazy, chudokrevnosti atd. Dekuji. Iva

  • Helena

    Dobrý den, je mi 43 let, cca před 8 měs. jsem začala trpět při menstruaci migrénou. Začala jsem se léčit na neurologii ve spolupráci s gynekologií, konečný verdikt zní, že jsem v přechodu. V srpnu 2022 jsem vysadila antikoncepci a migréna úplně zmizela, ale od října nemám menstruaci. Cítím se dobře, žádné návaly horky, spím dobře, nic takového. Minulý týden mi gynekoložka řekla, že i přesto, že se cítím dobře, je potřeba abych začala brát znovu antikoncepci nebo hormony, důvod: každá žena by měla min. do 50 let menstruovat. Ráda bych se zeptala, opravdu musím menstruovat? Nechci znovu brát antikoncepci ani hormony, moje migréna byla nesnesitelná. Pokud se cítím dobře, je možné hormony nahradit jinou léčbou ( vitamíny, bylinky)? Moc vám děkuji za odpověď. Helena

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální substituce se užívá u žen aby měly menses, pokud mají předčasné ovariální sehlání, tzn. před 40.rokem věku. Před 45 rokem věku je přístup individuální.

  • Michaela

    Dobrý den, je mi 28. Před třemi lety mi byla laparoskopicky odstraňována cysta na vaječníku. Vzhledem k její velikosti mi údajně z jednoho vaječníku moc nezůstalo ( slovy doktora: Na oplodnění to asi není, hormonální funkci by nějak mohl plnit). Druhý zůstal naštěstí nedotčen. Znamená to tedy, že budu dříve procházet menopauzou? A pokud ano, dá se nějak odhadnout, jestli mě to potká třeba řádově za 5, 10 nebo 15 let? Děkuji.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i jeden vaječník bohatě pokryje dostatek hormonů. Dřívější přechod není pravidlem.

  • Jindřiška

    Dobrý den, jen abych to správně pochopila: pokud už nemám menstruaci, stále hrozí recidiva polypu? Moc děkuji, hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, ano, polypy se vracejí i ženám po přechodu.

  • Olga

    Dobrý den, je mi 45 a od ledna nemám menstruaci. Dle výsledků mám vysoké hodnoty fsh a teda menopauza. Mám ukcerozní kolitídu a nedělají mi hormony dobře. Doktorka mi předepsala náplasti teyla, ale stejně mam strach z hormonů, že mi budou dráždit střeva. Před tím jsem měla kroužky a ty mi nedělali dobře. Je nutné brát antikoncepci? Doktorka řekla, že je to kvůli řídnutí kostí. Přírodní doplňky beru a návaly mám jen zřídka. Mohu znát váš názor. Děkuji. Hezký den přeji Olga

    • MUDr. Jan Malaník

      Při negativních účincích hormonů lze využít potravinové doplňky s výtažky z bylin. 

  • Kateřina

    Dobrý den.. mám před menopauzu vždy ze mě padají..tomu říkám bomby..Je to děs.. Chtěla jsem se zeptat zda to má vliv na celkový počet krve v těle nebo je to jen čištění dělohy od zakrveni

  • Jindřiška

    Dobrý den, a je mi 48let. Mým gynekologem mi bylo sděleno že bych si měla nechat zavést tělisko z důvodu polypu, který jsem byla odstranit v srpnu. Měla jsem jít na zavedení a zavolat při menstruaci, ale od té doby jsem už menstruaci neměla a mám všechny příznaky menopauzi. Pokud už menstruace nebude, je stále aktuální nechat si zavádět tělísko? Nebo už je to zbytečné? Moc děkuji, hezký den.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pokud jste uvažovali o hormonálním tělísku, budete profitovat z působení hormonu na děložní sliznici, funguje to jako prevence recidivy polypů, antikoncepční schnopnost samozřejmě je toho součástí, ale důležitější ve vašem případě je ta prevence polypů
  • Jana

    Dobrý den, jsem od roku 2020 v menopauze. A cca od roku 2018 byla pro mě gynekologická vyšetření velmi bolestivá. Patrně vlivem menopauzy trpím vaginismem. V r. 2019 jsem absolvovala hystereskopii, kde bylo vše v pořádku. Mohu se zeptat, odhalila by hystereskopie i třeba rakovinu ovaríí? A dále co dělat před preventivní prohlídkou aby nebyla bolestivá. Od roku 2019 jsem na vyšetření nebyla, protože mám v důsledku bolestivosti, psychický blok. Děkuji Jana

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, hysteroskopie rakovinu vaječníků neodhalí, to by muselo být velmi výrazně pokročilé stádium. Jinak zkuste před gynekologickou prohlídkou užít 1h předem běžně dostupné analgetikum.
  • Martina

    Dobrý den, prosím o radu. Po čtyřicítce jsem začala pociťovat příznaky menopauzy - velké změny nálad, neklid, úzkosti, únava , vyčerpání, nespavost, padání vlasů, ledové ruce a nohy, nízký tlak, menstruace je velmi nepravidelná a slabší (někdy i 80-90 dnů bez). Především se mi ale po letech vrátil atopický ekzém, poslední 2 roky akutní forma. Po spoustě různých vyšetřeních a pokusů ekzém zklidnit jsem si po dohodě s gynekologem nechala předepsat antikoncepci (Belara). Žádné testy mi nedělal s tím, že hormonální substituční léčba se prý případně nasazuje později, až při absenci menstruace 1 rok. Při užívání hormonů jsem se cítila velmi dobře, ekzém téměř zmizel, vůbec nesvědil, přestaly mi padat vlasy, vyrovnaly se výkyvy nálad, úzkosti, výborně jsem spala apod. Bohužel z důvodu nežádoucích účinků jsem musela tablety vysadit a celkový stav se mi opět zhoršil. Vidím to tak, že příčinou je hormonální nerovnováha, možná již peri nebo premenopauza. Nyní je mi 44 let, menstruaci mám dále velmi nepravidelnou a slabší. Nejvíce mě trápí atopický ekzém, svědění kůže, noční škrábání a stálé buzení, únava, je to vyčerpávající. Vlasy mi padají hodně, nálady jako na houpačce... Chtěla jsem se zeptat, zda existuje jiná možnost než antikoncepce, náhrada hormonu, třeba nějaký konkrétní přírodní preparát? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Martina

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, existují potravinové doplňky s výtažky ploštičníku, drmku, pupalky, můžete vyzkoušet na 3-6 měsíců, jestli se dostaví efekt. Jsou běžně k dostání v lékárnách.
  • Jana

    Dobrý den, Je mi 47 let, beru antikoncepci " Velmari", měsíčky mám pravidelné i když poslední dobou první dva dny dost silné. Mám návaly horka, špatně spím no prostě klasické příznaky přechodu. moje lékařka mi potvrdila že opravdu v přechodu jsem a že mám málo vajíček. A vyměnila mi moji antikoncepci za hormonální substituční lečbu "Paosonelle". Chěla jsem se zeptat jestli nemohu otěhotnět když budu brát jen "Paosonelle". Děkuji za odpověd'

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud máte potrvzenou menopauzu, tak neotěhotníte ani bez jakékoli antikoncepce nebo HRT.

  • Martina

    Dobrý den, prosím o radu. Po čtyřicítce jsem začala pociťovat příznaky menopauzy - velké změny nálad, neklid, úzkosti, únava , vyčerpání, nespavost, padání vlasů, ledové ruce a nohy, nízký tlak, menstruace je velmi nepravidelná a slabší (někdy i 80-90 dnů bez). Především se mi ale po letech vrátil atopický ekzém, poslední 2 roky akutní forma. Po spoustě různých vyšetřeních a pokusů ekzém zklidnit jsem si po dohodě s gynekologem nechala předepsat antikoncepci (Belara). Žádné testy mi nedělal s tím, že hormonální substituční léčba se prý případně nasazuje později, až při absenci menstruace 1 rok. Při užívání hormonů jsem se cítila velmi dobře, ekzém téměř zmizel, vůbec nesvědil, přestaly mi padat vlasy, vyrovnaly se výkyvy nálad, úzkosti, výborně jsem spala apod. Bohužel z důvodu nežádoucích účinků jsem musela tablety vysadit a celkový stav se mi opět zhoršil. Vidím to tak, že příčinou je hormonální nerovnováha, možná již peri nebo premenopauza. Nyní je mi 44 let, menstruaci mám dále velmi nepravidelnou a slabší. Nejvíce mě trápí atopický ekzém, svědění kůže, noční škrábání a stálé buzení, únava, je to vyčerpávající. Vlasy mi padají hodně, nálady jako na houpačce... Chtěla jsem se zeptat, zda existuje jiná možnost než antikoncepce, náhrada hormonu, třeba nějaký konkrétní přírodní přípravek? Předem moc děkuji za odpověď. S pozdravem Martina

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nerovnováha hormonů se řeší bohužel jen hormony. Můžete vyzkoušet potravinové dopľnky s obsahem fytoestrogenů.

  • Iveta

    Dobrý den, je mi 51 let a již delší dobu pociťuji příznaky menopauzy. Změny při menstruaci - někdy slabší, někdy velmi silná, změny nálad a především trpím nespavostí a to opravdu hodně. Stále ještě menstruuji, návaly horka mám velmi zřídka a slabé. Především kvůli nespavosti jsem navštívila svého gynekologa. Předepsal mi spray Lenzetto a utrogestan. Samozřejmě jsem vyzkoušela všechny možné doporučené rady a přírodní léky na nespavost, ale nic nepomáhá. Jen se chci ujistit, že je tato léčba vhodná a že mi může pomoci. Nikdy jsem nebrala žádnou antikoncepci a nyní mám strach brát hormony. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, při nepravidelnostech menses Při takto silné menstruaci v obdobíá přechodu bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření ik vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz.https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Bohumila

    Dobrý den ,mohl by jste mi poradit.V červnu jsem podstoupila hysterektomii( prolaps dělohy)je mi 52 let, takže mi bylo odebráno vše. Kvůli nastávajíci menopauze beru Lenzetto sprey.Od operace mám pocit ,že jsem dole oteklá nebo že mi natéká,ale při kontrole je vše v pořádku.Mohl by jste mi poradit čím to může být.Ted už vypadám že si vymýšlím a mám stále pláč na krajíčku.Uz jsem zoufalá sama nad sebou.Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, k diagnostice je potřeba gynekologické vyšetření. Potíže ale nemusejí být jen gynekologického původu, v malé pánvi je orgánů vice, než poševní pahýl.

  • Martina

    Dobrý den, je mi 56, brala jsem nízkohormonalni antikoncepci na doporučení lékaře aby se mi nedělaly cisty v prsou. Do roku 2021 byli vše v pořádku, ale v dubnu se mi objevila trombóza, musela jsem antikoncepci vysadit. Má gynekoložka mi sdělila, že jsem prodělala přechod dobře. Bohužel od té doby, jsem začala špatně spát, v noci se potím, zhoršila se mi pleť, taky nehty, začaly mi padat více vlasy, nemám chuť k jídlu, mám špatné nálady. Bojím se, že mi schází nějaké hormony, které byly v antikoncepci. Můžete mi poradit co užívat aby se vše zlepšilo? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, můžete vyzkoušet potravinové doplňky s fytoestrogeny.

  • Eva

    Dobrý den, mám ještě jednu otázku: Je možné, aspoň částečně předejít menstruačním výkyvům v období klimakteria? Je možné například nějakým "výživovým opatřením" zajistit, aby menstruace byla co "nejnormálnější?" (Myslím tím, aby byla předvídatelná a nebyla silná nebo dlouhá). Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, můžete vyzkoušet potravinové doplňky s obsahem fytoestrogenů, drmku, kontryhelu...

  • Eva

    Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda je časté, že poslední perioda před menopauzou trvá 2 týdny, případně déle a musí ji ukončit lékař. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto není klasický průběh menses před přechodem

  • Jana

    Dobrý den,je mi 50 let a zatím nemám menopauzu.Antikoncepci užívám 25 let a žádné problémy jsem neměla a nemám.Antikoncepci bych chtěla užívat i na dále,ale doktorka mi řekla,že po 50, i když stále to mám každý měsíc,nemůžu otěhotnět a prášky mně tudíž nechce napsat.Chtěla jsem se Vás proto zeptat,jestli mám možnost si trvat na svém a doktorka mi má napsat další recepty do té doby,než budu mít menopauzu.Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v období přechodu lze přejít na nízkodávkovou hormonální substituci. Přechod se dá zjist z krevních testů.

  • Lubica

    Dobry den, mam 66 r.V r.2003 som podstupila hysterektomiu a odstranenie vajecnikov. Odvtedy uzivam HST-od r.2018 Lenzetto.Velmi by som chcela prestat s uzivanim HST a preto som zacala uzivat 1 den Lenzetto a 2 dni Sarapis Soja 75mg Izoflavonov na den. Zvolila som dobry postup,mozem tak pokracovat a po 1-2tyzdni uzivat Sarapis 3dni za sebou. HST som znasala velmi dobre. Dakujem za radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nejnižší dávka Lenzetta je 1x/D, pokud Vám stačí jedna dávka á 3dny, tak je otázkou, jestli by nebylo vhodnější s užíváním úplně přestat, domluvte se s gynekologem

  • Romana

    Dobrý den rok jsem neměla menstruaci po roce my menstruace přišla

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jste v přechodu, není tato situace normální, měl by Vás vyšetřit gynekolog.

  • Karolína

    Dobrý den. Bude mi 42 let. před 9 lety jsem byla na hysterektomii a byla mi odebrána děloha a vejcovody. Vaječníky ponechány. V posledních dvou letech trpím návaly a pocením. Na prohlídce u gynekologa mi bylo sděleno, že se mi ztenčují sliznice a změřeno FSH. Hodnota vyšla 161,8 UI. Pan doktor mi chce předepsta hormnální léčbu, že jsem ještě mladá a mám ji užívat dlouhodobě. Je opravdu nutné, abych tyto léky brala? Co se týká přechodových obtíží, ty se dají vydržet. Děkuji moc za váš názor. K.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, jste v přechodu a máte klimakterický syndrom, pokud nemáte kontraindikace, užívání hormonální substitutce pro vás bude mít výrazné benefity.

  • Žaneta

    Dobrý den, je mi 49 let ,na gynekologické prohlídky chodím pravidelně a vždy bylo všechno v pořádku.Posledni dobou mám nepravidelnou menstruaci a špinění mimo cyklus. V dubnu mi byla provedená kyretáž a hysteroskopie z důvodu vysoké děložní sliznice 14 mm, histologie dopadla dle lékaře dobře, že to byla hormonální porucha .Doufala jsem, že po zákroku bude už vše ok ,ale není.Po zákroku jsem dostala menstruaci asi za měsíc a týden po skončení jsem začala špinit, špinění trvalo čtyři týdny až do další menstruace,objevuje se to i po pohlavním styku i jen tak,v červenci jsem byla na prohlídce a prý je vše v pořádku i ultrazvuk.Dr mi nasadil norethisteron na úpravu cyklu po dobu tří měsíců, dnes beru čtvrtý den druhého cyklu a zase trochu špinim, už jsem z toho psychicky špatná , co se to se mnou pořád děje,byla mi odebrána i krev na hormony ,dle sestry jsou hodnoty trochu zvýšené,proto můžou být ty problémy,ale o přechod prý se ještě nejedná.Muže být to špinění opravdu blížícím se přechodem?Co pomůže? Děkuji za odpověď Žaneta

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle Vašich vyšetření se nejspíš jedná o hormonální poruchu při počínajícím přechodu, pokud norethisteron nemá dostatečný efekt, domluvte se s obvodním gynekologem na jiném zajištění, možností je více. Při častém krvácení je vhodná dále suplementace železa k prevenci chudokrevnosti.

  • Jana W.

    Dobrý den, Je mi 47 let a posledních 5 let mám nepravidelny cyklus. Zpočátku se zkracoval (20-25 dní) a nyní v posledním roce a půl jsem měla menstruaci asi jen 4X, naposledy v květnu. Beru přípravek Sarapis, který mi velmi pomáhá a zmírňuje návaly, nespavost, bolesti hlavy... FSH bylo v červnu 74. Na gynekologické prohlídce lékařka řekla, že se jedná o menopauzu. V poslední době jsem nebrala Sarapis asi 3 týdny a začala mne bolet prsa jako vždy před menstruaci, ale tu jsem nedostala. Shodou okolností jsem byla na odběry krve, kde byly zjištěny hodnoty FSH 7,43, LH 2,91, ESTRADIOL 998 a PROGESTERON méně než 1,4. Je to normální, aby mi v menopauze takto kolisala hladina FSH? Mám cystu na vaječníku, může to způsobovat ta cysta? Nebo to ještě není menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hladina FSH i ostatních hormonů může v období menopauzy kolísat, příčin existuje více.V případě nepravidelné menstruace by bylo vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Darina R.

    Je mi 52 let a 3.mesic nemenstruuji. Gynekolog mi predepsal duphaston, ze pry je lepsi mit menzes pod kontrolou. Nemam ale vubec zadne potize, jen malinke pocity obcasneho horka. Doplnuji cerveny jetel. Mam opravdu lek brat a presvedcovat telo o opaku, nez jakym jde? Prijde mi divne dal udrzovat cyklus, v mem veku. Jaky je Vas nazor?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, hormonální podpora v období menopauzy může být někdy na místě, záleží na více faktorech na základě gynekologického vyšetření. Musíte se domluvit s Vaším gynekologem.

  • Daniela K.

    Dobrý den, mám 46 let. 5 měsíců beru lék Provera 5 mg na úpravu cyklu. 14- 26 den 2x 1 tbl. Pro nepravidelné krvácení, cyklus 14 dní, 40 dní, 12 dnů atd. Menstruace trvá 8- 9 dní, bolesti v podbřišku i 10 dní před MS. Poslední menstruace 1.7. trvala 10 dní, nyní, 14 den stále špinim, nárazově, třeba jen odpoledne světle červená krev. Mám po celou dobu od 9 dne cyklu bolesti v podbřišku jako před menstruaci. Měla bych dnes užít Proveru, mám šanci, že zastaví špinění a hlavně útlumi bolesti v podbřišku? Můj lékař je na dovolené, nejbližší možný termín, kdy mohu na prohlídku je až 22.8. Čeká i mě 14 dnů dovolené, kam odjíždím za týden. Dle odběru filikostimulacni hormon z minulého roku 105, 4IU/L. Děkuji Vám za odpověď. D. K.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle FSH jste v přechodu a tedy krvácení z dělohy by již nemělo být. Bylo by vhodné provést hysteroskopické vyšetření k vylouřčení patologie v dutině děložní, lze i ambulantně. viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Marcela B.

    Dobrý den, už asi 15.měsíců nemám menstruaci a teď se mi objevil hnědý výtok.Děkuji za radu.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při takto dlouhé absenci menses byste měla vyhledat gynekologické vyšetření (i z apředopkladu, že spadáte do věkové kategorie 50+)

  • Mima

    Dobrý den. Mam 47 r. 20.5. mi bola vybratá mirena po 6 rokoch. Nemala som za tu dobu vôbec menzes, naposledy v októbri 2021 trošičku špinenie. Chcela som si dat ešte zaviesť mirenu. Moja gynekologicka mi vzala krv na vyšetrenie plodnosti. /Mulerov hormón, protilátky AMH/. Volala som si ohľadne výsledkov. Povedala mi, že hodnota je 0. Ze mi už hormonálnu antikoncepciu netreba. Chcela som sa uistiť, proste, či sa môžem spoľahnúť na to že nie je už možné otehotnenie. Povedala, že nemám špekulovať, riešiť, že som stará. Vlastne ani nebola ochotná mi nejako vysvetliť, len v aplikácii VšZP som si pozrela, že mi bol vyšetren Mullerov hormán a protilátky AMH. Prosím vás, môžem teda bez obáv považovať túto skutočnosť za to, že sa už nemusíme nijako chrániť. Som proste dosť citlivý človek a hlavne chcem mať istotu. Ďakujem a prepáčte za obsirnu otázku.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při těchto hodnotách je z praktického hlediska přechod téměř jistý.

  • Dana

    Dobrý den, prosím o radu co bych měla užívat ke zmírnění pocení v menopauze. Několik let jsem brala antikoncepci Jeannie a po vysazení v 50letech jsem už menses nedostala a začaly mi návaly. Bohužel mi začala narůstat i sliznice v děloze a musela jsem na operaci, vše proběhlo bez problémů. Brala jsem před operací asi 3 měsíce Fytofem na zmírnění příznaků menopauzy, ale u toho mi pan doktor řekl, že mi může způsobovat ten nárust sliznice a doporučil mi Ogestan. Přijdou mi oba produkty stejné, oba přírodní. Fytofem mi vyhovoval. Můžete mi prosím vysvětlit zda je mezi nimi opravdu takový rozdíl? Veškeré kontrolní náběry mám nyní v pořádku. Děkuji a přeji krásný den Dana

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den u doplňků stravy nejsou specifické kontraindikace k užívání, pokkud nemáte alergii na složky přípravku

  • Andrea Š.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může mít pálení špičky jazyka souvislost s blížíčí se menopauzou. Je mi 51 let. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně při menopauze dochází poruchám na sliznicích v pochvě i jinde. Nechte se vyšetřit praktickým lékařem, eventuálně na ORL

  • Zuzana

    Mam 51r. Od konca februara som už nemala menštruáciu. Okolo 27.5.2022 som mala nechranený pohl.styk. Jedine čo sa zmenilo je že už 2 dni dozadu man citlivé bradavky na pohmat až bolestivé. Môže sa tehotnosť vylúčiť? Ako dalek postupovať? Ďakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test.

  • Helena

    Dobrý den, Je mi 47 let. Již 18 den slabě krvácím. Dobrala jsem antibiotika na močový měchýř (3ti v řadě) . Myom 33 mm, byl i předtím, bez zvětšení, kontrola děl. čípku byla ok v září. Lékařka nechce dát antikoncepci z důvodu rodinne diagnózy (rakovina prsu). Dala ascorutin, který v kombinaci s atb má projimave účinky.. Je tento stav normální? Díky

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, uděljete si těhotenský test, při negativitě je možno ještě došetřit dutinu děložní pomocí hysteroskopie, jestli izde myom třeba nedeformuje dutinu děložní nebo není přítomna jiná patologie, např. polyp, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Bl

    Dobrý den ,v roce 2017 jsem se léčila s CA prsu ,chemo a ozařování.V tomto roce jsem měla naposledy menzes a byloi řečeno že jsem v přechodu,žádné příznaky jsem neměla..Nyni už rok pozoruji padání vlasů a hodnota FSH je 135.Obcas mívám návaly ,ale nijak zvlášť dramatické.Může tato hladina zpusobit vydávání vlasů ? Beru různé vitamíny vlasy trochu rostou ,ale stále hodně padají a je to vidět .Moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle hladiny FSH jste jasně v přechodu. Vypadávání vlasů bohužel souvisí s klimakterickým syndromem, doplňky stravy můžou přinést efekt.

  • Darja

    Dobrý den přeji, obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 52let , trpím roztroušenou sklerózou a již 5 let procházím menopauzou. V současné době mi začaly bolesti prsou, taktéž v podbřišku spojené s čirým výtokem.Gynekolog zjistil zvětšení sliznice, a chce pomocí injekce vyvolat menstruaci. Pokud tato varianta nebude úspěšná,chce zvolit 10 denní hormonální léčbu a právě zde jsou mé obavy,zda při roztroušené skleróze je tento postup vhodný.(hormonální léčbu postupují pouze v případě ataky a zhoršení stavu roztroušené sklerózy). V případě neúspěchu hormonální léčby,by gynekolog zvolil vyškráb v celkové anestezii.Poradíte prosím zda je tento postup a způsob léčby pro mně vhodný? Děkuji mnohokrát

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, přesnější diagnostika zvětšené sliznice spočívá v provedení hysteroskopie, dá se i ambulantně. Hormony se rovňežb dá korigovat i vyvolávat menstruace, dodržte pokyny Vašeho gynekologa

  • Alena

    Prosím Vás v mrnopauze mi pribúdau kg ake lieky mi pomôžu ? Užívam MENOGYNIAL 2 mes. Môžem pridať FYYTOFEM? DAKUJEM

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pro užívání doplňků stravy při menopauze neexistuje oficiální doporučení, můžete vyměnit preparát, můžete užívat současně, někdy je potřeba ,,experimentovat,,. Při výrazném klimakterickém syndromu má nejvyšší účinost hormonální substituční terapie, tu ale musí předepsat gynekolog.

  • Andrea

    Dobrý den ,užívám asi 3 roky lék Novofem,vždy a pravidelně při něm 1x za měsíc krvácím-menstruji. Gynekoložka mi vysvětlila že je to již pouze uměle vyvolaná menstruace. Nyní jsem menstruaci nedostala a nevím,zdali je to v pořádku a může se to u tohoto přípravku stát. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Novofem tbl. je substutuční léčba určená pro ženy v perimenopauze. V závěru užívání balení by se mělo objevit krvácení z poklesu hladiny hormonů. Pokud by se krvácení nedostavilo opakovaně je možné přejít k užívání přípravku Activelle, u kterého se nekrvácí a který je určený pro ženy v postmenopuze.

  • Martina

    Dobrý den, bude mě letos 48 let a loni v květnu mě dle výsledků z krve bylo na gynekologii řečeno, že mám menopauzu. Jelikož mám zavedené tělísko Mirena tak mě nasadila doktorka Estrofem 1mg denně. Užívám již 10 měsíců, problémy s přechodem (návaly a noční pocení zmizelo), ale trochu se obávám těch hormonů, jestli při dlouhodobém užívání nemohou způsobit třeba rakovinu prsa (chodím na pravidelné kontroly). Bylo by třeba možné brát ten Estrofem pouze ob den. Mělo by to nějaký smysl? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste zdravá, neprodělala jste zánět žil, nemáte sníženou funkci jater, tak užívání přípravku Estrofem 1 mg je bezpečné. Jedenkrát za 2 roky by jste měla absolvovat mammografické vyšetření. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Marcela

    Dobrý den , chtěla jsem se zeptat je mi 49 let a v posledních 2 měsících mám menstruaci po 13- 17 dnech, přitom v listopadu jsem to nedostala vůbec. Je to normální nebo může jít o nějaký problém a mám zajít na gynekologii? Děkuji za vaši odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, cyklus 13-17 dnů je přiliš krátký. V úvahu připadá úprava menstruačního cyklu pomocí gestagenů. Pokud by nedošlo k úpravě je vhodné zvážit hysteroskopické vyšetření, které se porovádí ambulantně a při kterém se pomocí optiky prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek k histologickému vyšetření. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni.hysteroskopie.cz

  • Petra

    Dobrý den, je mi 43 let, téměř 20 let beru bez problémů hormonální antikoncepci, MS jsem měla vždy běžnou spíš slabou... asi před půl rokem jsem začala menstruovat docela silně, a od té doby se to spíš stupňuje. Minulý měsíc mi začala MS o sedm dní dřív /bylo to jen mírné růžové špinění/ platíčko HA jsem normálně dobrala a udělala sedm dní pauzu. Volala jsem mému lékaři, řekl mi že je to nejspíš stresová záležitost.... Ale tento měsíc se to opět opakuje mám ještě sedm pilulek a opět jsem začala slabě růžově špinit. Nemohlo by to být spojeno s přechodem? Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, příčina nepravidelného krvácení při užívání hormonální antikoncepce může být ve změnách děložní sliznice, která může být hyperplastická nebo se může jednat o endometrální polyp. Vhodné bude provedení hysteroskopického vyšetření, při kterém lze pomocí optiky prohlédnout dutinu děložní a odebrat vzorek tkáně k histologickému vyšetření. Hystreroskopie je zákrok, který lze provést ambulantně. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Antonie

    Dobrý den chci se zeptat zda je možné abych už začala mít menopauzu již 3 měsíce nemám menstruaci a ta poslední byla jen 2 dny slabounká. Poslední měsíc a půl mám velké návaly a silné pocení a nespavost. A pro orientaci - je mi 39 let mám už několik let nález endiometriozy a nikdy sem nebyla těhotná. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menopauza v 39-ti letech je poněkud brzy. Vhodný bude odběr krve ke zjištění hladin hormonů, t.j. provedení hormonálního profilu. Krev se odebírá obvykle 3. a 21. den cyklu. Pro případnou perimenopauzy by svědčily hodnoty FSH nad 10 mmol/l. Obraťte se na svého ošetřujícího gynekologa.

  • Monika

    Dobry den, dnes mi pani doktorka rekla ze jsem v prechodu. Jsem uzivazelka dlouhodobe antikoncepce, po problemy s jatry ( cirhoza jater) mi bylo doporuceno antikoncepci vysadit. Od te doby se u mne nedostavila menstruace ani po podavani hormonu injekcne. Z toho duvodu me pani doktorka poslala na krevni testy ohledne hladiny hormonu.. po jejich shlednuti mi oznamila, ze jsem v prechodu. Je mi 36 let a prijde mi to prilis brzy. Mohu se zeptat na Vas nazor? Pripadne jak resit nechraneny sex? S manzelem by jsme nechteli dite a ja si nejsem jista, zda je to opravdu prechod? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Miroslava Linkova

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať, mám 50 rokov, už asi prichádzam do menopauzy, pretože už mi blbne menzes, už tretí raz mi mešká. Pred tým dva krát dva týždne, teraz zatiaľ od pondelka. Už asi tretí deň mi nie je dobre, mám nevoľnosti, môže to byť menopauzou? Tehotná určite nie som. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika J.

    Dobrý den, je mi 52 let. Před 1.5 rokem vysazena HA. Krevnim rozborem zjištěn přechod. Asi půl roku silná nepravidelná menses, naposledy v 1/21. Po 9 měsících bez menses jsem začala po pohlavním styku krvácet a krvácím 5 tydnu. Nasazen Norethisteron a čeká mě hysteroskopie. Dostala jsem vycineno, že užívám bylinný preparát obsahující ženšen(20 mg denne) bez konzultace s lékařem a ten, že největší pravdepodobnosti zapricinil zvýšení sliznice (8mm) a "probuzeni" vaječníku. Prosím o vás názor ohledně užívání ženšenu děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Maria

    Dobrý den měla bych na Vás dotaz. Je mi 49 let, měla jsem pravidelnou menstruaci ale již 3 měsíc mi vynechala, stalo se to opravdu že dne na den bez jakých koliv předešlých vynechání, od té doby mám příznaky menopauzy návaly, pocení atd. Byla jsem u lékaře dal mi injekci ale ani po ní jsem nezačala menstruovat. Jen se chci zeptat, zda je to normální, takhle ze dne na den. Mnohokrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Ivana Dlouha

    Dobry den,je mi 53 let,menstruaci jsem nemela jiz 2 roky,muzu jeste otehotnet.Dekuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika Z.

    Dobrý den, pane doktore. Je mi 47 let a mám velmi silné příznaky menopausy. Veliké návaly horka,nervozita, nespavost, když usnu budím se po hodině, někdy nespím vůbec. Můj pan doktor mi předepsal Velbienne. Beru týden. Protože jsem během dvou let nabrala 13kg. velmi se bojím, abych netloustla dál. Největší problém je břicho, boky. Můžete mi alespoň orientačně říct, jaká je pravděpodobnost, že přiberu? Panu doktorovi jsem kladla na srdce, že už přibrat opravdu nechci. Děkuji, jsem zoufalá.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lenka

    Dobrý den, Je mi 52 let, trpím půl roku bolestí ramen a krční páteře a tuhnutím a pálením svalů a úmornou únavou a nespavostí, estradiol 963, progesteron 1,5, fsh 11,7, menstruace nepravidelná, cyklus 17 dní, návaly žádné nemám, s těmito příznaky jsem se s nikým nesetkala, máte s tím nějaké zkušenosti?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Linda Jarská

    Dobry den,v srpnu mi bylo 44let. V dubnu letosniho roku tj. 2021 mi byla delana hladina hormonu, ktera vysla OK. Ted je v zari, menzes jsem mela mit 10 srpna, ale stale nemam. Byla jsem u lekare a rekl, ze mam utlum vajecniku, ze pokud neprijde menzes do dvou mesicu mam prijit. Jsem z toho dost spatna. Je mozne, ze v dubnu byla hladina hormonu OK a za 4 mesice bych mela uz posledni menzes tj. prechod?? Moje maminka byla ve 44letech 2x tehodna a menzes mela jeste v 50 letech. Rika se, ze prechod byva podobny dle maminky. Predem dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Renata

    Dobrý den, mám dotaz jsem po ablaci prsu 5/21a má léčba je tamoxifen a zoladex 3,6 mg podáván vždy jednou za 4 týdny. Menstruaci jsem měla naposledy v červnu. Mohu při této léčbě v současné době otěhotnět?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Barbora

    Dobrý den, 4 roky jsem neměla menstruaci, je mi 54 let. Je těhotenství již 100% vyloučené? Doufám, že ano. Děkuji. B.

    • MUDr. Petr Kovář

      Žena by se měla chránit po dobu ještě jednoho roku od poslední menstruace

  • jinadu

    Dobrý den, po menopauze mě pokračují návaly horka. Lékař nejprve zvolil nehormonální léčbu, ta nezabrala. Nyní hormonální, do které se mi nechce. Jsem kuřačka a ze dne na den přestat to není jednoduché. Možnost omezit kouření by asi riziko trombózy nesnížila ! Poradíte? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte návaly horka a do hormonální substituční léčby se Vám nechce vyzkoušejte fytoestrogeny. V lékarně je dostupná celá řada přípravků bez předpisu na recept.

  • Kateřina S.

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mi ještě hrozí riziko otěhotnění. Je mi 45 let, před rokem jsem měla FSH 160, LH 114. Poslední menstruaci jsem měla před 8,5 měsíci (předtím tak jednou za půl roku). Vím, že bych pro potvrzení definitivní menopauzy měla být bez menstruace rok, ale přestali jsme si s přítelem "dávat pozor". Teď jsem si ale přečetla, že ovulace může probíhat, i když nemám menstruaci. Jak vysoké je, prosím, riziko otěhotnění v mem pripade, je to vůbec možné? Dělám si pro jistotu každý měsíc těhotenský test, ale dítě samozřejmě nechci. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, plodnost po 35-tém roku věku strmě klesá. Pravděpodobnost, že spontánně otěhotníte je velmi nízká, vyloučit ji však zcela nelze.

  • Andrea

    Dobry den, Mam 43 rokov a prave som po roku skoncila brat Duphaston, ktory som brala kvoli nepravidelnej menstruacii, spineniu v strede cyklu a mykozam. Som 2 mesiace bez neho a vyzera ze cyklus sa upravil, len mi zacina znova spinenie, mam ho cca medzi 14. - 21 DC. Moja dr. mi povedala ze ak by mi problemy znova zacali, tak sa to da riesit jedine antokoncepciou. Na moju otazku ci by nemohla spravit vysetrenie hormonou a podla toho nasadit nejaku specialnu hormonalnu terapiu mi povedala ze vysetrit hormony nema vyznam. Nezda sa mi to, na vasich strankach som videla ze sa da urobit specialna terapia a vysetrit ci prebieha menopauza, alebo este nie, na zaklade specialneho vysetrenia hormonov. Ake by ste navrhoval riesenie v mojom pripade prosim?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vyšetření horm. profilu se provádí z krve obvykle 3 a 21. den cyklu. Od výsledku hladiny jednotlivých hormonů se potom odvíjí léčba. Domluvte se na tomto vyšetření s registrujícím gynekologem.

  • Drahomira R.

    Dobrý den , Mam dotaz je mi 45 let menstruaci mam pravidelne kazdy mesic po dobu 6 dnu, jen ted jsem mela problem celi brezen jsem nemela menstruaci az 01.04.2021 probehla normalne 6 dni a ted opet jsem zacala menstruovat 26.04. A 27.04 jsem skoncila ale stale me pobolivaji prsa. Chtěla jsem se tady zeptat jestli to muze byt to ze uz prechazim do prechodu ? Diky predem za Vasi odpoledne.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, doporučuji odběr krve ke stanovení hormonálního profilu, dle výsledku poté další postup v ambulanci registrujícího gynekologa.

  • Eva Z.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda i při braní antikoncepce (Ebelya) mohu pociťovat příznaky menopauzy? Je možné i při braní antikoncepce z krve zjistit, zda jsem již v menopauze či premenopauze? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je-li hladina FSH (folikulostimulační hormon) nad 40IU/ml pak se jedná o menopausu. Lze zjistit odběrem z krve. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Jaroslava S.

    Dobry den...mam 47r a som po hysterektomii od 33roku..doteraz som brala Livial ale vysadila som ho a chcela by som zacat brat hormon Dhea..docitala som sa od zien,ze im to robi dobre v case menopauzy...ale kedze mam zvysenu cinnost stitnej zlazy..potrebujem poradit.. Dakujem vopred za odpoved Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji nejprve došetření v endokrinologické poradně (zda je štítná žláza v pořádku) a dle toho event.domluvu stran možnosti užívání DHEA a následně i konsultaci s registrujícím gynekologem. Samovolně nedoporučuji nasazovat!.

  • Martina

    Dobrý den, mám 46 let a poslední tři měsíce mám typické příznaky menopauzy: návaly horka, noční pocení, nespavost, vaginální suchost, bolesti hlavy a podrážděnost. Dva roky mám zavedené tělísko Mírena a díky tomu nemám menstruaci. Na gynekologii mě doktorka řekla, že mě hormony nedá, že už mám tělísko a že to zvládnu s přírodními preparáty. Ty už beru dva měsíce, ale posun k lepšímu je minimální. Vzhledem k svému věku nemůžu dostat ještě hormonální substituční léčbu? Nebo jen doplnit estrogen třeba ve spreji jak jsem četla. Bojím se všech následků, co menopauza přináší a tak bych si ráda ještě chvíli zachovala mládí😊 Mám 13-leteho syna a dvouletou dceru, jsem štíhlá, nekuřačka a žádné jiné zdravotní komplikace nemám. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji otestovat (odběrem z krve) FSH (folikulostimulační hormon) a je-li tato hodnota 40IU/ml a více pak se jedná o MENOPAUSU a dle toho doporučuji nasadit adekvátní léčbu - možno přírodními preparáty (efekt hodnotit nejdříve po 3měsících) případně preparáty hormonální tj.HRT (hormon replacement therapy). Blíže proberte cestou své registrující gynekoložky. Vyjde-li hodnota pod výše uvedené pak se o menopausu nejedná.

  • Renata

    Dobry den, jsem v prechodu a po roce mam problemy zrejme bakterii Gardnerelu. S lekarkou potize vyresim a za nekolik mesicu ji mam opet . Muze na tom nest hlavni podil sexualni prenos? Dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ne vždy musí mít hlavní podíl sex.přenos. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

  • larisa t.

    Dobry den.Mam 52let. Posledni mesičky v prosinci.Zacala jsem terpet silnymi navaly. Predepsali mi DIVINU.Za 21 dni uzivani pribrala jsem 11kg a byla jsem hodne otekla.Ted mi napsal VELBIENNE. Bojim se ze zase zacnu nabirat a otekat. Četla jsem ze exestuji hormony s drospirenonem ktery zabranuje zadrzeni vody,nebo exestuje nake jine reseni.Prirodni doplnky vubec nepomahaji. Dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na menopausální příznaky se používá HRT tzv.hormonální substituční léčba,tj. Velbienne je nyní adekvání léčba. Doporučuji vyčkat jeho efektu a dle toho ev.výběr jiného preparátu ze skupiny HRT.

  • Jana S.

    Dobrý den, je mi 57 let, poslední menzes jsem měla před rokem. Mám mírné návaly, které mě v noci budí. léčím se se štítnou žlázou (zvětšená) 10 let, beru Letrox 125. Moje gynekoložka mi předepsala Velbienne 1x denně. Po přečtení příbalového letáku mám strach z přibírání na váze a zvýšení možnosti rakoviny vaječníků. Nejraději bych Velbienne nebrala. Neohrožuje mě to zbytečně? Děkuji za odpověď. Jana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji stejný postup jako registrující gynekoložka, tj.Velbienne.

  • Hana

    Dobrý den. Je mi 43let. 3roky zcela bez menzes. Paní dr.predepsala HA, tu jsem brát nechtěla. Nyní od října 2020 hormony Femoston 2/10. Po těchto hormonech menzes pravidelně. Ale bohužel jsem začala přibirat na váze (zvetsila se prsa, břicho, pas). Dodržují zdravý životní styl- jídlo, běh 4x týdne, procházky. Může přibírání souviset s hormony? Mohu je vysadit? Předem děkuji za odpověď. Ještě dodám, že 1.5 roku beru Letrox 75 na stitnou zlazu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vysazení hormonů prozatím nedoporučuji. Blíže konsultace s endokrinologem stran štítné žlázy a bude-li tato v normě pak kontrola u registrující gynekoložky, kde domluva stran dalšího postupu.

  • Kateřina

    Dobrý den, je mi 51 a před dvěma lety mi začala menopauza. Konec menstruace, návaly horka, odpor k opačnému pohlaví, omdlévání, deprese a co nejhorší - začala jsem strašně tloustnout a od té doby mi strašně padají vlasy. Gynekolozka mě posílá za obvodním doktorem a naopak. A tak jsem za dva roky přibrala 10 kg a mezi dřívější záplavou vlasů mi začala prosvíat hlava. Prostě skončili všechny minulé příznaky a teď už jen tloustnu a plešatím. Dá se s tím něco dělat? Prosím pomoc, nechci být vorvaň bez vlasů. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den stran vypadávání vlasů doporučuji vyzkoušet přípravek complidermol-5-alfa od firmy axonia. Blíže na www.axonia.cz. Stran nadváhy pak konsultaci s praktickým lékařem či nutričním specialistou.

  • Lenka B.

    Dobrý den, letos mi bude 53 let, užívám antikoncepci Violetta, prý na překlenutí přechod.potíží. Po čtyřdenní pauze v užívání jsem byla na odběru pro zjištění fsh hormonu - mám prý mírně zvýšené, nic nám to prý neřekne. Chtěla bych se zeptat do kdy doporučujete Violetta užívat? Do kolika let je to možné? A kdy už ne? Mohu přestat brát a když budou velké obtíže zase začít užívat? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li hodnota FSH více jak 40IU/l pak Violettu již neužívejte. Jinak doporučuji nadále. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • HaKo

    Dobrý den, je mi 62 let,odstraněná děloha cca před 12 lety,vaječníky zůstaly. Neměla jsem žádné problémy ,začalo to před rokem a půl psychickými problémy a na mou žádost zjistili nerovnováhu hormonů. Brala jsem jen přírodní Maxi Klim asi rok a bylo mi celkem dobře, od podzimu se to začalo zhoršovat, přestala jsem spát a měla úzkostné poruchy. Po nynějším odebrání krve prý hormony v normálu, ale dostala jsem injekci a lék Estrofem. Po injekci se krátce vše zlepšilo, ted opět nespím a nejhorší je že nemůžu dýchat (nelze dodechnout pro pocit úlevy), točí se mi hlava a jsem unavená (i to může být projev přechodu??) a lítá mi tlak nahoru dolů. Myslela jsem že v mém věku už bych měla být po a v pohodě a taky mě dost děsí ta hormonální léčba, ale začala jsem to brát, protože takhle se nedá žít. Jak dlouho to může trvat a může se brát Estrofem jen krátkodobě? Děkuji HK

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, užívání Estrofemu nepovažuji za dlouhodobé řešení. Vhodné došetření obtíží jelikož se jeví jiného než gynekologického původu, obzvláště je-li hormonální hladina v normálu. Doporučuji domluvu s praktickým lékařem stran dalšího postupu, příp.odeslání k odborníkům v dané specializaci.

  • Karla

    Chtěla bych vědět referenční meze pohlavních hormonů u žen ? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      TESTOSTERONHORMONY HYPOFÝZY A HYPOTALAMU
      FOLIKULOSTIMULAČNÍ HORMON (FOLITROPIN, FSH)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 2,5-10,2
      U/l, ovulační fáze 3,4-33,4 U/l, luteální fáze 1,5-9,1
      U/l, postmenopauza 23,0-116,3 U/l

      LUTEINIZAČNÍ HORMON (LUTROPIN,LH)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 1,9-12,5
      U/l, ovulační fáze 8,7-76,3 U/l, luteální fáze 0,5-16,9
      U/l, postmenopauza 15,9-54,0 U/l

       HORMONY HYPOFÝZY A HYPOTALAMU
      PROLAKTIN (PRL)
      • Referenční hodnoty: ženy: 59-619 mU/l,
      postmenopauza 38-430 mU/l,

      RŮSTOVÝ HORMON (SOMATOTROPIN, STH, TAKÉ GH,
      GROWTH HORMON)
      • Referenční hodnoty: 0,16-13,00 mU/l
      • Referenční hodnoty: ženy 0,2-2,9 nmol/l,
       
      ESTRADIOL (17-Β-ESTRADIOL)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 40-606 pmol/l,
      ovulační fáze 536-1930 pmol/l, luteální fáze 121-718 pmol/l,
      posmenopauza <136 pmol/l,

      POHLAVNÍ HORMONY
      PROGESTERON (PRG)
      • Referenční hodnoty: ženy: folikulární fáze 0,5-4,4 nmol/l,
      ovulační fáze 14,1-89,1 nmol/l, luteální fáze 10,6-81,3 nmol/l,
      posmenopauza <2,3 nmol/l

      PLACENTÁRNÍ HORMONY
       Lidský choriový gonadotropin (lidský choriogonadotropin,
      hCG)
      • Referenční hodnoty: do 5 U/I

  • Jitka M.

    Dobrý den, od jara řeším nepravidelnou menstruaci, podrážděnost, úzkosti, časté střídání nálad, velkou únavu, nespavost, za posledního 3/4 roku váhový úbytek cca 11 kg. Praktický lékař přičítal vše stresu, protože krevní obraz byl dobrý, teď jsem si ale nechala na gynekologii udělat hormonální profil a 4. den menstruace tyto hodnoty: LH 6,12 , FSH 33,92 , LH/FSH index 0,18 , prolaktin 148, progesteron 2,23, estradion-17-beta méně než 55, testosteron 1,52. Je mi necelých 43 a ještě částečně kojím své nejmladší dítě. Jde jednoznačně o přechod nebo hodnoty nahrávají spíše stresu a poměrně velkému zhubnutí? Děkuju moc, Jitka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, o přechod se dle laboratoře nejedná. Spíše se bude jednat o stresovou záležitost.

  • Petra N.

    Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat na názor. Je mi 37 let, rok po porodu jsem si nechala zavést nitroděložní tělísko (Mirena). 4 roky bylo vše v pořádku, max. se mi občas nafouklo břicho. Poslední rok mi ale začaly návaly horka. Moje ošetřující paní doktorka na gyn. mi řekla, že to asi není gynekologického původu a mám si nechat udělat vyšetření na štítnou žlázu. Bohužel jsem si tyto testy nechala udělat až po výměně za druhé tělísko letos v červnu. Testy na štítnou žlázu byly v pořádku, a tak mi nechala paní doktorka na gyn. udělat odběry na hladinu hormonů. Ty ukázaly na předčasný přechod a velmi nízkou hladinu estrogenu. Jako terapie mi bylo doporučeno nechat dál tělísko a přitom brát každý den tabletu Estrofemu. U tohoto typu je však výrazně velké riziko karcinomu prsu. Moc se mi do této varianty nechce. Myslíte, že kdyby se tělísko vyndalo, nemohlo by se tělo zase dostat na původní úroveň? Nebo je ještě nějaká jiná možnost řešení? Děkuji!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedená možnost se mi nyní jeví jako adekvátní. Blíže dle konsultace s kolegyní resp. Vaší registrující gynekoložkou. Tělísko doporučuji ponechat.

  • Pavel

    Dobrý den, manželka má 47let, nepociťuje sice žádné problémy, ale snažíme se spolu o vylepšení našeho sexuálního života a s tím souvisejících prožitků u ní. Setkal jsem se s tím, že se provádí i různé zákroky na obnovení poševní tkáně a narazil jsem na tento přístroj: https://www.drmax.cz/silk-n-tightra-intim-zdrav-zarizeni-k-dom-pouziti Zajímal by mě názor odborníků, zda byste takový přístroj doporučili, nebo naopak ne. Děkuji předem za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené můžete s manželkou vyzkoušet. Další možností je tzv.REJUVENACE poš.sliznice, kterou provádějí někteří kolegové. Blíže dle domluvy cestou registrujícího gynekologa.

  • Dana

    Dobrý den, je mi 50 let a po mnoha letech jsem vysadila HA Jeanine. Začaly mi padat vlasy a potím se. Nechala jsem si udělat testy z krve zda už nejsem v přechodu a toto jsou výsledky. Můžu poprosit o vysvětlení těchto hodnot? Moc Vám děkuji a přeji krásný den Dana FSH 58,4 , LH 22,1 , ESTRADIOL 42 , PROLAKTIN 177

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené hodnoty znamenají že jste v menopause "přechodu" a doporučuji Vámi uvedené příznaky konsultovat se svým registrujícím gynekologem a dle toho jej adekvátně léčit.

  • Eva C.

    Dobrý den, prosím o radu. Je mi 62 let a jsem už asi 17 let po operaci- odstranění dělohy i vaječníků. Už asi 2 roky nemohu mít pohlavní styk z důvodu bolesti. Gynekolog mi řekl, že mám distrofii (nevím, jestli je to správný název) a předepsal mi Ovestin, který jsem přestala brát, Protože jsem cítila, že to nepomáhá. Prohlídka byla bolestívá a krvácela jsem. Nyní mám po roce jít zase na preventivní prohlídku, ale mám strach. Nevím, co je to za poruchu. Prosím o vysvětlení. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, trpíte-li vaginální suchostí či svěděním existují i jiné preparáty než Ovestin a nutno změnit léčbu, resp.vyzkoušet jiné preparáty. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem jsou-li vyloučeny jiné příčiny.

  • Petra

    Dobrý den. Před 12 lety jsem ve 42 letech podstoupila hysterektomii, vaječníky byly zachované. Po 5 letech začaly mírné návaly pocení, které kolem 50 téměř vymizely, ale přidala se bolest připohlavnim styku, kterou jsem vyřešila použitím gelu. Teď v 54 letech se se mi vratily záchvaty pocení i několikrát do hodiny, mnohem silnější než před lety. Může se i takhle po letech klidu zase začít projevovat menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa s lab.odběry a domluvou stran případného nasazení HRT(hormonální substituční léčby) stran vymizení uvedených příznaků.

  • Lenka

    Dobrý den. Odběry mi byla zjištěna menopauza FSH 65. Po cca 2 měsících následovalo lehké špinění asi 5 dnů..na kontrole sono zjištěna výška sliznice kolem 7mm na vaječníku cystičky..podle lékaře nález vypadal jakoby se vaječníky ještě probudily. Nyní opět po 2 měsících lehké špinění. Cítím nepříjemné pocity v oblasti celého břicha, tlaky, píchání, plynatost, na kterou jsem nikdy netrpěla. Je to normální? Může ještě při těchto hodnotách docházet ke špinění a pocitům jako při menstruaci? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaného bych indikoval HSK,abrasi (hysteroskopii s abrasí), tato lze provést i v ambulantním režimu na některém z našich pracovišť se lze objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Hana

    Dobrý den pane doktore,na jaře jsem byla na prohlídce a pan doktor říkal,že deloha je přiravena na přechod,je mi 50 let.Měsíčky jsem měla naposled v unoru,pak jsem nemenstruovala,až ted 3.8.....Je to normální?Děkuji za odpověd,Fauová

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené lze otestovat i odběrem krve, tj.hladinou FSH(folikulostimulační hormon). Blíže prohovořte přímo s registrujícím gynekologem.

  • Monika N.

    Dobrý den, je mi 44 let, jsem v menopauze, hladina fsh 129,14, estradiol 239. Je otěhotnění na 100% vyloučené? Antikoncepci neberu a nerada bych v takovém věku otěhotněla, tak jenom jestli je to opravdu na100% . Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnění je při této hodně FSH vysoce nepravděpodobné.

  • Jarka

    Dobry den, pane doktore. 55 let, vyska a vaha v poradku. Denne Euthyrox 75mg cca 15 let a vse v poradku. Zadne tehotenstvi, porod ani potrat. Pry endometrioza. Nic jine se nezjistilo. 7/2019 hysteroskopie a vse v poradku. Mamograf pravidelne a v poradku. Prosinec 2015 jsem mela naposledy menses. Navaly a poceni jsem pozorovala od roku 2014. Ale nebylo to az tak neprijemne a tezke. Od 2016 do 6/2018 prislo maximalne narocne obdobi. extremni navaly, poceni, nespavost, pres noc 4-6x prevlekani obleceni.... vyzkousela jsem bylinky, tinktury, cinskeho lekare a lecbu jejich bylinama pripravenou pro moji osobu, preparaty vsechny, ktere jsou na nasem trhu a nic nezabralo. Za 2,5 roku jsem byla uplne KO. Nakonec jsem souhlasila s HRT. Od 7/2018 mam Lenzetto sprey. 1-3 x za den cca 1 rok. Ojedinele za den 3x. ( to bylo doporuceni me lekarky ) Od 6/2019 pouze 1x rano pravidelne. I tak mam pravidelne navaly a poceni a musim pouzivat vejir. 2/2020 druha pani doktorka mi rekla, ze nemuzu brat pouze Lenzetto ( estrogen ), ze musim taky progesterone. Dala mi zavadejici tablety Utrogestan. Prvni 2 tydny v mesici pouze Lenzetto a dalsi 2 tydny Utrogestan. 2 tablety zavest na noc. Poprve: Utrogestan jsem začala užívat od 17.3 do 29.3.2020. 31.3.2020 jsem začala silne špinit a bolest podbriska jako při menzes. 1.4. do 7.4.2020 krvaceni - menzes. Hodne me to prekvapilo, absolutne jsem to necekala. Podruhe: Utrogestan od 18.4.2020 do 2.5.2020. 4.5.2020 spineni a 5.5.do 11.5.2020 uz menzes. Kdyz jsem jeste byla mlada i starsi menzes trval pokazde 7 - 9 dnu. Vidim, ze ted je tomu taky tak. Znamena to, ze uzívaním Lenzetta a Utrogestanu, se mi obnovi zpatky menstuacni cyklus??? To znamena, ze je to cyklicke podani. JA UZ NECHCI ZACHOVANI PREVIDELNEHO MENSTRUACNIHO CYKLU. Jedine v pripade, ze je to pro mne bylo po zdravotni strance prospesnejsi. Ted mi pani doktorka nabidla tyto pripravky: Femoston conti, Femoston mini, Activelle nebo Tibolon. = v kontinuálním režimu. Ptam se Vas, pane doktore: 1, Lenzetto sprey není dostacujici a nemuzu uzivat samostatne pouze estrogen ale musí byt k nemu ještě progesteronovy přípravek? 2, Který z přípravku mi doporucite? Femoston conti, Femoston mini, Activelle nebo Tibolon Dekuji za Vas cas, S pratelskym pozdravem Jarka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano 1, je nutné užívání i gestagenního resp.progesteronového přípravku kvůli riziku nádorového onemocnění v případě užití POUZE estrogenů 2, osobně doporučuji Tibolon Aristo pro začátek. Blíže dle domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Nikola T.

    Dobrý den, jsem v předčasné menopauze, zjištěna hormonálním profilem ve 37 letech, beru pořád Lindynette, ale poslední měsíce nemám chuť na sex, teď už vlastně vůbec, prosím, co se s tím dá dělat? Mám vysadit antikoncepci? U lékaře mám termín za skoro 2 měsíce. Moc děkuji za odpověď Nikola

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepci nadále užívejte a dále dle vyšetření a konsultace s Vaším registrujícím gynekologem stran případné změny.

  • Michaela N.

    Dobry den, chtela jsem se zeptat za maminku. Ma problemy s navaly v menopauze a nic uz ji nezabira. Doktor ji predepsal Cavinton Forte. Tam se ale o menopauze nic nepise. Jaky ma tento lek vliv? dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná-li se o velmi silné příznaky menopausy pak je na zvážení nasazení tzv.HRT(hormonální substituční terapie). Nebude-li CAVINTON s efektem pak dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem maminky či jiným.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.