Komentáře (3)

  • Jana

    Dobrý den, po biopsii čípku po šestinedělí mi vyšel nález HSIL CIN3, přítomnost p16 pozitivní a zvýšené Ki- 67. Vyřeší se toto konizací? A kdyby byl nalez ve stadiu nadoru,zjistilo by se to již při biopsii?Děkuji za odpověď!

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, konizace v tomto případě slouží primárně jako diagnostická metoda, velmi často je i metodou léčebnou - dle výsledku histologie. Konizace je určitě na místě.

  • Janette S.

    Dobrý den měla bych dotaz ohledně svojí dcery. U manžela byl diagnostikován Lynchův syndrom. Měl nádor střeva u jeho sestry byl taktéž diagnostikován lynch. syndrom ale ta bohužel již zemřela a to v mladém věku. Měla nádor konečníku a poté i dělohy. Byli jsme s dcerou na genetickém vyšetření a byl jí bohužel také zjišten lynchův syndrom. Dceři je 20 let a vůbec nemá menstruaci. Když brala antikoncepci tak menstruaci měla. Tu však brát odmítá. Jaké vyšetření by měla podstoupit vzhledem k absenci menstruace v tomto věku mi to nepřipadá v normě. Byli nám doporučeny častější prohlídky vzhledem k zátěži a genetickým výsledkům. S pozdravem Ž. S.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Martina

    Dobrý den, Asi před rokem mi gynekoložka dělala štěty na HPV a byly pozitivní. Několikrát jsem své gynekoložce volala, protože jsem nevěděla co to je a měla jsem strach. Řekla mi, že to nic není že to má skoro každá žena, ale že se mám stavit a poradí mi nějaký gel (papilocare). Přišla jsem tam a řekla mi znovu o tom HPV a k tomu dodala, že tam je asi HSIL. Když jsem šla na kontrolu po 3 měsících, a zpětně volala na výsledky, řekla mi, že se to od minule zlepšilo, že už mám jen LSIL a předtím jsem měla HSIL. Po 3 měsících znova na štěty a zase mi vyšlo LSIL. Chtěla bych se zeptat, zda se má takhle čekat, nebo by mě měla poslat na nějaké vyšetření? Přijde mi, že mi k tomu vůbec nic neřekla. Navíc jsem do toho měla obrovský zánět pochvy, jen mi předepsala globule a neřekla mi žádnou kontrolu, pouze za 6 měsíců kvůli HPV.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže opakovaně vychází stěry odchylně od normy tj.jednou H-SIL, podruhé L-SIL je zde indikace ke kolposkopické expertise odborníkem v dané problematice, který ev.vezme biopsii (vzorek tkáně z čípku) a dle toho stanoví další postup. Doporučuji registrujícího gynekologa požádat o odeslání ke kolposkopické expertise ve Vašem regionu.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.