Vaše dotazy ze všech stránek

  • Marie P.

    Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho se čeká na spermie od dárce?? Budeme um podstupovat brzy právě od dárce. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, záleží na konktétní IVF klinice. Většina IVF klinik má spermie kryokonzervované kapalným dusíkem k použití i do budoucna.

  • Anna D.

    Dobrý den pane doktore chci se zeptat trpím na cysty Měla jsem i operaci srustla cista s vajecnikem můj dotaz zní mám strašně silnou bolestivou menstruaci která trvá někdy 8 někdy 9dni spotřebuji někdy 30 někdy 40 vložek někdy i více Celkové mě pořád boli v podbřišku, i po intimní stránce to není úplně ono dost mě to bolí někdy krvácím a strašný tlak v podbřišku děkuji D.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pravděpodobně jste podstoupila laparoskopickou operaci k rozrušení srůstů a operaci ovariální cysty. Potíže, které popisujete souvisí spíše s menstruačním cyklem. Pokud je menstruace velmi silná a trvá 8-9 dnů bude vhodná její úprava pomocí hormonů a event. odběr vzorku děložní sliznice, který lze provést při hysteroskopii. Vice se dozvíte na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • Michaela

    Dobrý den, chtěla bych oddálit svou menstruaci. Beru antikoncepci Dyalette. Je možné oddálit 2 měsíce - tedy 2x po sobě MS ? Vychází mi na obě dovolené - jedna u moře. Četla jsem, že můžou byt nežádoucí účinky - jako špinění. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, Daylette je kombinovaná perorální antikoncepce obsahující ethinylestradiol a progestogen drospirenon.

  • Pavla O.

    Dobrý den, chci se zeptat. Před rokem mi pan doktor doporučil vyjmout dělohu. Jelikož v ní mám 2 myomy. Já jsem tehdy nebyla rozhodnutá. Tak jsme se nedomluvili. Od té doby jsem tam nebyla. A teď už mám i problém. Že mě trochu pobolívá v podbřišku. A při chůzi i sedu, cítím dole tlak. A i při hygiéně jsem si nahmatal. Že si mi to tlačí do vagíny Operace bude asi jediné řešení že ano? Je mi 45 let. A cítím dole, takové pálení. Děti už neplánují. Jen mám teď strach k doktorovi jít. Umí být i nepříjemný. Děkuji za Vaší odpověď

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, praděpodobně se jedná o descensus /pokles/ rodidel. Při hygieně jste si pravděpodobně nahmatala ve vchodu děložním čípek nebo přední poševní stěnu. Pokud Váš ošetřující lékař zjistil i 2 myomy řečšemí, by byla laparoskopicky asistovaná vaginální hysterektomie

  • KS

    Dobrý den, dnes mám 10. den zpodění MS, tak jsem si dělala vždy test s odstupem dvou dní. Dnes jsem byla na krevních testech jelikož MS stále nedorazila a vyšla mi hodnota <0,10 U/l. Probíhá těhotenství a hodnota poroste či nikoliv? Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, hodnota nižší než 0,10 U/l neodpovídá těhotenství. Jedná se s největší pravděpodobností o poruchu menstruačního cyklu. Doporučuji event. provedení hysteroskopie - více na webu: www.ambulantni-hysteroskopie.cz

  • VN

    Dobrý den, 8.4. jsem byla na vyšetření u gynekoložky s tím, že jsem nedostala menstruaci (TT negativní), řekla, že menstruace brzy příjde, vyvolávací injekci nepodala. Nyní opět čekám na menstruaci, jsem již 45 den cyklu. Náznak menstruace zatím není. Cykly mám delší běžně, ale ne takto. TT negativní. Ovulační testy si dělám, neboť se snažíme o miminko. Ovulace podle nich měla být 18.5., ale později se mi 30.5. znovu objevil pozitivní. Je to v pořádku? Otěhotnět se již snažíme půl roku a ačkoli jsem gynekoložkou ujištěna, že jsem zdravá, mám obavy. Krev mi nebrala, pouze klasické preventivní vyšetření. Děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, menstruační cyklus bývá obvykle v rozmezí 25-35 dnů, nejběžněji 28 dnů. Cyklus 45 dnů a více není určitě v normálu. Vhodný bude odběr krve na stanovení hormonálního profilu, dle výsledku event. úprava cyklu pomocí gestagenů. Blíže se domluvte se svou registrující gynekoložkou.

  • Petra

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v pátek jsem absolvovala 1.screening - šíjové projasnění vyšlo 1,6 a riziko trizomie 21 - 1: 17467, takže negativní. Jenže koukám do papírů a nikde není znímka o nosní kůstce, zda je, není... Myslíte, že to doktor jen nezapsal? Bez toho by ten výsledek ani vyjít nemohl ne? Děkuji moc za odpověď, nedá mi to totiž spát..

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, při prvotrimestrálním screeningu se hodnotí mimo jiné i přítomnost či nepřítomnost nosní kůstky na ultrazvuku. Přítomnost nosní kůstky výrazně snižuje riziko chromozomálních abnormalit u plodu. Dále se hodnotí i frontomaxilární úhel, který svírá profil plodu s horní čelistí. Napomáhá při určení rizika chromozomální vady u plodu. Váš ošetřující lékař pravděpodobně výsledek nezapsal.

  • Hana

    Dobry den chtela bych se zeptat je mi 31 let jsem po cs 4 roky a nyni zkousime dalsi miminko.posledni ms byla 9.5. Ovulace presne nevim kdy byla a nyni mam uz 6 den zpozdeni testy jsem delala asi 3 a jsou negativni.vzdy mi pred ms bolel podbrisek a prsa a nyni nic jen trochu zacali prsa bolet od vcera citim tlak v podbrisku.Pred tydnem jsem mela vytok ten ustal.myslite ze mam jeste sanci byt tehotna nebo treba mam zpozdeni ze stresu ci nabirani vahy trochu jsem ted pribrala.dekuji za Vas cas a odpoved.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud vyšel těhotenský test negativní tak pravděpodobně těhotná nebudete, jedná se spíše o poruchu menstručního cyklu. Nechejte si vyšetřit krev na hladinu HCG. Pokud bude negativní o těhotenství nejde.

  • Libuše

    Dobrý den, prosím o radu. Hodláme s partnerem použít Pharmatex globule. V návodu je, že nesmí být použito mýdlo. Jak je to v případě použití intimního gelu Lactacyd? Která složka mýdla snižuje spermicidní účinnost Benzalkonii chloridi solutio? Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, spolehlivost spermicidních globulí Pharmatex není ideální i bez použití mýdla. Doporučuji použití jiné antikoncepční metody - kondom, hormonální antikoncepce apod.

  • Sára

    Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor na moji situaci. V červenci 2020 jsem přestala brát antikoncepci Softinelle po cca 5 letech. „Menstruaci“ po dobrání antikoncepce jsem dostala do 3 dnů, tedy 13.7.2020. Po té jsem měla menstruaci až 3.11.2020, 27.12.2020, 16.3.2021 a 2.5.2021 (vyvolaná homeopatiky které jsem dostala od lékaře z akupunktury). Nyní od 5.6.2021 špiním (první dny to byl spíše narůžovělý výtok) až doposud 13.6.2021. Před ani při tomto špinění jsem necítila žádné náznaky chystající se menstruace (Vždy pár dní předem cítím bolest v podbřišku a na bedrech.) Na gynekologii jsem byla v lednu 2021 a pak i v květnu, paní doktorka mě prohlídla ultrazvukem a řekla že žádný problém nevidí, že je vše v pořádku a mám prostě počkat. Rozbor krve mi nikdy nedělala. Srovnání cyklu jsem se snažila podpořit všemi možnými způsoby. Od dubna 2020 jsem užívala Pupalkový olej až do listopadu 2020. Od listopadu 2020 jsem také začla užívat Macu peruánskou- tu beru doposud. V lednu 2021 jsem začala brát kyselinu listovou na doporučení paní gynekoložky. (Řekla mi, že když bych chtěla otěhotnět, mám kyselinu začít brát.) V březnu jsem začala chodit na akupunkturu, kde jsem dostala i nějaké bylinné kapky- ty jsem brala přibližně 2 měsíce. Akupunkturu jsem podstoupila 10x podle doporučení. V květnu mi paní gynekoložka doporučila kapky Gynex. Ty jsem si tedy koupila a beru je nyní už druhý cyklus (3 týdny jsem je brala, týden pauza a teď je beru zase už druhý týden.) Chtěla bych se tedy zeptat na Váš názor, jak byste postupovali. Je jednání mé paní doktorky správné, či mám zkusit vyhledat jiného gynekologa? Ráda bych znala názor i jiného lékaře. O miminko se zatím intenzivně nesnažíme, ale pokud by se zadařilo, byli bysme rádi. (Nijak se při sexu nechráníme.)

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, mestruační cyklus bývá obvykle v rozmezí 25-35 dnů, nejčastěji co 28 dnů. Pokud je cyklus delší nez 35 dnů, je vhodná jeho úprava např. gestageny. Namístě by bylo i hysteroskopické vyšetření endometria. Více se dozvíte na webu: www.ambulantní-hysteroskopie.cz