Kyretáž

fr. curette, od curer vyškrabovat, čistit

Jedná se o chirurgický výkon prováděný zpravidla v celkové anestezii, kdy se do dutiny děložní přes hrdlo děložní zavede kyreta (což je kovový nástroj zakončený kličkou) a provede se snesení (seškrábnutí) děložní sliznice.

Tento výkon se nejčastěji užívá při diagnostice a terapii silného menstruačního krvácení, nejasných nitroděložních nálezů (polyp, myom) a může být proveden také jako součást hysteroskopického zákroku pro vyčištění děložní dutiny. Odebraný materiál je zaslán k histologickému vyšetření.

Alternativou kyretáže je hysteroskopie, jejíž hlavní výhodou je optická kontrola, (tedy zákrok není prováděn „poslepu“).
V minulosti se kyretáže hojně užívalo jakožto metody interrupční, což dnes nahrazuje bezpečnější vakuumaspirace, nebo metody medikametózní interupce.

Komplikace tohoto výkonu jsou díky pokrokům v medicíně zcela ojedinělé. Jsou spojeny s celkovou anestezií a dále pak s výkonem samotným – může dojít k proniknutí kyrety dutinou děložní, k silnému krvácení, operace může být znesnadněna nitroděložními srůsty, aj.

Nahradí hysteroskopie kyretáž?

Kyretáž byla v minulosti nejčastější gynekologickou operací. Příčinou byla její široká indikační variabilita od potratů až po krvácení po menopauze. I když dnes většina indikací pominula, a kyretáž nahradily nové metody, přesto se v určitých případech bez tzv. škrabky, nebo výškrabu, jak se jí lidově říká, neobejdeme.

Krvácení v menopauze, krvácení mimo pravidelný menstruační cyklus, nebo špinění (tzv. spotting), byly dříve indikace ke kyretáži. Dnes ji nahradila hysteroskopie. Její výhodou je optické zhodnocení dutiny děložní, přičemž můžeme lépe posoudit nepravidelnosti povrchu sliznice děložní. Umožní také cílený odběr tkáně, která se zdá být podezřelá, a její odeslání na histologické vyšetření. V poslední době se prosazuje ambulantní hysteroskopie. Její nespornou výhodou je menší časová náročnost pro pacientku. Odpadá nutnost předoperačního vyšetření, zákrok je proveden během jedné návštěvy lékaře, v čase, který si zvolí pacientka. Velkou výhodou je i to, že při ambulantní hysteroskopii nemusí být pacientka pod narkózou.

V rámci preventivních prohlídek a pravidelných utlrazvukových kontrol dělohy je dnes zachycena značná část nepravidelností sliznice děložní, které zůstávají klinicky němé. Zachytíme tak nepatřičný proces ještě v době, kdy pacientka nemá žádné potíže. I v těchto případech si našla své jednoznačné uplatnění hysteroskopie. Může se jednat o případy zvýšené děložní sliznice (tzv. hyperplazie děložní sliznice) , která se vyskytuje například v období po menopauze, nebo o fokální léze jako jsou polyp či myom. Zde by hysteroskopie měla být dokonce metodou „první volby“. Taktéž nález tzv. reziduí, čili zbytků po porodu (nebo potratu) se snáze řeší hysteroskopickou cestou.

Pak je tady ovšem případ, kdy kyretáž je jediná možná volba. Jedná se o případ silného krvácení. S takovýmto krvácením přicházejí často ženy v období kolem menopauzy, kdy jsou tělu vlastní hormony v disbalanci. Kyretáž zde hraje roli nejen diagnostickou – k určení příčiny krvácení, ale také terapeutickou – k zastavení krvácení.

Kyretáž se tedy užívá v medicíně i dnes. A i když frekvence jejího užívání je méně častá, rozhodně není metodou obsolentní.

Komentáře (51)

  • Kateřina M.

    Dobry den,jsem 7.mesicu po porodu,bohuzel od té doby bez prestavky krvacim.Na opakovanou zadost o radu u sveho gynekologa jsem byla 4.2.2021 odeslana na kyretaz. Bohuzel od zakroku nadale krvacim.Psychicky uz na tom nejsem dobře. Je toto krvaceni po zakroku normalni?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat déle jak 7dnů, případně bude-li se stupňovat doporučuji došetření cestou gynekologické pohotovostní služby dle spádu.

  • Denisa S.

    Dobrý den 1.2 jsem byla přepadena...bohužel jsem.otehotnela a nosím v So e satana!!!!psychicky jsem vyřízena!!!!,doktorka čeká až satan bude vidět v děloze..mám dva císařské řezy...taky mi jasně řekla že na chirur.zakrok mohu čekat až týden ...ale psychicky to už nevydržím...zvažují snad i o ukončení .ebo života!!!!!na to mi nabídla pilulku ...ale tu pojišťovna nehradí...po dvou císařich mám zákrok zadarmo...má otázka zní ..až uvidí satana v děloze a vidí že jsem vyřízena psychicky,proč tak dlouho čekat na zákrok...to nejde naplánovat dřív!!))),cítím se hrozně,vše mě bolí...bojím se že ztloustnu než mi to vyndají z břicha.. Nechci ... ..

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji provedení interrupce dle doporučení registrující gynekoložky. Předtím vhodný pohovor s psychologem či psychoterapeutem.

  • Veronika

    Dobrý den, 18.12 jsem podstoupila revizi dělohy, 30.1 jsem dostala první menstruace. Mívala jsem dlouhý ciklus okolo 36 dní. Teď je 20.2 tudíž mám 22.den ciklus a krvácím, ale krev je pouze ve vnitr když sáhnu dovnitř, ven vůbec neteče. Už to trvá 3 den, začalo to jen s hlenovim vytokem s trošičku krve. Docela mám strach co by to mohlo být. Děkuji moc za radu. Samozřejmě v pondělí si zavolám k doktorce, ale ten víkend se mi zdá nekonečný.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může opět být menses. Doporučuji po dokrvácení došetření cestou registrujícího gynekologa.

  • Simca

    Dobrý den jsem dva měsíce po kyretaži a neustále se objevuje špinění a momentálně už 4 den silně krvacím s malými kusy před silným krvácením jsem měla 3 dny silné bolesti až křeče měla bych si počkat těch 7 dni ? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, neustálí-li se uvedené do 3dnů, případně bude opačný efekt (zesílení krvácení, krvácení "v kusech") pak doporučuji již nejíst,nepít a ihned cestou ústavní gynekologické pohotovosti dle spádu k vyšetření a dalšímu postupu.

  • Lucie

    Dobrý v pátek me končilo šestinedělí po vyvolavanem potratu v 15 týdnu těhotenství a následná revize dělohy 3 tydny v pořádku a pak me začalo bolet v břiše a záda šla jsem na gynekologii kde me doktor napsal macmiror zavadeci tablety jenomže já po první začala krvácet myslela.jsem ze menstruace mela jsem to ráno moc pak zas cely den nic druhy den nic treti den silne rano a pak už vůbec nic jenomže mě ještě v průběhu toho me zcervenali cela zevní rodidla a hrozne palili a cítím hroznou suchost jak venku tak ve vnitr volala sem jsem tedy na gynekologii kde me bylo řečeno at používám jemazol bohužel vůbec to neustupovalo a začalo to i svedit tak sem tam po vybrani macmiroru nakrácela zas byla me vzita kultivace a čekám na výsledky ale zjistila sem ze ve vnitř mam ten vchod bílý a mam hnědý vytok ale neboli ani nesvedi uz si nevím rady a ted me boli bricho a zada jako před menstruaci mam tedy dvě otázky muze se jednat o vaginalni suchost ?? A jak poznám jestli to krvaceni byla menstruace (5tyden po revizi) děkuji moc za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, spíše se jedná o vaginální výtok, dle výsledků kultivace doporučuji adekvátní zaléčení. Ano menstruace se zpravidla dostaví za 4-6týdnů od revize dutiny děložní, tj.mohla to být menses.

  • Šárka K.

    Dobrý večer, omlouvám se za pozdní příspěvek. Jsem přesně týden po miniinterrupci. Po vzbuzení po zákroku jsem měla silné bolesti kdy mi dali hodně sestřičky nějaké algifenove kapky pak jsem na chvíli usla a po vzbuzení s informacemi že krvácet nějak silné nemám a kusy sražené krve nemají nastat. V nemocnici byly moc hodní. Ale dnes mi začali odpoledne bolesti jak po tom zákroku a s pocitem že jsem úplně mokrá v kalhotkách jsem šla na záchod a vyšlo ze mě hodně moc sražených kusů velké jako jahody jiz do vložky a kalhot a při sedu na WC spousty krve přímo do WC .. obeznámili jsem mamku, stím že co se stalo a když to nastane znovu zavolám si sanitku abych něco nepodcenila. Ted to nastalo zas..... A já vážně nechci plašit ani tátu ani mamku ani moje děti a volat tu sanitku .... Jestli tu někdo jen prosím v tuhle noční dobu je prosím o prikyvnuti a schválení ktomu, ze to do rána na pana gynekologa vydrží.... Jsem držák bolesti vydržím jen ta krev mi dělá vrásky.... Moc děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zhorší-li se uvedená situace,tj. začnete-li více krvácet nebo se budou bolesti v podbřišku stupňovat nic již nejezte, nepijte a skutečně si sanitní vůz zavolejte, případně ať volá osoba, která je poblíž.

  • TK

    Dobry den, prosim o Vas nazor. Ve ctvrtek 14.5. jsem podstoupila revizi delohy po zamlklem tehotenstvi, 9+1. Nemocnici jsem opoustela hned druhy den. Dnes 16.5. mam silnejsi krvaceni a bolesti v podbrisku. Zimnici jsem mela rano, teplota nikoliv. Predpokladam, ze kazda zena ma velice individualni priznaky a bolesti a nevim, zda je nutne vyhledat lekare ci pockat, jak se situace vyvine. Pochopitelne bych vzhledem ke sve anemiii neco zanedbala. Velke diky za odpoved :-)

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li krvácení zesilovat či přetrvávat déle jak týden, teploty či další potíže pak doporučuji kontrolu cestou registrujícího gynekologa, v případě akutní situace cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

  • Martina K.

    Dobrý den pane Doktore. Potřebovala bych poradit už několik let se trápím nadměrným krvácením při menstruaci a taky délkou až 17 dni. Vždy mi byli doktorem podány hormony na zastavení krvácení a po 10 dnech jsem měla mít menstruaci normální,ale bohužel se to vždy opakovalo dokola.Loni jsem na gynekologii do července byla asi 20x kvůli krvácení vždy mi bylo řečeno, že mám vysokou sliznici a že to je na kyretáž ,že když začnu zase tak už půjdu. Do 3.7 jsem nebyla ani jednou a bylo mi to řečeno aspoň 4x. Pak jsem se na hormony vykašlala, protože jsem přibrala 20kg a nechala to tak sice jsem měla půl měsíce menstruaci,ale víc jsem nepribírala.Zajímá mě jestli mohu k vám přijít na vyšetření i bez toho aby mi dal souhlas můj gynekolog. Nějak jsem mu přestala důvěřovat. Dekuji . Martina

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na vyšetření na naše pracoviště přijít můžete i bez doporučení, nabízí se u Vás hysterektomie /odstranění dělohy/, ale jelikož neznám celou Vaši anamnézu nelze nyní jednoznačně rozhodnout. Doporučuji došetření.

       

  • Iveta

    Dobrý den pane doktore byla jsem před 5 dny na kyretáži, stále po zákroku krvacim tak jednu dvě vložky denně je to normální děkuji za odpověď Iveta

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je v normálu. Bude-li však přetrvávat déle jak týden doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • B. Jitka

    Dobry den ve čtvrtek mám jít na kynetaz dostala jsem ale menstruaci můžu i přesto zákrok podstoupit. Dekuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, rozdíl je zda jste měla jít plánovaně na hysteroskopii s abrasí (v tomto případě doporučuji výkon až po skončení krvácení) nebo zda se jedná o terapeutickou abrasi (kyretáž) např.pro nepravidelné či silné a dlouho trvající krvácení -zde můžete výkon podstoupit kdykoliv lačná

       

  • Marcela

    Dobrý den, mám 55 let říjnu jsem naposled měla menstruaci (pul roku nic) a v květnu mi začala menstruace znova co 28 dní každý měsíc trvá 4 dny jako vlastně celé období žádné problémy krvácení střední .Byla jsem u paní doktorky při kontrole vše v pořádku stěr z čípku dobré nemám žádné návaly .Maminka 73 let bez problému .Může být vliv třeba stres nebo něco podobného někdo třeba říká než se to všechno srovná ,že to trvá do roku . Děkuji předem za odpověď a přeji krásný den .

     

    • MUDr. Vít Harazim
  • Václava

    Dobrý den, je mi 55 let, poslední MS jsem měla v listopadu 2017. Před sedmi týdny jsem podstoupila kyretáž z důvodu zvýšené děložní sliznice, spotting. Deset dní po zákroku jsem pak krvácela, a nyní už opět špiním. Výsledek histologie byl v přitom pořádku. Na kontrolní vyšetření jsem objednaná až koncem měsíce (obvodní gynekolog má dovolenou), ale mám pochybnosti. Děkuji za reakci.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené může takto probíhat,nebudou-li další potíže pak realizujte kontrolu dle plánu.

       

  • Simona F.

    Dobrý den, je mi 48. 15.3 2019 jsem byla na kyretáži z důvodu vyšší sliznice a polypu. Brala jsem 3 roky lék Norethisteron na upravení menstruace. A měla jsem to 3 roky pravidelně. Hned 1 den po zákroku jsem přestala krvácet. První menses se dostavil 2 dny po zákroku, byl o něco silnější. Trval asi 5 dní. Další jsem dostala za 27 dní, byla normální taky 5 dní. Další jsem dostala taky za 27 dní. Trvala asi 7 dní. Ale po skončení pořád nepatrně špiním, to už trvá asi 7dní. Všechny výsledky byly v pořádku. Mám ještě počkat na následující měsíc? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano bude-li uvedené přetrvávat déle jak 2měsíce pak vhodné došetření cestou registrujícího gynekologa. Při zhoršení potíží pak kdykoliv.

       

  • Pety

    Dobry den. Hrozi mi pravdepodobne potrat. Som v 7tt+1. Mierne krvacat bez inych bolesti som zacala pred tyzdnom. Z ultrazvukoveho vysetrenia sa nedal blizsie urcit stav plodu (viditelny vacok, ale nic v nom). Teraz po tyzdni krvacania (ktore pomaly ustava) vyzera, ze sa plod dalej nevyvija (stale viditelny vacok a nic v nom a nezvacsil sa). Potrat je podla lekara dost pravdepodobny. Historiu potratov alebo podobnych problemov nemam. Len predchadzajuce celkom zdrave tehotenstva a porody. Lekar navrhol kyretaz, alebo pockat na samovolny potrat. Rozhodnutie je na mne. Rada by som sa kyretazi vyhla. No momentalne tomu celemu dost nerozumiem, este som to nezazila a snazim sa zbierat informacie k spravnemu rozhodnutiu. Ma kyretaz aj alternativu? Citam o hysteroskopii, pouziva sa aj na takyto ucel a ak ano, robia takyto zakrok za tymto ucelom v prazskych nemocniciach, alebo je kyretaz momentalny sposob? Ak pockam na samovolny potrat, co ma caka? Je tam nejake riziko cakat, kedze momentalne sa citim dobre, krvacanie mam mierne a nic ma neboli. Vopred Vam dakujem za radu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, zprvu bych vyčkal na kontrolu u ošetřujícího lékaře/máte-li o těhotenství zájem/. Potvrdí-li, že se jedná o diagnosu zmlklého těhotenství či známky nevyvíjejícího se plodu máte 2 možnosti – ad1,instrumentální zákrok – RCUI (revize – vyčištění dutiny děložní) ad2, provedení pomocí tablet – těhotenství samo odkrvácí (v optimálním případě bez nutnosti RCUI – toto však nelze NIKDY 100% zaručit)

       

  • Radka

    Dobry den jsem šest tydnu po gyretazi a dostala jsem menzes je bez bolesti bricha ale strasne silna a obrovske kusy srazenin ze me padaji je to normalni ????????na tom to zakroku jsem byla uz nekolikrat ale bylo to vzdy mírné a normalni trosku me to desi Dekuji Radka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li se uvedené stupňovat doporučuji návštěvu pohotovostní služby dle spádu. Výhledově je pak ke zvážení nitroděložní tělísko LNG-IUS /Mirena/,které redukuje/zeslabuje/sílu krvácení, dále je zde chirurgické řešení ve smyslu hysterektomie,tj.odstranění dělohy/s ohledem na Váš věk a ev.plánování další gravidity/

       

  • Erika

    Dobrý den chtěla bych se zeptat zda je normální byla jsem v září na kyretáži a mám silné krvácení při menstruaci. Každý měsíc děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je na komplexní došetření Vaším registrujícím gynekologem.

       

  • Renata

    Dobrý den jsem dva dny po revizy dělohy po zamlklém potratu. Provedena RCUI výkon bez komplikace materiál poslaný na histologii dostala jsem iněkci jelikož mám skupinu B-negativní Igmad 1500IU i.m. po zakroku jsem zašpinila vložku druhý den taky a nešpiním ani nekrvácím ale začalo mě bolet v podbříšku takové štiplavé lechtání nevím co to znamená já si myslím že se děloha zaceluje je to pravda?? Nekrvácím ,nešpiním , teplotu nemám na bolest mi pomohl ibalgin chci se zeptam mám okamžitě navštívit doktora nebo počkat děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je zcela v normě. Lékaře doporučuji navštívit v případě stupňujících se příznaků /bolest,zesilující krvácení,teploty aj./

       

  • Skypi

    Dobrý Den. 1.8 jsem byla na kyretáži, v den kyretáži jsem slabé krvácela poté krvácení přestalo. Dnes den po kyretáži jsem začala celkem silně krvácet, krev je světlá. Poboliva mě břicho jako při menstruaci. Je to normální nebo musím do nemocnice? Děkuji.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je v normě. Bude-li krvácení trvat déle jak týden a případně zesílí výrazně pak cestou ústavní pohotovostní služby dle spádu.

       

  • Marcela

    Krasny den, jsem 14 dni po revizi delohy z duvodu silneho 3 tydenniho krvaceni a zvysene sliznice. Nyni je jiz vse v poradku, cekam na 1. menstruaci po zakroku. Mohu zacit s ocistou organismu – spirulina, chlorella, jecmen… ? Slysela jsem, ze je pri ociste mozne krvacet a moc se bojim, ze se bude opakovat situace z minuleho mesice. Nerada bych si tim opet neco zkomplikovala. Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, po dostavení se 1.menses můžete s očistou začít.

       

  • Lucie

    Dobrý den, před 5. týdny jsem byla na revizi po zamlklém potratu v 9tt (2 dny po ní zjištěny krevní sraženiny v děloze 30 mm) po injekci odešla značná část (snížilo se to na 8mm, po druhé injekci znovu krvácení a následně už děloha na UZ čistá (přesně do 2 týdnů od revize se vše vyplavilo). Na 2. revizi jsem nemusela. Vím, že 5. týdnů po revizi je ještě relativně brzy, ale trápí mě strach, zda se dostaví MS. Z čeho se udělaly ty sraženiny v tom množství (pochopila jsem, že je to hodně 3cm) a trápí mě strach, aby nedošlo ke srůstům. Proto, že jsem měla v děloze tolik nasrážené krve, se bojím, zda byl zákrok dost šetrný atd. Vím, že ještě cca 2 týdny mohu v klidu čekat na první MS, ale nemohu zaplašit tyhle obavy. A informace z internetu mi pochopitelně přináší spíš další a další otazníky a obavy. Je mi 39, děti nemám, bylo to první těhotenství…. kdy mám řešit případně, pokud by se cyklus nedostavil. co je ještě v „normě“? moc děkuji za Váš čas. Lucie

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den,nedostaví-li se menstruace do 2týdnů pak doporučuji vyšetření cestou registrujícího gynekologa. Jinak nechte proběhnout minimálně 2-3menstruace, poté můžete s partnerem začít opět „pracovat“na miminku. V případě,že neotěhotníte při pravidelném nechráněném pohl.styku (min. 2xtýdně)do 0,5roku, pak bych řešil cestou IVF.

       

  • Eva

    Jsem druhý den po kyretáži. V den zákroku jsem přestala úplně krvácet,nyní se krvácení objevilo znovu.Bolesti nemám, je to normalní?Co když krvácení znovu nepřestane?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, slabé krvácení se objevit může, pokud výrazně zesílí případně bude trvat více ja 7 dnů pak doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa.

       

  • Daniela

    Dobrý den,jsem už rok po kyretáži a od té doby mám menstruaci asi 7 dní,potom 2 až 3 dny klid a poté až do další menstruace středně krvácím a tak pořád dokola.Je mi 48 let.Je to vlastně horší než před zákrokem.Dekuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, stran nepravidelnosti cyklu doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k zjištění příčiny a nastavení způsobu léčby. Může se jednat o několik záležitostí včetně počínající menopausy.

       

  • KATARINA

    DOBRÝ DEN ,LETOS MI BUDE 50 LET A PŘI VYŠETŘENÍ MI DR ZJISTILA MYOM O VELIKOSTI 2-3 CM MENSTRUACE JE STÁLE SILNĚJŠÍ A BOLESTIVÁ ,ALE ZASE NĚKDY TRVÁ JEN 3 DNY A NENÍ SKORO ŽÁDNÁ. NYNÍ MÁM PROBLÉM S VYHŘEZLOU PLOTÝNKOU DO PRAVA 4/5 A BOLEST JDE OD ZADNÍ ČÁSTI PŘES SLEPÉ STŘEVO KYČEL A STEHNO AŽ POD KOLENO .BOLEST VE SLEPÉM STŘEVĚ VŠAK SKONČILA PO UKONČENÍ MĚSÍČKŮ MŮŽE NA TO MÍT VLIV MYOM .BYLO BY LEPŠÍ NECHAT SI UDĚLAT KYRETÁŽ A JE MOŽNÉ ŽE SE PO ZÁKROKU ZTRATÍ I BOLESTI V PATEŘI

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, záleží kde je myom uložen, zda se zvětšuje či je příčinou uváděných potíží. Možností je několik, blíže doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem na základě pravidelných UZ kontrol a klinického stavu optimálně co 6 měsíců.

       

  • Zuzana

    Jsem 10 dni po revizi delohy (nejprve zamlke tehotenstvi 8+6 zjisteno v 12+1 tt, pote 12+3 samovolny potrat s naslednou revizi za tri dny). Doktor mi nasadil Norethisteron,ale stale spinim uz osmy den od uzivani, je to bezne nebo se mam obavat? Pri Norethisteronu by melo preci krvaceni zcela ustat do 2-3dne dle prib.letaku. Mam lek uzivat 10 dnu a pak pockat na menstruaci jak uvedl lekar nebo konzultovat pruveh uzivani ihned? Je neco v neporadku,ze spinim, teplotu nemam,bricho me neboli? Dekuji

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Dobrý den, uvedené takto může probíhat, doporučuji dodržet postup registrujícího gynekologa.

       

  • Helena P.

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat – jsem po kyretáži (zamlklé těhotetenství) -cca 1-2 dny po zákroku jsem mírně špinila, bez bolestí bez jiných příznaků. Teď 8. den po provedení kyretáže jsem začala krvácet jasně červenou krví, podobně silně jako při menstruaci. Teplotu ani bolesti nemám.Předpokládám, že na ms je ještě brzy, chci se tedy zeptat, jestli je takovéto krvácení obvyklé? Jedná se o nějaké dočištění dělohy? Děkuji. Helena P.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, obvykle mestruace přichází za 4-6týdnů po zákroku. Jedná-li se o jednorázovou episodu po výkonu nepřikládal bych tomu vážnější důraz.

       

  • Tereza

    Dobrý den, podstoupila jsem kyretáž zamklý potrat 10 týden,,,28.7.2017.PO třech měsících jsme s manželem zkoušeli sex vše v pořádku, ale po měsíci při sexu malé krvácení pak nic,,,pak zase pak nic,,,a při dalším sexu větší krvácení,,,navštívila jsem gynekologa,,,udělal stěry výsledky v pořádku až na zjištění zánětu v děloze,,,přelečení týden krémem. po dalším týdnu sex v pořádku a měsíc na to zase malé krvácení,,,bojím se už mít s manželem sex. Doktor mi řekle že mě pošle na speciální kliniku kde uvidí víc…chtěla jsem aby mě vyšetřil nic ani stěry ,,,protože mě pobolívá podbříško a pálí mě genitálie mám pocit,že se ten zánět nepřeléčil tak jak by měl…moc chceme miminko je mi 34let,,,a mám už jedno dítě9let těhotenství v pořádku i porod.Už nevím jak dál dokonce jsem si domluvila jiného gynekologa,,aby posoudil i někdo jiný.Děkuji za každou informaci.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jako velmi vhodný se mi ve Vašem případě jeví názor druhého gynekologa. Dle toho pak stanovení dalšího postupu včetně preventivních opatření stran opakujících se zánětlivých procesů.

       

  • Jana

    Dobry den.Absovovala jsem hysteroskopii a kyretaz.Odstranovali mi velky kus placenty,ktery zustal pritostly po sekci v jizve.Zakrok byl komplikovany,stravila jsem pak den na JIP.Je sance na dalsi tehotenstvi? Prvni porod sekci,druhy prirozene 12tydnu po cisteni.Dekuji za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, šance na další těhotenství určitě zůstává, ale je možné, že placenta opět přiroste k jizvě po SC a v krajním případě může způsobit život ohrožující komplikace s následným odstraněním dělohy. Blíže doporučuji podrobně probrat se svým registrujícím gynekologem.

       

  • K.

    Dobrý den,prosím o radu, jelikož nemívám vhodný úsudek ve vztahu ke svému zdraví a vše mi připadá vždy jako malichernost…….., nyní však v oblasti GYN nevím. Tuto malichernost však naopak neshledávám v oblasti urologie bolestí a opakované krve a kusů sraženin v moči, kdy již se trápím od září a termín nejbližší možný je teprve plánován na konec 11/2017.Nyní k věci. Byla jsem 23/10 na kyretáží s hysteroskopií. Očekávala jsem, že výjma důvodu, z kterého jsem byla poslána se bude řešit i URO. Spletla jsem se, o dost, ve zprávě, přesto, že jsem udávala velké potíže stálo, „bez bolestí“ a byla jsem propuštěna domů s tím, že za 4-6 týdnů příjde menstruace. Z nemocnice jsem odcházela již bez špinění. Po několika dnech se objevilo znovu a přerostlo 10-11. den od zákroku v krvácení typu mé nejsilnější možné menstruace. Přerušovaně masivní,a to několikrát za den, jinak jako menzes, ale při jednorázových bolestech a prudkém odtoku krve vždy s velkým množstvím velkých kusů. Během těchto dnů jsem se nějak rozbila zcela, respektive, zhoršilo se vše, co jsem pocitovala již den po zákroku. Rýma přešla v dutiny plné hnisu, kašel astmatika v něco nevídaného, UROL se na max zhoršily, cítím se jak náměsíčná a do toho od středy min týdne krvácím viz popis výše, a tak jsem 3 dny nevylezla z postele. Poslední šok nastal před pár minutami a dohnal mě k tomuto dotazu. Nyní jsem hrůzou doslova ztratila řeč. Úmysl byl se jít vymočit, vylítl však natlakvaný obsah s jakoby chomáči, nebyla to jen krev, ale i něco jinak divného,….před usednutím bylo WC čisté…..přišlo mi to jak chomáče vaty, něco krvavé, něco světlé žluté….???? Poradíte mi????

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, dle Vámi popisovaných údajů doporučuji nejprve došetření urologem a v případě negativního nálezu pak registrujícím gynekologem.

       

  • ema7

    Dobry den, mam po 50tke a padnutu maternicu. Lekar mi ju chce vybrat, ale najprv musim absolvovat kyretaz. Nie je to zbytocny zakrok? Musi byt najprv spravena kyretaz a az potom vybratie maternice? Dakujem za odpoved.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je vhodné hysteroskopicky ověřit zda sliznice v dutině děložní a na čípku není přednádorově či nádorově změněná a poté provést hysterektomii,tj.odstranění dělohy.

       

  • Jana

    Dobrý den pane doktore, potratila jsem v 8tt kvuli hematomu v deloze a musela jsem na revizi. Po zákroku probíhalo vse v pořádku a bez komplikaci i dle vyšetření dr. Nyní jsem již po první menstruaci (přišla přesně po 5 týdnech od revize) a budu končit i sestinedeli. Chtela bych se zeptat, zda se mohu již začít snazit o dite? Názory lékařů se dost různí. Někteří tvrdí, te je lepší počkat tři cykly, někteří zase říkají, ze když žena dostane menstruaci je tělo připravené a nema cenu čekat, ze čekání je již zastaralý názor a naopak je lepší začít co nejdříve. Co byste mi radil vy? Děkuji Jana S.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, svým pacientkám doporučujji vyčkat alespoň 2-3menses,tzn.opětovné snažení optimálně za 3měsíce.

       

  • Petra

    Dobrý den.18.8.jsem byla na kyretáži-zamlklé teh.Po 2týd.kontrola,vše v pořádku. 13.9. menstruace cca 5dní,pak špinení a špiním dodnes…2-3 nic a pak zas špinení.Je to normalní? děkuju.Petra

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, byla-li kontrola u lékaře v normě pak bych se neznepokojoval. V případě pravidelného a opakovaného špinění v následujících měsících však opět zvážit návštěvu registrujícího gynekologa stran příp.došetření.

       

  • Dana

    Dobrý den je mi 41 let a 3 týdny jsem po kyretáži ted ve středu sem začala silně krvácet a jde to jako z kohoutku ze mě. měla bych zajed do nemocnice aby mi nějak pomohli děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano doporučuji ihned vyšetření v ústavním zařízení.

       

  • Michaela

    Dobrý den, včera jsem byla na miniinterupci (6+3 tt). Na sále jsem dostala 2 dávky oxytocinu 5j. Podbřišek mě bolel jakoby tlak s mírnými křečemi. Když ležím, nic mě nebolí, jen když se narovnám a jdu, tak cítím stále tlak, ale už mírnější než včera. Dnes vůbec nekrvacim a řekla bych, že ani nešpiním. Mám i trošku tlak na konečník. Stolici jsem už dnes měla… Je to normální pooperační průběh? Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano jedná se o normální pooperační průběh.

       

  • Simona

    Dobrý den chci se zeptat začala jsem po 14dnech po menstruaci zase krvácet? Jsem z toho nervózní je to silne jak menstruace. Ale bez bolestí břicha. Děkuji Vám moc za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, příčin může být několik. Doporučuji komplexní došetření cestou Vašeho registrujícího gynekologa.

       

  • Iveta

    Dobrý den, je mi 54 let a jsem v přechodu. Již 7 měsíců nemám menstruaci a můj gynekolog mi sdělil, ze mám vysokou sliznici a mám jít na tzv. seříznutí děložní sliznice. Sdělil mi, ze pak už budu mít klid, ale jak jsem již psala, nekrvacim a nemám nějaké potíže, kromě příznaků v přechodu jako je např. pocení. Je tento zákrok nutný? Bojím se, že budou nějaké následky. Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ačkoliv nemám konkrétní údaje o Vašem zdravotním stavu tak vzhledem k uvedenému zákrok doporučuji k prohlédnutí a zároveň vyloučení přednádorových či nádorových změn na děložní sliznici.

       

  • Hana

    Dobrý den,je mi 52 let. V loni v květnu jsem podstoupila kyretáž, protože jsem pomalu 3 měsíce krvácela. Teď jsem byla 16.5 2017 na hysteroskopii,že jsem měla výšší sliznici než má být na můj věk. Dnes jsem třetí den po zákroku,ale stále mě bolí břicho a krvácím středně. Po první kyretáži mě nic nebolelo a druhý den jsem už nekrvácela. Teď je to jiný,sice bolest není,že by se to nedalo vydržet, ale ráda bych věděla,jestli mám ještě vydržet nebo jít k lékaři,zda je to normální. Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji kontrolu dle původního plánu resp.u lékaře, který výkon prováděl. V případě zhoršení potíží pak ihned – případně i cestou ústavní pohotovostní služby v místě bydliště.

       

  • Alena P.

    Dobrý den,mám dotaz ohledně zvýšené děložní sliznice asi 7 mm,je mi 43 let,menstruaci mám pravidelnou,jen mi byla nalezena cysta na levém vaječníku,byla mi doporučena kyretáž,je nutná? Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož neznám konkrétně Vaši anamnesu tak se mi obtížněji odpovídá, ale dle Vámi popisovaných skutečností by byla vhodná kontrola po následujícím menses u svého registrujícího gynekologa stran kontrolního UZ /jak ev.cysty,tak výšky sliznice/ a dle toho domluva stran dalšího postupu

       

  • Lenka

    Dobry den delali mi kyreraz kvuli krvaceni mela sem zbytek placenty tak sem zacla po tydnu krvacet muzu znovu otehotnet neni nejaky problem kdyz sem tohle podstoupila Lenka

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, otěhotnět můžete, neměl by být problém, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem

       

  • martina

    Dobrý den,před 6ti dny jsem byla : 63613 hysteroskopie + cur.prob.Asi druhý den jsem již nekrvácela,ale dne jsem po vymočení nalezla na toleletním papíru růžovou barvu.Nemám žádné bolesti atd.Mám návštívit lékaře hned a nebo se nemám znepokojovat a počkat na kontrolu po 14dnech?Děkuji

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vámi popisovaném případě lze vyčkat na kontrolu za 14dnů, nebude-li zhoršení stavu /silné krvácení v koagulích krve,aj./

       

  • E.R.

    Dobrý den, je mi 41 let, zhruba 5 let mám menstruaci nepravidelnou různě silnou (jeden měsíc slabé krvácení, další cyklus velmi silné), poslední rok mám cyklus zcela nepravidelný, antikoncepci neužívám již 13 let. Dne 2.2. jsem podstoupila kyretáž pro dlouhodobé krvácení (2,5 měsíce). Po operaci jsem jen 1 den špinila, hned se mi ulevilo. Výsledky mám v pořádku, pouze mám anémii, užívám železo. Kontrola u lékaře po 14 dnech s výsledkem – v pořádku. Tři týdny po zákroku jsem dostala první menstruaci, druhý den menstruace jsem měla velmi silné krvácení, menstruace celkově trvala 5 dnů. Po třech týdnech mám menstruaci opět a už dva dny opět krvácím velmi silně. Lze to považovat za normální? Doufala jsem, že si po kyretáži trošku od krvácení oddychnu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ve Vašem případě bude-li se nadále opakovat neustále silné a nepravidelné krvácení které nebude reagovat na konservativní /tj.hormonální tbl léčbu/ pak je nutné komplexní došetření, tzn. vyloučit organickou příčinu krvácení /myom,polyp,zánět,nádor/aj… Konečným řešením může být samozřejmě odstranění dělohy,tzv.hysterektomie

       

  • Šárka

    Dobrý den ,beru už 14 dní lék Orgametril na zastavení krvácení mimo cyklus,ale stále krvácim,Je to normální?Děkuji za odpověd.Je mi 41 let.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud přetrvává Vámi popisovaný stav doporučuji určitě gynekologické vyšetření a zvážení stran provedení zákroku v dutině děložní.

       

  • Markéta

    Před třemi týdny mi byla provedena kyretáž a hysteroskopie,. Z výsledků odebrané sliznice prý byl zjištěn zvýšený hormon, který značí buď těhotenství, nebo pravidelné braní antikoncepce. Já však žádnou neberu. Je možné, aby šlo o těhotenství? Bylo by reálné, abych i po hysteroskopii a odebrání části sliznice byla i nadále těhotná? Myslela jsem si, že by toto při zákroku gynekolog okamžitě zjistil. Děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, je možné že se „mohlo jednat“o probíhající potrat,který se mohl projevit krvácením a tudíž těhotenský hormon -hCG/lidský choriogonadotropin/ mohl být zvýšený, dále doporučuji dořešit se svým registrujícím gynekologem

       

  • Michaela

    Dobrý den. Před 3,5 roky jsem podstoupila operaci prsu ,odstranění nádoru. Od té doby užívám lék Tamoxifen „Ebewe“. Včera večer jsem začala mírně krvácet, dnes navštívila svou gynekoložku a ta mě odeslala na kyretáž…… Mám z operace obavy, protože jsem ze zdravotního hlediska dva porody absolvovala „císařským řezem“, obávám se srůstů, opět narkózy…… Nebyl by vhodnější hysteroskopický zákrok, je šetrnější/?/ proč mi nebyl nabídnut? Je kyretáž nutná?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, hysteroskopický zákrok dle mého názoru je mírně šetrnější, můžete probrat se svým gynekologem, případně se lze objednat v našich zařízeních k provedení ambulantní hysteroskpie – možno prostudovat na http://www.ambulantni-hysteroskopie.cz – na našem pracovišti tento výkon provádíme

       

  • do sekce FAQ

    Už 14 dnů krvácím, mám s tím něco dělat?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Léčebný postup bude závislý na síle krvácení. Jedná – li se o krvácení silné, jako při menses, pak je nutná rychlá léčba. Jedná – li se pouze o špinění, pak není rychlá léčba nutná, ale je vhodné vyhledat co nejdříve Vašeho gynekologa.

       

  • do sekce FAQ

    Jsem po kyretáži a pořád krvácím. Co s tím?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Drobné krvácení se může vyskytovat cca 1-2 týdny po kyretáži. Je – li krvácení silné, nebo je to už delší dobu po kyretáži, pak vyhledejte svého lékaře.

       

  • Karolína

    Jsem čtvrtý den po miniinterupci a dnes se mi dostavilo krvácení a bolest břicha jako u menstruace je to normální??

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, standardní kontrola po miniinterupci u registrujícího gynekologa je po 14 dnech od výkonu, budou-li uvedené potíže přetrvávat,příp.se zhoršovat doporučuji návštěvu lékaře ihned,případně gynekologickou pohotovostní službu ve Vaší spádové oblasti

       

  • do sekce FAQ

    Jsem po kyretáži pro zamlklé těhotenství. Silně krvácím už 8. den a odcházejí ze mě velké kusy sraženin. Navíc mě bolí celé tělo a mám zimnici. Mám jít ke gynekologovi?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Silné krvácení, teploty a bolesti břicha jsou jednoznačně důvodem k vyhledání lékaře, v případě zimnice, jak popisujete, je na místě vyhledat gynekologa co nejdřív (pohotovost v rámci nemocničních lékařských služeb).

       

  • do sekce FAQ

    Gynekolog mě poslal do nemocnice, na průvodce je napsáno „suspektní hyperplazie endometria“. Co mi budou dělat?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Z výše uvedeného se nabízí, že Váš gynekolog, zřejmě ultrazvukovým vyšetřením odhalil zvýšenou sliznici děložní (tzv. hyperplazii endomeria). Bližší dovyšetření tohoto stavu je možné pouze histologicky – tzn. je nutné odebrat vzorek tkáně a pod mikroskopem jej prozkoumat). Pravděpodobně Vás tedy odesílá na zákrok zvaný hysteroskopie. Tento zákrok se dá provést za určitých okolností jak v anestezii,…

       

  • do sekce FAQ

    Jsem 10 týdnů po porodu, stále krvácím a lékař mi sdělil, že mám „rezidua – zbytky placenty“. Odeslal mě na kyretáž, ale dočetla jsem se, že můžu jít i na hysteroskopii.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Ano, hysterokopie by určitě byla vhodnějším řešením tohoto nálezu. Můžete ji absolvovat i v našem zařízení pouze v ambulantním režimu. (Nemusíte tedy odstříkávat mateřské mléko, protože nebudete pod narkózou.)

       

  • do sekce FAQ

    Jsem po nádoru prsu, beru prášky a můj gynekolog mě proto pravidelně sleduje. Nyní mě odesílá na operaci, že se mu nezdá něco s dělohou.

     

    • MUDr. Petr Kovář

      Pravděpodobně podstupujete hormonální léčbu tamoxifenem, při které může dojít ke zbytnění děložní sliznice. Proto je nutné pravidelné sledování, a hodnocení výšky děložní sliznice. Při jejím nepatřičném zvýšení se musí odebrat vzorek tkáně, aby se vyloučily nádorové změny. K provedení odběru tkáně je optimální hysteroskopický zákrok.

       

  • do sekce FAQ

    Jsem už po 2 hysteroskopiích a pořád krvácím. Je mi 51, menstruaci mám nepravidelně, přibližně jednou za 3 měsíce a mezitím stále krvácím. Pomohla by kyretáž?

     

    • MUDr. Petr Kovář

      K zhodnocení vašeho stavu, bychom se potřebovali obeznámit s více okolnostmi. Bylo by vhodné znát výsledky předchozích histologických vyšetření, které se provedly u hysteroskopií, respektive také kdy byly hysteroskopie provedeny, atd. Krvácení může být spojeno s přechodem, ale je nutné vyloučit, atypické změny sliznice děložní.

       

Napsat komentář

Vaše zpráva byla odeslána.
Při odesílání došlo k chybě.