Vaše dotazy ze všech stránek

  • Pavlína

    Dobrý den chtěla bych znát zkušenosti... věk 35 let,7.2. klasicky ms cyklus mám pravidelný 28 dnů,28.2 proběhl pohlavní styk další ms přišla 8.3 ale pouze jeden den krvácení,ale spíše taková starší tmavá krev,dva dny před začátkem ms špinění na jednu intimku na jeden den, včera a dnes to samé, podotýkám že e jinak mám ms velmi bolestivou a týden před příchodem trpím na PMS a tentokrát vše bez jakýchkoliv příznaků,je v tomto možné případné početí děkuji za odpověď

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano. Nedostaví-li se menses déle jak 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k potvrzení těhotenství.

  • Tereza

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, užívám antikoncepci Sunya a jenom by mě zajímalo, zda je normální úplné vynechání menstruace. Menstruace se vždy dostavila, i když někdy opravdu slabá. Nemusím se obávat, pokud by se menstruace nedostavila ?

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, vynechá-li menstruace úplně déle jak 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k vyloučení/potvrzení těhotenství.

  • Eva

    Dobrý den, již dva roky beru antikoncepční pipulky YAZ. Tuto antikoncepci jsem zvolila proto, že jsem měla velmi bolestivou ovulaci doprovázenou velkými otoky. V poslední době mi ale připadá, že mi antikoncepce ,,neudrží cyklus" a pozoruji, že se mi občas zase dělá otok. Chtěla bych se zeptat, je-li podle Vás řešením přechod na o něco silnější Yadine a jestli považujete za pravděpodobné, že bych díky vyšší dávce hormonů mohla přibrat na váze. S pozdravem Eva J.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, přechod na Yadine je dobrá volba. Obsahu rovněž DRP (drospirenon) jako YAZ tj.na váze by jste neměla vlivem této antikoncepce přibírat.

  • Bella

    Dobrý den, chtěla bych Vas poprosit o informaci, zda lék Isoprinosin snižuje účinnost antikoncepce Lindynette 20. Velice děkuji.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doposud nebyla popsána žádná závažná interakce mezi Lindynette 20 a Isoprinosine.

  • mária

    mala som s partnerom nechránený pohlavný styk ale partner sa nevyvrcholil do mňa...môžem byť tehotná? ďakujem

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano můžete. Nedostaví-li se menses déle jak 5 týdnů od předchozí doporučuji došetření cestou registrujícího gynekologa k potvrzení těhotenství.

  • Jana S.

    Dobrý den, je mi 57 let, poslední menzes jsem měla před rokem. Mám mírné návaly, které mě v noci budí. léčím se se štítnou žlázou (zvětšená) 10 let, beru Letrox 125. Moje gynekoložka mi předepsala Velbienne 1x denně. Po přečtení příbalového letáku mám strach z přibírání na váze a zvýšení možnosti rakoviny vaječníků. Nejraději bych Velbienne nebrala. Neohrožuje mě to zbytečně? Děkuji za odpověď. Jana

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, doporučuji stejný postup jako registrující gynekoložka, tj.Velbienne.

  • Barbora

    Dobrý den, je mi 28 let a mám za sebou 3 potraty. 1 potrat byl loni, kdy přestalo embryu v 9 tt tlouct srdíčko ( nutná revize). Další potrat byl v srpnu taktéž loňského roku, kdy bylo zjištěno v 7tt afetální vejce ( yl podán Mispregnol a odkrvácela jsem doma). poslední potrat byl před týdnem, kdy bylo opět v 7 tt zjištěo afetální vejce. Tentokrát byla provedena revize s cytogenetickým vyšetřením. S partnerem máme za sebou genetické vyšetření i vyšetření na krevní mutace, vše v pořádku. Mohu se zeptat, jak to vidíte vy, kde by mohl být problém, pokud se opakovaně takto miminko vůbec nevyvine? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, někdy je velmi obtížné stanovení příčiny případně se jednoznačně nemusí zjistit. Doporučuji došetření imunologického panelu a dle domluvy s registrujícím gynekologem stanovení dalšího postupu.

  • Lucie

    Dobrý den, Chtěla bych se zeptat jestli můžou mít CBD kapky nějaké kontraindikace s lékem Zafrilla. Jestli kombinace vhodná je či není. Děkuji

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, pozor bych dal na užití většího množství CBD kapek - může způsobit nízký tlak. Jinak ve správném dávkování a s lékem Zafrilla možno vyzkoušet.

  • Barbora

    Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o názor. Čeká mě prohlídka ve 36. TT. Vím, že mě čeká test na přítomnost streptokoka, ale také měření velikosti plodu. Překvapilo mě, že je váhový odhad zpoplatněn (500kč - proplácí pojišťovna). Uvažuji, že bych odhad odmítla a peníze využila na něco jiného. Zajímalo by mě, jak moc je pro miminko toto vyšetření důležité. Přece jen u předchozího těhotenství mi miminko zmeřili při přidělení do porodnice a odhad mi byl řečen i při kontrole ve 32. TT. Moc děkuji za Váš čas. Barbora

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, ano na uvedené máte právo. Kontrolní biometrie (váhový odhad) plodu je důležité v tom, zda je růst symetrický,tj.normální resp.k vyloučení event.zástavy růstu plodu a na základě toho další postup. Blíže dle konkrétní domluvy s registrujícím gynekologem.

  • Kateřina W.

    Dobrý den,před 15-ti lety manžel podstoupil zákrok MESA-TESE.Neúspěšně. Jediná cesta oplodnět bylo dárcem,to ale manžel nechtěl.Do dnes se s tím nevyrovnal.CHtěla bych se zeptat,JE možné obnova spermií?Dnes je mu 53let Děkuji za odpovědˇ. Katka

    • MUDr. Vít Harazim

      Dobrý den, MESA-TeSE je:mikrochirurgický zákrok, kdy urolog operativně získá spermie přímo z kanálků hlavy nadvarlete a z tkáně varlete. Protože se jedná o spermie vzácné - často jsou získány jen ve velmi omezeném počtu a nezralé s velmi omezenou pohyblivostí, používá se k oplodnění vajíček dnes již striktně metoda ICSI. Jelikož neuvádíte Váš věk dále nemohu hodnotit.