Komentáře (28)

  • Eva R. T.

    Dobrý den mám změny na děložním čípku, z první cytologie vyšel zánět bez dysplazie, z druhé cytologie vyšla infekce bez dysplazie, jemi 30 let raději jsem si nechala udělat test na HPV a HPV je negativní.......ale stále jsem hlidana kontrolu mám za půl roku chci jse optat o jaké změny jse může jednat kdys HPV je negativní mám jse obávat nebo mohu být v klidu ? vůbec nevím co mě za pár let hrozí , mám nabídnuto jse nechat očkovat gardasil9 děkuji za Vaše odpovědi.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při negativitě HPV je riziko vzniku nádoru čípku v následujících letech minimální, co se týče infekce, ta nemusí být vyvolána jen HPV, v úvahu připadají další bakterie nebo paraziti.

  • Kristýna

    Dobrý den, chci Vás požádat o Váš odborný názor. Podstoupila jsem kolposkopii a biopsii, byl mi zjištěny CIN I a HPV 16. Pan doktor mi sdělil že budu sledována a na další kontrolu mám prijit za 4 měsíce. Jelikož se jedná o ten nejzávažnější vir, chci se zeptat, zda by nebylo vhodnější rovnou podstoupit konizaci a také jestli se neměla případně nasadit nějaká léčba. Pan doktor mi k tomu vlastně nic moc neřekl, jen že počkáme. Jsem z toho trochu zmatená. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, vir je to nejzávažnější, ale to automaticky neznamená konizaci, ta má taky svoje rizika. Dodržte kontroly u pana doktora

  • Edita

    Dobrý den, chci se zeptat má to cenu se ve 29 letech očkovat Cervarixem proti HPV viru?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, osobně bych spíše zvážil očkování Gardasil 9, účinnost očkování po započetí pohlavního života není tak vysoká jako u dívek a a chlapců ve 13 letech. Rozhodně Vám ale nijak neublíži. Pokud máte za sebou ošetření prekancerozy děložního čípku, tam bych očkování určitě doporučil.

  • Miša

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, 1x za dva měsíce cca se mi na konci poševního vchodu udělá boulička, která bolí, někdy tam je i bílý “čep” za 4-5 dni to asi odezní a nic tam není. Řešila sem to ze svým gynekologem, dělal mi několikrát stěry a vždy je to prý v pořádku, ale to si nemyslím. Jednou viděl jak se ta boulička už hojila dříve totiž neměl termín a říkal, že zarostlý chloupek, což je taky blbost.. nevím si rady co s tím. Přítel jednou taky byl u doktora jelikož se mu objevují občas flíčky a ten mu zas řekl, že je to 99% procent z žen, a ať jsi zajdu na stěry, kde jsem vlastne byla a bylo vse ok. Uz nemám v nikom důvěru, tak zkouším takto na dálku, co by to asi mohlo být a jak se tomu vyvarovat. Děkuji mockrát.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, dle popisovaného by se mohlo pravděpodibně jednat o furunkl, což je zánět mazové žlázky. Bez kokrétního gynekogického vyšetření je těžké radit "na dálku".

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 47 let. Mám cytologii v pořádku, test HPV negativní. Provádí se v takových případech ještě biopsie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte cytologii v pořádku a HPV test negativní, tak se biopsie čípku neprovádí.

  • Andy

    Dobrý den. Chci se zeptat, je dobré se nechat očkovat proti rakovině děložního čípku když je vakcína pouze proti jednomu typu přitom jich je více? Omlouvám se pokud mám špatné informace jen mě to zajímá. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, není pravdou, že vakcíny proti HPV jsou v současnosti jen proti jednomu typu HPV. Vakcíny proti HPV jsou v současnosti až protii 9 typům HPV. Jedná se například o vakcínu Gardasil 9.

  • Natalie

    Dobrý den mám dotaz měla jsem po antibiotikach mykozu a hpv vir je to už asi tyden co hpv zmizel mužů mít sex s někým jsem se seznámila mám už asi jen dva menší vyrustky ale zdají se mi ze taky mizí nakazim někoho k mému gdnrkologovi de dostanu až pátého ledna s já bych byla rada kdybych věděla zda mužů nebo ne dekuju za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud výrustky zmizely /jednalo se pravděpodobně o kondylomy/ můžete mít pohlavní styk.

  • Lucie S.

    Dobrý den, od roku 2017 se opakovaně léčím s infekcí HPV. Od roku 2017 jsem chodila přibližně do 4/2018 na opakované vypalování kondylomat Podofylinem, kdy se kondylomata nacházely vždy na vnitřní straně labií plošně. Léčba ale příliš nezabrala a proto jsem v 4/2018 podstoupila elektrokauterizaci v narkoze. Po operaci se mi kondylomata ale udělala znovu, následně jsem začala užívat vše možné od isoprenosinu, hlívy ústřičné, Indonalu a dalších preparátů. Kondylomata nachvíly zmizela, nicméně v 1/2021 jsem z důvodu HPV infekce děložního čípku prodělala konizaci a teď se mi kondylomata objevily znovu, přestože jsem celý rok nebyla nemocná, nebrala antibiotika a jsem pod léčbou imunologa, kdy aktuálně beru přípravek Imunor. Gynekolog opět navrhuje pálení Podofylinem, vzhledem k velké bolestivosti spjaté s tímto zákrokem se mi už ale do tohoto zákroku nechce a pod narkozu se mi už rovněž nechce. Ráda bych se proto zeptala, zda když trpím už 4 roky chronickou vaginitidou, která se projevuje zvýšeným výskytem střevních bakterií v pochvě, takže užívám často poševní laktobacily, protože jiná léčba, ať již antibiotická či imunologická mě chronické vaginitidy nezbavila, zda by pro mě bylo vhodné zkusit metodu vypálení kondylomat frakčním laserem za jejich lokálního umrtvení či zda je pro mě tato metoda z důvodu chronické vaginitidy nevhodná. Už jsem z kondylomat psychicky totálně vyčerpaná. Děkuji moc za radu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, velmi komfortním řešením problému z hlediska rychlosti, bolestivosti a výsledného efektu je odstranění kondylomat pomocí frakčního CO2 laseru. Při zákroku se ložisko postupně odpařuje a po jeho úplném odstranění na místě vznikne drobný stroupek, který se rychle zahojí.

  • Petra

    Dobrý deň, pred rokom mi doktor našiel bradavicu na intímnych partiách, ktorú mal vraj spôsobiť vírus hpv. Je možné, že som to chytila iným spôsobom ako pohlavným stykom? Mám stáleho priateľa už 5r, som jeho prvá. Ja som pred ním mala iba jedného priateľa (pre ktorého som tiež bola prvá). Ja som ani jedného z nich nepodviedla. Je možné, že som to mohla chytiť napr. vo welnesse vo vírivke či na kúpalisku? Som naozaj zúfalá, nechce sa mi veriť, že by ma terajší partner podviedol.. Ešte mám 1 otázku, keďže sa mi to objavilo po pol roku opäť no odstránila som to - je nutné spraviť nejaké vyšetrenia na prítomnosť vírusu alebo nasadiť liečbu? Môj doktor iba odstránil bradavicu, žiadne testy mi nerobil.. Ďakujem vám za pomoc

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bradavice v intimních partiích se přenášejí nejčastěji pohlavním stykem. Ale je možný vzácně i přenos prostřednicvím prádla, na WC či ve sprše. Odstraněné bradavice je možné zaslat na histologické vyšetření. Vždy se nemusí jednat o condylomata accuminata, ale je možné, že šlo např. o verucu /znamínko/. Condylomy jsou bradavice virového původu. Namístě bude i vyšetření HPV, které se provádí stěrem ze sliznice.

  • Nikola

    Dobrý den, mám dva dotazy. Ve 13ti letech jsem byla očkována proti HPV vakcínou Silgard první dávka 12.5.2016 druhá dávka byla podána po 8 měsících 9.1.2017 není to pozdě, četla jsem ze schéma je do 6 měsíců, je vakcina účinná ? A druhý dotaz zda je vakcína účinná i když jsem mezi dávkami měla pohlavní styk, bohužel už v takto nízkém věku. Není potřeba nechat se přeočkovat nebo jsem chráněna i tak ? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Kristína

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, keď mám hpv vírus, pravdepodobne od bývalého priateľa a mam aj bradavice na vonkajšej strane vagíny, ale s jedným partnerom sme spolu nemali pohlavný styk, vlastne on sa ma nijak tam dole nedotkol, iba ja jeho. A teraz začína panikariť, že čo ak náhodou to odomna chytil, lebo ho tam niečo svrbi a dáva si robiť testy. Prenos je možný pohlavným, analnym a oralnym sexom ale len keď on príde do kontaktu s mojou vaginou? Napríklad ak som ja jeho oralne uspokojovala, tiež to môže dostať? Celkom ma zneistil, preto sa radšej pýtam.....čiže vlastne si myslí že to mohol dostať dostať mojich úst, je to reálne možné? Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Tereza

    Dobrý den. Na preventivní prohlídce u gynekologa byly výsledky cytologie v pořádku. Test na HPV vyšel pozitivní na vysoce rizikové typy HPV. Typy 16 a 18, ty nejvíce rizikové však byly negativní. Lékařem mi bylo sděleno, že stačí kontrola za půl roku. Chtěla jsem se zeptat, zda je to dostačující jít na kontrolu až za půl roku a jestli bych neměla podstoupit další vyšetření, např. kolposkopii a podobně? Další otázka, kterou si dovolím položit zní: jestli tyto vysoce pozitivní typy mi mohou způsobit i jiný nádor v oblasti hlavy, krku nebo konečníku a jak tomu předejít? Zakoupila jsem si Penoxal tablety (měla bych je užívat 2 krát denně 2 tablety, ale z důvodu bolesti žaludku užívám dvakrát denně 1 tabletu), taktéž používám každý večer Papilocare vaginální gel. Je mi 46 let a jsem v menopauze. Za odpověď mockrát děkuji. Tereza.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat. Byl mi zjištěn HPV virus. Vím že nemám typ 16,18 a 45. Ale který mám přesně netuším. Dr mi řekl že pokud v mém věku chci (37let) mohu jít hned na konizaci. A nebo mohu počkat 3 měsíce a užívat papilocare a pak jít znovu na stěry. Chtěla jsem se zeptat zda to čekání nemůže spíš ublížit. Děkuji moc.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Alexandra

    Dobrý večer, potrebovala by som poradiť, bolo mi zistené pozit HPV /nedostala som odpoveď,aké/ plus zle výsledky cytológie, s tým, že som bola poslaná na odber tkaniva z krčka,ktorý ma ísť následne na hystológiu. Doplnam info-na odporucanie Dr uzivam deflagyn, plus som mala pred jeho uzivanim svrbenie a opakovane vytok, k tomu sa moj gynekolog nevyjadroval. Bola mi robena kolkoskopia. V papieri mam uvedené pozit HPV a lahká dysplázia. Viete mi prosím k tomu bližšie povedať, keďže mi nikto nič nevysvetlil a mam z toho obavy. V Marci som mala mykózu, malo to na vysledky vplyv? HPV pozit, taktiež mi k tomu neboli podané informácie, už sa toho nezbavím,alebo je šanca, že opakované testy budú negatívne? Budem vďačná za každú informáciu, ktorá mi pomóže. Je tým pádom ohrozený človek, s ktorým som mala nedavno chraneny pohlavny styk? Respektive mam mat sexualnu abstinenciu?Na internete je veľa clankov, ktoré vyvolavaju strach a uz sa v nich strácam. Vopred ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biopsie z čípku děložního je zákrok, při kterém se odebere tkáň velikosti přibližně špendlíkové hlavičky, následně se takto získaný materiál posílá ny histologické vyšetření. Pokud by se na histologii prokázaly větší patologické změny nejčastěji by následovala konizace čípku děložního, což je výkon, při kterém se z čípku děložního vytne konus. Mykoza na pozitivitu HPV nemá vliv. Partner, se kterým jste měla chráněný pohlavní styk není HPV ohrožen. Sexuální abstinenci mít nemusíte.

  • Linda

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné abych dostala HPV když já i můj partner sme ještě neměli pohlavní styk ani nic jiného a až dnes se mi jakoby obtíral penisem o vagínu a taky anál ? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, přenos HVP infekce je možný i dotekem sliznice penisu a sliznice konečníku. Pokud máte obavu z přenosu HPV doporučuji použití kondomu. Možné je i očkování některou z vakcín proti HPV.

  • Libuše

    Dobrý den,je mi 40let.V 18 letech jsem podstoupila konizaci čípku.Nyní mám 3 děti a manžela už 17 let. Nyní jsem nechala naočkovat 13letého syna na HPV viry.Tak jsem si něco o tom nečetla a pořád přemýšlím,jestli by pro mě nebylo také dobré očkování,abych předešla problémům.Na kontroly ke gynekologovi chodím jednou za rok.Vím,že bych si očkování musela hradit a je to dost peněz,tak bych se ráda poradila,jestli do očkování zainvestovat.Děkuji L.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano určitě doporučuji zainvestovat,obzvláště jste-li po konizaci děložního hrdla v minulosti.

  • Natálie

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý rok mi byla zjištěna přítomnost HPV infekce. Půl roku jsem užívala Papilocare nyní po kontrole je prý patrné zlepšení ale pořád mám reaktivní změny na čípku. HPV jsem se nejspíše nakazila od bývalého přítele, který často střídal sexuální partnerky. Chtěla jsem se zeptat jestli je možné to od něj chytit znovu popřípadě jestli mi to může nějak zhoršit. Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pakliže s bývalým přítelem budete mít opětovně pohlavní styk lze infekci získat opět znovu.

  • Domi

    Dobrý deň, Chcela by som vás pekne poprosiť o odpoveď na otázku Pokiaľ som mala zmeny na krčku a po 3 mesiacoch mi bol robený test na HPV, ktorý bol negatívny,znamena to, že som musela /mala HPV/, alebo som ho nemusela mať? mam26 rokov a predtým som mala citoster vždy v poriadku, s manželom sme spolu 3 roky a on ma HPV negatívne, tak ešte sa chcem spýtať ci som mohla mať HPV napr 5 rokov od predošlého partnera a zmeny na krčku sa ukázali až teraz?Veľmi pekne ďakujem za odpoved, keďže moja lekárka nieje ochotná mi tieto veci vysvetliť.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano HPV může persistovat (přetrvávat) a možnost od předchozího partnera zde může být.

  • Zdeňka

    Dobrý den, před rokem jsem byla na řádné preventivni prohlídce u gynekolożky, stěžovala jsem se jí na dlouhodobé bolesti a silné krvácení při menstruaci. Řekla mi,ať užívám léky na tišení bolesti. Letos jsem jako každý rok navštívila preventivní prohlídku a tam mi zjistili,že mám 3 cm myom😰. Je divné,když jsem si před rokem stěžovala na silné bolesti a krvácení,že toto lékař neřešil a nyní,když je myom velký tak,že asi už není šance na snížení velikosti....Nebo je šance ještě na vstřebání díky bylinkám ...? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji sledovat UZ v intervalu cca 6měsíců. Bude-li se zvětšovat či působit nadále potíže ve smyslu bolestí pak nasadit adekvátní léčbu. Jelikož neuvádíte zda máte v plánu ještě další koncepci (těhotnění) jednoznačně se stran přesného postupu t.č.nemohu vyjádřit.

  • Katka

    Dobrý deň. Na poslednej gynekologickej prehliadke cytológia preukázala abnormálne bunky ktoré vykazovali známky HPV a tak mi moja lekárka urobila test a vyšlo mi pozitívne HPV 18. Moja lekárka mi odporučila na polroka užívať gél Papilocare. Chcem sa opýtať aký je váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia? Mám 10 mesačnú dcéru ktorú dojčím a obávam sa, či je to bezpečné. Chcem sa tiež opýtať aký máte názor na tento druh lieku? Pomáha pri liečbe HPV? Na internete je o ňom veľmi málo informácii. Je možné sa tohto typu vírusu úplne zbaviť alebo mi už navždy v tele zostane? Ďakujem Vám.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano PAPILOCARE gel doporučuji včetně užívání po dobu 6měsíců dle doporučení registrující gynekoložky. Stran kojení by neměl mít vliv - jedná se o lokální aplikaci do pochvy resp. na čípek - nepřechází do mateřského mléka.

  • Anna

    Dobry den, byly mi diagnostikovany male zmeny na deloznim cipku (vysledky stejne 1rok) Po konzultaci s lekarkou jsem zacala aplikovat Papilocare. Muze kvuli uzivani dojit posunuti menstruace nebo zkresleni tehotenskeho testu? Predem moc dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, těhotenské testy jsou nespolehlivé. Máte-li podezření na těhotenství resp. zpoždění menses déle jak 4týdny doporočuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Markéta Ch.

    Dobrý den, jsem po konizaci čípku, ve zprávě je psáno- CIN II-III in sano, prolif., endometrium. Na kolposkopii za tři měsíce. Zjistím ze zprávy, jestli jsem hpv pozitivní nebo je to z jiných příčin? Prosím vás o vysvětlení. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o přednádorové změny II-III stupně a in sano znamená, že řez resp.konizace byla provedená do zdravé tkáně, tj.správně. Blíže dle kolposkopického nálezu za 3měsíce kde dořešíte i HPV positivitu.

  • Aneta Ch.

    Dobrý den, měla bych otázku. Mám 8 let stálého partnera a minulý rok v srpnu jsem musela podstoupit konizaci děložního čípku kvůli nálezu CIN3. Histologie vyšla v pořádku. Po půl roce, tedy tento rok v únoru, mi vyšli výsledky stěru LSIL. Chci se zeptat, jestli je možný opakovaný přenos mezi stálými partnery? Moc děkuji a přeji krásný den. Aneta Ch.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano přenos je možný. Nutno zopakovat kontrolní stěr či provedení kolposkopické expertisy a dle toho další postup.

  • Jana

    Dobrý den, podstoupila jsem konizaci děložního čípku. Mám po dvou porodech a hned po prvním se mi objevil "fyziologický výtok" jak ho paní doktorka nazvala a nedá se odstranit. Nyní mi pan doktor co mi dělal konizaci řekl, že po tomto zákroku je možné, že se zcela vytratí. Je to možné? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji posledovat. Lze provést preventivně vag.výplachy či užití probiotických vag.globulích. Blíže dle domluvy s registr.gynekologem.

  • Darina

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na jednu věc, která se týká spíše mého partnera, než mě. Chvilku spolu chodíme a přiznal se mi, že má na penisu jakési bradavičky (HPV). Na internetu jsem se nedočetla přesně nic konkrétního, jen že je to pohlavně přenosné, velmi nakažlivé a že to může způsobovat nádory děložního čípku. Já jsem byla ve 13 letech proti rakovině očkovaná, ale přesto se vás chci zeptat, jak velké riziko mi hrozí, nebo spíše co od toho mohu očekávat? Popravdě mě to dost zaskočilo. Pohlavní styk bude pochopitelně s prezervativem, ale bude to stačit? Údajně je to nemoc, která v člověku zůstane celý život. Partnera mám ráda, ale úplný abstinenti být nechceme. Existuje ještě nějaká prevence, abych to nedostala taky? Předem vám moc děkuji za váš odborný názor.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji s partnerem zajít na urologické vyšetření a dle toho stanovení dalšího postupu. Po vyřešení problému možno praktikovat dále pohlavní styk. Je dobře že jste naočkovaná proti HPV-viru.

  • Nanka

    Dobry den, dnes mi volal muj gynekolog s vysledkem cytologie (v poradku), ale mam pozitivni hpv test. Vic mi k tomu nerekl, jenom to ze se mam objednat za pulroku. Je mi 33 let a mam dve male deti. Nemel by se nalez nejak resit? Cetla jsem ze se casto dela konizace. Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nemáte-li potíže ve smyslu bolestivosti při styku,po styku či nepravidelného krvácení příp.opakovaných poševních zánětů či mykóz doporučuji uvedený postup dodržet. Při potížích kontrola ihned.

  • Karoline

    Dobrý den, mám na okraji levé strany pochvy na pysku z venku malpu bradavičku. Nebolí, nic... Jen je to nevzhledné a mě se tam opravdu nelíbí. Jen sem si četla nějaké články. Také mám gynekologické potíže - streptokoka a zlatého stafilokoka. Jak mi řekla má gynekolozka. A mám momentálně podezření, že mě přítel podvádí a nechává si objednávat eskort. Já mu jsem už tři roky věrná. Četla jsem, že je to pohlavní choroba. Takže je možné, že to mám od něj? Ale za předpokladu, že spí s prostitutkama. A nebo je možné, že mě nakazil i když by s nikým nespal jen semnou? A jak tedy k nákaze mohlo dojit? Doufam, že to píšu srozumitelně. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je na došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa. Vůbec se nemusí jednat o příznak pohlavní choroby, proto nyní nelze hned usuzovat na nákazu partnerem. Doporučuji výše uvedené a dle toho domluva stran dalšího postupu.

  • Anna

    Dobrý deň. Mám 16 rokov a keďže mám nepravidelný menštruačný cyklus, kontrolujem si krčok maternice. Už dávnejšie som na ňom objavila malé hrbolčeky, ktoré po pritlačení praskli. A potom o deň alebo dva sa obajavili opäť. Bojím sa, že mám rakovinu krčka maternice aj keď pohlavný styk som ešte nemala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa a dle toho domluvu stran dalšího postupu.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.