Neplodnost

Neplodnost (sterilita) je chrakterizována jako neschopnost počít dítě. Dle WHO můžeme diagnostikovat pár jako neplodný, pokud ani po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku nedojde k otěhotnění. Existuje mnoho příčin neplodnosti, dva z nich jsou tubární faktor (vejcovodný faktor) a děložní faktor.

Neplodnost, vejcovodný faktor

Vejcovod je pro reprodukci velice důležitý orgán. Slouží ke transportu spermií a vajíčka a po oplodnění vajíčka je na 3 - 5 dní prostředím pro ranný vývoj embrya. Poté dojde k doputování zárodku do dělohy a jeho další osud už závisí zcela na děložním prostředí. Nefunkční vejcovod je častou příčinou neplodnosti. O neplodnosti (sterilitě) mluvíme tehdy, jestliže se nepodaří ženě dosáhnout gravidity po roce pravidelného nechráněného pohlavního styku. Neplodnost je komplexní onemocnění pohlavního systému a může mít řadu příčin.

Patologie vejcovodu/vejcovodů je příčinou neplodnosti přibližně ve čtvrtině případů. Mnohdy se jedná o malé nepravidelnosti, například srůsty s okolními orgány, nebo jde o závažnější patologie (pozánětlivé naplnění vejcovodu hnisem, pozánětlivé srůsty uvnitř vejcovodu). Proto se doporučuje vyšetřit jejich funkci při odhalování příčin neplodnosti.

Jednoduchým Chlamydia titr testem můžeme vyslovit domněnku na patologii vejcovodu. Tento test nám napoví, zda – li se máme nějaké patologie vejcovodu obávat. (Zvýšený titr protilátek proti bakterii Chlamydia trachomatis říká, že vejcovod je s velkou pravděpodobností postižen.).

K zobrazení tvaru vejcovodu nám poslouží ultrazvukové vyšetření. Můžeme tak identifikovat vejcovod naplněný tekutinou (hydrosalpinx), nebo hnisem (sactosalpinx).

Další vyšetření se zaměřuje na průchodnost vejcovodu. K dispozici máme několik metod. Dříve byla nejpoužívanější metodou hysterosalpingografie (HSG). Za využití rentgenového záření a kontrastní látky můžeme zobrazit dělohu a vejcovody. Toto vyšetření nemůžou podstoupit pacientky alergické na jód. Nyní doporučujeme spíše SONO – HSG (HyFoSy, Hysterosalpingo – foam sonografii). Místo rentgenu použijeme ultrazvuk, místo kontrastní látky s jódem tzv. ExEm gel. Obě vyšetření se dají provést ambulantně, bez nutnosti narkózy a informaci o průchodnosti vejcovodů máme okamžitě k dispozici. Další metodou zobrazení vejcovodů je laparoskopie s chromopertubací (Chromopertubace, test průchodnosti vejcovodů, se provádí vstříknutím modré barvy do dělohy a následnou vizualizací barviva při vaječníkovém ústí vejcovodu.)

Výhodou laparoskopie, operační metody, je možnost ošetření nepravidelností vejcovodů. Často se jedná o rozrušení srůstů vejcovodu/vejcovodů s okolními orgány, nebo o odstranění nefunkčního vejcovodu. Laparoskopie je hojně užívanou metodou k hodnocení patologie vejcovodu, ponevadž při ní můžeme nejen vyřešit problém na straně vejcovodu, ale také prohlédnout oblast malé pánve a celou dutinu břišní a případně korigovat i další nalezené nepravidelnosti. Její nevýhodou je nutná hospitalizace pacientky, celková anestezie při výkonu a pooperační hojení incizí.

Neplodnost, děložní faktor

S neplodností se u nás potýká přibližně 10 – 15% párů. Přičiny neplodnosti můžeme rozdělit do kategorií mužský faktor (25 – 35%), ženský faktor (35 – 40%) a kombinace obou faktorů (asi 25%). V kategorii ženského faktoru neplodnosti se vyskytuje i děložní (uterinní a cervikální) faktor neplodnosti a ten je příčinou cca 10 – 15% poruch plodnosti.

Mezi nejčastější příčiny uterinního faktoru neplodnosti patří vrozené vývojové vady dělohy, děložní myomatóza, polypy, intrauterinní srůsty (synechie, popř. Aschermanův syndrom), infekce a porucha receptivity endometria.

K diagnostice většiny příčin nám dobře poslouží ultrazvukové vyšetření a hysteroskopie. Pomoci těchto dvou metod diagnostikujeme většinu patologií sliznice děložní (polypy, srůsty), patologií svaloviny děložní (myomy), i odlišnosti tvaru dělohy (vrozené vývojové vady, septa). Zatímco ultrazvuk je metoda screeningová, která nám pomáhá tyto vady pouze odhalit, hysteroskopie je metoda diagnostická a terapeutická. Pomocí tohoto zákroku je možno některé drobné odchylky od normy vyřešit. V určitých případech (například u určitých vrozených vývojových vad dělohy) je nezbytné k ověření ultrazvukové diagnózy provést operaci (laparoskopickou, popřípadě abdominální, tedy břišní).

Léčba se liší podle příčiny děložního faktoru neplodnosti. V některých případech je možno provést operační korekci nepravidelností (hysteroskopií, laparoskopickou, nebo břišní operací).Jindy bude mít přednost farmakologická léčba. Například u myomů se v určitých případech můžeme rozhodnout pro farmakologické předléčení a v případě potřeby doplnit operační odstranění myomu (tzv. myomektomií). Některé příčiny děložního faktoru neplodnosti, jakožto i neplodnosti obecně, je ovšem vhodné referovat do centra zabývajícího se léčbou poruch plodnosti k celkovému zhodnocení stavu a možností léčby, která by byla pro pacientku/pár nejpříhodnější.

Komentáře (47)

  • Andrea

    Dobrý den pane doktore, je mi 27 let, již přes rok se snažíme o miminko. Manžel má SPG v pořádku. Mně dlouhodobě vycházely negativní ovulační testy, v březnu jsem byla na první folikulometrii, kde to vypadalo nejprve dobře, ale folikul nakonec nepraskl a vytvořila se cysta (s menstruací zmizela), v dubnu jsem dostala clostylbegit, folikuly byly 3, ale opět se z nich staly cysty, které zmizely po menstruaci. V květnu jsem byla pryč, v červnu jsem dostala znovu clostylbegit a k němu 14. DC ovitrelle, 15. DC pravděpodobně proběhla ovulace (podle bolesti v podbřišku), poté jsem brala ještě utrogestan, k otěhotnění ale nedošlo. Tento měsíc je stejný postup, ale k mé otázce… Vím, že se nesmí brát dlouhodobě clostylbegit, pokud by to tento měsíc nevyšlo, doktor mi doporučil 3 měsíce pauzu, pak další 3 měsíce užívání a případně CAR. Platí ale toto pro všechny léky včetně ovitrelle injekcí? Nebo by bylo možné například další měsíc dojít na UTZ a pokud by tam folikul byl, injekci mohu dostat? Předem moc děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji stejný postup jako Váš registrující gynekolog.

       

  • jana

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když výsledek postkoitálního testu dopadne výborně, zda-li je nutné absolvovat ještě základní spermiogram ? Je mezi těmito dvěma vyšetřeními velký rozdíl ? děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano spermiogram partnera doporučuji určitě doplnit. Mezi těmito typmi vyšetření rozdíl je.

       

  • Jiřina

    Dobrý den, pane doktore, chci se zeptat již půl roku se snažíme o miminko je mi 34 let 2 děti již mám nebyl nikdy zaden problém,byl mi dělán hormonální profil a vyšel špatně, že mám špatné vaječníky tak mi bylo řečeno, že mám malou šanci otěhotnět, ale ať zkouším klidně dal a vyzkouším metodu mojzisovou, ale moc se mi tento postup nezdá vím, že se to dá i nějak léčit? Prosím můžete mi poradit co mám proto vše udělat co si koupit co by mohlo třeba ještě pomocí? Moc vám děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, metoda dle Mojžíšové je jedna z alternativ, máte-li zájem můžete vyzkoušet. Dále doporučuji preparát Nosifol 1sáček navečer do 2dcl vody min.měsíc před plánovanýmn otěhotněním.Nebude-li uvedené s efektem do 6měsíců, pak celkové došetření registrujícím gynekologem stran příčiny ev.nemožnosti otěhotnět.

       

  • Renata J.

    Dobrý den, chtěla bych vás požádat o názor ohledně inseminace. Je mi 42 let. Manželovi 43. Máme syna 10let (otěhotněla jsem přirozenou cestou). Už léta se snažíme o druhé dítě. Manžel minulý rok podstoupil spermio test. Výsledky ok, kromě progresivní pohyblivosti, ta byla na nule. Doporučili vitamíny. Tento týden test podstoupil znovu. Výsledky ok, kromě progresivní pohyblivosti, ta je 4%. Doporučili vitamíny a inseminaci. (IVF bychom nechtěli). Můžete mi prosím napsat, jaká je šance otěhotnět při inseminaci při našem věku a (ne) pohyblivosti spermií… Moc děkuji. Mějte pěkný den RJ

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vzhledem k věku a hodnotě progresivní pohyblivosti spermií (norma: více než 32%), nespletla-li jste si s morfologií (procento normálních forem spermií ze všech spermií – zde je norma 4%) je šance na otěhotnění přirozenou cestou téměř nulová. Doporučuji rovněž zvážení metody IVF,resp.obrátit se na některé pracoviště uvedeného typu ve Vašem okolí.

       

  • Jana

    Dobrý den, snažila jsem se s bývalým partnerem o početí rok, poté jsme začli navštěvovat kliniku specializovanou na problémy s početím a tam mi bylo zjištěno, že folykuly byly dominantní, ale nepraskly. Následně jsme se s partnerem náhle rozešli a “neplodnost“ se už dál neřešila (nestihla řešit) ani jsme nezkusili clotrylb… který mi lékař předepsal. U nového partnera mi lékař předepsal HA. Chtěla jsem se zeptat zda antikoncepce může přihoršit mým polycistickým vaječníkům do budoucna? Zda není lepší řešit problém teď (nebrat HA a připravit tělo na oplodnění). Plánujeme s přítelem se totiž o miminko pokoušet cca za půl roku. Děkuji mnohokrát za odpověď, Jana K.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji antikoncepci nadále užívat s antiandrogenem byla-li nasazena předtím z důvodu léčby polycystických vaječníků (bylo-li uvedené prokázáno) Dále event.zvážení užívání Clostilbegytu, blíže doporučuji projednat s registrujícím gynekologem i to, že je v plánu koncepce s novým partnerem za 6měsíců.

       

  • Krystýna

    Dobrý den, před pár měsíci jsem u vás podstoupila hysteroskopii pro podezeření na Ashermanův syndrom, neboť jsem v únoru musela podstoupit interrupci a od té doby mám velmi slabou menstruaci (1. den velmi slabě krvácím, 2. den špiním a hotovo. Dříve jsem měla menstruaci 4-5 dní a mnohem silnější). Srůsty pan Dr. Kovář nenašel, říkal, že je děloha v pořádku. Stále mám ale stejnou menstruaci, může být důvod nedorůstání sliznice, která je např. poškozená a vajíčko se nezavrtá/neudrží (třičtvrtě roku se snažím znovu otěhotnět a bez úspěchu)? Všiml by si poškozené sliznice pan Dr. Kovář při hysteroskopii, nebo bych měla podstoupit nějaké jiné vyšetření? S otěhotněním jsem neměla problém, jedno dítě mám a vždy se podařilo na první pokus, bohužel po interupci je vše jinak. Ještě dodám, že spermiogram u manžela a mně můj lékař dělal hormon. profil (sice krev odebrána v polovině cyklu, ale prý nevadí) v pořádku. Děkuji za rady.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může být příčinou, kterou popisujete. Lze dále doplnit laparoskopické vyšetření s došetřením průchodnosti vejcovodů,tzv.chromopertubaci v ústavním zařízení. Blíže proberte s registrujícím gynekologem, který Vás odešle. Dále je zde ke zvážení odeslání na IVF pracoviště se stanovením dalšího postupu.

       

  • Andrea

    Dobrý deň, s partnerom sa snažíme o počatie, zatiaľ ešte neúspešne, ale sotva sme to začali skúšať. Ja mám od puberty hormonálne poruchy vždy iného charakteru, momentálne ma najviac trápi vypadávanie mihalníc. Moja otázka sa týka lokálnych kozmetických prípravkov, ktoré sú doporučované na rast a regeneráciu rias, často obsahujú rastové faktory, prostaglandiny alebo ich analoga, ale na výrobku často nie je uvedené kompletné zloženie alebo možné nežiaduce účinky. Popisujú sa možné lokálne alergické reakcie oka alebo zhoršovanie zraku, ale nepopisuje sa, či v tejto forme by to mohlo narušovat aj menštruačný cyklus či prípadené pokusy o otehotnenie ? Ďakujem za odpoveď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, domnívám se, že v takto malé dávce a vzhledem k topickému (resp.lokálnímu)užití uvedené menstruační cyklus nenarušuje.

       

  • O.LÍ.vie

    Dobrý den, je mi 27 let, v minulosti jsem užívala HA asi pět let, nyní jsem pět let bez HA, po vysazení HA jsem měla celou dobu pravidelný menstruační cyklus, teď se mi stalo poprvé, že se mi menstruační cyklus prodloužil snad na 50 dní, bolel mě pravý podbřišek a menstruace předtím trvala asi jen dva dny, byla jsem na kontrole u gynekologa, ten mi napsal žádanku na odběry FSH a LH (k vyloučení syndromu polycystických ovárií). Nevím, zda to něco ovlivňuje,ale v minulosti jsem byla na UPT farmakologicky a 1x jsem užila Postinor. Krev jsem nechávala odebírat 3.den menstruačního cyklu s výsledky… FSH: 5,9 LH: 7,08 , dále prolaktin 416, testosteron: 2,80 estradiol: 234 progesteron: 2,80 Jedná se tedy prosím o diagnózu syndromu polycystickcýh ovárií ? Můj gynekolog mi řekl, že ho trochu mám ,ale že to nic není, že to má dneska každej …. Děkuji za odpověď…

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož jsem Vám neprováděl UZ vyšetření nemohu zcela přesně posoudit zda máte syndrom PCO (polycystických ovarií), ale na základě Vámi zaslaných výsledků hormonálního profilu se o uvedené pravděpodobně nejedná.

       

  • vivian

    Dobrý den pane doktrore, podstupuji IVF a užívám utrogestan vaginálně (ráno a večer) a zítra odpoledne mám jít na transfer. Měla bych si třeba změnit podání ústně, abych zamezila výtoku přebytečného léku před tím vyšetřením? Děkuj moc

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, podání léku není nutné měnit.

       

  • Eva

    Dobrý den, pane doktore, jsem mladá, ale přesto se nám s manželem nedaří skoro už dva roky počít miminko.Hormonální antikoncepci jsem nikdy nebrala. Zkoušela jsem různé věci jako přírodní pilulky na podporu plodnosti, hormonální jógu. Podle mé doktorky se mi vajíčka tvoří normálně a i manžel byl na spermiogramu a vyšlo mu, že je zdravý. Už jsem zoufalá a bojím se nejhoršího. Měla bych jít i na další vyšetření? Moc děkuji předem za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, snažítě-li se otěhotnět s manželem již déle jak 2roky (při pravidelném pohlavním styku min.2xtýdně) a nedaří-li se doporučuji určitě další došetření s možností konsultace na IVF pracovišti ve Vašem okolí.

       

  • Julia

    Dobrý den, Mám dotaz ohledně těhotenství 8.8. mi bylo potvrzeno s krve těhotenství o hodnotě hcg 329. 17.7.jsem byla na inseminaci a pak 31.7.jsem dostala měsíčky slabší. Těhotenské testy mi potvrzovali těhotenství. V sobotu 11.8.jsem začala špinit hnědým vytokem. Od 12.8.mi těhotenské testy s lékárně ukazují negativní výsledek cca 5 testu. Bolí mne prsa a v podbřišku. s manželem se snažíme už 5 let tak mám strach že jsme o miminko přišli. Je tam nějaká možnost že jsem těhotná i přes negativní testy. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji minimálně UZ vyšetření cestou registrujícího gynekologa s příp.doplněním krveních odběrů k potvrzení příp.vyloučení těhotenství. Při ev.zhoršení stavu kdykoliv i cestou pohotovostní služby ve spádu.

       

  • Vera

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, snažíme se s přítelem o miminko, mně je 22 let, brala jsem antikoncepci 5let a po vysazení se mi začaly prodlužovat cykly kolem 45 dní a déle, ale menstruace chodila.Před antikoncepcí jsem měla cykly naprosto pravidelné. Po půl roce mi byla nasazena Provera na úpravu cyklu a poté kontrola. Při užívání provery jsem špinila. Na kontrole mi pak bylo sděleno, že neovuluji. Nyní mi tedy od příštího měsíce lékař nasadil Clostilbegyt. Chci se ale zeptat, už dva měsíce maličko špiním po styku, není to pokaždé, ale dost často. Vždy se objeví troška světlé krve a za půl hodiny je vše zas úplně v pohodě a bez krve, žádné bolesti ani problémy nemám. Na preventivní prohlídce v březnu mi lékař řekl, že stěry a nález je naprosto v pořádku, může to tedy nějak souviset s tím, že nemám ovulaci a mám zřejmě rozhozené hormony? Děkuji za odpověd a přeji hezký zbytek dne.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené hormonální změny se špiněním mohou souviset. Postup Vašeho registrujícího gynekologa stran nasazení Clostilbegytu je správný.

       

  • Lucie

    Dobry den,chtěla bych se zeptat a informovat. V lednu jsem vysadila antikoncepci a pul roku jsem nemela menstruaci. Pan doktro mi napsal gynprodyl ale ani potom menstruace nedorazila. Nyni mi napsal estrofem 1x denne a od 18 dne na 10 dni k tomu pridal i gynprodyl. Pote jsem jen par dni spinila a nic vic. Mela jsem 7 dni pauzu a znovu jsem zacla brat estrofem. Je možné ze bych mohla otěhotnět? Četla jsem ze pri estrofemu neni ovulace? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jestliže se srovná menstruační cyklus a děložní sliznice začne prodělávat pravidelné cyklické změny, je možné otěhotnět. Samozřejmě musí docházet k ovulaci, tu by Váš registrující gynekolog měl diagnostikovat. Oba léky se používají i při léčbě některých typů neplodnosti

       

  • Aleš

    Vážený pane doktore, dovoluji si položit tento dotaz, přítelkyně ve svých 40 letech otěhotněla a v září 2017 podstoupila interrupci na vlastní žádost ve třetím měsíci těhotenství (kyretáž). Nyní je přítelkyni 41 let a je maminkou 8 leté holčičky a začala uvažovat o tom, že by dítě ještě chtěla, což jsem s radostí uvítal. Pár měsíců po interrupci se ji změnil menstruační cyklus, mívala vždycky menstruaci pravidelnou, nyní ji probíhá třetí menstruační cyklus v této podobě, že např. 5.dubna začala špinit, myslela si, že už ji začínají měsíčky, i když brzo, ale po dvou dnech špinění ustalo a několik dní nekrvácela a pak až 9. dubna ji začala menstruace. To samé se stalo nyní, začala 2. května krvácet a přestala za dva dny a teď očekává, že se ji menstruace spustí zase až za několik dní. Po zářijové interrupci měla cykly normální, vrátilo se to, tak jak bývalo, žádné špinění a rovnou ji vždycky začalo krvácení. Změna začala až v tomto roce (už třikrát po sobě). O co se může jednat, je to přezvěsť toho, že už mít dítě nemůže, lze se situací něco dělat? Děkuji za odpověď. Al1

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení možné organické příčiny poruch krvácení (polyp,myom,zánět aj.) včetně vyloučení ev. těhotenství. Dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Sara

    Dobry den,mohla bych pozadat o vas nazor? V lednu 2017 jsem po 12letech vysadila hormonalni antikoncepci. Pred nasazenim menzes bez problemu. Je mi 30let. Po vysazeni ale nemam menstruaci. Dostala jsem vyvolavaci injekci,uzivala jsem estrofem+gynprodyl v 04/2017,vse bez reakce. Od 05/2017 nasazen klimonorm,po nem 2x menzes normalni. Po te bez MS. 09/2017 nasazena lecba stitne zlazy-nyni pokracuji a horm.stitne zlazy v norme. Na podzim 2017 jen nepatrne spineni-vyska delozni sliznice 4mm a nedorustala.01-02/2018 jsem menstuovala normalne-5mm sliznice. 03/2017 jen slabe spineni a vysazen klimonorm. Nyni uzivam jen gynprodyl a 38DC jsem zacala spinit a slabe krvacet.Uzivam gynex,inosytol,cvicim horm.jogu a v 12/2017 mi byla provedena mobilizace kostrce (muze to mit souvislost s normalni MS na zacatku letosniho roku). Je postup lecby meho lekare spravny? V kvetnu mam jit na kontrolu behem uzivani gynprodylu.Chtela bych otehotnet,ale cekame vice jak rok bez uspechu alespon ustaleni menstruace. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, postup lékaře je správný. Nepodaří-li se otěhotnět nadále do 6měsíců, zvážil bych využití služeb některého z IVF pracovišť ve Vašem okolí.

       

  • Nikol

    Dobrý den, Ráda bych se zeptala na spolehlivost domácích testů na plodnost pro ženy, který zjišťuje přítomnost FSH pohlavního hormonu z moči. Test se jmenuje ADIEL FertilCheck a dělala jsem si ho včera v podvečer a mám před menstruací a vyšel mi negativní tudíž mám být neplodná. Ráda bych zjistila jestli mám věřit testu a nebo zajít za odborníkem a na nějaké další testy. Děkuji.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, doporučuji určitě došetření erudovaným odborníkem v dané oblasti, nikoliv spoléhat na výsledek jednoho ovulačního testu,který uvádíte, obzvláště je-li snaha o otěhotnění více jak 1rok pak řešit intenzivněji.

       

  • Lenka

    Dobrý den, mam dotaz,který řeším už s doktorem,ale potřebovala bych znát názor i jiného lékaře. 12 let sem brala antikoncepci,v březnu 2017 sem jí vysadila a neobjevila se mi menstruace do doby,než mi lékař v září nasadil Klimonorm kvůli neodstatku estrogenu. ten mi po 3 měsících neudělal dobře( možná to nebylo práškama,těžko posoudit),tak sem ho na měsíc vysadila ale jelikož plánujeme s přítelem miminko, doktor doporučil ho znovu používat. myslíte si,že ho mám brát,ačkoliv je to braní dalších ,,hormonu“? opravdu mi to pomůže víc, než kdybych brala třeba nějaké bylinky např. Gynex atd.? Je mi 29 let,vážím 53 kg,aktivně cvičím silový trénink. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, jelikož neuvádíte z jakého důvodu Vám lékař Klimonorm nasadil přesněji (jeho hlavní indikace jsou:Hormonální substituční léčba (HRT) symptomů z nedostatku estrogenů v perimenopauze,postmenopauze a po ovarektomii nemohu se přesně vyjádřit k jeho užívání. Bylinné kapky typu Gynex užívat můžete, nelze však spolékat že pomohou více než preparáty klasické medicíny.

       

  • Markéta

    Dobrý den, moje dvojče (17 let) šlo na vyšetření ke gynekologovi, protože měla problém se sexem s jejím přítelem. U gynekologa se ukázalo, že je neplodná. Budu mít stejný problém? Jsme dvouvaječná dvojčata a už 10 let děláme judo, mohlo to mít nějaký vliv?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, to že jste se sestrou dvouvaječná dvojčata neznamená že jste také neplodná a budete mít stejný problém. Doporučuji zvážení došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Nikola

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat.\Už 2 roky se snažíme o miminko,jednou sem měla biochemické těhotenství a letos v květnu mimoděložní těhotenství ,odebraly mi levý vejcovod a oznámily mi v nemocnici že po prvním porodu císařským řezem který byl v roce 2010 mám hrozné srůsty.Bohužel můj doktor je velice laxní ani po laparoskopii mě neprohlédl a řekl že se můžeme snažit dál,že jsem zdravá když už se to jednou podařilo.\je možné že mimoděložní bylo kuli srůstům a že proto mi nejde otěhotnět??Neměl by mě lékař poslat na nějaké vyšetření ?Nehledě na to že mi před dvěma lety předepsal antikoncepci depo provera,o které sem se dozvěděla že by se měla předepisovat pokud už žena nechce děti nebo má alespoň dvě děti.Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, srůsty mohou být jednou z příčin „nemožnosti“ otěhotnět. Vaše situace je na komplexní dořešení. Nemáte-li důvěru ke svému registrujícímu gynekologovi doporučuji konsultaci na jiném pracovišti, případně zvážení konsultace přímo v IVF centru ve Vašem okolí.

       

  • Tina

    Dobry den, je mi 37 let a mezi lety 2012-2015 jsem se pokousela otehotnet s tehdejsim partnerem, ktery byl neplodny (absolvovali jsme klasicka vysetreni, nasledovalo IUI a nekolik neuspesnych IVF). Na me strane nebyla tehdy nalezena zadna prekazka otehotneni – cyklus v poradku, ovulace probihala, poruchy a onemocneni vylouceny atd.).
    Pred nedavnem jsem nekolik mesicu brala HAK (s novym partnerem) a po jejim vysazeni se ctvrty mesic snazime otehotnet. Problem je v tom, ze vsechny dosavadni cykly po vysazeni HAK byly anovulacni (hlidam pomoci ovulacnich testu, se kterymi mam zkusenost z drivejska, kdy mi vzdy ovulaci spolehlive ukazaly). Je to jeste v poradku, anebo to muze znamenat pocinajici prechod? jaky dalsi postup byste mi doporucoval? Dekuji! Kristina

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě bych doporučoval minimálně konsultaci í s novým partnerem na některém z IVF pracovišť ve Vašem okolí. Lze nejdříve prostřednictvím registrujícího gynekologa, který Vás může odeslat.

       

  • Iveta

    Dobry den mam snazime se s.pritelem o miminko ale dr mi rekl ze mam PCOS menstruaci sem nemela od unora brala sem duphasron po kterem se ms dostavila kdyz sem ho nebrala tak ms neprisla zkousela jsem brat fertilityblend az jsem se na konec nastvala a nebrala.nic a ms se dostavila bez jake koliv pomoci da se s pcos otehotnet prirozene? Endokrinolog mi rekl ze mam nadmerne muzske hormony ve vajecnicich jsou na to nejake prasky? Nebo budu muset jit na laparoskopii? Mam panickou hruzu z nemocnic je mi 25 a bojim se ze deti mit nebudu dekuji za odpoved

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byl-li u Vás skutečně potvrzen syndrom polycystických vaječníků (PCOS) pak možností je několik. Ženy s PCOS mohou být plodné, ale často mívají problémy otěhotnět v důsledku anovulačních menstruačních cyklů. To, zda je přítomna ovulace či nikoli, lze zjistit měřením bazální tělesné teploty v pochvě, která po ovulaci stoupne o 0,5°C. Měření teploty se však musí provádět vždy ráno ještě vleže v posteli. Spolehlivé je stanovení progesteronu z krve (blíže se informujte u svého registrujícího gynekologa). Pro ženy s nadváhou a obezitou je nejlepší léčba redukce hmotnosti. Pokud žena nemá ovulační cykly ani po zhubnutí, může pomoci medikamentózní léčba klomifen citrátem (Clostilbegyt). Pokud ani zhubnutí a klomifencitrát nebyly účinné, přijdou na řadu techniky asistované reprodukce. Někdy je účinná i speciální laparoskopicky prováděná operace vaječníků, která může navodit ovulační cykly.

       

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se dá přesně poznat,že mám ovulaci,tzn.že vůbec proběhla.S přítelem se snažíme o dítě cca třičtvrtě roku. Své lékařce jsem o tom řekla,že se nedaří a ona mi dala kalendář na zapisování basální teploty,kterou mám měřit po dobu dvou měsíců a ona z toho pak prý pozná,jestli ovulaci mám.Teplotu měřím v pochvě digitálním teploměrem,ale nevím,jestli je tento teploměr přesný na toto měření.Zatím výsledek nemám žádný,protože měřím teprve měsíc,ale na grafu je vidět,že teplota stoupá,pak zase klesá před menstruací. Ještě jsem se chtěla zeptat,zda jsou spolehlivé ovulační testy,ty si taky dělám,ale nedaří se mi stanovit nastupující ovulaci,proto mám strach,zda ji vůbec mám ,přesněji řečeno se mi dvě čárky ukážou,ale ta spodní je přesto o něco světlejší,ale jen o málo-dle testu tedy ovulace neproběhla,pak jsem si test ale udělala druhý den a najednou jen jedna čárka,tomu nerozumím).Potřebuju vědět,zda mám tento problém nějak dál řešit,případně jaké byste navrhoval další vyšetření.Předem děkuji za vaší odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ovulaci lze poznat několika metodami:
      1, Výpočet z obvyklé délky cyklu – nejjednodušší metoda, která vychází ze skutečnosti, že období mezi ovulací a začátkem další menstruace (tzv. luteální fáze cyklu) trvá u většiny žen 14 dní. Pokud tedy znáte obvyklou délku svého cyklu a odečtete od data příští očekávané menstruace 14 dní, získáte datum, kdy pravděpodobně dojde k ovulaci. Metoda není příliš přesná, protože jednak některé ženy mají luteální fázi cyklu kratší než 14 dní a jednak dochází u většiny žen alespoň občas k nepravidelnostem cyklu a ovulace se z různých příčin opozdí, např. vlivem stresu nebo nemoci.
      2, Sledování hlenu děložního čípku – v plodných dnech se mění charakter hlenu vylučovaného děložním čípkem. V době ovulace je hlen děložního čípku řidší, průhledný a tvoří se ve větším množství. Těsně po ovulaci hlen houstne a má až bílou barvu.
      3, Sledování změn bazální teploty – bazální teplota je teplota těla naměřená ráno po probuzení. Bazální teplota se po ovulaci skokově zvyšuje až o 0,5 °C a zůstává zvýšená do začátku příští menstruace, popř. po celé těhotenství. Nevýhodou metody sledování bazální teploty je to, že zvýšení teploty signalizuje již proběhlou ovulaci a tedy konec plodného období, proto je vhodné ji kombinovat s jinými metodami, např. sledováním hlenu děložního čípku.
      4, Použití ovulačních testů – domácí ovulační testy zjišťují v moči přítomnost luteinizačního hormonu (LH), který spouští ovulaci. Ovulační testy mají tu výhodu, že upozorňují na ovulaci s předstihem, protože LH se v těle tvoří ve větším množství už 12 až 36 hodin před ovulací. Testy jsou relativně levné a dají se koupit v každé lékárně.
      Sledování zrání vajíček ultrazvukem – zrání vajíček ve vaječníku je možné pozorovat ultrazvukem a podle velikost folikulu (vajíčko s obalem, které roste ve vaječníku) může lékař odhadnout, kdy dojde k ovulaci. Měření folikulu se nazývá folikulometrie, spolu s ní lékař obvykle provádí měření endometria, tedy měření výšky děložní sliznice (ta v průběhu cyklu narůstá v přípravě na uhnízdění oplodněného vajíčka). Nedojde-li u Vás při pravidelném nechráněném pohlavním styku za období více jak 12měsíců k otěhotnění – doporučuji aktivně řešit se svým registrujícím gynekologem. Nemáte-li v něj důvěru máte samozřejmě právo na změnu lékaře, případně se rovnou obrátit na některé z IVF pracovišť ve Vašem okolí.

  • Hanka

    Dobry den,rada bych se na Vas obratila s dotazem. S partnerem se snazime o druhe miminko (cca 3 mesice), s tim, ze mi nyni byla zjistena chlamydiova infekce (vubec netusim kde jsem k ni prisla ci jak dlouho uz ji mam), muz teprve pujde na vysetreni. Ja dostala atb, ktera mam zacit brat az budu mit jistotu, ze nejsem tehotna.Snazit se opet muzeme az budeme mit negativni vysledek. Muj dotaz zni jestli si mam pote vyzadat napr vysetreni pruchodnosti vejcovodu nebo jestli bych tento problem poznala i sama (bolesti atd)?Jen podotykam, ze na prohlidce jsem byla nyni a vse ok, ovulace probiha, folikuly, delozni sliznice std na utz ok.Dekuji moc. Jeste bych rada dodala, ze poprve jsem otehotnela bez problemu behem prvniho mesice a syn ma nyni 19 mesicu. Nemam zadne problemy ani bolesti, MS pravidelnou, na prohlidky chodim. A nyni mam strach, ze uz to tehotenstvi nebude tak snadne… Dekuji

    • MUDr. Vít Harazim
  • Renata

    Dobry den , prvni mesic jsem uzivala Duphaston 17.-26.den . Chci se zeptat , do kolika dnu by se mela dostavit menstruace? Dekuji za odpoved. Renata

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, cyklus může být o něco delší, může předcházet špinění. Pokud před dobráním však začne krvácení ukončete aplikaci Duphastonu a nechte menses v klidu proběhnout bez léků. Blíže prodiskutujte se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Tereza

    Dobrý den,
    od března 2016 se s manželem snažíme o miminko. Ze začátku jsme tomu nechávali volný průběh, antikoncepci neberu již od července 2014,tak jsem si říkala,že už jsem od ní pročištěná (užívala jsem ji sedm let).
    Pak jsem začala zkoušet pití bylinných čajů -kontryhel, maliník, směsi na plodnost.. celou dobu užívám kyselinu listovou,snažím se o zdravou výživu, omezuji příjem cukru..
    V lednu 2017 jsem si koupila gynex a v únoru jsem otěhotněla, bohužel to bylo mimoděložní těhotenství ve vejcovodu,ten mi byl 7.3.2017 odstraněn. Na mé dotazy jak je na tom druhý vejcovod mi bylo řečeno,že průchodnost se nezjišťuje,ale jeví se být normální. Ještě mi při laparoskopii odstranili cystu o velikosti 5cmx4cm,občas se mi na pravé straně cysta objevuje,ale vždy sama zmizela.
    Na kontrole u svého gynekologa,jsem se opět ptala na vyšetření druhého vejcovodu,podle doktora je to zbytečné. Před týdnem jsem svého doktora znova navštívila, jestli by s mnou můj problém řešil,i kdyby jen pro uklidnění, protože mě trápí strach,jestli se to znovu nebude opakovat.
    Jediné vyšetření plodnosti byl spermiogram,který můj manžel podstoupil. Morfologie nevyšla nic moc,zbytek dopadl dobře. Přesné hodnoty jsem chtěla vypsat,bohužel jsem to nedohledala..
    Teď mi bude 29 let,jedno dítě již mám,rodila jsem v 18.letech,to jsem otěhotněla bez problémů a těhotenství i porod byl bez větších komplikací.
    Myslíte si,že by byla vhodná nějaká vyšetření nebo jsou opravdu zbytečná? Děkuji za odpověď a případně za jakoukoliv radu,s pozdravem a přáním hezkého dne, Tereza

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, předem je nutné zdůraznit, že i žena s jedním vejcovodem může spontánně/tzn.normální cestou/ otěhotnět. Průchodnost se běžně nezjišťuje, ale samozřejmě možnost došetření zde je. Na Vašem místě bych se zaměřil na došetření spermiogramu a nechal tomu určitou dobu volný průběh event.dále ještě probral s registrujícím gynekologem.

       

  • Tereza P.

    Dobrý den, moc prosím o Váš názor. Mám endometriózu. Přes rok u mě nedochází k ovulaci – folikul vždy roste, ale nikdy se neuvolní a přeroste v cystu. Byla jsem na laparoskopii, kde mi byla kontrolována průchodnost vejcovodů ( průchozí ) a byl mi provedený drilling vaječníků ( 7 měsíců zpět ). Stále se nedařilo uvolnění oocytu . Nyní jsem 10 DC byla na folikulometrii – 1 dominantní folikul velikosti 19 mm, sliznice výšky 7 mm , 12 DC mi byl aplikován Ovitrelle – velikost folikulu 23 mm ( 2 injekce ) – dříve jsem měla Pregnyl, na něž jsem nereagovala. Za tři dny po aplikaci 15 DC jsem měla obrovské křeče ( ale vzheledem k měření BT a ovu testu ( ještě před aplikací injekcí ) OVU měla proběhnout 13 DC. Raději jsem zašla na kontrolu do nemocnice 16 DC kde mi bylo sděleno, že folikul dominantní nikde není vidět, ani cysta – po více jak roce ! a že výška sliznice je 8.5 mm a nalezena volná tekutina v dougl. prostoru. Zároveň mi ale lékař řekl, že si myslí, že oocyt neprošel přes jizvy na vaječníku… Jsem z toho už zoufalá. Má otázka : myslíte, že aplikace ovitrelle na 23 mm folikul není pozdě? A dle čeho může lékař dělat závěry, že se vajíčko uvolnilo, ale ,,neodešlo,, z vaječníku? Jste stejného názoru jako lékař, co mě vyšetřoval ? Vaječník, který měl ovulovat je po dvou resekcích. Moc Vám děkuji za Váš čas. Tereza P.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle mého názoru aplikace Ovitrelle na folikul 23mm není pozdě a je zcela správná. K druhé otázce se nejsem schopen zcela vyjádřit,jelikož jsem Vás nevyšetřoval, uvedené lze usoudit z UZ nálezu případně doplnit lab.odběry, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Vendula

    Dobrý den, je mi 32 a už skoro 2 roky se snažím o první graviditu. Dle gynekoložky jsem zdravá, manžel má spermiogram v pořádku, je stejně starý jako já. Mám jen kratší cyklus (21-24 dní), z tohoto důvodu jsme zkoušeli utrogestan a duphaston, ale tímto se cyklus rozhodil a zkrátil ještě více a stejně jsem při maxim.dávce špinila. Mám za sebou i Gynex, Soja sarapis, pupalku, hormonální profily jsem měla vždy v pořádku. Nyní mi dala dr. clostilbegyt + duphaston, po 2 cyklech jsem začala nepravidelně krvácet – 14. nebo 16. den cyklu a na UZ mám vše v pořádku, STD vyloučena, nabral se znovu hormonální profil a mám jen 4x vyšší testosteron, který jsem měla předtím vždy v normě. Ptám se tedy, zda je to clostilbegytem (FAI a SHBG neznám) a v případě, že ne, co se s tím dá dělat – ve snaze o graviditu. Sportuji – ne závodně, BMI mám 19, polycystická ovaria nemám. A jestli Vás nenapadá ještě něco, co bych pro to mohla udělat. Zkoušela jsem i 3 týdny dovolené u moře:) a taky nic. Děkuji za odpověď Jinak se na nic neléčím, jen mám migrény – závislé na menstr. cyklu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin zvýšené hladiny testosteronu může být více, jednak tzv.hyperandrogenní syndrom, také Vámi uváděné polycystické vaječníky nebo např. nádorové onemocnění nadledvin. Je také na zvážení pátrat po jiných faktorech neplodnosti tj. provést chirurgický výkon = hysteroskopie, laparoskopie a chromopertubace, tzn. zjištění zda máte průchodné vejcovody. Uvedené bych dále dořešil se svým registrujícím gynekologem.

       

  • Lucka

    Dobrý den, je mi 29 let a menzes jsme dostala ve 14 letech a antikoncepci jsme začala brát v 16 letech a brala jsme jí v kuse do svých 28 let. Už tedy skoro deset měsíců se snažíme s partnerem o dítě a bezúspěšně. Zašla jsem za svým gynekologem s obavy, ale dopadla jsem tak, že mě nebral moc vážně a označil mě za zdravou jen po vyšetření ultrazvukem (kde mi ironicky ukázal, že mám dva vaječníky a dělohu) a okomentoval to tím, že musíme být trpělivý, že to trvá někdy i dva roky. Nechce se mi však čekat dva roky než mi udělá nějaký vyšetření a nakonec, aby se třeba zjistilo, že se musím s něčím léčit nebo, že to nejde vůbec. Byl jeho postup správný nebo co byste mi doporučili vy? Ženy v naší rodině otěhotněli vždy okamžitě, proto mám obavy. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je-li snaha o otěhotnění více jak 12měsíců při pravidelném pohlavním styku /tj.minimálně 2xtýdně/ a stále se nedaří je na zvážení celkové došetření páru, nejprve ženy, poté muže. Lze absolvovat cestou registrujícího gynekologa, případně cestou některého z pracovišť asistované reprodukce,tzv. IVF centra.

       

  • Nicol

    Dobrý den pane doktore, chtěla bych vás moc poprosit o radu. S manželem se snažíme už 8 měsíců o dítě. Moje hormonální testy jsou v pořádku, manželův spermiogram také. Zkouším si měřit bazální teplotu, ovulace probíhá, ale vždy kolem 35 – 45 dne cyklu. Luteální fáze cyklu trvá 13 dní. Již před 8 lety jsem otěhotněla v pozdní fázi cyklu (45 den) a skončilo to AB missed. Jak je možné ovulaci posunout více dopředu a jaké další vyšetření bych měla podstoupit? Předem moc děkuji, Nicol

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran posunu můžete zkusit Gynex, příp.kontryhel, ale spíše bych se soustředil ve spolupráci s Vašim registrujícím gynekologem na vyloučení možných dalších faktorů příčin neplodnosti.

       

  • Hana

    Dobrý den, již 4,5 roku podstupujeme léčbu IVF. Z 5 transferů bylo jedno mimoděložní těh., odebrán jeden vejcovod, 1x potrat v 6tt, 1x biochemické těh. V mezidobí jsem 2x přirozeně otěhotněla, ale 1x zmlklé těh 6tt a 1x biochemické těh. Byla jsem 2x na revizi dělohy. Dle doktorky v CAR nejsou indicie z ultrazvuku, že by děložní sliznice byla hodně nízká (v přípravě na transfer musím brát Estrofem, nebo lepit náplasti na podporu růstu sliznice pak je sliznice 8 – 10mm) nebo že by nebyla celistvá. Ale pokud budu chtít, že by mi udělali hysteroskopii. Bohužel ji provádí jen v celkové anestezii a nechce se mi opět pod narkózu. I když jsou to všechno krátké výkony za ty 4,5 roku jsem měla 5 narkóz a moc se mi do další nechce. V květnu se chystáme na další KET a napadlo mě, zda by problém ještě nemohl být zde – nějaké srůsty po revizích. Chtěla bych se Vás tedy zeptat, zda by jste hysteroskopii doporučil a zda by šla u Vás provézt. Pokud ano, je nutné doporučení od CAR nebo mého gynekologa? Děkuji a přeji pěkný den

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, diagnostická hysteroskopie je samozřejmě možná a ve Vašem případě bych ji určitě doporučil k vyloučení příčiny neplodnosti v dutině děložní. Na našem pracovišti provádíme v ambulantním režimu /více na www.ambulantni-hysteroskopie.cz/, možno se telefonicky objednat ke konsultaci a stanovení termínu.

       

  • petra

    Dobrý den,pane doktore.Chtěla bych se zeptat na užívá ní clostibegytu.Mám pravidelný cyklus 28-29 dní a pozitivní ovu test asi 12,13 den cyklu.Můj gynekolog mi předepsal užívání od 3.dne cyklu.na letáku je ale psáno běžné užívání až od 5 dne cyklu:Jak se liší užívání??Je pak vázáno na ovulaci?Znamená,že pokud budu užívat od 3 dne cyklu…nastane ovulace později,než když budu brát až od 5 dne cyklu??Můžete mi to prosím vysvětlit??Jelikož mám pozitivní test asi 12 den cyklu,má ovulace nastává 13 den cyklu bez užívaní Clostibegytu..Posune se mi s Clost. na pozdější dny??Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, v případě pravidelné menstruace by jste měla začít užívat od 5.dne cyklu a ovulace obvykle proběhne mezi 11.a 15.dnem cyklu

       

  • Jana

    Dobry den, vedeli by ste mi poradit ci je mozne uzivat Inofolic sucasne s bylinnym pripravkom Gynex?
    Dakujem velmi pekne za odpoved. Jana

    • MUDr. Petr Kovář

      Vzhledem k složení Gynexu, jež je směsí mnoha bylin, neumím přesně odhadnout interakce, ale domnívám se, že lze užívat současně bez toho, aby se vzájemně tyto dva přípravky zásadně ovlivňovaly.

       

  • radka

    dobrý den,je mi 36 let,jsem 5 den po laparoskopii histeroskpi a chrompertubaci,vše dopadlo ok,byli mi nabrany pri operaci vzorky,da se z nich zjistit chronicky zanet,pan doktor vyslovil podezřeni pred operaci kvuli tydenimu špinění po menses,nebo se to da zjistit dřive?děkuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, hysteroskopie, laparoskopie a chromopertubace by měla vyloučit chronický zánět zejména vejcovodů, ev. jej i řešit.

       

  • Karolína

    Dobrý den, kvůli dlouhým cyklům mi byl udělán hormonální profil, byl snížený LH a FSH, snažíme se o miminko, ještě než přišly ty výsledky jsem dostala ultrogestan, nevím jestli to stačí, jak se dájí jinak léčit nebo zvýšit tyhle hormony, abych skutečně měla šanci otěhotnět ? Jinak ten horm. profil byl v pořádku.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Nemá smysl, abych do této léčby zasahoval, neznám podrobnosti (konkrétní výsledky, Váš věk, váhu aj.). Ale věřte, že Vás Váš gynekolog léčí dle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Pokud byste chtěla od nás podrobnější informace, byla by nutná osobní konzultace i s výsledky a vyšetřením.

       

  • Eva

    Dobrý den, prodělala jsem preeklampsii s hemolýzou (císař ve 26. týdnu). Chtěla bych se prosím zeptat, zda existuje v ČR nějaké pracoviště, případně lékař, specializující se přímo na toto onemocnění. Chtěla bych znovu otěhotnět. Zajímalo by mě riziko opakování. Dále, jaký máte názor na léčbu/prevenci pomoci anopyrinu. Setkala jsem se s názorem, že riziko opakování je menší, pokud žena otěhotní se stejným partnerem. Je toto tvrzení pravdivé? Velmi děkuji za odpověď. Eva

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Knižní publikaci na toto téma napsal doc. Dr. Ondřej Šimetka, PH.D., přednosta Gyn.-por. kliniky FN Ostrava, obraťte se prosím na něj.

       

  • Miky

    Dobrý den, asi před 20 lety, to mi bylo 16 let jsem si po nechráněném pohlavním styku, nechala píchnout od gynekologa injekci něčeho jako postinor, abych zabránila nechtěnému těhotenství. Jenže tuto injekci jsem si nechala aplikovat po více než 24 hodinách. Aniž bych to tehdy tušila, tak zřejmě došlo i tak k otěhotnění, neboť po měsíci a něco jsem zpozorovala bezbolestný samovolný potrat tak, že z pochvy nejdříve vytékala delší dobu plodová voda, potom krev,přešlo to v menzes. Zjistila jsem to na toaletě, velice mne to zarazilo, nijak jsem to dále nezkoumala a nikde jsem s tím nebyla. Můj dotaz tkví v tom, jestli tato injekce postinoru mohla být i po více , jak měsíčním těhotenství příčinou tohoto potratu?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ne, injekce nepůsobí takto, postinor také ne (ten zabrání uhnízdění embrya maximálně ve stáří několika desítek hodin a velikosti několika desítek buněk. To, co z vás vyteklo, nemohla být tedy plodová voda. A pokud byste tehdy skutečně potratila (plodek by po měsíci měl několik málo milimetrů), pak to nebylo touto injekcí.

       

  • Milena

    Dobry den, mám dotaz 4 před lety jsem brala antikoncepci sanya injekce moje gynekologická mi řekla ze po té antikoncepce nebudu moc byt těhotná rok dva ted už je to 4roky s přítelem vůbec nechráníme ale pořád nemůžu otěhotnět mohla by jste mi poradit co bych mela dělat předem děkuiju za odpověď

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Je třeba kompletní vyšetření plodnosti u Vás i partnera. Problém musí být jinde, než v antikoncepci, kterou jste vysadila před mnoha lety.

       

  • Marie

    Jsem dva měsíce po revizi dělohy po potratu v 7. týdnu. Paní doktorka mi řekla, že menstruace po revizi bude zhruba za měsíc po výkonu. A opravdu to tak bylo – přesně za měsíc od výkonu (rozdíl 1 den) jsem poprvé menstruovala. Od té doby však druhá menstruace zatím nepřišla, už je to 37 dní od poslední menstruace a pořád nic. Příznaky přicházející menstruace mám (nateklá prsa, bolesti v zádech), ale nekrvácím. Je možné, že mohl zákrok navodit nějaké hormonální změny? Zhruba před třemi týdny jsem měla zánět zvukovodu a užívala jsem ATB na infekci. Po vyléčení ucha jsem hodně sportovala na dovolené, může být i toto důvod oddálení cyklu? Mám ještě vyčkat nebo se mám již znepokojovat a hned běžet k lékařce? Nikdy předtím (mimo těhotenství) mi menstruace nevynechala

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud lze vyloučit, že byste mezi tím znovu otěhotněla, pak se domnívám, že se znepokojovat nemusíte

       

  • Tereza

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali i gynekolog pozná pohmatem vychýlení kostrče? S přítelem se snažíme už asi půl roku o miminko, a četla jsem že, špatné postavení kostrče může způsobovat problémy s otěhotněním. Ptám se proto, že jsem asi pře 4 lety upadla na kostrčí na hranu snowboardu a zřejmě si ji narazila, dlouho mě tenkrát bolela a i dnes mě občas bolí, nikde jsem s tím tenkrát ani teď nebyla. Tak mě zajímá zda-li vyhledat přímo nějakého fyzioterapeuta nebo i zkušený gynekolog pohmatem pozná, vychýlení

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Je nutné nejprve zrentgenovat z boční projekce, k tomuto vyšetření Vás pošle ortopéd. Jinak bych vychýlení kostrče nepovažoval za důvod, proč byste měla mít problémy s otěhotněním. Dále Vás upozorňuji, že 6 měsíců neotěhotnět je ještě v normě. Za neplodnost pokládáme až situaci, kdy se to nedaří při pravidelném pohlavním životě bez antikoncepce 1 rok a více

       

  • Lenka

    Dobrý den, před koncem roku 2015 jsem navštívila IVF centrum. Byla jsem tam pouze jednou. Pak jsem na začátku roku 2016 změnila gynekologa, ale neřekla jsem mu, že už jsem IVF centrum navštívila. Moje otázka zní: Dozví se gynekolog od někoho pokud budu navštěvovat toto centrum a popřípadě mi pomohou s otěhotnění jinak nežli ode mě samotné? Děkuji za odpově

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Existuje lékařské tajemství, pokud výslovně uvedete, že nechcete, aby byla zpráva zasílána Vašemu gynekologovi nebo kamkoliv jinam, mělo by to IVF centrum respektovat

       

  • Iva

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné povést miniinterupci už začátkem 5tt? (Velikost plodu 2mn). Děkuji za odpověď. Pěkný den

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Technicky to možné je, lze to.

       

  • Marie

    Pěkný den pane doktore, jsem asi 14 dní po revizi dělohy z důvodu samovolného potratu v 7tt. Přišly mi z nemocnice výsledky a ráda bych se zeptala co znamenají, protože ke gynekologovi na kontrolu jdu až zhruba za měsíc. Na první kontrole jsem již byla – týden po zákroku, ale to ještě nebyly výsledky histologie. Lékaři v nemocnici nebyli schopni říci dříve více. Nikdo samozřejmě není úplně schopen říci pravý důvod potratu a jak bývá známo mnohdy to ani určit nejde. Výsledek zní: regresivně změněná decidua. Jsou uvedeny i morfologické kódy M1, M2, M3 a zkratky T, G, P. Mohla bych se zeptat co to znamená a zda je vše v pořádku? Ráda bych se také zeptala za jakou dobu byste doporučoval zkusit opět otěhotnění a zda byste doporučoval užívání nějakých přípravků mimo např. Femibionu? Je mi 37 let, nejsem již nejmladší. Děkuji Marie

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Regresivně změněná decidua znamená změny sliznice děložní způsobené těhotenstvím – nic závažného, odpovídá to proběhlé situaci.
      Kódy M1, M2, M3 a zkratky T, G, P neznám, to je otázka lokální laboratoře.
      Otěhotnět lze teoreticky již v dalším cyklu (tedy po proběhlé menstruaci). Záleží ale hodně na psychice, měla byste mít za problémem udělánu „tlustou čáru“ ve své psychice. Pokud tomu tak není, doporučuje se počkat 3 měsíce, někdy i déle.
      Femibion je vhodné užívat již před otěhotněním, není přesně stanoveno, jak dlouho. Ale určitě jej doporučuji také.

  • Z časopisu Maminka

    Můj lékař mi v rámci odhalení příčiny neplodnosti doporučuje podstoupit laparoskopii v nemocnici (kvůli zjištění průchodnosti vejcovodů). Četla jsem, že to lze provésti ambulantně. Je to pravda?

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, do dělohy se přes pochvu a děložní čípek aplikuje speciální roztok, jehož průtok vejcovody lze sledovat na ultrazvuku. S velkou pravděpodobností se tak prokáže, zda jsou vejcovody průchodné, či nikoli. Toto vyšetření doporučuji současně s provedením ambulantní hysteroskopie, kdy se podíváme nejprve do dutiny děložní a vyloučíme i příčinu v chybném anatomickém uspořádání v dutině děložní, následně hned aplikujeme výše zmíněný roztok. Takto ambulantně umíme během několika málo minut vyloučit hned dvě zásadní příčiny neplodnosti – děložní a tubární faktor (průchodnost vejcovodů).

  • Dobrovolná

    Dobrý den, tento týden jsem byla na screening vyšetření ve 12 týdnu těhotenství. U plodu byl zjištěn edem krčku a pozitivní riziko T 21 1:2. Jsem odeslána na odběr plodové vody. Chtěla bych se zeptat kdyby vyšetření plodové vody vyšlo negativně je možné i přesto podstoupit interupci na základě screening vyšetření, nebo bych musela podstoupit další vyšetření?

    • MUDr. Petr Kovář

      Pokud dopadne odběr plodové vody dobře, ještě je třeba následně v 20.týdnu těhotenství vyloučit jiné vývojové vady vč. srdečních. V každém případě, pokud všechna doplňující vyšetření dopadnou dobře, nelze ze zdravotních důvodů po 12.týdnu gravidity podstoupit interrupci jenom na základě ne zcela přesných laboratorních testů.

  • martina

    Dobry den,cetla jsem si zde clanky o neplodnosti.rok a pul nemohu otehotnet,ale zadna ze zde uvedenych vysetreni me v centru urcite nedelali.daji se nejak komplexne vysetrit ve vasem centru drive nez se rozhodneme pro umele oplodneni?dekuji za odpoved, martina

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, samozřejmě. Provádíme poměrně rozsáhlou diagnostiku zaměřenou na mužský faktor neplodnosti (spermiogram), dále řešíme celou škálu možných příčin u ženy (ať již vychází z anatomických příčin – děložní faktor, neprůchodnost vejcovodů aj.), tak např. hormonální dysbalanci, genetické příčiny aj.

  • Katka

    Dobrý den Pane doktore Prosím Nedaří se nám otěhotnět a příteli došli výsledky s tím že má 29%více a 26% méně pohyblivé spermie a špatně se mu rozpouští sperma 8ph Absolutně nevíme co to pro nás teď znamená Mohla bych vás poprosit o nějaké vysvětlení? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, spermiogram partnera není optimální. Situace je na komplexní došetření. Stran kompletního rozboru spermiogramu a dalšího došetření doporučuji objednání v nejbližším IVF centru ve Vašem okolí a dle toho stanovení dalšího postupu.

  • Marcela

    Dobrý den, měla bych dotaz. Před 14 dny mi gynekolog předepsal Lamyu s tím, že jsem se 12 let léčila s velmi bolestivou menstruací na kterou mi nic nezabíralo. Gynekolog mi poradil tuhle antikoncepci, že díky ní nebudu mít menstruaci a problémy tudíž zmizí. Včera jsem dostala menstruaci a hned si vzala první pilulku. Chtěla bych se zeptat jak tahle antikoncepce funguje. Zda mi krvácení přejde po pár dnech nebo to první měsíc budu mít normálně a další měsíc už vůbec. Gynekolog mluvil o špinění v prvních měsících, ale nepochopila jsem zda to platí i pro ten první měsíc. Zatím krvácím normálně a stále mám silné bolesti. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, tento přípravek obsahuje malé množství jednoho druhu ženského pohlavního hormonu gestagenu. Proto se řadí mezi čistě gestagenní pilulky, neboli minipilulky. Na rozdíl od kombinovaných pilulek tyto pilulky neobsahují hormon estrogen, pouze gestagen. Většina čistě gestagenních pilulek, neboli minipilulek, působí především tak, že zabraňují průniku spermií do dělohy, ale ne vždy zabrání dozrání vajíčka, což je hlavní účinek kombinovaných pilulek. Může se objevit tzv.krvácení z průniku po dobu prvních 3měsíců, jež je zapříčiněno poklesem hormonální hladiny, která nastává v době, kdy vynecháte na několik dní pilulky. Blíže dořešte cestou registrujícího gynekologa.

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.