Vaše dotazy ze všech stránek

  • Zuzana

    Dobry den, pane doktore, Jiz skoro 2 roky me trapi Streptokok agalactiae v pochve. Nic nezabira. Mam denidenni velke bolesti. Vyzkousela jsem vse, co je dostupne na trhu jak z moderni tak alternativni mediciny. ATB mi laden nezabraly, zda se, ze tento druh batteries je neznicitelny. Mohl byste mi prosim poradit? Byl by zakrok laserem ucinny? Moc dekuju. Z..C.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, nerozumím Vaší otázce co přesně myslíte laserovým ošetřením konkrétně. Obávám se, že tímto způsobem Streptococcus agalactiae neodstraníte.

       

  • Hana Č.

    Dobrý den pane doktore prosím o radu již skoro tři měsíce nemenstruuju,na gynekologii chodím každý měsíc dnes mi lékařka pověděla že mám velmi nízko sliznici..dostala jsem ATB Macmimor a pokud bolesti břicha nepřestanou mám přijít za 2 měsíce a čekat až přijde menstruace.Pokilud budou bolesti i nadále mám přijít za týden na vyvolávací injekci.. přijde mi to takové všelijaké nic nevím a moc to nikdo neřeší.. prosím o Váš názor děkuju s pozdravem Hanka Č.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji kontrolní UZ za týden a dle toho případně aplikaci injekce AGL(Agolutinu-hormon progesteron) k vyvolání menses.

       

  • Nikola J.

    Hezký den, mám starosti jestli není něco špatně. Minulý rok v létě jsem se rozhodla po konzultaci s mým gynekologem pro antikoncepci Sayana v injekci, zvolila jsem ji, protože mám trombózu, nicméně jsem 3 měsíce v kuse špinila až krvácela, poté to na týden přestalo a já teda šla do druhé „várky“ antikoncepce a zas to samé další 3 měsíce, rozhodla jsem se tedy antikoncepci úplně zrušit cca měsíc a půl zpátky, momentálně zas špiním až krvácím od té doby skoro nepřetržitě, nejedná se o nějaké velké množství krve, ale nepřijde mi to v pořádku. Takže mým dotazem je, jestli je něco v nepořádku nebo se to prostě stává. Děkuji za přečtení mého dotazu a případné odpovědi.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat je nutno zjistit zda příčina nepravidelného krvácení není organického původu (děložní myom,polyp, zánět, přednádorové či nádorové změny) a je zde ke zvážení provedení hysteroskopie. Tato lze buď v nemocničním pracovišti nebo ambulantně na některém z našich pracovišť. Blíže ke konsultaci a stran objednání prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       

  • Radka

    Skoro pořád krvácím Gynekologie Radka 1.4.2020 Dobrý den, od 19.12.2019 mám problém s menstruací. Pořád krvácím, dva dny je třeba klid a pak znovu. Brala jsem Zibor (cca 2 měsíce) na ředění krve po operaci (nohy) ale po celou dobu byla menstruace normální. U paní doktorky jsem samozřejmě byla, dělala mi ultrazvuk a prý je vše v pořádku, dala mi Norethisteron na zastavení, měla jsem ho brát tři týdny, ale i při brání léku jsem slabě krvácela. Po dobrání druhý den se dostavilo silné krvácení, každou hodinu jsem musela chodit na toaletu, to trvalo tři dny a pak bylo slabší. Nejdelší pauza mezi krvácením byla čtyři dny. Myslela jsem, že už to bude v pořádku, proběhl pohlavní styk, při a po styku bylo vše v pořádku, ale cca 4 hodiny po jsem začala zase krvácet a krvácení neustává. Podle paní doktorky, je ale vše v pořádku. Já už jsem vyčerpaná a nevím co dělat, s manželem se snažíme o miminko. Nerada bych znovu brala Norethisteron, mám po něm vždy problémy. Dalo by se to tedy podle Vás řešit nějak jinak? Děkuji za odpověď.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, bude-li uvedené přetrvávat je nutno zjistit zda příčina nepravidelného krvácení nesouvisí s rannou graviditou (tj.vyloučit příp.těhotenství a jeho patologie) případně zda není organického původu (děložní myom,polyp, zánět, přednádorové či nádorové změny) a zde pak ke zvážení provedení hysteroskopie. Tato lze buď v nemocničním pracovišti nebo ambulantně na některém z našich pracovišť. Blíže ke konsultaci a stran objednání prostřednictvím www.ambulantni-hysteroskopie.cz

       

  • Emma

    Dobrý den, je mi 14 let a menstruaci jsem měla poprvé a jen jednou a to bylo 14. listopadu 2019. Dnes je skoro duben a já svou menstruaci podruhé už nikdy nedostala. Je to už přes 100 dní. Vím, že pauza po první menstruaci třeba 2 měsíce je běžná, ale mně to táhne už skoro na půl roku. Je to v pořádku? Co když se to protáhne na velmi dlouhý čas, třeba na rok? Měla bych navštívit gynekologa?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji vyšetření dětským gynekologem po uvolnění karantény v ČR, případně po domluvě s maminkou cestou jejího registrujícího gynekologa a dle toho stanovení dalšího postupu.

       

  • Jana

    Dobrý den, trpím častými gynekologickými záněty. Před dvěma měsíci jsem měla ve stěru pozitivní mykoplasmata, ureoplasmu a gardanellu. Brala jsem 3 týdny Klacid, ale nedošlo k žádnému zlepšení. Teď jsem brala Doxyhexal 14 dní,k tomu beru probiotika i Wobenzym, dnes jsem si brala poslední tabletku a potíže jsem pořád stejné, neustálé štípání a pálení v intimní oblasti i při močení. Jsem teď bez partnera, takže k žádnému opětovnému nakažení nemůže docházet. K tomu také řeším neustálé pálení v krku,byla jsem na ORL,mám několikrát dělaný výtěr, vše negativní. Měla jsem dělaný výtěr i na kapavku, ten je negativní, proto mě lékařka říkala, že spolu potíže nesouvisí, ale potíže trvají stejně dlouho a pálení je v podstatě totožné, je možné, aby mykoplasmata a ureoplasma způsobovala i pálení v krku jako následek orálního styku ? Mockrát děkuji za odpověď, jsem již zoufalá a obávám se, že léčba dalšimi antibiotiky bude opět bez efektu.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, mykoplasmata ani ureaplasmata „pálení v krku“ nezpůsobují. Na základě uvedeného doporučuji vyšetření urologem obzvláště je-li i pálení při mikci.

       

  • Tereza

    Dobrý večer, je mi 26 let a antikoncepci beru již od 15let. Nyní cca 3 roky jsem brala HA Ayreen z toho důvodu, že jiné antikoncepce mi neudržely cyklus, a tím pádem jsem často krvácela i mimo týdenní pauzu. U HA Ayreen ovšem došlo k tomu, že jsem menstruaci neměla vůbec, ale paní doktorka mě uklidnila, že to ničemu nevadí. V lednu jsem si ovšem nechala změnit antikoncepci, jelikož mě často bolela hlava a cítila jsem se „tlustší“ než dříve. Paní doktorka mi napsala proto HA Maloo s drospirenonem. Tuto antikoncepci beru od ledna a zhubla jsem 5kg, zároveň mi ale začaly opravdu velmi padat vlasy. Padaly mi už i s antikoncepcí Ayreen, ale momentálně mi přijde, že se to zhoršilo. Můj dotaz tím pádem zní, zdali je možné, že HA způsobuje padání vlasů? Nemělo by tomu být spíš naopak? K HA Ayreen se vzhledem k nabírání váhy již vrátit nechci. Předem mockrát děkuji za odpověď. S pozdravem, TK.

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, antikoncepce přispívá k padání vlasů jen velmi vzácně. Předně se může stát, že antikoncepce synchronizuje růst vlasů. Padání vlasů pak není nadměrnější, ale je nápadnější, protože jich v krátké době vypadne více. Blíže dle domluvy s registrujícím gynekologem po uvolnění celostátní karantény ČR stran případné další změny antikoncepce. Osobně doporučuji spíše přípravek Complidermol 5alfa od firmy axonia. Blíže na www.axonia.cz

       

  • Niky

    Dobrý den, chci se zeptat, pokud se nepovede farmakologicka metoda interupce a budu muset jít tedy na chirurgickou, musím to znovu platit?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pokud se bere jako selhání metody ze zdravotní indikace záleží vždy konkrétně na daném pracovišti (vhodno si dopředu zjistit na pracovišti,kde chcete aby bylo provedeno), většinou pak nutno projít cestou genetika a poté je výkon bezplatný,tj.“podruhé již neplatíte“

       

  • Marie

    Dobrý den, na menstruační bolesti břicha používám hřejivé polštářky a masti. Slyšela jsem, že příliš velké teplo na břicho může způsobit záněty. Co je na tom prosím pravdy?

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, záleží samozřejmě na tom, jak dlouho hřejivé polštářky máte přiloženy, atd., ale uvedené se nejeví jako podložené. Doporučuji spíše analgetika (léky proti bolesti) případně kombinovanou hormonální antikoncepci tzv. COC se zaměřením proti bolestivé menses.

       

  • Niky

    Dobrý den, Loni v říjnu mi při prevenci vyšel jako výsledek ASC-US s přítomností HPV. V březnu z kontrolní LBC vyšel HSIL a je doporučena konizace, na kterou se mám objednat na začátku léta. Chtěla jsem se zeptat zda to není příliš pozdě a výsledek se do té doby nemůže zhoršit? Předem děkuji za odpověď

     

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, jelikož nevím přesně „co vyšlo“ při posledním vyšetření resp.z expertní kolposkopie neuvádíte nález pak časový horizont nemohu předpokládat. Ale vzhledem k výše uvedenému „co nejdříve“ tj. po uvolnění veškerých restriktivních opatření vlády řešit v co nejbližší době cestou registrujícího gynekologa případně ambulance v nejbližším ústavním (nemocničním) zařízení.