Komentáře (27)

  • Eva S.

    Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho trvá od pohlavního styku oplodnění než spermie doputuje k vajíčku dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Spermie jsou schopné oplodnit vajíčko až 72h od pohlavního styku

  • Adelaide

    Dobrý den, měla bych na Vás zvláštní dotaz. S přítelem čekáme miminko, nyní jsem 15+5tt. Chtěla bych se zeptat, podle aplikace mi vychází datum oplodnění kolem 8. Prosince. Termín porodu mám 31. Srpna 2022 a poslední menstruaci jsem měla 27.listopadu 2021. S menstruaci mám po vysazeni HA problémy, a chodila jsem každý měsíc na vyvolání. Chtěla jsem se zeptat jestli je stoprocentní že jsem otěhotněla v prosinci, nebo je nějaká možnost, že jsem mohla otěhotnět už 22. Listopadu ? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, datace těhoteství je nepřesnější podle UZV v 1. trimestru. Ale 100% jistotu Vám nikdo nedá.

  • Kristína

    Dobrý deň chcem sa spýtať ze ci mi viete poradiť niečo na podporu plodnosti alebo na zvýšenie plodnosti. Ďakujem

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý dne, obecně zdravý životní styl. Korekce váhy, nekouřit, omezit alkohol. Dále na trhu jsou volně dostupné prepráty na podporu plodnosti. Poradí Vám v lékarně.

  • AA

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda užívání antidepresiv má velký vliv na početí? A jestli to má nějaký vliv na těhotenství? Skoro rok se s přítelem snažíme o miminko a stále nic. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, užívání psychofarmak jako jsou antidepresiva v těhotenství je možné v případech, kdy léčbu indikuje psychiatr a všechna antidepresiva jsou v takzvané relativní kontraindikaci, což znamená, že léčivo jde v určitých stavech užívat se zvýšenou opatrností. Pokud jde o neplodnost, psychofarmaka působí spíš neplodnost mužskou než ženskou, a to nejspíše cestou zvyšování hladin hormonu prolaktinu. Řešením je buď výměna léku za takový, jenž hladiny prolaktinu neovlivňuje, nebo dočasné snížení dávky či vynechání léku za pravidelných kontrol stavu.

  • Z.

    Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko(zatím tedy krátce). Mám syndrom policystických vaječníků a proto mi byl doporučen Inofolic. Nevím však jaký? Inofolic combi,premium, jaký je rozdíl? A nemáte zkušenosti od pacientek jestli jsou lepší sáčky nebo kapsle? Mám problém spolknout veliké tablety a nevím jak velké jsou tyto kapsle. Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Inofolic je potravinový doplněk v sáčcích s práškem, který obsahuje kyselinu listovou a inositol. Tyto látky jsou velmi důležité a určitě by neměly organismu chybět v takovém důležitém období jako je čas, kdy se snažíte otěhotnět, ale i později během těhotenství. Inofolic existuje ve více variantách, o kterých si samozřejmě řekneme také. Inositol je významný vitamín skupiny B, který je považován antioxidant, je součástí buněčných membrán, podporuje metabolismus mastných kyselin a lepší vstřebávání vitamínu E. Dokáže ovlivňovat některé hormonální parametry jako je například redukce úrovní luteinizačního hormonu (LH) v plazmě, testosteronu, prolaktinu a poměru LH / FSH (FSH – Folitropin). Inositol také působí na pravidelný menstruační cyklus a při samotné ovulaci. Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B, který se podílí na metabolismu bílkovin, tvorbě červených krvinek, syntéze DNA i na správné funkci tělních buněk či růstu tkání. Také však: přispívá ke správnému fungování psychiky, přispívá ke snižování únavy a vyčerpání, hraje důležitou roli v procesu dělení buněk a také přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství. Více se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Paulina

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné otehotnenieť za takýchto podmienok, lepšie povedané, aká veľká je pravdepodobnosť? S priateľom sme mali nechránený pohlavný styk, k ejakulácii nedošlo. Minuly mesiac som menštruáciu nedostala (tehotenstvo vylúčené, mám problémy s cyklom) - iba silné PMS bez krvácania. Tento mesiac, keď som pociťovala opäť tieto príznaky došlo k spomínanému styku. Avšak opäť sa mi krvácanie nespustilo.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud u partnera nedošlo k ejakulaci je méně pravděpodobně, že by jste otěhotněla. Vyloučit zcela se to však nedá.

  • Karolína

    Dobrý den, skoro rok se s manželem snažíme o dítě, stejnou dobu neberu hormonální antikoncepci. Cyklus mám pravidelný, ale zhruba před půl rokem (mimo jiné po očkování na covid 19) jsem začala špinit vždycky 5 dní po ovulaci až do menstruace. Na běžném preventivní vyšetření a ultrazvuku bylo však vše v pořádku. V říjnu mi na tento problém byl předepsán Gynprodyl vždy na 10 dní v cyklu po ovulaci 2x denně ráno večer tableta. Užívám třetí cyklus, ale nedošlo k žádné změně. Stále 5 dní po ovulaci začnu špinit (stylem při každé toaletě čerstvá krev na papíru) gynekolog mi na to řekl, že je třeba ještě vyčkat, že může zabírat delší dobu. Ale raději bych si toto ráda ověřila, protože jednak se nám nedaří to početí a zároveň mám obavu, aby nešlo o něco vážnějšího. Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k poruše menstruačního cyklu mohlo dojít v souvislosti s vakcinací proti onemocnění Covid-19. Nepravidelnosti cyklu se u některých žen po tomto očkování vyskytly. Gynprodyl 100 mg je tobolka, která je určena k léčbě poruch souvisejících s nedostatkem progesteronu jako je např. premenstruační syndrom, poruchy menstruace z důvodu dysovulace nebo anovulace. V užívání Gynprodilu 100 mg je vhodné pokračovat. K úpravě špinění by mělo dojít. Více o přípravku se dozvíte v příbalovém letáku.

  • Lucka

    Dobrý den, beru antikoncepci pravidelně, kromě minulého těhotenství samozřejmě. Do toho nyní beru lék medrol na RS (asi měsíc). S přítelem jsme měli nechráněný styk po dobrání platíčka, to byla sobota. Dostala jsem to v úterý a ms trvala sotva 3 dny, slabá a bez bolesti. Následující týden v pondělí jsme měli už chráněný styk a den nato ráno jsem krvácela asi 3 hodiny - také bez bolesti a sex mě také nebolel. Od toho dne ale pociťuju příznaky, které jsem měla u prvního těhu. Tlak v břiše, citlivá prsa, citlivý čich, nechuť ke kafi, obzvlášť večer nevolnost. Ale přijde mi zvláštní, že se tak cítím, protože to bylo mimo plodné dny. Teď už je to týden, co se tak cítím a nevím, co si myslet. Tt jsem zatím nezkoušela a ani nevím, jestli má cenu zkoušet. Předem - dceři je 13 měsíců a druhé dítě plánujeme, ale zatím mi teprve začala léčba RS. Děkuji za radu nebo názor.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud užíváte tablety hormonální antikoncepci podle doporučení příbalového letáku je otěhotnění prakticky vyloučeno. Důležité je užívat tablety pravidelně každý den, odchylka by neměla být více než 12 hodin. Chráněná před otěhotněním jste i v týdnu bez užívání tablet.

  • Nikola Peštová

    Dobrý den jsem cca 3mesice po darovani vajicek kde jsem byla asi 6krat, s přítelem jsme spolu 3tydny sex máme nechrání, po 1. sexu nastala menstruace kdy jsem kravacela jasnou krev asi 5dni a dalších 5jsem spinila teď to jsou 3 týdny kdy mně bolí nebo mám spíše divný pocit v podbřišku a neustále chodím na malou je možné i přes to vše že bych mohla být těhotná? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Nika

    Dobry den s manželom plánujeme druhe dieťatko chceli by sme aby sa narodilo na Vianoce cize v decembri kedy je ideálne mesiac na otehotnenie ďakujem za info.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Denis

    Dobrý deň, máme s priateľkou takúto dilemu/problém. Priateľka na mne vykonala orálny sex s tým, že sme sa následne bozkávali. Potom sme sa možno že napili, možno že nie. Avšak pri bozkávaní mala určite v ústach semeno. Avšak problém možno je, že ja som jej na to robil tiež orálny sex. Nevieme povedať že za ako dlho ale keby rátame s horšou možnosťou tak sa môžme baviť o minútach. Pravdepodobne som nešiel jazykom do vnútra ale nie sme si istý. Ďalšou skutočnosť je priateľka v čase styku by nemala mať ovuláciu. Aká je pravdepodobnosť že priateľka otehotnie. Ďakujeme Vám za vašu odpoveď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobnost, že přítelkyně otěhotní je velmi málo pravděpodobná. 100% se však vyloučit nedá.

  • Anežka

    Dobrý den, měli jsme s přítelem sex druhý den cyklu (tedy druhý den mé menstruace). Nepoužili jsme antikoncepci a on má strach, že mohu být těhotná. Mně se to zdá nemožné, protože cyklus mívám obvykle celkem dlouhý (klidně 31 nebo 32 dní), a že bych dostala ovulaci hned po menstruaci mi tím pádem připadá nepravděpodobné. Může vůbec taková situace nastat? Nebo je zkrátka z biologického hlediska vůbec možné, aby došlo k oplodnění u ženy s dlouhým cyklem v druhý den cyklu? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, otěhotnění druhý den\\ menstruačního cyklu je málo pravděpodobné, vylouči se však nedá.

  • Martina

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda je možné, aby vyšel pozitivní těhotenský test 5 dní po oplodňujícím styku? Je to fyziologicky možné? (Nehledě nato, že vím, že je vhodné testovat až později) Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li podezření na těhotenství doporučuji provedení těhotenstkého testu s odstupem 14dnů, nedostaví-li se menses do 5týdnů od předchozí pak došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • K.

    Dobrý den, snažíme se s manželem o miminko. Podstupujeme iui. Já v neděli večer (9dc) mě pobolival podbřišek a objevil se plodný hlen, tak jsem se obávala, ze proběhla ovulace. Folikumetrii jsem mela naplánovanou na utery (11dc). Po ultz jsem zjistila, ze ovulace ještě neproběhla a folikul mam 21mm. Večer píchnout ovitrelle a ve středu (12dc) jdu na iui. Od neděle už se mi plodný hlen neobjevil. Paní doktorce jsem to říkala a ta folikul ještě jednou zkoukla a říkala, že je pekne velký a hezky ohraničený, ze nevypadá, že by už praskl. I když jsem tam pry mela nějakou tekutinu (zrejme vic prokrvena sliznice, protože to samé jsem mela i na druhe strane, kde byl také folikul, ale mensi), tak si mysli, ze i presto jeste nepraskl. Je nějaká šance, že se to povede. A kolik dní před ovulaci bývá plodný hlen. Já mela jen ten večer a více nic. A ještě dodám, že poslední dva cykly byly folikuly velké ve 12 dc 15mm. V prvním cyklu jsem také měla plodný hlen dříve a na iui šla až za 4 dny a v druhém cyklu jsem nezaznamenala plodný hlen vůbec a byla dva foliky 12dc 15mm. Je možné, že tento cyklus již ovulace proběhla v 9dc a v 11dc paní doktorka našla ještě jeden folikul s velikosti 21mm a ještě taky praskne po podání ovitrellu. Děkuji předem za odpověd na moje otázky K.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, folikul obvykle praská, žena tedy ovuluje, při průměru 18-20mm, někdy ale až při 25mm. Určitá šance zde určitě je. Blíže dle konsultace s kolegy v IVF centru.

  • Michaela

    Dobrý deň, asi to bude znieť naozaj divne ale chcela by som sa spýtať. Dňa 26.02 ma operovali laparoskopiou, pretože som mala mimomaternicové tehotenstvo, ale chvalabohu mi vajcivod ponechali lebo to bolo zavčasu zistené, ale deň predtým sme mali s priateľom dovtedy stále nechránený styk, a momentálne mi ešte stále neprišla menštruácia a mam naozaj naliate prsia bolestivé, je možné že som mohla otehotnieť aj počas mimomaternicoveho tehotenstva? Alebo co to môže spôsobovať

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je nutné absolvovat gynekologické došetření k vyloučení Vámi uvedeného cestou registrujícího gynekologa či ústavní pohotovostní služby.

  • Andriana M.

    Dobrý den Vám přejí. Chci se zeptat na Váš názor po případě o radu. V pondělí 01.03.2021 jsem měla transfer jednoho embrijka po kryokonzervaci a naslednem rozmražení. Pan doktor říkal že bylo ve velice vysoký kvalitě. Od rána před KET jsem měla tak trochu citlive podbřiško jako před ms akorat o mnoho slabší. Po transferu ten pocit byl ještě tři dny pak jsem se hrozně nafoukla jako balon a předevčírem jsem v noci myslela že mi to břicho od nafouknuti praskne. Trvalo to taky tak nějak tři dny. Dneska ráno jsem se zbudila na to že v podbřišku mám takové impulzy kdyby něco do něj kopalo, někdy silnější někdy slabší. Ještě pořád cítím tu nafouklost a podbřiško je hodně tuhé na dotyk. Občas pocítím pichnuti do zad. Je mi 39 let. U mě došlo ke selhání vaječníku tak transfer jsem podstoupila z darovanych. První v srpnu 2020 mi nevišel ani nevím proč. Byla jsem potom na hysteroskopii která dopadla v pořádku a taky na imunologickem vyšetření a předepsal mi doktor Metipred který beru pořád akorát teď po druhym Ketu dávka byla snížená na 2mg. Plus beru estrofem 1-1-1 a ultragestan 2-2-2. Ten druhý Ket mi hodně odkladali tak jak na vaječníků vznikla cista jedou z levé strany a potom v dalším cyklu z pravý. Chci se Vas zeptat může to znamenat že ten transfer dopad neúspěšně? S tím vším jak se teď cítím? Děkuji Vám do předu za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat další UZ kontroly dle plánu. Při potížích kontrola ihned případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu. Z uvedeného nelze jednoznačně usoudit, že se transfer "nepovedl".

  • Adéla

    Dobrý den. Jmenuji se Adéla F. A potřebovala bych poradit. Vysadila jsem tak před 2mesicema antikoncepci a začali jsme se s přítelem snažit o miminko. A od tý doby jak se snažíme si přijdu hrozně nafouklá (bříško nafouklé). Občas mě bolí pod briskem a na levé straně nějak jak jsou vaječníky. Tak mám strach co se děje. Někde jsem četla že by to mohl být nastydle vajecniky a někde zas že to může být ovulaci. Tak sem se chtěla zeptat o radu. Děkuji předem za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaného se bude spíše jednat o ovulační bolest, ale pro 100% vyloučení zánětu doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa či ústavní pohotovostní služby.

  • Lucie

    Dobrý den, s přítelem jsme spali když jsem menstruovala.Spermie vznikly do mne.Je možné otěhotnět?Mám si raději vzít nouzovou antikoncepci.Po styku ani den po něm se necítím jinak než před ním.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost otěhotnění nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menstruace za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení těhotenství.

  • Bianka

    Dobrý večer chcem sa opýtať minulý rok na Silvestra som otehotnela ale po 3 týždňoch som mala samovoľný potrat snažíme sa o bábätko rok a výsledky nie sú žiadne nakoľko mam cyklus 30 dnovi vždy mi príde menštruácia a tak s pozitívneho testu je vždy negatívny. Poprosím o radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji co nejdříve došetření u Vašeho registrujícího gynekologa a dle toho domluva stran dalšího postupu s ev.předáním kontaktu na IVF pracoviště ve Vašem okolí.

  • Lenka

    Dobrý den, mám takový problém. Podle ultrazvuku ve 13. týdnu mám termín porodu 17.2.20201. Podle PM 19.2.2021. Avšak jsem při otěhotnění měla styk se dvěma muži a teď mám strach, čí miminko je. 25.5.2020 v noci jsem měla nechráněný styk s přítelem(ejakuloval do mě). 27.5. s jiným mužem chráněný kondomem, který nebyl prošlý a toho, že by praskl jsme si nevšimli. Ten den jsem měla pozitivní ovulační test bohužel. A 29.5. večer take s tím jiným mužem, ale v tom stylu, že do mě tak třikrát vnikl nechráněně a neejakuloval a sám tvrdí, že k tomu měl hodně daleko. Prosím, může být i podle termínů miminko počato toho 29.? Nebo nemusím mít strach, že není přítele? Děkuji mockrát

    • MUDr. Vít HarazimDobrý den, ano může.
  • Alois

    Dobrý den, chci se zeptat, když se uvádí, že spermie jsou schopny si na vajíčko počkat o jak dlouhou dobu se jedná? Když mi už je 33 let jsou spermie tak životaschopné (tedy dokážou si počkat) v těle partnerky stejně dlouho, jako když mi bylo dvacet? Nebo se doporučuje s přibývajícím věkem zvýšit četnost pohlavního styku? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den četnost pohlavního styku není třeba s přibývajícím věkem zvyšovat. Stran "počkání" má spermie nejvýše 24hodin.

  • Anonymní uživatel

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Je mi 16 let. A měla jsem už pohlavní styk. Ale v červnu naposledy. Pak už byli jen věci okolo. Menstruace vždy dorazila. A teďka jsme měli věci okolo. A když můj přítel se udělal, tak jsem to utirala a utřela si tím ubrouskem i intimní partie. Mohu být z toho těhotná?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění nelze 100% vyloučit. Doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa, obzvláště nedostaví-li se menstruace 4-5týdnů od předchozí.

  • Martin

    Dobrý den, už delší dobu mě trápí jedna věc...7.9 2019 sem měl nechráněny styk s kamarádkou, poté sem zjistil ze má přítele a oznámila mě že je těhotna... Je nějaké šance že by to bylo moje? 7. 9. 2019 byl styk.. Porodila 27.6.2020 v 39tt +5... Děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené NELZE přesně spočítat a tedy vyloučit na 100%. V případě pochybností pak ke zvážení genetické testy novorozence.

  • Jana

    Dobrý den, pane doktore, ráda bych se Vás zeptala na názor ohledně předpisu Gynprodylu mou lékařkou. Od dubna 2020 se léčím s autoimunitní hypotyreózou, užívám 25 mikrogramů Euthyroxu denně. Odběry krve na začátku července potvrdily lepší hodnoty hormonů štítné žlázy, s doporučením setrvání na stejné dávce Euthyroxu (lékař je srozuměn s plánováním gravidity). Než jsem začala Euthyrox užívat, měla jsem pravidelný cyklus (29-31 dní), po začátku léčby se můj cyklus protáhl na 39 dní, ovulace přichází asi 21. den po skončení menstruace. Dle mého endokrinologa by nasazení Euthyroxu na délku cyklu nemělo mít vliv. Má lékařka mi nyní na preventivní prohlídce po předložení všech výše uvedených informací předepsala Gynprodyl s odůvodněním prodloužení životnosti vajíček, s doporučeným dávkováním 10 dní od cca 20 dne po ukončení menstruace. S nasazením užívání progesteronu ale lehce váhám, neboť ovulace u mě i přes prodloužený cyklus probíhá, o těhotenství jsme se s partnerem ještě ani nestihli začít pokoušet, nebyly mi provedeny odběry krve pro zjištění, zda mám progesteronu nedostatek. Ráda bych se Vás zeptala, zda si myslíte, že je v mém případě nasazení Gynprodylu na místě a zda by mi nemohl spíše udělat více neplechy, než užitku. Mockrát děkuji za Váš názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji dodržet postup kolegyně.

  • Hana Ř.

    Dobry den, ovlivnuje Gynprodyl ovulacni testy? Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano Gynprodyl je třeba nasazovat důsledně až po ovulaci.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na pravděpodobnost otěhotnění. Používám jako antikoncepci antikoncepční kroužek. Měla mi přijít menstruace v nevhodný den, proto jsem jí chtěla posunout. Kroužek jsem si vyndala ve středu a nový zandala v sobotu, abych zkrátila dobu bez kroužku o pár dní. Hned v sobotu večer jsem začala krvácet. Standartně mi začínala menstruace v neděli. Poté jsem měla pohlavní styk v úterý, kdy jsem po něm zjistila, že mi kroužek musel během tohoto dne vypadnout. Ve středu jsem zavedla kroužek nový a ve čtvrtek si vzala pilulku po Ellaone. Od té doby mám příznaky jako bolest prsou, pocit na omdlení, bolesti hlavy... Je možné, že jsem otěhotněla i přes použití tablety po? Děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, procentuelní pravděpodobnost nelze přesně stanovit, ale riziko otěhotnění zde je. Nedostaví-li se menstruace déle jak za 4-5týdnů od předchozí doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Sabina N.

    Dobrý den, mohla bych poprosit o konzultaci? Už několik let beru NuvaRing ale momentálně jsem ho měla na 2měsíce vysazene. Měla jsem normální průběh MS, v pondělí mě skončila a zavedla jsem kroužek. Ve středu jsem měla nezávazně pohlavní styk a večer jsem měla na kalhotách nahnědlý výtok konzistence spermatu (nejsme si vědomi že by to mohlo být treba i trochu sperma, ale stát se to mohlo nedopatřením). Kdyz jsem zavedla prst tak jsem z pochvy vytáhla hlen s vlasenkami krve. Dost mě to vyděsilo a na internetu v různých poradnach jsem četla že během ovulace by to mohlo být příznak otěhotnění. Mohla bych být opravdu těhotná když bych neměla mít ovulaci tak brzo po MS nebo to mohu jen opravdu přikládat k MS kdyz jsem ji mela pred dvěma dny?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenství nelze 100%vyloučit. Nedostaví-li se menstruace do 5týdnů od předchozí pak doporučuji kontrolu cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.