Komentáře (16)

  • Pamela

    Dobrý den prosím vás chtěla jsem se zeptat mám predporodem a udělal se mi vřed můžu používat černou mast

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, černá mast - pravděpodobně Ichtoxyl se používá např. při ekzémech, hnisavých kožních onemocněních, infikovaných plísňových onemocněních kůže, u počínajícího nežitu a při trudovitosti (akné). Pokud nebudete Ichtoxyl mast aplikovat na oblast zevních rodidel je možno ji používat i v těhotenství k léčbě trudovitosti (akné), ekzémů a drobných hnisavých onemocnění kůže.

  • Lucia

    Dobrý večer chcela by som sa opýtať , digitálny tehotenský test mi ukázal 2-3 a chcela by som sa opýtať aký to je týždeň ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, digitální testy jako jediné testy umožňují odhalit těhotenství ještě před očekávanou menstruací. Výrobci garantují správný výsledek i 4 dny před očekávanou menstruací. Tento test lze provádět v kteroukoliv denní i noční dobu. Testovat lze v nádobce s močí i v proudu. Výsledek je znám během několika málo vteřin. Digitální testy jsou na trhu zastoupeny v menším počtu, v případě pozitivního výsledku vám test prozradí i to, v kterém týdnu těhotenství se zrovna nacházíte. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Eliska R.

    Dobry den, Dnes jsem se v 37 tt dozvedela ze mam miminko postavene v levem zadnim. Od 33 tt mam maleho hodne hlavicko v porodnich cestach, tak ze se ani objem hlavicky neda zmerit. Chci se ale zeptat na to zadni postaveni. Cetla jsem ze to je problem pri porodu. Je to tak? Co pro to muzu udelat? Dekuji a preji hezky vecer, R. Eliska

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nejlepší poloha miminka v děloze pro snadný porod je levé přední postavení. Když je dítě takto umístěné, tlak vyvíjený hlavičkou na děložní čípek je rovnoměrný, porod postupuje hladce a obvykle poměrně rychle a dítě je schopné projít porodními cestami bez problémů. Křivka postupu porodu obecně sleduje přijatelné „průměry“ dilatace čípku, tj. otevírání zhruba 1 cm za hodinu. Miminko prochází porodními cestami nejmenším průměrem svojí hlavičky a porod zpravidla proběhne bez obtíží. Méně často se miminko nachází v pravém předním postavení. Miminka v tomto postavení najdeme častěji u vícerodiček, neboť mají v děloze více místa než prvorodičky. I porod z tohoto postavení většinou proběhne naprosto bez problémů. Je zde jen nepatrně zvýšená šance abnormální rotace hlavičky miminka. Když je však miminko v zadním postavení (ať už pravém či levém, je tlak na děložní čípek vyvíjen nekonzistentně a proto se čípek otevírá pomalu. Někdy se dokonce otevírání porodních cest na určitém centimetru úplně zastaví, i když má matka dostatečně silné a bolestivé křížové kontrakce. Ty pověstné křížové kontrakce s postavením miminka v děloze souvisí a při porodu dítěte ze zadní pozice Vás zpravidla neminou. Bolesti v kříži sice můžete pociťovat i když rodíte miminko z předního postavení, ale ty pravé křížové extrémně bolestivé kontrakce pocítíte až při porodu ze zadní pozice. Poloha miminka v děloze se ustaluje kolem 32. – 34. týdne. Jinými slovy, pokud je dítě hlavou dolů, předpokládá se, že je připraveno na vaginální porod. Pravdou ale je, že pokud je dítě otočeno zády k Vašim zádům (zadní postavení plodu), porod bude o mnoho náročnější, delší a hlavně, jak už bylo řečeno, doprovázený křížovými bolestmi.

  • Lucie

    Dobrý den, Podstoupila jsem aplikaci boosteru vakciny Pfizer, další den velké bolesti kloubů a horečka přes 38, užila jsem dva paraleny. Od té doby mám strach, jestli jsem udělala dobře,že jsem na vakcínu šla, jestli jsem nemohla poškodit plod. Vím,že je vakcína v těhotenství doporučována. Ale je opravdu bezpečná? Mám teď velký strach

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, podle aktuálně dostupných informací lze očkování proti onemocnění Covid-19 v těhotenství doporučit po skončení I.trimestru, t.j. po ukončení 12. týdne gravidity. K poškození vývoje plodu vlivem očkování po ukončení I. trimestru by nemělo dojít.

  • Helena

    Dobrý den. Ráda bych znala Váš názor. Dne 23.10.21 jsem dostala menstruaci. Dne 5.11. Mi má gynekoložka předepsla doxyhexal na zánět. Brala jsem ho 14 dní. Dnes 24.11.mi vyšel pozitivní těhotenský test. Byla jsem na gynekologii, kde mě doktorka ujišťovala, že plodu to určitě neublíží, že je ještě hrozně malý, že je to zatím souhrn buněk (4mm).Na internetu jsem se dočetla, že tyhle antibiotika se v těhotenství nesmí, že poškodí plod a nevyvíjejí se kosti. Prosím i o Váš názor. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obecně se nedoporučuje v I. trimestru, t.j. do konce 12.týdne těhotenství užívání žádných léků. Pokud jste užívala Doxyhexal tbl. na zánět a v té době jste ještě nevěděla, že jste těhotná doporučuji genetické vyšetření.

  • Žaneta strouhalova

    Dobrý den můžu se zeptat v 1sreening retardace růstového plodů teď 26tt délka 20cm váha 750kg paní doktorka říká v pořádku mám dvě zdravé děti to mě nepřipadá byt v poradku

    • MUDr. Petr Kovář


  • Veronika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem v 11t.t. Mám syna ktery nyni nastoupil do skolky.Muj dotaz zni jak moc jsou pro me nebezpecne jako pro tehotnou 5.6.a 7 nemoc. Konkretne nejvice ta 5ta nemoc. Cetla jsem o hydrops a anemii plodu. Setkal jste se s tímto ve sve praxi? Dekuji Veronika

    • MUDr. Petr Kovář


  • Kristýna

    Dobrý den, dnes jsem 22+3 tt. Byla jsem dnes na kontrole u své gynekoložky a ta mi řekla, že u miminka je hlava a tělo větší (odpovídají 23 tt) a nožičky kratší, ty odpovídají aktuálnímu tt. Měla bych se tím nějak výrazně znepokojovat? V 20+5tt jsme byli na screeningu a nic nám neříkali. Čekáme chlapečka. Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jana

    Dobry den, Mam bezproblemove tehotenstvi do 5.mesice jsem vse delala naprosto bez omezeni na nasi farme. Dosahla jsem 6.mesice a doktorka mi rekla ze je dite moc dole, ze moc stojim cele dny na nohou ja i cvicim beham kolo vse protoze nikdy necitim unavu a pribrala jsem jen 3 kg nic me neomezuje. Zacala jsem mit obavy, pokud dite sestupuje jiz tak brzo co tedy vlastne nemohu delat kdyz jak rikam nic necitim naopak pohyb vyzaduji jsem velice aktivni clovek pokud nepracuji cvicim a pohyb mi chybi. Uvrhnuti na luzko je pro me nepredstavitelne pouze ve spanku!Dokt doporucila lezet pres den...myslite ze stale mohu aspon kolo? Omezila jsem leh na 30 min dopoledne a 1 hod odpoledne. Je to velmi tezke posoudit co tedy zena muze a co ne chtela bych mit snadny porod a pokracovat ve svych aktivitach! Dekuji za odpoved S pozdravem Jana

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obrsťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Věra

    Dobrý den. Je mi 33 let a před těhotenstvím jsem chodila často běhat. Nyní jsem ve 13 tt.,které probíhá ukázkově, žádné nevolnosti či jiné komplikace. První trimestr jsem běh vynechala a nyní si občas pomalu vyklusám. Je tento pohyb ohrožující pro plod? Informace, které zjišťuji se velmi liší. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běhat resp.pomalu vyklusávat můžete.

  • Eva S.

    Dobrý den, jsem v 15tt a ráda bych se zeptala, co znamená, že miminko je zádíčkama ve předu ? Je to ohrožující? Dr. mi dala 3 týdny neschopnost a zapomněla jsem se zeptat na víc detailů.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené neznamená ohrožující stav. Jedná se o aktuální polohu plodu. Vše v normě. Dále proberte při další kontrole s registrujícím gynekologem.

  • Lucie

    Dobrý den, prosím o radu. Dva dny po ovulaci jsem začala mít covid, trvalo zhruba deset dnů, než jsem se z toho dostala. Užívala jsem i léky na tlumení bolesti jako Paralen, Paralen grip a Brufen. Dneska jsem zjistila, že jsem těhotná. Můžete mi prosím napsat, jestli covid i ty léky na tlumení bolesti budou mít vliv na plod?? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na začátku těhotenství platí zákon "vše nebo nic". Myšleno je tím, že škodlivina neboli noxa (viroza,alkohol či jiná) buď zničí vše, tedy plod se dále nevyvíjí a resorbuje se, ANEBO nic se nepoškodí. Horší je to později, nejvíce kolem 8. týdne gravidity. Doporučuji absolvování UZ stran vývojových vad plodu v II.trimestru.

  • Lenka

    Dobrý den, dnes jsem absolvovala návštěvu gynekologa, který mi potvrdil 6+3TT. Dostala jsem i první snímek plodu. Jen se mi nezdá velikost (GS 15.81mm).Je opravdu možné, že je miminko tak velké a není to problém?Nebo jen špatně čtu snímek? Děkuji za odpověď!

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, snímek nedobře odečítáte. Velikost GSV/gestačního váčku/ je cca 16mm a uvnitř něj se nachází plod který odpovídá délce těhotenství 6týdnů a 3dny.

  • Aneta

    Dobrý den, dle I. trimestrálního screeningu mám termín porodu 18.ledna 2021. Dle PM mám termín totožný. Je tedy jisté, že došlo k oplodnění na konci dubna nebo k němu mohlo dojít i o 5 týdnů dřív, tzn. na konci března? Děkuji moc za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je pravděpodobné oplození koncem dubna, ale 100% jisté být nemusí.

  • Barbora O.

    Dobrý den,v 17tt jsem byla v Praze na 3D ultrazvuku kde podrobně vysetrili miminko.Vse je prý v pořádku až na to,ze ma miminko kalcifikaci na játrech 4mm takze usazeny vapnik..nic moc mi k tomu neřekli,jen ze si mam zajit na odběr krve jestli nemá miminko nějakou infekci..Mohu se zeptat co to vůbec znamená??a jestli to nějak ohrožuje miminko na životě?Moc Vam dekuji za odpověď.O.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené se nejeví jako život ohrožující stav. Dále doporuči doplnit tzv.TORCH panel stran vyloučení možného rizika infekce plodu stejně jako kolegové. Blíže uvedené dořešte cestou registrujícího gynekologa.

  • Aneta

    Dobrý den, prosím moc o radu. Jak přesný je ultrazvuk? Dle UTZ a PM jsem v 10 tt, v 6 tt byl vidět gestační váček, v 8 tt měl plod 1.5 cm dle UTZ. Jenže v termínu, kdy mělo dojít k početí, jsme s přítelem měli styk pouze jednou. Mohl být plod počkat již v březnu, tzn.o měsíc dřív?Předem velice děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je nyní obtížné určit. Doporučuji vyčkat si přibližně na I.trimestrální screening, který určí přibližný termín porodu a od něj lze odvodit i přibližný termín oplození. Teoreticky je konec března možný.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.