Abraze

(latinsky Ab -, rado – škrabat)
Získání materiálu sliznice děložní, cervikální (čípku děložního). Tento úkon je součástí kyretáže. Jedná se o malou gynekologickou operaci, při níž se kovovým nástrojem zvaným kyreta získává materiál ze sliznice dutiny děložní a materiál ze sliznice čípku děložního. Materiál je dále zpracován histologickou metodou, (což je vyhodnocení tkáně pod mikroskopem). Zákrok se provádí při podezření na nepatřičný (patologický) proces sliznice dělohy (např. polyp, myom, nádor, zbytky po porodu/potratu, aj.). Tento zákrok se zpravidla provádí v celkové anestezii. Blíže viz. kyretáž.

Komentáře (54)

  • Veronika D.

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli vám přijdou tyto hodnoty normální všude píšou že když je projasnění 2,8 mm už se chodí na nějaký vyšetření . Můj gynekolog mě nikam neposlal 164 úderu za minutu ductus venosus 0,680 Volný beta hcg 60,3 iu/l ekvivalenti 1,269 MoM papp 2,00 iu/l ekv 0,713 uterine artery pi 1,54 ekvivalentní 0,930 střední tlak 85,1 ekvivalentní 1,020 trinomie 2 populační 1:991 upravené 1:6732 18:1:2730 upravené 1:20000 13:1:7449 upravené 1:20000 preeklampsie :1:2150 růstova retardace 1:391 spontálni porod 1:136. Je mi 24 let.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, I trimestrální screnning nespočívá jen v měření NT, v případě pochybnosti můžete zvážit ještě dodělání NIPT testů, ty ale nehradí pojišťovna

  • Jana

    Dobrý den. Do kterého týdne jde zjistit hcg z moči?

    • MUDr. Jan Malaník

      dobrý den, pozitivní hCG z moči bývá pozitivní celé těhotenství i v časném šestinedělí

  • Veronika H.

    Vážený pane doktore, omlouvám se, že obtěžuji, nejsem Vaše pacientka ale vím, že jste kapacita. Chtěla bych se Vás zeptat na názor pokud dovolíte. Mám diagnózu herpes genitális prvotní výsev. Jsem 30-31 týden těhotenství a názory lékařů v mém případě se neshodují. Jeden je toho názoru, že je nutný císařský řez i po zalečení a druhý zase, že to zvládneme, ke konci před porodem se nasadí ještě antivirotika a budu rodit normálně. Jedná se o mého gynekologa a vyjádření z nemocnice. Chtěla jsem se zeptat, jak byste postupoval vy. Jsem prvorodička a chtěla bych znát názor ještě jednoho profesionála v tomto oboru. Děkuji za Váš čas a odpověď. Přeji hezký den, Veronika Hasmanová

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, za vedení a ukončení porodu jsou zodpovědní gynekologové v porodnici. Primovýsev HG ve III trimestru představuje riziko a měl by být o této infomraci zpraven i pediatr

  • Martina

    Dobrý den, pane doktore, byla jsem na konizaci a ve zprávě mám uvedeno - vag UZ: děloha v AVF 90 mm, echogenní obsah do 9 mm, ovarium vlevo bpn, ovarium vpravo dvojkomorová drobná cysta, malé množství VT v c.D., cystis ovarii 1. dx. Mohu Vás poprosit o vysvětlení, co tyto pojmy znamenají? Bohužel mi k tomu nikdo nic víc neřekl. Moc Vám děkuji. Krásný den.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, dle popisu máte dělohu dlouhou 9cm skloněnou dopředu a na pravém vaječníku drobnou cystu. Jestli je to normální nález, záleží na vašem věku, anamnéze a přesně na vzhledu cysty. Podrobnosti Vám musí sdělit Váš gynekolog.

  • MK

    Dobrý deň. Som približne v 4. týždni tehotenstva. (Nebola som ešte na vyšetrení u lekárky, idem až o 3 týždne). Chcela by som sa spýtať, ci môžem piť rakytnikovú šťavu počas tehotenstva na podporu imunity. Poprípade, aké iné vitamíny, alebo výživové doplnky, je môžme uzivat. Ďakujem za odpoveď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, rakytník není kontraindikovaný, obecně v graviditě je nejdůležitější pestrá strava, opatrně s bylinkami natrhanými někde na louce. S komplexních potravinových doplňků je v nabídce např. Chytré miminko

  • Pavlína T.

    Dobrý den. Je mi 30 let. Děti nemam. Mam takový dotaz. Moje gynekolozka ani předchozí mi na to nejsou schopni odpovědět, tak uvidím u vás. Vzdycky jsem měla rada sex. V posledních letech už nějak ne,přítele mam stálého 6 let a nikdy nebyl se sexem problém. Ale ikdyz jsem nechtěla sex šel. A poslední rok, me sice vůbec neláká asi to bude leky ale i to mi nejde. Ja chci dat sex příteli aspon obcas ale co se stalo? Nejde to! Totálně me to bolí, kdyz se do me ma dostat, tak ho to prostě nepustí dal do pochvy. Dělali mi veškerá vyšetření stěry, jsem uz zdravá. Ale prostě sex nejde. Nejde do me vniknout a příšerně to bolí! Samozřejmě používáme lubrikant, ikdyz me většina z nich stipe. Ted zkouším vaječné bilky, ty me aspoň nestipou. Je možné ze se u me az casem projevil vaginismus? Diky.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud jsou všechna gynekologická vyšetření negativní, může být výhodou vyšetření u sexuologa.

  • Viktorie

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už 9dní mám zpoždění menstruace, dělala jsem si 2x test a vyšel negativní mohlo by to být zpoždění jen kvůli krátkému únoru?

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin opoždění cykllu je velmi mnoho a u jednorázového problému se často ani příčina nezjistí

  • Silvie

    Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli pro miminko, příští pondělí si budu dělat těhotenský test to bude 10 den od početí, léčím se ze štítnou žlázou od Endokrinologa jsem dostala léky Euthyrox k doktorovi půjdu 18.3 na kontrolu jen se chci zeptat kdybych náhodou byla těhotná jestli to miminku nějak neublíží moc děkuji za odpověď s pozdravem M.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, obecně vzato se nemusíte bát. Stačí plánovaná kontrola u endokrinologa, možná Vám upraví v průběhu těhotestvní dávkování léků dle odběrů.

  • Martina M.

    Dobrý den,prosím o pomoc.Jsem po rakovině děložního čípku,2017 mi to uštípli.Může se to vrátit,ta nemoc.Pořád mám s tím spodkem náké problémy.Ted jsem to dostala o týden dýl,měla jsem to hodně málo ale břicho mám nafouklé dost a cejtím to také dost.Asi před měsícem jsem měla náký zánět,je možné že se mi vrátil?Děkuji Malá M.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v roce 2017 jste absolvovala pravděpodobně konizaci čípku děložního, což je zákrok, při kterém se z povrchu děložního čípku vytne konus. Pokud hranice nádoru nepřesahuje linii řezu, tak je to výkon dostatečný a onemocnění by se nemělo vrátit. Je však nutké děložní čípek i nadále sledovat v pravidelných intervalech.

  • Blanks

    Dobrý den , už jsem dost zoufalá s přítelem plánujeme rodinu. Ale bohužel jsem minulý týden v pondělí zvracela z ničeho nic ( tak jsem myslela ze jsem těhotná ) ale 11.2. Jsem dostala menstruaci ( tak zas nic) a teď ve čtvrtek jsem za se zvracela. Byla jsem na pohotovosti 8.2. Tam mi zjistili cystu na děloze a že počkám po ms že je možnost vyplavení. Po ms jsem šla v pátek na svojí gynekologii a tam mi paní doktorka zjistila cystu na levém vaječníku, ale jednu co jsem tam měla ta praskla tím pádem jsem tam měla dvě teď tam mám jednu. Od toho 8.2. Mě stále bolí podbříšek mám v něm křeče. Dostala jsem prášky na 10 dni a mám přijít pak na kontrolu zda cysta praskla, ale kdyby mi bylo zle tak mám jet na pohotovost. V sobotu jsem za se zvracela tak jsme je-li na pohotovost tam mi pan doktor řekl ze tam nic není. Tak jsem byla dost zmatená v pátek tam je a v sobotu ne ? Když jsem se zeptala zda jsem tedy už v pořádku řek ,,nejspíš jo,, ale zavolejte si na svoji gyndu. Dnes ráno jsme volala že mi tam doktor nic nenašel ale ze mě to stále pořad bolí. Odpověď byla že musím počkat těch 10 dnů a když mi bude špatně tak za se na pohotovost . Já si už nevím rady bojím se že nebudu moc mít děti jezdím pořad sem a tam s nic pořádného nevím Potřebovala bych poradit nebo aspoň uklidnit. Mám v genetice tady ty problémy po rodičích a prarodičích a nechci být bezdětná nebo mít děti až za 10 let jak moje babička.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud jste dostala mestruaci, tak těhotná nejste. Zvracení s velkou pravděpodobnosti s cystami na vaječnících nesouvisí. Pokud se na ultrazvukovém vyšetření prokázaly ovariální cysty v úvahu přichází odběr krve na stanovení hladiny CA 125, což jsou ovariální markery k vyloučení malignit vaječníků event. provedení diagnostické laparoskopie.

  • Žaneta R.

    Dobrý den tet v říjnu jsem byla na preventivní roční prohlídce paní doktorka mi oznámila že jsou tam změny na děložním čípku udělala mi stěry za 14 dni přišli výsledky z cytologie pověděla my cytologie úplně dobrá žádné dysplazie, jen zánět na který jsem brala klion na 10 dní ptala jsem se jestli jse jedna o přednadorove změny pověděla mi z cytologie nejsou patrné , ale viditelné z pohledu na děložní čipek tam změny jsou, pověděla mi ještě kdys jse ty změny zhorší do kontroly v únoru tak mi udělá ještě jedny stěry a byopsii, jinak chodím každý rok pravidelně na gynekologické prohlídky a během jednoho roku jse tam udělaly změny nevím tedy z čeho, můj dotaz zní co mě čeká jestli jse ty změny mohou přeměnit rychle v rakovinu nebo jestli to několik let trvá než jse s těch změn udělá rakovina ,mám velké obavy nerada bych něco zanedbala , do kontroly užívám gel Papilocare už od toho října má ten Papilocare nějaký účinek na tyto změny na děložním čípku mockrát děkuji za Vaše odpovědi a jestli bych mohla poprosit o všechny odpovědi co jsem vám psala budu vám moc vděčná ,mám velký strach a už nevím ani naco první myslet mockrát děkuji za odpověďy

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASC-US znamená, že výsledek stěru je lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Nicméně je potřeba udělat kontrolu. Nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3 až 6 měsíců. Je možné použít přípravek Papilocare gel. Papilocare je vaginální gel, který je určený pro obnovu přechodové (transformační) zóny děložního hrdla pro prevenci a podpůrnou léčbu lézí čípku děložního. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Simona

    Dobrý den, ráda bych se zeptala odborníka protože hodně stresuju. Jde o to že mi je 15 let a s přítelem jsme měli nechráněný sex. Neudělal se do mě. Vytáhl ho 10 minut ještě před vyvrcholením. Myslíte že jsem těhotná?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud nedošlo k ejakulaci do pochvy je těhotenství velmi málo pravděpodobné. Vyloučit zcela se však nedá.

  • Věra Č.

    Dobrý večer. Je mi už 77let a přechod jsem měla v 60 letech. Před 2 roky mi bylo zjištěna pokleslá děloha a před 10 dny mi p.doktorka zavedla pesar. Včera večer jsem zjistila špinění a dnes krvácení, jako bych měla menzes druhý den..t.j...dvě vložky za den. Navíc beru lék na ředění krve . Prosím o radu a doporučení. Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, každé krvácení po přechodu je potřeba vašetřit. Nevím zda se jedná o krvácení po zavedení pesaru či zda jde o děložní krvácení. Pokud by se jednalo o děložní krvácení je vhodné provést hysteroskopii, při které se optikou prohlédne dutina děložní a odebere se vzorek na histologické vyšetření.Více se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Antonie

    Dobrý den chci se zeptat zda je možné abych už začala mít menopauzu již 3 měsíce nemám menstruaci a ta poslední byla jen 2 dny slabounká. Poslední měsíc a půl mám velké návaly a silné pocení a nespavost. A pro orientaci - je mi 39 let mám už několik let nález endiometriozy a nikdy sem nebyla těhotná. Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menopauza v 39-ti letech je poněkud brzy. Vhodný bude odběr krve ke zjištění hladin hormonů, t.j. provedení hormonálního profilu. Krev se odebírá obvykle 3. a 21. den cyklu. Pro případnou perimenopauzy by svědčily hodnoty FSH nad 10 mmol/l. Obraťte se na svého ošetřujícího gynekologa.

  • Katka

    Dobrý den. Potřebuji zeptat Do jakého týdne je možné ukončit těhotenství s pomocí prášků?

    • MUDr. Petr Kovář


  • Iva Sedlakova

    Dobrý den, udělali se mi na pochvě dvě malé hrčky mám se obávat .

    • MUDr. Petr Kovář


  • Elizabeth

    Dobrý den s přítelem se snažíme o miminko, od posledního styku je to 10 dní je brzo na těhotenský test? Protože mi ukázal že těhotná nejsem děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Ludmila

    Dobry den .Je mi 35 let byla jsem u vás na dilataci roztazeni děložního hrdla v únoru,poté jsem hned otehotnela.Ale zkoncilo to mimodeloznim tehotenstvim takze jsem přišla o pravý vejcovod.Pokaždé otehotnim pouze jen po hysteroskopii nikdy jindy prirozene .Všechny testy v pořádku co se tyče mě a přítele .Jen jste mi rikal ze mam malou delohu a ze bude víc potratu což taky je .Už jsem potratila 2 krat před dilataci a 1 po dilataci.Ale abych se zeptala ,muže byt jeste nějaký jiný problém proč neotehotnim přirozeně jenom po hysteroskopii?Jeste bych se chtela zeptat zda je možné teď také otěhotnět každý měsíc z jedním vejcovodem nebo jen při ovulaci na levém vejcovodu který je funkční.Uměle oplodnění před dilataci se neuchytilo.Emryo mi zbylo pouze jedno které mi daly ale neuchytilo se.Mockrat vam Dekuji za vaši odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Romana Laštovkova

    Dobrý den mám dotaz odebraly mi dělohu a vaječniky na jednom jsem měla endimetriozu a předepsali mi ESTROFEM 1 mg ale kdyz jsem četla přibalový letak tak mam strach to brat a kdyz jsem to rikala moji doktorce tak se semnou nechtela vubec bavit nevim jestli by mi nemela vzit krev pro kontrolu rodinne nemoci a nebo jestli by to neslo nejaky prirodni lek zatim zadne potize nemam ani navali na operaci jsem byla 26.8 2021 a je mi 47 let budu strasne rada za odpoved jestli je ten lek co mi napsali pro me dulezity a jestli by to neslo skusit prirodni lecbou moc dekuji za odpoved Laštovková Romana

    • MUDr. Petr Kovář


  • Veronika Šipková

    Dobrý den, dne 27.7. jsem užila tabletu Ellaone, dnes 16.8. přišla MS (o 2 dny dříve než obvykle). Chtěli bychom se s přítelem snažit o miminko, a proto bych se chtěla zeptat jak dlouho Ellaone v těle působí, popřípadě jak moc rozhodí ovulační cyklus. Je možné hned druhý měsíc po užití otěhotnět, popř. jak velká je šance. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Monika

    Dobrý den je mi 15 let a mám občas na vagíně bílé pupínky které svědí a nevím co s tím

    • MUDr. Petr Kovář

      Prosím, zajděte ke gynekologovi, je třeba podrobnější vyšetření a ev. kultivace.

  • Kiara

    Dobry den.. Mám 15 rokov.. prísnych rodičov a frajera s ktorým som mala prvý pohlavný styk dva týždne dozadu.. mama samozrejme daco tuší a chce ma zobrať na gynekológiu tak by som sa chcela opýtať ako to tam chodí.. vie lekár určiť či som mala pohlavný styk? Je potrebné aby bol rodič pri vyšetrení? Oplatí sa mi klamať? A ked poviem gynekológovi pravdu musi to povedat rodičom? Mam z toho celého dost stres.. pretože neviem co bude.. pohlavný styk sme mali samozrejme chránený .. vopred dakujem za odpoved

    • MUDr. Petr Kovář

      Omlouváme se, ale z časových a jiných potíží jsme nedokázali včas odpovědět, proto pokládám odpověď na tento dotaz již nyní bezředmětný. S omluvou Dr. Kovář

  • Michaela S.

    Dobrý den mohu vysadit o týden dříve a dostanu menstruaci

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně jste měla na mysli hormonální antikoncepci. Vysadit o týden dřive můžete, ale poté nelze zaručit antikoncepční účinek.

  • Zuzka

    Dobrý deň , mám taký menší problém po pohlavnom styku som začala mierne špiniť taká špinavá krv asi pár krát sa to stalo potom som nemala z priateľom nič tak to prestalo dostavilo sa to po Tom len raz od vtedy mi je celkom špatne mierne bolesti v podbrušku menzes ešte nemá prísť často chodím močiť myslela som si že to prejde ale nič mám počkať na menzes ? Ďakujem za odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, bez konkrétního gynekologckého nálezu Vám nemohu poradit. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

  • Alena

    Dobrý den, Mám problém s menstruaci, už asi šest let nepravidelná menstruace,jednou po 23 dnech, pak 28-9. A pak třeba 60 dnů.. teď sem měla menstruaci naposledy 24.22021 okolo 20 dubna u gynekologa,žádný nález.. Test sem si dělala dnes,negativní.. Je mi 39 let a Dr mi tvrdí že v přechodu být nemůžu.. Děkuji za odpověď A.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, k úpravě nepravidelné mestruace je vhodné hormonální řešení. Dořeste cestou registrujícího gynekologa.

  • Tereza N.

    Dobrý den, mám dotaz, na ultrazvuku mi zjistili sactosalpinx v obou vajecnicich, moje gynekolozka me poslala na testy HIV na krajskou hygienickou stanici, je to normální postup, nebo může mít podezření?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte s na svého registrujíícího gynekologa.

  • Iveta

    Dobrý den chtěla bych se vás zeptat mam menstruaci ale dela se mi při tom špatně od žaludku a zvracim mam se strachovat nebo se trávení dá do pořádku samo děkuji předem měla jsem k obědu cocku

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při počínající menstruaci bývají obvykle bolesti v podbříšku. Čočka je potravina, která způsobuje plynatost. Pokud způsobuje bolesti břicha doporučuji její konzumaci omezit.

  • Lucka

    Dobrý deň , chcem sa opýtať na očkovanie covid 19,v tehotenstve.odporučate alebo nie? ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano v těhotenství doporučuji, jelikož těhotná žena, která onemocní COVID-19 má větší riziko těžšího průběhu.

  • Klára

    Dobrý den, týden po zpoždění ms jsem šla na gynekologii, kde paní doktorka nic neviděla, krevní testy na HCG také negativní.. Kdybych v tu dobu byla těhotná, už by to bylo jisté? Od kolikátého dne zpoždění mám jistotu že krevní test je 100%? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud by jste "v tu dobu" byla těhotná pak hCG vyjde positivní. Hladina hCG se začíná zvyšovat v prvních 7 až 10 dnech těhotenství

  • Jitka

    Dobrý den mám velký dotaz je možné ukončit těhotenství v 6tt jen nějakými léky které udajně vyvolají potrat? A pokud ano jaká je jejich cena? Moc děkuji za odpověd. Jitka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné do 6+6 týdne gestace. Nutno odeslat registrujícím gynekologem do ústavního (nemocničního)zařízení k jeho provedení. Cena orientačně dle pracoviště 4500-6000Kč.

  • Kateřina K.

    Dobrý den mohu se zeptat? Poslední dobou mě začíná ale jen někdy se to objevuje takové nepříjemné bodání a píchání v pochvě nebo jak to napsat už se mi to stalo a opakuje se to ale málo kdy Používala jsem na to aviril mastičku a po nějaké době jsem přešla na fungicidin Děkuju za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa či cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Marcela

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat moje decera má onemocnění ITP a dovrsila 11let, dnes dostala své první měsíčky tak máme trochu strach aby se jí něco nestalo, má ITP vliv na měsíčky? Předem děkuji za zpětnou odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by mít nemělo, ale doporučuji dále konsultovat s hematologem.

  • anonym

    dobry den,je mi 15 let a měla jsem nechraněný sex,přitel prerušil pohlavní styk skrz to že vyvrcholil(erekce),a pak pokracoval,mam obavy že otěhotním,jaka je pravdepodobnost ze otehnotnim?predem dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění nelze 100%vyloučit, v tuto chvíli je minimálně 50%. Nedostaví-li se menses za 4-5týdnů od předchozí doporučuji došetření registrujícím gynekologem.

  • Terka

    Dobrý den nevím co tu vůbec dělám ale mám dotaz je mi 11 let a nevím co to mám za ginekologicke potíže nějaké fialové pipinky předem děkuju za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji se zákonným zástupcem, tj.s Vaší maminkou absolvovat vyšetření u dětského gynekologa a na jeho základě stanovení dalšího postupu.

  • Petra K.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Již přibližně měsíc trpím na bolesti v podbřišku. Pohlavní styk jsem měla naposledy cca pomalu pět měsíců nazpátek. Téměř 10-16 dní po pohl. styku jsem si dělala test, který se ukázal negativní. Nyní po pěti měsící, jak jsem se tedy viz výše zminovala, mám intnzivní bolesti. Pro jistotu jsem si udělala testy a to dva dny po sobě. Jeden ráno a druhý večer - oba negativní. Nezaregistrovala jsem žádné další příznaky, jako citlivost prsou, oteklé bradavky apod. Nicméně, mám takový pocit v břiše, jakoby nafouknutí, nevím, jestli se třeba nejedná o pohyb střev, ale když si lehnu, tak to cítím, jakoby pohyby pří těhotenství. Ještě podotknu, že po celé tři měsíce jsem klasicky menstruovala a rozhodně to nebylo špinění, ale silná menstruace, jak jsem zvyklá. Dnes jsem navštívila malou kliniku, ale jelikož je vše zavřené, musím počkat do zítra, abych mohla zajít ke gynekologovi. Jenomže, celý den jsem jak na trní. Netuším, co se semnou děje. Často cítím i tlak na močový měchíř, za posledních 10 dní jsem zaregistrovala i bolest v právé části břicha. Je to vše nějak spojené? Vylučuje se jakýkoliv ruh těhotenství? Děti mám dvě. Proto mě velice zneklidnují ty tlaky v břiše a bolest v podbřišku, která tak dlouho přetrvává. Předem děkuji za odpověd. S podravem, Petra.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je nutno vyločit několik možných příčin včetně vyloučení "jakéhokoliv druhu" těhotenství. Blíže cestou registrujícího gynekologa či cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Kateřina P.

    Dobrý den, Beru antikoncepci už rok v kuse. A stalo se mi, že jsem jeden den v prvním týdnu vynechala pilulku. Pro jistotu jsem si vzala EllaOne, pokračovala jsem i s moji antikoncepcí, ale dostala jsem menstruaci o 7 dní dříve. Mám dobrat platíčko a pokračovat v brání antikoncepce, tak jak jsem zvyklá?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano.

  • Kristýna

    Dobrý den, trpím velmi častými infekcemi pochvy (kvasinky aj., zhruba co 2-4 měsíce) a i když jsem právě zdravá, pociťuji často suchost a svědění. Jsem také přecitlivělá na parfémované kondomy, lubrikační gely (i neparfémované) a gely pro intimní hygienu. Po styku vždy potřebuji alespoň den až dva "na zotavení", jinak je další styk nepříjemný a bolestivý. Ve velké části měsíce ani nechci mít styk právě kvůli svědění a jiným nepříjemným pocitům v intimní oblasti. Ve výsledku zvládneme mít s manželem sex tak maximálně 4x za měsíc, spíš méně. Když začnou být problémy příliš nepříjemné, jdu na gynekologii, kde přeléčí to, co usoudí, že zrovna mám, ale nikdo neřeší příčinu toho, proč mě tyto věci trápí tak často. Snažím se dělat vše proto, abych riziko infekce minimalizovala, užívám probiotika a myji si ruce i před použitím toalety, jsem opatrná, abych se mi do pochvy nedostala při utírání stolice, ale moc to nepomáhá. Je mi 28 let a před zahájením sexuálního života jsem intimní potíže nikdy neměla. Pro mého manžela je tato situace značně frustrující a pro mne také. Co může být příčinou mých potíží? Kam se mám obrátit nebo co říct gynekologovi, abych se dočkala nějakého komplexnějšího řešení? Předem mnohokrát děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji komplexnější řešení cestou registrujícího gynekologa. Možno VITAGYN-C preventivně vaginálně, dále GINEXID intimní pěnu případně výplachy AFLOVAG či jiné. Možností je více.

  • Iva

    Chci se zeptat jak poznat výtok z pochvy....Mivam asi tak už pul roku pile skvtni ale nevim jestli je to ono..

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporočuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Kate

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Beru prášky vaginálně Utrogestan. Mohu mít pohlavní styk a nebo těch deset dní počkat. Děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, během léčby prosím vyčkejte.

  • Lukáš H.

    Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. S partnerkou jsme spolu 4 roky a měli jsme naprosto bezproblémový vztah v průběhu srpna vysadila antikoncepci s tím, že jsme plánovali rodinu. Ze začátku bylo vše v pohodě plná energie menstruaci měla teď jí poslední dva měsíce nemá a těhotná není. V půlce listopadu mi z ničeho nic oznámila, že se cítí vyhořelá do ničeho nemá chuť nic jí nebaví má stavy, kdy mě chce opustit je náladová chladná bez emocí taková nikdy nebyla teď je ve fázi, že o dítěti nechce ani slyšet a je to pro ní sprosté slovo neustále mi říká, že má pocit jak když je v kleci a něco se od ní očekává apod. také velice špatně snáší toto Covid období je velice aktivní. Gynekoložka jí řekla, že za její stav může vysazení HA, kterou užívala dlouhodobě a v tuto chvíli pro ní nic udělat nemůže a musí se s tím poprat sama, že toto období než se srovná může trvat i 6 měsíců. Už jsem zoufalý a nevím co mám dělat ztratit jí nechci, ale je to naprosto jiný člověk než před měsícem. Na začátku jsem si myslel, že v tom je nevěra, ale tu jsem 100% vyloučil. Děkuji za pomoc H.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, napadá mne zkusit přípravky na podporu imunity IMUNOGYN 200 nebo Silvincin (obojí volný prodej). Vyloučí-li se jiné příčiny ev.zvážení rozpravy s psychologem či psychoterapeutem.

  • Petra P.

    Dobrý den, mám problém s bolestí při pohlavním styku. Když do mě manžel vniká, strašně moc to štípe, jako by se mi to tam chtělo roztrhnout. Od března do července jsem chodila na chemoterapie a po nich to začalo. Teď beru chemoterapie už jen v prášcích, měla jsem rakovinu nadledviny s metastázemi na plicích. Se suchostí problém nemám, zkoušeli jsme i lubrikační gel, ale vůbec to nepomohlo. Moc děkuji za radu.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v I.řadě vyzkoušet VAGISAN - hydrokrém 2xdenně týden, poté 2-3xtýdně (volný prodej). Nebude-li zlepšení stavu pak dle došetření cestou registr.gynekologa na předpis např.Ovestin crm či jiné

  • Monika

    Dobrý den, Je mi 23 let užívala jsem HA 4 roky. Momentálně jsem HA vysadila a 14.11 to bude 3 měsíce co se ještě menstruace nedostavila. S přítelem tento týden jsme se snažili o miminko je možné vůbec otěhotnět? Děkuji za odpověď... Monika

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji v následujícíh 14dnech došetření cestou registrujícího gynekologa stran vyloučení uvedeného. V případě obtíží i cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Papája

    Dobrý den. S partnerem se pokoušíme o miminko, pokud nám to delší dobu nešlo dostala jsem od gynekologa speciální tabletky. Měsíčky vše jsem měla pravidelné. První měsíc nic, ani druhý. Menstruaci mám rozhozenou, skončily až po třech týdnech. Jeden den dobrý a druhý den po pohlavní styku jsem trochu zašpinila. Pak jsem začala pošpiňovat v práci a momentálně pořád jednou trochu pak víc jsou to jen kousky krve můj lékař mi zkontroloval dělohu, vaječníky mám je prý v pořádku i cytologie dopadla na jedničku. Bylo mi řečeno že v mém věku 35 let, některé ženy občas špiní z čípku. Mám strach jestli jsem v pořádku.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li se uvedené špinění opakovat déle jak 2-3 měsíce (po styku i bez) pak doporučuji opět došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Sára

    Dobrý den, chci se zeptat. Jsem děvče a je mi 15 let. Už nějaké dva roky mám dost nepravidelnou menstruaci. Občas nemám menstruaci klidně i 2-5 měsíců, ale občas to jde i pravidelně - myšleno tak, že jí po třech měsících dostanu a další měsíc také. Nedávno jsem byla na gynekologii kvůli HA (konkrétně Lindynette 20) jak už z toho důvodu, abych se chránila a aby mi antikoncepce srovnala cyklus. Můj dotaz je, kdy začnu být antikoncepcí chráněna? Na gynekologii mi řekli, že by mi měla menstruace přijít 8. řijna. Ptala jsem se, že když se nedostaví, z toho důvodu, že mám ten nepravidelný cyklus, jestli mám prášky přesto začít brát toho 8. řijna? (odpověď byla ano). Menstruace se bohužel 8. řijna nedostavila a já jsem ty prášky přesto začala brát. Můj dotaz je, od kdy působí antikoncepce, nebo spíše kdy budu chráněná? Jsem chráněna hned první den, kdy si vezmu první pilulku, i když nemám menstruaci? Nebo až mi přijde menstruace a já je budu stále brát? Hledala jsem na internetu i diskuze ohledně tohohle a hodně se tam psalo i o tom, že antikoncepce působí až od druhého plata pilulek. Mám v tom lehce zmatek, jelikož mi toho na gynekologii o tom moc neřekli a ani z příbalového letáčku to moc nepobírám, tak bych byla moc ráda za odpověď. Děkuju moc.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano chráněná jste plně cca po týdnu užívání (do té doby nejste a doporučuji pohlavní styk minimálně s prezervativem)

  • Markéta

    Dobrý den chtěla bych se zeptat už asi dva měsíce mě bolí nad vagínou v podbřišku není to že by mě to bolelo hodně ale pobolívá to, díky změně gynekologa jsem objednaná az za měsíc proto bych prosila o radu co by to mohlo být děkuji za odpověď a přeji hezký den

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin může být mnoho. Doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa v nejbližší době. Bude-li se uvedné stupňovat pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Kateřina

    Dobrý den chtěla bych se zeptat 9.9 sem vytáhla tělísko měli jsme s přítelem pohlavní styk 16.9 měli jsme zase pohlavní styk a tedkom 19.8 mohu zůstat těhotná bojím se jakože plánujeme ale bojíme se že tam bude 2az 3 děti

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nedostaví-li se menses déle jak 4-5týdnů doporučuji gynekologické došetření. Na UZ obrazu je možno vidět dvoj či trojčata až 5-6týdne gestace.

  • Lenka

    Dobrý den. Odběry mi byla zjištěna menopauza FSH 65. Po cca 2 měsících následovalo lehké špinění asi 5 dnů..na kontrole sono zjištěna výška sliznice kolem 7mm na vaječníku cystičky..podle lékaře nález vypadal jakoby se vaječníky ještě probudily. Nyní opět po 2 měsících lehké špinění. Cítím nepříjemné pocity v oblasti celého břicha, tlaky, píchání, plynatost, na kterou jsem nikdy netrpěla. Je to normální? Může ještě při těchto hodnotách docházet ke špinění a pocitům jako při menstruaci? Moc děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě Vámi popisovaného bych indikoval HSK,abrasi (hysteroskopii s abrasí), tato lze provést i v ambulantním režimu na některém z našich pracovišť se lze objednat prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Diana F.

    Dobry den pan doktor,prosim vas o radu s manzelom sa snazime o dieta no menstruacia prisla ale o 4 dni sķorej nez obvykle.Stale mi menstruacia meska nekdy aj tyzden ci dva.Stale mam divny pocity a tak sem si udelala test no ta druha carka je velmi slaba.A moj doktor ma dovolenku 2 tyzdne.Co mam robit? Je mozne ze by som bola tehotna aj ked som dostala menstruaci? Dekuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat do konce dovolené registrujícího gynekologa a poté ihned došetření, v případě obtíží pohotovostní služba dle spádu.

  • Radka

    Dobry den. Snedla jsem orechovou buchtu a teprve potom jsem zjistila, ze mouka z vlasskych orechu jiz byla zhorkla. Jde mi o jednorazovy vliv aflatoxinu na plod (12tt) za predpokladu, ze v porci, kterou jsem snedla, bylo 30g techto orechu? Nevolnosti jsem nepocitovala. Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jednorázový vliv by uvedené mít nemělo. Pro aflatoxiny v obilovinách, arašídech, skořápkových plodech, mléku, koření a kojenecké a dětské výživě jsou stanoveny nejvyšší přípustné limity, tudíž předpokládám že uvedené nebylo překročeno.

  • L

    Dobrý den, minuly týden jsem si nahmatala mezi prsem a podpažím bulku - v axile. Byla jsem za gynekologem, ktery mi řekl, ze to nic není jen zvětšena uzlinka. Protože jsem měla strach, poslal mě na ultrazvuk prsu. Ale tam jdu až v pátek. Nyní mám hrozny strach. Bulka je velikostne jako hroznové víno, spíše takový obálek. Nebolí a pohybuje se. Nevíte co by to mohlo být?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkejte prosím vyšetření a dle toho stanovení dalšího postupu. Může se jednat o několik různých diagnos - takto nelze jednoznačně stanovit.

  • Marcela

    Dobrý den prosím o radu 10dni ze mne vytéká zeleno čirá tekutinami je to na vložkou už jsem pouzilaclotrimazol i prášky a nepomohlo.nikdy nic takového jsem nemnela.i mě páli vagina i svedi.dekuji za radu

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji ihned vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu a dle toho stanovení dalšího postupu s adekvátním nasazením příslušných preparátů k zaléčení.

  • Simona

    Dobrý den, jsem v 8 týdnu těhotenství a už asi 4 dny mě bolí v podbřišku, jako bych měla dostat menstruaci bolest mi vystreluje i do trisla je to normální?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, budou-li se uvedené potíže stupňovat doporučuji ihned vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Marika

    Dobrý den jsem ve 22tt a už 3 dny ležím s nevolnostmi které doprovazi i z vrácení. Nejhorší pro mě ale je že mě bolí břicho pro kazdem pohybu co udělám. Teploty jsem měla take ale jen trochu zvýšené. Myslíte že je nutné navštívit lékaře nebo jde spíše o banalitu? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, může se jednat o lehkou virozu, ale budou-li uvedené potíže pokračovat či se stupňovat doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa či pohotovostní služby dle spádu.

  • Kristyna Š.

    Dobrý den, od prosince jsem nemocná, nejdříve viróza, poté zánět průdušek. Od ledna silně bolesti v podbřišku, teplota 37,2 až 38, časté močení i stolice (3-5x denně), pocit nafouklé ho břicha a plného moč. měchýře. Krevní obraz, sedimentace i crp v normě. Moč bez nálezu. Gynekologické vyšetření pohmatem i sono v pořádku. Sono břicha bpn, kolonoskopie také v pořádku. Od ledna také zvětšená a citlivá prsa a váhový přírůstek z 58kg na 66kg, bez změny stravovacích a pohybových návyků. Poradíte co by mi mohlo být a kam se obrátit. V březnu prelecena DoxyHEXAL 200mg 1xdenně, 20 dní. Bez efektu. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v prvé řadě bych vyloučil těhotensví cestou registrujícího gynekologa a pátral po gynekologické příčině, bude-li tato vyloučena doporučuji cestu k praktickému lékaři a domluvu stran vydání žádanky ke kompletnímu gastroenterologickému došetření.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.