Biopsie

bios –živý (řec.), opsia – zrak (řec.)

Jedná se o metodu odběru malého vzorku živé tkáně.

Při správném zacílení a provedení je možné takto získat přesnou informaci o biologické povaze odebrané tkáně. K odběru tkáně můžeme použít kyretu, klíšťky, kartáček (např. cytobrush) či skalpel. Tato metoda je hojně využíváná k diagnostice nejasných nálezů na děloze, zejména pak děložního hrdla. Můžeme použít různé techniky: probatorní excize klíšťkama při hysteroskopii, , endocervikální kyretáž (malou kyretou, což je nástroj podobný lžičce), punch biopsie – odběr tkáně pomocí bioptických kleští, probatorrní excize skalpelem, excize pomocí tzv. LOOP elektrosurgical excision procedure (LEEP) – excize tkáně bioptickou kličkou, aj.

Vzorek se dále zpracovává metodou histologickou (vyšetření pod mikroskopem), která vyhodnotí povahu odebrané tkáně.

U výše jmenovaných technik je výhodou snadné provedení s minimální zátěží pacientky.

Komentáře (7)

  • Simona Blažková

    Dobrý den, právě užívám pátý měsíc Papilocare. Zajímá mne, zda si mohu zavést Papilocare v tentýž den, kdy mi byla provedena biopsie. Mnohokrát děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Kateřina

    Dobrý den,jak dlouho po biopsii vulvy se lze koupat ve vaně a v bazénu? Pokud se potvrdí, že mám kondylomata, anebo dokonce přednádorové stádium, jaké jsou možnosti léčby?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anavi

    Dobrý den, byla mi dělána biopsie z děložního čípku a vyšel mi následující nález kategorizace CIN 2/3 je nemožná. Pozitivní protein p16. Současně mi byly dělány testy na HPV virus, které jsou negativní. Jak je možné mít tento nález, když HPV viry jsou negativní. Může změny na čípku způsobit i něco jiného? Případně co? Jinak jsem očkována Cervarixem, při odběrech HPV viru, jsem byla očkovaná 1. dávkou. Může mít vliv případně očkování na negativní nález HPV? Ještě podotknu, že vyšetření Kolposkopem dle paní doktorky nevypadá na CIN 2/3, ale mírnější nález. Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, ke klasifikaci cytologického nálezu se používal systém Bethesda 2001, k histologické klasifikaci se používalo dělení na CIN 1, CIN 2 a CIN 3. V současné době je dělení sjednoceno pod systém Bethesda. Systém Bethesda 2001 má 97% specifitu; ovšem falešná negativita je 15–40 %. To je důvod, proč se vyšetření opakují každý rok s cílem objevit v předchozích letech falešně negativní léze, ačkoliv progrese trvá cca 10–15 let. Pro léze dlaždicobuněčného epitelu je hlavním rizikovým faktorem chronická infekce HPV, se kterým souvisí i ukazatele rizikového sexuálního chování (pohlavně přenosné infekce, zejména chlamydie a HSV-2, promiskuita – více než 6 životních partnerů, časná koitarché, vysoký počet porodů, hormonální antikoncepce). Ve stádiu LSIL (CIN 1) je většinou imunitní systém schopen léze zničit. Pokud je však imunitní systém nějak poškozen, léze progreduje do stádia HSIL (CIN 2 a CIN 3) a dále do invazivního karcinomu. Proto mezi další rizikové faktory patří imunosuprese, imunoinkompetence a kouření.

  • Laura

    Dobrý deň.. Nedávno som absolvovala biopsiu krčka maternice. Už týždeň mi mešká menštruácia. Nikdy som viac ako jeden deň nemeškala. Takže moja otázka znie. Môže byť vedľajším účinkom tej biopsie to že meškám uz týždeň?? Tehotenské testy mam negatívne. Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biopsie z čípku děložního se zpožděním mestruace nesouvisí.

  • Lucie

    Dobrý den, ráda bych se zeptala co může být příčinou vyššího endometria? Byla jsem u svého gynekologa na preventivní kontrole, kdy odebral klasicky cytologii ale také biopsii z "dutinky". Bohužel mne hned v ordinaci nenapadlo se zeptat, zda je tento odběr standardní, pan doktor neříkal, že by bylo cokoliv v nepořádku, důvod vyššího endometria mi sdělila sestra. Odběr byl proveden ještě před sonem, tedy u "vizuálního" vyšetření. Menzes mám pravidelný, 3-4 dny, silnější než před porodem, ale myslím, že nijak extrémně. Žádné krvácení ani špinění mimo něj. Den po prohlídce jsem dostala očekávaný menzes. Může být tedy vyšší endometrium způsobeno nástupem menstruace, nebo se mám něčeho obávat? Upřímně jsem z toho co mi vyskakuje na internetu dost vyděšena a na výsledky si ještě musím počkat. Moc děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jeden z mnoha důvodů "vyšší sliznice"může být těsně před menses. Dále doporučuji vyčkat dle výsledků histologie a osobní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Luci

    Dobrý den, před par dny jsme byla u svého lékaře na roční prohlídce. Lékař mi vzal klasicky cytologii ale také udělal biopsii “z dutinky “. Nevysvětlil proč, sestra jen řekla, ze se mu zdálo vyšší endometrium. Je to standardní postup? Čeho se muzu obávat? Moc děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, "biopsii z dutinky" chápu jako odběr vzorku děložní sliznice,tj.endometria. Byl-li k tomu medicínský důvod pak je uvedený postup správný. Doporučuji nechat si vysvětlit podrobně včetně výsledků odběru a dle toho domluva stran dalšího postupu.

  • Gabriela

    Dobrý den chtěla bych se zeptat měla jsem výsledky citologie ASCUS dvakrát po půl roce pan doktor doporučil na konizaci pri vyšetření mi dělali biopsii a vyšli výsledky takto.Částky cervikalni sliznice, na povrchu v místy s úseky high - grade dysplastickeho dlazdicoveho epitelu úrovně až C III ( HSIL) se zlazovitou extenzi.Material bez invazivni malignity. Imunohistochemicky prukaz exprese p16 proteinu je pozitivni. Jsem již objednana tenhle měsíc na konizaci chtěla bych poprosit co to znamená jestli to není nějak vážný a jestli už tam třeba nemůže být něco horšího jestli jde jen o ty prednadorove buňky a ještě bych chtěla vědět jestli se z biopsie pozná nádor na čipku. Moc děkuju za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedná se o těžkou přednádorovou lézi, tj. provedení konizace je určitě na místě aby se zabránilo změně v nádor čípku. Výkon určitě doporučuji. Blíže dle konkrétní domluvy s lékařem výkon provádějícím.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.