Komentáře (49)

  • Lucie

    Dobrý den, mám velké problémy pri sexu, s přítelem jsme spolu 2roky,v prosinci jsem měla covid,od té doby mě to bolí v děloze jakoby na čípku,a střílí mi to do nohy pravé. Sex si neuziji. Jen trpim. Na gynekologii sem byla v lednu, prý vše v pořádku. Teď řeším záda a každý měsíc jezdim na rehabilitace uz od února,furt to bolí. Sex mám ráda. Na partnerovi nemohu bejt vůbec,to brečím bolestí. Záněty nemám, močový měchýř také v pořádku. Budu ráda za každou radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin může být celá řada, od zad, i zánět v gynekologické oblasti, endometrioza....je potřeba podrobné gynekologické vyšetření

  • Michaela H.

    Dobry den, Rada bych se zeptala, zda-li umisteni plodu pod jizvou cisarskeho rezu predstavuje riziko a jestli je lepsi tehotenstvi ukoncit hned na zacatku nebo ne. Dekuji predem -

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, patologické umístění je v jizvě po císařském řezu, pokud je gestační váček mimo, není to patologie.

  • Tereza P.

    Dobrý den, mohly by varixy dělohy nějak souviset se silnými bolestmi břicha v těhotenství a následném odloučení placenty? Porod 35tt kvůli abrupci a poté zjištěny při běžné gyn.prohlidce varixy v okolí dělohy. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bolesti v podbřišku u syndromu pánevní kongesce mohou být, terapie je svízelná, dají se použít venotonika např. detralex, diozen...

  • Radka

    Dobrý den, podstupujeme s manželem ivf. Při stimulaci před odběrem vajíček mi byla na ultrazvuku diagnostikována hematometra 5mm. Předtím jsem žádný problém neměla. Podstoupila jsem odběr vajíček ale transfer embrya byl odložen. Chtěla bych se zeptat zda krev v endometriu samovolně odejde s menstruaci? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pravděpodobně krev odejde s menstruací, zkontrolují Vám to před transferem

  • Petra

    Zdravim, jsem po revizi a po 3. Mesicich od revize se mi udelala tvrda boulicka v zahybu trisel na dotek trochu bolestiva ale ze zacatku ne, misto je zacervenale ale zadny hnis nejde videt ,pote vytok bily ridky se zapachem. Prosim nemuze se jednat o nejakou pohlavni nemoc?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, spíše než o pohlavní chorobu se dle Vašeho popisu bude jednat k furunkl. Doporučuji proto navštívit ambulanci rajonního gynekologa.

  • Lucie

    Dobrý vecer. Chtela jsem se zeptat. Mam ted nejake potize s bolesti v podbrisku. Mam tam asi tri myomy a take male mnozstvi tekutiny. Pry by mohla prasknout po menstruaci a mozna by me bolesti mohly prejit. Tak ted trpim a cekam. Dostala jsem nejake cipky od bolesti. Bylo mi ale jeste receno, ze se mi rozjizdi stehy na deloze po cisari z roku 2011 cca 18x13 mm. Nikdo mi ale nerekl co se muze stat a co s tim. Pokud muzu prosim Vas o nejake informace jak se to mohlo stat a co se s tim musi udelat. Dekuji Vam. S pozdravem Lucie

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud byl císařský řez skutečně v roce 2011, tak se stehy již vstřebaly. Pokud neplánujete další těhotenství, tak Vám žádné potíže nehrozí.

  • Laura

    Dobrý den, mám 47 let, nepravidelnou menstruaci, občas silnou, občas slabou. Můj gynekolog mi již od 35 let říká, že mám zvětšenou dělohu a doporučuje hysterektomii. Chtěla bych se zeptat, zda je to nutné. Zdá se mi to jako příliš radikální zásah s možnými komplikacemi. Nedaly by se nasadit nějaké tablety na srovnání menstruačního cyklu? (Znepokojuje mne také to, že stejnou operaci nabízí i mé kamarádce. Jako by to byla rutina od určitého věku odstranit pacientkám dělohu.) Děkuji Laura N.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den pokud máte nepravidelnou a občas silnou menstruaci doporučuji nejprve provedení hysteroskopii což je vyšetření při kterém se pomocí optiky hysteroskopu prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek tkáně k histologickému vyšetření. Pokud se prokáží změny na děložní sliznici poté je možné zvážit event. odstranění dělohy. Více se dozvíte na webu: ambulantní-hysteroskopie.cz

  • Pavla Z.

    Dobrý den, je mi 49 let a čeká mne hysterektomie kvůli nálezu rychle rostoucích myomů - za rok z 4x3 na 7x5 cm největší, další dva ve velikosti 4x3 cm a dalších několik nově vzniklých menších. Kromě nálezu nepociťuji fyzické obtíže spojené s nálezem. Zatím ještě nejsem v přechodu a proto zvažuji ponechání ovarií, abych předešla nucenému přechodu. Bojím se případných problémů s následným nasazením hormonů. Trpím na migrény, po roce užívání HA jsem měla ve středním věku depresivní stavy. Nerada bych ze stavu, kdy problémy víceméně nemám, je po operaci měla. Prosím o názor, zda podle vás vaječníky ponechat nebo ne. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v 49 letech je funce vaječníků již snížená. Pokud budou při operaci vizuálně v pořádku je možné je ponechat. Pokud budou vaječníky při operaci odstraněny nemůžete již v budoucnu onemocnět jejich karcinomem.

  • S. Růžena

    Děloha ve tvaru srdce- jak je nebezpečná pro těhotenství. Matka měla totéž a měla dva potraty,jedno dítě předčasně narozené.Nakonec sešitá celé těhotenství má dvě dcery.Jedna to zdědila?Čeká jí také takový osud.Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, s vrozenou vývojovou vadou dělohy může žena žít celé roky a nevědět o ní, jelikož často nezpůsobuje vůbec žádné subjektivní potíže. Je ale dobré vědět, že některé tyto vady bývají příčinou celé řady nepříjemných komplikací, například extrémně bolestivé nebo silné menstruace, chronických pánevních bolestí, neschopnosti počít dítě, ať už přirozenou cestou nebo metodami umělého oplodnění. A i když k otěhotnění dojde, není vyhráno, s graviditou se totiž opět pojí mnoho komplikací – vyšší riziko spontánního potratu v prvním trimestru, špinění a krvácení během těhotenství, předčasný porod a nízká porodní hmotnost dítěte. Vrozené vývojové vady dělohy vyskytují u 5 % žen v plodném věku a až v 10 % případů jsou příčinou neplodnosti či opakovaného potrácení. Vrozené vývojové vady nejen dělohy, ale celého ženského genitálu včetně pochvy vznikají na genetickém podkladě. Některé z nich nijak neovlivňují život, jiné mohou způsobovat neplodnost, případně mimoděložní těhotenství, stejně tak výrazně komplikovat graviditu, která je zpravidla považována za rizikovou. Pokud vada není včas rozpoznána, může mít v některých případech fatální následky pro ženu i plod. Dnes už je možné některé vrozené vady (zejména pochvy a zevního genitálu) rozpoznat hned po narození, jiné pak v období dospívání v ordinaci gynekologa, který je dokáže diagnostikovat při vyšetření malé pánve nebo pomocí zobrazovacích technik (ultrazvukové vyšetření), nález se upřesňuje metodou 3D ultrazvuku nebo testem vyšetření tvaru a průchodnosti dělohy a vejcovodů pomocí kontrastní látky. Finální diagnóza se potvrzuje hysteroskopií nebo laparoskopickou operací.

  • MONIKA

    Dobrý den, chci se zeptat v dutině děložní mi našli nález o 1,5 cm. Může to být polyp ikdyž mi je 20? Dokror si si myslí že jsem těhotná ale test mi ukázal že nejsem . A na gynekologii na vyšetření jdu až koncem měsíce. Prosím o radu co by ti mohli být. Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, může se jednat o endometrální polyp, i když je Vám 20 let. Těhotenství lze potvrdit či vyvrátit ultrazvukovým vyšetřením vaginální sondou. Pokud se jedná o endometrální polyp je vhodné jeho odstranění a odeslání na histologické vyšetření. Polyp lze odstranit hystreroskopicky, což je zákrok, který lze provést ambulantně. Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Anna s.

    Dobry vecer sem ve 28tt dostala sem zanet tak mi doktpr napsal cipky betadine ale mohla sem je uzivat jen 7 dni gynekolog ma bohuzel zavreno a porad me boli co mi poradite nejhorsi je kdyz chodim to me neprijemne picha primo v postevacku prosim o radu dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte po aplikaci čípků Betadine potíže doporučuji jejich vysazení. K lokalnímu ošetření klitorisu lze použít krém s klotrimazolem, například Canestem krém, který lze zakoupit v lékarně bez receptu.

  • Monika

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat ovulace proběhla a prosím o radu dva dny po ovulaci ze mě vypadl jakoby krvavý hlen a teď jen spinim a HA neberu může se jednat o uhnízdění děkuji za odpověď Monika B. pokud můžu poprosit můžete mi odpovědět na můj email děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Hezký den, o "uhnízdění" se zcela jistě nejednalo. Vajíčko od oplodědní spermií k nidaci v děloze /uhnízdění/ putuje obvykle 7-9 dnů.

  • Marie V.

    Dobrý den, mám dotaz na mé dlouhodobé gynekologické problémy , které začaly v roce 2018, v lednu příliš silné, dlouhé menstruační krvácení, pan doktor mi na zastavení nasadil norethisteron, pak kontrola výšky sliznice, prý v pořádku, pár měsíců to bylo v pořádku pak nepravidelné krvácení, nasazen Utrogestan na rok. Pak opět vysoká děložní sliznice, ambulantní odsátí sliznice, biopsie.Po té nasazen Duphaston do nynější doby.V říjnu jsem opět podstoupila ambulantní biopsii. Na děloze mám také myom asi 3,5 cm. Pan doktor říká, že hormony musím užívat dokud mi nevymizí menstruace. Při poslední návštěvě mi nabídl ještě hormonální tělísko. Chci se zeptat co si o tomto postupu myslíte, nevím zda hormony nebo tělísko, ale bude mi 54 let tak si říkám, jestli není ještě jiná možnost...Trápí mě bolesti v podbřišku,bolesti zad.... Moc děkuji za odpověd.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, řešením by bylo zavedení nitroděložního tělíska s levonorgestrelem jako je např. Mirena či Levosert. Po zavedení tohoto intrauterinního systému s levonorgestrelem by krvácení ustalo nebo bylo jen velmi slabé. Intrauterinní systém má má rovněž příznivý vliv na sliznici děložní, nepravidelné krvácení by mělo vymizet.

  • Eliška

    Dobrý den. Měla bych na Vás jednu otázku. Čas od času (2-3x do týdne) se stává, že mám “otevřenou” Vaginu. Podobně jako po pohlavním styku. A přítel mě skrz to podezřívá z nevěry. Dokázala by jste mi povědět z čeho to může být? Moc Vám děkuju za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, stěny pochvy v klidovém stadiu na sebe obvykle naléhají. “Otevřená vagína” může být dočasně po porodu nebo způsobena např. tím, že jste velmi hubená.

  • andrea lovečková

    dobry den,chtela bych se zeptat,uz par dni mam hnedy vytok,menstruaci mam dostat az za tyden,ale nekdy ho mam silny,myslite ze je to naznak ze se blizi menstruace nebo to ma jiny duvod?dekuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Markéta

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na problém se špiněním. Po porodu císařským řezem jsem si nechala dát tělísko jades, půl roku v kuse jsem krvácela, mykozy, nechala jsem ho po roce vyndat. Cyklus se upravil a je pravidelný, trápí mě ovšem to, že mám menstruaci 4dny,2 dny pauza, pak se mi spustí krev se spinenim a spinim az do ovulace i v ovulaci, také se mi udělalo akné. Jelikož mám vnitřní křečové žíly, mám strach užívat hormonální antikoncepci. Dá se to nějak vyřešit? Už jsem zkoušela různé přírodní bylinky, Tcm i hormonální jógu, nic nepomáhá. Mimo to mi při porodu na 5x napichávali páteř a odtékal mě mozkomišní mok, od pořadu trpím i migréna i a záblesky. Takže už jsem z té hormonální změny vážně unavená. Trvá to už skoro 4 roky. Děkuji za laskavou odpověď 🙏. S pozdravem Markéta.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Petra

    Dobrý den, po 4injekcich a 4 měsících jsem dostala MS. Moje poslední MS byla také bolestivá a padali že mě kusy krve jako nyni. Je to hodně silné a bolí mě břicho. Je to v pořádku? A ještě jedna otázka mám problémy že při sexu mě bolí podbřišek at je předehra nebo není změna pozic bolí to někdy víc a někdy min. Je to v pořádku?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lenka Lorencová

    Dobrý den, je mi 28 let a dnes jsem byla na preventivni prohlídce na gynekologii. Dr.mi namerila sliznici 16 mm, s tím že je to hodně a odebrala mi krev jestli nemam málo železa. Pokud by to tak vyšlo předepíše mi tablety se železem. Nemám mít strach např. z nějakých nemocí případně početí dítěte? Děkuji Lorencová

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marta

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi může inufolic a nebo čaj (konkrétně rozkvet indianky) způsobovat krvácení po menstruaci ( první měsíc po inufolicu, druhý po čaji, né naráz). Podle ultrazvuku mi bylo zděleno podezření na PCOS a čekám na testy hormon. hladin a teď uz druhý měsíc po ms jsem začala znovu krvácet po menstruaci a to mi normálně nechodi bez utrogestanu ani moje ms a mívám ji slabou jen 4 dny. Je možné, že by se tělo davalo dohromady a tím se i spouštělo krvácení?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Veronika

    Dobry den, jsem ve 13t těhotenství a tento tyden jsem si behem hygieny vsimla, ze pokud jsem v podrepu, tak u posevniho vchodu vyléza jakysi objekt. Zvenku to vypada jako kulička. Byla jsem na pohotovosti, kde mi rychle vyšetřili a rekli, ze nic abkormalniho tam neni. O dalsi 2 dny později to vypada, jako kdyz mi nyní vylezaji 2 kulicky. Lze videt, pouze kdyz jsem v podrepu a lehce zatlacim. Znam své telo a vim, ze je tam neco co tam nepatří. Zaroven mi ale profesionál v nemocnici rekne, ze je vse v poradku, tak nevim co delat.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně jste si v podřepu všimla svého děložního čípku. V těhotenství může dojít k jeho lehkému poklesu. Pokud se na gyn. vyšetření nezjistilo nic patologického, tak se jedná o normální nález.

  • Roman

    Zdravím, přítelkyně mi dnes oznámila že má cistu na vaječníku. Její odstranění se má řešit chirurgicky. Můj dotaz je: může to ovlivnit její plodnost???

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vaječník je párový orgán. Pokud bude nutné vaječník operativně odstranit na plodnost partnerky to může mít vliv. Záleží také na typu operace, pokud to bude možné, tak operatér odstraní jenom cystu nebo malou část vaječníku.

  • Veronika K.

    Dobrý den chtěla jsem se optat byla jsem hospitalizovaná na gynekologii byl mi udělám výškrab s masivním krvácením s velkými kusy sražené krve po operaci jsem neměla žádné problémy do 3 dnů jsem přestala krvácet a bolí mě břicho po menstruaci pár let mám nepravidelnou menstruaci teď mě to vyhnalo k řešení chceme s přítelem miminko tři měsíce se to nedaří po histologii jsem měla tento nález makropopis: 1 fragmenty korporalniho endometrialni polypu 2: fragmenty dysfunkčního poliferacniho korporalniho endometria s hemoragie mi ve stromatu. Bez atypické hyperplazie a maligních nádorovych struktur. Prosím o vysvětlení co mi tedy je a jak by se to prosím měla léčit ke gynekoložce jsem objednaná za týden moc děkuji Veronika

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Hezký den, po zákroku - pravděpodobně separované abrazi můžete do týdne mírně špinit a mít občasné pobolívání v podbříšku. Histologicky - polyp v obecné rovině označuje výrůstek na sliznici. Polypy se vyskytují na sliznicích zažívacího traktu, v močových cestách, ženské pohlavní soustavě (polyp děložní sliznice nebo polyp děložního hrdla) Někdy se nepřesně označení polyp používá jen pro nezhoubné nádory. Při mnohočetném postižení orgánu nebo orgánové soustavy hovoříme o polypoze. V gynekologii mluvíme nejčastěji o polypu děložní sliznice. Jsou to stopkaté, nebo přisedlé útvary, které představují nahromadění masy sliznice. Polypy se mohou nacházet na sliznici dutiny děložní (tzv. endometriální polyp), nebo hrdla děložního (tzv. cervikální polyp). Označení polyp je pouze popisné a k další diagnostice je nutné histologické vyšetření.

      Neodhalené polypy bývají příčinou problémů s otěhotněním nebo četnými potraty. Často se však jejich existence nemusí klinicky vůbec projevit, jsou často náhodným nálezem při pravidelné preventivní gynekologické prohlídce. Děložní polypy jsou výrůstky sliznice, které postihují ženy jakéhokoliv věku. Většinou se jedná o nezhoubné (benigní) výrůstky, jejichž případná malignita (zhoubnost) se kontroluje histopatologickým vyšetřením. Polyp děložního hrdla je stopkatý útvar v děložní dutině vyrůstající ze sliznice děložní (endometria). Jde o zbytnění určité složky děložní sliznice. Nejčastěji je objeven jako příčina krvácení u žen po 40. roku věku. Při delší době růstu je pravděpodobnější vznik zhoubného bujení. Lze jej zobrazit nepřímo - ultrazvukovým vyšetřením vaginální sondou. Vyšetřovací metodou kdy jej pak zobrazíme přímo je tzv. hysteroskopie. Tato metoda při použití operačních nástrojů zároveň umožní i odstranění polypu či více polypů a je zároveň i metodou léčby. Cílené odstranění polypů při hysteroskopii zaručuje nejnižší procento jejich opakování, tzv. recidivy. Jedna z dalších možností je tzv. kyretáž, kde však chybí kontrola zrakem a pravděpodobnost opakování polypu nebo neúspěchu výkonu je větší. Více informací se dozvíte na webu : www.ambulantni-hyteroskopie.cz

  • Gabriela

    Dobrý den, již několik dní mě bolí na levé straně vaječníků, občas to jde i do zas.. Pocit, jako když přichází ms.minuly měsíc jsem měla ms 2krat v jednom měsíci. K doktorovi se dostanu až za měsíc, mám jít na pohotovost? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li se uvedené stupňovat nebo se přidají teploty či hnisavý výtok pak doporučuji ihned cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Zuzana

    Zdravím jelikož tu je spoustu témat nevěděla jsem kam tohle úplně zařadit už asi před týdnem se mi udělala boulička na stydkém pysku na gynekologii mi řekli ať si to mažu Framykoinovou mastí celkem se to zmenšilo ale udělali se mi další 4 asi o velikosti hrášku ještě předtím se mi ucpala cysta na krku kterou mi na orl odsáli jestli to může mít nějakou souvislost netuším...ale nevím teď co s tím co by to mohlo být co to způsobuje, je to nebolestivé a tvrdé, myslíte že by to mohlo zmizet samo nebo bych měla zajít za praktickým lékařem a nechat si udělat odběry krve?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve došetření cestou registrujícího gynekologa případně gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Nikola Š.

    Dobrý den 4 měsíce mám zelený hnisavý výtok svědění ,pálení a pan doktor mi dává jen antibiotika. Ještě mi za tu dobu neudělal ani stěr z čeho se to vůbec dělá. Vynechala jsme zukr ,nejim nic kde by mohl být zvýšila jsem příjem ovoce i zelenou zeleninu jim bílé jogurty s živou kulturou, sedám si do bylinek z kontryhelu lichořešisnici piju v kapkách, potírám se borovicovím olejem miju čistou vodou a nic z ticho mi nepomáhá sem uš vyčerpaná prosím o radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji odběr kultivace z poševního prostředí k zacílení agens (činitele), který uvedené způsobuje a přeléčit konkrétně. O dalších možnostech pak konsultacei s registrujícím gynekologem. Právo na změnu lékaře či konsultaci jiným lékařem samozřejmě máte.

  • Šárka

    Dobrý den, měla sem menstruaci 9-10.2 A vše v pořádku,ale ve čtvrtek 15.2 jsem začala krvácet trvalo to tak 2 hodiny. Od té doby mě bolí levý podbřišek křeče. Čím to prosím může být? Obednana jsem až na pondeli

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin může být několik, doporučuji vyčkat vyšetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení stavu pak cestou gynekologické ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Andrea K.

    Dobrý deň chcem sa opýtať na užívanie lieku Norethisteron. Môj lekár mi predpísal tento liek kvôli extrémne silnému krvácaniu pri hormonálnej nerovnováhe. Žiaľ zabudla som ako mi odporučil. Menštruácia mi začala 3.2. cez od piatku som silno krvácala až veľké zrazeniny a predpísal mi užívať aj Dicynone 2x1 tabletku. Ďakujem pekne za odpoveď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Norethisteron užívejte 1-1-1 po dobu 10dnů perorálně.

  • Lucie H.

    Zdravím mám dotaz. Je mi 29 let doposud jsem neporodila ani nepotratila. Partnera mám a o miminko se snažíme asi 4 měsíce. Skoro každý den piju kontryhelový čaj. Už druhý měsíc se mi stala taková věc. Krvácím týden před menstruaci. Je to dost silné krvácení s takovými většími i menšími sraženinami krve, vypadá to jako játra. Probíhá to zcela bez bolestí, křečí, tlaku ani žádné horečky ani zvracení. Jen krvácení s kusy. A potom za týden mi normálně dorazí má menstruace. Jindy mimo nekrvácím jen ten týden před ms a mám pocit, že po sexu ten byl trošičku tvrdší tak nevím. Může to být z kontryhelu? Četla jsem, že po něm hodně narůstá sliznice. Nebo jaký je prosím váš názor na danou vec? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zkuste kontryhel vysadit, bude-li uvedené trvat nadále déle jak 2měsíce pak došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Gábina

    Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, mnela jsem 3 týdny krvácení které přestalo ale ted mne začal trápit výtok a bolesti v podbřišku, také močim častěji a při močení mam pocit tlaku. Vzhledem k tomu že jsem se přestěhovala téměř 100km, a přeposlání karty se teprve řeší prosím touto cestou o radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji Urinal ev.brusinky či jiný preparát po domluvě s lékárníkem ve volném prodeji. Nebude-li efekt pak došetření na urologii a následně gynekologii cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Petra W.

    Dobrý den, je mi 41 let a téměř 2 roky trpím občasnými nesnesitelnými bolestmi dělohy v období cca 2 týdny před periodou. Denně min 3 tablety proti bolesti, někdy víc, protože bolesti jsou tak silné, že si musím každé 3-4 h brát tabletu. Beru si Paracetamol 500. Tato bolest trvá několik dní a totálně mě "ždímá" fyzicky i psychicky. Jsem tyto dny absolutně nepoužitelná. Můj gynekolog říká, že mám vše v naprostém pořádku. Nechala jsem si min. rok kvůli tomu udělat laparskopicke vyšetření břicha a bylo mi odstraněno slepé střevo, že bylo lehce zanitene a rozsáhlé srusty. Bolesti se po OP však dostavili cca 2 měsíce, takže to nepomohlo. Jsem už bezradna, vyšetření střev, alergie mám v pořádku. Děkuji za odpověď, s pozdravem Petra W.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může souviset i se vznikem srůstů po předchozích operacích, které se po té poslení mohou opětovně vyskytnout, bylo-li slepé střevo zaníceno. Spíše se nejeví jako gynekologická příčina.

  • Marie N.

    Dobrý den, po konizaci čípku, ale s dobrým výsledkem z cytologie, mi gynekolog navrhuje hysteroktomii. Je mi 63 let a můj dotaz zní, jaký to má vliv hormonální, když budou odstraněny i vaječníky. Dodávají se nějaké hormony, aby žena rychle nezestárla :-) ? Děkuji! M. N.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní v menopause vliv již jen minimální. Výkon stejně jako kolega na základě Vámi uvedeného taktéž doporučuji.

  • Irca

    Dobrý den jsem 5mesicu po porodu a teď sem měla už po 4 menstruaci v jednom měsíci mohl bys té my poradit dekuji vám

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po vyloučení organického původu krvácení (zánět, další těhotenství, polyp, přednádorové změny aj.) vhodno zastavit pomocí gestagenních preparátů. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Dara

    Dobry vecer, pan doktor, chcela by som Vas poprosit o radu. Mam 47 rokov a poslednych 5 dni ma trapi ruzovy (bledocerveny) vytok bez zapachu. Som priblizne v polovici menstruacneho cyklu. Bolesti nemam, ani ine tazkosti. Zaciatkom leta som bola na rocnej preventivke a vsetko, vratane cytologie bolo v poriadku. Teda az na to, ze mam asi treti rok myom na maternici. Ale problem s vytokom sa objavil prvykrat. Prosim Vas, moze ist o nieco vazne ? Mam vyhladat co najskor svoju gynekologicku ? Dakujem Vam velmi pekne za odpoved a ostavam s pozdravom Dara.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaného se situace nejeví závažná. Bude-li se uvedené opakovat resp.přetrvávat déle jak 2měsíce doporučuji došetření cestou Vaší registrující gynekoložky.

  • Žaneta

    Dobrý den, měla bych dotaz.Omylem jsem sáhla po jiném balení léku a spolkla jsem tabletu Flor femina. Jaké mužů čekat následky? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nyní doporučuji zavádět. Dále dle stavu. NÚ stejně jako v příbalovém letáku.

  • Anna

    Dobrý deň, na magnetickej rezonancii mi bola objavená fokalna adenomyoza maternice. Ale môj gynekológ mi hovoril, že adenomyza sa da diagnostikovať iba chirurgicky a tým pádom je pre neho nález z MRI nepodstatný, respektíve že to nie je dôkaz o tom že ju aj naozaj mám a tym pádom nemá dôvod to riešiť. Podotýkam že sa s manželom už nejaký čas snažíme o dieťa. Zatiaľ neúspešne. Je to naozaj tak, že MRI adenomyozu nedokáže definitivne potvrdiť? A je to teda štandardný postup? Mávam totiž silné bolesti pri menštruácii a menšie bolesti pri pohlavnom styku. Ďakujem pekne

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, magnetická rezonance (MRI) je v diagnostice adenomyózy metodou první volby. Doporučuji odeslání registrujcíím gynekologem na vyšší pracoviště tj.do poradny pro léčbu endometriosy a dle toho stanovení dalšího postupu. Uvedené souvisí s nemožností otěhotnět.

  • Lenka P.

    Dobrý den. Jsem 2m po tzv škrabce,která byla nutná po odstranění zbytků ještě z porodu. Mám nitrod tělísko a jsem rok po CS. Od včera večera mám na papírku po utreni oranžový vyrok. Jako když nakrájíme mandarinky, i tak vypadá. Nic mě nebolí, nepálí, nesvedi, nezapacha. Prosím poraďte o co se může jednat. Na internetu jsem nic nenašla. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li se uvedené špinění měnit na silné krvácení a přidají se případně bolesti v podbřišku pak cestu ústavní pohotovostní služby dle spádu, v opačném případě vyčkat stran ustálení uvedeného.

  • D

    Dobrý den, zkouším se takhle prvně informovat a popř. se i " psychicky "připravit na další kroky, které bude potřeba absolvovat k odhalení mého problému. Již 3-4 měsíce jsem nemenstruovala, i když jindy býval můj cyklus docela pravidelný. Mám viditelně nafouklé břicho ( připomínající cca 5. měsíc těhotenství. ), které svým tvarem stále častěji upoutává pozornost okolí a navádí k otázkám, zda-li jsem těhotná. Avšak při provedení těhotenského testu se těhotenství nepotvrzuje. Občas cítím slabou bolest v lumbální oblasti zad a ledvin, někdy zase mírné pulsování v podbříšku nebo mne provází pocit jako bych měla v břiše do plna nafouklý balón. Všechny tyto doprovodné projevy však nejsou pravidelné. Jsou dny kdy se cítím naprosto v pořádku, ale setkala jsem se i se dny, kdy jsem se necítila ve své kůži a začala si možnou vážnost problému uvědomovat a pociťovat obavy z následujících kroků a dané diagnózy Pomocí této formy Vás chci požádat, zda-li jste se již s obdobným případem setkali a můžete mne alespoň obrazně informovat o jaký problém může jít a na jakého odborníka se přednostně obrátit. Zda-li navštívit obvodního lékaře, který už sám zvolí možné další kroky nebo přímo navštívit gynekologa. Předem Vám děkuji za Váš čas a Vaši odpověď. S pozdravem D.O.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano máte pravdu, že nemusí jíž vždy o gynekologické problémy. V první řadě bych se obrátil na praktického lékaře s důkladným probráním anamnézy a doplněním vyšetření stran vyloučení potíží s GIT (trávicím ústrojím) či jiného charakteru. Bude-li uvedené negativní pak opět konsultace + došetření cestou svého registrujícího gynekologa.

  • Pavel

    Dobrý den, s manželkou plánujeme třetí miminko, ale mám velké obavy z těhotenství, manželka je v tomto případě mnohem otimističtější, ale já radši vyslechnu názor nezaujaté odborné strany. První dvě děti šli obě císařským řezem, je mezi nimy rozdíl 12,5 roku a po druhém císařském řezu nám bylo řečeno, že málem došlo k protržení dělohy (ruptura dělohy myslím) s tím že stěna byla téměř průhledná. Budou to 3 roky po porodu druhého dítěte. Sice si oba moc přejeme třětího potomka, ale bojím se že riziko velkých komplikací je moc velké, věk také hraje v náš neprospěch protože manželka brzo oslaví 40té narozeniny. prosím o nezaujatý pohled lékaře. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi uvedeného další těhotenství nedoporučuji. Při dalším císařském řezu mohou hrozit komplikace, kdy manželka může přijít o dělohu v krajním případě i o život.

  • Daniela

    Dobrý den, začala jsem krvácet mimo cyklus, normálně beru antikoncepci a nevynechala jsem ani jednou. Dnes je to zhruba 10. den a začíná to být mnohem silnější než na začátku, kdy jsem jen špinila. Měla jsem clotrimazol tablety na vkládání a jak jsem dobrala, stalo se to 2 dny po tom. Měsíc zpět jsem byla na operaci slepáku, kdy mi zjistili edometriózu malé pánve. Můžete mi poradit co se to se mnou děje, děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přetrává-li krvácení již 10.den a je-li zhoršující se intenzita pak doporučuji ústavní pohotovostní službu dle spádu a na základě došetření stanovení dalšího postupu.

  • Anonym

    Dobrý den, mám u posevniho vchodu zvláštní výrůstek, vůbec nevím jak to popsat. Nijak mě nebolí, ale když se tam dolu podívám tak mi přijde, ze to tam nepatří. Dále mám nad klitorisem takovou bílou “bouličku” vypadá jako beďar (ale není) nemackala jsem to.. taktéž vůbec nebolí. Můžete prosím poradit o co se jedna? Jsem bezradna. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je na došetření registrujícím gynekologem, dle Vašeho popisu nelze jednoznačně usoudit. V případě akutního zhoršení pak cestou gynekologické pohotovosti dle spádu.

  • Ivana H.

    Dobrý den, 12.10. jdu na laparoskopii s hysteroskopií a chromopertubaci, kvůli nemožnosti otěhotnět. Doktor říkal, že bych potom do 3 měsíců měla otěhotnět. Minulý týden jsem byla ještě na prohlídce, a tam mi zjistil, že se mi uvolnila jizva na děloze (jsem 4 roky po cs). Jizvu mi tedy při laparoskopii přešijí. Můj dotaz zní, můžeme se hned po přešití jizvy snažit o dítě? Nemůže se v těhotenství při zvětšování dělohy, tak čerstvé zašitá jizva zase protrhnout? Nebo budu muset ještě s dítětem počkat nějaký další rok? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li proveden výkon na děloze ve smyslu resutury hysterotomie po SC doporučuji s další kontracepcí (těhotněním) vyčkat minimálně 1rok.

  • Alena P.

    Dobrý den, kojím osmimesíčního syna a občas trochu krvácim. Od porodu jsem menstruaci ještě neměla. Moje gyneložka mi dělala ultrazvuk a zjistila velmi vysokou děložní sliznici, a řekla mi že mám přestat kojit. Což opravdu ještě nechci. Chci se zeptat opravdu to nelze řešit jinak? Děkuji za odpověď Paušurová

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych zda se krvácení dostaví spontánně případně kontrolní UZ do 2měsíců se zvážením dalšího postupu dle domluvy s registrující gynekoložkou.

  • Kristýna

    Dobrý den, je mi to moc trapné, ale nemám odvahu se zeptat osobně. Je mi 17 let a nikdy jsem nebyla s mužem. Jsem tanečnice a často dělám provazy a jiné gymnastické prvky. Je možné, že jsem si panenskou blánu protrhla nedopatřením sama při tanci a protahování? Nikdy jsem při cvičení necítila bolest "tam" ani nekrvácela. Prosím poraďte, je možné, že moje cvičení porušilo mé panenství? Děkuji a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se nejeví pravděpodobné, nedošlo-li k sexuálním praktikám ve smyslu masturbace ať už pomocí předmětů či fistingem. Je na zvážení vyšetření Vaším registrujícím gynekologem stran zhodnocení stavu.

  • Magdalena

    Dobry den, pri porodu jsem byla nastrizena a pak zasita. Po porodu jsem mela problemy s jizvou - bolesti. Na doporuceni gynekolozky jsem jizvu masirovala. I kdyz uz byla jizva v poradku, sex byl pro me bolestivy-nemozny. Na posledni preventivni gynekologicke prohlidce jsem mela trhlinku-bolestivou a krvacejici, ale sex jsem pred tim nemela. S gynekolozkou jsme o tom nemluvily, na nic se me neptala a ja ji nic nerekla. Ted (po hodne dlouhe dobe) pri sexu me to porad boli, nejde do me vniknout bezbolestne (nepodarilo se nam to, i kdyz jsme to delali velmi opatrne a pomalu), asi se v miste jizvy neco natrhlo a trochu jsem krvacela. Prosim o radu, jak mit bezbolestny sex bez krvacejici trhlinky, ktera pali. Dekuji. Magdalena

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji opětovně došetření, resp.prohovořit se svou registr.gynekoložkou o uvedeném - možno mast či gel stran dohojení tkáně, ev.odeslání k laserovému ošetření na vyšším (jiném) pracovišti.

  • Tereza

    Dobrý den, mám dotaz asi před 14 dny jsem začala mít bolest v podbrisku a bylo mi nevolno,dostavilo se i zvracení, tak jsem si myslela jestli nejsem těhotná jenže test byl negativní. Pár dní na to jsem začala špinit to trvalo asi 2-3 dny.Momentalne je to asi 10 dní co silně krvácím a mám křeče v podbřišku a dostavil se i průjem. Paní doktorka mi řekla že je všechno v pořádku, ale trochu se bojím že ne. Před 3 lety jsem prodělala akutní zánět vaječníku, chlamidie a následná operace ,při které jsem přišla o vejcovod. HAK neberu a tak prosím o radu moc vám děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se uvedené potíže stupňovat, případně přidají-li se  teploty, silné křeče a krvácení neustane pak doporučuji došetření cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Lucie

    Dobry den chci se Vas prosim zeptat. Mam 5 mesicu po porodu, plne kojim a menstruaci nemam. Dnes jsem si vsimla hodne a silne hnedeho vytoku a nevim z ceho by to mohlo byt nebo co by to mohlo znacit. Dost mne to vylekalo tak se chci zeptat. Za odpoved predem dekuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budeli uvedené přetrvávat více jak týden pak doporučuji návštěvu registrujícího gynekologa a došetření. Příčin může být několik.

  • Lina

    Dobrý deň pán doktor, obraciam sa na Vás s radou ohľadom kŕčových žíl v oblasti malej panvy - konkrétne na vulve a dělohe. Mám 19 rokov a varixy mi boli zistené pomocou sona pri bolestiach a tlaku na podbrušku. Bol mi predpísaný Detralex (3 mes. dávka). Príčina vzniku varixov je pravdepodobne zabudnutie antikoncepčnej tabletky a následná hormonálna nerovnováha v organizme. Antikoncepciu užívam už 2 roky na úpravu problematickej a bolestivej menštruácie. Chcem sa opýtať, či je podľa Vášho názoru vhodné pri tejto komplikácií antikoncepciu po takto dlhej dobe vysadiť, alebo pokračovať v užívaní aby nenastala ešte väčšia hormonálna nerovnováha. Je možnosť , že varixy zmiznú v mojom veku spontánne pri úprave hormonálnej rovnováhy a užívaním Detralexu ? (Viem, že Detralex pomôže pri symptomatickej liečbe - od bolestí a príznakov, neodstráni však varixy úplne - dokáže ich aspoň zmenšiť ? ) Ak nezmiznú, existuje nejaká možnosť odstránenia varixov vo vulve a dělohe ? Za odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Detralex ve Vašem případě doporučuji učitě nadále užívat. Stran antikoncepce jelikož neuvádíte přesný typ resp.název preparátu lze obtížně určit, ale užívání konkrétní antikoncepce vhodné přímo pro Vás doporučuji na základě vyšetření a domluvy s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Michaela

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně vynechávání menstruace. Bude mi 20 let a ještě jsem neměla pravidelnou menstruaci. Obvykle vynechá i pár měsíců, někdy naopak chodí každý měsíc ale i někdy o týden nebo dva později. Gynekoložka mi našla 4 cm cystu v děloze a říkala, že je to v důsledku toho, že jsem nechala vynechávání menstruace neřešila ihned a doporučovala mi antikoncepci. S jiným gynekologem jsem se ale radila o též věci a řekl, že tomu můžu nechat volný průběh, dokud mi menstruace nezačne chodit sama pravidelně. Co je správné rozhodnutí ve volbě k pravidelné menstruaci? Může cysta nějak ohrožovat zdraví a jak bych to měla řešit? Děkuji za odpověď!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stejně jako Vaše gynekoložka doporučuji nasazení antikoncepce na úpravu menstruačního cyklu a se složkou proti tvorbě cyst, tzv.dienogestem. Konkrétně dle domluvy s Vaší registrující gynekoložkou.

  • Markéta

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Při pravidelné prohlídce pan doktor našel při ultrazvukovém vyšetření "něco". Vysvětlil mi, že všude na děloze má bát světlá barva a na jednom místě to bylo tmavé - jakoby rozlitá kaňka. Nevěděl, co to je. Myslela jsem, že polyp a myom se dá určit z uz hned. Může to být nádor? Jak by vypadal jeho tvar? Za měsíc mám jít na kontrolu. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, z pojmů "něco" nebo "jakoby rozlitá kaňka" Vám skutečně neurčím diagnosu přes internet. Máte právo na další konsultaci u jiného odborníka nevěříte-li svému registrujícímu gynekologovi.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.