Preeklampsie

Nemoc vázána pouze na těhotenství

Objevuje se ve III.trimestru těhotenství (ne dříve než ve 20.týdnu těhotenství).

Cévy matky jsou při ní úplně otevřené a k plodu se dostává skrze placentu málo kyslíku a živin, začně pak produkovat látky, které zvyšují krevní tlak matky, aby placentou protékalo dostatečné množství potřebné krve. Ve výsledku může dojít k poškození jater, ledvin a mozku plodu a těhotné ženě i jejímu plodu hrozí SMRT.

Jedinou léčbou je okamžité ukončení těhotenství.

příznaky
  • vysoký krevní tlak, otoky nohou, bolesti hlavy či v podžebří a nevolnost,možné i „mžitky“ před očima či rozmazané vidění
  • při laboratorním vyšetření bývá prokázána bílkovina v moči a zvýšená hladina kyseliny močové
léčba
  • je zaměřena na udržování krevního tlaku na hodnotách cca 140/90mmHg, dále se také předchází křečím a otokům
  • mírný průběh lze sledovat ambulantně, při nezvladatelně vysokých hodnotkách krevního tlaku je nutná hospitalizace a v nejakutnějších případech ukončení těhotenství císařským řezem v hospitalizačním zařízení

Komentáře (7)

  • Leni

    Dobrý den, prosím Vás, chtěla bych se zeptat, jaké hodnoty krevního tlak u jsou prvním kritériem pro diagnostiku preeklampsie ( 140/90, nebo NAD 140/90)? Děkuji Vám.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, měření krevního tlaku je nedílnou součástí každé těhotenské poradny. Při zjištění zvýšených hodnot by měla být žena evidovaná v poradně pro rizikoví těhotenství. Hranice normy je 140/90, tato hodnota již svědčí o možnosti preeklampsie. T.j.140/90 a více. Při preeklampsii je současně i nález bílkoviny v moči.Hodnota 160/100 a více je již příznakem těžké preeklampsie.

  • Jolana

    Dobrý den, jsem v 36.tydnu těhotenství a mám riziko preeklampsie a beru léky Godasal. Teď je mám vysadit, ráda bych se zeptala proč se vysazují v 36.tydnu těhotenství a je možné že teď po vysazení můžu porodit dříve nebo mám něco očekávat po vysazení těch léků ? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud se při screeningu zjistí, že je riziko preeklampsie je vyšší než 1 %, může denní užívání 150 mg kyseliny acetylsalicylové (ANOPYRIN, GODASAL) zásadně snížit riziko rozvoje preeklampsie u budoucí maminky a zaostávání růstu miminka. Preeklampsie je závažné onemocnění těhotné ženy, ke kterému dochází obvykle ve druhé polovině těhotenství a ohrožuje nejen těhotnou, ale i plod. Výjimečně může tato nemoc vzniknout i v průběhu šestinedělí, bez přímé souvislosti s těhotenstvím k ní však nedochází. Projevuje se zvýšeným krevním tlakem (více než 140/90), bílkovinou v moči a otoky. Těhotná žena může navíc začít pociťovat jako příznak vznikajícího onemocnění silnou bolest hlavy se zdvojeným viděním, svalové záškuby a křeče, bolest v podžebří, s nevolností až zvracením. Preeklampsie komplikuje přibližně 5 % těhotenství. Pokud by se preeklamsie rozvíjela více bude potřeba těhotenství ukončit.

  • Slavka D.

    Dobrý deň ja som tehotná mam 16 +3 na prvnim screeningu mi zistily preklampsii chcela by som vás požiadať o radu čo mám používať okey vitamíny neco nato aby som nemala rodiť driv než v 39 týždne bojim se moc ,chci ze jeste zeptat kdy je dite vlastne už vyvinuté v akom týždni? 37 ?ľudových rodila driv tak kedy je to jeste dobry aby dite bylo zdravé dakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vitamíny pro těhotné můžete užívat. V každé lékárně Vám ochotně poradí s výběrem konkrétního vhodného přípravku. Hranice životaschopnosti plodu se pohybuje kolem 24. týdne.

  • Denisa

    Dobrý den, Měla bych na vás prosím dotaz ohledně očkování na covid. 2/2020 jsem porodila dceru 35+5 kvuli preeklampsii s HELLP syndromem. Příští rok bychom se chtěli snažit o druhé miminko. Zajímalo by mě, jestli je pro mě očkováni vhodné nebo ne. Mám z očkováni obavy a chtěla jsem se vás zeptat na názor. Mockrát děkuji a přeji krásný den. Denisa 1997

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, očkování proti COVID-19 vakcínou od Pfizeru či Moderny je možné.

  • Aria

    Dobrý den, jsem ve 12t těhotenství, z 1 screeningu mi vysla pozitivni preeklampsie 1:72 a pozitivni rustova restrikce plodu 1:26. Dle sona je zatim miminko vporadku. Lekar mi nasadil 150 mg anopyrinu denně. TK mam v norme, rodinna anamneza je vporadku, je to me prvni tehotensvi, vse slo spontalne a mam 24 let. Lecim se pouze s hypofunkci štitné žlázy a s astmatem. Chtěla bych se zeptat, pokud budu uzivat pravidelne anopyrin, jaká je pravděpodobnost, že některé z onemocneni nastane ? Nebo da se timto lekem snizit uplne na minimum ? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup včetně Aspirinu zcela v normě. Doporučuji dodržet včetně UZ kontrol dle plánu a uvedené snížíte na úplné minimum.

  • Hana

    Dobrý den, po prvním screening mi bylo zjištěno riziko preeklampsie, beru Anopyrin, ale bohužel mi nedělá dobře na žaludek. Brala jsem ho večer, bylo mi na zvracení, tak mi MUDr. Rekl, ze muzu brát i po obědě, je to lepší, ale žaludek bolí, pali zaha. Je nějak jina možnost, jak to brát? Nebo jiný lék? Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, můžete zkusit užít např.po snídani.

  • Veronika

    Dobrý den, jsem ve 14. Týdnu těhotenství a již jsem absolvovala prvotrimestralni screening. Vyšlo mi zvýšené riziko preeklampsie. Bylo mi doporučeno brát nízkou dávku aspirinu na noc. Můj gynekolog se ovšem netvářil na to, že by to bylo nutné. Tlak mám vždy normální a nejsem riziková skupina. V lékárně mi to také nedoporučovali. Prosím o Váš názor. Tento výsledek byl stanoven na základě průtoku cév. Moc děkuji za odpověď. Veronika

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené doporučuji určitě dodržet.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.