Myom

Myom (leiomyom, angl. fibroid) je benigní (= nezhoubný) útvar vyrůstající z děložní stěny. Myom můžeme charakterizovat jako tuhý svalový uzlík o průměru od 1 cm až (výjimečně) několika decimetrů. Skládá se z hladkosvalových buněk myometria (= svaloviny děložní). Děložní myom je jednoznačně nejčastěji se vyskytujícím nezhoubným nádorem v oblasti ženského genitálního traktu. Myomy se vyskytují osamoceně, někdy bývají vícečetné a jejich prevalence (výskyt) je u žen do 30 let 20-30 % u žen nad 30 let 50%. Možnost maligního (=zhoubného) zvratu je minimální.

Mohou být zcela asymptomatické (= bez projevů), avšak často se setkáváme se specifickými obtížemi: hypermenorhea – silné menstruační krvácení, menorhágie – prodloužená délka menstruačního cyklu (tj. více než 7 dnů), dysmenorea – bolestivé menstruační krvácení, a poruchy plodnosti.

Příčina vzniku děložních myomů je nejasná. Určitou roli hraje genetická predispozice, dále pak hormonální ovlivnění také některé další vlivy – vyskytují se častěji u obézních pacientek, u vícerodiček, častěji jsou u černošské než u bělošské populace.

Terapie děložních myomů se odvíjí od jejich projevů. Je – li myom asymptomatický (tedy nejsou -li přítomny žádné z výše uvedených příznaků), postačí pouhé sledování. Při výskytu symptomů je nutné chirurgické odstranění (tzv. myomektomie). V určitých případech můžeme použít medikamentózní léčbu k redukci děložních myomů, nebo k přípravě před jejich odstraněním.

Léčba děložních myomů u žen v reprodukčním věku
Drobné myomy odstraňujeme v našich ordinacích ambulantní metodou - tedy rychle, bezbolestně, bez návštěvy nemocnice a případné anestezie. Více o ambulantní hysteroskopii se dozvíte zde.

Zatímco na přelomu tisíciletí byl průměrný věk matky při porodu prvního dítěte cca 25 let, dnes je to již 29 let. Častěji se setkáváme se ženami, které rodí až po čtyřicítce, a za posledních 15 let se ztrojnásobil počet žen, které rodí po 35. roce věku. Tyto údaje souvisí s trendem dnešní doby, kdy ženy z různých důvodů odkládají založení rodiny. S vyšším věkem ženy při porodu ovšem také přibývá komplikací s početím a kopmlikací v těhotenství a při porodu.

Myomy mohou značně ovlivnit plány každé ženy. Nejinak je tomu u žen, které mají své reprodukční plány nenaplněné, nebo si přejí zachovat reprodukční potenciál (rozuměno graviditu aktuálně neplánující, ale v budoucnu nevylučující). Myomy mohou být příčinou neplodnosti, časného potrácení, nebo mohou působit komplikace při porodu. V současné době došlo k rozvoji různých léčebných postupů, které jsou zaměřeny na redukci myomu, nebo jeho odstranění při zachování dělohy a zachování možnosti reprodukce.

Základním postupem je vždy sledování myomu v určitých intervalech. Ultrazvukovou metodou myom diagnostikujeme a zhodnotíme jeho velikost. V dalších kontrolách se hodnotí nárůst velikosti myomu a jeho struktura. Nečiní-li myom pacientce potíže a neroste-li můžeme jej pouze sledovat.

Dalším metodou je farmakologický přístup. Pomocí medikace můžeme redukovat obtíže (například silnou, či bolestivou menstruaci, chudokrevnost apod). Kauzální farmakologickou léčbou je hormonální terapie. V nedávné době proběhla studie molekuly ulipristal acetátu, která působí v děložní svalovině, a tedy i v myomu, a redukuje růst myomu a mnohdy redukuje i jeho objem.

Invazivní metody jsou zaměřeny na destrukci myomu samotného, nebo omezení jeho cévního zásobení. Z první skupiny jmenujme alespoň základní techniky jako je hysteroskopická myomektomie, nebo laparoskopická myomektomie. Další metody této skupiny, jako je ultrazvuková destrukce myomu, kryomylolýza a jiné, se postupně rozvíjejí. Druhá skupina ivazivních metod se zaměřuje na redukci cévního zásobení myomu. To může být provedeno laparoskopicky (metoda se nazvá laparoskopická okluze uterinních arterií), nebo embolizací (embolizace uterinních arterií). Většina invazivních metod jsou metody vysoce sofistikované, vyžadující erudici lékařů a proto se na ně specializují pouze určitá centra péče.

Při výběru metody se musíme vždy zamyslet nad přínosem a riziky léčby, stejně tak se musíme zamyslet nad tím, jaký vliv bude mít efektivní léčba na početí, těhotenství a porod. Ideální konzervativní, ve smyslu dělohu zachovávající, léčba by měla eliminovat obtíže pacientky, odstranit myom/myomy, či alespoň výrazně redukovat velikost děložních myomů, zachovat fertilitu a přitom být zatížena minimem komplikací.

Vztah děložní myomatózy k ženské reprodukci je však vysoce individuální a každý případ vyžaduje posouzení, zda-li je myomatóza skutečně jedinou příčinou neplodnosti či opakovaných těhotenských ztrát.

Odstranění drobného myomu z dělohy

Výkon byl proveden u nás v ordinaci ambulantní metodou, tedy rychle, bez návštěvy nemocnice a případné anestezie. Více o ambulantní hysteroskopii se dozvíte zde.

Komentáře (30)

  • Mária K.

    Dobry den, je mozne uzit tabletku escapelle ak mam myom? dakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je možné užít.

  • Jaroslava

    Dobrý den, je mi 53 let, v září 2018 mi byla kvůli myomu odstraněna děloha včetně vejcovodů a vaječníků. 20 dní po operaci mi byla napsána hormonální léčba estroferm 2mg denně. Po operaci začaly problémy se zády, psychické – (deprese) a imunita. Do dnešního dne jsem na nemocenské, nejsem schopná fungovat, připadám si zbytečná a vyčerpaná, na psychiatrii mi zvýšili dávku -Trittico 150mg. Chtěla jsem se zeptat vrátí se mi znovu chuť do života a za jak dlouho. Před operací jsem neužívala žádné léky a s ničím jsem se neléčila, dnes mám problém postarat se sama o sebe. Děkuji J.B.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano „chuť do života“ se Vám vrátí, zvážil bych výměnu Estrofemu za jiný typ HRT preparátů případně ve sprayi preparát Lenzetto. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lucie

    Dobrý den, před 3 měsíci jsem byla u gynekologa a byla mi diagnostkovana cysta 4 cm na levém vaječníku. Na kontrolu jsem měla přijít v prosinci. V prosinci mi bylo zjištěno, že se cysta zvětšila na 5 cm. Dále cituji lékaře “ ve stěně útvar do 27 mm. Endom vysoké 15 mm. Výkony: 09543, N832.diagnostika mi nebyla srozumitelne vysvětlena. Bylo mi doporučeno odstranění dělohy vč. Vaječníků. Nevím zda se obávat jedna se o myom, polyp, nádor? Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, na základě uvedeného nejsem schopen přesně stanovit. Dle Vámi popisovaných údajů je minimálně na chirurgický výkon ve smyslu laparoskopie a řešení cystického útvaru v obl.levého vaječníku. Dále neuvádíte kolik Vám je let a zda případně plánujete těhotenství.

       

  • Lenka

    Dobry den,pred 3mi mesici mi pani doktorka nasla myom 1cm.Vcera jsem mela silne bolesti v zadech a podbrisku,bolesti jsou i dnes,jsem na neschopence protoze bych to v praci nezvladla.Vcera jsem mela i trochu prujem.Nemam moc chut k jidlu,pohlavni styk me boli.Menstruaci mam jak kdy,nekdy po 21dnech jindy po 28.Polehavam a beru ibalgin na bolest.Bojim se operace ale zaroven bych mela mozna po bolestech.Dite uz mam a dalsi nechci.je mi 38let

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, má-li myom viděný lékařkou pouze 1cm a není-li netypicky uložený pak bych uvedené hned neviděl na chirurgický výkon. Je vhodné došetřit, zda příčina potíží /bolesti aj./ není jiného původu.

       

  • Jaroslava

    Je mi 50 let, mám myom 7×5 cm. Doporučována operace. Vzhledem k věku prý i s odstraněním vaječníků. je to nutné?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji rovněž odstranění dělohy včetně vaječníků a vejcovodů.

       

  • Laura

    Dobrý den. Ráda bych se vás zeptala. Jsem čtvrtý den po myomektomii. Jak dlouho trvá po operační krvácení. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené by mělo do 7 pracovních dnů ustoupit. Pokud zesílí resp.bude trvat déle doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa případně cestou ústavní pohotovostní služby

       

  • Jarka

    Dobrý den, k paní doktorce na gynekologii chodím od minulého podzimu po půl roce kvůli sledování myomu. Za šest měsíců mi z 5,5 cm povyrostl na 6 cm. Do další kontroly v létě jsem si koupila Gynmax, který užívám společně se ženskými bylinkami. Od užívání těchto preparátů mi chodí měsíčkové přesně na den, ale každý měsíc se snižuje jejich délka. Z osmi dnů jsem skončila už na pouhých 4 dnech, a ztráta krve se také snižuje. Mám strach, že potom už žádné měsíčky mít nebudu a když už bych o ně přišla, jestli to bude mít na myom nějaký účinek, teda jestli přestane růst. Děkuji Jarka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li Vám klinicky lépe po užívání Gynmaxu společně s bylinnými preparáty, pak můžete pokračovat. V menopause myomy většinou podléhají involuci,tj.zmenšují se. Doporučuji pravidelné kontroly u gynekoložky – dle toho další postup.

       

  • Gabriela

    Dobrý den, jsem asi 5 let po konizaci děložního čípku a asi půlrok po tomto zákroku, mi byl zjištěn myom na děloze. Asi rok jsem brala hormony a teď to paní doktorka jen sleduje, je pořád stejný, neroste. S přítelem jsme se rozhodli, že bychom chtěli začít pracovat na miminku. Zajímalo by mě, jestli bych musela jít na rizikové těhotenství? Nebo jestli bych měla nějaká omezení (např. chtěla jsem v těhotenství cvičit).

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem ke stavu po konizaci děložního hrdla bych Vám určitě doporučil klidový režim a pravděpodobně PN (pracovní neschpnost). Uvedené je dále otázka individuální domluvy se svým registrujícím gynekologem v případě zjištění těhotenství.

       

  • Blanka

    Dobrý den,dnes jsem byla na preventivní kontrole a lékař mi zjistil podle ultrazvuku myom 5 cm v děloze.Navrhuje odsranění dělohy.Je mi 44 let,mám 3 zdravé děti.Další neplánuji i přesto je nutné dělohu odstranit?Je možná i jiná léčba?Moc děkuji za odpověď Fafejtová

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možný i konservativní způsob léčby.Přímý vliv užívání hormonální antikoncepce (HAK) na vznik nebo růst myomů nebyl prokázán. Naopak je při užívání nízko-dávkované HAK popisováno zkrácení menstruačního krvácení a zlepšení krevního obrazu (vzestup počtu červených krvinek, hematokritu a hemoglobinu). V současnosti je údaj o bývalém užívání antikoncepce vzhledem k riziku výskytu myomů, hodnocen jako indiferentní (riziko se nezvyšuje ani nesnižuje) a současné užívání antikoncepce je považováno za mírný ochranný faktor. Předpokládaná involuce myomů v období klimaktéria se většinou nekoná, pokud pacientka užívá některý z preparátů hormonální substituce (HRT). Jejich užívání však není kontraindikované (zakázané), protože podle většiny studií nepřináší nárůst dosavadních ani vznik nových klinických obtíží (např. děložní krvácení) a jistě ani nezvyšuje riziko malignizace myomu. Gestagenní hormony (progesteron a jeho deriváty) se někdy používají v léčbě myomů – nejde však o léčbu kauzální, ale o pouhý vliv na děložní krvácení. Zatímco běžné nitroděložní tělísko není u většiny žen s děložními myomy vhodnou antikoncepcí, nitroděložní systémy s levo-norgestrelem se osvědčily v prevenci i léčbě krvácení pacientek s menšími myomy.

       

  • Veronika

    Dobry den, je mi 39 bezdetna, jsem asi mesic po preleceni myomu lekem Esmya, myom se zmensil. Pan doktor mi rekl, ze menstruace by mela prijit 3-7 den po dobrani leku. Devaty den prislo jen velmi lehke spineni, ted znovu po 24 dnech velmi lehke spineni (pouze jeden den) vzdy predchazeji bolesti jake jsme myvala 2 dny pred menstruaci, ale krvaceni neprijde. Musim hned k lekari, nebo mam jeste pockat, jak dlouho?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa, optimálně UZ vyšetření a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Iveta

    Dobrý den, 12.3 mě čeká laparoskopická operace. Odstranění myomu 5,5 cm a a dalších 3 menších. Během 2 měsíců se mi o 4 dny posunula menstruace, takže teď jí očekávám 14.3, možná 13.3. Nevadí že jdu na operaci takhle krátce před menstruací? Hlavně mám strach že se menstruace dostaví v den operace. To se doufám nestane. Sestra na gynekologii říká, že prášky na oddálení menstruace nemůžu v tomhle případě užívat. Není tu nějaká jiná možnost jak oddálit menstruaci? Bojím se, že jak na to budu myslet, abych tu menstruaci nedostala, že to dostanu dřív. Jedu z Karlových Varů do Prahy, tak abych se nevracela zpátky zase..Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, dostanete-li menses dříve jen to sdělte zdravotnickým pracovníkům v den nástupu operace. V uvedeném nevidím problém, záleží však na konkrétních podmínkách daného pracoviště.

       

  • Mirka

    V létě mi našli myom a dost veliký. Začala jsem užívat kontryhel ve formě čajů. Tak pravidelnou menstruaci, jakou mám teď, jsem ještě nikdy neměla, ale od doby, co tuhle bylinku užívám, mě svědí obě prsní bradavky. Prosím, mohlo by se jednat o hormonální změny, které způsobil čaj z kontryhele. A jak bude pití čaje působit na velikost myomu. Zmenší se ?????? Děkuji za odpověď Mirka

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den o hormonální změny jít může, ale také nemusí, proto doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa. Na velikost myomu čaj z kontryhele vliv mít nebude. Dále bych zvážil léčbu ulipristalacetátem,tj.přípravkem Esmya. Blíže proberte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Věra

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, když najdou ženě v 34 letech při gynekologické prohlídce dost větší myomek, ale zatím ji na operaci nepošlou, protože nezlobí, kdyby ale zlobil a žena musela na operaci, jak se při operaci řeší neporušená panenská blanka. Bojím se, že bych operací ztratila panenství. Nikde na internetu nemohu k tomuto problému najít informace. Jak operace probíhají ano, ale zřejmě pouze u žen s pohlavní zkušeností. Můj dotaz ve vaší poradně asi někam zapadl, mohu se zeptat ještě jednou? U panen je vedena operace kudy? Přes břicho? Děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, pojem ‚dost větší myomek‘ nevím co znamená, většinou uvádíme v cm a dle jeho lokalizace a případných potíží se stanovuje způsob léčby. Plánujete-li těhotenství v budoucnu pak s největší pravděpodobností jeho LPSK (laparoskopické) odstranění,tzv.myomektomie – tedy přes břicho z několika vpichů. Blíže doporučuji konkrétně dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Věrka

    Dobrý den, při gynekologické prohlídce (první) mi našli myomy. Jeden 5,5 cm a dva 1 cm. Jsem dospělá žena, ale byla jsem vyšetřena postupy jako u dětí. Neměla jsem ještě pohlavní styk. Kdybych musela na operaci na odstranění dělohy (zatím žádné problémy ale nemám), byla by panenská blána porušena, nebo by se hledal šetrný postup operace, aby se blánka zachovala. Děkuji za odpověď Věrka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, roli hraje i uložení myomů a samozřejmě i Váš věk a reprodukční plány. Obvykle se volí mezi konservativnějším (tj.šetrnějším postupem) nebo radikálnějším v případě klinických potíží. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Katka

    Dobry den,mam myom3cm ,dotyka se sliznice ,pomuzou mi prirodni kapsle femina natur pozastavit rust,zmensit objem nebo stratu myomu dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den uvedený preparát nepomůže, doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem a zvážit nasazení preparátu s ulipristal acetátem,tj. Esmya.

       

  • Ivana

    Dobry den chcem sa spytat som v 6tt tehotenstva a zacala som krvacat najskor po utreti na wc potom uz aj pri malej potrebe vypadne zomna par kvapiek cirej krvi zmiesana z neakym slizom a vcera som mala malinke zrazene hrudky krvi po utreti,co robit s tym je to normalne neni to cyklus?ten by som mala mat 17.10 2017

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,jste-li v 6.týdnu těhotenství doporučuji co nejdříve kontrolu u Vašeho registrujícího gynekologa, v případě zhoršení potíží i cestou pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Sarka

    Dobry den. Beru antikoncepci 4. mesic a po 7 denni pauze jsem snedla prosly jogurt omylem a zvracela. Po nejake dobe jsem snedla 1. antikoncepcni pilulku. (normalne jim rano v 7 ale tuto jsem vzala vecer). Druhy den jsem si vzala 2. pilulku presne na cas v 7 rano a vse ok ale kolem 11-12 jsem opet zvracela… Od te doby vse ok, pilulky pravidelne a jiz bez zvraceni. Jde o to ze jsem mela s pritelem sex po 6. pilulce tedy 4 dny po zvraceni (patek). Chci se zeptat zda je velka pravdepodobnost otehotneni

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitá možnost otěhotnění zde je, obzvláště byl-li styk nechráněný. Nejste-li si jistá doporučuji provedení těhotenského testu,případně vyšetření u Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Lucie

    Dobrý den, jsem po potratu v únoru. V pravem rohu deloznim mam myom, ktery udajne s potratem nema nic spolecneho a dalsi pokus o poceti neohrozuje. Jde o nase prvni miminko a oba se na nej tesime a doufame ze priste uz se zadari, ale na posledni kontrole jsem mela ve zprave napsane sluvko kteremu nerozumim a nikdy predtim ho nikdo nikam nenapsal je to slovo T line, co to znamena?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, T-line znamená tripple line – tj. trojrozměrné střední echo=výška sliznice. Nejvýstižnější český ekvivalent je trojlinkové. Jde o UZ obraz, kdy sliznice děložní vypadá jako trojkolejná dráha. Jde o obraz kvalitní děložní sliznice. Stran uložení myomu záleží na jeho velikosti, lokalizaci, také o jaký typ myomu se jedná a reprodukčních plánech. Existují metody konservativní a chirurgické – dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Zuzana

    Lékař mi předepsal na zmenšení myomu a proti silnému krvácení lék esmya, Je to hormonální lék a jaké nežádoucí účinky může způsobit? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Přípravek Esmya (ulipristal acetát) patří do třídy modulátor progesteronových receptorů (PRM), které jsou také známy jako selektivní modulátory progesteronových receptorů. Jedná se tedy o hormonální lék. Esmya má specifický, přímý účinek na endometrium. Během léčby se může objevit ztluštění endometria. Navíc byly u pacientek léčených přípravkem Esmya pozorovány histologické změny endometria, které jsou po ukočení léčby vratné.

       

  • Ivana

    Dobrý den, již 4 roky mě trápí velmi silné krvácení. Loni v lednu mi byl z 90-95% resekován myom o velikosti 2,5x3cm, ale potíže přetrvávají. Nyní mám ještě dva menší myomy (1cm a 1,7 cm). Omezuje mě to v osobním i pracovním životě – důsledky: anemie, únava, nadměrné padání vlasů. Moje paní doktorka ještě navrhuje Depo Proveru, ale odrazují mě nežádoucí účinky a užívání hormonů. Pomohla by mi termoablace? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, termoablace endometria,tj.děložní sliznice je pouze jednou z možností. Existuje celá škála způsobu léčby myomů a nepravidelného silného krvácení – více lze na http://www.myomy.cz. Dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem,ev.centra specializující se na léčbu myomů ve Vašem okolí.

       

  • Martina

    Dobrý den je potřeba podstoupit operaci myom u když je šest centimetrů a jestli ano musím dojít o dělohy? je mně 38 let a chtěla bych mít ještě dítě.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud chcete ještě dítě, samozřejmě nelze přijít o dělohu. Lze hormonálními přípravky myom zmenšit (s velkou pravděpodobností), dělohu zachovat. Pak je možno odstranit aspoň za některých okolností jenom myom a dělohu zachovat. To je ale otázka velice specializovaných pracovišť, protože operace zachovávající dělohu jsou poměrně složité a náročné.

       

  • Dotaz

    Moje matka a sestra mají myom a jsou po odstranění dělohy. Je pravděpodobné, že budu mít taky myom? Mám si nechat odstranit dělohu?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dědičnost myomů je do určité míry prokázána. To ovšem neznamená, že by se toto onemocnění přenášelo vždy z generace na generaci jedním určitým genem. Manifestace, tedy výskyt myomů, také závisí na mnoha okolnostech. Je tedy možné, že myom budete mít taky, ale také jej mít nemusíte. Preventivní operace ve smyslu odstranění dělohy rozhodně není nutná.

       

  • Dotaz

    Dočetla jsem se o léčbě myomů bylinkami – kontryhelem, řebříčkem, maliníkem a lékořici. Co si o tom myslíte?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Výše uvedené bylinky jsou obecně nazývány „ženské bylinky“. Jejich působení může mít určitý vliv na váš organismus, bohužel ale neexistují studie, který by jejich vliv potvrzovaly, nebo objasňovaly.

       

  • Dotaz

    Existuje nějaká jiná léčba myomu než operace?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Existuje i farmakologická léčba myomů. Jednak je to léčba zaměřená na Vaše současné obtíže: léky k mírnění bolesti při bolestivé mestruaci, terapie chudokrevnosti, apod. Dále pak se na trhu vyskytují preparáty, které jsou zaměřeny na receptory myomu. Některé léky vykazují oba tyto účinky.

       

  • Dotaz

    Mám na děloze myom 9cm, a mám obtíže s močením. Musím na operaci?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Jedná se o poměrně velký myom. Takovýto myom může být příčinou určitých obtíží s močením. Existují specifické testy, které by mohly napovědět, zda–li vaše obtíže lze přičítat působení myomu. Každopádně byste měla zvážit operaci už jen z hlediska velikosti myomu a jeho potenciálu růstu a dalších komplikací.

       

  • Dotaz

    Je mi 45 let, mám silnou a bolestivou menstruaci. V poslední době ještě k tomu nepravidelně krvácím. Moje doktorka mi řekla, že je to myomem. Dá se s tím něco dělat?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nepravidelné krvácení může být způsobeno myomem. Taktéž silná a bolestivá mestruace je častým projevem myomů. Mohla byste podstoupit operaci k odstranění dělohy.

       

  • Dotaz

    Mám na děloze 3 myomy, silnou menstruaci (už asi 5 let), musím podstoupit operaci? Slyšela jsem, že se to dá řešit i tělískem.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Hormonální tělísko může zmírnit krvácení. K tomuto účelu se často využívá. Bohužel ale neřeší přítomnost myomů. Operace myomů je vhodná v případě, že myomy jsou velké, nevhodně uložené vzhledem k děložní dutině, nebo máte ještě jiné obtíže.

       

  • Dotaz

    Můj lékař mi před rokem a půl řekl, že mám myom. Nyní chodím co půl roku na kontrolu, myom se mírně zvětšuj, hrozí mi operace. Nechci přijít o dělohu. Je mi 37 let a chtěla bych mít ještě děti.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Další postup závisí na velikosti myomu. Pro ženy v reprodukčním věku je možné, při vhodném umístění a velikosti myomu, zvolit i jinou terapii než odstranění dělohy. Můžeme se pokusit zmenšit myom hormonální cestou, a poté odstranit pouze myom (ne celou dělohu) operací, která se nazývá myomektomie. Je vhodné se poradit s lékařem o možnostech terapie.

       

  • Dotaz

    Dočetla jsem se, že myomy jsou nádory. Jsou smrtelně nebezpečné?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Myomy jsou zpravidla benigní nádory, to znamená že nejsou zhoubné. Každý myom musíme ovšem sledovat, zda-li jeho růst není příliš rychlý, abychom vyloučili jiné diagnózy děložních nepravidelností. Tyto ovšem bývají méně časté.

       

  • Dotaz

    Lékař mi řekl že mám myom. Musím na operaci?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Existuje pestrá škála možností terapie: nasazení hormonálních preparátů, odstranění myomu, odstranění celé dělohy. Některé malé myomy, které nečiní potíže, lze pouze sledovat. Myomy, které se projevují určitými komplikacemi (krvácení, neplodnost, obtíže s močením, s defekací, a jiné), je nutné řešit. Lékař by měl posoudit možnosti terapie a navrhnout způsob léčby.
      Při výběru daného léčebného postupu posuzujeme věk ženy, respektive její přání mít děti, dále tíži a druh obtíží. Zvolená léčba myomů a její efekt závisí především na jejich velikosti a lokalizaci.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.