Vaše dotazy ze všech stránek

  • Vera V.

    Dobrý den, pane doktore, zhruba 6 let jsem sledována pro děložní myomy, je mi 49 let, které se v současné době začínají rychleji zvětšovat. Dle lékařské zprávy: děloha avf s pravid. sym. dutinou a středním homog E. myomy IM 5cm z PS od DD asi 5-6cm s CS 1 a obvyklé echostr. s.v.s. kalcif. V PH/ZS 3-4 sm IM s CS 0-1 obvyklé echostr, mi lékař doporučil odstranění dělohy. Prosím o radu, zda je nutné již teď dělohu vyndat vzhledem k velikosti myomů, případně do jaké velikosti myomů se dá zákrok provést laparoskopicky. Potíže nemám žádné, menstruace je stále pravidelná, velmi málo krvácivá, bezbolestná. Děkuji za opověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, vzhledem k popisovanému nálezu a rychlejšímu růstu myomů je vhodné dělohu odstranit. Pokud jsou myomy menší a děloha je volná, je možné operaci provést laparoskopicky.

  • M

    Dobrý den, píší ohledně tabletek Noretisteron. Potřebovala jsem oddálit menzes, 2dny přes plánovanou menstruací jsem začala užívat Noretisteron. Zároveň jsem ten den začala krvácet. Cyklus mám pravidelný. Můj dotaz zní: dojte tedy k prodloužení cyklu o cca 7 dní (pokud budu tabletky 7 dní užívat) a po vysazení se znovu objeví menzes a tím pádem se i plodné dny posunou?

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud budete užívat tabl. Norethisteronu, tak dojde k oddálení krvácení. Po poslední užité tabletě Norethisteronu dojde obvykle k zakrvácení za 3-5 dnů. Cyklus se tedy prodlouží.

  • Iveta

    Dobrý den musí být vyšetření gynokologem když požadují interupci u vás , nemam svého gynekologa děkuji

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, umělé přerušení těhotenství se provádí v lůžkovém zdrav. zařízení, kde se můžete k zákroku objednat. Je potřeba mít vyšetření od svého gynekologa. Výkon není hrazen z veřejného zdrav. pojištění, pokud není z genetické indikace.

  • Simona

    Dobrý den mám dotaz 29.4.2021 jsem byla na interupci a nezvládla jsem svoje emoce a 2 dny na to jsem měla pohlavní styk a za 4 dny po zákroku jsem měla nějaké tušení a dělala jsem si těhotenský test a ten mi vyšel pozitivní je to možné nebo jak tomu mám teď chápat vím že jsem to neměla dělat rak vás prosím o Vaši odpověď děkuji s pozdravem prochazkova

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, 2 dny po zákroku jako je umělé přerušení těhotenství je vhodné nemít pohlavní styk. Pokud se tak stalo, tak 4 dny po pohlavním styku nemůžete být znovu těhotná. Těhotenský test, který jste si dělala byl pozitivní z gravidity, který byla ukončena.

  • Anna K.

    Dobrý den, dne 22.4.2021 jsem měla pohlavní styk chráněny, ale praskl kondom. Jelikož to bylo 5 dní před očekávanou mesnturaci, říkala jsem si, že počkám zda se MS dostaví a pak se objednám k dr. Teď mám už 7 dní zpoždění menstruace, bolesti jen levého vaječníku, jinak žádné, těhotenské příznaky taky žádné. Test byl negativní, dělán dnes 7 den zpoždění. Ale jsem nachlazená a mám rýmu, může to být také důvodem zpoždění MS? K lékaři jsem objednaná příští týden.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, pokud byl test na těhotenství negativvní pravděpodobně se jedná o poruchu cyklu, která může být způsobená nemocí či užívaním léků. Doporučují navštívit ošetřujícího gynekolga.

  • Andrea

    Dobrý den, jsem ve 34týdnu těhotenství. Od počátku jsem sledovaná v kolposkopické poradně kvůli nálezu H-Sil na děloznim čípku. V říjnu 2020 byla provedena biopsie, kde nebylo potvrzeno rakovinove bujeni, ale H-sil, v únoru 2021 další kontrola bez zhoršení a teď koncem dubna 2021 mi byla odebrána znovu biopsie , pro lehké zvětšení cévy. Dr.říkal, že to může být i tím, jak se čípek teď více prokrvuje a připravuje na porod a nic to nemusí znamenat. Víc nechtěl předbíhat, což chápu, ale mě jako rodičku a matku dvou dětí zajimá, kdyby se za 3 týdny až budu znát výsledky potvrdil nádor, co to pro mě bude znamenat ? Jak by se postupovalo ? Snažím se zachovat si klid, ale bohužel se nedaří a mam strach, abych neměla rakovinu a děti tu nezůstaly bez mámy. Čeká mě konizace, ale nebude na ni po šestinedělí pozdě? Je to přeci jen ještě dlouhá doba. Za jak dlouho, se z tohoto výsledku může rozjet rakovina ? Děkuji Andrea 27let

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • Hana

    Dobry den, prosim o vysvetleni.Moje dcera podle testu zjistila ze je v jinem stavu, nasledne hcg v patek 16000,,,v pondeli 21 000 a presto lekarka vidi na ultrazvuku gestacni vacek prazdny a bez ozev srdecnich,, je vhodne pockat ještě 1-2 tydny nebo pouzit 4 tablety co ji lekarka doporucuje ?? Moc dekuji za odpovec

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Váš dotaz bohužel nelze bez vyšetření kvalitně zodpovědět. Doporučujeme osobní konzultaci u registrujícího gynekologa.

  • RadkaV

    Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Mojí dceři bylo nedávno 15 let dostala první měsíčky. Již je to přes dva měsíce a perioda se nedostavila. Chtěla bych se optat zda je nutné jí objednat k ženskému lékaři. V mládí jsem se potýkala taky s nepravidelnou menstruací, které se mi srovnala až po porodu. Děkuji za odpověď.

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, začátek krvácení bývá obykle nepravidelný. Pokud je dceři 15 let, je vhodné navštítvit gynekologa k prvnímu gyn. vyšetření a event. úpravě cyklu.

  • Kata

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zda jedno uziti neurolu 0, 5 ve 13 tydnu muze ohrozit miminko? Dekuji moc za odpoved

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, v těhotenství je vhodné se pokud možno vyhnout užívání léků. Důležitý je 1. trimestr, t.j. do konce 12. týdne. Jednorázové užití tbl. Neurolu by nemělo způsobit vznik žádné vývojové vady. Při užití léků do konce 12. týdne je vhodné genetické vyšetření.

  • Laura

    Dobrý deň.. Nedávno som absolvovala biopsiu krčka maternice. Už týždeň mi mešká menštruácia. Nikdy som viac ako jeden deň nemeškala. Takže moja otázka znie. Môže byť vedľajším účinkom tej biopsie to že meškám uz týždeň?? Tehotenské testy mam negatívne. Ďakujem

    • MUDr. Petr Tkadleček

      Dobrý den, biopsie z čípku děložního se zpožděním mestruace nesouvisí.