Vaše dotazy ze všech stránek

  • Aneta

    Dobry den, mela jsem nehodu na motorce a vysadili mi HA. jsem nemocna se syndromem PCOS a za 5mesicu co jsem mela trombozu a musela vydadit HA jsem přišla o vlasy ato celni hodně! Dela se mi kolečko jako chlapům a iz je to dost vidět! ZIJU ve francii.. Ted po úspěšném vyléčení tormbozye nechtějí nasadit zpet hormonální kombinovanou antikoncepci, která mi jako jediná na mé problémy zabirala ! PROCnemuhu brát po prodělané trombóze , kterou jsou si zpusobila sama na motorce zpet svou oblibenou kombinovanou antikoncepci? Co mam delat? Je mi 34 a jsem skoro bez vlasů...:(((

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, stav po prodělané tromboze je vždy rizkový pro nasazení kombinované antikoncepce, existuje i lokální léčba pomocí kremů na vypadávání vlasů.

  • Júlia

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette 3 mesiace a posledné 4 dní ma trápi pocit plného žalúdka (nezvraciam ani nemám hnačky). Je znížená účinnosť ak mám takýto problém s trávením?.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, při poruchách gastrointestinálního traktu může být omezeno vstřebávání léčiv a tím snížena jejich účinnost.

  • Lenka

    Dobrý den, byla mi zjištěna alergie na měď a mám zavedeno nitriděložní tělísko Eurogine Gold T (Cu375+Au). Vzhledem k tomu, že trpím mírnými bolestmi v podbrišku během celého cyklu, nafouklým břichem a nesoustředěností, bylo mi doporučeno odstranění tělíska. Z tohoto důvodu hledám vhodnou alternativu bez mědi. Existuje nějaké takové nehormonální tělísko? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, pokud nemáte kontraindikaci k užívání gestagenů, můžete zvolit hormonální nitroděložní tělísko, to je plastové.

  • Andrea

    Dobrý den jenom bych chtěla znát názor i jiného gynekologa. Je mi 34 let jsem v 16 tt letos v lednu jsem v 7 tt potratila. Vykonávám práci kde pracuji s uhlikem(výroba karbonových dílů) s technickým benzínem,lihem a sekundovym lepidlem a celou pracovní dobu musim mit na puse respirator. Dle mého gynekologa práce není nebezpečná že jsem již prošla rizikovou části těhotenství tou tříměsíční tudíž dítěti nic nehrozí. V práci bohužel jiná pracovní pozice není. Tak mě zajímá názor jestli by jste těhotnou ženu nechal normálně v práci. V zákoníku práce je uvedena práce s nebezpečnými chemikáliemi jako riziková. Děkuji za odpověď

    • MUDr. Jan Malaník

      Osobně si myslím, že pracovat v respirátoru v těhotenství není vhodné. Zaměstnavatel Vám musí určit jinou pracovní pozici

  • Petra m.

    Dobrý den mám jen dotaz před časem mi doktor na urologie řekl že mi tlačí děloha na močový měchýř a chtěla bych se zeptat zda můžu otěhotnět. Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, sestup dělohy otěhotnění nevadí, tuto diagnosu ale musí určit gynekolog.

  • Katka

    dobry den, mam dotaz. poznal by gynekolog, kdybych mu rekla, ze jsem si delala dobre ruznymi predmety a protrhla jsem si panenskou blanu predmetem nebo by vedel ze jsem mela pohlavni styk

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, to všechno záleží na tvaru a vlastnostech Vaší panenské blány.

  • Tereza

    Dobrý den, pane doktore, prosím, kdy jde na ultrazvuku nejlépe určit poceti? MS nepravidelná. Na 1.utz jsem byla hned na začátku, doktor podle něj odhadl poceti před cca 2 až 3 týdny. Další ultrazvuk za týden, odpovídalo to 6+1. Stále to souhlasilo s prvním ultrazvukem. Na další kontrole 9+4, to bylo o dva dny starší než předchozí ultrazvuk. Na prvním screeningu jsem měla být 12+0, ale mimco už vycházelo na 13+0 a posunul se TP o týden dopředu. Prosím tedy, podle kterého vyšetření je datum oplodneni nejpřesnější? Nešel by ten týdenní rozdíl vidět už u těch prvních kontrol? Na dalších kontrolách, když se dívám jak vychází jednotlivá měření, je to vždy v rozmezí týdne... Bohužel bych ráda vyloučila styk s jiným mužem, který byl první chviličku bez kondomu, pak už s. S partnerem ochranu nepoužíváme vůbec. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, termín početí lze určit jedině při in vitro oplodnění u IVF.

  • Daniela.P

    Dobrý den, s manželem se snažíme o miminko a nyní mám již 24 dní zpoždění s MS, akorát jsem nějakou dobu po ovulaci jen krátce špinila, asi 1-2 dny. Dělala jsem si v průběhu zpoždění MS těhotenské testy, ale vždy vyšly negativní, možná jen slaboulinká druhá čárka. Před 2 dny jsem navštívila svou gynekoložku a sdělila jsem jí, že mám spoždění s MS a negativní testy. Udělala mi ultrazvuk a řekla mi "Už se Vám to tam chystá". Nevím, co to znamenalo, ale každopádně řekla sestřičce, ať mi po vyšetření píchne injekci s hormony a že by se měla do týdne dostavit MS. Během doby zpoždění MS mě dost bolely bradavky a měla jsem je nateklé a ještě před návštěvou gynekoložky mě začla bolet i prsa z boku a příjde mi, že je mám trochu větší. Toto se mi běžně před MS nebo ovulaci nestává. Dále mě pobolívá v podbříšku (píchavá bolest). Chci se zeptat, můžu být těhotná, i když mi testy ukazují negativní výsledek? Nebo to je jen nějaký placebo efekt v mé hlavě? Pokud bych těhotná byla, nejsou hormony, které mi nechala píchnout gynekoložka škodlivé? Děkuji

    • MUDr. Jan Malaník

      Při správně vyhodnoceném těhotenském testu je vyloučení těhotenství docela spolehlivé. Pak záleží, jaké hormony Vám paní doktora aplikovala, z popisu to není jednoznačné. Na vyvolání menses se používá agolutin, ten těhotenství neublíží.

  • Hanka

    Dobrý den mám zavedené tělísko Kyleena přes 2 měsíce,menstruace se mi sice zeslabila,ale je delší a mezitím je špinění,pak byl i čas kdy nebylo nic...je to normální?srovná se to?čekala jsem,že mi spíše menzes úplně vymizí,.(chce to asi delší čas,že)...děkuji H.

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, v prvních 3 měsících po zavedení může přetrvávat špinění.

  • Lívia

    Dobrý deň mam 16 rokov menštruáciu skoro rok A mala dom ju dostať 6.júla no aktuálne mi mešká už 2 týždeň Mala som už aj príznaky toho že by som ich mala mat no ony nič . Tam dole má taktiež počas mocenia a ,,onania “ sa jemne stipe a samozrejme že spinim a dosť Ďakujem za každú radu

    • MUDr. Jan Malaník

      Dobrý den, udělejte si těhotenský test, pokud žijete pohlavním životem, gynekologická kontrola je určitě vhodná