Cytologie

Cytologie je mikroskopické vyšetření buněk, setřených z povrchu děložního čípku, pochvy či zevních rodidel.

Co cytologie zjišťuje

Cytologie je součástí preventivních gynekologických prohlídek a jejím cílem je odhalení a včasné zachycení nádorových a přednádorových změn děložního čípku.

Jak cytologické vyšetření probíhá

Po běžném gynekologickém vyšetření v zrcadlech provede gynekolog stěry z děložního čípku a vstupu do děložního hrdla. Do pochvy postupně zavede několik špejlí se smotkem vaty nebo speciální kartáčky. Odběry trvají několik sekund a v žádném případě nebolí. Odebrané buňky jsou natřeny na sklo, zafixovány alkoholovým roztokem a odeslány do specializované cytologické laboratoře.

Jak často by ji žena měla podstoupit

Cytologické vyšetření by měla žena absolvovat jednou za rok, v případě nejasných či abnormálních výsledků se doporučuje kontrola v kratším intervalu, obvykle za 3–6 měsíců.

Komentáře (128)

  • Šárka

    Dobrý den, Léčili jsme se s partnerem antibiotiky kvůli infekci mycoplasma a ureaplasma. Po měsíci partner absolvoval kontrolu na urologii. Moč byla prý naprosto v pořádku. Je možné toto považovat za jistotu vyléčení? Nebo je nutné aby absolvoval stěr z močové trubice? On tam jít úplně nechce, když moč byla v pořádku. Já mám stále trošku strach z reinfekce, při styku. Žádné obtíže neměl ani nemá. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na doporučení urologa nebo venerologa, který mu vede léčbu.
  • Erika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nevim podrobnosti, protože mi nikdo nic neřekl, ale pred rokem my vyšla cytologie s nálezem, ale nikdo to neřešil. Po roce mě přivedly na gynekologii, neustále bolesti a změny v menstruaci. Při prohlídce mi doktorka řekla, že mám na čípku okem viditelné prekancerozni léze a udělala mi odběr na cytologii a HPV virus. Výsledky obou vyšly negativně. Nechápu, jak mohla ta cytologie vyjít negativně, je možné, že ji udělali špatně? Děkuji za vysvětlení.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den výsledky cytologického stěru nemusí vždy odpovídat optickému nálezu na čípku.
  • Anka

    Dobré ránko ..Mám sa bát ak mám zvyseny onkomarker S-CA72-4.8.46* kIU/1 ,S-CA19-9/ 5,13kIU/1 ,S-CA125/ 11,20 kIU/1 ,S-CA* 15-3/ 20,00 kIU/1 S-CA- 1,14ug/1 S-CYFRA/ 0,95ug/1. Poradte mi prosim vas za akým lekarom by som mala ist a co robit prevencia apod.Som nefajciar mam vys.159 a vazim 60 kg. Minuleho roku som bola operovana na gynek. hysterektomia mala som dysplazia krcka maternice cin3 teraz po kontrole mi zistili ze mám zvyseny HPV virus gynek.mi pvedal ze uz pre mna nie je nebezpecny tym ze mma vsetko vyoperpvane ale uživam HPV Iside cipky aj oralne dakujem ANka

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, onkomarkery jsou silně nespecifické. Jejich mírně zvýšená hladina ještě nemusí znamenat výrazný problém. Další diagnostiku a rozvahu proberte s lékařem, který Vám tyto odběry doporučil.
  • Jana

    Dobrý den, zkouším sílu internetu, protože jsem bezradná. Už téměř 2 měsíce krvácím, můj gynekolog nic nenašel, z krve vyšla mytologie 11, napsal mi doxyhexal a polygynax, že zánět dělohy. Atb mám téměř dobrané, ale zlepšení žádné. Je mi 26 let. Nevíte, co by mohlo být příčinou? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test. Při opakovaném krácení je vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení dalšího problému v děloze, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den, Před půl rokem jsem byla na gyn. vyšetření a cytologie mi vyšla jako ascu-s. Po půl roce jsem šla na další stěr a výsledek se o stupeň zhoršil (asc-h nelze vyloučit HSIL). Když mi to volal doktor, zrovna jsem zjistila, že jsem těhotná. Řekla jsem doktorovi, že mě vyděsil a on mi na to odpověděl, že se to běžně děje a nemusím se bát. Těhotenství, že se bude více hlídat a objednala jsem se na kolposkopii a biopsii. Chtěla bych se zeptat, jestli se mám obávat, že se výsledky budou rychle zhoršovat, když už po půl roce byly horší. Bude teda nutná konizace čípku, nebo se může stát, že se výsledky zlepší. Poslední dotaz je takový, že partnery nestřídám. Pokud by mne nakazil manžel hpv virem, může nechráněný pohlavní styk ještě více ovlivnit výsledky nebo bychom měli používat prezervativ i když jsem už teď těhotná, takže bychom teoreticky ochranu používat nemuseli. Děkuji a přeji hezký den Wawrzyková

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zůstaňte v klidu v těhotenství se konizace dělá výjimečně. Bude záležit ale i na výsledcích biopsie. S HPV jsme se setkali a setkáváme skoro všichni , často se jedná jen o přechodnou infekci. Prezervativ stejně neposkytuje 100% ochranu před přenosem HPV
  • Kaja

    Gynekologické obtíže. Krásný den, chci se zeptat už aspoň 2 měsíce se lecim s bakterii e coli. Původně si na gynekologii mysleli, ze je to kvasinka a tak mi léky nezabraly (macmiror, jenamazalol). Po kultivaci predepsan polygynax, nezabral, nutrifrutarin globule také nezabraly. Po přeplněné gynekologii navštíveno fakultní nemocnice s nálezem v moči- predepsan mycomax krém a tablety polykací. Také nic. Na gynekologii mi byla udělaná další kultivace a stále nález e- coli a další vaginální tablety bohužel název si nepamatuji. Také nezabraly. Byla odebrána moč s třemi krizky a léčeno antibiotiky Amiksoklav a také nezabral. Jinak pitný režim, urologicke čaje a brusinka. Nově užívám Blokurimu a medvedicove kapky. Na gynekologii mi to nemohou vyléčit. Je ještě možnost nějaké další léčby ? Jiné antibiotika?jsou ještě možnosti prosím ?je třeba změnit gynekologii? Už jsem zoufalá, hygienu dodržuji, pohlavní styl neprovozuji během léčby. Děkuji moc

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní /lze i ambulantně, viz., https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/  a na zvážení urologa při opakovaných infekcích močových cest je i provedení cystoskopie. Samotná bakterie E. Coli v pochvě ještě nemusí ale být příčinou potíží, pochva nesmí být sterilní.
  • Martina

    Dobrý den. Prosím o radu a jestli je možno alespoň rámcově posoudit můj případ. Je mi nyní 36 let. Asi ve 25 letech se mi poprvé po nechráněném styku objevil gyn.opar. Po nějaké době asi ještě jednou, a další výsev až ve 33 letech, v prvním trimestru těhotenství. Přeléčeno lékařem pomocí herpesin tablet. Následně před porodem preventivně znovu nasazen herpesin. Vše v pořádku, opar se už neobjevil a to až dodnes. Je to dva a půl roku od porodu. Máme krásnou zdravou dceru. Až na ten opar v minulosti jsem byla po gyn. Stránce vždy zdravá, cylotologie a všechna vyšetření mi vyšla vždy dobře. Problém který nyní nastal je ten, že poslední výsledky cytologie, a to té spolehlivější, mi vyšly špatně. Paní doktorka mi řekla, že při kontrole byl čípek sice hezký a čistý, ale výsledky ukázaly na počáteční buněčnou změnu na čípku, včetně nálezu papylomavirů. Zároveň mě ale paní doktorka uklidnila , že se nemám ničeho bát, nemám nic dělat, že budeme čekat jak se to vyvine, buď si s tím tělo samo pořadí anebo ne a pak to budeme řešit. Na další cytologie mám jít až za 4 měsíce. Co jsem si načrtla, jedná se v tomto případě jde v podstatě o předrakovinové změny, takže se z toho rakovina může vyvinout. Chci se zeptat, zda se dá tomuto nějak pomoci, jakkoliv, já sama. Nějak podpořit budoucí kladný výsledek cytologie. Pak bych se chtěla zeptat, zda nemůžu nějak nakazit svou dceru, napr. Kontaktem.. tím že sáhne na muj ručník, prádlo, jakkoliv. A zda je bezpečné pro mého partnera abysme se spolu milovali, zda ho nemůžu nějak ohrozit, když mi vyšly pozitivně papylomaviry. Paní doktorka mi řekla že můžu žít úplně normálně ale pro jistotu můžeme použít kondom. Je prosím pro partnera bezpečný orální sex se mnou? ... Omlouvám se. Ale trápí mě to. No a poslední věc, která je nutná dodat, zjistila jsem, že mi byl můj partner cca dva roky nevěrný. Pravidelně dlouhodobě. Cca někdy po mém porodu v roce 2021 navázal další vztah až do současnosti, kdy tedy byl sexuálně aktivní s danou ženou i se mnou současně. Je možné, že mě tedy nakazil on? Vím že gyn. Opar způsobují také papyloviry a opar jsem měla už před tím než jsem se současným mužem začla chodit, ale od té doby jsem měla vždy cytologii v poradně a všechny vyšetření.. děkuji moc za Váš čas, případně za radu. Martina P.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gynekologický opar způsobují viry herpes simplex, papilomaviry způsobuji genitální bradavice, jedné se o odlišné diagnozy. většina popupulace si s infekcí papilomaviry poradí sama, vhodné je očkování. Existují i lokální krémy k podpoře imunity pochvy a děložního čípku napt. papilocare nebo regresil. Podrobnosti Vám vysvětlí registrující gynekolog.
  • Světlana

    Zdravím vás chtěla by sem se zeptat mamka je po operaci má vybranou materinici i vaječníky po 4 letech šla na citologii a přišli ji výsledky pozitivně HPV virus vysoky chci se zeptat může to být něco špatně nebo to může být nějaký zánět a pod... Pokud nemá dělohu a vaječníky může mít tu špatnou nemoc předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, záleží na typu viru a také, jestli má ponechaný děložní čípek. Virus HPV je nejrizikovější právě pro děložní čípek. Sledování zajistí registrující gynekolog.
  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Je mi 47 let. Závěr z cytologie: ASC-US, reaktivní buněčné změny, metaplázie, atypické buňky, smíšená flóra. Po třech týdnech HPV test: HPV DNA testu pozitivní. Neprokázán HPV 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58. Prokázán 35, 39, 51, 56, 59, 66, 68 (alespoň jeden ze skupiny, bez rozlišení jednotlivých typů). Gynekolog mi dal na výběr buď konizaci, nebo počkat 3 měsíce na další cytologii, nebo očkování proti HPV. Prosím o radu jak se rozhodnout. Moc děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží ještě i na kolposkopickém nálezu.... problematika je široká a postupuje se individuálně.
  • Martina

    Dobrý den, mohu jít 10 dní po skončení léčby Polygynaxem na kontrolní cytologii (v minulém stěru ASCUS)? Nebude můj výsledek kvůli polygynaxu zkreslen, je deset dni dostatečný rozestup od ukončení užívání přípravku a kontrolou? Díky za radu.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na kontrolu můžete jít
  • Zdena

    Dobrý den,vysledky cytologie děložního čípku: čípek v pořádku , ale výsledek v okolí čípku ACG-NOS, kontrola za 3 měsíce... Prosím, bojím se , co to znamena , může to být rakovina? A mohu 3 měsíce pred kontrolou používat přípravek Deflagyn??? Mohl by mi pomoct??? Děkuji Zdena

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle popisu máte nespecifické změny na buňkách v kanále děložního čípku. Deflagyn ničemu neublíží, určitě je potřeba za 3 měsíce provést gynekologickou kontrolu.
  • Klára

    Dobrý den, přiznám si, že jsem trochu hypochondr a mám strach z rakoviny obecně. Mám dotaz ohledně spolehlivosti standardní cytologie. Cca ve 20 letech jsem měla nějaký nález na čípku, asi nějaké lehké změny, dostala jsem pak nějaké globule, ty jsem si měla zavádět před návštěvou a pak jsem šla na kontrolní stěr cca po 3 měsících. Pak mi bylo řečeno, že je to trochu lepší a nepamatuji si, jestli mi řekli, že mám znovu přijít, jestli za půl roku nebo za rok, nevím... Řešila jsem tenkrát jiné věci a pak jsem na prohlídku už nešla cca 4 roky (byla jsem hloupá, já vím). Navštívila jsem jinou lékařku, kam docházím již 7. rokem od roku 2017, říkala jsem jí, že jsem měla nějaké změny na čípku a že jsem nebyla nějakou dobu na prohlídce. Udělala mi stěry a byly ok, a byly v pořádku i stěry následujících 6 let, tzn, doposud. Nicméně dočetla jsem se, že standardní cytologie je málo spolehlivá a že se může stát, že se rakovina čípku nediagnostikuje právě kvůli tomu. Hrozně se bojím, že by to mohl být můj případ, i vzhledem k tomu, že jsem už ve 20 měla nějaké změny, které se mohli až doposud stále rozvíjet a způsobit karcinom. Prosím co si myslíte o té cytologii? Jak je reálné, že až doposud byla falešně negativní? Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, žádné vyšetření není na 100% spolehlivé, pokud i opakované stěry byly v normě, je pravděpodobné, že změny na čípku nemáte. Dá se doplnit jako nadstandardní vyšetření mimo pojišťovnu detekce HPV viru v oblasti děložního čípku jiným druhem stěru.
  • Lenka

    Dobrý den,je možné,aby po mě chtěl gynekolog zaplatit rozšířené histologické vyšetření,co prý zachytí více typů nádorových buněk?Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ne všechny metody pojišťovny proplácejí.
  • Erika

    Chcela by som vedieť,čo môžem urobiť pre seba pred cytologickým vyšetrením aby to nebolo také bolestivé.Som už dôchodkyňa a veľmi to bolí. Ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v pozdější věku dochází k úbytku tkáně v oblasti genitálu, to má za následek obtížný odběr cytologie z děložního čípku. Lze před vyšetřením užít běžné léky proti bolesti.
  • Hana

    Dobrý den, před preventivní prohlídkou a stery se nemají provádět vyplachy, píše se až 5 dní. Proč? Jak výplach ovlivní výsledky? Vůbec jsem si to neuvědomila a udělala si jej dva dny před kontrolou. Na výsledky stále cekam. Lze jit znovu, když si to člověk zaplatí nebo jak postupovat? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, osobně bych v tom dramatický problém neviděl.
  • Michal

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné,aby byl výsledek HPV testu ovlivněn probíhající infekcí HSV-2 viru? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den,, jedná o jiný typ viru, detekce je spolehlivá i při onemocnění oparem.
  • Lenka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mi může být udělán výtěr, i když jsem neměla pohlavní styk.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, stěr z děložního čípku se standardně provádí až po pohlavním styku, 
  • JITKA

    DOBRÝ DEN.MÁM DOTAZ OHLEDNĚ KRVÁCENÍ.JE MI 48 LET.PŘED PUL ROKEM JSEM DOSTÁVALA MENZES JEDNOU ZA DVA MĚSÍCE.PAK JSEM Z NIČEHO NIC ZAČALA SILNĚ KRVÁCET.MUJ GYNEKOLOG MI PŘEDEPSAL ASCORUTIN A ŽE KDYŽ ZAČNU SILNĚ KRVÁCET AT SI HO DESET DNÍ BERU,PAK ŽE DO DVOU DNU DOSTANU MENZES JAK BYCH MELA.TED KRVÁCÍM JIŽ TŘETÍ TÝDEN.BYL MI OPĚT DOPORUČEN ASCORUTIN.BOHUŽEL NEPOMÁHÁ.JÁ SE PŘESTĚHOVALAB DO PRAHY A NEMOHU NAJÍT GYNEKOLOGA.KTERÝ BY MĚ VYŠETŘIL A POMOHL S MÝM DOCELA DOST SILNÝM KRVÁCENÍM.DĚKUJI JITKA G.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při silném krvácení je potřeba gynekologické vyšetření, i v nemocnici.
  • Lenka

    Dobrý den, v pátek jsem byla u lékaře na preventivní gynegologické prohlídce, kdy mi byl brát stěr z děložního čípku. Běžně ten den trochu špiním, ale tentokrát slabě krvácím již od toho pátku + víkend i dnes (tj. 4. den). Volala jsem paní doktorce a říkala, že mohla prasknout nějaká cévka a že krvácení během 2-3 dní ustane, což se tedy zatím neděje. Jaký je Váš názor? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, někdy přetrvává špinění i týden, pokud neustává, je potřeba gynekologické vyšetření.
  • zuzka

    preco krvacam mimo menzes podbrusko ma boli aj som dnes vycikala zrazenu krv

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba gynekologické vyšetření.
  • Eva

    Dobrý den, při poslední preventivní gynekologické prohlídce mi byla zjištěna cysta, kterou mám zřejmě velice dlouho, ale můj bývalý gynekolg mi o ní nikdy nic neřekl a pak zemřel, oznámení o cystě mám od nové lékařky neznámého exotického původu, které příliš nedůvěřuji a nevím co mám s touto diagnózou dělat. Na kontrolu mám přijít za 3 měsíce, medikaci nemám žádnou a to sem jasně avizovala nepravidelnou menstruaci a možnost, že jsem již v přechodu i když mi je "jen" 43 let. (u všech žen v rodině to proběhla takto brzo). Nebyly mi provedeny ani odběry krve, jen vnitřní ulzrazvuk a stěry. A byla jsem upozorněna, že když cysta nezmizí budu muset na nějaké "markry, čemuž vůbec nerozumím. Něco jsem si zjišťovala sama a mám strach, že budu muset na operaci, což mě děsí, protože na operaci jsem byla naposledy loni v březnu (štítná žláza) a bylo to pro mě peklo. Proto se ptám, zda existuje nějaká spolehlivá možnost, jak se cysty zbavit jinou cestou například pomocí léků. Další operaci už nechci, protože pobyt v nemocnici je pro mě čiré utrpení a extrémní nápor na nemocnou psychiku. Proto vás žádám o radu, jak se té cysty spolehlivě zbavit bez operace.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, postup záleží na vzhledu a velikosti cysty, při pochybách o možném zhoubném onemocnění je vhodné vyšetření v onkogynekologickém centru v nemocnici.
  • Lucky93

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat 29.3 jsme byla na gynekologii ,a bylo mi řečeno že moje výsledky z cytologie vychází poslední dobou špatně a doporučují mi konizaci. V nalezu mám napsané toto a moc tomu nerozumím. UZV:děl v AVF,norm.velikosti,EM echo přímé homogenní 6mm,CD bez VT,adnexa bilat.bpn. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přesný důvod indikace ke konizaci Vám musí sdělit gynekolog provádějící výkon.
  • Jana

    Dobrý den, v roce 2017 jsem podstoupila konizaci děložního čípku, od té doby je cytologie vždy v pořádku. Před půl rokem se gynekologovi cosi nezdálo na děložním čípku, ale říkal, že uvidíme podle cytologie. Ta opět vyšla v pořádku (připlácím za ten lepší LBC test). Nyní mě odeslal do COP, do zprávy napsal uteri kolpo LGL až HGL, ale nic mi k tomu neřekl. Výsledek poslední cytologie zatím není. Jsem z toho celkem na nervy, termín v COP mám až za měsíc. Chci se zeptat, jestli je možné, že by opětovné změny na čípku tak dlouho cytologii unikaly? Může jít případně o něco jiného, než předrakovinové změny? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, důvod odeslání k expertnímu kolposkopickému vyšetření Vám má vysvětlit ošetřující gynekolog. Ne všechny změny na čípku může zachytit cytologický stěr.
  • Maria

    Dobrý deň, vyšiel mi z cytologie výsledok L-sil Low -grade skvamózna interaepiteliálna lézia. Cytológia bola vykonana 17.1.2023Ďalšia kontrola o 6 mesiacov. Používam na odporučanie PAPILOCARE. Dnes som zistila, že som tehotna. Môžem papilocare pouzivat aj pocas tehotenstva? Je moj zdravotny stav nebezpecny voci tehotenstvu? Dakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pro skupinu těhotných pacientek není dostatek dat. Poraďte se se svým gynekologem. Osobně užívání v graviditě nedoporučuji.
  • Anka

    Dobrý den.Ja som bola na preventivnej prehliadke a mi vysiel výsledok dg. H SIL onkocystoser z porcia .Atypické dláždicove bunky HIGH-Grade skvamozna intraepiteliarna lézia stredne dysplazia cin 2 .tazká dysplazia cin 3 .doporučuje mi 29-3-2023 konizáciu..bojim sa neviem setry mi zomreli na rakovinu aj brat a momentalen neter ma rakovinu krčka maternice 30 rocná aje v stádiu kde sa čaka na koniec ...a dalsi a sestra tak isto zije v plzni vcera som dosla domov bola som ju navstivit ma rakovinu pluc a metastazy v mozgu..tá konizácia je bezpecna pre mna? je to uz rakovina? bolo by lepsie odobrat mi celu maternicu ? mam 58 rokov bojim sa aby sa to nezvrtlo na horsie časom bola by so velmi rada a vdačna ak by ste mi mohli odpovedat asopon do utorka 28.3. aby som sa vedela rozhodnut .dakujem pekny den .

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, za daných podmínek je konizace určitě na místě,.
  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore, v mládí jsem brala antikoncepci a nedělala mi dobře. Tak se jí vyhýbám jak můžu. Teď je mi 41 let, mám problémy, špiním a krvácím mezi cykly, jsem vždy unavená a bolí mě břicho. Podle krevních testů v přechodu nejsem, na ultrazvuku nebylo vidět nic neobvyklého. Pan doktor mi vzal cytologii z čípku a ta dopadla špatně. Když jsem si volala jestli by to moje špinění a krvácení mezi cykly a bolesti břicha mělo souvislost se špatnou cytologií. Bylo mi řečeno, že ne. Pan doktor mi dal antikoncepci a za 3 měsíce provést znovu stěr z čípku. Je tohle správný postup odbýt ženu antikoncepcí?? Chci podotknout, že moje problémy trvají už přes 2 roky. A vnitřně vím, že tam dolů je něco špatně. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny i kanálu děložního hrdla, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená když jsem měla 50 dní zpoždění. Mysle jsem si že jsem těhotná a z ničeho nic jsem to dostala a strašně moc jsem krvácela a měla velké bolesti břicha. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, možných variant je více, je vhodná kontrola gynekologem.
  • Soňa

    Dobrý den , přišel mi dopis , že mám podstoupit kontrolní cytologii kde je uvedena dyagnoza. R103 bolest umístěna do jiných míst části bricha. Mohu se zeptat co se tím konkrétně myslí? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, číslo diagnosy je jen byrokratická záležitost, nemá to nic společného s kontrolní cytologií.

  • Monika

    Dobrý den,před 8 lety jsem podstoupila konizaci cipku.Od te doby vsechno v poradku.V zari jsem byla po roce na kontrole,pak doktor mi rekl ze vse vypada hezky,udelal mi cytologii.Par dni zpatky mi prisla sms,ze se mam objednat na kontrolni vysetreni ze jsem mela atipicke bunky.Kontrola za 3 mesice.Moc se bojim co to muze znamenat.Nejde mi do hlavy,ze mi napsali az po 2.mesich.Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, postup záleží na výsledcích stěru a kolposkopickém vyšetření. Domluvte se s lékařem.

  • Marie

    Dobrý den, cca před půl rokem jsem podstoupila konizaci čípku s nálezem HSIL/CIN3. Nyní jsem čerstvě po kontrolní cytologii + HPV test. Můj gynekolog mě informoval,že dle výsledků cytologie je stále potvrzena infekce virem (stále tam vychází rizikový podkmen). Lékař mi řekl, že další kontrolní cytologii je možné provést až za 4 měsíce a následně se dle výsledků bude řešit, co dál. Ráda bych se zeptala,zda se jedná o správný postup,případně je možné provést kontrolní cytologii dříve. Vzhledem k výsledkům bioptického vyšetření po konizaci (CIN3) mám strach čekat další 4 měsíce. Také prosím o radu, zda existují nějaké léky, vitamíny, které mohou pomoci podpořit imunitní systém přímo při této problematice. Předem velice děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde záleží na doporučení expertního kolposkopisty, samotná přítomnost HPV viru ještě naštěstí neznamená rakovinu. K podpoře eradikace HPV viru slouží vaginální přépravky např. regresil nebo papilocare

  • Martina

    Dobrý den, v 6/2022 mi byl dělán pravidelný ster z děložního čípku a v říjnu mi sestra volala, že to nedopadlo úplně dobře. Nyní jsem byla na kontrolní cytologii + se doplnil ster na HPV, výsledky budou cca za 3 tydny. Ptala jsem se pani doktorky, jak ta červnová cytologie vysla a rekla mi, že tam je HSIL. Je možné, že me s tímto nálezem nechala 4 měsíce čekat a pozvala mě pouze na kontrolní stěr? Četla jsem, že tento nález se musí řešit ihned. ještě bych doplnila název antikoncepce, kterou jsem brala - Mirelle. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nyní záleží na výsledcích, při přertvávání nálezu a pozit. HPV je na místě vyšetření expertním kolposkopistou

  • Monika

    Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou, jak dlouho lze uchovávat odebrané vzorky pro cytologické vyšetření formou LBC? U nové lékařky jsem byla zaskočena následující informací – odebrané vzorky budou výjimečně transportovány do cytologické laboratoře až po uplynutí 2 týdnů. Vím, že u klasické cytologie bylo dříve doporučováno zpracování do týdne, max. 10 dnů. Žádala jsem rovněž o HPV vyšetření. Nebudou výsledky po tak dlouhé době skladování zkreslené? Jaký je adekvátní termín dodání tohoto biologického materiálu pro zaručení kvalitních výsledků? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, to záleží, jaké médium od jaké laboratoře paní doktorka používá.

  • Monika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,již čtyři roky jsem sledovaná v copu pro nález na čípku lsil. Poslední dva roky mi cytologie vycházela lsil ojediněle asch,podle kolkoskopickeho vyšetření je nález čtyři roky stejný a nevypadá to na závazné změny dle lékaře. Poslední biopsie cca 6 měsíců nazpět vyšla zcela negativně.Nasledna cytologie lsil, kontrola v lednu. Mám dvě děti,je mi 34 let, další děti neplanuji. Nebylo by lepší provést konizaci,někde jsem četla,že cytologie není přesná a vždy se nepodaří vzít vzorek pro biopsii z přesného místa, obávám se,aby nález nebyl ve skutečnosti horší. Děkuji za vaší odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto je na zvážení expertního kolposkopisty, i konizace může mít své komplikace při nebo po výkonu. Taky záleží, jak Vám vychází přítomnost HPV viru.

  • Jana

    Dobry deň, chcela by som sa poradit. Mam 40 rokov za sebou 6 ivf jedno dieta / cisarsky/. Policysticke ovaria, posledne myom maternice 2020 laparoskopia, predtym vysoka sliznica maternice histologia vraj hormony. Vsetky cytologie v poriadku. Teraz jun zvacsena sliznica krcka opatovne sono po mesiaci to iste - cytologia klasicka bola negativna. Navrhli mi hystologiu z krcka. Otazka znie kedze nechcem nic podcenit co robit a ani sa nechcem do nicoho hrnut. Mam sa bat napriek dobrej cytologie ze je to nieco vazne? Dakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i v děložním hdle se mohou vyskytovat polypy, které dělají vyšší ,,sliznici,, Vhodnější diagnostika by byla pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Veronika

    Dobrý den, dcera 6let, byl u ní nedávno diagnostikován Lichen sclerosus. Funkční cytologie ji vyšla takto: estrogenní efekt-přítomný, maturační index b- 85 i- 10 s- 5 , karyopyknotický index: 5% a eosinofilní index-5% Parabazální a bazální v trsech, stočené I ze všech vrstev s reaktivní eosinofilií cytoplasmy, izolované eosinofilí S, četné bezjaderné šupiny, výrazné pozadí, holá jádra, reaktivní změny. Děsí mě, že v 6ti letech má estrogenní efekt? Co to pro nás znamená? V nemocnici mi řekli, jen že dceru budou sledovat? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto spadá do odbornosti dětského gynekologa.

  • Nikola

    Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz, byla jsem před 14 dny na odběrech cytologie. Každý rok chodím pravidelně, vždy výsledky v pořádku. Nyní mi volal pan doktor, že výsledky nejsou v pořádku, bohužel jsem byla zrovna na cestě v autě a z jeho různých zkratek jsem nic nepochopila. Nicméně mi řekl, že mám užívat 2 x denně Zaretis a 2 x denně Indonal po dobu tří měsíců a pak přijít na další cytologii. je mi 40+, nevíte čeho se mám obávat ze své praxe, já vůbec netuším co mi tedy je a mám dost šílené představy a obavy. předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, některé změny na čípku souvisí se zánětem, když se přeléčí, často jsou kontrolní stěry již v pořádku.

  • Barbara

    Dobrý deň prajem , Obraciam sa na vás otázku ohladne problémov po Hysterektómi, ktorá bola vykonaná 8.6 za pomocou robota DaVinci. Môj problém spočíva v tom, že mi po 5 týždňoch zistili, že mám na pahyle granulačne tkanivo. Boli mi odporučené vaginálne čapiky Gyntima, zobrali mi vzorku na citologické vyšetrenie. Výsledky neboli dobre, tak mi v zahraničí predpísali macmiror complex. Po 12 dňoch som bola zasa na kontrolu, zobrali mi opäť vzorku na citologické a dostala som vaginálne tablety Gynoflor, ktoré ešte užívam, po doručení výsledkov má pani doktorka kontaktovala, že je znepokojená, nakoľko v pošve mám črevnu baktériu, ktorá tam nemá čo robiť a nasadila mi ATB Amoksiklav 2 x 1000 mg ktorý douzivam v pondelok. Od včera mám bolesti v podbrušku.začala má bolieť chrbtica na pravej strane. Mám aj divertikulitidu. Nemôže tá črevna baktéria pochádzať z ochorenia divertikul? Ešte by som sa rada opýtala, ako sa bude riešiť to granulacne tkanivo? Veľmi pekne Vám vopred dakujem za spätnú väzbu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, granulační tkáň po operaci je někdy součástí hojení a v rámci 3 měsíců se často nález stabilizuje, nejzávažnější komplikaci u Vás by bylo provalení divertiklu do pochvy a vznik rektovaginální píšťele. K průkazu je ale zapotřebí rektoskopické došetření.

  • Martina

    Pravidelně podstupuji cytologii a o bezbolestném vyšetření (pouze při rozevření čípku) u mě nemůže být ani řeč. Lékař přisuzuje vinu psychice, já spíše velmi negativní a bolestivé zkušenosti s tímto vyšetřením z dávné minulosti (2 dny poté jsem krvácela, předtím bez problémů). Chápu význam vyšetření ale mám pocit, že jsem asi jediná pacientka, která se při vyšetření kroutí bolestí a netuším jak toto překonat. Když podstupuji vyšetření hned po mesntruaci, je to trochu snesitelnější.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nejsou potíže při pohlavním styku, pak opravdu hraje psychika asi největší roli, lze před vyšetřením užít i analgetika např. ibalgin, algifen...

  • Kateřina

    Dobrý den, v listopadu roku 2021 jsem zacala po sexu (nenasilny) krvacet, svetle cervena krev - ne spineni, ale dost krve, jednorázově. Byla jsem za svou gynekolozkou a ta mi rekla, ze je to bud chlamydie nebo spatna cytologie. Po par tydnech volala, ze je cytologie zhorsena a ze mam pockat 3 mesice na dalsi testovani (vubec me neseznamila o co se jedná, jak to bufe probihat, jak zlepseni cytologie podporit - vse jsem si misela nacist sama na internetu). Kazdopadne jsem se rozesla s pritelem. Po 3 mesicich cytologie vysla v poradku. Do etesniho brezna/dubna jsem nemela sex a tak jsem se domnivala, ze je vse v poradku. Nyni mam noveho partnera a opet hned po sexu krev - partner na penisu a ja na toalete plny toaletni papir. Opet svetle cervena krev, hodne krve, jednorazove. Po kazdem sexu. Zasla jsem tedy opet za svou gynekolozkou, ze se bojim zhorsene cytologie, ze krvacim po sexu (rekla, ze zhorsena cytologie krvaceni po sexu nezpusobi ikdyz minule tvrdila, ze je to tim). Taly se mi divala do karty a divila se, kdy jsem tu cytologii mela zhorsenou (potrebuji zmenit doktorku a ordinaci). Kazdopadne udelala testy opet na chlamydii a na cyto a predepsala mi Dalacin (ze je zo mast na vsechno, kdyz se nevi, co zene je). Po sterech konstatovala, ze cipek vypada zanetlibe, ze po steru zacal hned krvacet. Nyni cekam na vysledky. Kazdopadne by me zajimal vas nazor o co by se mohlo jednat? Budu rada za kazdou radu kam s timto problemem zajit ci za doporuceni gynekologa, ktery chve problemy opravdu resit a nejsou mu pacienti lhostejni. Nyni chodim na soukromou kliniku, kde si za vse platim, ale pece se mi moc nedostava. Dekuji za vas nazor a rady.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin krvácení po styku je celá řada, nejčastěji se jedná o chronický zánět v oblasti čípku nebo přednádorové stavy. Léčba je dle diagnozy. ve Vašem případě bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř čípku děložního, lze i ambulantně viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Gabriela

    Dobry den, muj lekar mi nasel cystu o velikosti 2 cm, po par tydnech se premistila z praveho vajecniku na levy. Vysledky cytologie jsou v poradku. Presto mi pan doktor navrhl operaci na odstraneni vejcovodu. Neni to zbytecny zasah? Je mi 42 let. Dekuji za odpoved Gabina

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je operace správně indikovaná, benefity převažují nad riziky.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem 8 měsíců po konizaci, která vyšla dobře a bylo říznuto už i do zdravé tkáně, čili by mělo být teď vše prý zažehnáno a čípek v pořádku, vše zahojeno. Byla jsem teď po 8 měsících od operace na pravidelné prohlídce s tím, že mi vezmou stěry i endobrush. Nyní mi přišly výsledky a ve zprávě zní: STĚR I uspokojivý, jiné změny: reaktivní bunečné změny - metaplazie včetně nezralé. Změny k závěru (infekce, apod) : Smíšená flóra. ZÁVĚR: ASC-US. Doporučenou mám kontrolu za 4-6 měsíců. V kultivaci jsem měla nějaké bakterie a kvasinky, z toho i Streptokoka, který vyžaduje prý přeléčení, aby se nerozjely například záněty močových cest apod. Nyní beru polygynax na 12 dní a přítel je také zaléčen antiboiotiky. Může nález kultivace souviset s nálezem na čípku? Může jít o zánět čípku ze streptokoka? Jsem znepokojená, je mi 26 let a ještě nemám dítě, představa opakovaných konizací mě docela děsí, když jsem ještě nerodila a mám strach. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nálezu na čípku v cytologii ASC-US a negativním kolposkopickém nálezu se opravdu může jednat jen o přechodnou změnu nejčastěji vyvolanou zánětem.

  • Lenka

    Dobrý večer, má gynekoložka mi předepsala na zánět (po konizaci čípku) vaginální tablety Polygynax a Gynoflor. Řekla mi do telefonu tolik informací, že jsem nepostřehla, zda je můžu podávat současně. Nebo brát jedny a po skončení užívání ty druhé. Mohl byste mi prosím poradit? Děkuji Lenka.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na paní doktorce, logicky na zaléčení zánětu myslela první polygynax a poté až gynoflor.

  • Lucie

    Dobry den, rada bych se zeptala, v 1/2021 jsem podstoupila konizaci děložního cipku, vysledek histologie LSIL CIN I a pozitivní vysledek molekulárně genetickeho testu, metylacni test. Následně jsem byla na cytologii v dubnu, srpnu a prosinci roku 2021, které měly být vporadku. Když jsem chtěla odebrat cytologii teď v červnu po půl roce od poslední cytologie řekl mi lekar, ze stačí až v prosinci 2022, což je ale az po roce od poslední cytologie z prosince roku 2021. od konizace ještě ale neubehly ani dva roky. Rada bych se zeptala, je tento postup správný? Případně mohu si cytologii nechat odebrat jinde, i za cenu toho, ze si ji zaplatím celou? Nemam prostor teď hledat jiného gynekologa, ale odebrat cytologii bych chtela už jen proto, ze v srpnu máme jít s manželem na IUI, tak bych rada vedela, ze je vše Ok, abych nemusela pak v těhotenství řešit další nepříjemnosti. Dekuji moc za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, cytologie jako odběr - samoplátce je určitě možný, cenu Vám musí říct Váš gynekolog.

  • Kaja

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na Váš názor. Mám 25r a pred 6mi rokmi mi 1x zistili hpv virus. Napriek tomu že ho mám už roky, nikdy sa mi nezhorsila citologia. V maji 2021 som mala vsetky vysledky v poriadku. Následne som absolvovala 2x vakcínu na Covid a v septembri uz bola moja citologia LSIL a HR HPV DNA 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 pozitivne a 16 a 18 negativne Tento mesiac som bola na opätovných výteroch a výsledok bol uz ASC-H. Doktor navrhol objednat sa na biopsiu a zaočkovať sa proti HPV co najskôr. Chcela by som vediet Váš nazor, aky postup by ste navrhovali v mojom pripade. Nebolo B lepsie spravit ihned konizáciu nech mám pokoj? Je biopsia bezbolestná a má vakcína aj v tomto štádiu este zmysel ? Ďakujem krásne za odpoveď. 🙏🏽

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, biopsie se nebojte, pokud při kolposkopii je vidět podezřelé ložisko, obvykle se před konizací odebere biopsie. Očkování určitě zvažte.

  • Ivana

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je vhodné v těhotenství dělat cytologii. Měla jsem jít na preventivní prohlídku, ale zjistila jsem, že jsem těhotná, nikdy jsem žádný špatný výsledek neměla. Děkuji za informace.

    • MUDr. Jan Malaník

      Ano, v těhotenství se dá a často i odebírá cytologie s děložního hrdla, nemějte obavy, miminko to neohrozí.

  • Denisa

    Dobrý den, v prosinci při preventivní prohlídce mi vyšli špatne výsledky cytologie (lehké změny buněk) ,tak teď v březnu jsem byla na kontrolním odběru + mi dělali HPV . Výsledky z cytologie jsou v pořádku ale HPV mám pozitívny (16,39) . Příští kontrola za půl rok Chceme se začít snažit o miminko.Myslite že je dobrý nápad,nebo raději počkat toho půl roku na další výsledky? Nechci nic podcenit. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, kontraindikaci gravidity s největší pravděpodobností nemáte, podrobnosti Vám sdělí ošetřující gynekolog

  • Tereza

    Dobrý den dnes jsem si našla na vchodu do čipku bíly povlak, ale jen ve vchodu. Mam porizene i nejake snimky, pokud by bylo mozne vam je zaslat k odbornemu posouzeni bylo by to skvelé. Nevim co s tim zadne jine problemy nemam a muj doktor ma ted dovolenou poradite mi?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně se jedná a kvasinkovou infekci, kterou lze přeléčit preparáty s obsahem klotrimazolu jako je např. Canesten nebo Jenamazol 2% krém. Tyto přípravky jsou v lékarně volně prodejné bez receptu, zdrav. pojišťovny je nehradí.

  • Lucia

    Dobrý deň. Rada by som sa informovala. K mojej otázke som nenašla vhodnu kategóriu tak sa ospravedlňujem. Ale mám otázku teoretickú. Prosím ako je možné z pohľadu gynekológa vyšetriť pacienta ktorý je imobilny. Teda nemá možnosť sa" posadiť" na vyšetrovacie lozko- koza. Ďakujem. Ide o ženu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vyšetření imobilní pacientky je možné díky vyšetřovacím stolům, kterí jsou nastavitelné pomocí motorů a dá se nastavit pořebná poloha.

  • Lenka

    Dobrý den, už rok mám diagnózu ASCUS (chodím samozřejmě každých cca 5 měsíců na nový stěr). Chtěla bych se zeptat, jestli byste mi nedoporučili něco účinného, co by mohlo tento problém vyléčit? Dále se chci zeptat, jestli může pomoct vysazení hormonální antikoncepce a jestli, i když mám ASCUS, jestli je možné používat pesar? Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASC-US znamená, že výsledek stěru je lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Nicméně je potřeba udělat kontrolu. Nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3 až 6 měsíců. Je možné použít přípravek Papilocare gel. Papilocare je vaginální gel, který je určený pro obnovu přechodové (transformační) zóny děložního hrdla pro prevenci a podpůrnou léčbu lézí čípku děložního. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 47 let. Mám cytologii v pořádku, test HPV negativní. Provádí se v takových případech ještě biopsie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte cytologii v pořádku a HPV test negativní, tak se biopsie čípku neprovádí.

  • Kateřina

    Dobrý den, mám dotaz-jsem měsíc po konizaci děložního čípku. Je mi 21 let a chceme se s přítelem snažit o miminko. Můj gynekolog mi řekl,že se můžeme začít snažit za rok. Tam kde mi dělali zákrok mi řekl doktor za 4 měsíce. + teď bych měla jít na víc na očkováni Gardasil chci se zeptat zda mužů otěhotnět po 4 měsících- když poslední dávka očkováni se dava až za 4 měsíce. Vadilo by to popřípadě v těhotenství nebo ne? Děkuji za váš názor .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, o těhotenství se můžete snažit již po 4 měsících. Také pravděpodobně nemusíte otěhotnět první nebo druhý cyklus. Za normu se považuje těhotenství do 1 roku.

  • Tereza

    Dobrý den zajímá mě zda-li samotest od Canestenu odhalí trichomoniazu. Už jsem po léčbě, ale dnes jsem byla na kontrolním stěru a pani doktorka mi řekla, že si mám na výsledek počkat další 3 týdny což mě nechává v nejistotě jestli už jsem zdravá. Samotest jsem si koupila tak jestli po jeho udělání můžu být konečně klidná nebo ne. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Canestest Test pro samodiagnostiku vaginálních infekcí pomůže určit zda se jedná o kvasinkovou či bakteriální infekci, a zvolit tak vhodné řešení problému. Více najdete v příbalovém letáku. Trichomoniáza se projevuje nažloutlým páchnoucím zpěněným výtokem. K její diagnostice bude vhodnější provést kultivační vyšetření.

  • Daniela

    Dobrý den, ve 13-14 letech jsem byla očkovaná vakcinou Silgard, nyní je mi 27 a vyšla mi cytologie- Výsledky s kontrolou, po telefonu jsem se od sestřičky nic nedozvěděla, ale řekli mi, že mám jít za půl roku na odběr znovu. Občas mě píchne v podbřišku a mám tělísko druhým rokem (pro nerodičky Kyellinu na 5 let). Vzorek na cytologii mi brali první den menstruace (nevěděla jsem to, začala jsem krvácet až v ordinaci). Mám se něčeho obávat? Je možné, že odběr byl nějak ovlivněn? Nebo není to díky tělísko? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Silgard je vakcína proti lidským papilomavirům. Poskytuje účinnou ochranu proti onemocněním způsobeným typy HPV viru obsaženými ve vakcíně. Tato onemocnění jsou rakovina děložního čípku, análního otvoru, rakovina vulvy a vaginy a genitální bradavice. V současné době se používá vakcína Gardasil, která chrání proti 4 typům viru HPV: proti 2 typům způsobujícím rakovinu děložního čípku, rakovinu vulvy a vaginy a rakovinu análního otvoru (typy 16 a 18) a proti genitálním bradavicím (typy 6 a 11). Pokud máte mít kontrolní cytologické vyšetření za 6 měsíců, pravděpodobně vyšly na cytologii jen lehké změny.

  • Michaela

    Dobrý den, již 3. rokem mám opakované lehčí změny na děložním čípku (chodím na kontroly 2x ročně a vždy je jednou nález a podruhé ne, takto je to furt dokola) Partnera mám 5 let stálého. Moje otázka zní, mohu provozovat bez extrémních obav v tomto případě orální sex? Četla jsem totiž, ze se to může přenést i sem. Po přečtení různých článku o HPV mám pocit, ze už by člověk musel být v doživotním celibatu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, orální sex můžete provozovat bez extrémních obav. Změny na děložním čípku je potřeba sledovat cytologickým vyšetřením a event. kolposkopií - což je vyšetření povrchu čípku kolposkopem - přístrojem, kterým lze ve zvětšení pozorovat povrch čípku a který by se dal přirovnat k dalekohledu. Pokud by změny děložního čípku byly výraznější je vhodné provést biopsii - což je vyšetření, při kterém se odebere vzorek tkáně velikosti asi špendlíkové hlavičky a následně se provede jeho histologické vyšetření - což je vyšetření obarvené tkáně pod mikroskopem

  • Zuzana

    Dobrý den , jsem přesně 15let po konizaci cipku z duvodu HPV cin1. Nyní po cytologii výsledek ASC-H. Co to znamená? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASCUS - H znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců, Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, HPV testace apod. Jestli tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit.

  • Kateřina

    Dobrý den, V rámci preventivní prohlídky u gynekologa mi byl proveden stěr na cytologii, lékařka mi volala se slovy, že mám “abnormální nález” a mám přijít za 6 měsíců na kontrolní stěr. Při nynější návštěvě jsem se dozvěděla z výsledku cytologie, že jde o “LSIL vč. HPV”, co přesně to prosím znamená? Děkuji předem za odpověď. Kateřina

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, tento nález znamená, že je výsledek mírně abnormální, nicméně riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malý. Pokud se tento nález v dalším kontrolním stěru opakuje, je potřeba nález ověřit odběrem biopsie, Nejčastěji se kontrolní stěr cytologie provádí za cca 6 měsíců. Pokud by cytologie byla dále abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je expertní kolposkopie, biopsie a dle výsledku ev. konizace čípku děložního.

  • Kateřina L.

    Vážený pane doktore, je mi 43 let, doposud cytologie vždy v pořádku. Nyní na poslední kontrole metodou LBC zjištěno ASC-US. Následně proveden test na 14 HPV virů s negativním výsledkem. Přes 20 let mám stálého partnera. Rok a půl beru antikoncepci Ditinell, předtím jsem žádnou antikoncepci neužívala. Může braní hormonální antikoncepce způsobit změny na děložním čípku? Měla bych zvážit její vysazení? Je možné, aby se rakovina časem vyvinula i bez přítomnosti HPV virů? Předem děkuji za odpověď. Kateřina L.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASC- US znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců. Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, apod. Zda tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit. Užívání hormonální antikoncepce nemůže obvykle způsobit změny na děložním čípku. Vysazení hormonální antikoncepce proto není nutné.

  • MARTINA

    Dobrý den, chci se zeptat, zda mírné nachlazení v době cytologického odběru může ovlivnit výsledek? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mírné nachlazení v době cytologického odběru by nemělo ovlivnit výsledek cytologie.

  • Petra

    Dobrý den, můj gynekolog vyžaduje za cytologii 500kč od všech ,údajně je to ta kvalitnější. Pokud někdo nemá nebo jen chce tu "obyčejnou"hrazenou pojišťovnou ,tak jim řekne,že to je nebezpečné,že to není jistota Můžu se zeptat na váš názor? Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jana Švormová

    Dobrý den, na vyšetření bylo zjištěno následující. Polypus cervicis, jinak kolpo nesusp, cytologie opakoc ASC US, HPV negativní, K+C vagina Candida glabrata. Jaký byste doporučoval další postup? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Daniela

    Dobrý den, pozná se z cytologie, zda má žena mykozu? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, dnes mi byly sděleny výsledky cytolgie - atypie žlázových buněk. HPV negativní. Bohužel mi můj gynekolog nedokázal říct, co to znamená. Prosím tedy o radu vás. Co atypii žlázových buněk může způsobit, pokud jsou HPV negativní a co mě čeká v čípkové poradně, kam jsem byla odeslána? Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marie

    Dobrý den. Cytologie vyšla v pořádku, ale byla mi nalezena na děložním hrdle zánětlivá změna. Nevíte co to znamená? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anet

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. V lednu mi vyšla zhoršená cytologie LSIL. Kontrolu jsem měla mít za 6 měsíců, ale za 3 měsíce jsem otěhotněla. Je to už 9 měsíců a kontrolní stěr mi nebyl stále proveden. Chci se zeptat, jestli je tento postup správný? Jestli je těhotenství překážkou pro kontrolní cytologii. ? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lada

    Dobrý den chci se zeptat můj gynekolog mi dneska řekl že mam :atipie žlázových buněk (nespecifikovano) prosím vás může mi někdo říct co to konkrétně známé a proč to mám?? Mám léky : Macmiror complex 500 sem trošku vyděšená ohledně rakoviny děložního čípku...

    • MUDr. Petr Kovář


  • Niki

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Ješte jsem neměla sex ale chtěla bych aby mi gynekolog udělal cytologický stěr. Má to smysl? Mohu o to vůbec požádat? Už mi ho jednou (omylem, nekouknul se do spisu) udělal a krev mi netekla a nic mi nebylo, takže považuju za možné, že pannenskou blánu nemám. Od té doby mi to vyšetření gynekolog nechce udělat tak se ptám, jestli to vůbec má smysl, nebo jestli mi ho gynekolog nechce udělat z jiného důvodu. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jarka M.

    Dobrý den je mi 64 let, před 16 lety jsem byla operovaná - velká gynekol.operace, mám jen pochvu. Posl.5 let pravidelně chodím na cytologii jelikož mám stále nález. Ptala jsem se lékařky o co jde, řekla středně těžký. Po posl. cytologii mi za týden zavolala, že mám znovu přijít a udělá další vyšetření. Jsem dost vystrašená o co jde. Nemám vytoky ani jiné potíže, jen ta suchost a při sexu ( tak 1x za měsíc) pálení. Cytol.vyšetření také trochu bolelo a pálilo. Bohužel až nyní jsem začla léčbu Papylocare. Lituji, že jsem nezačala dřív, třeba by se sliznice zlepšila. Chci se jen zeptat, když další vyšetření potvrdí ještě více zhoršený stav sliznice v pochvě, jaké další vyšetření mě čeká...biopsie a pak ozařování ? Jak se postupuje pokud by byl potvrzen předrakovinový nález v pochvě. Moc děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, zda byl při operaci odstraněn i čípek děložní. Pokud byl čípek děložní zachován, je možná biopsie z čípku, což je odběr malého vzorku tkáně velikosti přibližně špendlíkové hlavičky. Jestliže se na histologickém vyšetření z tohoto vzorku prokáží změny, připadá v úvahu konizace čípku či jeho odstranění.

  • Jitka

    Dobrý den, je mi 40 let, rodila jsem jednou a ráda bych ještě jedno dítě. Po cytologii v listopadu mi gynekolog oznámil nález ASC-US. Poté jsem byla objednána na únor, kdy provedl stěr na HPV DNA test, který byl negativní. V květnu opět nález ASC-US. Předtím jsem měla cytologii vždy v pořádku. S tímto mě gynekolog posílá na loop konizaci a CP fr. hrdla děl. Ve zprávě uvádí: čípek hladký, bez leze, nekrvácí, Laesio epit. colli uteri, ASC-US opakovaně. Je v tomto případě konizace opravdu nutná? Nebylo by vhodné ještě další vyšetření, např. biopsie? Přijde mi jeho přístup dost radikální. Dlouhodobě pozoruji občasné mírné pálení pochvy. Může tím být ovlivněna cytologie, nebo s tím může nález ASC-US nějak souviset? Děkuji předem za Váš názor a přeji hezký den.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, LOPP konizace čípku je zákrok, při kterém se z povrchu děložního čípku odstraní konus. Pokud byl zjištěn opakovaně ASC-US je tento výkon adkvátní.

  • Hanka

    Dobry den je mozne s citologie zjistit nejakou pohlavni nemoc dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, cytologické vyšetření hodnotí buňky z povrchu čípku děložního a je určeno ke zjišťováním přednádorových či nádorových stavů. Pohlavní choroby se z něj obvykle nedají zjistit.

  • Domi

    Dobrý deň, Prosím vás o odpoveď na otázku Na preventívnej prehliadke mi našli gardnerella vaginalis streptokok aj candida. Po 3 mesiacoch mi stále zostala gardnerella. S manželom sme spolu roky a sme si verní. Sú teda aj iné príčiny vzniku gardnerella vaginalis a jej prípadného pretrvávania /napr3mesiace v mojom prípade / alebo sa jedna výlučne o sexuálne prenosnú baktériu? Je rozdiel v príčine vzniku gardnerella vaginalis keď sa prejaví prvý krát a keď pretrváva? Veľmi pekne Vam ďakujem za vašu odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Nikola

    Dobrý den, byla jsem preventivni prohlidce. A bylo mi doporuceno jit znovu po sesti mesicich na cytologicky test: mela jsem mirne reaktivni bunecne zmeny. Co to prosim znamena?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, reaktivně zánětlivé změn jsou nespecifické změny vyšetřovaných buněčných elementů, které se mírně odchylují od normy, ale ještě je nelze považovat za abnormální nález. Nemusí to také vždy nutně znamenat, že u pacientky probíhá infekční zánět, který je třeba cíleně léčit. Tyto případy řeší vždy lékař, který vzorek odebral, po pečlivém zvážení všech klinických příznaků.

  • Alena

    Dobrý, den moc Vás poprosím. O vysvětlení zprávy. Cytologie Agus. Cipek. Hladký drobný ekto ocet negativní jód post. TZ 3 junkce v stenotickem hrdle nehodnotitelne neadekvátní kolkoskopie neprokazuje atypie. HPV testace

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nález ASC-US znamená, že výsledek stěru je lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malý. Nicméně je potřeba udělat kontrolu. Nejčastěji kontrolní cytologický stěr za cca 3 až 6 měsíců a možno doplnit i HPV testaci. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Katka

    Dobrý deň. Na poslednej gynekologickej prehliadke cytológia preukázala abnormálne bunky ktoré vykazovali známky HPV a tak mi moja lekárka urobila test a vyšlo mi pozitívne HPV 18. Moja lekárka mi odporučila na polroka užívať gél Papilocare. Chcem sa opýtať aký je váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia? Mám 10 mesačnú dcéru ktorú dojčím a obávam sa, či je to bezpečné. Chcem sa tiež opýtať aký máte názor na tento druh lieku? Pomáha pri liečbe HPV? Na internete je o ňom veľmi málo informácii. Je možné sa tohto typu vírusu úplne zbaviť alebo mi už navždy v tele zostane? Ďakujem Vám.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano PAPILOCARE gel doporučuji včetně užívání po dobu 6měsíců dle doporučení registrující gynekoložky. Stran kojení by neměl mít vliv - jedná se o lokální aplikaci do pochvy resp. na čípek - nepřechází do mateřského mléka.

  • Kornélia

    Prosím Vás,mám otázku.Výsledok LBC citologie Reaktívne zmeny.Treba k tomu nejakú liečbu?Gynekológ povedal,že s tým nebude nič robiť.Je to správne?Dakujem za odpoveď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano postup je adekvátní.

  • Petra

    Dobrý den. Chtěla bych vědět co může způsobit krvácení mimo cyklus?Krvácím slabě a ke sve MUDr.už jsem objednaná za 14 dnů.Na cytologii jsem byla před 3.měsíci a výsledky v pořádku.Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož příčin může být několik doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Helena f.

    Dobrý, večer chtěla bych se zeptat před 3dnami my udělaly citologiu no odebraly knan z krčku maternice cize delohi Ale už 3dni slabučko špiním je to normální děkuji za odpověď helenka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální.

  • Lucie

    Dobrý den, 1.3. mi paní doktorka dělala cytologii. Poprvé se mi stalo, že vyšetření bolelo a následně mi bylo řečeno, že mě doktorka škrábla. V ten den jsem lehce krvácela a k večeru už jen špinila. Včera bylo vše v pořádku. Dneska ráno šla ze mně na toaletě krev, jako při menstruaci. Menstruaci mám mít až za 14 dnů. Během této doby mě bolí břicho (jako při menstruaci). Pravděpodobně je to stále z toho vyšetření. Měla bych to nějak řešit, nebo prostě ,,čekat'' až se to samo zahojí? Bojím se, aby to nebylo něco více a nemusela jsem do nemocnice. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat. Bude-li se uvedené stupňovat či přetrvávat déle jak 5-7dnů doporučuji opět vyšetření cestou registrující gynekoložky či cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Stepanka

    Dobry den byla jsem na prevenci na gyne v lednu u svého lékaře . Kvůli myomum mi doporučil hystereskopiii ale mám přijít za 6 měsíců na kontrolu. Objednala jsem se k jinému lékaři a ten mi po týdnu poslal SMS že dle výsledků ocn steru je nutná kontrola za tři měsíce. Docela jsem se se sesypala mám strach ze mam RA jak je možné že měsíc předtím můj původní lékař po. Sterech nic nezjistil. Děkuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li mít kontrolní stěr za 3měsíce je pravděpodobné že nynější vyšel odchylně od normy což ještě nemusí striktně znamenat že se u Vás vyskytuje nádorový stav, ale je nutné postupnými kroky tento včetně přednádorových změn vyloučit. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Eva

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda cytologie odhalí i genitální bradavice, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nikoliv.

  • Marie

    Dobrý den, bylo mi receno, ze mám zánět. Asi 2 tydny na to mi volala doktorka, ze mam nalez na deloznim cipku, který se ale neda hodnotit, protoze tam byl ten zanet - mam znovu prijit za 3 mesice . Je mi 18 a mela jsem 1 sex. partnera (s kondomem). Nemate tuseni, co by to mohlo byt?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup lékařky je zcela správný. Nutno provést kontrolní stěr k vyloučení přednádorových či nádorových změn na děložním hrdle.

  • Clara

    Dobrý den , mám dotaz . Už několik měsíců Mne trápí výtoky, bohužel to jsou výtoky až nazelenave a zapáchající plus svědění, jsou hrudkovite .. Nevím si s tim rady , chodím na gynekologii dost často, cytologie byla .. Našli mi tam nějaké kvasinky plus nakeho streptokoka a nake bakterie . MELA jsem autogenni vakcínu " která mi take nepomohla , byla jsem na ATB , které mi take nepomohli , postupují veškerá vysetreni a stále nic plus leky a take nic . Sexuálně jsem hodne omezena s přítelem. Nemohu se toho zbavit . Prosím nevíte co s tím? Zkusila jsem už vážně vše a stále bez výsledků. Děkuji za odpověď a budu čekat. S pozdravem Clara

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyzkoušet preventivně IMUNOGYN 200 případně Silvincin (obojí volný prodej). Vaginálně pak GYNOCAPS v preventivním dávkování.

  • Martina

    Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a mám tento cytologický nález: cytologie liq. Primární vzorek: cervikovaginální stěr metoda LBC (ThinPrep) s počítačovou analýzou obrazu ZÁVĚR: Bez neopl. intraepit. změn a malignit STĚR: Uspokojivý, endocervikální/TZ oblast přítomna JINÉ ZMĚNY: Reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé oj. Döderlein Průvodka č. Pan doktor mi napsal, že je v pořádku. Mohu se zeptat co znamená metaplázie včetně nezralé oj. ?Nikdy dřív jsem tam toto napsáno neměla. Trpím dlouhou dobu výtokem- plísně. Nyní mi pan doktor dal Mycpmax 1tab.1 měsíčně, celkem tablety. Děkuji Martina

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je v normě, metaplazie -je proces změny jednoho diferencovaného typu epitelu v jiný diferencovaný epitel. Je to zpravidla adaptivní změna , která se objevuje v reakci na jakoukoli dlouhotrvající chronickou iritaci libovolné povahy, nebo hormonální stimuly - ve Vašem případě na výtok (plísně). Léčba adekvátně správná.

  • Ivana

    Dobrý den, moc nevím, co si počít. Před více než týdnem jsem měla sex, při kterém došlo asi k lehkému poranění (oděrku), které začalo svědit. Místo jsem si dle zvyku přemázla párkrát canestenem, abych zabránila mykóze, která mě občas trápí. Svědění ale zesílilo a objevilo se podráždění a bolest. Protože bylo volno šla jsem na pohotovost, kde mi na základě vyšetření (bez stěru) předepsali Macmiror mast, která mě ale také velmi dráždila. Šla jsem tedy hned jak to šlo ke svému lékaři, ten konstatoval, že mám asi alergii na uvedené přípravky. Stěry nedělal, protože po použití macmiroru by byly stejně zkreslené. Dostala jsem namíchanou mast kde je fungicidin a triacinolom (nějaký kortikoid), který jak jsem si na netu přečetla prodlužuje hojení. Protože však ani po použití této masti problémy neustaly a ani se nezmírnily. Udělala jsem si sedací koupel z řepíku a zavedla čípek cicatridina a potíže hned po požití utoupily o 70%. Již můžu i sedět a i se volně pohybovat bez bolesti, ale stále je ještě lehké podráždění a občas svědění. Mám v této léčbě pokračovat a případně jak dlouho? Popřípadě zda byste mi doporučil nějaký další postup, abych se rychleji dala do pořádku. Mám již strach cokoliv si koupit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano pokračujte v této léčbě min.týden, resp.do úplného dohojení.

  • Eva

    Dobrý deň, mám 48 rokov. Pred polrokom som bola na prev.prehliadke. Výsledok z rozšírenej cytológie (tým myslím tú kvalitnejšiu, neviem odborný názov) bol: metaplázia. Nič iné "zlé" zistené nebolo. Teraz som bola na kontrolnej cytológii po pol roku a výsledok bol zhoršený: Metaplázia, parakeratóza, stredný zápal,atypické skvamózne epitélie bližšie neurčené ASC-US. Odporúčaná kontrola o pol roka a HPV detekcia. Tento zhoršený stav mám napriek tomu, že som predtým brala kúru Deflagyn gelom 3 mesiace. Lekár mi povedal, že aj keď vírus HPV ešte zisťovaný nebol, určite ho mám, lebo inak by sa výsledok za pol roka takto nezhoršil. Prosím Vás o Váš názor. Ďakujem, Eva.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při nálezu ASC-US doporučuji kontrolní stěr za 6 měsíců včetně odběru HR-HPV a bude-li tento jiný než odchylný od normy pak kolposkopickou expertisu v místě spádu.

  • Zaneta

    Prosim vas partner tvdi se z inou mu to nevislo I ked somnou mal pohlsvny stik v case mojej ovulacie a naplno sa urobol do mna mozem byt tehotna??

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100% vyloučit, nejste-li si jista či máte zpoždění menses déle jak 4týdny doporučuji navštívit registrujícího gynekologa stran došetření.

  • Alžběta K.

    Dobrý den, ze stěru čípku mu byl zjištěn zánětlivé změny na děložním čípku. Doporučeno přeléčení betadinovými čípky a kontrolní stěr za půl roku. Chci se zeptat na možné příčiny a na to, zda je možné, že jsem nepozorovala žádné změny či dyskomfort - může být tento zánět bezpříznakový? Jsou možná rizika vzniku užívání antibiotik? Nebo používání pesaru se spermicidním gelem? Nebo častá kontrola čípku pohmatem pro zjištění stavu hlenu pro určení plodných dní? Děkuji za vaši odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčiny mohou být zánětlivé, přednádorové či nádorové. Uvedené nutno registrujcíím gynekologem vyloučit a následně přeléčit. Někdy se též může projevovat asymptomaticky (bezpříznakově). Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Ivona

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na váš názor. Navštěvovala jsem COP z důvodu LSIL a HPV pozitivní, stejný výsledek byl i v lednu 2019 a poté jsem na jaře otěhotněla. V listopadu 2019 jsem měla výsledky cytologie i biopsie CIN 2-3. Po šestinedělí jsem měla podstoupit konizaci, kterou jsem v COPu v 3/2020 v celkové anestezii ambulantně podstoupila - po 2 hod. jsem jela domů. V lékařské zprávě mám uvedeno, že byl el. kličkou vykroužen konus a připojena PC zbytku hrdla. V bioptickém nálezu je uvedena část čípku 37x10x5-8mm se závěrem dysplázie CIN2 a CIN3 (HSIL) zastižena v centrální části konusu. Léze nedosahuje do resekčních okrajů - 4 mm od okraje endocervixu a 7 mm od okraje exocervixu. Týden po zákroku jsem se dle doporučení nechala očkovat Gardasilem. Ve skutečnosti mám ale odstraněný celý čípek - ze zatavené špičky se postupně roztáhl ve veliký kráter - moje gynekoložka mi předepsala dezinfekční tablety na vkládání (jinak bych se tam vůbec neodvážila sáhnout), hojilo se to skoro 2 měsíce, střídavě jsem špinila a krvácela. V COPu mi kontrolu po 14 dnech po výkonu zrušili z důvodu opatření. Měla jsem strach, abych nedostala nějaký zánět nebo nebylo veliké krvácení - bylo opatření z důvodu koronaviru a v nemocnicích omezený provoz. V červnu jsem byla na pohotovosti z důvodu krvácení (to bylo příčinou po ošetření gynolaserem), kde mi ve zprávě lékař mimo jiné uvedl, že čípek prakticky chybí vid. jen ústí cervikálního kanálu, ultrazvuk dělal také... Nyní jsem byla na kontrole v COP, kde mi bylo řečeno, že se vše dobře zahojilo a čípek vypadá dobře a že pan doktor na pohotovosti nebyl asi moc zkušený... Výsledky cytologie vyšly po 4 měsících po zákroku opět LSIL a za půl roku mám přijít do COP na kontrolu. Žádné další informace. Cítím se hrozně - jak z jednání lékařů, tak ze sebe. Další těhotenství jsem neplánovala. Je mi 40 let, ale toto jsem opravdu nečekala...Nikdo se mě na nic neptal, jen jsme se sestrou projely souhlasy a po zákroku mi také nic neřekli, že se něco přihodilo... Ve zprávě nic uvedeno nebylo, jak píši výše. Ambulantně odstranit celý čípek a nic nezmínit nebo je toto normální? Je to nakonec výhoda? Chtěla jsem se zeptat, pokud se nález za nějaký čas zhorší, to už mi bude odstraněna celá děloha? V čípku jsem mívala záněty. Jeho odstraněním se vše vyřeší nebo zánět může postoupit dál? Je pro mě vhodné tělísko Mirena? Srostla mi branka a možná prý budu mít problém s menstruací - tělísko by to prý vyřešilo... Kojím a měsíčky zatím nemám. Sex jsem doposud neměla, mám strach, že to pro partnera nebude již zajímavé a že mě to bude bolet... Moc se omlouvám, za dlouhý komentář a prosím o nějaké informace. Předem děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud by se vyvinulo při dalších kontrolách čípku nádorové onemocnění pak doporučuji odstranění celé dělohy /hysterektomii/. Dále dle domluvy v COP. Medicínský postup správný, lidský faktor mi nepřísluší komentovat.

  • Alena

    Dobrý večer, v prosinci 2019 jsem byla na preventivni prohlidce a cytologii jsem mela v poradku a dnes tj. po 5ti mesicich me volala sestricka od meho gynekologa, ze muj odber na cytologii z toho prosince vybrali jeste na dalsi vysetreni nerekla presne jake a to vyslo spatne, ze mam prijet pristi tyden na prohlidku a znovu cytologii. Vubec nevim jak to mam chapat, jestli tedy se mam hodne neceho obavat? Mam 2 male deti 4roky a 1,5roku a nikdy jsem nemela gynekologicky zanet, s manzelem si nejsme neverni..jsem bez potizi. Co si o tom myslite jako odbornik prosim ? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že neuvádíte přesný nález (existuje názvosloví cytologických nálezů) nelze uvedené přesně určit. Doporučuji stejný postup,tj. absolvování nového onkocytologického stěru a dle toho a výsledku domluva stran dalšího postupu s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Niky

    Dobrý den, Loni v říjnu mi při prevenci vyšel jako výsledek ASC-US s přítomností HPV. V březnu z kontrolní LBC vyšel HSIL a je doporučena konizace, na kterou se mám objednat na začátku léta. Chtěla jsem se zeptat zda to není příliš pozdě a výsledek se do té doby nemůže zhoršit? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím přesně „co vyšlo“ při posledním vyšetření resp.z expertní kolposkopie neuvádíte nález pak časový horizont nemohu předpokládat. Ale vzhledem k výše uvedenému „co nejdříve“ tj. po uvolnění veškerých restriktivních opatření vlády řešit v co nejbližší době cestou registrujícího gynekologa případně ambulance v nejbližším ústavním (nemocničním) zařízení.

       

  • Petra

    Pěkný den, minulý rok sem mi občas stalo, že jsem po styku krvácela, doktorka mi nasadila čípky cicatridina a na třičtvrte roku to bylo vše v pořádku a pak jsem začala zase občas po styku krvácet,ne nijak hodne ale špinení tam je. Pouze po styku, nikdy jen tak z ničeho nic. Při poslední cytologii me doktorka rýpla tak, že jsem krvácela 3 dny a byla mi doporučena lečba cicatridinou, čípky jsem mela 10 dní, pak týden pauza a pak dalších 10 dní. Evidentne to hodne zabralo, ale včera po styku jsem měla jeste nepatrné zabarvení,partner nic nepoznal, prtž to bylo oprvadu strasně málo, ale bylo. A jinak mám jít na další cytologii po třech měsících, takže se bojím nejakého závažného onemocnění. Nikdy jsem žádný poblém neměla a vždy jsem měla testy v pořádku a nikdy jsem po styku nekrvácela. Je mi 30 let a antioncepci beru už asi 13 let a díte jěště nemám. Děkuji za odpověd a omlouvám se za případné chyby, ale 3 měsíce jsou dlouhá doba a já mám strach.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte přesný výsledek onkocytologického stěru (tzv.OCN) nelze jednoznačně určit, resp.vycházím pouze z Vámi uvedeného a doporučil-li kolega či kolegyně kontrolní odběr za 3měs pak prosím uvedené o dodržení včetně navržené léčby. Je-li opakované krvácení resp.špinění po styku je situace URČITĚ k došetření stran vyloučení přednádorového či nádorového stavu.

       

  • Pavla

    Dobrý večer, pane doktore před týdnem jsem byla na pravidelné prohlídce, kde mi můj gynekolog dělal i stěry. Dnes mi napsal, že je tam zánět a lehká dysplazie, že mi dá něco na přeléčení. Co to přesně znamená? Může se jednat o rakovinu děložního čípku? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o tzv. L-SIL změny což znamená, že výsledek stěru je mírně abnormální velmi pravděpodobně na podkladě zánětu, který chce kolega přeléčit. Ačkoliv je riziko přítomnosti závažných přednádorových změn velmi malé,bude-li se tento cytologický nález v dalším kontrolním stěru opakovat (nutno provést za 6měsíců od předchozího), je potřeba ověřit odběrem biopsie z čípku.

       

  • Andrea

    Dobrý den, poslední stěr z cytologie mi vyšel atypie žlázových buněk, kontrola za 3 měsíce, ale další kolkoskopicke vyšetření zatím nedoporučují, myslíte, že i tak se mám někde objednat nebo vyčkat na další stěr za 3 měsíce? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den vyčkejte další kontroly za 3měsíce, na jiné vyšetření prozatím nemusíte. Před kontrolním stěrem je vhodné začít užívat CICATRIDINA vaginální čípky v dávkování 1čípek min 3xtýdně po dobu 8-10týdnů dále viz. www.axonia.cz/cs/produkty/d/cicatridina-vaginalni-cipky

       

  • Lenka P.

    Dobrý den, na preventivní prohlídce mi paní doktorka zjistila zánět na čípku (krváceni po pohlavním styku) a předepsala mi Polygynax (12 dní) a Lacto Feel (1x týdně po dobu 7 týdnů). Zárověň mi udělala stěr z čípku. Cytologie mi vyšla zhoršená (prý nic hrozného). Mám přijít za 3 měsíce na kontrolu. 14 dní před kontrolou se mám ještě přeléčit Betadine čípky. Chtěla bych se zeptat, zda cytologie mohla být ovlivněna zánětem nebo se mám obávat něčeho horšího, když se mám ještě přeléčit? Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano cytologie mohla být skutečně ovlivněna zánětem, jinak doporučuji stejný postup jako kolegyně a kontrolní stěr po přeléčení.

       

  • Štěpánka

    Dobrý den, můj gynekolog nepoužívá při stěrech na cytologii zrcadla. Lze takto bezpečně určit výsledky stěru?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávám se že nikoliv, resp.míra přesnosti je menší. Dále záleží i na laboratorním vyšetření resp.rozboru onkocytologického stěru u konkrétní laboratoře, které má obecně záchytnost 60-70%. V určitých případech je vhodné i doplnění LBC metody, blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Simona

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na umístění děložního čípku. Při cytologickém vyšetření mi bylo zjištěno ASC-US a gynekolog mi doporučil používat Deflagyn v mezidobí před dalším vyšetřením. Můj problém je, že si při zavádění gelu pomocí aplikátoru nejsem jistá, kde mám čípek umístěn a jak hluboko aplikátor zavést, aby to nebylo ani moc, ani málo. Je nějaká obecná rada, jak to poznat? Děkuji moc za radu. Simona

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, děložní čípek je zakončením dělohy, některé ženy mohou dosáhnout i prstem. Doporučuji aplikace vleže na zádech s polštářem pod pánví a pokrčenými koleny. Aplikátor umístit co nejhlouběji do pochvy (nikoliv však do výrazné bolesti) a pomalu pístem aplikovat gel – dále viz.návod. Jiná obecná rada neexistuje.

       

  • Eliška

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jsem po konizaci čípku po LSIL (několik let jsem byla pozorována a po porodu mi byla provedena konizace), následně jsem byla vyřazena i z onko-gyno centra. Nyní jsem 3 roky po zákroku a už dvakrát mám cytologii atypie žlázových buněk. Jednou tento výsledek, za 3 měsíce normální, teď zase atypie a mám přijít za 3 měsíce na další cytologii ke svému gynekolovi. O co se prosím jedná? žádné problémy nemám, mezitím jsem pouze podstoupila operaci polypu na děložním hrdle. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému doporučuji URČITĚ kontrolní stěr z čípku za 3měsíce a vyjde-li odchylně pak referovat na pracoviště na kolposkopickou expertisu zda ev.nebude nutný další zákrok na děložním čípku.

       

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se dozeptat, k dotazu který jsem pokládala 10. srpna, bylo mi odpovědězeno, že mám zvážit také psychologickou konzultaci. Psala jsem do dotazu, že sjem po poslední návstěvě gynekoložky skončila u psychologa, po provedení vaginálního ultrazvuku, když jsem s nikým nespala, bylo mi řečeno od mojí lekarky, že se doporučuje už při slabém spinení (i když je bez další obtíží), ptala jsem se zda se to dá dělat i jinak. Pokud se to dá dělat i jinak jak píšete, tak proč mi ona tvrdí, že to nejde. Jde mi o to, jestli opravdu můžu odmítnout vaginálně ultrazvuk Slyšela jsem, že to nekdy nerespektují i když to člověk odmítne. Psycholog i psychiatr mi říkají, že si to v žádných případě nemám nechat znova dělat. Měla jsem pocit , že mi kažou cvhíli prorve, jak to tlačila. Nechápala sjem proč mi říká větu ,, koukneme na to proč nám to furt nejde´´, ví že ještě nebyl pohlavní styk. Nechápu, jak by se sondou mohla dívat, proč nebyl pohlavní styk, když s nikým nechodím. Psycholožka mi řekla, že to co jsem tam u ní prožila byl jak horor, a moje psychiatrička mi zas říká, že je to divný jak se chovala, že mi chtěla něco udělat. Nijak mi ale nepomohly, jen jsme to probraly, ani nevím jak správně má jejich psychologická pomoc vypadat. Očividně jsem tam prožila trauma, mám psychicke následky ještě po roce a čtvrt a nevím co dělat. Jak píšete že mám zvážit psychologickou konzultaci, to myslíte ohledně čeho? Co tam mám znova probírat podle vás? díky za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné zkontrolovat hymen (panenskou blánu). Není-li perforován (protržen) pak lze provést vyšetření vaginoskopem. Dále lze provést transrektální ultrazvukové vyšetření (přes konečník). I toto lze odmítnout, stejně jako vaginální vyšetření. Upozorňuji však, že některé patologické stavy bez UZ došetření jsou obtížně odhalitelné.

       

  • Hana

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či je navrhovaný postup v poriaadku, prípadne aké sú riziká a iné možnosti liečby pri zväčšovaní cysty na ľavom ovariu. Toto je nález: Uterus v AVF, normálnej veľkosti, bez hrubších myomatoznych zmien. Endometrium hladké, nenápadné, Ľ.ovárium s cystou priem.23 mm, Doppler-zachytený je vysoko rezistentný signál benigného charakteru. P.ovárium normálnej veľkosti a štruktúry. CD bez tekutiny. Dop. Kontrola po dvoch cykloch

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela vpořádku.

       

  • Marie

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, když se dělá cytologie na slepo co to znamená? Jsem jeste panna , lékařka mi dělala stěr kvůli slabemu spinění po menstruaci a vatovou tyčinku mi zavedla do pochvy jen na okraj a stírala vzorek ze stěn před pannenská blánou, za rozhodně nešla. Myslela jsem si, že se ta tyčinka zavádí až k děložnímu čípku, Později mi pak sdělila že má uvedeno, že při minulé návstěvě byl otvor v hymenu jiz dostačující k umožnění odběru cytologie. Vůbec jsem ji neporozumněla. Jak souvisí otvor v hymenu s možností náběru cytologie, která je dělaná naslepo? Není mozné , že se spletla? Když mám dostatečný otvor v hymenu pro odběr cytologie kam se zavádí tyčinka na setření vzorku.děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je, zda je hymen perforovaný či nikoliv. Po koitarche (prvním pohlavním styku) doporučuji co nejdříve klasický stěr,tj. OCN z děložního čípku. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

       

  • Renata

    Dobrý den byla my zjistena cysta na levem vaječníků 3 cm krevni testy v pořadku mam přijít za měsic na kontrolu nic my na to pan doktor nedal nemam dělohu byla my odstranena v roce 2000 kvuly endometrióza ,je u mě cysta nebezpečná děkuji Renata

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné cystu sledovat,optimálně v intervalu á 3měsíce.

       

  • Pavla

    Dobrý den, je mi 43 let, před 7 měsíci jsem měla výsledek cytologie ASCUS, proto jsem byla nyní znovu na stěru a opět ASCUS. Žádné problémy nepociťuji, menses pravidelný, 17 let bez HA, partner stejný. Paní doktorka mě posílá na expertní kolposkopii a testování na HPV virus. Čím by mohl být ASCUS způsoben? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným postupem souhlasím a také bych doporučil expertní kolposkopii. Může se jednat o zánětlivé změny, ale též přednádorové či nádorové.

       

  • Andrea

    Dobrý den chci se zeptat jsem.uz přes rok po cisarskym rezem previa a ten den mi vzali delohu ale vaječníky mi nechali. Pan šla na kontrolu tak jsem šla.a udělal mi vysetreni cytologie.no a pan dr.resil.ze prej ve zprávě po porodu není napsáne jestli mi vzali delohu co pak celej a nebo jen půlku tak mám se něčeho obávat. Mám problém vaječníky a při močení ne vyčurat vše

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prováděli-li kolegové supravaginální amputaci,resp.supracervikální hysterektomii a zbývající část čípku byla ponechána pak doporučuji pravidelné preventivní stěry. Blíže dořešte se zařízením, kde byl prováděn výkon. Lze si vyžádat propouštěcí zprávu resp.zprávu o průběhu výkonu. Problémy s mikcí nemusí souviset s odstraněním dělohy.

       

  • Kamila S.

    Dobrý den, dá se, prosím, z cytologie v rámci preventivní roční prohlídky zjistit kapavka? Děkuji moc

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v rámci onkocytologického stěru při preventivní prohlídce uvedené NELZE.

       

  • Bára

    Dobrý den, v říjnu jsem byla na pravidelné roční prohlídce. Sestřička mi volala že mi vyšla nepatrně vyšší cytologie a řekla mi, že se mám objednat za 6 měsíců na kontrolní cytologii. Mám se něčeho obávat? Poradíte mi nějaký vaginální gel či roztok? DĚKUJI

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji CICATRIDINA vag.čípky (volný prodej) v dávkování: 1 čípek 3krát týdně (večer) po dobu 5-7 týdnů a poté kontrolní stěr z čípku.

       

  • timi

    dobrý den, uz niekolko rokov mam rovnakú cyto 3ab HSIL. absolvovala som konizáciu a dve rekonizácie a vysledok cyto sa nezmenil. asi dva krat bol PAP II alebo potom opakovane 3ab.+ hpv. absolvovala som na onko ustave aj kolkoskopiu, biopsiu ale nie na cielenu kedze volnym okom nemam zmeny na krcku maternice, vysledky boli negativne. Lekar napísal aby som bola sledovana kazde 3mesiace cytologiou. Absolvovala som aj MR aj tam bol vysledok negativny. Gynekolog je zato aby som si maternicu dala vybrat. Prosim poradte mi nejaký dalsi postup. Dakujem vam za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s názorem Vašeho registrujícího gynekologa, tj.odstraněním dělohy

       

  • Ája

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Před Vánoci jsem podstoupila každoroční prohlídku a panu doktorovi se prý nelíbí zarudnutí kolem čípku. Udělal stěry a poslal na cytologii. Tvrdil, že když dopadnou v pořádku, bude se to jen pravidelnými kontrolami hlídat a sledovat, jinak že bych musela postoupit operaci. Cytologie ale dopadla v pořádku, ale přesto mě chce poslat na další vyšetření. Jsou tato vyšetření nutná? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nespecifikujete na „jaká další vyšetření“Vás chce kolega odeslat nejsem schopen blíže otázku zodpovědět.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, jde z cytologického vyšetření zjistit i jiná „onemocnění“?. Především se tedy zjišťuje, zda se vyskytuje v těle HPV vir (bradavice nebo rakovina děložního čípku), je zde možno i jiné zjištění jako například různé záněty atd..? Děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano z onkocytologického stěru lze zjistit i zánět děložního čípku.

       

  • Martina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla opakovaně špatné výsledky cytologie při kontrolách u své lékařky. ASC-US, ASC-H a LSIL paní doktorka jí doporučila DeflaGyn gel, který zde byl několikrát zmíněn. Nevím jeli to dostatečné a nikde jsem se nedočetla „jak je to možné“, cca ve 13letech jsme ji nechali očkovat „proti rakovině děložního čípku“. Má očkování spojitost se současnou diagnózou? Děkuji za odpověď Martina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování má protektivní (ochranný vliv), ale s uvedenými nálezy bych provedl expertní kolposkopii, tedy vyšetření děložního čípku odborníkem v této problematice. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem dcery.

       

  • Barbora

    Dobrý den, co znamená, když je výsledek cytologie – nedostatek buněk. Je chyba na straně lékaře, který odběr prováděl? Jednalo se o metodu LBC, tedy placenou. Hlídaná po LSIL, odběr byl po třech měsících od posledního. Děkuji Barbora.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené znamená že v preparátu bylo nedostatečné množství buněk k jeho komplexnímu zhodnocení a je nutné stěr zopakovat. Chyby nemusí být na straně odebírajícího lékaře.

       

  • Katka

    Dobrý den před pár dny jsem se vyspala s jedním klukem bohužel nedávno jsem zjistila, že mě jeho bývalá přítelkyně má chladímii on se s tím také léčit je možné, že jsem to mohla chytit??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné, že CHLAMYDIE máte, budete-li žádat testaci cestou registrujícího gynekologa pak jako SAMOPLÁTCE (uvedené budete hradit)

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý týden jsem byla na každoroční kontrole a na odběru cytologie, ale při vyšetření mi paní doktorka řekla, že na čípku se ji něco nezdá a že to vypadá na zánět a proto mi dělala ještě jedny stěry, ale ty byli v pořádku a o žádný zánět se nejednalo a že si mám si zavolat za další týden na výsledky cytologie, měla bych se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych výsledků kontrolní cytologie a dle toho se domluvíte s registrujícím gynekologem stran dalšího postupu.

       

  • Barbora

    Zdravím, chci se zeptat zda je možné vysledovat při každoroční preventivní prohlídce při stěru z děložního čípku přítomnost chlamydii. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běžně se stěr neprovádí, není-li k uvedenému medicínský důvod /chron.zánět,pokus o zneužití aj./,ale lze realizovat na vlastní žádost cestou registrujícího gynekologa za stanovený poplatek.

       

  • Jana

    Dobrý den, při předchozí cytologii před rokem jsem měla mírné zánětlivé změny na čípku. Byla jsem přeléčena léky. V současné době se objevuje po styku mírné krvácení. Mám myom 3 cm. Na cytologii při letošní kontrole mi vyšel výsledek LSIL Jako doporučení jsem dostala ascorutin kvůli toho krvácení a kontrola za půl roku. Z více stran jsem slyšela, že ascorutin je pouze placebo.Mohu poprosit o názor, zda je tato léčba dostačující? Může pomoci ascorutin na krvácení? Jen doplním, že partnera mám stálého, chráněný styk, věk 40+. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Ascorutin užívat můžete, osobně bych Vám před dalším stěrem z čípku doporučil CICATRIDINA vag.čípky /1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů/, případně Deflagyn gel viz www.axonia.cz 

  • Pavlina

    Dobry den chtela bych se optat pane doktore co obnasi za nebezpeci kdys me dceri byla aplikovana dana v tehotenstvy a nevedela o tom muze to mit vliv na plod? mockrat dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejdříve je zapotřebí uvést, že nitroděložní gravidita s IUD in situ se pokládá za zdravotní indikaci k interrupci. To však nemá důvody „zdravotní“ (jak bude vysvětleno dále); důvodem je, že interrupce je v tomto případě bezplatná (resp. na účet zdravotního pojištění). Tělísko in situ nikterak nepoškozuje plod, nijak nezvyšuje výskyt vrozených vad apod. (je to pochopitelné, tělísko je uloženo uvnitř dutiny děložní, zatímco plodové vejce se vyvíjí uvnitř stěny děložní, takže tělísko je uloženo spolehlivě extraovulárně). Nicméně při graviditě s IUD je mírně zvýšeno riziko potratu a předčasného porodu (asi 2–4×). Doporučený postup je následující: Je-li viditelné vlákno IUD, tělísko extrahovat. Není-li viditelné vlákno IUD, pak provést ultrazvukové vyšetření k vyloučení expulze, (vypuzení) a je-li tělísko přítomno, většinový současný postoj doporučuje ponechat je in situ (malá menšina doporučuje hysteroskopickou extrakci). V dnešní ČR bude zcela výjimečná situace, že by žena s IUD přišla až ve druhém trimestru. Je-li v tomto případě vlákno viditelné, je nutno pomýšlet na vcestné lůžko a extrakce se má provádět v lůžkovém zařízení.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, byla jsem na roční preventivní kontrole a byla mi zjištěna změna cytologie. Doktor mi doporučil další kontrolu za 3 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda by mi pomohlo, kdybych podobu 3 měsíců užívala bylinné kapsle Femina natur, nebo Indonal Fortte. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den ve Vašem případě doporučuji CICATRIDINA vag.čípky – 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů, případně DEFLAGYN vaginalni gel, ktery je o neco drazsi.Blize proberte se svym registrujicim gynekologem.

       

  • Šárka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – poslední dobou mě trápí silné krvácení po styku jako při menstruaci, které trvá potom ještě 2 – 3 dny. Již několik let mám nález na čípku, ale všichni gynekologové mě vždy hlídali, tzn. na cytologii jsem chodila každých 6 měsíců a prevenci vždy vyhodnotili tak, že není zákrok potřeba, že se stav nemění. Poslední cytologie ze září stejná, čili stav se nezměnil. Moje gynekoložka mi doporučila čípky Cicatridina, brát je v kuse 10 dní (pro jistotu jsem je brala 13 dní) a prý by to mělo pomoci. Bohužel teď jsem měla styk a krvácela jsem stejně. Jinak užívám ascorutin a bylinkové kapky Gynex. Mám stálého partnera a chráněný styk. Ultrazvuk je v pořádku. Můžete mi prosím poradit či mi doporučit nějaké další vyšetření, začínám být zoufalá. Moc děkuji. S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě bych u Vás došetřil v první řadě děložní čípek, zda se nález nemění, resp.jestli se např.nejedná o zánětlivý či pozánětlivý stav na čípku. CICATRIDINA vag.čípky jsou určitě vhodné. Také doporučuji svým pacientkám. Dále došetření zda se nejedná o problém na jiné úrovni stran gynekologie, příp. i jinou příčinu než gynekologickou. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Lenka

    Dobrý den, před 3 měsíci mi byl odebrán stěr na cytologii, výsledek ale nebyl uspokojivý (dle gynekologa se jedná o pozánětlivé virové změny), poté jsem šla na vyšetření podruhé a stále to není v pořádku. Mám přijít opět za 3 měsíce. Neměl by mě gynekolog poslat na nějaké důkladnější vyšetření, opravdu stačí abych přišla opět až za 3 měsíce? (Asi před 2 lety jsem měla genitální bradavice, ale na vypalování jsem nebyla – nevím jestli to s tím souvisí, mívám i problémy se záněty).. Hormonální antikoncepci neberu téměř rok a mám nehormonální nitroděložní tělísko. Ještě bych se chtěla zeptat, zda by mi mohlo nějakým způsobem pomoci užívání Wobenzymu. Děkuji za odpověď Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, údaj „pozánětlivé virové změny“ je velmi zavádějící, předpokládám že postup Vašeho registrujícího gynekologa je odůvodněný a tudíž správný. Wobenzym užívat můžete, dále bych Vám doporučil stran uváděných pozánětlivých změn CICATRIDINA vag. čípky /volný prodej/ 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů. Blíže dořešte konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Věra

    Dobrý den. Byla jsem na konizaci a výsledky histologie vyšly na dvojku. Budu muset znovu na konizaci nebo co se s tím dělá dál.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám přesné údaje z Vaší histologie (záleží zda uvedené změny nepřesahují rozsah resekční linie) lze uvedené obtížně posoudit. Doporučuji dále dořešit osobně se svým registrujícím gynekologem. Pravidelná dispenzarizace,tj.sledování je však NUTNÁ.

       

  • Sabina

    Dobrý den, čekám na výsledky cytologie a je to již po třetí. Lékař říká, že nádorové onemocnění tam není, ale něco se děje. Já se chci zeptat na následující. Můj manžel se před seznámení se mnou choval velmi neopatrně, jeho bývalá manželka měla onemocnění děložního čípku. Je možné, že mě nakazil papilovirem a při každém pohlavním styku dochází k opakovanému nakažení. Lze to u něho nějak přeléčit? Dále manžel má rád orální sex, ale já mám v poslední době problémy s pocitem jako bych měla zadní rýmu, mám obavu, zda nemám problém z téhož zdroje i v krku. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „něco se děje“ s čípkem je velmi vágní, existuje nomenklatura,tj.názvosloví hodnocení nálezů na děložním čípku,jelikož neuvádíte přesně lze jen obtížně hodnotit. Z uvedeného předpokládám že o nádorové změny se ve Vašem případě nejedná. Přenos papilomaviru pohlavním stykem je možný. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Olga

    Dobrý den, jsem po žens.operaci.brali mi dělohu. Dělá se i po této opraci cytologie a vaječníky mi zůstali. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lze provést cytologii z poševního pahýlu,případně z pochvy. Pravidelné prohlídky doporučuji.

       

  • Ivana

    Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa.Asi před 3 týdny mi dělal štěry..Jeden test uvedl asc-h..Za 2 měsíce jdu k lékaři znovu na odebrání vzorku pro biopsii.Mohu se zeptat zda můžu s přítelem mít sex po dobu čekání na biopsii.Nerada bych mu uškodila, už ja jsem značně nervózní.. Jaká je šance, že tento nález nemusí nic znamenat?? Děkuji Vám za odpověď..

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den sex s partnerem mít samozřejmě můžete, ke stabilizaci nálezu doporučuji CICATRIDINA vag čípky případně Deflagyn gel, blíže proberte se svým registrujícím gynekologem

       

  • Petra

    Dobrý den,v cytologickem stěru mi vyšla dle sestry dvojka,je mi 35,vzdy sem měla jedničku,při vyšetření mi dokonce dr.řekl,že čípek vypadá supr,jinak žádný potíže nemám.Za půl roku mám přijít na kontrolu.Co ta dvojka vlastně znamená?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hodnocení onkocytologického stěru,resp.jeho výsledku má jasnou nomenklaturu tzn.názvosloví, proto doporučuji výsledek konsultovat přímo s lékařem a ne se sestřičkou a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Sara

    Dobrý den, Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní. Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii a opět jsem raději zvolila ThinPrep Pap test. Mírné změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení. Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výrazné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra. Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat ve specializovaném centu nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Vím, že v souvislosti s konizací jsou jistá rizika v těhotenství a po ní se nedoporučuje půl roku otěhotnět. Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Předem děkuji za vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší lékařky je správný.Vyskytnou-li se opět změny typu ASC-US /atypické dlaždicové buňky nejasného významu/ je vhodno doplnit kolposkopické expertní vyšetření zkušeným kolegou ve specializovaném centru s event.odběrem buněk z čípku zda nehrozí přednádorové změny a není nutná tzv.konizace. Jakmile bude vše ohledně čípku vpořádku je možná snaha o těhotenství. Ke stabilizaci nálezu na čípku lze v mezidobí užít Deflagyn gel http://www.axonia.cz – více proberte se svou gynekoložkou

       

  • Barbora

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat byla jsem na vyšetření na cytologii ale vůbec jsem nezaregistrovala že by mi paní doktorka dělala nějaké stěry jak zde popisujete.Pak mi řekla že výsledky budou do 14 dní a že mi zavolají.Nikdo se neozval tak jsem volala sama sestra mi řekla že je vše v pořádku.Také jsem chtěla udělat testy na kvasinky jelikož často trpím na výtoky.Na to mi bylo řečeno že je také vše v piřádku a že to mám řešit přípravky z lékaren jestli mi zabírají.Sice zabírají ale jen na určitou dobu.Myslíte že bych měla jít na vyšetření někam jiam,nevím co si o tom myslet,děkuji za odpověď Barča Bučková

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „testy na kvasinky“ jak píšete se běžně nedělají netrpíte-li potížemi. Neúčinkují-li uvedené preparáty z lékárny pak navštivte svého registrujícího gynekologa a ten vezme kultivaci,resp.poševní sekrety a zacílí léčbu konkrétně dle původce,který v kultivačním médiu bude.

       

  • Věra

    Dobrý den pane doktore , nevím zda můj dotaz bude srozumitelný , ale pokusím se zeptat , postupuji cytologické vyšetření -stěr čípku jednou ročně. Moc by mě zajímalo , jak přesné jsou , nebo na kolik procent je výsledek přesný ? Děkuji za Váš email s odpovědí . hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, odborná literatura uvádí různá čisla. Vždy záleží na technice odběru, typu laboratoře, způsobu zpracování vzorku, a mnoha dalších okolnostech. Nelze JEDNOZNAČNÉ procentualizovat. K zvýšení spolehlivosti lze však doplnit tzv. liquid based cytology (LBC). Blíže se informujte cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Radka

    Dobrý den, dá se z pouhé cytologie zjistit bakterie ureaplasma? nebo je nutné podstouit někde kompletní vyšetření děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      V cytologickém stěru může být vysloveno pouze podezření. Podrobnější vyšetření je samozřejmě přesnější, potvrdí nebo vyloučí toto podezření.

       

  • Šárka

    Dobrý den, Léčili jsme se s partnerem antibiotiky kvůli infekci mycoplasma a ureaplasma. Po měsíci partner absolvoval kontrolu na urologii. Moč byla prý naprosto v pořádku. Je možné toto považovat za jistotu vyléčení? Nebo je nutné aby absolvoval stěr z močové trubice? On tam jít úplně nechce, když moč byla v pořádku. Já mám stále trošku strach z reinfekce, při styku. Žádné obtíže neměl ani nemá. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží na doporučení urologa nebo venerologa, který mu vede léčbu.
  • Erika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Nevim podrobnosti, protože mi nikdo nic neřekl, ale pred rokem my vyšla cytologie s nálezem, ale nikdo to neřešil. Po roce mě přivedly na gynekologii, neustále bolesti a změny v menstruaci. Při prohlídce mi doktorka řekla, že mám na čípku okem viditelné prekancerozni léze a udělala mi odběr na cytologii a HPV virus. Výsledky obou vyšly negativně. Nechápu, jak mohla ta cytologie vyjít negativně, je možné, že ji udělali špatně? Děkuji za vysvětlení.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den výsledky cytologického stěru nemusí vždy odpovídat optickému nálezu na čípku.
  • Anka

    Dobré ránko ..Mám sa bát ak mám zvyseny onkomarker S-CA72-4.8.46* kIU/1 ,S-CA19-9/ 5,13kIU/1 ,S-CA125/ 11,20 kIU/1 ,S-CA* 15-3/ 20,00 kIU/1 S-CA- 1,14ug/1 S-CYFRA/ 0,95ug/1. Poradte mi prosim vas za akým lekarom by som mala ist a co robit prevencia apod.Som nefajciar mam vys.159 a vazim 60 kg. Minuleho roku som bola operovana na gynek. hysterektomia mala som dysplazia krcka maternice cin3 teraz po kontrole mi zistili ze mám zvyseny HPV virus gynek.mi pvedal ze uz pre mna nie je nebezpecny tym ze mma vsetko vyoperpvane ale uživam HPV Iside cipky aj oralne dakujem ANka

    • MUDr. Jan Malaník Dobrý den, onkomarkery jsou silně nespecifické. Jejich mírně zvýšená hladina ještě nemusí znamenat výrazný problém. Další diagnostiku a rozvahu proberte s lékařem, který Vám tyto odběry doporučil.
  • Jana

    Dobrý den, zkouším sílu internetu, protože jsem bezradná. Už téměř 2 měsíce krvácím, můj gynekolog nic nenašel, z krve vyšla mytologie 11, napsal mi doxyhexal a polygynax, že zánět dělohy. Atb mám téměř dobrané, ale zlepšení žádné. Je mi 26 let. Nevíte, co by mohlo být příčinou? Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, udělejte si těhotenský test. Při opakovaném krácení je vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení dalšího problému v děloze, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/
  • Jana

    Dobrý den, Před půl rokem jsem byla na gyn. vyšetření a cytologie mi vyšla jako ascu-s. Po půl roce jsem šla na další stěr a výsledek se o stupeň zhoršil (asc-h nelze vyloučit HSIL). Když mi to volal doktor, zrovna jsem zjistila, že jsem těhotná. Řekla jsem doktorovi, že mě vyděsil a on mi na to odpověděl, že se to běžně děje a nemusím se bát. Těhotenství, že se bude více hlídat a objednala jsem se na kolposkopii a biopsii. Chtěla bych se zeptat, jestli se mám obávat, že se výsledky budou rychle zhoršovat, když už po půl roce byly horší. Bude teda nutná konizace čípku, nebo se může stát, že se výsledky zlepší. Poslední dotaz je takový, že partnery nestřídám. Pokud by mne nakazil manžel hpv virem, může nechráněný pohlavní styk ještě více ovlivnit výsledky nebo bychom měli používat prezervativ i když jsem už teď těhotná, takže bychom teoreticky ochranu používat nemuseli. Děkuji a přeji hezký den Wawrzyková

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zůstaňte v klidu v těhotenství se konizace dělá výjimečně. Bude záležit ale i na výsledcích biopsie. S HPV jsme se setkali a setkáváme skoro všichni , často se jedná jen o přechodnou infekci. Prezervativ stejně neposkytuje 100% ochranu před přenosem HPV
  • Kaja

    Gynekologické obtíže. Krásný den, chci se zeptat už aspoň 2 měsíce se lecim s bakterii e coli. Původně si na gynekologii mysleli, ze je to kvasinka a tak mi léky nezabraly (macmiror, jenamazalol). Po kultivaci predepsan polygynax, nezabral, nutrifrutarin globule také nezabraly. Po přeplněné gynekologii navštíveno fakultní nemocnice s nálezem v moči- predepsan mycomax krém a tablety polykací. Také nic. Na gynekologii mi byla udělaná další kultivace a stále nález e- coli a další vaginální tablety bohužel název si nepamatuji. Také nezabraly. Byla odebrána moč s třemi krizky a léčeno antibiotiky Amiksoklav a také nezabral. Jinak pitný režim, urologicke čaje a brusinka. Nově užívám Blokurimu a medvedicove kapky. Na gynekologii mi to nemohou vyléčit. Je ještě možnost nějaké další léčby ? Jiné antibiotika?jsou ještě možnosti prosím ?je třeba změnit gynekologii? Už jsem zoufalá, hygienu dodržuji, pohlavní styl neprovozuji během léčby. Děkuji moc

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, bylo by vhodné doplnit ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie dutiny děložní /lze i ambulantně, viz., https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/  a na zvážení urologa při opakovaných infekcích močových cest je i provedení cystoskopie. Samotná bakterie E. Coli v pochvě ještě nemusí ale být příčinou potíží, pochva nesmí být sterilní.
  • Martina

    Dobrý den. Prosím o radu a jestli je možno alespoň rámcově posoudit můj případ. Je mi nyní 36 let. Asi ve 25 letech se mi poprvé po nechráněném styku objevil gyn.opar. Po nějaké době asi ještě jednou, a další výsev až ve 33 letech, v prvním trimestru těhotenství. Přeléčeno lékařem pomocí herpesin tablet. Následně před porodem preventivně znovu nasazen herpesin. Vše v pořádku, opar se už neobjevil a to až dodnes. Je to dva a půl roku od porodu. Máme krásnou zdravou dceru. Až na ten opar v minulosti jsem byla po gyn. Stránce vždy zdravá, cylotologie a všechna vyšetření mi vyšla vždy dobře. Problém který nyní nastal je ten, že poslední výsledky cytologie, a to té spolehlivější, mi vyšly špatně. Paní doktorka mi řekla, že při kontrole byl čípek sice hezký a čistý, ale výsledky ukázaly na počáteční buněčnou změnu na čípku, včetně nálezu papylomavirů. Zároveň mě ale paní doktorka uklidnila , že se nemám ničeho bát, nemám nic dělat, že budeme čekat jak se to vyvine, buď si s tím tělo samo pořadí anebo ne a pak to budeme řešit. Na další cytologie mám jít až za 4 měsíce. Co jsem si načrtla, jedná se v tomto případě jde v podstatě o předrakovinové změny, takže se z toho rakovina může vyvinout. Chci se zeptat, zda se dá tomuto nějak pomoci, jakkoliv, já sama. Nějak podpořit budoucí kladný výsledek cytologie. Pak bych se chtěla zeptat, zda nemůžu nějak nakazit svou dceru, napr. Kontaktem.. tím že sáhne na muj ručník, prádlo, jakkoliv. A zda je bezpečné pro mého partnera abysme se spolu milovali, zda ho nemůžu nějak ohrozit, když mi vyšly pozitivně papylomaviry. Paní doktorka mi řekla že můžu žít úplně normálně ale pro jistotu můžeme použít kondom. Je prosím pro partnera bezpečný orální sex se mnou? ... Omlouvám se. Ale trápí mě to. No a poslední věc, která je nutná dodat, zjistila jsem, že mi byl můj partner cca dva roky nevěrný. Pravidelně dlouhodobě. Cca někdy po mém porodu v roce 2021 navázal další vztah až do současnosti, kdy tedy byl sexuálně aktivní s danou ženou i se mnou současně. Je možné, že mě tedy nakazil on? Vím že gyn. Opar způsobují také papyloviry a opar jsem měla už před tím než jsem se současným mužem začla chodit, ale od té doby jsem měla vždy cytologii v poradně a všechny vyšetření.. děkuji moc za Váš čas, případně za radu. Martina P.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, gynekologický opar způsobují viry herpes simplex, papilomaviry způsobuji genitální bradavice, jedné se o odlišné diagnozy. většina popupulace si s infekcí papilomaviry poradí sama, vhodné je očkování. Existují i lokální krémy k podpoře imunity pochvy a děložního čípku napt. papilocare nebo regresil. Podrobnosti Vám vysvětlí registrující gynekolog.
  • Světlana

    Zdravím vás chtěla by sem se zeptat mamka je po operaci má vybranou materinici i vaječníky po 4 letech šla na citologii a přišli ji výsledky pozitivně HPV virus vysoky chci se zeptat může to být něco špatně nebo to může být nějaký zánět a pod... Pokud nemá dělohu a vaječníky může mít tu špatnou nemoc předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, záleží na typu viru a také, jestli má ponechaný děložní čípek. Virus HPV je nejrizikovější právě pro děložní čípek. Sledování zajistí registrující gynekolog.
  • Hana

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Je mi 47 let. Závěr z cytologie: ASC-US, reaktivní buněčné změny, metaplázie, atypické buňky, smíšená flóra. Po třech týdnech HPV test: HPV DNA testu pozitivní. Neprokázán HPV 16, 18, 45, 31, 33, 52, 58. Prokázán 35, 39, 51, 56, 59, 66, 68 (alespoň jeden ze skupiny, bez rozlišení jednotlivých typů). Gynekolog mi dal na výběr buď konizaci, nebo počkat 3 měsíce na další cytologii, nebo očkování proti HPV. Prosím o radu jak se rozhodnout. Moc děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, zde záleží ještě i na kolposkopickém nálezu.... problematika je široká a postupuje se individuálně.
  • Martina

    Dobrý den, mohu jít 10 dní po skončení léčby Polygynaxem na kontrolní cytologii (v minulém stěru ASCUS)? Nebude můj výsledek kvůli polygynaxu zkreslen, je deset dni dostatečný rozestup od ukončení užívání přípravku a kontrolou? Díky za radu.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, na kontrolu můžete jít
  • Zdena

    Dobrý den,vysledky cytologie děložního čípku: čípek v pořádku , ale výsledek v okolí čípku ACG-NOS, kontrola za 3 měsíce... Prosím, bojím se , co to znamena , může to být rakovina? A mohu 3 měsíce pred kontrolou používat přípravek Deflagyn??? Mohl by mi pomoct??? Děkuji Zdena

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, dle popisu máte nespecifické změny na buňkách v kanále děložního čípku. Deflagyn ničemu neublíží, určitě je potřeba za 3 měsíce provést gynekologickou kontrolu.
  • Klára

    Dobrý den, přiznám si, že jsem trochu hypochondr a mám strach z rakoviny obecně. Mám dotaz ohledně spolehlivosti standardní cytologie. Cca ve 20 letech jsem měla nějaký nález na čípku, asi nějaké lehké změny, dostala jsem pak nějaké globule, ty jsem si měla zavádět před návštěvou a pak jsem šla na kontrolní stěr cca po 3 měsících. Pak mi bylo řečeno, že je to trochu lepší a nepamatuji si, jestli mi řekli, že mám znovu přijít, jestli za půl roku nebo za rok, nevím... Řešila jsem tenkrát jiné věci a pak jsem na prohlídku už nešla cca 4 roky (byla jsem hloupá, já vím). Navštívila jsem jinou lékařku, kam docházím již 7. rokem od roku 2017, říkala jsem jí, že jsem měla nějaké změny na čípku a že jsem nebyla nějakou dobu na prohlídce. Udělala mi stěry a byly ok, a byly v pořádku i stěry následujících 6 let, tzn, doposud. Nicméně dočetla jsem se, že standardní cytologie je málo spolehlivá a že se může stát, že se rakovina čípku nediagnostikuje právě kvůli tomu. Hrozně se bojím, že by to mohl být můj případ, i vzhledem k tomu, že jsem už ve 20 měla nějaké změny, které se mohli až doposud stále rozvíjet a způsobit karcinom. Prosím co si myslíte o té cytologii? Jak je reálné, že až doposud byla falešně negativní? Předem moc děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, žádné vyšetření není na 100% spolehlivé, pokud i opakované stěry byly v normě, je pravděpodobné, že změny na čípku nemáte. Dá se doplnit jako nadstandardní vyšetření mimo pojišťovnu detekce HPV viru v oblasti děložního čípku jiným druhem stěru.
  • Lenka

    Dobrý den,je možné,aby po mě chtěl gynekolog zaplatit rozšířené histologické vyšetření,co prý zachytí více typů nádorových buněk?Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, ne všechny metody pojišťovny proplácejí.
  • Erika

    Chcela by som vedieť,čo môžem urobiť pre seba pred cytologickým vyšetrením aby to nebolo také bolestivé.Som už dôchodkyňa a veľmi to bolí. Ďakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, v pozdější věku dochází k úbytku tkáně v oblasti genitálu, to má za následek obtížný odběr cytologie z děložního čípku. Lze před vyšetřením užít běžné léky proti bolesti.
  • Hana

    Dobrý den, před preventivní prohlídkou a stery se nemají provádět vyplachy, píše se až 5 dní. Proč? Jak výplach ovlivní výsledky? Vůbec jsem si to neuvědomila a udělala si jej dva dny před kontrolou. Na výsledky stále cekam. Lze jit znovu, když si to člověk zaplatí nebo jak postupovat? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, osobně bych v tom dramatický problém neviděl.
  • Michal

    Dobrý den,chci se zeptat,jestli je možné,aby byl výsledek HPV testu ovlivněn probíhající infekcí HSV-2 viru? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den,, jedná o jiný typ viru, detekce je spolehlivá i při onemocnění oparem.
  • Lenka

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mi může být udělán výtěr, i když jsem neměla pohlavní styk.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, stěr z děložního čípku se standardně provádí až po pohlavním styku, 
  • JITKA

    DOBRÝ DEN.MÁM DOTAZ OHLEDNĚ KRVÁCENÍ.JE MI 48 LET.PŘED PUL ROKEM JSEM DOSTÁVALA MENZES JEDNOU ZA DVA MĚSÍCE.PAK JSEM Z NIČEHO NIC ZAČALA SILNĚ KRVÁCET.MUJ GYNEKOLOG MI PŘEDEPSAL ASCORUTIN A ŽE KDYŽ ZAČNU SILNĚ KRVÁCET AT SI HO DESET DNÍ BERU,PAK ŽE DO DVOU DNU DOSTANU MENZES JAK BYCH MELA.TED KRVÁCÍM JIŽ TŘETÍ TÝDEN.BYL MI OPĚT DOPORUČEN ASCORUTIN.BOHUŽEL NEPOMÁHÁ.JÁ SE PŘESTĚHOVALAB DO PRAHY A NEMOHU NAJÍT GYNEKOLOGA.KTERÝ BY MĚ VYŠETŘIL A POMOHL S MÝM DOCELA DOST SILNÝM KRVÁCENÍM.DĚKUJI JITKA G.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, při silném krvácení je potřeba gynekologické vyšetření, i v nemocnici.
  • Lenka

    Dobrý den, v pátek jsem byla u lékaře na preventivní gynegologické prohlídce, kdy mi byl brát stěr z děložního čípku. Běžně ten den trochu špiním, ale tentokrát slabě krvácím již od toho pátku + víkend i dnes (tj. 4. den). Volala jsem paní doktorce a říkala, že mohla prasknout nějaká cévka a že krvácení během 2-3 dní ustane, což se tedy zatím neděje. Jaký je Váš názor? Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, někdy přetrvává špinění i týden, pokud neustává, je potřeba gynekologické vyšetření.
  • zuzka

    preco krvacam mimo menzes podbrusko ma boli aj som dnes vycikala zrazenu krv

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, je potřeba gynekologické vyšetření.
  • Eva

    Dobrý den, při poslední preventivní gynekologické prohlídce mi byla zjištěna cysta, kterou mám zřejmě velice dlouho, ale můj bývalý gynekolg mi o ní nikdy nic neřekl a pak zemřel, oznámení o cystě mám od nové lékařky neznámého exotického původu, které příliš nedůvěřuji a nevím co mám s touto diagnózou dělat. Na kontrolu mám přijít za 3 měsíce, medikaci nemám žádnou a to sem jasně avizovala nepravidelnou menstruaci a možnost, že jsem již v přechodu i když mi je "jen" 43 let. (u všech žen v rodině to proběhla takto brzo). Nebyly mi provedeny ani odběry krve, jen vnitřní ulzrazvuk a stěry. A byla jsem upozorněna, že když cysta nezmizí budu muset na nějaké "markry, čemuž vůbec nerozumím. Něco jsem si zjišťovala sama a mám strach, že budu muset na operaci, což mě děsí, protože na operaci jsem byla naposledy loni v březnu (štítná žláza) a bylo to pro mě peklo. Proto se ptám, zda existuje nějaká spolehlivá možnost, jak se cysty zbavit jinou cestou například pomocí léků. Další operaci už nechci, protože pobyt v nemocnici je pro mě čiré utrpení a extrémní nápor na nemocnou psychiku. Proto vás žádám o radu, jak se té cysty spolehlivě zbavit bez operace.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, postup záleží na vzhledu a velikosti cysty, při pochybách o možném zhoubném onemocnění je vhodné vyšetření v onkogynekologickém centru v nemocnici.
  • Lucky93

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat 29.3 jsme byla na gynekologii ,a bylo mi řečeno že moje výsledky z cytologie vychází poslední dobou špatně a doporučují mi konizaci. V nalezu mám napsané toto a moc tomu nerozumím. UZV:děl v AVF,norm.velikosti,EM echo přímé homogenní 6mm,CD bez VT,adnexa bilat.bpn. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, přesný důvod indikace ke konizaci Vám musí sdělit gynekolog provádějící výkon.
  • Jana

    Dobrý den, v roce 2017 jsem podstoupila konizaci děložního čípku, od té doby je cytologie vždy v pořádku. Před půl rokem se gynekologovi cosi nezdálo na děložním čípku, ale říkal, že uvidíme podle cytologie. Ta opět vyšla v pořádku (připlácím za ten lepší LBC test). Nyní mě odeslal do COP, do zprávy napsal uteri kolpo LGL až HGL, ale nic mi k tomu neřekl. Výsledek poslední cytologie zatím není. Jsem z toho celkem na nervy, termín v COP mám až za měsíc. Chci se zeptat, jestli je možné, že by opětovné změny na čípku tak dlouho cytologii unikaly? Může jít případně o něco jiného, než předrakovinové změny? Děkuji.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, důvod odeslání k expertnímu kolposkopickému vyšetření Vám má vysvětlit ošetřující gynekolog. Ne všechny změny na čípku může zachytit cytologický stěr.
  • Maria

    Dobrý deň, vyšiel mi z cytologie výsledok L-sil Low -grade skvamózna interaepiteliálna lézia. Cytológia bola vykonana 17.1.2023Ďalšia kontrola o 6 mesiacov. Používam na odporučanie PAPILOCARE. Dnes som zistila, že som tehotna. Môžem papilocare pouzivat aj pocas tehotenstva? Je moj zdravotny stav nebezpecny voci tehotenstvu? Dakujem.

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, pro skupinu těhotných pacientek není dostatek dat. Poraďte se se svým gynekologem. Osobně užívání v graviditě nedoporučuji.
  • Anka

    Dobrý den.Ja som bola na preventivnej prehliadke a mi vysiel výsledok dg. H SIL onkocystoser z porcia .Atypické dláždicove bunky HIGH-Grade skvamozna intraepiteliarna lézia stredne dysplazia cin 2 .tazká dysplazia cin 3 .doporučuje mi 29-3-2023 konizáciu..bojim sa neviem setry mi zomreli na rakovinu aj brat a momentalen neter ma rakovinu krčka maternice 30 rocná aje v stádiu kde sa čaka na koniec ...a dalsi a sestra tak isto zije v plzni vcera som dosla domov bola som ju navstivit ma rakovinu pluc a metastazy v mozgu..tá konizácia je bezpecna pre mna? je to uz rakovina? bolo by lepsie odobrat mi celu maternicu ? mam 58 rokov bojim sa aby sa to nezvrtlo na horsie časom bola by so velmi rada a vdačna ak by ste mi mohli odpovedat asopon do utorka 28.3. aby som sa vedela rozhodnut .dakujem pekny den .

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, za daných podmínek je konizace určitě na místě,.
  • Zdenka

    Dobrý den pane doktore, v mládí jsem brala antikoncepci a nedělala mi dobře. Tak se jí vyhýbám jak můžu. Teď je mi 41 let, mám problémy, špiním a krvácím mezi cykly, jsem vždy unavená a bolí mě břicho. Podle krevních testů v přechodu nejsem, na ultrazvuku nebylo vidět nic neobvyklého. Pan doktor mi vzal cytologii z čípku a ta dopadla špatně. Když jsem si volala jestli by to moje špinění a krvácení mezi cykly a bolesti břicha mělo souvislost se špatnou cytologií. Bylo mi řečeno, že ne. Pan doktor mi dal antikoncepci a za 3 měsíce provést znovu stěr z čípku. Je tohle správný postup odbýt ženu antikoncepcí?? Chci podotknout, že moje problémy trvají už přes 2 roky. A vnitřně vím, že tam dolů je něco špatně. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, bylo by vhodné ještě doplnit hysteroskopický zákrok k vyloučení patologie děložní dutiny i kanálu děložního hrdla, lze i ambulantně, viz. https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Veronika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat co znamená když jsem měla 50 dní zpoždění. Mysle jsem si že jsem těhotná a z ničeho nic jsem to dostala a strašně moc jsem krvácela a měla velké bolesti břicha. Děkuji

    • MUDr. Jan MalaníkDobrý den, možných variant je více, je vhodná kontrola gynekologem.
  • Soňa

    Dobrý den , přišel mi dopis , že mám podstoupit kontrolní cytologii kde je uvedena dyagnoza. R103 bolest umístěna do jiných míst části bricha. Mohu se zeptat co se tím konkrétně myslí? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, číslo diagnosy je jen byrokratická záležitost, nemá to nic společného s kontrolní cytologií.

  • Monika

    Dobrý den,před 8 lety jsem podstoupila konizaci cipku.Od te doby vsechno v poradku.V zari jsem byla po roce na kontrole,pak doktor mi rekl ze vse vypada hezky,udelal mi cytologii.Par dni zpatky mi prisla sms,ze se mam objednat na kontrolni vysetreni ze jsem mela atipicke bunky.Kontrola za 3 mesice.Moc se bojim co to muze znamenat.Nejde mi do hlavy,ze mi napsali az po 2.mesich.Dekuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, postup záleží na výsledcích stěru a kolposkopickém vyšetření. Domluvte se s lékařem.

  • Marie

    Dobrý den, cca před půl rokem jsem podstoupila konizaci čípku s nálezem HSIL/CIN3. Nyní jsem čerstvě po kontrolní cytologii + HPV test. Můj gynekolog mě informoval,že dle výsledků cytologie je stále potvrzena infekce virem (stále tam vychází rizikový podkmen). Lékař mi řekl, že další kontrolní cytologii je možné provést až za 4 měsíce a následně se dle výsledků bude řešit, co dál. Ráda bych se zeptala,zda se jedná o správný postup,případně je možné provést kontrolní cytologii dříve. Vzhledem k výsledkům bioptického vyšetření po konizaci (CIN3) mám strach čekat další 4 měsíce. Také prosím o radu, zda existují nějaké léky, vitamíny, které mohou pomoci podpořit imunitní systém přímo při této problematice. Předem velice děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, zde záleží na doporučení expertního kolposkopisty, samotná přítomnost HPV viru ještě naštěstí neznamená rakovinu. K podpoře eradikace HPV viru slouží vaginální přépravky např. regresil nebo papilocare

  • Martina

    Dobrý den, v 6/2022 mi byl dělán pravidelný ster z děložního čípku a v říjnu mi sestra volala, že to nedopadlo úplně dobře. Nyní jsem byla na kontrolní cytologii + se doplnil ster na HPV, výsledky budou cca za 3 tydny. Ptala jsem se pani doktorky, jak ta červnová cytologie vysla a rekla mi, že tam je HSIL. Je možné, že me s tímto nálezem nechala 4 měsíce čekat a pozvala mě pouze na kontrolní stěr? Četla jsem, že tento nález se musí řešit ihned. ještě bych doplnila název antikoncepce, kterou jsem brala - Mirelle. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, nyní záleží na výsledcích, při přertvávání nálezu a pozit. HPV je na místě vyšetření expertním kolposkopistou

  • Monika

    Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou, jak dlouho lze uchovávat odebrané vzorky pro cytologické vyšetření formou LBC? U nové lékařky jsem byla zaskočena následující informací – odebrané vzorky budou výjimečně transportovány do cytologické laboratoře až po uplynutí 2 týdnů. Vím, že u klasické cytologie bylo dříve doporučováno zpracování do týdne, max. 10 dnů. Žádala jsem rovněž o HPV vyšetření. Nebudou výsledky po tak dlouhé době skladování zkreslené? Jaký je adekvátní termín dodání tohoto biologického materiálu pro zaručení kvalitních výsledků? Předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, to záleží, jaké médium od jaké laboratoře paní doktorka používá.

  • Monika

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat,již čtyři roky jsem sledovaná v copu pro nález na čípku lsil. Poslední dva roky mi cytologie vycházela lsil ojediněle asch,podle kolkoskopickeho vyšetření je nález čtyři roky stejný a nevypadá to na závazné změny dle lékaře. Poslední biopsie cca 6 měsíců nazpět vyšla zcela negativně.Nasledna cytologie lsil, kontrola v lednu. Mám dvě děti,je mi 34 let, další děti neplanuji. Nebylo by lepší provést konizaci,někde jsem četla,že cytologie není přesná a vždy se nepodaří vzít vzorek pro biopsii z přesného místa, obávám se,aby nález nebyl ve skutečnosti horší. Děkuji za vaší odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto je na zvážení expertního kolposkopisty, i konizace může mít své komplikace při nebo po výkonu. Taky záleží, jak Vám vychází přítomnost HPV viru.

  • Jana

    Dobry deň, chcela by som sa poradit. Mam 40 rokov za sebou 6 ivf jedno dieta / cisarsky/. Policysticke ovaria, posledne myom maternice 2020 laparoskopia, predtym vysoka sliznica maternice histologia vraj hormony. Vsetky cytologie v poriadku. Teraz jun zvacsena sliznica krcka opatovne sono po mesiaci to iste - cytologia klasicka bola negativna. Navrhli mi hystologiu z krcka. Otazka znie kedze nechcem nic podcenit co robit a ani sa nechcem do nicoho hrnut. Mam sa bat napriek dobrej cytologie ze je to nieco vazne? Dakujem za odpoveď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, i v děložním hdle se mohou vyskytovat polypy, které dělají vyšší ,,sliznici,, Vhodnější diagnostika by byla pomocí hysteroskopie, lze i ambulantně, viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Veronika

    Dobrý den, dcera 6let, byl u ní nedávno diagnostikován Lichen sclerosus. Funkční cytologie ji vyšla takto: estrogenní efekt-přítomný, maturační index b- 85 i- 10 s- 5 , karyopyknotický index: 5% a eosinofilní index-5% Parabazální a bazální v trsech, stočené I ze všech vrstev s reaktivní eosinofilií cytoplasmy, izolované eosinofilí S, četné bezjaderné šupiny, výrazné pozadí, holá jádra, reaktivní změny. Děsí mě, že v 6ti letech má estrogenní efekt? Co to pro nás znamená? V nemocnici mi řekli, jen že dceru budou sledovat? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, toto spadá do odbornosti dětského gynekologa.

  • Nikola

    Dobrý den pane doktore, mám na Vás dotaz, byla jsem před 14 dny na odběrech cytologie. Každý rok chodím pravidelně, vždy výsledky v pořádku. Nyní mi volal pan doktor, že výsledky nejsou v pořádku, bohužel jsem byla zrovna na cestě v autě a z jeho různých zkratek jsem nic nepochopila. Nicméně mi řekl, že mám užívat 2 x denně Zaretis a 2 x denně Indonal po dobu tří měsíců a pak přijít na další cytologii. je mi 40+, nevíte čeho se mám obávat ze své praxe, já vůbec netuším co mi tedy je a mám dost šílené představy a obavy. předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, některé změny na čípku souvisí se zánětem, když se přeléčí, často jsou kontrolní stěry již v pořádku.

  • Barbara

    Dobrý deň prajem , Obraciam sa na vás otázku ohladne problémov po Hysterektómi, ktorá bola vykonaná 8.6 za pomocou robota DaVinci. Môj problém spočíva v tom, že mi po 5 týždňoch zistili, že mám na pahyle granulačne tkanivo. Boli mi odporučené vaginálne čapiky Gyntima, zobrali mi vzorku na citologické vyšetrenie. Výsledky neboli dobre, tak mi v zahraničí predpísali macmiror complex. Po 12 dňoch som bola zasa na kontrolu, zobrali mi opäť vzorku na citologické a dostala som vaginálne tablety Gynoflor, ktoré ešte užívam, po doručení výsledkov má pani doktorka kontaktovala, že je znepokojená, nakoľko v pošve mám črevnu baktériu, ktorá tam nemá čo robiť a nasadila mi ATB Amoksiklav 2 x 1000 mg ktorý douzivam v pondelok. Od včera mám bolesti v podbrušku.začala má bolieť chrbtica na pravej strane. Mám aj divertikulitidu. Nemôže tá črevna baktéria pochádzať z ochorenia divertikul? Ešte by som sa rada opýtala, ako sa bude riešiť to granulacne tkanivo? Veľmi pekne Vám vopred dakujem za spätnú väzbu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, granulační tkáň po operaci je někdy součástí hojení a v rámci 3 měsíců se často nález stabilizuje, nejzávažnější komplikaci u Vás by bylo provalení divertiklu do pochvy a vznik rektovaginální píšťele. K průkazu je ale zapotřebí rektoskopické došetření.

  • Martina

    Pravidelně podstupuji cytologii a o bezbolestném vyšetření (pouze při rozevření čípku) u mě nemůže být ani řeč. Lékař přisuzuje vinu psychice, já spíše velmi negativní a bolestivé zkušenosti s tímto vyšetřením z dávné minulosti (2 dny poté jsem krvácela, předtím bez problémů). Chápu význam vyšetření ale mám pocit, že jsem asi jediná pacientka, která se při vyšetření kroutí bolestí a netuším jak toto překonat. Když podstupuji vyšetření hned po mesntruaci, je to trochu snesitelnější.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nejsou potíže při pohlavním styku, pak opravdu hraje psychika asi největší roli, lze před vyšetřením užít i analgetika např. ibalgin, algifen...

  • Kateřina

    Dobrý den, v listopadu roku 2021 jsem zacala po sexu (nenasilny) krvacet, svetle cervena krev - ne spineni, ale dost krve, jednorázově. Byla jsem za svou gynekolozkou a ta mi rekla, ze je to bud chlamydie nebo spatna cytologie. Po par tydnech volala, ze je cytologie zhorsena a ze mam pockat 3 mesice na dalsi testovani (vubec me neseznamila o co se jedná, jak to bufe probihat, jak zlepseni cytologie podporit - vse jsem si misela nacist sama na internetu). Kazdopadne jsem se rozesla s pritelem. Po 3 mesicich cytologie vysla v poradku. Do etesniho brezna/dubna jsem nemela sex a tak jsem se domnivala, ze je vse v poradku. Nyni mam noveho partnera a opet hned po sexu krev - partner na penisu a ja na toalete plny toaletni papir. Opet svetle cervena krev, hodne krve, jednorazove. Po kazdem sexu. Zasla jsem tedy opet za svou gynekolozkou, ze se bojim zhorsene cytologie, ze krvacim po sexu (rekla, ze zhorsena cytologie krvaceni po sexu nezpusobi ikdyz minule tvrdila, ze je to tim). Taly se mi divala do karty a divila se, kdy jsem tu cytologii mela zhorsenou (potrebuji zmenit doktorku a ordinaci). Kazdopadne udelala testy opet na chlamydii a na cyto a predepsala mi Dalacin (ze je zo mast na vsechno, kdyz se nevi, co zene je). Po sterech konstatovala, ze cipek vypada zanetlibe, ze po steru zacal hned krvacet. Nyni cekam na vysledky. Kazdopadne by me zajimal vas nazor o co by se mohlo jednat? Budu rada za kazdou radu kam s timto problemem zajit ci za doporuceni gynekologa, ktery chve problemy opravdu resit a nejsou mu pacienti lhostejni. Nyni chodim na soukromou kliniku, kde si za vse platim, ale pece se mi moc nedostava. Dekuji za vas nazor a rady.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, příčin krvácení po styku je celá řada, nejčastěji se jedná o chronický zánět v oblasti čípku nebo přednádorové stavy. Léčba je dle diagnozy. ve Vašem případě bych doporučil ještě hysteroskopické vyšetření k vyloučení patologie uvnitř čípku děložního, lze i ambulantně viz https://www.ambulantni-hysteroskopie.cz/

  • Gabriela

    Dobry den, muj lekar mi nasel cystu o velikosti 2 cm, po par tydnech se premistila z praveho vajecniku na levy. Vysledky cytologie jsou v poradku. Presto mi pan doktor navrhl operaci na odstraneni vejcovodu. Neni to zbytecny zasah? Je mi 42 let. Dekuji za odpoved Gabina

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud je operace správně indikovaná, benefity převažují nad riziky.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem 8 měsíců po konizaci, která vyšla dobře a bylo říznuto už i do zdravé tkáně, čili by mělo být teď vše prý zažehnáno a čípek v pořádku, vše zahojeno. Byla jsem teď po 8 měsících od operace na pravidelné prohlídce s tím, že mi vezmou stěry i endobrush. Nyní mi přišly výsledky a ve zprávě zní: STĚR I uspokojivý, jiné změny: reaktivní bunečné změny - metaplazie včetně nezralé. Změny k závěru (infekce, apod) : Smíšená flóra. ZÁVĚR: ASC-US. Doporučenou mám kontrolu za 4-6 měsíců. V kultivaci jsem měla nějaké bakterie a kvasinky, z toho i Streptokoka, který vyžaduje prý přeléčení, aby se nerozjely například záněty močových cest apod. Nyní beru polygynax na 12 dní a přítel je také zaléčen antiboiotiky. Může nález kultivace souviset s nálezem na čípku? Může jít o zánět čípku ze streptokoka? Jsem znepokojená, je mi 26 let a ještě nemám dítě, představa opakovaných konizací mě docela děsí, když jsem ještě nerodila a mám strach. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při nálezu na čípku v cytologii ASC-US a negativním kolposkopickém nálezu se opravdu může jednat jen o přechodnou změnu nejčastěji vyvolanou zánětem.

  • Lenka

    Dobrý večer, má gynekoložka mi předepsala na zánět (po konizaci čípku) vaginální tablety Polygynax a Gynoflor. Řekla mi do telefonu tolik informací, že jsem nepostřehla, zda je můžu podávat současně. Nebo brát jedny a po skončení užívání ty druhé. Mohl byste mi prosím poradit? Děkuji Lenka.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, záleží na paní doktorce, logicky na zaléčení zánětu myslela první polygynax a poté až gynoflor.

  • Lucie

    Dobry den, rada bych se zeptala, v 1/2021 jsem podstoupila konizaci děložního cipku, vysledek histologie LSIL CIN I a pozitivní vysledek molekulárně genetickeho testu, metylacni test. Následně jsem byla na cytologii v dubnu, srpnu a prosinci roku 2021, které měly být vporadku. Když jsem chtěla odebrat cytologii teď v červnu po půl roce od poslední cytologie řekl mi lekar, ze stačí až v prosinci 2022, což je ale az po roce od poslední cytologie z prosince roku 2021. od konizace ještě ale neubehly ani dva roky. Rada bych se zeptala, je tento postup správný? Případně mohu si cytologii nechat odebrat jinde, i za cenu toho, ze si ji zaplatím celou? Nemam prostor teď hledat jiného gynekologa, ale odebrat cytologii bych chtela už jen proto, ze v srpnu máme jít s manželem na IUI, tak bych rada vedela, ze je vše Ok, abych nemusela pak v těhotenství řešit další nepříjemnosti. Dekuji moc za odpoved

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, cytologie jako odběr - samoplátce je určitě možný, cenu Vám musí říct Váš gynekolog.

  • Kaja

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na Váš názor. Mám 25r a pred 6mi rokmi mi 1x zistili hpv virus. Napriek tomu že ho mám už roky, nikdy sa mi nezhorsila citologia. V maji 2021 som mala vsetky vysledky v poriadku. Následne som absolvovala 2x vakcínu na Covid a v septembri uz bola moja citologia LSIL a HR HPV DNA 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 pozitivne a 16 a 18 negativne Tento mesiac som bola na opätovných výteroch a výsledok bol uz ASC-H. Doktor navrhol objednat sa na biopsiu a zaočkovať sa proti HPV co najskôr. Chcela by som vediet Váš nazor, aky postup by ste navrhovali v mojom pripade. Nebolo B lepsie spravit ihned konizáciu nech mám pokoj? Je biopsia bezbolestná a má vakcína aj v tomto štádiu este zmysel ? Ďakujem krásne za odpoveď. 🙏🏽

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, biopsie se nebojte, pokud při kolposkopii je vidět podezřelé ložisko, obvykle se před konizací odebere biopsie. Očkování určitě zvažte.

  • Ivana

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, zdali je vhodné v těhotenství dělat cytologii. Měla jsem jít na preventivní prohlídku, ale zjistila jsem, že jsem těhotná, nikdy jsem žádný špatný výsledek neměla. Děkuji za informace.

    • MUDr. Jan Malaník

      Ano, v těhotenství se dá a často i odebírá cytologie s děložního hrdla, nemějte obavy, miminko to neohrozí.

  • Denisa

    Dobrý den, v prosinci při preventivní prohlídce mi vyšli špatne výsledky cytologie (lehké změny buněk) ,tak teď v březnu jsem byla na kontrolním odběru + mi dělali HPV . Výsledky z cytologie jsou v pořádku ale HPV mám pozitívny (16,39) . Příští kontrola za půl rok Chceme se začít snažit o miminko.Myslite že je dobrý nápad,nebo raději počkat toho půl roku na další výsledky? Nechci nic podcenit. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, kontraindikaci gravidity s největší pravděpodobností nemáte, podrobnosti Vám sdělí ošetřující gynekolog

  • Tereza

    Dobrý den dnes jsem si našla na vchodu do čipku bíly povlak, ale jen ve vchodu. Mam porizene i nejake snimky, pokud by bylo mozne vam je zaslat k odbornemu posouzeni bylo by to skvelé. Nevim co s tim zadne jine problemy nemam a muj doktor ma ted dovolenou poradite mi?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně se jedná a kvasinkovou infekci, kterou lze přeléčit preparáty s obsahem klotrimazolu jako je např. Canesten nebo Jenamazol 2% krém. Tyto přípravky jsou v lékarně volně prodejné bez receptu, zdrav. pojišťovny je nehradí.

  • Lucia

    Dobrý deň. Rada by som sa informovala. K mojej otázke som nenašla vhodnu kategóriu tak sa ospravedlňujem. Ale mám otázku teoretickú. Prosím ako je možné z pohľadu gynekológa vyšetriť pacienta ktorý je imobilny. Teda nemá možnosť sa" posadiť" na vyšetrovacie lozko- koza. Ďakujem. Ide o ženu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vyšetření imobilní pacientky je možné díky vyšetřovacím stolům, kterí jsou nastavitelné pomocí motorů a dá se nastavit pořebná poloha.

  • Lenka

    Dobrý den, už rok mám diagnózu ASCUS (chodím samozřejmě každých cca 5 měsíců na nový stěr). Chtěla bych se zeptat, jestli byste mi nedoporučili něco účinného, co by mohlo tento problém vyléčit? Dále se chci zeptat, jestli může pomoct vysazení hormonální antikoncepce a jestli, i když mám ASCUS, jestli je možné používat pesar? Děkuji.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASC-US znamená, že výsledek stěru je lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Nicméně je potřeba udělat kontrolu. Nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3 až 6 měsíců. Je možné použít přípravek Papilocare gel. Papilocare je vaginální gel, který je určený pro obnovu přechodové (transformační) zóny děložního hrdla pro prevenci a podpůrnou léčbu lézí čípku děložního. Více se dozvíte z příbalového letáku.

  • Jana

    Dobrý den. Je mi 47 let. Mám cytologii v pořádku, test HPV negativní. Provádí se v takových případech ještě biopsie? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud máte cytologii v pořádku a HPV test negativní, tak se biopsie čípku neprovádí.

  • Kateřina

    Dobrý den, mám dotaz-jsem měsíc po konizaci děložního čípku. Je mi 21 let a chceme se s přítelem snažit o miminko. Můj gynekolog mi řekl,že se můžeme začít snažit za rok. Tam kde mi dělali zákrok mi řekl doktor za 4 měsíce. + teď bych měla jít na víc na očkováni Gardasil chci se zeptat zda mužů otěhotnět po 4 měsících- když poslední dávka očkováni se dava až za 4 měsíce. Vadilo by to popřípadě v těhotenství nebo ne? Děkuji za váš názor .

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, o těhotenství se můžete snažit již po 4 měsících. Také pravděpodobně nemusíte otěhotnět první nebo druhý cyklus. Za normu se považuje těhotenství do 1 roku.

  • Tereza

    Dobrý den zajímá mě zda-li samotest od Canestenu odhalí trichomoniazu. Už jsem po léčbě, ale dnes jsem byla na kontrolním stěru a pani doktorka mi řekla, že si mám na výsledek počkat další 3 týdny což mě nechává v nejistotě jestli už jsem zdravá. Samotest jsem si koupila tak jestli po jeho udělání můžu být konečně klidná nebo ne. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Canestest Test pro samodiagnostiku vaginálních infekcí pomůže určit zda se jedná o kvasinkovou či bakteriální infekci, a zvolit tak vhodné řešení problému. Více najdete v příbalovém letáku. Trichomoniáza se projevuje nažloutlým páchnoucím zpěněným výtokem. K její diagnostice bude vhodnější provést kultivační vyšetření.

  • Daniela

    Dobrý den, ve 13-14 letech jsem byla očkovaná vakcinou Silgard, nyní je mi 27 a vyšla mi cytologie- Výsledky s kontrolou, po telefonu jsem se od sestřičky nic nedozvěděla, ale řekli mi, že mám jít za půl roku na odběr znovu. Občas mě píchne v podbřišku a mám tělísko druhým rokem (pro nerodičky Kyellinu na 5 let). Vzorek na cytologii mi brali první den menstruace (nevěděla jsem to, začala jsem krvácet až v ordinaci). Mám se něčeho obávat? Je možné, že odběr byl nějak ovlivněn? Nebo není to díky tělísko? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Silgard je vakcína proti lidským papilomavirům. Poskytuje účinnou ochranu proti onemocněním způsobeným typy HPV viru obsaženými ve vakcíně. Tato onemocnění jsou rakovina děložního čípku, análního otvoru, rakovina vulvy a vaginy a genitální bradavice. V současné době se používá vakcína Gardasil, která chrání proti 4 typům viru HPV: proti 2 typům způsobujícím rakovinu děložního čípku, rakovinu vulvy a vaginy a rakovinu análního otvoru (typy 16 a 18) a proti genitálním bradavicím (typy 6 a 11). Pokud máte mít kontrolní cytologické vyšetření za 6 měsíců, pravděpodobně vyšly na cytologii jen lehké změny.

  • Michaela

    Dobrý den, již 3. rokem mám opakované lehčí změny na děložním čípku (chodím na kontroly 2x ročně a vždy je jednou nález a podruhé ne, takto je to furt dokola) Partnera mám 5 let stálého. Moje otázka zní, mohu provozovat bez extrémních obav v tomto případě orální sex? Četla jsem totiž, ze se to může přenést i sem. Po přečtení různých článku o HPV mám pocit, ze už by člověk musel být v doživotním celibatu.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, orální sex můžete provozovat bez extrémních obav. Změny na děložním čípku je potřeba sledovat cytologickým vyšetřením a event. kolposkopií - což je vyšetření povrchu čípku kolposkopem - přístrojem, kterým lze ve zvětšení pozorovat povrch čípku a který by se dal přirovnat k dalekohledu. Pokud by změny děložního čípku byly výraznější je vhodné provést biopsii - což je vyšetření, při kterém se odebere vzorek tkáně velikosti asi špendlíkové hlavičky a následně se provede jeho histologické vyšetření - což je vyšetření obarvené tkáně pod mikroskopem

  • Zuzana

    Dobrý den , jsem přesně 15let po konizaci cipku z duvodu HPV cin1. Nyní po cytologii výsledek ASC-H. Co to znamená? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASCUS - H znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců, Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, HPV testace apod. Jestli tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit.

  • Kateřina

    Dobrý den, V rámci preventivní prohlídky u gynekologa mi byl proveden stěr na cytologii, lékařka mi volala se slovy, že mám “abnormální nález” a mám přijít za 6 měsíců na kontrolní stěr. Při nynější návštěvě jsem se dozvěděla z výsledku cytologie, že jde o “LSIL vč. HPV”, co přesně to prosím znamená? Děkuji předem za odpověď. Kateřina

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, tento nález znamená, že je výsledek mírně abnormální, nicméně riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malý. Pokud se tento nález v dalším kontrolním stěru opakuje, je potřeba nález ověřit odběrem biopsie, Nejčastěji se kontrolní stěr cytologie provádí za cca 6 měsíců. Pokud by cytologie byla dále abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je expertní kolposkopie, biopsie a dle výsledku ev. konizace čípku děložního.

  • Kateřina L.

    Vážený pane doktore, je mi 43 let, doposud cytologie vždy v pořádku. Nyní na poslední kontrole metodou LBC zjištěno ASC-US. Následně proveden test na 14 HPV virů s negativním výsledkem. Přes 20 let mám stálého partnera. Rok a půl beru antikoncepci Ditinell, předtím jsem žádnou antikoncepci neužívala. Může braní hormonální antikoncepce způsobit změny na děložním čípku? Měla bych zvážit její vysazení? Je možné, aby se rakovina časem vyvinula i bez přítomnosti HPV virů? Předem děkuji za odpověď. Kateřina L.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, nález ASC- US znamená, že výsledek stěru je jen lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malé. Každopádně se musí udělat kontrola - nejčastěji kontrolní cytologický stěr za 3-6 měsíců. Pokud by cytologie byla i nadále lehce abnormální, je vhodné zvážit podrobnější vyšetření děložního hrdla jako je kolposkopie, biopsie, apod. Zda tuto mírnou odchylku ve stěru vyvolal HPV virus nelze z tohoto stěru přesně určit. Užívání hormonální antikoncepce nemůže obvykle způsobit změny na děložním čípku. Vysazení hormonální antikoncepce proto není nutné.

  • MARTINA

    Dobrý den, chci se zeptat, zda mírné nachlazení v době cytologického odběru může ovlivnit výsledek? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mírné nachlazení v době cytologického odběru by nemělo ovlivnit výsledek cytologie.

  • Petra

    Dobrý den, můj gynekolog vyžaduje za cytologii 500kč od všech ,údajně je to ta kvalitnější. Pokud někdo nemá nebo jen chce tu "obyčejnou"hrazenou pojišťovnou ,tak jim řekne,že to je nebezpečné,že to není jistota Můžu se zeptat na váš názor? Děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jana Švormová

    Dobrý den, na vyšetření bylo zjištěno následující. Polypus cervicis, jinak kolpo nesusp, cytologie opakoc ASC US, HPV negativní, K+C vagina Candida glabrata. Jaký byste doporučoval další postup? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Daniela

    Dobrý den, pozná se z cytologie, zda má žena mykozu? Děkuji za odpověď

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lucie

    Dobrý den, dnes mi byly sděleny výsledky cytolgie - atypie žlázových buněk. HPV negativní. Bohužel mi můj gynekolog nedokázal říct, co to znamená. Prosím tedy o radu vás. Co atypii žlázových buněk může způsobit, pokud jsou HPV negativní a co mě čeká v čípkové poradně, kam jsem byla odeslána? Moc děkuji.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Marie

    Dobrý den. Cytologie vyšla v pořádku, ale byla mi nalezena na děložním hrdle zánětlivá změna. Nevíte co to znamená? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Anet

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. V lednu mi vyšla zhoršená cytologie LSIL. Kontrolu jsem měla mít za 6 měsíců, ale za 3 měsíce jsem otěhotněla. Je to už 9 měsíců a kontrolní stěr mi nebyl stále proveden. Chci se zeptat, jestli je tento postup správný? Jestli je těhotenství překážkou pro kontrolní cytologii. ? Děkuji

    • MUDr. Petr Kovář


  • Lada

    Dobrý den chci se zeptat můj gynekolog mi dneska řekl že mam :atipie žlázových buněk (nespecifikovano) prosím vás může mi někdo říct co to konkrétně známé a proč to mám?? Mám léky : Macmiror complex 500 sem trošku vyděšená ohledně rakoviny děložního čípku...

    • MUDr. Petr Kovář


  • Niki

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Ješte jsem neměla sex ale chtěla bych aby mi gynekolog udělal cytologický stěr. Má to smysl? Mohu o to vůbec požádat? Už mi ho jednou (omylem, nekouknul se do spisu) udělal a krev mi netekla a nic mi nebylo, takže považuju za možné, že pannenskou blánu nemám. Od té doby mi to vyšetření gynekolog nechce udělat tak se ptám, jestli to vůbec má smysl, nebo jestli mi ho gynekolog nechce udělat z jiného důvodu. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Kovář


  • Jarka M.

    Dobrý den je mi 64 let, před 16 lety jsem byla operovaná - velká gynekol.operace, mám jen pochvu. Posl.5 let pravidelně chodím na cytologii jelikož mám stále nález. Ptala jsem se lékařky o co jde, řekla středně těžký. Po posl. cytologii mi za týden zavolala, že mám znovu přijít a udělá další vyšetření. Jsem dost vystrašená o co jde. Nemám vytoky ani jiné potíže, jen ta suchost a při sexu ( tak 1x za měsíc) pálení. Cytol.vyšetření také trochu bolelo a pálilo. Bohužel až nyní jsem začla léčbu Papylocare. Lituji, že jsem nezačala dřív, třeba by se sliznice zlepšila. Chci se jen zeptat, když další vyšetření potvrdí ještě více zhoršený stav sliznice v pochvě, jaké další vyšetření mě čeká...biopsie a pak ozařování ? Jak se postupuje pokud by byl potvrzen předrakovinový nález v pochvě. Moc děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé, zda byl při operaci odstraněn i čípek děložní. Pokud byl čípek děložní zachován, je možná biopsie z čípku, což je odběr malého vzorku tkáně velikosti přibližně špendlíkové hlavičky. Jestliže se na histologickém vyšetření z tohoto vzorku prokáží změny, připadá v úvahu konizace čípku či jeho odstranění.

  • Jitka

    Dobrý den, je mi 40 let, rodila jsem jednou a ráda bych ještě jedno dítě. Po cytologii v listopadu mi gynekolog oznámil nález ASC-US. Poté jsem byla objednána na únor, kdy provedl stěr na HPV DNA test, který byl negativní. V květnu opět nález ASC-US. Předtím jsem měla cytologii vždy v pořádku. S tímto mě gynekolog posílá na loop konizaci a CP fr. hrdla děl. Ve zprávě uvádí: čípek hladký, bez leze, nekrvácí, Laesio epit. colli uteri, ASC-US opakovaně. Je v tomto případě konizace opravdu nutná? Nebylo by vhodné ještě další vyšetření, např. biopsie? Přijde mi jeho přístup dost radikální. Dlouhodobě pozoruji občasné mírné pálení pochvy. Může tím být ovlivněna cytologie, nebo s tím může nález ASC-US nějak souviset? Děkuji předem za Váš názor a přeji hezký den.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, LOPP konizace čípku je zákrok, při kterém se z povrchu děložního čípku odstraní konus. Pokud byl zjištěn opakovaně ASC-US je tento výkon adkvátní.

  • Hanka

    Dobry den je mozne s citologie zjistit nejakou pohlavni nemoc dekuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, cytologické vyšetření hodnotí buňky z povrchu čípku děložního a je určeno ke zjišťováním přednádorových či nádorových stavů. Pohlavní choroby se z něj obvykle nedají zjistit.

  • Domi

    Dobrý deň, Prosím vás o odpoveď na otázku Na preventívnej prehliadke mi našli gardnerella vaginalis streptokok aj candida. Po 3 mesiacoch mi stále zostala gardnerella. S manželom sme spolu roky a sme si verní. Sú teda aj iné príčiny vzniku gardnerella vaginalis a jej prípadného pretrvávania /napr3mesiace v mojom prípade / alebo sa jedna výlučne o sexuálne prenosnú baktériu? Je rozdiel v príčine vzniku gardnerella vaginalis keď sa prejaví prvý krát a keď pretrváva? Veľmi pekne Vam ďakujem za vašu odpoveď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, obraťte se na svého registrujícího gynekologa.

  • Nikola

    Dobrý den, byla jsem preventivni prohlidce. A bylo mi doporuceno jit znovu po sesti mesicich na cytologicky test: mela jsem mirne reaktivni bunecne zmeny. Co to prosim znamena?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, reaktivně zánětlivé změn jsou nespecifické změny vyšetřovaných buněčných elementů, které se mírně odchylují od normy, ale ještě je nelze považovat za abnormální nález. Nemusí to také vždy nutně znamenat, že u pacientky probíhá infekční zánět, který je třeba cíleně léčit. Tyto případy řeší vždy lékař, který vzorek odebral, po pečlivém zvážení všech klinických příznaků.

  • Alena

    Dobrý, den moc Vás poprosím. O vysvětlení zprávy. Cytologie Agus. Cipek. Hladký drobný ekto ocet negativní jód post. TZ 3 junkce v stenotickem hrdle nehodnotitelne neadekvátní kolkoskopie neprokazuje atypie. HPV testace

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nález ASC-US znamená, že výsledek stěru je lehce abnormální a riziko přítomnosti závažných přednádorových změn je velmi malý. Nicméně je potřeba udělat kontrolu. Nejčastěji kontrolní cytologický stěr za cca 3 až 6 měsíců a možno doplnit i HPV testaci. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Katka

    Dobrý deň. Na poslednej gynekologickej prehliadke cytológia preukázala abnormálne bunky ktoré vykazovali známky HPV a tak mi moja lekárka urobila test a vyšlo mi pozitívne HPV 18. Moja lekárka mi odporučila na polroka užívať gél Papilocare. Chcem sa opýtať aký je váš názor na užívanie tohto lieku počas dojčenia? Mám 10 mesačnú dcéru ktorú dojčím a obávam sa, či je to bezpečné. Chcem sa tiež opýtať aký máte názor na tento druh lieku? Pomáha pri liečbe HPV? Na internete je o ňom veľmi málo informácii. Je možné sa tohto typu vírusu úplne zbaviť alebo mi už navždy v tele zostane? Ďakujem Vám.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano PAPILOCARE gel doporučuji včetně užívání po dobu 6měsíců dle doporučení registrující gynekoložky. Stran kojení by neměl mít vliv - jedná se o lokální aplikaci do pochvy resp. na čípek - nepřechází do mateřského mléka.

  • Kornélia

    Prosím Vás,mám otázku.Výsledok LBC citologie Reaktívne zmeny.Treba k tomu nejakú liečbu?Gynekológ povedal,že s tým nebude nič robiť.Je to správne?Dakujem za odpoveď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano postup je adekvátní.

  • Petra

    Dobrý den. Chtěla bych vědět co může způsobit krvácení mimo cyklus?Krvácím slabě a ke sve MUDr.už jsem objednaná za 14 dnů.Na cytologii jsem byla před 3.měsíci a výsledky v pořádku.Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož příčin může být několik doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Helena f.

    Dobrý, večer chtěla bych se zeptat před 3dnami my udělaly citologiu no odebraly knan z krčku maternice cize delohi Ale už 3dni slabučko špiním je to normální děkuji za odpověď helenka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je normální.

  • Lucie

    Dobrý den, 1.3. mi paní doktorka dělala cytologii. Poprvé se mi stalo, že vyšetření bolelo a následně mi bylo řečeno, že mě doktorka škrábla. V ten den jsem lehce krvácela a k večeru už jen špinila. Včera bylo vše v pořádku. Dneska ráno šla ze mně na toaletě krev, jako při menstruaci. Menstruaci mám mít až za 14 dnů. Během této doby mě bolí břicho (jako při menstruaci). Pravděpodobně je to stále z toho vyšetření. Měla bych to nějak řešit, nebo prostě ,,čekat'' až se to samo zahojí? Bojím se, aby to nebylo něco více a nemusela jsem do nemocnice. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyčkat. Bude-li se uvedené stupňovat či přetrvávat déle jak 5-7dnů doporučuji opět vyšetření cestou registrující gynekoložky či cestou pohotovostní služby dle spádu.

  • Stepanka

    Dobry den byla jsem na prevenci na gyne v lednu u svého lékaře . Kvůli myomum mi doporučil hystereskopiii ale mám přijít za 6 měsíců na kontrolu. Objednala jsem se k jinému lékaři a ten mi po týdnu poslal SMS že dle výsledků ocn steru je nutná kontrola za tři měsíce. Docela jsem se se sesypala mám strach ze mam RA jak je možné že měsíc předtím můj původní lékař po. Sterech nic nezjistil. Děkuji za odpoved

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, máte-li mít kontrolní stěr za 3měsíce je pravděpodobné že nynější vyšel odchylně od normy což ještě nemusí striktně znamenat že se u Vás vyskytuje nádorový stav, ale je nutné postupnými kroky tento včetně přednádorových změn vyloučit. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Eva

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda cytologie odhalí i genitální bradavice, předem děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nikoliv.

  • Marie

    Dobrý den, bylo mi receno, ze mám zánět. Asi 2 tydny na to mi volala doktorka, ze mam nalez na deloznim cipku, který se ale neda hodnotit, protoze tam byl ten zanet - mam znovu prijit za 3 mesice . Je mi 18 a mela jsem 1 sex. partnera (s kondomem). Nemate tuseni, co by to mohlo byt?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup lékařky je zcela správný. Nutno provést kontrolní stěr k vyloučení přednádorových či nádorových změn na děložním hrdle.

  • Clara

    Dobrý den , mám dotaz . Už několik měsíců Mne trápí výtoky, bohužel to jsou výtoky až nazelenave a zapáchající plus svědění, jsou hrudkovite .. Nevím si s tim rady , chodím na gynekologii dost často, cytologie byla .. Našli mi tam nějaké kvasinky plus nakeho streptokoka a nake bakterie . MELA jsem autogenni vakcínu " která mi take nepomohla , byla jsem na ATB , které mi take nepomohli , postupují veškerá vysetreni a stále nic plus leky a take nic . Sexuálně jsem hodne omezena s přítelem. Nemohu se toho zbavit . Prosím nevíte co s tím? Zkusila jsem už vážně vše a stále bez výsledků. Děkuji za odpověď a budu čekat. S pozdravem Clara

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyzkoušet preventivně IMUNOGYN 200 případně Silvincin (obojí volný prodej). Vaginálně pak GYNOCAPS v preventivním dávkování.

  • Martina

    Dobrý den, byla jsem na preventivní prohlídce a mám tento cytologický nález: cytologie liq. Primární vzorek: cervikovaginální stěr metoda LBC (ThinPrep) s počítačovou analýzou obrazu ZÁVĚR: Bez neopl. intraepit. změn a malignit STĚR: Uspokojivý, endocervikální/TZ oblast přítomna JINÉ ZMĚNY: Reaktivní buněčné změny, metaplázie včetně nezralé oj. Döderlein Průvodka č. Pan doktor mi napsal, že je v pořádku. Mohu se zeptat co znamená metaplázie včetně nezralé oj. ?Nikdy dřív jsem tam toto napsáno neměla. Trpím dlouhou dobu výtokem- plísně. Nyní mi pan doktor dal Mycpmax 1tab.1 měsíčně, celkem tablety. Děkuji Martina

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano uvedené je v normě, metaplazie -je proces změny jednoho diferencovaného typu epitelu v jiný diferencovaný epitel. Je to zpravidla adaptivní změna , která se objevuje v reakci na jakoukoli dlouhotrvající chronickou iritaci libovolné povahy, nebo hormonální stimuly - ve Vašem případě na výtok (plísně). Léčba adekvátně správná.

  • Ivana

    Dobrý den, moc nevím, co si počít. Před více než týdnem jsem měla sex, při kterém došlo asi k lehkému poranění (oděrku), které začalo svědit. Místo jsem si dle zvyku přemázla párkrát canestenem, abych zabránila mykóze, která mě občas trápí. Svědění ale zesílilo a objevilo se podráždění a bolest. Protože bylo volno šla jsem na pohotovost, kde mi na základě vyšetření (bez stěru) předepsali Macmiror mast, která mě ale také velmi dráždila. Šla jsem tedy hned jak to šlo ke svému lékaři, ten konstatoval, že mám asi alergii na uvedené přípravky. Stěry nedělal, protože po použití macmiroru by byly stejně zkreslené. Dostala jsem namíchanou mast kde je fungicidin a triacinolom (nějaký kortikoid), který jak jsem si na netu přečetla prodlužuje hojení. Protože však ani po použití této masti problémy neustaly a ani se nezmírnily. Udělala jsem si sedací koupel z řepíku a zavedla čípek cicatridina a potíže hned po požití utoupily o 70%. Již můžu i sedět a i se volně pohybovat bez bolesti, ale stále je ještě lehké podráždění a občas svědění. Mám v této léčbě pokračovat a případně jak dlouho? Popřípadě zda byste mi doporučil nějaký další postup, abych se rychleji dala do pořádku. Mám již strach cokoliv si koupit.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano pokračujte v této léčbě min.týden, resp.do úplného dohojení.

  • Eva

    Dobrý deň, mám 48 rokov. Pred polrokom som bola na prev.prehliadke. Výsledok z rozšírenej cytológie (tým myslím tú kvalitnejšiu, neviem odborný názov) bol: metaplázia. Nič iné "zlé" zistené nebolo. Teraz som bola na kontrolnej cytológii po pol roku a výsledok bol zhoršený: Metaplázia, parakeratóza, stredný zápal,atypické skvamózne epitélie bližšie neurčené ASC-US. Odporúčaná kontrola o pol roka a HPV detekcia. Tento zhoršený stav mám napriek tomu, že som predtým brala kúru Deflagyn gelom 3 mesiace. Lekár mi povedal, že aj keď vírus HPV ešte zisťovaný nebol, určite ho mám, lebo inak by sa výsledok za pol roka takto nezhoršil. Prosím Vás o Váš názor. Ďakujem, Eva.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, při nálezu ASC-US doporučuji kontrolní stěr za 6 měsíců včetně odběru HR-HPV a bude-li tento jiný než odchylný od normy pak kolposkopickou expertisu v místě spádu.

  • Zaneta

    Prosim vas partner tvdi se z inou mu to nevislo I ked somnou mal pohlsvny stik v case mojej ovulacie a naplno sa urobol do mna mozem byt tehotna??

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100% vyloučit, nejste-li si jista či máte zpoždění menses déle jak 4týdny doporučuji navštívit registrujícího gynekologa stran došetření.

  • Alžběta K.

    Dobrý den, ze stěru čípku mu byl zjištěn zánětlivé změny na děložním čípku. Doporučeno přeléčení betadinovými čípky a kontrolní stěr za půl roku. Chci se zeptat na možné příčiny a na to, zda je možné, že jsem nepozorovala žádné změny či dyskomfort - může být tento zánět bezpříznakový? Jsou možná rizika vzniku užívání antibiotik? Nebo používání pesaru se spermicidním gelem? Nebo častá kontrola čípku pohmatem pro zjištění stavu hlenu pro určení plodných dní? Děkuji za vaši odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčiny mohou být zánětlivé, přednádorové či nádorové. Uvedené nutno registrujcíím gynekologem vyloučit a následně přeléčit. Někdy se též může projevovat asymptomaticky (bezpříznakově). Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Ivona

    Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat na váš názor. Navštěvovala jsem COP z důvodu LSIL a HPV pozitivní, stejný výsledek byl i v lednu 2019 a poté jsem na jaře otěhotněla. V listopadu 2019 jsem měla výsledky cytologie i biopsie CIN 2-3. Po šestinedělí jsem měla podstoupit konizaci, kterou jsem v COPu v 3/2020 v celkové anestezii ambulantně podstoupila - po 2 hod. jsem jela domů. V lékařské zprávě mám uvedeno, že byl el. kličkou vykroužen konus a připojena PC zbytku hrdla. V bioptickém nálezu je uvedena část čípku 37x10x5-8mm se závěrem dysplázie CIN2 a CIN3 (HSIL) zastižena v centrální části konusu. Léze nedosahuje do resekčních okrajů - 4 mm od okraje endocervixu a 7 mm od okraje exocervixu. Týden po zákroku jsem se dle doporučení nechala očkovat Gardasilem. Ve skutečnosti mám ale odstraněný celý čípek - ze zatavené špičky se postupně roztáhl ve veliký kráter - moje gynekoložka mi předepsala dezinfekční tablety na vkládání (jinak bych se tam vůbec neodvážila sáhnout), hojilo se to skoro 2 měsíce, střídavě jsem špinila a krvácela. V COPu mi kontrolu po 14 dnech po výkonu zrušili z důvodu opatření. Měla jsem strach, abych nedostala nějaký zánět nebo nebylo veliké krvácení - bylo opatření z důvodu koronaviru a v nemocnicích omezený provoz. V červnu jsem byla na pohotovosti z důvodu krvácení (to bylo příčinou po ošetření gynolaserem), kde mi ve zprávě lékař mimo jiné uvedl, že čípek prakticky chybí vid. jen ústí cervikálního kanálu, ultrazvuk dělal také... Nyní jsem byla na kontrole v COP, kde mi bylo řečeno, že se vše dobře zahojilo a čípek vypadá dobře a že pan doktor na pohotovosti nebyl asi moc zkušený... Výsledky cytologie vyšly po 4 měsících po zákroku opět LSIL a za půl roku mám přijít do COP na kontrolu. Žádné další informace. Cítím se hrozně - jak z jednání lékařů, tak ze sebe. Další těhotenství jsem neplánovala. Je mi 40 let, ale toto jsem opravdu nečekala...Nikdo se mě na nic neptal, jen jsme se sestrou projely souhlasy a po zákroku mi také nic neřekli, že se něco přihodilo... Ve zprávě nic uvedeno nebylo, jak píši výše. Ambulantně odstranit celý čípek a nic nezmínit nebo je toto normální? Je to nakonec výhoda? Chtěla jsem se zeptat, pokud se nález za nějaký čas zhorší, to už mi bude odstraněna celá děloha? V čípku jsem mívala záněty. Jeho odstraněním se vše vyřeší nebo zánět může postoupit dál? Je pro mě vhodné tělísko Mirena? Srostla mi branka a možná prý budu mít problém s menstruací - tělísko by to prý vyřešilo... Kojím a měsíčky zatím nemám. Sex jsem doposud neměla, mám strach, že to pro partnera nebude již zajímavé a že mě to bude bolet... Moc se omlouvám, za dlouhý komentář a prosím o nějaké informace. Předem děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud by se vyvinulo při dalších kontrolách čípku nádorové onemocnění pak doporučuji odstranění celé dělohy /hysterektomii/. Dále dle domluvy v COP. Medicínský postup správný, lidský faktor mi nepřísluší komentovat.

  • Alena

    Dobrý večer, v prosinci 2019 jsem byla na preventivni prohlidce a cytologii jsem mela v poradku a dnes tj. po 5ti mesicich me volala sestricka od meho gynekologa, ze muj odber na cytologii z toho prosince vybrali jeste na dalsi vysetreni nerekla presne jake a to vyslo spatne, ze mam prijet pristi tyden na prohlidku a znovu cytologii. Vubec nevim jak to mam chapat, jestli tedy se mam hodne neceho obavat? Mam 2 male deti 4roky a 1,5roku a nikdy jsem nemela gynekologicky zanet, s manzelem si nejsme neverni..jsem bez potizi. Co si o tom myslite jako odbornik prosim ? Dekuji za odpoved.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k tomu, že neuvádíte přesný nález (existuje názvosloví cytologických nálezů) nelze uvedené přesně určit. Doporučuji stejný postup,tj. absolvování nového onkocytologického stěru a dle toho a výsledku domluva stran dalšího postupu s Vaším registrujícím gynekologem.

  • Niky

    Dobrý den, Loni v říjnu mi při prevenci vyšel jako výsledek ASC-US s přítomností HPV. V březnu z kontrolní LBC vyšel HSIL a je doporučena konizace, na kterou se mám objednat na začátku léta. Chtěla jsem se zeptat zda to není příliš pozdě a výsledek se do té doby nemůže zhoršit? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím přesně „co vyšlo“ při posledním vyšetření resp.z expertní kolposkopie neuvádíte nález pak časový horizont nemohu předpokládat. Ale vzhledem k výše uvedenému „co nejdříve“ tj. po uvolnění veškerých restriktivních opatření vlády řešit v co nejbližší době cestou registrujícího gynekologa případně ambulance v nejbližším ústavním (nemocničním) zařízení.

       

  • Petra

    Pěkný den, minulý rok sem mi občas stalo, že jsem po styku krvácela, doktorka mi nasadila čípky cicatridina a na třičtvrte roku to bylo vše v pořádku a pak jsem začala zase občas po styku krvácet,ne nijak hodne ale špinení tam je. Pouze po styku, nikdy jen tak z ničeho nic. Při poslední cytologii me doktorka rýpla tak, že jsem krvácela 3 dny a byla mi doporučena lečba cicatridinou, čípky jsem mela 10 dní, pak týden pauza a pak dalších 10 dní. Evidentne to hodne zabralo, ale včera po styku jsem měla jeste nepatrné zabarvení,partner nic nepoznal, prtž to bylo oprvadu strasně málo, ale bylo. A jinak mám jít na další cytologii po třech měsících, takže se bojím nejakého závažného onemocnění. Nikdy jsem žádný poblém neměla a vždy jsem měla testy v pořádku a nikdy jsem po styku nekrvácela. Je mi 30 let a antioncepci beru už asi 13 let a díte jěště nemám. Děkuji za odpověd a omlouvám se za případné chyby, ale 3 měsíce jsou dlouhá doba a já mám strach.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neuvádíte přesný výsledek onkocytologického stěru (tzv.OCN) nelze jednoznačně určit, resp.vycházím pouze z Vámi uvedeného a doporučil-li kolega či kolegyně kontrolní odběr za 3měs pak prosím uvedené o dodržení včetně navržené léčby. Je-li opakované krvácení resp.špinění po styku je situace URČITĚ k došetření stran vyloučení přednádorového či nádorového stavu.

       

  • Pavla

    Dobrý večer, pane doktore před týdnem jsem byla na pravidelné prohlídce, kde mi můj gynekolog dělal i stěry. Dnes mi napsal, že je tam zánět a lehká dysplazie, že mi dá něco na přeléčení. Co to přesně znamená? Může se jednat o rakovinu děložního čípku? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jedná se o tzv. L-SIL změny což znamená, že výsledek stěru je mírně abnormální velmi pravděpodobně na podkladě zánětu, který chce kolega přeléčit. Ačkoliv je riziko přítomnosti závažných přednádorových změn velmi malé,bude-li se tento cytologický nález v dalším kontrolním stěru opakovat (nutno provést za 6měsíců od předchozího), je potřeba ověřit odběrem biopsie z čípku.

       

  • Andrea

    Dobrý den, poslední stěr z cytologie mi vyšel atypie žlázových buněk, kontrola za 3 měsíce, ale další kolkoskopicke vyšetření zatím nedoporučují, myslíte, že i tak se mám někde objednat nebo vyčkat na další stěr za 3 měsíce? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den vyčkejte další kontroly za 3měsíce, na jiné vyšetření prozatím nemusíte. Před kontrolním stěrem je vhodné začít užívat CICATRIDINA vaginální čípky v dávkování 1čípek min 3xtýdně po dobu 8-10týdnů dále viz. www.axonia.cz/cs/produkty/d/cicatridina-vaginalni-cipky

       

  • Lenka P.

    Dobrý den, na preventivní prohlídce mi paní doktorka zjistila zánět na čípku (krváceni po pohlavním styku) a předepsala mi Polygynax (12 dní) a Lacto Feel (1x týdně po dobu 7 týdnů). Zárověň mi udělala stěr z čípku. Cytologie mi vyšla zhoršená (prý nic hrozného). Mám přijít za 3 měsíce na kontrolu. 14 dní před kontrolou se mám ještě přeléčit Betadine čípky. Chtěla bych se zeptat, zda cytologie mohla být ovlivněna zánětem nebo se mám obávat něčeho horšího, když se mám ještě přeléčit? Děkuji moc za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano cytologie mohla být skutečně ovlivněna zánětem, jinak doporučuji stejný postup jako kolegyně a kontrolní stěr po přeléčení.

       

  • Štěpánka

    Dobrý den, můj gynekolog nepoužívá při stěrech na cytologii zrcadla. Lze takto bezpečně určit výsledky stěru?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obávám se že nikoliv, resp.míra přesnosti je menší. Dále záleží i na laboratorním vyšetření resp.rozboru onkocytologického stěru u konkrétní laboratoře, které má obecně záchytnost 60-70%. V určitých případech je vhodné i doplnění LBC metody, blíže proberte cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Simona

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na umístění děložního čípku. Při cytologickém vyšetření mi bylo zjištěno ASC-US a gynekolog mi doporučil používat Deflagyn v mezidobí před dalším vyšetřením. Můj problém je, že si při zavádění gelu pomocí aplikátoru nejsem jistá, kde mám čípek umístěn a jak hluboko aplikátor zavést, aby to nebylo ani moc, ani málo. Je nějaká obecná rada, jak to poznat? Děkuji moc za radu. Simona

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, děložní čípek je zakončením dělohy, některé ženy mohou dosáhnout i prstem. Doporučuji aplikace vleže na zádech s polštářem pod pánví a pokrčenými koleny. Aplikátor umístit co nejhlouběji do pochvy (nikoliv však do výrazné bolesti) a pomalu pístem aplikovat gel – dále viz.návod. Jiná obecná rada neexistuje.

       

  • Eliška

    Dobrý den, ráda bych se zeptala jsem po konizaci čípku po LSIL (několik let jsem byla pozorována a po porodu mi byla provedena konizace), následně jsem byla vyřazena i z onko-gyno centra. Nyní jsem 3 roky po zákroku a už dvakrát mám cytologii atypie žlázových buněk. Jednou tento výsledek, za 3 měsíce normální, teď zase atypie a mám přijít za 3 měsíce na další cytologii ke svému gynekolovi. O co se prosím jedná? žádné problémy nemám, mezitím jsem pouze podstoupila operaci polypu na děložním hrdle. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k uvedenému doporučuji URČITĚ kontrolní stěr z čípku za 3měsíce a vyjde-li odchylně pak referovat na pracoviště na kolposkopickou expertisu zda ev.nebude nutný další zákrok na děložním čípku.

       

  • Marie

    Dobrý den, chtěla bych se dozeptat, k dotazu který jsem pokládala 10. srpna, bylo mi odpovědězeno, že mám zvážit také psychologickou konzultaci. Psala jsem do dotazu, že sjem po poslední návstěvě gynekoložky skončila u psychologa, po provedení vaginálního ultrazvuku, když jsem s nikým nespala, bylo mi řečeno od mojí lekarky, že se doporučuje už při slabém spinení (i když je bez další obtíží), ptala jsem se zda se to dá dělat i jinak. Pokud se to dá dělat i jinak jak píšete, tak proč mi ona tvrdí, že to nejde. Jde mi o to, jestli opravdu můžu odmítnout vaginálně ultrazvuk Slyšela jsem, že to nekdy nerespektují i když to člověk odmítne. Psycholog i psychiatr mi říkají, že si to v žádných případě nemám nechat znova dělat. Měla jsem pocit , že mi kažou cvhíli prorve, jak to tlačila. Nechápala sjem proč mi říká větu ,, koukneme na to proč nám to furt nejde´´, ví že ještě nebyl pohlavní styk. Nechápu, jak by se sondou mohla dívat, proč nebyl pohlavní styk, když s nikým nechodím. Psycholožka mi řekla, že to co jsem tam u ní prožila byl jak horor, a moje psychiatrička mi zas říká, že je to divný jak se chovala, že mi chtěla něco udělat. Nijak mi ale nepomohly, jen jsme to probraly, ani nevím jak správně má jejich psychologická pomoc vypadat. Očividně jsem tam prožila trauma, mám psychicke následky ještě po roce a čtvrt a nevím co dělat. Jak píšete že mám zvážit psychologickou konzultaci, to myslíte ohledně čeho? Co tam mám znova probírat podle vás? díky za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné zkontrolovat hymen (panenskou blánu). Není-li perforován (protržen) pak lze provést vyšetření vaginoskopem. Dále lze provést transrektální ultrazvukové vyšetření (přes konečník). I toto lze odmítnout, stejně jako vaginální vyšetření. Upozorňuji však, že některé patologické stavy bez UZ došetření jsou obtížně odhalitelné.

       

  • Hana

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, že či je navrhovaný postup v poriaadku, prípadne aké sú riziká a iné možnosti liečby pri zväčšovaní cysty na ľavom ovariu. Toto je nález: Uterus v AVF, normálnej veľkosti, bez hrubších myomatoznych zmien. Endometrium hladké, nenápadné, Ľ.ovárium s cystou priem.23 mm, Doppler-zachytený je vysoko rezistentný signál benigného charakteru. P.ovárium normálnej veľkosti a štruktúry. CD bez tekutiny. Dop. Kontrola po dvoch cykloch

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedený postup je zcela vpořádku.

       

  • Marie

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, když se dělá cytologie na slepo co to znamená? Jsem jeste panna , lékařka mi dělala stěr kvůli slabemu spinění po menstruaci a vatovou tyčinku mi zavedla do pochvy jen na okraj a stírala vzorek ze stěn před pannenská blánou, za rozhodně nešla. Myslela jsem si, že se ta tyčinka zavádí až k děložnímu čípku, Později mi pak sdělila že má uvedeno, že při minulé návstěvě byl otvor v hymenu jiz dostačující k umožnění odběru cytologie. Vůbec jsem ji neporozumněla. Jak souvisí otvor v hymenu s možností náběru cytologie, která je dělaná naslepo? Není mozné , že se spletla? Když mám dostatečný otvor v hymenu pro odběr cytologie kam se zavádí tyčinka na setření vzorku.děkuji za odpověd.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, důležité je, zda je hymen perforovaný či nikoliv. Po koitarche (prvním pohlavním styku) doporučuji co nejdříve klasický stěr,tj. OCN z děložního čípku. Blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.

       

  • Renata

    Dobrý den byla my zjistena cysta na levem vaječníků 3 cm krevni testy v pořadku mam přijít za měsic na kontrolu nic my na to pan doktor nedal nemam dělohu byla my odstranena v roce 2000 kvuly endometrióza ,je u mě cysta nebezpečná děkuji Renata

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné cystu sledovat,optimálně v intervalu á 3měsíce.

       

  • Pavla

    Dobrý den, je mi 43 let, před 7 měsíci jsem měla výsledek cytologie ASCUS, proto jsem byla nyní znovu na stěru a opět ASCUS. Žádné problémy nepociťuji, menses pravidelný, 17 let bez HA, partner stejný. Paní doktorka mě posílá na expertní kolposkopii a testování na HPV virus. Čím by mohl být ASCUS způsoben? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, s uvedeným postupem souhlasím a také bych doporučil expertní kolposkopii. Může se jednat o zánětlivé změny, ale též přednádorové či nádorové.

       

  • Andrea

    Dobrý den chci se zeptat jsem.uz přes rok po cisarskym rezem previa a ten den mi vzali delohu ale vaječníky mi nechali. Pan šla na kontrolu tak jsem šla.a udělal mi vysetreni cytologie.no a pan dr.resil.ze prej ve zprávě po porodu není napsáne jestli mi vzali delohu co pak celej a nebo jen půlku tak mám se něčeho obávat. Mám problém vaječníky a při močení ne vyčurat vše

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, prováděli-li kolegové supravaginální amputaci,resp.supracervikální hysterektomii a zbývající část čípku byla ponechána pak doporučuji pravidelné preventivní stěry. Blíže dořešte se zařízením, kde byl prováděn výkon. Lze si vyžádat propouštěcí zprávu resp.zprávu o průběhu výkonu. Problémy s mikcí nemusí souviset s odstraněním dělohy.

       

  • Kamila S.

    Dobrý den, dá se, prosím, z cytologie v rámci preventivní roční prohlídky zjistit kapavka? Děkuji moc

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v rámci onkocytologického stěru při preventivní prohlídce uvedené NELZE.

       

  • Bára

    Dobrý den, v říjnu jsem byla na pravidelné roční prohlídce. Sestřička mi volala že mi vyšla nepatrně vyšší cytologie a řekla mi, že se mám objednat za 6 měsíců na kontrolní cytologii. Mám se něčeho obávat? Poradíte mi nějaký vaginální gel či roztok? DĚKUJI

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji CICATRIDINA vag.čípky (volný prodej) v dávkování: 1 čípek 3krát týdně (večer) po dobu 5-7 týdnů a poté kontrolní stěr z čípku.

       

  • timi

    dobrý den, uz niekolko rokov mam rovnakú cyto 3ab HSIL. absolvovala som konizáciu a dve rekonizácie a vysledok cyto sa nezmenil. asi dva krat bol PAP II alebo potom opakovane 3ab.+ hpv. absolvovala som na onko ustave aj kolkoskopiu, biopsiu ale nie na cielenu kedze volnym okom nemam zmeny na krcku maternice, vysledky boli negativne. Lekar napísal aby som bola sledovana kazde 3mesiace cytologiou. Absolvovala som aj MR aj tam bol vysledok negativny. Gynekolog je zato aby som si maternicu dala vybrat. Prosim poradte mi nejaký dalsi postup. Dakujem vam za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, souhlasím s názorem Vašeho registrujícího gynekologa, tj.odstraněním dělohy

       

  • Ája

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat. Před Vánoci jsem podstoupila každoroční prohlídku a panu doktorovi se prý nelíbí zarudnutí kolem čípku. Udělal stěry a poslal na cytologii. Tvrdil, že když dopadnou v pořádku, bude se to jen pravidelnými kontrolami hlídat a sledovat, jinak že bych musela postoupit operaci. Cytologie ale dopadla v pořádku, ale přesto mě chce poslat na další vyšetření. Jsou tato vyšetření nutná? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nespecifikujete na „jaká další vyšetření“Vás chce kolega odeslat nejsem schopen blíže otázku zodpovědět.

       

  • Kateřina

    Dobrý den, jde z cytologického vyšetření zjistit i jiná „onemocnění“?. Především se tedy zjišťuje, zda se vyskytuje v těle HPV vir (bradavice nebo rakovina děložního čípku), je zde možno i jiné zjištění jako například různé záněty atd..? Děkuji předem za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano z onkocytologického stěru lze zjistit i zánět děložního čípku.

       

  • Martina

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, dcera měla opakovaně špatné výsledky cytologie při kontrolách u své lékařky. ASC-US, ASC-H a LSIL paní doktorka jí doporučila DeflaGyn gel, který zde byl několikrát zmíněn. Nevím jeli to dostatečné a nikde jsem se nedočetla „jak je to možné“, cca ve 13letech jsme ji nechali očkovat „proti rakovině děložního čípku“. Má očkování spojitost se současnou diagnózou? Děkuji za odpověď Martina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, očkování má protektivní (ochranný vliv), ale s uvedenými nálezy bych provedl expertní kolposkopii, tedy vyšetření děložního čípku odborníkem v této problematice. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem dcery.

       

  • Barbora

    Dobrý den, co znamená, když je výsledek cytologie – nedostatek buněk. Je chyba na straně lékaře, který odběr prováděl? Jednalo se o metodu LBC, tedy placenou. Hlídaná po LSIL, odběr byl po třech měsících od posledního. Děkuji Barbora.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené znamená že v preparátu bylo nedostatečné množství buněk k jeho komplexnímu zhodnocení a je nutné stěr zopakovat. Chyby nemusí být na straně odebírajícího lékaře.

       

  • Katka

    Dobrý den před pár dny jsem se vyspala s jedním klukem bohužel nedávno jsem zjistila, že mě jeho bývalá přítelkyně má chladímii on se s tím také léčit je možné, že jsem to mohla chytit??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano je možné, že CHLAMYDIE máte, budete-li žádat testaci cestou registrujícího gynekologa pak jako SAMOPLÁTCE (uvedené budete hradit)

       

  • Veronika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, minulý týden jsem byla na každoroční kontrole a na odběru cytologie, ale při vyšetření mi paní doktorka řekla, že na čípku se ji něco nezdá a že to vypadá na zánět a proto mi dělala ještě jedny stěry, ale ty byli v pořádku a o žádný zánět se nejednalo a že si mám si zavolat za další týden na výsledky cytologie, měla bych se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vyčkal bych výsledků kontrolní cytologie a dle toho se domluvíte s registrujícím gynekologem stran dalšího postupu.

       

  • Barbora

    Zdravím, chci se zeptat zda je možné vysledovat při každoroční preventivní prohlídce při stěru z děložního čípku přítomnost chlamydii. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, běžně se stěr neprovádí, není-li k uvedenému medicínský důvod /chron.zánět,pokus o zneužití aj./,ale lze realizovat na vlastní žádost cestou registrujícího gynekologa za stanovený poplatek.

       

  • Jana

    Dobrý den, při předchozí cytologii před rokem jsem měla mírné zánětlivé změny na čípku. Byla jsem přeléčena léky. V současné době se objevuje po styku mírné krvácení. Mám myom 3 cm. Na cytologii při letošní kontrole mi vyšel výsledek LSIL Jako doporučení jsem dostala ascorutin kvůli toho krvácení a kontrola za půl roku. Z více stran jsem slyšela, že ascorutin je pouze placebo.Mohu poprosit o názor, zda je tato léčba dostačující? Může pomoci ascorutin na krvácení? Jen doplním, že partnera mám stálého, chráněný styk, věk 40+. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, Ascorutin užívat můžete, osobně bych Vám před dalším stěrem z čípku doporučil CICATRIDINA vag.čípky /1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů/, případně Deflagyn gel viz www.axonia.cz 

  • Pavlina

    Dobry den chtela bych se optat pane doktore co obnasi za nebezpeci kdys me dceri byla aplikovana dana v tehotenstvy a nevedela o tom muze to mit vliv na plod? mockrat dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nejdříve je zapotřebí uvést, že nitroděložní gravidita s IUD in situ se pokládá za zdravotní indikaci k interrupci. To však nemá důvody „zdravotní“ (jak bude vysvětleno dále); důvodem je, že interrupce je v tomto případě bezplatná (resp. na účet zdravotního pojištění). Tělísko in situ nikterak nepoškozuje plod, nijak nezvyšuje výskyt vrozených vad apod. (je to pochopitelné, tělísko je uloženo uvnitř dutiny děložní, zatímco plodové vejce se vyvíjí uvnitř stěny děložní, takže tělísko je uloženo spolehlivě extraovulárně). Nicméně při graviditě s IUD je mírně zvýšeno riziko potratu a předčasného porodu (asi 2–4×). Doporučený postup je následující: Je-li viditelné vlákno IUD, tělísko extrahovat. Není-li viditelné vlákno IUD, pak provést ultrazvukové vyšetření k vyloučení expulze, (vypuzení) a je-li tělísko přítomno, většinový současný postoj doporučuje ponechat je in situ (malá menšina doporučuje hysteroskopickou extrakci). V dnešní ČR bude zcela výjimečná situace, že by žena s IUD přišla až ve druhém trimestru. Je-li v tomto případě vlákno viditelné, je nutno pomýšlet na vcestné lůžko a extrakce se má provádět v lůžkovém zařízení.

       

  • Pavlína

    Dobrý den, byla jsem na roční preventivní kontrole a byla mi zjištěna změna cytologie. Doktor mi doporučil další kontrolu za 3 měsíce. Chtěla bych se zeptat, zda by mi pomohlo, kdybych podobu 3 měsíců užívala bylinné kapsle Femina natur, nebo Indonal Fortte. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den ve Vašem případě doporučuji CICATRIDINA vag.čípky – 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů, případně DEFLAGYN vaginalni gel, ktery je o neco drazsi.Blize proberte se svym registrujicim gynekologem.

       

  • Šárka

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – poslední dobou mě trápí silné krvácení po styku jako při menstruaci, které trvá potom ještě 2 – 3 dny. Již několik let mám nález na čípku, ale všichni gynekologové mě vždy hlídali, tzn. na cytologii jsem chodila každých 6 měsíců a prevenci vždy vyhodnotili tak, že není zákrok potřeba, že se stav nemění. Poslední cytologie ze září stejná, čili stav se nezměnil. Moje gynekoložka mi doporučila čípky Cicatridina, brát je v kuse 10 dní (pro jistotu jsem je brala 13 dní) a prý by to mělo pomoci. Bohužel teď jsem měla styk a krvácela jsem stejně. Jinak užívám ascorutin a bylinkové kapky Gynex. Mám stálého partnera a chráněný styk. Ultrazvuk je v pořádku. Můžete mi prosím poradit či mi doporučit nějaké další vyšetření, začínám být zoufalá. Moc děkuji. S pozdravem a přáním příjemného dne Šárka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, určitě bych u Vás došetřil v první řadě děložní čípek, zda se nález nemění, resp.jestli se např.nejedná o zánětlivý či pozánětlivý stav na čípku. CICATRIDINA vag.čípky jsou určitě vhodné. Také doporučuji svým pacientkám. Dále došetření zda se nejedná o problém na jiné úrovni stran gynekologie, příp. i jinou příčinu než gynekologickou. Blíže doporučuji dořešit s registrujícím gynekologem.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Nika

    Dobrý den, pravidelně chodím na gynekologické prohlídky, vždy byl výsledek cytologie v pořádku. Nyní jsem volala znovu na výsledky a přestože cytologie opět byla v pořádku, pan doktor uvedl, že při prohlídce „v zrcadlech“ tam zaznamenal změny a proto mě objednal na „výkon“ v narkóze. Údajně pro odebrání většího vzorku…..Tento postup se mi příliš nezdá, nechci podstupovat narkózu, zvlášť když výsledky cytologie jsou v pořádku. Slyšela jsem o metodě LBC, ptala jsem se pana doktora, zda není tedy možné podstoupit jiné testy než v narkóze, že bych si je i zaplatila, případně chodit častěji na běžnou cytologii, ale dostala jsem zamítavou odpověď. Zkusila jsem kontaktovat i jiného gynekologa, abych získala ještě další názor, ale bohužel jsem se nedostala přes sestřičku, která můj přístup označila za nefér vůči stávajícímu lékaři, ať prý konzultuji jen s ním. Předem děkuji za Vaši odpověď. Hezký den.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím co znamená „výkon “ v narkoze mohu velmi obtížně posoudit na jaký typ výkonu Vás lékař posílá, proto dále doporučuji dořešit s ním. Nemáte-li v něj důvěru doporučuji osobní konsultaci na jiném pracovišti i s příslušnou dokumentací.

       

  • Lenka

    Dobrý den, před 3 měsíci mi byl odebrán stěr na cytologii, výsledek ale nebyl uspokojivý (dle gynekologa se jedná o pozánětlivé virové změny), poté jsem šla na vyšetření podruhé a stále to není v pořádku. Mám přijít opět za 3 měsíce. Neměl by mě gynekolog poslat na nějaké důkladnější vyšetření, opravdu stačí abych přišla opět až za 3 měsíce? (Asi před 2 lety jsem měla genitální bradavice, ale na vypalování jsem nebyla – nevím jestli to s tím souvisí, mívám i problémy se záněty).. Hormonální antikoncepci neberu téměř rok a mám nehormonální nitroděložní tělísko. Ještě bych se chtěla zeptat, zda by mi mohlo nějakým způsobem pomoci užívání Wobenzymu. Děkuji za odpověď Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, údaj „pozánětlivé virové změny“ je velmi zavádějící, předpokládám že postup Vašeho registrujícího gynekologa je odůvodněný a tudíž správný. Wobenzym užívat můžete, dále bych Vám doporučil stran uváděných pozánětlivých změn CICATRIDINA vag. čípky /volný prodej/ 1 čípek 3krát týdně po dobu minimálně 8-10 týdnů. Blíže dořešte konkrétně se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Věra

    Dobrý den. Byla jsem na konizaci a výsledky histologie vyšly na dvojku. Budu muset znovu na konizaci nebo co se s tím dělá dál.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám přesné údaje z Vaší histologie (záleží zda uvedené změny nepřesahují rozsah resekční linie) lze uvedené obtížně posoudit. Doporučuji dále dořešit osobně se svým registrujícím gynekologem. Pravidelná dispenzarizace,tj.sledování je však NUTNÁ.

       

  • Sabina

    Dobrý den, čekám na výsledky cytologie a je to již po třetí. Lékař říká, že nádorové onemocnění tam není, ale něco se děje. Já se chci zeptat na následující. Můj manžel se před seznámení se mnou choval velmi neopatrně, jeho bývalá manželka měla onemocnění děložního čípku. Je možné, že mě nakazil papilovirem a při každém pohlavním styku dochází k opakovanému nakažení. Lze to u něho nějak přeléčit? Dále manžel má rád orální sex, ale já mám v poslední době problémy s pocitem jako bych měla zadní rýmu, mám obavu, zda nemám problém z téhož zdroje i v krku. Předem děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pojem „něco se děje“ s čípkem je velmi vágní, existuje nomenklatura,tj.názvosloví hodnocení nálezů na děložním čípku,jelikož neuvádíte přesně lze jen obtížně hodnotit. Z uvedeného předpokládám že o nádorové změny se ve Vašem případě nejedná. Přenos papilomaviru pohlavním stykem je možný. Blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Olga

    Dobrý den, jsem po žens.operaci.brali mi dělohu. Dělá se i po této opraci cytologie a vaječníky mi zůstali. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano lze provést cytologii z poševního pahýlu,případně z pochvy. Pravidelné prohlídky doporučuji.

       

  • Ivana

    Dobrý den, dnes jsem byla u svého gynekologa.Asi před 3 týdny mi dělal štěry..Jeden test uvedl asc-h..Za 2 měsíce jdu k lékaři znovu na odebrání vzorku pro biopsii.Mohu se zeptat zda můžu s přítelem mít sex po dobu čekání na biopsii.Nerada bych mu uškodila, už ja jsem značně nervózní.. Jaká je šance, že tento nález nemusí nic znamenat?? Děkuji Vám za odpověď..

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den sex s partnerem mít samozřejmě můžete, ke stabilizaci nálezu doporučuji CICATRIDINA vag čípky případně Deflagyn gel, blíže proberte se svým registrujícím gynekologem

       

  • Petra

    Dobrý den,v cytologickem stěru mi vyšla dle sestry dvojka,je mi 35,vzdy sem měla jedničku,při vyšetření mi dokonce dr.řekl,že čípek vypadá supr,jinak žádný potíže nemám.Za půl roku mám přijít na kontrolu.Co ta dvojka vlastně znamená?Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hodnocení onkocytologického stěru,resp.jeho výsledku má jasnou nomenklaturu tzn.názvosloví, proto doporučuji výsledek konsultovat přímo s lékařem a ne se sestřičkou a dle toho domluva stran dalšího postupu.

       

  • Sara

    Dobrý den, Je mi 30let. Na preventivní cytologii na gynekologii mi byly nalezeny mírné změny na děložním čípku ASC-US pomocí metody ThinPrep Pap test. Test na HPV viry byl negativní. Po třech měsících jsem byla objednaná na opakovanou cytologii a opět jsem raději zvolila ThinPrep Pap test. Mírné změny přetrvávaly, ale nedošlo ke zhoršení. Chtěla bych otěhotnět, ale v souvislosti s výsledky z cytologií mi paní doktorka doporučila počkat 4 měsíce a posléze cytologii opakovat, jelikož změny nejsou výrazné. Pokud by i nadále změny přetrvávaly, poslala by mě do specializovaného centra. Ráda bych se zeptala, zda je možné tyto mírné změny ASC-US pouze sledovat ve specializovaném centu nebo je při opakovaných cytologických změnách třeba provézt konizaci? Vím, že v souvislosti s konizací jsou jistá rizika v těhotenství a po ní se nedoporučuje půl roku otěhotnět. Už teď těhotenství odkládáme půl roku, kvůli čekání na opakovanou cytologii a případná konizace by způsobila další odkládání. Předem děkuji za vaši odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup Vaší lékařky je správný.Vyskytnou-li se opět změny typu ASC-US /atypické dlaždicové buňky nejasného významu/ je vhodno doplnit kolposkopické expertní vyšetření zkušeným kolegou ve specializovaném centru s event.odběrem buněk z čípku zda nehrozí přednádorové změny a není nutná tzv.konizace. Jakmile bude vše ohledně čípku vpořádku je možná snaha o těhotenství. Ke stabilizaci nálezu na čípku lze v mezidobí užít Deflagyn gel http://www.axonia.cz – více proberte se svou gynekoložkou

       

  • Barbora

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat byla jsem na vyšetření na cytologii ale vůbec jsem nezaregistrovala že by mi paní doktorka dělala nějaké stěry jak zde popisujete.Pak mi řekla že výsledky budou do 14 dní a že mi zavolají.Nikdo se neozval tak jsem volala sama sestra mi řekla že je vše v pořádku.Také jsem chtěla udělat testy na kvasinky jelikož často trpím na výtoky.Na to mi bylo řečeno že je také vše v piřádku a že to mám řešit přípravky z lékaren jestli mi zabírají.Sice zabírají ale jen na určitou dobu.Myslíte že bych měla jít na vyšetření někam jiam,nevím co si o tom myslet,děkuji za odpověď Barča Bučková

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, „testy na kvasinky“ jak píšete se běžně nedělají netrpíte-li potížemi. Neúčinkují-li uvedené preparáty z lékárny pak navštivte svého registrujícího gynekologa a ten vezme kultivaci,resp.poševní sekrety a zacílí léčbu konkrétně dle původce,který v kultivačním médiu bude.

       

  • Věra

    Dobrý den pane doktore , nevím zda můj dotaz bude srozumitelný , ale pokusím se zeptat , postupuji cytologické vyšetření -stěr čípku jednou ročně. Moc by mě zajímalo , jak přesné jsou , nebo na kolik procent je výsledek přesný ? Děkuji za Váš email s odpovědí . hezký den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, odborná literatura uvádí různá čisla. Vždy záleží na technice odběru, typu laboratoře, způsobu zpracování vzorku, a mnoha dalších okolnostech. Nelze JEDNOZNAČNÉ procentualizovat. K zvýšení spolehlivosti lze však doplnit tzv. liquid based cytology (LBC). Blíže se informujte cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Radka

    Dobrý den, dá se z pouhé cytologie zjistit bakterie ureaplasma? nebo je nutné podstouit někde kompletní vyšetření děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      V cytologickém stěru může být vysloveno pouze podezření. Podrobnější vyšetření je samozřejmě přesnější, potvrdí nebo vyloučí toto podezření.

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.