Vaše dotazy ze všech stránek

  • Petra

    Dobrý den. Před 12 lety jsem ve 42 letech podstoupila hysterektomii, vaječníky byly zachované. Po 5 letech začaly mírné návaly pocení, které kolem 50 téměř vymizely, ale přidala se bolest připohlavnim styku, kterou jsem vyřešila použitím gelu. Teď v 54 letech se se mi vratily záchvaty pocení i několikrát do hodiny, mnohem silnější než před lety. Může se i takhle po letech klidu zase začít projevovat menopauza? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa s lab.odběry a domluvou stran případného nasazení HRT(hormonální substituční léčby) stran vymizení uvedených příznaků.

  • Anonym

    Dobrý den, mám u posevniho vchodu zvláštní výrůstek, vůbec nevím jak to popsat. Nijak mě nebolí, ale když se tam dolu podívám tak mi přijde, ze to tam nepatří. Dále mám nad klitorisem takovou bílou “bouličku” vypadá jako beďar (ale není) nemackala jsem to.. taktéž vůbec nebolí. Můžete prosím poradit o co se jedna? Jsem bezradna. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je na došetření registrujícím gynekologem, dle Vašeho popisu nelze jednoznačně usoudit. V případě akutního zhoršení pak cestou gynekologické pohotovosti dle spádu.

  • Karolína

    Dobrý den, jsem po konizaci děložního čípku. Bylo mi řečeno, že se to nepovedlo vše odstranit a daji mi nějaký čas pokud bych chtěla druhé dítě. Nic víc nevím, tak se chci zeptat zda se jedná o rakovinu děložního čípku a co mám očekávat, když bych druhé dítě nechtěla? Tohle jsou výsledky po konizaci- histologie : LSIL a HSIL fokálně ( CIN 2) , zasahuje do endocervikálního okraje, kyretáž hrdla HSIL ( CIN 1-2) Předem děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den pojmem dle Vámi uvedeného se jednalo o přednádorové změny na děložním čípku. Další gravidita je možná, vzhledem k již zkrácenému hrdlu po tomto výkonu však může být riziková vzhledem k většímu procentu předčasně hrozícího porodu. Konkrétně doporučuji prohovořit s registrujícím gynekologem.

  • Tereza

    Dobrý den, chci se zeptat zda je možné dělat si těhotenský test během menstruace. Mám už 10 den velmi slabou menstruaci, špinění. Může mi přesto těhotenský test prokázat možné těhotenství? Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené je zbytečné, nedostaví-li se další menses déle jak 4týdny doporučuji navštívit registrujícího gynekologa s doplněním UZ vyšetření a domluvou stran dalšího postupu

  • Jana

    Pěkný den, ještě bych ráda doplnila svůj dotaz. 33 let, děložní polyp velikosti 13×10 mm - jak dlouho se mohl vytvářet? A mohlo jeho vznik zapříčinit užívání HAK (9 let Triquilar, 2 roky YAZ/Yosefinne)? Jde mi o zjištění příčin velmi bolestivé menstruace, která se objevila právě po vysazení HAK. Od té doby vždy první den příšerné bolesti břicha, průjmy, schvácení únavou, na zvracení. Druhý den zimnice, horečka 38.5°C, peristaltika se zcela zastaví, břicho zcela paralyzované, nemohu v sedě ani zvednout nohy, zatnout břišní svaly. Třetí den poleví horečka, několik hodin se vše vrací postupně do normálu. Kromě schvácenosti mám vždy rozhozené trávení. Zbytek cyklu bez bolestí, bez problémů, žádné krvácení, žádné bolesti při styku. Endometrioza uzv vyšetřením vyloučena již dvěma specialisty (ÚPDM, Praha Podolí), nalezen zmíněný polyp a uvedena pravděpodobně zvýšená hladina prostaglandinů. Prostaglandiny se pokusím vyřešit sama stravou, případně analgetiky (jiné možnosti zatím neznám), ale jde mi o souvislost estrogenu a vzniku polypu (a tím pádem asi i bolestí při menstruaci). Pokud má zvýšená hladina estrogenu vliv na vznik polypu, nemohla jej zapříčinit právě HAK? Vlastně ani nevím, zda dodávání HAK zvyšuje množství estrogenů v těle, nebo naopak snižuje. Gynekolog mi nikdy nezjišťoval, jakou mám hladinu hormonů v těle (svou přirozenou a následně pak při užívání). Budu doufat, že odstraněním polypu se snad sníží také bolesti během MS. Děkuji Vám za komentář k nastíněným vztahům.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, délku utváření polypu Vám přesně nejsem schopen zodpověděť. Vliv HAK na uvedené se nyní jeví jako minimální, hladina hormonů nyní není nutno zjišťovat. Polyp však může být příčinou silné někdy i bolestivé menses, proto je nutno jej operačně odstranit a ulevit od uvedených obtíží.

  • Bara

    Dobrý den, jsem v 31tt, chtěla bych se zeptat, jak je to s vdechnutim cigaretoveho kouře pasivně v těhotenství? Nosem či pusou. Po celou dobu těhotenství se vyhýbám zakouřeným prostorům a i když jsou lidé - kuřáci ( moji kamarádi, známí ) ohleduplni, ne vždy se tomu vyhnu, i když ve většině případu je to venku, nebo v místnosti s otevřeným dveřmi či oknem ven. Partner také kouří, je též ohleduplný, ale včera moji chybou jsem vdechla pasivně kouř z jeho cigarety přímo, i když byly otevřené dveře ven a místnost nebyla uzavřena, Muže to mít nějaký špatný vliv na miminko? Opravdu se vyhýbám, jak mohu, ale ne vždy se to podaří. Jsem také ex kuřacka, od okamžiku, kdy jsem zjistila, ze jsem těhotná, úplně na začátku, přestala jsem a teď se bojím toho pasivního kouření. Moc Vsm dekuji za odpověď .

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den jednorázové vdechnutí plodu neuškodí, dále čiňte jako doposud bez větších obav.

  • Jana

    Dobrý den přeji, právě byl u mě při vag. uzv vyšetření nalezen děložní polyp 13x10mm. Vše ostatní (vaječníky, m.měchýř, rvseptum, su vazy) čisté. Je jasné, že budu muset jít na odstranění. Jde mi o jistotu, aby se polyp již neobjevil; může operatér tomuto nějak přispět? Četla jsem, že místo odstranění se ošetří, aby na témže místě opět nenarostl. Má smysl toto nějak panu doktorovi "připomenout", nebo je to jižběžná praxe? Nerada bych pana doktora urazila. Ale zároveň nechci, aby něco zanedbal. Děti ještě nemám a ráda bych někdy měla. Velmi Vám děkuji za odpověď.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, uvedené není třeba "připomínat". Běžně se místo ošetří a uvedené určitým způsobem zhojí, ale že se polypy v budoucnu 100% nebudou opakovat zarušit nelze. Blíže dle konkrétní domluvy včetně prevence opakování cestou registrujícího gynekologa.

  • Karolína

    Dobrý den, je to 18 dní co jsem měla chráněný styk. Ve škole jsem měla hodně stresu a mám opožděnou menstruaci o 8 dní, stále jsem ji nedostala. Těhotenský test jsem nedělala, je možnost těhotenství? S tím že nemám žádné "příznaky těhotenství" jako nevolnost, nateklé prsy apod.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pravděpodobnost otěhotněn je minimální, ale nelze ji 100%vyloučit. Nedostaví-li se po následující 4týdny případně budou-li potíže pak doporučuji co nejdříve navštívit registrujícího gynekologa.

  • Jana n.

    Dobry den , dne 11.9 mi zacala perioda. Od te doby jsem napocitala ovulaci-plodne dny 20-25.9 v ty dny jsme meli nechraneny sex, a od vcerejsiho dne ze me jde cerna krev . Chci se zeptat co to muze byt? Zda je moznost uhnizdeni vajicka ci nikoliv? Dekuji Lucna

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, možnost těhotenství nelze 100% vyloučit, nejste-li si jista či se budou potíže stupňovat doporučuji navštívit registrujícího gynekologa stran došetření, případně ústavní pohotovostní službu dle spádu.

  • Marie

    Dobrý den chtěla bych jen prostý názor lékaře. Je mi necelých 33let zdravotní stav snad dobrý (neberu žádné leky). Mám za sebou celkem 5 těhotenství první syn nar. 2005 komplikace v podobě i fekce v necelém 6 tem měsíci kdy udržovali těhotenství po kritickou dobu v UPMD Podolí. Nakonec narozen 38+1 zdravý. Druhé těhotenství bylo v roce 2007 v 9tt u plodu nebyla srdeční akce tedy následovala kyretaž. Vše bez komplikací. Poté dcera narozena v roce 2008 těhotenství bez komplikací porod 38+1. V roce 2019 narozena dcera po vyvolání porodu pichnutim plodové vody pro vysoké hodnoty jaterních testu. Narozena 38+3 zdravá jen s alergickou reakci. Poslední porod byl akutní SC ve 24+4 porod se rozběhl díky masivní intraovularni infekcí chorioamnitide a zánětu choriove plotny. Doprovázené masivním krvácením. Po tomto mi bylo doporučeno v nemocnici již neotehotnet, moje lékařka však zástava názor že to byla pouhá náhoda a že to můžeme zkusit(nejlépe po roce) znovu. A já se ptám jaká je šance že se toto nebude znovu opakovat nebo bude opravdu lepší to již nepokouset. Děkuji za odpověď M.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, percentuelně uvedené nelze vyjádřit. Další těhotenství rovněž nedoporučuji, blíže dle konkrétní domluvy s registrující gynekoložkou.