Komentáře (22)

  • Nicol

    Dobrý den, jsem pátý měsíc po císaři. A 4 dny cvičím, ale úplně z lehka. Jen s kočárkem dělám široké dřepy, výpady a protažení v bocích. Takže to je otázka 5 -10minut. A dnes jsem začala krvacet, beru antikoncepci, kterou mi paní doktorka dala novou, protože předchozí mi po porodu nedělala dobre. Menzes by to byt neměl, protože jsem asi v půlce nového platicka a hlavně krev jde cítit jako krev. Jako když se člověk rizne, třeba. Mohla jsem si nějak tímto cvičením tu vnitřní jizvu poškodit ?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pátý měsíc po operaci budete mít jizvu nejspíš už skoro zahojenou. Můžete cvičit dále. Pokud Vám antikoncepce v dalších cyklech nebude sedět, poraďte se svým gynekologem

  • Pavla

    Dobry den,je mi 33 a jsem 4 roky po sekci. Dnes jsem se snazila praktikovat protahovaci cviky a jeden z nich byl kocicka kdy se clovek hrbi a pak jakoby pomalu slize smetanu a protahne se smerem dopredu . Pri tom mi lehce zabolelo v podbrisku. Pak jsem se takto ohla podruhe a uplne me zacalo palit a tahat v podbrisku. Chci se zeptat zdali u me 4 roky po sekci hrozi nejake komplikace s natrzenim jizvy v ruznych vrstvach tela ci delohy ? Pri kontrole pred lety bylo vse v poradku. Nemam zadne problemy , obcas mykozu ,ms pravidelna bez uziti atikonc.Tloustku jizvy ale neznam. Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nemusíte mít obavy, 4 roky po předchozím císařském řezu nehrozí při protahovacím cvičení žádné poškození jizvy po císařském řezu,

  • Květa

    Dobrý den.Chtěla bych se prosím zeptat na otázku 4.těhotenství v 34 letech.1.těhotenství před 16 lety v pořádku,porod přirozenou cestou.2.porod před 11 lety na konci zjištění preeklapsie a ukončení sc v termínu,z důvodu pooperačních komplikací po měsíci opět řez v operační ráně a odebrání 1 vejcovodu a vaječníku.Před 10ti měsíci 3.porod sc plánovaný,jelikož se zjistilo,že při odstranění vejcovodu a vaječníku došlo k proděravění dělohy,které bylo pouze ,,zataveno" a ne sešito a proto se lékaři báli porodu přirozenou cestou.V porodnici mi bylo řečeno,že děti ještě mohu mít,ale alespoň po roce od císaře.Bohužel,i přes používání ochrany mi po 10ti měsících vyšel pozitivni test.Včera jsem byla u dr a ta mi doporučila ukončení těhotenství.Chtela bych se zeptat,vím,že tam jsou rizika,ale dr mi nevyšetřila ani jizvu,jak je srostlá,silná atd a rovnou doporučila interupci ,,tabletkama",jestli je možnost se obrátit na někoho dalšího, kdo by mi zkontroloval jizvu a řekl více?V pondělí musím dr volat,jak jsem se rozhodla.Čas se mi krátí,jsem psychicky na dně a ráda bych si i přes nečekané otěhotnění miminko nechala.Myslíte,že je to opravdu tak velmi riskantní,když ani nevím,jaký je stav jizvy?Omlouvám se případnou zmatečnost,ale jsem nešťastná a hledám jakoukoliv možnost se poradit i jinde.Mnohokrát děkuji za případnou odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v jizvě po císařském řezu hrozí ruptura dělohy, což je velmi závažná komplikace gravidity, resp. porodu. Setkáváme se s ní s frekvencí do 1 % u žen s anamnézou jizvy na děloze (po předchozím císařském řezu. U žen, které jizvu na děloze nemají, je pak četnost této komplikace 1:13000–1:17000. Mezi rizikové faktory pro vznik děložní ruptury patří (kromě uvedené jizvy na děloze) vrozené defekty dělohy, abnormální placentace (placenta vrostlá do děložní svaloviny), nepostupující porod, špatné naléhání plodu (čelní poloha), nepoměr mezi velikostí hlavičky a pánví, instrumentální porod, podání oxytocinu, prostaglandinů atd. Z pohledu mechanismu vzniku rozdělujeme ruptury dělohy na samovolné (např. při adenomyóze) a násilné (violentní). Pokud trhlina těla děložního postihuje celou stěnu, jedná se o rupturu kompletní, pokud pouze část stěny, pak jde o lézi inkompletní. Nejčastějším místem vzniku je roztažený a ztenčený dolní segment, popř. přechod horního a dolního děložního segmentu. Doporučuji ultrazvukové vyšetření na vyšším pracovišti, kde erudovaný lékař provede podrobné ultrazvukové vyšetření se zaměřením na oblast jizvy. Ruptura jizvy je opravdu velmi, velmi vzácná, častější po operativních výkonech na děloze než po císařském řezu, předchází jí velmi ostrá bolest, ovlivnit to nijak nemůžete, předcházet se tomu taky nedá. Doporučená doba po předchozím císařském řezu je 12 měsíců.

  • Anna

    Vážený pane doktore, Chtěla bych se poradit ohledně císařského řezu. První porod s dcerou jsem měla přirozený a velmi náročný. Rodila jsem dlouho a nakonec byla hodně potrhana i s nastrihem. Poté hodně šitá (cipek, zevnitř na třech stranách i částečně asi na konečníku a pod.) Když jsem byla na kontrole u pana doktora, který mě sil, řekl mi, že u druhého porodu by mi doporučil císařský řez, abych se na něj poté obrátila. Dnes jsem v sedmém měsíci druhého těhotenství. Po prvním porodu mám jizvy bohužel dodnes hodně bolestivé. I gynekologická vyšetření nebo pouze prst jsou pro mě teď bolestivá. Proto jsem se chtěla poradit, zda nepříjemné následky prvního porodu vůbec mohou být důvodem k císařskemu řezu a jak se takové věci obvykle řeší? Mnohokrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v současnosti je celá řada indikací pro císařský řez mezi které patří nepoměr velikosti hlavičky plodu a pánve (úzká pánev), překážky v porodních cestách, stavy po operaci v malé pánvi, některé poruchy placenty a pupečníku (placenta praevia, abrupce placenty). některá celková onemocnění matky.akutní tíseň plodu (hypoxie). Vámi popisované poporodní poranění jako ruptury hráze či poporodní poranění konečníku mezi indikace k provedení císařskho řezu nepatří. Indikovat císařský řez lze v případech po poranění čípku děložního, kdy se tento stává méně pružným a může být překážkou spontánního porodu.

  • Lucia

    Dobrý deň ,mám na vás otázku???Mám za sebou 4 sekcie a teraz som ostala zase tehotná ,chcem sa opýtať či je naozaj vážna už 5 sekcia???Dakujem pekne.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v případě opakování císařských řezů hrozí v místě po řezu a sutuře děložní stěny ruptura, t.j. prasknutí děložní stěny, což je stav, který ohrožuje matku i dítě na životě. Pokud jste rodila 4x císařským řezem je velmi pravděpodobné, že i toto 5. těhotenství bud ukončeno císařským řezem. Pokud již další těhotenství neplánujete lze uvažovat o provedení sterilizace při císařském řezu.

  • Jana D.

    Dobrý den pane doktore jdu si pro radu,již 5.den je mi zle jako psovi,břicho jako v ohni,přijde mi že je mala již sestoupla ,bolí mě bricho,záda, spodek,tlak jako při zácpě,ale s tím problém nemám.je mi i na zvraceni,mozna ti jsou poslíčci ale stojí za to Nevím zda pro jistotu nejet zítra do poradny nebo k vám na kontrolu,dle Ms jsem 35 TT,dle už 36 TT ,asi bych nemela začít rodit přirozeně vzhledem k plánované 5 sekci?do poradny jsem obj. 1.12. Děkuji za SMS Jana Dostálová

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud výše uvedené potíže a máte plánovaný pátý císařský řez, doporučuji vyhledat ambulanci ošetřujícího gynekologa nebo ambulanci porodnice, kde budete rodit.

  • Tereza

    Dobrý den pane doktore, v roce 2018 mi byl indikován akutní císař.řez, dcera měla polohu konec pánevní, já preeklampsii. Po operaci mi byla provedena druhý den reoperace pro přítomnost hematomů. Po týdnu doma v horečkách a vysokém CRP okolo 200, jsem byla hospitalizována pro výskyt infikovaného subfasciálního hematomu, nasazeny ATB, měla proběhnout další reoperace, nakonec k ní pro rozvoj infekce nedošlo. Chtěla jsem se zeptat, je možné při druhém těhot.předejít vzniku hematomů? Je velķá pravděpodobnost, že bych měla obdobné komplikace? Děkuji Vám za Vaši odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud bude další porod veden spontánně ke vzniku hematomů nedojde. Vzhledem k tomu, že první porod byl císařským řezem může být další těhotenství ukončeno také císařským řezem nebo i spontánním způsobem pokud se nevyskytne žádná patologie. Hematom představuje sraženou krev, což může být živnou půdou pro vznik infekce. Infekci se dá předejít podáním antibiotik.

  • Alena Plačková Peštiková

    Dobrý den, prosím o radu, Jsem 37+4 tt podle prvního dne poslední menstruace a miminko mám v poloze KP. Vyšetřoval mě doktor, který se mě hned po příchodu ptal, jak se cítím. Odpověděla jsem mu po pravdě, že mám poslední týden každý den poslíčky, bolesti v kříži a podbřišku a že následkem toho už ani nespím. Jeho odpověď byla ,,to máte blbý, co vám na to mám říct" ... Dále mi sdělil, že má naše miminko velikou hlavu oproti bříšku, ale že je to na hranici, zatím. Celkově má 2970g. Potom, že má malinko plodové vody kolem sebe a žádné místo, proto má nožičky i ručičky před obličejem (to mi ukazoval). Na závěr mi sdělil, že rozhodně půjdu císařem, protože u mě by byl komplikovaný porod i kdyby byl otočený správně už kvůli té hlavičce. Na základě těchto informací vím od svého doktora, že je lepší aby šlo dítě ven minimálně týden před termínem přirozeného porodu, což bylo u mě 9.9 podle mého doktora, ale podle nemocnice to je 15.9. nicméně, v nemocnici nemají místo na termín císaře, takže mi nabídli jediný termín na zákrok a to 14.9...prosím o radu, zda je toto správný postup? Odchází mi už hlenová zátka a bolesti jsou nepravidelné, ale hrozné. Není ten termín císařského řezu už docela pozdě? Nemůže být miminko díky té plodové vodě v ohrožení? Přemýšlím zda nezkusim jinou porodnici kvůli dřívějšímu termínu a celkovému přístupu. Děkuji za radu.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Barbora C

    Dobrý den, jsem 7 měsíců po akutní sekci z důvodu odloučení placenty v 37tt. Bohužel chlapečka oživovali 11 minut a tím pádem měl poškozený mozeček a po 4 měsících jsme o chlapečka přišli. Touha po miminku je opravdu veliká a chtěli bychom se s přítelem snažit o další. Myslíte že je to moc brzy? Nebo že by mohli nastat komplikace? Děkuji za odpověd

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anna

    Dobrý den, prosím chtěla jsem se zeptat chtěli bychom a manželem miminko ale mám za sebou již 2 císařské řezy 1 CS 2009 (já 18 let)ukončeno u důvodů placenta previa aspoň takhle my to bylo sděleno, celé těhotenství bez komplikací 2 CS 2015 (já 24 let) ukončeno pro preeklampsii celé těhotenství 2 hospitalizace po týdnu se zánětem močového měchýře a se zánětem ledvin Nyní mám 30 let lékařka my doporučila vzhledem k rozházené menstruaci třetí a poslední těhotenství a tím že by byla provedena i sterilizace se kterou souhlasím mám heterozygotní Leidenskou mutaci na kterou se přišlo až při druhém těhotenství nikdy jsem antikoncepci neužívala a musím zaťukat že trombózu a jiné komplikace spojené s leidenem jsem neměla. Pravidelně již 2 roky užívám Detralex mam vnitřní křečové žíly ale stav neměnný každých 6 měsíců chodím a kontrolní sono lýtek. Jinak jsem zdravá možná lehká nadváha výška 180 cm váha 97 kg .Prosím myslíte si že je pro mě riziko spojené s 3 CS vysoké a měli bychom raději od miminka upustit? Děkuji za odpověď přeji hezký den Anna

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jitka K.

    Dobrý den . Mám za sebou tři klasické porody.Podledni dva,kdy nebyli podle mne vůbec v pořádku a poslední fáze vytlačit dítko byl problém. První dcera měla hlavu do špičky a dodnes 4r má na čele vyznačené jakoby modřinky od kostí pochvy.Museli ji rozdychavat a ven prosla až při rychlém zásahu kdy mi personál skočil na břicho.Druha dcera byla větší a i když byla o 3 t.driv tak se pro změnu zasekla rameny a na čele má totéž dodnes stejny znak.Myslim že mám uzkou pánev.dcera měla 3560g.S těmito porody se u mě po té objevilo dost zdravotních problémů, občasná inkontinence,hemeroidy, brániční kýla a samozřejmě strach, že to opět nepůjde.Prosim doporučil by jste v tomto případě další porod císařským řezem?Jsem nyní těhotná.Dekuji moc za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte úzkou pánev je možmé vést porod operativně, tedy císařským řezem. Rozměry pánve lze zjistit měřením pomocí pelvimetru. O způsobu vedení porodu se domluvte v porodnici, ve které budete rodit.

  • Kateřina

    Dobrý den, jsem téměř 3 měsíce po porodu císařským řezem, prvních 5 týdnů jsem krvácela slabě, tzv.spineni, pak jsem začala krvácet jako při menstruaci. Na kontrole na gynekologii sedm týdnů po porodu mi řekl že je vše v pořádku a že to přestane. Za dalších 14 dní jsem navštívila jiného gynekologa, který mi udělal utz a řekl že děloha je čistá. Dal mi Norethisteron a Ascorutin, asi 5 dni se to změnilo zase na pouhé spineni a pak jsem začala opět i přes ty léky krvácet stejně jako pri menstruaci. Dceři budou za dva týdny 3 měsíce a já krvacim stále. Je to normální nebo mám opět vyhledat odborníka

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, krvácení po dobu 3 měsíců po porodu není v pořádku. Je možné, že v dutině děložní po porodu mohly zůstat části placenty, což je možné potvrdit či vyloučit ultrazvukovým vyšetřením a event. provedením hysteroskopie. Více se dozvíte na webových stránkách: www.ambulantni-hysteroskopie.cz.

  • Anna

    Dobry den. V r. 2014 som mala akutny cisarsky. V novembri 2020 dalsi uz plánovaný, teraz som zistila ze som znova tehotna čiže pol roka po 2 cisarskom. Chcem sa opytat ake velke su rizika, moj lekar povedal ze je to hazard zo zivotom tak zvazujeme umele prerusenie, najma priatel ma velke obavy. Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, po otěhotnění po opakovaném císařském řezu je zvýšeno riziku ruptury dělohy, t.j. porušení stěny děložní v místech po předcházejícím císařském řezu. Půl roku po předchozích císařském řezu je poměrně krátká doba. Rozhodnutí o osudu tototo těhotenství je na Vás. Více než 3 císařské řezy se nedoporučují. Za svou praxi jsem viděl pacientku, která měla 9 císažských řezů, zde je však riziko ruptury dělohy neúměrně vysoké.

  • Aneta R.

    Dobry vecer, mam dotaz , jsem ve 30tt, je to pro me 4 tehotenstvi, prvnni dve probehli bez problemu prirozenou cestou, treti urgenti cisar pro odtrhnuti placenty, chtela jsem se zeptat musim znovu absolovat cosare nebo mohu zkusit porod prorozene, od cisare obehli 4 roky.Dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud bude těhotenství fyziologické je možné rodit spontánně. Císařský řez ve 3. těhotenství musel být ukončen pro předčasné odlučování placenty, při kterém bývá velmi silné krvácení, které ohrožuje život matky i plodu.

  • Pavlina Š.

    Dobrý den, 18.2.2021 mám termín porodu svého druhého dítěte. První porod spontánní ,ale rodila jsem v 17 letech, možná právě proto ke mně byli sestřičky atd, při porodu zlé, na otázky mi odsekávali a celkově ...nemám dobré vzpomínky...porod byl strašný, nechali mně tam až do úplného konce, samotnou. Trvalo to 12 hodin. A proto už si nedokážu představit rodit normálním způsobem ...bojím se a i když už je to 5 let mám z toho obavy...vím že díky jejich chování jsem tu bolest prožívala o to víc , ale už nechci. Je nějaká možnost , o zvolení císařského řezu ? Děkuji :)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, císařský řez "na přání" není v ČR dosud uzákoněn. Výhody a nevýhody doporučuji probrat se svým registrujícím gynekologem.

  • Klára

    Dobrý den, jsem po dvou porodech císařským řezem (r.2014 a 2015), první porod byl bohužel s poporodními komplikacemi, došlo u mě nakonec po týdnu od porodu k celkové sepsi, horečky 41°C, CRP 180... a jizva se dost špatně zhojila. Druhé těhotenství bylo pro nás s manželem trochu nečekané a rozhodně nebylo plánované tak brzy po 1. porodu - znovu jsem otěhotněla již po půl roce od první sekce, vím, že to byl risk, ale těhotenství nakonec proběhlo bez jakýchkoliv komplikací, i druhá sekce byla pro mě mnohem příjemnější zážitek, než ta první. Během této 2. operace mi ovšem operující pan doktor sdělil, že mi museli z břišní dutiny odstraňovat spoustu opouzdřeného hnisu, krevních sraženin a srůstů, které tam zbyly ještě jako následky první operace. Nicméně vše se nakonec velmi dobře zahojilo, jizva po druhé sekci je krásná, téměř nejde vidět... A uběhlo několik let a nyní přemýšlím, zda ještě mít či nemít třetí dítko... Bylo mi letos 33 let, vím, že by to už bylo - vzhledem k věku i vzhledem k sekcím - dítko poslední. Jaký je prosím Váš názor na 3. sekci ve 33 letech, když první sekce byla s výše zmíněnými komplikacemi? Jinak jsem zcela zdravá... Tloušťku jizvy mi nikdy neměřili... Touha po třetím dítku je u mě opravdu veliká, ale strach z možných rizik je velký zrovna tak... Děkuji Vám za Váš názor!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného další graviditu NEDOPORUČUJI. Dle mého názoru rizika (adherující placenta, rpt dělohy, hemoragický šok, SMRT) převažují,     ale můžete prohovořit s registrujícím gynekologem či konsultovat i na jiném pracovišti.

  • Lucie

    Dobrý den 20.8.2020 jsem měla 4 císařský řez od té doby mám problémy straně mě bolí břicho a menstruaci mám i 3 v měsíci. Můžete prosím poradit děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluvu stran dalšího postupu včetně odeslání zvážení legální sterilisace ze zdravotních důvodů.

  • Anna P.

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat pane doktore ? Před dvoumi lety jsem utrpěla vážnou dopravní nehodu měla jsem zlomenou pánev ve předu v pánvi jsem měla zevní fixátor a v zadu v pánvi mi nechali nějaký kov už na pořád bylo vysoké riziko vyndání. Je mi 20 let a chtěla bych do budoucna miminko bojím se že nastanou nějaké komplikace a jestli vubec budu schopná udržet svoje dítě . Nemáte s tím nějaké zkušenosti chtěla bych vědět o to více děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě je vhodná konsultace s ortopedem v případě otěhotnění. Byla-li dopravní nehoda resp.poranění takto závažné pravděpodobně budete rodit císařským řezem.

  • Míša

    Dobrý den, před 4 roky jsem měla sekci. Od té dobry krvácím i když nemám a to beru antikoncepci. Občas i při zatlačení na stolici vaginálně krvácím. Po 3 letech "neřešení" jsem tedy změnila gynekologa, ten nový mě poslal na chirurgii. Rektospopie a irigografie v pořádku. Pak mi dělal gynekolog dělal vyřešetření na chlamydie, které "slabě" vyšly - spíš tedy tam nebylo nic na tom rychlotestu, ale dostala jsem antibiotika (při braní léků ukrutná bolest a krvácení - prý to tak někdo má). Po následné kontrole opět slabý výsledek a antibiotika. Přítel ani bývalý partner, s kterým jsem byla několik let chlamydie neměli, tak jsem si zašla na venerologii, kde dle testů jsem měla negativní výsledek. A už jsem měla 2x tak ukrutnou bolesti v podbřišku, že mi zřejmě praskla cysta. Na gynekologickou ambulanci mám jít pouze tehdy, když budu mít silné krvácení, což silné nemám. Takže co mám dělat? Děkuju za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, není-li v plánu další gravidita doporučuji vybrat adekvání antikocepční metodu přímo pro Vás resp.změnit antikoncepci cestou registrujícího gynekologa, budou-li vyloučeny další možné gynekologické příčiny nepravidelného krvácení.

  • Nela B.

    Dobrý večer, jsem 4 týden a pár dní po sekci. A dnes jsme se s partnerem zkusily milovat analne..nebolelo mě Nic,nemůže se stát něco v těch 6 nedělích Po rezu ?otehotneni je doufám také nemožné Děkuji za odpověd

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, osobně bych vyčkal ještě alespoň 2týdny ovšem uvedené můžete s OPATRNOSTÍ praktikovat.

  • Simona

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na otěhotnění po sekci. Jsem po sekci 18 měsíců a podle UZ mám endometrium 6mm a v oblasti uretotomie tloušťka jizvy 2,4mm. Moje lékařka mi další těhotenství nedoporučuje, prý je jizva tenká. Ale ještě druhé miminko chceme. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jsou zde velká rizika ruptury (prasknutí) dělohy při druhém SC a možnost život ohrožujícího krvácení, které může skončit odstraněním dělohy (hysterektomií) v krajním případě Vaší SMRTÍ. Doporučuji velmi zvážit a konsultaci i na jiném pracovišti, rozhodnutí je na Vás.

  • Silvie

    Dobry den, rada by som sa vas spytala za nazor. Mam za sebou druhy cys.porod. Druhykrat som rodía v 41. Pri kontrole mi gynekolog objavil trhlinu na deloze. Pri kazdej mestrulacii ( prve dva dni dost silna) krvacam 6 dni, posledne menej. Potom este dalsich par dni spinim, tmave zrazeniny. Gynekolog konstatoval, ze to moze byt sposobene tou trhlinou. Nastupili imigreny ( vzdy po menezese 1 den) a bolest vajecnikov tiez jeden -dva dni. Moze to nieco znamenat, naznacovat? Dakujem silvia

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené může být způsobeno isthmokélou, ale vhodno došetření cestou registrujícího gynekologa a domluva stran dalšího postupu.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.